Jacek Kościelniak
Fri, 10 Nov 2006 - 12:52
Jako oficjalny sztab wyborczy kandydata na prezydenta Pana Jacka Kościelniaka odpowiadamy na zarzuty. Przede wszystkim nie jesteśmy w stanie odpowiadać za wcześniejsze wypowiedzi kierowane z naszego id, na którym najwyraźniej zalogował się nasz zagorzały zwolennik, przeciwnik ugrupowań lewicowych. Dostęp do komputera w biurze maja kandydaci przebywający tutaj często, szczególnie w okresie kampanii wyborczej. Obecnie z tego id piszemy i przedstawiamy nasze tezy, jako oficjalny, jak już napisaliśmy sztab wyborczy oraz sam kandydat Pan Jacek Kościelniak. W związku z tym przedstawiamy rozwinięte założenia programowe naszego kandydata odpierając jednocześnie zarzuty o przedstawieniu jedynie głównych i mało znaczących haseł.
Główne założenia programowe:
Korupcja dotyka wszystkich sfer naszego życia. Jest to jedna z patologii, która spotykamy w naszym mieście. Ta patologia niszczy nasze miasto. Korupcji i układom chcemy przeciwstawić samorządność i współdziałanie mieszkańców. Chcemy wprowadzić 3 zasady, które pomogą zwalczyć korupcję w Dąbrowie Górniczej.
1)Stanowiska dla profesjonalistów - nie dla rodzin radnych.
2) Przeźroczysty Urząd Miasta.
3) Czysta kasa – każdy grosz publiczny będzie rozliczony publicznie
Tylko stanowcze i systematyczne działania mogą uświadomić zdemoralizowanej części społeczeństwa Dąbrowy Górniczej, że czasy bezkarności i przewagi nad uczciwymi ludźmi się skończyły – zrobimy to, aby mieszkańcy czuli się bezpiecznie .
Bardzo ważne jest dla nas bezpieczeństwo na drogach. Chcemy je poprawić poprzez :wykonywanie systematycznych, okresowych przeglądów stanu technicznego jezdni, chodników oraz oznakowania, stwierdzone usterki powinny być usuwane w maksymalnie krótkim terminie.
Wprowadzimy szczególną ochronę miejsca zamieszkania. Nie jest ono dziś wystarczająco chronione. Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo dotkliwie i szybko reagować będą na wykroczenia i inne aspołeczne zachowania, które zakłócają spokój na ulicach i na osiedlach.
Poprawimy bezpieczeństwo w szkołach i okolicy, poprzez zwiększenie liczby patroli straży miejskiej i policji w tych miejscach. Za współpracę tych formacji ze szkołami rozliczać będą władze miasta.
Sukces w dziedzinie bezpieczeństwa osiągniemy tylko wtedy, gdy będziemy budowali wzajemne zaufanie danej społeczności w walce z przestępczością. Dlatego chcemy, aby władze miasta aktywnie włączyły się w działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa.
Samorząd powinien koordynować wspólne działanie mieszkańców, organizacji pozarządowych, kościoła i Policji w celu poprawy bezpieczeństwa. Dąbrowa Górnicza będzie miastem o wiele lepiej zarządzanym. Gdzie prawo wprost nie reguluje kwestii postępowania urzędniczego, zadziała zdrowy rozsądek. Najważniejsze jest podejście do sprawy! Chcemy zmienić nastawienie urzędników do mieszkańców poprzez wprowadzenie zasad zarządzania miastem.
1) Urząd Miasta przyjazny mieszkańcom
Urząd Miejski jest dla mieszkańców, każdy urzędnik musi to zrozumieć. Koniec walki z mieszkańcami, to z ich podatków utrzymują się urzędnicy.
2)Na stanowiskach kierowniczych będą ludzie doświadczeni i oddani mieszkańcom
3) Oszczędności w administracji. Chcemy dokonać oszczędności w każdym miejscu, gdzie jest to możliwe, zmniejszymy ilość członków rad nadzorczych i zarządów w spółkach gminnych do minimum ustawowego.
Tereny zielone to szczególne bogactwo Dąbrowy Górniczej. To one stają się miejscem wypoczynku, to tutaj buduje się nowe domy. Chcemy ich ochrony i racjonalnego wykorzystywania dla dobra wszystkich mieszkańców miasta.Dlatego za wprowadzenie istotnych zmian uważamy : wykonanie kanalizacji i jednostronnych chodników wzdłuż ciągów komunikacyjnych, renowacja boisk sportowych i obiektów rekreacyjnych jest konieczna, niech mieszkańcy i ich dzieci mają gdzie wypoczywać, istotne jest również utrzymanie szkoły podstawowe w dzielnicach zielonych zostaną utrzymane ze względu na bezpieczeństwo naszych dzieci.
Chcemy pobudzić rozwój budownictwa mieszkaniowego w mieście. Budownictwo tworzy najwięcej miejsc pracy. Chcemy inwestować w infrastrukturę, bo to sprzyja powstawaniu nowych miejsc pracy pod warunkiem, że zostaną uzbrojone nowe atrakcyjne tereny pod działalność gospodarczą. Dokonamy efektywnego zagospodarowania terenów przemysłowo - gospodarczych miasta, by kojarzyć inwestorów kapitałowych z kontrahentem gminy. Nikt nie przyjedzie zainwestować w Dąbrowie jeśli sami się nie będziemy promować, jako miasto przyjazne przedsiębiorcom i posiadającego atrakcyjne tereny i położenie.
Kultura i sport w naszym mieście powinny być dostępne blisko i dla każdego mieszkańca, dlatego zamierzamy : rozwijać osiedlowy sport poprzez :zwiększenie nakładów. W ramach rozwoju kultury pamiętamy również o muzyce, która jest nierozerwalnie związana z naszym miastem dlatego chcemy by miasto słynęło z muzycznych imprez nie tylko w regionie, ale i w kraju. Mamy miejsca na koncerty i festyny w całym mieście, mamy zdolną młodzież chcemy dużej ilości imprez w całym mieście by wszyscy mogli się bawić po tygodniu ciężkiej pracy.
pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 13:07
To wy komputera nie jesteście w stanie upilnować a całe miasto upilnujecie? To wy tam w PiS jeden komputer macie i tak każdy może do was przyjść i naskrobać coś? Jak dla mnie to trochę naciągane to tłumaczenie
Antoni
Fri, 10 Nov 2006 - 13:16
O kurcze, nie wiedziałem!!!
Po wrzuceniu nazwiska Zbigniew Meres w google pojawia się Biuletyn Informacji Publicznej a wnim:
http://bip.umpiekary.rekord.pl/zarzad/osoba.php?ident=475
vacu
Fri, 10 Nov 2006 - 13:33
QUOTE(Antoni @ Nov 10 2006, 03:16 PM)

O kurcze, nie wiedziałem!!!
Po wrzuceniu nazwiska Zbigniew Meres w google pojawia się Biuletyn Informacji Publicznej a wnim:
http://bip.umpiekary.rekord.pl/zarzad/osoba.php?ident=475ehh... Zauważyłem dzisiaj na plakatach Meresa ponaklejane taki ulotki a'la klepsydra a na nich info w stylu "W Piekarach go nie chciali" i "jaki to dąbrowianin co mieszka w Piekarach"...
Smutno mi, bo to najgorszy rodzaj kampanii, szkoda, że dotarł donaszego miasta a świadczy o niziutkim poziomie autorów plakatu... Po pierwsze z tego co wiem Meres urodził się w DG, po drugie Talkowski mieszka w DG i co z tego?
Jeśli macie odwagę to prosiłbym o ujawnienie się autorów "ulotki" abym mógł dopisać ich do listy "Na kogo nie głosować"
Bartek
Fri, 10 Nov 2006 - 13:43
Niech sie juz te wybory koncza bo nam tu takich Antkow bedzie coraz wiecej przybywalo ;-)
bzenek
Fri, 10 Nov 2006 - 13:47
QUOTE(Jacek Kościelniak @ Nov 10 2006, 02:52 PM)

W związku z tym przedstawiamy rozwinięte założenia programowe naszego kandydata odpierając jednocześnie zarzuty o przedstawieniu jedynie głównych i mało znaczących haseł.
Zawsze to jakiś krok do przodu. Szkoda, że tak późno. Program macie nawet fajny i generalnie mi się podoba. Co prawda nigdy nie zrozumem Waszej alergii na hipermarkety i nie wiem skąd weźmiecie pieniądze na spełnienie wszystkich postulatów. Podwyższenie wydatków przy obniżeniu podatków nie wydaje mi się możliwe. Wasz program Tanie Państwo okazało się zupełną fikcją. W całej Polsce nie dało się wprowadzić 18 i 32 procent PIT, a w Dąbrowie się uda?
Obietnicę obniżki cen wody i wywozu śmieci to czysta demagogia dla "ciemnego ludu". Ale nie mam pretensji - wiadomo wybory trzeba wygrać.
Moje wątpliwości leżą jednak gdzie indziej. Od roku Polska pod rządami PiS skręca wyraźnie w stronę komunizmu, a IVRP okazała się pustą wydmuszką. Kompetentnych i skutecznych ludzi w Waszych szeregach brak. Jak w takim razie chcecie sobie zapewnić wiarygodność i skuteczność w naszym mieście ? Zapewnicie mnie, że w Waszych szeregach nie ma więcej lokalnych Kurskich, Wasermanów, Gosiewskich i Macierewiczów ?
pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 13:47
No @Antoniemu gratulujemy refleksu.
A co do wywozu śmieci to nie demagogia tylko czysty idiotyzm. Są to w Polsce usługi w pełni wolnorynkowe całkowicie poza wpływami UM.
:)
Fri, 10 Nov 2006 - 14:03
czy ktos moze potwierdzic dzisiejszy czat z Panem Zagułą?
jesli bedzie to trzeba zamiescic info na forum
Fri, 10 Nov 2006 - 15:45
a jednak
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?showtopic=992 :)
@ pozdrawiam minelismy sie na czacie - jak wszedlem to mi mignales tylko

To Pan Zagula bedzie sam uczestniczyl?
pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 15:56
QUOTE(:) @ Nov 10 2006, 03:45 PM)

Tak przez telefon dogadaliśmy szczegóły z Panem Zagułą. Musze przyznać, że bardzo dobre wrażenie robi przez telefon i dosyć rzeczowo się wyraża.
Fri, 10 Nov 2006 - 16:41
to swietnie!!! :)
ciekawe jak bedzie z frekwencja bo wiadomosc niemal na ostatnia chwile i pora taka (piatek) - ja nie bede mogl uczestniczyc
bzenek
Fri, 10 Nov 2006 - 16:45
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 10 2006, 05:56 PM)

Tak przez telefon dogadaliśmy szczegóły z Panem Zagułą. Musze przyznać, że bardzo dobre wrażenie robi przez telefon i dosyć rzeczowo się wyraża.
Bo to jest sprawny i kompetentny polityk lokalny. Szkoda, że tak troszkę zawalił sobie kampanię. Mało go było widac.
Ja to mam nadzieję, że to panowie Podraza i Zaguła staną na przeciw siebie w drugiej turze. Wtedy przyciśniemy kandydatów na forum aż będą piszczeli
kwintosz
Fri, 10 Nov 2006 - 17:40
Z tym czy p. Zagułę mało było widać to bym polemizował. Na ulicy Mickiewicza chyba na każdym słupie "wisi" jego plakat. Pan Zaguła ma tą przewagę, że ma ugruntowaną pozycję jako polityk w naszym mieście. Ludzie go znają, jedni doceniają inni mniej.
Jak dla mnie to dziwna jest ta kampania wyborcza. Panowie: Meres, Kościelniak bardziej uderzają i wierzą w swoje partie. Liczą na to że ludzie zagłosują na nich bo głosują na swoją partie, nie na ludzi. Natomiast panowie Zaguła i Podraza mam wrażenie że chcą ludzi skusić mimo wszystko swoją osobą oraz programem. Co do urzędującego jeszcze prezydenta i jego startu w wyborach liczy on na to co dokonał przez 4 lata swojej kadencji. Trudno się dziwić mając w zanadrzu takie działo jak "PD". Dwoje ostatnich kandydatów mam wrażenie zupełnie się nie liczą.
Jak dla mnie mało było merytorycznej rozmowy o przyszłości, wizji miasta pod rządami konkretnych kandydatów. Szkoda że w mieście nie mogła odbyć się debata kandydatów z prawdziwego zdarzenia, coś na wzór tej z Sosnowca o której ktoś pisał na forum. To ostatnie godziny w której możemy wyrazić swoje zdanie na temat kandydatów, gdyz później zacznie obowiązywać cisza wyborcza. Mam jednak nieodparte wrażenie że zbyt dużego wyboru to my nie mieliśmy. Pozostało sobie tylko życzyć, jak największej frekwencji i tego że ludzie zachowają zdrowy rozsądek idąc do urn.
Pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 17:42
umiesccie zapis jeszcze przed cisza
tony montana
Fri, 10 Nov 2006 - 18:44
Nieźle p.Zaguła to sobie wykombinował;nie było go na forum przez całą kampanię a nagle,
w ostatniej chwili, postanowił "błysnąć".
Czat w godzinie i dniu, gdy większosć normalnych

ludzi relaksuje sie w kinie,
na imprezce itp. raczej nie przyciągnie wielu osób. Pojawią sie pewnie za to poplecznicy
kandydaty i zadjąc "wygodne" pytania pozwolą zaprezentować mu wszystkie atuty.
Jak dla mnie chwyt bardzo tani. No ale mam nadzieje, że chociaż moderatorzy troche pocisną p
ana Henia żeby nie popadł w samouwielbienie i nie miał tak "słodkiej" końcówki kampanii :)
pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 18:52
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam zadał kilka pytań
Mick
Fri, 10 Nov 2006 - 18:53
No nieźle nieźle. Trochę głupia pora, bo akurat miałem zamiar Powrót króla obejrzeć.
Ale kto wie, jak p. Henryk dobrze wypadnie to jemu będzie pisany "powrót" :)
Bartek
Fri, 10 Nov 2006 - 18:54
Nie chcial byc na chacie bylo zle. Teraz bedzie tez zle

Co wy okres macie? ;-)
Mick
Fri, 10 Nov 2006 - 19:11
Ciekawa ta kampania pod tym względem, że nie wiadomo kto ma jaką pozycję. Cztery lata temu wiadomo było, że tylko kataklizm może pozbawić zwycięstwa Lipczyka. I ten się zdarzył... :)
Jest pięciu kandydatów, z których chyba każdy może wejść do II tury. Jakbym miał obstawiać, to dałbym chyba taką kolejność:
1. Podraza
2. Talkowski
3. Meres, Kościelniak i Zaguła - któryś z nich o włos przegra z Talem
4. Dwójka kandydatów o łącznej liczbie 8 głosów.
Mam tylko nadzieję, że punkt 2 się nie sprawdzi, chociaż mam obawy, że dla zbyt wielu ludzi liczy się to, że Tal nie należy do żadnej partii, mieszka w bloku, otwiera muzea, przecina wstęgi...
vacu
Fri, 10 Nov 2006 - 19:53
QUOTE(Bartek @ Nov 10 2006, 08:54 PM)

Nie chcial byc na chacie bylo zle. Teraz bedzie tez zle

Co wy okres macie? ;-)
Nie no spoko, tylko pora beznadziejna, żeby chociaż było wiadomo wcześniej... A chodzi o to, że będzie mało gości i potem ktoś powie "a nie mówiłem, że ten czat jest do kitu"... A to nie tak niestety...
Bartek
Fri, 10 Nov 2006 - 22:07
Wlasnie w moje rece trafila gazetka "Przegląd Talkowskiego" którego autorem jest chyba Pan Tomasz Sołtysik poniewaz na pierwszej stronie pisze cos takiego:
"Za kilka dni wybierzemy radnych i Prezydenta DG. Korzystajac z prac jakie daje nam demokracja postanowilem zabrac glos w sprawach naszego Miasta najwazniejszch i pokusilem sie o podsumowanie kadencji Jerzego Talkowskiego. Tomasz Sołtysik"
Z tego co widze jest to 4 stronnicowy przeglad "dokonan" Pana Talkowskiego.
Chetnie bym zeskanowal, ale nie mam skanera w domu :/ A przed cisza wyborcza nie zdarze.
bzenek
Fri, 10 Nov 2006 - 22:16
QUOTE(kwintosz @ Nov 10 2006, 07:40 PM)

Z tym czy p. Zagułę mało było widać to bym polemizował. Na ulicy Mickiewicza chyba na każdym słupie "wisi" jego plakat. Pan Zaguła ma tą przewagę, że ma ugruntowaną pozycję jako polityk w naszym mieście. Ludzie go znają, jedni doceniają inni mniej.
Pozdrawiam
Bo ja wiem ? U mnie w Gołonogu to pana Zaguły nie było zupełnie widać. Właściwie nikogo z prezydentów poza panem Podrazą.
Tak w ostatniej chwili przyszło mi do głowy, że pan Podraza był wiceministrem zdrowia w koalicji, która zupełnie zachamowała reformę służby zdrowia. Łapiński - główny inicjator powołania NFZ dość szybko wyleciał z SLD i reprezentuje teraz jakąś Partię Emerytów i rencistów. Ale ciekawi mnie jaką rolę w tym powrocie do socjalizmu miał pan Podraza. Czemu nie wprowadzili współpłatności i prywatnych ubezpieczeń. Bo oddłużac szpitale z budżetu państwa to nie jest wielka sztuka. Niestety już chyba nie doczekam się odpowiedzi ale ponowię pytanie przed II turą.
QUOTE(Mick @ Nov 10 2006, 09:11 PM)

Jest pięciu kandydatów, z których chyba każdy może wejść do II tury. Jakbym miał obstawiać, to dałbym chyba taką kolejność:
1. Podraza
2. Talkowski
Zgadzam się z tym typem. Pan Podraza wydaje się najpoważniejszym kandydatem. Natomiast prezydent Talkowski ma wielki kapitał zebrany podczas czteroletniej bytności w życiu Dąbrowy. Po prostu nie sposób go nie znać.
Niestety w takim wypadku II tura może zkończyć się zwycięstwem Talkowskiego. Swoje głosy na pewno przekażą mu Dule, Koscielniaki i Meresy. Będzie kandydatem "polski solidarnej i styropianowej". Ciekawe jak zachowa się w takim wypadku pan Zaguła ?
robinson77
Mon, 13 Nov 2006 - 21:54
Witam wszystkich
Jeśli chodzi o zachowanie p.Talkowskiego po ogłoszeniu wynikow I tury ....bez kommenta...
Widzicie , należy głosować na ludzi kompetentnych i z honorem oraz kulturą osobistą
Np. na Pana Zbigniewa Meresa!!!
Polecam tą kandydaturę.
POZDRAWIAM
robinson77
Mon, 13 Nov 2006 - 22:04
@ robinson77
szkoda ze nic wiecej nam nigdy nie powiesz
Bartek
Mon, 13 Nov 2006 - 22:11
QUOTE(robinson77 @ Nov 13 2006, 09:54 PM)

Widzicie , należy głosować na ludzi kompetentnych i z honorem oraz kulturą osobistą
Polecam tą kandydaturę.
Bez przesady, kazdy z dwoch Panow Zbyszkow jest dobry. Minusem Pana Meresa jest to ze nie mieszka w naszym miescie i pewnie bedzie tutaj tylko gosciem (jesli wygra), ale mam nadzieje ze jednak nie.
Zreszta ja glosuje na p. Podraze :)
Hator
Mon, 13 Nov 2006 - 22:25
chyba kazdy z nas wie jak sie ma sytuacja w sejmie po wyborach rok temu
wpierw sejm zdobyl PIS a pozniej preziem zostal kaczuszek.
I co teraz mamy?? horror-jedna kaczuszka popiera druga.
a przeciez prezydent powinien byc ponad partiami !! blokowac idiotyzmy PISu, przepuszczajac tylko te normalne ustawy (czyli zero....?

)
ile to juz sie slyszalo co panowie kaczynscy razem wyknuli, a to sie naobrazali, a to pogorszyli stosunki z sasiadami, albo jak prezio lechoslaw stwierdzil, ze bedzie wszystkie inicjatywy PO (w przypadku ich rzadu) blokowac... zreszta kazdy chyba sie nasluchal.
Dlatego tez, majac na uwadze porozumienie PO-PIS o wspolpracy w radzie, a w zwiazku z tym znaczną wiekszosc opcji prawicy w radzie m (PO, PIS, "bezpartyjny" Talus

) -lacznie 14 osob => zwracam sie z apelem, aby zachowac rownowage sil w UM.
Tylko przeciwstawienie obu stron ku sobie da nam jako taka rownowage i mniejsze cyrki na szczeblu wladzy lokalnej.
dla mnie jest to jeden z wielu powodow by nie glosowac na kandydata PO - p. Meresa (osobiscie nic do niego nie mam).
Sory, ale od dzis do 26 XI bede agitowal na korzysc p. Podrazy, na ktorego mam zamiar glosowac i namawiac innych do udzielenia mu poparcia.
Nie mowie, ze p. Podraza jest idealny, ale dla mnie to najbardziej odpowiedni kandydat z mozliwych do wyboru.
pozdr
PS co do pana zaguly licze ze poprze Podraze (tymbardziej ze z PO odszedl) - mam nadzieje ze nie bedzzie sytuacji jak 4 lata temu.
pozdrawiam
Tue, 14 Nov 2006 - 08:48
Ja również uważam, że należy głosować na Pana Podraze. Co prawda popieram PO ale nie chce dokonywać wyboru w ciemno. Niestety o Panie Meresie to mam za mało danych. Jak na razie to wiemy, że Meres ma bogaty życiorys, jest generałem, strażakiem, byłym vice Prezydentem Piekar Śląskich. Prawie idealny kandydat. Ale prawie robi dużą różnice. Dalej nie znamy programu wyborczego, dokładnych zasług vice prezydenta dla Piekar Śląskich i nie wiemy, co naprawdę łączy Meresa z DG. Podejrzewam, że mimo odpowiednich kompetencji Meres nie jest wystarczająco zorientowany w sytuacji naszego miasta. Pewnie z tego wynika mało konkretna kampania wyborcza.
A teraz PO broń się. Co ciekawe Pan Meres zagląda na forum ale nie odpowiada na nasze pytania.
QUOTE(robinson77 @ Nov 13 2006, 09:54 PM)

Witam wszystkich
Jeśli chodzi o zachowanie p.Talkowskiego po ogłoszeniu wynikow I tury ....bez kommenta...
Polecam tą kandydaturę.
POZDRAWIAM
robinson77
Ile razy mamy tobie tłumaczuć że tutaj się nie spamuje???
niki
Tue, 14 Nov 2006 - 09:06
tak Bartek wiemy że bedziesz głosował na Podrazę.
A ja wbrew wszystkiemu co tu mówicie jednak na Meresa.
Znam obu Zbyszków osobiście i obu ich cenię i mam szacunek zarówno dla osoby jak i ich dokonań, ale niestety, za Podrazą ciągnie sie SLD i po mimo rzeczywiście dużych starań, żeby ten stary Lipczykowy układ przeciąc obawiam się że nie bedzie w stanie wszystkiego dopilnować.
Natomiast Meres jest zdecydowany przeciąć ten wrzód i fakt, że nie jest uwiązany do Dąbrowy jest najlepszym argumentem, bo nie będzie się cyckał - temu nie bo znam, tego żałuję, tamten zna tego itd.
Poza tym żeby uciąć spekulacje Meres jest rodowitym dąbrowianinem, tu się wychował i spędził całe dzieciństwo, a to że teraz wraca do Dąbrowy po osiągnięciu tylu sukcesów w życiu zawodowym to powinniśmy się cieszyc.
Na szczęście to właśnie on wygra :)
A co do postów do p.Meresa postaram się żeby pojawił się na forum i poodpowiadał :)
datmar
Tue, 14 Nov 2006 - 09:20
QUOTE(niki @ Nov 14 2006, 09:06 AM)

Natomiast Meres jest zdecydowany przeciąć ten wrzód
Wrzody (tudzież układy) to mamy przecinane od roku (a jakby uwzględnić obecność Pana Talkowskiego na stanowisku prezydenta DG - to u nas nawet dłużej

i ja podziękuję, jeśli tym miałby się głównie zajmować. Gdybym wreszcie poznał jakiś program Pana Meresa (nie to co przeczytałem na ulotce bo tak mało konkretnych niekonkretów to już dawno nie czytałem), mógłbym się zastanawiać.
pozdrawiam
Tue, 14 Nov 2006 - 09:43
QUOTE(Antoni @ Nov 9 2006, 11:55 AM)

I jeszcze jedno - w komitecie honorowym wyborców Marka Lipczyka znajdował się niejaki Zbigniew Meres, ten sam. którego plakaty wiszą teraz - moim zdaniem nieprzypadkowo - obok plakatów Talkowskiego.
Prośba do Tomasza Sołtysika o potwierdzenie tych danych. Jeżeli to prawda, to raczej całkowicie „rozmontowuje” to argumenty @niki.
tomasz sołtysik
Tue, 14 Nov 2006 - 10:52
tak, to prawda, Zbigniew Meres był w komitecie honorowym Marka Lipczyka, co moim zdaniem tylko dobrze o nim świadczy
pozdro
Dejmon
Tue, 14 Nov 2006 - 13:40
QUOTE(tomasz sołtysik @ Nov 14 2006, 10:52 AM)

tak, to prawda, Zbigniew Meres był w komitecie honorowym Marka Lipczyka, co moim zdaniem tylko dobrze o nim świadczy
pozdro
To świadczy o nim bardzo niedobrze :)
Bartek
Tue, 14 Nov 2006 - 13:56
To ze za Panem Podrazą ciagnie sie caly blok lewicy o niczym nie swiadczy bo glosujemy na czlowieka, a nie na partie.
Meres tak naprawde nasze miasto ma gdzies. To ze tutaj sie urodzil i spedzil dziecinstwo o niczym nie swiadczy i na pewno nie oddam na niego mojego glosu tylko i wylacznie z tego powodu. Meresa tak naprawde malo kto zna w naszym miescie i taka jest prawda. Podraze kojarzy naprawde wiele osob i ma ich glos mimo ze wczesniej glosowali na Zagule, Koscielniaka czy niestety na Talkowskiego.
Zreszta w naszym miescie duze poparcie ma lewica i jestem przekonany w 70% ze Podraza wygra.
tony montana
Tue, 14 Nov 2006 - 16:04
QUOTE(niki @ Nov 14 2006, 10:06 AM)

tak Bartek wiemy że bedziesz głosował na Podrazę.
A ja wbrew wszystkiemu co tu mówicie jednak na Meresa.
Znam obu Zbyszków osobiście i obu ich cenię i mam szacunek zarówno dla osoby jak i ich dokonań, ale niestety, za Podrazą ciągnie sie SLD i po mimo rzeczywiście dużych starań, żeby ten stary Lipczykowy układ przeciąc obawiam się że nie bedzie w stanie wszystkiego dopilnować.
Natomiast Meres jest zdecydowany przeciąć ten wrzód i fakt, że nie jest uwiązany do Dąbrowy jest najlepszym argumentem, bo nie będzie się cyckał - temu nie bo znam, tego żałuję, tamten zna tego itd.
Poza tym żeby uciąć spekulacje Meres jest rodowitym dąbrowianinem, tu się wychował i spędził całe dzieciństwo, a to że teraz wraca do Dąbrowy po osiągnięciu tylu sukcesów w życiu zawodowym to powinniśmy się cieszyc.
A co do postów do p.Meresa postaram się żeby pojawił się na forum i poodpowiadał :)
Fakt, że Meres nie jest, jak piszesz, "uwiązany " do Dąbrowy nie jest żadnym argumentem świadczącym o jego zdecydowaniu i stanowczych działaniach jakie podjąłby zostając prezydentem. Według mnie taki obrót spraw bardzo go osłabia. Jako osoba z zewnątrz zdany jest i będzie na otoczenie, w którym nie brakuje nieciekawych postaci ( nie wyobrażam sobie jakoś przecinania wrzodów i rozbijania ukladów np. z Borowiczem czy Nierychłym :) )
Z kolei Z.Podraza jest rzeczywistym liderem dąbrowskiej lewicy; ma stabilną pozycję w swoim środowisku a takze poza nim. Dał się poznać mieszkańcom z dobrej strony, dobrze zaprezentował sie w kampani i co najważniejsze przybliżył mieszkańcom swoje pomysły dla DG. Z.Meres to dla mnie wielki znak zapytania. Nie dało sie go uświadczyć na spotkaniach, nie było go na forum a ze strony internetowej spogląda na nas tylko jego sympatyczna twarz. Niestey jak dla mnie to troszke za mało. Wolałbym, aby przedstawił swoje zamierzenie i jakos umotywował zadadność powierzenie mu urzędu prezydenta.
Tadzik
Tue, 14 Nov 2006 - 16:22
QUOTE(niki @ Nov 14 2006, 09:06 AM)

Czy wygra to zobaczymy 26 XI
To sie staraj lepiej! Dziś rano pan Meres był na forum ale jakoś nie był skory do napisania jakiegoś posta!
mary cha
Tue, 14 Nov 2006 - 18:08
z racji tego ze pracuje w CA to spotkalem sie juz z pierwszymi rozmowami ludzi na ten temat.przy przegladaniu list po wyborach na radnych jedna pani rozpoczela dyskusje na temat Meresa.i wszczela mala klotnie.padaly stwierdzenia
-wszyscy popra Meresa.
-skad to pani wie?kto to pani powiedzial??
-"jak pan sobie wyobraza,ze co,ze ci ktorzy glosowali na pis to teraz zaglosuja na Podraze.to jest nielogiczne."-
-prosze Pani,nigdy nic nie wiadomo,ludzie zrobia co uwazaja za sluszne
-ale to nie logiczne.jak mozna glosowac na Podraze
-a co on pani zrobil??zabil pani kogos??
-to sie nie trzyma logiki.ludzie maja rozum.
-a spodziewala sie pani Lepera i Giertycha w rzadzie??
...
...
odszedlem
generalnie teraz trwa walka o stolki.pare osob chce sie utrzymac przy "korycie".nie zaprzeczam-mnie tez by bylo na reke jakby pare osob zostalo tam gdzie jest teraz:)ale popre Podraze.ma moj pewny glos.
Bartek
Tue, 14 Nov 2006 - 18:15
Ciemny lud ktory glosowal na Talkowskiego i Koscielniaka nie ma argumentow i potrafi tylko sie klocic i wymyslac cudowne historie jaki to Meres jest cacy, hehe.
Mick
Tue, 14 Nov 2006 - 19:25
A zatem pytanie do p. Meresa:
Co Pan odpowie na zarzuty, że od lat jest Pan mało związany z DG, bo swoje życie poukładał Pan gdzie indziej. Czy wystartował Pan na stanowisko prezydenta miasta tylko dlatego, że PO nie miała lepszej opcji?
A tak na boku - to ja dopuszczam taką możliwość, że p. Meres jest mocno związany z miastem, z którego pochodzi i w którym się wychował. Sam też przez wiele lat mieszkałem poza DG, ale sprawy miasta nigdy nie przestały mnie obchodzić.
Tak więc - czekamy na odpowiedź!
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 21:27
apeluje o obiektywniejsze pisanie o p Meresie - nie znamy go za bardzo wiec nie mozna powiedziec tak na 100% ze nie jest cacy czy jest.
Poslugujmy sie konkretniejszymi argumentami.
pozdr
Tadzik
Tue, 14 Nov 2006 - 21:33
no ale chyba brak programu dla miasta czy brak jakie jkolwiek aktywnosći (oprócz plakatów i ulotek) p. Meresa to jest chyba konkretny argument!
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 21:54
no tak tylko piszac ze ktos jest fe czy super podawajmy konkretne argumenty w tym samym poscie by to mialo "rece i nogi". Bo to co Bartek napisal "cacy czy nie cacy" wcale nie wynika z braku konkretnego programu - bo tak to wyjdzie, ze forum mieszkancow jest oficjalnym forum podrazy.
pozdr
kursor
Tue, 14 Nov 2006 - 22:08
QUOTE(kwintosz @ Nov 14 2006, 07:01 PM)

Boje się tylko koalicji Talek-PO-PiS, mam nadzieję że do takiej nie dojdzie. W innym wypadku możemy mieć doczynienia z sytuacja jaką mamy na wiejskiej..

Witam!
No niestety na to się zanosi ponieważ PO-PIS zawarli już porozumienie a Talkowski w zamian za poparcie Meresa rząda dla niespełnionego politycznie Edwarda Bobra - Przewodniczącego RM
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 22:22
wlasnie o tym pisalem wczoraj w tym topicu, ale o Boberku nie wiedzialem
... dlatego, moim zdaniem, nalezaloby glosowac na p. Podraze dla dobra DG!
kursor
Tue, 14 Nov 2006 - 22:23
Witam!
Zapowiada się zdażenie lub ciąg zdażeń następujacych po sobie, których jesteśmy obserwatorami lub uczestnikami i mamy wrażenie, jakby to się juz wcześniej zdażylo, śnilismy o tym czyli klasyczne de ja vu. Zwykle to wrażenie trwa nie dłużej niż 10 sekund u Nas w mieście pojawia się co 4 lata i trwa i trwa......
Tak więc Meresa popiera Talkowski w tandemie z Zagułą sic!
Na pewno będą świetnie wyglądali na wspólnym zdjęciu ponieważ Pan Henryk ma duży dystans do swojego wyglądu Pan Jerzyk nie kontroluje mimiki a generał obejmię ich swymi silnymi ramionami wypracowanymi przy obsłudze motopompy.
Oczywiście chcą zapobiec układom w Dąbrowie Górniczej
pozdro
pozdrawiam
Tue, 14 Nov 2006 - 22:56
QUOTE(kursor @ Nov 14 2006, 10:08 PM)

Witam!
No niestety na to się zanosi ponieważ PO-PIS zawarli już porozumienie a Talkowski w zamian za poparcie Meresa rząda dla niespełnionego politycznie Edwarda Bobra - Przewodniczącego RM
No i tu dokładnie potrzebne jest doświadczenie i znajomość specyfiki polityki w DG. Widzę, że Talkowski handluje swoim nic nie wartym poparciem. Ludzie, którzy poparli Talkowskiego na pewno nie zagłosują na kandydata Lewicy. To czy Tale udzieli poparcia czy nie, nic tu nie zmienia. Z mojego doświadczenia to taka informacja i tak nie dotrze do elektoratu Talkowskiego. A to z tego powodu, że Talkowski ma słabe kontakty z mieszkańcami a przeciętne osoba głosująca na niego jest bardzo słabo zorientowana w polityce. Więc zwrócę się do Pana Meresa osobiście. Niech Pan nie wdaje się we współpracę z człowiekiem, któremu mieszkańcy wystawili czerwoną kartkę za jego nieodpowiedzialne gospodarowanie miastem. To, że znalazł się Pan w II turze jest efektem właśnie tego, iż mieszkańcy chcieli odsunąć Talkowskiego od władzy. Proszę uszanować decyzję mieszkańców.
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 23:01
mysle ze wartaloby ta sprawe naglosnic - musimy aktywnie powalczyc o nasza przyszlosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sami napszemy elaborat i wyslemy do gazet czy tylko zamailujemy jaki jest problem z wladza w DG?
wiem ze nalezaloby wpierw poczekac co p. Meres ma do powiedzenia, ale
1 sprawa wymaga szybkiego dzialania
2 pan Meres jakos nie kwapi sie do wypowiadania na forum
3 aprobujac koalicje PO-PIS-Talus'y p. Meres juz wyrazil swoje ciche przyzwolenie na taki stan rzeczy
Ludzie zrobmy cos z tym bo sie nam szykuje powtorka z rozrywki
kwintosz
Tue, 14 Nov 2006 - 23:08
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 14 2006, 10:56 PM)

No i tu dokładnie potrzebne jest doświadczenie i znajomość specyfiki polityki w DG. Widzę, że Talkowski handluje swoim nic nie wartym poparciem. Ludzie, którzy poparli Talkowskiego na pewno nie zagłosują na kandydata Lewicy. To czy Tale udzieli poparcia czy nie, nic tu nie zmienia. Z mojego doświadczenia to taka informacja i tak nie dotrze do elektoratu Talkowskiego. A to z tego powodu, że Talkowski ma słabe kontakty z mieszkańcami a przeciętne osoba głosująca na niego jest bardzo słabo zorientowana w polityce. Więc zwrócę się do Pana Meresa osobiście. Niech Pan nie wdaje się we współpracę z człowiekiem, któremu mieszkańcy wystawili czerwoną kartkę za jego nieodpowiedzialne gospodarowanie miastem. To, że znalazł się Pan w II turze jest efektem właśnie tego, iż mieszkańcy chcieli odsunąć Talkowskiego od władzy. Proszę uszanować decyzję mieszkańców.
Dokładnie. To jaki mamy skład w II turze wyborów jest właśnie efektem działań p. Talkowskiego podczas piastowania urzędu prezydenta miasta. On poprostu, nazwijmy to ładnie ale po imieniu: nie sprawdził się na owym stanowisku. Miasto straciło ogromną liczbę pieniędzy oraz zmarnowało 4 lata w których istniała szansa na poprawe życia mieszkańców, infrastruktury miejskiej itd.. Owy pan jako prezydent miasta, uwidocznił nam wszystkim jak ważną funkcję dla nas wszystkich piastują kolejno wybrańcy narodu. Niestety, szkoda że akurat w ten sposób. Jedynie co mógł nam zaprezentować to zaściankowość, niegospodarność, brak kompetencji i zdrowego rozsądku. Można tak wymieniać długo, tylko po co?? Wybory się odbyły, prezydenta już nie ma, został on odsunięty od władzy w powszechnych wyborach. Dlatego ważnym jest to o co prosił @pozdrawiam Prosiłbym o zachowanie zdrowego rozsądku w tej kwestii.. to my mieszkańcy zdecydowali że jesteśmy w tym miejscu.
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 23:14
coz - ja z kolei jestem pragmatykiem i raczej dmucham na zimne niz pozostawiam sprawy same sobie.
jak chcecie to ten zdrowy rozsadek mozecie zachowac dla siebie, obyscie tylko potem nie plakali, ze jest jak jest.
sami zobaczycie co kolejne dni przyniosa za rewelacje...
tylko czy potem nie bedzie juz za pozno na informowanie spoleczenstwa... ?
kwintosz
Tue, 14 Nov 2006 - 23:29
A czy ja napisałem gdzieś, że nie jestem za takim pomysłem?

Owszem jestem, tylko nie bardzo widze możliwość jego realizacji. Myślisz że gazety tak chętnie o tym napiszą? Trzeba znaleźć sposób a to nie jest łatwe. Ale tak to już jest najczęściej u nas że tak naprawdę, po głosowaniu nagle te osoby mają swoich wyborców głęboko w wiecie gdzie.
Hator
Tue, 14 Nov 2006 - 23:43
sposoby, ktore dadza sie zrealizowac
1) OBIEKTYWNY i szczegolowy opis tego co sie dzieje w radzie miejskiej i wyslanie takiej wiadomosci na gg. Mam nadzieje ze ludzie, sami sobie prawidlowe zdanie wyrobia na ten temat
2) artykul w zaglebie.info - mysle ze krawiec w imie "rozwoju zaglebia" poszedlby na reke. Link taki do artykulu rowniez mozna poprzesylac na gg.
a poza tym: agitacja wyborcza? rozmowy na gg z ludzmi? dyskusja na innych forach miejskich? - mozna wiele zrobic - wszystko zalezy od checi i wziecia sprawy w swoje - nasze rece
narzekamy, ze samo pisanie o problemach miasta nic nie daje, chcieliscie miec wplyw na losy miasta ? to teraz jest wlasnie taki moment, kiedy tez cos mozemy zrobic dla DG.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.