Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hotele
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Zibar
CYTAT
Pozostał tylko hotel, nie będzie apartamentów i galerii

Polska Dziennik Zachodni Piotr Sobierajski

Dzisiaj 00:14:30 , Aktualizacja dzisiaj 08:40:28
W mieście nie powstanie planowany tu ogromny kompleks hotelowo-biurowo-mieszkalny na skarpie u zbiegu ul. Legionów Polskich i alei Róż. Miała to być pierwsza w Polsce inwestycja, która połączy aquapark, hotel i galerię handlową. Z okrojonych z powodu kryzysu planów pozostawiono jedynie hotel połączony z parkiem wodnym.

Specjalistyczna firma prowadziła wczoraj badania gruntu (© fot. Lucyna Nenow.)
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij »

Autor

Opis

Dodawanie zdjęcia

Aby wysłać zdjęcie musisz zgodzić się z poniższym warunkiem.

Dodając zdjęcie zgadzam się na przetwarzanie danych, oraz nieodpłatnego wykorzystania zdjęć w serwisie naszemiasto.pl
- Projekt został skorygowany, bo zmieniły się realia i w dobie kryzysu trudno jednoznacznie stwierdzić, jakie byłoby zainteresowanie tego typu obiektem. Skupiamy się więc przede wszystkim na budynku hotelowym, który będzie miał 25 metrów wysokości, ograniczając jednocześnie funkcje handlowo-usługowe. Poza tym okazało się, że musieliśmy dostosować projekt do sąsiedztwa, czyli aquaparku Nemo Wodny Świat. Wcześniejsza wersja za bardzo go zacieniała - mówi Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

To ważne, bo aquapark zasilany jest w części bateriami słonecznymi, które umieszczone zostały tuż obok zewnętrznego basenu. Poza tym w projekcie nadal pozostało bezpośrednie połączenie hotelu z Nemo Wodny Świat, więc goście nie będą musieli wychodzić na zewnątrz, chcąc skorzystać z jego oferty.

Wczoraj w miejscu przyszłej budowy trwały odwierty, mające sprawdzić dokładnie grunty, pod którymi przebiegały kiedyś górnicze chodniki kopalni Reden.

Pierwsze wyniki potwierdziły, że inwestycja może stanąć w tym miejscu.

- Musieliśmy ściągnąć specjalistyczny sprzęt. Odwierty prowadzone są na głębokości 15 metrów, bo wcześniej trafiliśmy na szlakę i spieki węglowe. Chodzi o to, by projektant wiedział, jakich materiałów należy użyć przy planowaniu konstrukcji. Czy potrzebne będzie dodatkowe palowanie lub stawianie muru oporowego - wyjaśnia Marcin Majchrowicz.

Wybór operatora trzygwiazdkowego hotelu odbędzie się w przyszłym miesiącu. Koszt całej inwestycji planowany początkowo na ok. 50 mln zł, ma się jednak niewiele zmienić. Główna droga dojazdowa do nowego obiektu będzie łączyć się z aleją Róż, a dodatkowa będzie wychodziła w kierunku ul. Legionów Polskich. Będzie to pierwszy tak nowoczesny hotel w mieście. Budowa ma ruszyć w przyszłym roku.

a jednak budowa rusza
Bartek
W sumie to dobrze że nie będzie mieszkań i galerii smile2.gif Ciekawe jaka sieć będzie operatorem hotelu.
Sebastian22
Fajnie jakby to był np. starthotel - dobra sieć hoteli za nie wygórowaną cenę....
Arbas
Teren przy Hali Centrum sprzedano kiedyś również pod budowę hotelu.
Czy wobec tego w Parku Hallera będą 2 hotele? Jeden na skarpie, drugi przy hali?
kwintosz
Na chwilę obecną tak, jeśli obaj inwestorzy zechcą sie budować.

Teren pod hotel nie wiem czy jeszcze nie jest przewidziany w cz. B parku. Ale trzebaby zerknąć do planu bo już mi się wszystko miesza, tyle zamieszania.

No i jasno na białym w artykule mamy napisane jakie będą dojazdy i wyjazdy do hotelu Aleja Róż i/lub Legionów Polskich . Jak widać miałem rację, wystarczyło pomyśleć.

Radnym opozycyjnym to chyba nie wychodzi a i Ty drogi Arbasie rozsiewacie nieprawdziwe informacje jakoby droga była budowana dla hotelu (czy też że goście mieliby z niej korzystać).
Arbas
CYTAT(kwintosz @ śro, 09 gru 2009 - 10:30) *
Na chwilę obecną tak, jeśli obaj inwestorzy zechcą sie budować.

Teren pod hotel nie wiem czy jeszcze nie jest przewidziany w cz. B parku. Ale trzebaby zerknąć do planu bo już mi się wszystko miesza, tyle zamieszania.

No i jasno na białym w artykule mamy napisane jakie będą dojazdy i wyjazdy do hotelu Aleja Róż i/lub Legionów Polskich . Jak widać miałem rację, wystarczyło pomyśleć.

Radnym opozycyjnym to chyba nie wychodzi a i Ty drogi Arbasie rozsiewacie nieprawdziwe informacje jakoby droga była budowana dla hotelu (czy też że goście mieliby z niej korzystać).

Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji. Zresztą nie ja jeden wyciagnąłem takie wnioski. Nie będzie chyba oddzielnych dróg do hali i oddzielnych do hotelu?
Jeśli się mylę, a w takim myśleniu nie jestem odosobniony, przyznam się do pomyłki i proszę
o sprostowanie
marexx
ARBAS Twoja demagogia jest piękna. Najlepiej żeby inwestor zrobił jeszcze jedną drogę dojazdową obok tej którą robi miasto.

Ale teoria spisku istnieje.... otóż pewnie już 7 lat temu inwestor wiedział że kupi grunt i czekał aż PINB wyda nakaz budowy dróg ewakuacyjnych i czekał z inwestycją aż miasto wykona drogę z własnych środków. TYLKO DZIĘKI TEMU inwestycja za 50 milionów stała się opłacalna BRAWO.

Jak się czyta tego typu wpisy to widać w jakim kraju żyjemy. Zawsze jak coś się dzieje to ktoś na tym zyskuje i to jest normalne (w normalnych krajach).

Pozdrawiam wszystkich FANÓW TEORII SPISKU.
Arbas
CYTAT(marexx @ śro, 09 gru 2009 - 15:04) *
ARBAS Twoja demagogia jest piękna. Najlepiej żeby inwestor zrobił jeszcze jedną drogę dojazdową obok tej którą robi miasto.

Ale teoria spisku istnieje.... otóż pewnie już 7 lat temu inwestor wiedział że kupi grunt i czekał aż PINB wyda nakaz budowy dróg ewakuacyjnych i czekał z inwestycją aż miasto wykona drogę z własnych środków. TYLKO DZIĘKI TEMU inwestycja za 50 milionów stała się opłacalna BRAWO.

Jak się czyta tego typu wpisy to widać w jakim kraju żyjemy. Zawsze jak coś się dzieje to ktoś na tym zyskuje i to jest normalne (w normalnych krajach).

Pozdrawiam wszystkich FANÓW TEORII SPISKU.

Nie przypisuj mi wyznawania teorii spisku i postulowania nonsensu w postaci budowy w Parku Hallera dwóch oddzielnych dróg, poniewaz mój wpis wyraża coś wręcz przeciwnego.
Ponieważ zauważam przy drażliwych tematach tego forum "odwracanie kota do góry ogonem",
a czasami nawet, mam nadzieję nieumyślne mijanie się z prawdą , pomilczę przez czas jakiś i poczytam co myslą inni, w tym "młode wilczki" jak ich trafnie nazwano. Jestem daleki od polityki i partii wszelakich, a prócz dobra naszego miasta nie mam na uwadze żadnego interesu osobistego.
Pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu - wszak mamy demokrację.

Leszek
CYTAT(Arbas @ śro, 09 gru 2009 - 15:35) *
Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji.

Na tej samej zasadzie możesz uznać, że mamy straszny przekręt z DTŚ (o ile w końcu powstanie), bo będzie przebiegać niedaleko "Pogorii" i będzie można nią dojechać do CH. Na pewno zrobili to specjalnie dla prywatnego inwestora, zgroza.

Primo - hotel nie wygeneruje aż tak wielkiego ruchu, bez przesady. Secundo - według Ciebie z całą pewnością dużo wygodniej będzie jechać do hotelu od Kościuszki - przez parking hali, potem przez parking Nemo zamiast sobie po prostu zjechać z Legionów? Jadąc do dworca w stronę Będzina też będziesz jechał przez parking Pogorii?
Arbas
CYTAT(Leszek @ czw, 10 gru 2009 - 07:25) *
Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji.

Na tej samej zasadzie możesz uznać, że mamy straszny przekręt z DTŚ (o ile w końcu powstanie), bo będzie przebiegać niedaleko "Pogorii" i będzie można nią dojechać do CH. Na pewno zrobili to specjalnie dla prywatnego inwestora, zgroza.

Primo - hotel nie wygeneruje aż tak wielkiego ruchu, bez przesady. Secundo - według Ciebie z całą pewnością dużo wygodniej będzie jechać do hotelu od Kościuszki - przez parking hali, potem przez parking Nemo zamiast sobie po prostu zjechać z Legionów? Jadąc do dworca w stronę Będzina też będziesz jechał przez parking Pogorii?

Nie przypisuj mi słowa PRZEKRĘT, którego na tym forum NIGDY nie użyłem!
:)
Nemo zawalilo i zmarnowalo miejsce umieszczajac te baterie na ziemi, zamiast na dachu. No chyba az tak slabiutkiego dachu tam nie ma.
Ciesze sie z hotelu, a na rogu skarpy wczesniej czy pozniej tez cos powstanie, moze i wroca do pomyslu albo przeprojektuja. Inwestor nie po to kupil, zeby zmarnowac.
Leszek
CYTAT(Arbas @ pią, 11 gru 2009 - 16:36) *
CYTAT(Leszek @ czw, 10 gru 2009 - 07:25) *

Nie przypisuj mi słowa PRZEKRĘT, którego na tym forum NIGDY nie użyłem!

A czy ja gdzieś napisałem, że to Ty użyłeś tego słowa? Strasznie drażliwy jesteś... Od razu zastrzegam, nie jestem z układu ani szarej sieci tongue.gif Młodym wilczkiem też nie jestem.
Troche nowsze informacje. Nie wiem tylko co z tym terenem, bo pisano ze kupili juz dawno temu.

CYTAT

2010-02-01 11:05

Nowy hotel w Dąbrowie Górniczej

Spółka EF Nieruchomości zakupiła grunt przy ul. Legionów Polskich i al. Róż w Dąbrowie Górniczej, na którym planuje wybudować hotel.

Obiekt pomieści 138 pokoi, cztery sale konferencyjne, centrum SPA, restaurację i parking na 200 samochodów. Projekt powstał w pracowni Budoprojekt z Katowic.

Juz troche zaprojektowali w DG, m.in.:

Huta Szkła POLFLOAT SAINT - GOBAIN w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gif Zakład Produkcji Profili Aluminiowych ?FINAL? w KSEE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcji Cementu i Betonu ?EKOCEM? w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcji Szkła Antyrefleksyjnego VETRAD w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcyjny HOBAS w KSSE w Dąbrowie Górniczej
Zakład Produkcji Szyb Samochodowych SEKURIT SAINT - GOBAIN w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcyjny BREMBO w KSSE w Dąbrowie Górniczej
Centrum Logistyczne ThyssenKrupp Energostal w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifHala Widowiskowo ? Sportowa w Dąbrowie Górniczej
Inspektorat Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifATLAS ? budynek administracyjny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifFINAL ? budynek adm. - socjalny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifVETRAD ? budynek adm. - socjalny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifBudynki administracyjne ( 2 obiekty) dla ThyssenKrupp Energostal w Dąbrowie Górniczej
Modernizacja Oczyszczalni Ścieków ZK ?Przyjaźń? w Dąbrowie Górniczej
Sieci dosyłowe energetyczne, gazowe, kanalizacyjne wraz z drogami, torami i uzbrojeniem terenu w Hucie Szkła Polfloat Saint - Gobain w Dąbrowie Górniczej - Strzemieszycach
luket
CYTAT(:) @ czw, 04 mar 2010 - 00:34) *

No to same prestiżowe inwestycje biggrin.gif Obawiam się że czeka nas kawał "solidnej" architektury w jakby nie było prestiżowym miejscu. Obym się mylił.
Kamil_
Jak dla mnie to nie ma tragedii smile2.gif

Luket pamiętaj, że to inwestor decyduje który projekt jest realizowany, bo to za jego kasę jest budowane.

Wiadomo, że mogli by zaprojektować jakieś cudo ale kto wyłoży kasę na realizację.
Leszek
Ciekawe czy nazwą to Park Hotel, ostatnio taka moda, a tu akurat byłoby to dość uprawnione laugh.gif
W odróżnieniu do Park Hotelu Diament co tuż przy A4 w Katowicach wybudowali...
marexx
Z moich informacji wynika że Budoprojekt wykonywał tylko koncepcję pierwszej wersji natomiast projekt docelowy realizuje pracownia AGK z Warszawy.
marexx
Czy ktoś ma jakieś newsy na temat tej inwestycji???
kilka miesiecy temu znalazlem jeszcze artykul, ktorego fragment dotyczyl hotelu

CYTAT
e-sosnowiec.pl
(...)

Na skarpie przy Nemo

Jedna z najciekawszych propozycji noclegowych w Zagłębiu powstanie przy skarpie u zbiegu ulicy Legionów Polskich i Alei Róż w Dąbrowie Górniczej. Zainteresowanie działką zaczęło się od momentu przekwalifikowania gruntu na inwestycyjny. Od tego czasu na biurko Antoniego Marcinkiewicza, prezesa spółki Nemo Wodny Świat trafiło kilkanaście ofert od potencjalnych inwestorów. Ostatecznie ponad hektarową działkę Nemo sprzedało jednej z warszawskich spółek. EF Nieruchomości zapłaciło za nią 2 mln złotych. - Wybudujemy tu duży kompleks hotelowy - zdradził kilka miesięcy temu Marcin Majchrowicz, prezes EF Nieruchomości. Projekt architektoniczny wyszedł z pracowni Jerzego Domańskiego, projektanta m.in. pobliskiej Hali Sportowo-Widowiskowej.

W dwóch budynkach przewidzianych jest 138 pokoi hotelowych, cztery sale konferencyjne, centrum SPA oraz restauracja. Planuje się też około 200 miejsc parkingowych. Według Majchrowicza inwestycja ma być strzałem w dziesiątkę. - Wykazały to m.in. zlecone przez nas analizy lokalnego rynku - zapewnił inwestor. Miejsc hotelowych w Dąbrowie Górniczej jest jak na lekarstwo. Nie mają gdzie położyć się spać artyści występujący na deskach Pałacu Kultury Zagłębia, przyjeżdżający na organizowane w mieście imprezy, czy sportowcy rozgrywające mecze w hali przy Alei Róż.

Miejscowe hoteliki nie są w stanie pomieścić też goszczących na sosnowieckich targach Expo-Silesia wystawców. To właśnie, jak przyznaje Majchrowicz, ta ostatnia grupa zapewnić ma hotelowi niesłabnące zainteresowanie. Większą ilość klientów ma też mieć aquapark za sprawą przeszklonego tunelu, którym goście z hotelu bezpośrednio dostaną się do szatni basenowych. - To będzie ewenement na skalę kraju. Nie słyszałem o ani jednym hotelu w Polsce, który ma połączenie z taką bazą basenów i saun jak u nas - uważa prezes Nemo Wodnego Świata.

To też dobre wieści dla władz miasta, które od połowy 2007 roku są właścicielem pakietu większościowego zadłużonego aquaparku. - Cieszymy się na taką inwestycję. Pod hotele została sprzedana też inna część Parku Hallera i działka w Parku Zielona - mówił kilka miesięcy temu Marcin Bazylak z biura prasowego dąbrowskiego magistratu.
Budowa kompleksu hotelowego wyniesie EF Nieruchomości około 50 mln zł. Spółka na kryzys patrzy z przymrużeniem oka, ale nie planuje już zatwierdzonej wstępnie na parterze budynków galerii handlowej.
rako
jest już wizualizacja tego hotelu który będzie budowany obok aqua parku Nemo.
Dali ja na takim marnym transparencie na skrzyżowaniu aleja róż - legionów.
ooo to jest nadzieja, ze wkoncu rusza. Ciekawy jestem jaki ksztalt przyjal ostatecznie. Nie mamy juz chyba forumowych fotoreporterow tongue.gif

Niech ogradzaja teren i do roboty.
szer
Jak znajdę czas to podskoczę i cyknę fotkę.
Aczkolwiek wizualizacja też stoi od długiego czasu przy Górniczej i 3 Maja, a jak nie robili tak nie robią tongue.gif
Widzialem przejazdem. Chyba nie wytrzymala wiatru i znajdowala sie pod katem 45 stopni, wiec trzeba sie pospieszyc tongue.gif
Aha i wizualizacja jest calkiem inna od poprzedniej. Przejezdzalem z daleka wiec sie nie przyjrzalem, zeby oceniac.
Slyzaba
Wszedłem na forum sprawdzić info o tym nowym hotelu przy Nemo. Kilka dni temu pojawiła się wizualizacja na skrzyżowaniu - super, że na tak bliskiej lokalizacji EXPO, gdzie (trzeba przyznać) dzieje się naprawdę sporo w końcu ktoś (w tym i DG) zacznie zarabiać.
Chciałoby się powiedzieć, że wyprzedziliśmy - nareszcie - Sosnowiec? smile2.gif
Zibar
No coś takiego ma być:

słaba jakość ale miałem tylko telefon przechodząc obok
Slyzaba
info ze strony Dąbrowy (to może o tą działkę chodzi a nie 'na skarpie'?)

Nieruchomość gruntowa położona w śródmiejskiej części Dąbrowy Górniczej, przy ul. Królowej Jadwigi, na terenie Parku Hallera, w bezpośrednim sąsiedztwie Zespołu Szkół Technicznych nr 2 oraz Aquaparku Nemo Wodny Świat. Rejon dobrze skomunikowany, w promieniu ok. 100 m przystanki autobusowe i tramwajowe dające możliwość bezpośredniego dojazdu do sąsiednich miast.

Opis:
Nieruchomość stanowi zwarty kompleks terenu o nieregularnym kształcie, zbliżonym do pięciokąta, działka płaska, niezabudowana, nie jest ogrodzona, teren parkowy, użytkowany jako skwer wypoczynkowy z urządzoną zielenią niską, średnią i wysoką. Teren działki w przedniej części porośnięty drzewami i krzewami ozdobnymi. Konieczne wydzielenie części działki pod określoną inwestycję.

Uzbrojenie:
- sieć wodno-kanalizacyjna - zasilanie w wodę sieć fi 300 przebiega przez teren działki, kanalizacja – ścieki socjalno-bytowe należy odprowadzić do kanalizacji sanitarnej fi 200 przebiegającej wzdłuż chodnika w Parku Hallera, wody opadowe – należy odprowadzić do kanalizacji deszczowej fi 500 przebiegającej przez Park Hallera, - sieć energetyczna – przez teren działki przebiegają kable energetyczne WN oraz kable oświetlenia ulicznego - sieć teletechniczna – przez teren działki - gazowa - przez środek działki przebiega sieć gazowa niskiego ciśnienia DN PE 160, prostopadle do sieci niskiego ciśnienia DN 350 stal zasilającej budynek szkolny.

Przeznaczenie w planie zagospodarowania przestrzennego:

Zgodnie z obowiązującym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego teren oznaczony jako tereny zabudowy usługowej, turystyki sportu i rekreacji. Sugerowane przeznaczenie: Lokalizacja hotelu na przedmiotowej działce może stanowić atrakcyjne zamknięcie osi widokowej ul. Królowej Jadwigi.

Dojazd:
Obsługa komunikacyjna terenu – należy zaprojektować pas włączenia w ul. Aleję Róż (na wysokości istniejącego przejazdu przez pas rozdziału) wraz z przebudową chodnika.

Powierzchnia:
17 026 m2

Właściciel:
Gmina Dąbrowa Górnicza. Własność pełna. Dla nieruchomości prowadzona jest księga wieczysta w Sądzie Rejonowym w Dąbrowie Górniczej - KW 35173
Oznaczenia geodezyjne:
Działka nr 77 k.m. 100. Obręb geodezyjny: Dąbrowa Górnicza.

Mały77
Raczej nie - bo tam teraz jest droga, której nie ma na mapce google wink.gif
I z wizualizacji wynika, że to raczej na skarpie wink.gif
Slyzaba
też prawda z tą drogą smile2.gif
z drugiej strony jeśli hotel ma się zmieścić na skarpie to zmieści się też na ww działce ;-)
Rysiu_dg
Perełka architektury to to nie jest, a szkoda.
Master
oczywiscie wizualizacja cos zrobiona nie tak. Nie pasuje mi połozenie hotelu względem skarpy. Na tych zdjeciach jest chyba lustrzane odbicie.
Kamil_
CYTAT(Rysiu_dg @ wto, 16 lis 2010 - 18:05) *
Perełka architektury to to nie jest, a szkoda.

Nie te czasy. Angelo w Katowicach wygląda podobnie wink.gif
Sebastian22
ciekawe kiedy zaczną smile2.gif
Bartek
CYTAT
W Dąbrowie Górniczej powstanie hotel Hilton lub Holiday Inn
2010-12-18, Aktualizacja: dzisiaj 10:07

Hotel Holiday Inn lub Hilton w Dąbrowie Górniczej? To nie prima aprilis! Jedna z tych dwóch renomowanych sieci o światowym zasięgu będzie operatorem hotelu, którego budowa rozpocznie się wiosną w centrum miasta, tuż obok aquaparku Nemo Wodny Świat. To już pewne. Do tych sensacyjnych wiadomości dotarli dziennikarze Dziennika Zachodniego.

- Negocjacje jeszcze trwają, ale na placu boju pozostały te dwie sieci. W Dąbrowie Górniczej powstanie obiekt pod nazwą Holiday Inn lub Hilton Garden Inn. Będzie to pierwszy hotel jednej z tych uznanych marek w województwie śląskim - twierdzi Alex Kloszewski, szef Działu Inwestycji Hotelowo-Rekreacyjnych w Colliers International, firmy doradczej na rynku nieruchomości komercyjnych. - Wszystko rozstrzygnie się za trzy tygodnie, na początku przyszłego roku - dodaje.

Szczegóły inwestycji, która ma kosztować ok. 50 mln zł, na razie owiane są jeszcze tajemnicą, ale nam udało się dowiedzieć, że w nowoczesnym hotelu znajdzie się 166 pokoi, sale konferencyjne, restauracja, bar i sky bar. Planowane są też gabinety kosmetyczne i studio fitness. Budynek będzie miał wysokość około 25 metrów, siedem pięter oraz kilka poziomów podziemnych.

- To jest na razie koncepcja, a pracownia projektowa zostanie wybrana w styczniu, tak więc ostateczna wersja może się jeszcze nieco różnić. Mogę zdradzić, że będzie to jedna z dwóch najlepszych pracowni projektowych w naszym kraju - stwierdza Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

A co przeważyło za wyborem Dąbrowy Górniczej dla lokalizacji hoteli tak renomowanych sieci?

- Mieliśmy odpowiednią siłę przekonywania i argumenty - mówi tajemniczo Alex Kloszewski. Niewątpliwie znalazło się wśród nich bardzo bliskie sąsiedztwo (niecały kilometr) jednego z największych w południowej Polsce centrów targowo-wystawienniczych, czyli Expo Silesia. Imprezy branżowe o zasięgu światowym, a także wiele ciekawych wystaw gromadzą setki wystawców i tysiące odwiedzających.

Ogromne znaczenie mają także plany bezpośredniego połączenia nowego hotelu z dąbrowskim aquaparkiem. Wtedy goście hotelowi, bez konieczności wychodzenia na zewnątrz, mogliby korzystać z licznych basenów, kompleksu saun, czy groty solnej.

http://sosnowiec.naszemiasto.pl/artykul/70...y-inn,id,t.html

Niezłe zaskoczenie wink.gif
Mały77
WOW - no to w końcu będziemy mieć niezły hotel w DG wink.gif
Mac-MDC
No to powiało Europą rolleyes.gif
Jak najwięcej takich inwestycji.
Sebastian22
dąbrowianie będą go tylko oglądać z zewnątrz zapewne, a w nemo przybędzie sporo gości z business świata. Fajnie że powstanie coś na miarę standardu europejskiego.
kamillll
ja się ucieszę jak to zobacze.
w katowicach zamiast cubusa też miało być coś z wyższej półki...
kwintosz
Nie ma co się podniecać na zapas. Bliżej targów, ba na terenie samych targów Expo Silesia jest budynek który miał być hotelem i do tej pory stoi pusty.

Fakt, położenie + aquapark może być sporym atutem ale nie chce mi się wierzyć w Hiltona czy Holiady Inn. wink.gif Uwierzę jak zobaczę. Na pewno byłoby to prestiżowe.

Tak na marginesie, w obydwóch hotelach byłem co prawda w **** i ***** w zach. europie ale raczej przeciętnego Polaka na to nie stać.. Dominuje turystyka biznesowa.
Ważnym jest, by było w hotelu "centrum konferencyjne" co pozwoli powiększyć wachlarz oferowanych usług oprócz noclegów, o możliwość organizowania przez firmy szkoleń czy seminariów.

Interesujący jest też fakt połączenia Nemo (inwestycji miejskiej) z hotelem (inwestycji prywatnej). Ciekawe na jakich warunkach by się to miało odbywać..
Na uwagę zasługuje też sky bar.. w Qubusie jest takowy i sobie chwalę. Co prawda piwko kosztuje 11 zł ale atmosfera inna niż gdzie indziej.. jestem za!
Bartek
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 18 gru 2010 - 14:09) *
dąbrowianie będą go tylko oglądać z zewnątrz zapewne, a w nemo przybędzie sporo gości z business świata. Fajnie że powstanie coś na miarę standardu europejskiego.

Dlaczego tylko z zewnątrz? Jeśli będzie fajna restauracja, a na pewno będzie to wiele osób z naszego miasta będzie chodziło tam na obiady czy też na randki. W hotelu Angelo w Katowicach od paru miesięcy działa Jazz Club, wieczorami jest tam masa ludzi i nie są to w większości goście hotelu, ale mieszkańcy Katowic i innych miast GOP.

Z tego co wiem to inwestycja jest potwierdzona w 100%, EF Nieruchomości mają już kasę na inwestycję i mają ruszyć marzec/kwiecień.

Co do samego budynku na terenie Expo który miał być hotelem, to taniej jest wybudować nowy budynek niż stary doprowadzić do hotelu np. ****

Jeszcze jedno. Bliskość lotniska do naszego miasta to kolejny duży atut ponieważ załogi nocują, z reguły jest to Qubus w Katowickim Altusie, teraz na bank będą spali w naszym Hiltonie lub Holiday Inn.
Kamil_
A Pasek z Jaszczurą i tak będą protestować przeciwko budowie wink.gif
Master
Oby doszło do szczesliwej realizacji. Duzy plus dla miasta to bedzie. Chociaz lokalizacja według mnie dziwna. Nawet jesli chodzi ukształtowanie terenu oraz strukture tego terenu . Park to 'żwirowisko" po dawnej kopalni "reden" czy ' flora" nie pamietam. Oby Nam sie ten hotel nie zsunoł na to to Nemo jak domy w Lanckoronie ....

Lepsza lokalizacja to Centrum - teren przy "Małpim Gaju" po wyburzonej starej kamienicy lub na wprost PKZ lub przy ZST nr 2 przy rondzie Merkury.

Wytworzyło by to bardziej wielkomiejski klimat w centrum. Trzeba je poprostu czyms zapchac.

O obłozenie hotelu bym sie nie martwił

- goście i wystawcy z Expo Silesia

-delegacje zagraniczne w dabrowskich zakładach ( Arcelor, Saint Gobain , Brembo i inne)

-zawodnicy i goscie imprez organizowanych w Hali Centrum ( gale zawodowe, mecze MKSu, nawet
zgrupowania kadry siatkówki były brane pod uwage).

-bliskosc lotniska

-bliskosc Katowic i Krakowa
Leszek
Nie żwirowisko, a odkrywka - zasypana w sporej części żużlem z Huty Bankowej. Po kopalni Reden.

A co do solidności gruntu - były robione odwierty, są mapy wyrobisk - nie sądzę, żeby inwestor zamierzał pakować grube pieniądze, jeśli nie byłoby pewności, ze budynek będzie stać spokojnie.
ho ho biggrin.gif reszta artykulu z DZ (na naszemiasto byl niepelny):
CYTAT
- To będzie wzajemna korzyść. My będziemy mieć stałych klientów, a hotel jeszcze większy prestiż. Inwestorzy nie będą musieli także martwić się o zapewnienie klientom tego typu dodatkowych atrakcji - podkreśla Antoni Marcinkiewicz, prezes zarządu spółki Nemo Wodny Świat. Holiday Inn to międzynarodowa sieć hoteli. Należy do InterContinental Hotels Group. Została założona w 1952 r w USA, w Memphis przez Kemmonsa Wilsona, by umożliwić niedrogie noclegi rodzinne w czasie podróży po Stanach Zjednoczonych. W 1990 r. roku stała się częścią InterContinental Hotels Group. W Polsce do sieci Holiday Inn należą dwa hotele w Krakowie (5-gwiazdkowy) oraz Express by Holiday Inn, dwa w Warszawie (4-gwiazdkowy) oraz Holiday Inn Warszawa Józefów, a także najnowszy w Bydgoszczy. Sieć Hilton Hotel pochodzi od nazwiska założyciela Conrada Hiltona. Jego prawnuczką jest słynna celebrytka Paris Hilton. Sieć powstała w 1919 r. w Cisco w Teksasie. Od sierpnia 2009 r. siedziba korporacji znajduje się w McLean w stanie Virginia. Hotele tej sieci znajdują się w 77 państwach, a zatrudnia ona około 100 tys. pracowników. W Polsce hotele tej sieci są w Gdańsku i w Warszawie. Powstają w Krakowie (5-gwiazdkowy), Łodzi (4-gwiazdkowy), Rzeszowie (4-gwiazdkowy), Warszawie (4-gwiazdkowy) oraz dwa we Wrocławiu (5- i 4-gwiazdkowy). Współpraca: JEŻ
Troche sie nie zgadza z informacjami z tablicy zawierajacej wizualizacje: Hotel Panorama to pewnie nazwa robocza, ale *** i 150 pokoi. Termin otwarcia 1 kwartal 2012W artykule mamy info, ze maja ruszyc na wiosne z budowa, a dopiero w styczniu maja zaczac projektowac. Cos napiete te terminy. Ciekawe ktora taka znana pracownia. A pierwsza wersje (ta na tablicy jest 2) z tego co pamietam projektowala chyba firma z Katowic (ci sami ktorzy hale lub Nemo).
CYTAT(Master @ sob, 18 gru 2010 - 18:12) *
Lepsza lokalizacja to Centrum - teren przy "Małpim Gaju" po wyburzonej starej kamienicy
Dawno temu byly informacje, ze teren nalezy do inwestora CH Pogoria i w przyszlosci planuja tam rowniez hotel.
Master
czyli ta głowna/wysoka czesc hotelu bedzie stała rownolegle do Al. Róz czy Legionów Polskich ?
Wedlug pierwszych wizualizacji miala byc wzdluz Al. Roz. Te postawione przy ulicy jakos roznia sie i nie pasuja do tej ostatniej z DZ.
Ta ostatnia powyzsza wizulizacja daje mi zupelnie inny poglad. Na pierwszych glowna czesc miala byc na dole obok Nemo, a z gornej mieli czasowo zrezygnowac. Z tej najnowszej widac jakby hotel mial powstac na samej gorze przy rogu Al. Roz i Legionow.
BARES
CYTAT
Hotel jak jajo wyrośnie koło aquaparku
Milena Nykiel

Trzygwiazdkowy hotel sieci Holiday Inn wyrośnie na skarpie koło aquaparku Nemo w Dąbrowie Górniczej.

Stroma działka osłaniająca park wodny Nemo od ul. Legionów Polskich i Alei Róż od dawna budziła zainteresowanie inwestorów. Trudno wyobrazić sobie lepszą lokalizację - centrum miasta oddalone jest o rzut beretem, a kilka kilometrów dalej działa hala Expo-Silesia.

Ten kawałek parku Hallera był jednak terenem rolnym, dlatego na sprzedaż ziemi pod inwestycje nie zgadzały się władze miasta. Dopiero uchwała radnych pozwoliła warszawskiej firmie EF Nieruchomości na zakup działki w 2008 roku. Zatrudniona przez firmę pracownia architektoniczna niemal od razu przystąpiła do projektowania w sąsiedztwie aquaparku nowoczesnego hotelu. - Chcemy wypełnić hotelową lukę na mapie Zagłębia - zapowiadał inwestor.

Z części planów musi jednak zrezygnować, bo budynki, trzeba by postawić zbyt blisko skarpy. Na przesunięcie gmachów w głąb nie godzi się natomiast zarząd aquaparku. - Wydaliśmy krocie na baterie słoneczne dogrzewające wodę w basenach. Nie możemy pozwolić, aby zostały teraz zasłonięte - mówi Antoni Marcinkiewicz, prezes spółki Nemo Wodny Świat.

Mimo to na skarpie pojawiła się niedawno tablica budowlana, informująca o rozpoczęciu inwestycji. - Nie poddajemy się. Zdajemy sobie sprawę z ograniczeń, jakie nakłada na nas kształt terenu, dlatego hotel projektowany jest już po raz trzeci. Mamy nadzieję, że ostatni - zapewnia Marcin Majchrowicz, reprezentujący EF Nieruchomości.

Hotel, który będzie siecią słynnego Holiday Inn, został sprytnie wkomponowany w skarpę. Będzie miał siedem pięter, w przekroju przypomina jajko, co pozwoli na zachowanie przestrzeni między skarpą a ścianą - wyjaśnia Majchrowicz.

Przy okazji powstaną też wielopoziomowy podziemny parking, przeszklona kawiarnia na szczycie i specjalny tunel łączący hotel z aquaparkiem. Dzięki łącznikowi dąbrowski Holiday Inn będzie pierwszym w Polsce obiektem hotelowym, w którym goście będą mieli do dyspozycji cały kompleks basenów, brodzików, zjeżdżalni i saun. Inwestor musi jednak zrezygnować z część konferencyjnej i handlowej obiektu.

Rozpoczęcie prac zaplanowano na połowę roku. Inwestycja ma kosztować około 50 mln zł.
Slyzaba
Profeska ;-)

CYTAT
a kilka kilometrów dalej działa hala Expo-Silesia
szer
CYTAT(Slyzaba @ wto, 22 mar 2011 - 21:41) *
Profeska ;-)

CYTAT
a kilka kilometrów dalej działa hala Expo-Silesia

Może przez Będzin jechali? Albo targi przesunęli ;D
Na szczescie jest wybrany juz operator. Znowu przesuniety termin, ale poprzedni od razu wydawal sie nierealny. Szkoda, ze okrojony, szczegolnie sala konferencyjna. A tablica juz jest bardzo dawno i nic nie mowi o rozpoczeciu wink.gif
Dave
Póki nie zobaczę ZAAWANSOWANYCH robót na tym terenie (tak samo w przypadku innych dawno zapowiadanych inwestycji i hoteli) to nie uwierzę! Zapewne znowu się termin przesunie sad.gif No i kurde, gdzie tam się ma zmieścić hotel na takim wąskim terenie i spadzistym? :|

PS. Przecież Hotel Gołębiewski ma swój zespół basenów i saun! To jakiś to pierwszy hotel z tym "systemem"?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.