Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rządy Podrazy
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
bobik
CYTAT(rouse @ czw, 08 kwi 2010 - 06:39) *
Szkoda tylko, że razem z Panem Prezydentem Podrazą myszki wróciły do Dąbrowy Górniczej.

Kolejny przykład na to, że historia polskości, poczynając od Księcia Popiela, nierozerwalnie związana jest z myszkami smile2.gif
:)
CYTAT
Ważą się losy dąbrowskiego Defum
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Dziś w dąbrowskim Urzędzie Miejskim odbędzie się spotkanie zarządu komisarycznego Dąbrowskiej Fabryki Obrabiarek „Ponar – Defum” z wierzycielami firmy. Wśród nich są m.in. gmina Dąbrowa Górnicza, gmina Katowice, Urząd Skarbowy i ZUS.

Jak dowiedziała się redakcja sosnowiec.info.pl, 1 kwietnia prezydent Dąbrowy Górniczej Zbigniew Podraza wystosował do komornika apel o wstrzymanie egzekucji. Jednak jak dotąd pozostał on bez odpowiedzi.

- Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, także na spotkaniu, prezydent będzie przekonywał pozostałych wierzycieli, by wystąpili do komornika z prośbą o wstrzymanie terminu licytacji, przynajmniej do czasu, aż Komisja Europejska zdecyduje, o przyznaniu fabryce pieniędzy na restrukturyzację – zapewniał Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego magistratu.

CYTAT
13.04.2010, Dąbrowa Górnicza
Mały krok naprzód w sprawie Defum

Wbrew oczekiwaniom, na wczorajszym spotkaniu w dąbrowskim Urzędzie Miejskim nie rozstrzygnięto do końca kwestii wspólnego wystąpienia wierzycieli firmy do komornika. Wynikało to głównie z faktu, że na spotkanie stawili się jedynie: zarządca komisaryczny, przedstawiciele związków zawodowych i zaledwie trzech, z pośród kilkunastu, wierzycieli.

Krzysztof Piętak, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Defum ma nadzieję, że spotkanie przyniesie ostatecznie pozytywne efekty dla zakładu.
– Nie chcę być hurraoptymistą, ale trzeba jednak powiedzieć, że wykonaliśmy krok naprzód. Ucieszyło nas to, że na spotkaniu byli nasi najwięksi dłużnicy, a więc ZUS, gmina Dąbrowa Górnicza i krakowska firma Namarol.

Dosłownie godzinę przed spotkaniem otrzymaliśmy także pismo od firmy Rafamed, w którym podtrzymano przychylne nam stanowisko. Jesteśmy zadowoleni z tego spotkania – powiedział w rozmowie z sosnowiec.info.pl przewodniczący Piętak.

Jak podkreślił nasz rozmówca, duże znaczenie dla takiego obrotu sprawa miała także postawa prezydenta Dąbrowy Górniczej, który wywiązał się z wcześniejszych zobowiązań i jako pierwszy zadeklarował chęć odstąpienia od roszczeń.
- Wniosek do komornika jest podpisany i dzisiaj zachowuję go u siebie. Złożę go, kiedy będę miał deklarację , że wszyscy pozostali wierzyciele złożą takie same wnioski. Pomoc publiczna, którą zakład ma szanse otrzymać pomoże nie tylko uratować zakład i istniejące miejsca pracy, ale również pozwoli na spłatę części zobowiązań zakładu – przekonywał prezydent Zbigniew Podraza.

W ślad za dąbrowskim prezydentem poszli także pozostali wierzyciele obecni na spotkaniu. Ostatecznie ustalono, że do 19 kwietnia prezydent Podraza, zarządca komisaryczny i przedstawiciele związków zawodowych będą kontaktować się z pozostałymi wierzycielami i przekonywać ich o podjęciu decyzji o wstrzymaniu licytacji.

CYTAT

W Ponar-Defum czekają na decyzje wierzycieli

PAS

Wczoraj 00:55:39
Podczas poniedziałkowego spotkania wierzycieli Dąbrowskiej Fabryki Obrabiarek Ponar-Defum nie udało się wstrzymać licytacji części majątku zakładu, zaplanowanej przez komornika na 29 kwietnia.
Stało się tak, bo na spotkaniu pojawili się tylko przedstawiciele gminy Dąbrowa Górnicza, ZUS-u i krakowskiej firmy Namarol. Zabrakło pozostałych dziewięciu. A tylko zgoda wszystkich na czasowe wstrzymanie egzekucji swoich części z 12-milionowego długu może uratować zakład, który ma dostać 7,5 mln zł pomocy publicznej ze Skarbu Państwa. Dąbrowska gmina jako pierwsza zadeklarowała rezygnację ze swojej (ok. 3,5-milionowej) części długu.

Prezydent Dąbrowy, zarządca komisaryczny Defum i przedstawiciele związków zawodowych do przyszłego poniedziałku będą przekonywać pozostałych wierzycieli do podjęcia decyzji o wstrzymaniu licytacji. - Do 19 kwietnia musimy znać stanowisko pozostałych wierzycieli, tak aby wiedzieć, jakie dalsze działania możemy podjąć, aby ratować zakład - zakończył prezydent Zbigniew Podraza.
:)
CYTAT
Defum odetchnęło z ulgą

Fiaskiem zakończyła się licytacja komornicza dwóch działek należących do Dąbrowskiej Fabryki Obrabiarek ?Ponar ? Defum?. Do komornika nie zgłosił się żaden inwestor zainteresowany ich nabyciem. W konsekwencji w ciągu tygodnia postępowanie komornicze wobec Defum zostanie umorzone.

Do licytacji doszło po tym, jak na spotkaniu przedstawicieli dąbrowskiej fabryki z wierzycielami nie udało się uzyskać jednomyślności w sprawie wstrzymania roszczeń - nie zgodził się na to jeden spośród czternastu wierzycieli.

Aktualnie pracownicy zakładu oczekują na decyzję Komisji Europejskiej, w sprawie przyznania im 7,5 mln zł pomocy publicznej, która pozwoli na spłatę większej części zobowiązań fabryki.

CYTAT
Absolutorium z awanturą w tle

Na środowej sesji Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej omal nie doszło do rękoczynów. W trakcie dyskusji nad absolutorium dla prezydenta Zbigniewa Podrazy, obecny na sali Kazimierz Jesionek, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej, głośno komentował zatrudnienie syna radnego Tadeusza Orpycha na stanowisku zastępcy dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia.

Wzburzony radny Orpych, mimo prób zatrzymania go przez partyjnych kolegów, w jednej chwili znalazł się przed Kazimierzem Jesionkiem. Ostra wymiana zdań być może nawet zakończyłaby się bójką, gdyby nie przerwa w obradach.

Kiedy emocje trochę opadły, radni powrócili do dyskusji nad wykonaniem budżetu.
Jerzy Talkowski, w imieniu opozycji zarzucił prezydentowi zbyt niską realizację planowanych inwestycji, pozyskanie zaledwie 57 mln zł środków pomocowych, brak zgody na społeczne konsultacje w sprawie Parku Hallera oraz odbieranie mieszkańcom prawa do swobody wyrażania swoich poglądów na sali sesyjnej.

W obronie budżetu miasta wystąpił Tadeusz Orpych.
? Ubiegłoroczny budżet był realizowany w trudnych warunkach gospodarczych; dawno nie było tak dobrze zaplanowanego budżetu, szczególnie po stronie dochodów. Radny Talkowski ma najmniejsze prawo by krytykować budżet. Nie pamięta wół, jak cielęciem był. Populizm jest fajny, ale nie pasuje do niektórych ust. Jako radni powinniśmy być zadowoleni ze stanu finansów publicznych ? argumentował radny Orpych.

Radny Grzegorz Jaszczura podjął próbę obrony byłego prezydenta, która zakończyła się ostrą wymianą zdań.
? Po trzech i pół latach rządów prezydenta Podrazy, ciągle mam wrażenie, jakby prezydent był tu od wczoraj. Oceniamy rok 2009, a nie kadencję prezydenta Talkowskiego. Ciągle słyszymy ?zdobędziemy?, ?pomożemy?, ?stanie się? ? jak w minionej epoce ? mówił radny Jaszczura.

W tym momencie, nerwowa atmosfera sesji, udzieliła się także prezydentowi miasta.
- Niech pan po prostu powie ?spieprzaj komuchu?, widzę w pana oczach, że miałby pan ochotę ? ripostował Zbigniew Podraza.

Jednak ostatnie słowo należało do radnego.
? Bardzo chętnie bym to zrobił, gdybym miał pewność, że pan prezydent nie poda mnie do sądu ? odparł Grzegorz Jaszczura.

Ostatecznie w głosowaniu imiennym, stosunkiem głosów 17:6, radni udzielili absolutorium prezydentowi Podrazie. Przeciw głosowali: Bogusława Ciaś, Marek Cygroń, Halina Głowacka, Grzegorz Jaszczura, Tomasz Pasek i Jerzy Talkowski.
Andrzej Bęben
CYTAT(:) @ wto, 04 maj 2010 - 23:51) *
CYTAT
Defum odetchnęło z ulgą
czeń - nie zgodził się na to jeden spośród czternastu wierzycieli.

Ostatecznie w głosowaniu imiennym, stosunkiem głosów 17:6, radni udzielili absolutorium prezydentowi Podrazie. Przeciw głosowali: Bogusława Ciaś, Marek Cygroń, Halina Głowacka, Grzegorz Jaszczura, Tomasz Pasek i Jerzy Talkowski.

Dziwić można się, że PPP dysponując takim poparciem w RM, robi tyle, ile robi. I nader często szuka wytłumaczenia tej czy innej porażki w tzw. przeszłości, tj. w rządach PP, któremu nie śniło się – w owych czasach – o takim poparciu, jakie PPP ma dziś :-)
Bartek
Za bardzo nie wiem gdzie ten wpis umieścić, więc wrzucam tutaj.

Bardzo fajnym gestem było włączenie kurtyny wodnej na placu przed PKZ, masa ludzi się chłodziła. Cóż władze mamy jaką mamy, ale to akurat wg. mnie muszę zaliczyć za plus, szczególnie że w innych miastach regionu nie było kurtyn.
Arbas
CYTAT(Bartek @ pią, 16 lip 2010 - 20:26) *

Bardzo fajnym gestem było włączenie kurtyny wodnej na placu przed PKZ, masa ludzi się chłodziła. Cóż władze mamy jaką mamy, ale to akurat wg. mnie muszę zaliczyć za plus, szczególnie że w innych miastach regionu nie było kurtyn.

B Y Ł Y
Bartek
CYTAT(Arbas @ sob, 17 lip 2010 - 07:24) *

B Y Ł Y

W Katowicach w centrum nie widziałem, w Sosnowcu, Gliwicach i Chorzowie też nie, to gdzie były?
KJS
Ten prysznic na centrum był tylko 1 dzień chyba wink.gif 17.07.2010 - a ciepłych dni jeszcze kilka później było .
Ale to nic - na dg.pl napisali, że to cudo będzie się pojawiać wtedy gdy będzie ponad 30 stopni and will save the day.

tu pisali

offtopic: jak jesteśmy przy rządach i polityce - widzieli państwo MEGA HIT ? biggrin.gif
Kamil_
CYTAT(Bartek @ sob, 17 lip 2010 - 21:11) *
CYTAT(Arbas @ sob, 17 lip 2010 - 07:24) *

B Y Ł Y

W Katowicach w centrum nie widziałem, w Sosnowcu, Gliwicach i Chorzowie też nie, to gdzie były?

W snach elektoratu PiSu nie cierpiącego lewicy...
tony montana
CYTAT(KJS @ nie, 08 sie 2010 - 23:01) *
Ten prysznic na centrum był tylko 1 dzień chyba wink.gif 17.07.2010 - a ciepłych dni jeszcze kilka później było .
Ale to nic - na dg.pl napisali, że to cudo będzie się pojawiać wtedy gdy będzie ponad 30 stopni and will save the day.

tu pisali

offtopic: jak jesteśmy przy rządach i polityce - widzieli państwo MEGA HIT ? biggrin.gif

był przynajmniej kilka razy, chyba rzeczywiście wtedy, gdy było ponad 30 stopni.
darco
Promocja miasta w wykonaniu prezydenta to także element i sposób rządzenia.
Pod linkiem można zobaczyć film i usłyszeć na własne uszy jak Podraza wita, wtedy jeszcze kandydata na prezydenta RP Komorowskiego w Dąbrowie Górniczej na Śląsku angry.gif
http://forum.zaglebiedabrowskie.org/viewto...3&start=410

666V
http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-1287...nia+Polski.html

CYTAT
Prezydent odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Dziś Prezydent Dąbrowy Górniczej Zbigniew Podraza odebrał w Warszawie, z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego jedno z najwyższych odznaczeń państwowych – Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Wyróżnienie to przyznane zostało za wybitne zasługi w działalności na rzecz rozwoju demokracji lokalnej, za osiągnięcia w pracy samorządowej oraz w podejmowanej z pożytkiem dla kraju pracy zawodowej i społecznej.

W gronie odznaczonych 24 osób, poza prezydentem Dąbrowy Górniczej znaleźli się również prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz Waltz, prezydent Poznania Ryszard Grobelny, prezydent Gliwic Zygmunt Frankiewicz, prezydent Rybnika Adam Fudali oraz jeden z twórców polskiego samorządu – profesor Michał Kulesza.

Samorząd jest jednym z największych osiągnięć wolnej Polski – mówił w trakcie uroczystości prezydent Bronisław Komorowski i podkreślił, że jako Prezydent Polski jest niezmiernie wdzięczny tym, którzy na co dzień pracują na rzecz samorządu i jego mieszkańców.

Uroczystość, w trakcie której przyznane zostały odznaczenia, odbyła się w Pałacu Prezydenckim i zorganizowana była z okazji obchodów 20-lecia odrodzenia samorządu terytorialnego w Polsce.

Order Odrodzenia Polski, Polonia Restituta - drugie najwyższe polskie państwowe odznaczenie cywilne, nadawane za wybitne osiągnięcia na polu oświaty, nauki, sportu, kultury, sztuki, gospodarki, obronności kraju, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania dobrych stosunków z innymi krajami. Ustanowione ustawą z 4 lutego 1921.

Noszony na czerwonej wstędze z białymi pasami po bokach, przez prawe ramię (w I klasie), na szyi (w II i III klasie) lub na lewej stronie piersi (IV i V klasa).

W precedencji orderów i odznaczeń Order Odrodzenia Polski występuje po Orderze Orła Białego oraz Orderze Wojennym Virtuti Militari, a przed Orderem Krzyża Wojskowego i Orderem Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej.

No, to jest coś!! Gratuluje Panie Prezydencie!

a nie tak jak pewien Pan - wrzucać ludziom do skrzynek zdjęcie z prezydentem Komorowskim (a propos jak tą pocztówkę wtedy zobaczyłem od razu mi się Rozmowy Kontrolowane przypomniały tongue.gif prezes Ochucki miał w dowodzie foto z Wałęsą:D
ZMK
Materiał z konwencji wyborczej Zbigniewa Podrazy:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=495
Andrzej Bęben
CYTAT(ZMK @ pią, 01 paź 2010 - 20:51) *

No fakt amerykański styl. Podobnie, jak zadłużenie. Ale PPP ma przecież wizję przyszłości i nie ma (jako rzecz pan Klepacz) "prawie żadnych wrogów" i ma większość poparcia w społeczeństwie.

To po co robić wybory, skoro już mamy eseldowskie wcielenie Konfucjusza?
Aszz
CYTAT(Andrzej Bęben @ wto, 05 paź 2010 - 18:53) *
CYTAT(ZMK @ pią, 01 paź 2010 - 20:51) *

No fakt amerykański styl. Podobnie, jak zadłużenie. Ale PPP ma przecież wizję przyszłości i nie ma (jako rzecz pan Klepacz) "prawie żadnych wrogów" i ma większość poparcia w społeczeństwie.

To po co robić wybory, skoro już mamy eseldowskie wcielenie Konfucjusza?

gdzie tu się wciska: <lubię to> ?wink.gif
m_Cina
Panie Andrzej Bęben ty chyba o Będzinie piszesz a nie o DG bo jezelipiszesz o leniach to golym okiem widać zmiany w DG a Będzin co? Będzin ma Zamek i tyle!!
Andrzej Bęben
CYTAT(m_Cina @ czw, 07 paź 2010 - 13:32) *
Panie Andrzej Bęben ty chyba o Będzinie piszesz a nie o DG bo jezelipiszesz o leniach to golym okiem widać zmiany w DG a Będzin co? Będzin ma Zamek i tyle!!

Panie C,

nie tylko czytać trzeba ze zrozumieniem. Oglądać również! Ale co ja na to poradzę, że masz pan kłopoty... Ja o Rzymie, pan o Krymie. Tak, tak, tak! Prezydent Podraza the best jest! Nie musisz pan pisać!
PS.
Gdyby Dąbrowa pod rządami PPP chciała mieć taki zamek, jak mają w Będzinie, to PPP musiałby rządzić tyle, ile rządził Kadar. A i tak nie ma pewności, czy nie tylko kredyt zostałby spłacony, ale i zamek wybudowany :-D
m_Cina
heheh zapomniałem że odpisałem na posta wielkiego AB ja taki "laik" słowa pisanego gówniarz zapewne w pańskim mniemaniu niegodny uwagi.

Ja i może ma problem czytania ze zrozumieniem ale Pan Panie Andrzej Bęben masz większy problemy ze zrozumieniem bo widzę że nie ogarniasz tego co sie w DG dzieje.

"Tak, tak, tak! Prezydent Podraza the best jest!"
hehe co za tekst:PP

Oczywiście kiedy to Pan i pańscy koledzy z Panem Talkowskim na czelę rządziliście Dąbrową to w naszym mieście było zapewne cudnie z Pana punktu widzenia.
Master
na budynku kina Ars pojawił sie ogromny billboard Podrazy ;] nawet kampania Stachowicza przy tym mięknie wink.gif
st1111
CYTAT(Master @ pią, 08 paź 2010 - 12:21) *
na budynku kina Ars pojawił sie ogromny billboard Podrazy ;] nawet kampania Stachowicza przy tym mięknie wink.gif

Niemożliwe Stachowicz ma flotyllę samochodów od małego do dużego i parkuje w całym mieście.
Andrzej Bęben
CYTAT(m_Cina @ pią, 08 paź 2010 - 11:01) *
heheh zapomniałem że odpisałem na posta wielkiego AB ja taki "laik" słowa pisanego gówniarz zapewne w pańskim mniemaniu niegodny uwagi.

Ja i może ma problem czytania ze zrozumieniem ale Pan Panie Andrzej Bęben masz większy problemy ze zrozumieniem bo widzę że nie ogarniasz tego co sie w DG dzieje.

"Tak, tak, tak! Prezydent Podraza the best jest!"
hehe co za tekst:PP

Oczywiście kiedy to Pan i pańscy koledzy z Panem Talkowskim na czelę rządziliście Dąbrową to w naszym mieście było zapewne cudnie z Pana punktu widzenia.

Powiem tak, żebyś Obywatelu zrozumiał: psy szczekają... Miłuj sobie dalej PPP i nie martw się o jego los, skoro jest the best :-)
Bez odbioru.

PS.
Proszę przeczytać sobie, ze trzy razy, to co czerwonymi literkami jest napisane :-)
Mick
widział ktoś już www.zbigniewpodraza.pl ???
no no, ładnie! ciekawe co będzie na www.krzysztofstachowicz.pl, bo na razie niewiele. O kandydowaniu zupełnie nic.
Za to 15.10 poznamy prawdę o Dąbrowie smile2.gif
ech wybory...
Master
strona internetowa tez konkretna. Duzo faktów jakie zostały zrobione , a nie jakies lanie wody
bzenek
CYTAT(Mick @ pią, 08 paź 2010 - 21:55) *
widział ktoś już www.zbigniewpodraza.pl ??? no no, ładnie!

Ano ciekawie ale szybko się nudzi. Po jakimś czasie męczy prezydent mówiący przy kazdym kliknięciu. smile2.gif

Filmy mają z Tv Zagłębie. Myślałem, że to niezalezny politycznie projekt medialny...

Generalnie sensacji tam nie ma. Obiecuje parking wielopoziomowy w centrum i tajemniczy projekt "ławeczka". Czyżby coś z dopalaczami ? wink.gif

CYTAT(Mick @ pią, 08 paź 2010 - 21:55) *
Za to 15.10 poznamy prawdę o Dąbrowie smile2.gif
ech wybory...

Ja myślałem, że to sklep jakiś otworzą 15.10. smile2.gif

Jak się jedzie od CH Pogoria w stronę Będzina to zaraz za starą kładką jakiś klient znikąd pisze na bilbordzie, że "love Dąbrowe". blink.gif

I jest jeszcze http://www.edwardbober.pl/

Tu klasyka wyborcza - zastopować zadłużanie, wprowadzić oszczędności i jednocześnie zwiększyć wydatki na to, tamto, siamto smile2.gif
666V
CYTAT
no no, ładnie! ciekawe co będzie na www.krzysztofstachowicz.pl, bo na razie niewiele.

ano bo cóż może być? tyle lat w sejmiku i jakoś nie bardzo jest się czym pochwalić w osiągnięciach dla miasta, które próbuje ...... . Konsultacje społeczne? laugh.gif Czy to się w ogóle odbyło.. Po prostu ładnie do buźki na bilbordzie pasowało.
mgmisiek
CYTAT(666V @ sob, 09 paź 2010 - 10:37) *
CYTAT
no no, ładnie! ciekawe co będzie na www.krzysztofstachowicz.pl, bo na razie niewiele.

ano bo cóż może być? tyle lat w sejmiku i jakoś nie bardzo jest się czym pochwalić w osiągnięciach dla miasta, które próbuje ...... . Konsultacje społeczne? laugh.gif Czy to się w ogóle odbyło.. Po prostu ładnie do buźki na bilbordzie pasowało.

Mnie śmieszy jak można się szczycić tym, że się reprezentuje Dąbrowę i Zagłębie w sejmiku wojewódzkim kiedy wiadomo, że nic konkretnego dla Dąbrowy i Zagłębia nie załatwił biggrin.gif No chyba, że się mylę. Ale jakby do czegoś się przyczynił to pewnie by się tym na lewo i prawo chwalił, a tak nie jest. Przynajmniej nie zauważyłem na jego www.

"...gdzie przewodniczyłem Komisji Budżetu Skarbu i Finansów Województwa Śląskiego (zajmuję się m.in. dysponowaniem i zarządzaniem drugim co do wielkości budżetem wojewódzkim w kraju ? 3 mld zł..."
I co? Nie udało się z tego choć trochę dofinansować jakiegoś projektu w DG? Czym tu się chwalić.
drygu
Witam wszystkich serdecznie:)

Z góry uprzedzam ewentualne pytania czy zarzuty, że są wybory to się pojawiam;)

Tak, właśnie to mnie zainspirowało, żeby tu poświęcić troszkę czasu i podyskutować o tym co nam poszczególni kandydaci oferują. Na forum zaglądałem i wiem, że w tych wątkach tylko kilka osób było aktywnych, a teraz pojawia się coraz więcej mądrych i nie mądrych wypowiedzi (oczywiście w moim przekonaniu). Te nie mądre i chęć ich prostowania to główny powód dla którego warto swojego czasu na forum troszkę poświęcić:)

Tych co mnie znają o swojej aktywności i robocie przekonywać nie muszę, to co miałem do powiedzenia i zrobienia każdy może zobaczyć na portalu dąbrowskich NGO. To tyle na dzień dobry:)

Co do meritum tego wątku:

1. Program mojego kandydata Zbigniewa Podrazy oparty jest o Strategię Rozwoju Miasta: Dąbrowa Górnicza 2020 i jest konkretną deklaracją realizacji jej kolejnych zapisów. Ponieważ nad Strategią miałem przyjemność pracować nie będę ukrywał, że w moim przekonaniu to konkretny i prawdziwy plam na Dąbrowę Górniczą, którego poprzednikom zwyczajnie brakło i z tego co czytałem to kontrkandydatom nadal brakuje.

2. To, że Dąbrowa Górnicza zaczęła rozkwitać i że wielu ludzi w kraju ją zauważyło na mapie polski i tego rozkwitu nam zazdrości to fakt i myślę, że to widać gołym okiem.

3. Czekam na ewentualne riposty w których udowodnicie co takiego dla tego miasta zrobili kontrkandydaci. Proszę o konkrety a nie przykłady akcji, które są dobre ale jak się ma 20 lat i zaczyna w polityce...i które można robić nie koniecznie za takie wielkie pieniądze...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie raz jeszcze i
UWIERZMY W DĄBROWĘ!!! smile.gif smile.gif smile.gif
vacu
CYTAT(drygu @ sob, 09 paź 2010 - 11:14) *
1. Program mojego kandydata Zbigniewa Podrazy oparty jest o Strategię Rozwoju Miasta: Dąbrowa Górnicza 2020 i jest konkretną deklaracją realizacji jej kolejnych zapisów. Ponieważ nad Strategią miałem przyjemność pracować nie będę ukrywał, że w moim przekonaniu to konkretny i prawdziwy plam na Dąbrowę Górniczą, którego poprzednikom zwyczajnie brakło i z tego co czytałem to kontrkandydatom nadal brakuje.

Ja tam żadnego kandydata nie popieram i na wybory się nie wybieram ale zaciekawiło mnie co jest w tej strategii. No i jak znalazłem jej stronę (www.strategia.dabrowa-gornicza.pl) to najnowsze aktualności są z... 2007 roku rolleyes.gif Co prawda na razie tylko pobieżnie przejrzałem stronę ale mam pytanie - czy coś się dzieje w związku z tą strategią a po prostu strona nie jest aktualizowana? Czy jednak wszystkie plany będą realizowane w latach 2019-2020? unsure.gif

[Edytka]
A może by tak przenieść tę dyskusję już do tematu "Wybory 2010"?
drygu
CYTAT
[Edytka] A może by tak przenieść tę dyskusję już do tematu "Wybory 2010"?
Sam nie wiem bo aż taki zorientowany forumowicz nie jestem:) na pewno sami zdecydujecie, choć na mojego nosa ocena mojego szefa głównie przebiega tutaj. Rozumiem, że warto zwrócić uwagę i na tamten wątek;)
CYTAT
Ja tam żadnego kandydata nie popieram i na wybory się nie wybieram ale zaciekawiło mnie co jest w tej strategii. No i jak znalazłem jej stronę (www.strategia.dabrowa-gornicza.pl) to najnowsze aktualności są z... 2007 roku rolleyes.gif Co prawda na razie tylko pobieżnie przejrzałem stronę ale mam pytanie - czy coś się dzieje w związku z tą strategią a po prostu strona nie jest aktualizowana? Czy jednak wszystkie plany będą realizowane w latach 2019-2020? unsure.gif

Fajnie, że znalazłeś tą stonkę smile.gif dziś służy głównie studentom i tym wszystkim, którzy są zainteresowani procesem powstawania tej strategi. Oczywiście strona przestała być aktualizowana z chwilą przyjęcia dokumentu przez Radę Miejską. Wcześniej spełniała też rolę informatora i komunikatora z zainteresowanymi. Pewnie część forumowiczów jeszcze pamięta wink.gif

Te plany są realizowane i jak zauważysz część udało się już zrealizować, część wymaga jednak czasu- dlatego horyzont czasowy dokumentu wyznaczony jest na rok 2020. 4 lata kadencji to na pewno okres zamknięcia jakiegoś etapu i wejścia DG na drogę zrównoważonego rozwoju - trzeba było posprzątać ten burdel po latach katastrofy i zastoju na rzecz którego jeden z głównych autorów w ramach tego wątku tak pięknie agituje.

Udało się zrealizować i rozpocząć większość z założeń strategi i ja wieżę że uda się ją zrealizować do końca i dlatego wierze w Dąbrowe laugh.gif . Częściowo trzeba będzie ten dokument zaktualizować - jak każdy - i pewnie wrócimy również do tej strony, bo autorami tej strategi jest wielu mieszkańców miasta i trzeba będzie jakoś z nimi się skomunikować, a strona się wtedy przydaję. Obecnie to co się w ramach jej realizacji dzieje da się zobaczyć m.in. na miejskim portalu, po rozpoczętych inwestycjach, remontach, programach twardych i co dla mnie ważne również miękkich inwestujących w kapitał ludzki. To przecież również wielkie środki UE które po 4 latach dają nam wysoką pozycję lidera. No i w moim przekonaniu to widać i da się zobaczyć na własne oczy:) (chyba, że bardzo się nie chce albo mieszka nie w DG.

Fakt jest jeden, żeby ją zrealizować do końca, trzeba wybrać człowiek, który wie, że chce ją zrealizować i wie jak to zrobić...i ma do tego ludzi rolleyes.gif
Mick
Oj ma wielu ludzi ten człowiek smile2.gif wielu, wielu! szczególnie wielu wiernych towarzyszy z dawnych lat. Wiernych bo odpowiednio ulokowanych - pełnomocnicy, naczelnicy, kierownicy smile2.gif
drygu
CYTAT(Mick @ nie, 10 paź 2010 - 01:01) *
Oj ma wielu ludzi ten człowiek smile2.gif wielu, wielu! szczególnie wielu wiernych towarzyszy z dawnych lat. Wiernych bo odpowiednio ulokowanych - pełnomocnicy, naczelnicy, kierownicy smile2.gif

rolleyes.gif ciekaw jestem co oznacza od dawnych Lat, bo faktycznie jak policzyć, to ja z Zbigniewem Podrazą współpracuję od samej matury:) A wiesz czemu? bo nikt nigdy się organizacjami pozarządowymi w tym mieście nie interesował i na poważnie nie zajął;) I to tylko dobrze o Prezydencie świadczy, że potrafi wokół siebie skupić ludzi, którzy mają konkretne pomysły na miasto. Mało tego Prezydent potrafi ich docenić i wszędzie powtarza, że to wspólne sukcesy...

i jeszcze jedno co znaczy odpowiednio ulokowanych?? Bo wiesz większość, tych których mam na myśli, jako pracownicy prezydenta (czyli zostali ulokowani) występują od 3-4 lat, a wcześniej tyrali społecznie wiążąc działania na rzecz Dąbrowy z swoją praca zawodową i to sam Pan Prezydent uznając ich kwalifikacje zaproponował im współpracę. laugh.gif

I wiesz ja wyznaję zasadę, że albo się wierzy w to co SZEF robi albo się odchodzi... laugh.gif

maseur
CYTAT(drygu @ sob, 09 paź 2010 - 08:14) *

to chyba oczywiste, jesteś elementem kampanii wyborczej pana Podrazy.

2. To, że Dąbrowa Górnicza zaczęła rozkwitać i że wielu ludzi w kraju ją zauważyło na mapie polski i tego rozkwitu nam zazdrości to fakt i myślę, że to widać gołym okiem.

no tu, to juz na wejściu jedziesz z grubej rury - gruszki na wierzbie tak samo sie gryzą jak rozkwit na jesień, mimo tego, że to wyborcza jesień.
Arbas
Niestety, wypowiedź Dryga pachnie wazeliną...
Rozkwit Dąbrowy Górniczej to przełom XIX i XX wieku związany z kapitałem zagranicznym,
który pozwolił na stworzenie zagłębiowskiego przemysłu. Po raz drugi udało się naszemu regionowi
w latach 70-tych XX wieku, przy okazji powstania Huty Katowice.
Nemo, hala sportowa, gmach UM to pasmo długów. Wybrukowanie centrum miasta to żaden rozkwit. Proszę zajrzeć na zaplecze dawnego kina Ars, albo sławetną ruinę zwaną dworcem - szkoda że nie centralnym...

drygu
CYTAT(maseur @ nie, 10 paź 2010 - 14:25) *
to chyba oczywiste, jesteś elementem kampanii wyborczej pana Podrazy
Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.

no tu, to juz na wejściu jedziesz z grubej rury - gruszki na wierzbie tak samo sie gryzą jak rozkwit na jesień, mimo tego, że to wyborcza jesień.

No cóż ja to widzę inaczej i nie boję się otwarcie tak twierdzić:)Wszystkie moje deklaracje z Kampanii wyborczej 2006, kiedy startowałem na radnego zrealizowałem lub się przyczyniłem do ich realizacji, nie będąc radnym!!! Więc zanim określisz to gruszkami to sprawdź jak smakują:)

Podobnie z deklaracjami mojego szefa:) Możemy oczywiście tu pływać na tym forum i udawać, że w DG jest kaszana ale ludzie sami to ocenią 21 listopada:) ja się nie boje pod swoim nazwiskiem mówić co myślę, choć wiem jakie tego będą konsekwencję!!! Pozdrawia serdecznie:)
CYTAT(Arbas @ nie, 10 paź 2010 - 15:34) *
Niestety, wypowiedź Dryga pachnie wazeliną...Rozkwit Dąbrowy Górniczej to przełom XIX i XX wieku związany z kapitałem zagranicznym, który pozwolił na stworzenie zagłębiowskiego przemysłu. Po raz drugi udało się naszemu regionowiw latach 70-tych XX wieku, przy okazji powstania Huty Katowice.Nemo, hala sportowa, gmach UM to pasmo długów. Wybrukowanie centrum miasta to żaden rozkwit. Proszę zajrzeć na zaplecze dawnego kina Ars, albo sławetną ruinę zwaną dworcem - szkoda że nie centralnym...

No to mnie Panie kolego obrażasz!!! to nie wazeliniarstwo tylko wyrażanie swoich poglądów. Niby co tylko wolno krytykować i to pod pseudonimem być takim wyszczekanym?
Co do rozkwitu na przełomie wieków to się zgadza. Zachęcam do udziału w Dąbrowskim Klubie Dyskusyjnym, tam wspólnie odkrywamy potęgę Dąbrowy Górniczej i fakt jest taki, że dziś trzeba by znaleźć duże środki na badanie tego okresu... cześć dokumentów robotniczego miasta zalega w Petersburgu i na pewno je warto odgrzebać. Mało kto wie, że w DG wtedy już funkcjonowała prawdziwa ekonomia społeczna:)

Co do Arsa to zgoda nie wszystko da się zrobić, trzeba wybierać co ważniejsze i nie wszystko naraz!!

Co do dworca to wiadomo PKP i nie udawajmy, że tego nie rozumiemy!!!

Gmach Urzędu - skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta - cała Polska nam zazdrości tego rozwiązania!!!

Hala?? w ogóle nie dyskutuję bo to świadczy o braku wiedzy mój drogi i naprawdę nie chęci do tego miasta...

Tak na marginesie, to melodia o gmachu, hali, dworcu jest nudna...
mawwm
@drygu
a co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?
chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?
dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?
dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?
dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?
chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawa
pisałem już o tym na forum
odpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
maseur
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 13:40) *
.Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.

dobrze znamy te systemy, w tej kampanii chyba każdy szanujący sie kandydat ma swojego bloga, którego prowadzi mu osoba która nie da się sprowokować, nie wpadnie w furię tylko elokwentnie, z usmiechem na ustach odpowie na każde pytanie. Ale dobrze, może się pomyliłem, może Ty nie robisz kampanii obecnemu Prezydentowi tylko sobie smile2.gif wskazywały by w sumie na to Twoje zdjęcie w avatarze- jakby wprost ściągnięte z wyborczego billboardu czy choćby nazwisko pod nim - żeby ludzie zaczęli kojarzyć " tą fajną osobę z forum" z nazwiskiem ktore będzie można znależć na którejś z list. W której wersji mam rację - w pierwszej czy drugiej - choć moze być, że i dla Prezydenta pracujesz i dla siebie smile2.gif

więc jako, że moje gołe oko ( ostatnio badalem wzrok i jest ok) niedostrzegło żadnych kwitnąco rozwojowych zmian w moim mieście, spytam wprost - co masz na myśli, czego nam zazdrości wielu ludzi w Polsce ?

vacu
@drygu - nie wiem skąd ty czerpiesz wiedzę nt. zachwytu obywateli tego pięknego kraju nad rozwojem DG ale ja sporo jeżdżę po kraju i jak mówię, że jestem z DG to słyszę "Hmmm... rolleyes.gif ", wtedy dopowiadam "Huta Katowice" i dopiero wówczas ludzie łapią co i jak. Być może samorządowcy nam zazdroszczą UM ale zwykli mieszkańcy poza Zagłębiem to raczej nie mają pojęcia że coś takiego jak dąbrowski pentagon istnieje.
Co się zaś tyczy rozkwitu - jedyna inwestycja w tej kadencji to chyba "gospodarka wod-kan" (a i to nie pamiętam czy nie zaczął się ten temat wcześniej) - dla mnie osobiście bez znaczenia, dla innych uciążliwa, jeszcze dla innych kłopotliwa, bo zostaną zmuszeni do wyłożenia pieniędzy, których często nie mają, na przyłączenie. Jeszcze może ośrodek dla niedowidzących ale z punktu widzenia DG to też bez znaczenia, ileż mamy w DG dzieci niedowidzących?
Poza tym cisza, bieżącego utrzymania dróg (i to wątpliwej jakości) nie traktuję jako inwestycji. No więc gdzie ten rozkwit, którego nam zazdroszczą?
Bartek
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 16:40) *

Wszystko zależy dla kogo jest nudna.

Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola.

Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.

Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
drygu
CYTAT(vacu @ nie, 10 paź 2010 - 18:05) *
@drygu - nie wiem skąd ty czerpiesz wiedzę nt. zachwytu obywateli tego pięknego kraju nad rozwojem DG ale ja sporo jeżdżę po kraju i jak mówię, że jestem z DG to słyszę "Hmmm... rolleyes.gif ", wtedy dopowiadam "Huta Katowice" i dopiero wówczas ludzie łapią co i jak. Być może samorządowcy nam zazdroszczą UM ale zwykli mieszkańcy poza Zagłębiem to raczej nie mają pojęcia że coś takiego jak dąbrowski pentagon istnieje.Co się zaś tyczy rozkwitu - jedyna inwestycja w tej kadencji to chyba "gospodarka wod-kan" (a i to nie pamiętam czy nie zaczął się ten temat wcześniej) - dla mnie osobiście bez znaczenia, dla innych uciążliwa, jeszcze dla innych kłopotliwa, bo zostaną zmuszeni do wyłożenia pieniędzy, których często nie mają, na przyłączenie. Jeszcze może ośrodek dla niedowidzących ale z punktu widzenia DG to też bez znaczenia, ileż mamy w DG dzieci niedowidzących?Poza tym cisza, bieżącego utrzymania dróg (i to wątpliwej jakości) nie traktuję jako inwestycji. No więc gdzie ten rozkwit, którego nam zazdroszczą?
No widzisz, a ja o Hucie tylko wspominam i raczej ludziom tłumacze, skąd np. wzięła się nazwa żaglowca "Pogoria", czemu zagłębie i czemu Dębowy Świat...Widzisz ja również dużo podróżuję po kraju, głównie w ramach swoich społecznych obowiązków i większość ludzi mówi, że o dąbrowy wszędzie pełno i że się dowiedzieli, że w ogóle takie miasto istnieje. Dużo osób odwiedza mnie również w DG i są zachwycenie i to są nie tylko Polacy... Co do inwestycji, to problem w tym, że po ostatniej 4 latce nie było nic a nic przygotowane jeden wielki SYF i ostatnie miejsca w rankingach unijnych, jedyny projekt to na przystanki i to źle policzone angry.gif Gospodarki wodno - ściekowej nie doceniasz chyba, ruszyła pogoria, boiska tzw. orliki, remonty szkół, zrobione centrum, ruszający remont PKZ, wspomniany ośrodek - to się samo nie zrobiło rolleyes.gif a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif
CYTAT(Bartek @ nie, 10 paź 2010 - 19:44) *
Wszystko zależy dla kogo jest nudna. Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola. Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
Ja się z tobą zgadzam. Tylko, że to są problemy wielu Polskich Miast i środkowoeuropejskich. Zwyczajnie trzeba czasu 4 lata w życiu miasta to jak dzień w życiu człowieka. To czy będzie tu ładnie zależy od nas wszystkich...to czy coś jest kiczowate to faktycznie zależy od poczucia estetyki, każdy ma inną rolleyes.gif
CYTAT(mawwm @ nie, 10 paź 2010 - 17:06) *
@drygua co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawapisałem już o tym na forumodpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
O starym Gołonogu nic nie powiem, to nawet nie moja dzielnica. Rozczaruje cię też tym, że nie mam pojęcia gdzie jest Piłsudskiego 46. Ja się tym nie zajmuje i raczej mało interesuję, mam mnóstwo swojej roboty do wykonania i pochłaniam się jej zupełnie. Uważam, że każdy powinien zajmować się tym co potrafi. Ja też nie pisze i nie uważam, że w DG jest tak idealnie, że nie ma już nic do zrobienia. Pisałem wcześniej dopiero weszliśmy na ścieżkę zrównoważonego rozwoju i nie da się wszystkiego na raz... to kolejny powód dla którego Podraza powinien zostać ponownie Prezydentem, żebyśmy nadal nad miastem mogli w spokoju pracować rolleyes.gif
CYTAT(maseur @ nie, 10 paź 2010 - 17:09) *
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 13:40) *
.Nie jestem mój drogi żadnym elementem tylko pracownikiem człowieka, dzięki któremu widzę, że miasto się rozwija i mogę realizować palny i marzenia.
dobrze znamy te systemy, w tej kampanii chyba każdy szanujący sie kandydat ma swojego bloga, którego prowadzi mu osoba która nie da się sprowokować, nie wpadnie w furię tylko elokwentnie, z usmiechem na ustach odpowie na każde pytanie. Ale dobrze, może się pomyliłem, może Ty nie robisz kampanii obecnemu Prezydentowi tylko sobie smile2.gif wskazywały by w sumie na to Twoje zdjęcie w avatarze- jakby wprost ściągnięte z wyborczego billboardu czy choćby nazwisko pod nim - żeby ludzie zaczęli kojarzyć " tą fajną osobę z forum" z nazwiskiem ktore będzie można znależć na którejś z list. W której wersji mam rację - w pierwszej czy drugiej - choć moze być, że i dla Prezydenta pracujesz i dla siebie smile2.gif
więc jako, że moje gołe oko ( ostatnio badalem wzrok i jest ok) niedostrzegło żadnych kwitnąco rozwojowych zmian w moim mieście, spytam wprost - co masz na myśli, czego nam zazdrości wielu ludzi w Polsce ?
Trafiłeś w dziesiątkę, tyko nie w tą tarcze co trzeba :lol:zdjęcie jest z 2006 i chyba takie też było na moich plakatach. Zadziałało bo gdyby nie blokownie list to byłbym radnym. Tym razem mój drogi niestety nie będziesz mógł na mnie zagłosować, bo na listach mnie nie znajdziesz...inne priorytety w życiu, a miastu służę zupełnie w inny sposób. To że postanowiłem poświęcić swój czas tutaj wynika jak pisałem dokładnie z troski o to by tym miastem mógł nadal zarządzać tak znakomity człowiek jak Zbigniew Podraza, więc nie rozumiem co to za odkrycie laugh.gif To również moja prywatna inicjatywa i żaden element kampanii, a zwyczajny mój obowiązek jako mieszkańca Dąbrowy, żeby wziąć w tej dyskusji udział, a to wynika z moich przekonań i zainteresowań. Ja obywatelskiej dyskusji się nie boję...smile2.gif
Bartek
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:03) *
)
CYTAT(Bartek @ nie, 10 paź 2010 - 19:44) *
Wszystko zależy dla kogo jest nudna. Mnie natomiast intryguje i wkurza co innego. Otóż podejście wasze jako tych którzy rządzą tym miastem do estetyki która nas otacza. Wszystko jest tak kiczowate, że aż oczy bolą. Już wielokrotnie pisałem tutaj na forum o tym, że nie ma czegoś takiego jak harmonijne podejście do wyglądu małej architektury miasta. Wszystkie te barierki, co ulica to inny kolor i wygląd, ich kolorystyka jest dobierania chyba pod wpływem impulsu szarego dnia, a ich estetyka wybierania jest przez dzieci z przedszkola. Miasto zaczyna wyglądać jak miasto, gdy zadbany jest wygląd miasta od tych najmniejszych rzeczy jakimi są wiaty przystanków, barierki, słupki, latarnie czy kosze na śmieci. U nas póki co króluje wolność Tomku w swoim domku.Na koniec napiszę tylko tyle, że obecna ekipa rządząca dla mnie już nic nowego w mieście nie zrobi. Sama kwestia ulicy 3-go maja i wyglądu tejże ulicy sprawiła że idąc na wybory na pewno nie zagłosuje na nikogo z obecnych radnych czy też obecnego Prezydenta pana Podrazę. Przyda się dobre wietrzenie w UM. Zaznaczę że w 2006 roku sam namawiałem tutaj na forum żeby głosować na p. Podrazę. Teraz będę odradzał.
Ja się z tobą zgadzam. Tylko, że to są problemy wielu Polskich Miast i środkowoeuropejskich. Zwyczajnie trzeba czasu 4 lata w życiu miasta to jak dzień w życiu człowieka. To czy będzie tu ładnie zależy od nas wszystkich...to czy coś jest kiczowate to faktycznie zależy od poczucia estetyki, każdy ma inną rolleyes.gif

Tylko co mnie obchodzi że inne miasta w Polsce i poza granicami mają takie same problemy? To tak jak w szkole podstawowej się usprawiedliwiało zły wybryk tym, że inni też tak robili. Twoja argumentacja do mnie nie przemawia. Może to brutalne, ale uwierz, że inne miasta w Polsce (jest takich masa) postarały się o to że nie mają już problemu z kiczem architektonicznym.

No i proszę nie traktować nas jak debili, że D.G. to miasto mlekiem i miodem płynące, inni nam zazdroszczą pentagonu, który na bank nigdy nie będzie zarabiał na siebie. Cóż wybory idą to kasa na PKZ jest (szkoda że kredyt) kasa na nowe zagospodarowanie Pogori III też się znalazła, tylko jakoś mitycznych obietnic z 2006 nie ma.
drygu
CYTAT
Przyda się dobre wietrzenie w UM.

No widzisz, a ja uważam, że miastu potrzebny jest spokój, a nie jakieś wietrzenia i powrót do awantur z przed 4 lat... Wyborcy ocenią faktycznie czy chcą aby Podraza dokończył dzieła czy pokierował dalej miastem w dobrym kierunku czy wybiorą kogoś kogo głównym celem jest wietrzenie... wiesz ja się o prace nie boję bo jestem pewny swoich kompetencji, a jako miłośnik żeglarstw i gór i wiatru się nie boję smile.gif

Oczywiście z góry wiedziałem, że będzie ciężko autorów postów w tym temacie przekonać bo większość z was już dokonała wyboru...ja wyrażam swoje poglądy i namawiam niezdecydowanych do głosowania na Dąbrowę Górniczą i raczej nie widzę poza Podrazą innych osób które są w stanie rozważenie DG pokierować:rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie i z góry przepraszam, że będę troszkę mniej aktywny niż wczoraj i dziś. Miałem po prostu wolny weekend, następny szybko się nie zdarzy ale będę zaglądał w miarę możliwości:)

maseur
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 19:14) *
a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif

zaczynasz się powtarzać mój drogi - ale powiem Ci jakie mam podejście do życia - wraz z ewaluacją na wszelkich plaszczyznach mojego zycia -np., moje wyższe kompetencje, moje wyższe zarobki, moje wyższe podatki odprowadzane do budżetu miasta, coraz kompetentniejsi (wg. zapewnień "cowyborczych") włodarze miasta - wiesz, chyba każdy w miarę wzrostu dawania od siebie wiecej sie oczekuje od innych - to tylko taka wąska poszlaka, bo można by tak debatować w nieskończoność, ale mój drogi nie próbuj nam wmawiać, że mamy za duże aspiracje oczekiwań bo to jakbyś nas obrażał, nie jesteśmy bandą hutników małorolnych którym wystarczy "Dom Chłopa" , wolne od pracy 1go Maja i dożynkowy festyn na zakończenie lata. smile2.gif
Arbas
Pytanie do Bartka:
Skąd wiesz, że fundusze na remont PKZ to kredyt?
Młody wilk SLD mówił na spotkaniu, że Prezydent Podraza znalazł te pieniądze.
Nie podał niestety gdzie leżały. Wydawało mi się zatem, że to z naszych podatków.
Jeśli według Bartka to kolejna pożyczka, chciałbym jako mieszkaniec wiedzieć
ile na dzień dzisiejszy w sumie mamy tych długów?
Andrzej Bęben
[/quote] Co do Arsa to zgoda nie wszystko da się zrobić, trzeba wybierać co ważniejsze i nie wszystko naraz!!

Co do dworca to wiadomo PKP i nie udawajmy, że tego nie rozumiemy!!!

Gmach Urzędu - skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta - cała Polska nam zazdrości tego rozwiązania!!!

Hala?? w ogóle nie dyskutuję bo to świadczy o braku wiedzy mój drogi i naprawdę nie chęci do tego miasta...

[/quote]

Hehehe. Już dawno klasyk, hehehe, socjalizmu rzekł, że demokracja ludowa nie jest dla wrogów ludu. Pan szanowny, choć młody, jakoś zdaje się ten pogląd podzielać stwierdzeniem " to melodia o gmachu, hali, dworcu jest nudna...". Nudna, bo nie po myśli PPP.
Jak sobie przypominam, to towarzysze z SLD jeździli bo PP, jak po łysej kobyle, gdy tenże zamknął kino ARS. Jak 5 lat to co po nim zostało popada w ruinę, to już nie, nie. Rozmowa o tym nudną jest! Brawo, lewicowi demokracji (a propos SLD jednak nie może oderwać się od swych korzeni – "lewica demokratyczna" brzmi tak samo irracjonalnie jak "demokracja ludowa" i "konstruktywna krytyka")!

Co zaś się tyczy ekwilibrystycznego stwierdzenia o tym, że gdy "skończy się spłacać i zacznie zarabiać dla miasta", to drogi panie, sami w to nie wierzycie. Bo wiem, gdy "się skończy spłacać", to trzeba będzie go generalnie remontować, więc gadanie o zarabianiu mało związku z realiami ma.

I na koniec refleksja: cztery lata temu młode wilczki z SLD wniosły swój wymierny udział w wykopanie PP z magistratu i osadzenia w nim PPP. Dziś widać, że PPP uważa, iż od agresywności ważniejszy jest intelekt. I to - trzeba obiektywnie rzec - cieszy...
Aszz
Odnośnie kredytu i remontu PKZ:
Wyszperane na szybko:
http://www.ezaglebie.pl/zaglebie/dabrowa-g...ie-remontowany/

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...palac,1,4,18017

Kredyt nisko oprocentowany, ale kredyt.

Nie kredyty, ale kasa też mogłaby być:
-prawie "nietknięta" spłata 30 mln złotych ze strony Aqua Parku Nemo.
-droga do Tucznawy - nie wiem jak jest teraz, ale miała kosztować 83 mln złotych. Zbudowana w formie partnerstwa publiczno - prawnego. Miasto będzie spłacało 18 lat prywatną firmę, w ramach opłaty za użytkowanie drogi.
- Kasa za Centrum Administracyjne - tu kwot nie pomnę.
Co ciekawe, gdy dyskutowano o partnerstwie publiczno prawnym odnośnie Tucznawy, mówiono, że nie można na tą drogę zaciągać kredytu, bo gmina przekroczy wówczas magiczny próg 60% zadłużenia.
Gdy cieszono się z kredytu z kredytu z EBI okazało się, że gmina ma jedynie 7% zadłużenia i jest w fantastycznej kondycji finansowej.

Więcej grzechów nie pamiętam:D
mawwm
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:14) *
CYTAT(mawwm @ nie, 10 paź 2010 - 17:06) *
@drygua co opowiesz nam o Starym Gołonogu, jak miasto dba o tą dzielnicę?chodzi mi o tzw. IV kwartał os. Kasprzaka, może odpowiesz dlaczego w koncepcji pn.: "Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych na terenie miasta Dąbrowa Górnicza" teren ten to tabula rasa ?dlaczego budynek Kasprzaka 8 nie posiada drogi dojazdowej?dlaczego w obrębie budynków Piłsudskiego 46, Kasprzaka 8, 10, 12 nie ma ani jednego miejsca parkingowego?dlaczego obudowę śmietnika musieli wykonać w czynie społecznym mieszkańcy?chętnie udostępnię korespondencję jaką prowadzę w tej sprawie z UM, zapewniam, że jest b. ciekawapisałem już o tym na forumodpowiedzi urzędników: "teraz dla miasta najważniejsza jest inwestycja Uporządkowanie Gospodarki Wodno Ściekowej" są mało satysfakcjonujące jeśli potykasz się na zdewastowanych "ciągach pieszych", nie masz gdzie zaparkować samochodu, a nowo zakupione meble nosisz 30 m do klatki schodowej (potykając się na zdewastowanych "ciągach pieszych")
O starym Gołonogu nic nie powiem, to nawet nie moja dzielnica. Rozczaruje cię też tym, że nie mam pojęcia gdzie jest Piłsudskiego 46. Ja się tym nie zajmuje i raczej mało interesuję, mam mnóstwo swojej roboty do wykonania i pochłaniam się jej zupełnie. Uważam, że każdy powinien zajmować się tym co potrafi. Ja też nie pisze i nie uważam, że w DG jest tak idealnie, że nie ma już nic do zrobienia. Pisałem wcześniej dopiero weszliśmy na ścieżkę zrównoważonego rozwoju i nie da się wszystkiego na raz... to kolejny powód dla którego Podraza powinien zostać ponownie Prezydentem, żebyśmy nadal nad miastem mogli w spokoju pracować

czyli dopiero założenie Stowarzyszenia Budowniczych Ogrodzenia Śmietnika spowoduje, że zainteresujesz się problemami mieszkańców "po linii i na bazie" sprawowanego urzędu?
czy wtedy będziecie "nadal nad miastem mogli w spokoju pracować krocząc po ścieżce zrównoważonego rozwoju"?
jest taka przypowieść o myszy i słoniu kroczących po moście, mysz do słonia:
-ale sobie tupiemy wink.gif
a, i jeszcze pytanie - w jaki sposób "pochłaniasz się zupełnie swoją robotą"?
vacu
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:14) *
No widzisz, a ja o Hucie tylko wspominam i raczej ludziom tłumacze, skąd np. wzięła się nazwa żaglowca "Pogoria", czemu zagłębie i czemu Dębowy Świat...Widzisz ja również dużo podróżuję po kraju, głównie w ramach swoich społecznych obowiązków i większość ludzi mówi, że o dąbrowy wszędzie pełno i że się dowiedzieli, że w ogóle takie miasto istnieje. Dużo osób odwiedza mnie również w DG i są zachwycenie i to są nie tylko Polacy... Co do inwestycji, to problem w tym, że po ostatniej 4 latce nie było nic a nic przygotowane jeden wielki SYF i ostatnie miejsca w rankingach unijnych, jedyny projekt to na przystanki i to źle policzone angry.gif Gospodarki wodno - ściekowej nie doceniasz chyba, ruszyła pogoria, boiska tzw. orliki, remonty szkół, zrobione centrum, ruszający remont PKZ, wspomniany ośrodek - to się samo nie zrobiło rolleyes.gif a może wasz problem z niedocenieniem tego miasta wynika z podejścia do życia wink.gif

drygu - po pierwsze to zgodzę się, że ja już dokonałem wyboru i go nie zmienię - jak już napisałem, żaden z kandydatów nie jest godzien w mojej ocenie mojego głosu.
Po drugie - nie wiem w jakich ty się kręgach obracasz ale jestem w szoku blink.gif - ja nie wiem gdzie jest o DG głośno ale chyba nie w tych miejscach, w które ja trafiam. Może mam pecha po prostu, ale ludzie, których ja spotykam kojarzą DG tylko w związku z HK sad.gif
Trzy - inwestycje - Orliki to drogi panie co by nie mówić rozkręcił Rudy Donek jednak a nie Podraza, remonty szkół to nawet za moich czasów szkolnych bywały ale nie traktuję remontu jako inwestycji, o remoncie PKZ mówi się od dawna i jakoś ruszyć nie może, może po wyborach wink.gif, do pogorii nie mam nic ale jeszcze nie byłem i nie widziałem co tam się dzieje, Ośrodek - jeśli ma służyć DG lub Zagłębiu to nie wiem po co taki drogi, jeżeli całej Polsce to dlaczego my za niego płacimy. Zostaje jeszcze "gospodarka...", niby OK ale w zasadzie jeśli dobrze kojarzę to i tak jest wymóg UE więc trzeba by było to zrobić (popraw mnie jeśli się mylę), poza tym jeszcze wielu w związku z tą inwestycją będzie płakać mellow.gif No i tyle, zasłanianie się poprzednią czterolatką to dziecinada, jak nam pan Podraza obiecywał to chyba wiedział w co się pakuje...

Dodam jeszcze, że nie mam problemu z niedocenianiem, ja po prostu uważam, że żaden z kandydatów nie ma spójnej koncepcji na to miasto, wszystko jest robione na "łapu capu", bez ładu i składu. Albo też nic nie jest robione. I nie dotyczy to tylko Podrazy, bo uważam, że żaden z kandydatów lepszy nie będzie...

PS. "zrobione centrum" - WTF? "W sensie, że co niby?"
Bartek
CYTAT(drygu @ nie, 10 paź 2010 - 22:27) *
CYTAT
Przyda się dobre wietrzenie w UM.

No widzisz, a ja uważam, że miastu potrzebny jest spokój, a nie jakieś wietrzenia i powrót do awantur z przed 4 lat... Wyborcy ocenią faktycznie czy chcą aby Podraza dokończył dzieła czy pokierował dalej miastem w dobrym kierunku czy wybiorą kogoś kogo głównym celem jest wietrzenie... wiesz ja się o prace nie boję bo jestem pewny swoich kompetencji, a jako miłośnik żeglarstw i gór i wiatru się nie boję smile.gif

Oczywiście z góry wiedziałem, że będzie ciężko autorów postów w tym temacie przekonać bo większość z was już dokonała wyboru...ja wyrażam swoje poglądy i namawiam niezdecydowanych do głosowania na Dąbrowę Górniczą i raczej nie widzę poza Podrazą innych osób które są w stanie rozważenie DG pokierować:rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie i z góry przepraszam, że będę troszkę mniej aktywny niż wczoraj i dziś. Miałem po prostu wolny weekend, następny szybko się nie zdarzy ale będę zaglądał w miarę możliwości:)

Oczywiście że ciężko będzie nas przekonać, bo nie jesteśmy betonem który kupi każda papkę którą wypuści biuro prasowe prezydenta. Prawdą jest to że Dąbrowa kompletnie nic się nie zmieniła przez ostatnie 4 lata i nie chodzi tutaj o nowe chodniki bo to każda pipidówa wykonuje bo kasę dostają z różnych źródeł. Bo w sumie tak jak powyższa osoba również nie mam pojęcia o co chodzi z tym że centrum zostało zrobione.

Dzisiaj z ciekawości przeszedłem się na 3-go maja, wygląd ulicy...cóż jak parking przed supermarketem, a nie ulica handlowa czy też deptak. Przypominam że to obecny prezydent obiecał przywrócenie tej ulicy dla pieszych i nie wyszło. Kwestie dworców kolejowych zostały już przywołane wcześniej, ale dla Ciebie to nudny temat bo pewnie masz blisko do pracy i jeździsz swoim autem, tak jak prezydent. Zresztą pamiętam jak przed poprzednimi wyborami chwalił się tym że mieszka wśród mieszkańców, wie jakie mają problemy i stara się z nimi rozmawiać (chodzi o to że mieszkał na Manhattanie) teraz już go na tym osiedlu nie uświadczysz.

Osobiście w tym mieście dla mnie nie ma kandydata, ale wiem że obecny prezydent nim nie jest. Poczekam sobie co czas przyniesie. Pewnie pojawią się kolejne super gazetki opisujące dokonania kandydatów biggrin.gif

BTW. Billboardy które są na mieście "15.10.2010 Cała prawda o Dąbrowie" to jakaś polityczna zapowiedź ciekawych newsów? wink.gif
Mały77
Panowie - z tego co wiem to Rudy Donek zapłacił tylko za jeden obiekt w postaci Orlika - reszta to inicjatywa miasta (proszę mnie poprawić jeżeli się mylę).
Co do dworca sprawa jest prosta - należą do PKP i PKP nie chce ich oddać miastu tylko sprzedać za jakieś kosmiczne pieniądze - więc się nie dziwię, że miasto nie chce kupić. Poza tym po co nam dworzec na którym nawet nie będzie można kupić biletu?
Co do zrobienia centrum - hmmm - chodzi chyba o ciągi komunikacyjne - więc to jest zrobione. Jeżeli nie wiecie (a z tego widzę, że nie wiecie) w mieście był ostatnio konkurs na rewitalizację centrum miasta - trzeba było wziąć udział i pokazać co się chce mieć. Ja uważam, że centrum jest w miarę ładne - wybaczcie, ale rynku krakowskiego to my tu nie będziemy mieli wink.gif
Co do planów poszczególnych kandydatów - o ile dobrze się orientuje, to obecny Prezydent postawił na taką długofalową politykę dokumentem, który został przyjęty przez Radę Miejską - i plan z tego co się orientuje jest do 2020 - może warto by się zainteresować zanim zacznie się krytykować?
mgmisiek
CYTAT(Bartek @ pon, 11 paź 2010 - 20:10) *
Prawdą jest to że Dąbrowa kompletnie nic się nie zmieniła przez ostatnie 4 lata

Hmmm. Wyjdź na miasto, rozejrzyj się, a potem wyjdź na miasto i rozejrzyj się jeszcze raz. Zmiany są widoczne. Jak dla mnie zrobione zostało więcej niż za czasów poprzednich prezydentur. A jak na razie to żaden z pozostałych kandydatów nie zrobi chyba nic więcej.

Wiem, że fajnie by było jakby każdemu zrobili osobisty parking na dwa auta pod blokiem. Fajnie by było jakby każdy w każde miejsce mógł dojechać autobusem bez przesiadki. Żeby każdy mieszkaniec naszego kraju zazdrościł nam na wieść o tym, że mieszkamy w DG. Ale popatrzcie realnie - żaden z kandydatów Wam tego nie da - choćby nie wiem jak się zarzekał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.