Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hotele
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
vacu
CYTAT(szer @ wto, 22 lis 2011 - 15:10) *
CYTAT
Tak będzie wyglądał pierwszy w regionie Holiday Inn

A czy ktoś widział może wizualizację jak hotel ma wyglądać od strony parku? Nie widziałem takiej a jakoś tego sobie nie potrafię wyobrazić...
szer
Ano właśnie nigdzie chyba nie dali wizualizacji od tej drugiej strony. A szkoda.
Może nie pokazują bo będzie brzydko czy coś...
:)
Problem w tym, ze juz poltora roku temu rozmawiali z bankami. Jesli przyjdzie kolejna fala kryzysu to beda w d**** i zostanie nam ta wizualizacja.
Master
Dokładnie o hotelu słyszymy juz ok 3 lat. To samo z "apartamentami" na 3go Maja( który mial byc skonczony w 2010). W miedzyczasie posypał sie projekt Galeri Reden i tego mniejszego CH na Granicznej.
Leszek
Na Redenie coś tam powolutku robią.
Sebastian22
CYTAT(Leszek @ śro, 23 lis 2011 - 08:17) *
Na Redenie coś tam powolutku robią.

w ktorym miejscu ?
Colo
No na pewno nie w tym budynku na którym jest baner wink.gif
Leszek
Jedna z hal (bodajże druga od BP licząc) ma remontowaną elewację - pokrywają ją jakimiś szarymi panelami, wygląda to podobnie jak na wizualkach, a jakiś czas temu zmienili ogrodzenie.
Zibar
To są remontowane hale produkcyjne Damel-u, ogrodzenie również. Tylko część zabudowań od ulicy przy BP jest poza firmą i miała być przerobiona jako GR. Tam oprócz chaszczy nic nie rośnie i nic wokół się nie dzieje odkąd ostatni najemcy ze dwa lata temu się wyprowadzili.
Leszek
No proszę, to ja nie podejrzewałem, żeby firma ot tak się za remont wzięła smile2.gif
Czyli GR miała być w tej hali, co kiedyś hurtownia farb i lakierów?
mgmisiek
CYTAT(Leszek @ czw, 24 lis 2011 - 01:21) *
No proszę, to ja nie podejrzewałem, żeby firma ot tak się za remont wzięła smile2.gif
Czyli GR miała być w tej hali, co kiedyś hurtownia farb i lakierów?

Po pierwsze nie ot tak bo remontują już drugą halę - w tamtym roku remontowali i rozbudowywali tą obok dalej w stronę Gołonoga.

Po drugie - tak GR miała być tam gdzie kiedyś były farby i lakiery, ale od jakiegoś czasu pojawił się na tej hali ponownie baner "wynajmę". Prawdopodobnie pomysł galerii upadł.
kwintosz
Widziałem, że tutaj pewne info jeszcze z października się nie pojawiło. Nie ważny jest o tyle sam artykuł jak zdjęcia z niego. Nadrabiam więc zaległości bo przerzuciłem zdjęcia na picasa:

CYTAT
Budowa czterogwiazdkowego hotelu Holiday Inn ruszy w kwietniu 2012 roku
2011-10-05, Aktualizacja: 2011-10-06 14:58

To już pewne. W kwietniu przyszłego roku rusza budowa czterogwiazdkowego hotelu sieciowego w Dąbrowie Górniczej. Operatorem obiektu, który stanie na skarpie koło aquaparku Nemo Wodny-Świat, będzie sieć Holiday Inn.

W środę inwestorzy i projektanci sprawdzali, jaki widok będzie rozpościerał się z najwyższych pięter nowego hotelu, korzystając z 38-metrowej drabiny dąbrowskiej straży pożarnej. Jest rzeczywiście imponujący. I takim właśnie mają się raczyć klienci, którzy będą korzystali ze sky-baru. A ten ma być jedną z licznych atrakcji, m.in. obok centrum konferencyjnego, gabinetów kosmetycznych i studia fitness. - Planujemy, że budowa zakończy się w 2013 roku - mówi Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia. - Koszty się nie zmieniają. Będzie to około 50 mln zł. Umowa z siecią Holiday Inn jest już gotowa, lokalizacja została zaakceptowana, tak więc do uzgodnienia pozostały jeszcze tylko drobne szczegóły - dodaje. Hotel będzie połączony z aquaparkiem, dzięki czemu goście, bez konieczności wychodzenia na zewnątrz mogliby korzystać z basenów, kompleksu saun czy groty solnej. Nie będzie natomiast podziemnego parkingu.

Czy taki hotel ma szanse na komercyjny sukces w nieco ponad 120-tysięcznym mieście?

Przekonany jest o tym Jacek Tokarski, analityk inwestycyjny z Colliers International, firmy doradczej na rynku nieruchomości komercyjnych. - W Zagłębiu nie ma ani jednego hotelu sieciowego, a właśnie taki przyciągnie przedstawicieli biznesu. Nasze analizy potwierdziły, że bliskość Expo Silesia, hali sportowej czy aquaparku przemawiają zdecydowanie na korzyść tej inwestycji. Klientów nie powinno zabraknąć - podkreśla Jacek Tokarski.

Dąbrowa Górnicza inwestuje w hotele. Niedaleko aquaparku powstanie Holiday Inn

Miejsca jest mało, ale hotel jest nowoczesny i funkcjonalny
Z Ewą Nieścioruk, architektem ze spółki PRC Architekci, rozmawia Piotr Sobierajski

Co było największym wyzwaniem przy projektowaniu hotelu?
Ukształtowanie terenu. Jest to bardzo ograniczona przestrzeń, więc trzeba było wykorzystać każdy kawałek ziemi. Myślę, że nam się to udało. Wejście główne będzie się znajdowało na poziomie obecnego skrzyżowania ul. Legionów Polskich i alei Róż, dodatkowe będzie na poziomie aquaparku, z którym hotel będzie połączony.

W tym miejscu kiedyś istniała kopalnia. Czy nie koliduje to z planami budowy?

Wykonaliśmy wszystkie niezbędne badania geologiczne, które nie wykazały zagrożenia. Hotel może tu powstać. Będzie wysoki na prawie 50 metrów, licząc od dolnego poziomu. Przede wszystkim projekt musiał być funkcjonalny, tak więc po zmianach bryła nabrała nieco bardziej zaokrąglonych kształtów

Dziennik Zachodni Piotr Sobierajski, fot. Arkadiusz Gola
Źródło: www.dabrowagornicza.naszemiasto.pl

Poniżej zamieszczam kilka lepszych ująć z artykułu:

zizi

Tak więc ta część parku niedługo pójdzie w zapomnienie...eh...

Slyzaba
zizi - ta tablica stała przy drodze. Na miejscu kortów ma ponoć powstać jakiś kompleks sportowy z boiskami do squasha, podziemnym garażem etc.
wiecej informacji i wizualizacja od drugiej strony snf (51).gif http://www.prcarchitekci.pl/#/projekty/hot...browa-gornicza/
bzenek
Ale tam na górze to powinien być taras na spożywanie drinków z parasolkami. cha (4).gif
Zibar
Może da radę się napić w takich warunkach jak chcesz:

CYTAT(kwintosz @ pią, 25 lis 2011 - 20:42) *
Jest rzeczywiście imponujący. I takim właśnie mają się raczyć klienci, którzy będą korzystali ze sky-baru.

Rokko31
Ciekawe kiedy zaczną budowę tego hotelu?
Sebastian22
Noo niby w kwietniu wiec moze za tydzien smile2.gif
princepolo
CYTAT(Rokko31 @ sob, 24 mar 2012 - 15:19) *
Ciekawe kiedy zaczną budowę tego hotelu?

Jak podała pewna stacja nieoficjalnie, budowa Hotelu ma rozpocząć się 1 kwietnia o północy, Prezydent ma wbić pierwszą łopatę w ziemie.
BARES
Ostatnie zdjęcie może dobrze zilustrować  temat budowy hotelu miał powstać w I kwartale 2012 a w tym czasie nie wbito nawet jednej łopaty w ziemie. 
marexx
Bardzo mi sie podoba poziom komentarzy na tym forum cokolwiek sie nie dzieje to jest złe, natomiast jak ktoś coś planuje to wszyscy tylko czekają żeby się nie udało. Zauważcie że na przestrzeni ostatnich lat sytuacja na rynkach mocno się zmieniła i jakiekolwiek inwestycje w tym momencie to duże ryzyko dla inwestora. Uważam że jeśli kupili grun i wydali duże pieniądze na architektów to ten hotel powstanie, czy rusza w kwietniu zobaczymy. Odmiennie do Was trzymam kciuki żemy ruszyli i żeby w DG powstał hotel sieciowy.

CYTAT(BARES @ wto, 27 mar 2012 - 21:05) *
Ostatnie zdjęcie może dobrze zilustrować temat budowy hotelu miał powstać w I kwartale 2012 a w tym czasie nie wbito nawet jednej łopaty w ziemie.
Nie ruszy w kwietniu, kolejne opoznienie

CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Holiday Inn jednak stanie. Będzie połączony z aquaparkiem

Jeśli znajdziecie się w parku Hallera w Dąbrowie Górniczej i zobaczycie ogromną dziurę w środku parku oraz kursujące ciężarówki, to nie oznacza, że z centrum miasta znika zielony zakątek. W miejscu dawnych kortów tenisowych właśnie ruszyła bowiem budowa Centrum Formy, czyli nowoczesnego centrum rekreacji i rozrywki, które ma być gotowe w przyszłym roku.

Tuż obok wkrótce piąć się będą w górę kolejne kondygnacje hotelu sieci Holiday Inn, wbrew wcześniejszym doniesieniom medialnym, które inwestycję tę już skreśliły. Budowa hotelu ruszy za kilka miesięcy.

- Kończymy koncepcję wielobranżową, wszystkie szczegóły uzgodniliśmy z operatorem, a to jest najważniejsze - mówi Marcin Majchrowicz, prezes zarządu spółki Hotel Commercial Investment, która realizuje projekt. - Wkrótce skompletujemy dokumentację, niezbędną do uzyskania pozwolenia na budowę - dodaje.
Nie zmieniły się koszty budowy hotelu, które szacowane są na ok. 55 mln zł.

- Zmieniliśmy za to układ funkcjonalny wewnętrzny oraz układ komunikacyjny, zmniejszyliśmy też powierzchnie wspólne - mówi Marcin Majchrowicz.
Ostatecznie w hotelu będą się znajdowały m.in. centrum konferencyjne z salą balową, sky bar z małymi salami biznesowymi oraz 166 pokoi. Wszystko na 9 kondygnacjach ponad recepcją i na 2 pod recepcją. Hotel zostanie wybudowany i wyposażony w standardzie 4-gwiazdkowym, natomiast kategoryzowany będzie na trzy i pół gwiazdki.

Atrakcją dla wszystkich mieszkańców, a także dla hotelowych gości, będzie z pewnością nowe Centrum Formy. Na razie nosi nazwę Centrum Regeneracji Psychofizycznej. Cały projekt otrzymał dofinansowanie z UE, a jego realizacja przez spółkę Klub Sportowy Centrum ma kosztować około 10 mln zł. Na co będziemy mogli tu liczyć? M.in. na siłownię, fitness, solarium, salki do medytacji i masażu. Będą też korty do tenisa (także otwarte), cztery kabiny do squasha, kawiarnia oraz bawilandia dla dzieci. Na miejscu będzie można też wypożyczyć rowery, riksze i segwaye z nawigacją z aktualnymi ścieżkami rowerowymi oraz największymi atrakcjami w Dąbrowie Górniczej.

Najbliższe renomowane hotele

Hotel Szafran w Czeladzi, cztery gwiazdki.
Otworzył podwoje na początku ubiegłego roku. Goście mogą zatrzymać się w jednym ze 116 pokoi, w tym siedmiu apartamentach. Jest siedem sal konferencyjnych i znana już restauracja Szafranowy Dwór. Można też zabrać ze sobą czworonoga, dla dzieci jest plac zabaw.

Hotel Monopol w Katowicach, pięć gwiazdek.
Doskonale znany przed II wojną światową. Potem zamieniony na biura. Otwarty ponownie w 2003 r., w 101. rocznicę od przyjęcia pierwszych gości. Czeka 108 pokoi (192 miejsca noclegowe), w tym 3 apartamenty. Ma m.in. dwie restauracje, sale konferencyjne oraz fitness club.
Bartek
@Marexx, masz 100% racji! smile2.gif Również takich co narzekają zesłałbym jak najdalej od regionu Górnego Śląska.
Leszek
CYTAT(marexx @ śro, 28 mar 2012 - 07:57) *
Bardzo mi sie podoba poziom komentarzy na tym forum cokolwiek sie nie dzieje to jest złe, natomiast jak ktoś coś planuje to wszyscy tylko czekają żeby się nie udało.

Bzdura, akurat hotelowi wszyscy niemal kibicowali, ale kolejne opóźnienia słusznie zwiększają sceptycyzm. I raczej nie sądzę, by jakaś znacząca część forumowiczów liczyła,że hotel nie powstanie - poczytaj wątek przed pisaniem, ok?

CYTAT(marexx @ śro, 28 mar 2012 - 07:57) *
Odmiennie do Was trzymam kciuki żemy ruszyli i żeby w DG powstał hotel sieciowy.

Jak wyżej - wcale nie odmiennie od nas.

A że ludzie już nie wierzą w kolejne zapewnienia, że budowa już już już za momencik ruszy? Nie ma się co dziwić, już całkiem sporo w regionie szeroko rozumianym było inwestycji szumnie planowanych i zapowiadanych, co to zaraz powstaną - i po kilku latach zwodzenia w końcu okazywało się, że plany były i na nich się skończyło.

Przykłady?
- inwestycja Rank Progressu w Dąbrowie Górniczej - ile to już lat?
- Media Markt w Dąbrowie Górniczej - choć tu przyznaję, że (jeśli mnie pamięć nie myli) sprawa zatrzymała się na etapie mglistych koncepcji;
- Galeria Reden
- Focus w Gliwicach;
- wieżowce w miejscu budynku DOKP przy rondzie w Katowicach;
- Merkury w Częstochowie;
- Silesia City Towers (czy jak to się miało nazywać, dwa biurowce niedaleko SCC);
i z trochę innej beczki - rzekoma odbudowa pałacu w Kopicach przez firmę ZARMEN.

Długo można wymieniać, więc nie dziw się, że już mało kogo podnieca kolejne

CYTAT
Budowa hotelu ruszy za kilka miesięcy.[...]
Wkrótce skompletujemy dokumentację, niezbędną do uzyskania pozwolenia na budowę - dodaje.
Kamil_
CYTAT(Bartek @ śro, 28 mar 2012 - 08:23) *
@Marexx, masz 100% racji! smile2.gif Również takich co narzekają zesłałbym jak najdalej od regionu Górnego Śląska.

No to spoko bo akurat Dąbrowa nie leży na Górnym Śląsku.

yaku
ale wizualizacja hotelu piękna...będzie się ładnie prezentował na samym wjeżdzie do miasta.

Bartek
CYTAT(Kamil_ @ śro, 28 mar 2012 - 09:45) *
CYTAT(Bartek @ śro, 28 mar 2012 - 08:23) *

No to spoko bo akurat Dąbrowa nie leży na Górnym Śląsku.

Who cares? No ale Ok sorry, D.G. leży w Małopolskim Zagłębiu czy jak to sobie chcą tłumaczyć na swój sposób niektórzy forumowicze rolleyes.gif

Leszek
CYTAT(Bartek @ czw, 29 mar 2012 - 07:37) *
Who cares? No ale Ok sorry, D.G. leży w Małopolskim Zagłębiu czy jak to sobie chcą tłumaczyć na swój sposób niektórzy forumowicze rolleyes.gif

To nie forumowicze, to geografia tongue.gif
JanekS.
wiekszej bzdury jak Malopolskie Zaglebie to chyba nie slyszalem... zaraz sie okaze ze to Podlaskie Zaglebie.

To ze kiedys Zaglebie Dabrowskie nalezalo do Malopolski nie oznacza ze mozna mowic Zaglebie Malopolskie...
Bytom tez kiedys nalezal do Malopolski. Czy ktos tam mowi o Bytomiu Malopolskim?
A jezeli chodzi juz o scislosc to dzisiajsza ludnosc zamieszkujaca tereny Zaglebia to ludnosc naplywowa z terenow wiejskich - i bardziej tu pasuje nazwa Zaglebie Kieleckie np ;>
sandwich
CYTAT(JanekS. @ pią, 30 mar 2012 - 06:21) *
wiekszej bzdury jak Malopolskie Zaglebie to chyba nie slyszalem... zaraz sie okaze ze to Podlaskie Zaglebie.

To ze kiedys Zaglebie Dabrowskie nalezalo do Malopolski nie oznacza ze mozna mowic Zaglebie Malopolskie...
Bytom tez kiedys nalezal do Malopolski. Czy ktos tam mowi o Bytomiu Malopolskim?
A jezeli chodzi juz o scislosc to dzisiajsza ludnosc zamieszkujaca tereny Zaglebia to ludnosc naplywowa z terenow wiejskich - i bardziej tu pasuje nazwa Zaglebie Kieleckie np ;>

Twoja indolencja mnie przeraża. Nie obnoś sie ztym publicznie na forum. A Kieleckie to nie Małopolska?.
Obecny Bytom nie powstał w czasach, gdy region ten należał do Małopolski, a Zagłębie tak. W Polsce jest wiele regionów nazywanych Zagłębie. Jest Krakowskie, Lubuskie, więc nazywanie Zagłębia małopolskim jest jak najbardziej poprawne. W tym przypadku z małej litery, bo to przymiotnik, a nie nazwa własna.
Kamil_
Dodatkowo język jaki mogliśmy kiedyś tutaj usłyszeć bądź też usłyszymy jeszcze obecnie na obszarach wiejskich Zagłębia należy do dialektu małopolskiego wink.gif
JanekS.
moje indo co?
za wiki:
Na obszarze Małopolski wykształciły się regiony kulturowe posiadające własne nazwy: Podhale, Powiśle Lubelskie, Radomskie, Sądecczyzna, Zagłębie Dąbrowskie, Zagłębie Krakowskie, Żywiecczyzna.

wogole czlowiek znajdz mi jakies zrodlo podajace nazwe Zaglebie Malopolskie.
a jak juz tak bardzo chceicie sie trzymac historycznych krain to moze wogole wrocimy do czasow Polan, Wislan itp?

Kamil_
Moim zdaniem cała ta dyskusja nie ma sensu, bo ktoś pisząc Małopolskie Zagłębie miał pewnie na myśli, że owe Zagłębie leży w historycznej Małopolsce a nie na Górnym Śląsku...
JanekS.
wlasnie to mnie przeraza - rekami i nogami sie bronic byleby nikt nie wiazal Zaglebia ze Slaskiem... zaraz ktos przytoczy jakis fragment prehistorycznego tekstu i sie okaze ze to Zaglebie Lubelskie albo jeszcze co innego.. a prawda taka ze to cale Zaglebie zostalo tak nazwane troszke ponad 100 lat temu. wiec historia raczej smieszna niz prawdziwa.

I jezeli juz tak mowimy o historycznych krainach, to nie nalezy uzywac okreslenia Gorny Slask tylko Slask.
Leszek
Termin Zagłębie funkcjonuje od 160 lat, spore to 'troszke'.
A tak w ogóle zdajesz sobie sprawę, że Zagłębie jest związane województwem z Górnym Śląskiem (a właściwie jego częścią) jeszcze krócej - ledwie od 67 lat?
JanekS.
Zdaje sobie Panie Leszku. Ja przeciez nie twierdze ze Zaglebie to Slask. Nawet jestem za tym abyscie sobie to Zaglebie do obecnej Malopolski przylaczyli. Przeciez gdyby wiekszosc tak myslala jest to mozliwe. Slawkow sie odlaczyl przeciez.

a coz ma to 160 lat do historii Czeladzi np?

A jeszcze wracajac do nazw obecnych wojewodztw - smiech na sali.
Leszek
CYTAT(JanekS. @ pią, 30 mar 2012 - 18:02) *
wlasnie to mnie przeraza - rekami i nogami sie bronic byleby nikt nie wiazal Zaglebia ze Slaskiem

CYTAT(JanekS. @ pią, 30 mar 2012 - 18:14) *
Ja przeciez nie twierdze ze Zaglebie to Slask.

Nie, ale jednocześnie nie przeszkadza Ci mieszanie dwóch odrębnych krain...

CYTAT(JanekS. @ pią, 30 mar 2012 - 18:14) *
Nawet jestem za tym abyscie sobie to Zaglebie do obecnej Malopolski przylaczyli

A ja wcale nie chcę do małopolskiego województwa, zaś do Małopolski przenosić nie trzeba, bo już tam jesteśmy.

xMarcinx
znowu się zaczęło.. wyższość świat BN od WN.. mamy chyba demokracje, wiec raczej nikogo nie powinno dziwić ze dla jednego slaskm dla drugiego kilelce czy malopolska.. kazdy inaczej to postrzega i chyba ma do tego prawo skoro taki ustrój
olo
CYTAT(xMarcinx @ pią, 30 mar 2012 - 21:20) *
znowu się zaczęło.. wyższość świat BN od WN.. mamy chyba demokracje, wiec raczej nikogo nie powinno dziwić ze dla jednego slaskm dla drugiego kilelce czy malopolska.. kazdy inaczej to postrzega i chyba ma do tego prawo skoro taki ustrój

Obywatele USA też postrzegają Polskę w Rosji, może gdzieś pod kołem polarnym, gdzieś tam w Europie. Ale to kolebka demokracji więc mają prawo, każdy inaczej postrzegać.
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ pią, 30 mar 2012 - 20:20) *

Demokracja unieważnia geografię?
yaku
Wy tu gadu gadu a hotelu nadal nie ma tongue.gif tongue.gif

Zawsze mnie zastanawiało czemu ludzie w D.G. tak się bronia przed nazwaniem ich ślązakami.
Leszek
Bo nimi nie są?
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ pią, 30 mar 2012 - 23:57) *
CYTAT(xMarcinx @ pią, 30 mar 2012 - 20:20) *

Demokracja unieważnia geografię?

Wiesz podczas ostatniego spisu wyszło ze mamy pełno ślazaków na Kaszubach.. podział geograficzny to jedno, administracyjny to drugie, ale jeszcze jest to co po prostu się czuje. Mi osobiście znacznie bliżej mentalnie do śląska, niż tego co się określa zagłębiem dąbrowskim będący w większości zlepka ościennych kultur. Rozumiem, że ta geografia to takie Twoje zboczenie i nie potrafisz na to spojrzeć z innej perspektywy, niemniej nie zmuszaj innych do tego samego.
mawwm
Szanowni Forumowicze,
istnieje wątek Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska ale skoro gorąca dyskusja toczy się tutaj, przypomnę za Wikipedią:
"Zagłębie Dąbrowskie – region historyczno-geograficzny w zachodniej Małopolsce, na pograniczu z Górnym Śląskiem. Stanowi północno-wschodnią część Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.
Przymiotnik "dąbrowskie" wziął się od jednego z najsilniejszych ośrodków przemysłowych regionu – Dąbrowy Górniczej. Zagłębie Dąbrowskie jest wschodnią częścią obszaru o wspólnych cechach przemysłowych i wspólnej strukturze urbanistycznej – Górnośląskiego Zagłębia Węglowego. Nazwę "Zagłębie Dąbrowskie" wymyślił około 1850 Józef Cieszkowski, wówczas naczelny zawiadowca kopalni rządowych Zachodniego Okręgu Węglowego w Dąbrowie. Po trzecim rozbiorze teren ten należał krótko (1795-1807) do Prus (Nowy Śląsk), a następnie do Księstwa Warszawskiego i Królestwa Kongresowego. W II Rzeczypospolitej obszar Zagłębia wchodził w skład województwa kieleckiego. Do dzisiaj istnieją znaczne różnice kulturowe w stosunku do sąsiedniego Górnego Śląska. Granica między Śląskiem a Zagłębiem, mająca charakter historyczny, kulturowy i dialektowy biegnie rzekami Brynicą, Czarną Przemszą i Przemszą".

od 1945 r. Nasze Miasto "nie ruszając się z miejsca" na skutek kolejnych reform podziału administracyjnego zmienia województwa:
1945 - 1953 śląskie lub śląsko-dąbrowskie
1953 - 1956 stalinogrodzkie
1957 - 1975 katowickie
1975 - 1998 katowickie
1999 śląskie
jednak cały czas znajduje się geograficznie w Zachodniej Małopolsce.

Jestem w III-cim pokoleniu mieszkańcem Dąbrowy Górniczej, urodziłem się w Województwie Stalinogrodzkim (był taki czas, kiedy Katowice nosiły "wdzięczną" nazwę Stalinogród), długo mieszkałem w Województwie Katowickim, obecnie mieszkam w Województwie w Śląskim. Ponieważ dużo się teraz mówi o regionalizmie - oświadczam: jestem ZAGŁĘBIAKIEM i jako Region wybieram ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE, nie czuję się Ślązakiem ale jestem mieszkańcem Województwa Śląskiego, nie czuję się "zachodniomałopolaninem" ale mieszkam w zachodniej Małopolsce.
fanSte
podobno na ulicy pilsudzkiego powstaje nowy hotel. do celowo 3 gwiazdowy. Prowadza juz nabor kadry. Nie wiem dokładnie gdzie to ma byc. Moze ktos wie cos wiecej
Rokko31
A ciekawe co z Holiday Inn, pewnie pomysł już upadł, tak jak z Centrum sportu po dawnych kortach, wykopali już kilka miesięcy dziurę i nic się nie dzieje....szkoda że tak ciężko to idzie
Leszek
Na terenie kortów dokopali się do tunelu - pozostałości po kopalni Reden, to jeden z powodów wstrzymania prac...
vodun
Odnośnie hotelu na Piłsudskiego, z tego co się orientuję to w nowo budowanym budynku koło KMP ma być na górze hotel a na dole sala bankietowa smile2.gif
Rokko31
A Ja myślałem że budują tam nową siedzibę Policji a tu sala bankietowa?, trochę mało ciekawe miejsce..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.