bzenek
Tue, 26 Aug 2008 - 16:35
CYTAT(adinhace @ wto, 26 sie 2008 - 15:30)

Mam pytanko, czy podczas prezentacji Dabrowy Górniczej padło stwierdzenie:
Dąbrowa Górnicza na Śląsku, czy może się postarali i powiedzieli - Dąbrowa Górnicza w Zagłębiu Dąbrowskim??.
A czy ktoś wie jaką tradycyjną dabrowską zupę gotował kucharz ?
Catrin
Tue, 26 Aug 2008 - 17:10
CYTAT(bzenek @ wto, 26 sie 2008 - 16:35)

zapamiętałam dwie potrawy: zalewajkę i prażuchy nazwy drugiej zupy nie pamiętam
Arbas
Tue, 26 Aug 2008 - 17:47
CYTAT(bzenek @ wto, 26 sie 2008 - 13:35)

Kucharz ugotował zalewajkę, czyli w przybliżeniu zupę kartoflaną zalaną żurem z mąki żytniej.Pozostałych dwóch potraw zagłębiowskich nie zapamiętałem.
CYTAT(Catrin @ wto, 26 sie 2008 - 13:34)

było mówione że Dąbrowa Górnicza znajduje się w województwie śląskim; ale także że Dąbrowa to Zagłębie i troszkę było tłumaczone czym się to różni
Dzięki Panu Woźniczce większość telewidzów w Polsce wreszcie zrozumieła, że Zagłębie to odrębny region w naszym województwie. Pan Kucharz sprawę przypieczętował.
Catrin
Tue, 26 Aug 2008 - 18:02
prażuchy to nic innego jak starte ziemniaki i prażone ze słoniną (smarzone)
szer
Tue, 26 Aug 2008 - 18:53
Zalewajka:
- kości wieprzowe wędzone,
- ziemniaki,
- zakwas z mąki żytniej,
- grzyby suszone,
- gęsta śmietana,
- słonina,
- boczek wędzony,
- ziele angielski,
- liść laurowy
Prażuch:
- ziemniaki,
- smalec,
- jajka,
- mąka pszenna,
- słonina,
- boczek wędzony,
- sól, pieprz
Zapolanka:
- mięso wieprzowe,
- smalec,
- marchew,
- seler,
- korzeń pietruszki,
- mąka,
- natka pitruszki
Potrawki w kolejności demonstracji w programie + potrzebne przyprawy, warzywa, mięcho itd ;p
marcin.p
Tue, 26 Aug 2008 - 19:05
szer jeszcze byś przepisy podał na prażuchy i zapolanke. No... Bo... Wstyd się przyznać ale tych potraw nie znam!
szer
Tue, 26 Aug 2008 - 19:45
Przepisów nie podawali chyba, tylko w skrócie jak przyrządzić... W zasadzie to ja tylko o Zapolance nie słyszałem.
Ale mam to nagrane więc zlookam i spróbuje spisać co tam gościu mówił (jeśli będzie coś o przepisie)
syzio
Tue, 26 Aug 2008 - 21:54
Mógłbyś przesłać mi? Albo gdzieś opublikować program?
szer
Tue, 26 Aug 2008 - 21:57
Sam program ma półtorej godziny. Udało mi się go obrobić i wyeksportować do MPEG(4,5GB). Jutro zrobię konwersję do AVI (700MB), ale czy uda mi się gdzieś wrzucić to nie wiem. Najwyżej pojadę po jakości i gdzieś w kawałkach wrzucę...
Arbas
Wed, 27 Aug 2008 - 10:24
Okazuje się, że sprawy kulinarne wzbudziły największe zainteresowanie forumowiczów.
Może ze względu na tytuł audycji "Kawa czy herbata", który koresponduje z "Zalewajka czy zapolanka"?
Ogólnie wrażenie po obejrzeniu programu pozwalam sobie ocenić na dobry z minusem.
Wypromowało się w nim parę osób, a przy okazji Dąbrowa Górnicza.
Przypuszczam, że telewizja pokazała to, co UM im zaprezentował w materiałach wstępnych do scenariusza i nie jest winą TV1, że pominięto bardzo wiele istotnych elementów, przesadnie
uwypuklając inne.
Ubolewam, że kilka razy, do znudzenia pokazano fasadę Pałacu Kultury z tego samego ujęcia, zapominając, że ma on również bardzo ciekawe wnętrze. Dyrektor Perz na zapytanie reportera
co dzieje się w pałacu pochwalił się jak zwykle kinem i występem Anny Jopek. To o wiele za mało
jak na 65 000 m kubatury! Zapomniano widocznie o Międzynarodowym Konkursie Muzycznym
im. Spisaka, na stałe wpisanym w działalność PKZ, orkiestrze kameralnej, big bandzie,
zespołach folklorystycznych, Uniwersytecie III Wieku, kabarecie DNO, dwóch galeriach sztuki itd. itp...
Brakowało mi również przynajmniej krótkiego sfilmowania WNĘTRZA Parku Wodnego, skąd nadawano program i prezentowania materiału w miejscach, w których pokazywano do znudzenia baseny zewnętrzne rzadko upstrzone tymi samymi kąpiącymi się.
Czas nie pozwala mi w chwili obecnej na kontynuowanie moich osobistych refleksji, do których wrócę
w wolnej chwili. Cdn.
szer
Wed, 27 Aug 2008 - 11:21
Kabaret DNO wystąpił i nawet zaprosicili na Debeściaka w przyszłym roku ;p
To, że pewnie korzystali z materiałów jakie im dostarczono to można się było spodziewać. Nawet to i dobrze, bo przynajmniej pierwszy raz w życiu dowiedzieli się co to ZD ;p. Bez tego mówiliby pewnie o ślasku ;p.
Faktycznie było pare niedociągnięć. Kilka razy dawali te same ujęcia z miasta tj. PKZ, hute Bankową, fontannę. Z wnętrz Nemo też mogli by dać. No chyba, że wielkie pustki tam były to się nie dziwię. Zresztą komu się chciało o 6 do Nemo iść?

Chyba tylko kamery przemówiły za tym...
bzenek
Wed, 27 Aug 2008 - 15:43
CYTAT(Arbas @ śro, 27 sie 2008 - 10:24)

Okazuje się, że sprawy kulinarne wzbudziły największe zainteresowanie forumowiczów.
Dąbrowę to raczej każdy z nas troszkę zna. Więc i pokazanie jej w TV nie budzi emocji.
Może ograniczona czasowo formuła programu nie pozwalała na szersze pokazanie atrakcji miasta ? W życiu nie widziałem żadnego programu "Kawa czy herbata" więc tylko spekuluję.

Od poniedziałku w TVN Meteo, z wejściami na TVN24 produkuje się Bytom. Nawet ciekawe to jest.
Nie wiem taki TVN sobie liczy ale w takiej kilkudniowej prezentacji można pokazać całkiem sporo. No i dotrzeć do zamożniejszego widza.
Arbas
Thu, 28 Aug 2008 - 16:28
"Kawa czy herbata" minęła, więc zasygnalizuję czego w materiałach o Dąbrowie nie było, ponieważ to co było wszyscy widzieliśmy. Nie było przede wszystkim wnętrza NEMO i jego niewątpliwych atrakcji!
Ponadto:
1. Nie zasygnalizowano, że mieszkańcy prócz wypoczynku zajmują się również pracą - wypadało jednym zdaniem wspomnieć o największej w Polsce hucie, nowoczesnej koksowni i podać chociaż liczbę
innych zakładów pracy funkcjonujących w Dąbrowie Górniczej.
2. Nie poświęcono ani jednego zdania edukacji, a przecież mamy 3 wyższe uczelnie w mieście, dwie szkoły artystyczne i zespół szkół dla osób niedowidzących, w którym również pobierają naukę uczniowie
z innych miast. Przygotowujemy się do bardzo kosztownej, bo na miarę XXI wieku budowy gmachu dla tegoż zespołu, która zabezpieczy w przyszłości potrzeby ogólnopolskie w tym zakresie. O tym ani słowa.
3. Nie wspomniano o Sztygarce, jednej z najstarszych szkół górniczych w Polsce, w której obecnie ma siedzibę Muzeum Miejskie. Szkoda, że Pan Kuśpiel, pracownik tegoż muzeum, prezentujący w programie film i trofea z Afryki nie zaznaczył, że czyni to właśnie z jednej z sal muzealnych Sztygarki.
4. Nie "przejechano" kamerą po pięknym gmachu naszej nowoczesnej biblioteki, pokazując natomiast kilkakrotnie starą kładkę na ulicy Sobieskiego i jakiś komin w sąsiedztwie ściany szczytowej z pustaków
oraz te same kadry z placu przed PKZ. Dobrze chociaż, że nie pochwalono się budą z kebabem przy schodach do tegoż przybytku kultury.
5. Nie pokazano żadnego ujęcia Hali Centrum i przynajmniej kilku migawek z organizowanych tam imprez sportowych.
Nie rozumiem dlaczego nie pochwalono się naszymi świetnymi drużynami siatkówki i kosza, natomiast tak wiele czasu w audycji poświęcono na prezentację kareteków, nowofunlandów i opowiadaniu o modelach samolotów, których nie pokazano widzom nawet na fotografii!
6. Nie pochwalono się również Parkiem Zielona i regionalnymi oraz ogólnopolskimi imprezami, które się tam odbywają. Dlaczego?
7. Nie pokazano Pogorii I, II, IV - skupiono się jedynie na przejażdżce motorówką po "trójce".
Stara prawda mówi, że lepiej raz zobaczyć niż 100 razy o czymś usłyszeć. Wiemy, że UM posiada piękne widoki kompleksu Pogorii sfilmowane i sfotografowane z lotu ptaka. Prezentują się oszałamiająco!Dlaczego o tym zapomniano?
8. Nie zaprezentowano Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej, który skupia i wszechstronnie od wielu lat kształci uzdolnioną artystycznie młodzież, odnoszącą na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej wiele sukcesów. Dziwne, że środowisko artystyczne Dąbrowy reprezentował Pan Kot jako artysta jedyny
w swoim oczywiście rodzaju.
9. Zapomniano o Eurocampingu w Błędowie, pokazując natomiast czego na pustyni robić nie wolno.
Im dłużej się zastanawiam nad audycją, tymbardziej jestem przekonany, że była to jednak przede wszystkim autopromocja kilku osób, a miasto zaprezentowano przy okazji.
Dlaczego, dlaczego, dlaczego?
Mam nadzieję, że jako podatnikowi wolno mi zadać powyższe pytania.
Jak również nic w tym dziwnego, że jako lokalnemu patriocie zawsze zależeć mi będzie na jaknajlepszym wizerunku mojej Małej Ojczyzny.
Mick
Thu, 28 Aug 2008 - 18:33
@Arbas, to była telewizja śniadaniowa. Kawa czy herbata. Jakby powrzucać wszystkie Twoje propozycje to wyszedłby z tego jakiś program "Oblicza miast" czy coś takiego. Dużo jeszcze rzeczy można by pokazać, ale taki program ma być ciekawy nie tylko dla widzów z DG.
kursor
Thu, 28 Aug 2008 - 18:50
Witam!
Powiem szczerze, że program "Kawa czy herbata" był naprawdę fajną wizytówką miasta, nie sądzę że była to autopromocja kilku osób a ramy programu są takie a nie inne.
Oczywiście, że tematów do pokazania jest wiele tylko czy aż tak ciekawych dla widza ogólnopolskiego? Czy huty i zakłady pracy to coś przyciągającego widza o 6 rano?
Siatkarki byłoby fajnie pokazać ale są na zgrupowaniu w Muszynie a drużyna koszykarzy to jednak dopiero 2 liga więc sorry ale to nie jest atrakcja dla szerokiego widza.
Reasumując fajny program zrobiony dobrze przez TVP oby więcej takich o Dąbrowie Górniczej dla mnie świetna promocja miasta.
pozdro
Arbas
Fri, 29 Aug 2008 - 15:42
Gdyby w programie pominięto ważne informacje o Dąbrowie Górniczej
z powodu OGRANICZENIA CZASU ANTENOWEGO, nie byłoby POWTÓREK kadrów
(stara kładka, ściana z kominem, kilka razy front PKZ i wiele innych).
Nie mam zastrzeżeń do telewizji, ponieważ zrobili takie ujęcia, jakie im wcześniej wydział promocji UM pokazał. Wszystko zależy od scenariusza, późniejszych uzgodnień i dopilnowania, by materiał pokazał miasto z najlepszej strony. Wymaga to jednak jeszcze jednego, istotnego czynnika - trzeba to miasto
po prostu kochać bardziej niż... tu niech każdy wpisze to, co mu obserwacja poczynań UM
i doświadczenie życiowe podpowiada.
Sebastian22
Fri, 29 Aug 2008 - 15:48
Programu nie widziałem ale myśle że choć trochę wypromował nam DG...w końcu to telewizja ogólnopolska, jednakże mam nadzieje że TVS będzie częściej robić programy w DG/o DG....w tej telewizji cała nadzieja...
Arbas
Fri, 29 Aug 2008 - 16:39
Sebastian!
Nie bądź minimalistą!
Mnie postawa "choć trochę" przy ocenie programu nie zadowala.
Nie pytam ile to wszystko kosztowało, ale znając stawki telewizji domyślam się, że bardzo dużo.
Za duże pieniądze wymagajmy maksymalnie!
syzio
Sun, 12 Oct 2008 - 16:11
Sebastian22
Sun, 12 Oct 2008 - 17:49
Też to widziałem ale nazwa miasta chyba jest z IP ściągana ale nie wiem...
szer
Sun, 12 Oct 2008 - 17:51
A że tak zapytam wtf?
Co to za kampania? I nazwe miasta pobiera z IP jak już Sebastian napisał
syzio
Sun, 12 Oct 2008 - 18:31
Tylko wg mojego IP mieszkam w Będzinie, a nie w Dąbrowie

To jest reklama bezprzewodowego internetu w Play.
prezes
Sun, 12 Oct 2008 - 23:12
CYTAT(syzio @ nie, 12 paź 2008 - 18:31)

To jest reklama bezprzewodowego internetu w Play.
tak jest, korzystam już od jakiegoś miesiąca i ładnie śmiga w dąbrowie.
ZMK
Sat, 15 Nov 2008 - 13:06
Targi leżą prawie w DG wiec warto obejrzeć:
Dzisiaj o 14.55 na antenie TVN emisja pucharu Polski w zawodach Strongmen zarejestrowanych 26 lipca na terenie Expo.
:)
Sat, 15 Nov 2008 - 16:08
Rok temu (albo wczesniej) w lato bylo w DG pod hala, a wiec oba miejsca bardzo blisko.
Kamil_
Sat, 15 Nov 2008 - 16:10
A 6. XI 2004 nawet w hali ;-)
Sun, 04 Jan 2009 - 23:49
CYTAT

Uczelniane radio będzie bawić studentów oraz mieszkańców
02.01.2009
Centrum W Wyższej Szkole Biznesu od nowego roku będzie działać studenckie radio i telewizja. A wszystko to za sprawą garstki pasjonatów mediów.
Koło Naukowe "Grupa PoPRezMedia", działające w dąbrowskiej uczelni, w tym miesiącu reaktywowało swoją działalność. Zaczęło się od wyboru nowych władz. Grupę tworzą obecnie studenci I roku socjologii i stosunków międzynarodowych. Liczy ona 15 osób. Jednak nie jest hermetycznym tworem. - Chętnie ujrzymy w swoich szeregach ludzi innych kierunków, pasjonujących się tematyką związaną z mediami, reklamą czy komunikacją społeczną. Nie ograniczamy się też wyłącznie do studentów pierwszego rocznika - mówi Paweł Szyja, przewodniczący koła.
Grupa ma szereg ciekawych pomysłów. Przede wszystkim na początku nowego roku chce uruchomić na terenie uczelni radio internetowe, następnie interaktywną telewizję.
- Mielibyśmy własny kanał. Studio wraz z całym sprzętem mieściłoby się na terenie uczelni. Słuchaczami radia byliby studenci, ale również mieszkańcy Dąbrowy Górniczej. Radio ma mieć charakter rozrywkowy. Nastawiamy się głównie na muzykę. Zamierzamy puszczać m.in. kawałki rockowe czy popowe. Ale muzyka to nie wszystko. Chcemy urozmaicić działalność naszego radia czytaniem dzieciom bajek. Zajęliby się tym studenci. To taki nasz ukłon w stronę mieszkańców miasta - dodaje Paweł.
Projekt dotyczący telewizji również zapowiada się interesująco.
- Jeżeli chodzi o telewizję, to planujemy zakup kamery, która posłuży nam do filmowania uczelnianego życia, toczącego się na salach wykładowych i poza nimi. Będziemy wędrować z kamerą po uczelni, przeprowadzać ciekawe rozmowy i uwieczniać różne wydarzenia - podkreśla przewodniczący koła.
Obecnie pasjonaci mediów gromadzą potrzebny im sprzęt.
- Czekamy jeszcze na mikrofony - dodaje przewodniczący.
Inicjatywie kibicują mocno władze uczelni.
- To świetny pomysł i dlatego jak najszybciej ujrzy światło dzienne - podkreślił Dominik Penar, rzecznik prasowy WSB.
Anna Witek
Leszek
Fri, 16 Jan 2009 - 19:31
Nie wiem, czy dobry temat - w razie czego mnie poprawcie

CYTAT
Mali Japończycy wolą Uszatka od Godzilli
Magdalena Warchala
2009-01-15, ostatnia aktualizacja 2009-01-15 20:24
Poczciwy miś z klapniętym uszkiem stał się bohaterem edukacyjnej gry komputerowej. Firma z Dąbrowy Górniczej, która ją wypuściła, liczy na to, że gra stanie się hitem wśród japońskich dzieci
Uszatek narodził się w 1957 roku jako bohater dziecięcego czasopisma "Miś", ale prawdziwą karierę zaczął robić 17 lat później, w animowanym serialu łódzkiego studia Se-ma-for. Przez 12 lat rezolutny miś układał do snu kolejne pokolenia polskich dzieci. Ostatni odcinek serialu nakręcono 22 lata temu i od tej pory Uszatek zaczął powoli przegrywać ze Smerfami, Kubusiem Puchatkiem i Pokemonami.
Niedawno Uszatka ponownie odkryli... Japończycy. Serial w japońskiej wersji językowej, zatytułowany "Oyasumi Kumachan" stał się hitem, powstała o nim strona internetowa, a pluszowe Uszatki sprzedają się jak świeże bułeczki. Modę na misia postanowiła wykorzystać firma Nicolas Game z Dąbrowy Górniczej i wyprodukowała komputerową grę dla przedszkolaków pt. "Przygoda z porami roku". Zbierając z Uszatkiem jabłka, układając bukiet z liści i naprawiając saneczki, mali gracze nauczą się rozróżniać pory roku i kolory oraz liczyć do 10.
Gra już trafiła do sklepów w Polsce, a niebawem powstanie jej japońska wersja na konsolę. - Japończycy mają już chyba dość burzenia Tokio przez Godzillę. Dla swoich dzieci szukają postaci sympatycznych i miłych, określanych przez nich jako kiuto. Uszatek jest właśnie taki - wyjaśnia Tomasz Majka, prezes Nicolas Game.
W kwietniu do sklepów trafi kolejna gra z Uszatkiem, dla nieco starszych dzieci. W sumie miś stanie się bohaterem 14 gier, które trafią do sklepów Europie i Japonii.
Leszek
Mon, 09 Feb 2009 - 14:22
Znalazłem dziś pod klatką nową gazetę - "Życie Dąbrowy Górniczej". Zobaczymy, czy się utrzyma i czy będzie alternatywą dla gazety UM

Link do strony (gdzie, jak na szybko zobaczyłem, jest chyba cała zawartość numeru)
http://www.zyciedabrowy.pl/
Thu, 28 May 2009 - 21:31
Wozy TVP juz stoja pod Nemo.
CYTAT
Piątek - 29 maja 2009 (Dąbrowa Górnicza)
Prowadzący: Paulina Chylewska i Marek Zając
Mistrz kuchni: Zbigniew Podraza
Temat dnia: Twój najpiękniejszy prezent, który dostałeś?
Piątkowa "Kawa czy herbata?" zawitała do Dąbrowy Górniczej. W programie m. in. prezentujemy kulturę Zagłębia, mówimy o sportowych osiągnięciach oraz gościmy Łukasza i Pawła Golec.
w kuchni Zbigniew Podraza;
o pasji motoryzacyjnej, kulturze jazdy na jednośladzie i bezpiecznym poruszaniu się pod drogach;
paralotniarz, jeden z najczęściej widzianych mieszkańców miasta;
bezpieczne wakacje - jak rozmawiać z młodzieżą o seksie?;
zaproszenie na Picnic Country;
jak udzielać pomocy tonącemu, jakie czynności ratunkowe powinniśmy podjąć bezpośrednio po przetransportowaniu go na brzeg?;
występ Golec u'Orkiestra;
siatkarki - reprezentantki Polski;
o pasji kickboxingu;
pokaz taniec break-dance i hip-hop;
o bezpiecznym wypoczynku dzieci i młodzieży;
Łukasz i Paweł Golcowie, o nowej płycie "Golec u'Orkiestra 5"
---
Piątkowa "Kawa czy herbata?" zawitała do Dąbrowy Górniczej. W programie m. in. prezentujemy kulturę Zagłębia, mówimy o sportowych osiągnięciach oraz gościmy Łukasza i Pawła Golec.
Jednym z naszych gości jest Mateusz Kalaga. Z jego inicjatywy od 15 lat, na początku lipca, alejkami Parku Zielona przechadzają się pionierzy, kowboje i Indianie. Śmiałkowie ujeżdżają byki, a ze sceny płynie muzyka country. Dąbrowski Picnic Country z roku na rok rozwija się niczym kolej żelazna na Dzikim Zachodzie.
Dabrowa jest stolicą zagłębiowskiego sportu, a siatkówka królową wszystkich uprawianych tu dyscyplin. Miejscowe dziewczyny rządzą nie tylko w hali, ale również na boiskach plażowych. Co roku zawodnicy i fani siatkówki, spotykają się na Nocy Siatkojańskiej, niezwykłym nocnym turnieju siatkówki plażowej.
Cezary Podraza to dąbrowski utytułowany kick-boxer. Zdobywał tytuły Mistrza Polski, Europy i Świata, wygrał kilkadziesiąt turniejów. Dziś zaraża swoją pasją kolejne pokolenia, szkoląc młodych adeptów sztuki walki.
W piątek ma miejsce premiera nowej płyty zespołu "Golec u'Orkiestra 5". Jest to pierwszy album od pięciu lat. Zdaniem niektórych niezwykle dojrzały, a niemal każdy utwór, to materiał na hit.
Nie wiem jaka ogladalnosc tego programu, chyba glownie emeryci. Ja ostatnio widzialem fragment z 10 lat temu. Chyba rok temu tez bylo z Nemo z okazji dni miasta. Chyba lepiej jakby na TVNie w sobote
Rysiu_dg
Thu, 28 May 2009 - 21:48
Telewizja śniadaniowa to drugi po wieczornym prime time, a "Kawa czy herbata?" to jeden z popularniejszych programów o tej porze, więc oglądalność na pewno nie będzie niska
sarsolot
Sun, 07 Jun 2009 - 22:54
Może nie DG, bo to o Sosnowcu, ale chyba pierwszy raz widze takie coś na Onecie czy innym portalu. Szkoda tylko, że przy negatywnej wiadomości. Zapewne gdyby było o jakimś sukcesie, znalazłby sie tam Śląsk.
Peterek
Sun, 07 Jun 2009 - 23:05
Napisali ZAGŁĘBIE

Przecieram oczy ze zdumienia. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale może już niedługo do świadomości mediów (bo na uświadomienie Polaków nie ma co liczyć) na stałe przeniknie istnienie Zagłębia Dąbrowskiego.
ZMK
Sun, 07 Jun 2009 - 23:07
Tylko niestety jak sie wejdzie w artykuł to pisze już Śląsk, a o Zagłębiu cicho
kwintosz
Sun, 07 Jun 2009 - 23:09
Zawsze to jakiś krok do przodu. Miejmy nadzieje że coś w tej kwestii się zmieni na stałe.
savalas
Mon, 08 Jun 2009 - 15:24
eee to już lepsza akcja z tym filmikiem z siekierezadą pod jednym z sosnowieckich studenckich klubów
Zibar
Wed, 30 Sep 2009 - 11:20
Tutaj, chyba najlepiej pasuje
CYTAT
Dąbrowskie Pogorie wystąpią w filmie Jurkiewicza
Ekipa filmowa wybrała plenery dąbrowskiej Pogorii
Interesującym tłem nowego filmu "Gdyby ryby miały głos", który powstaje w Studiu Munka przy Stowarzyszeniu Filmowców Polskich, będzie Dąbrowa Górnicza. Reżyser Tomasz Jurkiewicz chce wykorzystać widoki Zagłębia zalane październikowym słońcem. Miasto jednak potraktuje bardziej symbolicznie niż dokumentalnie.
- Tło industrialnego miasta jest wspaniałą odskocznią do wykreowania baśniowego świata. Najważniejszy w tym filmie będzie nastrój - twierdzi reżyser.
Film ma być czeską w duchu, nieco gorzką tragikomedią. Zobaczymy w nim 30-letniego Wojtka, który cierpi na poważną chorobę kręgów szyjnych. Niedojrzały mężczyzna jest pewien, że w pobliskim jeziorze pływa olbrzymia ryba. Jezioro z filmu to złożona z kilku zbiorników wodnych Pogoria, która w części ma status krajobrazu chronionego. Wojtek poświęca cały swój czas, żeby złowić legendarną rybę i nic więcej go nie obchodzi. Martwi to jego matkę, która w dniu urodzin syna zamierza ułożyć mu życie. To znaczy chce znaleźć mu dziewczynę, kupić mieszkanie i zatrudnić go w firmie produkującej drelichy. Czy jej się to uda?
Ekipa Tomasza Jurkiewicza ma już za sobą pierwsze ujęcia podwodne, filmowane starannie na jednej z częstochowskich pływalni. Realizatorom zależy, żeby świat podwodnego jeziora był sugestywny i może bardziej pociągający, niż rzeczywistość przemysłowego miasta na obrzeżach śląskiej aglomeracji.
Grażyna Kuźnik - POLSKA Dziennik Zachodni
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 15:53
W sierpniu w DG będzie finał jednego z etapów Tour de Pologne
Kamil_
Thu, 04 Mar 2010 - 18:47
Skąd info? Bo ja słyszałem o mecie jednego etapu w Katowicach i starcie kolejnego w Sosnowcu.
szer
Thu, 04 Mar 2010 - 19:20
CYTAT(Rysiu_dg @ czw, 04 mar 2010 - 15:53)

źródło, źródło, źródło ;]
Bo informacje prasowe nie mówią nic o tym
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 19:20
We wtorek w urzędzie miejskim był Lang i podpisywali jakieś umowy, rundy finałowe maja być chyba na Alei Róż i na Królowej Jadwigi. Wiecie 3 helikoptery z 10 tirów zaopatrzenia itd.
Kamil_
Thu, 04 Mar 2010 - 19:44
Skąd wiesz? Widziałeś?
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 19:59
Ech... nie widziałem ale wiem. Wierzyć nie musisz ale możemy się założyć
Kamil_
Thu, 04 Mar 2010 - 20:04
Nie chodzi o to, że nie wierzę, bo Ty zdaje się w Górniku Sosnowiec jeździsz więc wtyki w środowisku masz
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 21:10
Z rowerem mam tyle wspólnego że czasem na Pogorię pojadę

Info z UM.
Bartek
Thu, 04 Mar 2010 - 21:20
CYTAT(Rysiu_dg @ czw, 04 mar 2010 - 15:53)

Jeśli to prawda to naprawdę wspaniała okazja do promocji miasta!

No i taka wielka impreza w naszym mieście

Miło:D
michu
Fri, 05 Mar 2010 - 08:43
CYTAT(Rysiu_dg @ czw, 04 mar 2010 - 17:20)

We wtorek w urzędzie miejskim był Lang i podpisywali jakieś umowy, rundy finałowe maja być chyba na Alei Róż i na Królowej Jadwigi. Wiecie 3 helikoptery z 10 tirów zaopatrzenia itd.

żeby tylko dziur w drogach nie było.....
ZMK
Fri, 05 Mar 2010 - 09:39
To jest zakładana trasa TDP. Wygląda na to że Dąbrowa będzie tym znakiem zapytania:
01.08 Sochaczew - Warszawa
02.08 Rawa Mazowiecka - ?
03.08 Sosnowiec - Katowice
04.08 Tychy - Cieszyn
05.08 Jastrzębie Zdrój - Ustroń
06.08 Oświęcim - Terma Bukowina Tatrzańska
07.08 Nowy Targ - Kraków
michu
Fri, 05 Mar 2010 - 10:36
Rawa Mazowiecka - DG ?
nie za długi dystans?
bo inne trasy są raczej krótkie.....
Bartek
Mon, 08 Mar 2010 - 08:52
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.