QUOTE(michu @ Nov 23 2006, 06:58 PM)

Obserwując ostatnie wypowiedzi na forum - sprawy merytoryczne schodza na dalszy plan

Eee... dlaczego ? Jak się chce to można i merytorycznie.
Od pewnego czasu wszyscy najeżdżamy na pana Meresa jaki to on marny program wyborczy przygotował. Kilka stron wczesniej sprowokowany przez Adama przejechałem się po stronce kandydata PO. Swoją drogą to szkoda, że Adam nie podjął dyskusji bo w wielu sprawach moglibyśmy dojść do jakiegoś merytorycznego consensusu. Część z tych platformowch byków była łatwa do poprawy.
Ale jakoś męczyły mnie wyrzuty sumienia i w związku z tym przyjrzałem się dzisiaj krytycznym okiem programowi na stronie pana Podrazy.
---------------------------------------------------------------------------------------------
"zamierzam przeznaczać rocznie co najmniej 17% jego budżetu na inwestycje w infrastrukture" Jesli na infrastrukturę to niezły wynik ale dalsza wyliczanka (dworzec, mieszkania socjalne...) sugeruje, że chodzi tu o wszystkie rodzaje inwestycji. A 17% to nie jest fantastyczny wskaźnik. Ledwo troszeczkę większy od propozycji prezydenta Talkowskiego. Patrząc na inne polskie miasta to zasadzie dalsza stagnacja.
zapewnienie bezpłatnej, dostępnej dla każdego młodego człowieka nauki zarówno na studiach technicznych jak i humanistycznych, utworzenie filii uniwersyteckiej, wyższej szkoły pielęgniarskiej oraz współpraca ze środowiskami akademickimi,Na ten temat to już dużo się napisałem w komentarzu do propozycji pana Meresa. Nie wierzę w kolejne filie publicznych uczelni. A wyższa szkoła pielęgniarstwa już istnieje - kierunek taki oferuje Wyższa Szkoła Planowania Strategicznego. Czyżby pan Podraza o tym nie wiedział ?
kontynuowanie „zielonych szkól"Tej komunistycznej zaszłości to ja po prostu nie rozumiem. Środwisko w naszym regionie stało się już całkiem zdatne do życia i nie widzę powodu by dezorganizować naukę na kilka tygodni. Powszechnie wiadomo, że organizacja takich wyjazdów rodzi niewyobrażalną korupcję na linii biura podróży, firmy ubezpieczeniowe -> szkoły.
reaktywację kina w Dąbrowie Górniczej,Ręce opadją. To samo co u pana Mersa. Po to żeby miało znowu zbankrutować ?
prowadzenie dalszej modernizacji centrum miasta,Dość lakoniczna ta propozycja.
uporządkowanie gospodarki wodnościekowej (...) i modernizację infrastruktury wodno-kanalizacyjnej,Masło maślane ?
- poszerzenie zajęć rekreacyjno-sportowych
- rozszerzenie działalności (...) sportowej poprzez (...) SKS i UKS
- kontynuację powszechnych programów usportowienia dzieci i młodzeżyMasło maślane II ?
kontynuowanie i rozszerzanie innowacji oświatowych, w szczególności w zakresie językowym oraz wychowania fizycznego;A jakież to innowacje są ?
zagospodarowanie wspólnie z PKP terenów wokól dworca kolejowego. Po prostu nie wierzę ale trzymam kciuki za powodzenie.
---------------------------------------------------------------------------------------------
stworzenie rodzinnych domów dziecka.Całkiem ciekawy punkt. Trzymam kciuki.
pozyskiwanie lokali socjalnych oraz budowę tanich mieszkań komunalnych i społecznychI dokładnie o to chodzi aby ludziom pomóc i uwolnić zarządców nieruchomości od ciężaru zaległości. A nie wymyślac jakieś cuda jak koledzy z PO.
Podsumowując program ułożony po pewnych przemysleniach i w związku z tym nie obfituje on w tak kompromitujące wpadki jak propozycje PO. Ale żeby to było jakieś cudo ? Troszkę jestem rozczarowany.
Dziwnie mi to przyznac ale najlepszy program to miał chyba pan Kościelniak z PiS. Pomijając kilka tradycyjnych dla tej partii zabobonów (np. hipermarkety) to wyglądało to całkiem, całkiem. Niestety (albo na szczęście) wyborcy ocenili, że działania PiS na arenie ogólnopolskiej nie budzą zaufania do polityków tej frakcji. Miejmy nadzieję, że przyszły zwycięzca skorzysta z niektórych punktów programu PiS z korzyścią dla całego miasta.