Hator
Mon, 02 Oct 2006 - 21:10
Odnosnie postu pana Podrazy pozwole sobie na polemike. A wiec co do szybkiej koleji na terenie GOPu to proponuje przeczytac Panu nasze wynurzenia na ten temat pod tym linkiem:
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ic=24&st=40Tam raczej wynika, ze na cos takiego przy obecnym stanie faktycznym nie ma szans.
DTSka tak samo nie wplynie na ewentualne plany wobec dworca PKP - sam Pan wczesniej wspominal iz tereny koleji to wlasnosc PKP takze budowniczy autostrady napewno nie beda budowac na cudzym terenei - dlatego dla mnie zwiazek DTS-DWORZEC raczej nie istnieje.
Oczywiste jest, ze fundowanie drogich prezentow nie jest ekonomiczne racjonalne, ale przeciez sa chyba inne racje - jak np, taka ze miasto 130 tys. przez podroznych koleja - reszta kraju- postrzegane jest jak jakas kilkutysieczna wiocha, pozarastana krzakami i łąkami. Inaczej mowiac - przebudowa dworca, w taki sposob aby podroznym zareklamowac turysttcznie dabrowe to tez "strona medalu" - tylko ze ta druga. przykladowo na peronie mozna postawic wielkie plansze z ogromnymi zdjeciami miasta - na kilku duze zdjecia zabytkow, na kolejnych jeziora z zaglowkami, na innych znow Jura - pustynia bledowska, lasy wraz z rowerzystami pomykajacymi na dobrze oznakowanych trasach itp - pomyslow i sposobow realizacji jest sporo. A to tylko sam peron - nie mowiac o jako takim przebudowie budynku dworca wrac z postawieniem np informacji turystycznej.
Poza tym, ten wart kilku milionow prezent, jakos nie byl przeszkoda, dla gmin, o ktorych Pan wspomnial. Bedzin, Sosnowiec i inne miasta spoza naszego regionu - mimo, ze wiedzialy w co sie pakuja - zdecydowaly sie na remont- czemu my mamy sie nie decydowac? Kolej sama zapowiedziala, ze dworzec dabrowski ja nie interesuje - wiec mamy tak to wszystko zostawic jak jest?
Pan uwaza, ze dworzec nie jest istotna sprawa dla mieszkancow, a ja sie znow nie zgadzam. Sama aktywnosc forumowiczow w temacie naszego dworca przeczy Panskiej tezie. Oczywiscie moze Pan powiedziec, ze na forum siedza milosnicy koleji, ale to ja znow spytam - czego mieszkancy poprzednio domagali sie m in od nowo wybranego prezydenta?? .... remontu dworca!
A na koniec argument z innej beczki - nasze dworce to dawna trasa wiedenska - i dworce m in w centrum i zabkowicach to zabytki, o ktore trzeba dbac.
Bardzobym Pana prosil o odpowiedz w tej sprawie.
A do forumowiczow:
moze inaczej zrobimy - na kogo My powinnismy zaglosowac? ktos ma jakies konkretne propozycje? pogadajmy o tym bysmy oddawali glos swiadomie a nie na chybil trafil!!! NIE CHCE KOLEJNYCH ZMARNOWANYCH LAT DLA NASZEGO MIASTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kwintosz
Mon, 02 Oct 2006 - 23:11
Jak już mówiłem proponowałbym zaproszenie do dyskusji także innych kandydatów na prezydenta miasta. Pare nazwisk już jest znanych, wiec wystarczy się z nimi skontaktować i im to zaproponować, chodźby się miała część tylko zgodzić to już jest zawsze coś.. Tak czy siak zaproszenie musiałoby iść od "władz" forum. Proponowałbym dyskusje na forum a następnie np. w dogodnym terminie dla obu stron np na chacie internetowym jak już to ktoś proponował. Za dyskusją na forum przemawia to że wszystkie rozmowy są stale dostępne, pisać można wtedy kiedy się ma czas, czytać także a więc więcej osób na tym skorzysta bo na rozmowa live na chacie jak mniejmam może z 20 osób by się pojawiło.. Poza tym pomyślałem, jakby chociaż pojawiło się 3 kandydatów można by było przeprowadzić małą reklamę, iż na forum odbywa się debata z kandydatami na prezydenta miasta. Wykorzystać wybory także do reklamy forum. Nie wiem ile kosztuje ogłoszenie powiedzmy na tydz. w Dzienniku Zachodnim ale można by pomyśleć czy się na to nie szarpnąć, można wydrukować z 50 kartek A4 z reklamą forum i poprzyklejać w najważniejszych punktach miasta, koszty nie duże a myślę że cześć mieszkańców byłaby zainteresowana tym..
Innego wyjścia, jak rzeczową debatę z kandydatami nad problemami miasta i planami, by być pewnym swojego wyboru nie wiedzę.. można co prawda strzelać po opcji politycznej jaką kandydat prezentuje. Tylko pozostaje pytanie czy głosujemy na partie polityczną czy na konkretnego człowieka i to co może jego wybór nam dać ..??
Hator
Tue, 03 Oct 2006 - 00:37
a wiec tak
- Jacek Kościelniak
Jacek.Koscielniak@sejm.pl - Zbigniew Meres
zarzad@um.piekary.pl (mail do um piekary -> tam p. Meres pelni role v-ce prezydenta) ,dg@smd.org.pl (stow. mlod. demokr - oni tez pewnie maja kontakt do tego pana) - Zbigniew Podraza
ten pan dziala na forum ale w kwestii scislosci
Zbigniew.Podraza@sejm.pl - Jerzy Talkowski
coz - zeby bylo sprawiedliwie to z koniecznosci tez wspominam: rzecznikprasowy@dabrowa-gornicza.pl (kontakt przez rzecznika p. Bebena) - Henryk Zaguła
hzagula@silesia-region.pl - Edward Bober
znalazlem tylko telefon
261 30 97 0 606 986 725 - w tym komorka
Prosba do moderatorow/adminow -> by do tych Panow - oficjalnie z domeny forum - jak najszybciej wyslac zaproszenia do rejestracji i polemiki Do Pana Bobera - np smskiem

PS znacie sie na www wiec prosze takze o wykombinowanie jakiegos czata - moderowanego - na ktorym - po uzgodnieniu terminu - przeprowadzilibysmy debate
pozdr
pozdrawiam
Tue, 03 Oct 2006 - 02:32
Całkowicie zgadzam się z Hatorem, że dworzec jest najważniejszy dla mieszkańców DG. Również obserwuje wielkie zainteresowanie tym tematem na forum i nie tylko. Mieszkańcy po prostu wstydzą się tego „obiektu”. Dlatego trudno sobie wyobrazić coś ważniejszego od sprawy dworca, a także trudno mówić o DG, że jest nowoczesna z taką stodołą.
No, ale Hator z tą DTŚ to pojechałeś. Budowniczowie to akurat na pewno będą budować na terenach PKP zgodnie z ostatnim planem. DTŚ w dużej części będzie budowane na terenach nienależących do miasta i z tym wiążą się ogromne problemy. Oczywiście dokładny przebieg zarówno DTŚ jak i torów nie jest znany.
Więc skoncentrujmy się przynajmniej na gruntownej odbudowie tego, co już jest. Do tego może wreszcie zostanie zbudowane jakieś bezkolizyjne przejście przez tory, bo przejeżdżające z prędkością 10 km/h intercity to już maksymalne ośmieszanie naszego miasta. No jest jeszcze jedna opcja, że władze miasta wreszcie stworzą ostateczny plan przebiegu torów i DTŚ i wtedy będzie można poważnie dyskutować o inwestycjach nie tylko dworcowych.
Hator
Tue, 03 Oct 2006 - 08:53
no z ta dts'ka to napisalem nie o to dokladnei o co mi chodzilo

... na ksztalt dworca dtska raczej nie bedzie miala wplywu - jak juz co to przebieg torow w dalszej okolicy (nikt przeciez nie bedzie stawiac wiaduktow nad peronem czy dworcem)
... no chyba ze ja cos nie jestem aktualny w temacie dts - calkiem mozliwe.
CZY KTOS Z MODOW/ADMINOW PODJAL SIE JUZ MOZE AKCJA INFORMACYJNA ODNOSNIE NASZEGO FORUM? pytam bo nie wiem a zostal tylko miesiac do wyborow
darek
Tue, 03 Oct 2006 - 22:22
ja głosuje na meresa

mam dość polityków
pozdrawiam
Tue, 03 Oct 2006 - 22:42
QUOTE(darek @ Oct 3 2006, 08:22 PM)

ja głosuje na meresa

mam dość polityków
To znaczy że co ??? – Meres nie jest politykiem???. Ciekawy tok myślenia. Dla mnie jak ktoś jest vice prezydentem miasta i pracował w MSWiA to jednak jest politykiem.
PS witam na forum
Hator
Tue, 03 Oct 2006 - 22:48
wypadaloby zrobic jakis wywiad na fora piekar slaskich i wypytac opinii o meresie - ktos ma moze jakies kontakty?
jak ktos cos bedzie wiedzial niech skrobie na forum
PS jednego z radnych i jednoczesnie kandydatow na fotel prezydenta *Tomasza Ciska* w Piekarach znam osobiscie - bo mialem z nim wyklady na uczelni. Tak po "starej znajomosci" wyslalem maila z zapytaniem o opinie na temat p. Meresa - oczywiscie bedzie to jak najbardziej subiektywna opinia (i spodziewam sie raczej krytyki - p. Meres jest przedstawicielem obecnej wladzy, natomiast radny Cisek -z tego co sie orientuje -stoi w opozycji)
pozdrawiam
Tue, 03 Oct 2006 - 23:44
QUOTE(Hator @ Oct 3 2006, 08:48 PM)

wypadaloby zrobic jakis wywiad na fora piekar slaskich i wypytac opinii o meresie - ktos ma moze jakies kontakty?
jak ktos cos bedzie wiedzial niech skrobie na forum
PS jednego z radnych i jednoczesnie kandydatow na fotel prezydenta *Tomasza Ciska* w Piekarach znam osobiscie - bo mialem z nim wyklady na uczelni. Tak po "starej znajomosci" wyslalem maila z zapytaniem o opinie na temat p. Meresa - oczywiscie bedzie to jak najbardziej subiektywna opinia (i spodziewam sie raczej krytyki - p. Meres jest przedstawicielem obecnej wladzy, natomiast radny Cisek -z tego co sie orientuje -stoi w opozycji)
No niestety nie znalazłem żadnego poważnego forum Piekar. Właściwie podobne do naszego fora w wielu miastach to pobożne życzenia. Tylko nie wiem gdzie jest problem – czy ludziom nie zależy na losie miasta, czy nikt nie wpadł na pomysł stworzenia takiego forum czy może takie fora istnieją, ale nikt o nich nie wie.
Polecam stronę UM – www.piekary.pl
Na pierwszy rzut oka widać, że władze chyba sobie lepiej radzą w pozyskiwaniu środków UE. Do tego tam regularnie organizuje się chaty z władzami itp. co u nas jest raczej nie do pomyślenia.
Ale dla równowagi powiem różowo też nie jest. Dotarłem do ich samorządowego pismaka i tam też są różne bzdury. Na razie nie rozpoczynam dyskusji na ten temat, bo czekam na pojawienie się pana Meresa na forum.
Hator
Wed, 04 Oct 2006 - 09:12
Niedługo na łamach prasy powinien ukazać się materiał na temat pewnych
działań piekarskiego ekswiceprezydenta. Jeżeli chodzi o szczegóły to
chętnie się spotkam z Panem i opowiem więcej.
Pozdrawiam Tomasz Cisek
no coz - ciezko cos o pozytywnego o tym myslec. tym bardziej jak sie przeglada pismo piekar i sa tam artykuly, w ktorej wlasnie radni oskarzaja wladze miasta o korupcje.
Tym czasem ja poczekam na artykul, a jak ktos chetny to moge pomoc by sie spotkac z Panem Ciskiem i porozmawiac o panie Meresie.
pozdr
PS1 a moze by tak zaprosic pana Ciska na nasze forum??
PS2 Ponawiam pytanie. Czy ktos z wlodarzy forum zapraszal juz kandydatow na forum??
kwintosz
Wed, 04 Oct 2006 - 11:54
QUOTE(Hator @ Oct 4 2006, 09:12 AM)

PS2 Ponawiam pytanie. Czy ktos z wlodarzy forum zapraszal juz kandydatow na forum??
Ja jako moderator nie chciałbym się wcinać i tego robić, zgłosiłem się do edycji postów więc nie chciałbym przekraczać swoich kompetencji. Pytanie to powinno być skierowane do adminów: @kwasny i @klocek
Jeśli nie mieliby nic przeciwko to przecież każdy kto chce może tych ludzi zaprosić, ważne by do nas trafili a my jako mieszkańcy mieli jakieś rozeznanie w tym na kogo warto głosować..
Zbigniew Podraza
Wed, 04 Oct 2006 - 12:21
Witam!
Odniosę się do spraw, które poruszyliście od czasu mojej ostatniej wizyty na forum.
Umieszczenie na peronie billboard `ów i city light` ów ze zdjęciami miasta uważam za dobry pomysł. Mam świadomość ze było by to rozwiązanie doraźne. Jednak także w taki prosty sposób, prezentując grafiki i fotografie ukazujące historię i współczesne walory i oblicze Dąbrowy, można zwiększyć estetykę peronu i jego okolic. Tym samym można nieco zmniejszyć negatywne wrażenie, jakie wywiera na przejeżdżających obraz DG widzianej z za szyb pociągu.
Doceniam pomysł ochrony zabytkowych budynków dworcowych, m.in. w Ząbkowicach. Fakt, iż znajdują się na trasie dawnej kolei warszawsko-wiedeńskiej można skutecznie wykorzystać w działaniach promujących miasto. W tym wypadku można również, jak zasugerowano w przypadku dworca w centrum, umieścić billboard`y prezentujące ich dawny wygląd i krótką notkę historyczną nawiązującą do czasów świetności tych obiektów.
W wątku poświęconym SKM część dyskutantów podaje w wątpliwość możliwość sprawnego zrealizowania tej inwestycji. W tym miejscu jeszcze raz przypomnę, że uważam za konieczne, aby to przedsięwzięcie było realizowane w ramach Związku Metropolitalnego. Wówczas możliwym będzie opracowanie kompleksowego programu usprawnienia komunikacji w regionie i uwzględnienie takich problemów o jakich piszecie ( m. in. przebudowa peronów i torowisk, budowa wiaduktów, harmonizacja rozkładów jazdy pociągów z autobusami i tramwajami). Jest to oczywiście złożone, strategiczne przedsięwzięcie, które wymaga czasu na sfinalizowanie.
Co do bieżących działań odnośnie remontu dworca to należy przystąpić do negocjacji z trudnym partnerem jakim jest PKP. Łatwo snuć plany, które w fazie projektów wyglądają imponująco. Jednak w sytuacji, gdy przystępuje się do ich realizacji pojawiają liczne trudności ( w tym przypadku doskonałym przykładem są komplikacje Sosnowca dotyczące dworca). Niemniej uważam, że ta spraw może znaleźć korzystny finał i da się osiągnąć rezultat spełniający oczekiwania mieszkańców.
Pozdrawiam!
Guest_mucha_*
Wed, 04 Oct 2006 - 13:14
Panie Zbigniewie, ma Pan u mnie plusa za samą obecność na forum. Ale co do dworca, to dorzucam swój kamyczek - to naprawdę ważna sprawa dla naszego miasta i jego wizerunku.
Hator
Wed, 04 Oct 2006 - 14:50
z braku chetnych
sam wzialem na siebie wysylanie maili z powiadomieniem
mail o tresci:
Witam
Jako jeden z przedstawicieli Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej chciałbym
Pana, jako kandydata na urząd prezydenta Dąbrowy, zaprosić do dyskusji z
Nami - mieszkańcami miasta, w celu przedstawienia swojego programu
wyborczego, polemiki z pozostałymi kandydatami i najważniejsze - dyskusji
na temat obecnych problemów miasta i sposobów ich rozwiązania.
Adres naszego forum: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?
Maile o podobnej treści zostaną także rozesłane do Pana "przeciwników" -
liczymy na Pańskie zaangażowanie i profesjonalne podejście do sprawy.
Pozdrawiamy serdecznie
MIESZKAŃCY DG
mail zostal wyslany do pozostalych kandydatow, ktorych na forum jeszcze nie ma - do pana Bobera (bodajze) wyslalem taka sama tresc smsowo
PS do postu p Podrazy odniose sie wieczorem. Teraz wychodze
->
Bartek
Wed, 04 Oct 2006 - 18:31
Panie Zbigniewie, ja tak tylko dla zartów mam ochote sie spytac czy Dąbrowa G. uzyska wkoncu dostep do morza? ;-)
Hator
Wed, 04 Oct 2006 - 21:13
no - taka postawa to juz mi sie bardziej podoba

w dworzec PKP, moim zdaniem, nie trzeba wykladac duzych sum - stacja DG Centrum nie jest juz niestety punktem wezlowym dla kilku tras (a jeszcze do lat 90 byla kiedy to z kat mozna bylo dojechac do strzemieszyc przez HK) dlatego tez drugiego centrum administracyjnego czy budynku jak biblioteka miejska nie potrzeba.
A peron to raczej face lifting (kostkka brukowa, lawki, zadaszenie, latarnie, reklamy, troche farby) - no chyba ze ktos jeszcze marzy o kladce albo przejsciu podziemnym
Odnosnie dworca - przyszly mi do glowy 2 pomysly jak sie z tym uporac. Standartowy plan zaklada remont z kasy miejskiej i wydzierzawienie czesci od pkp np na kioski, knajpke itp
natomiast ja mysle, ze mozna by
1) wybudowac nowiutki dworzec na terenie nie podlegajacym PKP a znajdujacym sie blisko dworca. Oficjalnie mialaby to byc siedziba informacji turystycznej, natomiast czesc powierzchni mozna by przygotowac juz pod kasy z poczekalniami i po atrakcyjnej cenie wydzierzawic spolce PKP Dworce Kolejowe.
2) przy budowie centrum handlowego (o ile cos z tego bedzie) wydzierzawic przez miasto 1 czesc (taki "box") na pasazu dla "dworca PKP" - PKP znow po preferencyjnych kosztach oddzierzawilo od miasta i wszyscy by byli happy.
Warunkiem byloby, aby taki "sklep" mial osobne wejscie - co by ludzie o 6 rano, kiedy CH nie jest czynne, mogli m in kupic bilet; no i tez aby stworzyc jakas sensowna droge-chodnik prowadzacy bezposrednio na peron
co myslicie o tych pomyslach?
Moje pytania do kandydata
- jakie ma Pan plany na rewitalizacje centrum (w tym tez 3 maja) ?
- jakiego centrum Pan bedzie oczekiwal od rpzyszlego inwestora centrum handlowego "widmo" (np zeby byl duzy pasaz, jakas architektura konkretna, jakies inwestycje w infrastrukture otaczajaca itp?)
- jak sie Pan odnosi do zagospodarowania Pogorii IV (jakies konkretne propozycje)
PS 2 watek o SKM w GOPie proponuje kontynuowac w temacie
Dworzec PKP - tam tez ja sie odniose do Pana propozycji i bardzobym prosil o polemike
pozdrawiam
olo
Thu, 05 Oct 2006 - 01:09
Tak naprawdę mam poważne wątpliwości co do swojego wyboru prezydenta miasta. Z jednej strony chciałbym zagłosować na osobę, której nazwisko nie przewijało się dotąd przez miasto np. pan Meres czy inny Nowak/Kowalski, z drugiej strony liczę się z tym, że np panowie Zaguła czy Podraza znają dobrze problemy miasta, abstrahując od tego, jak sobie z nimi radzili. Mam jedynie nadzieję, ze dane mi/nam będzie zapoznać się z konkretnymi planami i zamiarami kandydatów, co niewątpliwie ułatwiło by wybór.
:)
Thu, 05 Oct 2006 - 15:09
QUOTE(Hator @ Oct 4 2006, 09:13 PM)

- jakiego centrum Pan bedzie oczekiwal od rpzyszlego inwestora centrum handlowego "widmo" (np zeby byl duzy pasaz, jakas architektura konkretna, jakies inwestycje w infrastrukture otaczajaca itp?)
to pytanie nie za bardzo

moze oczekiwac czego chce a pozwolenia juz od lat wydane! Ostatnie zmiany tez byly zatwierdzone
Hator
Thu, 05 Oct 2006 - 21:37
@:) no fakt
PS czemu wy nie zadacie wlasnych pytan - naljatwiej to krytykowac...
pozdrawiam
Fri, 06 Oct 2006 - 07:27
Jacek Kościelniak urodził się w Dąbrowie Górniczej, ma 42 lata, jest ekonomistą i jest posłem na Sejm z ramienia PiS-u. Jacek Kościelniak proponuje mieszkańcom Dąbrowy Górniczej zawarcie umowy społecznej, opartej na 10 zasadach; oto kilka z nich: przeźroczyste miasto, w którym jawność zwalcza korupcję, urząd dla mieszkańców, samorządność zamiast układów, programy unijne zamiast kredytów. Takiej umowy będzie przestrzegał sprawując urząd Prezydenta Dąbrowy Górniczej.
Do wyborów samorządowych w Dąbrowie Górniczej stanie 52 kandydatów PiS-u, wśród nich członkowie Unii Polityki Realnej z Grzegorzem Jaszczurą na czele, który otwiera listę w okręgu nr 3. Wczoraj Grzegorz Jaszczura w ostrych słowach podsumował „rządy lewicy” w Dąbrowie Górniczej.
Na listach PiS spotykamy m.in. takie znane nazwiska: Marek Cygroń, były zastępca Jerzego Talkowskiego; Elżbieta Żuchowicz, przewodnicząca NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Miejskim w DG; Halina Głowacka, z-ca dyrektora Technicznych Zakładów Naukowych; Tadeusz Strzelecki, aktualny pełnomocnik prezydenta Jerzego Talkowskiego; Tatiana Duraj - Fert z ząbkowickiego Domu Kultury.
Kandydatami PiS - u do Sejmiku województwa ślaskiego są: Michał Gruca, przedsiębiorca, i Małgorzata Zarychta - Surówka, radca prawny.
No to ja już wiem co to PiSior w DG, bo nigdy nie słyszałem o takiej organizacji u nas w mieście. Mianowicie szykuje nam się nowy prezydent + stara ekipa. Oczywiście ich celem jest zwalczanie układów i korupcji. Ja myślałem, że Talek przez 4 lata zlikwidował wszystkie układziki. A może ekipa Talka sama się będzie lustrować. Jak dla mnie bardzo śmieszne i to wszystko za unijne pieniądze?
Hator
Fri, 06 Oct 2006 - 14:59
pozdrawiam - cenne uwagi napisales
ja na PIS raczej nie zaglosuje - wystarczy, ze mamy cyrk w sejmie. Wiem, ze glosowanie w samorzadach to co innego, ale po przeczytaniu programu wyborczego Pana Koscielniaka i jego checi niszczenia ukladow, szarych sieci itp to tymbardziej mam tej partii dosyc.
PS ekipa kandydatow na radnych tez jest powodem do dumy, "chcemy niszczyc uklady"... ktore sami tworzymy

- tak naprawde to Panie i Panowie to Wy nic nie zrobicie:
Marek Cygroń, były zastępca Jerzego Talkowskiego
Tadeusz Strzelecki, aktualny pełnomocnik prezydenta Jerzego Talkowskiego-panowie juz pokazali na co ich stac
Pani Glowacka - idealne kompetencje (nauczycielka przysposobienia obronnego), nie wspominajac ze ta Pani, co nowe wybory, zmienia partie jak choragiewka
Elżbieta Żuchowicz, przewodnicząca NSZZ - niestaty dla tej Pani, ale nie przepadam za zwiazkowcami
Tatiana Duraj - Fert - wyksztalcenie dziennikarskie - tez wsam raz by sie znac na ekonomii i zarzadzaniu...
piss on pis!!
Gość
Sat, 07 Oct 2006 - 08:30
Hmmmm T Strzelecki, M Cygron, na listach PIS, a jak to sie ma do tego ze Tal sam bedzie kandydował wraz ze swoim komitetem wyborczym który bedzie w wyborach scisle powiazany z DPL od Dula. hmmmm
pozdrawiam
Sat, 07 Oct 2006 - 09:16
QUOTE(Gość @ Oct 7 2006, 06:30 AM)

Hmmmm T Strzelecki, M Cygron, na listach PIS, a jak to sie ma do tego ze Tal sam bedzie kandydował wraz ze swoim komitetem wyborczym który bedzie w wyborach scisle powiazany z DPL od Dula. hmmmm
A już się bałem, że posadka w MZUM tak się panu Dulowi spodobała i już nie wróci do polityki. Ale widzę, że chęć władzy jest silniejsza. To, z jakiej teraz listy startujemy? No cóż są tacy ludzie, którzy zmieniają swoje poglądy polityczne i partie tak często, że już trudno się zorientować. A może zmiana nazwiska? To może poskutkuje.
Dami7
Sat, 07 Oct 2006 - 14:27
QUOTE(pozdrawiam @ Oct 6 2006, 07:27 AM)

No to ja już wiem co to PiSior w DG, bo nigdy nie słyszałem o takiej organizacji u nas w mieście. Mianowicie szykuje nam się nowy prezydent + stara ekipa. Oczywiście ich celem jest zwalczanie układów i korupcji. Ja myślałem, że Talek przez 4 lata zlikwidował wszystkie układziki. A może ekipa Talka sama się będzie lustrować. Jak dla mnie bardzo śmieszne i to wszystko za unijne pieniądze?
Pan Kościelniak na łamach PD zeznał, że jego ulubionym filmem jest "Nocna zmiana". Prezes kazał?
Henryk Zaguła
Sun, 08 Oct 2006 - 08:59
Nazywam się Zaguła Henryk i kandyduję na Urząd Prezydenta Dąbrowa Górnicza. Jeżeli macie ochotę zapoznać się bliżej ze mną to zapraszam na moją stronę www.zagula.pl adres hzagula@silesia-region.pl
W moim programie główne punkty to: uporządkowanie gospodarki finansowej, rozwiązanie spraw dworca, budowa parkingów w osiedlach, ratowanie budynków mieszkalnych. Jednak najważniejszym problemem jest woda i współwłasność firmy wodociągowej, która blokuje nam dostęp do środków unijnych. Ja wiem jak szybko i skutecznie zakończyć ten problem. Możemy dużo mówić na temat naszych programów, tak jest w każdej kampanii wyborczej, ale po wyborze każdy elekt zderza się z rzeczywistością, a ta nie jest taka prosta.
Dane z opracowania na temat prognoz finansowych: w latach 2002-2006 w budżecie naszego miasta przybyło z tytułu podatków około 100 mln zł w tym czasie zrealizowano tylko budynek Biblioteki a pozostałe prace z kredytów. W latach 2007-2009 wg. raportu budżet nie wystarczy na spłatę zobowiązań ze środków własnych zakładając że nie wydamy nic na inwestycje. Co to znaczy? Ano to że jesteśmy bogatym bankrutem. Dlatego jako pierwszy punkt mojego programu uznałem zająć się gospodarką finansową. Czy mam do tego kwalifikacje? Byłem Prezydentem naszego miasta w latach 1991-1996 w kadencji 1998-2002 byłem przewodniczącym Komisji budżetu i finansów Sejmiku Śląskiego w tej kadencji jestem radnym i wielokrotnie zwracałem na ten fakt uwagę, ale również mam dobre rozeznanie z tej racji w sytuacji. Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami to proszę o kontakt na podany adres. Podoba mi się inicjatywa Forum i postaram się być obecny.
Pozdrawiam
pozdrawiam
Sun, 08 Oct 2006 - 10:09
W pierwszej kolejności witam Pana serdecznie i jednocześnie cieszę się, że kolejny kandydat pojawił się na forum. Odwiedziłem stronę www.zagula.pl i to, co znalazłem:
Dąbrowa Górnicza potrzebuje centrum z prawdziwego zdarzenia, miejsca, które połączy funkcje rekreacyjne, handlowe i komunikacyjne. Chcę przedstawić mieszkańcom swój autorski pomysł na lokalizację centrum. Taka decyzja zmieni jednak na zawsze miasto i dlatego wymaga poparcia społecznego w formie referendum.
Pogoria IV to jeden z najpiękniejszych zalewów wodnych w Polsce. Uważam, że może pełnić funkcję ośrodka rekreacyjnego dla całego Zagłębia. Mogą tam zafunkcjonować inwestycje prywatne, publiczne i miejskie. Taka forma zagospodarowania terenu spowoduje powstanie obiektów, które będą źródłem podatku od nieruchomości i wygenerują nowe miejsca pracy. W tym wypadku również chcę zwrócić się do mieszkańców o podjęcie decyzji w formie referendum.
W ciągu czterech najbliższych lat planuję budowę co najmniej 4 parkingów wielopoziomowych na największych osiedlach w Dąbrowie Górniczej
Uważam, że jak najszybciej należy dokonać wymiany płyt cementowo – azbestowych w budynkach mieszkalnych i wykonać ocieplenie, które nie będzie szkodliwe dla zdrowia mieszkańców. Ta inwestycja może potrwać od 5 do 10 lat w cyklu modernizacji ocieplenia na jednym osiedlu lub jego fragmencie rocznie. W tym zakresie możliwe jest pozyskanie dużych środków z Unii Europejskiej.
Niestety trochę się rozczarowałem skromnością programu, lecz widzę że reszta kandydatów też nie zachwyca. Dlatego proszę o uszczegółowienie paru kwestii.
- gdzie planuje pan wybudować te parkingi wielopoziomowe
- jak Pan zamierza zlikwidować tą współwłasność wodociągów – chce Pan dokończyć prywatyzacje???
- proszę o udostępnienie tego raportu, według którego jesteśmy bogatymi bankrutami
- jak ma wyglądać to centrum miasta, o którym mowa
- gdzie dokonać cięć w budżecie dla ratowania finansów
- jak ma wyglądać Pogoria IV
- Ile dokładnie pieniędzy chce Pan przeznaczyć na usuwanie azbestu i proszę podać źródło finansowania
A teraz moja subiektywna opinia. Moim zdanie trochę przesadza Pan z tymi bankrutami. Do tego sprawa azbestu – bardzo dobry pomysł tylko skąd wziąć kilkaset milionów zł i ominąć bariery prawne, aby przekazać dotacje spółdzielni mieszkaniowej. Do tego ja bym wolał żeby Pan kupił radiowóz policji za te pieniądze na referendum, które i tak nie będzie miarodajne. No chyba, że będzie to przy okazji innych wyborów.
Sun, 08 Oct 2006 - 11:34
Henryk Zaguła
Dąbrowa Górnicza potrzebuje centrum z prawdziwego zdarzenia, miejsca, które połączy funkcje rekreacyjne, handlowe i komunikacyjne. Chcę przedstawić mieszkańcom swój autorski pomysł na lokalizację centrum. Taka decyzja zmieni jednak na zawsze miasto i dlatego wymaga poparcia społecznego w formie referendum.
bardzo ciekawe. Moze nam pan go bardziej przyblizyc?
Henryk Zaguła
Sun, 08 Oct 2006 - 12:30
Odpowiedź dla rozczarowanych moim programem
gdzie planuje pan wybudować te parkingi wielopoziomowe
Duże osiedla mieszkaniowe, Mydlice, Gołonóg szczegóły wyjdą z badań
- jak Pan zamierza zlikwidować tą współwłasność wodociągów – chce Pan dokończyć prywatyzacje???
Nie dokończę prywatyzacji, zawsze byłem zdania że majątek monopoli naturalnych musi pozostać w mieście, zarządzanie trzeba powierzyć specjalistom. Są trzy możliwości zerwać kontrakt, dogadać się do zmiany własnościowej za powierzenie RWE kontraktu operatorskiego, utworzyć nową firmę.
- proszę o udostępnienie tego raportu, według którego jesteśmy bogatymi bankrutami
Raport winien być dostępny u Przewodniczącego Rady Miasta
- jak ma wyglądać to centrum miasta, o którym mowa
Musiałbym rozmawiać na te tematy z planem miasta, pytanie gdzie jest centrum i jakie są czynniki csntrotwórcze to podstawa. Ogólnie dworzec centralny z powierzchniami handlowo-usługowymi, przystanek przesiadkowy, aleja od dworca do końca Granicznej wyłączona z ruchu, po obu stronach Granicznej wolne tereny pod powierzchnie usługowo-handlowe. Program na 10-15 lat z pomocą środków UE. Szczegóły do decyzji w referendum po dyskusji z mieszkańcami
- gdzie dokonać cięć w budżecie dla ratowania finansów
Proszę mi wierzyć że wiem to dokładnie
- jak ma wyglądać Pogoria IV
Tak jak przy dyskusji o centrum potrzebny jest plan miasta, ale otwarcie tych terenów to szansa Dąbrowy Górniczej.
Ta dwa pomysły plus planowany przebieg DTŚ-ki zmienią nasze miasto na zawsze. Tym bardziej trzeba postępować ostrożnie i konsultować we wszystkich środowiskach. Możemy dostać szansę i możemy to zepsuć.
- Ile dokładnie pieniędzy chce Pan przeznaczyć na usuwanie azbestu i proszę podać źródło finansowania
Moja propozycja to opracować zbiorczy plan w tej sprawie dla całego miasta. Władze miasta winy być głównym realizatorem tego zadania z udziałem środków w Miejskim Powiatowym Wojewódzkim i Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska z udziałem UE. Mam nadzieję że chociaż w części przybliżyłem szczegóły mojego programu.
Dziękuję i pozdrawiam HenrykZaguła
Hator
Sun, 08 Oct 2006 - 14:59
no skoro jestesmy bankrutami to jak mamy naprawiac dziure w budzecie dodatkowymi wydatkami? tym bardziej jesli te wydatki nie przyczyniaja sie bezposrednio do poprawy sytuacji finansowej - chocby te parkingi na osiedlu, moze to i ciekawy pomysl, ale ja wolalbym postawic na zielen niz na beton - fakt faktem, ze uliczki osiedlowe obecnie sa poupychane autami, ale jak ktos nie ma gdzie stawiac auta pod domem to mu sie nic nie stanie jak wynajmie garaz albo zostawi samochod na parkingu strzezonym.
A po ewentualnym wybudowaniu parkingow wielopoziomowych trzeba bedzie i tak pobierac oplaty za korzystanie no bo kto wyda tak duza kase na wybudowanie, a potem utrzymanie w dobrym stanie infrastruktury (a znow - jak to niby sie ma do tej dziury budzetowej?)
A gdy juz wybudujemy parkingi to ciekawe co nam zostanie na tych osiedlach, sam asfalt,,,? a gdzie zielen, gdzie dzieciaki maja sie bawic, gdzie maja spedzac czas - juz niektore spoldzielnie rozbieraja/rozebraly hustawki z placow zabaw, a kierowcy z tego korzystaja i parkuja tam.
Niechce, aby dabrowa stala sie typowym miejskim molochem, gdzie tylko sa budynki i ulice z samochodami, a miejsca dla dzieci czy na spacery brak. Cieakwe kto pozniej bedzie chcial zamieszkac w takich osiedlach "parkingowych"
Wodociagi - mozna pozostawic w wlasnosci samorzadu, ale tylko pod warunkiem, ze do zarzadzania wezma sie kompetentni, wyksztalceni fachowcy wylonieni z konkursow - a zlikwiduje sie obsadzanie stolkow z decyzji nominacji prezydenta (bo wtedy wiadomo o co chodzi)
o co chodzi z tym przystankiem przesiadkowym w centrum?
jak Pan chce stworzyc ulice zamknieta dla samochodow z pkt uslugowo-handlowymi. Ulice mozna w kazdej chwili zamknac, ale aby przyciagnac sprzedawcow, to trzeba im zaoferowac dobra lokalizacje, jako taka infrasstrukture itp-a przeciez tereny przy ulicy nie naleza do miasta. Czy nie lepiej by bylo postawic na koncepcje rewitalizacji 3maja i jakos zadaszenia tej ulicy i polaczenia bezposrednio do "powstajacego" centrum handlowego?
ogolnie o tych cieciach bardzo prosilibysmy o napisanie - kosztem czego ile zaoszczedzimy?
jak Pan chce uatrakcyjnic pogorie IV skoro miasto nie umie chocby dokonczyc sciezki rowerowej? poza tym pogoria IV to zbiornik retencyjny, sam akwen to teren RZGW Gliwice, a tereny wokol pogorii albo juz sa wykupione, albo miasto stwierdzilo ze pozostala czesc nie wykupi. Bardzobym prosil o jakies konkrety.
skoro dts'ka jest takim priorytetem to co Pan zrobi by przyspieszyc jej realizacje - bo jak narazie to mamy koncowke 2007 a nawet plany koncepcyjne dts sa nieaktualne bo oparte na planach miasta dg sprzed 10 lat.
bardzo bym prosil o konkrety do tej naszej rozmowy
Prosba do kandydatow by zaznaczyli na forum jaki termin odpowiadalby, na przeprowadzenie z dana osoba czatu
jacu007
Sun, 08 Oct 2006 - 17:52
A dlaczego, nie mówimy nic o radnych sejmiku wojewódkiego, którzy są w stanie zrobić niejednokrotnie wiecej niz radni miejscy. Osobiście polecam osobe pana Krzysztofa Stachowicza który jest aktualnym radnym(od kilku miesiecy) i doskonale daje sobie rade na tym stanowisku(PLATFORMA OBYWATELSKA)
Hator
Mon, 09 Oct 2006 - 15:44
wiadomosc od p. Zbigniewa Podrazy (dostalem na gg dzis o 15 09):
Witam
w tym tygodniu rozpoczyna się posiedzenie sejmu i za półtorej godziny wyjeżdżam do Warszawy ale od przyszłego tygodnia będę gotowy.
PS w sprawie pana Meresa to mialem dzis teleofn od p. Krzysztofa Stachowicza - mam sie z nim skontaktowac mailowo i przedstawic zarys naszych przedsiewziec.
O wszystkim postaram sie informowac na biezaco
pozdr
Zbigniew Podraza
Mon, 09 Oct 2006 - 15:51
Witam ponownie!
Przede wszystkim musimy sobie wyjaśnić rolę prezydenta, który powinien być dobrym organizatorem miasta, który chce i potrafić rozmawiać z mieszkańcami o ich wizji i przyszłości miasta.
Jak sami wiecie (czytając poprzednie posty), jestem otwarty na Wasze propozycje co do wyglądu miasta i zmian jego wizerunku. Moim zdaniem w Dąbrowie jest niska aktywność organizacji pozarządowych i samych mieszkańców. Widać to przy frekwencji wyborczej – do urn idzie tylko 30 procent mieszkańców, a ja chciałbym tę proporcje zamienić.
Dąbrowiacy powinni czuć swoje miasto. Własne pomysły są tylko własnymi pomysłami, nie muszą się wszystkim podobać, chciałbym robić w mieście rzeczy, które są dobre dla jego mieszkańców. A przy okazji nie chciałbym, aby moje hasła czy moje propozycje nie stały się populizmem. Programy stają się nim, kiedy nie są realizowane lub są realizowane tylko dla poklasku.
Pracując jako Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia podobała mi się funkcjonująca instytucja konsultacji społecznych, którą chciałbym przenieść na grunt Naszego Miasta. Podejmując ważne decyzje chciałbym, aby każdy mieszkaniec, kto ma jakiś pomysł mógł przedstawić swoje racje, wypowiedzieć swoje zdanie lub nadać ewentualny kierunek rozwojowi miasta. Wydaje mi się, że jest to pewna recepta na włączenie społeczeństwa do aktywnego udziału w życiu miasta.
Natomiast jeśli chodzi o pytania Hatora skierowane do mnie, to odpowiedzi na nie zostały już udzielone w moich poprzednich postach.
PS1. Moim zdaniem Dąbrowa nigdy nie uzyska dostępu do prawdziwego morza, ale możemy stworzyć swoje Zagłębiowskie Morze wykorzystując warunki stwarzane przez Pogorie
PS2. Chciałbym także zaprosić wszystkich Forumowiczów do spotkań ze mną, które będą odbywać się w następujących terminach:
- sobota 14 października, od godziny 1000 – Plac targowy przy ul. 1000-lecia (Broadway)
- czwartek 19 października, od godziny 1500 – Ząbkowice ul. Chemiczna przed Domem Kultury
- sobota 28 października, od godziny 1000 – Mydlice, schody obok poczty przy bloku Legionów Polskich 133
- piątek 3 listopada, od godziny 1400 – Centrum, Plac przed Domem Handlowym „Centrum”
- czwartek 9 listopada, od godziny 1300 – przy Urzędzie Miasta w Dąbrowie Górniczej
Mon, 09 Oct 2006 - 17:51
co do stron www:
z bilbordow:
www.zagula.pl - juz znamy
www.podraza.pl - jest informacja ze od 11 października zaktualizwoana
www.jacekkoscielniak.pl/ - ciekawe co tu robi logo ze strony urzedu

a i jeszcze z ciekawosci wpisalem:
www.meres.pl - w budowie
Hator
Mon, 09 Oct 2006 - 22:00
QUOTE(Zbigniew Podraza @ Oct 9 2006, 01:51 PM)

Witam ponownie!
Przede wszystkim musimy sobie wyjaśnić rolę prezydenta, który powinien być dobrym organizatorem miasta, który chce i potrafić rozmawiać z mieszkańcami o ich wizji i przyszłości miasta.
no ja wlasnie oczekuje tego od prezydenta. Przykladowo Pan Talkowski przeprowadzil po wyborach tylko raz czata z nami, kilka razy spotkal sie z wyborcami w roznych dzielnicach ale to stanowzco za malo. Chyba 1 czat raz na miesiac trwajacy np godzine to nie duzo!! Jesli ma sie malo czasu na kontakt z mieszkancami to zawsze pozostaje forum, a na czata oddelegowanie osoby, ktora jest odpowiedzialna za dany problem, ktory akurat jest "na czasie"

Jak sami wiecie (czytając poprzednie posty), jestem otwarty na Wasze propozycje co do wyglądu miasta i zmian jego wizerunku. Moim zdaniem w Dąbrowie jest niska aktywność organizacji pozarządowych i samych mieszkańców. Widać to przy frekwencji wyborczej – do urn idzie tylko 30 procent mieszkańców, a ja chciałbym tę proporcje zamienić. Dąbrowiacy powinni czuć swoje miasto. Własne pomysły są tylko własnymi pomysłami, nie muszą się wszystkim podobać, chciałbym robić w mieście rzeczy, które są dobre dla jego mieszkańców
(...)Pracując jako Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia podobała mi się funkcjonująca instytucja konsultacji społecznych, którą chciałbym przenieść na grunt Naszego Miasta. Podejmując ważne decyzje chciałbym, aby każdy mieszkaniec, kto ma jakiś pomysł mógł przedstawić swoje racje, wypowiedzieć swoje zdanie lub nadać ewentualny kierunek rozwojowi miasta. Wydaje mi się, że jest to pewna recepta na włączenie społeczeństwa do aktywnego udziału w życiu miasta.
mam rowniez nadzieje, ze na samym wysluchaniu sie nie skonczy. Czesto bywa tak, ze pomysly samorzadowcow ni jak sie maja do aktualnych problemow miasta i mieszkancow - a wkoncu po to wybieramy prezydenta i radnych, by oni zalatwili sprawy, ktore nas nurtuja. Przykladowo skad prezydent ma wiedziec jakie sa warunki komunikacji miejskiej - skoro do dyspozycji ma samochod sluzbowy. Przykladowo DG ma 0 slownie ZERO polaczen nocnych z Katowicami (do Kat najpozniej mozna sie wybrac po 22,wrocic o 23 najpozniej, a potem dopiero po 4 rano) - a co z ludzmi ktorzy koncza prace po 24?! (np pracownicy kin, restauracji itp) Sosnowiec ma takie polaczenia - a w DG je zlikwidowano!! Podobnym bledem dla mnie bylo wyrzucenie z miasta Politechniki, czy nie obnizenie czynszu wlascicielom kina ARS. Pan T obiecal, ze zamiast tego stworzy sie w tym budynku cos a' la teartr - obietnice obietnicami a budynek straszy. Przyklad zajmowania sie wielbladami na pustyni czy karmikiem pozostawiam bez komenatrzy - a takich wpadek niestety obecne wladze mialy mnostwo.
Przy okazji wspomne, ze same pomysly i prosby mieszkancow niestety tez sa zazwyczaj zbywane. Ile razy pisalem do bylej rzecznik pani Kocjan, czy do obecnego rzecznika pana Bebna odnosnie roznych spraw - albo moj pomysl byl krytykowany z gory na dol (zamiast go poprawic), albo stwierdzano, ze sprawa zajma sie odpowiednie wydzialy - oczywiscie sie nie zajmowaly. Przykladowo pisalem ja i pewnie inni forumowizce o problemie z sygnalizacja na aleji roz - wydzial MIAL sie tym zajac. Zajol sie dopiero po artykule w Dzienniku Zach.
Problemu wymiany piasku na plazach pogorii 1 i 3 - mimo niskich kosztow ekonomicznych, a ogromnego poparcia mieszkancow - Pan Beben niestety uznal za nieistotny :/ niestety ja nie jezdze co tydzien na hawaje by sie cieszyc czysta plaza.
Panie Zbigniewie - chyba nie trzeba tlumaczyc czemu do urn idzie tylko te 30%. Ludzie sa zniecheceni politykami, kolejnymi obietnicami bez pokrycia - przyklad sejmu obecnej kadencji to potwierdza. Ile obiecywal PIS? a co teraz mamy ? korupcje, "skroty myslowe", obywateli zomo, rzady ultrakatolikow z ultranacjonalistami i populistami, dalsza emigracje mlodziezy, zero reform, marnotrawienie "zysku" z obecnego wysokiego pkb... a to tylko przedsmak... :/
niestety obecnie posel to dla wiekszosci polakow synonim nieroba, ktory tylko mysli o wlasnym zysku.
Mam dla Pana przy okazji pomysl - jak sie Pan by ustosunkowal, gdyby przykladowo radnym zmniejszyc pensje za wykonywanie swoich obowiazkow? Za uczestnictwo w sesji dostaje sie okolo 1000 zl - a sesji na miesiac jest srednio dwie. Za prace w komisjach i wydzialach tez pewnie sa dodatkowe pieniazki. Dodatkowo trzeba uwzglednic inne posady radnych ktore piastuja np prezesow w roznych osrodkach miejskich, czy za uczestnictwo w zgromadzeniach zarzadow na poziomie wojewodzkim.
Takie obciecie pensji napewno odbiloby sie echem w przyszlych listach kandydatow na radnych - wkoncu tylko Ci ktorzy naprawde chca cos dobrego zrobic, a nie dorobic by pozostali - takie jest moje zdanie.

A przy okazji nie chciałbym, aby moje hasła czy moje propozycje nie stały się populizmem. Programy stają się nim, kiedy nie są realizowane lub są realizowane tylko dla poklasku.
ja i wszyscy na forum tez bysmy chcieli by to nie bylo zwykle gadanie.

PS2. Chciałbym także zaprosić wszystkich Forumowiczów do spotkań ze mną, które będą odbywać się w następujących terminach:
- sobota 14 października, od godziny 1000 – Plac targowy przy ul. 1000-lecia (Broadway)
- czwartek 19 października, od godziny 1500 – Ząbkowice ul. Chemiczna przed Domem Kultury
- sobota 28 października, od godziny 1000 – Mydlice, schody obok poczty przy bloku Legionów Polskich 133
- piątek 3 listopada, od godziny 1400 – Centrum, Plac przed Domem Handlowym „Centrum”
- czwartek 9 listopada, od godziny 1300 – przy Urzędzie Miasta w Dąbrowie Górniczej
chetnie zajrze
pozdrawiam
Pick
Wed, 11 Oct 2006 - 14:44
Panie Pośle na Sejm RP Zbigniewie Podraza
Jako Pana ewentualny wyborca, chciałbym uzyskać od Pana kilka informacji, w związku z tym pozwolę sobie zadać Panu kilka pytań:
1. Czy jest Pan osobą kompetentną na powyższe stanowisko - czy posiada Pan wiedzę z zakresu zarządzania oraz finansów publicznych?
2. Będąc honorowym członkiem KW Prezydenta Marka LIpczyka jak z perspektywy dnia dzisiejszego ocenia PAn jego rządy w mieście?
3. Czy jest Pan na tyle niezależny, aby oczyścić Urząd Miasta z partyjniactwa?
4. Czy jako kandydat lewicy, która rządzi w naszym mieście z małymi przerwami od lat 60 -ciu potrafi Pan wnieść coś nowego do zarządzania Gminą?
5. Czy potrafi Pan odsunąć z Miasta ludzi skompromitowanych, a niestety związanych z tutejszą lewicą?
6. Gdyby został Pan Prezydentem Miasta Dąbrowy Górniczej czy będzie PAn zabiegał o dobrą współpracę z parlamentarzystami z naszego Okręgu Wyborczego? - jeśli tak to z którymi.
pozdrawiam
Wed, 11 Oct 2006 - 20:14
Witam serdecznie na forum i przypominam, że w DG od 4 lat rządzi szeroko rozumiana prawica. W związku z tym prosiłbym o zrewidowanie swoich zapytań. Do tego przypominam, że władze samorządowe to właściwie istnieją w Polsce od roku 1989. Przez ten okres, DG jest rządzona właściwie na przemian przez prawicę i lewicę.
Hator
Wed, 11 Oct 2006 - 23:19
pozdrawiam - nie zapominaj o radnych, a tam troche osob z ugruowan lewicowych jest i tez troche maja na sumieniu (jak zarowno panowie z prawej strony)
niestety obecnie mamy takie czasy, ze zazwyczaj wb politykow musimy sie kierowac mniejszym zlem - smutne ale prawdziwe
A JESZCZE MAM PYTANKO DO KANDYDATOW (prosilbym, krotko, ale konkretnie - to chyba nie problem :) ) by odpowedziec na pytanie
DLACZEGO WYBORCY MAJA GLOSOWAC NA MNIE ?
PS widzieliscie sonde na
http://bezcenzury.tvtom.pl/sonda.php - ciekawy jestem czy w rzeczywistosci wyniki sie pokryja. A z 2 strony - zauwazcie, ze jakas malo znana strona bez cenzury, a tyle glosow (no chyba, ze mozna wiecej niz raz glosowac, a ktos sobie wyniki "poprawia"

)
pozdrawiam
Thu, 12 Oct 2006 - 07:07
QUOTE(Hator @ Oct 11 2006, 09:19 PM)

pozdrawiam - nie zapominaj o radnych, a tam troche osob z ugruowan lewicowych jest i tez troche maja na sumieniu (jak zarowno panowie z prawej strony)
Taka mała prowokacja z mojej strony, przyznaje się do winy. Po prostu jestem przeciwnikiem stawiania tak sprawy. Ty bardziej przypisywaniu jakiejś formacji politycznej konkretnej odpowiedzialności za stan DG. A to, dlatego że u nas w mieście panuje doskonała płynność między formacjami politycznymi. Wystarczy prześledzić karierę pana Talkowskiego lub Dula żeby zrozumieć, że pojęcie formacji politycznej nie zawsze znaczy to samo.
A co do przewagi SLD w RM to ja o tym nie zapomniałem tylko nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu RM na poczynania Pana Talkowskiego. Oczywiście pomijam kilkutygodniowy bojkot sesji RM.
PS. Witam kolejnych kandydatów – Pana Kościelniaka i Pana Meresa
Jednocześnie zachęcam do zamieszczania programów wyborczych
Jednocześnie mała prośba to kandydatów, aby podczas tegorocznej kampanii plakatowej nie zrobili z miasta „wysypiska śmieci” i promowali się tylko w miejscach do tego odpowiednich
Zbigniew Meres
Thu, 12 Oct 2006 - 07:22
Witam wszystkich forumowiczów.
Nazywam się Zbigniew Meres i kandyduje na urząd Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza
Serdecznie dziękuję za zaproszenie do uczestnictwa w dyskusji na Państwa forum. Postaram się na bieżąco odpowiadać na Państwa pytania.
Urodziłem się 18.01.1952r w Dąbrowie Górniczej. Jestem strażakiem w stopniu generała oraz samorządowcem. Byłem Komendantem Wojewódzkim Państwowej Straży Pożarnrej w Katowicach, Komendantem Głównym Państwowej Straży Pożarnej i jednocześnie Szefem Obrony Cywilnej Kraju. Dowodziłem wieloma akcjami gaśniczo-ratowniczymi w tym pożarów lasów w Kuźni Raciborskiej oraz powodzi z 1997 i 2001 roku. Jestem współtwórca krajowego systemu ratowniczo- gaśniczego. Pełniłem funkcję Wiceprezesa Zarządu Gółwnego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP.
W pracy samorządowej realizuję działania z zakresu bezpieczeństwa, edukacji, komunikacji, opieki społecznej, kultury i sportu spraw obywatelskich i społecznych, straży miejskich oraz pozyskiwania funduszy z środków unijnych i pozabudżetowych. Działam społecznie, wspieram i współorganizuję akcje charytatywne.
W wyborach startuję z z ramienia Platformy Obywatelskiej.
serdecznie pozdrawiam
Zbigniew Meres
meres.z@wp.pl
Gość
Thu, 12 Oct 2006 - 09:54
Szanowny Panie
W Radzie Miejskiej poprzedniej kadencji nie ma radnych prawicy, PO to nie prawica. W Dąbrowie Górniczej nie rządziła prawica od 20-lecia międzywojennego.
pozdrawiam
Thu, 12 Oct 2006 - 10:14
QUOTE(Gość @ Oct 12 2006, 07:54 AM)

Szanowny Panie
W Radzie Miejskiej poprzedniej kadencji nie ma radnych prawicy, PO to nie prawica. W Dąbrowie Górniczej nie rządziła prawica od 20-lecia międzywojennego.
To ciekawe podejście do sprawy. Tylko idąc takim tokiem myślenia to nie mamy szans na prawicę. PO przecież nie prawica, a PiS składający się ze współpracowników Talkowskiego też chyba nie prawica???
Gość
Thu, 12 Oct 2006 - 10:44
W Urzędzie MIejskim nie ma PiS i Pan doskonale o tym wie - gdyby był Urząd pracowałby zupełnie inaczej
Gość
Thu, 12 Oct 2006 - 10:53
2. Będąc honorowym członkiem KW Prezydenta Marka LIpczyka jak z perspektywy dnia dzisiejszego ocenia PAn jego rządy w mieście?
Ponawiam pytanie
pozdrawiam
Thu, 12 Oct 2006 - 10:59
PiS jest w UM i ma się dobrze, choć nie całkiem oficjalnie. Polecam dokładne czytanie informacji w tym temacie w celu unikania nieporozumień.
Porzednia strona tego tematu:
Na listach PiS spotykamy m.in. takie znane nazwiska: Marek Cygroń, były zastępca Jerzego Talkowskiego; Elżbieta Żuchowicz, przewodnicząca NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Miejskim w DG; Halina Głowacka, z-ca dyrektora Technicznych Zakładów Naukowych; Tadeusz Strzelecki, aktualny pełnomocnik prezydenta Jerzego Talkowskiego; Tatiana Duraj - Fert z ząbkowickiego Domu Kultury.
PS. "Co ja wiem to ja wiem"
Dami7
Thu, 12 Oct 2006 - 11:38
QUOTE(Gość @ Oct 12 2006, 10:44 AM)

W Urzędzie MIejskim nie ma PiS i Pan doskonale o tym wie - gdyby był Urząd pracowałby zupełnie inaczej
Tak, zupełnie inaczej. Jeszcze więcej zamętu, rozliczeń, grzebania w portkach i życiorysach. Jeszcze więcej "taniej gminy" z powodu przegranych procesów, wypłaconych odszkodowań, kar i odsetek. Jeszcze więcej konfrontacji pomiędzy zarządem a radą miejską. Oczywiście wszystko z korzyścią dla mieszkańców miasta, województwa, kraju i w ogóle całego kosmosu!
Hator
Thu, 12 Oct 2006 - 15:14
drogi Gosciu - skoro sie nie zarejestrowales to chociaz sie podpisuj w swoich postach bo nie wiem z kim mamy do czynienia - jakis kandydat (pan Koscielniak?) czy moze ktos z radnych? czy jakas osoba nie zwiazana bezposrednio z polityka?...
A przy okazji - mam pytanie do pana Koscielniaka - jak pan ocenia sposob rzadzenia naszego premiera jak i dokonania koalicji PIS-LPR-SAMOOBRONA w ciagu ostatniego roku???
czekam z niecierpliwoscia na odp.
pozdrawiam
kwintosz
Thu, 12 Oct 2006 - 15:59
Ja natomiast zwracam się do wszystkich kandydatów z następującymi pytaniami:
Chciałbym aby panowie wyrazili swoją subiektywną ocenę w jakim stopniu znają państwo problemy naszego miasta w skali powiedzmy 0-5pkt) i skąd czerpią państwo o nich informacje (własne informacje z życia codziennego w mieście, osoby trzecie, media itp.)?
Co pan uważa za najpilniejszą potrzebę dla życia naszego miasta i jego mieszkańców? Czyli jaka inwestycja jest nam najpilniej potrzebna?
Jak zapatruje się pan, na decyzje KSSE o usuwaniu terenów z DG objętych tą właśnie strefą? Czy takowa jest potrzebna aby przyciągać inwestorów w mieście czy bez niej miasto także sobie poradziłoby? Jeśli tak jakie kroki uważa pan że należałoby przedsięwziąć?
Jaką uwagę zwróci pan (jak wysoko w pańskim rankingu ważnych decyzji są one), po objęciu fotelu prezydenta miasta na temat uzbrojenia działek przeznaczonych na inwestycje oraz poprawienia infrastruktury w pobliżu nich?
Czy ma pan zamiar rozliczać ( w jakikolwiek sposób ) poprzednio (czyli jeszcze obecne) urzędujące władze??
Czy uważa pan że sposób wyboru doradców, specjalistów od różnych dziedzin (np. z zakresu budownictwa, prawa itd) współpracujących z władzami oraz UM, obecnie jest prawidłowy? Co sądzi pan o rozpisywaniu otwartych i jawnych konkursów na takowe stanowiska, tak aby wygrała go osoba o najlepszych możliwych predyspozycjach na to stanowisko, doświadczeniu itp. (a nie to jak ma miejsce obecnie, syn szwagra, kolega ze szkoły itp)?
Jeśli uważa pan to za dobry pomysł, czy może pan publicznie zapewnić nas mieszkańców że wprowadzi taki system?
Czy uważa pan budowę Centrum Administracyjnego, Hali Sportowej oraz Aquaparku (po wynikłych z tego powodu niejasnościach, sporach ect.) za dobrą inwestycję?
Jak ocenia pan stan infrastruktury sportowej na terenie miasta?
Póki co to by było na tyle. Jak jeszcze na coś wpadne nie omieszkam zadać kolejnych pytań.
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
pozdrawiam
Fri, 13 Oct 2006 - 11:20
A ja mam gorącą prośbę do Pana Kościelniaka – proszę się zarejestrować na forum i włączyć się do dyskusji. Szczególnie interesuje mnie, jakim cudem w PiS znalazł się Tadeusz Strzelecki i jak ta osoba się wpisuje w ten przejrzysty UM, odsuwanie lewicy od władzy i walkę z aferami. Ja nie chce być posądzony o jakąś fobie przeciw PiS, więc daje najpierw Panu szansę wyjaśnienia tej kwestii.
PS. Wkrótce zajmę się dokładniej innymi kandydatami.
PICK
Sat, 14 Oct 2006 - 09:18
Szanowni Państwo
1.Czy na waszych listach ( mowa o SLD) znajdują się ludzie z zarzutami prokuratorskimi?
2.Czy nie jest kompromitacją waszej organizacji że Pan Przewodniczący RM jest najbliższą rodziną Pana MArka.L osoby przed którą już wkrótce długi przewód sądowy?
pozdrawiam
Sat, 14 Oct 2006 - 09:58
No patrząc po numerze IP widzę, że Pan Pick popełnił już 5 postów. Nawet, dwukrotnie się Pan podpisał. Więc jeśli Pan zamierza dalej zadawać pytania proszę o rejestracje na forum. W innym przypadku niestety posty będą kasowane
A co do meritum wypowiedzi to proponuje ograniczyć liczbę postów, bo pyta Pan cały czas o to samo. Do tego proszę o popieranie swoich twierdzeń jakimś możliwymi do sprawdzenia faktami. Forum to służy podejmowaniu merytorycznej dyskusji a nie tylko prezentowaniu sympatii lub antypatii wyborczych.