Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kampania Wyborcza 2006
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
pulsatilla1214
Mnie zaś w kontekście nagłego "objawienia się" programu pana Zbyszka Meresa po drugiej turze nie dziwi już, dlaczego pan Zbyszek Podraza nie chciał konkretnie przedstawiać swojego programu zbyt wcześnie, mimo że naciskaliśmy na niego.

@bzenek juz omawiał wiele, zauważyliście też sami ile jest wprost przepisanych haseł od innych kandydatów. Pewnie i usłużnie podsuniętych przez tych ostatnich po pierwszej turze... "Kwiatków" też trochę jest, po których nie wiadomo czy płakać, czy śmiać się.

@Bartek, odpukaj w niemalowane laugh.gif Licho nie śpi rolleyes.gif Niektóre hasła mogą konkurować z humorem zeszytów, to fakt :) Obawiam się też, że za cztery lata (a tym bardziej za trzy...) będziemy mieli odruch wymiotny na sam dźwięk słowa "rozliczać", istna nowomowa na naszych oczach...

@Hator, dzięki za wypowiedź,myślę w imieniu wielu z nas, masz rację, czasem już nie warto ubierać w ładne słowa tego co chcemy przekazać, skoro wcześniej jak grochem o ścianę... Wielu z nas opadły już ręce po prostu... Hator naszym Trybunem Forumowym :) !!!

Taki zalew informacji o Meresie po pierwszej turze... Wyłania się z nich postać, która właściwie nie ma swojego zdania. Gotowa na każdy sojusz, byle tylko osiągnąć cel. Ale nie z determinacji własnej. Wcześniej widzieliśmy przecież totalną indolencję. Tak wielu ludzi kryje się dziś za jednym nazwiskiem, chce ugrać swoje. W imię czego..? Tu nawet nie ma żadnych idei... Tylko władza... Relatywizm, brak zasad...

Sam kandydat nawet coś sprawia wrażenie zagubionego w tym wszystkim. Właściwie po co dał się w to wszystko wplątać..? Dla partii..? Przecież mógł wieść spokojne życie jako generał w stanie spoczynku, urzędnik drugiego planu w UM Piekary Śląskie... Panie Zbyszku, po co to Panu było..? Przecież nic Pana nie łączyło już w obliczu wyborów z tym miastem.. Poza sentymentem... Po co..? Zna Pan odpowiedź..?

I trochę offtopicując - obawiam się, że władze PO też dziś nie wiedzą czego właściwie chcą sądząc po tym, jak sprzeczne informacje padają z ust liderów... Tak wygodnie nie określić się definitywnie, być bezideowym, eufemistycznie mówiąc "otwartym" na innych, aby "razem" czegoś dokonać rzekomo... Tak wygodnie być kokotą, z którą każdy może się przespać, ale której nikt nie może mieć na wyłączność. Po ślubie mniej zabiegajacych o względy... I mniejsze wpływy niż w dotychczasowym procederze wink.gif
tomasz sołtysik
A co myślicie o tym, że na obwieszczeniach Miejskiej Komisji Wyborczej jako miejsce zamieszkania Zbigniewa Meresa podano Dąbrowę Górniczą?
A tymczasem Pan Meres... jest zameldowany na stałe w Warszawie, faktycznie mieszka w Piekarach Śląskich, gdzie ma dom, a w DG zameldował się na pobyt czasowy u swojego dziecka przed wyborami...
lola
@bzenek juz omawiał wiele, zauważyliście też sami ile jest wprost przepisanych haseł od innych kandydatów. Pewnie i usłużnie podsuniętych przez tych ostatnich po pierwszej turze... "Kwiatków" też trochę jest, po których nie wiadomo czy płakać, czy śmiać się.

A ja zauważyłam dzisiaj baner pana Meresa z hasłem nawiązującym do hasła drugiej tury pana Podrazy.
Pan Podraza miał napisane UCZCIWY WYBÓR, a Pan Meres wywiesił banery z napisem DZIękuję. JEDYNY UCZCIWY WYBÓR.
cO O TYM MYŚLICIE?
Bo mnie to bardzo denerwuje jak ktoś nie jest w stanie wymyślić czegoś swojego i pokazać jakim on jest kandydatem tylko bawi się w jakieś takie idiotyczne słowne gierki. mad.gif
Machiavelli
QUOTE(lola @ Nov 22 2006, 06:28 AM) *

A ja zauważyłam dzisiaj baner pana Meresa z hasłem nawiązującym do hasła drugiej tury pana Podrazy.
Pan Podraza miał napisane UCZCIWY WYBÓR, a Pan Meres wywiesił banery z napisem DZIękuję. JEDYNY UCZCIWY WYBÓR.
cO O TYM MYŚLICIE?
Bo mnie to bardzo denerwuje jak ktoś nie jest w stanie wymyślić czegoś swojego i pokazać jakim on jest kandydatem tylko bawi się w jakieś takie idiotyczne słowne gierki. mad.gif

OOOO !!!! To już szczyt tupeciarstwa !!!!!

Czy może to ktoś potwierdzić ????

Bo jeśli tak to PAN MERES i jego sztanb można nazwać PAN KSERO ....
picaro
Dość nie fortune jest to zameldowanie Pana generała, ale czegóż nie robi się "dla wyborców", pozatym jak donosi "Rzeczpozpolita" gmina Piekary Śląskie jest jedną z najbiedniejszych w kraju, co może być poniekąd powodem wilekiego powrotu - chicało by się rzec posła tongue.gif - do rodzinnego miasta, które kusi swymi wpływami budżetowymi. Z drugiej strony fakt tej nienajlepszej kondycji gminy Piekary wynika między innymi właśnie z polityki gospodarczej jaką prowadzą włodarze tejże gminy, a więc pewną współodpowiedzialność należy przypisać tu także Panu Meresowi (chyba jest dość jasne, że decydując się na sprawowanie funkcji publicznych czy też kierowniczych przyjmuje sie na siebie odpowiedzialność zarówno za złe jak i dobre wyniki czy to gminy czy jakieś podległej nam jednostki). Co do haseł wyborczych, które sobie każdy nawzajem deliketnie mówiąc podkrada, to jest to chyba zabieg niezwykle popularny i normalny (prawie wszytkie kampanie polskich parti politycznych są wzorowane na sprawdzonych już wzorcach zachodnich, bo one mają nie tłumaczyć lecz ogłupiać, nie nakłaniać do myślenia lecz prowadzić do tzw. gry w skojarzenia itd.), co nie oznacza, że powinien być propagowany i na wielki plus wyszedł by ktoś całkiem orginalny (jeszcze chyba tekiego nie widziałem wink.gif ) ale był by to plus tylko dla niego samego jako człowieka żyjącego zgodnie z własnym sumieniem no i może dla mnie i jeszcze kilku osób, bo niestety naszym społeczeństwem łatwo manipulować (jeszcze daleko nam do tej demokracji obywatelskiej sad.gif ).
A jeszcze z innej beczki to ciekawostką są również inne informacje które podaje "Rzeczpospolita", a które można również znaleźć na stronach wirtualnej polski w archiwum o pewnej aferze korupcyjnej z przed ponad pół roku dotyczącej pieniędzy wypłaconych na dożywianie dzieci w gminie Piekary, gdzie o tych dotacjach właśnie decydował "nasz kandydat" na prezydenta miasta DG z PO. hmmmm.....

Jak rzekł Platon: "Demokracja to rządy większość, a większość to idioci" i to chyba się u nas ciągle sprawdza (ale pewnie i nie tylko u nas).
Machiavelli
Hej !!! ADAM i koledzy co Wy na to ????? Pan Ksero... może to Ty wymysliłeś to heheh

Poza tym juz kilka osób razem ze mną pytało o fakt popierania Pana Marka Lipczyka 4 lata temu !!! I też nie odpowiedzałeś. No, ale w sumie z faktami się nie dyskutuje biggrin.gif

A robienie Panu Meresowi kampanii za pieniądze miejskie czyli nasze w Przeglądzie Dąbrowskim jest już bardzo poważnym nadużyciem kolicjanta czyli Pana Talkowskiego.
Biorąc pod uwagę napisy na banerach P. Talkowskiego wiemy już wszyscy już oficjalnie , że jest układ. I nie boję sie użyć tego określenia bo perspektywa rządów Panów Meresa z Talkowskim i Dulem tudzież Olszówką oraz ich rodzinami to nic innego !!!!
SKANDAL !!! Widać jak Pan Meres i dąbrowska PO się orientują co tu przez 4 lata wyprawiano. Wierzę jednak , że zarówno w PIS i w PO są ludzie , którzy orientują się w sytuacji i irytują siętym co robią ich pryncypałowie. !!!

Ciesze się , że Blok Przyjaciół Dąbrowy Górn. nie dał się skusić układowi, ich poparcie jest bardzo ważne bo to Ich popiera najwięcej Dąbrowiaków !!!!
drygu
QUOTE(lola @ Nov 22 2006, 10:28 AM) *

cO O TYM MYŚLICIE?

Witam serdecznie.
No tak sztab Meresa nie ma nawet pomysłu na swoją kampanie. To chyba oznacza, że kandydat POPiS i ludzi Talkowskiego nie ma za wiele do zaoferowania mieszkańcom Dąbrowy Górniczej. Ja to rozumiem, bo jeśli ktoś jest z Piekar Śl., to co może wiedzieć o Dąbrowie G. Ale, żeby ludzie z jego sztabu nie mieli pomysłów (a może nie ma żadnej PO w Dąbrowie). Najpierw PO nie ma programu. Jak już się pojawił, jakiś tydzień temu, to zadziwiająco przypomina program przeciwników, a teraz nawet hasło wyborcze(to już przesada!!!). Taka właśnie jest PO. Teraz jestem już przekonany, że PO to formacja bez pomysłów – liderzy tego ugrupowania potrafią tylko krytykować czyjeś pomysły, sami nie potrafią zbudować nawet programu wyborczego, i jak się okazało nawet hasła wyborczego. Jak to są fachowcy to ja się zapisze do PiSu. laugh.gif

O PO w Dąbrowie Górniczej jest jeszcze jedna smutna prawda. Nie potrafili znaleźć naturalnego lidera z Dąbrowy musieli szukać, aż w Piekarach Śląskich. A tera się jeszcze okazuje, że za plecami lidera ze śląska stoi ekipa Pana Dula i Talkowskiego.

Nic dodać, nic ująć. dry.gif

Pozdrawiam biggrin.gif
wykształciuch
na skrzynke pana meresa mozna pisac i pisac, cos mi sie wydaje ze ten pan szybko przejmie styl kontaktu z ludźmi od swojego znakomitego poprzednika:( to o czym napisała lola to skandal nadający sie na ciekawy troche zabawny artukuł do prasy! ważne teraz zeby zwolennicy podrazy 26 poszli glosowac bo co do elektoratu popisdki-talek to mozna byc pewnym ze pojda. mam tez nadzieje ze jeszce w te pare dni wiele osob ocknie sie i nie zdecyduje sie na glosowanie na meresa tylko dlatego że "na podraze nie!" a o meresie w sumie tak jak wiekszosc nie wiedzac nic. mam nadzieje ze beda liczyc sie argumenty, fakty, merytoryka anie to który jest przystojniejszy czy inne duperele.
@picaro zdanie : "co do haseł(...)demokracji obywatelskiej), można było podzielić na minimum 2 lub 2 zdania haha<żartuje>
Tomek w komisjach wyborczych wywiesza się dane o kandydatach zgłoszone przez tych kandydatów, uważam że jeśli meres na pobyt stały zameldowany jest gdzies indziej niz w dg to oczywiscie takie info. powinno sie znalesc w obwiesczeniu (powazne zadanie dla sztabu sld zeby na 4 dni przed wyborami zmienic obwiesczenia:) ale powinni sprobowac) pozdrawiam wsztstkich(modów teżbiggrin.gif ) choźmy głosowac 26 listopada
pulsatilla1214
Szczerze mówiąc gdy pierwszy raz usłyszałem, że kandyduje nam generał, trochę dziwnie sie poczułem. Na poprzedniej stronce Pana Meresa czytając listę spotkań "naszego Generała" podobnie...

Jeden ze zwolenników próbował nam nawet powiedzieć, że Pan Meres jest w Komendzie Wojewódzkiej PSP obecnie. Na stronie kandydata można jednak wyraźnie przeczytać, że 3 maja 2002 r. przeszedł w stan spoczynku.

Co w związku z tym? Ano nie jest już strażakiem cool.gif, choć może się tytułować generałem nadbrygadierem wink.gif Ale w stanie spoczynku dodając :)

Podobnie jak żołnierze służby czynnej strażacy muszą być apolityczni jako funkcjonariusze publiczni.

OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o Państwowej Straży Pożarnej
(Dz. U. Nr 96, poz. 667)

USTAWA z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej

Art. 57c.

1. STRAŻAK NIE MOŻE BYĆ CZŁONKIEM PARTII POLITYCZNEJ

Jako już nie-strażak Pan Meres mógł wstąpić do PO. Dla mnie jednakże podejmowanie kariery politycznej przez byłych funkcjonariuszy publicznych, zwłaszcza wysoko postawionych, zawsze będzie dyskusyjne. Podobnie jak jawne opowiedzenie sie po stronie Samoobrony generała Wileckiego.

Tak jakoś moralnie jest to dla mnie naganne... Każdy ma prawo do własnego zdania...

Podsumowując - nie przeczę, że Pan Zbyszek Wielkim Strażakiem Był. Chwała mu za to. Ale wykorzystywanie dziś apolitycznej z definicji kariery w PSP jako jednego z głównych argumentów przemawiających za nim jest po prostu dla mnie co najmniej nietaktowne.

P.S.

Tym samym cały tekst, na którym przedstawia się Pan mówiac "kim jestem":

http://www.meres.pl/index.php?kimjestem=1

Powinien być zatytułowany kim już nie jestem. Sam Pan przekreślił siebie jako strażaka wstępując do partii. Co ciekawe ani słowa o karierze po 3 maja 2003. Aby nie skojarzyły sie Piekary wink.gif ?

offtopicując - zalecałbym poprawę pisowni w w/w fragmencie. Wspominając, że został Pan odznaczony przez " prezydenta rzeczpospolitej Polskiej" obraża Pan i Rzeczpospolitą, i jej najwyższego przedstawiciela.
Bartek
Czyli zgodnie z

"USTAWA z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej

Art. 57c.

1. STRAŻAK NIE MOŻE BYĆ CZŁONKIEM PARTII POLITYCZNEJ"

Pan Meres złamal prawo robiac sobie zdjecie w mundurze z belkami na ramieniu i wykorzystujac to zdjecie w kampani wyborczej m.in na plakatach?
Henryk Zaguła
Serdeczne dzięki za słowa pocieszenia! Piszemy tutaj o programach kandydatów, o ich zaletach i wadach. Nic nie mówimy o tym co tak naprawdę trzeba będzie zrobić i który do tego nadaje się lepiej. A więc poprzednia ekipa zepsuła dużo spraw. W ciągu 4 lat wpływy do budżetu wzrosły o prawie 100 mln zł rocznie, a w inwestycjach nic, może za wyjątkiem Biblioteki Miejskiej notabene nieczynnej do dzisiaj, reszta za kredyt. Wzrosło dość znacznie obciążenie kredytem a wzrosły wydatki konsupcyjne. Tak naprawdę to miasto nie jest w stanie ściągnąć środków UE bez generalnej zmiany struktury budżetu bo po prostu nie ma funduszy na wkład własny. Trzeba będzie podjąć decyzje dotyczące Partku Wodnego który za chwilę bedzie w upadłości, RPWiK bo cena wody wysoka a jeszcze dopłacamy z budżetu, Zakładu Gospodarki Odpadami, zła technologia i dopłacamy z budżetu, co z CA na samym czynszu przy koncepcji poprzedniej ekipy tracimy 2-3 mln rocznie i wreszcie co z procesami sądowymi,które kosztują nas drogo, bo płacimy koszty i odsetki.
Jako radny poprzedniej kadencji wielokrotnie o tym mówiłem ale to był groch o ścianę. Moja niezależność w głoszeniu swojego zadnia tylko denerwowała. Ale ja naprawdę wiem jak to rozwiązywać. Dlatego nie mogę się zgodzić na trwanie we władzach ludzi poprzedniej kadencji. Wiem że Pan Podraza jest bardzo zdeterminowany na zmiany i będę mu kibicował żeby się mu udało. Zaraz ktoś powie że to sprawy jeszcze poprzedniej ekipy a więc Wam powiem że nie. Wszystko można było rozwiązywać bo były możliwości i były pieniądze. Ale też była ninawiść, zazdrość i brak kompetencji.Przez cztery lata słyszałem że ktoś jest winny, ani razu nie usłyszałem, sprubujmy coś zrobić, słyszałem : ja się na tym niestety znam, ja potrafię, ja wiem wszystko. Brako pomysłu, dobrej woli i RACJI STANU. Racja stanu wymagała żeby obaj kandydaci usiedli naprzeciw siebie spojrzeli sobie w oczy i omówili najważniejsze sprawy dla miasta następnie powiedzieli sobie: wygrany szfem a przegrany jego I zastępcą, kampania delikatna bo czekają nas trudne decyzje, wyborcy nie muszę być świadkami prania brudów.
W naszym mieście nie da się przeprowadzić zmian bez SLD wiadomo dlaczego, bez PO bo ma duży elekterat, bez PIS bo rzędzi. Jak to ułożyć? odpowiem ludźmi dla których liczy się tylko RACJA STANU. Zbyszek Podraza proponował takie spotkanie niestety nie wyszło.Moim zdaniem zastrzegam zdaniem osobistym Podraza rozmie lepiei pojęcie RACJI STANU.
Tadzik
A tak apropo kampani. Widzieliście pomysł (tego czego prakuje w PO tongue.gif ) sztabu pana Podrazy przed pomikiem Hendrixa? Przynajmniej można powiedzieć że ciekawe i skupia uwage!
Baron SLD
A co tam takiego jest? Możesz napisać bo ostatnio przez centrum przejeżdżam w nocy jak wszystko już zamknięte
Co do wyboru w sobotę - drażni mnie sprowadzanie ludzi na takie stanowiska z "zaciągu"
Czyżby w PO nie było kompetentnych ludzi stąd?
Czy ktoś wie od ilu Pan Meres mieszka w Piekarach? Bo jeżeli startuje tylko w DG dlatego, że się tu urodził to bez sensu - Pan Podraza powinien startować w Sosnowcu.
Poza tym PO coraz bardziej się pogrąża -skądinąd słusznej - wojnie z PiS - raz ich nienawidzą raz kochają - jak ktoś już tu powiedział - jak kokota (ładne sformułowanie)
Dlatego popieram Marka Borowskiego w Warszawie - bo nie można być dwulicowym - albo nie lubimy PiS-u albo robimy z nimi koalicję
Zapraszam wszystkich na wybory w sobotę - wybierzmy jak uważamy najlepiej - oby nie bylo nam gorzej wink.gif
Tadzik
A co tam takiego jest?

Prze pomnikiem na schodach są rozmieszczone takie duże sztuczne jabłka i ułożony z nich napis PODRAZA.
Może mamy jakiś speców na forum od socjologii reklamy.
Bartek
QUOTE(Baron SLD @ Nov 22 2006, 05:15 PM) *
Zapraszam wszystkich na wybory w sobotę - wybierzmy jak uważamy najlepiej - oby nie bylo nam gorzej wink.gif

Raczej w Niedziele 26.11.2006 ;-)
Baron SLD
sorki - jestem w komisji i ide juz w sobote - tak wiec dla mnie wybory juz od soboty - przepraszam i zapraszam w niedziele;)
Zibar
QUOTE(Baron SLD @ Nov 22 2006, 05:36 PM) *
sorki - jestem w komisji ...

rotfl laugh.gif kurde, żebyście z tego przejęcia nie policzyli źle głosów ?!
A ordynacje to już masz już opanowaną ?
Baron SLD
oczywiscie - ordynacja w małym palcu wink.gif
wszstkie głosy na Z.P x2 - na Z.M. /2 wink.gif
Zibar
QUOTE(Baron SLD @ Nov 22 2006, 06:25 PM) *

laugh.gif to świetnie, ale tym razem sprawa będzie łatwiejsz, bo kartka będzie mniejsza wacko.gif i się w oczach nie będzie mieniło jak w kartach na radnych.
Bartek
QUOTE(Baron SLD @ Nov 22 2006, 06:25 PM) *

Ja bym tego nie pisał na twoim miejscu bo rozne psychole sa na tym swiecie i pozniej jesli wygra p. Podraza to bedzie ze glosy nie wazne lub byla jakas manipulacja :)
pulsatilla1214
@Bartek - Nie, odchodząc ze służby chyba zachował prawo do munduru wink.gif W żadnym swoim zachowaniu Pan Zbyszek Meres nie złamał prawa.
Bartek
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 22 2006, 07:13 PM) *
Nie, odchodząc ze służby chyba zachował prawo do munduru wink.gif

No wlasnie mi sie cos obilo o uszy ze nie mozna do folderow, plakatow itp wyborczych pozowac do zdjecia w mundurze sluzby panstwowej. Ale niestety nie jestem pewny czy jest gdzies taki przepis :/
pulsatilla1214
Można by poszukać i w tej dziedzinie informacji laugh.gif ....
Baron SLD
QUOTE(Bartek @ Nov 22 2006, 04:47 PM) *
Ja bym tego nie pisał na twoim miejscu bo rozne psychole sa na tym swiecie i pozniej jesli wygra p. Podraza to bedzie ze glosy nie wazne lub byla jakas manipulacja :)

dla tzw. "psycholi" - to był żart - nigdy w komisji wyborczej przy liczeniu głosów nie kierowałem się poglądami politycznymi - i NIGDY tego nie zrobię - bo jest to praca jak każda inna - trzeba być uczciwym - co wybierze społeczeństwo to będzie
Zibar
QUOTE(Bartek @ Nov 22 2006, 06:47 PM) *

Bez przesady, trochę luzu musimy sobie dać, myślę, że nikt normalny nie wziął tego na serio.

QUOTE(Bartek @ Nov 22 2006, 07:19 PM) *
No wlasnie mi sie cos obilo o uszy ze nie mozna do folderow, plakatow itp wyborczych pozowac do zdjecia w mundurze sluzby panstwowej. Ale niestety nie jestem pewny czy jest gdzies taki przepis :/

nie wiem czy to legalne, czy nie, ale wielokrotnie widziałem plakaty wyborcz kandydatów do parlamentu z PSL w mundurach OSP lub leśniczych.
pulsatilla1214
Ale OSP i spółka skarbu państwa Lasy Państwowe to inna bajka. Konduktorzy też mają mundur wink.gif

Jeden "worek" natomiast tworzą:Żołnierze zawodowi lub funkcjonariusze Policji, Urzędu Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej.

Na marginesie - nasz nadbrygadier dziś właśnie w Ochotniczej Straży Pozarnej. Na stronie jednakże widać napis "PSP"na białej koszuli... rolleyes.gif
Bartek
QUOTE(Zibar @ Nov 22 2006, 07:54 PM) *
Bez przesady, trochę luzu musimy sobie dać, myślę, że nikt normalny nie wziął tego na serio.
nie wiem czy to legalne, czy nie, ale wielokrotnie widziałem plakaty wyborcz kandydatów do parlamentu z PSL w mundurach OSP lub leśniczych.

Dlaczego luzu? Skoro wszedl w koalicje z Talkowskim to powinnismy wyciagac wszystko co jest sprzeczne z prawem lub dobrym smakiem wobec tego kandydata na stanowisko PM. A takze skoro PO szczysci sie ze sa the best to powinni dbac nawet o najmniejszy szczegol.
Mick
QUOTE(Bartek @ Nov 22 2006, 08:44 PM) *
Dlaczego luzu? Skoro wszedl w koalicje z Talkowskim to powinnismy wyciagac wszystko co jest sprzeczne z prawem lub dobrym smakiem wobec tego kandydata na stanowisko PM. A takze skoro PO szczysci sie ze sa the best to powinni dbac nawet o najmniejszy szczegol.

Może dlatego, że patrząc po treści postów to ten wątek mógłby zamiast "Kampania Wyborcza 2006" nazywać się "Dowal Meresowi".
Koalicja z Talem + forma kampanii + Przegląd p. Bębna + parę innych spraw może zniechęcać do Meresa, ale dyskusja w tym topicu stała się męcząca. Czekam na ciszę wyborczą.
I mimo wszystko uważam, że DG po zmianie PM wyjdzie dobrze, czy zostanie nim Podraza czy Meres.

A jakby ktoś się pytał, to zaglądam tu dlatego, że czasem ciekawe wpisy się pojawiają. np. p. Zaguły.
Bartek
QUOTE(Mick @ Nov 22 2006, 10:31 PM) *
Może dlatego, że patrząc po treści postów to ten wątek mógłby zamiast "Kampania Wyborcza 2006" nazywać się "Dowal Meresowi".
Koalicja z Talem + forma kampanii + Przegląd p. Bębna + parę innych spraw może zniechęcać do Meresa, ale dyskusja w tym topicu stała się męcząca. Czekam na ciszę wyborczą.
I mimo wszystko uważam, że DG po zmianie PM wyjdzie dobrze, czy zostanie nim Podraza czy Meres.

A jakby ktoś się pytał, to zaglądam tu dlatego, że czasem ciekawe wpisy się pojawiają. np. p. Zaguły.

Ja osobiscie dowalam Meresowi tylko i wylacznie za totalne olewanie mieszkancow miasta poprzez np. nie odpisywanie na pytania ktore zostaly wyslane za pomoca jesgo strony www, mimo kilku zaproszen na naszego chata nie odbyl sie ani jeden z jego udzialem. Do tego bratanie sie z bylym prezydentem Talkowskim przekreslilo go jako prezydenta w moich oczach jesli oczywiscie wygra te wybory.

BTW. Fajnie by bylo gdyby to byla taka zagrywka POPiS - czyli do wyrobow deklaruja chec wspolpracy z Talem, a po wyborach i ewentualnej wygranej rozpocznie sie rozliczanie Talkowskiego i jego ekipy z tego co zrobili i jak szkodzli Dąbrowie G. Wiem, wiem to tylko...marzenia unsure.gif
pulsatilla1214
@Bartek:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 30 listopada 2005 r.
w sprawie umundurowania strażaków Państwowej Straży Pożarnej
(Dz. U. z dnia 10 stycznia 2006 r.)
paragraf 10
6. Strażak w stanie spoczynku zachowuje prawo do noszenia ubioru wyjściowego w przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2 lit. a oraz ust. 2 pkt 1 i 2.
Czyli:
W mundurze wyjściowym strażak występuje:
1) ze sznurem galowym, z orderami, odznaczeniami i odznakami
a) podczas uroczystości państwowych i strażackich,

2) ze sznurem galowym i z baretkami:
a) podczas uroczystości oraz w innych okolicznościach, w których w środowiskach cywilnych przyjęty jest strój wizytowy,

2. W mundurze wyjściowym z baretkami lub bez baretek strażak może występować w czasie:
1) przedstawień w teatrach i salach koncertowych;
2) uroczystości rodzinnych;

Tylko coś takiego znalazłem. Taka mi się nasunęła myśl... Czy ktoś ma pewną informację, ze Pan Zbyszek Meres w ogóle jest członkiem PO wink.gif ?
pulsatilla1214
Natrafiłem na taki smaczek wertując przepisy...

Jeszcze rok temu Pan Zbyszek nie mógłby kandydować wink.gif Ale w związku z dostosowywaniem naszego prawa do prawa UE złamano zapisy Konstytucji RP, więc Trybunał Konstytucyjny uchylił niezgodne przepisy. Mówiły one, że na prezydenta miasta mogła kandydować osoba znajdująca się co najmniej 12 miesięcy w gminnym stałym rejestrze wyborców

http://72.14.221.104/search?q=cache:bBiwxM...t=clnk&cd=2

W uzasadnieniu w/w wyroku TK z lutego 2006 podoba mi się jednak choćby pierwsza teza -

1. W świetle art. 16 ust. 1 Konstytucji posiadanie praw wyborczych do organów samorządu terytorialnego jest uwarunkowane przynależnością do wspólnoty samorządowej. W myśl wymienionego przepisu wspólnotę taką tworzy z mocy prawa ogół mieszkańców jednostek zasadniczego podziału terytorialnego. Główną przesłanką przynależności do wspólnoty samorządowej jest zatem stałe zamieszkiwanie na obszarze danej jednostki samorządu terytorialnego

@Mick - kandydat nie ma zamiaru rozwiać jakichkolwiek naszych wątpliwości, dziwisz się więc, że mnożą się pytania? Cóż więc pozostaje jeśli nie samemu szukać odpowiedzi..?
szarisz
Pan Zaguła napisał:
Wiem że Pan Podraza jest bardzo zdeterminowany na zmiany

I to jest powód dla którego np. Panowie A czy D trzęsą d... i zrobią wszystko, by pomóc Meresowi (nawet wbrew lojalności partyjnej)
Dami7
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 22 2006, 11:30 PM) *
Tylko coś takiego znalazłem. Taka mi się nasunęła myśl... Czy ktoś ma pewną informację, ze Pan Zbyszek Meres w ogóle jest członkiem PO wink.gif ?

Tu masz odpowiedź:
http://www.platforma.org/index.php/oplatfo...897638&L=pl
drygu
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 23 2006, 01:30 AM) *
@Bartek:

Witam serdecznie.
Tak jest członkiem PO. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego jeśli to kandydat PO w Dąbrowie Górniczej to jest członkiem PO w Piekarach Śląskich. Czyżby PO narzekała na brak odpowiednich ludzi mogących ubiegać się o stanowisko Prezydenta Naszego Miasta. mad.gif

http://www.slask.platforma.org/
Szukajcie w Zarządach Powiatowych - Piekary Śląskie

To jak to w końcu jest z tym Dąbrowskim PO??

Moim zdaniem jest tak, że za tym niby PO stoją dziś ludzie byłego Prezydenta Talkowskiego i próbują się podpiąć ludzie z PiS. mad.gif

Pozdrawiam :)
Machiavelli
QUOTE(drygu @ Nov 23 2006, 09:11 AM) *
Witam serdecznie.
Tak jest członkiem PO. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego jeśli to kandydat PO w Dąbrowie Górniczej to jest członkiem PO w Piekarach Śląskich. Czyżby PO narzekała na brak odpowiednich ludzi mogących ubiegać się o stanowisko Prezydenta Naszego Miasta. mad.gif

http://www.slask.platforma.org/
Szukajcie w Zarządach Powiatowych - Piekary Śląskie

To jak to w końcu jest z tym Dąbrowskim PO??

Moim zdaniem jest tak, że za tym niby PO stoją dziś ludzie byłego Prezydenta Talkowskiego i próbują się podpiąć ludzie z PiS. mad.gif

Pozdrawiam :)

No coś mi się wydaje , ze wiele prawdy w tej wypowiedzi kolegi Dryga. PO ma w DG kiepskie zaplecze, a o kandydatach na kandydatów już nie wspomnę, posiłkuje sie zasobami zewnętrznymi (byle tylko rządzić) patrz Zb. Meres z Piekar Śl. co jest dla mnie kiepskim rozwiązaniem w wyborach samorządowych.

A na dodatek powyższy fakt wykorzystują tzw karierowicze dąbrowscy (w najgorszym tego słowa znaczeniu) , czyli wszystkie D..., A.........., O...... etc. Co to postępują jak przysłowiowe chorągiewki na wietrze. A obecnie są to niestety ludzie ze stajni Pana Talkowskiego.

Skoro P. Meres dogadał sie z P. Talkowskim tzn. ni mniej ni wiecej że Ci ludzie nadal będą mieli losy DG w swych szponach. Wrrr... To też poddaje pod olbrzymią wątpliwość moralność lub znajomośc spraw miast Pana Meresa

Jak ktoś też wyżej napisał pany D, A, O i inni pewnie sie boją Z. Podrazy bo on z takiego pokroju ludźmi nie będzie współpracował.

Pozdro dla zdroworozsądkowców biggrin.gif
pulsatilla1214
Pan Henryk już wiele napiał na temat PO w Dąbrowie... Tym bardziej smutne, gdyż to od niego zaczęła swoją historię w tym mieście...

P.S.

Zdroworozsądkowcy brzmi jak Zielonoświątkowcy, więc może lepiej nas tu nie grupuj w sekty laugh.gif

Z całym szacunkiem dla Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce rolleyes.gif
wykształciuch
proponuje nie pisac" d,o,a" czy inne, jeżeli to jest forum dąbrowskie, te osoby są publiczne, a piszemy: talkowski, podraza, meres, to sparwy trzeba w całości nazywać po imieniu: Dul czy Olszówka.
wiem że większość wie o kogo chodzi ale dośc cichej kurtynki na te twarze. Przeciez tak naprawde to oni najbardziej szkodzą ,Tal myśle że ma już inne zmartwienia. czyż nie??
pozdrawiam
Mick
Chciałem zobaczyć sobie jakie niusy są na stronach kandydatów, może jakieś relacje ze spotkań z wyborcami i zobaczyłem:

www.meres.pl :
Z OSATATNIEJ CHWILI !

W związku z tragedią w Kopalni Węgla Kamiennego „Halemba” i trwającą akcją ratunkową, solidaryzując się z rodzinami poszkodowanych górników odwołuję wszelkie spotkania o charakterze kamapni wyborczej.

Zbigniew Meres

www.podraza.pl :
Rodzinom i Bliskim Ofiar katastrofy
w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej
składam wyrazy głębokiego współczucia.

W związku z tragicznymi wydarzeniami
w Rudzie Śląskiej i śmiercią 23 górników
odwołuję wszystkie swoje spotkania
z mieszkańcami oraz wszelkie inne
spotkania wyborcze.

Tak więc w piątek o 17.00 nie będzie już okazji, żeby p. Meresowi zadać parę pytań.

Ciekawy jestem za to, czy p. Podraza odwołuje też czata.

Aha, ciekawa jest jeszcze ulotka Podrazy, w której ocenia kampanię wyborczą, m.in. "PD".
Do pobrania ze stronki w .pdf
mucha
Szczerze mowiac nie rozumiem jaki zwiazek ma żałoba ze spotkaniami wyborczymi. W końcu to nie jest lekka rozrywka, ale chodzi o to żeby poznać kandydatów z których jeden przez 4 kolejne lata będzie decydował o obrazie miasta i będzie miał wpływ na wydawanie setek milionów zł.
Bartek
Mysle ze chat moze sie odbyc bo to nie jest raczej kampania wyborcza, a zwykle pogaduchy z nami forumowiczami.
Mick
QUOTE(mucha @ Nov 23 2006, 03:15 PM) *
Szczerze mowiac nie rozumiem jaki zwiazek ma żałoba ze spotkaniami wyborczymi. W końcu to nie jest lekka rozrywka, ale chodzi o to żeby poznać kandydatów z których jeden przez 4 kolejne lata będzie decydował o obrazie miasta i będzie miał wpływ na wydawanie setek milionów zł.

Powiem szczerze, że też nie widzę powodu by odwoływać spotkania przedwyborcze. Naturalnie rozumiem, że jest to wielka tragedia, że mamy żałobę, ale przecież kampania wyborcza to jakaś "huczna impreza", ale normalna praca polityków.
Przecież można formę kampanii dostosować do okoliczności żałobnych. Nikt nie mówi, że zawsze muszą być baloniki, cheerleaderki i konfetti.
pulsatilla1214
Powiem szczerze - też już wczoraj o tym myślałem. Tak samo nad tym, czy czasem nasz czat dojdzie do skutku.
Zaraz może zostanę zaszczuty, ale uważam że - tragedia tragedią, ale życie życiem. A decydują się właśnie najbliższe cztery lata w tym mieście. Oczywiście politycy jak jeden mąż starają się wykorzystać i to wydarzenie do celów politycznych, wystarczy popatrzeć na komentarze - kto i jak mówi o tym wydarzeniu. To to jest niewłaściwe, a nie dyskusje wyborcze.

I szczerze mówiąc cholernie mnie wkurza, że nagle jak jest wielka tragedia (śmierć papieża, MTK w zesżłym roku, teraz Halemba) od prawa do lewa wszyscy tylko patrzą jak wykorzystac do własnych celów sytuację biadoląc tak a nie inaczej. A mija trochę czasu i z ich górnolotnych wypowiedzi nie pozostaje nic. To obłuda.
jacu007
Chciałbym się dowiedzieć na ile to prawda (jeżeli kotś wie= że jeżeli przypadkiem prezydentem zostanie pan Podraza to mianuje naszego Meresa na viceprezydenta
michu
witam,

w kwestii żałoby i odwoływania spotkań z wyborcami to troche poroniony pomysł - z pełnym szacunkiem dla ofiar i ich rodzin - przecież nie sa to festyny z orkiestrą i balonikami, a mozliwośc /jedyna - biorąc pod uwagę mizerną aktywność kandydatów, szczególnie jednego/ zapytania o wazne dla miasta sprawy.

Obserwując ostatnie wypowiedzi na forum - sprawy merytoryczne schodza na dalszy plan sad.gif na rzecz tego kto z kim i przeciw komu. Głosowanie bedzie przypominało selekcję negatywną (tak jak 4 lata temu większośc głosowała na Talkowskiego przeciwko Lipczykowi).

Pan Podraza ma dobre zaplecze i profesjonalnie prowadzi kampanię, czego nie można powiedzieć o Panu Meresie (nawet jeśli ma wiedzę i doświadczenie - to nie kwapi się do pochwalenia się wyborcom, a plakaty i banery to nie wszystko).

Co do wyniku wyborów do Rady Miejskiej to przeraża brak ludzi młodych (z małym wyjatkiem), brak Pana Zaguły to kolejna porażka.

Słabość PO w Dąbrowie to chyba wynik cieniutkich struktur, braku ludzi, którzy maja coś mądrego do powiedzenia i brak umiejetności przyciągnięcia młodych ludzi. Z drugiej strony układanie sie z Panem Talkowskim świadczy o słabości i determinacji w wyścigu do władzy za wszelką cenę.
pulsatilla1214
@jacu007:

Pomysł ciekawy. Zwłaszcza, że jako wiceprezydent ma już doświadczenie biggrin.gif

Gdyby jednak pan Zbyszek Podraza proponował wiceprezydenturę Talkowskiemu sprawa wyglądałaby inaczej.... mad.gif
Henryk Zaguła
Czy zawieszać kampanię wyborczą w obliczu takiej tragedii? Myślę że tak. Ja nie mogę się pozbierać chociaż w moim życiu w czasie pracy w HK przeżywałem taż wypadki śmiertelne. Każdy wypadek powoduje ból. Teraz jeżdżę bardzo dużo po drogach ok.70 tys. km rocznie i wiele razy widziałem śmierć na drodze. Zawsze jest ból.
I w takich chwilach po głowie chodzą mi słowa utworów " Życie choć piękne tak kruche jest, wystarczy chwila by zgasić je, a o tym wie ten co otarł się o śmierć" oraz " jak trudno żyć tym co zostali" Mam nadzieję że obaj kandydaci wykonali ten gest z potrzeby serca. Pamiętajmy że Pan Meres jako strażak wiele razy ocierał się o śmierć i wiele razy stał obok niej, Pan Podraza jako lekarz, chirurg wiele razy walczył z nią o czyjeś życie, w walce tej wygrywał i przegrywał ale musiał z nią być za pan brat.Obaj już powiedzieli chyba wszystko i nie muszą w teraz mówić, spierać się, udowadniać itp. bo obaj powinni wiedzieć że życie kruche jest. Przepraszam za ten ton, ala już się zadomowiłem u Was, a mam przeczucie że tam po drugiej stronie są rówieśnicy moich dzieci im mówię to samo. Zawsze są przejmujące taki chwile, bo ONO poszli na wieczną szychtę, a inni polegli na polu chwały jeszcze inni poszli do domu ojca/tak każe mi wierzyć moja wiara/. Moim zadniem zachowali się godnie. Panowie proszę przyjąć moje podziękowania. Z szacunkiem Henryk Zaguła
bzenek
QUOTE(michu @ Nov 23 2006, 06:58 PM) *
Obserwując ostatnie wypowiedzi na forum - sprawy merytoryczne schodza na dalszy plan sad.gif

Eee... dlaczego ? Jak się chce to można i merytorycznie.

Od pewnego czasu wszyscy najeżdżamy na pana Meresa jaki to on marny program wyborczy przygotował. Kilka stron wczesniej sprowokowany przez Adama przejechałem się po stronce kandydata PO. Swoją drogą to szkoda, że Adam nie podjął dyskusji bo w wielu sprawach moglibyśmy dojść do jakiegoś merytorycznego consensusu. Część z tych platformowch byków była łatwa do poprawy.

Ale jakoś męczyły mnie wyrzuty sumienia i w związku z tym przyjrzałem się dzisiaj krytycznym okiem programowi na stronie pana Podrazy.

---------------------------------------------------------------------------------------------

"zamierzam przeznaczać rocznie co najmniej 17% jego budżetu na inwestycje w infrastrukture"
Jesli na infrastrukturę to niezły wynik ale dalsza wyliczanka (dworzec, mieszkania socjalne...) sugeruje, że chodzi tu o wszystkie rodzaje inwestycji. A 17% to nie jest fantastyczny wskaźnik. Ledwo troszeczkę większy od propozycji prezydenta Talkowskiego. Patrząc na inne polskie miasta to zasadzie dalsza stagnacja.

zapewnienie bezpłatnej, dostępnej dla każdego młodego człowieka nauki zarówno na studiach technicznych jak i humanistycznych, utworzenie filii uniwersyteckiej, wyższej szkoły pielęgniarskiej oraz współpraca ze środowiskami akademickimi,
Na ten temat to już dużo się napisałem w komentarzu do propozycji pana Meresa. Nie wierzę w kolejne filie publicznych uczelni. A wyższa szkoła pielęgniarstwa już istnieje - kierunek taki oferuje Wyższa Szkoła Planowania Strategicznego. Czyżby pan Podraza o tym nie wiedział ?

kontynuowanie „zielonych szkól"
Tej komunistycznej zaszłości to ja po prostu nie rozumiem. Środwisko w naszym regionie stało się już całkiem zdatne do życia i nie widzę powodu by dezorganizować naukę na kilka tygodni. Powszechnie wiadomo, że organizacja takich wyjazdów rodzi niewyobrażalną korupcję na linii biura podróży, firmy ubezpieczeniowe -> szkoły.

reaktywację kina w Dąbrowie Górniczej,
Ręce opadją. To samo co u pana Mersa. Po to żeby miało znowu zbankrutować ?

prowadzenie dalszej modernizacji centrum miasta,
Dość lakoniczna ta propozycja.

uporządkowanie gospodarki wodnościekowej (...) i modernizację infrastruktury wodno-kanalizacyjnej,
Masło maślane ?

- poszerzenie zajęć rekreacyjno-sportowych
- rozszerzenie działalności (...) sportowej poprzez (...) SKS i UKS
- kontynuację powszechnych programów usportowienia dzieci i młodzeży

Masło maślane II ?

kontynuowanie i rozszerzanie innowacji oświatowych, w szczególności w zakresie językowym oraz wychowania fizycznego;
A jakież to innowacje są ?

zagospodarowanie wspólnie z PKP terenów wokól dworca kolejowego.
Po prostu nie wierzę ale trzymam kciuki za powodzenie.

---------------------------------------------------------------------------------------------

stworzenie rodzinnych domów dziecka.
Całkiem ciekawy punkt. Trzymam kciuki.

pozyskiwanie lokali socjalnych oraz budowę tanich mieszkań komunalnych i społecznych
I dokładnie o to chodzi aby ludziom pomóc i uwolnić zarządców nieruchomości od ciężaru zaległości. A nie wymyślac jakieś cuda jak koledzy z PO.

Podsumowując program ułożony po pewnych przemysleniach i w związku z tym nie obfituje on w tak kompromitujące wpadki jak propozycje PO. Ale żeby to było jakieś cudo ? Troszkę jestem rozczarowany.

Dziwnie mi to przyznac ale najlepszy program to miał chyba pan Kościelniak z PiS. Pomijając kilka tradycyjnych dla tej partii zabobonów (np. hipermarkety) to wyglądało to całkiem, całkiem. Niestety (albo na szczęście) wyborcy ocenili, że działania PiS na arenie ogólnopolskiej nie budzą zaufania do polityków tej frakcji. Miejmy nadzieję, że przyszły zwycięzca skorzysta z niektórych punktów programu PiS z korzyścią dla całego miasta.
kursor
Witam!

A propos merytorycznych spotkań z mieszkańcami:
wczoraj w ZSZ "Sztygarka" spotkanie miał kandydat na PM Zbigniew Meres.

Powielał poprzednie błędy ze spotkań (patrz spotkanie WSPS) - nastapiła poprawka w tym że już nie przyjechał własnym samochodem na Piekarskich blachach tylko go przywiózła srebna Toyota Land Cruiser :) na dąbrowskich rejestracjach.

Jednak wisienką na torcie była odpowiedz generała na pytanie:

"jakie ma plany i jak chce rozwiązać trudną sytuację Aqua Parku?"

Odpowiedż kandydata na Prezydenta Miasta Zbigniew Meresa to:

"To tajemnica"

Buuuuuuuaaaaaaahhhhhhhaaaaaa - reakcja zgromadzonych
lola
QUOTE(Mick @ Nov 23 2006, 01:13 PM) *
Chciałem zobaczyć sobie jakie niusy są na stronach kandydatów, może jakieś relacje ze spotkań z wyborcami i zobaczyłem:

www.meres.pl :
Z OSATATNIEJ CHWILI !

W związku z tragedią w Kopalni Węgla Kamiennego „Halemba” i trwającą akcją ratunkową, solidaryzując się z rodzinami poszkodowanych górników odwołuję wszelkie spotkania o charakterze kamapni wyborczej.

Zbigniew Meres

www.podraza.pl :
Rodzinom i Bliskim Ofiar katastrofy
w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej
składam wyrazy głębokiego współczucia.

W związku z tragicznymi wydarzeniami
w Rudzie Śląskiej i śmiercią 23 górników
odwołuję wszystkie swoje spotkania
z mieszkańcami oraz wszelkie inne
spotkania wyborcze.
Tak więc w piątek o 17.00 nie będzie już okazji, żeby p. Meresowi zadać parę pytań.

Ciekawy jestem za to, czy p. Podraza odwołuje też czata.

Aha, ciekawa jest jeszcze ulotka Podrazy, w której ocenia kampanię wyborczą, m.in. "PD".
Do pobrania ze stronki w .pdf
lola
Przepraszam ale z poprzednim postem coś mi się nie udało. Chciałam tylko zauważyć, co dokładnie jest napisane na stronie WWW. Pana Meresa w sprawie tragedii w Rudzie Śląskiej. Tam są dwa zdanie i aż trzy błędy: "Z OSATATNIEJ :) " i "KAMAPNI" a w dodatku Pan Meres jakoś tak lekko (przepraszam za wyrażenie) pisze o górnikach, którzy zginęli, nazywając ich "POSZKODOWANYMI dry.gif "

Skoro więc jesteśmy w temacie kamPANIA wyborcza - bądź kamAPNIA WYBORCZA, jak kto woli - pozwolę sobie na podsumowanie: Pan Meres, nomen omen generał, jakoś źle to wszystko zorganizował, a poza tym w jego kampanii jest za dużo zwykłego bałaganiarstwa, niechlujstwa. Przygotowanie Pana Podrazy do wyborów wygląda dużo lepiej, choć wydaje mi się naturalne, że on musi się bardziej starać, bo jest z lewicy.

A jednak pytanie, jakie się nasuwa jest ważne: KTO BĘDZIE LEPSZYM PREZYDENTEM?
Człowiek źle zorganizowany, kiepsko przygotowany, także merytorycznie, czy ktoś kto wyraźnie lepiej nad wszystkim panuje, ma wokół siebie współpracowników lepiej dbających także o jego dobry wizerunek?

Myślę, że i takie rozważania powinniśmy brać pod uwagę.
Choć oczywiście nasze sympatie polityczne pozostaną chyba ważniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.