Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MZBM & spółdzielnie mieszkaniowe
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Mały77
CYTAT(Bathurst @ pon, 18 lis 2013 - 21:19) *
Wiecie co myślę? Że tą stajnię nic lepiej nie posprząta niż prywatny właściciel - ktoś kto weźmie za twarz PRL-owskie towarzystwo i pogrozi piąchą przed nosem. A jak nie przestawi się do nowych realiów to kop w cztery litery i do widzenia.

Ale Bathurst - przecież w tym wypadku to my jesteśmy właścicielem tylko nie potrafimy korzystać z praw, które mamy. To tak jak z wyborami - na wybory większość nie chodzi a narzekają wszyscy - żeby móc narzekać trzeba brać udział w wyborach.
Bathurst
Tylko wiesz czym przejawia się to korzystanie z praw przez spółdzielców na co dzień? Powinienem w ostatnim wpisie na blogu tez opisać - bo to częsty obrazek rano wink.gif Przejawia się wyładowaniem frustracji na najsłabszym ogniwie spółdzielczej machiny czyli na sprzątaczce. Ludzie mają taki koncert życzeń do niej że masakra - wolą opier... babinę niż posłuchać jej i upomnieć się o płyn do mycia podłóg w administracji. Mają gdzieś, że przynosi swój. Nie myślą logicznie o przyczynach tylko reagują tępo, impulsywnie i niestety nieskutecznie.
Mój blok ma około 500 mieszkań - jak ruszyć takie tłumy do zmiany?
Leszek
Na początek każ im porównać wygląd Twojego bloku z blokami 34 i 36 wink.gif
Bathurst
W sumie oczywiste oczywistości są najtrudniejsze do zauważenia wink.gif
Tak serio, to obawiam się pomówień - nie wiem czy mam tyle sił co mój znajomy z Katowic którego historię kilka postów wyżej przytoczyłem. Ile ludzi pomyśli, że chcę coś ugrać dla siebie? Pewnie dużo. Wyprowadzić, się nie wyprowadzę więc przyjdzie mojej rodzinie i mnie w tym żyć.....mam nadzieję, że jednak się mylę co do tej oceny.
Dlatego przekonują mnie komercyjne rozwiązania - najchętniej chciałbym aby jakaś prywatna firma z zewnątrz przejęła inicjatywę w poruszeniu tematu i zarobiła na tym a ja jako mieszkaniec zapłacę za to i będę żył w lepszym miejscu.
Mały77
CYTAT(Bathurst @ pon, 18 lis 2013 - 22:17) *
W sumie oczywiste oczywistości są najtrudniejsze do zauważenia wink.gif
Tak serio, to obawiam się pomówień - nie wiem czy mam tyle sił co mój znajomy z Katowic którego historię kilka postów wyżej przytoczyłem. Ile ludzi pomyśli, że chcę coś ugrać dla siebie? Pewnie dużo. Wyprowadzić, się nie wyprowadzę więc przyjdzie mojej rodzinie i mnie w tym żyć.....mam nadzieję, że jednak się mylę co do tej oceny.

No właśnie - w tym kraju panuje powszechna opinia, że nikt nic nie robi za darmo, że zawsze sprawa ma jakieś drugie dno - nawet jak chcesz coś zrobić tylko i wyłącznie w dobrej wierze ...

CYTAT(Bathurst @ pon, 18 lis 2013 - 22:17) *
Dlatego przekonują mnie komercyjne rozwiązania - najchętniej chciałbym aby jakaś prywatna firma z zewnątrz przejęła inicjatywę w poruszeniu tematu i zarobiła na tym a ja jako mieszkaniec zapłacę za to i będę żył w lepszym miejscu.

Widzę, że mieszkasz na Manhattanie - więc tam masz bardzo blisko coś takiego: http://www.znmanhattan.pl/
wink.gif Przejdź do nich - może będą zainteresowani wink.gif Tylko może właśnie zapytaj wcześniej o sposób zarządzania przez spółkę w sąsiednich blokach wink.gif
:)
CYTAT
gazeta.pl

Miasto wybudowało w sąsiedztwie ekspresówki 58 mieszkań

5,2 mln zł kosztowała budowa dwóch budynków z 58 mieszkaniami socjalnymi, które powstały przy ul. Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej.
Dwa budynki połączone galeriami na każdym piętrze powstały w bliskim sąsiedztwie drogi ekspresowej S1.

- Od połowy listopada trwają odbiory inwestycji. O ile do końca listopada uda się uzyskać pozwolenie na użytkowanie, zasiedlanie budynków rozpocznie się jeszcze w grudniu - mówi Lucyna Stępniewska z Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Mieszkania w 3-kondygnacyjnych budynkach mają od 21 do 32 m kw. (dwa przeznaczone są dla osób niepełnosprawnych) i składają się z pokoju z aneksem kuchennym, łazienki i przedpokoju. Wszystkie zostały wyposażone m.in. w elektryczne kuchenki, szafki kuchenne brodziki z kabinami.

Inwestycje, zrealizowana na zamówienie miasta przez spółkę Pol-Rem z Myszkowa, budziła wiele obaw wśród lokatorów z osiedla Kasprzaka. Mieszkańcy obawiali się, że nowi sąsiedzi mogą być trudni i uciążliwi, stąd krytyczne głosy o wyborze lokalizacji.

Urzędnicy od początku uspokajają, że nie chodzi o ulokowanie na Kasprzaka osób, które nie płacą czynszu czy mają kłopoty z prawem. - To będą osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, ale płacą czynsz, nie są uciążliwe dla sąsiadów - mówi Lucyna Stępniewska.

Osoby, które zamieszkają w lokalach socjalnych, muszą też spełniać wyznaczone przez miasto kryteria dochodowe: 623,36 zł brutto na jedną osobę w rodzinie lub 1038,94 zł w przypadku osoby samotnej.

Według informacji urzędu miasta, w Dąbrowie Górniczej na lokale socjalne stara się obecnie około 350 osób.
Bathurst
Na Redenie za Tesco powstaje apartamentowiec - już sporo wybudowali. Czyli pomimo, że nasze miasto się wyludnia powstają nowe budynki mieszkalne smile.gif

Uploaded with ImageShack.us

xMarcinx
Okropne, nie wiem jak deweloper wyobraża sobie ich komponowanie z pięknymi kolorowymi blokami w kolo.

Oczywiście ironicznie to napisałem, co by potem.. zreszta sami wiecie jak jest wink.gif
Leszek
Jak na razie biorąc pod uwagę wielkość okien to raczej bunkrowiec, nie apartamentowiec jest wink.gif

A ostatecznie wyjdzie zwykły blok laugh.gif
Bathurst
u nas same villas, apartments wszystko exlusive location z widokiem na morze i Central Park - taki kraj, taki klient wink.gif
KAMAZ
A tak to ma wyglądać finalnie:

http://www.reymonta.pl/
vacu
CYTAT(Bathurst @ wto, 26 lis 2013 - 21:14) *
u nas same villas, apartments wszystko exlusive location z widokiem na morze i Central Park - taki kraj, taki klient wink.gif

Kolego, kiedyś mówiło się "blok" a dzisiaj "zespół apartamentowy", kiedyś "kawalerka" a dziś "apartament", kiedyś na "osiedle" to wypadało aby składały się choć ze dwa budynki, dziś wystarczy jeden tongue.gif, takie czasy, standard życia Polakom się podnosi, nic tylko się cieszyć wink.gif
Slyzaba
W sumie na symulacji wygląda ładniutko? Choć to oczywiście kwestia gustu smile2.gif
sandwich
To chyba nie ten blok, co w galerii. Bo ten, który budują będzie miał fajne otoczenie. 10 m od niego jest takie przejście pod blokiem. Mekka wszystkich meneli z okolicy. No i trochę dalej tył Tesco, nie lepiej.

biggrin.gif
signaal
CYTAT
Dwa nieduże budynki przy ul. Kasprzaka 56c i 56d zostały połączone zewnętrzną klatką schodową. Z obu stron powstały chodniki z bezpośrednim dojściem do drzwi wejściowych, droga dojazdowa oraz parkingi [z jednej strony wybrukowany kostką, z drugiej z szutrową nawierzchnią].

Mieszkania mają od 21 do 32 m kw., dwa przystosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych: do obu prowadzi podjazd, w łazience zastosowano specjalne uchwyty, oba mieszkania mają dodatkowe przenośne źródła zasilania w energię.

Wszystkie mieszkania wyposażone są w jednakowy sposób: kuchenki elektryczne i szafki ze zlewozmywakami w aneksach kuchennych oraz natryski i bojlery w łazienkach.

- Wszystkie mają też liczniki ciepła, co jest ewenementem w mieście, gdzie standardowe są podzielniki ciepła - mówił oprowadzający nas po mieszkaniach Ryszard Mazur z Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkaniowych. - Pierwsze umowy podpisujemy w czwartek i piątek, chętni mogą się od razu wprowadzać - dodaje.

Wiadomo, że w mieszkaniach socjalnych zamieszkają m.in. osoby eksmitowane z innych lokali w mieście. Czynsz jest socjalny i wynosi 1,80 zł za metr kwadratowy. Opłaty za energię, wodę i ścieki będą już ogólnie obowiązujące w mieście.

Jak informowali wcześniej urzędnicy, by zamieszkać w nowych budynkach trzeba spełniać m.in. wyznaczone przez miasto kryteria dochodowe: 623,36 zł brutto na jedną osobę w rodzinie lub 1038,94 zł w przypadku osoby samotnej.

Budynki, których budowa kosztowała 5,2 mln, powstały około 30 m od drogi ekspresowej S1. Hałas z drogi jest całkiem spory i trudno byłoby tu dłużej wytrzymać. Oczywiście w mieszkaniach - przy zamkniętych oknach - jest cicho, ale trudno sobie wyobrazić, by w lecie mieszkańcy zrezygnowali z otwierania okien.

Jak mówią przedstawiciele miasta, gdy zajdzie taka potrzeba, wykonane zostaną pomiary natężenia hałasu, a co za tym idzie, być może trzeba będzie zbudować w tym miejscu ekrany akustyczne.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...t#ixzz2nrtH6X8l
ZMK
W linku poniżej materiał wideo z wręczenia kluczy pierwszym lokatorom mieszkań socjalnych na Kasprzaka.

http://www.youtube.com/watch?v=-8worlBdr08...eature=youtu.be
Bathurst
Na Kusocińskiego powstają nowe domy w zabudowie szeregowej.

https://www.facebook.com/lesnadolina

Da się polską nazwę wymyślić? Da się! Brawo! Wcale nie jesteśmy skazani na anglojęzyczne potworki.
Chyba coś będą budować na rogu Granicznej i Al. Zagłębia Dąbrowskiego w miejscu, gdzie kiedyś miało stanąć centrum handlowe Rank Progress. Doprowadzili prąd i pojawiają się jakieś kontenery dla pracowników. Na razie teren nieogrodzony i wygląda to mało profesjonalnie.
Ciekawe czy sprzedali komuś ten teren i co tam będzie.
Sebastian22
CYTAT(:) @ śro, 08 paź 2014 - 00:20) *
Chyba coś będą budować na rogu Granicznej i Al. Zagłębia Dąbrowskiego w miejscu, gdzie kiedyś miało stanąć centrum handlowe Rank Progress. Doprowadzili prąd i pojawiają się jakieś kontenery dla pracowników. Na razie teren nieogrodzony i wygląda to mało profesjonalnie.

no no ciekawe smile2.gif
Przejeżdżając zauważyłem z daleka jakiś baner na jednym kontenerze z wizualizacją budynków podobnych do "Osiedla Pod Wierzbami". Nie wiem czy stamtąd przenieśli tą budę, czy to oni kupili teren i też będą mieszkania, może inne. A może jednak ktoś inny ale na szybko z daleka podobieństwo pewne było. Jak będzie wiadomo to przeniesie się posty do odpowiedniego wątku.
Grzegorz-dg
Z tego co mi wiadomo to inwestor wystąpił o pozwolenie do UM i ma tam powstać osiedle mieszkaniowe .
BogorJan
A widział ktoś w okolicy ul. Brzozowej przy PKP Gołonóg jakie ładne osiedle domków się wybudowało?
http://brzozowapolana.info.pl/galeria/
Od strony ul Zuchów dojść na Brzózki ogrodzenie.

https://www.google.pl/maps/@50.3492977,19.2...TDRDC5A!2e0

kolejne fajne miejsce na spacer zabetonowane sad.gif
Bathurst
CYTAT(BogorJan @ pon, 13 paź 2014 - 17:28) *
A widział ktoś w okolicy ul. Brzozowej przy PKP Gołonóg jakie ładne osiedle domków się wybudowało?

ano tak jest na Brzózkach
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/04/...o-historii.html
signaal
CYTAT(Bathurst @ pon, 13 paź 2014 - 19:18) *

ano tak jest na Brzózkach
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/04/...o-historii.html

Lata upływają a nikt nie zorientował się, że jak wszyscy chcą mieszkać w lesie to... przestaje to być las. A tempo zabudowy i jej "wpasowanie" w otaczający krajobraz imponują. Nie zostaje nic z roślinności. Ani krzaczek.
olo

Pamiętam spacer rodzinny po terenach brzózek i okolic "trójki" jakieś 20 lat temu, kiedy powiedziałem: zobaczycie, nie minie 50 lat a wszystko tu będzie zabudowane. Obawiam się, że nawet 50 lat nie minie. Mam nadzieję, że same brzózki nam zostawią.
Grzegorz-dg
Ja też stwierdzam że tak jest budownictwo jednorodzinne bardzo w tamtym rejonie się rozwinęło ,tak samo rejony Pogori 4 wszędzie tam gdzie są to tereny atrakcyjne krajobrazowo w naszym mieście las,woda wszędzie tam widać że w ostatnich latach powstało tam dużo domów jednorodzinnych.
vacu
CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 14 paź 2014 - 12:09) *
Ja też stwierdzam że tak jest budownictwo jednorodzinne bardzo w tamtym rejonie się rozwinęło ,tak samo rejony Pogori 4 wszędzie tam gdzie są to tereny atrakcyjne krajobrazowo w naszym mieście las,woda wszędzie tam widać że w ostatnich latach powstało tam dużo domów jednorodzinnych.

Aż mi się przypomniało coś, jechałem niedawno na rowerze wokół "czwórki" i rzucił mi się gdzieś po drodze dom, chyba na Antoniowie, nowoczesny styl jednak niewiele widać bo całość starannie ukryta... za wysokim betonowym murem smile2.gif Więc znalazł ktoś sobie ładne, urokliwie miejsce w poblizu jeziora po czym pozbawił się tego widoku stawiając sobie wokół domu mur :/ Ech, logika...
marder5

Wszystko takie piękne, tylko deweloper nic nie wspomina na stronie o torach i pociągach.
signaal
CYTAT(vacu @ wto, 14 paź 2014 - 18:22) *
CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 14 paź 2014 - 12:09) *

Aż mi się przypomniało coś, jechałem niedawno na rowerze wokół "czwórki" i rzucił mi się gdzieś po drodze dom, chyba na Antoniowie, nowoczesny styl jednak niewiele widać bo całość starannie ukryta... za wysokim betonowym murem smile2.gif Więc znalazł ktoś sobie ładne, urokliwie miejsce w poblizu jeziora po czym pozbawił się tego widoku stawiając sobie wokół domu mur :/ Ech, logika...

Bo to nie są domy do mieszkania tylko "podkreślania statusu". wink.gif
Leszek
CYTAT(marder5 @ wto, 14 paź 2014 - 19:33) *

Wszystko takie piękne, tylko deweloper nic nie wspomina na stronie o torach i pociągach.

Standard.
Lepsze numery robią deweloperzy stawiający budynki wśród już istniejących - to jest dopiero majstersztyk ściemy i nabierania.
Obejrzyjcie sobie galerię przedstawiającą wizualizację szeregówki na Orzeszkowej, nawet miałem ochotę wziąć aparat i zrobić porównanie - każdą blagierską wizualizację porównać z rzeczywistym widokiem, tylko jakoś czasu nie było. Ale może jeszcze kiedyś się za to wezmę...
To samo było z Dębowymi Tarasami - OIDP na wszystkich wizualizacjach udało im się zignorować SCC i jej parking.
Na plus od typowych stron deweloperskich odstaje galeria "osiedla" na Morcinka - po prostu pokazują zdjęcia, więc od razu widać, że wokół są inne bloki.
Zibar
CYTAT(:) @ śro, 08 paź 2014 - 00:20) *

Takie coś znalazłem

to ten sam wykonawca co na Morcinka
To dobrze mi się wydawało, że widziałem wizualizację tamtego "osiedla" z Morcinka.
Wygląda dużo lepiej, niż tamte bloki, które z zewnątrz wyglądają na stare po termomodernizacji.

No to czas przenieść posty do innego tematu i ostatecznie to koniec z planami centrum handlowego w tym miejscu. Zresztą po wybudowaniu CH Pogoria szanse na inwestycję Rank Progress znacznie spadły i ostatecznie jeszcze powstałby tam jakiś mały market.
Szkoda tylko, że w mieście mamy mało terenów przeznaczonych pod usługi i ten kolejny zniknie. Można było połączyć funkcje i np. od strony ulicy parter zostawić właśnie na nie.

matidg
Inwestycja z granicznej.
http://dom.gratka.pl/inwestycja/dabrowa-go...czna/16465.html
Sebastian22
CYTAT(matidg @ czw, 30 paź 2014 - 16:45) *

Musiał buduje biggrin.gif No dość ładnie to wygląda, miejscówka fajna i tworzy jako-tako pewną całość
Fajnie, bo bardzo brakuje w DG nowej zabudowy wielorodzinnej. Wielka szkoda, że zbyt dużo terenów jest przeznaczane na jednorodzinną i marnujemy miejsce. Kiedyś będzie można żałować.

W tej inwestycji martwi jedno - osiedle "zamknięte". Na takie coś nie powinno być zgody. Na wizualizacjach na takie na szczęście nie wygląda.
menago
"Do mieszkania przynależy miejsce parkingowe przed budynkiem na terenie zamkniętym."

wiec pewnie bedzie takie samo ogrodzenie jak na Morcinka...
Slyzaba
CYTAT
OSIEDLE GRANICZNA to nowoczesne, zamknięte i monitorowane osiedle mieszkaniowe położone w Dąbrowie Górniczej przy ul. Granicznej. Osiedle składać się będzie z trzech budynków - 3, 5 i 6 piętrowego.
vacu
CYTAT(:) @ czw, 30 paź 2014 - 22:09) *
W tej inwestycji martwi jedno - osiedle "zamknięte". Na takie coś nie powinno być zgody. Na wizualizacjach na takie na szczęście nie wygląda.

Dlaczego nie powinno być zgody? Dlaczego w ogóle powinna być wymagana jakakolwiek zgoda? Prywatny teren to właściciel ma prawo sobie ogrodzić jeśli chce podobnie jak każdą inną nieruchomość (dom jednorodzinny, szeregowy czy teren firmy)
xMarcinx
Jestem za tym by ogrodzic mydlice
vacu
CYTAT(xMarcinx @ pią, 31 paź 2014 - 21:01) *
Jestem za tym by ogrodzic mydlice

A ja bym zakazał ogradzania huty Mittala, taki wielki teren i trzeba okrazac, drogi zakladowe powinny byc dostepne dla kazdego w imie solidarnosci spolecznej.
Teraz to pewnie już za późno, w planie zagospodarowania powinien być zakaz. Jest różnica czy są ogrodzone pojedyncze domy czy wszystko razem z ulicami, które powinny należeć do miasta. W środku miasta powinno być jak najwięcej wspólnej przesztrzeni
vacu
CYTAT(:) @ nie, 02 lis 2014 - 22:42) *
Teraz to pewnie już za późno, w planie zagospodarowania powinien być zakaz. Jest różnica czy są ogrodzone pojedyncze domy czy wszystko razem z ulicami, które powinny należeć do miasta. W środku miasta powinno być jak najwięcej wspólnej przesztrzeni

Zgadzam się tylko taki zakaz powinien zostać wprowadzony przed sprzedaniem gruntu i to powinno być jasne dla kupującego (w sensie, że nie zagrzebane gdzieś w dokumentach gminy tylko powinno być zawarte w umowie kupna).
CYTAT(:) @ nie, 02 lis 2014 - 22:42) *
razem z ulicami, które powinny należeć do miasta

To już pretensje do urzędników a nie do inwestora, skoro sprzedali drogi to nowy właściciel może sobie je ogrodzić, pytanie dlaczego sprzedali?
Inna rzecz, że często takie zamknięte osiedle postaje w miejscu gdzie były wcześniej chaszcze i nieużytki, sam wybuduje wewnętrzne drogi czy plac zabaw a później płacz, że inni nie mają dostępu czy przejścia (choć wcześniej teżż nie było).
szer
A jakie niby drogi mieli tam sprzedać jak na tej działce nie ma żadnej drogi?
vacu
CYTAT(szer @ pon, 03 lis 2014 - 19:46) *
A jakie niby drogi mieli tam sprzedać jak na tej działce nie ma żadnej drogi?

Ja nie wiem, odniosłem się do cytatu wink.gif
matidg
CYTAT
Życie na osiedlu socjalnym. “To jest nie do wytrzymania”

Dąbrowa Górnicza dysponuje 748 lokalami socjalnymi, z których na chwilę obecną korzysta 1995 osób. Osiedla socjalne, takie jak te mieszczące się przy ulicy Kasprzaka czy Łącznej, to specyficzne rejony na mapie Dąbrowy. Codziennie rozgrywają się tu tragedie wielu ludzi i ciągła walka o godne życie.

- Wprowadziłam się tu kilkanaście miesięcy temu, po tym jak straciłam pracę i nie stać mnie było na utrzymanie mieszkania komunalnego. W tym czasie przeżyłam pluskwy, pleśń i fekalia, a także całodobowe libacje na klatce schodowej. Do tego dochodzi problem z sąsiadami, którzy się ciągle awanturują. Zdaje się, że oni nie rozróżniają dnia od nocy, bo te pijackie krzyki zdarzają się o każdej porze. To jest nie do wytrzymania! Nie ma dnia, żebym nie była wyzywana od najgorszych. Grożono mi już, że jak będę dzwonić na policję, to źle się to dla mnie skończy. Kiedyś pewien policjant przyjechał tu na interwencję, to uszkodzono mu samochód. Już po pierwszym miesiącu przebywania tutaj zaczęłam się starać o zmianę mieszkania. Bezskutecznie. W Miejskim Zarządzie Budynków Mieszkalnych usłyszałam tylko, że mam dobre warunki. Tylko niech te osoby, które tak twierdzą, spróbują spędzić tu choć jeden dzień, to szybko zmienią zdanie. Ja chcę tylko normalnie żyć! Czy to naprawdę zbyt wiele? – mówi mieszkanka ulicy Łącznej, która prosi o anonimowość.

– W poniedziałek wyszłam rano do sklepu po pieczywo, a na klatce już po godzinie 6 leżała pijana kobieta. Odprowadziłam ją do jej mieszkania. Myśli pani, że to dlatego, że było mi jej żal? Otóż nie. Postąpiłam tak wyłącznie dlatego, że nie chciałam, żeby moja córka patrzyła na tę patologię. Czasami już brak mi sił – dodaje mieszkanka ulicy Łącznej.

Podobnie dzieje się także na Kasprzaka. – Na naszej ulicy nie można czuć się bezpiecznie – opowiada pan Jan. – Codziennością są awantury i wymuszenia, na które szczególnie narażone są dzieci. Pamiętam jeszcze czasy, że kiedy ktoś chciał od kogoś pieniędze to mówił, że chce pożyczyć albo po prostu prosił. Teraz nic z tych rzeczy, mówi „dawaj” – opowiada z przejęciem mieszkaniec Kasprzaka. Z relacji mieszkańców wynika, że w dużej mierze za obecny stan rzeczy odpowiedzialna jest część lokatorów bloków rotacyjnych. – Niech mi pani uwierzy na słowo, że w tych mieszkaniach można zobaczyć dosłownie wszystko. Aż strach pomyśleć, że można w ten sposób żyć. Oczywiście nie wszyscy mieszkańcy tych lokali są zdemoralizowani, ale do niektórych mieszkań wstępu nie mają ani przedstawiciele opieki społecznej, ani czasem nawet policjanci. Po prostu każdy, kto ma tam wejść, boi się, bo nie wiadomo, co go tam może spotkać. A różnie to już bywało – dodaje pan Jan.

Związek pomiędzy warunkami życia, a zagrożeniem przestępczością zauważany jest od dawien dawna. Potwierdzają to także policyjne statystyki. – Od początku stycznia do 17 listopada na Łącznej odnotowaliśmy 502 interwencje, z kolei na Kasprzaka 549. Jeśli chodzi o zdarzenia przestępcze w rejonie ulicy Łącznej to odnotowaliśmy w tym czasie 5 gróźb karalnych, 7 kradzieży, włamanie, 4 uszkodzenia ciała, 3 oszustwa, pobicie, kradzież samochodu i 2 przypadki znęcania się nad członkami rodziny. Natomiast w rejonie ulicy Kasprzaka odnotowaliśmy 11 włamań, 8 przestępstw narkotykowych, 18 kradzieży, 2 pobicia, 3 kradzieże samochodu, 4 zniszczenia mienia i 8 gróźb karalnych. Ponadto zatrzymano w tym rejonie 12 nietrzeźwych kierowców – informuje st. asp. Marcin Salwa z Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

Bez wątpienia odcięcie się od demoralizacji, która niestety jest często obecna na osiedlach socjalnych, jest bardzo trudne dla osób, które próbują tam godnie żyć. Same niszczejące wnętrza tych lokali nie nastrajają pozytywnie. Niestety, bez poprawy standardu życia osób, które chcą żyć normalnie i ograniczenia skali biedy, zmiana sytuacji, według wielu ekspertów, będzie zadaniem raczej niewykonalnym.
gazeta.pl zrobiła przy okazji reklamę:
Wizualizacje są już nam znane.

CYTAT
150 mieszkań w trzy lata w trzech blokach

W marcu dąbrowska firma Adatex planuje rozpoczęcie budowy nowoczesnego i strzeżonego osiedla u zbiegu ul. Granicznej i alei Zagłębia Dąbrowskiego w Dąbrowie Górniczej.

To będzie druga inwestycja mieszkaniowa firma Adatex w Dąbrowie Górniczej. W zeszłym roku na Broadwayu zakończyła się budowa osiedla Pod Wierzbami: powstały tam dwa budynki z 84 mieszkaniami.

Na osiedle Graniczna złożą się trzy wielorodzinne budynki. W marcu rozpocznie się budowa najniższego z nich z 30 mieszkaniami o powierzchni od 40 do ponad 100 metrów kwadratowych.

- Osiedle będzie ogrodzone, strzeżone i monitorowane, ze strefą zieleni i własną strefą rekreacyjną - zapowiada Robert Kijak z firmy Adatex. Jak mówi, ludzie szukają mieszkań o podwyższonym standardzie i tak też będzie oferta nowego osiedla. Nie zabraknie nowinek technicznych: ogrzewaniem w mieszkaniu sterować będzie można za pomocą smartfona.

Wszystkie mieszkania będą miały balkony. Te na parterze dodatkowo tarasy w formie ogrodu, mieszkania na najwyższym poziomie będą dwupoziomowe i z tarasami.

Podobnie, jak w przypadku osiedla Pod Wierzbami, także w ofercie Granicznej znajdą się zewnętrzne parkingi i podziemne garaże z dostępem do windy.

Firma nie podaje cen za metr kwadratowy. - Ceny będą uzależnione od wielkości i usytuowania mieszkań - wyjaśnia Robert Kijak. Na stronie internetowej firmy można znaleźć informacje, że za 40-metrowe mieszkanie trzeba zapłacić 190 tys. zł, 115-metrowe i dwupoziomowe to wydatek ponad 500 tys. zł.

Pierwszy budynek ma być gotowy w I kwartale 2016 roku, wtedy też rozpocznie się budowa średniego. W 2018 roku miałby powstać trzeci, największy i najwyższy budynek. W sumie w trzech budynkach powstanie 150 mieszkań.

Slyzaba
Na Alejach Majakowskiego jakiś duży blok ma powstać - dobrze kojarzę z jakiegoś bilboardu?

ps. gdyby wybudowali w odwrotnej kolejności to w niższych budynkach nikt by nie kupił mieszkań? ;-)
CYTAT
W 2018 roku miałby powstać trzeci, największy i najwyższy budynek.
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ pią, 09 sty 2015 - 18:21) *
Na Alejach Majakowskiego jakiś duży blok ma powstać - dobrze kojarzę z jakiegoś bilboardu?

ps. gdyby wybudowali w odwrotnej kolejności to w niższych budynkach nikt by nie kupił mieszkań? ;-)
CYTAT
W 2018 roku miałby powstać trzeci, największy i najwyższy budynek.

Budują już obok skwerku przy Barze Pod Gruszą. Tam była taka rudera z zarośniętym sadem.
danielmdc
Na alejach to będzie mały bloczek z tego co widać na banerach, chyba max 3-4 piętra.
menago
na parterze ma byc garaz + 3 kondygnacje nad nim, lacznie 25 mieszkan, aktualnie zwanych apartamentami smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.