szer
Fri, 21 Mar 2008 - 11:47
Już widzę te tłumy przed PKZem =]. Buehehehe ;p. Ciekawe czy na dode polecą jaja ;p.
No cóż teraz wystarczy czekać na ŚWIRY 2008 =].
Tak btw to impreza zamknięta czy biletowana?
Kamil_
Fri, 21 Mar 2008 - 12:29
W tym wątku ileś tam postów wstecz picaro wspominał coś o biletach

znalazłem

CYTAT
9.03.2008
W Pałacu Kultury Zagłębia odbędzie się rozdanie nagród ŚWIRY 2007 transmisja na żywo w TVP 2.
Część biletów będzie w sprzedaży i mimo, że impreza może nie najbradziej prestiżowa to jak ktoś ma "parcie na szkiełko" to ZAPRASZAMY wink.gif
:)
Fri, 21 Mar 2008 - 14:38
Tue, 25 Mar 2008 - 11:20
"Centrum"

No zobaczymy czy Towarzystwo Krzewienia Kultury Slaskiej w Zaglebiu bedzie tez nas smieszylo
Sebastian22
Tue, 25 Mar 2008 - 13:58
Ciekaw jestem TVS i kiedy UPC go wprowadzi (bo ma wprowadzic). 29.04 pewno nie bede mogl zobaczyc startu...
darek
Wed, 26 Mar 2008 - 16:16
w sieci telewizji kablowej Telpol TVS już nadają
Fri, 28 Mar 2008 - 13:25
CYTAT

Gotowi do startu. TV Silesia rusza w sobotę
Przemysław Jedelecki
2008-03-27, ostatnia aktualizacja 2008-03-28 09:28
Telewizja Silesia rozpocznie nadawanie w sobotę o godz. 10. - Za rok chcemy mieć jeden procent udziału w rynku - kreśli swoją wizję Arkadiusz Hołda, prezes stacji, którą będzie można oglądać za pośrednictwem sieci kablowych i satelity.
Telewizja Silesia to najnowsze dzieło Hołdy, katowickiego biznesmena i dewelopera, który zainwestował w stację ok. 20 mln zł. Twórca TV Silesia liczy, że wydatek zwróci mu się w pięć lat. Hołda mówił wczoraj, że chciałby, by w przyszłym roku stacja miała 1 proc. udziału w rynku. To z pozoru niewiele, ale w rzeczywistości oznacza, że powinno ją wtedy oglądać ponad 300 tys. widzów. Co zaoferuje im na początek stacja?
Ramówka jest szczelnie wypełniona programami dotyczącymi regionu. Będzie w niej m.in. program o pracy śląskiej policji, śląska lista przebojów, czy program kulinarny "Gotowanie po śląsku". Widzowie zobaczą też etiudy studentów katowickiej szkoły filmowej oraz autorski program Marka Szołtyska, który będzie podróżował po Śląsku.
W ramówce jest na razie wiele powtórek, co Sławomir Zieliński, dyrektor programowy stacji, tłumaczy chęcią dobrego poznania się z odbiorcami. Zieliński zapewnia przy okazji, że TV Silesia nie zamierza się zajmować polityką. - Postaramy się chronić przed nią naszych widzów, ale jesteśmy przyjaźni wszystkim politykom, którym zależy na dobru regionu. Będziemy też mieli korespondenta w Warszawie, który będzie przyglądał się pracy naszych posłów w Sejmie - mówi Zieliński.
Jutrzejszy program powitalny poprowadzi Marek Czyż, do niedawna związany z telewizją publiczną. Mocną stroną stacji mają być serwisy informacyjne, za które odpowiada Rafał Kurowski, były szef "Aktualności" TVP Katowice. - Będziemy porównywani do "Aktualności", ale wynik tego starcia już dziś jest do przewidzenia. Wygramy tak, jak Dawid wygrał z Goliatem - zapowiada Kurowski. Tyle że w ten weekend serwisów informacyjnych jeszcze nie będzie. Pojawią się w przyszłym tygodniu, a z czasem widzowie zobaczą każdego dnia aż dziewięć wydań informacji.
TV Silesię będzie można oglądać za pośrednictwem sieci kablowych i satelity (stacja będzie dostępna w Cyfrze+, Cyfrowym Polsacie i telewizji nowej generacji n). TVS ma także własny portal oraz dwa internetowe radia. Jedno będzie nadawać śląskie przeboje, drugie muzykę klubową.
Wreszcie ruszyla docelowa strona
http://tvs.pl/ na ktorej mozna obejrzec promo, ktore obecnie nadaja.
Po promo nie jest zle, spodziewalem sie wiekszej amatorki. Dosc dynamiczne itp zobaczymy jak juz rusza jutro.
Oby poprawili rozdzielczosc
Arbas
Fri, 28 Mar 2008 - 22:28
Ciekawe kiedy ruszy TZ, czyli Telewizja Zagłębie?
Szkoda, że nasz region nie ma dostępu do kasy poprzez tak zdolnego jak Arkadius Holda developera.
szer
Sat, 29 Mar 2008 - 10:51
TVS włączyli w TV TOM... Ogólnie nic ciekawego jak na razie nie ma na tym kanale.... Ciągle gadają o zespole śląsk....
W TVP2 już mieli wejścia z DG (Dąbrowa Górnicza - Miasto Świrów). Pokazywali twórce garażowego helikoptera =]
Sat, 29 Mar 2008 - 12:29
Wczorajszy tekst:
CYTAT
sosnowiec.info.pl
Jutro TV Silesia rozpoczyna nadawanie 28.03.2008
Już jutro, w sobotę o godz. 10 rozpocznie nadawanie TV Silesia. Wczoraj, podczas konferencji prasowej, zostały przedstawione kulisy przedsięwzięcia.
Gospodarzami konferencji byli: Arkadiusz Hołda, Sławomir Zieliński, Jarosław Hasiński i Rafał Kurowski. - Nasza telewizja to nowy towar na śląskim rynku - mówili zgodnie. - Do końca 2009 r. chcemy mieć około 340 tysięcy stałych odbiorców, co zapewni nam 1 proc. udziału w rynku.
Silesia ma swoją siedzibę w Katowicach przy pl. Grunwaldzkim 12. - Zaadoptowanie budynku i jego wyposażenie pochłonęło 20 mln zł. - mówił Arkadiusz Hołda, właściciel i prezes stacji. - Takiego przedsięwzięcia jeszcze nie było. Ze względu na liczbę mieszkańców może się to udać tylko na Śląsku.
Sławomir Zieliński, dyrektor ds. programowych, przedstawił ramówkę programową. Wypełnią ją serwisy informacyjne oraz audycje regionalne. Będzie m.in. program o śląskiej kulturze, magazyn śląskiej tradycji, program kulinarny „Śląskie gotowanie”, lista śląskich szlagierów, „Kuklok kulturalny”, „Co w hałdzie piszczy” i inne.
Już po konferencji, Zieliński w rozmowie z sosnowiec.info.pl poinformował, że stacja nie zamierza tworzyć programu dotyczącego tylko Zagłębia Dąbrowskiego. - Jako Śląsk traktujemy całe województwo. Programów nie zamierzamy dzielić na Zagłębie, Śląsk czy Podbeskidzie - mówił. Na sugestię, iż cennym byłby program przedstawiający tradycję zagłębiowską, dyrektor odpowiedział, że możliwe, iż zdecyduje się na audycję kabaretową, w której zetkną się kultury śląska i zagłębiowska.
Silnym punktem stacji mają być programy informacyjne. - Planujemy dziewięć serwisów w ciągu dnia - dwa dłuższe, pozostałe krótkie, pięciominutowe - mówił Rafał Kurowski, szef działu informacji. - Mamy młody, 18-osobowy zespół, spośród których większość to reporterzy miejscy - dodał.
TV Silesia będzie niedostępna poprzez odbiorniki naziemne. - Jesteśmy telewizją satelitarną. Z badań wynika, że 72% mieszkańców aglomeracji odbiera sygnał poprzez satelitę i operatorów kablowych. To do tych osób kierujemy swą ofertę - poinformował Jarosław Hasiński, dyrektor stacji. - Mamy podpisane umowy z Cyfrą+, Cyfrowym Polsatem, telewizją n oraz UPC. Rozmowy prowadzimy z niemal wszystkimi operatorami kablowymi. Wkrótce powinni oni dołączyć TV Silesia do swych ofert.
Tomasz Lewanda
Podczas otwarcia prezes na poczatku dwukrotnie powtorzyl ze i dla Zaglebia. Potem inni juz tylko Slask itp

A otwarcie ok, bez porownania z amatorskim otwarciem TVNu, gdzie Walter oprowadzal i sie potykal, przy masie roznych wpadek. Ale i traz inne czasy, bez porownania lepszy sprzet. Ale do otwarcia TVS lepiej sie przygotowala.
I jesli ktos sie bedzie wieczorem nudzil to przypominam TVP2 o 20.
A sniadanie troche tylko czasem zerkalem to bylo sporo w DG, tez Sztygarka i ogolnie o ceremonii juz z katowickiego studia. Jakas promocja miasta, bo caly czas wyswietlali. Na koniec krotki material promocyjny miasta. Pewnie przed rowniez byl.
Miasto musialo sie chyba podzielic kosztami orgnizacji.
Arbas
Sat, 29 Mar 2008 - 17:58
"DĄBROWA GÓRNICZA - MIASTO ŚWIRÓW"
Mnie takie sformułowanie ani cieszy, ani bawi.
To nie był komplement ze strony TVS.
Myślę, że jedynie wynajęliśmy imprezie naszą salę teatralną w PKZ.
Świry są przyjezdne - głównie z Warszawy.
szer
Sat, 29 Mar 2008 - 18:25
Arbas.... TVS nie ma nic wspólnego ze Świrami 2008.... To TVP2 robi transmisję
Maryhna
Sun, 30 Mar 2008 - 11:26
czy ktoś wczoraj oglądał transmisję?aha,no i czy jest szansa zobaczyć powtórkę transmisji?
Bartek
Sun, 30 Mar 2008 - 11:32
CYTAT(Maryhna @ nie, 30 mar 2008 - 11:26)

czy ktoś wczoraj oglądał transmisję?aha,no i czy jest szansa zobaczyć powtórkę transmisji?
Tylko takie coś mi się udało znaleźć
http://f4a.pl/pobierz/98220/Filmy/swiry-2008/Miłego ściągania
Sun, 30 Mar 2008 - 11:44
jutro tez transmisja z DG

tyle ze z bazyliki i w TV Trwam, i Radiu Maryja
Dave
Sun, 30 Mar 2008 - 13:55
Ja oglądałem całość - tak sobie ;-)
Za mało o D.G. mówili

Ale całość zorganizowana bez zarzutu, choć w TV miejscami światło było niedobrane i albo było za blado, albo była oślepiona scena (z widoku z balkonu).
Sebastian22
Sun, 30 Mar 2008 - 14:19
CYTAT(Bartek @ nie, 30 mar 2008 - 11:32)

Tylko takie coś mi się udało znaleźć
http://f4a.pl/pobierz/98220/Filmy/swiry-2008/Miłego ściągania

Ja oglądałem troche - dość dobrze wypadliśmy na tle podobnych imprez, co do linku to nie chce mi sie sciagac z rapida (czekanie).
Sun, 30 Mar 2008 - 14:38
fragment (koncowka pierwszej czesci), ale jakosc wyjatkowo marna
realizacja TVP Krakow
aero
Sun, 30 Mar 2008 - 17:52
Gala ok., w transmisji trochę ze światłem przesadzili
Arbas
Mon, 31 Mar 2008 - 07:45
Ale Gala! Niektóre Panie pomyliły daty i wystąpiły w kreacjach sylwestrowych!
Mam nadzieję, że PKZ zarobił krocie na "Świrach 2008" (mam na myśli wynajęcie sali oczywiście).
Inaczej nie warto było chyba słuchać szydzenia z opcji, która obecną dyrekcję PKZ namaściła.
"Dąbrowa Górnicza miasto Iljicza!"
Salę wybrał i scenariusz napisał widocznie ktoś, kto nasze miasto bardzo kocha.
Pan Uszok podobno w zeszłym roku natarł uszu Teatrowi w Katowicach za wynajęcie sali na tę imprezę.
W tym roku mam nadzieję oberwie się naszemu Pałacowi. Trzeba wiedzieć co wpuszcza się w progi!
A w przyszłym roku najbogatsza na Śląsku prywatna uczelnia wybuduje sobie salę audiowizualną,
gdzie dalsze świrowania będzie uskuteczniać!
KAMAZ
Mon, 31 Mar 2008 - 10:53
CYTAT(Arbas @ pon, 31 mar 2008 - 07:45)

.
W tym roku mam nadzieję oberwie się naszemu Pałacowi. Trzeba wiedzieć co wpuszcza się w progi!
Arbas o co ci chodzi z tą imprezą? W mieście w końcu dzieje się coś co w telewizi pokazują, parę znanych osob przyjechało... Impreza przecież ma charakter czysto rozrywkowy i trzeba ją brać z przymrużeniem oka. A tu od razu hasła, że "dąbrowa górnicza - miasto świrów" to nie przystoi. Ktoś też stwierdził, ze za mało o Dąbrowie było. Może wyrażę się w stylu Mariolki: HELLLO!! Czy to był festiwal promocyjny miast i wsi? Czy na rozdaniach nagród typu Fryderyki, Wiktory itp promuje się miasta w których takowe rozdanie ma miejsce? Moim zdaniem i tak sprytnie wpleciono w tle akcenty dąbrowskie (wręczający nagrody to dąbrowski kabaret DNO, - w jednym z wręczeń była żrtobliwa mowa o kopalni Reden, przyśpiewka w tle: "Jak przygoda to tylko w Dąbrowie Górniczej..."). Sala była pełna więc zainteresowanie imprezą było. Nie było to może mistrzostwo ale napewno ciekawe wydarzenie. Tyle z mojej strony
darco
Mon, 31 Mar 2008 - 11:45
Oglądałem i ja ! Według mojej, oczywiście subiektywnej oceny impreza (na ekranie TV) bardzo słaba. Cieniutki, a miejscami irytujący sposób prowadzenia koncertu. Nie lubię tego kabaretu, ale tym razem dodatkowo strasznie się wysilali i to z marnym skutkiem aby być dowcipnymi. Ogólnie, poza paroma krótkimi przebłyskami naprawdę marny występ, nie mówiąc o kiepskiej jakości technicznej.
Irytujący i żenujący dla mnie, jako dla regionalisty był także sam scenariusz tego koncertu. Twórcy, w ich przekonaniu myśleli że będą dowcipni robiąc hybrydę "Czerwonego Zagłębia" i Górnego Śląska, stąd zapewne pomysł lokalizacji w PKZ.
W Polskę poszła także kolejna informacja o górnośląskim górniku z Dąbrowy Górniczej. "Genialna" była także ta zbitka, kiedy na scenie wypowiadała się śląską gwarą hanyska, a w tym samym czasie, w tle chór śpiewał o Dąbrowie Górniczej. Jestem wyczulony na te sprawy, więc z i tego powodu także krytycznie oceniam ten koncert. Impreza ta, transmitowana na cały kraj okazała się raczej negatywną "promocją" Zagłębia.
Jeżeli ktoś będzie bardzo chciał zobaczyć ten koncert to mam go w całości na HDD nagrywarki i mogę wypalić płytę DVD.
Zainteresowani kontakt na PW. Proszę się jednak decydować szybko, gdyż zamierzam go wywalić z dysku.
georgeb
Mon, 31 Mar 2008 - 21:32
No dokładnie, kicha na maxa szkoda tylko ze ludzie z kabaretu Dno nie postarali sie lepiej wypromować Zagłebia. Jak potem ludzie w Polsce mają kojarzyć Zagłębie jako odrębny region od Śląska skoro sami strzelamy sobie bramkę. LOL
Damian86mdc
Mon, 31 Mar 2008 - 22:28
ja biletów nie miałem a świry i tak widziałem przed PKZ, i dobrze ze sie u nas cos odbywa , przynajniej nie jestesmy jakims tam zadupiem tylko jednym z wiekszych miast na zagłębiu i śląsku. więc niech ludzie wiedza gdzie jest DG
A co to TV Silesia to dopiero sa w trakcie ustalania co bedzie nadawane i w jakich godzinach.
na razie razno było cos podobnego do Kawa czy Herbata w TVP
kursor
Tue, 01 Apr 2008 - 08:32
Witam!
Po przeczytaniu postów tych osób które mają oczywiście swoje zdanie - można zwymiotować - ciągłe narzekania .....
Zapomnieliście Panowie jak to w PKZ było tylko "Porwanie Sabinek" ???
Więcej pogody ducha i optymizmu życze.
pozdro
bzenek
Tue, 01 Apr 2008 - 10:58
CYTAT(Dave @ nie, 30 mar 2008 - 13:55)

Za mało o D.G. mówili

CYTAT(darco @ pon, 31 mar 2008 - 11:45)

Impreza ta, transmitowana na cały kraj okazała się raczej negatywną "promocją" Zagłębia.
CYTAT(georgeb @ pon, 31 mar 2008 - 21:32)

szkoda tylko ze ludzie z kabaretu Dno nie postarali sie lepiej wypromować Zagłebia.
Z góry mówię, że nie oglądałem ale czy koledzy nie za dużo oczekują od ściśle rozrywkowej imprezy ?
Może teraz każdą dyskotekę rozpoczynać od regionalnej pogadanki o skarbach Zaglębia
Arbas
Tue, 01 Apr 2008 - 11:10
Brawo Darco! Świetnie to ująłeś.
Brakowało mi tylko czerwonego dywanu pod nogi "wielkich gwiazd" takich jak Doda, Frytka i Majewski
oraz pasujących do Czerwonego Zagłębia krwistych krawatów na szyjach pan i panów z widowni.
To nie była promocja naszego miasta, a jego niesympatyczne ośmieszenie. Miło mi nie było.
Może mam inne poczucie humoru...
Jeszcze raz powtórzę: trzeba wiedzieć kogo wpuszcza się do domu i z czym i to należy do
obowiązków dyrekcji PKZ.
Miałem parę "kondolencyjnych" telefonów od znajomych ze stolicy.
KAMAZ
Tue, 01 Apr 2008 - 12:07
CYTAT(Arbas @ wto, 01 kwi 2008 - 11:10)

Może mam inne poczucie humoru...
Albo kompletny brak...
Zibar
Tue, 01 Apr 2008 - 12:15
Czerwony dywan był

i

krawaty

Gartulę podejścia do tematu i dystansu do całości.
Pewnie jak obejrzeli Bonda na jedynce po świrach to dzwonili Ci powiedzieć, że to niemożliwe, żeby skoczył z samolotu i mu się fryzura nie potargała
Ludzie więcej luzu.
picaro
Tue, 01 Apr 2008 - 14:00
To i ja coś swojego dorzuce.
Nie wiem jak wypadła impreza, bo tam gdzie akurat byłem nie ma czegoś takiego jak prąd, a tym bardziej telewizor.
Ale jak sobie oglądam na You Tube wstawki z Szymonem, to nawet są śmieszne
A fakty są takie, że oprócz pieniędzy z tej imprezki są pewne inne korzyści. Najważniesza z nich to taka, że Polska Telewizja Publiczna jest zadowolona z imprezy, a co więcej są zainteresowani wspólpracą na przyszłość (i nie chodzi o kolejne świry). Spodobała się im scena, która ma naprawdę spore możliwości. I takie pytanie: jak mogli się o tym inaczej dowiedzieć?
ARBAS gdzieś tam wcześniej wspominał, że pan prezydent Katowic utarł uszu dyrektorowi Teatru za tą impreze. Nie wiem czy tak było naprawdę, ale jeśli nawet to też uważam, że dobrze zrobił. Tylko kolejne pytanie: Jaka jest różnica między Teatrem, a PKZ? Bo wg. mnie spora i wiem, że była kiedyś opcja uszczęśliwienia Dąbrowian na siłe i zrobienia z PKZ operetki. Ale to nie jest Operetka. Z całym szacunkiem dla tego gatunku. Sam lubię operetkę, ale nawet w Krakowie nie jest łatwo przetrwać takiej instytucji.
Acha i Teatry też są różne jedne mają repertuar bardziej lekki (np. Teatr Bagatela) inne typowo dramatyczny (Teatr Narodowy - tu faktycznie sobie takiej imprezy nie wyobrażam) i dla każdego jest miejsce, choć wiadomo że te z repertuarem dramatycznym muszą otrzymywać znacznie większe dotacje. Powód jest prosty, choć troszkę smutny. A np. Teatr Wyspiańskiego w Katowicach gra bardzo różny repertuar i o czym to świadczy, chyba o tym że muszą też jakoś wiązać koniec z końcem. Bo nie wiem czy oglądał ktoś MAYDAY (nie porównuje tego oczywiście do Świrów), ale to dość banalna i lekka sztuka, a grana jest z powodzeniem, choć też nie wszędzie może być grana.
A PKZ nie jest ani Teatrem, ani Opertką ale mam piękną scenę którą chyba warto wykorzystać? I czasem może to być koncert DODY, czasem Anny Mari Jopek, a czesem miejscem dla kabaretów czy sztuk Teatralnych z prawdziwymi i znanymi aktorami. Czasem jest to też miejsce dla amatorów i już.
kwintosz
Tue, 01 Apr 2008 - 20:10
Nie przesadzajmy, że scenę mamy taką cudowną pod występy TV.. żenująco wyglądało przestawianie stolika żeby zrobić miejsce.. mimo że starano się jakoś zabawnie do tego podejść.
Prawdą jest, że mi osobiście także kilka hasełek strasznie się nie podobało.. brakło tu jednak działania organizatorów aby w jakiś większy sposób zaakcentować że Dąbrowa do Zagłębie Dąbrowskie a nie Śląsk, Górny Śląsk etc.
Ogólnie sama koncepcja PRL-u ok i do niej nie mam zastrzeżeń. Chociaż, może jestem za młody i sam tego nie doświadczyłem jakoś szczególnie ale mi do gustu nie przypadła.
Arbas
Tue, 01 Apr 2008 - 22:22
Rozumiem zachwyt panów nad wdziękami Dody, ale dalej uważam, że impreza nie przysporzyła Dąbrowie prestiżu, a wręczenie statuetki madam Frykowskiej było adekwatnym zwieńczeniem tego żenującego przedsięwzięcia. Studentom górnośląskiej uczelni nie gratuluję wyboru takich "gwiazd".
Wyrażam ubolewanie, że Pan Rektor nie zna nazwiska osoby, której wręczał statuetkę. Naraził się tym na afront słowny ze strony chamskiej Dody.
Wydarzenie w internecie skwitowano słowami: ""Doda przejechała się po "jakimś człowieku" jak po psie, za to że pomylił jej nazwisko"". Widzowie nie zauważyli, że był to Pan Rektor! Wcale Pana Rektora nie żałuję.
Nazwiska Jego Magnificencji niestety nie pamiętam. Widocznie nogi i silikony Dody wyłączyły mi percepcję.
Czy to prawda, że Świry 2008 kosztowały 1 000 000 zł? Ciekawe kto pokrył koszty...
Ile zarobił nasz PKZ? A może dyrekcja miała gest i było gratis?
Maryhna
Tue, 01 Apr 2008 - 22:26
zarobił o czym pisał już picaro
szer
Tue, 01 Apr 2008 - 22:41
Ehhhh
Arbas jak zwykle na wszystko narzeka.... Szkoda, bo widać nigdy się Tobie nie dogodzi... Troche spojrzenia z innej perspektywy radzę, a na pewno będzie lepiej

Mnie się osobiście podobało. Nie patrze na realizacje w TV, tylko na pomysł. Wg mnie trafiony i nie sądzę, by pomysł bym dla nas krzywdzący.... Nie rozumiem też Waszego oburzenia, że jak mogli nie mówić o Dąbrowie Górniczej i jej promować... Ktoś zlecił zorganizowanie imprezy to zrobił to tak jak zrobił. Chyba było pewne, że w środku programu ktoś nie wyjdzie na środek i nie przedstawi historii DG, terenów inwestycyjnych i repertuaru PKZ, oraz promocji w NEMO.... Trochę luzu ludzie... Osoby, które na tym były, a z nimi rozmawiałem zachwalają imprezę. PKZ się dzięki temu wypromował i to jest niepodważalny fakt...
kwintosz
Tue, 01 Apr 2008 - 23:21
CYTAT(szer @ wto, 01 kwi 2008 - 22:41)

Ehhhh
Arbas jak zwykle na wszystko narzeka.... Szkoda, bo widać nigdy się Tobie nie dogodzi... Troche spojrzenia z innej perspektywy radzę, a na pewno będzie lepiej

Mnie się osobiście podobało. Nie patrze na realizacje w TV, tylko na pomysł. Wg mnie trafiony i nie sądzę, by pomysł bym dla nas krzywdzący.... Nie rozumiem też Waszego oburzenia, że jak mogli nie mówić o Dąbrowie Górniczej i jej promować... Ktoś zlecił zorganizowanie imprezy to zrobił to tak jak zrobił. Chyba było pewne, że w środku programu ktoś nie wyjdzie na środek i nie przedstawi historii DG, terenów inwestycyjnych i repertuaru PKZ, oraz promocji w NEMO.... Trochę luzu ludzie... Osoby, które na tym były, a z nimi rozmawiałem zachwalają imprezę. PKZ się dzięki temu wypromował i to jest niepodważalny fakt...
No ale @szer nikt tego nie oczekiwał o czym mówisz. Po prostu symboliczne słowa o Zagłębiu, tym bardziej że odbywała się impreza właśnie tu i brał w niej udział kabaret DNO, mogły paść i tyle. Poza tym, nasz region chcąc nie chcąc z PRL i towarzyszem Gierkiem jest kojarzony. Nie sądzisz chyba że śląska gwara jest w Zagłebiu normą? Chodzi tylko o to, że poza hasłem Mrozowicza o "Redenie" elementów związanych z Zagłębiem nie widziałem a z Górnym Śląskiem czy Śląskiem jak najbardziej.
Sam fakt imprezy oceniam pozytywnie, lecz niestety równocześnie z promocji regionu wyszły nici. A szkoda bo była ku temu świetna okazja.
A możesz mi @szer wytłumaczyć i powiedzieć przez co niby PKZ się wypromował? Nie mów mi tylko że TV nie wiedziało do tej pory, że w Dąbrowie jest taki obiekt skoro kabarety występują tu cyklicznie a od czasu do czasu pojawi się znany teatr z przedstawieniem (tak jak ostatnio świetna sztuka "Testosteron"). Scena powalających wymiarów nie ma i nie zmienił tego nawet fakt niedawnego remontu sali teatralnej, a widać to było szczególnie jak przenoszono stolik, by zrobić miejsce.
Idea imprezy jak najbardziej ok. Ale też, porównując do świrów z 2007r. to wyszły zupełnie przeciętnie. I powiem Ci także, że rozmawiałem z kolegami/koleżankami ze studiów o imprezie i jakoś nie słyszałem jakichś zachwytów ochów i achów, nad tą imprezą.
KAMAZ
Thu, 03 Apr 2008 - 10:39
CYTAT(kwintosz @ wto, 01 kwi 2008 - 23:21)

Sam fakt imprezy oceniam pozytywnie, lecz niestety równocześnie z promocji regionu wyszły nici. A szkoda bo była ku temu świetna okazja.
A kojarzysz jakieś podobne imprezy przy okazji których promowano miasta, w których sie one odbywają?
CYTAT(kwintosz @ wto, 01 kwi 2008 - 23:21)

A możesz mi @szer wytłumaczyć i powiedzieć przez co niby PKZ się wypromował? Nie mów mi tylko że TV nie wiedziało do tej pory, że w Dąbrowie jest taki obiekt skoro kabarety występują tu cyklicznie a od czasu do czasu pojawi się znany teatr z przedstawieniem (tak jak ostatnio świetna sztuka "Testosteron"). Scena powalających wymiarów nie ma i nie zmienił tego nawet fakt niedawnego remontu sali teatralnej, a widać to było szczególnie jak przenoszono stolik, by zrobić miejsce.
Moim zdaniem przekonanie że TV zna PKZ tylko dlatego że od czasu do czasu odbywa się u nas niezła impreza kabaretowa jest dosyć dziecinne. Kabarety może i znają ale co do tego ma TV? Nie myślisz chyba że kabareciarze przy każdej okazji chodzą do panów z telewizji i mówią jaka to fajna u nas sala jest? JA sam nie kojarzę by ostatnio była jakaś relacja w TV z PKZ (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi).
kwintosz
Thu, 03 Apr 2008 - 17:16
CYTAT(KAMAZ @ czw, 03 kwi 2008 - 10:39)

Moim zdaniem przekonanie że TV zna PKZ tylko dlatego że od czasu do czasu odbywa się u nas niezła impreza kabaretowa jest dosyć dziecinne. Kabarety może i znają ale co do tego ma TV? Nie myślisz chyba że kabareciarze przy każdej okazji chodzą do panów z telewizji i mówią jaka to fajna u nas sala jest? JA sam nie kojarzę by ostatnio była jakaś relacja w TV z PKZ (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi).
Ale ja nie mówiłem o tym że PKZ jest znany w TV bo odbywa się tu impreza kabaretowa, tylko wnioskuje po tym, że skoro menadżerowie kabaretów, teatrów wiedzą że coś takiego w DG jest, to nie sądzę że TV nie wie.

Poza tym, trudno nie wiedzieć, skoro to po Pałacu Kultury w Warszawie drugi największy "taki" obiekt w Polsce.
A w fakcie że w DG nie było TV, nie doszukiwałbym się akurat tego że TV nie zna obiektu, lecz raczej tego że w PKZ nie było odpowiedniej imprezy, którą TV była by zainteresowana aby ją pokazać (jak wiemy do niedawna 3/4 repertuaru to było "Porwanie Sabinek" albo "Wesele Zagłębiowskie").
picaro
Thu, 03 Apr 2008 - 20:55
No to jest jakaś korzyść z tej imprezy, czy same minusy bo się już pogubiłem
Sebastian22
Thu, 03 Apr 2008 - 21:14
TVS nadaje juz w UPC - na kanale S22 335.25 MHz - był też tam aspekt związany ze Świrami 2008 - w programie Okno na Południe z 1.04 - wywiad z organizatorami, kabaretem DNO itp. sporo czasu było o Debeściaku...
Leszek
Thu, 03 Apr 2008 - 21:19
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 03 kwi 2008 - 21:14)

TVS nadaje juz w UPC - na kanale S22 335.25 MHz - był też tam aspekt związany ze Świrami 2008 - w programie Okno na Południe z 1.04 - wywiad z organizatorami, kabaretem DNO itp. sporo czasu było o Debeściaku...
Dali w puste miejsce czy coś wywalili?
Sebastian22
Thu, 03 Apr 2008 - 21:22
CYTAT(Leszek @ czw, 03 kwi 2008 - 21:19)

Dali w puste miejsce czy coś wywalili?
W puste - to jest miedzy TV Trwam a Polsat Sport extra....
Leszek
Thu, 03 Apr 2008 - 21:23
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 03 kwi 2008 - 21:22)

W puste - to jest miedzy TV Trwam a Polsat Sport extra....
Thx, trzeba będzie obadać, czy warto to w ogóle na stałe ustawiać.
Sebastian22
Thu, 03 Apr 2008 - 21:28
CYTAT(Leszek @ czw, 03 kwi 2008 - 21:23)

Thx, trzeba będzie obadać, czy warto to w ogóle na stałe ustawiać.
Póki co trwa jeszcze emisja testowa ale mają ambicje na porządna TV....teraz to powtórka goni powtórkę a sewisów informacyjnych też jeszcze niema...ale trzymam kciuki i życzę im aby nie zapomnieli o Zagłębiu, zainteresowali się Debeściakiem to duży plus....
szer
Fri, 04 Apr 2008 - 16:07
CYTAT
Zapraszamy na spacery po Śląsku i Zagłębiu
Jesteśmy ciągle w biegu, niedoczasie. Miasta niczym fotoplastykon migają nam za oknami autobusów i samochodów. A wystarczy zadrzeć głowę do góry, popatrzeć na fasady domów, przysiąść na ławce w parku, by zobaczyć inne miasto. Pełne ciekawych ludzi, historii i miejsc, gdzie toczy się życie. Właśnie dlatego przygotowaliśmy "Spacerowniki", którymi chcemy pomóc Wam na nowo odkryć miasta w regionie.
Zobacz powiekszenie
Okładka pierwszego zeszytu z cyklu Spacerowniki
Już w poniedziałek ukaże się pierwszy zeszyt cyklu "Spacerowniki", poświęcony Katowicom. Centrum miasta przecina linia kolejowa. Część południowa - od kinoteatru Rialto aż do parku Kościuszki - do dzisiaj świadczy o latach świetności Katowic. Znajdziemy tu piękne kamienice (to w tym rejonie mieszkała m.in. aktorka Aleksandra Śląska), place i najładniejszy park w mieście. Dziś mało już kto pamięta, że główna ulica tej części miasta - Kościuszki - powstała tylko po to, żeby łatwiej było przewozić urobek z kopalni. Kto chce zobaczyć prawdziwe oblicze Katowic, powinien odwiedzić właśnie tę mieszczańską część, która w dużym stopniu uniknęła ingerencji powojennych urbanistów.
"Spacerowniki" ukazywać będą się co poniedziałek. Oprócz proponowanej trasy spaceru z opisem najciekawszych miejsc dodatkowym atutem będzie mapka, która ułatwi zwiedzanie.
Przygotowujemy także "Spacerowniki" po: Tychach, Rybniku i Raciborzu, Bytomiu, Tarnowskich Górach i Piekarach Śląskich, Siemianowicach Śląskich i Świętochłowicach, Chorzowie, Gliwicach, Pszczynie, Zabrzu, Bielsku-Białej, Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej.
Naszych Czytelników zaprosimy także na trzy wspólne spacery, w trakcie których przewodnik będzie opowiadał o najciekawszych zakątkach naszych miast.
Sponsorem cyklu "Spacerowniki" jest Tyskie
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Sebastian22
Fri, 04 Apr 2008 - 22:07
Fajnie że coś takiego sie pojawi...akurat nasze miasto pod względem wypoczynku na powietrzu nie wypada najgorzej, mysle tu o Zielonej oraz Pogoriach. Do tego dochodzi np. Pustynia Błędowska (połowa leży w DG) to juz całkiem wypas. A jak ktos jest leniwy to może przejść sie choćby do parku Hallera czy na Podlesie.
Leszek
Fri, 04 Apr 2008 - 22:17
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 03 kwi 2008 - 21:28)

Póki co trwa jeszcze emisja testowa ale mają ambicje na porządna TV....teraz to powtórka goni powtórkę a sewisów informacyjnych też jeszcze niema...ale trzymam kciuki i życzę im aby nie zapomnieli o Zagłębiu, zainteresowali się Debeściakiem to duży plus....
Emisja testowa trwa - czy u Ciebie też jest tak dziwnie wydłużony w pionie obraz? Piszę dziwnie, bo jak zmienię proporcję obrazu na 16:9, jest za bardzo spłaszczony - a na przykład na rozciągnięte transmisje w Polsacie Sport to pomaga.
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 04 kwi 2008 - 22:07)

A jak ktos jest leniwy to może przejść sie choćby do parku Hallera czy na Podlesie.
To nie tylko spacery dla leniwych - załóżmy, że ktoś z Gołonoga idzie do Parku Hallera albo z Mydlic na Podlesie
Sebastian22
Fri, 04 Apr 2008 - 22:18
Tak TVS nadaje w formacie 16:9. U mnie w 16:9 jest obraz OK, nie wydaje mi sie za bardzo spłaszczony ale możliwe.
marcin.p
Fri, 04 Apr 2008 - 22:50
U mnie obraz TVS jest ok. Co do oferty programowej to ogladałem wczoraj "kronike policyjną" czy jakoś tak. Program ok, nawet dość fajnie "zrobiony", cos w stylu tvn-owskiego ś.p. "supergliny". Dzisiaj natomiast było to "śląskie gotowanie". No i oczywiście "godali" cały czas, więc nic nie rozumiejąc nie oglądałem. A to powinno być "nasze gotowanie" czyli prezentacja kuchni całego regionu, śląska, zagłębia, podbeskidzia, żywiecczyzny, beskidu śląskiego, częstochowy. I tak powinno byc z każdym programem. A nie tylko "godanie" i wszystko się kręci wokół "familoków".
A przewodniki? Ok. DG ma się czym pochwalić. Oferta turystyczno-wypoczynkowa jak na nasz region bogata.
picaro
Sat, 05 Apr 2008 - 12:40
No powoli też zauważam, że program się rozkręca. Powinna też pojawić się niebawem obszerna relacja z wczorajszego meczu kabaretów na Hali i ogólnie jakieś wywiady i reportaż z Debeściaka.
Rysiu_dg
Sat, 05 Apr 2008 - 21:54
Dzisiaj w Wydarzeniach ( Polsat) była mowa o tym punkcie informacji miejskiej w real-u . Że to pierwszy w Polsce taki pomysł itd. Mówiono też o naszym urzędzie miejskim . Trochę zdziwiła mnie wypowiedź jednej starszej pani ( ok 60-70 lat) która mówiła że to wyrzucenie pieniędzy w błoto . Widział ktoś czy jest jakiś ruch przy tym stanowisku i czy ludzie z niego korzystają ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.