![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 77 Dołączył: sob, 04 lis 06 Nr użytkownika: 261 ![]() |
Pora utworzyć Topic w którym będziemy dyskutować na temat związany z rządami Prezydenta Podrazy, analizować jego decyzje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Spoko tylko jakoś nie za bardzo jest o czym dyskutować. Przydałyby się jakieś zdecydowane działania - no chyba że coś mnie omineło.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 77 Dołączył: sob, 04 lis 06 Nr użytkownika: 261 ![]() |
Nie jestem pewien, ale czy na dzisiejszej sesji Rady Miasta nie została podjęta uchwała w sprawie podwyższenia wynagrodzenia Prezydenta o 40%. Może jestem w błędzie, proszę o wypowiedź w tej sprawie.
Jeśli byłaby to prawda to chyba z tymi 40% to mała przesada, tak myśle - rozumiem 15% ale aż 40%. Na miłość Boską aż taka podwyżka - wiem że była taka uchwała na Sesję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Przepraszam ale z tego co się orietuje to już Jorgen Tal brał maksymalne wynagrodzenie dopuszczalne przez ustawe.
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE Przepraszam ale z tego co się orietuje to już Jorgen Tal brał maksymalne wynagrodzenie dopuszczalne przez ustawe To był element dzisiejszej Sesji Rady Miasta z tego co wiem i widziałem kwotę podwyżki rocznej o 3.000,00 bez 120 zł chyba ![]() Ten post edytował kwintosz czw, 28 gru 2006 - 15:10 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Jeśli Cię to interesuje, to trafiłem w necie /może strona UM? - nie zakodowałem/
na uchwałę RM z grudnia 2006. Kasy dla Pana Podrazy dotyczyły 2 punkty: - podwyżka wynagrodzenia o 40% - dodatek specjalny lub jakoś tak nazwany, może funkcyjny? Liczby podano bardzo dokładnie, co do grosza. Niestety kwot nie pamiętam. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: sob, 07 paź 06 Nr użytkownika: 226 ![]() |
No to wybraliśmy:) Ale to już chyba standard że zaczyna się sprawowanie władzy od podniesienia pensji... tylko czy bedzie to miało jakiekolwiek przełożenie na jakość i wydajność??
|
|
|
![]()
|
|
No to wybraliśmy:) Ale to już chyba standard że zaczyna się sprawowanie władzy od podniesienia pensji... tylko czy bedzie to miało jakiekolwiek przełożenie na jakość i wydajność?? Kwora podwyżki to 2.892,00 zł, jest to rocznie wypłata jednej diety dla radnego. Można podwyższyć wynagrodzenie - ale nie aż o 40% ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Pan Prezydent Podraza dostał tak na dzień dobry 40 % podwyżki a tak naprawdę My jako mieszkańcy nie widzimy żadnych decyzji, którymi mógłby się pochwalić Nowy prezydent oprócz oczywiście decyzji związanych ze zmianami personalnymi.
W czasie kampanii wyborczej Pan Podraza tak chętne brał aktywny udział w dyskusji na forum, dlatego teraz tym bardziej proszę o kontynuowanie tego dobrego zwyczaju i oczekuje kilku odpowiedzi: 1- Jak wygląda stan finansów miasta Dąbrowa Górnicza na dzień 31.12.2006?? 2- Proszę o przedstawienie wizji rozwoju i koncepcji rozwoju miasta na lata 2007-2010 szczególnie z uwzględnieniem jego strategicznych obszarów?? Dobrym zwyczajem byłoby gdyby Pan Prezydent przedstawił Radzie Miejskiej i Nam wszystkim Swojego expose! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Hator, proponuję dodać tę kwestię do najbliższe serii pytań do UM. Czy to prawda, w jakiej wysokości i na jakiej podstawie pan Podraza dostał podwyżkę?
A swoją drogą, jeżeli to prawda, to to jest skandal. -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Myślę, że wytykanie Panu Prezydentowi tego, iż mając taką możliwość już na początku kadencji podniósł sobie wynagrodzenie trąci obłudą i hipokryzją. Znakomita większość z nas zachowałaby się podobnie na jego miejscu. To wynika z natury człowieka, który woli posiadać więcej niż mniej i pragnie maksymalizować swoje korzyści osiągane z tytułu wykonywanej pracy. Patrząc na to z szerszej perspektywy, można pokusić się o stwierdzenie, iż jest to motorem rozwoju ludzkości.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Myślę, że wytykanie Panu Prezydentowi tego, iż mając taką możliwość już na początku kadencji podniósł sobie wynagrodzenie trąci obłudą i hipokryzją. Znakomita większość z nas zachowałaby się podobnie na jego miejscu. To wynika z natury człowieka, który woli posiadać więcej niż mniej i pragnie maksymalizować swoje korzyści osiągane z tytułu wykonywanej pracy. Patrząc na to z szerszej perspektywy, można pokusić się o stwierdzenie, iż jest to motorem rozwoju ludzkości. Krótko mówiąc - nie zgadzam się dosłownie z niczym co napisałeś. Nie chce mi się polemizować z powyższymi poglądami, ale uważam je za zupełnie mylne i niebezpieczne. Nie chciałbym, żeby ludzie o takich poglądach działali w polityce. A żeby nie było że jestem hipokrytą (albo co gorsza idealistą ![]() Pan Podraza miał u mnie ogromny kredyt zaufania. Jeżeli jednak rozpoczyna uzdrawianie finansów miasta od przyznania sobie wysokiej i niczym nieuzasadnionej podwyżki, zanim zdążył czymkolwiek na tę podwyżkę zasłużyć, to budzi to moje najgorsze obawy, że nic się w tym mieście po wyborach nie zmieniło i nie zmieni. Że znów chodziło nie o wizję, ale po prostu o dojście do koryta. -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Myślę, że wytykanie Panu Prezydentowi tego, iż mając taką możliwość już na początku kadencji podniósł sobie wynagrodzenie trąci obłudą i hipokryzją. Znakomita większość z nas zachowałaby się podobnie na jego miejscu. To wynika z natury człowieka, który woli posiadać więcej niż mniej i pragnie maksymalizować swoje korzyści osiągane z tytułu wykonywanej pracy. Patrząc na to z szerszej perspektywy, można pokusić się o stwierdzenie, iż jest to motorem rozwoju ludzkości. Dejmonie - masz rację, znakomita większość tak by postąpiła. A to dlatego, że świat sparszywiał i coś takiego jak przyzwoitość stało się tylko pustym słowem. Co do szerszej perspektywy to uważam, że nie chciwość i obłuda jest motorem dla gatunku ludzkiego lecz ciekawość, chęć poznania i odwaga. Kolumb wsiadł na statek i popłynął szukać terra incognita ponieważ był człowiekiem śmiałym i myślącym inaczej niż wszyscy. Chciwcy popłynęli za nim i to oni sprawili, że umarł w biedzie i niełasce możnych. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Oj, Dami7, na temat Kolumba masz chyba zbyt wyidealizowane pojęcie
![]() Czym była motywowana wyprawa ![]() ![]() Sam Kolumb zażądał dożywotniego tytułu Wielkiego Admirała, Wicekróla odkrytych (czytaj zdobytych) ziem i dziesiątą część zysków. Idealista ![]() Sam Kolumb zachowywał się w sposob autokratyczny, despotyczny, czym zrażał wszystkch wokół siebie. To on był także bezwzględny wobec tubylców, to on przywiózł z Hiszpanii psy tresowane do tropienia ludzi. To Kolumb faworyzował ponad miarę swoich zauszników wzbudzając zawiść innych, a także uprawiał czysty nepotyzm (uprzywilejowanie rodziny), szczególnie na rzecz swego syna Diego. A rozczarowanie skutkami ekonomicznymi wypraw zgotował sobie sam, gdy ponad miarę "reklamował" wyniki swej pierwszej wyprawy (czysty PR - kilka dni wcześniej przed własnym powrotem wysłał statki ze złotem i darami, aby olśnić i zyskać większą sławę i rozgłos). Rozbudził zbytnie nadzieje. Nic dziwnego, że zachęcił tym i szumowiny do swych rzekomo "naukowych" z dzisiejszej perpektywy wypraw ![]() W świetle niedawnych odkryć w róznych archiwach Kolumb okazuje się człowiekiem naprawdę spod ciemnej gwiazdy ![]() ![]() Motorem rozwoju cywilizacji są lenistwo, wojny i właśnie chęć zysku ![]() ![]() To tyle off-topicu w temacie prezydenta Podrazy. Od siebie dodam, że jeśli to prawda, to w gorszym stylu rządów zacząć chyba się nie dało (no ewentualnie 100% podwyżki, ale kto wie, może to dopiero pierwsza tura dochodzenia do tego pułapu, jest czas). Pożyjemy - zobaczymy. A potem zagłosujemy ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 nie, 31 gru 2006 - 21:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj, Dami7, na temat Kolumba masz chyba zbyt wyidealizowane pojęcie ![]() ...... Motorem rozwoju cywilizacji są lenistwo, wojny i właśnie chęć zysku ![]() ![]() To tyle off-topicu w temacie prezydenta Podrazy. Od siebie dodam, że jeśli to prawda, to w gorszym stylu rządów zacząć chyba się nie dało (no ewentualnie 100% podwyżki, ale kto wie, może to dopiero pierwsza tura dochodzenia do tego pułapu, jest czas). Pożyjemy - zobaczymy. A potem zagłosujemy ![]() Oj, pulsatilla1214, widzę u Ciebie (nie po raz pierwszy) nieodpartą chęć popisania się erudycją. Ale wierz mi, że nie wszystko o ludziach można wyczytać z książek... Co do Kolumba - podałem jego osobę jako przykład tego, że za ludźmi śmiałymi i myślącymi nieszablonowo stoją chciwcy, ludzie zawistni, obłudni, mali. Nie sądzę, aby kierował nim idealizm a raczej ambicja, ciekawość i chęć przygód. Sądzę natomiast - i zdania nie zmienię, choćbyś przytoczył dziesiątki cytatów - że to właśnie te cechy a nie chciwość popchnęły go do pokonania oceanu. Gdyby wystarczyła chciwość, takich Kolumbów było by tysiące. Lenistwo jest motorem rozwoju o tyle, że z lenistwa i wygody ludzie wymyslili różne zabawki cywilizacji, które raczej trzeba wynalazkami nazywać niż odkryciami. Wojna - tak, napędza rozwój, ponieważ to właśnie sfera wojskowości dysponuje największymi środkami na badania naukowe (chociaż może akurat nie w naszym kraju, gdzie wszystko jest postawione na głowie). Co do chęci zysku - kilka zdań wcześniej podałem swój pogląd. Tyle OT z mojej strony, kończę dyskusję o Kolumbie, chciwości i ambicji. Na koniec wypada mi się z Tobą zgodzić co do jednej rzeczy. Pożyjemy, zobaczymy. Ponieważ to mój pierwszy post w nowym roku, wszystkim życzę, aby rok ten był lepszy lub jeszcze lepszy. Dużo zdrowia, uśmiechu i spełnionych marzeń. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Projekt uchwały w sprawie: wynagrodzenia dla Prezydenta Miasta Dabrowy Górniczej Druk nr 35
Wnioskodawca: Przedstawia: Komisja Budżetowa Przewodniczacy Komisji 14. Projekt uchwały w sprawie: przyznania dodatku specjalnego dla Prezydenta Miasta Dabrowy Górniczej Druk nr 36 Wnioskodawca: Przedstawia: Komisja Budżetowa Przewodniczacy Komisji Wklejam, aby nie było wątpliwości numery druków uchwał z poprzedniej Sesji Rady Miasta z 28.12.2006 r. |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
LUDZIE!!!!!!!!!!!
odrobinę rzetelności please sprawdziłem na bip'ie - wynagrodzenie prezydenta wraz z dodatkiem funkcyjnym oraz 40 % dodatkiem specjalnym wynosi 10.122 zł brutto + dodatek za wieloletnią pracę jeśli to jest o 40 % wiecej niz zarabiał Talkowski... dlaczego tego nikt wcześniej nie sprawdził??? gdziee są służby prasowe UM, które nie reagują na nieprawdziwe posty??? dla rzetelności: pensja prezydenta Podrazy w stosunku do pensji poprzednika została zwiekszona o 1,5 % jak to się ma do 40%??? pomyłka pewnie wyniknęła z wysokości dodatku specjalnego ale przecież Talkowski też brał ten dodatek w wysokości 40%... chyba ktoś powinien przeprosić Podrazę.... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Witam!
Hmm... przeliczyłem te wynagrodzenie i rzeczywiście Pan Prezydent zarabia więcej niż poprzednik Pan Talkowski. Zarabia o całe 80 zł więcej.... poszedł na całość pozdrawiam zdesperowanych PIS'owców którzy potrzebują "gorących" tematów do potwierdzania swego bytu, brak merytoryki bardzo utrudnia istnienie w polityce - gwiazdy UPR jeszcze nie raz zabłysną na sesji pozdro |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Zbieżność 40% rzekomej podwyżki z wysokością 40% dodatku wydaje się wyjaśniać sprawę definitywnie...
![]() QUOTE dlaczego tego nikt wcześniej nie sprawdził??? gdziee są służby prasowe UM, które nie reagują na nieprawdziwe posty??? Tomek, a Ty to gdzie byłeś ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tomek, a Ty to gdzie byłeś ![]() ![]() Dokładnie! Starałem się sprawdzić tę informację o podwyżce, ale nic nie znalazłem w necie. A tu mamy informację z pierwszej ręki. Cieszę się, że sprawa się wyjasniła. Bo przyznanie sobie 40% podwyżki byłoby nie tylko bulwersujące, ale po prostu głupie. -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: piątek, 10 października 2025 - 22:22 |