Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hotele
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
BARES
CYTAT
Dąbrowa Górnicza inwestuje w hotele. Niedaleko aquaparku powstanie Holiday Inn

Piotr Sobierajski
We Wtorek oficjalnie będzie wiadomo, czy pierwszy trzygwiazdkowy hotel w Dąbrowie Górniczej, który powstanie przy ul. Legionów Polskich, koło aquaparku Nemo Wodny Świat, stanie się częścią słynnej sieci Holiday Inn.

Początkowo w grę wchodziła właśnie ta sieć oraz Hilton, ale inwestorzy zdecydowali się na tę pierwszą. Powód?

- Ta propozycja uzyskała lepszą ocenę rynkową. Jesteśmy na etapie aplikacji i mamy nadzieję, że uzyskamy zgodę na to, by to właśnie Holiday Inn powstał w Dąbrowie Górniczej - mówi Marcin Majchrowicz, prezes firmy EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

Byłby to pierwszy hotel tej sieci nie tylko w mieście, ale także w całym województwie śląskim. W Polsce do Holiday Inn należą dziś bowiem cztery hotele, dwa w Warszawie, po jednym w Krakowie i Bydgoszczy
piąty w Łodzi ma być gotowy pod koniec tego roku.

Budowa dąbrowskiego, który będzie kosztował około 50 mln zł, miała się zacząć w pierwszej połowie 2011 roku, ale ostatecznie termin trochę się przesunie.

- Planujemy rozpoczęcie prac w październiku lub listopadzie. Cały obiekt ma być gotowy w osiemnaście miesięcy, od momentu podpisania umowy z wykonawcą - przyznaje Marcin Majchrowicz.

Dąbrowski projekt jest bowiem dość specyficzny, bo budowa uwarunkowana jest niewielkim terenem na skarpie, tuż obok aquaparku. To wszystko sprawia, że po raz kolejny trzeba zweryfikować dotychczasowe koncepcje przestrzenne. By nie zacieniać kolektorów słonecznych przy aquaparku, które od ponad dwóch lat służą do pozyskiwania taniej energii i podgrzewania wody w basenach oraz tej używanej pod prysznicami. - Wcześniej całość była ogrzewana gazem. Dla nas to ogromna oszczędność - mówi Antoni Marcinkiewicz, prezes spółki Nemo Wodny Świat.

A korzyść z takiego rozwiązania będzie wspólna, bo nowy hotel ma zostać połączony specjalnym tunelem z aquaparkiem.

Wtedy goście hotelowi, bez konieczności wychodzenia na zewnątrz, będą mogli korzystać z licznych basenów, siłowni, kompleksu saun oraz groty solnej. - To będzie dodatkowa atrakcja dla klientów hotelu - podkreśla Marcinkiewicz. Między innymi z powodu ograniczonej powierzchni i trudnego do oszacowania zainteresowania klientów już wcześniej zrezygnowano z budowy pierwotnie planowanej części handlowo-biurowej, skupiając się na budynku hotelowym. Ten ma mieć siedem pięter wysokości. W środku 166 pokoi, sale konferencyjne, restaurację, bar i sky bar. Nie zabraknie też podziemnego parkingu.

Atutem hotelu ma być bliskie sąsiedztwo hal wystawowych Expo Silesia oraz łatwy dojazd z lotnisk w Pyrzowicach czy podkrakowskich Balic. Dzisiaj w Zagłębiu najbardziej renomowanym hotelem jest czterogwiazdkowy Szafran w Czeladzi. Zlokalizowany na obrzeżach miasta, u zbiegu dróg DK86 i DK94. W hotelu jest ok. 120 pokoi jedno- i dwuosobowych, przestronne apartamenty, pokoje typu studio oraz pokoje przystosowane dla potrzeb osób niepełnosprawnych, sala konferencyjna na około 400 osób oraz spa. Cztery gwiazdki mają także hotele Villa Verde i Zawiercie w Zawierciu. Kolejne dwa nowe hotele mają powstać w Czeladzi i Sosnowcu.
vacu
Ale mnie denerwują ci dziennikarze:
1. Ile Dąbrowa zainwestowała w te hotele? laugh.gif
2. Gdzie pozostałe hotelE?
CYTAT(BARES @ wto, 19 kwi 2011 - 12:39) *
CYTAT
Dąbrowa Górnicza inwestuje w hotele. Niedaleko aquaparku powstanie Holiday Inn
Piotr Sobierajski
[...]
...mówi Marcin Majchrowicz, prezes firmy EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

Slyzaba
CYTAT
Planujemy rozpoczęcie prac w październiku lub listopadzie.
- w sam raz na początek budowy hotelu... czy też jakiejkolwiek budowy ;-)
syzio
Oby dąbrowski projekt Holiday Inn był lepszy od pozostałych polskich oddziałów tej sieci. Jednakże jest tylko jeden ich hotel, którego realizacja jest naprawdę w porządku: http://p.alejka.pl/i2/p_new/38/41/hotel-ho...n-sofia_0_b.jpg
:)
W ostatnim artykule DZ byla tez wizualizacja, ktorej na forum nie bylo. Zawsze z innej perspektywy, albo uciete. Ostateczny wyglad pewnie sie zmieni, bo to chyba stary projekt.

Tymczasem

CYTAT
idabrowa.pl

Powstał nowy hotel

W Dąbrowie Górniczej powstał nowy hotel. Zlokalizowany jest w Sosnowiecko-Dąbrowskiej Podstrefie Ekonomicznej.

Na 6 maja zaplanowano jego uroczyste otwarcie, chociaż już teraz właściciele zapraszają wszystkich zainteresowanych.

- Hotel Standard to dwugwiazdkowy, nowoczesny obiekt położony w spokojnej dzielnicy Strzemieszyce w Dąbrowie Górniczej - mówią właściciele Krzysztof Gąsiorek i Bolesław Janik.

I dodają - Jego największym atutem jest niewielka odległość, bo zaledwie 10km od centrum miasta oraz hali targowej Expo Silesia. Jest to pierwszy hotel, który powstał w tej części Zagłębia, przy ważnych trasach komunikacyjnych, kilkaset metrów od skrzyżowania drogi krajowej 94 (Katowicka) i 790.

Hotel jest idealnym miejscem pobytu dla podróżujących w sprawach biznesowych, turystów oraz osób odwiedzających pobliskie firmy i przedsiębiorstwa.

Na zmotoryzowanych przyjezdnych czeka bezpłatny, duży, monitorowany parking przeznaczony także dla większych pojazdów.

- Do dyspozycji gości mamy funkcjonalnie urządzone pokoje, w tym 31 dwu i jednoosobowych oraz 4 o podwyższonym standardzie - opowiada Jakub Gniadek, manager hotelu. - Każdy pokój wyposażony jest w telewizor LCD, bezpłatną telewizję polską i zagraniczną oraz Internet. Hotel posiada także kameralną salę konferencyjną i restaurację urządzoną w nowoczesnym stylu.

ul. Magazynowa 1

42-530 Dąbrowa Górnicza (zjazd ul. Fabryczna)

GPS:

N: 50° 18' 29''

E: 19° 17' 16''

tel.: +48 (32) 639 96 60

fax: +48 (32) 268 50 36

e-mail: recepcja@hotelstandard.pl

www.hotelstandard.pl

Slyzaba
No proszę - wszyscy skupiliśmy się na Holiday Inn a tu taka miła niespodzianka w Strzemieszycach smile2.gif
Prosty
troszke odludzie wink.gif
Master
Odludzie, ale nastawione na klientów jezdących badz Tirami lub delegacje do Naszych zakładów które sa dosn niedaleko Saint Gobain, Koksownia, FicoMirrors, Arcellor - Terminal w Sławkowie. Lepszy Rydz niz Nic ;]
xMarcinx
Lokalizacja pewnie z myślą o imprezach integracyjnych wink.gif
Prosty
CYTAT(Master @ pią, 29 kwi 2011 - 00:05) *
Odludzie, ale nastawione na klientów jezdących badz Tirami lub delegacje do Naszych zakładów które sa dosn niedaleko Saint Gobain, Koksownia, FicoMirrors, Arcellor - Terminal w Sławkowie. Lepszy Rydz niz Nic ;]

Domyślam się, ale znaki do niego prowadzące widziałem na sulnie, a w okolicach zjazdu na Fabryczną nie ma żadnego, ale to pewnie z racji niedawnego powstania. Szkoda, że nie ma kładki przez tory do hotelu wink.gif

kwintosz
Jeśli hotel faktycznie ma przyznane te ** to tylko musimy się z tego cieszyć. Miejsc noclegowych u nas jak na lekarstwo.

Swoją drogą argumenty o tym że hotel na uboczu to coś złego uważam za nie trafione.
Zależy od właścicieli w jakich klientów celują. Jak najbardziej jako miejsce imprez i wyjazdów integracyjnych taki hotel może się sprawdzić.

Tak czy siak, fajnie że przybywa miejsc noclegowych w DG. Ale zdecydowanie brakuje hotelu 4 * dla klientów biznesowych + obsługa imprez sportowych choćby z hali, a także wystawców i klientów na targach Expo Silesia. Rynek myślę na to jest. Niestety sieciówki to tego się nie garną a prywatny inwestor musi mieć masę pieniędzy.

______

Swoją drogą miałem możliwość spędzenia nocy w różnych hotelach, zarówno w **** Qubusie w Katowicach jak i w hotelu *** Centuria Wellness & Spa i szczerze mogę polecić bardziej ten drugi!
Niestety do tanich nie należy, ale właśnie jego największą zaletą jest położenie. W środku lasu, gdzie tel. nie działają w budynku, możliwość zrobienia grilla + mały wewnętrzny basen i jacuzzi za free..
Zresztą Qubus Katowicki jest trochę nędzny, jedzenie daremne (poza śniadaniami), brak basenu ale za to ze świetnym Sky Barem na ostatnim piętrze, szkoda tylko że piwko kosztuje tam 11zł (przynajmniej tyle kosztowało jakiś czas temu).
Rysiu_dg
Na skarpie ma być w końcu Hilton a nie Holiday In. Nius z UM.
prezes
Z racji wykonywanej pracy bardzo często (kilka razy w tygodniu) sypiam w hotelach, przeważnie ** i ***, ale miałem ostatnio przyjemność spędzić noc w warszawskiej ***** Victorii i musze przyznać, że bez rewelacji, nie raz spałem w lepszym i ładniejszym hotelu ***. W ogóle ilość gwiazdek dotyczy głównie takich drobnostek jak sejf w pokoju, dozownik do mydła pod prysznicem(sic!), wielkość hollu czy zadaszenie wejścia. A w Hiltonie nie dają nawet kapci w pokoju wink.gif (przynajmniej w tym warszawskim). Chodzi mi o to, że jeśli powstanie u nas Holiday Inn lub Hilton, nawet "małogwiazdkowy", to myślę, że klienta biznesowego przyciągnie z samej nazwy, i nie budowałbym na siłe **** czy *****, które już mocno ograniczają klientelę.
ZMK
Materiał z otwarcia hotelu **

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1173
marexx
Słyszałem że temat hotelu przy NEMO W końcu ruszył podobno skłądają wniosek o pozwolenie na budowę. NARESZCIE
yaku
Ten hotel w Strzemieszycach... po obejrzeniu filmiku stwierdzam- na miarę Strzemieszyc... i to tych z lat 80-tych. Kompletnie nie ma się czym cieszyć......sorki ale takie jest moje zdanie- bez obrazy
Prosty
To napisz co byś tam chciał widzieć, uzasadnij bardziej Twoją ocenę. Nie to, żeby mnie bolała ta opinia czy coś ze względu na dzielnicę, ale tak z czystej ciekawości branżowej.
Slyzaba
CYTAT
W końcu ruszył podobno skłądają wniosek o pozwolenie na budowę.
- od złożenia wniosku do rozpoczęcia budowy może minąć spoooro czasu... Niemniej trzymam kciuki!
yaku
CYTAT(Prosty @ śro, 20 lip 2011 - 01:02) *
To napisz co byś tam chciał widzieć, uzasadnij bardziej Twoją ocenę. Nie to, żeby mnie bolała ta opinia czy coś ze względu na dzielnicę, ale tak z czystej ciekawości branżowej.

To nawet nie jest kwestia co bym tam chciała widzieć. Zastanawia mnie po prostu fakt , ze rozpływamy się nad otwarciem podrzędnego hoteliku, podczas gdy w mieście mamy kilka bardziej interesujących prywatnych obiektów i nie widziałam , żeby uczestniczył w ich otwieraniu prezydent i inne jednostki. Domyślam się , że było to spowodowane zabieganiem właścicieli o właściwą oprawę otwarcia. Niemniej powtarzam- na mój gust nie ma się czym chwalić. Na razie stwierdzam to na podstawie filmiku ale podjadę tam specjalnie i wypunktuję moim zdaniem słabe strony.
Tak na początek hehe - elewacja -masakra.

a co do dzielnicy to uważam właśnie , że Strzemieszyce maja wielki potencjał, zasługują na coś lepszego choćby z racji tego ,ze powstają tam coraz ciekawsze osiedla i staja się prawdziwym łakomym kąskiem dla potencjalnych inwestorów...czy to hotelarzy czy gastronomii
Ale takich co chcą wyłożyć pieniądze a nie zarobic jak najtańszym kosztem!!!

Temat Hiltona...moim zdaniem bardzo szkoda , ze dopiero składają papiery- znając nasze realia papierologia zajmie im rok.zakładając , że wielokondygnacyjny budynek...budowa zajmie im najmniej 1,5 roku, odbiory następne 0,5 -całość najwczesniej za 3 lata.
Chciałabym się mylić bo kocham nasze miasto i jestem jak najbardziej zainteresowana tym , żeby się rozwijało- i dlatego wściekam się kiedy ktoś robi dziadowstwo angry.gif
szer
Hotel nie ma być piękny tylko funkcjonalny. Zapewne taką rolę odgrywa ten hotel w Strzemieszycach.
Co do hotelu przy Nemo - otwarcie planują na pierwszy kwartał przyszłego roku. Pewnie będzie obsuwa czasowa, ale zobaczymy ile im to zajmie.
Bartek
Pierwszy kwartał 2012? Niezły żart ;-) Ja stawiam na 2013, przecież jak nie mają pozwolenia na budowę to pewnie nie mają generalnego wykonawcy, później GW musi sobie teren przygotować, przeanalizować podziemne sieci, ewentualnie przebudować, a zima za pasem smile2.gif
bzenek
CYTAT(yaku @ śro, 20 lip 2011 - 11:21) *
a co do dzielnicy to uważam właśnie , że Strzemieszyce maja wielki potencjał, zasługują na coś lepszego choćby z racji tego ,ze powstają tam coraz ciekawsze osiedla i staja się prawdziwym łakomym kąskiem dla potencjalnych inwestorów...czy to hotelarzy czy gastronomii

Ewidentnie Cie poniosło smile.gif

Ależ robienie biznesu polega właśnie na zarabianiu najtańszym kosztem. smile.gif
yaku
Ależ robienie biznesu polega właśnie na zarabianiu najtańszym kosztem. smile.gif

No tak ...może i na robieniu 'biznesów" się nie znam...ale i tak się nie zgadzam.
Żeby zarobić trzeba ...wyłożyć;-)
szer
Żeby zarobić to trzeba robić tongue.gif.
Jak się wykłada kasę to się tylko inwestuje. A jak się chce zarabiać to się minimalizuje koszta i maksymalizuje dochody ;]
yaku
widzę , że mam do czynienia ze znawcami tematu więc chyba odpuszczę angry2.gif

ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała , ze potem widzimy padające firmy i plajtujące sklepy bo nie inwestują tylko....konsumują. wystarczy lekki powiew na rynkach i .....pad na glebę (
szer
Nie znawcami, raczej tak ludzie najczęściej robią.
Dobry pomysł i zarządzanie nie zawsze musi iść w parze z wpakowaniem dużych pieniędzy.
Jak dla mnie sukcesywny rozwój jest dobry. Z czasem będą poprawiać, wprowadzać jakieś nowości.
Nie oszukujmy się - hotel w Strzemkach jest typowo przejazdowy. Dobrze, że w ogóle jest.
Jak powstanie hotel przy Nemo to wtedy możemy wymagać skoro ma mieć to już jakiś standard i coś sobą reprezentować. Tym bardziej, że to będzie dosyć widoczna miejscówka.
bzenek
CYTAT(yaku @ sob, 23 lip 2011 - 00:00) *
ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała , ze potem widzimy padające firmy i plajtujące sklepy bo nie inwestują tylko....konsumują. wystarczy lekki powiew na rynkach i .....pad na glebę (

Oj, ale cały ten ostatni światowy kryzys finansowy wziął się własnie z... nadmiernego inwestowania smile.gif

Co do hotelu w Strzemeszycach to moim zdaniem własciciel trafił w dziesiątkę.

W GOP pracuje cała masa firm z całej Polski. Oni nie potrzebują 5 gwiazdek i kawioru tylko tanich noclegów ze schabowym na obiad.

W eksplozję hoteli w centrum Dąbrowy jakoś nie wierzę. Mimo wszystko leżymy na marginesie GOP.

Bardziej mi sie widzą jakieś lepsze "spa" w okolicach Pogorii. Coś jak Piramida w Tychach. Jakbym miał forsę to bym w takie coś uderzał. Rynek "wellness" rozwija się u nas niebywale. celb (1).gif
Dziun
Tanie noclegi tam raczej nie są- 99 zł za dobę w pokoju 1-os (79 zł w weekendy). Chociaż to i tak w sumie najtaniej w całej DG.

W hotelu najważniejsze by czysto było, a z migawek na filmiku widać ładnie odremontowane pokoje, nowe meble.
prezes
CYTAT(Dziun @ pon, 25 lip 2011 - 20:46) *
Tanie noclegi tam raczej nie są- 99 zł za dobę w pokoju 1-os (79 zł w weekendy). Chociaż to i tak w sumie najtaniej w całej DG.

W hotelu najważniejsze by czysto było, a z migawek na filmiku widać ładnie odremontowane pokoje, nowe meble.

ceny są ok, dużo firm daje pracownikom takie własnie limity, m.in. ta w której pracuje, na 1os. - do 100zł. na 2os. - do 150zł. ode mnie zależy czy znajde w tej cenie hotel ze śniadaniem czy bez. Poza tym np. w tak dużym mieście jak Lublin nie ma hoteli w tych cenach(sic!), więc chyba dobrze, że coś takiego powstało u nas.
yaku
CYTAT
Oj, ale cały ten ostatni światowy kryzys finansowy wziął się własnie z... nadmiernego inwestowania

a ja bym powiedziała , że raczej z nadmiernego konsumowania....i to nie za swoje conf (13).gif

CYTAT
ceny są ok, dużo firm daje pracownikom takie własnie limity, m.in. ta w której pracuje, na 1os. - do 100zł. na 2os. - do 150zł.

i to mnie przekonuje, btw- ja nie negowałam sensu powstania hotelu - po prostu oceniłam jego wygląd.

CYTAT
Hotel nie ma być piękny tylko funkcjonalny

Ciekawa teza....a co na to inni forumowicze?
Kamil_
Ja tam bym chciał żeby był ładny ale mam wrażenie, że już się nie buduje żeby było ładnie tylko tanio...
yaku
Skąd takie zdanie.... rozglądnij się dokoła. Budują się piękne obiekty...nawet i w nasej Dąbrowie Górniczej smile.gif
Kamil_
Np. co?
Mac-MDC
CYTAT(Kamil_ @ czw, 28 lip 2011 - 23:24) *
Np. co?

Hala "Centrum", Urząd Miejski,Nemo też z zewnątrz dobrze się prezentuje, nowe obiekty + molo na Pogorii a nowy hotel mam nadzieję, że nie wyłamie się i też będzie ładny.
Kamil_
Nie mam więcej pytań biggrin.gif
yaku
hmmm... a co Wam się tak bardzo nie podoba w Nemo , U.M. czy choćby Hali Sportowej??? Owszem przekręty były. Ale wolelibyście , żeby w D.G. nic nie było? Żebyśmy zostali jak Będzin , który wygląda jak 20 lat temu/
Porównaj nawet Sosnowiec...kiedyś nasze miasto nawet nie mogło mu podskoczyć a teraz Dąbrowa przy nich jak NY
Nawet qwa to molo byłam dzisiaj zobaczyć....nie jest takie znowu ostatnie...jak byłoby proste tez pewnie komuś by przeszkadzało.
Wszędzie jak okiem spojrzeć idą nowe inwestycje. Miasto nam pięknieje....więc w czym mamy problem?

wiem, wiem w braku kasy...a to rodzi frustrację
Kamil_
Ale ja się cieszę, że powstała hala, aquapark czy molo. Śmiem tylko twierdzić, że kiedyś budowano ładniej. Bardziej dbano o detale przy wykończeniach, fasadach itd. I nie chodzi mi o okres PRLu smile2.gif

A teraz tylko żelazo, beton, szkło i bryły. Nie mój klimat. Ot co smile2.gif
vodun
yaku - popieram Cię w 100% smile2.gif
vacu
CYTAT(yaku @ pon, 25 lip 2011 - 21:44) *
CYTAT
ceny są ok, dużo firm daje pracownikom takie własnie limity, m.in. ta w której pracuje, na 1os. - do 100zł. na 2os. - do 150zł.

i to mnie przekonuje, btw- ja nie negowałam sensu powstania hotelu - po prostu oceniłam jego wygląd.

CYTAT
Hotel nie ma być piękny tylko funkcjonalny

Ciekawa teza....a co na to inni forumowicze?

Zgadzam się z prezesem. Nie każdy może wydać kilkaset zł na nocleg w czterech gwiazdkach więc potrzebne są i droższe i tańsze hotele. Niestety tańszy = mniej efektowny ale wierz mi - a piszę to jako osoba często będąca gościem różnej maści hoteli i hotelików - że jeśli jest czysto i schludnie a obsługa miła to bardzo często wystarczy - patrząc z perspektywy gościa.
Oczywiście jako mieszkaniec DG również chciałbym same piękne "designerskie" budowle niestety nasze miasto nie jest centrum biznesu czy polityki więc imho więcej ludzi nas odwiedza liczących na ** niż np. ****.
yaku
CYTAT
niestety nasze miasto nie jest centrum biznesu czy polityki

hihi a ja od dziecka słyszę ,że "Dąbrowa to miasto sexu i biznesu" celb (23).gif

a tak poważnie to przekonaliście mnie - są potrzebne schludne i w miarę niedrogie hotele- nigdy nie patrzyłam na to w ten sposób bo nie bywam ich klientem.

CYTAT
jako mieszkaniec DG również chciałbym same piękne "designerskie" budowle

ja również i będę starać się promować nasze miasto jako zakochana w nim mieszkanka. Drażnią mnie wszelkie przejawy korupcji - ale gdzie jej nie ma.
Więc jeżeli miasto i tak się prężnie rozwija to popierajmy wszelkie lokalne biznesy i inicjatywy.
Ja od lat staram się korzystać z naszego rodzimego handlu i usług, do czego zachęcam wszystkich forumowiczów.
Nie piszę więcej bo to inny temat..ale chętnie podyskutuje na ten temat:-)
vacu
CYTAT(yaku @ nie, 31 lip 2011 - 12:05) *
hihi a ja od dziecka słyszę ,że "Dąbrowa to miasto sexu i biznesu" celb (23).gif

lostit (4).gif

Heh, ledwo kilka tirówek i to zwykle "nie pierwszej jakości" wink.gif to chyba jeszcze nie "miasto sexu" rolleyes.gif
Bartek
CYTAT(vacu @ nie, 31 lip 2011 - 13:00) *
Heh, ledwo kilka tirówek i to zwykle "nie pierwszej jakości" wink.gif to chyba jeszcze nie "miasto sexu" rolleyes.gif

Raczej nie chodziło mu o tirówki... wink.gif
KJS
CYTAT(Dziun @ pon, 25 lip 2011 - 20:46) *

na rybaczówce na pogorii I są pokoje za 35 zł / doba wink.gif

hotelem to nie jest ale przespać i wykąpać się da
BARES
Budowa tego Hotelu idzie jak krew z nosa ale może w końcu powstanie.
marexx
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Znalezione w sieci.
szer
Wrzuć na jakiś hosting zdjęć, bo to nie działa...
:)
Lepszy niz wczesniejsze wersje

CYTAT

Kolejny etap Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej
źródło: Horecanet.pl, 07.11.2011 (zaktualizowany 07.11.2011 00:16)

- Zakończyliśmy etap koncepcji architektonicznej hotelu - przyznaje w rozmowie z portalem Horecanet.pl Marcin Majchrowicz, prezes zarządu EF Nieruchomości. Firma jest inwestorem czterogwiazdkowca w Dąbrowie Górniczej, który będzie działał pod marką Holiday Inn.

Hotel zaprojektowała warszawska firma PRC Architekci. W budynku znajdą się 62 pokoje, zaplecze konferencyjne z mniejszymi salami położonymi na ostatnim piętrze obiektu, sky–bar, gabinety kosmetyczne oraz studia fitness.

Hotel zostanie połączony z istniejącym już aquaparkiem Nemo, co pozwoli gościom na korzystanie z basenów, kompleksu saun, groty solnej i siłowni, bez konieczności opuszczania budynku.

- W kwietniu przyszłego roku oddamy teren budowy generalnemu wykonawcy inwestycji. Realizacja potrwa 18 miesięcy – mówi Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, która jest inwestorem przedsięwzięcia. Budowa hotelu zostanie zatem ukończona w październiku 2013 r.

Inwestycja pochłonie około 50 mln zł. Atutem hotelu ma być bliskie sąsiedztwo hal wystawowych Expo Silesia oraz łatwy dojazd z lotnisk w Pyrzowicach czy podkrakowskich Balic.

Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej będzie pierwszym hotelem tej sieci nie tylko w mieście, ale także w całym województwie śląskim. W ramach sieci Holiday Inn działają w Polsce: pięciogwiazdkowy hotel w Krakowie oraz czterogwiazdkowe w Warszawie, podwarszawskim Józefowie oraz Bydgoszczy. W Krakowie funkcjonuje też trzygwiazdkowy hotel Express by Holiday Inn.
Master
Mi również podoba sie ten projekt. Ale termin rozpoczęcia budowy jest za kazdym razem przesuwany.
szer
CYTAT
Tak będzie wyglądał pierwszy w regionie Holiday Inn

W kwietniu przyszłego roku na skarpie w pobliżu parku wodnego Nemo w Dąbrowie Górniczej rozpocznie się budowa czterogwiazdkowego hotelu Holiday Inn, pierwszego obiektu tej sieci w województwie śląskim.

Hotel zaprojektowała warszawska firma PRC Architekci. - To jedna z wiodących pracowni specjalizująca się w projektowaniu hoteli - zachwala Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, inwestora hotelu.
Architekci nie mieli łatwego zadania, bo 15-kondygnacyjny budynek powstanie na skarpie i wąskiej działce przy skrzyżowaniu alei Róż i ul. Legionów Polskich. W budynku znajdą się 62 pokoje, sale konferencyjne, sky-bar, gabinety kosmetyczne oraz studia fitness.

- Pomimo kłopotliwych uwarunkowań postaraliśmy się o nadanie budynkowi wysmukłego, wysokiego kształtu. Budynek zostanie posadowiony na skarpie, a różnica poziomów wyniesie około 14 metrów. Wymagało to od nas swoistej „akrobatyki" w posadzeniu bryły. I tak, poziom parteru dostępny od strony skrzyżowania, z restauracją i holem wejściowym, jest w istocie poziomem piątym patrząc od strony aquaparku - objaśnia Andrzej Michalik z PRC Architekci.

Jak wyjaśnia architekt, poziomy poniżej parteru, widoczne od strony aquaparku, będą osadzone w skarpie, a tym samym niewidoczne od ulicy. Stricte podziemna będzie tylko jedna kondygnacja, gdzie znajdzie się łącznik z parkiem wodnym Nemo. - Hotelowi goście zjadą tu na dół windami obsługującymi poziomy konferencyjne. Stąd wejdą do zadaszonego pasażu naziemnego, a dalej znów do podziemnego wejścia prowadzącego bezpośrednio na teren aquaparku - dodaje Michalik.

Pochodzący z Dąbrowy prezes Majchrowicz przyznaje, że początkowo hasło „Dąbrowa Górnicza” nie wzbudzało entuzjazmu w przedstawicielach Holiday Inn. Wizyta w strefie ekonomicznej, bliskość hal wystawowych Expo Silesia w Sosnowcu, łatwy dojazd do lotnisk w Pyrzowicach i Balicach, pozytywna opinia firmy doradczej Colliers pozwoliły im przekonać się właśnie do takiej lokalizacji.

- Jesteśmy w tej chwili w trakcie rozmów z bankami o kredytowaniu inwestycji. Przekazanie placu budowy planujemy w kwietniu przyszłego roku, inwestycja, która ma kosztować 50 mln zł, byłaby gotowa w październiku 2013 - dodaje Majchrowicz.
Piotr Purzyński

Gazeta Sosnowiec
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.