Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Park Wodny NEMO
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Dave
Nie wdając się w dyskusję polityczną (bo takowej nie lubię), tylko krótko napiszę swoje: argumenty Pana Paska o sytuacji "Nemo" i 30 mln pożyczki z miasta dla tego obiektu są dla mnie mocne i w pełni popieram - akurat w tym temacie - Pana T.P.! Dlaczego to powtarzać przecież tego samego, co tu już było nie będę!
Mały77
CYTAT(Dave @ sob, 12 mar 2011 - 13:46) *
Nie wdając się w dyskusję polityczną (bo takowej nie lubię), tylko krótko napiszę swoje: argumenty Pana Paska o sytuacji "Nemo" i 30 mln pożyczki z miasta dla tego obiektu są dla mnie mocne i w pełni popieram - akurat w tym temacie - Pana T.P.! Dlaczego to powtarzać przecież tego samego, co tu już było nie będę!

Ale jakie argumenty Pana Paska popierasz? Bo jak na razie Pan Pasek oprócz poinformowania o sytuacji Nemo i pożyczce nic konstruktywnego nie napisał. Jak go zapytałem jakie widzi wyjście z sytuacji MILCZY!!!
Może Ty napiszesz jakie widzisz wyjście z tej sytuacji?
Dave
Najprostsze dla miasta wyjście widziałbym w sprzedaży (tak tak! Nie nabywaniu i przejmowaniu, a sprzedaży!) swoich udziałów prywatnemu inwestorowi, oczywiście wcześniej odzyskując te 30 mln zł pożyczki, którą włożyło w przetrwanie kompleksu. Tylko teraz, który mądry inwestor chciałby to kupić, skoro jest to zadłużone, mimo iż przynosi podobno już zyski?
aertedg
CYTAT(Dave @ czw, 17 mar 2011 - 15:46) *
Najprostsze dla miasta wyjście widziałbym w sprzedaży (tak tak! Nie nabywaniu i przejmowaniu, a sprzedaży!) swoich udziałów prywatnemu inwestorowi, oczywiście wcześniej odzyskując te 30 mln zł pożyczki, którą włożyło w przetrwanie kompleksu. Tylko teraz, który mądry inwestor chciałby to kupić, skoro jest to zadłużone, mimo iż przynosi podobno już zyski?

Dave jaki jest sens sprzedawać coś co jak napisałeś przynosi już prawdopodobnie zyski??
Mały77
CYTAT(aertedg @ czw, 17 mar 2011 - 15:48) *

Dave jaki jest sens sprzedawać coś co jak napisałeś przynosi już prawdopodobnie zyski??

No właśnie smile2.gif Ja cały czas czekam na rozwiązanie, które proponuje Pan Tomasz Pasek, ale widzę, że ten Pan tylko głośno umie krzyczeć (i to tylko jak jakiś temat jest "medialny"). A jak się go zapyta co proponuje w zamian to nic nie umie rozsądnego napisać/powiedzieć.
trebor
CYTAT(Mały77 @ pią, 18 mar 2011 - 08:44) *
No właśnie smile2.gif Ja cały czas czekam na rozwiązanie, które proponuje Pan Tomasz Pasek, ale widzę, że ten Pan tylko głośno umie krzyczeć (i to tylko jak jakiś temat jest "medialny"). A jak się go zapyta co proponuje w zamian to nic nie umie rozsądnego napisać/powiedzieć.
Bardzo się cieszę jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej ze mamy pkt. użytecznosci publicznej (hala sportowa, nemo, PKZ, "Orliki" etc...) których ościenne miasta moga nam pozazdrościć.Niestety w Dąbrowie Górniczej w ktorej sie wychowałem i nadal mieszkam "kuleje" informacjapublikowana na zewnatrz o tym co oferuje, aby przyciagnać pieniądze z ościennych miast Śląska, Zagłębia i części Małopolski smile2.gif.Na przykładzie NEMO można powiedzieć ze jest to jedyny AQUAPARK w promieniu 20 a moze 40 km a jedyny billboard przy trasie jaki widzialem (naprzeciwko MAKRO) pojawil sie ledwie kilka miesiecy temu.byc moze gospodarzom samego nemo nie zalezy specjalnie na ilosci odwiedzin- z tym ze maisto mogloby czerpac zyski albo przynajmniej nie ponosci strat tytulem nieudolnie zarzadzanego obiektu - nie wiem czy tak jest nadal - moze nemo przynosi zyski - nie sledzę tego - jedynie z wlasnych obserwacji przekazuje ze reklama tego i innych miejsc z ktorymi DG moze i powinna sie pochwalic powinna byc znacznie lepsza.
CYTAT(trebor @ pią, 18 mar 2011 - 19:57) *
CYTAT(Mały77 @ pią, 18 mar 2011 - 08:44) *
Bardzo się cieszę jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej ze mamy pkt. użytecznosci publicznej (hala sportowa, nemo, PKZ, "Orliki" etc...) których ościenne miasta moga nam pozazdrościć.Niestety w Dąbrowie Górniczej w ktorej sie wychowałem i nadal mieszkam "kuleje" informacjapublikowana na zewnatrz o tym co oferuje, aby przyciagnać pieniądze z ościennych miast Śląska, Zagłębia i części Małopolski smile2.gif.Na przykładzie NEMO można powiedzieć ze jest to jedyny AQUAPARK w promieniu 20 a moze 40 km a jedyny billboard przy trasie jaki widzialem (naprzeciwko MAKRO) pojawil sie ledwie kilka miesiecy temu.byc moze gospodarzom samego nemo nie zalezy specjalnie na ilosci odwiedzin- z tym ze maisto mogloby czerpac zyski albo przynajmniej nie ponosci strat tytulem nieudolnie zarzadzanego obiektu - nie wiem czy tak jest nadal - moze nemo przynosi zyski - nie sledzę tego - jedynie z wlasnych obserwacji przekazuje ze reklama tego i innych miejsc z ktorymi DG moze i powinna sie pochwalic powinna byc znacznie lepsza.
jeszcze jedna sprawa:Pracownicy takich obiektów jak nemo powinni po czesci byc wynagradzani prowizyjnie...to jeszcze polepszy obsługe a osobom pracujacym tam odpowiedzialnym za promocję danego obiektu bedącego wlasnością czy znacznym udziałem miasta ... będzie się "chciało chcieć"
eve
Orientujecie się jak funkcjonują te tańsze bilety od 7 do 9 rano? Trzeba wejść i wyjść przed 9 czy wystarczy przyjść np. o 8.50 i wyjść o 9.50? wink.gif
mały
można przyjść o 8:50 i płacisz taniej. Ja często chodzę właśnie rano przed 9 na basen sportowy, a po 9 jak otwierają resztę, to przed wyjściem idę sobie jeszcze na 10 minut na jacuzzi. Nie wiem czy dają jakiś inny kolor obrączki, ale nikt się nigdy nie czepiał
Arbas
CYTAT(Kwasny @ pią, 08 sie 2003 - 13:29) *
Czy ktos moze cos wie, kiedy i gdzie mozna zglaszac swoja kandydature , na stanowisko pracownika AquaParku ????? :14:

dowcip roku
Leszek
Arbas, piłeś coś czy Cię wykopali? Takiej archeologii internetowej to ja jeszcze nie widziałem blink.gif
Arbas
CYTAT(Leszek @ pią, 17 cze 2011 - 18:29) *
Arbas, piłeś coś czy Cię wykopali? Takiej archeologii internetowej to ja jeszcze nie widziałem blink.gif

Z kimś mnie mylisz, ale to Twój problem.
Uszanowanie.
Leszek
Z nikim Cię nie mylę - przecież to Ty odpowiedziałeś znienacka na post sprzed prawie 8 lat.
Arbas
CYTAT(Leszek @ sob, 18 cze 2011 - 21:24) *
Z nikim Cię nie mylę - przecież to Ty odpowiedziałeś znienacka na post sprzed prawie 8 lat.
Szkoda, że nie doceniasz iż dąbrowski dworzec to temat od 40 lat "wiecznie żywy" - prawie jak Lenin.
CYTAT(Kwasny @ pią, 08 sie 2003 - 13:29) *
Czy ktos moze cos wie, kiedy i gdzie mozna zglaszac swoja kandydature , na stanowisko pracownika AquaParku ????? :14:
sorry, pomyliłem temat, niestety na trzeźwo.
eve
CYTAT(mały @ czw, 16 cze 2011 - 18:44) *
można przyjść o 8:50 i płacisz taniej. Ja często chodzę właśnie rano przed 9 na basen sportowy, a po 9 jak otwierają resztę, to przed wyjściem idę sobie jeszcze na 10 minut na jacuzzi. Nie wiem czy dają jakiś inny kolor obrączki, ale nikt się nigdy nie czepiał

To bardzo miłe info smile2.gif Bo nie wiem czy chciałoby mi się przychodzić tak wcześnie wink.gif
Dzięki smile2.gif
BARES
CYTAT
Darmowy aquapark największą atrakcją Akcji Lato
GAZETA SOSNOWIEC

Akcja Lato w Dąbrowie Górniczej na półmetku. Z oferty miasta skorzystało do tej pory ponad 12 tysięcy osób!

Największą popularnością cieszy się Aqua Park Nemo Wodny Świat, gdzie uczniowie dąbrowskich szkół mogą wchodzić za darmo. Jak do tej pory z tej wakacyjnej propozycji skorzystało ponad 7800 osób.

Drugą pod względem liczby uczestników letnią atrakcją lata w mieście okazały się półkolonie. Zajęcia odbywające się z szkołach podstawowych, zespołach szkół i Młodzieżowym Ośrodku Pracy Twórczej skusiły około 1100 najmłodszych mieszkańców.

Wyjątkową ofertę wakacyjną przygotowało w tym roku Centrum Sportu i Rekreacji. Pod nazwą C.S.I.R. Misja Specjalna kryją się 3-dniowe zajęcia mini survivalu. W trakcie zajęć mali traperzy poznają zasady bezpiecznego poruszania się w terenie, posługiwania mapą i kompasem, określania stron świata bez przyrządów oraz wielu innych, przydatnych rzeczy. Osobne zajęcia przewidziano na pneumatycznej ściance wspinaczkowej, w czasie których instruktorzy przedstawią zasady i sposoby asekuracji oraz nauczą wiązać przydatne specjalistyczne węzły.

Osobną ofertę dla spędzających wakacje w mieście przygotowały także instytucje kulturalne. W akcji „Lato z filmem” organizowanej przez Pałac Kultury Zagłębia udział wzięło 2500 dzieci i młodzieży. Letnie Kino Plenerowe na pierwszy seansie zgromadziło ok. 300 osób.

Muzeum Miejskie Sztygarka zaprasza wszystkich na „Wakacje pod pancerzem” w ramach których najmłodsi mają okazję za darmo obejrzeć nasz dąbrowski czołg - legendarne T-34, które doskonale znane jest każdemu miłośnikowi serialu „Czterej Pancerni i Pies”.

Również Miejska Biblioteka Publiczna cieszy się ogromnym zainteresowaniem najmłodszych. Dzięki projektowi „Afrykańskie Lato” ponad 450 dzieci ma możliwość zgłębić ciekawostki dotyczące Afryki, tamtejszej przyrody, kultury czy zwyczajów.

Na tegoroczną Akcję Lato miasto wyda ponad 500 tys. zł. Akcja trwa do końca sierpnia, informacje o ofercie można znaleźć na stronach www.idabrowa.pl, www.csir.pl, www.palac.art.pl, www.muzeum-dabrowa.pl i www.biblioteka-dg.pl

Żródło: Urząd Miasta w Dąbrowie Górniczej
Zibar
Na stronie internetowej Nemo - Wodny Świat, pojawiła się informacja o podwyżkach cen za korzystanie ze strefy saun, wcześniej wprowadzono podwyżkę opłat na strefę basenową. Spowodowane jest to rosnącymi kosztami mediów, ale jest i dobra wiadomość dla mieszkańców naszego miasta - od 1 września, będzie można skorzystać z atrakcyjnej promocji.
Szczegóły i regulamin promocji w newsie snf (51).gif
Sebastian22
rabat bardzo fajny smile2.gif i sprawiedliwy
ZMK
Jeżeli ktoś jeszcze nie widział - jesienna oferta Nemo:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1338
luket
CYTAT(Zibar @ pią, 26 sie 2011 - 07:57) *
Na stronie internetowej Nemo - Wodny Świat, pojawiła się informacja o podwyżkach cen za korzystanie ze strefy saun, wcześniej wprowadzono podwyżkę opłat na strefę basenową. Spowodowane jest to rosnącymi kosztami mediów, ale jest i dobra wiadomość dla mieszkańców naszego miasta - od 1 września, będzie można skorzystać z atrakcyjnej promocji.
Szczegóły i regulamin promocji w newsie snf (51).gif

Żeby się nie okazało, że podwyżka w strefie saun będzie strzałem w stopę. Już obecnie ceny są niemal identyczne jak w Termach Rzymskich w Czeladzi (które pod względem saun mają dużo więcej do zaoferowania), a po podwyżce grono klientów, którzy przyjeżdżają do Nemo dla strefy saun może zacząć się kurczyć...
aertedg
Co to ma być że w Nemo mieszkańcy Dg mają 20% zniżki a przyjezdni z Będzina i całego powiatu dostaną od 1 Października 30% coś mi tu nie pasuje szczególnie że z naszego budżetu finansowane jest to miejsce??
BARES
CYTAT
Dąbrowski aquapark Nemo walczy o klientów z termami

Piotr Sobierajski

Mniej klientów w saunach Wodnego Świata. Szef czeladzkich term w radzie nadzorczej Nemo. Do term przychodzą inni klienci - twierdzi Leszek Pustułka. Park Wodny Nemo to miejsce rodzinnego wypoczynku.

Dąbrowski aquapark Nemo Wodny Świat musi jeszcze spłacić miastu 29 z 30 mln zł, które z gminnego budżetu wpłacone zostały trzy lata temu do Banku Ochrony Środowiska. Było to poręczenie kredytu bankowego, jaki Nemo zaciągnęło na budowę inwestycji, ale jednak nie było w stanie uregulować zadłużenia.

Tymczasem dziś dąbrowski aquapark nie jest w stanie spłacić tej kwoty miastu, a do tego traci klientów i ma mniejsze wpływy, bo w Czeladzi otwarte zostały kilka miesięcy temu Termy Rzymskie, które skutecznie konkurują z atrakcjami w strefie saun Nemo.

Smaczku całej sytuacji dodaje fakt, że czeladzkie termy to prywatny interes Leszka Pustułki, szefa spółki Nemo Investment, która ma 16,41 procent udziałów w dąbrowskim aquaparku. A sam Leszek Pustułka zasiada w radzie nadzorczej dąbrowskiego aquaparku, mając pełen wgląd w plany strategiczne Nemo, sprawozdania finansowe i ustalane ceny biletów. Jakby tego było mało, w Nemo pojawiła się także reklama Pałacu Saturna, czyli kompleksuhotelowego, który także należy do Leszka Pustułki, a mieści się tuż przy termach.

- Ta sytuacja to ewidentny konflikt interesów, a promowanie Term Rzymskich w Nemo jest po prostu nie na miejscu. A tak się właśnie dzieje - mówią nam pragnący zachować anonimowość pracownicy Nemo Wodnego Świata. Trudno to zrozumieć także klientom aquaparku: - Jak ktoś ma swój biznes, nie powinien kontrolować tego, którego od upadłości uratowało miasto, pakując w niego 30 mln złotych. Wystarczy, że porówna sobie ceny i zaoferuje trochę niższe.

Tak się właśnie dzieje. Ceny promocyjne w Termach Rzymskich obecnie są niższe od tych w aquaparku, a do tego nowy obiekt lśni przepychem, przyciągając klientów. Leszek Pustułka nie uważa jednak, że działa na szkodę dąbrowskiego aquaparku. - My go projektowaliśmy, my staraliśmy się przekonać ludzi, że w ogóle warto korzystać z saun. To zupełnie inny obiekt niż termy, gdzie jest strefa nagości, przychodzą inni klienci - podkreśla. - Jest tak, że ktoś, kto nas odwiedza, mówi -"jest tu fajnie, ale wracam do Nemo, bo tam mogę popływać w basenie, zabrać ze sobą dzieci". Jeśli tylko Nemo chce się reklamować w termach, to zapraszam - dodaje.

Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Wykupienie przez miasto udziałów od wszystkich trzech udziałowców (Eiffage Budownictwo Mitex SA - 32, 28 proc. udziałów, PWiK w Dąbrowie Górniczej - 10,4 i Nemo Investment). Wtedy miasto mogłoby samodzielnie decydować o losach Nemo. Na razie miasto nie kwapi się jednak, by sprawę załatwić w ten sposób.
Mały77
CYTAT(BARES @ pią, 23 wrz 2011 - 12:37) *
...Tak się właśnie dzieje. Ceny promocyjne w Termach Rzymskich obecnie są niższe od tych w aquaparku, a do tego nowy obiekt lśni przepychem, przyciągając klientów. Leszek Pustułka nie uważa jednak, że działa na szkodę dąbrowskiego aquaparku. - My go projektowaliśmy, my staraliśmy się przekonać ludzi, że w ogóle warto korzystać z saun. To zupełnie inny obiekt niż termy, gdzie jest strefa nagości, przychodzą inni klienci - podkreśla. - Jest tak, że ktoś, kto nas odwiedza, mówi -"jest tu fajnie, ale wracam do Nemo, bo tam mogę popływać w basenie, zabrać ze sobą dzieci". Jeśli tylko Nemo chce się reklamować w termach, to zapraszam - dodaje. ...

Hehe - to te słynne termy, których strefa nagości jest w środku osiedla mieszkaniowego? wink.gif
Sebastian22
CYTAT(Mały77 @ pią, 23 wrz 2011 - 19:27) *
CYTAT(BARES @ pią, 23 wrz 2011 - 12:37) *
...Tak się właśnie dzieje. Ceny promocyjne w Termach Rzymskich obecnie są niższe od tych w aquaparku, a do tego nowy obiekt lśni przepychem, przyciągając klientów. Leszek Pustułka nie uważa jednak, że działa na szkodę dąbrowskiego aquaparku. - My go projektowaliśmy, my staraliśmy się przekonać ludzi, że w ogóle warto korzystać z saun. To zupełnie inny obiekt niż termy, gdzie jest strefa nagości, przychodzą inni klienci - podkreśla. - Jest tak, że ktoś, kto nas odwiedza, mówi -"jest tu fajnie, ale wracam do Nemo, bo tam mogę popływać w basenie, zabrać ze sobą dzieci". Jeśli tylko Nemo chce się reklamować w termach, to zapraszam - dodaje. ...

Hehe - to te słynne termy, których strefa nagości jest w środku osiedla mieszkaniowego? wink.gif

juz bez przesady, ktos chcial zrobic SHOW i teraz to idzie w eter (odnosnie podgladania ludzi), co do calej sytuacji to jest co najmniej beznadziejna.....eech
eve
Mam do sprzedania 4 bilety do Aquaparku po 5zł sztuka. Bilety na 1 godzinę, ważne do końca października. Sprzedaje, bo sama nie zdążę wykorzystać. Ktoś chętny?
eve
CYTAT(eve @ czw, 20 paź 2011 - 16:44) *
Mam do sprzedania 4 bilety do Aquaparku po 5zł sztuka. Bilety na 1 godzinę, ważne do końca października. Sprzedaje, bo sama nie zdążę wykorzystać. Ktoś chętny?

Nieaktualne, bilety sprzedane.

kwintosz
CYTAT
Cała metropolia kąpie się w aquaparku ze zniżką

Na początku była Dąbrowa Górnicza, potem Będzin i powiat będziński, wreszcie Sosnowiec. Teraz z 30-procentowej zniżki w dąbrowskim aquaparku Nemo mogą już korzystać mieszkańcy całej metropolii Silesia.

Mieszkańcy miast zrzeszonych w Górnośląskim Związku Metropolitalnym Silesia z 30-procentowej zniżki przy zakupie biletów normalnych i ulgowych do strefy basenowej mogą korzystać do końca roku (dodatkowo we wtorki i czwartki chętni mogą skorzystać z 20 proc. zniżki w świecie saun).

Przedstawiciele Nemo na razie nie podają, czy prowadzona w ostatnich tygodniach promocja znacznie zwiększyła frekwencję w aquaparku. Ocena „na oko” wskazywałby raczej, że nie, ale konkretne dane będą znane za kilka tygodni, gdy okaże się, czy wypaliła promocja po obu stronach Brynicy.

purz
Źródło: www.sosnowiec.gazeta.pl

Znaczy się co, wszyscy mają zniżkę? Genialny ruch marketingowy wink.gif Rozumiem że stali klienci są też traktowani jak wszyscy inni? Hmm.. mam wrażenie że Nemo ma pecha do osób nim zarządzających. Ale nie ma co się dziwić skoro stołki te są przydzielane przez władze miejskie.
Leszek
Z komentarzy do artykułu wynika, że posiadacze kart abonamentowych nie są objęci zniżkami.
BARES
CYTAT
BAS TAJPAN & BOB ONE w AquaPark "Nemo"

Już 23 marca o godz. 19:00 BAS TAJPAN & BOB ONE zaśpiewają w AquaPark "Nemo".

Bas Tajpan & Bob One - Wszystko na sprzedaż. Pomysł na „Wszystko na sprzedaż" zrodził się na początku grudnia, po czym natychmiast przystąpiono do jego realizacji i przez miesiąc w będzińskim Vibe Studio powstało siedem wspólnych utworów. Na płycie gościnnie pojawił się Rafał Karwot z zespołu Tabu oraz przedstawiciel brytyjskiej sceny reggae, Dark Angel. Większość utworów została wyprodukowana przez Bob One'a (z wyjątkiem „Nadszedł już czas", „Chodź" i „Pięści")

BAS TAJPAN & BOB ONE - PROTEST TOUR
Piątek, 23 marca 2012
Godzina 19.00 - 23.00
AquaPark "Nemo" - Wodny Świat
Bilety 15 zł; w dniu koncertu 20 zł

:)
CYTAT

Dąbrowa Górnicza ratuje aquapark Nemo i wyda na wykup akcji 2 miliony złotych

By ratować zadłużony dąbrowski aquapark miasto wyda 2 mln zł, na co zgodzili się właśnie miejscowi radni. Za te pieniądze wykupi 11 tys. 800 udziałów w spółce Nemo Wodny Świat (których wartość oszacowana została na 5,9 mln zł) od jednego ze wspólników Eiffage Budownictwo Mitex S.A.

Taka operacja sprawi, że po skumulowaniu własnych udziałów (40,9 procenta) oraz udziałów warszawskiej firmy, która aquapark budowała (32,28 procenta) będzie łącznie dysponować pakietem 73,18 procent, co ma dać jej przewagę podczas podejmowania przez wspólników kluczowych decyzji dla dalszych losów spółki. Docelowo gmina będzie się starać o wykup udziałów od pozostałych udziałowców, czyli spółki Nemo Investment (16,41 proc.) oraz Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej (10,4 proc.). Wtedy samodzielnie mogłaby zarządzać Nemo, a to jak podkreśla prezes zarządu spółki Antoni Marcinkiewicz jest w zasadzie jedynym rozsądnym wyjściem.

Dlaczego? Bo dąbrowski aquapark musi spłacić miastu łącznie 30 mln zł, które to wpłaciło w 2008 r. do Banku Ochrony Środowiska, tytułem poręczenia niespłacanego regularnie przez Nemo kredytu. Tym samym miasto uratowało wtedy aquapark przed upadłością, ale teraz powinno odzyskać te fundusze. To nie jest jednak takie łatwe, bo do spłacenia pozostało jeszcze ponad 27 mln zł, a umowa z miastem przewiduje, że miesięczne raty spłaty nie mogą być niższe niż 15 tys. zł. Do tego Nemo spłaca jeszcze 5 mln zł kredytu inwestycyjnego w BOŚ, rozłożonego na 147 rat, płatnych przez 12 lat. A to oznacza, że miesięcznie musi spłacać ok. 34 tys. zł.

- Kiedy miasto będzie miało sto procent udziałów może zamienić wierzytelności na udziały i wtedy zyskuje większy majątek niż zobowiązania finansowe. Bo wartość aquaparku po wycenie jest dużo wyższa niż 30 mln zł. Poza tym nie mamy żadnych innych długów, na bieżąco regulujemy wszystkie płatności wobec dostawców mediów, a w 2011 r. odwiedziło nas 360 tys. osób, czyli jak widać jest ogromne zapotrzebowanie na taki rodzaj rozrywki - przekonuje Antoni Marcinkiewicz, dodając, że podobną drogą poszły samorządy we Wrocławiu i Łodzi, gdzie także wykupiły udziały od pozostałych wspólników, by samodzielnie zarządzać aquaparkami.

Opozycyjni radni wskazali, że lepiej byłoby kupić takie akcje, płacąc za nie symboliczną złotówkę. Jak tłumaczy Bożena Słonka, naczelnik wydziału Nadzoru Właścicielskiego i Kontroli Wewnętrznej UM taka operacja nie jest możliwa, bo wtedy zgodnie z kodeksem handlowym od zaniżonej wartości udziałów trzeba byłoby zapłacić ogromny podatek.

- Spółka spłaca rocznie 1,5 mln zł zobowiązań finansowych, powstałych w latach 2002-2007 i wywiązuje się teraz regularnie z tych wszystkich płatności. Poza tym, to nie jest fabryka pieniędzy, ale taki obiekt ma przede wszystkim służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkańców - przekonywał Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Ostatecznie za projektem uchwały w sprawie przekazania 2 mln zł na wykup udziałów głosowało 15 radnych, 9 było przeciw, a jeden wstrzymał się od głosu.

CYTAT
gazeta.pl

Miasto ratuje aquapark, bo to atrakcja dla mieszkańców

Decyzja władz Dąbrowy Górniczej, które kupiły za 2 mln zł pakiet kontrolny zadłużonej po uszy spółki Nemo Wodny Świat, wzbudziła w mieście spore kontrowersje.

Przypomnijmy, że w 2004 roku (zanim w regionie przyszła moda na parki wodne) Dąbrowa Górnicza weszła do spółki z prywatną firmą budowlaną Mitex, która za ponad 50 mln zł na nieużytkach pokopalnianych w centrum miasta postawiła aquapark Nemo. Gmina miała mniej niż połowę udziałów, lecz poręczyła wekslami 30 mln zł kredytu.

Gdy spółka przestała go płacić, w 2008 roku bank ściągnął dług od urzędu miasta. Nemo oddaje należność w symbolicznych ratach, po mniej więcej 15 tys. zł miesięcznie. - W tym tempie spłata potrwa około 190 lat. A potem weźmy się za odsetki - kpi Grzegorz Jaszczura, były dąbrowski radny, który ostatnio zaalarmował mieszkańców, że wykup przez miasto pakietu akcji Mitexu to finansowy sabotaż.

Na zeszłotygodniowej sesji przy sprzeciwie aż dziewięciu radnych przyjęto rekomendację prezydenta Zbigniewa Podrazy, który uważa, że gmina powinna wykupić wszystkie udziały. Zaczęto od 32 proc. akcji Mitexu (wycenionych na 5,9 mln zł, lecz kupionych przez Dąbrowę za 2 mln zł). Teraz miasto ma już 73 proc. akcji aquaparku.

Zdaniem Jaszczury to niezrozumiały prezent dla byłego prywatnego wspólnika, który nie tylko uciekł od odpowiedzialności za proporcjonalną część długów parku wodnego, lecz także na odchodnym zarobił 2 mln zł. - W dodatku nikt się nie kwapił, żeby naliczyć dla gminy odsetki. Oceniam je na 8-10 mln zł od kapitału, którym spółka prawa handlowego obraca za darmo! Ale reszta wtopy przed nami, bo gmina skupi kolejne akcje. A dla jasności kilkudziesięciomilionowy dług Nemo wobec miasta w wyniku przejęcia udziałów wcale się nie zmniejszy, czyli mieszkańcy spłacą go sobie po prostu sami - krytykuje Jaszczura.

Antoni Marcinkiewicz, prezes Nemo i przedstawiciel miasta w spółce: - Umowy sprzed lat to zaszłości, na które nie mamy już wpływu. Wspólnicy nie tylko nie kwapili się, żeby spłacić dług, bo nie mieli takiego obowiązku, gdyż to gmina, a nie oni, poręczyła kredyt, a komornikowi najłatwiej zająć przecież samorządowe konta. Nie licząc garbu dawnego zadłużenia, park wodny na co dzień jest dochodowy, a wartość całego majątku, gdyby go dzisiaj wystawić na przetarg, wyniesie około 52 mln zł, czyli dużo więcej niż wierzytelność gminy. Dlatego uzyskanie przez miasto pełnej własności to jedyne rozsądne wyjście, by uratować aquapark.

Grupa przeciwnych decyzji radnych żałuje, że akcji Mitexu nie kupiono za symboliczną złotówkę, lecz władze Dąbrowy bały się, że musiałyby zapłacić domiar urzędowi skarbowemu za obejście realnej ceny. Grzegorz Jaszczura tymczasem od kilku lat postuluje, żeby Nemo Wodny Świat zwyczajnie postawić w stan upadłości.

- I co niby dobrego osiągniemy w ten sposób? - pyta retorycznie Marcin Bazylak, asystent i pełnomocnik prezydenta Dąbrowy Górniczej. - Syndyk sprzeda park wodny poniżej dzisiejszej wartości, miasto dostanie małą część zamrożonych pieniędzy, a straci jakikolwiek wpływ na przyszłość i rozwój popularnych oraz lubianych przez dąbrowian pływalni i saun - kwituje Bazylak. - Jeśli miasto będzie nareszcie samo zarządzać parkiem wodnym, ustrzeże się błędów, ryzyka i obciążeń, na jakie naraża spółka z mieszanym kapitałem.
Kamil_
Ceny do Nemo są teraz takie, że niewielu mieszkańców może sobie pozwolić na skorzystanie z jego atrakcji... W tygodniu 16zł za godzinę, w weekend 18zł za godzinę... Śmiech na sali...
Slyzaba
http://www.parkwodny-rudaslaska.pl/ - ciekawe jak mocno nowy park wodny w Rudzie Śląskiej wpłynie na NEMO?

CYTAT
8 grudnia
Nie zawiedliśmy się na Was. Tłum gości przybył o 12:00, by wspólnie świętować otwarcie Aquadromu. Pamiętajcie, że jesteśmy czynni codziennie do 22.00. Czekają na Was liczne promocje. ...
Bartek
Pewnie znacznie, bo sporo moich znajomych z Katowic, Chorzowa czy Tychów jeździło do Nemo, teraz raczej nikt nie będzie bo do Rudy Śląskiej jest po prostu bliżej.
darek.tyc
Nigdy tam jeszcze nie byłem czy warto tam iść? Ile kosztuje teraz tam bilet?
Bathurst
Cennik mają na stronie
http://www.parkwodny-rudaslaska.pl/
GniecionY
Warto w szczególności z dziećmi. Byłem w zeszły poniedziałek.
Z DG ponad 30 km, ale blisko autostrady więc łatwo trafić.
Ludzi w porównaniu z Nemo to garstka, atrakcje inne niż w nemo, rwąca rzeka jest na prawdę rwąca, ciekawa zjedzalnia zakończona lejkiem po którym wpada się do 2,5 metrowego basenu,
cena normalny 13 zł bez promocji. Na przykład w środy druga osoba za pół ceny.

KAMAZ
CYTAT(GniecionY @ pią, 18 sty 2013 - 19:57) *
Warto w szczególności z dziećmi. Byłem w zeszły poniedziałek.
Z DG ponad 30 km, ale blisko autostrady więc łatwo trafić.
Ludzi w porównaniu z Nemo to garstka, atrakcje inne niż w nemo, rwąca rzeka jest na prawdę rwąca, ciekawa zjedzalnia zakończona lejkiem po którym wpada się do 2,5 metrowego basenu,
cena normalny 13 zł bez promocji. Na przykład w środy druga osoba za pół ceny.

Jak można to się odniosę. Generalnie uważam, że aby zrelaksować się w miarę na luzie to trzeba wejść na dwie godziny. Zakładam że zazwyczaj czas na relaks jest w weekend (przynajmniej u mnie). No to zróbmy porównanie (na przykładzie mojej rodziny 2 + 1).
Ruda śląska: bilet "Razem" dla dwóch osób na 2h to 57 zł + 16 zł za dziecko. Razem 73 zł. Do tego doliczmy cenę paliwa - powiedzmy 10 zł. CZyli wychodzi 83 zł
Nemo: 2 x bilet normalny = 58 zł + dwugodzinny bilet maluch 14 zł czyli razem 72 zł. Nie liczę dojazdu bo ja akurat na nogach mam 5 minut. Od strony finansowej widać jest porównywalnie ze wskazaniem na Nemo. Co do tego czy się opłaca nie wypowiem się bo byłem tylko w Nemo i znam tylko ten aquapark. Nie mam jednak o nim najlepszego zdania. A jeżeli wolno mi wrzucić mój komentarz to osobiście w życiu bym nie wydał 70 zł (lub więcej) za rodzinne moczenie tyłka. Cokolwiek by taki aquapark nie oferował.
matidg
CYTAT
Rozpusta w aquaparku. Bo strefa saun rozluźnia i pobudza?

Niektórych sauna rozluźnia, a innych pobudza. W dąbrowskim aquaparku Nemo strefa saun stała się ulubionym miejscem spotkań homoseksualistów. - Wyrabiają tam takie rzeczy, że głowa mała - skarżą się klienci.

Nastrojowe światła, kłęby pary i zapach olejków eterycznych. Nic dziwnego, że strefa saun w dąbrowskim Nemo przyciąga tłumy klientów. Okazuje się jednak, że nie wszyscy przekraczają jej próg z myślą o zwykłym zrelaksowaniu się.

- Niedawno byłam świadkiem takich scen, że już nigdy się tam nie wybiorę - mówi dąbrowianka Magda i zaczyna opowiadać, jak dwóch mężczyzn siedzących w jednej z saun parowych zaczęło się publicznie dotykać i całować.

- Zdjęli ręczniki i zaczęli się nawzajem pieścić. Kompletnie nie zwracali uwagi na inne osoby, zachowywali się tak, jakby byli w sypialni. Jeden z panów siedzących po drugiej stronie zwrócił im uwagę i podobno przestali. Ja natychmiast wyszłam - mówi dziewczyna.

Sauny nie są po to, żeby uprawiać seks

Nie jest jedyną osobą, która była świadkiem nieobyczajnego zachowania w strefie saun. Inny z klientów mówi o orgiach, w których uczestniczyło nawet po kilka osób. - Sauny nie są po to żeby uprawiać seks - grzmi mężczyzna. Sytuację, którą go tak wzburzyła, opisał w e-mailu do dyrekcji Wodnego Świata. Napisał, że na jego oczach trzech młodych mężczyzn korzystających z sauny parowej zaczęło się „wzajemnie masturbować”. Dziwi go, że obsługa strefy saun pozwala na takie rzeczy.

O tym, że w Nemo od pewnego czasu spotykają się homoseksualiści, świadczą też wpisy na formach internetowych. „Najlepiej jest w domku alpejskim po ostatnim seansie około godz. 21. Jak się seans kończy, to wtedy przeważnie nikogo nie ma i można fajnie się zabawić, a po drugie jest okno, przez które widać, czy ktoś idzie” - napisał internauta gregdg, a inny dopytuje: „Kiedy najlepiej jest wpaść do Nemo, aby spotkać kogoś z naszych? Może ktoś poleci mi dzień i ewentualnie godziny?”. Szybko dostaje odpowiedź: „Ja tam w czwartek byłem i fakt, wiało nudą, chociaż nie do końca. Jeden kolega z drugim się w jacuzzi zabawiali, a i w parowej co nieco się działo”.

Prezes aquaparku: W niedwuznacznej sytuacji przyłapano kilka par

Antoni Marcinkiewicz, prezes dąbrowskiego Nemo, przyznaje, że zdarzają się klienci, na których półmrok sauny działa pobudzająco. Jedni wchodzą tu, żeby się odprężyć, inni pooglądać albo się pokazać. W niedwuznacznej sytuacji przyłapano kilka par, były też namiętne pocałunki w zaparowanych wnętrzach.

- Być może nie wszyscy znają zasady dobrego saunowania, w końcu nie jesteśmy Finami, którzy uczą się tego od dziecka, ale obsługa zawsze reaguje na sytuacje, które przekraczają normy dobrego zachowania - zapewnia Marcinkiewicz. - Nie pozwolimy, żeby ekscesy się powtórzyły - obiecuje.

Stanisław Sitarski z działu technicznego aquaparku przypomina, że mimo figurującej w regulaminie obowiązkowej (poza tekstylnymi wtorkami) strefy nagości, w saunach należy się okryć ręcznikiem. - Nie powinno się paradować nago poza kabinami - mówi Sitarski. Przyznaje, że zdarzają się klienci, którzy chodzą po strefie bez okrycia.

- Możemy na to przymknąć oko, jeśli oczywiście nie przeszkadza to innym, ale kontakty seksualne są absolutnie niedozwolone - mówi Sitarski. Dziwi się że klienci, którzy są świadkami takich sytuacji, natychmiast nie interweniują u obsługi.

Magda, która była świadkiem okazywania sobie miłości przez dwóch mężczyzn, przyznaje, że sama była zawstydzona. - Po prostu wyszłam i tyle. Nie powiedziałam obsłudze, bo i dla mnie było to krępujące, w dodatku bałam się, że mogę spotkać się z tymi panami w szatni. One są przecież koedukacyjne - podkreśla dąbrowianka.

''Nie zamierzamy dzielić klientów''

W Nemo wprowadzono już nowe zasady. Obsługa ma częściej zwracać uwagę na to, co się dzieje w kabinach i na bransoletki, które otrzymuje się przy wejściu. - Homoseksualiści zakładają je podobno odwrócone na drugą stronę - mówi prezes Marcinkiewicz.

Dyrekcja podkreśla jednak, że w aquaparku wszyscy są serdecznie witani, bez względu na orientację seksualną. - Nie dzieliliśmy, i nawet po tym incydencie, nie zamierzamy dzielić klientów. Regulamin musi być jednak przestrzegany - mówi prezes Nemo.

Tomasz przyznaje jednak, że sprawa uderza w środowisko homoseksualistów. - Jestem homoseksualistą i przykre, że przez pryzmat ''orgii'' w Nemo ludzie będą postrzegać nas jako seksualnych świrów. A przecież jesteśmy normalnymi ludźmi. Wśród osób heteroseksualnych też zdarzają się osobnicy, którzy nie mogą się powstrzymać od seksu w miejscach publicznych - mówi chłopak.

Milena Nykiel

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2IYNuXNDM

st1111
A to dlatego wczoraj parking przed Nemo był pełniutki.
Grzegorz-dg
W weekendy jest tam sporo osób parking dość sporo zastawiony samochodami a niby tak drogo ,A co do nemo to Prezydent Zbigniew Podraza znalazł w budżecie gminy 2 mln pln na wykup akcji nemo a na Dworzec Kolejowy już się pieniądze nie znalazły.
TeodorMotor
Panie i Panowie!
Czy był ktoś ostatnio (2 tygodnie) w Nemo i nabawił się kłopotów nosowo-zatokowych?
Bathurst
ja byłem tydzień temu ale tylko na części sportowej i odpukać nic
moja żona była jakieś 10 dni temu i w tą niedzielę z córką i odpukać też nic.
A co się dzieje?
TeodorMotor
CYTAT(Bathurst @ wto, 05 mar 2013 - 16:57) *
ja byłem tydzień temu ale tylko na części sportowej i odpukać nic
moja żona była jakieś 10 dni temu i w tą niedzielę z córką i odpukać też nic.
A co się dzieje?

Byłem tamże w poprzedni poniedziałek i w dzień później wylądowałem na L4 z ostrym nieżytem górnych oddechowych; w piątek było już OK. Polazłem wczoraj i dziś mam to samo... Jako że L4 się skończyło, wróciłem od poniedziałku do pracy, a tam kolega opowiada mi (normalnie pływa w Rudzie Śląskiej i Łazach), jak to był dwa razy w Nemo i czuje się nieszczególnie... Obaj ponarzekaliśmy na ilość "syfu" pływającego w sportowym.
Mam nadzieję, że to tylko przypadkowa koincydencja przypadkowych przypadków.
Bathurst
raczej przypadek, chyba że moja rodzina i ja to kosmici i ten wirus na nas nie działa wink.gif

W każdym razie zdrówka życzę - wiosna idzie szkoda czasu na chorowanie smile.gif
TeodorMotor
CYTAT(Bathurst @ wto, 05 mar 2013 - 22:49) *
raczej przypadek, chyba że moja rodzina i ja to kosmici i ten wirus na nas nie działa wink.gif

W każdym razie zdrówka życzę - wiosna idzie szkoda czasu na chorowanie smile.gif

ad. 1. mam nadzieję
ad. 2. dzięki! smile2.gif
Bathurst
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Mieszkańcy naszego miasta zapłacą za wstęp na basen 20 procent mniej
2013-03-18, Aktualizacja: dzisiaj 14:06

Aquapark Nemo Wodny Świat przygotował dla wszystkich dąbrowian niespodziankę, obniżając ceny części atrakcji o 20 procent.
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Promocja wiosenna będzie obowiązywać od 21 marca do 20 czerwca. Czego można się więc spodziewać po tej akcji? Przede wszystkim obniżek o 20 procent cen biletów basenowych normalnych i ulgowych. Będzie można skorzystać z takiej formy promocji za okazaniem dokumentu tożsamości. Promocja nie dotyczy kart abonamentowych i nie łączy się z innymi promocjami.

Poza tym w poniedziałki o 20 procent taniej będzie można kupić bilety do świata saun. We wtorki studenci (do 26 roku życia, za okazaniem legitymacji) kupią bilety na basen za 8 zł. W środy obowiązuje 20 procentowa zniżka przy zakupie biletów normalnych i ulgowych na basen. W czwartki z seansów w grocie solnej można skorzystać za 5 zł, a w piątki bilety na siłownię będą tańsze o 20 procent.

W okresie wielkanocnym Nemo Wodny-Świat także zaprasza do siebie. 30 marca w Wielką Sobotę w godz. 9-22. W niedzielę 31 marca aquapark będzie zamknięty, natomiast w drugi dzień świąt, czyli poniedziałek 1 kwietnia można skorzystać z atrakcji w godz. 9-21.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...ml#czytaj_dalej

Slyzaba
Czyżby oddech aquaparku Rudy Śląskiej na plecach naszego Nemo?
matidg
CYTAT
Nemo Wodny Świat. Miasto chce kupić udziały
2013-06-26, Aktualizacja: dzisiaj 10:00

Miasto chce kupić kolejne udziały w aquaparku Nemo Wodny Świat. Decyzja w tej sprawie zapadnie na środowej sesji Rady Miejskiej.

Projekt uchwały zakłada, że gmina Dąbrowa Górnicza kupi 3.800 udziałów spółki Nemo Wodny Świat Dąbrowa Górnicza Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej o łącznej wartości nominalnej 1,9 mln złotych od wspólnika, Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej w cenie 642 tys. 200 zł, czyli 169,00 zł za jeden udział.

Jak czytamy w uzasadnieniu projektu uchwały w tej sprawie nabycie udziałów od wspólnika – Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej jest kolejnym krokiem gminy w dążeniu do przejęcia całego kapitału spółki. Obecnie Gmina Dąbrowa Górnicza posiada 73,18 procenta udziału w kapitale zakładowym Spółki Nemo Wodny Świat Dąbrowa Górnicza Sp. z o.o. i jest jednocześnie jej największym wierzycielem. Po nabyciu przedmiotowych udziałów zwiększą się możliwości decyzyjne gminy w zakresie zapewniającym stabilność finansową i perspektywy rozwoju Spółki, co w konsekwencji przełoży się na wyższy poziom usług świadczonych na rzecz społeczności lokalnej.

Jednocześnie prezydent miasta Zbigniew Podraza wydał właśnie dwa zarządzenia, zgodnie z którymi przedłużył na kolejną kadencję okres zasiadania w Radzie Nadzorczej spółki Nemo Wodny Świat dwóm przedstawicielom gminy. Są to Stanisław Kaniecki oraz Małgorzata Ochęduszko-Ludwik, która powołana została jednocześnie na przewodniczącą Rady Nadzorczej dąbrowskiego aquaparku.
Bathurst
CYTAT
Uchwała Nr ..................
Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej

z dnia.....................................

w sprawie nabycia udziałów Spółki ?Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza? Sp. z o.o.
z siedzibą w Dąbrowie Górniczej

Na podstawie § 4 ust. 2 Uchwały Nr XV/259/12 Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej
z dnia 29 lutego 2012r. w sprawie określenia zasad wnoszenia, nabywania, cofania i zbywania udziałów i akcji w spółkach prawa handlowego przez Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza
(Dz. Urz. Woj. Śl. z dnia 16.03.2012r., poz. 1192) w związku z art. 18 ust. 2 pkt 9 lit. g ustawy
z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity ? Dz. U. z 2013r., poz. 594 z późn. zm.)
na wniosek Prezydenta Miasta

Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej uchwala co następuje:

§ 1

Wyraża się zgodę na nabycie przez Gminę Dąbrowa Górnicza 6.000 udziałów Spółki
?Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza? Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej o łącznej wartości nominalnej 3.000.000,00 zł (słownie: trzymilionyzł00/100) od Wspólnika ?Nemo-Investment? Sp. z o.o. w Czeladzi za cenę nie wyższą niż 1.014.000,00 zł (słownie: jedenmilionczternaścietysięcyzł00/100), tj.: nie więcej niż 169,00 zł (słownie: stosześćdziesiątdziewięćzł00/100) za jeden udział.

§ 2

Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Dąbrowa Górnicza.

§ 3

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodnicząca Rady Miejskiej
w Dąbrowie Górniczej

Agnieszka Pasternak

http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=65638
xMarcinx
Ile będzie płaciło miasto za utrzymanie aquaparku? czemu już nie PPP?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.