mucha
Tue, 24 Oct 2006 - 15:48
Panie Podraza, ma pan moj glos. Wlasnie za podejscie do wyborcy. Czy pan spelni swoje obietnice wyborcze - zobaczymy. Teraz nie jestem w stanie powiedziec ktory z kandydatow jest bardziej wiarygodny. A na programy nie ma nawet co patrzec - po pierwsze sa niestety bardzo do siebie podobne, a po drugie obiecywac mozna wszystko, a z realizacja jak jest - kazdy widzi. A to ze pan powaznie traktuje wyborcow przez swoja obecnosc na tym forum - to wielki plus dla pana.
Pozdrawiam
Hator
Tue, 24 Oct 2006 - 22:44
Mick
Wed, 25 Oct 2006 - 09:55
Mam pytanie do p. Podrazy (i do p. Kościelniaka też, ale on akurat mi nie odpowie, bo go tu nie ma).
Dlaczego rezygnuje Pan z mandatu posła - już po roku. Czy rzeczywiście postanowił Pan zaangażować się w sprawy lokalne, czy po prostu został Pan skierowany do boju przez centralę partii, bo akurat nikogo innego nie znaleziono.
Rzecz w tym, że niezbyt przychylnie patrzę na osoby, które wybrane już gdzieś przez wyborców, rezygnują z tego, żeby walczyć w innej kampanii. Skąd mamy mieć pewność, że nie postanowi Pan np. uczestniczyć w wyborach do Sejmu i Senatu w przyszłym roku (jeśli będą)??
m.
Hator
Wed, 25 Oct 2006 - 10:49
ja tez mma pytanko. Ostatnimi czasy slyszy sie coraz czesciej o sprawach w sadzie przeciwko samorzadowcom (zarowno przeciw prezydentom jak i urzednikom).
I tu moje pytania.
1 Gdy padna pod waznym urzednikiem/prezydentem "mocne" zarzuty to czy dana osoba bedzie zawieszona czy bedzie dalej pracowac do wyjasnienia sprawy?
2 Zalozmy, ze gdy ktos z urzedu/badz nawet sam prezydent dostanie wyrok (nawet w zawieszeniu) to czy wzorem innych samorzadow bedzie dalej urzedowac majac wyrok na koncie?
3 podobna sytuacja, ale gdy urzednik/prezydent pelni swoje funkcje za krat - czego oczywiscie nie zycze i mam nadz ze nie ma ku temu jakichs przeslanek :)
4 czy skompromitowana osoba po odbyciu kary bedzie mogla wrocic do pracy w samorzadzie?
jak sie Pan do tych sytuacji odniesie?
rafi
Wed, 25 Oct 2006 - 12:36
Niestety, ale podobno w sondazach telefonicznych Talkowski ma najwyzsze poparcie mieszkancow Dabrowy

. Okolo 20%. Przypuszczam, ze glownie wsrod mieszkancow terenow zielnonych.
Mam nadzieje, ze sondarze u nas w miescie prawdy nie mowia.
Hator
Wed, 25 Oct 2006 - 12:46

Liderzy i outsiderzy cz.2
Czy takie, jak poniżej, będą wyniki bezpośrednich wyborów na prezydentów i burmistrzów miast 12 listopada 2006 roku?
Drugi sondaż, tym razem telefoniczny, przeprowadziliśmy w sobotę 14 października 2006 w godzinach południowych. Rozmówców z czterech miast wybrano losowo z książek telefonicznych. Zadzwoniliśmy do 1150 osób,
ale zgodziło się z nami rozmawiać i odpowiedziało na pytanie tylko 500. Najwięcej w Sosnowcu- 200,
170 w Dąbrowie Górniczej, 70 w Będzinie i 60 w Czeladzi.
Na pytanie o zainteresowanie wyborami uzyskaliśmy odpowiedzi – „Pójdę głosować” – 51 proc. „Nic mnie to nie obchodzi” – 37 proc., „Nie wiem, czy pójdę głosować” – 12 proc.
Oto wyniki II sondażu 14 października
Będzin - Radosław Baran (PO, KRB i TPB) – 36 proc., Bożena Respondek ( KWW BR Wyborców, SLD) – 26 proc., Kandydat PiS – 8 proc., Kandydat Samoobrony – 1 proc., kandydat LPR – 1 proc. Nie mam zdania – 28 proc.
Czeladź - Janusz Gątkiewicz (SLD + koalicjanci)- 20 proc., Teresa Kosmala (PiS) – 19 proc., Tomasz Służałek (KWW TS) – 19 proc., Marek Mrozowski (PO) – 18 proc., Kandydat Samoobrony – 3 proc. kandydat LPR - 2 proc. Nie mam zdania – 19 proc.
Dąbrowa Górnicza -Zbigniew Meres ,– 19 proc (PO i KRD) Jerzy Talkowski (KWW JT) – 19 proc Zbigniew Podraza (SLD + koalicjanci) - 18 proc., Jacek Kościelniak (PiS) – 13 proc Henryk Zaguła (KWW OBW) -11 proc., Kandydat Samoobrony – 2 proc., kandydat LPR - 1 proc., Nie mam zdania – 17 proc
Sosnowiec - Kazimierz Górski (SLD) – 27 proc., Jarosław Pięta (PO) – 19 proc., Karol Winiarski (KRS - Karol Winiarski ) – 19 proc., Krzysztof Haładus (PiS) -15 kandydat LPR - 6 proc., kandydat Samoobrony – 1 proc. Nie mam zdania – 13 proc.
Legenda
PO – Platforma Obywatelska, PiS – Prawo i Sprawiedliwość, SLD – Sojusz Lewicy Demokratycznej, LPR – Liga Polskich Rodzin, KRB – Komitet Rozwoju Będzina
TPB - Towarzystwo Przyjaciół Będzina, KWW BR - Komitet Wyborczy Wyborców Bożeny Respondek, KWW TS - Komitet Wyborczy Wyborców Tomasza Służałka, KWW JT - Komitet Wyborczy Wyborców Jerzego Talkowskiego, KRS z KW Komitet Rozwoju Sosnowca z Karolem Winiarskim, KRD – Komitet Rozwoju Dąbrowy
Uwaga – dane procentowe podano zaokrągleniu.
pozdrawiam
Wed, 25 Oct 2006 - 14:12
No tak tylko najlepsze badania tego typu zazwyczaj obarczone są 3 procentowym błędem statystycznym. Biorąc pod uwagę, że nie było to w pełni profesjonalne badanie to wszyscy poza kandydatem samoobrony mają podobne poparcie. Co prawda dziwi mnie tak wysokie poparcie dla Tala. Ale moim zdaniem kandydaci z prawej strony teraz będą próbowali przejąć jego poparcie.
PS. Mnie tylko ciekawi ilu mieszkańców DG dokonuje świadomego wyboru – tzn. wie, na kogo głosuje, zna kandydatów i ich programy. A niestety po rozmowach z przeciętnymi mieszkańcami wiem, że ich wybór opiera się na bajkach plotach i przekłamaniach
A tu zamieszczam dla porównania poprzedni sondaż "PZ"
Dąbrowa Górnicza
Zbigniew Podraza (KWW ZP, SLD) - 19 proc.
Zbigniew Meres (PO i KRD)– 18 proc.
Jacek Kościelniak (PiS) – 17 proc.
Jerzy Talkowski (KWW JT) – 16 proc.
Henryk Zaguła (KWW HZ) -10 proc.
Kandydat Samoobrony – 5 proc.
Kandydat LPR - 1 proc.
Nie mam zdania – 14 proc.
pulsatilla1214
Wed, 25 Oct 2006 - 16:10
Badając grupę liczącą 170 osób margines błędu jest znacznie większy niż 3%.
vacu
Wed, 25 Oct 2006 - 16:29
QUOTE(pozdrawiam @ Oct 25 2006, 02:12 PM)

PS. Mnie tylko ciekawi ilu mieszkańców DG dokonuje świadomego wyboru – tzn. wie, na kogo głosuje, zna kandydatów i ich programy.
Na pewno Ci co zadeklarowali głos na kandydata LPR nie byli zorientowani (czyli 1%) no i (14-17)% niezdecydowanych - w sumie 15-18% na pewno. Jeśli doliczyć tych, którzy nie wiedzą ile kogoś zadeklarowali to wychodzi niezły odsetek...
kursor
Wed, 25 Oct 2006 - 18:01
QUOTE(pulsatilla1214 @ Oct 25 2006, 04:10 PM)

Badając grupę liczącą 170 osób margines błędu jest znacznie większy niż 3%.
170 osób to jest śmieszny sondaż.
Najmniejsza próbka powinna wynosić około 500-600 osób a najlepiej ponad 1000 osób dla naszego miasta.
Osoby badane powinny być wybrane pod kątem demograficznym mieszkańców DG - czyli reprezentatywne grupy wiekowe, mężczyzna/kobieta, poziom wykształcenia itp.
Opinię o tych nowych "sondach" co chwile pojawiających się w dziwnych periodykach chyba każdy wyrobi sobie sam ...
bzenek
Sat, 28 Oct 2006 - 19:47
QUOTE(kursor @ Oct 25 2006, 06:01 PM)

170 osób to jest śmieszny sondaż.
Masz rację ale kto da pieniądze na lepszy sondaż ? DG nie jest centrum wszechświata i wynik wyborów tak na prawdę nie ma znaczenia dla ogólnopolskich mediów czy instytucji badania opinii publicznej. Niestety

Patrzę na wyniki, które mamy i się cieszę. Mamy kilku liczących się kandydatów do fotela prezydenckiego. Są to osoby znane i dość aktywne na lokalnej scenie politycznej. Jest wybór. Takiego komfortu nie mają mieszkańcy wielu miast w Polsce.
Najlepszym (najgorszym ?) przykładem są Katowice. Tam największe szanse ma urzędujący prezydent Uszok. Poprzednie wybory wygrał w pierwszej turze i najwyraźniej tym razem tez będzie tak samo. To jest dopiero tragedia lokalnej demokracji - od wielu lat nie w stolicy wielkiego województwa pojawił się żaden wyrazisty polityk. Ciągle bardzo daleko nam do modelu państwa obywatelskiego.
Wielka to szkoda bo dynamiczny prezydent Katowic pociągnąłby za sobą cały region, a w tym Dabrowę Górniczą. Tak jak prezydent Dudkiewicz wyniósł Wrocław do rangi jednego z najważniejszych miast Polski. W efekcie inwestorzy walą na Dolny Śląsk drzwiami i oknami, a my ciągle siedzimy w tym górniczo-hutniczym grajdole niemocy

Patrząc z innej strony, wyniki te świadczą o pewnej niemocy naszych kandydatów. Każdy z nich ma swoją własną grupkę fanów. W sporej części to betonowy elektorat, który będzie głosował bez względu na program i zachowanie kandydata. Zupełnie nie rozumiem dlaczego większość kandydatów na tym poprzestaje i nie robią nic aby zachęcić do głosowania kogoś z grupy niezdecydowanych lub niebetonowych zwolenników konkurenta.
Kampania jest nędzna, hasła miałkie, programy ogólnikowe. W zasadzie udzielają się tylko panowie Podraza i Talkowski. Reszta zasiadła na laurach i zachwyca się swoją wrodzoną doskonałością. Panowie kandydaci ruszcie w końcu cztery litery i wyjdźcie do ludzi ! Pokażcie nam, że mądra demokracja lokalna ciągle żyje, że nie musi tu być takiego bagna jak w stolicy. Partyjny szyld to nie wszystko !
Szczególnie panom Zagule i Meresowi dedykuję wywiad z prezydentem Lipczykiem, który od 4 lat mam w szufladzie. Pan Lipczyk informuje tam, że zrobił dużo dobrego, zrobi jeszcze więcej ale nie opowie o tym wyborcom na spotkaniach bo jest ogromnie zapracowany i nie ma dla nich czasu. Efekty nie dały na siebie długo czekać.
Wyborcom i kandydatom polecam stronę www Pawła Silberta. To obecny prezydent Jaworzna, który kandyduje na druga kadencję. Nie wiem jakie ma szanse na reelekcję ale gdyby sądzić na podstawie oględzin stron internetowych to z dąbrowskimi kandydatami wygrywa w cuglach. Szczególnie polecam zakładkę Program 2006-2010. Patrzmy i uczmy się !
http://www.silbert.jaworzno.pl/--------------------------------------------------------------------------------------------------
QUOTE(:) @ Oct 27 2006, 11:15 PM)

bzenek!!!!!!!!!! :)
gdzie sie podziewales? i dlaczego o nas zapomniales

Ano jakoś tak nagle zabrakło mi czasu na forumowanie, a potem to już nie miałem sił nieustannie narzekać na nasze władze. Za to teraz, w przedwyborczej gorączce uświadomiłem sobie jak ważny w demokracji jest głos każdego mieszkańca. Zwłaszcza w czasach kiedy cały kraj, pod wiodącym kierownictwem PiS, cofa się do epoki komunizmu.

Widzę, że międzyczasie ruch na forum urósł do niesłychanych rozmiarów ! Kiedy ja przestudiuję te tysiące postów ?
Hator
Sat, 28 Oct 2006 - 23:39
bzenek masz sporo racji odnosnie sytuacji naszego wojewodztwa i samego miasta.
jednak z tymi inwestycjami az tak bym nie dramatyzowal - nasza KSSE to najdynamiczniejsza strefa ze wszystkich. Moze i we wroclawiu czy krakowie rosnie ilosc firm z branzy IT ale za to Slask stal sie liderem - raczej niedoscignionym - w branzy logistycznej. Dodatkowo trzeba wspomniec o duzej liczbie inwestorow z branzy motoryzacyjnej i powiazanej z nia.
Co do sytuacji polit w miescie - swiadomosc i aktywnosc spoleczenstwa w kwestiach samorzadu jest niestety tragiczna. Poprostu: jakie spoleczenstwo taka kampania. Oprocz pana Podrazy, pozostali kandydaci jakos specjalnie sie nie wysilaja, liczac ze sam start w ramach jakiejs partii + kilka billboardow zalatwi sprawe.
Niestety, ale poki sami nie bedziemy wymagac od samorzadowcow jak najwiekszej aktywnosci, doskonalej wiedzy o problemach miasta, jak najlepszych kompetencji itp to nie mamy co liczyc, ze w kwestii wyboru samorzadowcow cos sie zmieni na lepsze.
Ludzie przypadkowo oddaja glosy na kandydatow gdyz wogole nie maja pojecia kto kim jest, czym sie zajmuje i co chce zrobic dla mieszkancow. A czemu nie maja pojecia...? bo ich to nie obchodzi...
PS Mam nadzieje, ze nie bedzie sytuacji jak z zeszlych wyborow, kiedy to oplakatowanie calego miasta "talkowskimi rozyczkami" zupelnie wystarczylo aby nagle znalezc tyle glosow popierajacych i zalatwic prezydenture siwemu panu.
Mick
Sun, 29 Oct 2006 - 01:33
Mam wrażenie, że wszyscy oprócz Pozdrazy traktują nas tak nieco z buta - bo co tam jakieś forum.
Ale widzę, że uaktywnił się Meres - dziś dostałem trochę postal spamu.
Panowie! do roboty, nas jest 130 tys. Nie jesteśmy jakimś tam byle miastem, tylko gminką, która za parę lat ma być przykładem dobrze rozwijającej się społeczności lokalnej. Po forum widać, że jest parę osób, którym dobro miasta leży na względzie, w pewnym sensie nas też można wykorzystać.
Chcecie nim rządzić - ruszcie się!
Na razie prowadzi Podraza.
jacu007
Sun, 29 Oct 2006 - 16:19
Jaki jest sens zadawania pytań skoro albo kandydaci wogóle nie odpowiadają, albo jeżeli którys sie pofatyguje to tylko na te które mu odpowiadają i są mu wygodne. Żenada
Hator
Sun, 29 Oct 2006 - 17:45
@jacu
Myslisz, ze krytyka cos zrobisz? kazdy potrafi gadac, ale nikomu sie nic nie chce zrobic. Dyskusja na forum to tylko jeden z kroczkow jakie powinnismy sami przedsiewziec dla poprawy sytuacji. Polacy potrafia tylko narzekac, a zrobic cos z wlasnej inicjatywy to juz nie.
Kazdy czytajacy to forum zauwaza, ze pan Podraza nie odpowiada na wszystkie pytania, sam pare razy apelowalem
i apeluje !! o bardziej konkretne i wyczerpujace odpowiedzi. Jednak problem pana Zbysia

to tylko pikus w porownaniu z faktem, ze na forum zostali zaproszeni takze inni kandydaci a mimo to nie maja oni checi do uczestnictwa w dyskusji i odpowiedzi na nasze pytania. Swym postepowaniem pokazuja oni jak gleboko maja nas w 4 literach i jak bardzo boja sie merytorycznej dyskusji - a zgadnij czego oni sie wlasnie obawiaja!

Podpowiem Ci: zeby nie wyszlo na jaw, ze tak naprawde, procz kilku populistycznych haselek, nie maja zadnego dobrego pomyslu na nasze miasto i nasze problemy.
Oczywiscie z tych 2 powyzszych punktow mozna wysnuc bardziej posrednie wnioski (moze mniej trafne - choc watpie) np ze liczy sie dla nich sam stolek niz wynikajace z tego mozliwosci zrobienia czegos dobrego dla dabrowy i jej mieszkancow
takze zastanow sie co jest wieksza zenada.
I na koniec przemysl taka kwestie: czy wg Ciebie lepiej sie obrazic i nie isc na wybory zostawiajac decyzje mieszkancom-wyborcom, ktorzy wogole nie orientuja sie w sytuacji samorzadowej, czy tzw zelaznemu elektoratowi (jak np rok temu pisowcom i szarej sieci pod kierownictwem ojca dyrektora) czy lepiej pojsc zaglosowac i wybrac tzw "mniejsze zlo" - bo poki co w Polsce w temacie polityki nie mozna inaczej mowic.
...bo tak czy siak prezydenta na nowa kadencje w wyborach musimy wybrac...
PS Panie Podraza - w dalszym ciagu oczekujemy odpowiedzi na zadawane pytania (m in na moje uwagi do Pana programu wyborczego)
pozdr
Hator
Sun, 29 Oct 2006 - 18:34
z racji, ze podane wczesniej linki odnosnie kandydatow na prezydenta i na radnego z niewiadomych przyczyn nie chodza
to podaje wylookane inne linki ktore powinny dzialac
a wiec pokoleji
Kandydaci na urząd prezydentaOkregi wyborcze z kandydatami na radnych:
Okręg 1Okręg 2Okręg 3Okręg 4Okręg 5pozdr
Zbigniew Podraza
Mon, 30 Oct 2006 - 13:38
Witam ponownie!
Na początku odniosę się do pytania zadanego przez Micka a dotyczącego mojego kandydowania jako posła. Jestem zaangażowany w sprawy lokalne i moja decyzja nie wynika z zaleceń władz partii. Zdecydowałem się podjąć to wyzwanie bo w Dąbrowie jest wiele do zrobienia. Jest silna potrzeba rozruszania tego miasta; sygnalizują to ludzie tu mieszkający. Jestem osobą, która nie boi się nowych i trudnych wyzwań. Jako chirurg nauczyłem się podejmować najtrudniejsze decyzje w obliczu walki o ludzkie zdrowie i życie. Nie będę miał także problemu z szybkim i skutecznym decydowaniem w kluczowych sprawach dotyczących Naszej lokalnej społeczności. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do moich intencji to powiem, że jeśli nie zależałoby mi na działaniu dla Naszego miasta to do końca kadencji mógłbym pozostać posłem. Nieraz już to mówiłem, ale przypomnę raz jeszcze. Mam stanowisko, mam dobre uposażenie ale niemal całkowicie pozbawiono mnie wpływu na możliwości działania. W Sejmie o wszystkim decyduje koalicja. Na wniosek posłów koalicji można zakończyć wszelkie dyskusje, decydować o wszystkim w komisjach itd. Każda konstruktywna inicjatywa opozycji oznacza najcięższy bój o najdrobniejszą sprawę. Dlatego uważam, że lepiej swój potencjał spożytkować w Dąbrowie.
Co do pytań Hatora dotyczących mieszkalnictwa:
Dąbrowa Górnicza jest miastem posiadającym duży obszar, na którym trzeba wygospodarować grunty pod budownictwo jednorodzinne. Należy oczywiście zapewnić uzbrojenie tych gruntów. Istnieją rozwiązania prawne i finansowe pozwalające na działanie w tej sprawie ( kredyty hipoteczne, ulgi podatkowe, firmy developerskie).
Odrębną sprawą są mieszkania komunalne i socjalne. Bez wątpienia to jeden z ważniejszych problemów do rozwiązania przez samorząd przyszłej kadencji. Na mieszkania socjalne oczekuje ok. 1000 osób. Władze w ostatnich czterech latach niemalże zapomniały o tym problemie. Trzeba tu przypomnieć, że w latach wcześniejszych oddano do użytku ponad 250 mieszkań socjalnych. Tak więc obecnie z tytułu zapóźnień wyzwanie jest olbrzymie.
Pytanie dotyczące ściągnięcia inwestorów do miasta:
Duże możliwości stwarza Specjalna Strefa Ekonomiczna i system ulg podatkowych związanych z jej funkcjonowaniem. Mam również zamiar skorzystać z możliwości jakie daje ustawa o partnerstwie publiczno-prywatnym. Widzę w tym duże szanse na zwiększenie liczby inwestycji w Naszym mieście.
http://www.projectfinance.pl/sub/ppp.htm - tutaj znajduje się wyjaśnienie czym jest partnerstwo publiczno-prywatne.
http://www.projectfinance.pl/pliki/art_pra..._inwestycji.pdf - tutaj ciekawa publikacja na temat szans jakie stwarza PPP dla gmin.
Dla mniejszych inwestorów jest także wiele korzystnych rozwiązań. 24 sierpnia 2006r. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2006r. w sprawie udzielenia przez gminy pomocy regionalnej na wspieranie nowych inwestycji lub tworzenie nowych miejsc pracy związanych z nową inwestycją. To rozporządzenie stanowi od dawna oczekiwany ogólnopolski program pomocowy. Na ostatniej sesji Rada Miejska podjęła uchwałę w sprawie zwolnień z podatku od nieruchomości. Wpłynie to korzystnie na pozyskiwanie potencjalnych inwestorów, rozwój przedsiębiorstw już istniejących oraz zwiększenie miejsc pracy na terenie Dąbrowy.
W sprawie pytania o problemy z prawem władz i urzędników samorządowych:
Osoby obciążone wyrokami za przestępstwa umyślne nie powinny pełnić funkcji publicznych. Natomiast rodzi się poważne pytanie o to co rozumiemy przez „mocne” zarzuty. Istnieje obawa, że mogą być użyte w celu odsunięcia od władzy osób niewygodnych. Myślę, że w takiej sytuacji powinno być zawieszane wykonywania funkcji, ale z gwarancją szybkiego rozstrzygnięcia danej sprawy przez organy do tego upoważnione. W naszym społeczeństwie zbyt często wydajemy pochopne sądy i ferujemy wyroki nie znając całej sprawy.
Pozdrawiam!
P.S. Serdecznie zapraszam na spotkanie 3 listopada od godz.14.00 przed DH „Centrum”.
Dejmon
Mon, 30 Oct 2006 - 18:28
Zbigniew Meres nie jest już wiceprezydentem Piekar
02.10.2006
Zbigniew Meres, wiceprezydent Piekar Śląskich, zrezygnował w piątek z zajmowanego stanowiska.
- Wiceprezydent złożył rezygnację i w poniedziałek będzie ostatni dzień w pracy - potwierdza Teresa Nowak, rzecznik prasowy w Urzędzie Miasta w Piekarach.
Powód, dla którego wiceprezydent zrezygnował, jest jasny. Zbigniew Meres zamierza kandydować z ramienia Platformy Obywatelskiej na stanowisko prezydenta w Dąbrowie Górniczej. - Nie mógłbym połączyć zmagań wyborczych, z dotychczasową pracą, bo na pewno ucierpiałyby na tym sprawy Piekar i jego mieszkańców - przyznaje Meres.
Dlaczego wiceprezydent, który w Piekarach jest bardziej kojarzony z Dąbrówką Wielką, gdzie ma dom, a nie z Dąbrową Górniczą, zamierza akurat w tym mieście walczyć o fotel prezydenta?
- Jestem rodowitym dąbrowianinem. W Dąbrowie Górniczej się urodziłem, wychowałem, chodziłem do szkoły i pracowałem. Jestem emocjonalnie związany z tym miastem, a poza tym jestem honorowym obywatelem Dąbrowy Górniczej - wylicza Meres.
Jak przyznał wiceprezydent, w Dąbrowie też ma dom, tam mieszka jego rodzina, a on jest tymczasowo zameldowany w tym mieście. W Piekarach Zbigniew Meres był odpowiedzialny za sprawy bezpieczeństwa, społeczne, oświatę, edukację, kulturę i zdrowie.
(sb) - Dziennik Zachodni
Jak to prosto się przemeldować, żeby wziąć udział w walce o stołeczek :)
jacu007
Mon, 30 Oct 2006 - 20:24
Panie pośle Podraza, prosze sie tu nie wykręcać koalicją, bo ja nie chce przypominać kto rządził w sejmie poprzedniej kadencji. I co wtedy tez pan nie mógł nic zrobić?? Można dużo załatwić, myśle ze dużo wieksze zasługi dla regionu ma poseł Dolniak ale to już inna historia.
michu
Tue, 31 Oct 2006 - 08:21
A może Pan poseł Podraza boi się, że w razie przedterminowych wyborów do sejmu nie zdobędzie mandatu? Myslę, że w ten sposób zawiedzie Pan swoich wyborców, którzy głosowali na Pana w wyborach parlamentarnych i jaka mamy gwarancję, że w razie poprawy notowań lewicy nie stwierdzi Pan, że więcej dla miasta zrobi kiedy znów zostanie posłem....
Moje kolejne pytanie: Jaki jest pomysł kandydatów na Prezydenta na uporządkowanie spraw z Nemo? Wg dzisiejszego DZ bank kredytujący ma wypowiedzieć umowę i zażądać spłaty całego zobowiązania.
Mick
Tue, 31 Oct 2006 - 10:41
Dobra, dobra. Myślę, że p. Podrazie należy się szacunek za fakt, iż jako jedyny uczestniczy w naszych dyskusjach, reszta ma widać ważniejsze sprawy na głowie... Kościelniaka się nie czepia nikt :)
Ale w związku z sytuację wokół Nemo mam pytanie do p. Talkowskiego:
Czy Pan nas (tj. DG) nie lubi, czy chce Pan zostawić to miasto z największym długiem w Polsce?? Czy Pan może ma plan doprowadzenia gminy do bankructwa? O ile się orientuję taka gmina może nawet zostać w ostateczności zlikwidowana - może Pan chce doprowadzić do sytuacji, że przyłączą nas do Sosnowca? albo do Będzina??
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
A do innych kandydatów pytanie - czy są w ogóle zorientowani w sytuacji prawno-finansowej miasta (kredyty, procesy itd.) i jak planują wyciągnąć DG na "prostą"?
michu
Tue, 31 Oct 2006 - 14:03
o ile pamietam to gmina jako osoba prawna nie może upaść (wg prawa upadłościowego) -
Art. 6. Nie można ogłosić upadłości:
1) Skarbu Państwa;
2) jednostek samorządu terytorialnego;......
to tyle wtej kwesti - więc prosze nie starszyć upadłością gminy.
Fakt, że Pan Podraza jako jedyny rozmawia na tym forum jest na plus dla niego, ale odpowiedzi są ogólnikowe i (dla mnie) sam fakt wypowiadania się nie jest powodem do zagłosowania na tego kandydata.
pozdrawiam
Tue, 31 Oct 2006 - 14:11
Tak jestem zorientowany. W porównaniu z innymi gminami nie jest aż tak źle. Na pewno nie zbankrutujemy. Mogą być pewne problemy z finansowaniem inwestycji. Jedno jest pewne Talkowski pozostawia miasto o wiele bardziej zadłużone niż to zrobił Lipczyk. Wkrótce przedstawię dokładniej sytuacje, ale z dala od działu dotyczącego kampanii wyborczej.
PS. tylko ja na szczęście nie kandyduje
Mick
Tue, 31 Oct 2006 - 14:21
Oczywiście że nie, to akurat nam nie grozi, choć:
"Gminie, która osiąga maksimum dopuszczalnego długu, żadna izba obrachunkowa nie wyda pozytywnej opinii w sprawie zaciągnięcia kolejnego kredytu. Poza tym są instrumenty ustrojowe. Mocno zadłużony samorząd, spłacając zobowiązania, może nie być w stanie wykonywać swoich zadań. A to jest podstawa do mianowania przez premiera zarządu komisarycznego albo osoby pełniącej funkcję organów jednostki samorządu. Gmina nie może zbankrutować w sensie prawnym, nie ma możliwości ogłoszenia jej upadłości. Najdalej idącym działaniem byłoby - po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami - rozwiązanie gminy jako zbyt małej, zbyt słabej na samodzielny byt i podzielenie jej między gminy sąsiednie."
Bogdan Cybulski, przewodniczący Krajowej Rady Regionalnych Izb Obrachunkowych
Czyli teoretycznie, gmina niezdolna do samodzielnego istnienia mogłaby zostać rozwiązana - ok. rok temu jakaś mała gminka na Pomorzu znajdowała się w takiej mało komfortowej sytuacji, ale w końcu chyba nie została rozwiązana.
Dąbrowie Górniczej nic takiego naturalnie nie grozi. Trudno DG uznać za zbyt małą albo zbyt słabą. Niemniej info o całej sytuacji z Nemo mocno mnie napięło.
Dejmon
Tue, 31 Oct 2006 - 15:04
QUOTE(pozdrawiam @ Oct 31 2006, 02:11 PM)

Jedno jest pewne Talkowski pozostawia miasto o wiele bardziej zadłużone niż to zrobił Lipczyk.
To na jaką kwotę było zadłużone miasto, kiedy kadencję rozpoczynał oraz kiedy kończył Lipczyk, a na jaką jest teraz? Takie informacje pomogą nam ocenić, który z panów bardziej zadłużył DG, bo to że jest bardziej zadłużona niż 4 lata temu, jest oczywiste.
pozdrawiam
Tue, 31 Oct 2006 - 15:07
podałem informacje na temat zadłużenia w wątku budżet 2006
Hator
Tue, 31 Oct 2006 - 17:55
wy tu sobie off topicowej dyskusji nie robcie - co to za mody, ktore same balagan robia

mam 2 pytanka do kandydata
1) czy ma pan jakis pomysl na rewitalizacje podlesia w golonogu?
2) czy moge liczyc na zajecie sie sprawa kublow na smieci na terenie miasta? obecnie tylko centrum jest dobrze "zaopatrzone" - reszta dzielnic to albo koszy brak, albo pourywane/pokradzione itp - skutek: masa smieci na trwanikach, krzakach itp. Ludzie kultury nie maja i widocznie tez tak w domu robia, wiec skoro na naszych mieszkancow nie moge liczyc to moze przyszly prezydent zobowiaze sie do rozstawienia wiekszej ilosci koszy nie tylko przy glownej ulicy.
PS Mam nadzieje ze te pytania to nie ze tak sam sobie pisze - prosze o odp jak i tez odp na pozostale pytania!
PS2 skoro czyta Pan ten watek to odrazu moze Pan napisze co z propozycja czatu, ktora Panu wyslalismy.
pozdr
:)
Wed, 01 Nov 2006 - 13:13
jako ze Pan Talkowski do nas nie zajrzy to warto chyba wkleic program wyborczy chocby z ciekawosci (wkoncu to urzedujacy przedent

)
z
http://www.naszadabrowa.com.pl/ - trzeba przyznac ze strona przejrzysta
Program wyborczy
Ograniczenie poziomu bezrobocia do wielkości jednocyfrowej, z aktualnie najniższego w Zagłębiu Dąbrowskim wskaźnika (16,8 %) przez ulokowanie na terenie miasta kilkunastu nowych zakładów przemysłowo usługowych.
Modernizacja centrum miasta w rejonie ul. Sobieskiego, Kościuszki, Przybylaka i Placu Wolności oraz ulic Limanowskiego i Robotniczej, tak aby centrum było piękne i nowoczesne dla mieszkańców a dla kierowców bezpieczne.
Generalna przebudowa infrastruktury gospodarki wodno-ściekowej w mieście w oparciu o fundusze Unii Europejskiej.
Rozbudowa infrastruktury sportowo-rekreacyjnej w rejonie jeziora Pogoria IV oraz Parku Zielona, a także budowa stadionu lekkoatletycznego, ośrodka piłki plażowej, zaplecza hotelowego oraz renowacja i unowocześnienie boisk piłki nożnej, itp.
Powołanie w Dąbrowie Górniczej filii Akademii Sztuk Pięknych z Krakowa a także rozwinięcie Zespołu Szkół Muzycznych do stopnia gimnazjalnego i licealnego.
Dalsza rozbudowa infrastruktury dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej przez budowę nowego ośrodka dla dzieci niewidomych i niedowidzących oraz rozbudowa Terapii Zajęciowej
Kontynuowanie remontu kapitalnego Pałacu Kultury Zagłębia, Domu Kultury Ząbkowice oraz świetlic środowiskowych i przystosowanie ich dla osób niepełnosprawnych.
Powołanie w mieście Instytutu Kultury Zagłębia, w celu zachowania dziedzictwa kulturowego i badań nad regionem.
z modernizacji centrum to przez 4 lata udalo sie tylko wyburzyc kamienice w centrum , a nie wykonano nawet projektu dla nadbudowy sanepidu

Trudno byc optymista ze bedzie pieknie i nowoczesnie. Mozna byc pewnym jedynie termomodernizacji tych swietlic, remiz i szkol.
ze strony glownej
Miasto nasze od kilku lat jest wielkim placem budowy nowych obiektów przemysłowo-logistycznych. W kadencji mijającej podjętych tu zostało 21 inwestycji, z czego 6 oddanych już zostało do eksploatacji, a inne zostaną uruchomione w najbliższym czasie.
gdzie ten wielki plac budowy? Ktos cos widzial? Ktos cos wie?? Bo chyba nie chodzi o rozbudowe koksowni, Saint Gobain, centrum logstycznego czy jeszcze kilka malych inwestycji w KSSE, do ktorych wladze sie nie przyczynily tak samo jak do Pogorii IV, ktora tez sie nasz prezydent chwali.
Gdzie te 15 realizowanych obecnie inwestycji?
Wed, 01 Nov 2006 - 14:03
UWAGA
Kto zna program Pana Meresa?
kursor
Wed, 01 Nov 2006 - 22:10
QUOTE(:) @ Nov 1 2006, 03:03 PM)

UWAGA
Kto zna program Pana Meresa?
Chyba go nie ma ..........
Na stronie internetowej tak lipa że aż żałosne, odpowiedzi z Przeglądu Dąbrowskiego,na ulotkach chwali sie gdzie jadł pomidorówke ..... itp.
I to jest poważny kandydat który nie potrafi wyartykułować swojego programu????
W sumie to się nie dziwię przecież dopiero mieszka w Dąbrowie od miesiąca .......
Hator
Thu, 02 Nov 2006 - 15:40
wydaje mi sie ze wraz z naszym coraz wiekszym zaangazowaniem i pisaniem pytan konkretnych, bardziej szczegolowych i trudniejszych dla odpowiadajacego - wszelki "ruch" kandydatow w tym temacie umiera albo juz umarl
PS mam nadzieje, ze przyszly prezydent nie popelni bledu Talkowskiego i nei odetnie sie od kontaktu z mieszkancami w tym z nami na forum.
Mick
Thu, 02 Nov 2006 - 20:02
Dziś mniej więcej między 17.15 a 17.50 był taki bloczek audycji wyborczych na TVP2. No i jako jedyny z naszych ulubieńców pokazał się tam p. Meres. Nawet parę zdań wypowiedział.
Dzisiaj dodatkowo dostałem spama wyborczego p. Meresa do skrzynki pocztowej - zdaje się, że PO zaczyna wreszcie zależeć na wygranej w DG.
Natomiast ciekawe jest, że nie zauważyłem najmniejszej aktywności p. Kościelniaka - może poza stroną internetową.
Hator
Thu, 02 Nov 2006 - 21:07
tez dostalem spama - nic ciekawego ani odkrywczego
poza tym dostalem tez spamy od kandydatow na radnych i powiem Wam jedno - wkurza mnie jak dostaje karteczke z geba na 3/4 obrazka i z 1/4 zaznaczonym miejscem na liscie wyborczej.
Co to k... ma byc? czy my glosujemy w konkursie na miss i mistera dabrowy????!!! Czy Ci ludzie naprawde nic madrego do przekazania nie maja?! po cholere sie w ten sposob promuja skoro wiem, ze po takiej ich autopromocji liczy sie dla nich tylko i wylacznie koryto!!!!
Parowkowym korytozercom mowie stanowcze C W W D Darmozjady! ! ! !
Thu, 02 Nov 2006 - 23:35
to chociaz moze na tym spamie pana Meresa jest jakikoleiek program?
pulsatilla1214
Fri, 03 Nov 2006 - 01:18
Hator, spokojnie, może herbatkę z melisy

..? Szkoda nerwów.
Tak to juz jest, że część kandydatów celując w gusta całkiem sporej grupy wyborców, startuje w konkursie piękności. Impreza zwana wyborami jest nim jak najbardziej :)
Jadąc Wybickiego w Gołonogu zostaniemy zahipnotyzowani błękitnym wzrokiem Zbigniewa Podrazy, nieco dalej, usmiechnięty, wpatruje się nam głęboko w oczy modrooki Donald Tusk. Obaj mają programy. Ale prezencja dla polityka ZAWSZE będzie ważna. I może przechylić szalę niezdecydowanych.
Po prostu niektórzy kandydaci w swym narcyzmie tak głęboko wierzą, że sam ich wygląd zwala z nóg, że nie kłopotają swych wysoko uniesionych głów jakimiś bzdetami typu program, programu i tak nikt nie czyta wg nich. A potem będziemy nosić ich obrazy na pochodach dumnie, jak to już w historii bywało. Bo jak tu takiego przystojniaka nie nosić

?
michu
Fri, 03 Nov 2006 - 07:57
niestety, masz rację - kampania wyborcza sprowadza się do konkursu piękności, rzuca się kilka ogólnych haseł sformułowanych w ten sposób, że nie sposób się nie zgodzić (nowoczesne i sprawne miasto, miejsca pracy itp) i na tym sie kończy aktywność kandydatów, no może z małymi wyjątkami.
bzenek
Sat, 04 Nov 2006 - 00:25
QUOTE(:) @ Nov 3 2006, 01:35 AM)

to chociaz moze na tym spamie pana Meresa jest jakikoleiek program?
Alez oczywiscie, że jest. I to niezwykle szczegółowy :)
Pozwolę sobie zacytować go w całości.
QUOTE( pan Meres @ ' post=)
Wraz z ekspertami przygotowałem program "Dąbrowa Górnicza - nowa jakość".
Obejmuje on m. in. działania w zakresie:
-rozwinięcia budownictwa mieszkaniowego
-poprawy stanu dróg
-usprawnienia komunikacji miejskiej
-stworzenia warunków zmierzających do zwiększenia liczby miejsc pracy pod hasłem "miasto przyjazne dla inwestorów"
-skutecznego wykorzystania środków z Unii Europejskiej
-poprawy bezpieczeństwa w mieście.
Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłem.
I pomyśleć, że kilka miesięcy temu jakiś aparatczyk PO chełpił się w TV zatrudnieniem najlepszych fachowców od wizerunku. Każdy kadydat miał odbyć profesjonalne szkolenie, zaprezentowac precyzyjny program i wygrać dzięku "prawdziwie amerykańskiej" kampanii wyborczej. A tu taka klapa
bzenek
Sat, 04 Nov 2006 - 00:54
Dziś znalazłem też moimi pod drzwiami kolejną ulotkę pana Podrazy. Jest ona dalszym ciągiem kampanii wyborczej i podsumowaniem dotychczasowych spotkań z mieszkańcami.
Pozwolę sobie zacytować najważniejszy z naszego punktu widzenia fragment. Informacje typu: mam psa, jestem wymagający, doświadczny pozwoliłem sobie pominąć.
QUOTE( pan Podraza @ ' post=)
Wszelkie pomysły dotyczące naszego miasta, jakie prezentuję w toczącej się kampanii wyborczej
są wynikiem moich częstych i otwartych rozmów i konsultacji z dąb rowiakami.
Ludzie młodzi mówili o braku perspektyw. Mówili, że nie chcą tu mieszkać. Wskazywali choćby na centrum Dąbrowy Górniczej. Gdzie jest kino, gdzie można spokojnie usiąść na kawie, dlaczego to miasto jest takie puste? - pytali - porównując .. Dąbrowę choćby do Sosnowca. Obiecuję, że zmienię to poprzez stworzenie warunków do rozbudowy infrastruktury usługowej i rozrywkowej w centrum miasta.
Ludzie w moim wieku (51.) uskarżali się na zły stan dróg i komunikacji. Często wskazywali ograniczenia dotyczące edukacji i rozwoju zawodowego swoich dzieci i wnuków. Mówili, że z żalem obserwująemigrację młodych ludzi z Dąbrowy w poszukiwaniu nauki i pracy. Dlatego nasze miasto musi, jak najszybciej znaleźć się na mapie Polski jako techniczny ośrodek akademicki z zapleczem dla inwestorów.
Jeszcze starsi marzą o mieście bezpiecznym.
To właśnie dla nich zamierzam stworzyć w mieście Centrum Powiadamiania Ratunkowego. Dzięki niemu karetka pogotowia szybciej udzieli pomocy choremu, straż pożarna dotrze na czas na miejsce wypadku,
a policjanci znajdą się zawsze tam, gdzie są najbardziej potrzebni. Gwarantuję, że mieszkańcy Dąbrowy Górniczej już niedługo będą się czuli bezpieczniej.
Moja prezydentura to recepta dla Dąbrowy Górniczej - miasta z ogromnym potencjałem ludzkim i niezłą infrastrukturą ale... zaniedbanym. Zwłaszcza przez ostatnie 4 lata, kiedy w Dąbrowie nie pojawił się żaden znaczący inwestor.
A pamiętamy, że wcześniej to właśnie Dąbrowa Górnicza była najlepszą w Polsce lokalizacją pod inwestycję koncernu Toyota-Peugeot. Toyota ostatecznie wybrała Słowację. Ten wyścig Polska przegrała z naszym południowym sąsiadem. Ale Dąbrowa jako miasto go wygrała. Tylko co z tego?
Jako prezydent dołożę wszelkich starań służących pozyskaniu dużych inwestycji. Na terenie Dąbrowy Górniczej istnieje przecież Specjalna Strefa Ekono
miczna. Zrobię też wszystko, by wykorzystać, moim zdaniem, nietrudne do załatwienia wsparcie dla naszego miasta ze strony specjalnych funduszy
Unii Europejskiej .
Trzeba przyznać, że to bardzo zręczny pomysł na bieżąco dzielić się z wyborcami wrażeniami z kampanii i odnosić się do problemów które zasygnalizowali.
Swoją drogą czy to nie jest paradoks ? Najlepiej przygotowana do brania udziału w demokratycznych procesach okazuje się lewica. A przecież wszyscy wiemy, że korzenie SLD tkwią głęboko w raczej mało demokratycznej PZPR. Tymczasem ugrupowania o "solidarnościowym' rodowodzie ciągle nie moga wyskoczyć z kolein niemocy. Ot taka mała ironia losu
PICK
Sat, 04 Nov 2006 - 07:55
Witam wszystkich forumowiczów - kampania ma się ku końcowi wreszcie
Kliknij, aby zobaczyć załącznik[size=2]
QUOTE(bzenek @ Nov 3 2006, 10:54 PM)

Dziś znalazłem też moimi pod drzwiami kolejną ulotkę pana Podrazy. Jest ona dalszym ciągiem kampanii wyborczej i podsumowaniem dotychczasowych spotkań z mieszkańcami.
Pozwolę sobie zacytować najważniejszy z naszego punktu widzenia fragment. Informacje typu: mam psa, jestem wymagający, doświadczny pozwoliłem sobie pominąć.
Trzeba przyznać, że to bardzo zręczny pomysł na bieżąco dzielić się z wyborcami wrażeniami z kampanii i odnosić się do problemów które zasygnalizowali.
Swoją drogą czy to nie jest paradoks ? Najlepiej przygotowana do brania udziału w demokratycznych procesach okazuje się lewica. A przecież wszyscy wiemy, że korzenie SLD tkwią głęboko w raczej mało demokratycznej PZPR. Tymczasem ugrupowania o "solidarnościowym' rodowodzie ciągle nie moga wyskoczyć z kolein niemocy. Ot taka mała ironia losu

Kolega tym postem oczywiście żartował

kawał świetny ubawiłeś mnie z samego rana - coś bym ci napisał o dąbrowskiej lewicy, ale dostanę bana niestety - więc moge tylko napisać jedno po przeczytaniu twego posta dawno się tak nie ubawiłem
pulsatilla1214
Sat, 04 Nov 2006 - 13:30
Z nauki historii najnowszej (z defnicji historią jest już to, co miało miejsce wczoraj) wnioskuję podobnie za Bzenkiem - lewica jest o niebo bardziej demokratyczna od tych wszystkich prawicowych oszołomów pobrzękującycych szabelkami na każdym kroku, jakby szykowali się do przewrotu w państwie śladami Marszałka.
Zresztą antydemokratyczne zapędy były wyraźnie widoczne już przed zeszłorocznymi wyborami, choć nikt w najśmielszych przypuszczeniach nie przewidział, że idea państwa aż tak szybko sięgnie bruku pod sztandarami Boga, Honoru i Ojczyzny
Chętnie posłucham o dąbrowskiej lewicy i dowiem się czegoś nowego
Pick, witamy ponownie :) ! A z tymi debilami nie przesadzajmy, czasem dobrze posłuchać Soyki "Cud niepamięci, niech się święci:
pozdrawiam
Sat, 04 Nov 2006 - 13:51
No witam witam. PICK jednak radziłbym odpowiedzieć na pytania, które już dawno zostały zadane: czemu podszyłeś się pod Pana Kościelniaka i czemu do dnia dzisiejszego nie odpowiedziałeś dlaczego w PiS są ludzie Talkowskiego. No a potem przejdziemy może do krytykowania lewicy oczywiście popartego jakimikolwiek dowodami. W przeciwnym razie, masz racje, dostaniesz bana.
drygu
Sat, 04 Nov 2006 - 18:00
Witam. :)
Lewica jest bardziej demokratyczna.
Faktycznie jest, bo lewica ciągle nad sobą pracuje. I chyba dowodem na to jest właśnie Zbigniew Podraza. Potrafił postawić na młode pokolenie, a jednocześnie szanować zdanie starszych działaczy. Każda partia to przecież żywy organizm. Ja dlatego działam wraz ze swoimi rówieśnikami w SLD, bo taki mamy światopogląd i uważamy, że zmieniać trzeba SLD, a nie zmieniać co 4 lata ugrupowania. Prawicowe partie za krótko trwają. Tak naprawdę ci sami ludzie przewijają się w nich od 15 lat, tylko ciągle pod nowymi szyldami. A budowa każdej organizacji to długotrwały proces. Takie jest moje zdanie jako kandydata Lewicy i Demokratów.
Blokowanie(grupowanie)list
Nie wiem czy w tym miejscu wywołać temat blokowania list. Miałem nadzieje, że wyrok Trybunału będzie inny. Trudno. Ale zobaczcie sami jak to wygląda.
Wybory odbędą się według nowej ordynacji. Trybunał Konstytucyjny uznał tworzenie bloków list i tryb zmiany ordynacji za zgodne z konstytucją. Tym samym zgodnie z decyzją Sejmu o zmianie ordynacji do rad gmin(…), komitety wyborcze mogą zawierać porozumienia o wspólnym podziale mandatów. Głosy oddane na listy tych komitetów są wówczas sumowane, a podczas dzielenia mandatów bierze się pod uwagę liczbę łącznie oddanych głosów. Na kilka dni przed wyborami już za późno na merytoryczną dyskusję nad tym co się stało i czy pomysł buduje czy niszczy polski samorząd. Ważne, aby tłumaczyć wyborcą co oznacza to całe zamieszanie. Kto za kim stoi i czy oddając głos na Samoobronę popiera się Jerzego Talkowskiego?
Ja uważam, że tak. Blokowanie list, to mechanizm który wprowadza zamęt. Wyborca bowiem oddając głos na kandydata KW PPP głosuje również na KWW NASZA DABROWA - JERZY TAKOWSKI. Dlatego trzeba głośno o blokach mówić. Mamy prawo to wiedzieć jako wyborcy.
Kto za kim stoi w Dąbrowie Górniczej, czyli kto z kim się „blokuje”
Grupa list nr 5, nr 19
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP
Komitet Wyborczy Wyborców Komitet Rozwoju Dąbrowy Górniczej
Grupa list nr 7, nr 17, nr 20, nr 21
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
Komitet Wyborczy Demokratycznej Partii Lewicy
Komitet Wyborczy Wyborców NASZA DĄBROWA-JERZY TALKOWSKI
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy
Grupa list nr 18, nr 22
Komitet Wyborczy Wyborców Stara Dąbrowa - Bajba
Komitet Wyborczy Wyborców Blok Przyjaciół Dąbrowy Co to oznacza w praktyce wyborczej:
(…)PKW przypomina, że zgodnie ze znowelizowaną ordynacją, grupowanie list kandydatów na radnych następuje w wyniku umowy zawartej przez dwa lub więcej komitety wyborcze w danej jednostce samorządu terytorialnego w celu wspólnego udziału w podziale mandatów między listy kandydatów.
PKW podkreśla, że z analizy art. 88 ust. 3, art. 134 ust. 3 i art. 162 ust. 3 Ordynacji wyborczej wynika, że w podziale mandatów będą uczestniczyć wyłącznie te grupy list, na które w wyborach do danej rady lub sejmiku województwa oddano co najmniej odpowiednio 10 proc. lub 15 proc. głosów ważnych w skali danej jednostki samorządu terytorialnego i przynajmniej jedna z list kandydatów wchodzących w skład danej grupy list otrzymała co najmniej 5 proc. głosów ważnych.(...)
Zobacz:
Wyjaśnienie dotyczące grupowania list kandydatów na radnych w wyborach samorządowych wydala Państwowa Komisja Wyborcza. Dla zainteresowanych, tu znajdziecie przykład liczbowy podziału mandatów zarówno stosując prawo grupowania list oraz jak by mógł wyglądać wynik, gdy nie było by takiej możliwości.
Zielone ZagłębieMam nadziej, że sie nie pomyliłem w liczeniu
Pozdrawiam serdecznie
PICK
Sun, 05 Nov 2006 - 09:29
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 4 2006, 11:51 AM)

No witam witam. PICK jednak radziłbym odpowiedzieć na pytania, które już dawno zostały zadane: czemu podszyłeś się pod Pana Kościelniaka i czemu do dnia dzisiejszego nie odpowiedziałeś dlaczego w PiS są ludzie Talkowskiego. No a potem przejdziemy może do krytykowania lewicy oczywiście popartego jakimikolwiek dowodami. W przeciwnym razie, masz racje, dostaniesz bana.
Szanowny Adminie
Postepowanie dowodowe toczy się w Prokuraturze Okręgowej w Bielsku - Białej, zapraszam do korespondencji z tutejszą instytucją.
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 4 2006, 11:30 AM)

P.S.
Pick, witamy ponownie :) ! A z tymi debilami nie przesadzajmy, czasem dobrze posłuchać Soyki "Cud niepamięci, niech się święci:

Witam serdecznie , a co "do niepamięci, która ma się świecić" wybacz ale jakoś nie mogę zapomnieć o tym, że Panowie pod sztandarami lewicy wymordowali mi część rodziny
kursor
Sun, 05 Nov 2006 - 10:03
QUOTE(PICK @ Nov 5 2006, 10:46 AM)

Witam serdecznie , a co "do niepamięci, która ma się świecić" wybacz ale jakoś nie mogę zapomnieć o tym, że Panowie pod sztandarami lewicy wymordowali mi część rodziny

Witam!
Na pewno nie jest to łatwe dla Ciebie - skoro to była rodzina

choć w to tak do końca nie wierze
Ale czy ktoś z tutejszej lewicy chodzi mi o DG miał na to wpływ?? uczestniczył w tym??
Od razu widać że jesteś z PISu bo tylko oni (WY) ciągle grzebią się w historii, a teraźniejszość ich nie interesuje - przejrzystość, brak układów itp. przecież sami to tworzycie widać to po Waszym rządzie ale także po tym kto stratuje z list PISu w Dąbrowie Górniczej - skompromitowani zausznicy Talkowskiego
Sun, 05 Nov 2006 - 11:29
kolejne posty nie na temat beda usuwane
@PICK - zacytowales "pozdrawiam" a nie odpowiedziales na zadne z jego pytan. Jak to z tym podszywaniem?
pozdrawiam
Sun, 05 Nov 2006 - 14:31
Powiem tak, że dzień dziecka dla Ciebie PICK się skończył. Znudziło mi się ciągłe proszenie o zastosowanie się do reguł forum. Rzucasz oskarżenia a sam podajesz się za inne osoby i nie odpowiadasz na pytania. Masz po prostu zerową wiarygodność. Ale mnie najbardziej drażni, że twoje wypowiedzi są nudne. Sprawy Mitexu, Lipczyka są nam znane i opisane dosyć obszernie na forum i nikogo twoje wywody nie zaszokują. Poza tym Ela Dąbrowianka już wszystkich zapoznała przez 3 lata z tym gdzie pracuje rodzina Lipczyka itp. Tylko, że ludzie wolą i tak SLD i jest to wasza wina. Właściwie nic nie może równać się z rządami Talkowskiego. A co do mordowania członków rodziny to nie robił tego na pewno nikt z liderów SLD w DG, bo byli za młodzi żeby aktywnie brać w tym udział. Poza tym bardzo wielu ludzi miało jakieś koneksje z władzą komunistyczną i idąc tokiem myślenia PICK trzeba zamknąć do więzienia połowę społeczeństwa. A paradoksalnie najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że jedyną osobą bezapelacyjnie współpracującą z władzami komunistycznymi jest J.Talkowski, którego PiS wziął pod parasol ochronny.
PS. Ponieważ wiem PICK, że tym razem także nie zastosujesz się do moich poleceń a nie chcąc całkowicie pozbawiać cię możliwości wypowiadania się, zdecydowałem że twoje posty będą musiały przejść autoryzacje któregoś z modów zanim pojawią się na forum.
vacu
Sun, 05 Nov 2006 - 14:31
@
PICK: wiesz jaki jest problem ze skrajną (teoretycznie) prawicą w naszym kraju? Taki, że stała się bardzo podobna do tych, na których taka najeżdża czyli komunistów. Wg np. PiSu na każdym rogu czai się eseldowski albo platformowy spisek i to z tym głównie walczą. Wydaje mi się, że przyczyna jest jedna - Ci ludzie nie mają
żadnego pomysłu na rządzenie ale ponieważ jakimś cudem do władzy doszli i nie chcą z niej zrezygnować to robią jedyne co umieją.
Ja nie jestem zwolennikiem SLD ale obserwuję co się dzieje. Ty oczywiście zaraz nazwiesz mnie komuchem albo innym wykształciuchem (choć nie wiem na jakiej podstawie) ale wierz, mi że tak nie jest. Powiem nawet (choć pewnie nie uwierzysz), że w ostatnich wyborach oddałem głos na PiS - i niestety bardzo tego żałuję, przepraszam tych, którzy m.in. przez mój głos muszą żyć w takim gnoju
pulsatilla1214
Sun, 05 Nov 2006 - 14:49
do PICKA-
-szczere wyrazy współczucia i w imieniu własnym, a zapewne i innych forumowiczów, przepraszam za nierozważną wypowiedź kursora, nie miał prawa powątpiewać w prawdziwość tragicznych losów członków Twojej Rodziny. Cześć ich pamięci!
-pragnałbym jednakże zauważyć, że wspomniane przez Ciebie zbrodnie stalinowskie doprowadziły do wycięcia w pień niemal całej lewicy Polski przedwojennej, łącznie z czołowymi przedstawicielami Komunistycznej Partii Polski. Mówisz o ludziach lewicy jak o złu zesłanym przez szatana, a przecież poglądy lewicowe (nie komunistyczne - to błędny skrót myślowy) nie są niczym złym. Marszałek był socjalistą. Dzisiejszy PiS niedługo będzie bardziej lewicowy od SLD. Nie obwiniaj dzisiejszej lewicy o całe zło PRL - taki Ryszard Bugaj z Unii Pracy był przez PRL prześladowany bardziej niż Kaczyńscy razem wzięci.
Zapewniam także, że na pewno nie wszyscy tu obecni są zwolennikami SLD (poczytaj posty na forum, a zauważysz to wyraźnie). O ile mi wiadomo - Zbigniew Podraza i Piotr Drygała są członkami SLD, a forumowiczów jest trochę więcej - akurat właśnie takich zdeklarowanych lewicowców raczej ze świecą tu szukać :)
do drygu-
ponieważ jesteś asystentem społecznym kandydującego na stanowisko Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej Pana Posła na Sejm RP Zbigniewa Podrazy, który być może z powodu intensywnego finiszu kampanii wyborczej rzadziej zagląda na forum:
- co z pomysłem Pana Zbigniewa Podrazy uruchomienia na czas wyborów telefonu 0-800..., pod który mógłbym dzwonić w wypadku zauważenia naruszenia ordynacji wyborczej, pozostaje ciągle w sferze marzeń?
pozdrawiam
Sun, 05 Nov 2006 - 14:57
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 5 2006, 02:49 PM)

do PICKA-
-szczere wyrazy współczucia i w imieniu własnym, a zapewne i innych forumowiczów, przepraszam za nierozważną wypowiedź kursora, nie miał prawa powątpiewać w prawdziwość tragicznych losów członków Twojej Rodziny. Cześć ich pamięci!
Oczywiście, że @kursor miał prawo wątpić. @PICK został już raz złapany na kłamstwie, z którego nie chce się wytłumaczyć. Więc nie ma żadnych dowodów na to, aby teraz nie kłamał. Raczej niemoralne jest wykorzystywanie takich mordów do kampanii wyborczej, która nie ma nic wspólnego ze zbrodniami stalinowskimi.
Zbigniew Podraza
Sun, 05 Nov 2006 - 16:05
Witam Wszystkich Forumowiczów!
Widzę, że dyskusja na forum trwa :) szczególnie między użytkownikami. Dyskusja nabiera różnych form od problemów politycznyc poprzez problemy związane z miastem, a mnie zalezy najbardziej na tych ostatnich.
Zgłaszam gotowość do chat'u - proponuję zgodnie z wczesniejszymi uzgodnieniami najbliższą środę tj. 8.XI.2006r. godzina 17.00.
Proszę o kontakt Administratorów Forum celem uzgodnienia szczegółów.
Pozdrawiam
Zbigniew Podraza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.