Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Park Wodny NEMO
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Arbas
Zaoranie kosztuje!
Podarujmy go przymusowo pomysłodawcom budowy - będzie taniej.
Pamiętam protesty mieszkańców przeciwko tej inwestycji. Temat był poruszany na kazdym spotkaniu przedwyborczym z lewicą i nie tylko.
Już wtedy, na podstawie rozeznania w miastach gdzie takie cudo było wiedzieliśmy, że to bardzo droga i nierentowna inwestycja.
Nikt z władzy wtedy nie zauważył, że mamy w mieście wody pod dostatkiem - 3 jeziora, a 4-te powstawało.
jedna_brew
QUOTE(Bartek @ Jun 2 2007, 12:58 ) *
Hmm taki młody to nie jestem, ale stary też nie tongue.gif

Nie wiem jakie Lipczyk umowy podpisywał, ale wiem jedno że Talkowski miał do bani prawników którzy kroili miasto na grube tysiące złoty za porady prawne które okazały się wielką bujdą na resorach. Teraz Podraza i pewnie przyszły prezydent za x lat będzie sprzątał burdel po Talkowskim i jego chorych wizjach o układach. Coś jak obecnie PiS i jego przystawki.

z tego co ja wiem, to byli tak źli, że wygrali w sprawie zawyzonych kosztów nowego urzędu miejskiego, który przypadkiem został zamówiony i wybudowany za lipczyka. chodziło bodajże o setki milionów pln. jedno jest pewne - talkowski był i tak lepszy od lipczyka, a sądząc po tym co zaczyna wyprawiać podraza (chciałby leką ręką 29 mln pln w błoto), to talkowski może powoli liczyć na kolejną kadencję i znowu będziemy dostawać "przegląd sukcesów talkowskiego"
:)
chyba czegos nie rozumiecie!

sytuacja jest fatalna i nie ma chyba wyjscia. Jesli miasto nie wezmie kredytu, ktory bedzie splacac latami, to bank sciagnie natychmaistowo te 29 czy 30 mln + odsetki, ktorych staraja sie uniknac. Wtedy trzeba bedzie i tak wziac kredyt na inwestycje albo wogole ich zaniechac.
Strasznie mnie wq***** te gierki politycznie bo przeciwnikom wladz zalezy tylko na tym aby miasto za kadencji przeciwnikow mialo sie jak najgorzej i najlepiej jakby nic sie nie udawalo.
Dodam ze nigdy nie glosowalem na SLD ( i nie zaglosuje wink.gif) ale zalezy mi na dobru miasta.

PS. Moze czesc radnych strusi woli wziac kredyt na inwestycje i wola zeby miasto stracilo te miliony odsetek, ktorych biorac teraz kredyt moze sie uniknie
jedna_brew
QUOTE(:) @ Jun 13 2007, 10:32 ) *
chyba czegos nie rozumiecie!

sytuacja jest fatalna i nie ma chyba wyjscia. Jesli miasto nie wezmie kredytu, ktory bedzie splacac latami, to bank sciagnie natychmaistowo te 29 czy 30 mln + odsetki, ktorych staraja sie uniknac. Wtedy trzeba bedzie i tak wziac kredyt na inwestycje albo wogole ich zaniechac.
Strasznie mnie wq***** te gierki politycznie bo przeciwnikom wladz zalezy tylko na tym aby miasto za kadencji przeciwnikow mialo sie jak najgorzej i najlepiej jakby nic sie nie udawalo.
Dodam ze nigdy nie glosowalem na SLD ( i nie zaglosuje ;)) ale zalezy mi na dobru miasta.

PS. Moze czesc radnych strusi woli wziac kredyt na inwestycje i wola zeby miasto stracilo te miliony odsetek, ktorych biorac teraz kredyt moze sie uniknie

słuchaj. aquapark to nie jest inwestycja, to po prostu źle zarządzany i zupełnie niepotrzebny obiekt na terenie dąbrowy. pasuje nam jak gumowce na koncercie :). trzeba wreszcie podjąć męską decyzję i zamknąć ten obiekt. można go będzie przecież sprzedać minimalizując w ten sposób potężne straty miasta.

przecież po kilku przeróbkach mogłoby tam powstać kolejne centrum handlowe, ewnetualnie obiekt wynajmujący pomieszczenia biórowe. wymagałby to nakładów, ale o to musiałby sie martwić prywatny inwestor, a nie gmina i jej mieszkańcy.

p.s. tak czy siak miasto będzie MUSIAŁO (dzieki ci o wielki lipczyku) zapłacić te 29 mln z kawałkiem, ale likwidując tej szajs unikniemy corocznego dopłacania 3,5 mln pln do tego interesu. likwidacja aquaparku, to czysty zysk w kontekście nieuchronnych strat.
kiedy wcale nie musi przynosic strat. Inne wyszly z klopotow i jakos funkcjonuja. W kraju budowane sa kolejne i mysli sie wciaz o nowych.
Najlepiej jakby odsprzedac to prywatnej firmie, udawadniajac ze klopoty wynikaly z fatalnego zarzadzania
jedna_brew
QUOTE(:) @ Jun 13 2007, 11:11 ) *
kiedy wcale nie musi przynosic strat. Inne wyszly z klopotow i jakos funkcjonuja. W kraju budowane sa kolejne i mysli sie wciaz o nowych.
Najlepiej jakby odsprzedac to prywatnej firmie, udawadniajac ze klopoty wynikaly z fatalnego zarzadzania

im szybciej miasto pozbędzie się tego problemu, tym mniejsze będą straty.
kwintosz
Bożesz Ty mój... rolleyes.gif Toż to czysta demagogia!!!! STOP!!
W jakim Ty świecie żyjesz?? Jeśli twoim zdaniem aquaparki są nie rentowne to chyba żeś z marsa albo choinki się urwał..
Nie ma niedochodowych parków wodnych.. są tylko źle zarządzane!! Brak reklamy, brak promocji, brak jakiejkolwiek wizji dla tego obiektu, ludzie z ograniczonym myśleniem rodem z PRLu i wiedzą tak żałosną że wstyd na stanowiskach kierowniczych!! to jest problemem!! Przez x lat nie wprowadzono programu naprawczego!! To jest chore a nie aquapark w 130tys. mieście, w promieniu 40km którego mieszka o wiele wiele więcej ludzi.

z tego co ja wiem, to byli tak źli, że wygrali w sprawie zawyzonych kosztów nowego urzędu miejskiego, który przypadkiem został zamówiony i wybudowany za lipczyka. chodziło bodajże o setki milionów pln. jedno jest pewne - talkowski był i tak lepszy od lipczyka, a sądząc po tym co zaczyna wyprawiać podraza (chciałby leką ręką 29 mln pln w błoto), to talkowski może powoli liczyć na kolejną kadencję i znowu będziemy dostawać "przegląd sukcesów talkowskiego"

Chyba nie wiesz o czym piszesz, bo nikt nic nie wygrał. Co z tego że orzeczono w że są zawyżone koszty, skoro p. Talkowski nie mógł zerwać umów!! To on odbierał budynek CA, czemu to zrobił mógł tego nie robić.
Też nie wiem czy wiesz ale ostatnie roztrzygnięcia sądowe są na niekorzyść gminy!! Talkowski wojował, nie płacił rat, odsetki rosły, kancelarie adwokackie się wzbogacały a miastu teraz i tak grozi spłata zaległości! w dodatku natychmiastowa jeśli miasto nie dogada się z Mitexem. Ale nie o tym jest temat..

Taka sama sytuacja jest z Nemo. Talkowski nie znalazł ludzi którzy potrafiliby poprawić sytuacje Nemo, a długi rosły z którymi teraz muszą się zmierzyć obecni radni. Nie zrobił NIC by poprawić tą sytuację, umiał tylko narzekać i nie płacić.

Prawda :) zgadzam się w całej rozciągłości. Tyle że teraz kredyt ten jest niezbędny. Utrata 30mln zł z budżetu to poważne kłopoty..

Co do próby zamiany Aquaparku na CH to nie skomentuje tego..
ewistafo
Moim zdaniem kasy się i tak uratować nie da, trzeba więc rzeczywiście opracować program naprawczy zainwestować w reklamę, zachęcić te jak piszecie 130 tys. ludzi do korzystania, to i może inwestycja zacznie się zwracać.

Nemo nie jest popularne bo jest drogie i każdy kto tam idzie bez przerwy patrzy na zegarek zamiast myśleć o zabawie i wypoczynku, powinno się wydzielić basen letni z brodzikiem dla dzieci i udostępniać tanio na cały dzień do kąpieli i opalania. Na pewno wielu z takich kąpiących kusiło by się na wejście na rurę, saunę i inne atrakcje na część krytą zostawiając w sumie tyle samo pieniędzy co za godzinkę czy dwie w obecnym systemie, ale przywiązywało by się do wypoczynku w NEMO gdzie można dłużej poleżeć na słońcu z laskami lub odpocząć z dziećmi.
Dejmon
Miasto już dawno powinno odsprzedać wszystkie swoje udziały w tym interesie prywatnej firmie. Nie zrobi tego jednak, bo straciłoby możliwość obsadzania tamtejszych stanowisk swoimi przydupasami. I dalej będzie to co jest, czyli kupa :) Jak się nie gospodaruje własnymi pieniędzmi, to zwykle wydaje się je lekką ręką. Na spłatę jednego kredytu, będzie się zaciągać kolejny.
abacil
Dzięki Ci :-) za to, że wprowadziłeś trochę ekonomii do dyskusji...
sosnowiec.info.pl

Dąbrowa zaciągnie kredyt na spłacenie poręczenia | 14.06.2007

Wczoraj radni Dąbrowy Górniczej wyrazili zgodę na zaciągniecie kredytu w wysokości 29 mln zł (na 10 lat) na spłacenie zobowiązań spółki Nemo - Wodny Świat wobec Banku Ochrony Środowiska.

Przed głosowaniem radny Grzegorz Jaszczura oświadczył, że klub PiS sprzeciwia się spłacie poręczenia za prywatna spółkę. - Sposób powstania tej spółki i poręczenie dla niej kredytu budzą wątpliwości - powiedział Jaszczura.
Tadeusz Orpych w imieniu kliubu LiD: - Głosowanie jest wyborem między większym a mniejszym złem.
Przewodnicząca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak przypomniała radnym uchwałę z 2001 r. w sprawie poręczenia kredytu dla spółki Nemo - Wodny Świat. Otóż 39 radnych było „za” poręczeniem kredytu, 2 wstrzymało się od głosu, głosów przeciwnych nie było.

Głosowanie uchwał dotyczących zmiany w budżecie miasta Dąbrowy Górniczej na 2007 rok i zaciągnięcia kredytu długoterminowego zakończyło się identycznym rezultatem: 12 głosów „za”, 8 „przeciw”, trzech radnych wstrzymało się od głosu.

Komentarz:
Radni wybrali mniejsze zło. Teraz przed wielkim egzaminem staje prezydent Zbigniew Podraza. Jeśli aquapark nie zacznie zarabiać, to do katastrofy w końcu dojdzie, a odpowiedzialność za to spadnie na prezydenta.

Janusz Lewanda
Arbas
Nikt mnie i innych reklamą, marketingiem, nowymi drogami, super zarządzaniem do Nemo siłą nie zaciągnie!

Bywałem natomiast chętnie na skromnych, odkrytych basenach przy dawnym pogotowiu i na Zielonej, gdzie za parę złotych można było spędzić czas na PŁYWANIU. Inne pseudoatrakcje nie są mi potrzebne.

Jestem za pozostawieniem basenu sportowego. Park wodny niechaj wróci odpłatnie do Mitexu. Stać ich na to. Są świetni w dbaniu o własne interesy.
michu
Racja - sprzedać i mieć to zgłowy! Bo, jako mieszkańcy zapłacimy podwójnie: za bilety i za kredyt zaciągniety przez miasto. Problem w tym, że w tej chwili raczej nikt nie zakupi zadłuzonej spółki. Myslę, że będzie tak: dzięki dużemu zaangazowaniu finansowemu miasta (czyli nas) i jesli uda się wybudowac hotel w okolicy - atrykcyjnośc obiektu wzrośnie - Nemo byc moze wyjdzie na prostą, i wtedy wyczyszczona z długów spółke kupi "jedynie słuszny" nabywca....

jakos nic nie słychac o pociągnięciu do odpowiedzialności ludzi, kótrzy zgodzili się na dziwne relacje właścicielskie (zaangazowanie finansowe i zobowiązania miasta - duzo wieksze niz innych wspólników - a realnie żaden wpływ na decyzje w spółce przy 40% udziałów) oraz członków zarządu i rady nadzorczej odpowiedzialnych za brak jakichkolwiek działań na rzecz poprawy wyników tej spółki

no, chyba, że wazniejsze sa posadki dla "krewnych i znajomych królika".....
kwintosz
Z tego co pisała prasa jakiś czas temu, to jeśli jej wierzyć, aquapark od momentu zmiany na stanowisku prezesa (czy inaczej nazwanej ciepłej posadki) przynosi zyski, takie aby móc spłacić bierzące zobowiązania. Nie te wynikające z odsetek czy kredytu..

Też wydaje mi się że miasto powinno odsprzedać udziały w prywatne ręce. Tyle tylko, czy to jest możliwe gdyby nawet znaleźli się chętni, skoro 29mln miasto musi spłacić przez to że kiedyś ktoś (radni, prezydent) postąpili niesłusznie godząc się na takie a nie inne warunki finansowania i zabezpieczenia inwestycji.

Do odpowiedzialności nie ma chyba kogo tu pociągać, wszystko chyba jest zgodnie z prawem. Problemem pozostaje czy te warunki na jakich powstał obiekt były odpowiednie.

Michu zapewniam Cię, że ciepłe posadki tam też są na pewno jak w każdej tego typu spółce. Przez całą prezydenturę p. Talkowskiego ktoś pełnił funkcje, które miały możliwość wpływania na wyniki finansowe i działalność NEMO. Czy gdyby wtedy przedsięwzięto jakieś środki, uniknęlibyśmy tego bałaganu..?? Chyba się już nie dowiemy..

Najgorsze jest to, że ten kredyt w obliczu takiej sytuacji to najlepsze wyjście.. (paradoks że kredyt jest najlepszym wyjściem?) gdyby decyzja była inna myślę że miasto musiałoby się zmierzyć z naprawdę poważnym problemem.

Oczywiście zaraz ktoś mi zarzuci że popolitykuje trochę, ale proszę bardzo. mamy wolny kraj.. ale działania PiSu w tej kwestii to jakieś totalne nieporozumienie, można tylko współczuć tym ludziom.. populizm, populizm i jeszcze raz populizm.. nic więcej. Nie zgodzić się na kredyt i możliwy brak 30mln zł w budżecie, to co to za problem? A co tam, przecież z problemem tym musiałby zmierzyć się prezydent z LiD a głupi naród wiedziałby że PiS w imię sprawiedliwości nie zgodził się na kredyt dla prywatnej spółki. Paranoja..
tomasz sołtysik
żeby sprzedać udziały w Nemo po rozsądnej cenie trzeba je wcześniej postawić na nogi...

nie mogę zrozumieć dlaczego niezła dyskoteka położona w centrum 130-tysięcznego miasta jest niedochodowa??

Co do Talkowskiego to jedno jest pewne - robił wszystko, żeby udowodnić, że Aquapark to chybiona inwestycja, począwszy od tego, że wstrzymał budowę układu komunikacyjnego a skończywszy na "doskonałym" nadzorze właścicielskim...

Co do ocen o trafności tej inwestycji to bym sie wstrzymał jeszcze na kilka-kilkanaście miesięcy, zobaczmy jak Nemo będzie sobie radziło w nieco życzliwszym klimacie...

Aquapark jak każda rzecz jednym się podoba drugim nie wink.gif
szer
Dąbrowa spłaci dług aquaparku

Dąbrowa Górnicza uratuje aquapark Nemo. Radni zdecydowali, że miasto zaciągnie kredyt na spłatę długu spółki
Wybudowany trzy lata temu Park Wodny "Nemo - Wodny Świat" miał być atrakcją, która przyciągnie spragnionych rozrywki mieszkańców. Niestety, okazało się, że kompleks basenów z sauną, kręgielnią, dyskoteką i lokalami gastronomicznymi cieszy się wprawdzie zainteresowaniem, ale nie aż tak dużym, by zarobić na zwrot zaciągniętego na inwestycję kredytu.

Gdy spółka przestała spłacać raty, bank wypowiedział jej umowę i zażądał od miasta wypłacenia udzielonego poręczenia w wysokości 30 mln zł. Warunkiem wycofania roszczenia było uregulowanie przez Nemo zaległości. Radni początkowo nie zgodzili się jednak na pożyczkę dla spółki. Zrobili to dopiero teraz. Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej, ma nadzieję, że bank umorzy karne odsetki. Anna Zubko z wydziału strategii, promocji, kultury i sportu uważa, że przy intensywnej promocji aquapark ma szansę wyjść na prostą. Zadowoleni z rozwiązania są i dąbrowianie.

- Dobrze, że miasto stanęło na wysokości zadania. Szkoda byłoby, gdyby aquapark został zlikwidowany, skoro wydano na niego tyle pieniędzy. Straciliby na tym głównie mieszkańcy, pozbawieni miejsca do rekreacji - ocenia dąbrowianka Anna Juszczyk.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Miasto chce kupic ponad 10% udzialow od PWiK za 3800zl

z projektu uchwaly na najblizsza sesje:

Uchwała Nr ..................
Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej

z dnia.....................................

w sprawie wyrażenia zgody na nabycie udziałów spółki „Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza” Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej

Na podstawie art.18 ust.2 pkt 9 lit.g ustawy z dnia 8 marca 1990r o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 142 poz.1591 z póź. zm.), na wniosek Prezydenta Miasta

Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej

uchwala:

§ 1

Wyraża się zgodę na nabycie przez Gminę Dąbrowa Górnicza 3.800 udziałów spółki „Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza” Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej od Przedsiębiorstwa Wodociągów
i Kanalizacji Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej w cenie 1,00 zł za jeden udział.

§ 2

Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Dąbrowy Górniczej.

§ 3

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia

Przewodnicząca Rady Miejskiej
w Dąbrowie Górniczej

Agnieszka Pasternak

UZASADNIENIE
do projektu Uchwały Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej

w sprawie wyrażenia zgody na nabycie udziałów spółki „Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza” Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej

Gmina Dąbrowa Górnicza posiada 40,9% udziału w kapitale zakładowym spółki „Nemo-Wodny Świat Dąbrowa Górnicza” Sp. z o.o.. W związku z poręczeniem przez Gminę do kwoty 30.000.000,00 zł kredytu inwestycyjnego udzielonego Spółce przez Bank Ochrony Środowiska S.A., dla zapewnienia większej kontroli Gminy nad Spółką Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej Uchwałą Nr XL/689/2001 z dnia 28 lutego 2007r. w sprawie: wprowadzenia zmian do uchwały Nr XXVI/518/2000 Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 26 kwietnia 2000r. w sprawie: AQUA PARK spółki z ograniczoną odpowiedzialnością p.n. „Nemo-Wodny Świat” z siedzibą w Dąbrowie Górniczej zobowiązała organ wykonawczy Gminy – Prezydenta Miasta do zachowania większościowego udziału Gminy w kapitale zakładowym „Nemo” Sp. z o.o. Do chwili obecnej warunek ten jest spełniony łącznie ze spółką PWiK Sp. z o.o., która posiada 3.800 udziałów „Nemo” Sp. z o.o. stanowiących 10,4% kapitału zakładowego.
Aktualna sytuacja ekonomiczno-finansowa „Nemo” Sp. z o.o. oraz Gminy jako poręczyciela postawionego przez BOŚ S.A. w stan wymagalności kredytu inwestycyjnego wymaga zdecydowanych decyzji właścicielskich co do sposobu sanowania Spółki w kontekście maksymalnego zabezpieczenia interesu Gminy w sytuacji spłaty wymagalnego zobowiązania w kwocie 29.000.000,- zł i wejścia w prawa zaspokojonego wierzyciela.
Powyższe wraz z decyzją organów PWiK Sp. z o.o. o zbyciu całego pakietu 3.800 udziałów „Nemo” Sp. z o.o. uzasadnia podjęcie niniejszej uchwały.

Dąbrowa Górnicza, 03 lipca 2007r.

Prezydent Miasta
Zbigniew Podraza
syzio
Czyli mam rozumieć że miasto ma 100%?
QUOTE(syzio @ Jul 9 2007, 15:08 ) *
Czyli mam rozumieć że miasto ma 100%?

nie

40,9%+10,4% to chyba nie 100%
syzio
Na to wygląda tongue.gif
michu
no, to teraz przynajmniej miasto będzie miao realny wpływ na tą spółkę - oby nie skończyło sie na kolejnych ciepłych posadkach - no i oby sie nie okazało, że trzeci wspólnik ma uprzywilejowane udziały (np co głosu na WZ)

co do samego Nemo - to w kwestii relacji z klientami porażka - od czwartku czekam na odpowiedź na mojego maila w prostej sprawie.......
www.dabrowa-gornicza.pl

Za darmo do Nemo

Od 16 lipca do 2 września uczniowie dąbrowskich szkół mogą bezpłatnie korzystać z basenów w aqua parku Nemo – Wodny Świat.

Do bezpłatnego wstępu upoważnia legitymacja szkolna. Baseny są czynne przez cały tydzień, uczniowie mogą z nich korzystać od godz. 9.00 do 20.00.

Przypominamy, że jednocześnie na basenie może przebywać 300 osób, w tym uczniowie korzystający z bezpłatnej oferty.
Bartek
Wow fajna promocja. Szkoda ze jestem juz taki stary :/
kwintosz
A jak to się ma do akcji ratowania NEMO i poprawy sytuacji materialnej tego obiektu, za prawdę nie wiem??!! W dalszym ciągu moim zdaniem nic w tym kierunku, aby tą sytuację poprawić, nie zrobiono. Mam nadzieję że to tylko jednorazowy "wyskok" po to aby młodzież i dzieciaki miały możliwość obejrzenia i skorzystania z atrakcji tego obiektu, a nóż się im spodoba i wrócą tu, już kupując bilety. Swoją drogą, nawet ta akcja jest zrobiona od dupy strony (sorki za wyrażenie). Czy mi się wydaje czy nawet o takiej promocji nie ma plakatów, reklam, ulotek itp.. Strasznie to źle wygląda.

Swoją drogą nikt w temacie nie napisał, że miasto zaczyna skupować udziały.. oprócz tych 10%, podobno trwają negocjacje m.in. z Mitexem by miasto miało 100%.

Obawiam się tylko, że przy takiej indolencji jaką nam prezentują nasi włodarze miasta i powoływaniu to coraz to nowych osób w tej spółce, jedynym ratunkiem byłoby wykupienie tego obiektu przez prywatną osobę lub firmę która umiałaby coś z tego wycisnąć (..tylko ten kredyt? chyba pozamiatane), bo mimo wszystko uważam że potencjał jest. Problem w tym że miasto chyba nie bardzo umie go wykorzystać a czas mija..
michu
Tekst z Zagłębie.info:
Gmina z pakietem większościowym Nemo Wodnego-Świata

Miasto stało się posiadaczem ponad 50 procent udziałów w spółce Nemo-Wodny Świat. Rajcy zgodzili się na wykup 3,8 tys. udziałów od dąbrowskiego Miasto stało się posiadaczem ponad 50 procent udziałów w spółce Nemo-Wodny Świat. Rajcy zgodzili się na wykup 3,8 tys. udziałów od dąbrowskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. Na każdą z nich trzeba wydać z budżetu złotówkę.

Dotychczas gmina miała tylko 40,9 procent kapitału zakładowego i nie mogła sama decydować o losach aquaparku. Teraz pozyska kolejne 10,4 procent, co ułatwi jej wpływ na to, co dzieje się w spółce. Trudna sytuacja finansowa Nemo Wodnego-Świata sprawiła bowiem, że miasto zdecydowało się niedawno na zaciągnięcie 29 mln zł kredytu za spłacenie jej zobowiązań wobec katowickiego oddziału Banku Ochrony Środowiska (w 2002 r. samorząd poręczył kredyt na tę inwestycję, który nie został spłacony).
Ogromna kwota kredytu sprawiła, że radni zobowiązali prezydenta Dąbrowy Górniczej do maksymalnego zabezpieczenia interesu gminy, a jest to możliwe właśnie dzięki przejmowaniu pakietów innych udziałowców.

- Jesteśmy także zainteresowani nabyciem akcji od spółki Nemo Investment w takiej samej cenie za każdą z nich - podkreśla Zbigniew Podraza, prezydent miasta.
Drugim największym udziałowcem nadal pozostaje jednak wykonawca całej inwestycji, czyli kielecka firma Mitex (ma 32-procentowy pakiet, czyli 12,8 tys. udziałów).
- Rozmowy z Mitexem na temat przejęcia ich udziałów trwają. Staramy się dojść do porozumienia - mówi prezydent Podraza.

Co do promocji, to mogliby ją ograniczyć do dni roboczych. Przez ostatnia niedzielę było ponad 1600 osób....
Dave
A ja się zupełnie nie zgadzam z taką "akcją"! Dlaczego dzieciary z D.G. mają korzystać z obiektu kompletnie za darmo i przez to powodować jeszcze większy spadek dochodu NEMO?! A ja jak już bym się nawet skusił na wizytę w tymże parku wodnym i zapłacił CAŁY bilet (bo co tam studenci? Ci się nie liczą!), to będe stał w kolejce do zjeżdżali 10 minut na jeden zjazd, bo okupią go "gapowicze"?!
Mądre to jest?! Nie mogła być mniejsza, ale jednak opłata dla szkolnioków?!
ewistafo
Dave - akcja ma sens, ci co teraz w ramach akcji przychodzą na basen, za kase i tak nie przyjdą, ale może złapią bakcyla i z czasem zaczną bywać i płacić. Byłem w tym tygodniu dwa razy i chociaż była też młodież nie było dużego tłoku. Zauważyłem że basen pod chmurką nie ma wzięcia, powinni zrobić bramkę i na dworze o połowe niższą stawkę, można by się poopalać i kąpać taniej, nie obciążając zjeżdżalni i atrakcji w środku. Nadal nie przyciągają ceny, brakuje promocji na godziny ranne i późnowieczorne, nie mówię o ździerstwie na saune, gdzie płacisz dwa razy, za basen na którym nie jesteś bo jesteś w saunie(nawiasem mówiąc pustej) i za saune.
mydliczek
Ranking aquaparków:
http://plaze.onet.pl/3,1,aquaparki,notowania.html
szer
Co????? ohmy.gif. Nasz jest na 4 miejscu? Lol laugh.gif
i nr 1 w PL heh biggrin.gif

http://plaze.onet.pl/3,1344705,aquapark.html

adres: "Nemo - Wodny Świat" w Dąbrowie Górniczej, Aleja Róż 1 - (Park Hallera), 41-300 Dąbrowa Górnicza, tel.(032) 6390579
baseny: 6 (w tym 4 kryte)
sauna: tak
jacuzzi: tak
zjeżdżalnie: 3 rurowe
temp. wody: 28 °C
sezon: cały rok

Nemo - Wodny Świat to jeden z najładniejszych aquaparków w Polsce, chociaż wielkością ustępuje niedalekiemu obiektowi w Krakowie. Znajduje się tu 6 basenów - 2 zewnętrzne (w tym 1 całoroczny) i 4 wewnątrz nowoczesnej hali. Łączna powierzchnia lustra wody wynosi 1642 m2. Znajduje się tu basen pływacki, rekreacyjny i brodziki dla dzieci. Główną atrakcją są trzy "rury" - zakręcone zjeżdżalnie. Oprócz tego znajdują się tu masaże wodne, jacuzzi, sauna, solarium, a także "rwąca rzeka". Czas ciekawie można spędzić na kręgielni lub grając w bilard, jest tu także dwupoziomowa dyskoteka. O żołądki zadbają dwie restauracje, są tu też bary (w dyskotece i kręgielni) oraz kawiarnia w dziale sauny

Atutem jest ładne położenie w Parku Miejskim, oraz dogodny dojazd - zarówno własnym autem jak i autobusami i tramwajami.
szer
Heheh nie no to sie nadaje do Faktu biggrin.gif. Każdy psioczy na nasz aqua park na dojazd i położenie, a tutaj piszą o dogodnym dojeździe biggrin.gif
Bartek
Bo dojazd jest super, tylko wy tak narzekacie! wink.gif
szer
No tylko nie każdy przyjezdny i nawet miejscowy jak tam dojechać :/.
syzio
"Nemo" jest w bardzo dobrze widocznym miejscu. "Drogę" do niego widać także z Alei Róż więc z dojazdem nie ma aż takiego problemu, ale jakość drogi nie powala
szer
No nie zawsze tak jest, nie zawsze... Akurat droga, która łaczy się z Legionów Polskich jest niezabardzo widoczna z dalsza, a pozatym jest baaaardzo szeroka biggrin.gif. No, a druga droga, która z Kościuszki jest dosyć daleko. Kazdy kto jedzie np. Aleją to będzie szukał drogi w pobliżu, a nie po drugiej stronie parku...
Dave
ewifasto!
Akurat zespół saun w NEMO jest na bardzo dobrym poziomie przy całkiem niskich cenach jak na aquapark! 35-45 groszy za minutę za 4 różne sauny, wypoczywalnię, zewnętrzny basen i "grotę" się wg mnie opłaca!
W Krakowie sauny są 2 razy droższe a jest ich 2 razy mniej i są mniejsze! Nie lepiej jest w TG!

Ciekawe, jak oni licząte 6 basenów (4 wewnątrz!) Nieckę kończącą zjeżdżalnię też nazywają basenem?! unsure.gif
I gdzie te 2 restauracje i dyskoteka? tongue.gif
ewistafo
Dave
Fakt sauny są OK, z otoczeniem, możliwością odpoczęcia na zewnątrz są całkiem do rzeczy, a co do rankingu, powstał chyba w oparciu o rozbujałe reklamówki, bo gdzie te 6 basenów i inne atrakcje nie wiem. Brakuje mi natomiast takich silnych biczy wodnych jakie są w kompleksie w Jaworznie.
maly off topic na konczacy sie sezon ogorkowy biggrin.gif

prawie jak Nemo biggrin.gif
szer
20 mln euro na aquapark ku czci Otylii

W Rudzie Śląskiej powstanie park wodny - zdecydowali radni. Dwa podobne obiekty w naszym regionie przynoszą straty, ale rudzkich samorządowców to nie zniechęca
O aquaparku władze miasta mówią od igrzysk olimpijskich w 2004 roku w Atenach, gdy pochodząca z Rudy Śląskiej Otylia Jędrzejczak zdobyła złoty medal na 200 m motylkiem.

By upamiętnić tamten sukces urzędnicy postanowili, że obiekt powinien nosić zdrobniałe imię Oti.

Budowa była już kilkakrotnie przekładana. Teraz rudzki samorząd obiecuje, że prace ruszą jeszcze tej jesieni i potrwają półtora roku. Aquapark ma powstać na kupionej przez gminę czterohektarowej działce w dolinie Kłodnicy w Halembie, tuż przy autostradzie A4.

Inwestycja ma kosztować ok. 20 mln euro. Pieniądze wyłoży niemiecka firma Koenig, miasto poręczyło natomiast kredyt, który firma zaciągnie, by sfinansować projekt. Za te pieniądze powstanie m.in. pełnowymiarowy basen sportowy, kompleks saun, zjeżdżalnie, brodziki, przyrządy do masaży wodnych, a nawet sztuczna plaża z kutrem rybackim. Nie zabraknie nawet śródziemnomorskiej roślinności.

- W mieście są już trzy kryte pływalnie, nie mogą one jednak być konkurencją dla mającego powstać parku - zapewnia Adam Nowak, rzecznik prasowy rudzkiego magistratu. Plany budowy zakładają np. pokrycie obiektu dachem z folii przepuszczającej promienie słoneczne. Dzięki temu w środku można będzie się opalać nawet zimą. Nowak zapewnia, że w Polsce nic podobnego jeszcze nie istnieje, dlatego Ruda Śląska liczy na gości nie tylko z aglomeracji śląskiej, ale i z innych miast.

Obydwa istniejące na naszym terenie parki wodne - w Tarnowskich Górach i Dąbrowie Górniczej - borykają się z kłopotami. Do pierwszego w zeszłym roku trzeba było dopłacić 664 tys. zł. Drugi znalazł się już na skraju bankructwa, ale tutejsza rada miejska upoważniła prezydenta do zaciągnięcia kredytu na jego ratowanie.

Nowak jest pewien, że taka sytuacja w Rudzie Śląskiej się nie powtórzy. Inwestycja ma zwrócić się w ciągu 25 lat.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Nie na temat naszego aqua parku, ale powiem, że działania jak u nas... Prywatny inwestor, ale miasto poręcza kredyt... Ten aqua park po paru latach jak nasz będzie na skraju bankructwa...
bzenek
QUOTE(szer @ Sep 13 2007, 19:13 ) *
Nie na temat naszego aqua parku, ale powiem, że działania jak u nas... Prywatny inwestor, ale miasto poręcza kredyt... Ten aqua park po paru latach jak nasz będzie na skraju bankructwa...

Swoją droga to ciekawe, że aquaparki w których maczają palce władze samorządowe mają rozliczne kłopoty. A taki park wodny w Krakowie (inwestycja czysto komercyjna) ma sie świetnie. Najlepszym przykładem jest to ,że ja wiem o parku wodnym w Krakowie, a o parku wodnym w Dąbrowie to chyba nawet w Katowicach mało kto słyszał. dry.gif

Czyżby jednak urzędnicza działalność menedżerska była funta kłaków warta ?
pulsatilla1214
a ja napiszę krótko:

w odległości 250 m od aquaparku biegnie trasa olkuska. gdyby w miejscu aquaparku był budowany market juz widzielibyśmy przy niej tablice, ze "w odległości 1 minuty buduje się xxxxx. uroczyste otwarcie xxxxx. serdecznie zapraszamy" (CH Pogoria pomijam, gdyż tam się jedynie mówi, ze buduje, a nie buduje, mam na mysli NORMALNE budowy typu Wrocek).

aquapark ile lat jest? jakies reklamy billboardowe ktoś widział..? ile osób codziennie przejeżdża Katowicką? Ilu potencjalnych klientów? jak nie widziałem, a są, to sorki, widocznie jestem mało spostrzegawczy wink.gif
kwintosz

Tajemnicze odwołanie prezesa

Najpóźniej do 15 października ma się odbyć konkurs, który wyłoni nowego prezesa dąbrowskiego aquaparku "Nemo Wodny Świat". Zdzisław Bosak, dotychczasowy prezes został odwołany ze stanowiska, choć jego umowa o pracę jeszcze nie została rozwiązana.

- Cóż, zrobiłem to, co było najgorsze i najtrudniejsze. Teraz aquapark może już sobie swobodnie funkcjonować więc stałem się zbędny - twierdzi Zdzisław Bosak.

Kiedy Zdzisław Bosak został powołany na stanowisko prezesa spółki "Nemo Wodny Świat" sytuacja finansowa aquaparku była fatalna. Złożony został nawet wniosek o upadłość spółki. Realizowany sukcesywnie program naprawczy sporo jednak zmienił na lepsze i dziś aquapark ma się coraz lepiej. Jeszcze w kwietniu Henryk Zaguła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej, o Bosaku mówił w samych superlatywach. Dziś już tak rozmowny nie był. Dąbrowscy urzędnicy nabrali wody w usta i cały dzień zajęło im udzielenie nam odpowiedzi na pytanie o przyczyny odwołania prezesa.

- Zdzisław Bosak został odwołany z funkcji prezesa. Do czasu rozstrzygnięcia konkursu obowiązki pełnić będzie Antoni Marcinkiewicz - mówi Przemysław Kędziorz z dąbrowskiego magistratu, który powodów tej decyzji podać jednak nie chciał. Mimo tego, że to właśnie miasto ma 41 proc. udziałów w spółce, a pozostałe kielecka firma Mitex (32 proc.) i Nemo Investment.

Antoni Marcinkiewicz o kadrowych roszadach wypowiadać się również nie chciał, ale o swoich planach mówił chętnie.

- Chcę postawić na reklamę i marketing. O dąbrowskim aquaparku musi być głośno i to nie tylko w naszym mieście, ale w całej okolicy. Poza tym musimy dostosować nasze ceny do możliwości ludzi, którzy mieszkają w regionie. To już zaczęliśmy robić. Ceny zostały obniżone - mówi Antoni Marcinkiewicz.

Nieoficjalnie mówi się, że powodem odwołania prezesa Zdzisława Bosaka był fakt, że nie chciał się zgodzić na znaczące obniżenie swojej pensji.
(gk) - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
spinacz
byłoby dobrze, gdyby nowy prezes wprowadził w czyny swoje słowa. powinien reaktywować dyskoteke, ale w takiej formie zeby naprawde przyciągała ludzi z całego regionu. myśle, że mozna postawic na imprezy tematyczne, zapraszać jakies gwiazdy itp. bo niestety za kadencji bosaka który podobno tak się nacharował dla dobra spółki biggrin.gif dicho stoi puste . zobaczymy czy nowemu preziowi starczy energii i pomysłów zeby rzeczywiście to rozruszać tak jak mówi.
Sebastian22
QUOTE(spinacz @ Sep 15 2007, 13:15 ) *
byłoby dobrze, gdyby nowy prezes wprowadził w czyny swoje słowa. powinien reaktywować dyskoteke, ale w takiej formie zeby naprawde przyciągała ludzi z całego regionu. myśle, że mozna postawic na imprezy tematyczne, zapraszać jakies gwiazdy itp. bo niestety za kadencji bosaka który podobno tak się nacharował dla dobra spółki biggrin.gif dicho stoi puste . zobaczymy czy nowemu preziowi starczy energii i pomysłów zeby rzeczywiście to rozruszać tak jak mówi.

Dyskoteka upadła bo była droga a nic specjalnego tam nie było....trzeba reklamy no i gwiazd. Teraz jest duzo imprez klubowych, powinni zorganizowac impreze pod patronatem VIVY czy jakiegos radia grajacego muzyke klubową (Planeta, Eska itp.)...
nie wiem od kiedy ale nareszcie maja nowa stronke. Taka sobie bez rewelacji ale przynajmniej juz nie przynosi takiego wstydu jak poprzednia
syzio
Pamiętam że w pierwszej odsłonie strony w Partnerzy było Pepsi. Zrezygnował?
kwintosz
Na nogi mnie ta strona nie powaliła, ale ruch w dobrą stronę. Przynajmniej nie wygląda jak tamta, jakby była wykonana przez gimnazjalistę na lekcji informatyki..

Skoro już jesteśmy przy temacie NEMO, dorwałem ostatnio ulotkę tego przybytku.. biggrin.gif wow.. chyba pierwszy raz! Zrobiłem zdjęcia, jak zawsze za dużo nie widać na nich (jak to na moich) wink.gif ale zawsze to coś dla tych co nie widzieli. Swoją drogą to bardzo dziwne, że reklamowane tam jest disco a jak wiemy ono od jakiegoś czasu nie działa. biggrin.gif Chyba że coś sie zmieniło w tej kwestii a o tym nie wiem?? huh.gif
I fotki:
NEMO ULOTKA 1
NEMO ULOTKA 2

P.S oczywiście na mapce "jak do nas trafić" nie ma zaznaczonej drogi dojazdowej tylko same główne.. Nie dziwne że ludzie nie wiedzą gdzie skręcić..
syzio
Na tej ulotce pisze że w Nemo jest 6 basenów. Może ktoś mi je opisać (po nazwach i mniej więcej gdzie się znajdują) bo ja znam tylko 4 (w tym 1 plac zabaw)
to pewnie dorwales te ulotke na koncercie Reni biggrin.gif Tez ja obejrzalem
kwintosz
Hahaha nic się przed wami nie ukryje laugh.gif No dokładnie, na koncercie.. Nigdy i nigdzie wcześniej nie widziałem aby je rozdawali lub aby było gdzieś stałe stanowisko z ulotkami.. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.