Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kampania Wyborcza 2006
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Bartek
Kto idzie na jakies spotkanie zadac pytanie Panu Meresowi odnosnie jego koalicji i poparcia przez Talkowskiego? Bo jak widac ma gdzies nasze pytania, to moze wkoncu na zywo odpowie?
Hator
same spotkania z pracownikami - a gdzie spotkania z mieszkancami - 1 na 10??????????????
moze ktos sie zadeklaruje i pojdzie zadac pytania z forum skoro p. Meres nie chce osobiscie odp.
.24.11.2006 | 17:00 Spotkanie z wyborcami pod marketem REAL- ktos na ochotnika?
ronin
co do poparcia p.Meresa przez p.Talkowskiego to w piątkowym dzienniku jedną stronę zajęła reklama gdzie PIS i partia p.Talka apeluje o oddanie głosu na p.Meresa
:)
QUOTE(Tadzik @ Nov 19 2006, 09:06 PM) *
No a tak już na spokojniej to pan Meres chyba czytał forum i wziął sobie pare uwag do serca(szkoda że dopiero teraz) i zupełnie zmienił wygląd i zawartość swojej strony. Przedstawił nawet w niej jakiś program a nie tylko jakieś bzdyty jak było wcześniej. Widze że w końcu ruszył się z tą kampanią.

no rzeczywiscie cud :)

http://www.meres.pl/index.php?program=1
pulsatilla1214
WOW! Toż to więcej niż cud! Dzięki za link @:), zmobilizował mnie do wejścia ponownie na stronkę, po lekturze jestem po prostu zszokowany biggrin.gif I to jak najbardziej pozytywnie! No, no, widzę, że kampania nabrała wprost ekspresowego tempa i szykuje się zacięta rozstrzygająca bitwa sądząc po zaangażowaniu z jakim strategiczne plany końcówki kampanii opracowali sztabowcy naszego Generała. Wykonanie, układ i zawartość strony też o niebo lepsze! Czyżby PO rzuciła groszem dopiero po osiągnięciu drugiego etapu rolleyes.gif ?
Bartek
Nei rzucila groszem, a poprostu wejscie do II tury Meresa bylo jak grom z jasnego nieba i musieli cos napisac. Nie mowie juz o ilosci punktow w jego programie. Widac ze na szybko robione tongue.gif Bledy, bledy i jeszcze raz bledy w kodzie jak i w ortografi ;-)

QUOTE(ronin @ Nov 20 2006, 12:06 AM) *
co do poparcia p.Meresa przez p.Talkowskiego to w piątkowym dzienniku jedną stronę zajęła reklama gdzie PIS i partia p.Talka apeluje o oddanie głosu na p.Meresa

Szkoda ze Meres nie wie jak bardzo na tym straci mimo moim zdaniem prawie pewnej wygranej przez jego osobe.
Zbigniew Podraza
Witam serdecznie!

Tak jak wcześniej mówiłem jestem otwarty na kolejny chat z Wami.
Moja propozycja to piątek 24. XI, początek ok. godz. 19- 19.30

Jeśli jesteście zainteresowani to proszę o kontakt administartorów forum.

Pozdrawiam!
Zbigniew Podraza
Machiavelli
Nie sądziłem, że Pan Meres tak szybko dogada się z PISem i Talkowskimi blink.gif blink.gif

Toż to katastrofa dla miasta !!!
Co robi PIS w kraju widać jak na dłoni, ciągłe przepychanki i oskarżenia. A co robił Talkowski i jego ludzie przez ostatnie 4 lata to nie trzeba przypominać. Widać dla PO i Pana Meresa liczy się tylko władza i nic poza tym. Obojętnie z kim byleby tylko wskoczyć na stołek.

Ludzie w pierwszej turze dali wyraz dezaprobaty dla Pana Talkowskiego odsuwając go od rządów. Ponieważ on się już ułożył z Panem Meresem i będzie miał nadal wpływ na DG nie pozwólmy, aby On dzięki pokrętnym układom miał gdzieś Głos Wyborców i został przy korycie.

TAK DLA DĄBROWY GÓRNICZEJ = NIE DLA MERES+TALKOWSKI
:)
w programie pana Meresa widze duzo podobienstw do innych programow- szczegolnie pana Koscielniaka + parkingi wielopoziomowe pana Zaguły wink.gif

zobabczcie - http://www.meres.pl/index.php?program=1
i np http://www.pis.forall.pl/koscielniak/4.jpg
Master
Owszem na stronie Z. Meresa widać ciekawy program, wiele waznych spraw dla miasta, ALE wiekszosc z nich jest niemozliwa do zrealizowania jesli Talkowski i jego otoczenie ,bedzie mial jakis tam wplyw na wladze.

Po drugie Meres, chyba jednak niezbyt dobrze orientuje sie w sytuacji w DG , skoro "przyjmuje" poparcie od Talkowskiego. To znaczy ze nie wie zbyt o kompromitujacym stylu władzy jaki panowal w DG przez ostatni 4 lata. Poparcie od Talka bardziej mu zaszkodzi niż pomoże.

Po trzecie, dziwna jest ta sprawa z tą dotacją którą przekazał Meres jako szef komisji w Piekarach na fundacje swojego wspolpracownika. To śmierdzi szwindlem.

W piatkowym dzieniku ukazało sie oswiadczenie M. Lipczyka w którym gratuluje on zarówno Podrazie jak i Meresowi wejscia do 2 tury.
Hator
prosze napisac czy wstepnie pasuje termin bysmy moghli potwierdzic - do jutra czekam na ewentualne uwagi - jesli ich nie bedzie pisze ze pt 19 - 19 30 pasuje
Tadzik
Szkoda że tylko jeden z kandytadów zdecydował sie na czata!
A może pan Meres jak już rozkręcił kampanie to zdecyduje się z nami porozmawiać (w co wątpie).
Można by było ponownie wysłać zaproszenie na małego czata.

Lub chociaż napisać że liczymy na obecność podczas czatu z panem Podrazą. Może zechce mu zadać jakieś pytanie! ; )
Dejmon
Oby poparcie Talkowskiego okazało się dla Meresa pocałunkiem śmierci. Dość już zakulisowych rozgrywek w magistracie przy ul. Granicznej 21. Meres jest dla mnie kandydatem małowiarygodnym, a ta afera z fundacją dyskwalifikuje go w moich oczach. To że wychował się w Dąbrowie, nie predystynuje go od razu do objęcia funkcji prezydenta. To trochę za mało. Współrządząc w Piekarach niczym szczególnym nie zabłysnął. Miasto jest biedne i znajduje się w ogonie pod względem dochodów na jednego mieszkańca. Doceniam jego zasługi dla polskiego pożarnictwa i bliżej mi do PO niż SLD, ale mając powyższe na względzie, nie chciałbym, żeby rządził Dąbrową.

Podraza sprawdził się na stanowisku dyrektora dąbrowskiego szpitala. Zyskał uznanie jako menedżer tej jednostki. Poznał pracę samorządowca i posła. Tego typu doświadczenie może, choć nie musi, zaprocentować na stanowisku, o które się ubiega. Wie, że szyld, pod którym firmuje swoją kandydaturę, nie do końca mu pomaga. Jego ugrupowanie dość mocno się skompromitowało w świetle haseł, jakie głosiło w czasie kampanii parlamentarnej w 2001 r., a i poprzednik Talkowskiego krystaliczną postacią niestety nie był.

Nie chcę, żeby ktokolwiek się sugerował moimi subiektywnymi przemyśleniami, ale zachęcam, żeby każdy przed oddaniem głosu w niedzielę, zrobił sobie podobne zestawienie wad i zalet obu kandydatów. To pomaga odpowiedzialnie zagłosować :)
Hator
tadzik - pisalem juz 2-3 razy po 1 turze - moge sprobowac ponownie ale watpie...

PS co z czatem - prosze o odp na PM - nie zasmiecajmy topicu - zreszta wszelkie uwagi do czata maja swoj wlasny temat.
pozdr

Tym razem maila wyslalem z formularza na stronie www p. Meresa (wow - jaki skok jakosciowy na stronce tongue.gif ). Po wyslaniu zapytania, wyskoczylo mi
DZIEKUJE ZA WYSLANIE ZAPYTANIA, ODPOWIEM WKROTCE ... czy jakos tak :)
Panie Meres - 3mam za slowo - potraktuje to jako sprawdzian wywiazywania sie z obietnic wyborczych biggrin.gif
Adam
Może ostudzicie Swoje emocje. Jak na razie to wiadomo ,że p.Talkowski poparł oficjalnie po prostu lepszego kandydata i dajcie spokój ze zbędnymi spekulacjami nie podpartymi faktami ,że zrobił to niby w zamian za jakieś stanowiska, jak można coś takiego pisać skoro nie ma na to dowodów.
Poza tym myślę, że należy się trochę szacunku dla tych ponad 20% ludzi , którzy głosowali na p.Talkowskiego , a tu oczerniacie również ich.
Co do p.Bobera , zdobył on ponad 700 głosów i uważam ,że jak nikt inny nadaje sie na przewodniczącego rady, bo zrobił naprawdę wiele zwłaszcza dla najbiedniejszych. Ludziom ,którzy oddali na niego głos też należy się szacunek, a nie jakieś dziwne spekulacje że niby w zamian za poparcie p.Talkowskiego dla p.Meresa ma niby obiecane to stanowisko, skąd to Wiecie , Pytam skąd !!!! Przydałoby się trochę dowodów.

To ,że p.Talkowski jest w radzie nie oznacza ,że będzie miał jakiś bardzo znaczący wpływ na radę w Dąbrowie Górniczej , a już napewno nie na p.Meresa jeśli wygra.Uszanujmy ludzi ,którzy Go tam wybrali , niech każde środowisko ma tam swojego przedstawiciela , przecież należy się to każdemu mieszkańcowi spośród głosujących.

Poza tym bardzo boli to ,że niestety znowu mamy do czynienia z nieczystą"grą", a mianowicie rozmawiałem dziś z ludzmi wywieszającymi banery p.Meresa , którzy ubolewali nad faktem kradzieży 4 sztuk , w tym na kładce przy ul.Sobieskiego.
Faktycznie ich tam nie ma, a przy ulicy Mireckiego zostały tylko mocujące linki wraz z odciętymi fragmentami banera.

Zwróćcie uwagę ,że może p.Kościelniak wraz z p.Talkowskim poparli poprostu kandydata bardziej nadającego sie na to stanowisko.Mają takie prawo jako mieszkańcy tego Miasta i wszystko na ten temat , tu należy uciąć wszelkie spekulacje typu "co w zamian itp."

A tak wogóle to bardzo wątpię , że p.Podraza zrezygnowałby z takiego poparcia gdyby mógł na nie liczyć.
Bartek
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 07:15 PM) *
Może ostudzicie Swoje emocje. Jak na razie to wiadomo ,że p.Talkowski poparł oficjalnie po prostu lepszego kandydata i dajcie spokój ze zbędnymi spekulacjami nie podpartymi faktami ,że zrobił to niby w zamian za jakieś stanowiska, jak można coś takiego pisać skoro nie ma na to dowodów.
Poza tym myślę, że należy się trochę szacunku dla tych ponad 20% ludzi , którzy głosowali na p.Talkowskiego , a tu oczerniacie również ich.
Co do p.Bobera , zdobył on ponad 700 głosów i uważam ,że jak nikt inny nadaje sie na przewodniczącego rady, bo zrobił naprawdę wiele zwłaszcza dla najbiedniejszych. Ludziom ,którzy oddali na niego głos też należy się szacunek, a nie jakieś dziwne spekulacje że niby w zamian za poparcie p.Talkowskiego dla p.Meresa ma niby obiecane to stanowisko, skąd to Wiecie , Pytam skąd !!!! Przydałoby się trochę dowodów.

To ,że p.Talkowski jest w radzie nie oznacza ,że będzie miał jakiś bardzo znaczący wpływ na radę w Dąbrowie Górniczej , a już napewno nie na p.Meresa jeśli wygra.Uszanujmy ludzi ,którzy Go tam wybrali , niech każde środowisko ma tam swojego przedstawiciela , przecież należy się to każdemu mieszkańcowi spośród głosujących.

Poza tym bardzo boli to ,że niestety znowu mamy do czynienia z nieczystą"grą", a mianowicie rozmawiałem dziś z ludzmi wywieszającymi banery p.Meresa , którzy ubolewali nad faktem kradzieży 4 sztuk , w tym na kładce przy ul.Sobieskiego.
Faktycznie ich tam nie ma, a przy ulicy Mireckiego zostały tylko mocujące linki wraz z odciętymi fragmentami banera.

Zwróćcie uwagę ,że może p.Kościelniak wraz z p.Talkowskim poparli poprostu kandydata bardziej nadającego sie na to stanowisko.Mają takie prawo jako mieszkańcy tego Miasta i wszystko na ten temat , tu należy uciąć wszelkie spekulacje typu "co w zamian itp."

A tak wogóle to bardzo wątpię , że p.Podraza zrezygnowałby z takiego poparcia gdyby mógł na nie liczyć.

Adam chyba Ci sie dwa razy nacisnelo ctrl+v
laugh.gif

Moze nam powiesz ze zwolennicy Podrazy zrywaja jego plakaty wyborcze? No przestan bo pekne ze smiechu.

A z tym tekstem ze Meres jest lepszym kandydatem to juz total przegiecie komiczno-katastroficzne. Jesli Meresowi by tak bardzo zalezalo na naszym miescie to by oglosil ze nie zalezy mu na poparcu Talkowskiego bo wiadomo co on wyprawial w tym miescie. Nawet jesli by przegral to by twarz zachowal, a tak jest dla mnie drugim Talkowskim vel Olszowka [']
Tadzik

dlaczego zdublowałeś posta. może pan meres kazał ci go wkleić a ty sie poprostu machłeś :)

co jak co ale tego ze pan Podraza nieprzyjał by, nie był zadowolony z poparcia Talkowskiego to jestem pewny.

Gdyby nie kaczki dziwaczki i zmieniona w trybie pilnym ordynacja wyborcza to talkowskiego by w radzie nie było.

a to czy poparli lepszego kandydata to tylko ty tak sądzisz! A co do pana Bobera to nikt ise go nie czepia ale co do roli przewodniczącego RM uważam że powinien to być radny ze zwycięskiego ugrupowania BPD.
Adam
Tadzik napisał:a to czy poparli lepszego kandydata to tylko ty tak sądzisz!

a skąd Ty to wiesz ,że tylko ja tak sądzę, bo ja wiem ,że tak uważa spora większość mieszkańców Dąbrowy Górniczej.

Po Waszej irytacji i wielkim oburzeniu stwierdzam że "tonacy brzytwy się chwyta"

Jeśli chodzi o zdublowanie posta nie mogłem go wysłać i kliknąłem pare razy i bez pomówień w tej sprawie
typu: meres napisał i kazał mu wysłać.
bzenek
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 09:15 PM) *
Co do p.Bobera , zdobył on ponad 700 głosów i uważam ,że jak nikt inny nadaje sie na przewodniczącego rady, bo zrobił naprawdę wiele zwłaszcza dla najbiedniejszych. Ludziom ,którzy oddali na niego głos też należy się szacunek

ADAM, pan Bober jak najbardziej zrobił wiele dla najbiedniejszych. Na uznanie zasługuje jego coroczna zimowa akcja goracych posułków dla potrzebujących. Nawiasem mówiąc przez dłuższy czas finansowana z jego prywatnych pieniędzy. Ale czemu nie opiszesz nam jego kariery w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej ?

Praktycznie zaraz po wyrzuceniu dyrektora Dusia z MOPS prezydent Talkowski zainstalował pana Bobera na ciepłej posadce Specjalisty do spraw Pozyskiwania Funduszy Unijnych w MOPS. Z pensja adekwatną do tak odpowiedzialnej roli. Jak wszyscy wiemy MOPS, w ciągu dwóch lat jego ciężkiej pracy, MOPS nie uzyskał ani centa z funduszy unijnych. Nawet nie złożył żadnego wniosku.
Zdając sobie sprawę z takiego, nieco kompromitującego, obrotu sprawy, prezydent Talkowski zlikwidował stanowsko zajmowane przez pana Bobera. Ale nie stała mu się krzywda. Specjalnie dla niego utworzono w MOPS stanowsko Głównego Specjalisty. Przezornie nie określono jakimi to sprawami ma się on zajmować. I od tego momentu pan Bober mógł bez wstydu pokazywać sie na korytarzach MOPS i popijać kawę z dyrekcją. Między innymi z panią wicedyrektor Dul. Tak, tak - to ta żona swojego męża. Oczywiście wtedy gdy akurat miał ochotę zajrzeć do pracy. Z tego co mówią pracownicy MOPS nie zdarzało się to często.

Tak więc przez trzy lata utrzymywaliśmy z naszych podatków wakacje pana Bobera w MOPS. Zupełnie mnie to zniechęciło do jego osoby. Wydaje mi się, że w tej sytuacji, jego przewodniczenie obradom Rady będzie bardzo nie na miejscu.
Tadzik
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 08:58 PM) *
Tadzik napisał:a to czy poparli lepszego kandydata to tylko ty tak sądzisz!

a skąd Ty to wiesz ,że tylko ja tak sądzę, bo ja wiem ,że tak uważa spora większość mieszkańców Dąbrowy Górniczej.

Po Waszej irytacji i wielkim oburzeniu stwierdzam że "tonacy brzytwy się chwyta"

Jeśli chodzi o zdublowanie posta nie mogłem go wysłać i kliknąłem pare razy i bez pomówień w tej sprawie
typu: meres napisał i kazał mu wysłać.

To było napisane w trybie przypuszczającym. A gdzie ja Ci Napisałem że tylko ty tak uważasz.
Druga sprawa: ja się naprawde nie oburzam, choć przyznam że niekiedy ludzie mnie irytują swoimi wypowiedziami jak np. ten pan od Hondurasu.
tylko ja w przeciwieństwie do Ciebie staram się być obiektywny i nie pisze takich żeczy że jeden kandytad jest super ma tylko zalety i wogóle jak nie on to nikt inny, a drugiego posądzam i obrzucam go gównem.
Adam
nie napisałem ,że ktoś zrywa plakaty tylko że ktoś kradnie banery wiszące na linkach.
Na pewno nie jest to zwolennik p.Meresa , a takich poczynań nie toleruję , walka powinna być uczciwa.

A tak w ogóle to ja pękam ze śmiechu kiedy widze jak co niektórzy pękaja o przegraną.

Tak właśnie napisałes Tadzik, czytaj uważnie posty i daj odpocząć nerwom.
Gdzie ja obrzucam gównem kogokolwiek , troche zbyt mocnych słów używasz
Adam
do postu Bzenka

jeżeli tak wyglądała sprawa z p.Boberem to wynika z tego że nie sprawdził się w tym zakresie , tylko co z tego czy to upoważnia do przekreślenia tego pana, przecież sprawdził się w innej działce, niech dalej się tym zajmuje .Najlepiej wszystkich powyrzucać , tylko kto faktycznie coś zrobił i w znaczący sposób się wykazał spośród radnych?
Hator
buahah - Adam rozwaliles mnie z tym Boberem biggrin.gif
To moze tak Cie spytam Adam: dajesz mi odpowiedzialne stanowisko w swej wlasnej firmie - po 2 latach okazuje sie, ze nic dla Ciebie nie zrobilem - tylko kase pobieralem z pensji. A ty po tych 2 latach laskawie mi dziekujesz za nic nie robienie i w nagrode przesuwasz na inne stanowisko, az wkoncu cos MOZE zaczne dla Ciebie robic - dziekuje za taka logike..
TO JAWNE KOLESIOSTWO - BADZ UCZCIWY I NAZWIJ RZECZY PO IMIENIU!

PS Czemu sie nie wypowiadasz w innych watkach - ciagle ta kampania i kampania - piszesz, ze w naszym miescie potrzeba rowiazac wiele problemow - zacznij dyskusje o nich a nie siedz na tylku i wypisuj paeany na czesc p. Meresa (rozumiem ze go popierasz ale moglbys troche zluzowac)
bzenek
QUOTE(Master @ Nov 20 2006, 08:10 PM) *
Owszem na stronie Z. Meresa widać ciekawy program, wiele waznych spraw dla miasta

Aż zajrzałem z wielką ciekawością i niestety mam kilka wątpliwości. Kilka propozycji pachnie marnym populizmem. Może spróbuję je tutaj wyliczyć.

Oddłużenie osób zalegających w opłacaniu czynszu poprzez wdrożenie gminno – bankowego programu pomocowego.
Jak słysze takie rzeczy to od razy chwytam się za portfel. Pachnie mi to "Polską Solidarną" w rozumieniu IV RP. Czyli meneli oddłużymy, a te Wykszałciuchy co regularnie płacą za mieszkanie niech się na to złożą.

Promocja miasta jako sypialni dla zatrudnionych w sąsiednich miastach
Czemu tylko sypialni ??? Toz to jakiś powrót do korzeni socjalistycznej decyzji o budowie Tychów. DG musi być dobrym miejscem do spania, nauki, pracy i zabawy.

Unowocześnienie transportu autobusowego, studium oceny nowych kierowników modernizacji
A tramwaje ? Cała Europa powraca do komunikacji tramwajowej.

Utworzenie publicznej Wyższej Szkoły Wysokich Technologii
Czy w czasach niżu demograficznego otwieranie kolejnej publiczej uczelni ma jakiś sens ?

Zwiększenie nakładów na sport szkolny i osiedlowy a zmniejszenie nakładów na sport profesjonalny
Bzdura. Jedno bez drugiego nie ma szans zaistnieć.

Reaktywacja kina w mieście
Żeby znów zbankrutowało ? Przecież za 2 lata multipeks w CH Pogoria.

Zwiększenie liczby i dostępności do lekarzy specjalistów
Ale to działka NFZ i prywatnych podmiotów medycznych.

odbiurokratyzowanie systemu pomocy społecznej
Przecież biurokracja wynika z takich a nie innych przepisów o zasięgu krajowym.

Sprzedaż mieszkań komunalnych dla wieloletnich najemców po preferencyjnych cenach
Karta usług miasta – przewodnik po Urzędzie i miejskich jednostkach organizacyjnych
System zachęt finansowych dla osób fizycznych likwidujących stare piece węglowe i budowlane materiały azbestowe

Ale to juz chyba jest ?

Byłoby mi bardzo miło gdyby któryś ze zwolenników pana Meresa wyjaśnił mi moje watpliwości.

-----------------------------------------------------------------------------

Aby nie było, że się czepiam ideologicznie to napisze które punkty najbardziej mi się spodobały. Nie dlatego, że cool i modne ale dlatego, że proponują coś czego nie znalazłem u konkurencji.

własne tanie ujęcia wodne
Racja. Najwyższa pora odciciąć się od monopolistycznego GPW.

Aktywna polityka gminy w zakresie poszukiwania tanich źródeł ciepła grzewczego (w tym promocja produkcji biopaliw)
Juz w poprzedniej kadencji pan Talkowski chciał uprawiać winogrona i nic z tego nie wyszło. Ale za takie inicjatywy warto trzymać kciuki.

Utworzenie Uniwersytetu Trzeciego wieku
Rozwój i wsparcie finansowe dla profilaktyki chorobowej

Swietny pomysł na uaktywnienie ludzi starszych i rewelacyjny na poprawienie stanu zdrowotnego mieszkańców.

Muzyczna Dąbrowa Górnicza – organizacja szkolenia muzycznego oraz imprez muzycznych
Moze jakiś mały festiwal w DG ? "Blues nad Pogorią" ? "Country na Wielbłądzie" ?
emin
Witam serdecznie. Jestem nowiutki na tym forum i oj coś ... "czerwono" tu. Widać Panowie strach. Merytorycznie Pan Podraza przygotowany. Szpital za Jego "rządów'' w rankigach "the best" podobno coś lekko zadłużony zostawił, ale kto by się czepiał. Pracowity jak mróweczka, tylko tych interpelacji poselskich jakoś mało. Ciekawe czy Prezydentura w mieście też będzie Go tak zajmowała? No ale od czego są przyjaciele z lewej strony sceny politycznej, ekipa ok. z przed czterech lat, przecież miasto zostawione w pełnym rozkwicie. Tak na marginesie Pan Meres (gdyby sie tak oczywiście chciało troszkę poczytać) o niebo lepiej jest przygotowany merytorycznie do pracy w urzedzie (mgr. administracji), a Pan dr no cóż niech leczy, wyjdzie to lepiej na zdrowie nam i jego pacjentom
Adam
a po czym wnosisz ,że przez dwa lata nic nie zrobił skoro wiekszą część czasu spędzasz na necie?
Poza tym to co napisał Bzenek też nie jest podparte jakimiś dowodami.
Może nie zabieram głosu zbyt często na forum ale wierz mi że dużo robie w Dąbrowie Górniczej, czyny uwazam za bardziej potrzebne.
Hator
adam
owszem - podpieram sie na tresci bzenka - TAK SAMO JAK TY komentujac dzialalnosc Bobera!
tylko ja czytajac post bzenka, staram sie ja zinterpretowac racjonalnie, a Ty wnioskujesz nastepujace bzdury:
jeżeli tak wyglądała sprawa z p.Boberem to wynika z tego że nie sprawdził się w tym zakresie , tylko co z tego czy to upoważnia do przekreślenia tego pana,
jezeli masz taka sama logike w dzialaniu na rzecz dg to jest mi Ciebie poprostu zal...
PS Swoja droga pochwal sie co takiego robisz dla miasta?
ja moze siedze na necie wieczorkiem ale to chyba moj wybor - poza tym jak Cie to tak interesuje to poprostu robie rzeczy na uczelnie - a ze wymagaja one pracy na kompie coz poradze...
nie mam czasu na aktywniejsze dzialanie na rzecz miasta - robie tyle co sie da. Pisze maile do UM, kandydatow, firm dabrowskich, interesuje sie zyciem miasta i jego problemami - jak na zwyklego zjadacza chleba to juz duzo - wiele mieszkancow ma w nosie sprawy swego miasta i to jest smutne.

A Ty gdybys cos robil dla DG to bys mogl takze napisac o swoich pomyslach na miasto -siedzisz na forum tyle czasu i tylko tutaj postujesz. A co z innymi watkami?? Ciebie tylko interesuje agitacja wyborcza i wygrana p. Meresa - nie wciskaj mi ciemnoty ze tak nie jest! Poza tym wiekszosc z forumowiczow juz zdazyla sobie wyrobic opinie o Tobie i o Twym prawdziwym "zajeciu" czyt. sztabowca p Meresa.
Adam
Wyrywasz zdanie z kontekstu ,a ja wyraznie napisałem ,że sprawdził się w innej działce i nadal może się tym zajmować , poza tym niewielu jest chętnych oddawać swoje pieniażki dla najbardziej potrzebujących.

Widzę że ślepo wierzysz że p.Meresa moga popierać tylko jego sztabowcy , w takim razie spory ten jego sztab prawie 25% głosujących.

Do postu Bzenka

Bzenek napisał:Zwiększenie nakładów na sport szkolny i osiedlowy a zmniejszenie nakładów na sport profesjonalny
Bzdura. Jedno bez drugiego nie ma szans zaistnieć.

zadam ci pytanie czy lepiej by było żeby w mieście rozwijało sie dajmy na to 10% mieszkańców w sporcie na poziomie wyczynowym czy lepiej aby taką szansę miało dajmy na to 40% mieszkańców na poziomie amatorskim?
to zacheciło by do czynnego uprawiania sportu a w efekcie zaowocowało lepszymi wynikami na poziomie wyczynowym.Trzeba zaczynać od podstaw i dac zajęcie młodym a tym samym szansę rozwoju, to na pewno przełoży sie w przyszłości na wyniki w sporcie profesjonalnym.

Czy w czasach niżu demograficznego otwieranie kolejnej publiczej uczelni ma jakiś sens ?

Oczywiście ,że ma sens , w dzisiejszych czasach tak wielu ludzi decyduje się na podnoszenie kwalifikacji , a to umożliwiłoby im robić to właśnie w Dąbrowie gdzie są mieszkańcami , niemówiąc o przyciąganiu chętnych z innych miast.Dziś decydując się na studia trzeba wyjeżdzać z naszego miasta a to wiąże się z kosztami , dojazdy czy zakwaterowanie.
Hator
adam
nawet jesli wyrwalem je z kontekstu to uwazam ze Pan Bober tak czy siak sie nie nadaje - pokazaly to stanowiska jakie specjalnie pod niego tworzono - to raz ze kolesiostwo, a dwa ze niczym sie dobrym nie wyroznil - mi by bylo wstyd w kazdym razie...
Charytatywne akcje ja tez potrafie robic - licytuje, kupuje cegielki na allegro, codziennie klikam na pajacyka (mam to nawet w sygnaturze) i powiedz mi czy to sa odp kwalifikacje do bycia przewodniczacym rady czy samym radnym - bo dla mnie nie - p Bober moze stworzyc fundacje charytatywna jak ma takie dobre serduszko

Co do mej oceny Ciebie - owszem dalej tak twierdze - inne osoby popierajace meresa postuja w innych miejscach, a nie przeporwadzaja agitacji.
pozdr
Adam
Czemu tylko sypialni ??? Toz to jakiś powrót do korzeni socjalistycznej decyzji o budowie Tychów. DG musi być dobrym miejscem do spania, nauki, pracy i zabawy.

Zauważ tylko ile miasto zyskałoby na tym.Napływ kapitału przedewszystkim i nikt nie mówi że ludzie ci nie mogą się tu bawić czy uczyć.

Ale to działka NFZ i prywatnych podmiotów medycznych.

Ale nie powiesz chyba że władza w mieście nie ma na to wpływu , trzeba stworzyć odpowiednie warunki do tego a tu Włodarze miasta mają duże pole do popisu.
Bartek
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 10:32 PM) *
zadam ci pytanie czy lepiej by było żeby w mieście rozwijało sie dajmy na to 10% mieszkańców w sporcie na poziomie wyczynowym czy lepiej aby taką szansę miało dajmy na to 40% mieszkańców na poziomie amatorskim?
to zacheciło by do czynnego uprawiania sportu a w efekcie zaowocowało lepszymi wynikami na poziomie wyczynowym.Trzeba zaczynać od podstaw i dac zajęcie młodym a tym samym szansę rozwoju, to na pewno przełoży sie w przyszłości na wyniki w sporcie profesjonalnym.

Komedia. Ten kto chce uprawiac sport amatorsko juz dawno to robi mimo wizji twojej i sztabu PO ze w miescie naszym nie da sie gdzei trenowac. Baseny sa? Są! Sciezki rowerowe są? Są! Yacht klubu, kluby bokserskie, miejsca do biegania czy innych dyscyplin sportowych. Tylko zmus zmeczonych, zapracowanych mieszkancow naszego miasta zeby np. 2xweek trenowali to co kochaja, anie mysleli o robocie, rodzinie, rachunkach etc.

QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 10:32 PM) *

Oczywiście ,że ma sens , w dzisiejszych czasach tak wielu ludzi decyduje się na podnoszenie kwalifikacji , a to umożliwiłoby im robić to właśnie w Dąbrowie gdzie są mieszkańcami , niemówiąc o przyciąganiu chętnych z innych miast.Dziś decydując się na studia trzeba wyjeżdzać z naszego miasta a to wiąże się z kosztami , dojazdy czy zakwaterowanie.

Po pierwsze wyjezdza ten kto chce, nie ma przymusu. Na szczescie w poblizu naszego miasta jest UŚ z wydzialem Inf w sosnowcu to tylko ok 20min tramwajem z centrum naszego miasta. Jest UŚ w K-ach z licznymi wydzialami, a takze Polibuda w gliwicach do ktorych co pare minut jezdza pociagi. To te darmowe dzienne dla tych co sie postaraja. U nas w miescie mimo zlej slawy jest WSB ktorej wydzial Informatyczny stoi na jako takim poziomie poniewaz uczy kadra z UŚ i Politechniki.

BTW. Byla Politechnika w naszym city, ale wasz kochany koalicjant Talkowski wypieprzyl ich z naszego miasta!
Adam
Oddłużenie osób zalegających w opłacaniu czynszu poprzez wdrożenie gminno – bankowego programu pomocowego.
Jak słysze takie rzeczy to od razy chwytam się za portfel. Pachnie mi to "Polską Solidarną" w rozumieniu IV RP. Czyli meneli oddłużymy, a te Wykszałciuchy co regularnie płacą za mieszkanie niech się na to złożą.

Wiesz co przykre jest ,że ludzi którzy nie potrafią sobie poradzić finansowo bo na przykład chcą wykształcić dzieci nie mówiąc już o ich nakarmieniu nazywasz menelami . Tu troche przegiąłeś .
Wszystkich tych ludzi sprowadzasz do jednego poziomu, poziomu meneli.
A ja uważam ,że pomysł jest dobry, tylko zależy od przeprowadzania odpowiedniej weryfikacji , komu taka pomoc się należy a komu nie.

Do postu Bartka

Jeżeli uważasz ,że w naszym mieście jest gdzie zagrać w piłkę , czy kosza, to może wstań sprzed komputera i przejdz się po miescie , osiedlach, owszem basen jest tylko za takie pieniądze niewielu stać na korzystanie z niego.
Z jednej strony narzekasz ,że p.Talkowski wygonił uczelnię z Dąbrowy a z drugiej krytykujesz powstanie innej, to świadczy o tym że czego bym nie napisał albo ktokolwiek inny o programie p.Meresa zawsze będzie złe.
Pewnie niech wszyscy jezdzą do gliwic, sosnowca czy katowic i wstydza się ,że w Dąbrowie Górniczej nie ma szkół wyższych.
kursor
Witam!

Po pierwsze Adamie:

byłem na spotkaniu Pana Meresa w Wyzszej Szkole Planowania Strategicznego i

20 minut Pan generał udowadniał jakim on to jest dąbrowiakiem co jak na drugą turę wyborów prezydenckich w DG to trochę mało ....... po czym jak wyszedłem zobaczyłem go wsiadającego do samochodu na Piekarskich blachach..... respect

następnę 40 minut opowiadał coś oględnie na temat pozyskiwania środków unijnych - rada: niech lepiej o nich nie opowiada bo w Piekarach się chyba nimi nie zajmował więc jego wiedza w pozyskiwaniu pieniędzy jest co najmniej mówiąc mała jak na doświadczonego samorządowca

Gdy zaczęły się pytania od zgromadzonych dotyczące personaliów i planów Pana Meresa w DG był dziwnie niespokojny i totalnie zagubiony - "generalnie" szybko skończyła się ta część spotkania.

Po drugie:

Dlaczego na stronie www życiorys i dokonania Pana Meresa kończą sie na 2002r?

Po trzecie:

Czy jesteś łaskaw powiedzieć czy Pan Meres należy do dąbrowskich struktur PO i w jakim jest Kole? Ewentualnie kiedy się do nich zapisał? Czy nadal jest w Piekarach.

Po czwarte:

Wytłumacz mi poparcie Pana Meresa dla Pana Lipczyka 4 lata temu bo go nie rozumiem. Podrazę rozumiem bo był posłem z tej samej partii i dla tego go popierał jak teraz Meresa popiera Dolniak czy Małecka-Libera.

Po piąte:

Co do Pana Bobra - nie będę się odnosił do tego co wcześniej pisali bzenek czy hator bo to prawda.
Jak wieść gminna niesie Pan Bober szykuje się do zmiany ugrupowania gdy tylko wybory wygra Meres, więc sprawa się rozwiąże dość naturalnie bo wygrana PO będzie miała swojego Przewodniczącego a i tak Talkowski będzie syty. To już 4 organizacja Pana Bobra wcześniej SLD, krótki epizod SdPL, Nasza Dąbrowa-Talkowski a za nie długo PO. Niechce mi sie już więcej o nim pisać ale dotrzyjcie do tego czym zajmuje się jego żona.

pozdro
Bartek
Jeżeli uważasz ,że w naszym mieście jest gdzie zagrać w piłkę , czy kosza, to może wstań sprzed komputera i przejdz się po miescie , osiedlach, owszem basen jest tylko za takie pieniądze niewielu stać na korzystanie z niego.

No stary skad mozesz wiedziec co robie nie pracujac przy kompie? Akurat tak sie sklada ze jezdza na basen do strzemieszyc, tam nie trzeba placic takiej kasy jak w Aqua parku, ale w Aqua tez nie jest drogo. Np. na Manhattanie jest boisko przy dawnej szkole 13, pomiedzy blokami 32 a 34 sa kosze do grania! Tak samo mozna grac w halowke w szkole 29 wynajmujac sobie sale z kumplami. Poprostu wiem ze najlepiej jest miec wszystko podane na tacy i narzekac ze w miescie nie ma nic. A to jest nie prawda.

Z jednej strony narzekasz ,że p.Talkowski wygonił uczelnię z Dąbrowy a z drugiej krytykujesz powstanie innej, to świadczy o tym że czego bym nie napisał albo ktokolwiek inny o programie p.Meresa zawsze będzie złe.
Pewnie niech wszyscy jezdzą do gliwic, sosnowca czy katowic i wstydza się ,że w Dąbrowie Górniczej nie ma szkół wyższych.

No to sam przeciez napisales ze nasze miasto ma byc sypialnia regionu, wiec o co Ci chodzi?

BTW. Oddzial danej uczelni, a utworzenie nowej uczelni to sa dwie naprawde istotne roznice...
Adam
Wy naprawde macie jakąś dziwna manię jeśli chodzi o przynależność do partii politycznych, ja natomiast wolę patrzec na to co kto robi i jakim jest człowiekiem , co soba reprezentuje.
Jeśli chodzi o przykłady podanych obiektów sportowych laugh.gif to gratuluję ,jęśli Nazywasz to boiskami, dlaczego mam jezdzić do Strzemieszyc skoro tu na miejscu jest taki obiekt , szkoda ,że uczniowie nie mogą z tego korzystać w ramach zajęć wychowania fizycznego.
Nie potrafie napisac od kiedy p.Meres należy do platformy , bo mnie to nie interesuje, interesuje mnie co chce zrobić i co zrobił do tej pory w KRAJU!
Bartek
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 11:32 PM) *
Wy naprawde macie jakąś dziwna manię jeśli chodzi o przynależność do partii politycznych, ja natomiast wolę patrzec na to co kto robi i jakim jest człowiekiem , co soba reprezentuje.

No wlasnie tak patrze co Meres zrobil dla naszego miasta i patrze i jakos kurde nic nie widze.

BTW. Ja osobiscie jestem za PO, ale wlasnie wybory samorzadowe charakteryzuja sie tym ze glosujemy na czlowieka, a nie na partie :)

Jeśli chodzi o przykłady podanych obiektów sportowych laugh.gif to gratuluję, jęśli Nazywasz to boiskami, dlaczego mam jezdzić do Strzemieszyc skoro tu na miejscu jest taki obiekt , szkoda ,że uczniowie nie mogą z tego korzystać w ramach zajęć wychowania fizycznego.

Przeciez moga korzystac z AquaParku po wykupieniu karnetow przez szkole, natomiast za darmo sa baseny w szkolach (szczerze nie wiem w ilu szkolach sa baseny, wiem ze w dawnej 13 i w 29)

No to napisz mi jakie boiska chce wybudowac PM? Na mydlicach kolo szpitala jest super boisko do nogi i kosza, to tez jest zle?
kwintosz
Jeśli chodzi o przykłady podanych obiektów sportowych laugh.gif to gratuluję ,jęśli Nazywasz to boiskami, dlaczego mam jezdzić do Strzemieszyc skoro tu na miejscu jest taki obiekt , szkoda ,że uczniowie nie mogą z tego korzystać w ramach zajęć wychowania fizycznego.
Nie potrafie napisac od kiedy p.Meres należy do platformy , bo mnie to nie interesuje, interesuje mnie co chce zrobić i co zrobił do tej pory w KRAJU!

Przyglądam się tej rozmowie i wlos na głowie staje dęba.

Do tego aby w tym mieście coś się zmieniło nie potrzebne są tylko pomysły i to co chce zrobić ale możliwość ich realizacji!! Pan Meres przedstawił program na stronie internetowej, a wy chyba mu zaraz pomnik za życia wybudujecie taki on świetny. Ale jakoś nie sądze by był zorientowany chodźby w kwestii sytuacji finansowej miasta, nie widze też tego w jaki sposób pozyskać chodźby fundusze strukturalne, z jakich programów, jakie kwoty, na co. Gdzie uwzględnienie długofalowej strategii dla miasta? Stąd zapewne jego unikanie spotkań z wyborcami. Z drugiej strony patrzeć, to że ktoś pracował gdzieś tam w Piekarach, wcale nie oznacza że musi to być dobry "pracownik". napiszcie konkretnie to i to jest jego zasługą: o to dowód: projekt uchwały, wniosek o fundusze itp. Poza tym co ma wspólnego "to co zrobił p. Meres w kraju" z zarządzaniem 130tys miastem, niech mi ktoś KONKRETNIE napisze, bo jakichś większych osiągnęć poza działalnością w SP nie widzę.

I zeby była jasność. Nie twierdze że pan Podraza jest cudowny i jest wszystko ok. Ma on swoje + i - ale w przeciwieństwie do kontrkandydata przygotowany jest na zmierzenie się z tymi zadaniami jakie stanełyby mu na drodze po objeciu stanowiska prezydenta miasta. Ma jakieś plany co do działania, dość dobry program i co ważne jest otwarty na dobre nowe pomysły a które nie znalazły się w jego programie.

Dobrze, zgadzam się że w mieście, baa w kraju mamy sportowe zadupie. I co myślisz że po 4 latach będziemy tam gdzie Włosi?, którzy na każdym rogu mają boiska z oświetleniem i sztuczną murawą? I kto tam będzie grał, jak połowa dzieciaków w gimnazjum nie chodzi na wf a rodzice wypisują im zwolnienia, bo synuś piłką dostanie albo paznokieć sobie złamie.
Basenów jest w mieście kilka, osoby co chcą popływać znajdą je, uwierz mi. To samo z boiskami aby sobie pokopać z kumplami, pojeździć na rowerze, potrenować: koszykówke, boks, karate czy inne sporty.
Nie rozumiem także czemu miałbyś nie ruszyć się do innej dzielnicy, co nie chce się?? to nie dziwne że umiesz tylko narzekać że tego nie ma tego też nie, skoro sam pewnie nie wychodzisz dalej niż kiosk ruchu przy twoim bloku. Taa najlepiej jest mieć wszystko pod nosem a jak nie to tylko umieć narzekać.
Henryk Zaguła
Witam! Obiecałem Wam odpowiedź na kogo ja zagłosuję w II turze. Dzisiaj odbyło sie spotkanie władz Bloku Przyjaciół Dąbrowy oraz Stowarzyszenia Starych Dąbrowiaków-Bajba. Decyzja jest popieramy Pana Zbigniewa Podrazę. Muszę powiedzieć że ja też zagłosuję na Pana Podrazę.
Po rozmowach z oboma kandytatami stwierdzam że Pan Meres nie jest zainteresowany poparciem Bloku ponieważ podliczenie głosów wskazuje na jego wygraną. Pan Meres mówi o stanowiskach dla wszystkich i zależnie od sytuacji obieca wszystko dla wszystkich. Pan Podraza mówi o naprawie Miasta i nie mówi o stanowiskach. Kolalicja PO-PIS-Talkowski jest zabójcza dla naszego miasta i nie dlatego że PO i PIS ale dlatego że może zakonserwować się układ poprzedniej władzy. Podraza proponuje szerszą formłę porozumienia. Co ze mną? Ja mogę zniknąć a Dąbrowy za cenę spokoju. Z wielkim przerażeniem stwierdziłem że Talkowski i PO chcą za wszelką cenę pozbyć się mnie z naszego miasta. Rozumiem Talkowskiego i rozumiem PO, jestem ich wyrzutem sumienia. Werdykt wyborców z 12 listopada jest dla mnie oczywisty mam odejść i jako PM i jako radny i ten werdykt szanuję. Mam świadomość że pojawią się różne zdania co kto mi obiecał, chcę zapewnić że żaden nie złożył mi propozycji końcowej bo takiej nie oczekiwałem. Pan Meres nawet nie przyjął naszego pisma na temat możliwości współpracy z radnymi Boku Przyjaciół Dąbrowy, a Pan Podraza zaproponował na piśmie wspólną pracę na rzecz miasta. Znam Podrazę od zawsze kiedy zacząłem działalność publiczną, zawsze miałem z nim bardzo dobry kontakt. To ja zadecydowałem że zostanie Dyrektorem szpitala. Wiele było sprzeciwów, ale okazał się dobrym dyrektorem i wytrzymał presję rozgrywek polityczych. Okazał się człowiekiem ponad podziałami partyjnymi. Nie mogę tego powiedzieć o Meresie. Z Podrazą mam wiele lat współpracy i mam o nim dobre zdania. Moje serce i rozum jest za Podrazą. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Henryk Zaguła
wykształciuch
hmmm:/ @Pozdrawiam, miałeś racje jakos dziwnie dię tu zrobiło
pulsatilla1214
Dziwnie, to mało powiedziane... Nie dziwię się modom, że już nawet nie chce im się czytać dyskusji wyborczej... Na szczęście jeszcze niektórzy próbują jakiś głos rozsądku wnieść, polemizować, ale to takie światełko w tunelu... Ogarniającą wszystko ciemność widzę...

Dziękujemy Panie, Henryku :) Jest pan słownym człowiekiem i szczerze podziwiam, że dla nas powalczył pan trochę z klawiaturą, przykładowo mój ojciec będący w pana wieku jeszcze tego wynalazku nie tknął :)

A z tymi tablicami to naprawdę dobre :) Bóbr dąbrowiak błyska siekaczami śmiejąc się, póki jeszcze może... Jak mówił pan Andrzej Bęben, czasem robi się straszno...
bzenek
QUOTE(Adam @ Nov 20 2006, 11:52 PM) *
Poza tym to co napisał Bzenek też nie jest podparte jakimiś dowodami.
jeżeli tak wyglądała sprawa z p.Boberem to wynika z tego że nie sprawdził się w tym zakresie , tylko co z tego czy to upoważnia do przekreślenia tego pana

Adam, informację o panu Boberze potrktuj jako wysoce prawdopodobną. 100% pewnosci nie dam (bo mi to pracownicy MOPS opowiadali) ale myślę, że moga potwierdzić to obecni na łamach forum panowie Podraza czy Sołtysik. Pewnie i sam radny Bober nie zaprzeczy bo i dlaczego miałby się tego wypierać.

Ja nie przekreślam tego pana. Jak pisałeś 700 wyborców go wybrało i ma pełne prawo reprezentować ich w Radzie Miasta. Jeśli pan Bober będzie kandydował na przewodniczącego Komisji d/s Rodziny i Polityki Społecznej w Radzie Miasta to zagłosuję na niego obiema rękami. Bo on się na tym zna. Pewnie zna się też na innych rzeczach ale ten incydent z MOPS budzi we mnie pewien niesmak.
U zarania III RP próbowano wprowadzić taki zwyczaj, że marszałkiem Sejmu czy Senatu powinny być osoby krystalicznie czyste i prawdziwe autorytety. Potem się to wszystko zdewaluowało ale czy nie można powrócić do tego zwyczaju na forum gminy ?

Odpowiadam. Wolałbym 40% na poziomie amatorskim. Tu się na pewno zgadzamy bo to ogromna szansa na uchronienie 40% przed chorobami cywilizacyjnymi. Jeśli zajrzysz do stareńkiego wątku o Stadionie Zagłębiowskim to zobaczysz, że bardzo się budowie tegoż sprzeciwiałem. Wolałem (i wolę) małe, tanie i różnorodne ośrodki różnych dyscyplin aby dać ludzim wybrać co chcą oglądać i uprawiać, a nie skazywac ich na jedynie słuszną piłkę nożną.
Dzisiaj natomiast zaprotestowałem przeciw przeciwstawianiu amatorstwa i zawodnictwa. To prawda, że mistrzowie biorą się z amatorstwa ale amator musi miec wzór do naśladowania i realną, powtarzam realną możliwość kontynuowania treningu w profesjonalnych warunkach. Sport profesjonalny stanowi także reklamowa dźwignie miasta. Poza tym ten sport profesjonalny w naszym mieście jest słabiutki, oj słabiutki. Sukcesy siatkarek i koszykarzy są fantastycznie ale ciągle jest to słabiutkich fundamentach i w każedj chwili może się zawalić.

Podsumowując sport amatorski TAK. Amatorski kosztem profesjonalnego NIE. To musi współgrać !

Z punktu mieszkańca DG masz całkowitą rację. Z punktu dobrej woli władz też. Ale wydaje mi się, że poważny program powinien brać pod uwagę uwarunkowania zewnętrzne.
W Polsce niż demograficzny wkracza w wiek studencki. Na wielu państwowych uczelniach pustkami świeci mnóstwo miejsc. Koszty utrzymania pozostają stałe, a wpływy "na studenta" spadają. Uczelnie państwowe zawsze cienko przędły a teraz to już czeka je konkretny kryzys. Popatrz jaki beznadziejny upadek przeżywa Ślaska Akademia Medyczna.
W tej sytuacji trudno mi sobie wyobrazić sobie realną szansę znalezienia przez budżet państwa dziesiątków milionów na budowę nowej uczelni. Trzeba mieć i utrzymac budynki, urządzić biblioteki, ściągnąć naukowców. I to w odległości godziny drogi od AGH czy Politechniki Śląskiej. Od kilku lat panuje raczej moda na łączenie uczelni - np. Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku Białej albo wchłonięcie Akademii Medycznej w Krakowie przez UJ.
Popatrz jaką klapą okazały się otwierane kilka lat temu tzw. Państwowe Szkoły Zawodowe (np. Nowy Sącz czy Jarosław). Miały tanim kosztem zbliżyć naukę do prowincji. Efekt jest taki, że nikt tam nie chce wykładać ani się uczyć.

Podsumowując. Na budowę uczelni państwowej chyba nie mamy szans. Po co obiecywać gruszki na wierzbie ? Ale możemy zrobić wszystko aby zachęcać uczelnie prywatne do otwierania swoich filli w DG. Są już takie, które się liczą nawet w Europie. A biednym i zdolnym studentom z DG fundujmy stypendia naukowe (i tego pomysłu brakuje mi w tych wszystkich wyborczych progamach).

Zauważ tylko ile miasto zyskałoby na tym.Napływ kapitału przedewszystkim i nikt nie mówi że ludzie ci nie mogą się tu bawić czy uczyć.

Tu się zgadzamy bez dwóch zdań. Zajrzyj do moich wypowiedzi w wątku o Wieloletnim Planie Inwestycyjnym.
Ale określenie "sypialnia" nabrało w ostatniej dekadzie niesłychanie negatywnego charakteru i w ramach programu wyborczego brzmi to odstręczająco. Niech pan Meres napisze po prostu "Promocja miasta jako dobrego miejsca do mieszkania, pracy i zabawy". Proste prawda ?

Ale nie powiesz chyba że władza w mieście nie ma na to wpływu , trzeba stworzyć odpowiednie warunki do tego a tu Włodarze miasta mają duże pole do popisu.

Niestety nie widzę tu dużego pola do popisów dla władz DG. Zapoczątkowana przez AWS reforma służby zdrowia zabrała samorządom możliwość wpływu na służbę zdrowia. Moim zdaniem to bardzo dobrze.
Zauważ, że od kilku lat następuje demonopolizacja i komercjalizacja usług opieki zdrowotnej. Na mocy uchwał Rady Miasta zlikwidowano oba komunistyczne ZOZy. Ich majątek przejęły prywatne spółki. A miasto wynajmuje im jedynie budynki przychodni.
O popycie na usługi decyduje NFZ. Za ratownictwo medyczne ma odpowiadac budżet państwa. I mam nadzieję, że już nigdy służba zdrowia nie wróci do systemu budżetowego.
Jedyne co może zrobić miasto to na preferencyjnych warunkach wynająć nieruchomość lub udzielić ulgi podatkowej niepublicznemu ZOZowi. Tak się stało w przypadku Polsko-Amerykańskiej Klinik Serca. Ale całe wyposażenie, personel czy kontrakt to już sprawa "prywaciarza".
Oczywiście warto finansowac też wszelkie badania profilaktyczne. Ale to już jest w Waszym programie i obiema rękami się pod tym podpisuję.

Podsumowując. Wsparcie dla niepublicznych ZOZów TAK. Finansowanie i organizowanie opieki medycznej w DG NIE - to jest po prostu niemożliwe w świetle obecnych uwarunkowań prawno-organizacyjnych.

Wiesz co przykre jest ,że ludzi którzy nie potrafią sobie poradzić finansowo bo na przykład chcą wykształcić dzieci nie mówiąc już o ich nakarmieniu nazywasz menelami . Tu troche przegiąłeś .
A ja uważam ,że pomysł jest dobry, tylko zależy od przeprowadzania odpowiedniej weryfikacji , komu taka pomoc się należy a komu nie.

Nie wiem czy wiesz ale już istnieją skuteczne sposoby wspierania osób potrzebujących. Są dodatki mieszkaniowe i budownictwo socjalne. Nic nie trzeba tu wymyślać. Jestem zaskoczony, że generał Meres o tym nie wie.
Wszyscy potrzebujący są weryfikowani, oceniani i przysługuje im mozliwość odwołania od każdej decyzji do Urzędu Marszałkowskiego. Trzeba tylko ruszyć z miejsca budownictwo socjalne w DG (potrzeba 1000 mieszkań) i sprawnie rozdzielać dodatki mieszkaniowe w MOPS.
Próbę utworzenia jakiegoś "gminno-bankowego programu pomocowego" uważam za żart. Czy jakiekolwiek prawo w Polsce przewiduje takie kombinacje - z tego co wiem to nie ma takiej mozliwości. Nie mówiąc o tym, że banki policzą sobie słone prowizje od ewentualnego kredytowania bankrutów. Pomysł jest do bani.
Dodatkowo w parlamencie wałkuje się sprawa ustawy o tzw. upadłości konsumenckiej. Myślę, że i ona wprowadzi tu jakieś rozsądne sposoby na pomoc dla ludzi, którym noga się podwinęła. Po co odkrywac jeszcze raz Amerykę ?

Z tymi menelami to faktycznie przesadziłem, przepraszam. Ale niestety IVRP nauczyła mnie nieufności do solidarnego państwa. Miałem obiecane 18% PIT, a w zamian dostałem dodatkowy kontyngent wojskowy w Afganistanie. Na dodatki mieszkaniowe i budownictwo socjalne to już płacę podatek. Nie mam do tego zastrzeżeń. Tak działa cywilizowane państwo. Nawet becikowe jakoś przełknąłem. Ale na ewentualne finansowanie pomocy socjalnej z mojego czynszu nie zgodzę się nigdy.

Podsumowując budownictwo socjalne TAK. Szachrajstwa gminno-bankowego programu pomocowego NIE.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Podsumowując generalnie. Sztab pana Meresa mógłby się chwilkę zastanowić zamiast w pośpiechu wypisze takie odstające od rzeczywistości bzudry i to z błędami w pisowni. Nie wszyscy wyborcy to "ciemny lud". Skorygowanie spraw, o których napisałem to kilkanaście minut namysłu. Coraz bardziej mi się widzi, że ta PO w Dąbrowie to jedna wielka prowizorka.
emin
QUOTE(Henryk Zaguła @ Nov 20 2006, 09:57 PM) *
Witam! Obiecałem Wam odpowiedź na kogo ja zagłosuję w II turze. Dzisiaj odbyło sie spotkanie władz Bloku Przyjaciół Dąbrowy oraz Stowarzyszenia Starych Dąbrowiaków-Bajba. Decyzja jest popieramy Pana Zbigniewa Podrazę. Muszę powiedzieć że ja też zagłosuję na Pana Podrazę.
Po rozmowach z oboma kandytatami stwierdzam że Pan Meres nie jest zainteresowany poparciem Bloku ponieważ podliczenie głosów wskazuje na jego wygraną. Pan Meres mówi o stanowiskach dla wszystkich i zależnie od sytuacji obieca wszystko dla wszystkich. Pan Podraza mówi o naprawie Miasta i nie mówi o stanowiskach. Kolalicja PO-PIS-Talkowski jest zabójcza dla naszego miasta i nie dlatego że PO i PIS ale dlatego że może zakonserwować się układ poprzedniej władzy. Podraza proponuje szerszą formłę porozumienia. Co ze mną? Ja mogę zniknąć a Dąbrowy za cenę spokoju. Z wielkim przerażeniem stwierdziłem że Talkowski i PO chcą za wszelką cenę pozbyć się mnie z naszego miasta. Rozumiem Talkowskiego i rozumiem PO, jestem ich wyrzutem sumienia. Werdykt wyborców z 12 listopada jest dla mnie oczywisty mam odejść i jako PM i jako radny i ten werdykt szanuję. Mam świadomość że pojawią się różne zdania co kto mi obiecał, chcę zapewnić że żaden nie złożył mi propozycji końcowej bo takiej nie oczekiwałem. Pan Meres nawet nie przyjął naszego pisma na temat możliwości współpracy z radnymi Boku Przyjaciół Dąbrowy, a Pan Podraza zaproponował na piśmie wspólną pracę na rzecz miasta. Znam Podrazę od zawsze kiedy zacząłem działalność publiczną, zawsze miałem z nim bardzo dobry kontakt. To ja zadecydowałem że zostanie Dyrektorem szpitala. Wiele było sprzeciwów, ale okazał się dobrym dyrektorem i wytrzymał presję rozgrywek polityczych. Okazał się człowiekiem ponad podziałami partyjnymi. Nie mogę tego powiedzieć o Meresie. Z Podrazą mam wiele lat współpracy i mam o nim dobre zdania. Moje serce i rozum jest za Podrazą. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Henryk Zaguła

Witam! Mam pytanie, a czy czasami nie jest tak, że poszedł Pan do obu kandydatów (krążą takie opinie po mieście), prosił o v-ce i gen. powiedział nie a Pan Podraza tak. A co do poparcia przez blok...? Czy tam ktoś po tej klęsce poważnie Pana traktuje? Skąd Pan wie o rozdawaniu stanowisk (chodzi Pan na spotkania z generałem?), a pomysł koalicji z Panem Talkowskim, to wymysł sztabowców Podrazy? Poparcie to nie koalicja. I ma Pan rację to ludzie powiedzieli Panu dość i należy to uszanować!!!
wykształciuch
dziś podobno o 16 jest spotkanie z Podrazą i Napieralskim w WSB ale nie jestem pewny , wiec niech zainteresowani sprawdzą sobie to informacje:)
Henryk Zaguła
Do emina! Nazywam się Henryk Zaguła i nie mam nic do ukrycia. Znam swoje miejsce ale Ty koniecznie musisz rzucić złym słowem ot tak dla zasady z ukrycia. Do tego się przyzwyczaiłem.Co do mojego zdania co chcę robić dalej to poczytaj uważnie mój tekst i znajdziesz odpowiedź. Zbyt długo jestem związany z naszym miastem żeby nie widzieć co się dzieje i nie wiedzieć co mam zrobić. Oczywiście rozmawiałem z oboma, rozmawiałem również przed pierwszą turą. Obaj omówili ze mną rózne rozwiązania. Pytam czy to przestępstwo czy troska o miasto. Nie rozmawiałem tylko z Talkowskim bo On akurat nie wie co to dobro miasta. Chciałem Ci powiedzieć że 4 lata temu poparłem Talkowskiego bez warunków dla mnie oraz wpłaciłem na jego kampanię wyborczą. Postawiłwm tylko 3 warynki jeden to : nie chcę być zastępcą ale z mojej drużyny będzie jeden zastępca Taklowski określizakres obowiązków a ja przedstawię trzech kandydatów on wybierze, dwa pozostałe dotyczyły gospodarki śmieciowej. Co zostało spełnione to chyba wiemy. Za poparcie Talkowski zarządał zerwania kontraktu pomiędzy mną i Albą. I niech mi nitk nie mówi że ja kupczę, jeżeli taka będzie wola Prezydenta to ja usunę się w najdalszy kąt. Obaj mi dali propozycję nieważe jakie. Ale to Pan Meres układa się z Talkowskim co przezemnie jest nie do przyjęcia, to za Panem Meresem idą Olszówka, Dul, Strzelecki i inni. Zaprzeczysz? Pisałem jakie zaplecze ma Pan Podraza i Pan Meres. Bardziej mi odpowiada zaplecze Podrazy.Jakie ja mamznaczenie w Bloku a co Ty wiesz, rozmawiałeś z kimś a ja byłem wczoraj na spotkaniu z nimi i wiem swoje.
W Dąbrowskiej PO, którą organizowałem jest strach przed Zagułą dlaczego? a może boją się że ja nie pozwolę z demokracji zrobić tylko pustego hasłą? Bo lepiej przerzucać ludzi na głosowania i udawać że jest OK! Program PO jest mi najbliższy ale ludzie w PO Dąbrowskiej we większości mi obcy. Mam poprzeć tych co zrobili wiele żeby mnie zniszczyć? Taka jest moja prawda. Podraza wywiązuje się z wszystkich ustaleń nie mówi o personalnych obsadach mówi o Dąbrowie Górniczej i ja mu wierzę Meres już ma nadmiar zastępców i pełnomocników. Emin daj na luz i obserwój co się dzieje. Pozdrawiam Cię i wszystkich bardzo serdecznie.Ja zajmuję się teraz moim ogrodem. Jeżeli są błedy w tekście to przepraszam ale piszę w nastroju i nie czcę tego sprawdzać.
Tadzik
QUOTE(wykształciuch @ Nov 21 2006, 12:26 PM) *
dziś podobno o 16 jest spotkanie z Podrazą i Napieralskim w WSB ale nie jestem pewny , wiec niech zainteresowani sprawdzą sobie to informacje:)

Oprócz Napieralskiego jest jeszcze Olejniczak ; - )

QUOTE(emin @ Nov 21 2006, 08:07 AM) *
... A co do poparcia przez blok...?

pozwole sobie rozwinąć niedokończoną myśl:
A co do poparcia przez Blok Przyjaciół Dąbrowy to nie zapominajmy że to oni wygrali wybory w DG i to oni zdobyli najwięcej mandatów! I to oni cieszaą się największym zaufaniem Dąbrowiaków
vacu
QUOTE(Henryk Zaguła @ Nov 20 2006, 11:57 PM) *
Witam! Obiecałem Wam odpowiedź na kogo ja zagłosuję w II turze. Dzisiaj odbyło sie spotkanie władz Bloku Przyjaciół Dąbrowy oraz Stowarzyszenia Starych Dąbrowiaków-Bajba. Decyzja jest popieramy Pana Zbigniewa Podrazę...

Uff, no to "kamień z serca", bo muszę się przyznać, że jeden głos dla Pana był ode mnie i bałem się coby Pan mi głupstwa nie zrobił wink.gif

Co reszty dyskusji to powiem szczerze, że już też mnie to męczy trochę także nie napiszę nic. blink.gif
tomasz sołtysik
no no no sztab Pana generała nie śpi, edki, marki i franki juz wyprodukowały ulotkę, w której oprócz tego, że jestem zastępcą Zbyszka Podrazy, to jestem tez podejrzny o korupcję, mam zabezpieczony majątek w prokuraturze i sprzedałem Błękitną Lagunę Markowi Lipczykowi...
Szczyt finezji Panie Meres!!!
pozdrawiam
Hator
do wszystkich adamow, ksiazow polud hondurasu i innych zwolennikow P. Meresa
mam pytania do Was
1) jak skomentujecie reklame p. Meresa w PD
2) jak skomentujecie ugadywanie sie p. Meresa z p. Talkowskim
3) jak skomentujecie niechec p. Meresa (moze inaczej - brak dobrej woli) do uczestnictwa w czacie i na forum - p. Meres sie nas boi?
4) jak skomentujecie adres kontaktowy p. Meresa, ktory dodal na swej wlasnej stronie, a na ktory NIC NIE ODPISUJE - TOZ TO PIC NA WODE i gardzenie mna mieszkancem - skoro p. Meres nie odpisuje to niech nie sciemnia, ze jest do Naszej dyspozycji!!

a tak poza tym - mam juz tej wszawej polityki w dupie!!! ...
nikt z Was - agiatatorow i "mieszkancow" - nie interesuje sie miastem - tylko byscie postowali jaki to p. Meres slodki i idealny!
Co was k... miasto obchodzi?! Odpowiedzcie Mi - tymbardziej skoro suszycie o polityce i (o zgrozo) dzialaniu na rzecz dobra DG!!
Jak nie macie innych tematow tutaj to wyp... z tego forum!!!
idzcie rozklejac plakaty pana Meresa - albo pilnowac co by Wam znow ich nie ukradli!
Nie mam nic do zwolennikow p. Meresy - tylko wylacznie Wy pseudo mieszkancy strasznie mi dzialacie na nerwy!

Sory za moj ton ale dzis wyjatkowo mam zszaragane nerwy przez to co sie dzieje odnosnie kampanii prezydenckiej kandydatow!
i odrazu mowie modom - nie mam zamiaru edytowac, ugrzeczniac mego postu - i tak grzecznie pisze!!

co do Przegladu Dabrowskiego (nie mam checi na postowanie w 2 temacie) juz cos w tej sprawie zrobilem - nie jako Hator, ale mieszkaniec miasta!
pozdr

Mod: Hator przystopuj troche z wulgaryzmami, niby wykropkowane ale wszyscy wiedzą o co chodzi, nie potrzeba nam tu pyskówek..
kursor
Witam!

Czy zauważyliście jaki jest styl kampanii Meresa?

On chce być tym który jest ofiarą, oczerniany, "czarny pr" przelewa się strumieniami przez jego skromną osobę itp.
Ale jakos nie widzę go ani na ulicach ani w gazetach , no bo przecież nie jest "czarnym pr" to że mieszka w Piekarach i był tam wiceprezydentem, za to pojawiają się ulotki anonimowe na Podrazę

Podraza jest w Sejmie od 5 lat i od 5 lat jego zarobki oraz majątek może każdy sobie pooglądać na internetowych stronach Sejmu.

A to co wczesniej pisalem o sojuszu Po-PIS-TAL to juz widać w Przeglądzie Dąbrowskim.

Ps.

Znawcy tematu Adamy, hesusy, hondurasy, eminy odpowiedzcie na moje wcześniejsze pytania.
Tylko się znowu nie obraźcie na kilka dni albo na wieczność .........
Bartek
A ja sobie w razie wygranej Meresa zrobilem zapis jego strony www i bede go za 4 lata rozliczal co ten czlowiek zrobil dla naszego miasta :)

Mysle ze Meres baardzo duzo stracil ta reklamowka w PD bo bylem na dworze z psem i slyszalem jak rozmawialy dwie starsze Panie ze skoro Meres zbratal sie z Talkowskim to taki sam z niego pasozyt jak on.

Tomek, jesli chodzi o ulotek to mysle ze to dzielo nie tylko lokalnej PO, ale takze ludzi Talkowskiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.