Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rządy Podrazy
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Dave
Niestety nie byłem sad.gif

PS. Ale jak rewitalizacja obiektów "Defum" skoro ten zakład dalej działa? Wystarczyłby tylko remont istniejacych obiektów, żeby nie straszyły i póki co chyba tyle!
bzenek
CYTAT(kwintosz @ czw, 22 lis 2007 - 12:33) *
W trakcie spotkania nie zabrakło pytań o schronisko dla zwierząt. Komplikacje z jego utworzeniem wynikały z nieuregulowania sprawa własności gruntów, na którym miało powstać. Prezydent powiedział, że prace nad stworzeniem schroniska są zaawansowane i w przyszłym roku zwierzęcy azyl powstanie w Strzemieszycach

To dość zaskakująca wiadomość. Zwłaszcza, że przyszłoroczny budżet nie przewiduje żadnych środków na budowę/organizację schroniska dla zwierząt. cool.gif
abacil
No comments...

CYTAT
Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej
u c h w a l a:
§ 1
Przyznać Prezydentowi Miasta Dąbrowy Górniczej Panu Zbigniewowi PODRAZA dodatek specjalny w wysokości 40 % wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego w wysokości 2.892,00zł miesięcznie od 30 listopada 2007 roku do 29 listopada 2008 roku.
§ 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia z mocą obowiązującą od 30 listopada 2007 roku.

CYTAT
U z a s a d n i e n i e

do projektu Uchwały Nr ……….. Rady Miejskiej
w Dąbrowie Górniczej z dnia ………………….

w sprawie: przyznania dodatku specjalnego dla Prezydenta Miasta Dąbrowy
Górniczej

Stosownie do przepisów ustawy z dnia 03 marca 2000 roku o wynagrodzeniu osób kierujących podmiotami prawnymi /Dz. U. Nr 26 poz. 306/ działając na podstawie § 7 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 02 sierpnia 2005 roku w sprawie zasad wynagradzania i wymagań kwalifikacyjnych pracowników samorządowych zatrudnionych w urzędach gmin, starostwach powiatowych i urzędach marszałkowskich /Dz. U. z 2005 roku Nr 146 poz. 1223 z późniejszymi zmianami/ -
ze względu na zakres wykonywanych zadań i charakter pracy

p r o p o n u j e się przyznać Prezydentowi Miasta Dąbrowy Górniczej Zbigniewowi PODRAZA

- dodatek specjalny w wysokości 40% łącznie wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego miesięcznie w wysokości 2.892,00 złotych na czas określony od 30 listopada 2007 roku do 29 listopada 2008 roku.
Dodatek specjalny wypłacony będzie w ramach zabezpieczonych środków budżetowych na wynagrodzenia osobowe pracowników.

Przewodniczący Komisji Budżetowej
Tadeusz Orpych

:)
no wlasnie ale czy taki dodatek byl juz wczesniej i po prostu go przedluzono czy zrobiono podwyzke. To podstawa, moze sie okazac ze juz taki byl do 29 listopada 2007
bzenek
CYTAT(:) @ wto, 27 lis 2007 - 14:23) *
no wlasnie ale czy taki dodatek byl juz wczesniej i po prostu go przedluzono czy zrobiono podwyzke. To podstawa, moze sie okazac ze juz taki byl do 29 listopada 2007

Zajrzyj na pierwszą stronę tego wątku laugh.gif

Dodatek ten istniał od zawsze. Podejrzewam, że brał go już pan Talkowski w stanie wojennym. To jest taka komunistyczna metoda na ukrycie rzeczywistych dochodów ludzi na wyższych stanowiskach i pracowników branżach strategicznych. Do tej pory się to stosuje w państwowych firmach (górnictwo, energetyka, gazownia) i w administracji.

To tak jakbyś strajkującego górnika zapytał "ile pan zarabia" ? On odpowie "panie ino pińcset". I faktycznie - tak będzie miał na pasku ale do tego 1000 za zjazdy, 1000 za wyjazdy, 1000 za mydło, 1000 za ubranie robocze. Razem 4500.

Tak samo prezydent DG jest w n-tej grupie zaszeregowania urzędu miejskiego i może zarobić jakieś "X" tysięcy. Dodajemy mu "Y" tysięcy dodatku za motywację, "Z" tysięcy za szczególne poświęcenie. Razem wychodzi X+Y+Z tysięcy, a jego pensja nadal faktycznie wynosi "X". Taka jest skuteczność tych wszystkich bolszewickich ustaw kominowych angry.gif

PS. Nie mam nic do górników. Sam bym na ich miejscu tak strajkował smile.gif
abacil
Z jednej strony odszczekuję zarzut i oczywiście przepraszam, ale z drugiej nie jestem taki do końca przekonany.

Bo właściwie dlaczego ten dodatek musi być maksymalny?
bzenek
CYTAT(abacil @ wto, 27 lis 2007 - 17:44) *
Z jednej strony odszczekuję zarzut i oczywiście przepraszam, ale z drugiej nie jestem taki do końca przekonany.Bo właściwie dlaczego ten dodatek musi być maksymalny?

Tam chyba nigdzie nie jest napisane, że dodatek jest maksymalny ale korzystając z okazji możemy sobie zasymulować dochody pana prezydenta smile.gif

40% zasadniczej + funkcyjny = 2.892
100% zasadniczej + funkcyjny = 7.230
100% zasadniczej + funkcyjny + specjalny 2.892 = 10.122 zł brutto miesięcznie.

Daje to około:
6.700 netto w pierwszym progu podatkowym (styczeń-kwiecień);
5.700 netto w drugim progu podatkowym (kwiecień-sierpień);
4.800 netto w trzecim progu podatkowym (sierpień-grudzień).

Obliczenia są znacznie przybliżone bo nie wiemy co oferuje UM pracownikom. Może jakieś ubezpieczenie grupowe albo III filar od którego odprowadzają dodatkowy podatek. Nie wiemy też czy pan prezydent rozlicza się wspólnie z żoną. Od pewnego momentu (lipiec?) pan prezydent nie płaci też składek na ZUS ale nie chce mi się tego liczyć.

Ja dostrzegam dwie rzeczy.
Po pierwsze Rzeczpospolita zabiera (kradnie ?) uczciwym obywatelom ponad połowę zarobków mad.gif

Po drugie, jak na prezydenta podpisującego milionowe decyzje to nie są zarobki ale nędza. blink.gif
kursor
@ bzenek

respect za te szczegółowe obliczenia,

rzeczywiście zarobki są nie adekwatne do odpowiedzialności i roli prezydenta miasta

pozdro
Dami7
CYTAT(kursor @ śro, 28 lis 2007 - 08:42) *
@ bzenekrespect za te szczegółowe obliczenia,rzeczywiście zarobki są nie adekwatne do odpowiedzialności i roli prezydenta miastapozdro
Pozostaje tylko pytanie, dlaczego dla tych "nieadekwatnych" zarobków Pan Prezydent zaryzykował i zrezygnował z mandatu posła na Sejm RP?!No chyba, że chodzi o poczucie misji. Ale w to nie wierzę, za stary jestem na takie banały.
abacil
Prawdopodobne wynagrodzenie Pana Podrazy:
Płaca zasadnicza: 5.280 zł (maksymalna)
Dodatek funkcyjny: 1.950 zł (maksymalny)
Dodatek specjalny: 2.892 zł (maksymalny)
Wysługa lat: 1.056 zł (maksymalna)

Razem 11.178 zł miesięcznie brutto

Brutto roczne wynosi: 134.136,00 zł
ZUS roczny płacony przez pracownika: 14.683,61 (maksymalny)
Należny podatek dochodowy łączny: 33.360,27
Dochód netto: 86.092,12
Dochód netto przeciętnie miesięcznie: 7.174,34

Dejmon
CYTAT(Dami7 @ śro, 28 lis 2007 - 09:37) *
Pozostaje tylko pytanie, dlaczego dla tych "nieadekwatnych" zarobków Pan Prezydent zaryzykował i zrezygnował z mandatu posła na Sejm RP?!No chyba, że chodzi o poczucie misji. Ale w to nie wierzę, za stary jestem na takie banały.

Przetargi.
Arbas
Są jeszcze premie, nagrody i władza.
Widocznie w sumie lepiej niż poselskie uposażenie. Nikt nie wybiera gorszego...
Mungojerrie
Ja taką dygresję wrzucę, gdyż czytanie ośmiu stron postów zajęłoby zbyt dużo czasu. Otóż muszę przyznać, że byłam sceptycznie nastawiona do prezydentury pana Podrazy, jako że mam poglądy prawicowe, jednak muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, to tyle ;p
kwintosz
CYTAT(Mungojerrie @ czw, 29 lis 2007 - 20:42) *
Ja taką dygresję wrzucę, gdyż czytanie ośmiu stron postów zajęłoby zbyt dużo czasu. Otóż muszę przyznać, że byłam sceptycznie nastawiona do prezydentury pana Podrazy, jako że mam poglądy prawicowe, jednak muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, to tyle ;p

A możesz uściślić co takiego się stało, że jesteś pozytywnie zaskoczona? W końcu, skoro deklarujesz poglądy prawicowe, dość rzadko się zdarza by ktoś przytaknął na rządy lewicy.. Jak widać, czytając ten wątek forumowicze różnie podchodzą do tego tematu. Zresztą, ja sam jestem średnio zadowolony..
Dami7
Dzisiaj zauważyłem, że Pan Prezydent złożył na stronie urzędu życzenia wszystkim Andrzejom: http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=new..._glowny_id=8186

Ciekawe, czy swoje ciepłe słowa kierował również do Andrzeja Bębna wink.gif wink.gif wink.gif
Arbas
Życzenia imieninowe Prezydent Podraza złożył tylko Andrzejom?
A inni solenizanci mieszkający w DG? Czym Andrzej lepszy od Onufrego na przykład?
A może od teraz bedzie taśmowo - każdemu jak leci wg kalendarza?

kwintosz
CYTAT
Zapytaj prezydenta! Czat już 13 grudnia!

Wszystkich Internautów, którym sprawy naszego miasta nie są obojętne, zapraszamy 13 grudnia na wirtualne spotkanie ze Zbigniewem Podrazą, prezydentem Dąbrowy Górniczej.

Spotkanie będzie kolejną okazją do podjęcia rozmowy o najważniejszych dla mieszkańców kwestiach.

Prezydent miasta będzie odpowiadał na pytania zadawane przez Internautów, podsumuje także mijający rok. Czat bedzie prowadzony tradycyjnie na miejskiej witrynie www.dabrowa-gornicza.pl

Serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniu z Prezydentem Dąbrowy Górniczej! Początek o godzinie 18.00.

Ps. Zapis całego czatu będzie dostępny na stronie www.dabrowa-gornicza.pl
www.dabrowa-gornicza.pl

Cholera, nie będzie mnie pewnie. Mam zajęcia o tej porze..
Dave
Nooo, a część mieszkańców miasta w tym czasie będzie oglądać kabaret "Ani mru mru"! >:[
Master
Dziś Czat z Z.Podrazą gdyby ktos zapomniał !!! o 18 na stronie Urzędu Miasta.
filip13
dzięki master za przypomnienie! wink.gif
nawet fajny ten chat happy.gif ale fajnie by było jakby był częściej np. raz w miesiącu wink.gif
bez skrajnosci tongue.gif Byloby trudno, fajnie jakby byly co 2 miesiace. Prezydent chcial chyba przynajmniej raz na kwartal ( i z tego osobiscie bylbym nawet zadowolony) a w tym roku odbyly sie 3 czaty. Zdecydowanie za dluga przerwa miedzy lutym a wrzesniem.

PS. zadajemy tez pytania UM i czekamy na obecnie na odp. Z "przeciekow" to mialy juz chyba wczoraj byc. No ale moze dostaniemy pelniejsze odpowiedzi
bzenek
Hmm... dawno w tym wątku nic nie pisaliśmy. Niejako potwierdza to moje obawy, że rządy Podrazy stały się całkim nijakie. W zasadzie od kilku miesięcy nie ma żadnych wiadomości, planów, wywiadów z prezydentami. Wszystko to zaczyna mi wyglądac pesymistycznie huh.gif

Strategia wylądowała w szufladzie. Z WPI wycięto już prawie wszystko. Przeglad Dąbrowski jest nudny jak flaki z olejem. Protokoły z obrad różnych organów nie obfitują w dyskusje na jakies tematy poza dopłatami do wody. Z reguły radni bezrefleksyjnie przyklepują wszelkie pomysły zarządu.

Rok 2007 okazał się kolejnym rokiem kompletnej mizerii inwestycyjnej i zastoju miasta. Kontynuowano kilka zadań rozpoczętych przez Talkowskiego. Jakoś 2008 pod tym względem nie zapowiada się lepiej. Cudem władzom udało się wymęczyć te dwa projekty unijne. "Wymęczyć" to chyba dobre słowo ?

Spory z Mitexami, wodociągami, Dromexami ciągną się bez końca. Nieustannie dopłacamy do wody, śmieci oraz MZBM. Ciągle mamy najdroższy urząd. Ciągle są kłopoty z Wydziałem Komunikacji. Dobraliśmy trochę kredytów na różne bzdurki. Płacimy coraz większe kary za brak mieszkań socjalnych.

Nadmuchany balon o nazwie "gospodarka wodno-ściekowa" pękł z hukiem. Ciężko powiedzieć czy coś jeszcze w UE zwojujemy. Nie dorobiliśmy się ani jednej ławki nad Pogorią. Nadal nie segregujemy papieru w blokowiskach. Ściezki rowerowe w sporej mierze zostały już zdewastowane, a nowych powstaną na papierze do 2010. Hala sportowa nie cierpi na nadmiar imprez, a o tych co się odbywają nie sposób się dowiedzieć.

Remont przystanków mrozi krew w żyłach. Feralne skrzyżowanie koło Ficomirrors nawet nie doczekało się dobrego oznakowania czy wycięcia drzew. Ciągle brakuje drogowskazów i systemu informacji miejskiej

DG nadal nie jest uważana za miasto atrakcyjne dla inwestorów. Ciągle czekamy na inwestora starategicznego. Choć trzeba uczciwie przyznać, że przybyło kilkaset nowych miejsc pracy u koreańczyków i pomniejszych.

Jaskółki w postaci lodowiska, Uniwersytetu otwartego w bibliotece czy kina studyjnego to trochę mało mellow.gif

Nie wiem jakie plany ma ekipa Podrazy ale wiem, że jak na razie ludzie zapamiętają głównie wymianę dobrej kostki brukowej na równie dobrą kostkę brukową na przystankach, a to dobrze nie wróży przy następnych wyborach smile.gif
Mick
unijnych projektów jest cztery
Dave
Coś Ty taki pesymistyczny post walnął Bzenku?! ohmy.gif
bzenek
CYTAT(Dave @ nie, 17 lut 2008 - 21:50) *
Coś Ty taki pesymistyczny post walnął Bzenku?! ohmy.gif

Sam się dziwię. Może pogoda taka. Pewnie juto mi przejdzie wink.gif

Tymczasem jak ktoś to widzi inaczej to może mnie pocieszyć opisując same sukcesy obecnej władzy. smile.gif
syzio
Bzenek ma racje. W mieście nic się pożytecznego nie robi. Wszystko albo w planach, albo w koszu!
Gdzie droga to terenu inwestycyjnego w Tucznawie? Gdzie remont przystanków, o którym wspomniał już mój poprzednik? No jeżeli remontem można nazwać to, co się u nas wyczynia to ja jestem pełen podziwu! Obiecano nam- mieszkańcom "gruszki na wierzbie", a teraz wielka pustka.
Lodowisko niewypałem! Troche ludzi pokręciło się w grudniu, a teraz "cisza jak makiem zasiał". Prawdopodobnie drogi w centrum będą nadal takie jakie są. Gdzie jakakolwiek promocja miasta?
Pewnie ten piękny Eurocamping będzie miał taką samą historie jak "Nemo", czyli: wybudują, nie rozreklamują i będą brać następne kredyty na oddłużenie.
Master
Równiez uważam ze pod względem inwestycji panuje całkowity zastój. Wygląda na to ze rzady Lipczyka , chodzi o inwestycje , pozostaną na wiele lat nie doścignione wink.gif wink.gif

Jedyne co jest wazne to budowa CH Pogoria czyli prywatnej inwestycji, choć tak juz was wielu pisze , spozniona o przynajmniej 5 lat oraz niewykorzystanie mozliwosci wiekszej przebudowy centrum.

jak narazie zadnego wykorzystania Pogorii 4 , totalna niemoc w sprawie okolic PKP i DTS, brak budowy mieszkan komunalnych, wogole zastoj budowlano-mieskaniowy,
kwintosz
Zgodzę się z wami, ale mimo wszystko jedno trzeba przyznać. Budżet na zeszły rok był budżetem "poTalkowskim", a to jakim był gospodarzem widzieliśmy przez tyle lat wink.gif Dlatego też bym tak bardzo nie dramatyzował i już w tej chwili wszystkiego nie przekreślał. W tym roku, już nie będzie na kogo zrzucić winę, zobaczymy co nam władze zaproponują.

Owszem, sprawa wykorzystywania i pozyskiwania pieniędzy z UE zakrawa na kpinę. Eurocamping, teraz te nieszczęsne przystanki.. o zgrozo, ciekaw jestem jakby to wyglądało jakby nie usunęli naszego projektu z listy i kasa byłaby pewna na tą gospodarkę wod-kan. I tak jeszcze jedna inwestycja przed nami z pieniędzy od Unii a więc Pogoria III. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Trzeba też przyznać że w sprawie Nemo trochę się ruszyło, na pewno więcej jest reklam niż kiedyś ale to jeszcze nie to.. co do Hali to nawet szkoda gadać. Ludzie w CSiR to nie wiem za co biorą pieniądze.. Na plus także można zaliczyć ożywienie PKZ a nie tylko w kółko "Porwanie Sabinek". Lodowisko to też plus, ale na litość boską.. niech kto zdejmie te pieprzone lampki z choinek!!

Ale minusów oprócz kasy z UE znajdzie się mnóstwo: brak remontów ulic (Piłsudskiego i Królowej Jadwigi nawierzchnia do wymiany od razu!), zero budowy parkingów, chodników, dalej nie rozwiązana spr. przy Koksowniczej, świateł na Piłsudskiego z 1000lecia nadal nie ma (w tym roku maja byc - zobaczymy może się wyrobią, ale sądząc po przejściu koło Mc Donalda to nie wiem nie wiem), brak rewitalizacji i modernizacji centrum przy okazji budowy CH Pogoria (mogli by tą Kościuszki 2+2 zrobić, wypi.. łobuzów targowych z przejścia, zmienić układ komunikacyjny), zero reakcji na ulicę "Bankową" czyli największy deptak w Europie gdzie więcej jest banków niż ludzi a jeszcze więcej samochodów. Expo w Sosnowcu działa, hoteli jak nie było tak nie ma (miał być w p. Hallera, miasto chyba nawet nie stara się aby coś u nas powstało), KSSE zabiera tereny z DG, na dworcu (kupowałem dziś miesiaka - wali bo śpią bezdomni że idzie się poheftować przy wejściu, stary budynek straszy i się rozpada, wokół pola na których huuulllaaa wiatr), Silesia, Silesia, Silesia.. a Gdzie ZAGŁĘBIE? tak tak jak Metropolia to tylko Śląsko-Dąbrowska, o DTŚ i przystępowaniu z projektami do konkursów o kasę z Unii nie wspomnę bo nie ma po co. Nasz wzór - Będzin i sztuczne boiska, no tak u nas mamy ale co najwyżej jak się nam przyśnią, stadion na Damelu już "robią" chyba z 5 lat i nawet łopaty nikt nie wbił tam, budynek po Arsie straszy, nie można tego sprzedać w cholere (nawet prywatna osoba niech zrobi w jakimś jarmarcznym kolorze elewacje i tak będzie lepiej wyglądać niż obecnie) albo do zaadaptowania na coś sensownego...

Uf.. ciekawe co mi umknęło..
Peterek
Może oświetlenie fontanny w Zielonej tongue.gif ?
Mówisz, że w parku Hallera miał być hotel ? Ciekawe, pierwszy raz słyszę. Pomysł genialny, ale jak widzę nic z tego :> ?
kwintosz
CYTAT(Peterek @ pon, 18 lut 2008 - 15:52) *
Może oświetlenie fontanny w Zielonej tongue.gif ?
Mówisz, że w parku Hallera miał być hotel ? Ciekawe, pierwszy raz słyszę. Pomysł genialny, ale jak widzę nic z tego :> ?

Tak, działka chyba jest nawet sprzedana koło Hali "Centrum" bynajmniej tak mi się kojarzy, trzeba by zerknąć w odpowiedni wątek. Skoro nic się nie dzieje to nie wiem... A i apropo p. Hallera, czeka nas przebudowa układu komunikacyjnego który zaprojektował i zostawił po sobie wielki gospodarz prezydent Talkowski.. wink.gif Ile lat będziemy jeszcze płacić za tą jego prezydenturę.. układ jest dopuszczony warunkowo.. ciekawe co wymyślą.

P.S. Jako ciekawostke powiem że były trener polskich siatkarek powiedział kiedyś że gdyby w DG blisko hali był hotel to babki mogłyby do nas na zgrupowania przyjeżdżać a nie do Szczyrku. Super hala, odnowa biologiczna w Nemo o 2 kroki obok a pośrodku hotel. Pobiegać nad Pogoriami można śmiało, w plażówkę zagrać by się rozerwać można na Zielonej.. No ale władze...
syzio
Hotele miały być 2! Kiedyś tak pisało w naszym przewspaniałym Przeglądzie Dąbrowskim. Jeden "ma być zbudowany za niedługo" (tak tam pisało) obok Nemo, a drugi gdzieś, już nie pamiętam gdzie i kiedy.
picaro
To ja napiszę tak.
Dzięki, że ktoś zauważył iż PKZ ożył, no i mam nadzieje, że będzie coraz lepiej wink.gif
Co do lodowiska to się nie zgodzę, że to nie wypał. Frekwencja jest całkiem niezła, nie tylko w grudniu, ale teraz też - jak nie pada, bo ktoś tam wcześniej napisał, że brak zadaszenia. Skoro jednak jest to przenośna konstrukcja to jak to wykonać? Może ten złom tzn.Hangar co leży na zielonej wykorzystać.
Co do Hotelu, to nie wiem jak z tą działką jest, ale z tego co ja się orientuje to problem polega na tym, że aby w ogóle było możliwe wybudowanie jakiegoś hotelu, to trzeba zmienić cały plan zagospodarowania przestrzennego i to podobno ma być jakoś teraz zrobione. Więc zobaczymy.
Ale cóż macie racje minusów niestety jest dużo i też mam wrażenie, że to miasto jakoś nie bardzo się budzi z tego długiego letargu. Wiele rzeczy jest spapranych. I cóż napisze jeszcze tyle, że obecnej ekipie rządzącej brakuje po prostu "tuby propagandowej" (oczywiście pomijam PD). No bo co tu się oszukiwać, dzisiaj polityka to przede wszystkim "dobry" marketing.
Dlatego ja się na razie przyłącze do stwierdzenia Kwintosza
CYTAT
Budżet na zeszły rok był budżetem "poTalkowskim", a to jakim był gospodarzem widzieliśmy przez tyle lat
i sobie poczekam, a ocenę wystawię na karcie wyborczej.
A w chwili obecnej zajmę się swoją pracą, żeby było jakoś lepiej, bo niestety w życiu nic co wartościowe łatwo nie przychodzi.
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pon, 18 lut 2008 - 18:00) *
A i apropo p. Hallera, czeka nas przebudowa układu komunikacyjnego który zaprojektował i zostawił po sobie wielki gospodarz prezydent Talkowski.. wink.gif Ile lat będziemy jeszcze płacić za tą jego prezydenturę.. układ jest dopuszczony warunkowo.. ciekawe co wymyślą.

Układ zaprojektował sam Lipczyk, a Talkowski go dla oszczędności nieco okroił. Jak na mój gust to te oszczędności wcale nie były takie głupie. Teraz chyba dobudują tylko niezrealizowany kawałeczek drogi od hali do bibiloteki jako brakującą droge ewakuacji.
Mick
Dopiero minęło nieco ponad rok z okładem. No i dobrze, że zaczynają się rozliczenia - ale wg. mnie nie wszystko jest takie złe, jak opisujecie.
Hotel: ma być! kto go ma wybudować? Miasto? - na pewno nie jest od tego. Jak sie ma sprawa "przyciągnięcia" kogoś kto hotel wybuduje - proponuję pytanie do UMDG.
Inwestycje (generalnie) - przygotowanie zadania tak, żeby wjechały maszyny i ludziki z łopatami trwa bardzo długo, wg. mnie zadecydowanie za długo, ale jakoś to idzie i mam nadzieję, że w tym roku coś się już pojawi. Stan inwestycji w roku 2007 to zasługa Tala (rzeczy dobrych i złych) - można było robić tylko to, co wcześniej zostało przygotowane.
Drogi do stref inwestycyjnych - też są projektowane (żeby uzyskać pozwolenie na budowę drogi, to trzeba ją najpierw zaprojektować - to się robi i trochę trwa). Sama budowa drogi to nie są 3 złote, tylko nieco więcej. Niech się postarają o fundusze z UE, może się uda, miastu będzie lżej.
Konkursy do funduszy dopiero ruszają - to, że DG jeszcze żadnych pieniędzy z nich nie dostała to nic nadzwyczajnego - żadna gmina jeszcze nic nie dostała w ramach konkursów.
Była możliwość uzyskania pieniędzy w trybie pozakonkursowym w 2007 roku? cztery projekty przeszły, mało które miasto ma tak dobry wynik.
Wcześniej w 2006 roku szły dużo większe pieniądze - np. na Gospodarczą Bramę - trzeba zapytać się poprzedników dlaczego się nie udało.

Po prostu w polskim systemie prawnym, żeby cokolwiek zrobić, to trzeba przebić się przez wielką górę różnych wymogów, przepisów, uzgodnień, pozwoleń. Nadejdzie czas rozliczeń ekipy Podrazy, ale teraz to chyba jednak za wcześnie.

Nawet ta głupia promocja - najpierw trzeba się zastanowić co i po co chcemy promować. I kto ma być tego odbiorcą. Zresztą o ile się nie mylę, to tu coś zaczyna się dziać (ogień, woda i te jakieś inne...)

Żeby nie było - nie jestem panem Podrazą pod innym nickiem, ani nikim z jego ekipy. Po prostu alergicznie reaguję na narzekania.
Choć można by na rzeczy, które nie wymagają miesięcy przygotowań - np. obiecane kontakty z forum i strasznie wolne odpowiedzi na nasze pytania.
marcin.p
Za rządów p.Podrazy bardzo spadła jakość "obsługi klienta" w UM! Tak źle pod tym względem jeszcze chyba w DG nie było.
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Absolutorium przegłosowane
[2008-04-24 12:53:18]

W samo południe 23 kwietnia odbyła się sesja Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej, na której odbyło się glosowanie nad przyjęciem uchwały udzielającej Prezydentowi absolutorium za rok 2007. Po przedstawieniu przez Prezydenta sprawozdania z realizacji budżetu za 2007 rok i odczytaniu opinii Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach na temat realizacji zeszłorocznego budżetu Dąbrowy Górniczej rozpoczęła się dyskusja, w której udział wzięli Radni i Prezydent Miasta. W trakcie dyskusji radni różnych klubów przedstawiali swoje racje i wątpliwości do których na koniec odniósł się Prezydent.

Zgodnie z kolejnym punktem porządku obrad radny Zbigniew Łukasik, przewodniczący Komisji Rewizyjnej odczytał i umotywował wniosek o udzielenia prezydentowi absolutorium, który został także podparty opinią RIO.

W głosowaniu wzięli udział wszyscy radni. Za udzieleniem absolutorium swoje głosy oddało 16 radnych, a 9 było przeciwnych. Żaden z radnych nie wstrzymał się od głosu. Po głosowaniu Prezydent Podraza podziękował radnym za głosy i udzielone mu absolutorium.

(...)

Bartosz Matylewicz

Pewnie jak to zawsze przy takich okazjach byla ciekawa dyskusja. Na sprawozdanie z tej sesji jednak dlugo poczekamy
CYTAT

Prezydent uzyskał absolutorium
dziś

W minionym tygodniu na sesji Rady Miejskiej odbyło się głosowanie nad przyjęciem uchwały, udzielającej prezydentowi absolutorium za rok 2007. Tym razem wszyscy mieli jasno sprecyzowane stanowiska, bo nikt nie wstrzymał się od głosu. Uchwałę poparło łącznie 16 rajców, a 9 było przeciwnych.

Prezydent miasta Zbigniew Podraza tradycyjnie złożył sprawozdanie z realizacji ubiegłorocznego budżetu. Pojawiła się także pozytywna opinia Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach. Zdania, co do zasadności wydatków i polityki finansowej gminy były podzielone. Nie brakowało głosów pozytywnych, ale nie obeszło się także bez krytyki.

- Budżet w dziedzinie oświaty został bardzo dobrze wykonany, o czym świadczy procent jego realizacji, czyli aż 98 procent. Oświata, kultura i zdrowie zawsze były, są i będą tymi dziedzinami, które pochłaniają duże nakłady. Z około 150 milionów złotych wiele środków idzie na innowacje, na drugi język obcy w szkołach podstawowych i gimnazjach oraz na stypendia naukowe dla najlepszych uczniów i studentów z naszego miasta. Dzięki takiemu wykorzystaniu budżetu i funduszom przeznaczanym na edukację możemy bez kompleksów porównywać się do naszych sąsiadów - podkreśliła Krystyna Szaniawska, przewodnicząca Komisji Edukacji Rady Miejskiej.

Przeciwko udzieleniu absolutorium opowiedział się klub radnych Porozumienie Platformy Obywatelskiej, Unii Polityki Realnej i Naszej Dąbrowy.

- Już przy prezentacji projektu budżetu przez prezydenta mieliśmy wątpliwości, czy będzie to budżet jakiegoś przełomu w dysponowaniu środkami finansowymi gminy. I z miesiąca na miesiąc wątpliwości rosły. Przełom nie nastąpił, a wręcz przeciwnie. Na przykład wykonanie planu zadań inwestycyjnych osiągnęło mimo jego wielokrotnego korygowania 66,39 procent. Oszczędności, zgodnie z zaleceniami prezydenta prowadzone przez cały 2007 rok we wszystkich obowiązkowych sferach działania gminy i powiatu, zwłaszcza pomocy społecznej, oświacie, czy nawet sporcie nie były w stanie zmienić spadkowego trendu sytuacji ekonomicznej naszej gminy. Tym bardziej, że nie oszczędzano natomiast na administracji i na polityce kadrowej - argumentował radny UPR, Tomasz Jaszczura.
(PAS)

Dalej mamy problemy z realizacja inwestycji :/
Maryhna
jeśli pomyliłam tematy to proszę z góry o przeniesienie wątku... smile2.gif

już w czwartek mamy szansę zapytać naszego Prezydenta o wszystkie jego działania , tutaj znajdziecie więcej informacji ---> KLIK
Józef Kuraś
Czolem!

Zwracam sie do mlodych komuszkow trzesacych tym forumem. Zwracam sie do pomagierow wladzy komuszej rzadzacej Dabrowa Gornicza. Pytam sie: gzies to w was, koty jedne czerwonosiersciuchowe, jest ta sprawiedliwosc i demokracja, o ktorych tu drzewiej darlicie geby?
Co, czerwience, nie pamietacie? Nie pamietacie, jakzesie sobaczyli Talkowskiego, ze po sadach przeciwko Miteksowi chodzi, ze pusci miasto z torbami, ze za prawnikow placi krocie?
I co? I g... W gebie zescie mocni, komuszki. Jakos nie ma na tym forumie informacji o tym, ze Miteks dostal po d... i to on, a nie towarzysze Lipczyki, Kocmy, Orpychy i inne, mialy racje!
Co, niewygodnie pisac o tym, ze idole dostaly w dupe a wygralo spoleczenstwo?
Nie spodziewam sie, komuchy, byscie z tym postem mogli polemizowac rzeczowo. Jesli juz, to w stylu waszych starszych i jeszcze starszych kolegow po ideologii. A s... was..., bohaterzy! Jak prawdziwi czekisci, wasza mac! Wyciorem wam d... wyflancowac, a nie do forumow dopuszczac!

PS.
Towarzyszu adminie, jeszcze raz przypominam, ze staropolszczyzna nie jest powodem do zbanowania, acz bardzo byscie to chcieli ucznic, towarzyszu adminie.
nieznajomy
Ja tam nie glosowalem na Podraze biggrin.gif
Józef Kuraś
CYTAT(nieznajomy @ wto, 03 cze 2008 - 08:08) *
Ja tam nie glosowalem na Podraze biggrin.gif

Czolem!

I bardzo dobrze, pewnie jestes nieznajomy jednym z nielicznych, ktorzy nie sa zapatrzeni w komusza wladze. Masz racje smile2.gif, pomiesciliscie artykul z Dziennika Zachodniego. Za to was nieslusznie zbesztalen. przepraszam. Besztanie w dalszej czesci jest nadal aktualne. Zreszta smile2.gif jak sami widzicie, jakos ten artykul o zwyciestwie Talkowskiego i klesce Miteksu i czerwonych sil dyskusji nie zbudzil na forumie.
Arbas
Ogólnie mówiąc, to opcja Mitexu wygrała wybory i mając media po swojej stronie nie będzie się chwalić klęskami.
Jeśli klęska, o której piszesz nie uderzy winnych prywatnie po kieszeni, to uważaja oni, że nic się nie stało
a społeczność Dąbrowy nie zauważy jakiegos tam wyroku sądu.
Przypuszczam równieź, że nie każdy trawi Twój wojskowo-nibystaropolski styl wypowiedzi
i z tego powodu nie chce z Tobą zaczynać dysput wszelakich.
W ten sposób pisząc, nawet jeśli masz rację post bywa ignorowany.
kursor
CYTAT(Arbas @ śro, 04 cze 2008 - 09:48) *
Przypuszczam równieź, że nie każdy trawi Twój wojskowo-nibystaropolski styl wypowiedzi
i z tego powodu nie chce z Tobą zaczynać dysput wszelakich...

Witam!

Ponieważ Józef Kuraś "bębni" a nie pisze

pozdro
michu
CYTAT(Arbas @ śro, 04 cze 2008 - 06:48) *
Ogólnie mówiąc, to opcja Mitexu wygrała wybory i mając media po swojej stronie nie będzie się chwalić klęskami.
Jeśli klęska, o której piszesz nie uderzy winnych prywatnie po kieszeni, to uważaja oni, że nic się nie stało
a społeczność Dąbrowy nie zauważy jakiegos tam wyroku sądu.
i z tego powodu nie chce z Tobą zaczynać dysput wszelakich.
W ten sposób pisząc, nawet jeśli masz rację post bywa ignorowany.

a osoby, które podpisały ten kontrakt przedstawią wyrok sądu jako "upolityczniony"... co do odczucia "na własnej kieszeni" to już widzę jak obecna RM podejmuje uchwałę w sprawie wniesienia pozwu cywilnego przez gminę przeciw tym osobom - kolegów sie wszak nie rusza, w inicjatywę prezydenta w tym zakresie też nie wierzę.....

Do Pana Kurasia - nazywanie wszystkich forumowiczów komuszkami jest obraźliwe (za komuszka czy innego miłosnika lewicy się nie uważam) i jak napisał Arbas - taka retoryka nie trafia do wielu ludzi i powoduje taki a nie inny odbiór.
bzenek
CYTAT(Józef Kuraś @ śro, 04 cze 2008 - 08:32) *
jak sami widzicie, jakos ten artykul o zwyciestwie Talkowskiego i klesce Miteksu i czerwonych sil dyskusji nie zbudzil na forumie.

A bo to ktoś jeszcze się czuje na siłach o tym dyskutowac ? Przyznam, że sam się już dawno pogubiłem w tym kto komu i ile jest winien. A sprawy w sądzie toczą się chyba w kilku niezaleznych kierunkach. Ten wyrok jest tylko jednym z wielu możliwych.

CYTAT(Józef Kuraś @ pon, 02 cze 2008 - 18:43) *
Co, czerwience, nie pamietacie? Nie pamietacie, jakzesie sobaczyli Talkowskiego, ze po sadach przeciwko Miteksowi chodzi, ze pusci miasto z torbami, ze za prawnikow placi krocie?

Zaniedbania Talkowskiego doprowadziły do milionowych strat. Choćby karne odsetki za niezapłacone faktury za hale sportową czy parę baniek za błędne rozliczenia ze spółką Centrum Administracyjne.

Natomiast trzeba przyznac, że jego argumentacja najwazniejszym w przedmiocie sporu była słuszna i sądy ją podzieliły. Podzielił ją także prezydent Podraza, który kontunuował linię Talkowskiego. Więc na razie nie ma go za co w tej sprawie atakować.

Warto natomiast napiętnować go za kompletne milczenie władz miejskich w tej sprawie i brak jakiejkolwiek chęci wyłumaczenia mieszkańcom na jakim etapie to wszystko jest. angry2.gif

Ale sama sprawa wygrana w sądzie apelacyjnym bardziej otwiera nowe spory niż kończy stare. Pozostaje jeszcze kasacja Mitex'u i cały szereg procesów o rzeczywiste koszty poniesione przez Mitex na budowie CA. Per saldo Dąbrowa może na tym sporo zyskac, a może też stracić. Kwestia pozostaje otwarta.

CYTAT(Arbas @ śro, 04 cze 2008 - 09:48) *

Nie wiem jakie tam są układy w zarządzie Mitex'u ale chyba nie ma powodów się martwić o jego prezesów. wink.gif

CYTAT(michu @ czw, 05 cze 2008 - 11:31) *
już widzę jak obecna RM podejmuje uchwałę w sprawie wniesienia pozwu cywilnego przez gminę przeciw tym osobom - kolegów sie wszak nie rusza, w inicjatywę prezydenta w tym zakresie też nie wierzę.....

Ale co kolega chciał napisać ? Bo w tym żadnego sensu nie ma mellow.gif
CYTAT
Protokół Nr XXVI/08
z sesji Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej
z dnia 23 kwietnia 2008
(...)
Projekt uchwały w sprawie: udzielenia absolutorium Prezydentowi Miasta Dabrowy Górniczej za 2007 rok Druk Nr 44 – przedstawił Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
Z. Łukasik.
Szanowna Pani Przewodnicząca, Szanowny Panie Prezydencie, Szanowni Państwo, sądzę, że możemy procesować dopiero wtedy, jeżeli będzie rozpatrzenie z wykonania sprawozdania i po dyskusji.

Prezydent Miasta Z. Podraza:
Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado, jak co roku zgodnie z obowiązkiem wynikającym
z art.199 ust.1 pkt 1 ustawy o finansach publicznych, w dniu 28 marca 2008 roku przedłożyłem Państwu sprawozdanie z wykonania budżetu miasta Dąbrowy Górniczej za 2007 rok. Jednocześnie takie sprawozdanie zostało skierowane do Regionalnej Izby Obrachunkowej. To opracowanie, które ja posiadam też nie w całości Państwo wszyscy otrzymaliście, odbyły się posiedzenia wszystkich komisji merytorycznych w Radzie Miejskiej, dyskusje nad tym dokumentem trwały w różnych komisjach z różną szczegółowością,
z różnym czasem, były one omówione i w związku z tym ograniczę swoje wystąpienie do ogólnych kwestii związanych z wykonaniem budżetu za rok 2007. Budżet miasta Dąbrowy Górniczej na rok 2007 Rada Miejska uchwaliła w dniu 28 grudnia 2006 roku. Uchwała określała wysokość prognozowanych dochodów na kwotę 393 087 000,00 zł przychodów na kwotę 56 700 000,00zł natomiast wydatki zaplanowano na poziomie 427 900 000,00zł,
a rozchody w kwocie 21 990 000,00zł, w uchwalanym przez Radę Miejską budżecie
w wyniku dokonywania szeregu zmian w zakresie dochodów, przychodów, wydatków
i rozchodów planowane wielkości na koniec 2007 roku wynosiły: po stronie dochodów 407 300 000,00zł, czyli wzrost o planowaną kwotę 14 200 000,00zł, po stronie przychodów 56 100 000,00zł zmniejszono o 600 000,00zł, po stronie wydatków 441 400 000,00zł wzrost
o 13 500 000,00zł, po stronie rozchodów ta kwota wynosiła 22 000 000,00zł wzrost
o 100 000,00zł. W roku 2007 wykonanie zaplanowanych pozycji budżetu przedstawia się następująco: po stronie dochodów 424 100 000,00zł to jest 104,1% planu po zmianie, po stronie przychodów 56 000 000,00zł to jest 99,8% planu po zmianie, po stronie wydatków 410 500 000,00zł to jest 93% planu po zmianie w tym wydatki bieżące 369 200 000,00zł to jest 96,1% planu po zmianie oraz wydatki majątkowe 41 300 000,00zł to jest 72% planu po zmianach, po stronie rozchodów wykonanie wynosiło 22 000 000,00zł 100% planu po zmianie. W strukturze osiągniętych dochodów, dochody własne stanowią 71,4%, subwencja ogólna 19,5% i dotacje celowe 9,1%, natomiast w strukturze poniesionych wydatków 89,9% to wydatki bieżące, a 10,1% stanowią wydatki majątkowe. Po stronie przychodów wykonanie dotyczyło otrzymanych kredytów i pożyczek na zadania inwestycyjne w ogólnej kwocie 12,4 miliona złotych, między innymi na zadanie: modernizacja dróg publicznych, budowa drogi łączącej ul. Parkową z ul. Wróblewskiego oraz modernizacja ul. Zuchów oraz modernizacja sieci wodociągowej, termomodernizacji placówek oświatowych i Domu Kultury Ząbkowice, modernizacji, przebudowy wiaduktu drogowego w ciągu drogi krajowej Nr 94 na ul. Jamki oraz Eurokempingu Błędów oraz dotyczyło to otrzymanego kredytu długoterminowego na spłatę udzielonego poręczenia Nemo Wodny – Świat Sp. z o.o. w kwocie 29 000 000,00zł, wolnych środków w kwocie 13,7 miliona złotych i środków dotyczących programu Sokrates Comennius i programów unijnych realizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w kwocie 100 000,00zł. Natomiast po stronie rozchodów kwota 22 000 000,00zł dotyczyła spłat rat kredytów i pożyczek zaciągniętych na zadania inwestycyjne. Wynik budżetu za rok 2007 jest dodatni i wynosi 13 500 000,00zł, stan zobowiązań gminy według tytułów dłużnych na koniec roku 2007 wyniósł ponad 74 100 000,00zł co stanowi 17,5% dochodów wykonanych. Realizacja budżetu w 2007 roku prowadzona była przez 73 jednostki budżetowe i dwa zakłady budżetowe Miejski Zarząd Budynków Mieszkalnych i Miejski Zakład Przetwarzania Odpadów Komunalnych Lipówka II, realizowane również były zadania w ramach polityki celowej to jest Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, wpływy
w 2007 roku wraz ze stanem środków obrotowych wyniosły ponad 17 900 000,00zł wydatkowano środki w wysokości ponad 11 000 000,00zł. Również były realizowane zadania w ramach funduszu celowego Powiatowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wpływy w 2007 roku wraz ze stanem środków obrotowych wyniosły 7 000 000,00zł, a wydatkowano środki w wysokości ponad 6 700 000,00zł, również w ramach funduszy celowych realizowany był Powiatowy Fundusz Gospodarki Zasobem Geodezyjnym
i Kartograficznym wpływy w 2007 roku wraz ze stanem środków obrotowych wynosiły ponad 600 000,00zł, wydatkowano środki ponad 500 000,00zł. Tak jak Państwu przedstawiłem ten dokument skierowany został również do Regionalnej Izby Obrachunkowej, jeśli Pani Przewodnicząca pozwoli jest kolejny podpunkt odczytanie uchwały Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach.

Przewodnicząca Rady A. Pasternak:
Szanowni Państwo, otrzymaliście uchwałę Regionalnej Izby Obrachunkowej, która wpłynęła do Urzędu Miasta w dniu 18 kwietnia 2008r. Uchwała Nr 4100/III/41/2008 z dnia 17 kwietnia 2008 roku III Składu Orzekającego Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach
w sprawie opinii o przedłożonym przez Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej sprawozdaniu z wykonania budżetu za 2007 rok.
Na podstawie art. 13 pkt 5, art. 19 ust. 1 i 2, art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 7 października 1992 roku o regionalnych izbach obrachunkowych III Skład Orzekający Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach Uchwala co następuje: §1 wydaje się pozytywną opinię
o przedłożonym przez Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza sprawozdaniu z wykonania budżetu za 2007 rok. §2 uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Wszyscy Państwo otrzymaliście tą uchwałę możecie odczytać uzasadnienie i za chwilę przejdziemy do dyskusji.
Otwieram dyskusję w sprawie sprawozdania z wykonania budżetu za rok 2007.

Przewodniczący Komisji Budżetowej T. Orpych:
Pani Przewodnicząca, Panie Prezydencie, Wysoka Rado, przedstawione przez Pana Prezydenta sprawozdanie z wykonania budżetu za 2007 rok było przedmiotem obrad wszystkich 8 komisji problemowych Rady Miasta, posiedzenia te odbywały się w drugiej połowie miesiąca marca. Na podstawie przeprowadzonej dyskusji w komisjach w większości merytorycznej i rzeczowej, Komisja Budżetowa stwierdza co następuje:
Wszystkie Komisje problemowe Rady Miasta, oprócz Komisji Rozwoju pozytywnie oceniły sprawozdanie dotyczące realizacji budżetu za 2007 rok.
Komisja Budżetowa po zapoznaniu się z ocenami dokonanymi przez Komisje merytoryczne oraz przeprowadzonej dyskusji również pozytywnie oceniała realizację budżetu miasta za 2007 roku.
Komisja Budżetowa dokonując tej oceny miała pełną świadomość, że budżet 2007 roku był swoistego rodzaju spadkiem jaki odziedziczył Pan Prezydent, a spadki jak życie uczy nie zawsze są dobrodziejstwem – uwaga ta dotyczy przede wszystkim działu zwanego inwestycje.
Komisja Budżetowa wnosi do Rady o przyjęcie sprawozdania z wykonania budżetu za 2007 rok.

Chciałem zacytować jeden akapit z tej opinii uważam, że jest on dość istotny, mianowicie: Stan zobowiązań według tytułów dłużnych zgodnie ze sprawozdaniem Rb-Z na koniec 2007 roku wynosi 74 130 657,79zł tj. 15,5% wykonanych dochodów, co oznacza, że nie przekracza dopuszczalnego progu określonego przez art. 170 ust. 1 obowiązującej ustawy
o finansach publicznych i dotyczy głównie zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek. Występują także zobowiązania wymagalne (dot. zakładów budżetowych). W sprawozdaniu opisowym wskazano przyczyny powstania, a także działania podjęte w celu zmniejszenia poziomu tych zobowiązań.
Oczywiście jestem do Państwa dyspozycji, jak również moi Zastępcy i reszta pracowników Urzędu.
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Z. Łukasik:
Szanowna Pani Przewodnicząca, Szanowny Panie Prezydencie, Szanowni Państwo, odczytam wniosek Komisji Rewizyjnej z dnia 8 kwietnia 2008 roku w sprawie udzielenia Prezydentowi Miasta absolutorium za 2007 rok.
Na podstawie art. 18a ust.3 ustawy o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 roku (tekst jednolity Dz. U. Nr 142, poz. 1591 z 2001 roku
z późniejszymi zmianami), Komisja Rewizyjna opiniuje pozytywnie wykonanie budżetu za 2007 rok i wnioskuje o udzielenie absolutorium Prezydentowi Miasta.
Na posiedzeniu Komisji w dniu 07 kwietnia 2008 roku, którego tematem było zaopiniowanie wykonania budżetu miasta za rok 2007, obecnych było 8 członków. Po rozpatrzeniu
i wnikliwej analizie sprawozdania z wykonania budżetu, przedłożonego Radzie Miejskiej przez Prezydenta, Komisja pozytywnie zaopiniowała wykonanie budżetu
i postanowiła wystąpić z wnioskiem do Rady Miejskiej o udzielenie absolutorium Prezydentowi Miasta.
W głosowaniu jawnym, za wnioskiem o udzielanie absolutorium głosowało 8 członków, za – 5 przeciw – 2, wstrzymało się – 1.
Uzasadnienie:
Podejmując decyzję o udzieleniu absolutorium Prezydentowi Miasta, Komisja Rewizyjna Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej wzięła pod uwagę wnioski z realizacji budżetu i opinie Komisji stałych Rady Miejskiej:
Pozytywnie wykonanie budżetu oceniły następujące Komisje Rady:
Komisja Budżetowa,
Komisja Kultury, Rekreacji i Sportu,
Komisja Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska,
Komisja Ochrony Zdrowia i Pomocy Społecznej,
Komisja Prawno – Organizacyjna,
Komisja Oświaty i Wychowania,
7. Komisja Mieszkaniowa.
Negatywnie wykonanie budżetu oceniła następująca Komisja Rady:
Komisja Rozwoju i Promocji Miasta.
Następnie w uzasadnieniu jest to, co Pan Prezydent odczytał, czyli sprawa realizacji budżetu i to pominę. Stwierdzamy, że dane odczytane przez Pana Prezydenta są zgodne w zapisie
w naszym protokole.
Komisja Rewizyjna oceniając sprawozdanie z wykonania budżetu, na posiedzeniach
w dniach: 27 marca i 3 kwietnia sformułowała zapytania do Pana Prezydenta Miasta
w sprawach, które w opinii członków Komisji winny być wyjaśnione i dotyczyły:
Wykazu kontroli przeprowadzonych w UM związanych z realizacją budżetu, wnioski, zalecenia i ich realizacja.
Wykonania Uchwał Rady Miejskiej.
Wykazu darczyńców przekazujących środki finansowe do budżetu miasta.
Ilości przeprowadzonych kontroli i korekt podatku od nieruchomości od osób prawnych i fizycznych.
Wykazu wyroków sądowych, w których stroną pozwaną był Urząd Miejski lub jednostki podległe, w wyniku których zasądzono od gminy należności.
Wykazu przetargów nieograniczonych, nie zakończonych z powodu zaproponowania przez oferentów, wyższych kwot, niż zabezpieczono w budżecie.
Wysokości opłat za użytkowanie Centrum Administracyjnego.
Sposobu rozstrzygnięcia zgłoszonych projektów unijnych.
Zestawienia kosztów wykonywania robót konserwacji zieleni.
Działań podjętych w celu zabezpieczenia odzyskania zaciągniętego przez gminę kredytu dla Nemo Wodny Świat.
Wykazu realizowanych zamówień publicznych, w których zwiększono wartość umowy.
Zasadności podjęcia decyzji o podziale dywidendy w EC NOWA wraz z informacją
o sposobie jej uzyskania.
Uzasadnienia niskiego wykonania realizacji zadań inwestycyjnych.
Wysokości wydatków w Gminnym i Powiatowym Funduszu Ochrony Środowiska
i Gospodarki Wodnej.
Szanowni Państwo, na wszystkie nasze zapytania mamy odpowiedź pisemną, jeżeli ktoś
z Państwa by się chciał tymi informacjami zainteresować one są w Biurze Rady, w teczce Komisji Rewizyjnej.
Po przeanalizowaniu informacji i wyjaśnień uzyskanych od Prezydenta Miasta, Komisja Rewizyjna, na posiedzeniu w dniu 07.04.2008 roku pozytywnie zaopiniowała przedłożone sprawozdanie z wykonania budżetu miasta Dąbrowa Górnicza za 2007 rok.
Następny punkt, zgodnie z obowiązującym prawem Komisja Rewizyjna wystąpiła do Regionalnej Izby Obrachunkowej o opinię wniosku naszego. Odczytam uchwałę III Składu Orzekającego Regionalnej Izby Obrachunkowej w sprawie zaopiniowania wniosku Komisji Rewizyjnej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej.
Uchwała Nr 4100/III/42/2008 z dnia 17 kwietnia 2008 roku II Składu Orzekającego Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach w sprawie: zaopiniowania wniosku Komisji Rewizyjnej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. Na podstawie art. 13 pkt 8, art.19 i art.20 ust.1 ustawy z dnia 7 października 1992r. o regionalnych izbach obrachunkowych III Skład Orzekający Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach uchwala co następuje: §1 wydaje się pozytywną opinię o wniosku Komisji Rewizyjnej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej w sprawie udzielenia Prezydentowi Miasta Dąbrowa Górnicza absolutorium za 2007 rok. §2 Uchwałą wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Uzasadnienie jest długie sądzę, że Państwo to macie nie będę odczytywał.
Od niniejszej uchwały Radzie Miejskiej w Dąbrowie Górniczej przysługuje odwołanie do pełnego składu Kolegium Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach w terminie 14 dni od daty jej doręczenia. Komisja Rewizyjna z takiego prawa nie skorzystała, uznaje tą uchwałę do przyjęcia.

Otwieram dyskusję.

Radny G. Jaszczura:
Szanowni Państwo, w imieniu Klubu radnych Porozumienie Platformy Obywatelskiej, Unii Polityki Realnej, Naszej Dąbrowy, chciałbym przedstawić opinię członków naszego klubu
o sprawozdaniu z wykonania budżetu za 2007 rok i ewentualnym udzieleniu w związku z tym absolutorium Panu Prezydentowi. Przedmiotem naszej oceny jest całość procedur i operacji związanych z wykonaniem budżetu, a zwłaszcza realizacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów, zmiany w budżecie dokonane w trakcie roku przez Pana Prezydenta, a także zaciągnięte zobowiązania oraz praktyka w zakresie stosowania procedur udzielania zamówień publicznych. Jednocześnie w ocenie wzięliśmy pod uwagę kryteria celowości, rzetelności i efektywności wykorzystania powierzonego potencjału Panu Prezydentowi w postaci między innymi środków ze sfery publicznej.
Muszę przypomnieć, że już przy prezentacji projektu budżetu przez Pana Prezydenta mieliśmy wątpliwości czy będzie to budżet jakiegoś przełomu w dysponowaniu środkami finansowymi Gminy i z miesiąca na miesiąc wątpliwości rosły, przełom nie nastąpił, a wręcz przeciwnie. Wskaźniki świadczą niezbicie o tym. Na przykład wykonanie planu zadań inwestycyjnych osiągnęło mimo jego wielokrotnego korygowania 66,3%. Mówiąc o korektach mam na myśli też zmniejszenie w grudniu 2007 roku planu o około 30 mln zł czy przeniesienie tzw. wydatków niewygasających w ilości 1,2 mln zł z terminem realizacji na
I półrocze tego roku. Bez przytoczonych zabiegów w stylu księgowości kreatywnej, mielibyśmy Panie Prezydencie ok. 40% - no coments.
Przykłady niewykonania zadań to: budowa nowych miejsc parkingowych wraz
z modernizacją ciągów pieszych, przebudowa ul. Strzemieszyckiej, przebudowa skrzyżowania drogi 790 z ul. Koksowniczą (tam gdzie miał wypadek śmiertelny autokarowy
z dziećmi), modernizacja infrastruktury autobusowej transportu publicznego. Były to przykłady z działu 600 – transport i łączność. Trzy przykłady z działu 900 – gospodarka komunalna i ochrona środowiska: budowa kanalizacji deszczowej w ul. Zachodniej, budowa kanalizacji rozdzielczej w dzielnicy Staszic ul. Zięby i Uthkego, budowa drogi dojazdowej do terenu inwestycyjnego Kazdębie.
Dramatycznie niski jest wskaźnik wykonania zadań gminy powiązanych z programami unijnymi, bo 46,36%.
Ulubiony argument Pana Prezydenta przy uzasadnianiu drastycznych dla mieszkańców naszego miasta podwyżek cen na przykład na dostawę wody, odprowadzanie ścieków, czy podatków lokalnych oparty na porównywaniu ich do stawek w miastach ościennych jest
w tym wypadku kompromitujący. Mianowicie jeszcze w 2006 roku w rankingu oceniającym pozyskiwanie środków unijnych „Europejska Gmina, Europejskie Miasto” Dąbrowa Górnicza była na 26 miejscu, już wtedy za Będzinem, Sosnowcem czy Zawierciem. Obecnie jest na 80 miejscu. Co mówi samo za siebie. Dąbrowa Górnicza osiągnęła 293 punkty, a nasz sąsiad Będzin 4091 punktów w wzmiankowanym rankingu. W Będzinie wspomniane wcześniej wskaźniki wykonania budżetu wynoszą odpowiednio 90 i 98%.
Oszczędności zgodnie z zaleceniami Pana Prezydenta prowadzone przez cały 2007 rok we wszystkich obowiązkowych strefach działania gminy i powiatu, zwłaszcza pomocy społecznej, oświacie czy nawet sporcie nie były w stanie zmienić spadkowego trendu standingu ekonomicznego naszej Gminy. Tym bardziej, że nie oszczędzano natomiast na administracji i polityce kadrowej realizowanej w wielu przypadkach z naruszeniem przepisów prawa pracy. Przykładem może być dublowanie stanowisk w wyniku prowadzenia czystek
i karuzeli stanowisk ze względów politycznych czy innych. Przyjęto z klucza partyjnego
i powiedziałbym terytorialnego ogrom pracowników na stanowiska kierownicze w urzędzie
i w spółkach z udziałem gminy. Wielkość rotacji personalnych w Zarządach i Radach Nadzorczych spółek i nie tylko, to ponad 60 wędrówek stanowiskowych.
Z drugiej strony kwitło dofinansowywanie i to w różnoraki sposób spółek prywatnych
z udziałem mniejszościowym Gminy na przekór oszczędnościom i zasadom dobrego zarządzania i gospodarowania. Największe z nich to:
1. Nemo – Wodny Świat sp. z o. – 29 plus ekstra 1 milionów złotych w ramach kredytu inwestycyjnego poręczonego jedynie przez Gminę (zresztą też poprzedni zarząd miasta
z SLD), z niezrozumiałym dla nas pominięciem udziałowców prywatnych na przykład Mitex S.A. obecnie alfa budownictwo Mitex S.A., czy Nemo Investment sp. z o.o.
2. Wymiana za 12 mln zł w miarę sprawnej infrastruktury sieci wod. – kan. na zdewastowaną i wyeksploatowaną z PWiK sp. z o.o. (spółka z dominującym kapitałem niemieckim) zresztą za chyba najdroższą wodę w Polsce dla mieszkańców miasta.
3. Dopłata do spółki PWiK.
Tak notabene czy taka wysoka cena wody wraz z dziwacznymi abonamentami dla mieszkańców miasta to przesłanka do udzielenia absolutorium ? Nie sądzimy tak.
Wszystkie te posunięcia doprowadziły do bardzo dużego zadłużenia Gminy. Biorąc pod uwagę planowaną emisję obligacji komunalnych obciążającą mieszkańców dodatkowo na kolejne lata do 23 roku tego tysiąclecia i otarcie się o próg 60% zadłużenia w 2011 roku twierdzimy, że może to zaskutkować utratą płynności i kontroli nad finansami Gminy.
Wspomnę jeszcze o stosowaniu w naszej gminie niewłaściwych procedur o zamówieniach publicznych, które doprowadziły do prawie 20% wskaźnika wadliwych przetargów, tj. ilorazu liczby protestów do ilości postępowań konkurencyjnych, a dopełnimy zbiór przesłanek przeciwko udzieleniu absolutorium.
Społeczeństwo miasta jest zresztą w wyniku takiej realizacji budżetu i polityki finansowej
w Gminie coraz bardziej zbulwersowane i zdegustowane czemu przecież zaczyna dawać wyraz. To nie tylko krytyczna analiza naszego Klubu „Porozumienie PO, UPR i Naszej Dąbrowy”, to także bojkot uroczystości dożynkowych w Tucznawie przez część Kół Gospodyń Wiejskich czy Ochotniczych Straży Pożarnych w ubiegłym roku, to bulwersujące wystąpienie mieszkańca miasta na poprzedniej sesji Rady Miasta. Mieszkańca, który reprezentował zresztą kilka Wspólnot Mieszkaniowych.
Reasumując klub radnych „Porozumienie PO, UPR i Naszej Dąbrowy” źle oceniając wykonanie budżetu w roku 2007 będzie głosował przeciwko udzieleniu absolutorium Panu Prezydentowi.
Radna H. Głowacka:
Pani Przewodnicząca, Panie Prezydencie, Szanowna Rado!
Rozpatrując sprawozdanie z wykonania budżetu miasta Dąbrowy Górniczej za rok 2007 jako radna Prawo i Sprawiedliwość chcę zwrócić uwagę na niewykonanie zadań inwestycyjnych dotyczących: budowy budynków socjalnych, budowy nowych miejsc parkingowych, modernizacji ciągów pieszych czy też w bardzo niewielkim stopniu wykonanie zadań dotyczących : termomodernizacji placówek oświatowych czy modernizacji dróg publicznych w odniesieniu do pierwotnego planu.
Rozrzutność i rozdawnictwo pieniędzy publicznych najlepiej widać w realizacji wniosków wynikających z kontroli Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach przeprowadzonej
w okresie od 11.12.2006r.-23.03.2007r.:
We wniosku Nr 5 zgodnie z wnioskiem pokontrolnym RIO należało rozważyć możliwość wyegzekwowania kar umownych za nieterminową realizację podmiotów umów, a dotyczy to takich firm jak : ROGBUD Sp. z o.o., BUDIMEX DROMEX S.A., MITEX S.A.
Tymczasem jak wynika z Pana Prezydenta odpowiedzi nie podjęto żadnych działań w celu wyegzekwowania środków publicznych, a wręcz zanegowano dyspozycje wydane przez Prezesa RIO.
W związku z tym mam pytanie : czy na etapie podpisywania protokołu negatywne ustalenia Izby RIO w tym zakresie nie były Panu znane?, a jeżeli nie, to dlaczego nie wykorzystano tej właśnie możliwości i nie zwrócono się o przekazanie należnych nam środków z kar pieniężnych.
Panie Prezydencie w tym momencie śmiem twierdzić, że nie podjął Pan żadnych działań
w celu wyegzekwowania od firm pieniędzy, które można było spożytkować np. na Oświatę na remont kuchni czy dofinansowanie do zakupu nowego tomografu dla szpitala. Miał Pan
w rękach „narzędzie” ale nie umiał Pan tego wykorzystać. Jest to przykład nieudacznictwa
i braku profesjonalizmu. Każdy „dobry gospodarz”- Prezydent sięgnął by po tego typu pieniądze.
We wniosku Nr 7 zgodnie z wnioskiem pokontrolnym RIO należało rozważyć możliwość wyegzekwowania od Mitex S.A. za nieterminowe wykonanie robót w ramach kontraktu
w zakresie robót związanych z budową węzła cieplnego kwoty 805.646 zł.- na podstawie wyroku sądowego.
Wprawdzie poinformował Pan Prezydent Komisję Budżetową, że nie ma możliwości ponownego rozliczenia pozycji harmonogramu „węzeł cieplny” ale pragnę poinformować Pana Prezydenta , że wg. wystąpienia pokontrolnego - inspektorzy RIO wiedzieli o wyroku Sądu Okręgowego w Katowicach Wydziału I Cywilnego (sygn. akt podana jest
w dokumentach). Dla miasta była to korzystna sytuacja, gdyż posiadaliśmy dokument na który mogliśmy się powołać występując z roszczeniami. Po raz kolejny nie wykorzystał Pan „narzędzia” jakie miał w ręce. Uważam, iż jest to niedopełnienie przez Pana obowiązków służbowych i działanie na niekorzyść gminy.
We wniosku Nr 2 zgodnie z wnioskiem pokontrolnym RIO należało rozważyć możliwość wyegzekwowania kar umownych w kwocie 877.507 zł. z tytułu nieterminowego wykonania przez MITEX S.A. kontraktu, którego przedmiotem była „Budowa Hali Widowiskowo-Sportowej w Parku Hallera”. Inspektorzy RIO uznali , że pieniądze się należą. Czy Pan Prezydent podjął jakiekolwiek próby odzyskania tych pieniędzy ?
We wniosku Nr 18 zgodnie z wnioskiem pokontrolnym RIO należało rozważyć możliwość wyegzekwowania od ROGBUDU Sp. z o. o. zabezpieczenia w kwocie 5.800 zł. należnego wykonania umowy za roboty dodatkowe, przewidzianego umową. I w tym przypadku nic Pan Prezydent nie zrobił.
Podane powyżej przykłady są objawem niegospodarności i rozrzutności obecnej władzy, która nie tylko, że nie podejmuje żadnych prób, ale również nie chce wyegzekwować środków pieniężnych, które są nasze! Dobry Prezydent to dobry gospodarz, boleję nad tym, że nie dotyczy to Pana Prezydenta.
Nasze miasto ma bardzo duże możliwości i dlatego potrzeby tego miasta powinny być zaspakajane. Dobry gospodarz uczyniłby z tych możliwości miasto „mlekiem i miodem płynące”. Póki co nasze miasto popada w coraz to większe zadłużenie.
Natomiast, jeżeli chodzi o tak bardzo krytykowane w poprzedniej kadencji kwestie pozyskiwania środków unijnych w poprzednich latach, to w tym temacie niewiele się zmieniło. Wprawdzie zaplanowane zostały w budżecie środki na programy unijne
w wysokości ok. 14 600 000,00zł, ale stopień ich wykorzystania wyniósł zaledwie 46,36 % .
Zamiast pisać wnioski i profesjonalnie zabiegać o pozyskiwanie środków unijnych dalej stosuje się zasadę brania kolejnych kredytów ! Brak profesjonalizmu czy niechęć do środków z których należy się dokładnie rozliczyć?
Negocjacje i podjęte próby rozmów ze stroną niemiecką w sprawie funkcjonowania „Wodociągów” nie przyniosły do dnia dzisiejszego żadnych istotnych rozstrzygnięć.
To mieszkańcy miasta są obciążani coraz to większymi kosztami fatalnie podpisanej umowy prywatyzacyjnej chociaż w 2007 roku dopłacono do wody z budżetu miasta ponad 4 miliony zł. Wszyscy wiemy, że dalej toczą się sprawy sądowe w sprawie o niegospodarności na wielką skalę przy inwestycjach z okresu prezydentury Marka Lipczyka. Obecny Prezydent Podraza wprowadził cenzurę, nie informując Radnych i mieszkańców miasta o przebiegu toczących się spraw i ewentualnych sankcjach finansowych z tytułu odszkodowań. Nadal występuje niebezpieczeństwo zagrożenia dla budżetu miasta na przyszłe lata.
Mimo, że jesteśmy jedną z najbogatszych gmin na prawach powiatu, mieszkańcy wciąż nie odczuwają żadnych jakościowych zmian w mieście. Coraz bardziej rośnie niezadowolenie
i oburzenie społeczne. Miasto popada w coraz większe długi, a w konsekwencji tych poczynań społeczeństwo ubożeje!
Decyzje finansowe, jakie podejmuje Pan Prezydent przy biernej postawie większości tu obecnych na sali radnych są dla wielu uczciwych mieszkańców porażające.
Po dokonaniu analizy prawidłowości wykonania budżetu miasta stwierdzam, że Pan Prezydent nie potrafi planować.
Budżet jest wirtualny i na każdej sesji Rady Miasta był i w dalszym ciągu jest zmieniany!
Na przestrzeni 2007 roku było tyle zmian, że można domniemywać, iż jest to wynikiem nieprawidłowego szacowania potrzeb przez poszczególnych dysponentów na etapie projektowania budżetu .
Jako Radna Prawa i Sprawiedliwości nie zgadzam się z tak prowadzoną strategią budżetową Pana Prezydenta co wiele razy na tej sali pokazywałam głosując przeciw.
Dzisiaj również będę głosować przeciw udzieleniu absolutorium nad wykonaniem budżetu za 2007 rok, gdyż nie zgadzam się ze strategią zadłużania miasta na następnych kilkanaście lat.

Radny M. Cygroń:
Chciałem powiedzieć konkretnie o jednej grubej sprawie, której akurat rzutuje myślę na decyzję jednej z Komisji, która wydała opinię negatywną, a myślę tu o Komisji Promocji
i Rozwoju i obszarze inwestycji miejskich. Mam wrażenie takie, bo akurat liczyłem na to, że jeżeli powiedzmy przychodzi następca po osobie, która zrobiła sporo błędów w tym mieście, grubych błędów za które wszyscy płacimy, będzie naprawiać te błędy. Natomiast na dzisiaj właściwie płaćmy tylko za te błędy, ale naprawy nie widać. Dam jeden przykład z ubiegłego roku i zmian budżetowych w czerwcu, kiedy akurat tutaj toczyła się dyskusja na tej sali
o zaciągnięciu kredytu 29 mln zł na pokrycie zobowiązań dotyczących Aqua Parku. Panie Prezydencie, ja akurat wtedy sugerowałem, żeby najpierw rozmawiać, a później zaciągnąć kredyt i zapłacić, to co gmina niestety się zobowiązała. Pan Prezydent zapewniał mnie, że negocjacje są w toku i właściwie lada dzień zostaną dokończone i na pewno wyjdziemy na tym dobrze. Od tego czasu informacji nie ma żadnych na ten temat, jak to właściwie wygląda dzisiaj. Myśmy te pieniądze zapłacili, mało tego zrobiliśmy taki drobny błąd intencyjny, dzięki uprzejmości wodociągów, które chcą nam podarować swoje udziały za przysłowiową złotówkę, żebyśmy byli większościowym udziałowcem w spółce okazało się, że błąd był poważny dotyczył kodeksu spółek handlowych i nie mogliśmy tego zrobić. Jest ta sytuacja dla mnie na dzisiaj niezrozumiała zupełnie, że na dzisiaj ta rzecz nie została rozwiązana w jakikolwiek sposób, chociaż było jasno tutaj mówione o sposobach. To jest kwota 30 mln zł to nie są małe pieniądze, my się tu możemy kłócić o drobiazgi, Państwo macie mandat społeczny, jest Pan wybrany z woli tego społeczeństwa, tego miasta. Ale o takie rzeczy będziemy się spierać ponieważ to jest problem, który jest fundamentalny dla naszych pieniędzy, tych którzy podatnicy płacą, dzięki dużemu przemysłowi, który utrzymujemy. Mało tego zamierzenia na kolejne lata w tamtym roku podejmowane znowu zaczynają nas wpędzać w jakiś tunel niemocy, gdzie dwa zadania pożrą nam pieniądze na 15 lat z góry. Pan być może zakończy swoją kadencję za trzy lata, czy za dwa i pół. Natomiast następcy będą się martwić, że muszą znowu spłacać długi na dwa zadania nie mogą zrobić w tym mieście nic więcej, będzie wiecznie brakowało pieniędzy na jakąkolwiek małą inwestycję, na jakiekolwiek inne sprawy, bo dwie rzeczy pożrą. Mało tego, chciałem zapytać przy tej okazji, bo montaż finansowy dla mnie jest niejasny – dwa olbrzymie zadania, które tutaj Szanowana Rada podjęła do realizacji, oprócz wkładu własnego miały mieć pewien montaż finansowy,
z tego co słyszymy ze środków masowego przekazu niestety to ma być nieudane o tym się dalej milczy, dajemy potem przykład na przyszłość, jako powiedzmy ku zastanowieniu się co będzie jeżeli nie otrzymamy żadnej pomocy w tym zakresie – nie chcę myśleć. Panie Prezydencie, z całym szacunkiem niestety nie mogę zagłosować za udzieleniem Panu absolutorium.

Przewodniczący Komisji Budżetowej T. Orpych:
Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado, niejako muszę podzielić się pewną refleksją czy też obserwacją. Każdy z nas wie, że zbójnickim prawem opozycji jest krytykowanie i nie pozostawienie suchej nitki tak w demokracjach jest to przyjęte i nie zamierzam z tym polemizować, uznaję to za ogólnie panującą normę w polityce. Ale jednocześnie w tym potoku słów jaki przeszedł przez tą salę myślę, że warto by się zastanowić nad takim momentem, albo nad taką rzeczą – gdzie są granice? Na przykład granice pomiędzy krytyką i troską, a między krytykanctwem i polityczną walką czy partyjnym spojrzeniem na sprawę.
Z dużą uwagą przysłuchałem się głosu kolegi radnego Marka i rozumiem był to głos merytoryczny, on tak uznaje, ze słusznej krytyki należy niejednokrotnie wyciągnąć wnioski czy też przyznać się do błędu. Ale kiedy słucham wypowiedzi jednego kolegi radnego, a już koleżanki radnej – nie będę komentował – uważam, że jest to typowy język partyjny, partyjnictwo wręcz, odbiegający od ogólnie przyjętych norm wypowiedzi, jest to zrobione na zasadzie – jest okazja trzeba przywalić, nie ważne czy mam rację, ważne żeby przywalić. Mówię o tym dlatego, że czy ta dyskusja będzie trwała dłużej czy krócej staniemy przed momentem głosowania i warto by było, aby takiej refleksji, czy nad taką refleksją choć chwilę się zastanowić: gdzie merytoryka i rzetelność, a gdzie populizm, gadulstwo i nijakość, bo jak mówimy, że wszystko be to jest bardzo łatwe.

Przewodnicząca Komisji Oświaty i Wychowania K. Szaniawska:
O tym, co jest dla mnie normalnością, a w szczególności oświata to chcę zwrócić uwagę
w odniesieniu do budżetu. Jako Przewodnicząca Komisji nie odczułam, że aż w ubiegłym roku 2007 były poczynione wielkie oszczędności na oświacie. Chcę tylko Państwu powiedzieć, że na ten ogromny budżet, który władze muszą w jakiś sposób dzielić, to oświata to była tak w ubiegłym roku: prawie 143 mln zł na to wchodziły inwestycje 7 mln prawie 100 mln i remonty 2 mln 800 tys. zł proszę zobaczyć jaki to jest odsetek budżetu, ażeby oświatę dąbrowską, która mogę otwarcie tutaj w dniu dzisiejszym powiedzieć
w porównaniu z innymi miastami ma się dobrze. Zaznaczałam, że zawsze oświata tak jak
i kultura i zdrowie będą tymi działami, które wymagają dużej ilości pieniędzy. Myślę tak, odpowiem tu koleżance, jestem też zdziwiona, bo koleżanka Głowacka mówi o oświacie,
o termomodernizacji, myślę że te sprawy były często analizowane na Komisji Oświaty, wspólnie jakoś jest przyjęty inny system termomodernizacji, ale on trwa. Chcę zauważyć, że ta oświata na inwestycje i w tym roku ma dużo więcej, nawet bardzo dużo i na remonty, ale jeszcze kilka uwag. Chcę powiedzieć, że same płace w budżecie i dobrze, bez pochodnych, bo nie mam w tej chwili rozeznania ponieważ tak jak powiedziałam dla nauczycieli to było 65 mln, 20 mln obsługa, przedszkola, a być może jeszcze dojdą żłobki. Przy tym sprawozdaniu nie sposób może to jest jedyna okazja, ażeby Państwu powiedzieć na co oprócz nauczania dajemy pieniędzy i nikt tych pieniędzy nie ograniczył. Na innowacje programów własnych
i w szkołach, na realizację drugiego języka, które Komisja Oświaty wnosiła i taki drugi język w szkołach podstawowych jest od klasy IV płacimy i w gimnazjach, na stypendia dla najzdolniejszych uczniów i studentów, gdzie mogliśmy dzisiaj zobaczyć, na gimnastykę korekcyjną, nie mam pojęcia ale pamiętam, że na ostatnim posiedzeniu 800 dzieci
w Dąbrowie było objęte gimnastyką korekcyjną, razy cztery godziny więc proszę sobie pomyśleć jakie to są ogromne. Obejmujemy nauczaniem indywidualnym i to są pieniądze nasze wspólne wszystkie dzieci potrzebujące pomocy i realizujemy rządowe również programy. Pozwolę sobie tutaj na taką dygresję nigdy nie liczyłam, nie zastanawiałam się ale jednak w tej oświacie ok. miliona zł nie jestem pewna jest trochę tych pieniędzy unijnych być może będzie ich więcej po tych programach, ale wiem, że z tego tytułu realizowany jest Sokrates, jest realizowany monitoring, czy wyrównywanie szans. Budżet oświaty był wykonany w 98% chcę zwrócić Szanownym kolegom i koleżankom radnym, że oświata zajmuje duży % i naprawdę ona na pewno w jakimś stopniu czy w znacznym może
w znacznym nie, ale w dużym zabierając pieniądze na edukację ogranicza manewry czy chęci nas wszystkich na nowe drogi, chodniki itp. Myślę, że w sprawozdaniu, które mieliśmy możliwość szczegółowo analizować oświata, która zajmuje bardzo dużo ma się dobrze, dziękuję za to Panie Prezydencie.

Radny J. Juroff:
Chciałem tylko dwa krótkie stwierdzenia w odpowiedzi na pewne tezy postawione przez Pana radnego Jaszczurę, który w hiobowy sposób tutaj wieszczy już bankructwo miasta tak jak to kiedyś były elektryzujące wiadomości za poprzedniej kadencji, kiedy Dąbrowa miała zbankrutować – chociaż wtedy to rzeczywiście mogło do tego dojść. Chcę jeszcze raz przytoczyć Państwu radnym opinię RIO, która bez zastrzeżeń przyjęła działalność finansową Pana Prezydenta i jego zespołu za ubiegły rok. A jeżeli chodzi o wiarygodność finansową miasta to chcę powiedzieć jedną rzecz, że w poprzedniej kadencji jak miasto szukało banku, który mógłby udzielić kredytu, to z dużym trudem udało się znaleźć jeden podmiot NORDEA. Obecnie, kiedy miasto chciało zaciągnąć kredyt tych podmiotów jest dużo więc muszę powiedzieć, że ten poziom wiarygodności finansowej czyli swoisty ranking miasta jest wysoko czyli, że finansiści nie widzą tutaj jakiś problemów. Również i opinia zewnętrzna
o mieście i opinia wewnętrzna wśród mieszkańców może nie tutaj akurat zasiadających, proszę sobie poczytać wypowiedzi w Internecie młodzieży, osób które widzą przyszłościowo to nasze miasto i widzą sposób zarządzania. Na szczęście już to miasto przestało powiedzmy elektryzować takimi informacjami na zewnątrz i w regionie i w samym mieście jak na przykład różne specyficzne zarządzenia czy sytuacje, które następują.

Radny T. Pasek:
Mam takie małe spostrzeżenie do wypowiedzi koleżanki Krystyny, bo tak naprawdę z tą oświatą to nie jest tak do końca dobrze, bo ja zawsze poruszałem nie na jednej sesji czy komisji o braku miejsc w przedszkolach, przecież to jest dział oświata, gdzie na dzień dzisiejszy za ubiegły rok 2007 brakowało ponad 350 miejsc w przedszkolach w tym kierunku nie zrobiliśmy nic. Nie mówię o brakach pieniędzy na obiekty sportowe, gdzie są strasznie zaniedbane na terenie miasta, między innymi mam też interpelację w tej kwestii, nie wspomnę o braku pieniążkach na termomodernizację wręcz może nie brak jak przesuwanie tych środków na kolejne lata. Ta oświata wcale nie jest taka idealna. Ja tutaj Panią Głowacką popieram w wypowiedzi oświaty.

Ad vocem radna K. Szaniawska:
Panie kolego, ponieważ nie zamierzam politycznie tylko merytorycznie dyskutować, nie mówiłam w swoim wystąpieniu, albo sobie nie przypominam, żebym mówiła o brakach, bo
o brakach to ja ciągle mówię, ale nie w tym miejscu, jeszcze zaznaczam, że oświata i kultura wymaga dużo więcej pieniędzy i jest mi to znane, ja mówię o tym jak było i jak się to miało.

Radna H. Głowacka:
Moja Kadencja jest pierwsza, ja właściwie uczę się dopiero. Natomiast nie zgadzam się
z tymi wypowiedziami moich kolegów, ponieważ oni bardzo często używaj tego języka, zwłaszcza kolega Orpych, który bardzo skrytykował poprzedni budżet więc nie chcę tu cytować słów, bo akurat miałam taką intuicję i sobie skserowałam wypowiedź Pana Orpycha. Natomiast odniosę się do czegoś takiego: krytykujemy z zasady, to co jest niedobre. Boleję nad tym, że nie było dłuższego czasu na przyjrzenie się bardzo dokładnie budżetowi, nie pomijając faktu, że nie dostaliśmy dokumentacji, bo gdybyśmy się skrupulatnie przyjrzeli
i zaczęli oceniać, to tu naprawdę byłoby gorąco. Dlatego proszę nie mówić, że używa się tutaj języka politycznego, ani robi się kampanii politycznej, bo ja najwięcej dyskutuję i mam więcej do powiedzenia, a że mam cięty język, to bardzo kogoś przepraszam w komisjach tutaj jestem bardzo spokojna, cichutka myszka, która siedzi i słucha. Natomiast proszę nie używać tego typu sformułowań kolego Orpych, bo to jest trochę niepoważnie. Natomiast jeżeli chodzi o oświatę bardzo mi przykro, ale uważam, że jestem profesjonalistką w swojej dziedzinie ponieważ 30 lat pracy więcej nawet w szkolnictwie zawodowym, pełnienie różnych funkcji kierowniczych daje mi predyspozycje do tego, żeby powiedzieć co na ten temat myślę. Oświata jest zadaniem priorytetowym gminy, a jesteśmy na szarym końcu. Tutaj priorytety są inne – wodociągi, zakłady budżetowe, produkcyjne, które powinny pracować na siebie i wypracowywać budżet dla takich jednostek budżetowych nie produkcyjnych jak właśnie oświata, służba zdrowia, czy sądownictwo, a tu się okazuje, że miliony dokładamy do przedsiębiorstw produkcyjnych, a nie dokładamy do oświaty praktycznie nic, a nikt nam łaski nie robi Panie Prezydencie, bo mamy subwencje, która jest tak policzona, że dostajemy na to pieniądze. […] Z budżetu z oświaty daje się nagrody dla sportowców, albo z funduszu szpitala daje się na jakieś nagrody i to jest taki pogmatwany cały budżet. Oczywiście, że ktoś patrząc pierwszy raz nie zna się. Natomiast ci którzy siedzą i zjedli na tym zęby na pewno się znają. Proszę nie obrażać, bo po to jesteśmy tutaj, żeby zobaczyć czy pokazać Panu Prezydentowi to co może nie dostrzegł, każdy patrzy inaczej, każdy ma inne spojrzenie,
a najważniejsze jest dobro miasta i dobro mieszkańców, jeżeli będziemy tak patrzeć, to uważam, że ten budżet będzie coraz lepszy. Natomiast jeżeli będziemy się czepiać słówek
i cały czas mówić o polityce to naprawdę to niczego nie wróży i mówię Panu koledze Oprychowi, że wróćmy do przeszłości i wyciągnijmy z tego wnioski.

Przewodnicząca Komisji Oświaty i Wychowania K. Szaniawska:
Ja tylko do wiadomości Szanownej Radzie, szybko obliczyłam jeżeli się nie mylę wydaliśmy na oświatę 152 mln zł, a subwencja wynosiła wszystkiego 77 mln zł.

Radny J. Juroff:
Chciałem powiedzieć radnej, żeby czytała budżet ze zrozumieniem.

Bardzo proszę o nieuleganie emocjom i osobistych wycieczek nie stosować w stosunku do siebie.

Spróbuję się odnieść do kilku kwestii, oczywiście całe życie człowiek się uczy, również czytania budżetu, ale o pewnych rzeczach trzeba mieć podstawowe wiadomości, jak się
o czymś chce mówić. Odniosę się w pierwszej kolejności do środków unijnych. Proszę Państwa ci, którzy mówią o środkach unijnych przede wszystkim powinni mieć świadomość, kiedy o środki unijne się występuje, jeśli rozdanie było na 2007 rok, to projekty trzeba było składać w 2004, 2005, 2006 i jeśli macie jakiekolwiek pretensje o środki unijne, to miejcie je, ale nie do mnie. Natomiast jeśli Państwo chcecie, to służę informacją, że sięganie po środki unijne w tym rozdaniu rozpocznie się dopiero w tym roku i to na wiosnę, i będzie trwało do roku 2013, więc dopiero będziemy występować o środki unijne. Ale ja rozumiem, że
w Regionalnym Programie Operacyjnym miasto pozyskało już w rozdziale poza konkursowym na kilka zadań zapewnione środki na kolejne lata, ponad 30 mln zł jest niewygodnie o tym mówić, proszę sięgać do Internetu, tam w Regionalnym Programie Operacyjnym są zapisane konkursy, kiedy się rozpoczynają o środki unijne. Zapewniam Panią radną, że po te środki sięgniemy.
Jeśli chodzi o kwestie zamówień publicznych, Panie radny, to niestety jest tak, że obowiązuje ustawa, jeśli są błędy w zgłaszanych ofertach, to trzeba zamówienie przerwać, tą procedurę trzeba przerwać i jeśli Państwo sugerujecie w swoich wypowiedziach, we wszelkich działaniach, że coś zależy tylko ode mnie, czy od moich urzędników, to zapominacie o tym, że z drugiej strony stoi, albo jeden, albo dwóch, albo kilku partnerów i ta wina nie zawsze jest po tej stronie naszej. Jeśli Pani mówi o kontroli RIO, to też sprytnie Pani powiedziała, że trwała od grudnia 2006 roku do marca 2007 roku. Tak tylko, że ona obejmowała okres od 2002 roku do 2007 do marca i to co się tam stało i tych wniosków chyba 28, które tam były, to tak naprawdę zobowiązywały mnie do uporządkowania tych spraw, które niestety tutaj legły. Muszę Pani powiedzieć, że te sprawy regulujemy, wiele tych procedur jest w postępowaniach sądowych. Dziwnym trafem nie wspomniała Pani akurat
o tym aspekcie, że Panu Prezydentowi Talkowskiemu wbrew opinii RIO wypłaciłem zaległy urlop i RIO się w tym momencie pomyliło i w wielu sytuacjach ma prawo się również pomylić. Proszę brać pod uwagę wszystkie aspekty. Jeśli Państwo już mówicie o zagospodarowaniu środków finansowych, to trzeba to powiedzieć, że jeśli następują zmiany w budżecie to moim obowiązkiem jest właśnie ich dokonywać po to, żeby środki wykorzystywać w sposób racjonalny. Jeśli Państwo mówicie, że nie było lokali socjalnych, to ja przypomnę, rzeczywiście w planie pierwotnym w ogóle nie było zabezpieczonych środków na mieszkania socjalne, ale przebudowa na lokale socjalne przy Sikorskiego 6 920,00zł, przebudowa na lokale socjalnych na Hotelowej 16 000,00zł, przebudowa na lokale socjalne Łączna 1 500,00zł, 25 000,00zł lokale socjalne przy Robotniczej, przebudowa lokali socjalnych przy Komuny Paryskiej 19 000,00zł, przebudowa lokali socjalnych przy Łącznej 27 000,00zł, przebudowa lokali socjalnych na Łącznej 1 200,00zł, 43 500,00zł przebudowa budynku segmentu na ul. Łącznej na noclegownię, wymiana okien w ramach termomodernizacji
w budynkach gminnych 660 000,00zł, wymiana okien w ramach termomodernizacji
w budynkach na lokale mieszkalne 225 000,00zł tych środków w ogóle nie było w planie. Myśmy po to je przesuwali, żeby tam gdzie nie można wykorzystać, wykorzystać je tutaj. Jeśli Państwo mówicie o braku udziału Koła Gospodyń Wiejskich w dożynkach, to się mylicie, bo wszystkie koła gospodyń wiejskich były, a to że ktoś podjął decyzję w OSP, że nie będzie uczestniczył, to ich sprawa, dostali zaproszenie. Ale nie jest racjonalne mówienie o tym, że nie ma środków na OSP, bo właśnie w ubiegłym roku z planu 54 300,00zł zwiększono ten plan do 590 000,00zł więc te środki są i większe jak plan zakładał. Jeśli Państwo mówicie o oświacie, to proszę ja mam ten sam dokument, który Państwo mieliście, zestawienie wydatków na rok 2007. Na stronie 71 Oświata i Wychowanie w planie pierwotnym 79 217 863,00zł wykonanie 83 634 783,00zł kilkumilionowe wzrosty. Jeśli Państwo mówicie, że w szkole się nic nie robiło to ja powiem gdzie nie były planowane,
a gdzie wykonano: remont Szkoły Podstawowej 26 30 000,00zł, remont Szkoły Nr 2 29 000,00zł, remont Szkoły Nr 2 pokrycie dachu 48 000,00zł, remont Szkoły Nr 12 26 000,00zł, remont Szkoły Nr 25 17 000,00zł i mógłbym tak przytaczać. Przedszkola:
w planie pierwotnym 17 mln zł ponad, w wykonaniu 19 mln zł ponad. Jeśli mówicie o szpitalu 1 500 000,00 zł na kwestie związane z aparaturą i zakończenie remontu chirurgii. Jeśli Państwo mówicie o tym, że nie zwiększano środków – zwiększamy, jeśli nawet na te kwestie trudne związane z gospodarką komunalną, z remontami. Remont w Zespole Szkół Nr 2, remont kanalizacji deszczowej brak w planach 40 000,00zł, remont Zespołu Szkół Nr 3 57 000,00zł, remont I Liceum 42 000,00zł, remont II Liceum 45 000,00zł, remont II Liceum ciągi 35 000,00zł. To wszystko o czym któryś z Panów tutaj mówił Pan radny Pasek, że termomodernizacja szkół była odwlekana, przesuwana – dokładnie tak, tylko, że jeśli
w planach na termomodernizację 8 placówek oświatowych było na przykład na Liceum I zaplanowano 60 000,00zł, to zakończyło się 500 000,00zł bo niestety mówiono tylko o tym, żeby dać styropian i pomalować, natomiast zapomniano o tym co jest w środku. Dzisiaj jak sięgamy po projekty to w każdej sytuacji takie są problemy. Mógłbym tu przytaczać z tych materiałów wiele innych danych, ale nie zgadzam się z tym co Państwo mówicie, że te środki nie są zagospodarowywane prawidłowo. Z opinii RIO wynika, że to co mamy z zobowiązań, to są zobowiązania wynikające z zaciągniętych kredytów i pożyczek i te kredyty i pożyczki zaciągane są na zadania inwestycyjne i to też nie tak, że rozpoczęte przez nas są pewną koleją zdarzeń, która trwa od lat kilku. Jeśli Państwo mówicie o Aqua Parku, to ja powiem tak: oczywiście trzeba było negocjować tylko tak do 30 listopada 2006 roku, bo 30 listopada 2006 roku to już leżał kwit na biurku o zapłaceniu 30 mln zł i rok czasu trwały negocjacje po to, żeby wynegocjować przyzwoity kredyt, bo gdybyśmy nie negocjowali to przyszłoby zablokowanie kont miasta, byłoby 30 mln zł do zapłacenia z odsetkami, a tak to przynajmniej karnych odsetek pozbyliśmy się ponad 2 mln zł i można było to skutecznie negocjować. Co do układu właścicielskiego, rozmowy się toczą tylko tak jak mówię są partnerzy i partnerzy mają pełną świadomość dzisiaj do nich dociera informacja, że Aqua Park bez nawisu przynosi zyski. A czy to jest złe działanie kadrowe, bo tu takie padały w dyskusji słowa, bo to, że w Pałacu Kultury jest jeszcze raz tyle odwiedzających co w latach poprzednich, bo to, że w CSiR zwiększono częstotliwość działań i obecności społeczeństwa to są złe posunięcia, to oczywiście jest Państwa ocena. Oczywiście, że nie mam satysfakcji, zwłaszcza z programów inwestycyjnych, ale to przecież Państwo wiecie doskonale z jakimi borykaliśmy się problemami z pozyskaniem wykonawców, z przesuwaniem między innymi, czy zerwaniem przetargów z tytułu tego, że żądania kontrahentów były przewyższające kwoty, na które mieliśmy środki, więc to nie jest tak, że to Prezydent jak tu padało w niektórych słowach jest cudotwórcą – nie ja nie będę cudotwórcą, ja wiem, że są tacy, którzy mówią, że cuda można zdziałać. Ja cudotwórcą nie będę! Wiem, że trzeba w Tucznawie zrobić ulice, w Ujejscu ulice, wiem gdzie jakie bloki trzeba wyremontować – to wszystko wiem. Tu są przedstawiciele Błędowa, Okradzionowa i wszystkie te problemy znam tylko należy na nie znaleźć środki i umiejętnie tym realizować. Być może użyję niepopularnego słowa pewna ekwilibrystyka, natomiast nie może Pan mówić Panie radny o księgowości kreatywnej, moim obowiązkiem wynikającym z ustawy o finansach publicznych jest tak korygować budżet jaki Państwu przedstawiamy. Proszę sobie wyobrazić, że ani RIO, ani Nadzór Prawny
w Katowicach kompletnie nie mieli zastrzeżeń do tych wszystkich uchwał, które tu podejmowaliśmy, to jest zastanawiające.

Ad vocem radna H. Głowacka:
Panie Prezydencie nie wiem czy Pan mnie źle zrozumiał, ale ja właśnie o tym mówiłam. Powiem tak: ja doskonale wiem kiedy była kontrola, to nie jest moja wina, natomiast też nie zarzucam Panu, że akurat te wszystkie rzeczy zrobione zostały za Pańskiej kadencji, natomiast ja mówię o czymś innym. Mówiłam o tym, żeby wykorzystać te możliwości, które tutaj RIO nam we wnioskach pokontrolnych jak gdyby samo włożyło w ręce, że możemy odzyskać pewne pieniądze, które akurat by się przydały na przykład w oświacie i być może w dofinansowaniu tomografu w szpitalu i właśnie o tych pieniądzach mówiłam, że one były tylko trzeba było po prostu po nie sięgnąć. Wiem o tym, że to nie jest proste, ale jest taka możliwość, ja też się nie zgadzam z Panem, że jeżeli inspektorzy RIO opierali się na podstawie wyroku sądowego to co wyrok sądowy też jest pomyłką?, więc nie będziemy rozmawiać na ten temat. Mnie chodziło tylko o to, żeby te pieniądze można było wykorzystać. Jeżeli chodzi o jeszcze inne sprawy dotyczące oświaty to nie jest miejsce, bo ja bym mogła tu przytaczać tak jak Pan Prezydent mnóstwo przykładów, że jednak w oświacie nie dzieje się tak jak trzeba i dlatego zostawiam to na komisję, bo to jest właściwe miejsce. Natomiast nie można w ten sposób mówić, że oświata za dużo kosztuje jest priorytetem, jest to sprawa budżetowa, jest specjalny przelicznik, wzór według którego się liczy subwencję wydaje mi się, że chyba nie będziemy się ciągle kłócić o to co jest najważniejsze w mieście, bo to jest w statucie zawarte – oświata jest póki co na pierwszym miejscu.

Chciałbym jednak do tej oświaty, liczby są, liczby nie da się wymazać, jeśli subwencje,
o których Pani tak mówi, że ta subwencja jest tak dobrze wyliczona, wynika, że dostajemy 70 mln zł, a my dokładamy jeszcze 100%. Trzeba pojeździć trochę po Polsce, pochodzić po szkołach, zobaczyć jakie działania są w szkołach robione i ile między innymi przez Wasze decyzje oświata środków otrzymuje z budżetu miasta, to raczej nie spotykane, żeby 100% subwencji to wynosiło i Pani mówi, że to jest źle. Ale jeśli mówimy o tym i Państwo mieliście na ten temat rozpocząć dyskusję, jeśli mówimy o tym, że na terenie Dabrowy są klasy, gdzie jest pięcioro uczniów, albo sześcioro, a w takiej samej klasie w Centrum miasta jest dwudziesto pięcioro dzieciaków, a wynagrodzenia tych nauczycieli są jednakowe, to proszę mi powiedzieć jak ja mam wytłumaczyć tej nauczycielce, która ma 25 dzieci, że ona zarabia tyle samo co ta, która ma 5. Oczywiście, że rodzic powie: mamy fajnie, bo mamy indywidualne nauczanie tylko kto za to płaci? Płaci reszta, więc jeśli mamy rozpocząć taką dyskusję o oświacie, Pan M. Cygroń proponował, to trzeba ją rozpocząć już o tym co zrobić, tylko jeśli my mówimy o tym, że jednak należy się zastanowić nad strukturą placówek oświatowych i w ogóle jeżeli rozpoczyna się tylko jakakolwiek propozycja, to wszyscy radni mówią nie! Tak nie wolno, bo to nasz okręg! Jeśli ja dzisiaj otrzymuję pisma od mieszkańców i piszą mi tak: od 78 roku nie zrobiono u nas nic, 30 lat chodniki stoją, nie zrobiono nic. To moi drodzy ja naprawdę nie jestem cudotwórcą. Ja w ciągu półtora roku, czy roku budżetowego nie jestem w stanie zrobić cudów i przypuszczam, że w ciągu czterech lat, bo tak trwa kadencja również tego nie dokonam.

Radny M. Cygroń:
Panie Prezydencie, chciałem się odnieść, chociaż nie chciałbym o tym dyskutować, bo stało się nudne odnośnie tego Aqua Parku, ale nie chodziło mi o negocjacje z bankiem, chodziło mi wyłącznie o negocjacje z udziałowcami. Pan dużo więcej wie ode mnie, ja tylko wiem
z materiałów, które dostałem z urzędu i nic więcej. Trzeba powiedzieć, że był to pierwotny błąd, błąd inwestycyjny, to nie jest tak, że udziałowiec bez nawisu, to może zarabiać, ale jaki biznes bez inwestowania może być prowadzony, ja sobie takiego nie wyobrażam. Myślę, że Pan zrozumie moje intencje, w tamtym momencie trzeba było negocjować. Nie z bankiem, bo bank to jest osobna sprawa – z partnerami.

Nie chcę narzekać, jestem tu od tego, żeby starać się realizować to wszystko.

Radny J. Juroff:
Chciałem dodać jedną rzecz w ramach polemiki z radną H. Głowacką. Jak mocno jest priorytetowo traktowana oświata w Dąbrowie, to można powiedzieć, że skoro my dokładamy i w sumie budżet się zamyka ok. 150 mln zł, to powiem, że na terenie Polski są miasta
i gminy, które realizują ten priorytet w ramach subwencji, a czasami jeszcze wygospodarowują coś z tej subwencji im zostaje.

Radna B. Ciaś:
Kiedy mówiliśmy o tzw. kreatywnej księgowości, to stosowały ją wszystkie służby przed Panem i dzięki temu zamknęliśmy rok budżetowy nadwyżką budżetową i dzięki temu zamknęliśmy takim wynikiem (w cudzysłowie) a nie innym, bo żeśmy między innymi 18 grudnia plan wydatków zmniejszali do końca do ostatniego momentu, podejrzewam, że gdy byśmy byli na Pana miejscu też byśmy takie zabiegi robili. Natomiast dochody zwiększyły się, plan wykonania dochodów był, aż 104%, bo żeśmy ich już nie wprowadzili do budżetu wiedząc, że ich prawdopodobnie niewykonamy. Także, że to się tak skończyło i tak się zamknęło to jest dla nas oczywiste tak samo jak dla Pana i to są fakty. Kiedy mówimy
o polityce kadrowej, to bardziej z troski o finansowanie w tym samym czasie podwójnych stanowisk. Pewna praktyka się w Dąbrowie wytworzyła nie liczenia się z groszem publicznym, jeżeli chodzi o zwalnianie pracowników, to się pojawiło w tamtej kadencji. Jakby prywatny przedsiębiorca musiał przez trzy miesiące lub sześć, a nawet dziewięć płacić, to by żądał od tego w okresie wypowiedzenia jeszcze pracy, nie dublował by stanowisk. My mówimy bardziej o tym problemie. Kiedy mówimy o oświacie, to ja jestem jedną tutaj jako członek komisji, że w oświacie jest mnóstwo potrzeb, dużo robimy, ale jest jeszcze bardzo wiele potrzeb i nie zgadzam się z tą częścią radnych, którzy uważają, że przejadamy za dużo pieniędzy. Nie było na wiele zadań i my o to walczymy, nie było na modernizację boisk, nie było na zajęcia pozalekcyjne dopiero w tym roku coś drgnie, ale mówimy o priorytetach 2 800 000,00zł daliśmy na remonty, ja nie mówię o termomodernizacjach tylko o remontach 60 obiektów szkolnych, a 7 mln rocznie plan na nasadzanie roślin, to dobrze, że Dąbrowa pięknieje, my mówimy o priorytetach, cały zachód nasadza tylko my nie jesteśmy jeszcze aż takim bogatym miastem. Kiedy mówi Marek Cygroń o problemie Aqua Parku to oczywiście, że Pan przejął ten stan, który Pan nie wytworzył tylko poprzednia władza. Natomiast my żeśmy z nim nic nie zrobili, my podjęliśmy uchwałę o przejęciu udziałów od wodociągów tyle tylko, że było to wiadomo, że ta uchwała przepraszam ale nadaje się do kosza, bo prawo do nabycia udziałów przede wszystkim mają udziałowcy – o tym mówimy Panie Prezydencie.

Jeśli mówimy o podwójnych stanowiskach, to prosiłbym bardzo o konkrety. Jeśli Pani nie chce mówić o konkretach, to ja też powiem ogólnie: nie ma takich sytuacji, ponieważ na dzień dzisiejszy w wielu tych sprawach były postępowania sądowe, w wielu tych sprawach będą postępowania prokuratorskie i naruszenia dyscypliny finansów i niestety myślę, że każdy z Państwa, który by miał moje stanowisko nie pozwolił by sobie na utrzymywanie osób wobec których takie działania są podejmowane. Natomiast jeśli mówimy o tej zieleni, to ja bym nie demonizował tego, że zieleń to jest nasadzanie drzewek, bo doskonale Państwo wiecie, że to nie jest tylko ta jedna procedura, ale jeśli mówimy, że na utrzymanie zieleni było w pierwotnym planie 1 500 000,00zł a to wykorzystanie było 880 na całą tą jedną część, także to nie jest tak, że są maksymalnie wykorzystywane środki, nie mówił nikt dzisiaj o tym, że zakłady budżetowe zostały zmniejszone dotacje w ubiegłym roku i ograniczyliśmy znacznie te dotacje, więc to wszystko trzeba przeczytać całe, bo jeśli się wyciąga wyrywki to oczywiście można to przedstawić w taki sposób, jaki to jest przedstawiane przez wielu
z Państwa. Ja rozumiem, bo taka jest Państwa rola, ale ja muszę uzupełniać o te inne aspekty.

Skarbnik Miasta J. Bronikowska – Radosz:
Proszę Państwa, jeżeli chodzi o zmiany w budżecie, które nastąpiły na koniec roku, które Państwo określacie mianem księgowości kreatywnej, to już wyjaśniałam to na Komisji Rewizyjnej i na wszystkich komisjach, że zmiany te dotyczyły przesunięcia środków kredytowych. Szanowni Państwo, dług publiczny w jednostkach sektora finansów publicznych liczy się w układzie narastającym, gdyby w miesiącu grudniu te same środki zostały pozostawione w kwotach nie zmienionych i jednocześnie pokazane w projekcie budżetu na rok 2008 mielibyśmy podwójną wielkość zadłużenia, a to jest nieprawda i dlatego w miesiącu grudniu, jak Państwo pamiętacie, to nie jest pierwsza zmiana taka przesunięcia środków kredytowych, bo to jest już któraś z kolei zmiana ona musi być, żeby ten dług publiczny był pokazany w prawidłowej wysokości i tylko i wyłącznie ta zmiana tego dotyczy
w miesiącu grudniu. Jeżeli mówimy o dochodach ponad planowych, to proszę zauważyć, że w sprawozdaniu opisowym jest wskazane, w którym miesiącu nastąpiła realizacja, wpływ tych dochodów, te dochody zostały uzyskane przez miasto w miesiącu grudniu i nie mogły być wprowadzone do budżetu po stronie dochodów, bo jednocześnie musiałyby być wprowadzone po stronie wydatków tego wymaga podstawowa zasada równowagi budżetowej, dlatego też zostały pokazane jako ponad planowe dochody, gdybyśmy zrobili tak jak Pani sugeruje, zrobili zmiany w miesiącu grudniu urealnili stronę dochodową do wysokości faktycznie otrzymanych dochodów nie dokonując zmiany budżetowej, no niestety taka uchwała byłaby przez nadzór uchylona i stwierdzona nieważność takiej uchwały, a poza tym różnica pomiędzy dochodami i wydatkami, która wychodzi jako nadwyżka w budżecie 2007 roku, to jest faktyczna nadwyżka, a nie jest to nadwyżka na skutek zmian sposobu księgowania. Ponieważ w sprawozdaniu budżetowym we wszystkich jednostkach sektora finansów publicznych dochody pokazuje się w tzw. metodzie kasowej, czyli to co wpłynęło do budżetu i metoda kasowa również odnosi się do wydatków, czyli to co zostało wydane różnica pomiędzy dochodami, a zrealizowanymi wydatkami stanowi, albo deficyt, albo nadwyżkę, w naszym przypadku otrzymane dochody były o 13 000 000,00zł jako per saldo wyższe od zrealizowanych wydatków i to jest stan faktyczny, a nie stan księgowania.
Radny G. Jaszczura:
Pani Przewodnicząca, Panie Prezydencie, chciałem Pani Skarbnik odpowiedzieć, że
w zasadzie użyliśmy tego sformułowania, że jakby księgowość kreatywna tylko po to, żeby wskazać, że ewentualnie obliczenie wskaźnika wykonania planu jeszcze bardziej go zaniża. Jeżeli Państwo mają takie stanowisko, że jest to niedopuszczalne, to zostańmy na tragicznym wykonaniu wskaźnika planu na wysokości 66% tylko.

Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Z. Łukasik:
Chciałbym wyjaśnić sprawę wniosku Komisji Rewizyjnej. Pani Przewodnicząca, Szanowny Panie Prezydencie, jestem bardzo szczęśliwy jako Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, że budżet, który dzisiaj przyjmujemy i udzielenia absolutorium odbył się z taką bardzo konkretną i dużą dyskusją. Z całego serca dziękuję wszystkim tym, którzy wzięli udział w dyskusji na temat absolutorium, bo stwierdzenia nawet RIO czy stwierdzenia NIK, które mogą kwestionować podjęcie uchwały absolutoryjnej wskazują, że żeby uchwała nie została przyjęta ona musi być potwierdzona dyskusją i musi być wskazany bardzo szczegółowy temat, co do którego podejmuje się decyzję o nie udzielenie absolutorium. Mam też taką satysfakcję, że pytania, które są zadane dzisiaj na sali sesyjnej Komisja Rewizyjna podobnie sformułowała prawie w każdym temacie, którym Państwo dzisiaj zadawaliście pytania do Pana Prezydenta i pytania do służb Pana Prezydenta i te odpowiedzi, które dzisiaj zostały udzielone przez Pana Prezydenta dla Komisji Rewizyjnej też zostały udzielone i one są na piśmie. Prawie każdą odpowiedź, którą Pan Prezydent dzisiaj udzielał dla poszczególnych radnych, dla poszczególnych klubów, my na Komisji Rewizyjnej staraliśmy się identycznie przeanalizować. Chcę w imieniu Komisji Rewizyjnej tak jak było głosowanie stwierdzić, że odpowiedzi, które zostały udzielone przez Pana Prezydenta winny być przez Szanowną Radę przyjęte jako odpowiedzi, które uzasadniają podjęcie uchwały absolutoryjnej pozytywnie. Proszę Szanownych radnych o głosowanie za przyjęciem uchwały absolutoryjnej.

Uchwałę przyjęto za – 16, przeciw – 9, wstrzym. – 0.
(...)
Maryhna
nie wiem czy to dobry temat ale te słowa:

CYTAT
I.Wolne wnioski – nie zgłoszono.

Radny M. Cygroń:
Chciałem powiedzieć o pewnym fakcie, a mianowicie bufet kiedyś był otwarty, później był zamknięty, a teraz znowu jest otwarty i taki wniosek mi się nasuwa, że lepiej jak jest otwarty.

Myślę Panie radny, że nie jest Pan odosobniony w tym wniosku.

rozłożyły mnie na łopatki biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Master
Jak narazie , ponizej oczekiwan .... w miescie nie dzieje sie nic ... udane Dni Dabrowy i brak skandali jak za Talkowskiego to troche malo ...

Plany planów tylko ...
Arbas
Jestem jaknajbardziej za otwartym bufetem - zawsze można niejedną sprawę o niego oprzeć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.