CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 09:10)

Ooo... to Ty byłeś ? Trzeba będzie wprowadzic jakieś identyfikatory dla forowiczów. Bedzie nam łatwiej się rozpoznawać.

Mówiłem że raczej będę na spotkaniu

Bzenku, zadawałeś może jakieś pytanie czy tylko słuchałeś?
Poza tym, zdjęcia moje na forum były już, były więc pewnie niektórzy mnie rozpoznają..

Swoją drogą nawet na zdjęcie ze spotkania na dabrowa.pl się załapałem..
Ale wracając do tematu:

Nie pamiętam szczegółów ale faktycznie prezydent nie chciał Ci odpowiedzieć na jakiś pytanie. Widzę, że ta ulica Kościuszki nie daje Ci spokoju.

Nie tyle że mi nie chciał odpowiedzieć, tylko sam nie wiedział o czym mówi. Pytałem o przetarg na opracowanie koncepcji zagospodarowania tych terenów a on twierdził że takowego nie było. Tyle że nawet p. Bazylak mu podpowiadał że był

Poza tym, jakoś do 2+2 się nie odniósł tylko wyjechał z tunelem no i oczywiście Park&Ride oraz DTŚ.. Ale jakoś przeżyję. Tylko że i tak nic ponadto się nie dowiedziałem co wiem i z tego powodu trochę jestem rozczarowany.

KZK GOP jest w trudnej sytuacji finansowej i będą dalsze cięcia. Komunikacji nocnej do Katowic i Sosnowca nie ma i nie będzie.
W ogóle odpowiedź prezydenta na pytanie dt. komunikacji to było coś co mnie zdenerwowało ale sobie dałem na wstrzymanie bo już miałem coś krzyczeć (inni nie wytrzymywali więc fason trzeba było trzymać

). W każdym bądź razie widać po odpowiedzi prezydenta (zasiadającego w KZKGOP) dlaczego z komunikacją u nas jest tak źle. Wszystkiemu winne są samochody i spadek sprzedaży biletów, nic innego.. 20mln zł na komunikacje to jest ok 4,5% budżetu. Szkoda że w innych częściach kraju te liczby wyglądają zupełnie inaczej - tego u nas nikt nie chce dostrzec. Z komunikacją w DG będzie jeszcze gorzej niż jest, tak więc przygotujmy się na to.

Innych parkingów w centrum miasta raczej nie przybędzie. Prezydent przyznał, że nie egzekwuje zakazu postoju na 3-maja. Miasto zobaczy jak się rozwinie sytuacja po otwarciu Pogorii.
Taa, od 4 lat chyba nie egzekwują bo czekają na CH Pogoria.. Brak słów.. No i wniosek kogoś z sali by ul. 3 Maja przemianować na Ulicę Bankową bezcenny

Pojawił się inwestor pytający o możliwość budowy budynku handlowo-biurowo-hotelowego przy wejściu z centrum do Parku Hallera.
Taaa.. o zabudowie wejścia do parku mówi się już od kilku lat. Nie uwierzę do póki nie zobaczę..
Chociaż nie, wiem.. wiem co to może być! To może będzie taka mega budka z kilkoma stanowiskami: Kebab, Frytki, Kiełbaski z grilla i Kurczak z grilla. Oczywiście Kebab w bułce w kształcie PKZ a do kurczaka gratis woda Pogorianka. Bardzo poważna inwestycja!

Inwestor hotelowy kupił (!!!) skarpę nad parkiem wodnym i zbuduje hotel z przejściem na baseny.
Działka pod hotel jest też przygotowana obok hali sportowej. Na tej pustej skarpie w stronę kortów tenisowych i parkingu przy parku wodnym. Podobno też się ktoś interesuje.
Ta koło Hali działka sprzedana już dawno.. Przecież taki piękny tam stoi ten hotel ******* prawie jak Burj al-Arab. Nie zapominajmy bo też było głośno, drugi hotel mamy po drugiej stronie parku niedaleko oś. Adamieckiego.. a wg. prezydenta Expo Silesia to wielkie możliwości.. (to samo słyszałem 2 lata temu - za następne dwa będą jeszcze większe jak dojdą dodatkowe powierzchnie wystawinnicze). Wiem wiem, hotele to nie działka UM.

Mayland ma grunt pod hotel przy ulicy Kościuszki i czeka na odpowiedni moment.
Może niektórzy z nas dożyją..

W 2009 zostanie wybudowane boisko treningowe przy stadionie na Konopnickiej.
O ile będzie komu. Zagłębiak przędzie cieniutko. No i ta koncepcja z przeniesieniem stadionu lekkoatletycznego z Damelu, na który i tak nie ma pieniędzy.. Może się nic nie zmieni.

Co roku miasto będzie się starało budować po dwa nowoczesne boiska w stylu Orlika.
Oby.. Trzymam za słowo..

W 2009 powstanie ta dodatkowa droga od hali sportowej do Kościuszki. Miasto złożyło wniosek o dofinansowanie tej drogi jako "schetynówki".
Szkoda że nie padło, że miała być w tym roku bo mogą zamknąć Nemo i Hale.. ale luz..

Po latach wyrzeczeń, 1 grudnia prezydent Zaguła zawozi do Warszawy wniosek o dofinansowanie tego wielkiego projektu o dofinansowanie gospodarki wodno-ściekowej.
Taa, znając zdolności pozyskiwania funduszy naszego UM to wniosek nie przejdzie weryfikacji formalnej a co dopiero stawanie do konkursu. Choć chciałbym się mylić..

Nie należy się spodziewać żadnych zmian w okolicach dworca i DTS w ciągu najbliższych lat.
Ja na plus zapiszę, że nie obwinia o wszystko poprzedników co Polsce jest nagminne.
A ja się tylko z tym zgodzę że nic nie będzie, tyle że w przeciwieństwie do Ciebie zwale to na tą władze a nie na jak to określił Pan Prezydent na trudnego partnera PKP czyli "państw o państwie".
Poza tym jak mogą się dobrze potoczyć jakiekolwiek negocjacje skoro PPP powiedział o PKP Cargo i podał nazwę spółki PKP która nie istnieje.. to za dobrze o tej władzy nie świadczy. Zawsze myślałem że to brocha PKP Nieruchomości oraz PKP Linie Kolejowe.
i dalej..
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 10:30)

Jakoś tak zmieniono plan zagospodarowania przestrzennego w parku motywując to koniecznością budowy wysokiego budynku bedącego przedłużeniem osi widokowej z Gołonoga.
Tu jeśli się nie mylę to chodziło o to że inwestor który jeszcze chyba za czasów Talkowskiego kupił działkę w parku tuż koło Hali z przeznaczeniem pod hotel, chciał postawić wyższy budynek i nie mógł. Stąd ta zmiana. O hotelu na skarpie nie było w ogóle wtedy jeszcze mowy.
oraz
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 23:10)

Na tym miejscu po spalonym budynku to nawet Motel by się nie zmieścił biggrin.gif
Prawda że miejsca tam za dużo nie ma. Poza tym, rozumiem że CH Pogoria ma takie wejście jak ma by ładnie wyglądała z centrum. Park powstał po to by łatwo było dojść do Pogorii, a budynek hotelu który by miał tam powstać, mógłby ten układ nieco zaburzyć. Ale to tylko dywagacje, bo nie wiemy czy to dokładnie tam i o jak duży obszar chodzi.