CYTAT(vacu @ nie, 10 paź 2010 - 18:05)

@
drygu - nie wiem skąd ty czerpiesz wiedzę nt. zachwytu obywateli tego pięknego kraju nad rozwojem DG ale ja sporo jeżdżę po kraju i jak mówię, że jestem z DG to słyszę "Hmmm...

", wtedy dopowiadam "Huta Katowice" i dopiero wówczas ludzie łapią co i jak. Być może samorządowcy nam zazdroszczą UM ale zwykli mieszkańcy poza Zagłębiem to raczej nie mają pojęcia że coś takiego jak dąbrowski pentagon istnieje.Co się zaś tyczy rozkwitu - jedyna inwestycja w tej kadencji to chyba "gospodarka wod-kan" (a i to nie pamiętam czy nie zaczął się ten temat wcześniej) - dla mnie osobiście bez znaczenia, dla innych uciążliwa, jeszcze dla innych kłopotliwa, bo zostaną zmuszeni do wyłożenia pieniędzy, których często nie mają, na przyłączenie. Jeszcze może ośrodek dla niedowidzących ale z punktu widzenia DG to też bez znaczenia, ileż mamy w DG dzieci niedowidzących?Poza tym cisza, bieżącego utrzymania dróg (i to wątpliwej jakości) nie traktuję jako inwestycji. No więc gdzie ten rozkwit, którego nam zazdroszczą?
No widzisz, a ja o Hucie tylko wspominam i raczej ludziom tłumacze, skąd np. wzięła się nazwa żaglowca "Pogoria", czemu zagłębie i czemu Dębowy Świat...Widzisz ja również dużo podróżuję po kraju, głównie w ramach swoich społecznych obowiązków i większość ludzi mówi, że o dąbrowy wszędzie pełno i że się dowiedzieli, że w ogóle takie miasto istnieje. Dużo osób odwiedza mnie również w DG i są zachwycenie i to są nie tylko Polacy... Co do inwestycji, to problem w tym, że po ostatniej 4 latce nie było nic a nic przygotowane jeden wielki SYF i ostatnie miejsca w rankingach unijnych, jedyny projekt to na przystanki i to źle policzone

Gospodarki wodno - ściekowej nie doceniasz chyba, ruszyła pogoria, boiska tzw. orliki, remonty szkół, zrobione centrum, ruszający remont PKZ, wspomniany ośrodek - to się samo nie zrobiło

a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia

CYTAT(Bartek @ nie, 10 paź 2010 - 19:44)

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 16:40)

Tak na marginesie, to melodia o gmachu, hali, dworcu jest nudna...
Wszystko zależy dla kogo jest nudna. Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola. Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
Ja się z tobą zgadzam. Tylko, że to są problemy wielu Polskich Miast i środkowoeuropejskich. Zwyczajnie trzeba czasu 4 lata w życiu miasta to jak dzień w życiu człowieka. To czy będzie tu ładnie zależy od nas wszystkich...to czy coś jest kiczowate to faktycznie zależy od poczucia estetyki, każdy ma inną

CYTAT(mawwm @ nie, 10 paź 2010 - 17:06)

@drygua co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to
tabula rasa ?dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawa
pisałem już o tym na forumodpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
O starym Gołonogu nic nie powiem, to nawet nie moja dzielnica. Rozczaruje cię też tym, że nie mam pojęcia gdzie jest Piłsudskiego 46. Ja się tym nie zajmuje i raczej mało interesuję, mam mnóstwo swojej roboty do wykonania i pochłaniam się jej zupełnie. Uważam, że każdy powinien zajmować się tym co potrafi. Ja też nie pisze i nie uważam, że w DG jest tak idealnie, że nie ma już nic do zrobienia. Pisałem wcześniej dopiero weszliśmy na ścieżkę zrównoważonego rozwoju i nie da się wszystkiego na raz... to kolejny powód dla którego Podraza powinien zostać ponownie Prezydentem, żebyśmy nadal nad miastem mogli w spokoju pracować

CYTAT(maseur @ nie, 10 paź 2010 - 17:09)

CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 13:40)

.Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.
dobrze znamy te systemy, w tej kampanii chyba każdy szanujący sie kandydat ma swojego bloga, którego prowadzi mu osoba która nie da się sprowokować, nie wpadnie w furię tylko elokwentnie, z usmiechem na ustach odpowie na każde pytanie. Ale dobrze, może się pomyliłem, może Ty nie robisz kampanii obecnemu Prezydentowi tylko sobie

wskazywały by w sumie na to Twoje zdjęcie w avatarze- jakby wprost ściągnięte z wyborczego billboardu czy choćby nazwisko pod nim - żeby ludzie zaczęli kojarzyć " tą fajną osobę z forum" z nazwiskiem ktore będzie można znależć na którejś z list. W której wersji mam rację - w pierwszej czy drugiej - choć moze być, że i dla Prezydenta pracujesz i dla siebie

CYTAT(drygu @ sob, 09 paź 2010 - 08:14)

2. To, że Dąbrowa Górnicza zaczęła rozkwitać i że wielu ludzi w kraju ją zauważyło na mapie polski i tego rozkwitu nam zazdrości to fakt i myślę, że to widać gołym okiem.
więc jako, że moje gołe oko ( ostatnio badalem wzrok i jest ok) niedostrzegło żadnych kwitnąco rozwojowych zmian w moim mieście, spytam wprost - co masz na myśli, czego nam zazdrości wielu ludzi w Polsce ?
Trafiłeś w dziesiątkę, tyko nie w tą tarcze co trzeba :lol:zdjęcie jest z 2006 i chyba takie też było na moich plakatach. Zadziałało bo gdyby nie blokownie list to byłbym radnym. Tym razem mój drogi niestety nie będziesz mógł na mnie zagłosować, bo na listach mnie nie znajdziesz...inne priorytety w życiu, a miastu służę zupełnie w inny sposób. To że postanowiłem poświęcić swój czas tutaj wynika jak pisałem dokładnie z troski o to by tym miastem mógł nadal zarządzać tak znakomity człowiek jak Zbigniew Podraza, więc nie rozumiem co to za odkrycie

To również moja prywatna inicjatywa i żaden element kampanii, a zwyczajny mój obowiązek jako mieszkańca Dąbrowy, żeby wziąć w tej dyskusji udział, a to wynika z moich przekonań i zainteresowań. Ja obywatelskiej dyskusji się nie boję...