Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rządy Podrazy
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
hermess
CYTAT(Master @ sob, 21 cze 2008 - 14:33) *
Jak narazie , ponizej oczekiwan .... w miescie nie dzieje sie nic ... udane Dni Dabrowy i brak skandali jak za Talkowskiego to troche malo ...

Plany planów tylko ...

Skandali moze brak, jednak czy tak naprawde wiemy co kryje sie pod podszewka. Zawsze moze wyjsc cos w praniu.
kwintosz
CYTAT
29.07.2008
W 2007 roku Prezydent zarobił mniej niż 2006 roku.

Prezentujemy Oświadczenie Majątkowe Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Zbigniewa Podrazy za rok 2007:

W 2007 roku Zbigniew Podraza zatrudniony był jako:
1) Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza
2) Przewodniczący KZK GOP
3) Dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. Sz. Starkiewicza w Dąbrowie Górniczej – urlop bezpłatny.
Prezydent zadeklarował w oświadczeniu, że posiada zasoby pieniężne zgromadzone w walucie polskiej w wysokości 101 000,00 zł, to o 11 tysięcy zł. więcej niż deklarował w zeznaniu w 2006 roku.
Prezydent posiada spółdzielcze mieszkanie własnościowe o powierzchni 63 m² o wartości 85000 zł. W porównaniu z 2006 roku wartość mieszkania według zeznania nie wzrosła.
Prezydent Podraza posiada również działkę niezabudowaną lasem o powierzchni 2843 m² o wartości 15 000 zł, mieszkanie o powierzchni 50,2 m² o wartości 60 000 zł, domek kempingowy typu JK-40 o wartości 25 000 zł. Wartość tych trzech nieruchomości według oświadczenia Prezydenta Miasta w ciągu roku również się nie zmieniła.
Prezydent jeździ samochodem AUDI A2 o pojemności 1,4, rok produkcji 2001 podobnie jak w 2006 roku.
Prezydent Miasta zadeklarował w oświadczeniu majątkowym dochody o następującej wartości:
1) z tytułu zajmowania stanowiska Prezydenta Miasta: 135 709,06 zł
2) z tytułu Przewodniczącego KZK GOP: 29 444,21 zł
W porównaniu do 2006 roku Prezydent Miasta zarobił mniej. Dochód Prezydenta Podrazy w 2006 roku wyniósł w sumie: 174.090,60 zł a w 2007 roku 165.153.,27 zł. W 2006 roku Prezydent otrzymywał dochody z tytułu uposażenia Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia, uposażenia poselskiego, dodatku Wiceprzewodniczącego Sejmowej Komisji Zdrowia, diety poselskiej, uposażenia Prezydenta Miasta.

AL
Źródło: Oświadczenie Majątkowe Zbigniewa Mariana Podrazy za 2006 rok i za 2007 rok.,

www.e-dabrowa.pl
mały
to może PP chciałby sprzedać któreś z mieszkań. Chętnie kupię za tą kwotę, którą podał w oświadczeniu
szarisz
A ja chcę odkupić działkę...
kwintosz

CYTAT
27.08.2008
Zaledwie nieco ponad 11 % wynosi wykonanie budżetu miasta po stronie inwestycji za 6 miesięcy bieżącego roku

11,49 % tyle wynosi wykonanie budżetu za pierwsze pół roku po stronie inwestycji. W ciągu sześciu miesięcy bieżącego roku Prezydentowi udało się wydać zaledwie 15 milionów złotych z zaplanowanych nieco ponad 129 milionów. To jest o połowę mniej niż poręczenie jakie gmina spłaciła za Aquapark.

Potwierdzają się wyniki sondaży, w których Dąbrowa Górnicza „ląduje na samym dnie”. W rankingu gazety Rzeczpospolitej, który obejmował między innymi zarządzanie gminą zajęliśmy ostatnie 50 miejsce.
Niewiele inwestycji miasto zaplanowało na ten rok. A te, które zaplanowało mocno się ślimaczą. Przyjrzyjmy się nieco bliżej wybranym inwestycją zaplanowanym i realizowanym przez Prezydenta miasta w bieżącym roku:
Budowa drogi łączącej ulicę Parkową z ulicą Wróblewskiego: (wykonanie stan na 30 czerwca 2008 roku : 47,29 %)
Przebudowa ulicy Strzemieszyckiej: (wykonanie stan na 30 czerwca 2008 roku : 0,54 %)
Na budowę lokali socjalnych na terenie naszego miasta gmina przeznaczyła środki w wysokości 2 milionów złotych. Pomimo tego nawet te pieniądze nie zostały spożytkowane. Wykonanie budżetu na dzień 30 czerwca 2008 r. wynosi 0%.

W oświacie jest nieco lepiej. Udało się między innymi dzięki usilnym staraniom Dyrektorki V LO uruchomić windę dla niepełnosprawnych. W trakcie realizacji termomodernizacji są między innymi obiekty: Gimnazjum nr 4, Zespół Szkół Ekonomicznych, wymieniany jest dach przy Zespole Szkół Plastycznych.

Prywatna inwestycja CH Pogoria i oraz inwestycje Spółdzielni Mieszkaniowych nieco zamazują obraz bezczynności władz miasta. Pomimo tak słabego wyniku włądze nie mają sobie nic do zarzucenie. W połowie lipca zapytaliśmy Prezydenta jak ocenia swoje rządy po połowie roku. O to co nam odpowiedział:
REDAKCJA: Proszę odpowiedzieć, jak ocenia Pan prezydent pierwsze sześć miesięcy bieżącego roku? Jakie inwestycję udało się zrealizować? Jakie są plany na przyszłość?
Prezydent Miasta Zbigniew Podraza: ,,Cykl inwestycji jest dłuższy niż pół roku kalendarzowego, ich przebieg jest monitorowany i nie ma do nich żadnych zastrzeżeń. Pierwszą połowę roku oceniam dobrze.
Miasto to nie tylko nowe inwestycja, ale także remontów już istniejącej infrastruktury, jak ciągi komunikacyjne i budynki użyteczności publicznej (m.in. placówki oświatowe)
Co do planów na przyszłość odpowiedź może być bardzo szeroka, dlatego zachęcam do lektury Wieloletniego Programu Inwestycyjnego."

AX, Informacja z Wydziału Inwestycji Miejskich przekazana na posiedzenie Komisji Rozwoju i Promocji Miasta (22 sierpnia 2008)

www.e-dabrowa.pl

HA HA HA.. wink.gif
bzenek
CYTAT
11,49 % tyle wynosi wykonanie budżetu za pierwsze pół roku po stronie inwestycji. W ciągu sześciu miesięcy bieżącego roku Prezydentowi udało się wydać zaledwie 15 milionów złotych z zaplanowanych nieco ponad 129 milionów.

Spoko - będzie więcej. Może nawet 38%. wink.gif

Zawsze tak jest, że wydatki kumulują się w drugiej połowie roku. Przykładem jest to połączenie Parkowej z Wróblewskiego. Ulica jest już gotowa tylko pewnie jeszcze nie zapłacona.

CYTAT
Niewiele inwestycji miasto zaplanowało na ten rok. A te, które zaplanowało mocno się ślimaczą.

Ano nędza jest niesłychana. W zasadzie możemy już zaryzykować stwierdzenie, że DG przegapiła szansę rozwojową związaną z wstąpieniem do UE. mellow.gif

CYTAT
Pomimo tak słabego wyniku włądze nie mają sobie nic do zarzucenie

A to sa jakies władze co mają sobie coś do zarzucenia ? wink.gif

Ja się zastanawiam po co oni wtryniają do każdego budżetu tych inwestycji na setki milionów. Wierzą, że będą to w stanie przerobić przy tej całej mizerii organizacyjnej urzedu ? Wieloletnie doświadczenie pokazuje, że to kompletnie nierealne.

Gdyby realnie patrząc zaplanowali inwestycji na 30mln to bez problemu dałoby radę wyrobić 100%. Jakiż to byłby sukces propagandowy. smile.gif

Peterek
Ech, patrząc tak zupełnie obiektywnie to w mieście na prawdę nic się nie dzieje... Pogoria robi tylko masę szumu i zamieszanie w centrum, ale poza tym ? To tylko niewielkie centrum handlowe... Przyciąga uwagę bo było u nas potrzebne, ale powinno być tu już jakiś czas temu i powinno być większe... Jak tak dalej pójdzie to aż się boję jak inne miasta mogą nam w przeciągu kilku(nastu) lat nieźle odskoczyć...
nieznajomy
nic sie nie dzieje kompletna nuda w tej DG
Mick
To chyba będzie najlepsza kategoria na taki topic:

Dzisiaj ok. 18.00 zadzwoniła do mnie pani z Warszawy z OBOP. Zostałem wylosowany jako przykładowy, przeciętny, szary obywatel DG - respondent smile2.gif

Okazało się, że UM zamówił w OBOP badanie opinii publicznej mieszkańców DG. Generalnie chodzi o odbiór poczynań władz wśród społeczności miasta. Chyba z 10 minut to trwało. Standardowe pytania o wiek, wykształcenie, dzielnicę w której mieszkam. A potem m.in.:
- czy miasto jest atrakcyjne dla turystów z Polski (od 1 do 5), dla inwestorów, dla mieszkańców.
- z czym mi się DG kojarzy;
- czy lubię w niej mieszkać,
- od kiedy mieszkam;
- jak oceniam poczynania władz samorządowych;
- jak oceniam prezydenta Podrazę;
- skąd czerpię informacje o poczynaniach władz miasta;
- czy bardzo się interesuję czy nie;
- co jest największym atutem miasta;
- czy w dg dobrze się pracuje, prowadzi biznes, inwestuje;
- jakość edukacji w mieście;
- jakość połączeń komunikacyjnych z okolicznymi miastami;
- bezpieczeństwo w mieście w porównaniu do podobnych miast;
- czy władze DG należycie promują miasto w Polsce;
- jak oceniam zrealizowane w mieście inwestycje komunalne (i w skali 1-5 ocena Nemo, Hali, Pentagonu, Sztygarki, czegośtam jeszcze);
- jak oceniam planowane inwestycje - czy są potrzebne od 1 do 5 (i tutaj: inwestycje drogowe rozwiązujące problemy komunikacyjne, gospodarka wodno-ściekowa, teren inwest. Tucznawa, budowa boisk sportowych w mieście, Specjalny Ośrodek dla dzieci, Centrum Sportów "Pogoria", stadion Damel, dworzec PKP).
- i jeszcze jakieś inne pytania, nie pamiętam.

Fajnie jakby UMDG zamieścił cały formularz w necie, to może np. użytkownicy Forum by coś napisali, jako osoby bardzo zainteresowane miastem. Chociaż to chodziło chyba o zbadanie opinii przeciętnych mieszkańców, niekoniecznie zaangażowanych w jakieś Fora DG - no cóż trafili na mnie smile2.gif.

No i na koniec pani zapytała mnie, czy nie miałem kolizji komunikacyjnej w ostatnich miesiącach, albo czy nie znam kogoś kto miał smile2.gif Bo zdaje się całą akcję współfinansuje jakiś ubezpieczyciel i jakbym znał kogoś, to by do niego z ofertą zadzwonili smile2.gif))
Bartek
Do mnie dzwonili w poniedziałek. Ciekawe czy coś z tego wyniknie, chociaż wątpię :/
Sebastian22
Stadion Damel? Było coś o tym na forum kiedykolwiek?
kwintosz
Tak i to nie raz. Wejdź sobie choćby do tematu o boiskach i obiektach sportowych w dziale Sportowa Dąbrowa.
bzenek
CYTAT(kwintosz @ nie, 26 paź 2008 - 18:34) *
Już nie pamiętam gdzie ale widziałem że Prezydent ma mieć cykl spotkań z mieszkańcami. Chętnie bym się wybrał, zadał parę pytań albo powiedział co o tym wszystkim myślę, ale zapewne zrobią spotkanie o 11 żeby przyszło 40 osób w tym 98% studentów, którzy będą tam w ramach zajęć. wink.gif

Alez prosze kwintosz. Jeszcze ciepły harmonogram. Powinien Cię zadowolić smile.gif

CYTAT
Zbigniew Podraza
Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza
zaprasza na spotkanie
"Miasto bez tajemnic"
czyli Dąbrowa Górnicza w pytaniach i odpowiedziach

HARMONOGRAM SPOTKAŃ Z MIESZKAŃCAMI:
- 4 listopada 2008, godzina 17.00, Strzemieszyce - ZSO nr 3 im. K.K. Baczyńskiego
- 13 listopada 2008, godzina 17.00, Mydlice - Administracja Osiedla Mieszkaniowego II, ul. Jaworowa 2
- 18 listopada 2008, godzina 17.00, Centrum - Pałac Kultury Zagłębia
- 25 listopada 2008, godzina 17.00, Gołonóg - Zespół Szkół nr 2
- 9 grudnia 2008, godzina 17.00, Ząbkowice - Dom Kultury
wojck
Słyszałem o tym co się działo w Strzemieszycach. Podobno mało kulturalnie zachowywał się nasz P. Prezydent. A to co naszych kochanych radnych słyszałem to już nie wspomnę. Ten temat powinien nosić tytuł (NIE)Rządy P. Podrazy
Dave
Jakieś konkrety może? Bo jakoś wątpie, by Prezydent był niekulturalny ot tak sobie, może to rozmówcy ze Strzemieszyc za bardzo sobie pozwolili i PPP dał się sprowokować? Nigdzie w gazetach "afery" nie było!
kursor
Witam!

Też tak myślę, Prezydent nie jest agresywną osobą. Tym bardziej było by to pozbawione sensu gdy sam mieszkańców zaprasza na te spotkania.

Myślę że "wojck" tak sobie coś palną ze swojej główki nie mając pojęcia co się działo na spotkaniu.

Ale ewentualnie zawsze jest szansa to sprawdzić następne spotkanie 13.11. na ul. Jaworowej, wiec może ktoś się wybierze i to sprawdzi.

pozdro
wojck
Przyznam się, że bardzo prawdopodobne,że ludzie sprowokowali ba nawet mogli dołożyć coś od siebie, że niby PPP taki straszny bo w końcu chodzi głównie tam o szkołę.
kwintosz
Wybiera się może ktoś na jutrzejsze spotkanie z PPP?

CYTAT
- 18 listopada 2008, godzina 17.00, Centrum - Pałac Kultury Zagłębia

Jeśli bym zdążył po robocie, to będę. Jakby ktoś się jeszcze wybierał to niech da znać.
Parę pytań warto zadać.
kwintosz
CYTAT(kwintosz @ pon, 17 lis 2008 - 19:23) *
Wybiera się może ktoś na jutrzejsze spotkanie z PPP?
Jeśli bym zdążył po robocie, to będę. Jakby ktoś się jeszcze wybierał to niech da znać.
Parę pytań warto zadać.

Aż sam sobie odpowiem..

Woda, woda, woda.. Lała się strumieniami. Był ktoś?? Średnia wieku 65 lat, więcej nerwów niż merytorycznych pytań.
Na początek prezentacja jacy to jesteśmy świetni i co zrobiliśmy (40min) a potem pytanka. Chyba jako jedynemu udało mi się zadać pytania 2 razy (po 2).
Odpowiedzi mało merytoryczne i nie zaglębiajace sie w temat (nic co bym nie wiedział), a w jednej kwestii - anulowania przetargu na koncepcje zagospodarowania terenów wokół dworca musiałem się aż powiedzmy to spierać (Pan Prezydent twierdził że niczego takiego nie było).
Ogólnie, fakt spotkania jest na plus. Przynajmniej gość ma odwagę publicznie odpowiadać. Natomiast kogoś nieco bardziej zagłębionego i siedzącego w temacie miasta spotkanie może nudzić.. banały, ogólniki i różowe okulary..
bzenek
CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 02:03) *
Chyba jako jedynemu udało mi się zadać pytania 2 razy (po 2).

Ooo... to Ty byłeś ? Trzeba będzie wprowadzic jakieś identyfikatory dla forowiczów. Bedzie nam łatwiej się rozpoznawać. smile.gif

Odpowiedzi mało merytoryczne i nie zaglębiajace sie w temat).

Nie pamiętam szczegółów ale faktycznie prezydent nie chciał Ci odpowiedzieć na jakiś pytanie. Widzę, że ta ulica Kościuszki nie daje Ci spokoju. smile.gif

Ja tam nie jestem taki obeznany z dąbrowskimi sprawami jak kwintosz i kilka rzeczy się dowiedziałem. Może i kogoś to też zainteresuje.

Najbardziej wstrzasającym (dla mnie) news'em było przyznanie, że w ciągu ostatnich kilku lat miasto zadłużyło się na niebagatelną kwotę 19mln w... dąbrowskich wspólmnotach mieszkaniowych. blink.gif

KZK GOP jest w trudnej sytuacji finansowej i będa dalsze cięcia. Komunikacji nocnej do Katowic i Sosnowca nie ma i nie będzie.

Targowisko za PKZ zostanie zlikwidowane, a na jego miejscu może powstanie parking, który uratuje sytuację wokół WSB.

Innych parkingów w centrum miasta raczej nie przybędzie. Prezydent przyznał, że nie egzekwuje zakazu postoju na 3-maja. Miasto zobaczy jak się rozwinie sytuacja po otwarciu Pogorii.

Pojawił się inwestor pytający o możliwość budowy budynku handlowo-biurowo-hotelowego przy wejściu z centrum do Parku Hallera.

Inwestor hotelowy kupił (!!!) skarpę nad parkiem wodnym i zbuduje hotel z przejściem na baseny.

Działka pod hotel jest też przygotowana obok hali sportowej. Na tej pustej skarpie w stronę kortów tenisowych i parkingu przy parku wodnym. Podobno też się ktoś interesuje.

Mayland ma grunt pod hotel przy ulicy Kościuszki i czeka na odpowiedni moment.

W 2009 zostanie wybudowane boisko treningowe przy stadionie na Konopnickiej.

Co roku miasto będzie się starało budować po dwa nowoczesne boiska w stylu Orlika.

W 2009 powstanie ta dodatkowa droga od hali sportowej do Kościuszki. Miasto złożyło wniosek o dofinansowanie tej drogi jako "schetynówki".

Po latach wyrzeczeń, 1 grudnia prezydent Zaguła zawozi do Warszawy wniosek o dofinansowanie tego wielkiego projektu o dofinansowanie gospodarki wodno-ściekowej.

Nie należy się spodziewać żadnych zmian w okolicach dworca i DTS w ciągu najbliższych lat.

Ogólnie, fakt spotkania jest na plus. Przynajmniej gość ma odwagę publicznie odpowiadać.

Ja na plus zapiszę, że nie obwinia o wszystko poprzedników co Polsce jest nagminne.
szer
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 09:10) *
Inwestor hotelowy kupił (!!!) skarpę nad parkiem wodnym i zbuduje hotel z przejściem na baseny.

Na tej skarpie z napisem Dąbrowa Górnicza? Hmmmm a to dopiero ciekawa informacja...

O tym, że Mayland ma jeszcze jakieś grunty u nas to się mówiło, ale nikt nie wiedział na co one ;d.
Ale z czym tutaj czekać? Mayland czy ten drugi inwestor jakby wybudował hotel to z pewnością by zarabiali od razu. Dogadać się jakoś z miastem i jest to idealna inwestycja pod imprezy sportowe szczebla krajowego czy międzynarodowego. Bo wtedy sportowcy u nas się zatrzymują, a nie w Sosnowcu czy Katowicach.
bzenek
CYTAT(szer @ sob, 22 lis 2008 - 11:59) *
Na tej skarpie z napisem Dąbrowa Górnicza? Hmmmm a to dopiero ciekawa informacja...

Tak to zrozumiałem. Radni mówi coś o tej skarpie na posiedzeniach rady ale wydało mi się to science-fiction. Teraz jak poskładać te wszystkie informacje, co sie pojawiały na ten temat to może to pasować.

Jakoś tak zmieniono plan zagospodarowania przestrzennego w parku motywując to koniecznością budowy wysokiego budynku bedącego przedłużeniem osi widokowej z Gołonoga.

A jakimś ostatnim protokole padło info, że Park Wodny opchnął jakąś działkę w sąsiedztwie.

Oby tylko powstała jakaś ciekawa architektura. Moglibyśmy tym napowietrznym hotelem skasować cały GOP. No może poza Spodkiem, ktory jest estetycznie nie do pobicia. Wyobrażacie sobie tą zjeżdżalnię z hotelu do basenów. biggrin.gif

O tym, że Mayland ma jeszcze jakieś grunty u nas to się mówiło, ale nikt nie wiedział na co one ;d.

Prezydent powiedział, że na miejscu jakiegoś spalonego budynku przy Kościuszki. Dawno tam nie byłem ale może ktoś potrafi to zlokalizować.

Ale z czym tutaj czekać? Mayland czy ten drugi inwestor jakby wybudował hotel to z pewnością by zarabiali od razu.

Mayland sam hotelu nie poprowadzi. Potrzebny mu do tego partner z branży hotelowej. A ci na razie będą patrzeć jak się światowe spowolnienie rozwija.

Nie chcę być pesymistą ale coś mi się wydaje, że na te hotele poczekamy tyle co na CH Pogoria. mellow.gif
szer
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 10:30) *
Prezydent powiedział, że na miejscu jakiegoś spalonego budynku przy Kościuszki. Dawno tam nie byłem ale może ktoś potrafi to zlokalizować.

Ten budynek był niedaleko wyjścia z przejścia. Dokładniej chyba za tym kioskiem przy przystanku. Poszukam zdjęcia.

http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2004/2004111...zar-domu%20.jpg

Nie chcę być pesymistą ale coś mi się wydaje, że na te hotele poczekamy tyle co na CH Pogoria. mellow.gif

Też mam takie wrażenie
mayones
Na tym miejscu po spalonym budynku to nawet Motel by się nie zmieścił biggrin.gif
kwintosz
Ooo... to Ty byłeś ? Trzeba będzie wprowadzic jakieś identyfikatory dla forowiczów. Bedzie nam łatwiej się rozpoznawać. smile.gif

Mówiłem że raczej będę na spotkaniu smile.gif Bzenku, zadawałeś może jakieś pytanie czy tylko słuchałeś?
Poza tym, zdjęcia moje na forum były już, były więc pewnie niektórzy mnie rozpoznają.. tongue.gif Swoją drogą nawet na zdjęcie ze spotkania na dabrowa.pl się załapałem..

Ale wracając do tematu:
Nie pamiętam szczegółów ale faktycznie prezydent nie chciał Ci odpowiedzieć na jakiś pytanie. Widzę, że ta ulica Kościuszki nie daje Ci spokoju. smile.gif

Nie tyle że mi nie chciał odpowiedzieć, tylko sam nie wiedział o czym mówi. Pytałem o przetarg na opracowanie koncepcji zagospodarowania tych terenów a on twierdził że takowego nie było. Tyle że nawet p. Bazylak mu podpowiadał że był tongue.gif Poza tym, jakoś do 2+2 się nie odniósł tylko wyjechał z tunelem no i oczywiście Park&Ride oraz DTŚ.. Ale jakoś przeżyję. Tylko że i tak nic ponadto się nie dowiedziałem co wiem i z tego powodu trochę jestem rozczarowany.

KZK GOP jest w trudnej sytuacji finansowej i będą dalsze cięcia. Komunikacji nocnej do Katowic i Sosnowca nie ma i nie będzie.

W ogóle odpowiedź prezydenta na pytanie dt. komunikacji to było coś co mnie zdenerwowało ale sobie dałem na wstrzymanie bo już miałem coś krzyczeć (inni nie wytrzymywali więc fason trzeba było trzymać tongue.gif). W każdym bądź razie widać po odpowiedzi prezydenta (zasiadającego w KZKGOP) dlaczego z komunikacją u nas jest tak źle. Wszystkiemu winne są samochody i spadek sprzedaży biletów, nic innego.. 20mln zł na komunikacje to jest ok 4,5% budżetu. Szkoda że w innych częściach kraju te liczby wyglądają zupełnie inaczej - tego u nas nikt nie chce dostrzec. Z komunikacją w DG będzie jeszcze gorzej niż jest, tak więc przygotujmy się na to.

Innych parkingów w centrum miasta raczej nie przybędzie. Prezydent przyznał, że nie egzekwuje zakazu postoju na 3-maja. Miasto zobaczy jak się rozwinie sytuacja po otwarciu Pogorii.

Taa, od 4 lat chyba nie egzekwują bo czekają na CH Pogoria.. Brak słów.. No i wniosek kogoś z sali by ul. 3 Maja przemianować na Ulicę Bankową bezcenny laugh.gif

Pojawił się inwestor pytający o możliwość budowy budynku handlowo-biurowo-hotelowego przy wejściu z centrum do Parku Hallera.

Taaa.. o zabudowie wejścia do parku mówi się już od kilku lat. Nie uwierzę do póki nie zobaczę..
Chociaż nie, wiem.. wiem co to może być! To może będzie taka mega budka z kilkoma stanowiskami: Kebab, Frytki, Kiełbaski z grilla i Kurczak z grilla. Oczywiście Kebab w bułce w kształcie PKZ a do kurczaka gratis woda Pogorianka. Bardzo poważna inwestycja!

Działka pod hotel jest też przygotowana obok hali sportowej. Na tej pustej skarpie w stronę kortów tenisowych i parkingu przy parku wodnym. Podobno też się ktoś interesuje.

Ta koło Hali działka sprzedana już dawno.. Przecież taki piękny tam stoi ten hotel ******* prawie jak Burj al-Arab. Nie zapominajmy bo też było głośno, drugi hotel mamy po drugiej stronie parku niedaleko oś. Adamieckiego.. a wg. prezydenta Expo Silesia to wielkie możliwości.. (to samo słyszałem 2 lata temu - za następne dwa będą jeszcze większe jak dojdą dodatkowe powierzchnie wystawinnicze). Wiem wiem, hotele to nie działka UM.

Może niektórzy z nas dożyją..

W 2009 zostanie wybudowane boisko treningowe przy stadionie na Konopnickiej.

O ile będzie komu. Zagłębiak przędzie cieniutko. No i ta koncepcja z przeniesieniem stadionu lekkoatletycznego z Damelu, na który i tak nie ma pieniędzy.. Może się nic nie zmieni.

Co roku miasto będzie się starało budować po dwa nowoczesne boiska w stylu Orlika.

Oby.. Trzymam za słowo..

W 2009 powstanie ta dodatkowa droga od hali sportowej do Kościuszki. Miasto złożyło wniosek o dofinansowanie tej drogi jako "schetynówki".

Szkoda że nie padło, że miała być w tym roku bo mogą zamknąć Nemo i Hale.. ale luz..

Po latach wyrzeczeń, 1 grudnia prezydent Zaguła zawozi do Warszawy wniosek o dofinansowanie tego wielkiego projektu o dofinansowanie gospodarki wodno-ściekowej.

Taa, znając zdolności pozyskiwania funduszy naszego UM to wniosek nie przejdzie weryfikacji formalnej a co dopiero stawanie do konkursu. Choć chciałbym się mylić..

Nie należy się spodziewać żadnych zmian w okolicach dworca i DTS w ciągu najbliższych lat.
Ja na plus zapiszę, że nie obwinia o wszystko poprzedników co Polsce jest nagminne.

A ja się tylko z tym zgodzę że nic nie będzie, tyle że w przeciwieństwie do Ciebie zwale to na tą władze a nie na jak to określił Pan Prezydent na trudnego partnera PKP czyli "państw o państwie".
Poza tym jak mogą się dobrze potoczyć jakiekolwiek negocjacje skoro PPP powiedział o PKP Cargo i podał nazwę spółki PKP która nie istnieje.. to za dobrze o tej władzy nie świadczy. Zawsze myślałem że to brocha PKP Nieruchomości oraz PKP Linie Kolejowe.

i dalej..

Jakoś tak zmieniono plan zagospodarowania przestrzennego w parku motywując to koniecznością budowy wysokiego budynku bedącego przedłużeniem osi widokowej z Gołonoga.

Tu jeśli się nie mylę to chodziło o to że inwestor który jeszcze chyba za czasów Talkowskiego kupił działkę w parku tuż koło Hali z przeznaczeniem pod hotel, chciał postawić wyższy budynek i nie mógł. Stąd ta zmiana. O hotelu na skarpie nie było w ogóle wtedy jeszcze mowy.

oraz

CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 23:10) *
Na tym miejscu po spalonym budynku to nawet Motel by się nie zmieścił biggrin.gif

Prawda że miejsca tam za dużo nie ma. Poza tym, rozumiem że CH Pogoria ma takie wejście jak ma by ładnie wyglądała z centrum. Park powstał po to by łatwo było dojść do Pogorii, a budynek hotelu który by miał tam powstać, mógłby ten układ nieco zaburzyć. Ale to tylko dywagacje, bo nie wiemy czy to dokładnie tam i o jak duży obszar chodzi.
bzenek
CYTAT(kwintosz @ nie, 23 lis 2008 - 21:02) *
Mówiłem że raczej będę na spotkaniu smile.gif ?

Wybacz, przegapiłem. cha (2).gif

Bzenku, zadawałeś może jakieś pytanie czy tylko słuchałeś?

Słuchałem. Jakoś nie byłem w nastroju dyskusyjnym, a emocje w kolejce do zabrania głosu były spore.

Ta koło Hali działka sprzedana już dawno..

Może pokręciłem. Pisałem z pamięci kilka dni po spotkaniu.

CYTAT(mayones @ nie, 23 lis 2008 - 01:10) *

A po co hotel na 1000 łóżek ? Taki na 50-100 miejsc spokojnie się tam zmieści. Przykładem niech będzie stary Diament w Katowicach.

Park powstał po to by łatwo było dojść do Pogorii, a budynek hotelu który by miał tam powstać, mógłby ten układ nieco zaburzyć.

Łomatko, park powstał dla Pogorii ? Kwintosz nie bluźnij smile.gif
kursor
CYTAT
Spotkanie z Gunterem Verheugenem

Napisała: Anna Zubko

4 kwietnia w Gliwicach gościł Günter Verheugen, Komisarz Unii Europejskiej ds. przemysłu i przedsiębiorczości.

Komisarz Unijny przyjechał do Polski na zaproszenie euro deputowanego prof. Jerzego Buzka – kandydata na stanowiska szefa Parlamentu Europejskiego. Jak sam podkreślał przyjeżdżając do Polski chciał zobaczyć jak żyje się tutaj ludziom, w pięć lat po wejściu do UE. Był także zainteresowany, jako komisarz odpowiedzialny za przemysł i przedsiębiorczość, jak firmy funkcjonują w Polsce, w czasie kryzysu.

W rozmowach z komisarzem, dotyczących wyzwań stojących przed przedsiębiorcami i przedstawicielami administracji w dobie globalizacji i recesji gospodarczej uczestniczyli m.in. Adam Matusiewicz wicewojewoda śląski, Bogusław Śmigielski marszałek województwa śląskiego, Piotr Uszok prezydent Katowic, prof. dr hab. inż. Andrzej Karbownik rektor Politechniki Śląskiej, Zbigniew Podraza prezydent Dąbrowy Górniczej, prof. dr hab. inż. Ryszard Pregiel prezes Polskiej Izby Gospodarczej Zaawansowanych Technologii oraz Janusz Steinhoff, wicepremier i minister gospodarki w latach 1997-2001.

Uczestnicy dyskutowali m.in. o obecnej sytuacji specjalnych stref ekonomicznych oraz małych i średnich przedsiębiorstw.

Organizatorami spotkania byli: Jerzy Buzek poseł do Parlamentu Europejskiego, Zygmunt Frankiewicz prezydent Gliwic oraz Piotr Wojaczek prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

źródło : idabrowa.pl

miło gdy nasz Prezydent jest zapraszany jako jeden z nielicznych samorządowców na tej rangi spotkania
bzenek
CYTAT(kursor @ wto, 07 kwi 2009 - 22:03) *
miło gdy nasz Prezydent jest zapraszany jako jeden z nielicznych samorządowców na tej rangi spotkania

Widzę, że prezydent Podraza mocna zaangażował się w życie polityczne GOP. Stanowisko w GZM, uczestnictwo w spotkaniach na wysokim szczeblu.

Daje to pewne nadzieje na przyszłość. Może kiedyś zmaterializuje się Aglomeracja albo GZM zacznie w końcu sensownie funkcjonować. Przydałby się nam wtedy, na jakimś kluczowym dla GOP, stanowisku człowiek z DG. smile.gif
:)
CYTAT
Absolutorium dla prezydenta Dąbrowy
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Dąbrowscy radni na ostatniej sesji Rady Miejskiej udzielili absolutorium prezydentowi miasta. Po wysłuchaniu sprawozdania z wykonania budżetu miasta 16 radnych głosowało za udzieleniem absolutorium, 5 było przeciwko, a 2 wstrzymało się od głosu.

Wykonanie budżetu zostało pozytywnie zaopiniowane przez Komisję Rewizyjną Rady Miejskiej Dąbrowy Górniczej oraz Regionalną Izbę Obrachunkową. RIO zwróciła gminie uwagę na niepokojące zadłużenie w dąbrowskim MZBM.

Radni, którzy byli przeciwko udzieleniu absolutorium prezydentowi podkreślali niewłaściwe, ich zdaniem, rozdysponowanie środków budżetowych i zbyt niski poziom realizacji niektórych inwestycji.

Niski poziom realizacji inwestycyjnych zadań własnych gminy zaniepokoił byłego prezydenta Dąbrowy Górniczej, obecnie radnego - Jerzego Talkowskiego: - Od strony formalnej budżet jest zapięty jak należy.

Niepokoi jednak na przykład realizacja inwestycji w zakresie gospodarki ściekami. Ich wykonanie jest na poziomie 42 %. Cała reszta inwestycji oscyluje na poziomie 30%. Zbyt mało uwagi poświęca się w budżecie na działania w zakresie kultury. Natomiast działania, które w swoim zamierzeniu mają promować Dąbrowę Górniczą, często przynoszą odwrotny skutek – powiedział były prezydent miasta.

Halina Głowacka, radna z ramienia PiS nie kryła oburzenia, że prezydent Dąbrowy, Zbigniew Podraza wydał na nagrody dla swoich pracowników 3,5 mln zł.

Podczas sesji Rady przyjęto uchwałę w sprawie wstąpienia kandydata z listy „Nasza Dąbrowa” - Ewy Pieczykolan na miejsce Edwarda Bobera, w związku z wygaśnięciem jego mandatu.

No to komisja i rada wystawily rowniez sobie oceny. Wykonanie budzetu i inwestycje znowu na zenujacym poziomie. Ile lat sie bedzie zwalalo, ze to nic nie przygotowali poprzednicy. A zaniepokojony byly prezydent, byl w tym nie lepszy.
kwintosz
CYTAT
Masz głos masz wybór
Redakcja: Anna Zubko
Dodany: 15.05.2009, wyświetleń: 30

14 maja 2009 r. w Sali Audytorium Maximum Wyższej Szkoły Biznesu w Dąbrowie Górniczej odbyło się kolejne spotkanie mieszkańców miasta z Prezydentem Zbigniewem Podrazą.

Zostało ono zorganizowane przez Stowarzyszenie Civitas w ramach ogólnopolskiej akcji „Masz głos, masz wybór”.

W spotkaniu uczestniczyło ok. 200 osób. Najliczniejszą grupę stanowili uczniowie dąbrowskich szkół ponadgimnazjalnych oraz studenci, ponieważ zaproszenia na debatę kierowane były bezpośrednio do dyrekcji i nauczycieli szkół. Na sali obecni byli także mieszkańcy z różnych dzielnic, osoby reprezentujące organizacje pozarządowe, radni oraz przedstawiciele UM.

Masz głos masz wybór

W tym roku w organizację akcji zaangażowali się wolontariusze z V LO. Pomagali m.in. przy rozdawaniu ankiety, w których każdy mógł wypowiedzieć się na temat tego co w mieście mu się podoba , a co chciałby w nim zmienić. Wolontariusze przedstawili również zasady debaty i moderowali jej przebieg.

Przed rozpoczęciem głównej części spotkania czyli wystąpienia prezydenta i pytań zadawanych mu przez uczestników spotkania, organizatorzy przedstawili wyniki ankiet wypełnionych przez uczestników poprzednich edycji akcji, głównie uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz studentów.

Prezydent w swoim wystąpieniu odniósł się do wyników ankiet. Przyznał, że wiele problemów przedstawionych przez młodzież są oczywiście powszechnie znane władzom samorządowym. Przedstawił również co udało się zrobić w mieście od czasu jesiennej debaty i jakie są najbliższe plany. Mowa była więc o poczynionych inwestycjach w ramach projektu uporządkowania gospodarki wodno- ściekowej, głownie w tzw. terenach zielonych. Prezydent mówił także o nowej stronie internetowej miasta , o planach związanych z terenami wokół jeziora Pogoria III i Parku Zielona oraz o tym, jak posuwają się prace związane z budową ośrodka dla dzieci niepełnosprawnych i niedowidzących.

Akcja „Masz głos masz wybór” jest akcją organizowaną od 2006 roku przez Fundację im. Stefana Batorego oraz Stowarzyszenie „Szkoła Liderów” i obecnie w województwie śląskim bierze w niej udział 21 miast i gmin.

Celem akcji jest zwiększenie społecznej świadomości tego, jak mieszkańcy mogą stać się partnerami w podejmowaniu decyzji miejskich.

Akcja jest współfinansowana ze środków Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Środki Przejściowe PL2005/017-488.01.01.01.
www.dabrowa-gornicza.pl

Czyli kolejne spotkanie na które PPP chce widzieć wyłącznie młodzież, studentów którzy pewnie i tak muszą siedzieć i emerytów. Chyba nie dożyje czasów w których spotkanie mogłoby być o godz. 16-17, dostępne dla mieszkańców pracujących w określonych godzinach. Radnych niezaradnych nie licze, zresztą znając życie stawili się w liczbie 2(dwoje)..

Ankiety ankiety, ankiety.. ku.. tyle kadencji minęło a póki co same nowe ankiety UM tworzy. Szkoda że nic innego się w mieście nie dzieje, ale rozumiem - kryzys - lepiej wydać 50tys. na papier, drukowanie etc. niz 3 mln na remont czegokolwiek..

No i oczywiście mowa o sztandarowych inwestycjach. Dżizas.. gospodarke wod-kan to nawet nie wiadomo czy unia wspomoże (13 miejsce projektu), nowa strona powstawała ze 3 lata a wygląda jak postawiona na zwykłym najprostszym cmsie nie mówiąc o tym że próżno tam szukać informacji bo więcej jest na forum albo pisze GW czy DZ. Czekam na te ścieżki i tą inwestycje na Pogorii i Zielonej ależ skoro nie ma żadnych informacji o tym co będzie tam robione, to trudno oceniać. Wydaje się że czas startu realizacji projektu powoli powinien się zbliżać..

Oooo dworcem się nie chwalił?? No tak w świetle informacji prasowych dzisiejszych to "jest czym".

"Kończ Pan wstydu oszczędź.."

Dave
Ja byłem na takim samym spotkaniu ponad rok temu i od tamtej pory nic, z tego co mówił Prezydent, nie ruszyło! Jedynie CH Pogoria otwarli (a czy to zasługa prezia?) i lodowisko sztuczne było, a tak to d..a! Szkoda, ze nie widziałem o tym spotkaniu i nie byłem, bo może bym to PPP wytknął?!
tony montana
CYTAT(kwintosz @ pią, 15 maj 2009 - 15:31) *
Czyli kolejne spotkanie na które PPP chce widzieć wyłącznie młodzież, studentów którzy pewnie i tak muszą siedzieć i emerytów. Chyba nie dożyje czasów w których spotkanie mogłoby być o godz. 16-17, dostępne dla mieszkańców pracujących w określonych godzinach. Radnych niezaradnych nie licze, zresztą znając życie stawili się w liczbie 2(dwoje)..

pare miesięcy temu były spotkania z mieszkańcami po południu więc była okazja dla pracujących zeby sie tam pojawić. "masz głos..." to spotkanie organizowane przez stow. civitas i pewnie organizatorzy zaproponowali taką pore. myślę, ze nie ma co doszukiwać się tu jakiś uników prezia i dobierania sobie audytorium w obawie przed niewygodnymi pytaniami bulwersującego się forumowicza wink.gif
pozdrawiam!
abacil
Wydaje mi się, że możnaby już próbować zreasumować aktualny stan kadencji PPP.
Najgorzej wygląda gospodarka komunalna i mieszkaniowa.
Lipówka likwidowana. MZBM plajtuje.
Inwestycje: od czasu gdy Żurawski przygotował termomodernizację szkół nie zrobiono praktycznie nic.
POGORIA jest inwestycją prywatną.
Dworca PKP nie będziemy robić.
Skrzyżowanie na Tysiąclecia... a nie, to akurat rozpoczęto realizować.
Jedyne co zrobiono to odcięto osiedle Staszica od DK 94, ale to przecież nie jest inwestycją.

Wydaje mi się, że Gocyła to najsłabszy punkt prezydencji i do pilnej wymiany.
Master
Według mnie baaaardzo słabo, nic sie nie dzieje.
nieznajomy
w sumie w następnych wyborach będziemy wiedzieli na kogo nie głosować , od samego początku bylem sceptyczny do rządów Podrazy bo dużo się o nim mówiło i to raczej nie za dobrych rzeczy dry.gif

Andrzej Bęben
CYTAT(nieznajomy @ pon, 22 cze 2009 - 19:52) *
w sumie w następnych wyborach będziemy wiedzieli na kogo nie głosować , od samego początku bylem sceptyczny do rządów Podrazy bo dużo się o nim mówiło i to raczej nie za dobrych rzeczy dry.gif

Ci, którzy go, drogi nieznajomy, promowali w tym forum już jakoś zatracili zdolność wypowiadania się. Cóż, punkt widzenia zależy od punktu podparcia zadka na stołku. Spokojnie, ożywią się, jak przyjdzie czas wyborów. Zaczną wtedy ujadać na każdego kto nie od nich.
Pochlastać się można, gdy się patrzy jakoż to jest przewrotność dziejów...

Parę postów wyżej pisze użytkownik:
Najgorzej wygląda gospodarka komunalna i mieszkaniowa.
Lipówka likwidowana. MZBM plajtuje.
Inwestycje: od czasu gdy Żurawski przygotował termomodernizację szkół nie zrobiono praktycznie nic.
POGORIA jest inwestycją prywatną.
Dworca PKP nie będziemy robić.
Skrzyżowanie na Tysiąclecia... a nie, to akurat rozpoczęto realizować.
Jedyne co zrobiono to odcięto osiedle Staszica od DK 94, ale to przecież nie jest inwestycją.

Jak J. Talkowski i jego spece mówli, że Lipówka do dziura bez dna, to towarzysze radni gromami rzucali. W JT i jego speców.

Podobnie było w przypadku MZBM, choć za tamtych czasów robiona była termomodernizacja szkół, na czym też towarzysze z SLD dawali sobie upust.

Dostawał JT od dyżurnego, że się tak wyrażę dziennikarza DZ i towarzyszy radnych po głowie za to, że dworca nie przerobił na Gare de Montparnase. Cóż, jak nie udało się to PPP, to już cisza i sza, poza paroma głosami na puszczy.

W sumie można powiedzieć: widziały gały co brały. Z drugiej strony, ci co lepiej widzieli, lepiej się też mają.
Pozdrówka, szczególne dla czytającej to kadry z Pentagonu :-)
kwintosz
CYTAT
W urzędzie jak w rodzinie. Zdaniem Tomasza Paska, jednego z radnych Dąbrowy Górniczej, to powiedzenie idealnie pasuje do siatki powiązań, jaką w tym mieście stworzył prezydent Zbigniew Podraza. Według radnego, zatrudnianie w urzędzie oraz podległych mu jednostkach rodziny i znajomych radnych ma sprawić, że mniej chętnie będą oni kontrolować działania prezydenta.

Według opozycji sytuacja w urzędzie miejskim w Dąbrowie Górniczej jest co najmniej niezdrowa. - Pan prezydent kupuje radnego poprzez danie mu miejsca pracy w strukturach samorządowych i jego rodzinie. Taki radny robi t,o co mu pan prezydent każe - stwierdza Tomasz Pasek, radny Dąbrowy Górniczej. A takich radnych w prezydenckiej koalicji według tych z opozycji jest zdecydowanie zbyt wielu.

Oto przykłady: Józef Juroff z SLD, sam pracuje w miejskim parku wodnym, a jego syn znalazł posadę w Centrum Sportu i Rekreacji. Także Ryszard Harańczyk pracuje we wspomnianym Centrum Sportu. Z kolei wiceprzewodniczący rady Krzysztof Tamborek sam grzeje fotel w MZUM, a jego córka w miejskiej bibliotece. Zbigniew Łukasik, jego siostra i jej syn - wszyscy dostają/bądź dostawali pensję w MZBM.

Przewodnicząca rady miasta broni jednak kolegów i postępowania prezydenta. - Nie przypominam sobie, żeby w tej kadencji była taka sytuacja, żeby były naciski na członków rodziny, do mnie przynajmniej nic takiego nie dotarło - przyznaje Agnieszka Pasternak, przewodnicząca Rady Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Do opozycji jednak dociera, że w ten sposób nie dotrze się dąbrowska demokracja, bo radnemu umowa o pracę w ręce nie pomaga swobodnie głosować. - To ogranicza możliwość wyboru i postępowania w pracy radnego - podkreśla Grzegorz Jaszczura, radny Dąbrowy Górniczej. Pracy pośrednio lub bezpośrednio od prezydenta, którą radny sobie przecież ceni. - Ja mam zrezygnować z pracy? Dlaczego? Jest taki zakaz? Bo nie mogę zrozumieć. To, że ja pracuje to jestem nienormalny? - dziwi się Zbigniew Łukasik.

Na pewno nie nienormalny, ale według Grzegorza Wójkowskiego ze stowarzyszenia Bona Fides z pewnością zależny od władzy, którą zgodnie z mandatem powinien kontrolować. - Siłą rzeczy taki radny staje się zależny od prezydenta i jeżeli dojdzie do sytuacji, w której radny zauważy jakieś nieprawidłowości, to bardzo prawdopodobne, że dwa razy się zastanowi zanim to ogłosi, zanim zacznie coś robić - wyjaśnia Wójkowski.

Nic ze swoją posadą nie zamierza robić radny Józef Juroff i wszytko tłumaczy krótko. - Ja pracuję w spółce, w której udziałowcem jest miasto jeszcze mniejszościowym. Dziękuję, do widzenia - tłumaczy.

W związku z tą sytuacją, która ogranicza demokrację, równie serdeczne do widzenia, ale prezydentowi chętnie powiedziałaby opozycja. - Ten układ zagraża, ponieważ uważam, że wystąpiła stagnacja w Dąbrowie Górniczej - zaznacza Jaszczura.

- Konsekwencja moim zdaniem jest jedna - poprzez referendum trzeba odwołać pana prezydenta wraz z zarządem miasta. Mówię tutaj o wszystkich radnych - dodaje Pasek. Pytanie tylko, czy z tych słów wyklują się także czyny?
www.tvs.pl

MATERIAŁ FILMOWY - KLIK
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pią, 21 sie 2009 - 22:52) *
Ten układ zagraża - zaznacza Jaszczura.

- Konsekwencja moim zdaniem jest jedna - poprzez referendum trzeba odwołać pana prezydenta wraz z zarządem miasta. Mówię tutaj o wszystkich radnych - dodaje Pasek. Pytanie tylko, czy z tych słów wyklują się także czyny?

Pomysły ekipy Jaszczura & Pasek zaczynają się ocierać o science-fiction. Tunel w parku, rezygnacja z diet, referendum rok przed wyborami...

Ano właśnie - wybory coraz bliżej smile.gif
Arbas
Kampania wyborcza nabiera rozpedu...
rako
Witam
Nasz obecny Pan Prezydent Podraza to OKAZ NIEUDOLNOŚCI, nic tylko obietnice plany plany planów i odnowa plany , nowe plany planów, najnowsze plany planów i oczywiście ankiety mieszkańców, w kółko te same - czyli nic innego jak sprzeniewierzanie naszych pieniążków i ZERO KONKRETÓW.

NIE CHCEMY CIĘ NA NASTĘPNĄ KADENCJE....

szer
A który prezydent tak nie robi?
Andrzej Bęben
CYTAT(kwintosz @ pią, 21 sie 2009 - 22:52) *

Oczywiście towarzysze z SLD, jak rządził PP, mówili, krzyczeli, ze to prezio Talkowski robi prywatę! Co powiecie dziś, towarzysze? Słów wam brakuje? Czy honoru?
st1111
CYTAT(Andrzej Bęben @ wto, 01 wrz 2009 - 21:08) *
Oczywiście towarzysze z SLD, jak rządził PP, mówili, krzyczeli, ze to prezio Talkowski robi prywatę! Co powiecie dziś, towarzysze? Słów wam brakuje? Czy honoru?

To straszne-ale nic nie szkodzi niedługo wybory i inne rodziny będą miały okazję się dorobić.
kursor
CYTAT(st1111 @ śro, 02 wrz 2009 - 19:34) *
To straszne-ale nic nie szkodzi niedługo wybory i inne rodziny będą miały okazję się dorobić.

hehehe dokładnie już rodziny opozycji szykują się na posady smile2.gif

a tak poważnie to Ci ludzie pracują tam od lat a nie Podraza ich tam wsadził ten stan jest zachowaniem rządów Talkowskiego

pozdro
Andrzej Bęben
CYTAT(kursor @ śro, 02 wrz 2009 - 21:35) *
hehehe dokładnie już rodziny opozycji szykują się na posady smile2.gif

a tak poważnie to Ci ludzie pracują tam od lat a nie Podraza ich tam wsadził ten stan jest zachowaniem rządów Talkowskiego

pozdro

Kursor, nie mialem na mysli zwyklych urzednikow. Jakos nie widze, by w takim MZUM rzadzili bedacy "zachowaniem rzadow Talkowskiego"... Nawet w CSiR tego nie wiadac. W PKZ rowniez. Mozna uznac, za normalne, ze wladza powierza pewne stanowiska podzeilajacym jej punkt widzenia na rozwoj gminy. Nie mozna uznac za normalne, gdy radny pracuje w agendzie gminy...
kursor
CYTAT(Andrzej Bęben @ czw, 03 wrz 2009 - 10:15) *
Mozna uznac, za normalne, ze wladza powierza pewne stanowiska podzeilajacym jej punkt widzenia na rozwoj gminy. Nie mozna uznac za normalne, gdy radny pracuje w agendzie gminy...

Witam!

Powiedz mi Andrzeju gdzie pracował Juroff, Łukasik czy choćby Ciaś - za rządów Talkowskiego?

Odpowiedz jest znana, więc jak Podraza objął rządy miał ich wyrzucić z pracy tylko dlatego że są radnymi?

pozdro

:)
CYTAT
Mieszkańcu Dąbrowy Górniczej, czy wiesz, ile zarabia Twój prezydent?
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Czy prezydent Dąbrowy Górniczej to człowiek oszczędny? Gdzie spędza czas wolny od pracy? Ile zarabiają zastępcy Zbigniewa Podrazy? Czy potrafią te pieniądze odpowiednio zainwestować? Czy przedstawiciele władz samorządowych mają jakieś interesujące hobby? Tego wszystkiego można się dowiedzieć studiując oświadczenia majątkowe prezydenta oraz jego współpracowników.

Z racji pełnionej funkcji Zbigniew Podraza zarabia więcej niż jego zastępcy, ale Paweł Gocyła i Henryk Zaguła dysponują większymi majątkami.

W ubiegłym roku, pełniąc funkcje włodarza miasta, Zbigniew Podraza zarobił 167 589,06 zł. Do tego należy doliczyć dochody z KZK GOP, w którym Podraza jest przewodniczącym Zgromadzenia - ponad 31 tys.

zł. Z Kancelarii Sejmu na konto prezydenta spłynęło w 2008 roku ponad 5,5 tys. zł. Łącznie z dochodem prezydenckiej małżonki daje to niemal 250 tys. zł. W stosunku do 2007 roku Zbigniew Podraza zarobił o ponad 37 tys. zł. więcej i powiększył oszczędności o 46 tys. złotych.
W ciągu ostatnich lat prezydent nie zaciągał kredytów. Przez cały okres szefowania dąbrowskiemu magistratowi nie zmienił także samochodu - wciąż jeździ Audi A 2 z 2001 roku.

Henryk Zaguła pełniąc funkcję I zastępcy prezydenta Dąbrowy Górniczej zarobił 154 555, 26 zł. Kolejne 34 tys. zł. zarobił jako członek Rady Nadzorczej PWiK w Dąbrowie Górniczej a 310 zł. biorąc udział w Komisji Przetargowej KSSE (310 zł). Swoje oszczędności zastępca prezydenta gromadzi na koncie, na którym ma 176 tys. zł. i 28 tys. euro, inwestując w obligacje o wartości 11 700 zł. oraz opłacając polisę na życie dla siebie i małżonki.
Wykazanie w swoim oświadczeniu majątkowym dwóch samochodów (Fiat Marea,1996 oraz Skoda Superb, 2005) nie uchroniło Henryka Zaguły przed koniecznością korzystania w celach prywatnych z samochodów dąbrowskiego magistratu. Po ujawnieniu tego faktu przez media, Zbigniew Podraza obciążył swojego podwładnego kosztami tych wojaży.
W przeciwieństwie do prezydenta miasta, który jest współwłaścicielem dwóch mieszkań (63 m kw. i 50 m kw.), Henryk Zaguła mieszka w domu o powierzchni 250 m kw., którego wartość oszacował na 300 tys. zł. Zastępca prezydenta miasta posiada jeszcze malutkie mieszkanko (16 m kw.), które warte jest 20 tys. zł. Obie te nieruchomości, zdaniem Henryka Zaguły, nie zmieniły swojej wartości, od momentu gdy obejmował on fotel wiceprezydenta Dąbrowy Górniczej.

Dom najmłodszego zastępcy prezydenta – Pawła Gocyły – mimo niemal identycznej powierzchni co dom Henryka Zaguły - 252,20 m kw. wart jest, wg szacunku właściciela, 800 tys. zł. (w 2006 oszacowano go na 700 tys. zł). Paweł Gocyła wspólnie z małżonką zarobił w 2008 r. niemal 200 tys. zł. Tyle także wynoszą ich oszczędności zgromadzone w złotówkach. W stosunku do ubiegłego roku jest to o 50 tys. złotych więcej. Państwo Gocyłowie posiadają także 25 tys. euro. Oprócz piastowania funkcji zastępcy prezydenta miasta Paweł Gocyła, jest także biegłym sądowym oraz członkiem zgromadzenia KZK GOP. Bardzo ciekawie prezentuje się motoryzacyjna stajnia zastępcy prezydenta, który odpowiedzialny jest m.in. za stan dróg w mieście. Oprócz Skody Fabii oraz Mercedesa 124 w prezydenckim garażu można podziwiać także motocykle: Suzuki AF/VZ 800 (2003) i ubiegłoroczny nabytek – Honda NT 700 VA( 2007r.).

W tym prezydenckim zestawieniu, biorąc pod uwagę kryteria majątkowe, najsłabiej wypada Iwona Krupa, odpowiedzialna w Urzędzie Miejskim za sprawy związane z oświatą, polityką społeczną, zdrowiem publicznym i aktywizacją zawodową. Iwona Krupa, zgodnie z oświadczeniem majątkowym osiąga dochody wyłącznie z tytułu zatrudnienia w dąbrowskim magistracie - w 2008 r. było to ponad 150 tys. zł. Jedyna kobieta wśród prezydenckich zastępców w 2008 roku wykupiła mieszkanie o powierzchni 60,4 m kw. o szacunkowej wartości 151 tys. zł.). W ubiegłym roku nabyła Fiata Punto Grande z 2006 r (samochód dołączył do posiadanego od początku kadencji Nissana Almery z 2001 r.). Stan oszczędności Iwony Krupy zmniejszył się z 20 tys zł. w 2007 r. do 15 tys. zł w roku ubiegłym.

W chwilach wolnych od pracy dąbrowscy prezydenci, z wyjątkiem Henryka Zaguły, odpoczywają w swoich domkach letniskowych. Zbigniew Podraza posiada domek kempingowy o wartości 25 tys. złotych oraz niezabudowaną działkę z lasem (prawie 3 tys. m kw.), której wartość szacuje na 15 tys. zł. Z kolei Paweł Gocyła ma domek letniskowy (33m kw.) i małą działkę, które wycenia na ok. 100 tys zł. Iwona Krupa posiada 1/ 3 działki wraz z przynależną jej częścią budynku letniskowego.
Leszek
Tu chyba pasuje najlepiej...

CYTAT
W Dąbrowie pomieszali politykę z plastyką
Magdalena Warchala 2009-10-08, ostatnia aktualizacja 2009-10-08 16:19

W dąbrowskim Przedszkolu nr 6 miały pojawić się baśniowe postaci pędzla Macieja Kota. Jego ścienne malunki zdobią szpitalne oddziały dziecięce w Polsce i USA. Jednak prezydent i radny pokłócili się o pomysł, a obrażony artysta wyjechał do Francji.
Konflikt, jaki wybuchł w Dąbrowie Górniczej, przypomina kłótnię w piaskownicy, choć jego uczestnikami są dorośli ludzie: prezydent, radny i artysta malarz.

Wszystko zaczęło się, gdy Dorota Mitręga, dyrektorka Przedszkola nr 6, wpadła na pomysł rozweselenia wnętrza placówki kolorowymi malowidłami. Z pytaniem o możliwość ich wykonania zwróciła się do Macieja Kota, dąbrowskiego artysty, który od dziewięciu lat maluje kolorowe świnki, rybki i słonie na ścianach w szpitalach dziecięcych, poprawiając samopoczucie chorych maluchów. Ozdobił w ten sposób już prawie sto oddziałów, nie tylko w Polsce, ale także w Nowym Jorku. Współpracował m.in. z fundacją Jolanty Kwaśniewskiej, Fundacją TVN "Nie jesteś sam" czy z fundacją Iskierka, a do wspólnego malowania wciągnął muzyków Myslovitz, Negatywu, Anitę Lipnicką i Anię Wyszkoni.

Pomysł Mitręgi podchwycił radny Tomasz Pasek (PO). Zadeklarował, że z własnej kieszeni wyłoży osiem tysięcy złotych na farby i artykuły malarskie. - Pani dyrektor była szczęśliwa, ale gdy spotkaliśmy się ponownie, stwierdziła, że prezydent Zbigniew Podraza nie zgadza się, bym wsparł tę inicjatywę - relacjonuje radny.

Jego zdaniem zachowanie Podrazy (SLD) jest umotywowane politycznie.

- Gdyby on wpadł na taki pomysł, to sięgnąłby do miejskiej kasy, a potem zrobił wielką fetę i chwalił swoje osiągnięcie. Ale ponieważ jestem opozycyjnym radnym, ucina moje działania, mimo że chcę dać własne pieniądze - skarży się Pasek.

Jednak władze miasta widzą sprawę inaczej. - Poinformowaliśmy radnego, że może przelać pieniądze na konto przedszkola w postaci darowizny celowej lub przekazać placówce np. kupione przez siebie farby. Nie może jednak zapłacić artyście, wejść z nim do przedszkola i robić, co mu się podoba - wyjaśnia Marcin Bazylak z biura prasowego magistratu.

Pasek nie chce nawet słyszeć o takim rozwiązaniu. - Chcę mieć wpływ na to, za co płacę. Nie przeleję ośmiu tysięcy złotych albo nie dam farb, bo nie mam pewności, że zostaną wykorzystane, jak zaplanowałem - mówi.

Tymczasem Kot, obrażony mieszaniem go do politycznych rozgrywek, w czwartek wyjechał do Paryża. - To mój protest przeciwko mieszkaniu polityki z plastyką. Przerażające, że w Polsce politycy nawet we wspólnym ogródku gminnym nie potrafią odłożyć na bok partyjnych niechęci i zrobić razem czegoś dobrego - mówi malarz.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Arbas
Co stoi na przeszkodzie, by Prezydent Podraza wybrał sobie inne przedszkole i pomalował je według własnego gustu, za WŁASNE pieniądze?
Na walce politycznej w takim stylu straci Pan Podraza, ale mniejsza o to.
Stracą też przedszkolaki i to jest wymierna krzywda.
bzenek
Byłem 4 listopada w PKZ na spotkaniu z prezydentem Podrazą. Napiszę kilka słów.

Zainteresowanie ludzi było żadne. Na głównej sali PKZ było może z 50-60 osób. Często tu na forum narzekamy, że władza nie informuje o tym czy owym. Ale trudno im się dziwić bo mieszkańców sprawy lokalne nie interesują. mellow.gif

Atmosfera dużo spokojniejsza niż rok temu. Ludzie mieli dużo mniej pretensji do prezydenta. Tradycyjnie nie obyło się bez stałych dąbrowskich lajtmotiv'ów.
  • Dlaczego niemiecki faszysta sprzedaje polsko-katolicką wodę i dlaczego ta woda kosztuje ?
  • Dlaczego aquapark zbudowano na szkodach górniczych ?
Spore emocje były w rozmowie na temat inwestycji w parku ale to już opisałem w temacie Park Hallera.

A z innych rewelacji:
  • Remont PKZ ma kosztowac nawet do 60mln. Na razie szans na dofinansowanie brak. Ministerstwo Kultury w kryzysie nie da ani grosza, a na liście rankingowej RPO ciągle jesteśmy w rezerwie. Choć podobno przesuwamy się do góry.
  • Podjęto decyzję o budowie profesjonalnej sali koncertowej przy Szkole Muzycznej na Mydlicach. Koszt około 20mln. Termin odległy.
  • Gospodarka wodno-ściekowa miała niedociągnięcia formalne. Do Warszawy wysłano korekty dokumentów. Czekamy na dalsze decyzje.
  • Co roku miasto wyda po 200tyś na kolejne kamery monitoringu i fotoradary.
  • Podjęto decyzję o budowie świateł na skrzyżowaniu z Królowej Jadwigi z Augustynika. Termin odległy.
  • Podjęto decyzję o budowie ronda w Łośniu (koło ruskich żołnierzy). Termin odległy.
  • Parkingi na Manhattanie i na Morcinka czekają na realizację kanalizacji z gospodarki wodno-ściekowej. Na razie nie ma jak odprowadzić wody z przyszłych parkingów. W 2010 roku zbudują kolektor ściekowy, a w 20011 ruszą z parkingami.
  • Podjęto decyzję o połączeniu ulicy Mireckiego z Chopina. Do tego dojdą parkingi w tej części Mydlic. Termin raczej odległy.
  • W przyszłym roku odbędzie się remont przejścia podziemnego w centrum miasta. Zakres i szczegóły nieznane.
  • W przyszłym roku zostanie wykonany remont ulicy Kościuszki (od ronda do Legionów) i ulicy Górniczej.
  • Miasto utrzyma dopłaty do wody. W 2010 pójdzie na to 1,5mln.
  • Nie będzie nocnej komunikacji do Katowic i Sosnowca.
  • Nie będzie nowego dworca PKP. Wszelkie prace zostały wstrzymane ze względu na brak współpracy ze strony PKP.
  • Po konsultacjach miasto wyraziło chęć zainteresowania się TBSami ale to raczej "po kryzysie".
  • Stadion przy Siemońskiej ma być zlikwidowany i zaproponowany developerom po mieszkaniówkę.
  • Aquapark w tym roku wykaże zysk i dotrzyma spłat należności.
  • MZBM dostanie 8mln na ugody ze wspólnotami. Może w przyszłym roku będzie więcej.
  • Kryzys. W tym roku zabraknie w budżecie 25-30mln ale nie zabraknie pieniędzy na funkcjonowanie miasta i realizowane inwestycje. W przyszłym roku trzeba będzie oszczędzać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.