pulsatilla1214
Wed, 10 Apr 2013 - 20:45
to złotokap, zwany też złotym deszczem (

) (zdeklarowany zwalczacz robinii ma to u siebie w ogródku). środkowo-południowoeuropejski, u nas jak dotąd nie wykazuje się inwazyjnością
jednak nie polecam jak ktoś ma dzieciaki - w parkach w Anglii z pergolami złotokapowymi zamyka się je specjalnie, żeby obciąć po kwitnieniu zawiązywane nasiona - jedne z najbardziej trujących substancji roślinnych Europy
girlandy złotokapowe śliczny stary osobnik rósł kiedyś koło wejścia na cmentarzu ewangelickim w Katowicach, ale najwyraźniej komuś się nie podobał. W DG na Kościuszki pod PZPR/biblioteką jakieś słabowite kiedyś widziałem
Bathurst
Wed, 10 Apr 2013 - 22:49
Złotodeszcz
Mnie się podoba. Takie coś w Parku Hallera mieć, zaprosiłbym dziewczynę na randkę :-) ( ze piętnaście lat temu, heh).

Uploaded with
ImageShack.us....no dlaczeeego nie
Slyzaba
Thu, 11 Apr 2013 - 19:53
Robi wrażenie - można wrzucać do budżetu partycypacyjnego ;-)
maseur
Thu, 11 Apr 2013 - 21:47
taka instalacja dla budżetu miasta byłaby śmiesznie tania, efekt powalający, na pewno o wiele lepsza inwestycja niż debilne nasadzenie na skwerach ozdobnej kapusty tuż przed zimą
Bathurst
Thu, 11 Apr 2013 - 22:41
Park Hallera poza budżetem partycypacyjnym. Ale, ale piszcie wniosek i..... zróbcie mi taki na działce
zgadzam się
Bathurst
Sun, 14 Apr 2013 - 22:02
to już wiosna

Uploaded with
ImageShack.us
Bathurst
Mon, 20 May 2013 - 22:29
Na Manhattanie w okolicach kościoła można spotkać wieczorami jeża

Uploaded with
ImageShack.us
Leszek
Mon, 20 May 2013 - 23:49
Na Starówce w Gołonogu też często można (było?) je spotkać:
prezes
Mon, 20 May 2013 - 23:56
na Starówce w poprzednich latach często można było spotkać jeże, w tym roku jeszcze nie widziałem; za to ostatnio koło Urzędu Skarbowego przepuszczałem takiego jednego jadąc samochodem
Master
Tue, 21 May 2013 - 08:14
Na Mydlicach w okolicach spitala tez było i to sporo, czesto mozna było je zobaczyc. Tera poliwkidacji szpitalnego parku juz raczej tak nie bedzie
Bathurst
Tue, 21 May 2013 - 21:35
Jeże były to teraz wiewióreczka
ta z naszego Podlesia

Uploaded with
ImageShack.us
Bathurst
Thu, 06 Jun 2013 - 12:15
Bathurst
Tue, 18 Jun 2013 - 16:20
CYTAT
Bunt mieszkańców Strzemieszyc Wielkich. Nie chcą kompostowni
Autor: Łukasz Dytko opublikowano 18 czerwca 2013 w dziale D. Górnicza, Ekologia · 0 Comments
Huta Katowice, Koksownia Przyjaźń, fabryka lusterek, ubojnia kurczaków, huta szkła, a teraz kompostownia, której mieszkańcy Strzemieszyc Wielkich mówią stanowczo stop. – Nie chcemy żyć w takich warunkach. Mamy dość pyłu, smrodu i hałasu – zaznaczyli dąbrowianie.
W tym miejscu ma powstać kompostownia - fot. Łukasz Dytko
W tym miejscu ma powstać kompostownia – fot. Łukasz Dytko
Strzemieszyczanie nie zgadzają się na budowę kolejnego obiektu przemysłowego, który miałby funkcjonować na terenie spółki Remondis przy ul. Puszkina.
W tym celu mieszkańcy wystosowali petycje, pod którymi podpisało się mnóstwo osób. – Boli nas to, że w miejscu, w którym mieszkamy od urodzenia jest prowadzona legalnie gospodarka odpadami. Nazywa się ją produkcją paliwa alternatywnego, ale w rzeczywistości są to mielone odpady komunalne, niesegregowane - przekonywali mieszkańcy, którzy w poniedziałek spotkali się z przedstawicielami władzy samorządowej. – Cały czas czekamy na opinie od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska oraz od sanepidu. Jesteśmy w trakcie analizy pism od mieszkańców, więc nie zostały podjęte jeszcze żadne decyzje – przekazał Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej.
Więcej informacji na ten temat opublikujemy w kolejnym wydaniu naszego tygodnika.
http://www.twojezaglebie.pl/dabrowa/jednos...ca-kompostowni/
Grzegorz-dg
Sun, 30 Jun 2013 - 13:13
A ja mam pytanie jak wam się podoba zieleń w centrum miasta na placu wolności przed PKZ szczególnie w tych klombach winobluszcz pnący.
Bathurst
Mon, 01 Jul 2013 - 03:12
generalnie to chyba jest ok ale jakoś nie przyglądałem się szczególnie. Generalnie wiele nowych nasadzeń drzew i krzewów w DG wygląda ciekawie, obserwowałem podczas kwitnienia i podobają mnie się na ogół.
tytus
Mon, 01 Jul 2013 - 08:02
Winobluszcz jest spoko, tylko te uschnięte drzewa pod nim mogliby wymienić na trochę żywe
Grzegorz-dg
Thu, 11 Jul 2013 - 10:01
No te uschnięte drzewa to prawda chyba musiały zachorować bo we wcześniejszych latach zawsze miały liście a teraz stoją suche i winobluszcz się po nich pnie.Ostatnio się przyjżałem krzewom na ulicy T.Kościuszki chodzi mi o tą główna aleje gdzie jest pomnik wiele tych iglaków ,krzewów się rozrosło są nieprzycinane na bieżąco,niektóre pousychane ,warto aby ktoś z urzędu zobaczył te krzewy jak one wyglądają może warto by na jesieni posadzidz nowe iglaki krzewy a te stare powycinać.Mnie podobają się w Będzinie te kompozycje kwiatowe na trawnikach w postaci dzbanów z kwiatami efektywnie to wygląda.
Bathurst
Wed, 17 Jul 2013 - 09:18
CYTAT
Atak na komary
Tam, gdzie będzie to możliwe, do oprysków zostanie użyta maszyna, a w miejscach niedostępnych pracownik spryska teren ręcznie.
W związku z tegoroczną plagą komarów skutecznie uprzykrzających życie mieszkańców podjęto decyzję o wykonaniu oprysków w tych częściach miasta, gdzie owady były najbardziej dokuczliwe.
W ramach środków przeznaczonych na ten cel zostaną opryskane parki: Hallera, Śródmiejski, Zielona, Staszica, Podlesie (razem z ulicą), Tysiąclecia, Brzozowy, okolice wszystkich czterech Pogorii, Wywierzyska w Strzemieszycach, park przed kościołem na ul. Majewskiego, amfiteatr w Ząbkowicach, tereny należące do Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych, Bulwar Olszowa, lasek przy ul. Podłęknickiej, Planty i Mydlice Północne oraz Południowe.
Opryskane zostaną także place zabaw przy ulicach Gilowej, Żwirki i Wigury, Łaziennej, Świerkowej i Białostockiego oraz pasy drogowe ulic Niemcewicza, Letniej, Marianki, Ratanice, Gwardii Ludowej (wraz z łącznikiem do Rybaczówki), Pogoria, Kryniczna, Hallerczyków, Majewskiego, Strzemieszycka, Rudna, Idzikowskiego, Łazowska, Dąbrowszczaków, Olimpijska, Mieszka I, Modrzewiowa i Zachodnia.
Teren oprysków wynosi łącznie 197,16 ha a całe przedsięwzięcie ma kosztować 19 400,54 zł.
Akcja zostanie przeprowadzona w II połowie lipca, uzależnione to będzie m.in. pogody. By ochronić populację owadów, przede wszystkim pszczół opryski będą odbywały się w nocy.
Tam, gdzie będzie to możliwe (pasy drogowe) do oprysków zostanie użyta maszyna, a w miejscach niedostępnych pracownik opryska teren ręcznie.
W przypadku takiej konieczności firma ponownie dokona oprysków we wskazanych miejscach.
Justyna Skrzekowska
http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-..._na_komary.html
mawwm
Wed, 17 Jul 2013 - 11:24
a nie lepiej "zatrudnić" nietoperze?
Przeciętny nietoperz jednego wieczora potrafi zjeść nawet 2000 komarów!
Bathurst
Fri, 19 Jul 2013 - 12:09
CYTAT(mawwm @ śro, 17 lip 2013 - 11:24)

problem w tym, że nie ma zbyt dużo nisz ekologicznych gdzie te ssaki mogłyby zamieszkać. Plastykowe zamykane szczelnie okna, adaptacje poddaszy robi swoje. U mnie na Manhattanie widzę jak śmigają gdy już się ściemni i faktycznie, mieszkając na szóstym piętrze mogę na noc zostawiać balkon otwarty - komarów brak.
PS. co do plastykowych okien to problem jest też nie tylko ze strychami ale i z piwnicami. Dawniej koty mogły wchodzić do piwnic w sposób swobodny więc szczurów i myszy nie było.
mawwm
Fri, 19 Jul 2013 - 13:47
CYTAT(Bathurst @ pią, 19 lip 2013 - 12:09)

CYTAT(mawwm @ śro, 17 lip 2013 - 11:24)

problem w tym, że nie ma zbyt dużo nisz ekologicznych gdzie te ssaki mogłyby zamieszkać. Plastykowe zamykane szczelnie okna, adaptacje poddaszy robi swoje. U mnie na Manhattanie widzę jak śmigają gdy już się ściemni i faktycznie, mieszkając na szóstym piętrze mogę na noc zostawiać balkon otwarty - komarów brak.
jest na to sposób
budki dla nietoperzymontuje się na termo modernizowanych blokach skrzynki dla jerzyków może pora pomyśleć o nietoperzach, chyba, że wierzymy iż wkręcają się we włosy
w Lelowie już sąi w Białymstoku"W województwie śląskim stwierdzono 23 gatunki nietoperzy, czyli prawie wszystkie (z wyjątkiem dwu) występujące w Polsce. Pod względem bogactwa gatunkowego tych ssaków województwo plasuje się w krajowej czołówce"
o nietoperzach konurbacji śląsko-dąbrowskiej
Bathurst
Fri, 19 Jul 2013 - 16:11
hmm, no niby tak ale z tego co wiem to takie budki służą jako kryjówki przejściowe przy przelotach pomiędzy kryjówkami letnimi a zimowymi. Buduje się je głównie przy lasach. No i guano - trzeba te skrzynki regularnie czyścić.
Generalnie sposób i tak zdrowszy niż chemiczne opryski.
pulsatilla1214
Fri, 19 Jul 2013 - 16:35
..jednym z najczęstszych u nas w mieście, zwłaszcza w chłodnej porze roku, jest mroczek posrebrzany, wciska się wtedy w szczeliny budynków, czasem do mieszkań,
terroryzował też np. nasz szpital miejski kiedyś przed Wigilią

Uploaded with
ImageShack.us
Grzegorz-dg
Tue, 30 Jul 2013 - 07:38
Wczoraj zobaczyłem że na Placu Wolności pojawiły się tablice przedstawiające aranżacje zieleni na przestrzeni lat w różnych punktach miasta są zdjęcia przed i po jak wygląda zieleń.
Slyzaba
Tue, 30 Jul 2013 - 10:42
Zrobiłeś może jakieś fotki?
Grzegorz-dg
Wed, 31 Jul 2013 - 08:48
No Właśnie nie ,może ktoś jak będzie w centrum to zrobi fotki i wrzuci tu na forum.
Grzegorz-dg
Thu, 01 Aug 2013 - 12:29
Sylwek zrobiłeś może foto tych tablic.
Mały77
Fri, 02 Aug 2013 - 06:34
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 01 sie 2013 - 12:29)

Sylwek zrobiłeś może foto tych tablic.
Galeria na FB
Slyzaba
Fri, 02 Aug 2013 - 10:27
Ciekawa inicjatywa z pokazaniem zmian w zieleni (pomijając fakt kosztów) - zrobiła na mnie spore wrażenie. Szczególnie stare zdjęcia, gdzie są jakieś klepiska ziemi, rozjeżdżone przez auta...
matidg
Tue, 06 Aug 2013 - 19:00
CYTAT
Dąbrowa się zieleni. Tylko czy nie jest to za drogie?
Jej utrzymanie kosztuje ponad 6 mln zł rocznie. Bywa tematem politycznych sporów i burzliwych dyskusji mieszkańców. Zieleń miejska w Dąbrowie Górniczej od lat wzbudza zachwyt, ale i kontrowersje. Teraz roślinno-kwiatowe miejskie aranżacje można obejrzeć na wielkoformatowych fotografiach, które stanęły przed Pałacem Kultury Zagłębia.
- W radzie miejskiej od lat toczymy dyskusje o ogromnych pieniądzach, które przeznaczamy na zieleń. Wciąż powtarzam, że w okresie jesiennym i zimowym, można sporo zaoszczędzić, choćby rezygnując z nasadzeń słynnych już bratków, które jeśli w ogóle przetrwają do wiosny, zamiast cieszyć oko mieszkańców, marnują się, a potem szpecą rabatki w najbardziej reprezentacyjnych częściach miasta. Uważam, że powinniśmy ograniczyć wydatki na ten cel o ok. 20 proc., a pieniądze przeznaczyć choćby na naprawę placów zabaw czy chodników - przekonuje radny Tomasz Pasek.
Z taką argumentacją nie zgadza się radny Piotr Bobrowski, który przekornie nakłania zwolenników obcięcia wydatków na zieleń, aby wskazali swoje dzielnice i konkretne miejsca, w których pielęgnację roślin należałoby ograniczyć. To stanowisko podziela Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej. - Mieszkańcy są już przyzwyczajeni do pewnych wysokich standardów w zakresie pielęgnacji zielni. Można się wydatkom przyglądać, ale wysoka jakość wiąże się z kosztami - zwraca uwagę prezydent.
Teraz efekty "zielonej polityki" mieszkańcy mogą ocenić sami podczas oglądania wystawy przed Pałacem Kultury Zagłębia. Ekspozycja potrwa do 12 sierpnia. Potem na pl. Wolności stanie wystawa historyczna "To i owo o Dąbrowie Górniczej". Urzędnicy czekają na propozycje mieszkańców dotyczące tematów kolejnych ekspozycji.
Cały tekst:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2bD2NMSYc
Bathurst
Tue, 06 Aug 2013 - 19:08
CYTAT
Dąbrowa się zieleni. Tylko czy nie jest to za drogie?
06.08.2013 18:35
Wystawa przed Pałacem Kultury Zagłębia
Wystawa przed Pałacem Kultury Zagłębia (fot. materiały prasowe)
Jej utrzymanie kosztuje ponad 6 mln zł rocznie. Bywa tematem politycznych sporów i burzliwych dyskusji mieszkańców. Zieleń miejska w Dąbrowie Górniczej od lat wzbudza zachwyt, ale i kontrowersje. Teraz roślinno-kwiatowe miejskie aranżacje można obejrzeć na wielkoformatowych fotografiach, które stanęły przed Pałacem Kultury Zagłębia.
- W radzie miejskiej od lat toczymy dyskusje o ogromnych pieniądzach, które przeznaczamy na zieleń. Wciąż powtarzam, że w okresie jesiennym i zimowym, można sporo zaoszczędzić, choćby rezygnując z nasadzeń słynnych już bratków, które jeśli w ogóle przetrwają do wiosny, zamiast cieszyć oko mieszkańców, marnują się, a potem szpecą rabatki w najbardziej reprezentacyjnych częściach miasta. Uważam, że powinniśmy ograniczyć wydatki na ten cel o ok. 20 proc., a pieniądze przeznaczyć choćby na naprawę placów zabaw czy chodników - przekonuje radny Tomasz Pasek.
Z taką argumentacją nie zgadza się radny Piotr Bobrowski, który przekornie nakłania zwolenników obcięcia wydatków na zieleń, aby wskazali swoje dzielnice i konkretne miejsca, w których pielęgnację roślin należałoby ograniczyć. To stanowisko podziela Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej. - Mieszkańcy są już przyzwyczajeni do pewnych wysokich standardów w zakresie pielęgnacji zielni. Można się wydatkom przyglądać, ale wysoka jakość wiąże się z kosztami - zwraca uwagę prezydent.
Teraz efekty "zielonej polityki" mieszkańcy mogą ocenić sami podczas oglądania wystawy przed Pałacem Kultury Zagłębia. Ekspozycja potrwa do 12 sierpnia. Potem na pl. Wolności stanie wystawa historyczna "To i owo o Dąbrowie Górniczej". Urzędnicy czekają na propozycje mieszkańców dotyczące tematów kolejnych ekspozycji.
to ja mam propozycje - niech miasto zrobi wystawę ze zdjęciami obszarów chronionych. Łącznie z Lipiennikami, źródliskami na Zakawiu i Szałasowizną ( która dalej jest cenna ale jednak wypadła z listy)
Niech te zdjęcia będą też dobrane na zasadzie kontrastu.Np. Można się pochwalić np. nowymi platformami drewnianymi w UE "Młaki nad Pogorią" ale dla równowagi pokażcie jak od strony kolonii domków zrzucane do użytku są zwały ziemi z odpadkami po remontach domów.
Cały tekst:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2bD1vfquo
pulsatilla1214
Wed, 14 Aug 2013 - 11:11
kilka migawek z późnoletnich łąk Szałasowizny
łąka krwiściągowa:

Uploaded with
ImageShack.uskoniopłoch łąkowy o poetyckiej nazwie, rzadki gatunek łąk trzęślicowych, koni z Szałasowizny jeszcze wszystkich nie wypłoszył

Uploaded with
ImageShack.usczarcikęs łąkowy z tych diabelskich łąk

:

Uploaded with
ImageShack.usgoryczka wąskolistna konkurująca o palmę pierwszeństwa w dziedzinie kolorystycznej głębi

:

Uploaded with
ImageShack.uskruszczyk błotny już w sumie przekwitł, trafił się jakiś spóźnialski:

Uploaded with
ImageShack.usdziewięciornik błotny z kolei walczy o pierwsze miejsce w dziedzinie skomplikowania budowy i symetrii kwiatu:

Uploaded with
ImageShack.usi może kilku latających mieszkańców łąki, modraszek ikar:

Uploaded with
ImageShack.usz cyklu małe jest piękne uroczy czerwończyk... uroczek

Uploaded with
ImageShack.uswkurzający miejscowe mrówki zżeracze krwiściąga, modraszek nausitous....:

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us ....i nieco większy telejus, od greckiego
teleios, czyli
doskonały 
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Grzegorz-dg
Wed, 14 Aug 2013 - 14:18
Witam macie może jakieś pomysły sugestie co zrobić lub jakimi drzewami zastąpić te suche obecnie które są na Placu Wolności aby to wyglądało estetycznie i ładnie szczególnie że drzewa które są tam .Narażone są na różne czynniki szkodliwe pod placem przebiegają sieci teletechniczne i to też ma wpływ na ich wzrost,i wygląd.Były donice z iglakami które też po jakimś czasie zaczęły usychać .Może jest w naszych szeregach jakiś pasjonat ,znawca przyrody.Witam macie może jakieś pomysły sugestie co zrobić lub jakimi drzewami zastąpić te suche obecnie które są na Placu Wolności aby to wyglądało estetycznie i ładnie szczególnie że drzewa które są tam .Narażone są na różne czynniki szkodliwe pod placem przebiegają sieci teletechniczne i to też ma wpływ na ich wzrost,i wygląd.Były donice z iglakami które też po jakimś czasie zaczęły usychać .Może jest w naszych szeregach jakiś pasjonat ,znawca roślinności.
yaku
Thu, 15 Aug 2013 - 23:13
pulsatilla - piękne zdjęcia ... a i opis pełen pasji..gratulacje
Bathurst
Sun, 18 Aug 2013 - 18:42
CYTAT(yaku @ czw, 15 sie 2013 - 23:13)

pulsatilla - piękne zdjęcia ... a i opis pełen pasji..gratulacje

o tak, masz Yaku rację - zdjęcia świetne a sam Pulsatilla to człowiek całkowicie oddany pasji przyrodniczej
Grzegorz-dg
Thu, 26 Sep 2013 - 18:43
Chciałem się z wami podzielić taką oto ciekawostką jadąc tramwajem od Będzina porównywałem jak w Dąbrowie wygląda trawa pomiędzy torowiskiem a drogą w stosunku do Będzina i u nas jest o wiele ładniej i estetyczniej i firma OFI zajmująca się zielenią miejską częściej kosi trawę drugą rzeczą na którą zwróciłem uwagę to jest zadbany i estetyczny klomb są posadzone iglaki i kwiaty przy wjeżdzie z Będzina do Dąbrowy Górniczej.Na wszystkich większych skrzyżowaniach w mieście są rabaty kwiatowo-iglakowe.Kolejną rzeczą która wygląda estetycznie i poprawia wizerunek tego miejsca są na całej długości pasażu chodnikowego na osiedlu Mydlice donice betonowe z rożną roślinością pnącą. kwiaty bardzo ładnie to wygląda.W Parku Hallera na skarpie należy też dostrzec napis z kwiatów Dąbrowa Górnicza widoczny z ulicy .Na Alei Róż piękne klomby z kwiatami w pasie drogi plus Róże kwitnące latem na wspominanej ulicy.Na Placu Wolności i ulicy 3go maja wiszące surfinie na latarniach .Dobrym tego przykładem była wystawa na Placu przed PKZ ukazująca zmiany w zieleni miejskiej na przestrzeni lat jakie zaszły i różnice są drametralnie widoczne na plus ,jednak ta kwota około 6,5 ml zł przeznaczana co roku z budżetu miejskiego nie idzie na marne .A jakie wy macie odczucia co do zieleni miejskiej co by trzeba zmienić poprawić w których rejonach miasta zainwestować w zieleń i nasze uwagi wyślemy do urzędu miasta.
Grzegorz-dg
Tue, 08 Oct 2013 - 12:25
Wczoraj zauważyłem ciekawą aranżacje w zieleni miejskiej na Mydlicach w klombie biegnącym przez cały pasaż chodnika jest posadzona kapusta ozdobna i do tego roślinność pnąca ciekawie to wygląda.
Leszek
Tue, 08 Oct 2013 - 12:40
Dzisiaj sadzili kapusty na "Rondzie Budowniczych HK" - ot, jesień idzie
Pewnie i niektórzy radni w końcu się znów ożywią, odzyskując cel w życiu
Bathurst
Tue, 08 Oct 2013 - 13:36
CYTAT(Leszek @ wto, 08 paź 2013 - 12:40)

Pewnie i niektórzy radni w końcu się znów ożywią, odzyskując cel w życiu

.gif)
sami nie żrą a innym żałują
Bathurst
Sun, 10 Nov 2013 - 21:03
to dziwne ale wieczorami ( a są chłodne bo to już połowa listopada) wyraźnie słyszę pod blokiem jak idę z psem...cykanie. Świerszcze o tej porze roku????
pulsatilla1214
Mon, 11 Nov 2013 - 23:26
wczoraj w łęgu ugryzł mnie komar
cykają też nietoperze, ale nie tak ciągle i jednostajnie
pulsatilla1214
Wed, 08 Jan 2014 - 08:11
zimowy powojnik pnący z Ząbkowic, telefoniczny

Uploaded with
ImageShack.us
Bathurst
Wed, 08 Jan 2014 - 16:08
CYTAT
Dąbrowa Górnicza wycinka drzew: wycięli drzewa na Kasprzaka
I taka właśnie sytuacja ma miejsce w Gołonogu. Na osiedlu Kasprzaka. Tutaj od wielu, wielu lat na skwerze przed blokiem numer 50 rosły sobie dwie śliwy. Jak twierdzą mieszkańcy tego właśnie bloku nikomu nie przeszkadzały, nie rosły zbyt blisko chodnika, a wiosną pięknie pokrywały się kwieciem. I nagle, kilkanaście dni temu, zniknęły. Po prostu zostały zrównane równo z trawnikiem. Taka sytuacja nie tylko zdziwiła, ale także zasmuciła mieszkańców bloku. – Nie mamy pojęcia komu mogły przeszkadzać te drzewa. Przecież tak pięknie zakwitały, potem rosły na nich śliwki. Dla dzieciaków to był prawdziwy raj. Ich wycięcie to zupełnie niezrozumiała decyzja. Czasami mamy wrażenie, że u nas drzewa wycina się dla zasady i tylko dlatego, by je wyciąć. Bez sensu – mówią nam mieszkańcy bloku przy ul. Kasprzaka 50.
Sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja, prosząc o wykaz zgód na wycinkę drzew w rejonie ulicy Kasprzaka. I co się okazało? Zgodnie z wykazem Urzędu Miejskiego w rejonie ul. Kasprzaka miasto wydało zgodę na następujące wycinki: Kasprzaka 29 – 1 brzoza, Kasprzaka 19 – 18 drzew i krzewów (brzozy, wierzby, topole i bez czarny), Kasprzaka 28 – 1 jarząb, Kasprzaka 38a – 1 klon pospolity, Kasprzaka 30,38 i Tysiąclecia 21 – 1 grochodrzew, 1 świerk i 7 wierzb, Kasprzaka 70 – 2 brzozy, Kasprzaka skwer – 5 świerków, 6 żywotników.
– W 2013 roku wydano dziewięć decyzji dotyczących wycinki drzew przy ul.
Kasprzaka. O wycinkę wnioskowały firmy usytuowane w tym rejonie, wspólnoty mieszkaniowe, Spółdzielnia Mieszkaniowa Podlesie i PWiK – informuje Lucyna Stępniewska z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.
Dąbrowa Górnicza wycinka drzew: pierwsza klatka zadecydowała
Nie ma wśród nich śliw ze skweru przy ul. Kasprzaka 50, ale jak wyjaśnia nam Alicja Kustosz, kierowniczka Administracji Osiedla Mieszkaniowego nr VIII SM Lokator, przy wycince drzew owocowych taka zgoda nie jest potrzebna.
– Wycinka drzew odbywa się zawsze z uzasadnionych względów. W tym przypadku o wycinkę śliw wnioskowali u nas mieszkańcy pierwszej klatki bloku przy ul. Kasprzaka 50. Na piętnaście mieszkań pod wnioskiem podpisali się lokatorzy jedenastu z nich. Argumentowali swój wniosek m.in. tym, że śliwki zaśmiecały chodnik, szczególnie, kiedy były już bardzo dojrzałe – wyjaśnia Alicja Kustosz.
Tak więc wynika z tego, że to lokatorzy bloku przy ul. Kasprzaka 50 powinni między sobą wyjaśnić teraz, dlaczego śliwy zniknęły, choć nie chcieli tego wszyscy mieszkańcy. Drzew jednak już nie ma, ale zawsze można wnioskować do spółdzielni o posadzenie nowych...
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...be4566fb1,1,3,5
Grzegorz-dg
Wed, 08 Jan 2014 - 23:57
Mnie zastanawia czy nie za dużo wycieli drzew w tamtym rejonie ulicy Kasprzaka 19.18 sztuk drzew i krzewów mieszka ktoś w tym rejonie i widział to.
pulsatilla1214
Sun, 12 Jan 2014 - 02:13
pierwsze dwa z Trzebiesławic, kolejne z Lasu Porębskiego
porzucony kochbunkier

ptasio wciąż zimowo - gile:

nieco gilowego koloru u roślin - torfowiec Warnstorfa:

kilmat Porębskiego Lasu:
Grzegorz-dg
Sun, 12 Jan 2014 - 14:49
Nasz;; fotograf miejski;;pan Dariusz Nowak w swoich ostatnich fotkach udokumentował wykarczowane brzegi i wały rzeki Czarnej Przemszy na Zielonej ,orientuje się ktoś czemu służyć ma taki zabieg wycinki.
Leszek
Sun, 12 Jan 2014 - 15:21
A nie w związku z wspominanym parkiem linearnym?
pulsatilla1214
Mon, 13 Jan 2014 - 02:37
CYTAT
czemu służyć ma taki zabieg wycinki
w teorii - także choćby ochronie przeciwpowodziowej; co/gdzie aktualnie RZGW Gliwice "konserwuje" i "ochrania" - nie wiem
Grzegorz-dg
Tue, 14 Jan 2014 - 14:45
Zauważyłem że dzisiaj przycinali korony drzew gałęzie w pasie drogi J.Piłsudskiego obok Damelu ,galeria Reden ,może ma to związek z bezpieczeństwem użytkowników drogi ,zauważył ktoś też dość znacznie przycięte drzewa.
PaVLo
Sun, 19 Jan 2014 - 17:42
Wiecie może czemu wycinają drzewa na około Pogirii 3 ?, jak dzisiaj tamtędy jechałem to aż minie zatkało jak można tak zdegradować urok tego jeziora ... najgorsze, że nigdzie indziej nie były sadzone aby wyrównać straty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.