rafi
Tue, 27 Mar 2007 - 14:20
QUOTE(Krawiec @ Mar 27 2007, 11:57 AM)

Słyszałem, że duński lewicowy premier jeździł rowerem do pracy. Może w kontekście ostatnich wydarzeń trzeba lewicy nowego podejścia do życia

No, tylko ze w Danii wszyscy jezdza na rowerach. To i czemu premier nie mialby...A poza tym, tam maja odpowiednie warunki (infrastrukture) do tego.
W sumie to Podraza do "pracy" daleko nie ma, wiec spokojnie moglby z buta uderzac. Co innego jakies wizyty, spotkania...tu samochod jest niezbedny.
:)
Tue, 27 Mar 2007 - 16:59

Sto dni prezydentów naszych miast
mw, jm, am, ef, pj
2007-03-26, ostatnia aktualizacja 2007-03-26 19:36
Mija sto dni od wyborów samorządowych. Prezydenci miast podsumowują pierwsze miesiące swoich rządów. Sprawdziliśmy, czym mogą się pochwalić.
Małgorzata Mańka-Szulik, nowa prezydent Zabrza, zorganizowała w piątek konferencję prasową, na której postanowiła opowiedzieć dziennikarzom o pierwszych stu dniach swojej kadencji. W lokalnym tygodniku magistrat wykupił nawet miejsce na wywiad z panią prezydent pt. "100 skutecznych dni!!!". Na co poświęciła je Mańka-Szulik? Głównie na analizowanie. Przez ponad trzy miesiące przyglądała się mieszkańcom, badała jakość życia i oceniała atuty Zabrza. Dzięki temu wie, jakie działania trzeba podjąć. Teraz zamierza przyciągnąć inwestorów, którzy zmniejszą w mieście bezrobocie, poprawić stan czystości ulic, znaleźć strategicznego sponsora dla Górnika Zabrze, a co najważniejsze - zadbać o lepszy wizerunek Zabrza.
Do podsumowania stu dni prezydentury przygotowuje się Piotr Koj (PO) z Bytomia. Zapowiada konferencję prasową pod koniec tygodnia. - Upublicznię raport o stanie miasta, czyli co zostało po moich poprzednikach. Sam mogę się już pochwalić, że zdobyłem unijną dotację na budowę bytomskiej obwodnicy - mówi Koj.
Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej, chwalić się nie zamierza. - Po tak krótkim czasie nie można oczekiwać wielkich zmian. Skupiłem się na najistotniejszych zadaniach, które będą procentować w przyszłości: tworzeniu ogólnej strategii rozwoju miasta, porządkowaniu kanalizacji, projektowaniu Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej - mówi. Wtóruje mu Andrzej Molin, burmistrz Wisły, który podsumowanie swojego urzędowania przygotuje dopiero na zakończenie kadencji, czyli za niecałe cztery lata.
Tradycją podsumowywania stu dni kadencji nie są zachwyceni "starzy" samorządowcy, np. prezydent Sosnowca Kazimierz Górski czy burmistrz Żywca Antoni Szlagor. - Dla nowej osoby na stanowisku burmistrza, prezydenta czy wójta pierwsze sto dni urzędowania to przede wszystkim intensywna nauka, a nie czas na chwalenie się osiągnięciami. Niestety, "nowi" robią w tym czasie przede wszystkim czystki w urzędach, wymieniają ludzi z przyczyn czysto politycznych. To najgorsza rzecz, jaką na początku urzędowania można zrobić - mówi Szlagor.
Sto dni to jednak także gratka dla opozycji. Krzysztof Wójcik (SLD), były prezydent Bytomia, już podsumował obecnego włodarza miasta. Zarzuca mu m.in. nietrafione inwestycje, jak budowa stadionu w Stolarzowicach czy mieszkań w Szombierkach. - Wycofał się za to z pomysłu budowy hali sportowej przy ul. Krzyżowej, mimo że miasto mogło na to dostać unijną dotację - mówi Wójcik. Nowemu prezydentowi wytyka, że ważne stanowiska w mieście objęły osoby spoza Bytomia. Ale też chwali Koja za tegoroczny budżet Bytomia. Zapewne z tego powodu, że przygotowywano go jeszcze w czasie, gdy to Wójcik był prezydentem.
abacil
Wed, 28 Mar 2007 - 08:45
Powinieneś podkreślić również ten tekst, bo pasuje do DG...
Dla nowej osoby na stanowisku burmistrza, prezydenta czy wójta pierwsze sto dni urzędowania to przede wszystkim intensywna nauka, a nie czas na chwalenie się osiągnięciami. Niestety, "nowi" robią w tym czasie przede wszystkim czystki w urzędach, wymieniają ludzi z przyczyn czysto politycznych. To najgorsza rzecz, jaką na początku urzędowania można zrobić
Krawiec
Wed, 28 Mar 2007 - 13:12
QUOTE(rafi @ Mar 27 2007, 12:20 PM)

No, tylko ze w Danii wszyscy jezdza na rowerach. To i czemu premier nie mialby...A poza tym, tam maja odpowiednie warunki (infrastrukture) do tego.
W sumie to Podraza do "pracy" daleko nie ma, wiec spokojnie moglby z buta uderzac. Co innego jakies wizyty, spotkania...tu samochod jest niezbedny.
Z "buta" uderzał Talkowski... jednak "rower to jest to" jak śpiewał Janerka. Oczywiście, że samochód jest nieodzowny sęk w tym żeby nie przesadzić z kosztami.
Hator
Fri, 06 Apr 2007 - 21:50
Panie Prezydencie - co z spotkaniami z mieszkancami ?? jeden czat na niecale pol roku rzadzenia dla mnie to za malo
chce zywego, publicznego spotkania - ale tylko w sprawach DG a nie GZMow (tam to i tak wiem ze te smieszne debaty i nasze pomysly/uwagi maja sie tak jak wolnosc slowa i bialorus)
krotka pilka - kiedy i gdzie zorganizuje pan spotkanie/konsultacje spoleczne??
jacu007
Tue, 08 May 2007 - 06:49
Skoro już działa forum napisze coś co mi się nasówa na myśl:) Za poprzedniego prezydenta mówiliśmy "czy jest jeszcze ktoś komu prezydent nie uścisnął ręki?", a teraz powinniśmy zapytać "czy jest ktoś komu prezydent uścisnął już ręke". Czy ni uważacie że jest on troszke mało aktywny, nie ma spotkań z mieszkańcami, nie ma wypowiedzi do gazet, słośnych posunięć. Oczywiście, że rozumiem że na tym nie polega praca prezydenta, ale jest jej wazną częścią. Pozatym nie wiemy tak naprawde czy cokolwiek robi bo o tym nie słyuchać i niestety nie widać
picaro
Tue, 08 May 2007 - 09:17
Ja by tam nie przesadzał z brakiem obecności pana prezydenta

gdzies tam sobie bywa jak się ktos interesuje to np. 10maja jest spotkania w WSB w ramach projektu "masz głos, masz wybór". Czesto tez bywa na imprezach w PKZ, a jak nie może osobiście to jest ktoś, kto go reprezentuje. Dla mnie jest Ok, i raczej bym sie domagał jakichś konkretów w zarządzaniu miastem, a nie sztucznego pokazywania się gdzie tylko popadnie
Ale ocenimy sobie może jak już będzie np. jakiś okrągły rok, albo coś itd. , bo super to może i nie jest, ale źle to chyba też nie.
kursor
Tue, 08 May 2007 - 12:37
Dokładnie picaro myśle że od podawnia ciągle ręki mozna się tylko dorobić odcisków, a chyba nie o to chodzi aby być poznany po liniach papilarnych ale czynach jako Prezydenta DG
pozdro
kwintosz
Tue, 08 May 2007 - 15:37
Na BIP, od czasu do czasu pojawia się coś takiego co się zwie: Sprawozdanie z działalności Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej w okresie xx-xx-xxxx do xx-xx-xxxx.
Wypisane tam są spotkania odbyte przez prezydenta i zarządzenia wydane przez niego..
Niestety sprawozdania te pojawiają się z pewnym opóźnieniem.
Polecam lekturę na BIP..
A dla zachęty:
Sprawozdanie 1.03.2007 r. – 31.03.2007 r.Sprawozdanie 1.02.2007 r. – 28.02.2007 r.Sprawozdanie 1.01.2007 r. – 31.01.2007 r.(wszystko w formacie *.doc)
kursor
Tue, 08 May 2007 - 17:50
Chcesz wiedzieć? Zapytaj Prezydenta- Akcja „Masz głos, masz wybór” w 2007 r.
Ruszyła nowa edycja ogólnopolskiej akcji Masz głos, masz wybór. Celem akcji, zainicjowanej w ubiegłym roku przez Fundację im. Stefana Batorego i Stowarzyszenie Szkoła Liderów, jest budowanie płaszczyzny dialogu pomiędzy samorządem a mieszkańcami oraz zwiększenie zaangażowania obywateli w życie publiczne gminy. Organizatorzy zaprosili do niej organizacje pozarządowe z całej Polski.
W Dąbrowie Górniczej uczestnikiem akcji jest Stowarzyszenie Civitas. Pierwszym działaniem w ramach akcji jest spotkanie prezydenta miasta z mieszkańcami i przedstawienie zadań samorządu na najbliższy rok oraz planów na całą kadencję.
10 maja 2007 o godz. 12.00 w sali Audytorium Maximum w Wyższej Szkole Biznesu odbędzie się otwarte spotkanie mieszkańców Dąbrowy Górniczej z prezydentem Zbigniewem Podrazą na temat planów samorządu na rok 2007 i wszystkie cztery lata kadencji.
Podczas spotkania prezydent zaprezentuje pięć konkretnych zadań, które zamierza zrealizować w najbliższym roku, i tyle samo planów na całą kadencję. Mieszkańcy będą mogli odnieść się do programu zaproponowanego przez prezydenta, zadać pytania i poprosić o wyjaśnienia. Spotkanie ma się zakończyć podpisaniem przez prezydenta zobowiązania do realizacji przedstawionych planów i zadań.
Zależy nam, aby w spotkaniu uczestniczyła przede wszystkim młodzież – uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci, jako przyszli wyborcy. Chcielibyśmy aby była to otwarta, żywa debata dotycząca problemów miasta i społeczności lokalnej. Dlatego informację o akcji skierowaliśmy również wprost do szkół, prosząc o zaangażowanie przede wszystkim nauczycieli WOS-u , by na swoich lekcjach opowiedzieli uczniom o akcji i zachęcili ich do zadania ważnych dla nich pytań Panu Prezydentowi.
Kolejnym elementem akcji jest monitoring realizacji obietnic, w czasie którego organizacja realizująca akcję sprawdza, czy i jak realizowane są działania, zawarte w zobowiązaniu.
W rocznicę wyborów samorządowych (listopad) odbędzie się debata z udziałem mieszkańców i samorządu, podsumowująca pierwszy rok kadencji. Prezydent ogłosi, co udało się zrealizować, Stowarzyszenie Civitas zaprezentuje wyniki monitoringu, mieszkańcy będą dyskutowali o stopniu i jakości realizacji programu Akcja Masz głos, masz wybór ma zaprosić mieszkańców do współuczestnictwa w podejmowaniu decyzji ważnych dla ich lokalnej społeczności. Jej celem jest przekonanie mieszkańców, że ważne jest zainteresowanie poczynaniami władz podczas całej kadencji, bo mobilizuje to samorządowców do realizacji podjętych zobowiązań.
Działaniom prowadzonym lokalnie towarzyszyć będzie ogólnopolska kampania w mediach, przypominająca wyborcom, że mija rok od czasu wyborów i warto zainteresować się, co udało się nowo wybranym władzom zrobić. Organizatorzy akcji planują m.in. przygotowanie spotów telewizyjnych i radiowych
info
kto ma pytania może je zadać - myślę że to lepsza forma poznania prezydenta niż uścisk ręki
Hator
Tue, 08 May 2007 - 21:28
problem w tym ze spotkan jest za malo - nawet jesli nie ma mozliwosci osobistego kontaktu (chwala za to spotkanie 10 maja) - choc powinny takie byc - to PPP od czasu do czasu moglby pojawic sie na forum albo zrobic czata z mieszkancami - tyle przeciez o tym mowil przed wyborami...
picaro
Wed, 09 May 2007 - 07:55
ja tam w czatach to nie uczestnicze, ale może trzeba wystosować ponowne zaproszenie do pana prezydenta, bowiem forum troszke nie było
Dave
Thu, 10 May 2007 - 17:07
I jak tam spotkanie z PPP? Był ktoś z forum na nim (prócz mnie)? :> Ja byłem i nawet zadałem jedno pytanie dotyczące naszego dworca - odpowiedź oczywiście była taka, jak się spodziewałem. Dokładnie nie pamiętam, bo troszkę mówił nasz Prezydent, ale coś w stylu: "oczywiście zależy mi na wyglądzie dworca i rozmowy z PKP w sprawie przebudowy lub przejęcia dworca ciągle trwają i jak tylko ustalimy wspólne działanie, to jestem jak najbardziej za przejęciem tych dwóch (?) dworców. Problem nie leży tylko w tym, żeby ten dworzec przejąć i wyremontować, ale także później go utrzymać! Całość ma tworzyć jedną kompozycję wraz z powstającym CH Pogoria oraz planowanym przebiegiem DTŚki koło dworca i parkingiem typu "Park and ride", więc musimy jeszcze poczekać..."
Nie jest to cytat PPP tylko w przybliżeniu myśli, jakie przedstawił, także od razu mówię, że sens i metoryka mniej więcej się zgadza, ale niekoniecznie tak, jak to napisałem.
Samo spotkanie było OK, było duuużo młodzieży (całą sala wypełniona) i parę osób z jakichś stowarzyszeń, MRM, studentów WSB i z jakiejś placówki dla niepełnosprawnych w D.G.
abacil
Mon, 14 May 2007 - 13:46
wykształciuch
Mon, 14 May 2007 - 16:11
hehe dobrze powedziane... czy w urzędzie jest w ogóle możliwośc dostania pracy dla normalnego młodego człowieka z kwalifikacjami?:)
Andrzej Bęben
Mon, 14 May 2007 - 17:37
Drogi PPP,
jak Pan widzi nie bedac juz rzecznikiem UM, udalo mi sie wykuac nowe slowko, wlasnie: PPP.
Zatem PPP, ta droga chcialbym PPP pogratulowac skutecznosci zadzialania w pewnej firmie w Warszawie. PPP, Pan wie wzglecdem czego i kogo.
Panstwo i rewolucja klania sie.
Zycze, dalszych, tego rodzaju sukcesow
Hator
Mon, 14 May 2007 - 22:09
QUOTE(abacil @ May 14 2007, 11:46 )

moze jakies zaklady o sklad komisji?
ja bym obstawial PPP, p. Kocme i p. Bazylaka :) ot co ekspercka obiektywna komisja :)
powodzenia Pani Natalio - bedzie Pani baaaaaaaaaaaaaaaardzo potrzebne
wykształciuch
Tue, 15 May 2007 - 18:04
no i jak poszło, ciężko było??

panie Andrzeju może coś pan już powie więcej jak pan na forum piszesz;)
kwintosz
Thu, 17 May 2007 - 13:06
Hahaha to łatwiejsze niż gra u bukmachera..
NFORMACJA O WYNIKACH NABORU w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Górniczej
na stanowisko:
Inspektor - w Referacie Strategii, Promocji Miasta i Informacji Prasowej - Wydział Strategii, Promocji, Kultury i Sportu
Komisja Rekrutacyjna informuje, że w wyniku zakończenia procedury naboru, na w/w stanowisko został wybrany Pan PIOTR DRYGAŁA zamieszkały w Dąbrowie Górniczej.
UZASADNIENIE
Pan Piotr DRYGAŁA spełnił wymagania formalne określone w ogłoszeniu o naborze oraz wykazał się znajomością przepisów prawa z zakresu ustawy Kodeks postępowania administracyjnego, ustawy o samorządzie gminnym, ustawy o pracownikach samorządowych jak również wykazał się wiedzą z zakresu zagadnień i specyfiki funkcjonowania trzeciego sektora w Polsce, oraz znajomością prawa regulującego relacje administracji publicznej z organizacjami pozarządowymi oraz funkcjonowania organizacji pozarządowych.
Biorąc pod uwagę wiedzę fachową, umiejętność wypowiedzi oraz prezentację i zachowanie, kandydatura Pana Piotra Drygała została uznana za spełniającą wymagania Komisji Rekrutacyjnej.
Podpisał:
Zbigniew Podraza
Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza
Dla zwycięzcy, który trafnie wytypował osobę, mogę zasponsorować lizaka..
Tadzik
Sat, 19 May 2007 - 13:53
QUOTE(kwintosz @ May 17 2007, 13:06 )

Hahaha to łatwiejsze niż gra u bukmachera..
Dla zwycięzcy, który trafnie wytypował osobę, mogę zasponsorować lizaka..

Uważaj bo jak wszyscy co trafnie wytypowali zaczną się zgłaszać to zbankrutujesz na te lizaki
pulsatilla1214
Sat, 19 May 2007 - 22:30
Kto jak kto, ale akurat Piotrek Drygała udowodnił i u nas na forum, że zna się na zagadnieniach, które opisywały wymagania na to stanowisko...
Hator
Sun, 20 May 2007 - 21:10
ja tego nie podwazam :) bardziej co innego mialem na mysli
...choc mam nadz ze sie sprawdzi
pozdr
Fri, 25 May 2007 - 14:14
abacil
Sat, 02 Jun 2007 - 12:28
O ile w przypadku K., R., B., czy ostatnio D. - konkursy były co najwyżej naciąganiem gumy od majtek, o tyle w tym przypadku można powiedzieć, że poszli po bandzie...
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/rekruta...php?ident=24365Zakres umiejętności nijak się nie ma do wymaganego wykształcenia...
Wiem, że od tej pory trafiam na czarną listę
vasyl81 (ewentualnie innego z licznych pociotków)...
Fri, 15 Jun 2007 - 14:46
Mon, 06 Aug 2007 - 14:25
sprawozdanie czerwiec-lipiec (wreszcie ukazuja sie szybciej, zeby tak jeszcze protokoly komisji)
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=25654
kursor
Wed, 29 Aug 2007 - 15:20
Szybciej zapomnieć
[2007-08-29 11:13:52]
Podczęstochowskie miejscowości jeszcze nie uporały się ze skutkami trąby powietrznej jaka przeszła nad nimi w lipcu. Dramatyczne wydarzenia najmocniej odcisnęły się w pamięci najmłodszych mieszkańców. Na początku sierpnia władze naszego miasta zaoferowały zorganizowanie wycieczki do aquaparku "Nemo" dla dzieci i młodzieży z Kłomnic, jednej z poszkodowanych gmin.
- Mam nadzieję, że taka forma pomocy pomoże małym mieszkańcom Kłomnic szybciej zapomnieć o nieszczęśliwych wydarzeniach i łatwiej wrócą do normalnego życia – tłumaczy prezydent Zbigniew Podraza.
Jutro 40 dzieci ze szkoły podstawowej we wsi Skrzydlów w gminie Kłomnice spędzi dzień w aquaparku „Nemo”. O godz.11 przyjadą do dąbrowskiego parku wodnego. Po kilku godzinach wodnych zabaw, ok. godz.15 zjedzą obiad w bufecie hali „Centrum” w towarzystwie wiceprezydenta Pawła Gocyły.
Całodzienny pobyt dzieci w Dąbrowie, przejazd autokarem i poczęstunek finansuje Urząd Miejski.
pk
www.dabrowa-gornicza.pl
rako
Wed, 05 Sep 2007 - 13:10
we wtorek bedzie na czacie Podraza ciekawe czy beda cenzurowali pytania i wybierali tylko te proste.
Uważam ze trzeba mu powiedziec ze tak krytykował Talkowskiego (wcale go nie bronię) ale Podraza przebija go w stu procentach.
Krytykował ze talkowski tylko dziury w ulicach łata i kwiatki sadzi ale tak naprawde zrobił na kilku drogach nowe nawierzchnie. troce dziur połatał.
Ja mam wrazenie ze kadencja Podrazy przebiegnie w taki sposób;
propaganda pod tytułem Straegia rozwoju miasta D> Górnicza.
_ogolna debata nad przyszłoscią miasta mieszkańców (spore koszta rekalamy uporzadkowania opini ludzi analiza ich)
- powołanie specjalnych komisji w urzedzie miasta (kolejne niemałe koszta z naszych miejskich pieniedzy)
- zaopiniownie specjalistów (kolejne pieniązki)
a czas ucieka Podraza robi wrazenie ze cos tam niby robi (Komunistyczna propaganda)
po czym okazuje sie ze niektore z opinii nie sa do realizacji na kolejne nie ma pieniedzy jeszcze na nastepne nie mam wykupionych gruntow itd itp..
jego kadencja minie kase zmarnotrawił na propagandy i bajeczki a tak naprawde nic sie nie zmieni.
Oczywiscie na kolejną kadencje go nie wybiora bo skoro nic nie robi to po co nam taki Prezydent.
Przyjdzie nastepny z nową wizja i plan strategiczny dla Dąbrowy pojdzie do kosza a wraz z nim sporo pieniedzi i ten czas nieróbstwa..
tak naprawde to co Podraza przez rok zrobił???
acha przejcie dla pieszych koło mc donald a było o tym głosno niemal we wszystkich mozliwych mediach tak jakby to conajmniej jakis gmach 10cio kondygnacyjny wybudował
i co jeszcze... hm? tak tego duzo ze mozna by ... z nudów jajko zniesc
Prezydent Podraza prawdziwy gospodarz naszego miasta
spojrzał by tylko na sosnowiec fakt wieksze miasto ale tam kase z uni to garsiami biora inwestycji w oczach przybywa sa wszedzie tam gdzie byc powionni pozbyli sie mostów bo po co maja na nie pieniądzie łozyc skoro nie musza. W dąbrowie się szczycą ze mamy nowe autobusy a to tylko dzieki osnowcowi on tego pilnował a dąbrowa była tylo potrzebna do realizacji Ocywiscie sosnowiec zyskał na tym najwiecej. achaaaa
Internet beda ciagneli w dąbrowie - szerokopasmowy ludzie to moze robio wrazenie 10 lat temu
az jestem ciekawy co Podraza bedzie mowił co on to zrobił i zrobi..
Mod: myślę że ten post tutaj bardziej pasuje..
Dejmon
Wed, 05 Sep 2007 - 20:36
QUOTE(rako @ Sep 5 2007, 13:10 )

we wtorek bedzie na czacie Podraza ciekawe czy beda cenzurowali pytania i wybierali tylko te proste.
Uważam ze trzeba mu powiedziec ze tak krytykował Talkowskiego (wcale go nie bronię) ale Podraza przebija go w stu procentach...
Daj panu prezydentowi trochę czasu. W swojej ulotce przedwyborczej napisał, że jest pracowity, uczciwy i rzetelny. Stwierdził w niej również, że - cytuję - "Zrobię też wszystko, by wykorzystać, moim zdaniem, nietrudne do załatwienia wsparcie dla naszego miasta ze strony specjalnych funduszy Unii Europejskiej". A żeby zrobić coś rzetelnie i z głową, potrzeba czasu, aby chłodno przeanalizować różne koncepcje dotyczące rozwoju naszego miasta i następnie wybrać te najkorzystniejsze. Nie poczytywałbym prezydentowi za złe tego, że przeprowadza konsultacje społeczne czy że chce zasięgnąć opinii specjalistów z AE w Katowicach odnośnie planowanych inwestycji komunalnych w naszym mieście. Taka burza mózgów to dobra metoda na znalezienie optymalnych rozwiązań dla wielu problemów. Nie mniej jednak przed kolejnymi wyborami nadejdzie chwila, w której wezmę do ręki tą starą, zakurzoną ulotkę przedwyborczą, ocenię ile w niej było prawdy a ile zwykłych, czczych obietnic i teatralnych zagrywek, i na tej podstawie zdecyduję czy na tego człowieka mogę oddać swój głos, jeśli ponownie będzie on kandydować.
kursor
Thu, 06 Sep 2007 - 16:55
QUOTE(rako @ Sep 5 2007, 13:10 )

we wtorek bedzie na czacie Podraza .....
Hej rako-patryku!
jeszcze nie minął rok rządzenia Podrazy a Ty już robisz podsumowania jakby minęły 4 lata. Zresztą już wiesz jak będą wyglądały i mam wrażenie, że chciałbyś aby tak się stało. Powołujesz się na Sosnowiec i pozyskiwanie pieniędzy unijnych, ale zobacz kiedy się one pojawiły pod koniec kadencji 4 - letnich rządów Górskiego. Zobacz że Dąbrowa wychodzi z problemów Aqua Parku, CA, sądów o wszystko i ze wszystkimi że Dąbrowę coraz częściej media opisują z pozytywnej strony a nie afer, głupoty itp. doceń to
pozdro
kwintosz
Thu, 06 Sep 2007 - 17:42
No tak nie można póki co oceniać czegoś jakoś szczególnie a już na pewno skuteczności w pozyskiwaniu pieniędzy z UE. Aby mieć szanse na takie pieniądze trzeba mieć projekty a niestety tak jest że w poprzedniej kadencji nikt o tym nie myślał, stąd obecne problemy. Najpierw te projekty trzeba opracować, zebrać dokumentacje a to trwa.. A mimo wszystko są pieniądze remont Pogorii i na Zielonej - Ośrodka Sportów Letnich (czy jak to sie tam nazywa) i na gospodarkę śmieciową. Nie jest to jeszcze szczyt marzeń ale dajmy jeszcze na to im czas. No i flagowy projekt związany z kanalizacją miejską na grube miliony złotych który jest szykowany. Swoją drogą dobrze że ktoś wspomniał o Aquaparku, na pewno obecne działania (chęć zdobycia większości udziałów w spółce i uchronienie Nemo od upadku, mimo zaciągniętego kredytu) jest w moim mniemaniu pozytywnym działaniem. Niestety za nami, jak to dziś w innym wątku pokazałem będzie się ciągnąć sprawa Centrum Administracyjnego i to może być poważny problem. Poza tym, w końcu PKZ troszkę odżył a nie tylko "Porwanie Sabinek" w kółko, a także w końcu pojawia się więcej imprez plenerowych, które mimo wszystko przyciągają i wyciągają mieszkańców z domów i w jakiś sposób łączą ludzi z miastem. Ale żeby nie było tak różowo jest wiele minusów - brak jakichkolwiek działań co do dworca a także zero informacji dla nas mieszkańców co z budową CH Pogoria czy DTŚ (choćby przebieg). Ja wiem że to obowiązek inwestora, ale miasto ma przy okazji ma wykonać pewne inwestycje, nie mówiąc już o tym że główna ulica w centrum jest rozwalona, więc powinniśmy wiedzieć co, jak oraz kiedy. Brak autobusów do CA, problemy z Lipówką II, sprzedanie budynku koło poczty a brak nadbudowy, wygląd budynków w centrum - szczególnie budynek byłego kina ars, tak długo trwająca inwestycja na głupim przejściu dla pieszych koło McDona.. No to też nie wystawia dobrych ocen władzy.. Ale myślę że z ostatecznymi wnioskami musimy jeszcze poczekać i to sporo..
Arbas
Thu, 06 Sep 2007 - 18:08
Jak wejść na chata i w jakich godzinach?
rako
Thu, 06 Sep 2007 - 22:29
we wtorek od 18stej do 19.30 Podraza będzie na czacie www.dabrowa-gornicza.pl
drażni mnie to ze własnie nie ma projektów zeby przedstawic je do dofinansowaqnia z unijnych srodków.
cały czs sa jakies tam spotania zielone zagłebie czy cos tam ktore nic nie robi tylko imprezy zapoznawcze spotkania debaty nikomu ie potrzebnea za talkowskiego miłao byc budowa stadionu lekkoatletycznego damel budowa hali na zielonej dla sietkarzy plazowych ( ponoc ona juz jest tylko ze lezy i rdzewieje) dokonczenie tej zapomnianej drogi dwujezdnej na podlesiu do bramy huty katowice remont drogi rozdzienskiego gdzie jest strefa ekonomiczna i koleiny siegajace 50cm i wiele innych rzeczy wszystko przepadło...?
kwintosz
Thu, 06 Sep 2007 - 22:44
Co do czatu to będzie jak na początku roku, 3/4 pytań nie przejdzie bo będą za trudne lub nie "po drodze" prezydentowi. W końcu trudno odpowiada się na niektóre pytania.
rako - Te wszystkie rzeczy o których mówisz są w planach i są zapisane w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym. Ostatnią wersję a więc najbardziej aktualną jaka jest, znajdziesz tu:
WPI (*.PDF) lub
WPI (*.DOC)Oczywiście po każdej sesji RM, WPI może się zmienić. Dla nie obeznanych, w dokumencie tym są zapisane wszystkie inwestycje na najbliższe lata jakie są planowane w naszym mieście.
Na szczególną uwagę zasługuje projekt: Uporzadkowanie gospodarki wodno-sciekowej w gminie Dabrowa Górnicza zapisany na lata 2008-2010 a szczególnie poziom jego finansowania. Jest to ogromny projekt i miejmy nadzieję że otrzymamy odpowiednie fundusze na jego realizacje. Tak swoją drogą nadal trwają termomodernizacje placówek oświatowych i tak samo będzie w przyszłym roku a są to nie małe kwoty.
Ale koniec OT
Fundusze unijne powinniśmy póki co zostawić w spokoju. Dajmy czas przygotować i opracować i zgłosić odpowiednie projekty w celu uzyskania funduszy z UE. Zajmijmy się raczej bieżącą działalnością dąbrowskich władz. Mimo przedwyborczych obietnic, poza ględzeniem coś przy okazji opracowywania strategii na następne lata nic się nie mówi i dzieje co do dworca PKP którego się wstydzą dąbrowianie. Widać to nawet po wątku o dworcu na naszym forum, jakoś rozmowy siadły bo nie widać chęci rozwiązania tego problemu przez władze i zasłanianie się planowanym przebiegiem DTŚ (którą notabene nie wiadomo czy w ogóle i kiedy będzie się budować).
picaro
Fri, 07 Sep 2007 - 09:46
Panie rako widzę, iż prowadzi pan zażartą krytkę obecnej władzy. I bardzo dobrze. bo krytyka jest potrzebna zawsze. Tyle tylko, że to co pan tu prezentuje to bardziej takie podwórkowe krytykanctwo, niż konstruktywna krytyka.
Co do projektów Zielonego Zagłębia i funduszy, które udało im się pozyskać z Uni to polecam wejść na ich stronę internetową i troszkę poczytać, bo trudno powiedzieć, że nic nbie robią A fakt, iż pragną podzielić się swym doświadczeniem z innymi jest bardzo chwalebny. Budowanie trzeciego sektora jest mozolną pracą i nie nazwał bym tych spotkań i zebrań bezowocnymi, bo to jest zadanie na lata. Rozumiem, że pan by chciał widzieć efekty "teraz i już", ale to musi trwać. Choćby dlatego, że nam (pieszę to jako człowiek dwudziestoparoletni) nikt nie pomagał w takich kwestiach, nikt nas nie przygotował do takich działań. I daletgo ważnym jest by dzisiaj młodzież szkolna miała szanse odnlaźć pasję i swoje zadanie na życie w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego. To chyba jedyna szansa, żeby znormalizować życie w tym kraju, porostu młodzi ludzie muszą czuć, że też coś moga tu zrobić, że mogą budować ten kraj - to nawet się wpisuje się w idee patriotyzmu. I dlamnie taka inwestycja w młodych ludzi jest więcej warta niż doraźne budowanie stadionów, z których nie wiadomo czy będzie miał kto korzystać jak wszyscy uciekną do Anglii, Irlandii, albo jeszcze gdzieś dalej. Oczywiście nalepiej będzie jeśli będzie to szło jakoś razem w parze. I mam nadzieję, że tak będzie.
wykształciuch
Mon, 10 Sep 2007 - 16:13
Czat z prezydentem 11 września 2007r.
[2007-09-06 09:48:19]
Wszystkich Internautów a zwłaszcza mieszkańców Dąbrowy Górniczej zapraszamy już 11 września na spotkanie z prezydentem miasta Zbigniewem Podrazą. W najbliższy wtorek od godziny 18.00 do 19.30 prezydent miasta będzie odpowiadał na pytania zadawane przez Internautów. Czat przeprowadzony zostanie na stronie miejskiej www.dabrowa-gornicza.pl
Przypomnijmy, że ostatnie spotkanie w internecie z udziałem prezydenta miasta przeprowadzone zostało w lutym i spotkało się z dużym zainteresowaniem. Pytań było tak dużo, że prezydentowi nie udało się odpowiedzieć na wszystkie w regulaminowym czasie. Jednak postawione pytania nie zawisły w próżni, odpowiedzi na wszystkie pojawiły się po kilku dniach na miejskiej witrynie.
Wszystkich zainteresowanych informujemy od razu zapis całego czatu będzie dostępny na stronie www.dabrowa-gornicza.pl
Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań i udziału w spotkaniu z Prezydentem Dąbrowy Górniczej!
info
źródło:
http://www.dabrowa-gornicza.pl/
Tue, 13 Nov 2007 - 14:28
Sprawozdanie z działalności Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej w okresie 1.09.2007 r. – 30.09.2007 r:
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...=1_10000051.doci zalegle:
Sprawozdanie z działalności Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej w okresie 1.08.2007 r. – 31.08.2007 r.:
pdf
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...=1_09000023.pdflub doc
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...=1_09000023.doc
spinacz
Tue, 13 Nov 2007 - 20:55
W środę 21 listopada o godz.10 w Sali Audytorium Maximum w Wyższej Szkole Biznesu odbędzie się kolejna otwarta debata mieszkańców Dąbrowy Górniczej z prezydentem Zbigniewem Podrazą.
Spotkanie odbędzie się w ramach kontynuacji ogólnopolskiej akcji „Masz głos, masz wybór” organizowanej przez Fundację Stefana Batorego i Szkołę Liderów, a na terenie Dąbrowy Górniczej przez Stowarzyszenie CIVITAS.
Przypomnijmy dotychczasowy przebieg akcji.
10 maja b.r. odbyło się pierwsze spotkanie z mieszkańcami. W spotkaniu uczestniczyło ok.200 osób reprezentujących różne grupy zawodowe, organizacje samorządowe, uczniów i studentów. Prezydent, zgodnie z zasadami akcji zaprezentował zadania do wykonania w pierwszym roku trwania swojej kadencji oraz przedsięwzięcia zaplanowane na cztery lata sprawowania urzędu.
Po spotkaniu Prezydent podpisał deklarację zawierającą przedstawione zobowiązania.
Oto pięć zadań, zawartych w deklaracji, wybranych na pierwszy rok kadencji:
* stworzenie dokumentów strategicznych dla miasta
* stworzenie Kina Studyjnego w PKZ ( reaktywacja kina)
* wybudowanie bazy turystyczno-noclegowej Eurocamping – Błedów oraz wybudownie szlakow rowerowych łączących najatrakcyjniejsze miejsca na terenie miasta
* wybudowanie sezonowego sztucznego lodowiska
* utworzenie Biura ds. organizacji pozarządowych w strukturze urzedu miejskiego
Kolejnym zadaniem Stowarzyszenia CIVITAS w ramch akcji „Masz głos masz wybór” jest prowadzenie monitoringu , który ma na celu sprawdzenie, czy i w jakim stopniu władzom lokalnym udaje się podjęte zobowiązania realizować.
Na najbliższym spotkaniu 21 listopada członkowie Stowarzyszenia przedstawią sprawozdanie z pierwszego etapu monitoringu. Zebrani będą mogli dowiedzieć się, które z zawartych w deklaracji punktów już zostały zrealizowane , bądź w jakiej są fazie realizacji. Do wyników przedstawionego sprawozdania z monitoringu odniesie się w swojej prezentacji Prezydent. W dalszej części spotkania przewidziana jest dyskusja z udziałem obecnych na spotkaniu.
Zapraszamy serdecznie wszystkich, którym bliskie są sprawy zawiązane z naszym miastem i chcieliby wiedzieć na bieżąc, co nowego w nim się dzieje. Będzie to okazja, aby podsumować mijający prawie już rok kadencji nowych władz samorządowych i ocenić czy wybrani przez nas przedstawiciele dobrze wywiązują się z przyjętych zadań i nie rzucają słów na wiatr.
www.ngo.dabrowa-gornicza.pl
kwintosz
Tue, 13 Nov 2007 - 21:38
Aaaaa.. kurde chciałbym iść a niestety chyba będę miał zajęcia w tym dniu. W dodatku 21go mam nadzieję, że odbędzie sie spotkanie organizacyjne dąbrowskiego oddziału FdZD, pięknie by można to spotkanie przedyskutować w gronie stowarzyszenia.
No nic, na pewno dobre są takie inicjatywy, oby jak najczęściej. Choć trzeba przyznać że godzina na takie spotkania nie jest najbardziej fortunna: ludzie mają prace, szkołę..
Hator
Tue, 13 Nov 2007 - 21:54
a gdzie spotkania z mieszkancami wogole?
godz 10.... phi = oprocz studentow wsb to nie wiem czy ktos jeszcze przyjdzie... a pozniej bedzie chwalenie o konsultacjach spolecznych... - jakie to sa konsultace jak sie PPP pokazuje raz na ruski rok i to jeszcze w takiej porze, ze oprocz urlopu/nie pojscia do szkoly nie ma mozliwosci spotkania z wladza.
co jak co ale Talkowskiemu chyle czola, ze umial znalesc czas na czeste spotkania z mieszkancami
Dave
Tue, 13 Nov 2007 - 22:30
Uczestniczyłem w maju na pierwszym spotkaniu tego "programu" - frekwencja była spora, prawie cała aula wypełniona, ale co z tego, jak 90% to byli uczniowie z liceów (m.in. z I LO) i studenci, którzy w przeszło połowie się nudzili! Jedynie kilka osób było takich zwykłych, "z ulicy"!
Druga sprawa - PPP łaski nie robi tymi deklaracjami, gdyż pół roku temu to, co podpisywał (deklaracje) były już prawie w fazie realizacji i byl terminy ukończenia już znane! A ciekawe, jak będzie z tymi dalszymi deklaracjami na koljne 3 lata - szczególnie z remontem dworca PKP i modernizacją centrum miasta! Na to w pierwszej kolejności czekamy!
Prawdopodobnie jednak 21-go się pojawię na spotkaniu - jak nie zapomnę!
Arbas
Wed, 14 Nov 2007 - 08:35
Każde spotkanie wyznaczone na godziny przedpołudniowe z góry zakłada, że grono uczestników zawęży się do tych, którzy przyjdą "ustawieni w pary" /jak to w szkołach bywa/.
Prezydent Talkowski był obecny wszędzie, ponieważ pracował przez 4 lata bez urlopu, bez zwolnienia lekarskiego, od poniedziałku do poniedziałku /tak, tak w soboty i niedziele również/ w godzinach od 6 - 22.
Wiedzą o tym mieszkańcy superjednostki, gdzie mieszka do dziś.
Stare przysłowie mówi: "Wiedzą sąsiedzi jak kto siedzi" - w przypadku Pana Talkowskiego: "jak pracuje".
Wiadomość podaję z pierwszej, sąsiedzkiej ręki, podanej mi w ubiegłym tygodniu, a więc prawie news.
spinacz
Wed, 14 Nov 2007 - 10:41
Nie ma co narzekać na wczesną godzinę spotkania. Poźniejsza pora wcale nie gwarantuje lepszej frekwencji czy udziału osób bardziej zainteresowanych tematem. Jakoś na wiosne było spotkanie w sprawie metropolii. Było po południu a sala świeciła pustkami. Dla mnie to był bardzo dobry przykład jakie jest rzeczywiste zainteresowanie sprawami, które tak intensywnie żyją w wirtualu.
bzenek
Wed, 14 Nov 2007 - 23:47
CYTAT(Dave @ śro, 14 lis 2007 - 00:30)

prawie cała aula wypełniona, ale co z tego, jak 90% to byli uczniowie z liceów (m.in. z I LO) i studenci, którzy w przeszło połowie się nudzili!
Najbardziej interesujące było to, że licealiści mieli kłopot ze zrozumieniem słowa pisanego i mówionego. Ze 4 razy zadawali to samo pytanie i dostawali tą samą odpowiedź
Przy okazji przedstawiciele różnych organizacji społecznych złapali prezydenta na kiepskim przygotowaniu do rozmów o problemach niepełosprawnych
Tym razem jednak nie będzie mnie we środę w DG. Zapytajcie prezydenta kiedy zamierza zakończyć przebudowę strony internetowej miasta i czy wie o jej istnieniu. Ewentualnie czym się zajmuje dział prasowy czy jak to sie tam teraz nazywa.
CYTAT(Arbas @ śro, 14 lis 2007 - 10:35)

Prezydent Talkowski był obecny wszędzie, ponieważ pracował przez 4 lata bez urlopu, bez zwolnienia lekarskiego, od poniedziałku do poniedziałku /tak, tak w soboty i niedziele również/ w godzinach od 6 - 22
Oj, tacy szaleńcy są właśnie najbardziej niebezpieczni. Zwłaszcza dla swoich podwładnych.
A efektywność tej całodobowej nikomu niepotrzebnej roboty oscyluje w okolicach zera.
rako
Mon, 19 Nov 2007 - 13:16
Podraza najlepszym gospodarzem naszego miasta

Powiem Wam tak:
Podraza jest juz prezydentem Dąbrowy rok czasu i co on tak naprawdę zrobił;
1. stracilismy mozliwosc wyremontowania przystankow autobusowych w naszym miescie (bedzin i sosnowiec maja nowe przystanki i jakos umialy sie te miasta zorganizowac) dabrowa oczywiscie nie mogla. podraza mial caly rok na realizacje a nic nie zrobil. widocznie dabrowa nie potrzebuje dodatkow z unii jestesmy przeciez bogata gminą ;(. a tak krytykowal talkowskiego ze sie o dotacje nie starł. to nie dzieki dabrowie a gminie sosnowuiec mielismy mozliwosc na modernizacje przystankow a tu lipa.
2. obiecywal podraza ze bedzie staral sie i bral dotacje garsciami (ma odpowiednich ludzi od pozyskiwania funduszy z UE) i gdzie te starania ?
3. trasa S1 konczy sie w dabrowie zabkowicach i dalej dramat do przeczyc a podraza nic na ten temat swiatła chce tam na skrzyzowaniu zrobic parodia pieniadze utopione w błoto.
4. strategia dla rozwoju dabrowy gorniczej totalna parodia mnostwo pieniedzy juz poszlo na specjalne komisje ich spotkania narady na ankiety na opinie specjalistow i co z tego jest... ? nic! duza kupa. mieszkancy chca ladnego centrum a co podraza mowi? ze centum zmieni oblicze dzieki C.H. pogoria i po to musiala byc tworzona ta kosztowna strategia? przeciez pogoria i tak by powstala nie dzieki podrazie mayland wybuduje te centrum to nie dzieki jego strategii to zalatwial juz lipczyk i talkowski. podraza nic w tej sprawie nie zrobil.
5. podraza prowadzi polityke mydlenia oczu. jakies konkrety? co on wlaciwie przez ten rok zrobił??
tylko plany piekne plany marzenia mowi tym biednym szarym mieszkancom to co chcieliby uslyszec
dabrowa lapie wiatr w zagle ...

załosne . czlowieku dzieki c.h. pogoria do ktorej ani palca nie przylozyles dzieki zakladomi PRONOX ktory pozwolenia dostal za poprzedniej wladzy??
podraza umie tylko przypisywac sobie czyjes zaslugi i mydlic oczy daleko idacymi planami realizacji a konkretow totalne zero.
6 błedow i euro camping malo brakowalo i stracilibysmy i ta dotacje. pomysl i realizacja dzieki talkowskiemu nie podrazie.
kilka domkow brzydkich tandetnych i kawalek pustego pola niby namiotowego za 4.8mil zl???!!! totalny rozboj ludzie za takie domki to milion byloby duzo podraza zrobił tyle ze za jego kadencji cena za wybudowanie tych szalasow wzrosla o ponad milion gratulacje panu. ten plac namiotowy spelnia terazaz wszystkie normy europejskie zapraszamy biwakowiczow serdecznie.
7. smiał sie podraza ze za talkowskiego tylko kwietniki pojawiaja i dziury sa w drodze latrane a co za jego kadencji? totalnie nic przestoj calkowity oddane przejcie dla pieszych kolo mc donalds a oczywiscie nie jego pomyslu. oddawane bylo pol roku dwa znaki na krzyz i kilka pasow i barierek napewno taka inwestycja musiala kosztowac no i ten czas realizacji jest calkowicie uzasadniony

8. w urzedzie miasta kazdy projekt czeka na date koncowa wczesniej nic sie nie robi a potem na bij zabij ale i tak nic z tego nie ma. ale to jest taka przyczyna; ze wartoscowych ludzi sie na emerytury odsyla albo przenosi sie na inne wydziay a swoich kolesiów sie zatrudnia ktorzy zero pojecia o zarzadzaniu maja.
10. jestescie daremni a dabrowa za waszych rzadow jest niezaradna nieskuteczna marnotrawi nasze pieniadze.
pozdrawiam i oby tak dalej prezydencie to dogonimy inne miasta napewno...
Dave
Tue, 20 Nov 2007 - 22:03
Drogi Malkontencie!
A znaki przestankowe to Ty znasz i wiesz, do czego służą wielkie litery?!
To byś chciał, żeby te wszystkie punkty (9 a nie 10! :>), które wymieniłeś, zrealizowane były w ciągu roku i to perfekcyjnie?!
Bo ja bym chciał, nie powiem, ale to by był rekord na skalę światową a potem pewnie niezły burdel z tego pospiechu!
kwintosz
Wed, 21 Nov 2007 - 00:33
Mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów na to spotkanie z prezydentem się wybierze. sam chętnie bym poszedł, lecz niestety obowiązki uczelniane muszę wypełnić.
Jakby ktoś był, to niech skrobnie, o czym i jak było mówione.
kwintosz
Thu, 22 Nov 2007 - 10:33
Szkoda że nikt nie był na tym spotkaniu

CYTAT
Ocenili prezydenta
Kolejny etap ogólnopolskiej akcji ?Masz głos masz wybór? miał swoją odsłonę w Dąbrowie Górniczej. W jej ramach 21 listopada w auli Wyższej Szkoły Biznesu odbyło się spotkanie z prezydentem Zbigniewem Podrazą.
Organizatorem spotkania było stowarzyszenie ?Civitas?, które w Dąbrowie realizuje akcję ?Masz głos...?.
- Nasza inicjatywa ma charakter apolityczny. Nie opowiadamy się za żadną opcją. Naszym celem jest angażowanie mieszkańców w życie miasta i zachęcenie by śledzili poczynania władzy ? podkreślała Alicja Kowalska, przewodnicząca ?Civitas?.
10 maja odbyło się pierwsze spotkanie z mieszkańcami w ramach akcji ?Masz głos...?. Uczestniczyły w nim osoby reprezentujące różne grupy zawodowe, organizacje, uczniów i studentów. Prezydent, zgodnie z zasadami akcji zaprezentował zadania do wykonania w pierwszym roku trwania swojej kadencji oraz przedsięwzięcia zaplanowane na cztery lata sprawowania urzędu. W trakcie wczorajszego spotkanie mieszkańcy oceniali w jakim stopniu udało się je zrealizować.
Przedstawiciele stowarzyszenia ?Civitas? pozytywnie ocenili realizację zobowiązania dotyczącego stworzenia dokumentów strategicznych dla miasta.
- Projekt strategii jest gotowy. 28 listopada trafi pod głosowanie Rady Miejskiej. W prace nad strategią zaangażowano mieszkańców, którzy mogli wyrażać swoje opinie na temat najważniejszych zadań dla miasta. Cały proces tworzenia tego dokumentu można było śledzić na specjalnej stronie internetowej ? wyliczała Alicja Kowalska.
- Strategia to podstawowy scenariusz dla miasta. To bardzo ważne, że został wydyskutowany publicznie, z udziałem mieszkańców ? mówił prezydent Podraza.
Kolejne zobowiązanie, które pod lupę wzięto w ramach akcji to stworzenie kina studyjnego w PKZ.
- Kino ?Kadr? to strzał w dziesiątkę. Jego specyficzna oferta, uwzględniająca filmy niszowe to ciekawa, alternatywna wobec multipleksów propozycja dla mieszkańców ? powiedziała Alicja Kowalska.
Jej zdaniem miasto powinno pójść za ciosem i mocniej reklamować działalność kina, szczególnie wśród osób młodych.
- Tym sposobem wychowamy wymagającego widza, oczekującego ambitniejszych propozycji ? mówiła.
Do kolejnego zadania, dotyczącego budowy Eurocampingu ?Błędów? i tras rowerowych odniosła się Zdzisława Marczewska. Powiedziała, że stowarzyszenie przeprowadziło ?wizję lokalną? na terenie eurocampingu. Budowa dobiega końca i wyraźnie widać jej efekty. Drugi element tego zobowiązania, czyli wytyczenie tras rowerowych również został prawidłowo wykonany. Zdzisława Marczewska powiedziała , że swego zadowolenia z powstania campingu nie kryją mieszkańcy Błędowa.
- W rozmowach bardzo pozytywnie odnosili się do tej inicjatywy. Wspominali czasy, gdy istniało schronisko często odwiedzane przez turystów. Liczą, że działalność eurocampingu ożywi okolicę ? mówiła.
Wykonanie następnego zadanie, czyli utworzenie w Urzędzie Miejskim biura ds. NGO, omówiła Alicja Kowalska.
- Biuro funkcjonuje i stanowi ważny łącznik między NGO a samorządem. Współpraca z nim układa się bardzo dobrze. Realizowany jest także program współpracy administracji z organizacjami pozarządowymi ?Wspólnie dla miasta?. Poza tym działa strona internetowa poświęcona trzeciemu sektorowi i baza organizacji pozarządowych ? powiedziała.
O ostatnim zadaniu, budowie sztucznego lodowiska, zadeklarowanym w maju mówił prezydent Podraza.
- Jeśli nie pojawią się żadne nieprzewidziane trudności to 21 grudnia przed PKZ stanie syntetyczne lodowisko. Poza sezonem zimowym będzie w okolicach aquaparku a latem trafi na Pogorię ? powiedział.
Później odniósł się do zadań zaplanowanych na całą kadencję. Wśród nich ważne miejsce zajmuje uporządkowanie gospodarki wodno ? ściekowej. Jest to duże, wieloletnie przedsięwzięcie, obejmujące całe miasto.
- Jego realizacja to nie tylko, mówiąc kolokwialnie, wymiana rur. To zadanie kompleksowe, obejmujące także remonty dróg i chodników ? mówił Zbigniew Podraza.
Kolejna sprawa to budowa ośrodka dla dzieci niepełnosprawnych. Z myślą o realizacji tych zadań zapadły już decyzje finansowe. Na budowę ośrodka i uporządkowanie gospodarki wodno ściekowej miasto pozyska pieniądze z obligacji. Władze będą również zabiegać o wsparcie ze środków europejskich oraz uwzględnienie tych zadań w budżecie państwa i województwa.
Kolejne długoterminowe zadania, czyli rozbudowa ośrodka Pogoria i tworzenie tras rowerowych oraz projekty informatyzacyjne, otrzymały dofinansowanie z pozakonkursowych środków unijnych.
W trakcie spotkania nie zabrakło pytań o schronisko dla zwierząt. Komplikacje z jego utworzeniem wynikały z nieuregulowania sprawa własności gruntów, na którym miało powstać. Prezydent powiedział, że prace nad stworzeniem schroniska są zaawansowane i w przyszłym roku zwierzęcy azyl powstanie w Strzemieszycach.
W rozmowie ze Zbigniewem Podrazą uczniowie z dzielnic zielonych poruszyli kwestię dostosowania rozkładu jazdy autobusów do potrzeb mieszkańców tych terenów. Mówili, że uciążliwością jest długie oczekiwanie na autobus po lekcjach, w godzinach popołudniowych. Modyfikacja rozkładu pozwoliłaby zaoszczędzić sporo czasu.
Sprawą, która bardzo interesowała zebranych to zmiana oblicza centrum miasta i okolic stacji PKP.
- Powstaje plan zagospodarowania przestrzennego dla okolic centrum i terenów położonych w pobliżu linii kolejowej. Poza tym kolej podejmuje inwestycje obejmujące remonty torowisk. Przy okazji tych prac pojawia się znakomita okazja budowy tunelu pod torami na przedłużeniu ulicy Kościuszki ? mówił prezydent.
- Aktualnie analizowane jest porozumienie z PKP w sprawie budowy dworca. W tę inwestycję zapewne zaangażuje się jakiś inwestor strategiczny. Wraz z tym przedsięwzięciem, w okolicach nowego dworca powinno też powstać centrum przesiadkowe ? dodał.
Wykonanie tych zadań jest ściśle powiązane z budową Drogowej Trasy Średnicowej, która będzie przebiegać w okolicach szlaku kolejowego. Zachodni odcinek DTŚ powstaje ze środków Banku Światowego i budżetu państwa. Gorzej rzecz się ma z częścią wschodnią.
- Nie do przyjęcia jest pomysł, aby budowę odcinka wschodniego finansowały gminy. To zadanie także musi znaleźć zabezpieczenie w budżecie państwa. Takie jest wspólne stanowisko gmin zagłębiowskich i o to będziemy zabiegać ? stwierdził Zbigniew Podraza.
Na zmianę wizerunku serca miasta będą miały także wpływ budowane Centrum Handlowe ?Pogoria? oraz centrum kongresowo- wystawiennicze ?Expo Silesia?, które powstanie na terenach po zakładzie Silma w Zagórzu.
- Funkcjonowanie ?Expo? da silny impuls do rozwoju usług w Dąbrowie, w tym usług hotelowych. Dzięki temu w Dąbrowie może powstać w końcu odpowiednia baza noclegowa. Dobrą lokalizacją dla hotelu jest np. sąsiedztwo hali ?Centrum?. Poza tym są jeszcze tereny prywatne, na których mogą powstawać hotele. Tysiące osób odwiedzających co miesiąc targi to potencjalni klienci aquaparku czy ewentualnych innych obiektów rozrywkowych, które powinny powstać w naszym mieście ? wyjaśniał prezydent.
Zbigniew Podraza nie krył zadowolenia z przebiegu spotkania. Wraz z organizatorami zachęcał mieszkańców do aktywnego włączenia się w życie Dąbrowy. Po raz kolejny zapewnił, że jest otwarty na dyskusję o mieście i chętnie wysłucha wszelkich pomysłów i uwag. Na potwierdzenie tych słów na 13 grudnia o godz. 18 zapowiedział kolejny czat z mieszkańcami.
Przemysław Kędzior
www.dabrowa-gornicza.pl
Lanie wody i nic więcej, jak mniemam nikt nie zadawał trudnych pytań, ani słowa o problemach z przystankami, jakością komunikacji i dodatkowymi środkami na nie itp.... ale lepsze to niż nic. Tam też są fotki, nie wrzucałem bo chyba nie ma po co. Chociaż po zdjęciach widać że frekwencja była spora.
Aaa w końcu znamy datę konkretną do kiedy ma stanąć lodowisko! ZOBACZYMY!
Ciekawe to zdanie o remontach dróg i chodników przy inwestycji w gospodarkę wodno-ściekową. Jakoś nie chce mi się wierzyć że to będa kompleksowe remonty, raczej łatanie dziur po robocie.
I to co mnie najbardziej ucieszyło: tunel pod torami w ciągu ul Kościuszki (super by było) oraz zaakcentowanie walki o budowę DTŚ z pieniędzy wojewódzkich i krajowych.
A co do hotelu w parku Hallera to tylko się mówi, "hotel widmo"
Adasmos
Thu, 22 Nov 2007 - 11:02
Żałuję, że nie byłem na tym spotkaniu. Interesują mnie głównie takie kwestie, jak sprawne połączenie komunikacją miejską centrum z dzielnicami, bo czasem różnie z tym bywa, oraz temat planu zagospodarowania przestrzennego dla okolic centrum i terenów położonych w pobliżu linii kolejowej. Temu miastu potrzebne jest gęste i wielofunkcyjne centrum z prawdziwego zdarzenia. Chciałbym, żeby wykorzystano ponownie obiekty zakładów Defum. Są świetne, moimzdaniem zasługują na rewitalizację i nadanie im funkcji kulturalno-rozrywkowych, generalnie miastotwórczych. Może jakiś hotel?
Thu, 22 Nov 2007 - 11:42
ciekawe czy Dave byl
no sorry ale jako mieszkaniec to czuje sie obrazony ze to bylo "spotkanie z mieszkancami". Niezaleznie czy bym sie tam wybral sama proponowanie mieszkancom takiej godziny to maly skandal. Nie wiem czy winne temu bylo to stowarzyszenie i kim oni naprawde sa i czy aby napewno apolityczne. To bylo dla studentow WSB i emerytow co doskonale widac po fotkach i tak powinni to spotkanie nazwac.
Dobrze ze jest z tego jakakolwiek relacja a czy byly niewygodne pytania to sie przeciez ze strony UM nie dowiemy. Celem bylo "sledzenie poczynan wladzy" a mielismy takie wpadki i o tym ani slowa.
Jak pisal Kwintosz, ja podobnie to odbieram, ogolnie lanie wody ale jest kilka "nowosci".
Chca juz za kilka dni glosowac nad strategia a wciaz nie pojawil sie od dawna obiecywany projekt ( czytajcie na dole
http://www.strategia.dabrowa-gornicza.pl/content/view/38/26/ ). No chyba ze jeszcze jest konczony na ostatnia chwile.
Inna nowosc to info o schronisku.
Co do dworca i okolic - zastanawiali sie miedzy wiaduktem i tunelem, i widac ze teraz sklaniaja sie do tego drugiego. I tak pewnie nie powstanie wczesniej niz DTŚ. A mozna na to przeznaczyc czesc kasy z obligacji czy wyemitowac dodatkowe i zdobyc dofinansowanie.
I zeby to szumne "centrum przesiadkowe" nie skonczylo sie na parkingu Park&Ride ktory wedlug PKP i bylego ministra Polaczka juz w DG istnieje we wszelkich prezentacjach jako oddany do uzytku. Sam taki parking niewiele kosztuje, kawalek asfaltu czy tej paskudnej kostki behaton i juz. Mam nadzieje ze nie powstal do tej pory tylko dlatego ze opracowuja nowy plan zagospodarowania. Dawno temu byly plany dworca autobusowego ale watpie ze to maja na mysli.
No to czekamy na czat
@Adasmos
Jesli interesujesz sie przebudowa centrum to zajrzyj tu
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...0&start=180 i napisz swoje zdanie.
Tez chcialbym zeby nastapila rewitalizacja obiektow Defum i to miejsce ozylo. Centrum miasta a calkowicie wylaczone. Z tego co pamietam to obecny prezydent tez o tym marzy, chyba wspomnial o tym na czacie
PS. Dobrze jakby w przyszlosci na takich spotkaniach znalazl sie delegat przyszlego FdZD jesli bedzie to mozliwe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.