Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DG w mediach
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
BARES
Różnica jest taka że Niesiołowski i Komorowski spędzili lata w kryminale a jaruś został wypuszczony do domu.
xMarcinx
CYTAT(BARES @ pią, 02 lip 2010 - 12:54) *
Różnica jest taka że Niesiołowski i Komorowski spędzili lata w kryminale a jaruś został wypuszczony do domu.

To tylko dowodzi jakimi byli opozycjonistami, jak widać Jarek umiał działać w podziemiu i być lojalny przez co go nie złapali, mimo ze kolportował prasę, pisał artykuły i współorganizował akcje.
Kamil_
Na serio wierzysz, że SB o nim nie wiedziało? Ładnie zostałeś zindoktrynowany biggrin.gif

Odniesiesz się do mojej wypowiedzi czy przeszła ci jakoś niezauważona?

1. Czemu Czuma nie czuje żalu do Niesiołowskiego?
2. Czy zarzuciłeś mi, że nie wiem o co był proces z Panią Królikowską pomimo tego, ze sam uważałeś ją za ŻONĘ Niesiołowskiego?
Maryhna
Cieszy mnie jedno... że coraz częściej kiedy media wspominają o DG, Sosnowcu czy Będzinie to używają sformułowania "Zagłębie" a nie "Śląsk" smile2.gif Mocno się tego pilnują, zarówno tv publiczne jak i prywatne.
Kamil_
Racja smile2.gif Mnie też to niezwykle cieszy smile2.gif
xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ pią, 02 lip 2010 - 13:34) *
Na serio wierzysz, że SB o nim nie wiedziało? Ładnie zostałeś zindoktrynowany biggrin.gif

2. Czy zarzuciłeś mi, że nie wiem o co był proces z Panią Królikowską pomimo tego, ze sam uważałeś ją za ŻONĘ Niesiołowskiego?

1. bo sa kolegami
2. mam zacząć wymieniać w ilu ty rzeczach się pomyliłeś? w ponad 3.. poza tym aż taka zbrodnia narzeczoną po zaręczynach nazwać żoną? chyba jednak mniejsza niż pomylić się co do braku dowodów na współprace jak sa lojalki, protokoły z przesłuchań i przeprosiny Niesiołowskiego..
3. czytaj ze zrozumieniem nigdzie nie napisałem, ze o Jarku SB nic nie wiedziało, bo wiedziało i też go przesłuchiwali ale nic nie powiedział, a haków na niego nie mieli.
Kamil_
CYTAT(xMarcinx @ pią, 02 lip 2010 - 13:58) *
CYTAT(Kamil_ @ pią, 02 lip 2010 - 13:34) *

1. bo sa kolegami
2. mam zacząć wymieniać w ilu ty rzeczach się pomyliłeś? w ponad 3.. poza tym aż taka zbrodnia narzeczoną po zaręczynach nazwać żoną? chyba jednak mniejsza niż pomylić się co do braku dowodów na współprace jak sa lojalki, protokoły z przesłuchań i przeprosiny Niesiołowskiego..
3. czytaj ze zrozumieniem nigdzie nie napisałem, ze o Jarku SB nic nie wiedziało, bo wiedziało i też go przesłuchiwali ale nic nie powiedział, a haków na niego nie mieli.

1. Gdyby to co powiedział SB zaszkodziło Czumie przestaliby być kolegami.

2. W czym się pomyliłem? Owszem podałeś dowód na to, że Niesiołowski pękł na przesłuchaniu. Pokaż dowód na to, że sam przychodził do służb bezpieczeństwa z jakimiś wiadomościami. Dla mnie to jest zasadnicza różnica.

I ty nie pomyliłeś się nazywając narzeczoną - żoną. Ty pomyliłeś 2 różne osoby. Pewnie dlatego, że obie panie nazywały się Królikowskie... I jeszcze śmiesz mi zarzucać, że nie wiem o co był proces. Ty za to zgrywasz bardziej kumatego aniżeli jesteś w rzeczywistości.

3. Takich opozycjonistów jak on były tysiące... I czytając ze zrozumieniem dochodzę do wniosku, że skoro go nie złapali to też go nie przesłuchiwali. Ale zaraz pewnie mi powiesz, że nie napisałeś, że go nie złapali wink.gif

Tak czy inaczej. Jarosław Kaczyński strzelił sobie w stopę chwaląc Gierka.
xMarcinx
CYTAT
1. Gdyby to co powiedział SB zaszkodziło Czumie przestaliby być kolegami.

Najwyrazniej jemu jednemu nie zaszkodziło, bo reszta jakoś ma pretesje o to.

CYTAT
2. W czym się pomyliłem? Owszem podałeś dowód na to, że Niesiołowski pękł na przesłuchaniu. Pokaż dowód na to, że sam przychodził do służb bezpieczeństwa z jakimiś wiadomościami. Dla mnie to jest zasadnicza różnica.

I ty nie pomyliłeś się nazywając narzeczoną - żoną. Ty pomyliłeś 2 różne osoby. Pewnie dlatego, że obie panie nazywały się Królikowskie... I jeszcze śmiesz mi zarzucać, że nie wiem o co był proces. Ty za to zgrywasz bardziej kumatego aniżeli jesteś w rzeczywistości.

Wczesniej napisałeś:
CYTAT
"Chłopie nie ma dowodów na to, że Niesiołowski donosił.
" a teraz mi walisz, ze chodziło Ci o to, ze on sam nie przychodził etc. co chwile zmieniasz zdanie i nie docierają do ciebie najproste fakty. Zmieniasz zdanie jak Pan Komorowski co chwila coś innego i przeinaczanie wypowiedzi. Wczesniej wyskoczyłeś, ze niby przez Gierka zabili Pyjasa mimo, ze wszystkie sledztwa wskazuja, ze to działanie własnie jemu mialo zaszkodzić, brak elementarnej wiedzy o histori wspolczesnej. Dla mnie zasadnicza różnica to jest oskarżać kogoś o coś, kiedy sam był ofiara i mówić o braku dowodach jak dowody sa i na dodatek sam się ktoś przyznaje

CYTAT
3. Takich opozycjonistów jak on były tysiące... I czytając ze zrozumieniem dochodzę do wniosku, że skoro go nie złapali to też go nie przesłuchiwali. Ale zaraz pewnie mi powiesz, że nie napisałeś, że go nie złapa
li

Kaczynskiego przesłuchiwali w płockiej SB.

CYTAT
Tak czy inaczej. Jarosław Kaczyński strzelił sobie w stopę chwaląc Gierka.

To pokarzą wybory.

Tyle z mojej strony temat zakonczony.
Kamil_
Nie zmieniam co chwilę zdania. Nie pomawiaj mnie. Uważam po prostu, że jest różnica między donosicielstwem a pęknięciem gdy ktoś cię przyciśnie. Pan Niesiołowski przyznał się, że pękł.

Zainwestuj w słownik wink.gif

Cieszę się, że kończysz tę dyskusję bo lada moment byś mnie obraził jak użytkowników Vacu i Olo wink.gif

A moderatorów proszę o przeniesienie wszystkich postów do tematu o wyborach. Jednocześnie pragnę przeprosić za kłopot i zrobienie bajzlu na forum smile2.gif
BARES
CYTAT(xMarcinx @ pią, 02 lip 2010 - 10:31) *
CYTAT(BARES @ pią, 02 lip 2010 - 12:54) *

To tylko dowodzi jakimi byli opozycjonistami, jak widać Jarek umiał działać w podziemiu i być lojalny przez co go nie złapali, mimo ze kolportował prasę, pisał artykuły i współorganizował akcje.

Wrogowie systemu byli odpowiednio traktowani pobicia, kryminał, kula a Jarek zeznawał i go puścili prawdopodobnie duźo „ciekawych” rzeczy powiedział sb.
:)
Na RMFie pojawiaja sie reklamy DG i maratonu rolkowo-rowerowego.
shinshen
No dużo o Dąbrowie Górniczej piszą na MMSilesia.pl jest tam nawet dział poświęcony dębowemu miastu. Co ciekawe to portal społecznościowy, więc każdy może sam coś dodać. Dobry patent

Dąbrowa Górnicza w MMSilesia.pl
^^^
Serwis znany i cytowany na forum. Niepotrzebna jest nachalna reklama. Poza tym mamy regulamin.
CYTAT
idabrowa.pl

Tu nadaje Dąbrowa
Redakcja: Przemysław Kędzior
Dodany: 18.09.2010,
O tym, że Dąbrowa to malownicze miejsce, w którym ciekawie i aktywnie można spędzić czas przekonają się słuchacze RMF i widzowie TVS.

Jutrzejszy I Dębowy Maraton Rolkowo - Rowerowy na bieżąco będzie można śledzić w mediach. Programy poświęcone tej imprezie wyemitują RMF i TVS.

Niedzielny program RMF Extra, między godziną 10:00 a 15:00, nadawany będzie prosto z Dąbrowy Górniczej.

W Dąbrowie pojawią się wysłannicy RMF FM -prowadzący program RMF Extra, Marta Grzywacz i Piotr Jaworski.

Cały program będzie miał tego dnia charakter sportowy, rodzinny i rekreacyjny. Marta i Piotr będą nie tylko relacjonować przebieg Maratonu, ale także zachęcać słuchaczy do odwiedzenia Dąbrowy Górniczej, idealnego miejsca dla tych, którzy cenią sobie ruch i aktywny wypoczynek.

Słuchacze dowiedzą się m. in., że Dąbrowa to najbardziej zielone miasto Śląska i Zagłębia i stolica Dębowego Świata - projektu, w którym Dąb jako symbol ma szczególne znaczenie. Usłyszą też o rekreacyjnych atrakcjach miasta, „pojezierzu dąbrowskim" czy malowniczych szlakach rowerowych.

W czasie programu odbędzie się konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej mogą słuchać radia RMF FM na częstotliwości 93,00 Mhz.

W niedzielę Maraton zagości także na antenie TVS. Już od godz. 8 będzie można śledzić przygotowania do imprezy.

W kolejnych wejściach widzowie dowiedzą się m.in. o rozbudowie bazy sportowo-rekreacyjnej nad Pogorią i w parku Zielona w ramach projektu Centrum Sportów Letnich. Zobaczą, jak prezentują się dąbrowskie obiekty sportowe, kompleksy boisk i Eurocamping. Poznają działalność WOPR i sekcji psów ratowniczych.

Do tego nie zabraknie oczywiście głównego „dania", czyli relacji ze zmagań rolkarzy i rowerzystów
ZMK
Co można robić w Dąbrowie-sonda:
http://www.tvzaglebie.pl/?p=509

i materiał z gastronomicznego pokazu w hotelu Malta:
http://www.tvzaglebie.pl/?p=516
mydliczek
Śląsk: niebezpieczeństwo wisi w powietrzu
dzisiaj, 19:53 MBł, Sławomir Cichy / Polska The Times Polska The Times

Smog na ulicach może być niebezpieczny

"Polska Dziennik Zachodni": Niemal we wszystkich miastach aglomeracji śląskiej przekroczone zostały dopuszczalne normy pyłu, zawieszonego w powietrzu. Nie lepiej jest na Żywiecczyźnie i Podbeskidziu. Rekordzistami są Żywiec i Katowice. Poniżej normy pył utrzymuje się w nielicznych miastach Zagłębia i ROW. W następnych dniach ma być jeszcze gorzej.

Astmatykom, wieńcowcom, osobom starszym i dzieciom zaleca się ograniczenie ruchu na wolnym powietrzu. Wchodzące w skład smogu szkodliwe związki są groźne dla zdrowia. Mogą wywołać astmę oraz jej napady, a także powodować zaostrzenie zapalenia oskrzeli i niewydolność oddechową.

- Niestety nie mam dobrych wiadomości. Nad województwem śląskim w najbliższych dniach nie jest spodziewany silniejszy wiatr - mówi meteorolog Grażyna Dąbrowska z IMiGW w Warszawie. Według prognoz, zefirek o prędkości 2-3 km/h nie ma szans rozpędzić chmur pyłu. Deszcz, jeśli spadnie, będzie raczej przypominał mżawkę i to krótką. Nad nasz region nadciąga dodatkowo smog z Czech, gdzie limity zanieczyszczeń powietrza przekroczone są trzykrotnie. Najgorzej jest koło Karwiny, Bogumina i Orłowej.

W Ostrawie wiele osób już nosi maski antypyłowe. Według danych WIOŚ, normy pyłu w powietrzu zostały przekroczone: w Żywcu o 210 proc., Katowicach - 171 proc., Bielsku- Białej - 165 proc., Wodzisławiu - 151 proc., Cieszynie - 149 proc., Zabrzu - 121 proc., Gliwicach - 106 proc. Poniżej normy pył utrzymuje się w Dąbrowie Górniczej 79 proc., Sosnowcu 55 proc. oraz Rybniku 98 proc.

Ulgę według synoptyków ma przynieść silniejszy wiatr dopiero w poniedziałek.

Sławomir Cichy, "Polska Dziennik Zachodni"
Na 3 stronie tego watku pisalismy o tej katastrofie. Pojawil sie artykul w DZ. W zwiazku z wydarzeniami w Chile w mediach ogolopolskich czesto wspominano wydarzenie sprzed lat w DG. Ciekawe co z tym dokumentem w TVNie. Byl juz kiedys i przegapilem?

CYTAT

W kopalni w Dąbrowie Górniczej było jak w Chile

2010-10-14 19:20:28, aktualizacja: 2010-10-14 20:27:29

41 lat temu 24 lipca 1969 roku w Polsce wydarzyła się katastrofa górnicza podobna do tej, jaką widzieliśmy w Chile. W kop. gen Zawadzki w Dąbrowie Górniczej do wyrobisk przedostało się 90 tys. m3 wody i mułu z osadnika "Jadwiga II". Pod ziemią uwięzionych zostało 89 górników.
Akcja ratunkowa powiodła się, zginęła jedna osoba, reszta została uwolniona. Co ważne, by dotrzeć do zasypanych, pierwotnie wiercono otwory podobne do tych, które widzieliśmy w Chile i za pomocą takich samych cygar planowano ich wydostać spod ziemi. Jednak w efekcie górników uratowano zupełnie inną metodą. Opowiedział mi o tym szef ratowników w kop. Zawadzki, który kierował akcją pod ziemią inż.
Jasiak

Inż. Adrian Jasiak:

24 lipca 1969 roku godz. 10 45. dostaliśmy sygnał o wdarciu się wody do kopalni. Tyle co wyjechałem z dołu po sprawdzeniu sytuacji, mieliśmy wcześniej informację o przecieku, nie wyglądało groźnie. Kiedy wyjechałem brudny na górę dostałem informację, że mam natychmiast stawić się u dyrektora. Woda gruchnęła z całą siłą. Szła w kierunku oddziału 3, tam gdzie wydobywano węgiel.

Kopalnia Zawadzki miała wówczas jedną z pierwszych w Polsce centralnych dyspozytorni, gdzie był centralny system uruchamiania alarmu i kierowania powietrzem. Wszędzie na dole były zainstalowane systemy alarmowe. i urządzenia głośnomówiące. Wkrótce woda zalała kopalnię, ale urządzenia zadziałały i ludzie dowiedzieli się o zagrożeniu i osoby dozoru natychmiast zgromadziły na dole wokół siebie ludzi i poszli w wyższe miejsca, przewidując gdzie ta woda poleci. W ten sposób natychmiast uruchomiono akcję ratowniczą i rozpoczęła się ewakuacja ludzi z dołu.

Na dole mieliśmy wtedy rano 1500 osób. Rozpoczęło się wielkie liczenie i sprawdzanie, kto wyjechał. Nawet do domów jeździliśmy sprawdzać.

Okazało się, że brakowało 119 ludzi. taka była pierwsza informacja. Wiadomo, było, też, że odcięte były wszystkie możliwe drogi dotarcia do tych ludzi.

Pierwsza udana akcja ratunkowa była już o godz. 12, Sygnalista obsługujący maszynę wyciągową szybu Ciężkowski został na podszybiu uwieziony w pomieszczeniu sygnalisty. Woda przytkała mu drzwi. Ten człowiek miał 30 centymetrów wody do stropu i ta woda się podnosiła. Zdążył powiadomić o tym dyspozytora, zanim zalało telefon.

Poprowadziłem te akcję i go stamtąd wyciągnąłem. Cudem do niego dotarliśmy, zjechaliśmy w ostatniej chwili na dachu klatki. Woda się lała nam z mułem po łbach, ale jechaliśmy do chłopa. Udało się.

Potem sztab na kopalni z dowodzącym akcją dyrektorem zaczął planować akcję ratunkową. Eksperci ze wszystkich górniczych szkół i instytutów natychmiast zaczęli obliczenia. Ustalono 5 dróg dostania się do tych ludzi. Analizowaliśmy, którą będzie można dojść. Wkrótce sztab akcji ustalił, że część ludzi jednak wyjechała i pod ziemią jest 89 osób. Jeszcze nie wiedzieliśmy, że jeden górnik nie żyje. Wszystkie drogi dojścia do nich były zawalone. Wiedzieliśmy, w którym regionie mogą być ludzie, ale nie wiedzieliśmy dokładnie, w którym miejscu.

Drugiego dnia na powierzchni wiercono kilka otworów jednocześnie. Musieliśmy przewiercić się do nich z góry. Walczyliśmy też o to, żeby oni mieli powietrze. Sztab ludzi opracowywał sposoby podania powietrza. Oprócz normalnych wentylatorów, można wtłoczyć sprężone powietrze rurociągami. Cała kopalnia była pokryta siecią rurociągów wodnych i powietrznych. Wodnych było wiele ze względu na zagrożenie pożarowe. I właśnie one zostały wykorzystane do wtłaczania sprężonego powietrza. Uruchomiliśmy sprężarki, podłączyliśmy i wtłaczaliśmy powietrze do tych rurociągów, wierząc, że którymś z nich powietrze do ludzi na dole dotrze i tak się stało.

Postanowiliśmy też wykorzystać przedwojenne wyrobisko, by przebić się nim na dół. Wskoczyli ratownicy, ale okazało się, że tą drogą dojścia nie było. W pewnym momencie dostaliśmy z dołu sygnał od Romka Wilka, który doszedł jak potem się okazało do telefonu i powiedział. "Tu Wilk, idzie za... " znaczy się zawał. I sygnał się urwał. Wiedzieliśmy jednak precyzyjniej gdzie oni są.

Na powierzchni nadal drążono otwory, by podawać powietrze oraz drążono otwory komunikacyjne. Liczyliśmy się z tym, będziemy tymi otworami wydobywać ludzi. Wierci się je, a następnie wkłada do nich takie kabiny w kształcie cygara, by wydobywać ludzi,. Mieliśmy takie cygaro.

Trzeciego dnia mieliśmy przewiercone 5 otworów. Premier Cyrankiewicz przyjechał i powiedział, jak będziecie potrzebowali wiercić otwór w jakimś miejscu, to burzcie każdy budynek jaki stanie na drodze. Myśleliśmy bowiem, że trzeba będzie rozburzyć dom handlowy centrum Dąbrowy Górniczej. Ostatni otwór wypadł jednak według obliczeń 4 metry koło tego domu.

Zakładaliśmy, że wyciągniemy tym cygarem górników. W to cygaro ja miałem wsiadać i zjechać rurą na dół i ewakuować ludzi, ale to się nie udało. Nie nawiązaliśmy bowiem z nimi łączności. Wilk i ratownicy, którzy też zostali na dole nie doszli do tego miejsca ponownie, bo brakło im tlenu. W tym czasie był spadek ciśnienia na powierzchni.

Akcja w tym miejscu zatrzymała, ale jednocześnie gdzie indziej nawiązaliśmy łączność z górnikami. Sztygar Kowalski rozkręcając rurociąg podsadzkowy uzyskał sygnał od odciętych Na pochylni 33 było 88 osób, jednego nie było, potem okazało się, że zginął.

W trzecim dniu wiedzieliśmy, że ludzie żyją, była łączność przez rurę. By podtrzymać ich organizmy w lepszej kondycji w piłeczkach pingpongowych przetaczano im witaminy. Dostarczaliśmy środki uspokajające. Niektórzy na dole wariowali. Sztygarzy dostali ode mnie polecenie, że jak trzeba to mają w mordę walić, bo to lepsze niżby sobie chłop krzywdę miał zrobić.

Ratownicy na dole i ludzie z dozoru zachowali się fantastycznie. Utrzymywali dyscyplinę. Na dole był nadsztygar Henryk Rak, kierownik oddziału Wiesław Błażejewski i Roman Wilk. Pilnowali, żeby górnicy nie palili papierosów, nie pobili się, a cuda tam robili. Majaczyli, historie życia opowiadali. Uciekali w ciemności. Każdego by szlag trafił od takiego siedzenia w ciemności, ale oni jako dozór musieli odpowiadać za ludzi i czuwać nad nimi. Ci ludzie inni wyszli z tej akcji niż pozostali, bo oni wiedzieli jaki ciężar na nich ciążył. Nie załamali się, bo mieli poczucie obowiązku i odpowiedzialności za ludzi. Wiedzieli też, że Jasiak, czyli ja, prowadzi akcję, a to znaczyło, że ja do nich dojdę choćby nie wiem co. Znali mnie.

W trzecim dniu, zanim do nich zjechałem, miałem awanturę na kopalni. Gierek i wszystkie możliwe partyjne osoby przyjechały, a ludzie się denerwowali, że akcja tak długo trwa, że żadnych wiadomości nie ma, kto żyje. Jak pojechali oficjele wyszedłem do nich, stanąłem i powiedziałem - "Przecież mnie znacie, mieszkam tu, gram z waszymi chłopami w piłkę, nie wyjadę z dołu, dopóki wam ostatniego chłopa nie wyciągnę" - i tłum się rozszedł.

Zjechałem na dół ponownie. Wybieraliśmy pod stropem piasek drążąc dziurę metr na metr saperkami pożyczonymi od wojska. Za tym co odkopał już się zasypywało. Kopano i obudowywano tunel o wymiarach metr na metr. Jeden ratownik za drugim tworzyli żywy taśmociąg, przy pomocy którego wydobywano na powierzchnię piasek z zamułki. Postęp prac to od 1 do 4 metrów na godzinę.

Potem weszliśmy w strefę zawału. Na szczęście piaskowiec mocno się trzymał. Poszliśmy szukać dziury. Wiedziałem, że mniej więcej jesteśmy nad nimi. Weszliśmy nad wyrobisko. Odcięci na dole usłyszeli nasz głos i zobaczyli światła przez szczelinę. Zaczęli krzyczeć. Wycofałem się pieronem, bo się wystraszyłem, że oni zaczną robić dziury od dołu, a tu trzeba było najpierw wszystko zabezpieczyć.

Było strasznie niebezpiecznie. 350 metrów mieliśmy od nich do bezpiecznego miejsca. Nad potencjalnym otworem, którym mogli wyjść wisiał kamień grubości ponad metr, długości 50 metrów i szerokości 5 metrów, skośnie pochylony nad dziurą. Nad nim i pod nim była pustka. Jak by coś trąciło go, to masakra.

Mimo wszystko podjąłem decyzję, że pod tym kamieniem będziemy tych chłopów wyciągać. Każdy który wychodził wyciągany był z tej dziury przeze mnie osobiście i osobiście trzymany za głowę. Po to, żeby mi nie trącnął tego kamienia, żeby go nie ruszył.

Dociskałem im te łby do kolan, żeby nie dotknęli kamienia i ludzi wyprowadziłem.Akcja wyprowadzania trwała około 2,5 godziny. Do transportu na powierzchnię użyto kubłów, w których górnicy byli wyciągani szybem pomocniczym na powierzchnię.

Wysłuchała Maria Zawała
Leszek
Z tego, co wiem - nie było go jeszcze. Muzeum miało dostać kopię od TVN-u, ale nie wiem, czy się tak stało.
ZMK

Materiał o nowej pozycji książkowej:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=656

Slyzaba
Nie miałem zielonego pojęcia o tym wypadku górników w Dąbrowie Górniczej ! ! !

Co do wydania: "Legendy Dąbrowy Górniczej" to 1200 sztuk wydaje się śmiesznie mało? Biorąc pod uwagę, że UM weźmie połowę wydania na oficjalne prezenty, imprezy etc.

W każdym razie na początku 2011 roku trzeba będzie się postarać o to wydanie smile2.gif

Ciekawa informacja padła też na końcu tego materiału: wydanie 400 stronicowego z tysiącami widokówek Sosnowca.
szer
Co do tej katastrofy górniczej to 30 listopada zaczną w końcu puszczać "Katastrofy Górnicze". Jeśli wierzyć informacją to już 7 grudnia ma być o Zawadzkim.

Sprawdziłem na stronie TVN - 7 grudnia 21.30 - "Katastrofy Górnicze: Polecamy się Waszej pamięci"
Slyzaba
Dzięki!
Może ktoś wrzucić to do kalendarza forum?
xMarcinx
http://politykier.pl/kat,1026511,wid,12890...ml?ticaid=5b503

juz sie z nas smieja..
Mały77
CYTAT(xMarcinx @ pią, 26 lis 2010 - 18:18) *

ehhh - pewnie zaraz pójdzie dalej sad.gif
RzeckiDG
CYTAT(Mały77 @ pią, 26 lis 2010 - 19:56) *
CYTAT(xMarcinx @ pią, 26 lis 2010 - 18:18) *

ehhh - pewnie zaraz pójdzie dalej sad.gif

Nie takie historie w polityce się zdarzają:)

u nas to jest polityka przez duże P ( bez skojarzeń z pewnym, byłym posłem PO )

w Łaskarzewie to mieli fajnie. Tak fajnie, że aż uwaga z TVN -u przyjechała:)

http://www.youtube.com/watch?v=CgwbprIx1uU...player_embedded

Na szczęście wyborcy stanęli na wysokości zadania i nie wybrali ponownie Pana Waldemara.
endriu
Znalazłem poniższe takie coś(jak już było, to usunąć proszę).
CYTAT
Czerwono mi!

DĄBROWA GÓRNICZA

Dąbrowa Górnicza jest miastem przedziwnym, złożonym przede wszystkim z wielkiej płyty. Można nawet powiedzieć, że Dąbrowa jest zagłębiowską odpowiedzią na śląskie Tychy. Różnice jednak widać na każdym kroku - Tychy są od początku do końca sprawnie zaprojektowanym organizmem miejskim, Dąbrowa Górnicza raczej nigdy nie była przez nikogo projektowana. Po prostu powstała i jest.

A powstała dawno, pierwszą wzmiankę o Dąbrowie datuje się na rok 1726. Jako miasto zaczęła funkcjonować w roku 1916, co przyczyniło się do dalszego rozwoju przemysłu na jej terenie. Być może była wtedy całkiem ładnym miastem, na co wskazują przedwojenne fotografie. Dziś jednak centrum Dąbrowy Górniczej wydaje się co najmniej nijakie (poniżej).

Z czego słynie Dąbrowa Górnicza, nieformalna stolica mitycznego Czerwonego Zagłębia*? Przede wszystkim z jednej z największych hut w Europie - Huty Katowice. Poza tym, będąc w Dąbrowie, należy koniecznie zobaczyć socrealistyczny Gołonóg, pomnik Czerwonych Sztandarów, socjalistyczny Pałac Kultury Zagłębia i leżącą nieopodal miasta Pustynię Błędowską. Jednak największą atrakcją turystyczną Dąbrowy wydaje się być nowootwarte Centrum Handlowe Pogoria, którego reklamy słychać we wszystkich lokalnych stacjach radiowych.

To tu dzień w dzień pielgrzymują głodni zakupów mieszkańcy nie tylko Dąbrowy, ale i Sosnowca, Czeladzi, Będzina, Sławkowa, Bukowna i Olkusza. To tu spełniają się ludzkie marzenia - tak przynajmniej mówią reklamy. Ta cudowna galeria handlowa, otwarta miesiąc temu, zaciekawiła nawet moją skromną osobę. Dlatego w pierwszej wolnej chwili pojechałem ją zobaczyć.

Wysiadłem z samochodu, wykonałem zdjęcie swoim Sony Ericssonem. Tak oto zaczął się mój dialog z ochroną obiektu. Panowie ochroniarze chcieli koniecznie wiedzieć w jakiej firmie pracuję i na czyje zlecenie robię zdjęcia. Bowiem Centrum Handlowe Pogoria jest obiektem - podobnie jak poligony wojskowe w czasach Polski Ludowej - nie do fotografowania. Wyśmiałem ich, więc uknuli inny plan. Stwierdzili, że "robiąc zdjęcia ściągam na siebie zainteresowanie policji" i "jeśli jakiś samochód zostanie skradziony z parkingu, ja stanę się pierwszym podejrzanym". Takich głupot nigdy nie słyszałem. Kiedy jednak zaproponowałem im małą wycieczkę do szefa obiektu aby omówić tę jakże interesującą sprawę, panowie szybko się wycofali. Szkoda, mogło być fajnie.

Znów Dąbrowa Górnicza okazała się miastem dla prawdziwych mężczyzn. Ja sobie dałem radę. Jednak apeluję do młodych matek z dziećmi - nie fotografujcie Dąbrowy. Zwłaszcza Centrum Handlowego Pogoria, w którym do dziś panują czerwone zasady. Taki mały, sympatyczny skansen.

Jak pisał Tadeusz Konwicki... "Zbudowaliśmy Socjalizm".

Dąbrowa Górnicza

Coś w tym jest laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Tu link do całości ze zdjęciami.

pozdr...
BARES
Ten artykuł niestety oddaje rzeczywistość w naszym mieście a w porównaniu do Tych wypadamy nader blado „miasto sypialnia” właśnie wyremontowało Dworzec i będzie budować trzy nowe stacje za 50 mln z środków unijnych a u nas kolejni nieudacznicy z obecnie nam panującym śląskim prezydentem Podrazą nie umieją nic w tej sprawie zrobić.
RzeckiDG
http://www.dziennikzachodni.pl/wybory/3412...okali,id,t.html

a tu materiał filmowy po części związany z ww. sprawą:

http://www.tvs.pl/informacje/31443/
Master
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...ow-do,id,t.html

to samo
Slyzaba
ale żenada... pewnie zaraz będzie się tłumaczył, że to ludzie do niego się zgłosili po ten autobus sad.gif
Aster
Teraz we wtorek na TVN ma być dokument o katastrofie w KWK Paryż. Emisja bodaj o 21:30
aertedg
CYTAT(Aster @ pon, 06 gru 2010 - 00:05) *
Teraz we wtorek na TVN ma być dokument o katastrofie w KWK Paryż. Emisja bodaj o 21:30

Kiedyś to było KWK Zawadzki:)
lukas.sz
Oglądam sobie właśnie Szymona na tvn, a tu już 2 nawiązania do Dąbrowy.
Najpierw może nie o Dąbrowie, ale o kandydacie Stachowiczu.
Drugie nawiązanie przy okazji kabaretu Ani Mru Mru.
Mały77
CYTAT(lukas.sz @ pon, 06 gru 2010 - 22:05) *

Słaba jakość ale można zobaczyć coś wink.gif
http://www.youtube.com/watch?v=ATUmriTVReg
Slyzaba
CYTAT
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif super pomysł i realizacja.
Arbas
CYTAT(lukas.sz @ pon, 06 gru 2010 - 20:05) *

A może Dąbrowa Górnicza ma kontrakt z TVN na "reklamę mimochodem?"
Aster
Bardzo ciekawy był ten dzisiejszy program na TVN, zastanawia mnie właściwie jedno: do górników wyciągali przez szyb Koszelew, odwierty do nich robili w centrum przed społem - nie kumam jednak gdzie się znajdował ten zbiornik Jadwiga II. Może mi go ktoś nanieść na mapę? Mam też nadzieję, że ktoś to nagrał i kiedyś wrzuci na forum.
Master
Ciekawy program, data produkcji 2009 a nie slyszalem o nim wczesniej.
Głowny budynek, z wejsciem z tego co sie oreintuje wyglada aktualnie inaczej tzn. został odnowiony i zaadaptowany na biura itp

Napewno panował w Dabrowie wtedy kilmat pełen napięcia. Szkoda tej kopalni, kilka tysiecy miejsc pracy.

p.s. jakie było nawiazanie do DG w Majewski show ??
Leszek
CYTAT(Aster @ wto, 07 gru 2010 - 22:32) *
Bardzo ciekawy był ten dzisiejszy program na TVN, zastanawia mnie właściwie jedno: do górników wyciągali przez szyb Koszelew, odwierty do nich robili w centrum przed społem - nie kumam jednak gdzie się znajdował ten zbiornik Jadwiga II. Może mi go ktoś nanieść na mapę? Mam też nadzieję, że ktoś to nagrał i kiedyś wrzuci na forum.

Osadnik Jadwiga II znajdował się na północ od kopalni, mniej więcej tu: http://www.zumi.pl/,,,19.1651198,50.329782...ointY=50.330536 - tak mi się kojarzy, że został zlikwidowany w latach 70. (druga możliwość, bo internet czasem kłamie - że jest to nadal istniejący osadnik na prawo od chorągiewki, jak dorwę jakąś mapę - sprawdzę. Choć pewnie i tak już tu nikt nie będzie tym zainteresowany laugh.gif )
lukas.sz
Kabaret Ani Mru Mru zapytany o nietypową sytuację - odpowiedź padła że była taka kiedyś w DG kiedy to podczas jednego ze skeczy na scenę weszła kobieta mówiąca wierszem. Myśleli że to kawał kabaretu DNO. Coś w tym stylu było.

Co do dzisiejszego programu to dosyć ciekawych faktów można się było dowiedzieć.
Nie powiem, wciągający program.
Aster
CYTAT(Leszek @ wto, 07 gru 2010 - 23:45) *
Osadnik Jadwiga II znajdował się na północ od kopalni, mniej więcej tu: http://www.zumi.pl/,,,19.1651198,50.329782...ointY=50.330536 - tak mi się kojarzy, że został zlikwidowany w latach 70. (druga możliwość, bo internet czasem kłamie - że jest to nadal istniejący osadnik na prawo od chorągiewki, jak dorwę jakąś mapę - sprawdzę. Choć pewnie i tak już tu nikt nie będzie tym zainteresowany laugh.gif )

Spokojnie ja się ostatnio bardzo interesuję tematyką historii przemysłu w DG. Dodam jeszcze, że zapamiętałem sobie z początku programu numer kroniki filmowej (dokładnie 32/69) teraz na nią poluję.

ArtGii
Mam też nadzieję, że ktoś to nagrał i kiedyś wrzuci na forum.

Mam to nagrane w HQ, tylko niestety brakuje kawałka początku (jakiś 30 sekund), nie sądziłem że TVN będzie aż tak punktualny. tongue.gif
Jak przekonwertuje, to wrzucę na YT.
Leszek
CYTAT(Aster @ wto, 07 gru 2010 - 23:08) *
CYTAT(Leszek @ wto, 07 gru 2010 - 23:45) *

Spokojnie ja się ostatnio bardzo interesuję tematyką historii przemysłu w DG. Dodam jeszcze, że zapamiętałem sobie z początku programu numer kroniki filmowej (dokładnie 32/69) teraz na nią poluję.

Jak znajdziesz kronikę daj znać, ja jej w zeszłym roku szukałem bezskutecznie... A w sprawie przemysłu (w tym i kopalń) z Dąbrowy i nie tylko - zapraszam na forum z podpisu smile2.gif
signaal
CYTAT(Leszek @ wto, 07 gru 2010 - 22:45) *

Osadnik został zlikwidowany już po likwidacji KWK Paryż. Kojarzę go wypełnionego mazią w czasach kiedy po terenie kopalni można było się szwendać bez żadnych przeszkód.
Leszek
Pytanie tylko czy to ten sam - w latach 70. w czasie modernizacji kopalni wybudowano nowy.
mały
Fajne były te zdjęcia współczesne sprzed Domu Centrum Społem. Mam nadzieję, że nikt nie wyrobi sobie opinii na temat DG na podstawie naszego centrum. Szkoda że nie zdecydowali się zburzyć tej perełki architektury skoro mieli zgodę "z góry"
Master
CYTAT(mały @ śro, 08 gru 2010 - 14:46) *
Fajne były te zdjęcia współczesne sprzed Domu Centrum Społem. Mam nadzieję, że nikt nie wyrobi sobie opinii na temat DG na podstawie naszego centrum. Szkoda że nie zdecydowali się zburzyć tej perełki architektury skoro mieli zgodę "z góry"

Kiedys Społem wygladało całkiem dobrze , dopóki nie stało sie zółtym g.... w srodku miasta. Rzeczywiscie wygladało to w tym programie kiepsko jako centrum DG, troche PKZ bylo widac z daleka
i ta pusta przestrzen przed DH Centrum... doh (27).gif vio (32).gif
ArtGii
Katastrofy Górnicze - "Polecamy się Waszej pamięci"

cz. 1
cz. 2
cz. 3
cz. 4
cz. 5

Gdyby ktoś chciał ściągnąć, to polecam program Youtube Downloader HD (darmowy).

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.