Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria - po otwarciu
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zibar
Park jest wreszcie oświetlony, co przy nadchodzących krótkich dniach jest ważne

dla tych co nie widzieli smile.gif
savalas
no niezła akcja z tym exi sportem. No ale tandetne sieciówki zawsze omijałem z daleka.
Sebastian22
Wreszcie oświetlili ten park - powinien już rok temu byc oświetlony...
Dave
Ale w Słowacji Exi Sport cały czas działa i nie splajtował!
Leszek
W Polsce chyba też - o ile wierzyć ich stronie. Zresztą coś mi się kojarzy, że była informacja, żeby reklamacje itp. zgłaszać do sklepu w Krakowie.
Padziu
Z tego co wiem to w Plejadzie Exi Sport nadal działa więc to chyba dotyczyło tylko sklepu z DG
Sebastian22
CYTAT(Padziu @ sob, 07 lis 2009 - 14:22) *
Z tego co wiem to w Plejadzie Exi Sport nadal działa więc to chyba dotyczyło tylko sklepu z DG

Tak, zlikwidowali sklep w DG a nie zwineli sie calkiem z Polski.....
Rokko31
Ale to kwestia czasu jak Exisport zniknie z Naszego rynku, tam pracują niestety amatorzy i oszuści, nie chodzi mi o pracowników a o kadrę pseudo menadżerską. Z menadżera z DG śmiała się cała Pogoria był tak nieudolny że musieli zamknąć sklep...
:)
CYTAT(Zibar @ wto, 03 lis 2009 - 11:14) *
Park jest wreszcie oświetlony, co przy nadchodzących krótkich dniach jest ważne

Juz jakis czas temu pojawilo sie info ale bez zdjec. Nie jest jednak podswietlona kladka mimo, ze ma przeciez lampy. Wogole to oszczedzaja z oswietleniem parkingu obok kina - czesc lamp wylaczona, a reszte wylaczaja wczesniei wychodzi sie z kina po ciemku.

Oczywiscie nie jest oswietlone najbardziej uczeszczana alejka. Nie dosc ze waska to nie zrobili na niej slupow oswietleniowych. Nadzieje, ze po remoncie "palacyku" bedzie nowe glowne dojscie. To z parkingu obok kina tez jest nedzne.

PS. Noi mamy juz rok od otwarcia.
O kolejnych inwestycjach mamy osobne tematy - jak OBI, czy 3 etap po OBI (w temacie o budowie Pogorii)
vacu
CYTAT(:) @ nie, 08 lis 2009 - 22:08) *
Wogole to oszczedzaja z oswietleniem parkingu obok kina - czesc lamp wylaczona, a reszte wylaczaja wczesniei wychodzi sie z kina po ciemku.

I tak można się cieszyć, że w ogóle uruchomiono oświetlenie parku. Akurat pracuję przy systemach sterujących m.in. oświetleniem przy galeriach/marketach i raczej w tym roku trend jest taki, że przychodzą inwestorzy (nie tylko nowi ale i istniejące kilka lat galerie) i pytają: "co by tu można wyciąć i ile na tym możemy zaoszczędzić?". Także ja bym się nie dziwił jeżeli niedługo pod/w marketach będzie nieco ciemniej/chłodniej, kryzys po prostu.
st1111
I winda po tygodniu pracy znów popsuta.Ale wiaderek na przecieki jakby mniej.
Master
Natomiast w miejscu po sklepie Hot Oil otwarto juz inny sklep z odziezą. A w miejscu planowanego wczesniej Sphinxa, bedziemy miec Chińszczyzne Ha Long wink.gif Tak wiec wolnych lokali coraz mniej i mam wrazenie ze ruch jest coraz wiekszy
Bartek
CYTAT(Master @ pią, 11 gru 2009 - 13:24) *
A w miejscu planowanego wczesniej Sphinxa, bedziemy miec Chińszczyzne Ha Long wink.gif Tak wiec wolnych lokali coraz mniej i mam wrazenie ze ruch jest coraz wiekszy

Fajnie smile2.gif
Master
No ja tez jestem na Tak wink.gif
vacu
CYTAT(Master @ pią, 11 gru 2009 - 13:52) *
No ja tez jestem na Tak wink.gif

Niestety zwykle w galeriach "chińszczyzna" ma tyle wspólnego z chińszczyzną co wietnamska "zupka chińska" smile2.gif, oby w tym przypadku było inaczej smile2.gif
Sebastian22
To jakie lokale pozostają wolne? Te dwa obok siebie po Monnari i czymśtam, Van Helder i tyle?? aa No i zapomniałem o dużym i czołowym lokalu po ExiSport...."chińszczyznę kiedy otworzą? będzie obok KFC tak?
Mamy 2 watki o CH Pogoria:
- projekty, plany i budowa
- po otwarciu, handel, sklepy, wrażenia itp

Posty dotyczace rozbudowy zostaly przeniesione do drugiego.

Fajnie z tym Ha Long. To jest jakas siec i czy to ma cos wspolnego z tym snf (51).gif http://www.halong.com.pl/ ?

Mam nadzieje ze Sphinx w DG kiedys sie pojawi, a zaczeli sie juz odradzac po tym ich kryzysie i aferze. Moze w tym rozbudowanym palacyku.

Ciekawe kogo znajda na miejsce Exi, bo z tym chyba najtrudniej. No i zwija sie UMBRO - likwidacja.
trafilem przypadkiem na TVS, a tam transmisja na zywo z Pogorii. Zapowiadali, ze kolejne laczenia dzisiaj i jutro. patrze na www CH, a tam w programie maja byc miedzy innymi slaskie szlagiery dry.gif
Dziwne, ze sie jeszcze nie orientuja. Mysla, ze sciagna tu Slazakow?
Bartek
CYTAT(:) @ sob, 12 gru 2009 - 11:56) *
Fajnie z tym Ha Long. To jest jakas siec i czy to ma cos wspolnego z tym snf (51).gif http://www.halong.com.pl/ ?

HaLong jest w Sosnowieckiej Plejadzie, więc pewnie Ci sami co z Sosnowca. Natomiast czy Ci z podanej przez Ciebie strony www? Nie mam pojęcia.
Leszek
CYTAT(:) @ sob, 12 gru 2009 - 14:58) *
trafilem przypadkiem na TVS, a tam transmisja na zywo z Pogorii. Zapowiadali, ze kolejne laczenia dzisiaj i jutro. patrze na www CH, a tam w programie maja byc miedzy innymi slaskie szlagiery dry.gif
Dziwne, ze sie jeszcze nie orientuja. Mysla, ze sciagna tu Slazakow?

Miałem to nieszczęście być w Pogorii właśnie w momencie, kiedy owe 'ślagry' były śpiewane - żenada, dno i 5 metrów mułu angry.gif

Wymiotło nas do M1, tam było dużo ciszej...
CYTAT

Ile można się prosić o windę przy centrum handlowym?
Milena Nykiel
2010-01-05, ostatnia aktualizacja 2010-01-05 10:05

Centrum handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej działa od prawie półtora roku. Ale winda zamontowana przy prowadzącej do niego kładce była czynna tylko kilka dni. - Właściciele hipermarketu mają nas w nosie - mówią rozżaleni niepełnosprawni.

Na zamontowanie windy nalegał nadzór budowlany. - Bez niej nie otworzymy ani Pogorii, ani kładki - grozili inspektorzy. Podziałało. Inwestor - firma Maryland Real Estate, po wybudowaniu metalowego przejścia nad ulicą Sobieskiego, zbudowała przy nim nowoczesną przeszkloną windę i dokument odbioru budowlanego został podpisany. Szkopuł jednak w tym, że Pogorię otwierano jesienią 2008 roku, a kartka z napisem "winda nieczynna" do dziś wisi na przezroczystych drzwiach windy.

Zdezorientowali klienci od miesięcy dopytują się o nią w Pogorii. - Wysłałem kilkadziesiąt maili i nic. Niedawno targałem po stromych schodach wózek z dzieckiem. Szyn w nich nie ma, bo jest przecież winda. Spadł śnieg i schody były śliskie. Mało brakowało i mogło dojść do nieszczęścia. Może wtedy ktoś wreszcie zająłby się problemem - denerwuje się Robert Gwiazda, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej.

Najbardziej na nieczynną windę narzekają jednak osoby niepełnosprawne. - To wstyd, żeby przez tak długi czas nikt jej nie uruchomił. Może to zwykły bubel, który nigdy nie miał działać? - zastanawia się 23-letni Piotrek z Dąbrowy Górniczej jeżdżący na wózku inwalidzkim.

- Winda działała, ale z przerwami przez pięć dni - zauważył Marek Bujakowski, ojciec niepełnosprawnego Fabiana. Mieszkają w pobliskim wieżowcu i mają windę "na oku". - Bez niej jest problem z przedostaniem się na drugą stronę ulicy. Musimy przejść prawie kilometr pod budynek PZU albo niewiele mniej z drugiej strony, pod byłą Hutę Bankową. Innej możliwości nie ma - rozkłada ręce Bujakowski.

Anna Skrocka, rzeczniczka prasowa firmy Maryland, umywa ręce. - My już nie odpowiadamy za obsługę windy. Przekazaliśmy ją nowemu właścicielowi - urzędowi miasta w Dąbrowie Górniczej - wyjaśnia.

- To prawda - przyznaje Marcin Bazylak z biura prasowego dąbrowskiego magistratu. - Mieliśmy jednak pecha, bo krótko po przejęciu windy ktoś wybił w niej szybę i czekamy na naprawę w ramach gwarancji.

Bogdan Zanecki, przewodniczący dąbrowskiego Neuronu, stowarzyszenia zajmującego się osobami niepełnosprawnymi, przekonuje, że powód unieruchomienia windy jest inny. - Poszło o umowę na prąd. Najpierw do windy podłączono tymczasowe napięcie, ale potem zamontowano stałe przyłącze. Kwestia, kto ma płacić za użytkowanie windy, pozostała nierozwiązana - mówi Zandecki.

Unieruchomioną windą zaniepokojona jest także Ewa Pieczykolan, radna z Dąbrowy Górniczej, która od niedawna pełni też funkcję społecznego koordynatora do spraw osób niepełnosprawnych. - O windzie wielokrotnie mówiliśmy na sesjach rady miasta. Obiecuję, że zajmę się sprawą i winda zacznie wreszcie działać - mówi Pieczykolan.

Zandecki zapowiada, że jeśli radna słowa nie dotrzyma, zorganizuje wielką pikietę przy kładce. I miasto naje się wstydu. - Bo ile jeszcze możemy się prosić o jej uruchomienie? - pyta.

Inna sprawa, ze kladka ma tez oswietlenie, ktore chyba nigdy nie dzialalo.

A co do ruchu w CH, to ostatnio za kazdym razem mialem problem z zaparkowaniem. Trzeba sie najezdzic zeby znalezc miesjce. No ale to byl najbardziej goracy okres i zobaczymy co bedzie teraz. W kazdym razie pisalismy o tym, ze w "normalnym" czasie tez zdarzaja sie problemy. Cekawe co bedzie za rok po otwarciu OBI, bo parking powiekszy sie minimalnie.
Prosty
Nikt nie napisal, ze w heliosie sie dzisiaj cos palilo kolo 14. Jak ktos zna szczegoly, niech da znac.
Ja wiem tylko tyle, ze na jakis czas (nie wiem na ile, przyszedlem akurat na otwarcie) wszystkich ewakuowali i zamkneli CH. Po otworzeniu na gorze strasznie czuc bylo spalony plastik i 3 strazakow bodajze stalo. Dalej nic nie wiem, bo czekalem az otworza chinczyka
Master
Byłem w Pogorii ok godz 19, nic nie zauwazyłem Helios otwarty, w sobotem ok 18 bardzo duzy ruch w ch, mysle ze nie jest z tą naszą pogorią juz takzle jak na początku
luket
CYTAT
Największa transakcja na rynku centrów handlowych od dwóch lat

pm;les 2010-01-11, ostatnia aktualizacja 2010-01-11 12:20:27.0

Fundusz MGPA Europe Fund III za trzy centra handlowe: Karolinkę w Opolu, Pogorię w Dąbrowie Górniczej oraz opcję kupna centrum handlowego w północnej Polsce, zapłaci 236 mln euro

Transakcja to ewidentny znak, że na rynku centrów handlowych powoli kończy się marazm. Przez ostatnie miesiące nie było żadnej większej umowy, jeśli chodzi o kupno-sprzedaż takich obiektów. Właściciele zwyczajnie bali się wystawiać je na rynek. Powód? Chętnych do zakupu było mało.

Fundusze inwestycyjne, zwyczajowy nabywca podobnego typu obiektów, lizały rany odniesione wskutek kryzysu. Banki nie chciały pożyczać funduszom pieniędzy na podobne transakcje.

Na dodatek handel w centrach mocno ucierpiał wskutek kryzysu. Od kilkunastu miesięcy centra odwiedza o 10-15 proc. osób mniej niż w czasach gospodarczej prosperity, która zakończyła się w połowie 2008 roku. I kupują mniej. Sprzedaż w niektórych sieciach, np. odzieżowych, jest na metrze niższa o 30 proc.

Sklepy mają za to dużo większe koszty. Przede wszystkim przez słabego złotego. Czynsze rozliczane są w euro. Koszt najmu wzrósł nawet o 30-40 proc. Większość sieci - zwłaszcza odzieżowych - zakupy robi za granicą. Płaci w euro albo w dolarach, np. Chińczykom, jednak towar sprzedaje w większości za złote. Spadają więc marże (już i tak niskie, bo klienci wybierają tańsze rzeczy).

Umowa między Mayland Real Estate a MGPA może świadczyć o tym, że niektórzy gracze zaczęli się już przygotowywać do ożywienia na rynku handlowym.

Transakcja jest największą umową tego typu od dwóch lat. MGPA kupił CH Karolinka w Opolu (70 tys. m kw. powierzchni do wynajęcia, centrum w ubiegłym roku odwiedziło 6,5 mln osób) oraz kompleks handlowy Pogoria zlokalizowany w centrum Dąbrowy Górniczej (36 tys. m kw. do wynajęcia, kompleks odwiedziło w ubiegłym roku 4,8 mln osób).

Jak twierdzi Mayland, w porównaniu z poprzednim rokiem w obu lokalizacjach liczba odwiedzających wzrosła o 30 proc., a powierzchnia handlowa w obu obiektach jest wynajęta w ponad 98 proc.

Nabywca - MGPA - to prywatna grupa kapitałowo-doradcza zajmująca się inwestycjami na rynku nieruchomości, działająca na rynkach Europy i Azji. Zarządza nieruchomościami o łącznej wartości 11 mld dolarów. Sprzedawca to Mayland Real Estate.

Analitycy z Cushman & Wakefield przewidują, że po roku 2010 nastąpi znaczące zmniejszenie podaży nowych centrów handlowych. "Przyniesie to spadek dostępności powierzchni na wynajem, wzrost stawek czynszowych i w konsekwencji odwrócenie obecnego trendu rynkowego".

Ciekawe, czy to oznacza jakieś zmiany w naszej Pogorii...
st1111
Przy tej cenie sprzedaży wychodzi na to że inwestor chce odzyskać zainwestowaną forsę bez zysku.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Najwieksza...-r-2074842.html

Wypada że średnio 13 tys osób w ciągu dnia odwiedza Pogorię-no cóż pewnie mam kłopoty ze wzrokiem

Ale i tak interes wygląda na pewny 1800euro za metr jeżeli jest to powierzchnia użytkowa powinno zwrócić się za 3 lata a umowy podpisane na 6.5roku czyli jeszcze 5 lat jeżeli sklepy nie będą bankrutowały powinno się zwrócić.
REALny
Nie paliło się tylko było zwarcie przewodów w Heliosie wink.gif

Ewakuacja trwała ok. 1,5h cała Akcja zaczęła się o 12;30
mydliczek
To nie było zwarcie tylko ktoś palił fajki w toalecie koło Heliosa.
Wczoraj sklepy dostały pismo z informacją o tym zdarzeniu. I w związku z tym przypominają, że na terenie centrum handlowego obowiązuje całkowity zakaz palenia.
savalas
w którym miejscu jest chińska knajpa, bo byłem ostatnio w Pogorii na dole i nie zauważyłem, a na góre nie właziłem, koło MC Donalda gdzieś ?
szer
Na górze. Jest McDonald's, KFC i ta chińska knajpa
Sebastian22
Tam gdzie miał być niby Sphinx ??
szer
Tak smile2.gif

Na planie centrum handlowego na stronie lokal jest oznaczony numerkiem 113
Sebastian22
Tak myślałem....a jak pozostałe puste lokale - 2 po Monnari i po ExiSporcie? aa no i VanHelderze....
mydliczek
1 lipca większa część Pogorii zostanie zamknięta. W ekspresowym tempie zostanie dobudowane piętro, by zwiększyć konkurencyjność tego centrum wobec innych w regionie. Bo w takiej formie Pogoria jest za mała i sobie nie radzi.
NeoKs
Dobry żart prima aprilisowy tongue.gif
Leszek
A tak na serio: widzieliście billboard reklamujący czeladzkie M1 na ścianie budynku obok Pogorii? Zarys czterech Pogorii i hasło w stylu "Pogoria jest do kąpania, kupuj u nas" (cytat może być mocno niedokładny,ale sens oddaje) laugh.gif
Dave
Mi te billboardowe hasła reklamowe MM się ogólnie podobają smile2.gif

Już w Płocku była "afera" bo tam są wywieszone hasła "Warszawę mamy gdzieś" czy w Piotrkowie Trybunalskim ponoć kiedyś było "Niech Łódź spływa" itp. tongue.gif

A na S-86 między Katowicami a Sosnowcem jest tez hasło co mi się podoba: "Witamy w ZAGŁĘBIU... niskich cen" ;-)
vacu
CYTAT(Dave @ pon, 05 kwi 2010 - 08:57) *
Mi te billboardowe hasła reklamowe MM się ogólnie podobają smile2.gif

Już w Płocku była "afera" bo tam są wywieszone hasła "Warszawę mamy gdzieś" czy w Piotrkowie Trybunalskim ponoć kiedyś było "Niech Łódź spływa" itp. tongue.gif

A na S-86 między Katowicami a Sosnowcem jest tez hasło co mi się podoba: "Witamy w ZAGŁĘBIU... niskich cen" ;-)

Nie mogę nie przypomnieć świetnego z naszego "podwórka", bo mi się najbardziej podobał ten plakat z Sosnowca: "Wy macie dworzec? To co z tego! My mamy Media Markt!" laugh.gif
Degland
Jeśli już jesteśmy przy MM i jego reklamie przy S-86, to proszę:
CYTAT(Leszek @ czw, 01 kwi 2010 - 22:53) *
A tak na serio: widzieliście billboard reklamujący czeladzkie M1 na ścianie budynku obok Pogorii? Zarys czterech Pogorii i hasło w stylu "Pogoria jest do kąpania, kupuj u nas" (cytat może być mocno niedokładny,ale sens oddaje) laugh.gif

Heh mialem o tym dawno temu napisac i zapomialem smile2.gif blizsze jest "Pogoria jest do plywania, my do kupowania". Do tego narysowane wszystkie Pogorie z zaglowkami.

Przy okazji przenosze posty do tematu o biezacym funkcjonowaniu. Ten dotyczy rozbudowy.
Zibar
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 17 sty 2010 - 13:25) *
Tak myślałem....a jak pozostałe puste lokale - 2 po Monnari i po ExiSporcie? aa no i VanHelderze....

Po Van H działa już nowa kawiarnia, bodaj Złoty Róg, jak dziś tam przechodziłem to już było czynne.
mydliczek
Po ExiSport ma być Reserved. Już coś robią po każdym zamknięciu CH. Mają otworzyć jakoś po wakacjach. I zamknęli sklep Soda.
PERELKADG
19 i 20 czerwca zapraszamy na „Weekend z gwiazdami M jak Miłość”!
Gośćmi specjalnymi wydarzenia będą aktorzy serialu: Teresa Lipowska, Witold Pyrkosz i Robert Moskwa!

Będzie mini plan filmowy, gdzie klienci CH Pogoria zaimprowizują z aktorami krótkie scenki, które zarejestrowane i zapisane na płytę CD, będą na pewno miłą pamiątką!
Aktorzy będą rozdawać autografy i pozować do wspólnych zdjęć!
Master
Zauważyłem ze zamknieto Ice cafe-zielona budka, oraz Sunset Suits. Oprócz tego zamknieto sa dawne ExiSport , Soda, Monnari i cos tam jeszcze
vacu
CYTAT(Master @ sob, 31 lip 2010 - 18:03) *
Zauważyłem ze zamknieto Ice cafe-zielona budka, oraz Sunset Suits. Oprócz tego zamknieto sa dawne ExiSport , Soda, Mohito i cos tam jeszcze

Reserved na dole i Reserved Kids na górze jeszcze. Byłem dziś w "Pogorii" po baaaardzo długiej przerwie i powiem, że wrażenie było przygnębiające, co drugi sklep zamknięty (no może przesadzam ale sporo tego i wcale nie są to lokale "na peryferiach" galerii jak to ma miejsce gdzie indziej) huh.gif
Kamil_
Reserveda to dopiero otwierają ;-)
vacu
CYTAT(Kamil_ @ sob, 31 lip 2010 - 21:07) *
Reserveda to dopiero otwierają ;-)

Hehe no jak mówiłem sporadycznie bywam w "Pogorii" to i nie wiem co się zamyka a co otwiera rolleyes.gif
W każdym razie pozastawiane w wielu lokalach witryny sprawiają przygnębiające wrażenie unsure.gif
Sebastian22
No trochę się zmieniają najemcy...mnie to nie dziwi bo np. dwa drogie sklepy z eleganckimi ciuchami w DG to chyba za dużo (Sunset Suits i BYTOM) natomiast brakuje mi w Pogorii sklepu z ubraniami sportowymi, jest praktycznie tylko UMBRO (gdzie od ponad pol roku pisze likwidacja - to chyba taki chwyt??) a gdzie inne marki? Dawniej w Exi można było coś kupić jeszcze z tego asortymentu.

Druga sprawa to kawiarenki - tutaj widzę najwiekszy ruch jest w Empik Cafe, może dlatego że przy wejściu głównym no i latem są stoliki na okrąglaku na zewnątrz...druga kawiarenka koło akwarium też już zmieniła raz brand, teraz zamknęli tą na górze. Miejsce dobre na gastronomie bo przy ruchu z/do kina. Na pewno coś tam się otworzy podobnego.
BARES
Skatepark w CH Pogoria
Centrum Handlowe Pogoria przygotowało nową atrakcję dla młodzieży. W sobotę, 7 sierpnia przy Pogorii zostanie uruchomiony Skatepark. Tor będzie czynny w godzinach otwarcia centrum. Skatepark to propozycja Centrum Handlowego Pogoria na ciekawe i aktywne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Profesjonalną rampę ustawiono przy alejce prowadzącej do centrum od strony parku. Będzie tu mógł ćwiczyć każdy kto jeździ na rolkach, deskorolce czy BMX.

Na co dzień wyczynom skaterów będzie towarzyszyć muzyka, emitowana z centrum za pomocą głośników. Natomiast do końca sierpnia w piątki i soboty w Skateparku będą odbywać się także występy DJ’skie w godzinach: od 14:00 do 20:00.

Skatepark pozostanie czynny do 31 października 2010 r. Wstęp do Skateparku jest wolny.

zagłebieinfo
Sebastian22
Coś robią w dwóch lokalach zamkniętych obok siebie.....ciekawe czy będzie to jeden najemca czy nie, wejście jest dokładnie "zaizolowane" ścianką gipsową...jakieś przecieki?
st1111
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 03 paź 2010 - 20:21) *
Coś robią w dwóch lokalach zamkniętych obok siebie.....ciekawe czy będzie to jeden najemca czy nie, wejście jest dokładnie "zaizolowane" ścianką gipsową...jakieś przecieki?

Oj na pewno powstanie jakiś sklep z damskimi szmatami-teraz taka moda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.