Co myślicie o gazetach opisująch codzienność dg. Ja uważam że niestety najlepsza jest Trybuna Śl i Dziennik Zach. Inforacja nie zawsze sprawdzona i czasami upiększona ale w miare obiektywna. Zawsze wolałem GW ale to co tam sie ostatnio dzieje to paranoja. Jak w przeglądzie dąbrowskim. Niewygodne tematy dla tala są pomijane i tylko czytamy jaki to wspaniały prezydent opłaty parkingowe znosi, bezdomnych karmi a np o polibudzie cisza ( przez 3 miesiące trwania afery jeden artykuł i to jeszcze popierający tala), a za to lipczyk zły bo o jego zapadających aquaparkach za kt贸re w 100% zapłaci miasto to sie o wiele wiecej pisze
Ja czytam czasami o Dąbrowie w Trybunie Ślaskiej lub Dzienniku Zachodnim , ale rzadko zakupuje te gazety, kupuje wtedy jak wiem, że jest coś ciekawego o DG.
Ale to prawda, że te gazety przywiązuja najwiecej wagi do spraw związanych z Dąbrową. I nieprawdą jest , że są nastawione przeciwnie do prezydenta Talkowskiego (co zarzuca pani Kocjan), wcześniej r贸wnie mocno lub nawet bardziej krytykowany był Lipczyk i jego pomysły i inwestycje (art."Gdzie wypływają pieniądze z miejskiej kasy??"). Ale wydaje mi sie, że w ostatnim okresie iloość artykuł贸w o DG w Trybunie Sl. i Dzienniku Zach, znacznie zmalała. A dodatek katowicki Gazety "Wybi贸rczej" nie pisze prawie nic o DG, a jesli juz napisze to zdecydowanie stronnicze bzdury np. że AquaPark sie zawali lub że niemający zadnych uprawnień rzeczoznawca Tadusz Strzelecki wykonał audyt CA oraz projekty "wielkiej turystyki" Talkowskiego oparte na wielbłądach i winoroślach, a o sprawach, kt贸re mogą zaszkodzić Talkowskiemu "Wybi贸rcza" już nie pisze (żadnego artykułu w sprawie Politechniki i głupich decyzji Prezydenta). Ale wiadomo ze AGORA i Gazeta Wyborcza starają sie w odpowiedni dla siebie spos贸b kształtować mentalność i poglądy czytelnik贸w na pewne sprawy , a artykuły pisane są nie jako informacje , lecz pisane są pod z g贸ry założoną teze. Ale cały czas Wyborcza uważa sie za Gazete opiniotw贸rczą... ale to jest osobny temat do rozważań. Ja w każdym razie staram sie namawiać rodzine na zmiane "Wyborczej "na "Rzeczpospolitą"..
A tego szmatławca Przegląd Dąbrowski to juz nie moge ścierpieć... a najlepsze jest to , że na nagł贸wku pisze "Miesiecznik Mieszkańc贸ww Dąbrowy G贸rniczej", a powinno być "Głos Talkowskiego i Fantazje Kocjanowej"
A już myślałem że to tylko mnie sie wydaje że gw jest mocno stronnicza :)
ale odgrzalem
od piatku 23 wrzesnia co tydzien w Dzienniku Zachodnim bedzie kilkunastostronicowy dodatek tylko o DG.
No zobaczymy informacji o miescie nigdy za wiele. Zeby tylko z czasem stron nie ubywalo
Zapowiedzieli? No jeśli to okaże się prawdą to zaczne regularnie szukać tej gazetki

Już nie mogę doczekać się pitąku
To się nazywa odgrzanie :)
jestem w posiadaniu ulotki DZ. Nie wiem skad ja mam chyba byla w skrzynce
zacytuje:
"Juz w piatek 23 wrzesnia wraz z magazynowym wydaniem DZ ukaze sie pierwszy numer tygodnika powiatowego DG(...)
DZ DG bedzie ukazywac sie jako osobny, kilkunastostronicowy grzbiet, sprzedawany z glownym wydaniem DZ wylacznie na terenie powiatu dabrowskiego(...)"
cala ulotka ma 4 strony
Trzymajmy kciuki zeby z czasem sie rozwijal a nie kurczyl, jak dawniej inne dodatki o DG czy Zaglebiu, czy rozne bezplatne gazetki.
Skoro jest to dodatek to mozliwe ze nie bedzie wersji "elektronicznej" na naszemiasto hmm.
No i miejmy nadzieje ze to nie bedzie jakis zbior artykulow o naszym miescie, zebranych z calego tygodnia.
a jednak sporo artykulow z dodatku znalazlo sie tez w necie :)
QUOTE(onet.pl)
(...) W odcinkach 艣l膮skich "Kryminalnych" komisarz Zawada trafi do D膮browy G贸rniczej. Policjant b臋dzie tropi艂 grasuj膮cego na 艢l膮sku seryjnego morderc臋. Przy okazji, w serialu pojawi si臋 dwoje nowych bohater贸w. (...)
(
http://film.onet.pl/0,0,1271634,wiadomosci.html)
i znowu odzyl spor - 艢lask - Zaglebie na forum onetu
PS. Ciekawe czy cokolwiek krecili w DG czy calkiem gdzie indziej
Z tego, co pami臋tam, kr臋ci膰 mieli w Sosnowcu (m.in. w tamtejszej komendzie), ale i sama historia mia艂a si臋 rozgrywa膰 w Sosnowcu. Ale w gruncie rzeczy - co za r贸偶nica, D膮browa czy Sosnowiec, przecie偶 to taki sam... 艢l膮sk...
Gdzie艣 czyta艂em, 偶e niekt贸re sceny by艂y kr臋cone w Sosnowcu na Kazimierzu. Dzi艣 wieczorem si臋 przekonamy ile w tych wszystkich faktach medialnych jest prawdy :)
Wczorajszy odcinek nie by艂 kr臋cony w Zag艂臋biu. Czekamy na nast臋pne.
U nas by艂y krencone otcinki 40 - 43 hyba. Zerknijta jakie lecom tera. Zgadza si臋, opi艂em si臋.
QUOTE(olo)
U nas by艂y krencone otcinki 40 - 43 hyba. Zerknijta jakie lecom tera. Zgadza si臋, opi艂em si臋.
Olo, nie powinno si臋 po pijaku pisa膰 post贸w. Parafrazuj膮c znane powiedzenie - "Pi艂e艣, nie pisz". Hehe

:wink:
A co do numeru odcinka, to w ten weekend lecia艂 40.
QUOTE(Dejmon)
QUOTE(olo)
Olo, nie powinno si臋 po pijaku pisa膰 post贸w. Parafrazuj膮c znane powiedzenie - "Pi艂e艣, nie pisz". Hehe

:wink:
A co do numeru odcinka, to w ten weekend lecia艂 40.
To znaczy, 偶e ju偶 niedaleko. Ostatni, kt贸ry ogl膮da艂em mia艂 nr 20, jak ten czas leci.
Na forum ze strony
http://kryminalni.onet.pl/ wygrzeba艂em tak膮 oto wypowied藕:
"Sosnowiec ruleZz!!!
mieszkam w sosnowcu i widzialm ekipe filmowa jak krecila sceny jakies tam pod komisariatem policji na warszaawskiej serial kryminalni mowie wam super !!!! i sosnowiec tez jest super w koncu moje miasto!!! przypomina mi sie piosenka "Jestesmy z Sosnowca" zespolu tez naszego Horror show!!!!oi oi oi !!!
~sosnowiczanka, 05.03.2006 16:37"
Warszawska to jest ta ulica przy kinie "Muza".
QUOTE(Dejmon)
Olo, nie powinno si臋 po pijaku pisa膰 post贸w. Parafrazuj膮c znane powiedzenie - "Pi艂e艣, nie pisz". Hehe :D :wink:
Raby Boskie, Dejmonie - publicznie nawo艂ujesz do spo偶ywania! Wszak odwracaj膮c Twoje has艂o wychodzi na to, 偶e "Nie piszesz - napij si臋!" A o czym tu pisa膰 przez ca艂y czas?
Id臋 si臋 napi膰...
To też się z wami napiję w tym alkoholowym topicu. Zdrowie ola i Damiego7
Tylko 7 z艂otych na g艂ow臋 brak艂o nam, aby sie znale藕膰 w dzisi膮tce najbogatszych...
http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydani...ia_a_14-2.F.jpg
To i tak super wynik. Zobacz jakie miasta sa przed nami. Miejsce w rankingu zawdzieczamy zapewne Mittalowi.
Taki ranking moze byc mylacy, bo co z tego ze jakas gmina ma duzy dochod na mieszkanca, jak mieszka ich w na przyklad 5000 :).
Ach miec taki budzet jak Warszawa czy Wroclaw...
uuu to ostro spadlismy z czolowki
ten post najbardziej pasowalby tutaj :arrow:
http://power.polfonic.com/viewtopic.php?t=317
tam pisalismy o dochodach gminy na mieszkanca i o PKB. Tamten temat troszke mylnie nazwany bo chodzilo w 1 poscie o dochody na mieszkanca gminy a nie o PKB
W „Sztygarce” kr臋cili film
dzi艣
Ratownik g贸rniczy od d艂u偶szego czasu dostaje anonimy. Kto艣 grozi 艣mierci膮 jego synowi. Rodzin臋 n臋kaj膮 te偶 nocne g艂uche telefony. To na szcz臋艣cie tylko historia jednego z kolejnych odcink贸w "Detektywi", prezentowanego w TVN. Tym razem ekipa przyjecha艂a do Katowic i D膮browy G贸rniczej.
Maciek Friedek i Wiktor Micherdzi艅ski poprowadz膮 spraw臋. Oka偶e si臋 szybko, 偶e ch艂opak podpisa艂 umow臋 z nieuczciwym w艂a艣cicielem lombardu. G艂贸wnym bohaterom b臋dzie te偶 grozi艂o wiele niebezpiecze艅stw. Jednym z nich b臋dzie wybuch. Ten filmowano w 膰wiczebnym szybie w Muzeum Miejskim "Sztygarka w D膮browie G贸rniczej. - Pierwszy raz by艂em w kopalni pod ziemi膮, chocia偶 wychowa艂em si臋 w g贸rniczym mie艣cie, Bytomiu. To zrobi艂o na mnie niesamowite wra偶enie. Podziwiam wszystkich g贸rnik贸w - m贸wi Maciej Friedek.
Jednak kopalniane podziemia nie by艂y jedynymi miejscem, gdzie powstawa艂a sensacyjna opowie艣膰. - Cz臋艣膰 zdj臋膰 kr臋cili艣my w Nikiszowcu, pi臋knej, zabytkowej dzielnicy Katowic. Potrzebowali艣my prawdziwego, g贸rniczego osiedla - t艂umaczy Tomasz Szykulski, kierownik produkcji "Detektyw贸w". - Dzisiaj jeszcze pozostaniemy w Katowicach, ale w centrum. Zdj臋cia b臋d膮 powstawa艂y w jednym z hoteli oraz w okolicy dworca kolejowego.
Serial "Detektywi", to pomieszanie prawdy i fikcji. Dw贸jka g艂贸wnych bohater贸w, to prawdziwi policjanci z Bytomia. Maciej Friedek i Marzena Fliegel pracowali w tym samym komisariacie. Wyst臋puj膮 pod w艂asnymi nazwiskami.
(reg) - Dziennik Zachodni
Emil W膮sacz zatrzymany przez CB艢
Emil W膮sacz
TVN24
Policjanci z Centralnego Biura 艢ledczego zatrzymali rano. o godzinie 6.50, by艂ego ministra skarbu w rz膮dzie Jerzego Buzka, Emila W膮sacza.
Rzecznik Komendanta G艂贸wnego Policji Pawe艂 Biedziak poda艂, 偶e zatrzymanie ma zwi膮zek z prowadzonym przez gda艅sk膮 prokuratur臋 apelacyjn膮 艣ledztwem w sprawie nieprawid艂owo艣ci przy prywatyzacji PZU.
Do zatrzymania dosz艂o
w D膮browie G贸rniczej (woj. 艣l膮skie).
Wiecej pod linkiem:
http://wiadomosci.onet.pl/1404519,11,1,0,1...0,686,item.html
Widzia艂em ju偶 wiele razy i w tv i w necie. Np. na naszemiasto.pl te偶 jest artyku艂

. 艢miesznie napisali bo zatrzymano go podobno w willowej dzielnicy (nie wiedzia艂em 偶e takie istniej膮 w mie艣cie) a w elewizji pokazywali jakie艣 bloki sprzed 20lat...
QUOTE(szer)
Widzia艂em ju偶 wiele razy i w tv i w necie. Np. na naszemiasto.pl te偶 jest artyku艂

. 艢miesznie napisali bo zatrzymano go podobno w willowej dzielnicy (nie wiedzia艂em 偶e takie istniej膮 w mie艣cie) a w elewizji pokazywali jakie艣 bloki sprzed 20lat...
Dok艂adniej to blok, kt贸ry pokazali nie jest tym, w kt贸rym przebywa艂 Emil W. w chwili aresztowania. Ten, kt贸ry pokazali, nie ma jeszcze 20 lat. A samo osiedle raczej dzielnic膮 willow膮 nie jest - chocia偶 jak na polskie standardy - jest bardzo 艂adnie utrzymane.
QUOTE(Dami7)
QUOTE(szer)

Dok艂adniej to blok, kt贸ry pokazali nie jest tym, w kt贸rym przebywa艂 Emil W. w chwili aresztowania. Ten, kt贸ry pokazali, nie ma jeszcze 20 lat. A samo osiedle raczej dzielnic膮 willow膮 nie jest - chocia偶 jak na polskie standardy - jest bardzo 艂adnie utrzymane.
Mowa tu o osiedlu Augustynika ??
Za tydzie艅 w Gazecie Wyborczej b臋dzie dodatek Niezb臋dnik Miejski D膮browa G贸rnicza (w pi膮tek)
PS. Ja na pewno b臋d臋 mia艂 bo mam prenumerat臋 teczkow膮
Ostatnio DZ napisa艂 偶e KWK "Pary偶" jest w Sosnowcu. Taki ma艂y offtopic
QUOTE(syzio @ Nov 3 2006, 09:17 PM)

Za tydzień w Gazecie Wyborczej będzie dodatek Niezbędnik Miejski Dąbrowa G贸rnicza (w piątek)
PS. Ja na pewno będę miał bo mam prenumeratę teczkową

Tydzień minął i faktycznie w dzisiejszej wyborczej w ramach cyklu Niezbędnik Miejski pojawił się odcinek o Dąbrowie G贸rniczej. Wbrew obawom syzia ludzie nie zabijają się o gazetę i można ją dostac w każdym kiosku.
Po pierwszym przejrzeniu robi dobre wrażenie. Ciekawe artykuły o francuskich korzeniach dąbrowskiego przemysłu, sukcesie powstania styczniowego w naszym mieście oraz prezentacja znakomitości związanych z DG. Kto przypuszczał, że Krzysztof Kieślowski dzieciństwo spędził w Dąbrowie ?
A już 100 lat temu o naszym miescie pisali Zapolska, Konopnicka i Żeromski. O tym też w Niezbędniku
Tak a propos - w poniedzia艂ek by艂 dodatek o D膮browie do DZ (taki raczej folderek reklamowy).
ja go mam - jak bedzie czas to poskanuje
PS niezbednik dg zawiera
str 1- tytulowa ze zdjeciem fragmentu pogori3

2 - wypowiedz talka
3 - zdjecie i info o PKZ
4 info o golonogu
5 historia sztygarki i o terenach dg w czasie powstnia w 1863
6 PPS i Pilsudski w DG
7 2 woj sw i Polska Ludowa
8-9 zdjecia kosciolow (ww centrum i na gorce) muzeum i banku na 3 maja
10 zeromski i bandrowski -powiaazania z dg
11 krotki opis pogorii, lasu trzebieslawickiego, parku zielona i pustynii
12=13 ci kotrzy rozslawili Dg (a. piwowar, t.filipowicz, j. montwiłł-mirecki, j. cupiał, p. reroń, a. zawadzki, m. spisak, k, kieślowski) - do kazdego po krotkiej notce "o co chodzi"
14 o przemyslowej przeslosci dg (od 1796 do czasow obecnych)
15 tescik o dg
16 reklama DG
pozdr
@datmar - do DZ tez byl? Bo my piszemy o dodatku do GW.
Calkiem fajny dodatek, szkoda ze taki maly. Wlasciwie to dla mnie nic nowego z historii miasta. Poza jedna rzecza - na rogu Krolowej jadwigi i Al. Roz byl ratusz z wieza?
QUOTE(:) @ Nov 12 2006, 12:15 PM)

@datmar - do DZ tez byl? Bo my piszemy o dodatku do GW.
Calkiem fajny dodatek, szkoda ze taki maly. Wlasciwie to dla mnie nic nowego z historii miasta. Poza jedna rzecza - na rogu Krolowej jadwigi i Al. Roz byl ratusz z wieza?
Tak do DZ. Te偶 by艂em zdziwiony, bo wiedzia艂em o tym do GW. Niestety - nie mog臋 nic poskanowa膰, bo osta艂 si臋 we Wroc艂awiu... :) By艂o m.in. o MOPT, z膮bkowickim, Domu Kultury, na ko艅cu dwa og艂oszenia o sprzeda偶y nieruchomo艣ci przez miasto (w tym: sanepid!).
Niezb臋nik miejski D膮browa G贸rnicza by艂 w pi膮tek w Gazecie Wyborczej Katowice, Bielsko Bia艂a
QUOTE(Hator @ Nov 12 2006, 02:59 AM)

ja go mam - jak bedzie czas to poskanuje
Oj, a nie zamknie nam Agora naszego forum ?
Napewno nawet nie wie o jego istnieniu. Ja te偶 bym przeskanowa艂 ale nie mam skanera
Ciekawostka, 偶e tylko mnie, cho膰 ca艂y tydzie艅 pracuj臋 we Wroc艂awiu, a do DG wracam co kt贸ry艣 weekend, uda艂o si臋 kupi膰 DZ z dodatkiem. :)
jutro, tj.15 listpopada, o 19:25 na TVP3 b臋dzie program "Kronika miejska" w ca艂o艣ci po艣wi臋cony D膮browie G贸rniczej
kronika miejska o dg ostatnio leci co tydzien (lub dwa) na tvp 3 i nic ciekawego tam nie ma/nie bylo i pewnie nie bedzie - same badzieiwia ale moze sie cos zmieni ze zmiana wladzy :)
PS co do telpolu (dis) i niezbednika miejskiego to moze jutro sie tym zajme - powinienem miec zdeczka wiecej czasu :)
pozdr
odnosnie skanow niestety mam male problemy techniczne
ale wlasnie na stronie gazety.pl znalazlem artykuly z niezbednika (nie wiem czy wszystkie ale napewno ich znaczna czesc)
niezb臋dnik miejski D膮browy G贸rniczejzycze przyjemnej lekturki :)
pozdr
Czy mi si臋 tylko wydaje czy jestem przewra偶liwiony ale odk膮d DZ pojawia si臋 w formie POLSKA mniej jest artyku艂贸w o DG?

Oczywi艣cie ma艂o czasu min臋艂o od zmiany ale mam jakie艣 takie wra偶enie.

Wcze艣niej przynajmniej jeden artyku艂 dziennie dotyczy艂 naszego miasta i pojawia艂 si臋 na naszemiasto.pl a ostatnio wa艂kuj膮 albo wybory albo co艣 ze 艢l膮ska.

Oby tak nie zosta艂o. Miejmy nadziej臋 偶e p. Sobierajski, kt贸rego artyku艂贸w jest najwi臋cej, jednak b臋dzie nadal pisa艂 jak najwi臋cej, byle z sensem
Tak poza tym, by艂y przetargi na budynki po UM i wsz臋dzie o tym cisza..
CYTAT(kwintosz @ czw, 18 pa藕 2007 - 23:11)

Czy mi si臋 tylko wydaje czy jestem przewra偶liwiony ale odk膮d DZ pojawia si臋 w formie POLSKA mniej jest artyku艂贸w o DG?
Ju偶 wcze艣niej by艂o mniej. Od jakiego艣 czasu dla Zag艂臋bia by艂a jedna strona, do tego najcz臋艣ciej zatytu艂owana "Zag艂臋bie/Cz臋stochowa"

Z tego co wiem (a co艣 tam wiem

) to w "Polsce" nie mia艂o by膰 zmian w tej kwestii. Mo偶e pan S. jest na urlopie
19 pa藕dziernika (pi膮tek) dodatek DG by艂. na pierwszej stronie o monitoringu.
Najlepsz膮 gazet膮 o Zag艂臋biu by艂 Puls Zag艂臋bia czy co艣 takiego - tam by艂o wszystko o D膮browie, po藕niej rozszerzyli to na pozosta艂e miasta z regionu.
Niestety tv regionalna tez gasnie - cho膰 TVP 3 by艂a raczej nastaiona na 艢l膮sk ni偶 Nas ale teraz mamy TVP INFO z blokiem regionalnym i zapewne po jakim艣 czasie zniknie ca艂kiem. Co艣 s艂ysza艂em o nowej tv regionalnej ale niewiem kiedy startuje....
na samym poczatku kupowalem Puls Zaglebia potem byl coraz gorszy a potem nie wiem jakie jego losy.
Nowa telewizja to Tv Silesia. Ma chyba wystartowac 1 lutego o ile nie przesuna. Nazwa niezbyt dla nas zachecajaca ale w planach maja miec korespondentow we wszystkich miastach GOPu i zawsze wymieniaja tez Zaglebie. Ma byc bardzo duzo wiadomosci, laczen na zywo prosto z miast. No zobaczymy i co wyjdzie z zasiegiem. Zapowiadali chyba kablowki, satelite, moze platformy satelitarne.
Strona www akurat teraz nie dziala
TV SILESIA mo偶e by膰 ciekawa, je艣li tylko b臋dzie pokazywa膰 co艣 wi臋cej ni偶 tylko 艣l膮sk czy katowice! Mam nadziej臋, 偶e to b臋dzie taka telewizja wojew贸dzka ze 艣l膮skiem, zag艂臋biem, podbeskidziem i cz臋stochow膮.
"Puls Zag艂臋bia" to na samym pocz膮tku (jakie艣 10 lat temu) by艂a tylko d膮browska gazeta (tygodnik) pod nazw膮 "D膮browiak" zdaje si臋. Potem rozwin臋艂a si臋 na ca艂e Zag艂臋bie, ale niestety te偶 wg mnie zepsu艂a, gdy偶 by艂a zbyt stronnicza, nudna (d艂uuugie artyku艂y i felietony) a redaktor naczelny kandydowa艂 w samorz膮dzie miasta a chyba te偶 potem do Parlamentu i z gazety tej urz膮dzi艂 raczej agitacj臋 swoich przekona艅 swoj膮 kampani臋 wyborcz膮 krytykuj膮c niemal wszystko!
gazeta pogl膮d贸w i komentarzy g艂贸wnego redaktora
no to nie藕le si臋 bawili
ps. Jak tak dalej p贸jdzie to z Przegl膮du D膮browskiego zrobia gazetke regionaln膮
moze slyszeliscie juz kiedys o serialu dokumentalnym TVN o katastrofach gorniczych. Dzisiaj w DZ wiecej szczegolow - jeden z odcinkow bedzie poswiecony slynnej katastrofie w 1969r w kopalni General Zawadzki
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/782900.htmlCYTAT
dabrowa.pl
24 sierpnia 1969 roku dochodzi w kopalni GENERA艁 ZAWADZKI do katastrofy g贸rniczej. Oko艂o godziny 12.00, woda z mu艂em zgromadzona w osadnikach w贸d pop艂uczkowych na powierzchni ziemi, wdar艂a si臋 poprzez stare wyrobiska z XIX wieku do wn臋trza kopalni, i zatopi艂a szereg wyrobisk w cz臋艣ci wschodniej kopalni. Wdarcie si臋 oko艂o 100000 m3 wody, spowodowa艂o zalanie jednej z czynnych kom贸r pomp. To jednak nie wszystko. Woda spowodowa艂a odci臋cie dr贸g wyj艣cia dla 82-u osobowej za艂ogi I-ej zmiany produkcyjnej za艂ogi III-go oddzia艂u i kilku os贸b na podszybiu. W strefie bezpo艣redniego zagro偶enia znalaz艂o si臋 poza tym oko艂o 100-u dalszych g贸rnik贸w. Rozpocz臋to akcj臋 ratunkow膮, prowadzon膮 jednocze艣nie z do艂u i z powierzchni. G贸rnicy znajduj膮cy si臋 na podszybiu g艂贸wnego szybu, zostali po up艂ywie 2-ch godzin wydobyci na powierzchni臋. Rozpocz臋to dr膮偶enie pochylni ratunkowej w piasku podsadzkowym, kt贸ry wype艂ni艂 dawn膮 pochylni臋. Jednocze艣nie prowadzono akcj臋 ratunkowa poprzez dwie inne pochylnie. Z powierzchni ziemi, w okolicach poczty g艂贸wnej w D膮browie G贸rniczej, rozpocz臋to wiercenie 8-u otwor贸w ratunkowych do wyrobisk g贸rniczych, gdzie powinni si臋 znajdowa膰 odci臋ci g贸rnicy.
25 sierpnia ratownicy odszukali 2-ch zasypanych g贸rnik贸w. W tym samym dniu poprzez ruroci膮g podsadzkowy na pochylni, nawi膮zano kontakt g艂osowy z g艂贸wn膮 grup膮 zasypanych g贸rnik贸w.
28 sierpnia ratownicy dotarli do miejsca, w kt贸rym znajdowa艂a si臋 zasadnicza grupa g贸rnik贸w. Kolejno wyprowadzano ich na powierzchni臋.
Chocia偶 sytuacja by艂a bardzo gro藕na, w wyniku katastrofy nie uda艂o si臋 ocali膰 tylko jednego g贸rnika, na oko艂o 200-u bezpo艣rednio zagro偶onych utrat膮 偶ycia.
CYTAT(:) @ czw, 25 pa藕 2007 - 11:31)

moze slyszeliscie juz kiedys o serialu dokumentalnym TVN o katastrofach gorniczych. Dzisiaj w DZ wiecej szczegolow - jeden z odcinkow bedzie poswiecony slynnej katastrofie w 1969r w kopalni General Zawadzki
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/782900.htmlCiekawe, ca艂y czas by艂em prze艣wiadczony, 偶e ofiar 艣miertelnych w og贸le nie by艂o. Byc mo偶e to za spraw膮 propagandy PRL-owskiej, kt贸ra niech臋tnie m贸wi艂a o takich przypadkach (wiadomo, ustr贸j komunistyczny najlepszy ze wszystkich by艂, nawet katastrofy si臋 nie zdarza艂y ;) A na 100% nie by艂o takich z udzia艂em czynnika ludzkiego, zw艂aszcza wynikaj膮cego z zaniedba艅 czy np. po艣piechu spowodowanego konieczno艣ci膮 realizacji tzw. "planu").
A te otwory, o kt贸rych mowa w notatce by艂y wiercone za domem handlowym "Centrum", prawdopodobnie tam, gdzie dzisiaj stoi Superjednostka albo gdzie艣 w pobli偶u.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz
kliknij tutaj.