Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Przyroda, ekologia, ziele艅 miejska
> D膮browa G贸rnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
pulsatilla1214
Obserwacja p贸藕nym wieczorem, przed 21-wsz膮, by艂o juz niemal ca艂kiem ciemno i ju偶 si臋 zwija艂em znad jeziora. Wcze艣niej z p贸艂nocy dwie siwe przelatywa艂y i kolejny raz kormorany. Kormorany prawie zawsze jak jestem nad jeziorem widz臋 przelatuj膮ce ma艂ymi stadkami. Piskliwce te偶 sta艂y element, przybrze偶ny :wink:

Pi臋knie trzcina zaros艂a wschodni膮 zatok臋, prawda..? Poradzi艂a sobie, cho膰 zatopiona chyba na dwa - trzy metry miejscami. To co, za rok powinien zn贸w jaki艣 b膮k si臋 zatrzymac u nas, jak my艣lisz Pawelele biggrin.gif ? Tak rozleg艂e szuwary to w艂a艣ciwie ziszczenie si臋 naszego snu o ptasim raju 8) Jeszcze z trzcinowisk wy艂aniaja si臋 liczne wysepki, czy mo偶e chcie膰 czegos wi臋cej ornitomaniak biggrin.gif ?

A mo偶e i b艂otnej sowy si臋 doczekamy 8)? Na marginesie - owe "co艣 sowowatego" przelecia艂o nad p艂yciznami, kt贸re od Piek艂a s膮 wyj膮tkowo szerokie.
Pawelele
Z tym b膮kiem to hmm..... nie wiem czy nie za licha ta trzcina - fakt i tak nie藕le odbi艂a. Po偶yjemy zobaczymy.
Z tym ptasim rajem to jak zwykle si臋 przycz臋pi臋 :wink: - nieby tak ale quadowcy i teren贸wki jednak wje偶d偶aj膮 na p贸艂wysep - teraz to ju偶 nie l臋gi ale niedobrze bo si臋 przyzwyczaj膮 do tego miejsca... i na te wyspy na zatoce p艂yciznami gdzie goduj膮 chmary p艂az贸w te偶 docieraj膮 :evil:
Co do b艂otnej to kwestia szcz臋艣cia - mo偶e si臋 trafi - tu i tam si臋 s艂yszy 偶e kto艣 widzia艂 - znajomy ma info 偶e ju偶 bodaj z dwa razy pod Olkuszem widywano - raz jaki艣 frajer my艣liwy ustrzeli艂 :evil: :evil: :evil: , a raz znaleziono martw膮....
vacu
Witam!
Czy kto艣 si臋 mo偶e orientuje kto jest odpowiedzialny za eksterminacj臋 drzew w okolicach WSB [miasto? MZBM? mo偶e osoba z nazwiska?]?
Chodzi o to, 偶e np. wok贸艂 mojego bloku wyci臋to ju偶 wszystkie drzewa a te, kt贸re jeszcze stoj膮 maj膮 r贸偶nowy znak X a wi臋c d艂ugo nie postoj膮... sad.gif
Ja rozumiem, ze niekt贸re mog艂y by膰 chore czy co艣 ale wszystkie? Dodatkowo po s膮siadach kr膮偶y plotka, 偶e wycinaj膮 drzewa, 偶eby zrobi膰 parkingi dla WSB - czy kto艣 si臋 orientuje co艣 w tym temacie [mnie si臋 nie uda艂o znale藕膰 偶adnego oficjalnego info o tym]? Je艣li by艂aby to prawda to chyba p贸jd臋 rzuci膰 w kogo艣 jajkiem...

Efekt jest taki, 偶e moja okolica to b臋dzie wkr贸tce betonowe getto z艂o偶one z obrzydliwych blok贸w bez grama zieleni, te drzewa sta艂y od tylu lat i nikomu nie przeszkadza艂y a teraz jaki艣 sk... jednym ruchem r臋ki robi z mojej ulicy pustyni臋... Najch臋tniej bym do niego napisa艂 jednak w艂a艣nie nie wiem kto jest za to odpowiedzialny...

pees: przepraszam za ton wypowiedzi ale normalnie mnie rzuci艂o co艣 wczoraj jak zobaczy艂em, 偶e wyci臋li kolejne drzewa, zdrowe i stoj膮ce tam tyle lat...
pulsatilla1214
Dzi艣 mia艂em podobne spostrze偶enie co vacu w Centrum.

Ot贸偶 jad膮c 呕eglarsk膮 wzd艂u偶 o艣rodk贸w nad Pogori膮 I od wyp艂ywu Pogorii z jeziora a偶 po tory kolejowe Katowice - Warszawa spostrzeg艂em jedno wielkie pobojowisko na stokach starego nasypu kolejowego i poboczu drogi. Wyci臋to kilkaset pi臋knych brz贸z !

Jeszcze latem pami臋tam jak wspaniale tajemniczy tunel tworzy艂y ich zwieszaj膮ce si臋 ga艂臋zie. To ju偶 przesz艂o艣膰...

Ciekawy jestem kto je wycina艂 -ale poci臋te pnie i ga艂臋zie wida膰 na terenie o艣rodk贸w znajduj膮cych si臋 po drugiej stronie drogi. Co wi臋cej - wyr膮b by艂 prowadzony wyj膮tkowo nieudolnie - wiele drzew zosta艂o 艣ci臋tych na wysoko艣ci nawet metra, pier艣nicy - to skandal - 偶aden le艣nik nie pozwoli艂by sobie na tak膮 fuszerk臋. W tej chwili wzd艂u偶 drogi stercz膮 takie rozpaczliwe kikuty ca艂ymi rz臋dami.

Czy偶by w艂a艣ciciele o艣rodk贸w dostrzegli tanie 藕r贸d艂o opa艂u? Wiem, 偶e brzoza jest drzewem kr贸tkowiecznym, ale wyci臋to wszystkie, nie tylko te w wieku r臋bnym, stare, mog膮ce zwali膰 si臋 na drog臋. Zapewne taka przyczyna tej le艣nej hekatomby.

Pozostaje jeszcze mo偶liwo艣膰, 偶e szykuje nam si臋 zrobienie z 呕eglarskiej drogi z prawdziwego zdarzenia, a 艣cinka drzew jest przygotowaniem do poszerzenia drogi. Dotychczasowa bardzo utrudnia mijanie si臋 samoch贸d贸w, a ruch coraz wi臋kszy odk膮d niekt贸re o艣rodki przemieni艂y si臋 w luksusowe pensjonaty, kluby i restauracje.
pozdrawiam
Co do wyrębu drzew, to ja bym nie robił takiej paniki. W większości zachodnich miast ze względ贸w bezpieczestwa i z powodu niszczenia przez korzenie infrastruktury podziemnej dopuszcza się w miastach tylko drzewa szlachetne lub drzewa karłowate. do tego w Polsce przepisy dotyczące wyrębu drzew są chyba najostrzejsze na świecie.
pulsatilla1214
Oj pozdrawiam, co艣 widz臋 uwa偶asz mnie za panikarza laugh.gif

Zauwa偶 na jakim terenie opisana wycinka mia艂a miejsce. Tam jest jakakolwiek infrastruktura poza betnowymi p艂ytami biggrin.gif ? Wszelkie instalacje pewnie po o艣rodkach id膮. To nie ziele艅 miejska tylko las!

Sam nie wiem, czy czasem nie jest to teren Las贸w Pa艅stwowych - czy las gospodarczy zaczyna sie od drogi (呕eglarska) czy dopiero od dawnych tor贸w na nasypie. Notabene kilka lat temu przeprowadzono zr膮b zupe艂ny na do艣膰 d艂ugim odcinku po drugiej stronie nasypu - jakies kilkana艣cie hektar贸w. Tak偶e w du偶ej mierze brzozowego lasu :) Starego. I taka jest naturalna kolej gospodarki le艣nej, nic nie m贸wi臋 rolleyes.gif

Tyle, 偶e utracono pewien klimat 呕eglarskiej. Troch臋 trzeba, aby rany si臋 zabli藕ni艂y. I b臋dzie d艂uuugo 艂yso laugh.gif

B臋dzie wi臋cej s艂o艅ca, to pewne, ale przedtem tak jako艣naturalnie by艂o, o艣rodki by艂y niemal zagubione w lesie nad brzegiem jeziora na ko艅cu drogi donik膮d rolleyes.gif

B臋dzie mniej ptakow 艣piewaj膮cych wiosn膮, mniej zielonych listk贸w, ale to takie szczeg贸艂y, nie :) ? W ko艅cu w艂a艣ciciele o艣rodk贸w lepiej wiedz膮 jak pozyska膰 klienta i pewnie znaj膮 ich oczekiwania i potrzeby wink.gif
Hator
jezeli wycieto drzewa na potrzeby remontu/poszerzenia zeglarskiej to jestem za
jezeli zrobiono to ot tak sobie to poprostu skandal
jutro bede pisac do UM takze napoczne w mailu o tym - zobazcymy co Andrzej odpowie.

PS sam ewentualny remont drogi do osrodkow nie wystarczy - czesto tamtedy jezdze na rowerze i widze jak to niektore osrodki samym wygladem "zapraszaja" do siebie klientow - chyba sie tam czas zatrzymal biggrin.gif
pozd
pozdrawiam
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 11 2006, 09:49 PM) *
Oj pozdrawiam, co艣 widz臋 uwa偶asz mnie za panikarza laugh.gif

Oczywi艣cie moje wypowiedzi odnosz臋 do postu @vacu. Moim zdaniem trzeba si臋 zastanowi膰 powa偶nie nad problemem. Na takiej ulicy jak Cieplaka nie mo偶e by膰 du偶ych drzew, bo zniszcz膮 one kanalizacje oraz zatkaj膮 rynny. Co do sprawy parkingu to nic na ten temat nie wiem ale pewnie pr臋dzej lub p贸藕niej b臋dziemy si臋 musieli zmierzy膰 z tym tematem ale to mo偶e w innym w膮tku. Co do drzew na 偶eglarskiej to zapytajcie rzecznika, bo tam to akurat nie wiem po co wycieli te drzewa. W og贸le jestem za profesjonalnym podej艣cie do sprawy, kreowaniem zieleni w mie艣cie i nie tylko dyskutowaniu gdzie co艣 wycieli. Zawsze jest afera z tym wycinaniem. Ja osobi艣cie jestem za tym 偶eby mieszka艅cy wygl膮daj膮c przez okno mogli ogl膮da膰 jak najwi臋cej zieleni a nie 偶eby im zas艂ania艂a ca艂y 艣wiat 8 pi臋trowa sekwoja. Mam nadzieje, 偶e zostan臋 dobrze zrozumiany.
pulsatilla1214
pozdrawiam, ale chyba jak najbardziej si臋 rozumiemy :)

Masz racj臋, mo偶e powinni艣my za艂o偶y膰 po prostu w膮tek nowy np pt. "Ziele艅 miejska". I w nim wypowiada膰 si臋, tak偶e jakie mamy pomys艂y, a nie tylko relacjonowa膰 co gdzie艣 wyci臋li.

W prehistorycznych postach na forum wspomina艂em, 偶e bardzo mi si臋 spodoba艂 Wroc艂aw pod tym wzgl臋dem - przy ulicy D臋bowej rosn膮 sadzone jeszcze przez Niemc贸w pi臋kne, stare d臋by, przy Akacjowej akacje itd...

U nas na szcz臋艣cie zn贸w pojawi艂o si臋 wiele r贸偶 na Alei R贸偶, dosadzono naprawd臋 wiele szlachetnych, kar艂owych drzewek na Wi艣niowej. W tymroku po raz pierwszy te偶 na tak膮 skal臋 pojawi艂y si臋 kwietniki na trawnikach, nawet w miejscach, gdzie do tej pory ich nie by艂o (aksamitki, sza艂wie, starce). To du偶y plus - przeje偶d偶aj膮c przez Go艂on贸g znajomi byli pozytywnie zaskoczeni, od razu inaczej postrzega si臋 miasto widz膮c tyle kolorowych kwiat贸w.

Zgadzam si臋 z pozdrawiam, 偶e du偶e drzewa nie maj膮 racji bytu tuz przy blokach czy kamienicach np. Problem w tym, 偶e cz臋sto sadzi si臋 szybko rosn膮ce, osi膮gaj膮ce du偶e rozmiary drzewa celowo. Te 20,30,40 lat temu by艂o to powszechne. Dlaczego? Dlatego, by uzyska膰 szybko DU呕膭 MAS臉 ZIELENI. By 艣wie偶o wybudowane osiedle nie by艂o betonow膮 pustyni膮. Naturalne jednak jest, 偶e po tym czase powinno si臋 usun膮膰 coraz wi臋ksze drzewa (wspomniane przez Ciebie "sekwoje" to zapewne topole w艂oskie o strzelistym pokroju, powszechne jest te偶 sadzenie miesza艅c贸w euroameryka艅skich top贸l, o b艂yszcz膮cych li艣ciach i pot臋偶nym wzro艣cie laugh.gif

Cz臋sto te偶 zapominano o tym jakie rozmiary osiaga po ilu艣 latach sadzone drzewko, sadzone s膮 zbyt blisko (nawet tak popularne w ogr贸dkach domk贸w jednorodzinnych 艣wierki srebrne), a potem kaleczy przycinaj膮c, tworz膮c niezbyt estetyczny efekt.

A wyb贸r ma艂ych drzewek, du偶ych krzew贸w jest przeogromny! Cz臋sto pi臋knie kwitn膮, kolorowo przebarwiaj膮 si臋 jesieni膮, bez li艣ci ozdobne s膮 owocami. Teraz np. w Go艂onogu mo偶na zachwyca膰 si臋 dos艂ownie p艂on膮cymi czerwieni膮 koronami niedu偶ych jarz膮b贸w om膮czonych, w zimie drozdy b臋d膮 zajada艂y czerwone jagody ze smakiem. Takie drzewka rosn膮 powoli, nie rozsadzaj膮 te偶 korzeniami p艂yt chodnikowych.

Dla mnie tak偶e jest wa偶ne, aby do domu wpada艂o jak najwi臋cej s艂o艅ca. Mo偶e to dlatego, 偶e tak lubi臋 kaktusy laugh.gif
:)
a ja mam kolo domu sekwoje - wkoncu tez przyroda DG biggrin.gif
od posadzenia w kilka lat przerosla dom i wchodzi juz w kable energetyczne :/
@pulsatilla1214 - moze wiesz co to za gatunek bo hmm zrzuca na zime i jest wtedy niestety lysa
pulsatilla1214
tongue.gif

Ale poprosz臋 o kilka szczeg贸艂贸w. Rozumiem, 偶e to nie Ty j膮 sadzi艂e艣 dry.gif ?

Acha, na pocz膮tek 偶eby nie by艂o nieporozumie艅 - sekwoje (Sequoia sempervirens) nie wytrzymuj膮 naszego klimatu, marzn膮 przy jakich艣 minus 10 rolleyes.gif Czasem natomiast sadzone s膮 mamutowce (Seqoiadendron), marzn膮ce jednak偶e w czasie mro藕niejszych zim. Bardzp rzadko mozna spotka膰 te偶 metasekwoj臋, ale to drzewo nie ro艣nie do tak imponuj膮cych rozmiar贸w.

Pytanie pierwsze - to gatunek li艣ciasty czy iglasty? (sekwoje s膮 iglaste rolleyes.gif ). Je艣li zrzuca ig艂y na zime to na sto procent jest to modrzew. Je艣li to modrzew to na 90% modrzew japo艅ski, 10 % szansy, ze nasz rodzimy, europejski - rzadziej sadzony. Naj艂atwiej odr贸偶ni膰 japo艅skiego po wywini臋tych ko艅c贸wkach 艂usek szyszki (troch臋 jak japo艅ska pagoda, hihihi). Nasz ma proste 艂uski szyszek. Mo偶na tez pokusi膰 si臋 odr贸偶nianiem po barwie p臋d贸w - japo艅ski ma jakby r贸偶owawe m艂ode ga艂膮zki, a nasz krajowy 偶贸艂tawe.

Je艣li li艣ciasty - wspomniana topola w艂oska szybciutko ro艣nie. Ale jest jeszcze wielu kandydat贸w. Jakie艣 szczeg贸艂y, cho膰 og贸lny opis kszta艂tu li艣cia rolleyes.gif ?
vacu
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 12 2006, 12:11 PM) *
Oczywi艣cie moje wypowiedzi odnosz臋 do postu @vacu. Moim zdaniem trzeba si臋 zastanowi膰 powa偶nie nad problemem. Na takiej ulicy jak Cieplaka nie mo偶e by膰 du偶ych drzew, bo zniszcz膮 one kanalizacje oraz zatkaj膮 rynny. Co do sprawy parkingu to nic na ten temat nie wiem ale pewnie pr臋dzej lub p贸藕niej b臋dziemy si臋 musieli zmierzy膰 z tym tematem ale to mo偶e w innym w膮tku.

No ja oczywi艣cie wiem, 偶e nie mo偶na zostawi膰 wszystkich drzew ale:
- po pierwsze te drzewa rosn膮 tam od kilkudziesi臋ciu lat w podobnym otoczeniu i nikomu nie przeszkadza艂y. Teraz wybudowano kilka nowych blok贸w przy Starej i tam wycink臋 bym rozumia艂. Ale przy Cieplaka zero zmian...
- po drugie mo偶na by艂o wyci膮膰 drzewa chore/zagra偶aj膮ce bezpiecze艅stwu [np. wzd艂u偶 Starej - tam ju偶 kiedy艣 wichura przewr贸ci艂a drzewa i faktycznie by艂o niebezpiecznie] i ew. jakie艣 pojedyncze zas艂aniaj膮ce okna mieszka艅com [chyba, 偶e dotyczy to tej modernizacji kanalizacji na Cieplaka - ale czy dotyczy to tak偶e cz臋艣ci ulicy ko艂o WSB?]. Ale wycina si臋 wszystko jak leci - tak偶e zupe艂nie nikomu nie przeszkadzaj膮ce, zdrowe drzewa przy skwerkach. To mnie najbardziej dra偶ni. Poza tym je艣li faktycznie wyci臋to drzewa dla bezpiecze艅stwa to jeszcze p贸艂 biedy ale jak zobacz臋 na wiosn臋 budow臋 parkingu to mnie szlag trafi.

Jeszcze odno艣nie paniki - wiesz, to mo偶e nie panika ale w DG podoba艂o mi si臋 to, 偶e mimo, 偶e nie jest to miasto pi臋kne to jest tu sporo zieleni. Teraz doko艂a tylko obrzydliwe MZBM-owe bloki mam i niewiele 艂adniejsze "stare" bloki Metalurga. St膮d m贸j smutek sad.gif - te drzewa troch臋 maskowa艂y og贸ln膮 brzydot臋 okolicy...
Hator
odp z UM odnosnie wycinki na ul zeglarskiej

Na wniosek Polskich Kolei Pa艅stwowych SA Odzia艂 Gospodarowania Nieruchomo艣ciami w Katowicach 15 maja 2006 roku wydano decyzj臋 nr WER.7635-47/06 zezwalaj膮c膮 na usuni臋cie 171 drzew do ko艅ca lutego 2007 roku, w terminie poza okresem l臋gowym ptak贸w. Z uzasadnienia na wniosku czytamy i偶 drzewa zagra偶aj膮 bezpiecze艅stwu ludzi i mienia, za usuni臋cie drzew nie pobiera si臋 op艂at. Reguluje to art.86 ust.1 pkt 4 ustawy o ochronie przyrody

Na decyzji widnieje podpis naczelnika Wydzia艂u Ekologii i Rolnictwa, dzia艂aj膮cego z upowa偶nienia Prezydenta Miasta

w odpowiedzi zapytalem :
1) czy sa planowane w takim razie zalesienia terenu o tyle drzew ile wycieto?
2) czy planuje sie cos zrobic z ul zeglarska po wycieciu - w sensie poprawy estetyki, ktorej wycinka drzew spewnoscia duzo odjela ze swego klimatu.
pulsatilla1214
1.Kwestia, czy zezwolenie obejmowa艂o wycink臋 przy 呕eglarskiej wzd艂u偶 tor贸w kolejowych PKP Warszawa - Katowice (gdzie faktycznie ju偶 chyba dwa lata temu pierwsze dzrewa zacz臋to wycina膰), czy odcinek o kt贸rym wspomnia艂em - po zakr臋cie 呕eglarskiej pod k膮tem prostym.

2.Kolej na nasypie nie ma ju偶 nawet tor贸w (zdj臋te dwa lata temu oko艂o), chyba te偶 drzewa padaj膮c od wichr贸w nie lecia艂yby do g贸ry;-)? Czy droga z betonowych p艂yt wzd艂u偶 o艣rodk贸w przy zachodnim brzegu jeziora to teren PKP :) ?

3. Wyci臋to kilka razy wi臋cej ni偶 171 drzew. Mo偶na zreszt膮 艂atwo policzy膰.....
bzenek
Dziś zauważyem kolejne zmiany w drzewostanie Dąbrowy G贸rniczej.
Rozpoczęła się wycinka starodzewu wok贸ł kościoła Św. Antoniego w Gołonogu. Ostatnimi tygodniami jakaś ekipa pracowicie mierzyła i numerowała drzewa pomarńczową farbą. Jak się okazało sporą część przeznaczono do wycinki. Wycinka prowadzona jest na stoku między drogą łączącą ulicę Koscielną z cmentarzem a parkingiem. Duża część tych drzew była bardzo wiekowa i pewnie nie było innego wyjścia jak ich eksterminacja. Ale tak się jakoś smutno zaczyna robić na widok tej gołej skarpy mellow.gif
pulsatilla1214
To偶 to w granicach u偶ytku ekologicznego "Wzg贸rze Go艂onoskie"(poprawka - Zespo艂u Przyrodniczo-Krajobrazowego)!

Przy drodze ros艂y tam stare akacje, moze to je 艣ci臋li..? Dzi艣 jecha艂em nieco ni偶ej, drog膮 na nowy cmentarz, ale nie zauwazy艂em. Jutro musz臋 obluka膰 sytuacj臋.

P.S.

Pami臋tacie zdj臋cia ko艣cio艂a 艣w. Antoniego sprzed wojny..? Kiedy艣 ca艂a g贸rka by艂a 艂ysa... Jako艣 opcja z zielonym wzg贸rzem bardziej przypada mi do gustu...
----------
Faktycznie wycinka trwa na ca艂ego. Co ciekawe nie tylko starych drzew, ale wszystkiego co ro艣nie wink.gif 艁膮cznie z m艂odymi grabami np, grochodrzewy natomiast jeszcze si臋 trzymaj膮. Ciekawe czy doczekam si臋 odpowiedzi z UM wink.gif
Bathurst
Ad vocem "Wzg贸rza Go艂onowskiego" to sprostuj臋 偶e jest to zesp贸艂 przyrodniczo-krajobrazowy. Musz臋 si臋 tam wybra膰 swoj膮 drog膮 . Natomiast co do wycinki przy ul. 呕eglarskiej to PKP pewnie ma swoje racje tylko szkoda 偶e w o艣rodkach wypoczynkowych tam偶e po艂ozonych jakby teraz g艂osniej jest wink.gif
Pawelele
Pulsatilla1214 ju偶 sygnalizowa艂 ciekawe ptaki jakie nam si臋 pojawi艂y na naszym pojezierzu w temacie P4. No ale akurat szczeg贸lnie atrakcyjny jest teraz zb.Pogoria 3. Faktycznie w zupie 艂ysek mo偶na wy艂uska膰 czernice, g艂owienki, ogorza艂ki, g膮go艂y. By艂y te偶 szlachary ale ju偶 sie zmy艂y. Poza tym sporo jest tam te偶 mew. Aha - i jeszcze p贸艂nocny gatunek kaczki - markaczka - jeden m艂ody ptak siedzi (przynajmniej jeszcze przedwczoraj tam by艂) w rejonie cypla. W trzcinowisku tam偶e by艂a tez 1 w膮satka.
Chcia艂bym zwr贸ci膰 uwage forumowicz贸w na jeszcze jedn膮 spraw臋 - CI co mieszkaja w domach jednorodzinnych mo偶e maj膮 piwnice - warto by艂oby sprawdzi膰 czy nie zimuj膮 w nich jakie艣 nietoperze - ma艂e gatunki w艂a偶膮 przez nawet najmniejsze szczeliny i cz臋sto w takich przydomowych piwnicach nawet kilka nietoperzy wisi biggrin.gif
Gdyby艣cie jakie艣 znale藕li to dajcie zna膰 - aha i najlepiej za bardzo ich tam nie niepokoi膰 - mo偶na zrobi膰 szybciutko fotk臋 to si臋 oznaczy co to za gatunek - na foto musi byc widoczna dobrze g艂owa i ucho!!
Aha - a mo偶e w ciep艂ych miesi膮cach mieli艣cie akcj臋, 偶e Wam nietoperz wpad艂 do mieszkania. Jesli tak to te偶 napiszcie.
Pozdr!! :]
pulsatilla1214
Wpadam jak nietoperz, Pawelele laugh.gif !

Jako艣 nie spotka艂em si臋 do tej pory z tym rankingiem, jesli by艂 na forum to prosz臋 o usuni臋cie posta:

Powierzchnia park贸w spacerowo-wypoczynkowych, ziele艅c贸w i teren贸w zieleni osiedlowej na mieszka艅ca [m kwadr.]

1. Chorz贸w: 70,9
2. Tychy: 38,0
3. Bydgoszcz: 36,5
4. Gorz贸w Wlkp: 33,7
5. Katowice: 32,6
6. Sosnowiec: 32,1
7. D膮browa G贸rnicza: 31,9
8. Grudzi膮dz: 29,1
9. Olsztyn: 26,6
10. Gliwice: 26,4

偶r贸d艂o:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parki_i_teren...ne_w_Bydgoszczy

Brak danych z kt贸rego roku i kto przeprowadza艂 statystyk臋.

P.S.
Chyba to pi贸ra okrywowe krzy偶owki znalaz艂em, takie w szarobia艂e zygzaki. W linku, kt贸ry poda艂e艣 s膮 na zdj臋ciu identyczne. Dzi臋ki za pomoc!
pulsatilla1214
Kilka s艂onecznych dni i... mamy pierwsze oznaki wiosny laugh.gif W laskach nad Pogori膮 IV pojawily si臋 pierwsze tej jesieni, pi臋knie bia艂o-srebrzyste bazie na br膮zowo-purpurowych ga艂azkach, w sam raz pasuj膮ce na palm臋 wielkanocn膮, hihihihi. W moim ogr贸dku skalnym dwa tygodnie temu zakwit艂a b艂臋kitem majowa goryczka, jak wida膰 oznak wiosny coraz wi臋cej wink.gif Cho膰 tego roku pierwiosnki nie zakwit艂y jesieni膮 wink.gif

Wracaj膮c do wierzb - mo偶e kto艣 zwr贸ci艂 uwag臋 - po艣r贸d pozbawionych li艣ci 艂ozowych zaro艣li wyr贸偶nia sie teraz jeden gatunek wierzby - drzewka obwieszone srebrnymi, puchowymi bombkami, jak jakie艣 choinki. Szczeg贸lnie na ciemnym tle pod艣wietlone s艂o艅cem pi臋knie b艂yszcz膮c zwracaj膮 na siebie uwag臋. To wierzby pi臋ciopr臋cikowe (laurolistne), "bombki" za艣 s膮 delikatnymi skupiskami nasionek, taka budowa owocostan贸w u艂atwia wierzbie rozsiewanie si臋 i zasiedlanie nawet odleg艂ych od macierzystego drzewka teren贸w, st膮d (co wida膰 cho膰by wok贸艂 Pogorii IV) gatunek ten cz臋sto jest pionierem - jednym z pierwszych jakie si臋 pojawiaj膮 na dot膮d bezle艣nym terenie.
pulsatilla1214
Nawi膮zuj膮c do opisanego przez @pozdrawiam problemu ochrony drzew w Polsce - tak, istniej膮 u nas stosunkowo ostre przepisy dotycz膮ce ochrony przyrody, tyle tylko, 偶e... na papierze. W praktyce mo偶na wycina膰 co si臋 chce i gdzie si臋 chce. G艂o艣na by艂a sprawa wyci臋cia pomnikowych d臋b贸w w Puszczy Bia艂owieskiej kilkaset metr贸w od granicy polsko-bia艂oruskiej, Lasy Pa艅stwowe t艂umaczy艂y si臋 wskazuj膮c na oczyszczanie "pasa granicznego", kt贸ry jednak偶e z ka偶dej strony granicy wynosi zaledwie... pi臋膰 metr贸w rolleyes.gif

Takich spraw jest mn贸stwo, mo偶e mniej spektakularnych, a stare drzewa znikaj膮 z krajobrazu. Tak jak aleje przydro偶ne na Warmii i Mazurach, sadzone jeszcze przez Niemc贸w. Nie sa to drzewa chore, nie zawsze te偶 rosn膮 w bezpo艣redniej blisko艣ci dr贸g, budynk贸w, aby stanowi膰 dla nich zago偶enie. Ale i tak s膮 wycinane. Oczywi艣cie pozyskane drewno jest tym cenniejsze im pochodzi ze starszych i warto艣ciowszych gatunk贸w drzew (d臋by, jesiony, buki), a w dzisiejszych czasach gdy pieni膮dz sta艂 si臋 najwy偶sz膮 warto艣ci膮 stare drzewa sta艂y si臋 niezwykle cenne, tyle 偶e... po 艣ci臋ciu.

Kary za nielegalne wyci臋cie s膮 faktycznie wysokie, ale rzadko dochodzi do sytuacji ich nak艂adania. Poza tym zbyt 艂atwo mo偶na uzyska膰 zgod臋 na wycink臋 - takie wnioski za艂atwia si臋 hurtem najcz臋艣ciej nie badaj膮c sprawy i wierz膮c wnioskodawcy na s艂owo, nie weryfikuj膮c uzasadnienia. W D膮browie 艣rednio na kwarta艂 wydaje si臋 czterdzie艣ci kilka zezwole艅 na 艣ci臋cie drzewa (dane z BIP). Czy to ma艂o..?

I tak ko艅cz膮c par臋 danych do por贸wnania i przemyslenia:

Pomniki przyrody o偶ywionej w wojew贸dztwie 艣l膮skim:

B臋dzin 46

D膮browa G贸rnicza 3 (obecnie 8 drzew obj臋tych ochron膮 : 4 lipy drobnolistne, 1 jesion, 2 buki-fantomy w Podbuczynach i niewielki d膮b przed Sztygark膮 ze wzgl臋d贸w historycznych

Katowice 35

Sosnowiec 72 (!)

Tarnowskie G贸ry 108

Dane ze stycznia 2004 r. ( http://www.przyroda.katowice.pl/drzewa_pomnikowe.html)

I mo偶e jeszcze jeden przyk艂ad id膮cy z g贸ry, ze stolicy :) Warszawa : 393 pomniki przyrody obejmuj膮ce 2275 drzew (dane aktualne).
picaro
Drzewka ju偶 zrzuci艂y li艣cie, wieczorami temperatura spada poni偶ej zera,a d膮browa staje si臋 coraz mniej kolorowa, tylko 艣mieci jeszcze rzucaj膮 si臋 w oczy za nim przykryje je 艣nieg. A mo偶e by je tak posprzata膰?!!
Niestety nielegalne wyspiska to zmora naszego pi臋knego kraju, a D膮browa tez ma w tym sw贸j spory udzia艂. Przyk艂adowo przejazd kolejowy w centrum i taki ma艂y lasek po prawej jak si臋 jedzie w strone pogorii - wstyd!!!
A jak si臋 cz艂owiek wybierze na spacer do lasu, kt贸regokolwiek, to ju偶 wog贸le tragedia, czy my tak naprawd臋 musimy 偶y膰.

A teraz z innej beczki, co ludzie my艣licie o naszym przecudownym mini zoo na zielonej. Bo z mojej perspektywy to wygl膮d tak: zwirz臋ta zamkniete w przyciasnych klatkach, a wok贸艂 nich stada szczur贸w (zw艂aszcza po zmroku jest to szokuj膮cy widok). Do tego 艣mierdzi nie mi艂osiernie, co zapewne jest wynikiem tych ma艂ych klatek, biedne zwierzaki musz膮 艂azi膰 i spa膰 we w艂asnych odchodach, no jeszcze kwestia zimy, przecierz to nie jest normalne, 偶eby budka zbita z kilku desek zapewni艂a schronienie przed zimnem, wiatrem, deszczami 艣niegiem. Jestem za likwidacj膮 tego badziewia i oddania zwierz膮t w jakie艣 dobre r臋ce!! Jeszcze jak widze jak tam ludzie przyje偶dzaj膮 z dziecimi i im pokazuj膮 te cierpi膮ce zwierzaki to mnie obrzydzenie bierze, czego my ich uczymy? Przecierz zoabczy膰 dzika 偶yj膮cego w lesie to nie jest jaki艣 wielki problem, a takie odo艣wiadczenie gwarantuje, 偶e jest ciekawszym prze偶yciem dla ka偶deego cz艂owieka, wystarczy si臋 tylko rozejrze膰 w lesie, przystan膮膰 na chwil臋 i poobserwowa膰 ile zwierz膮t jest do oko艂a, po co te klatki, czego my si臋 boimy?

Jeszcz innym temat kt贸ry mnie nurtuje od d艂u偶szego czasu.
Mo偶e kto艣 wie kto jest odpowiedzialny za wypalnie ju偶 z roku na rok trzcin na tzw. u偶ytku ekologicznym pogoria 2 , w jakim celu to jest robione, przecierz tam kupe ptak贸w, ma gniazda! Dodatkowo ciekwi mnie kto bodaj偶e z rok temu obok z艂omowni na piekle w艂a艣nie od strony pogorii 2 wykopa艂 olbrzymie do艂y i co tam zakopa艂, bo teraz to tam jest jakie艣 poboiowisko, a z czasem boje si臋 偶e b臋dzie jakie艣 dzikie wysypisko.

A tych starych drzew obok pomnika przy wsb naprawd臋 szkoda, komu艣 bym r臋ce obcio艂 kto wyda艂 zezwolenie na ich wycinke, to by艂o przepi臋kne miejsce i tyle wspomnie艅 mam z nim zwi膮zanych. Zreszt膮 przynajmniej od dw贸ch lat masowo w naszym mie艣cie wycina si臋 drzewa, jest to przykre, a 偶adne nowe miniatury drzew nie zast膮pi膮 pot臋偶nych straodrzewi. Ale c贸偶 ca艂y nasz kraj w kwesti 艣rodowiska nie wiele robi, poza kilkoma organizacjami ekologicznymi, kt贸rych dzia艂膮nia w mediach i tak przedstwaia si臋 jako szkoldliwe spo艂ecznie, bo wstrzymuj膮ce rozw贸j, a czy tylko to naprawd臋 si臋 liczy, 偶eby mie膰 wi臋cej i wi臋cej kasy, nawet kosztem naszego zdrowia. Przykre ale kiedy si臋 obudzimy b臋dzie zap贸藕no, chyba 偶e Unia si臋 upomni o swoje, bo my nie potrafimy, i to o czym niestety si臋 nie m贸wi w mediach to fakt, 偶e je偶li szybko Polska nie poprawi projektu Natura 2000 (zg艂osili艣my do tego projektu tylko 3,2% powierzchni kraju, co jest 艣mieszne przy bior贸偶norodno艣ci jaka wyst臋puje u nas - s艂owacja zg艂osi艂a 30%) to Unia wstrzyma wiele z p艂yn膮cych do nas doatcji i na艂o偶y jeszcze kary, dotyczy to tak偶e rozbudowy kolejki na Kasprowy. Ale c贸偶 u nas nadal ochrone przyrody wi膮偶e si臋 z hamowaniem wzrostu gospodarczego i tym samym pomniejszaniem dobrobytu, a tak naprawd臋 to chodzi tylko o ineters dla kilku prominentnych os贸b i wielkich koroporacji. Dlaczego poprostu nie chcemy wykorzysta膰 naszego bogactwa naturalnego dla propmocji kraju tylko zrobi膰 z siebie 艣mietnik europy, problem le偶y chyba nie tylko w braku edukacji ale tak偶e naszej mentalno艣膰 --> patrz nielegalne wysypiska w ramach oszczedno艣膰 dla paru z艂otych miesi臋cznie.
Hator
odniose sie do zoo - myslalem czy by moze lepiej je jakas nie rozbudowac, ale jak wiadomo mamy problem z pieniazkami - wiec poki co wolalbym dla dobra zwierzat by zlikwidowano to mini zoo

odnosnie wycinki drzew - ludzie z biura prasowego odpisali mi odnosnie wycinki - jednak na pytanie czy beda gdzies w ramach rekompensaty sadzic nowe drzewa - odpowiedzi juz nie dostalem

mysle ze te sprawy powinny byc przedstawione w rozmowie z wladzami. Jesli miasto ma byc zielone (turystyka, rekreacja) to jak mamy sie promowac skoro sami wycinamy na lewo i prawo. Powinnismy zwiekszac albo choc upiekszac tereny zielone - a jak narazie to je zmniejszamy sad.gif
vacu
Otrzyma艂em odpowied藕 w sprawie drzew na Cieplaka i w okolicach. Generalnie chodzi faktycznie o to, 偶e wycinane s膮 na pro艣b臋 mieszka艅c贸w i "Metalurga" a tak偶e ze wzgl臋du na bezpiecze艅stwo [topole sa pono膰 kruche i 艂amliwe natomiast klony by艂y pochylone nad jezdni膮 i stanowi艂y zagro偶enie - nie znam si臋 na tym ale pewnie tak jest].
S膮 natomiast dwie dobre wiadomo艣ci - na wiosne maj膮 zosta膰 posadzone inne gatunki drzew, natomiast plotki o parkingu, o kt贸rych pisa艂em nie potwierdzi艂y si臋.

Tak wi臋c troch臋 mnie to uspokoi艂o aczkolwiek drzew mi dalej szkoda [przyzwyczai艂em si臋 wink.gif]

pees: przepraszam Pani膮 z Biura Prasowego za niecierpliwo艣膰 i problemy z serwerem wink.gif
pulsatilla1214
@picaro:
Mo偶e kto艣 wie kto jest odpowiedzialny za wypalnie ju偶 z roku na rok trzcin na tzw. u偶ytku ekologicznym pogoria 2 , w jakim celu to jest robione, przecierz tam kupe ptak贸w, ma gniazda! Dodatkowo ciekwi mnie kto bodaj偶e z rok temu obok z艂omowni na piekle w艂a艣nie od strony pogorii 2 wykopa艂 olbrzymie do艂y i co tam zakopa艂, bo teraz to tam jest jakie艣 poboiowisko, a z czasem boje si臋 偶e b臋dzie jakie艣 dzikie wysypisko.

Problem trzcin nieod艂膮cznie zwi膮zany z wypalaniem traw. Rozrywka gawiedzi w okolicach dnia wagarowicza.

Natomiast co do drugiego poruszonego problemu - nie trwa on rok.

Co najmniej od kilkunastu lat trwa rozkopywanie tego terenu. Pami臋tam moje pierwsze kroki z w臋dk膮, ju偶 w贸wczas nad Bagrami (PII) nios艂o si臋 stukanie kilof贸w "g贸rnik贸w" przekopuj膮cych ha艂d臋. W poszukiwaniu z艂omu? Najprawdopodobniej.

Teren jeszcze kilka lat temu nie by艂 tak ksi臋偶ycowy - rozkopana by艂a tylko niewielka cz臋艣膰. Jednak zniszczono las, zw艂aszcza od strony Pogorii I pojawi艂y si臋 wielkie przestrzenie, natomiast nad wpadaj膮c膮 do PII Pogori膮 ha艂d臋 rozje偶d偶a艂y spychacze. Ze z艂omowni..? Faktem jest, 偶e spora cz臋艣c syfu ha艂dowego ( grudki 偶u偶la, odpadki wszelkiego typu) zosta艂a zepchni臋ta do rzeczki! Sp艂yn臋艂a do jeziora. Jako艣 wtedy zacz臋艂y pada膰 w臋gorze, ale mo偶e to nie ma zwi膮zku..
Przy okazji zniszczono wysi臋ki wodne tu偶 ko艂o mostku, kt贸re porasta艂a pewna rzadka ro艣linka charakterystyczna dla wilgotnych w臋glanowych 藕r贸dlisk (zapomnialem jej nazwy, ale Czylok z prof. Celi艅skim zachwycali si臋 tym stanowiskiem w waloryzacji przyrodniczej naszego miasta par臋 lat wcze艣niej).

Wg mnie to nieprawdopodobny skandal, 偶e na granicy u偶ytku ekologicznego ma miejsce co艣 takiego! Do kogo nale偶y ten teren? Dlaczego od kilkunastu lat nie dokonuje si臋 rekultywacji ha艂dy, nie zalesia, a wprost przeciwnie, zaczyna by膰 coraz bardziej rozgrzebywana i teren wygl膮da coraz gorzej, na coraz wi臋kszej przestrzeni? Pogoria II mo偶e 艣mia艂o sta膰 si臋 wizyt贸wk膮 naszego miasta, ale jak kto艣 widzi skrz膮c膮 si臋 szk艂ami bur膮 ziemi臋 pe艂n膮 艣mieci to co ma sobie my艣le膰??? S艂ysza艂em nieraz opinie zdegustowanych ludzi, kt贸rzy my艣leli, 偶e mamy takie 艂adne jeziorka, byli nad Pogori膮 II pierwszy raz zach臋ceni opowie艣ciami, a tu co艣 takiego...

SKANDAL!!!

P.S.

W po艂owie pa藕dzienika "kopacze z艂omu" znie艣li do szcz臋tu 艣cie偶k臋, kt贸r膮 mo偶na by艂o z Bagr贸w skr臋caj膮c ze szlaku rowerowego wspi膮膰 si臋 na skarp臋 i jecha膰 na PIV. Wsio rozryte kilofami. Zazwyczaj w gumiakach jako w臋dkarz, dla mnie ma艂y problem, ale bez nich to pewnie znacznie gorzej ni偶 spacer na dworzec po czarnych plantach, o kt贸rym kiedy艣 wspominali艣my... wink.gif
picaro
tak mi si臋 zdawa艂o 偶e to znaczniej d艂u偶ej ni偶 roku ju偶 trwa ale jako艣 tak napisa艂em, bo czas mi ostatnio zpiernicza 偶e hooo, wi臋c chcia艂em byc ostro偶ny. og贸lnie dzi臋ki za informacje i mam nadzieje, 偶e uda si臋 co艣 w tej sprawie zdzia艂c, bo naprawd臋 szkoda tego jeziorka. szkoda te偶 tej ro艣linki ale ma nadziej, 偶e nie znikne艂a ona na dobre, a mo偶e by tak jak膮艣 konkretniejsz膮 forme ochrony tego terenu, cho膰 znaj膮c 偶ycie to pewnie si臋 nie wiele da zrobi膰 je偶li porostu ludzie tego nie zaczn膮 sznowa膰, bo u nas nawet park narodowy nie jest przeszkod膮 dla inwestycji szkodliwych dla 艣rodowiska, a co dopiero taki u偶ytek ekologiczny i tam jakie艣 ptaki i ro艣linki. ehhh

a moze by tak zorganizowa膰 jaki艣 dzie艅 sprz膮tania dla forumowicz贸w, przy okazji torche relaksu na powietrzu itp.
czas zacz膮膰 dzia艂a膰!!! i by艂o by mi艂o jak by wreszcie policja ze stra偶膮 miejsk膮 nie przymyka艂y oczu na problem nie legalnych wysypisk tylko wali艂a konkretne mandaty, a jak mi m贸wi膮 偶e kogo艣 ci臋zko z艂apa膰 za r臋k臋, to mnie 艣miech ogarania, znam bowiem przypadki, 偶e ludzie s膮 na tyle bezczelni, 偶e nawet wyrzucaj膮 pocztw贸ki z w艂asnym adresem, a to przecie偶 nie mal jak by si臋 kto艣 podopisa艂 wink.gif
Bathurst
Ostatnio www.zag艂臋bie.info poda艂o tak膮 informacj臋:
Wycinaj膮 drzewa

foto: Olgierd G贸rny

Wzg贸rze Go艂onoskie, na kt贸rym znajduje si臋 Sanktuarium 艢wi臋tego Antoniego z Padwy, decyzj膮 Rady Miejskiej w 2002 roku sta艂o si臋 Zespo艂em Przyrodniczo-Krajobrazowym. Nic wi臋c dziwnego, 偶e masowa wycinka drzew na tym terenie wzbudzi艂a w艣r贸d mieszka艅c贸w D膮browy G贸rniczej mn贸stwo kontrowersji. D膮browianie zaniepokojeni o los cennego przyrodniczo obszaru prosili nas o wyja艣nienie sprawy, bo pytanie, kt贸re wystosowali w tej sprawie do Urz臋du Miejskiego, pozostawiono bez odpowiedzi.
— Kiedy cztery lata temu Rada Miejska D膮browy ustanowi艂a Wzg贸rze Go艂onoskie Zespo艂em Przyrodniczo-Krajobrazowym uzasadniono t臋 decyzje w艂a艣nie tym, 偶e nale偶y zachowa膰 starodrzew. Zgodnie z ustaw膮 o ochronie przyrody teren ten posiada status zespo艂u przyrodniczo-krajobrazowego i uchwalone przez Rad臋 Miejsk膮 zakazy w chwili powo艂ywania go, nie pozwalaj膮 na niszczenie ro艣linno艣ci. Zakazy s膮 wyszczeg贸lnione na dw贸ch tablicach informacyjnych, a kilkadziesi膮t metr贸w od jednej z nich w艂a艣nie znikaj膮 drzewa — informuje 艁ukasz Krajewski.

Przedstawiciele d膮browskiego magistratu jednak uspokajaj膮, t艂umacz膮c konieczno艣膰 przeprowadzenia wycinki drzew wzgl臋dami piel臋gnacyjnymi i zapewniaj膮c, 偶e zanim przyst膮piono do prac uzyskano wszystkie wymagane przepisami zgody.
— W obr臋bie zespo艂u przyrodniczo-krajobrazowego "Wzg贸rze Go艂onoskie" - skarpa wykonano kompleksowe zabiegi piel臋gnacyjne. W ramach tych prac usuni臋to wyznaczone drzewa, dokonano wycinki i karczowania podrostu i samosiewu oraz krzew贸w na powierzchni 5 000 m. sze艣膰 wraz z ich uprz膮tni臋ciem. Zadanie to realizowa艂a firma, kt贸ra ma d艂ugoletni膮 praktyk臋 zawodow膮 w zakresie wykonywania zabieg贸w konserwatorsko-piel臋gnacyjnych i posiada uprawnienia do kierowania pracami konserwatorskimi w parkach zabytkowych — wyja艣nia Lucyna St臋pniewska z biura prasowego Urz臋du Miejskiego w D膮browie G贸rniczej.

(gk)

藕r贸d艂o: Dziennik Zachodni

Z tym obszarem cennym przyrodniczo to nie szala艂bym zbytnio - bowiem najcenniejsza z punktu widzenia przyrodniczego na tym terenie jest aleja kasztanowc贸w. Tak wi臋c sprawdzi艂em na w艂asne oczy i aleja jest ca艂a i niech r臋ka Boska powstrzyma kogokolwiek od wycinania jej. Natomiast mam pewne przemy艣lenie i chcia艂em si臋 nim podzieli膰. Ot贸偶 nasi Franciszkanie urz臋duj膮cy na g贸rce w "Zag艂臋biowskim Watykanie" chyba trac膮 przychody z "tacy" bo sprzedaj膮 ziemi臋 pod domki jednorodzinne. Pij臋 tutaj do sadu obok dawnej ( nie istniej 膮cej salki katechetycznej) - raz 偶e szkoda, bo chodzi艂o si臋 na jab艂ka i grusze jak w dzieci艅stwie by膰 powinno ( teraz to tylko te komputery :-) ). Dwa natomiast - niekt贸re drzewa owocowe w sadzie by艂y ju偶 wiekowe i atrakcyjne z punktu widzenia przyrodniczego. Dodam 偶e drzewa owocowe r贸wnie偶 mog膮 funkcjonowa膰 jako pomniki przyrody. Tylko czy teraz w nowych warunkach w艂asno艣ciowych przetrwaj膮? W ka偶dym razie sadu mi 偶al mad.gif
pulsatilla1214
Troch臋 off-topic, ale skoro zacz臋li艣my temat g贸rki... :)

Parafia 艣w. Antoniego wyzby艂a si臋 faktycznie wielu grunt贸w, tak偶e terenow dawnego "poduchownego". G艂贸wnym powodem - dramatycznie potrzebowa艂a pieni臋dzy na remont ko艣cio艂a, kt贸ry i tak w wi臋kszej cz臋艣ci op艂acony z kredyt贸w. Chyba niestety nowe domy niezbyt b臋d膮 pasowa艂y architektur膮 do tego miejsca wink.gif Jeden zapowiada si臋 na dworek-potworek.

Oczywi艣cie, 偶e drzewa owocowe mog膮 by膰 pomnikami przyrody. Wi臋cej - w ci膮gu ostatnich kilku lat SGGW oraz Instytut Sadownictwa PAN ze Skierniewic prowadzi szerok膮 akcj臋 ratowania starych odmian drzew owocowych - zwlaszcza jab艂oni i grusz (te dotrwa艂y, inne drzewa kr贸cej 偶yj膮). Dlaczego s膮 tak cenne? Ot贸偶 to odmiany, kt贸re najlepiej sprawdzi艂y si臋 w klimacie Polski, cz臋sto o niepowtarzalnym smaku, du偶ej odporno艣ci na choroby i szkodniki. Wiele dzisiejszych odmian, bardzo smacznych, jest strasznie wra偶liwa, wymaga oprysk贸w itd. A znale藕膰 w terenie drzewo "Malin贸wki", "Papier贸wki" - coraz trudniej, cho膰 s膮 tak niewymagaj膮ce... Znikaj膮 w艂asnie stare sady... Naukowcy szukaj膮 starych odmian, pobieraj膮 szczepy, probuj膮c ocali膰 je od zag艂ady.
pulsatilla1214
I na zako艅czenie tematu wycinki drzew na g贸rce dzisiejszy list z Klubu Gaja:

Dzi臋kuje za informacje o dalszym przebiegu sprawy. Pozwoli Pan 偶e i ja si臋
wstrzymam od komentarza. Ciesz臋 si臋 jednak 偶e sprawa za Pa艅skim udzia艂em
sta艂a si臋 spraw膮 publiczn膮 i 偶e w przysz艂o艣ci sk艂oni to urz臋dnik贸w do
wi臋kszego zastanowienia si臋 przed podj臋ciem decyzji o przysz艂o艣ci miejsc
cennych przyrodniczo.
Pozdrawiam
Pawe艂 Grzybowski
Klub Gaja

Pisz膮c do nich wspomnia艂em, 偶e w 艣wietle ustale艅 DZ "drzewa zosta艂y wyci臋te jednak w 艣wietle prawa, w ramach "kompleksowych zabieg贸w piel臋gnacyjnych", co pozostawi臋 bez komentarza..."

Te偶 mam nik艂膮 nadziej臋, 偶e cho膰 u艣wiadomi膮 sobie w UM , 偶e patrzymy im na r臋ce i czuwamy cool.gif
Pawelele
Uwaga! Uwaga!

Dzierlatka poszukiwana!!!

Je艣li kto艣 z forum widzia艂 na osiedlu szaro-piaskowego ptaka a'la skowronek, kt贸ry biega sobie gdzie艣 po osiedlu po trawniku, przy 艣mietniku, na jakim艣 placu budowy czy gdzie艣 przed jakim艣 supermarketem proszony jest o pilny kontakt!!!
W Polsce jej liczebno艣膰 leci na 艂eb na szyj臋 i ka偶de info o jej stanowiskach jest bardzo po偶膮dane.
:)
w przyszlsoci bedzie nowy park - "tereny zieleni parkowej po uprzednim odmetanowieniu i rekultywacji terenu."
Ciekawe za ile lat. Dowiedzialem sie o tym niecaly rok temu, wczesniej myslalem ze jednak bedzie tam zabudowa jednorodzinna.

Kliknij, aby zobaczy za潮cznik Kliknij, aby zobaczy za潮cznik
Pawelele
Zima si臋 wreszcie obudzi艂a. Lepiej p贸藕no ni偶 wcale biggrin.gif
Niezale偶nie od aury w po艂owie stycznia odbywa艂o si臋 liczenie zimuj膮cych ptak贸w wodno-b艂otnych. A z racji, 偶e pogoda by艂a i艣cie jesienna na naszych d膮browskich wodach siedzia艂o ca艂e mrowie ptactwa!
Na tle innych akwen贸w G贸rnego 艢l膮ska wypadli艣my bardzo dobrze. W sumie stwierdzili艣my u nas ponad 8000 ptak贸w. Najciekawsze by艂y p贸艂nocne gatunki kaczek: uhle (5os), markaczka (1os), ogorza艂ki (19os). Poza tym dominantami by艂y oczywi艣cie 艂yski (na p3 ok.2970 + kilkana艣cie na KW i na p1 ca280), sporo siedzia艂o tez mew - na P3 na noclegowisku znajomy doliczy艂 si臋 ok.3000 mew pospolitych na.
Og贸lnie Zag艂臋bie ptactwem tej "zimy" sta艂o biggrin.gif
Dami7
QUOTE(Pawelele @ Jan 24 2007, 07:49 PM) *
... W sumie stwierdzili艣my u nas ponad 8000 ptak贸w. Najciekawsze by艂y p贸艂nocne gatunki kaczek: uhle (5os), markaczka (1os), ogorza艂ki (19os). Poza tym dominantami by艂y oczywi艣cie 艂yski (na p3 ok.2970 + kilkana艣cie na KW i na p1 ca280), sporo siedzia艂o tez mew - na P3 na noclegowisku znajomy doliczy艂 si臋 ok.3000 mew pospolitych na.
Og贸lnie Zag艂臋bie ptactwem tej "zimy" sta艂o biggrin.gif

Szok!
Pawelele - jak si臋 liczy dzikie ptactwo z taka dok艂adno艣ci膮??? Gdyby艣 napisa艂 "ok 3000" lub "ca 300" - to bym nie pyta艂, ale kiedy piszesz "2970" czy "280", to toch臋 mnie to szokuje...

Przy okazji - ciekawe, czy nied藕wiedzie posz艂y spa膰, czy dalej 艂a偶膮 sm臋tne po lasach i 偶a艂uj膮, 偶e we wrze艣niu si臋 kawy napi艂y wink.gif
Pawelele
Dami7
To wcale nie takie skomplikowane - taką zupę łysek trzeba rozgryźć tak, że liczy się stadko 10 lub 50 (w sumie ile kto woli - ja jadę zwykle 10tkami) i potem powierzchnię jaką zajmuje to 10 lub 50os "odkładam" na stadzie. No i tak jadę całe stado biggrin.gif Wiadomo, że to liczba przybliżona dlatego koniecznie trzeba przed napisać ca czy około. No ale przy takich koncentracjach no to nie ma efektywniejszej metody liczenia. Gdybym miał tak całe stado "cedzić" licząc wszystkie dokładnie to chyba bym po 2 miesiącach utopił lunetę w Przemszy :)
W sumie wtedy ptaki były "rozstrzelone" w kilku stadkach i ta liczba ca2970 powstała po zsumowaniu wynik贸w z tych kilku grup.
Np łyski tak do 500 to jeszcze liczę dokładnie bez żadnego odkładania. Inna sprawa że to i tak może być lekko zaniżona liczba bo część ptak贸w nurkuje. Jednak jeśli się w miare wolno "czesze" stado to minimalizuje się ten efekt.

Co do niedźwiedzi to pewnie śnieg już je na bank do gawr wgonił. Ostatnio słyszałem, że jeszcze w okolicach Świąt w Beskidach jakiś łaził...
Dami7
Dzi臋ki za wyja艣nienie.

O misie pyta艂em, bo mo偶e si臋 na narty wybior臋 i wola艂bym jakiego艣 nie spotka膰 biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
grzegorz475
Je艣li kto艣 jeszcze nie widzia艂 lub nie mia艂 okazji zapraszam na moj膮 stronk臋 by zobaczy膰 Dwa Buki na Podbuczynach. Musz臋 powiedzie膰 偶e drzewa robi膮 du偶e wra偶enie.
Pawelele
Ano robi膮 - szkoda tylko, 偶e wielu za艣wiergolonych postanowi艂o wyry膰 LOWE w艂a艣nie na tych bukach :[
pulsatilla1214
Wiosna ju偶 nam zawita艂a i o偶ywi艂y si臋 nasze d膮browskie p艂azy biggrin.gif

W Trzebies艂awicach-Gr贸dkach na 艣r贸dle艣nej polanie w najlepsze 艣piewaj膮 偶aby trawne, chrumkaj膮c brzuchom贸wczo gotuj膮 si臋 do god贸w w licznych oczkach wodnych. Bagna jak w Puszczy Bia艂owieskiej, 艂膮ki podtopione, trzeba skaka膰 z k臋py na k臋p臋, lawiruj膮c po turzycowisku ( na szcz臋艣cie zapobiegawczo mia艂em gumiaki biggrin.gif )

W Reckim Lesie para dzi臋cio艂贸w czarnych szaleje tongue.gif Ten najwi臋kszy europejski dzi臋cio艂 i jeden z rzadszych w Polsce w D膮browie ma si臋 艣wietnie smile.gif
grzegorz475
Odnoszę się do wpisu Arbuza w księdze gości. Słynne Buki znajdują się Ujejscu a ich fotki można zobaczyć u mnie na stronie w dziale Pomniki przyrody i Dwa Buki lub w Foto Ujejsca.
Dawid.Klucze
Kliknij, aby zobaczy za潮cznikKliknij, aby zobaczy za潮cznikKliknij, aby zobaczy za潮cznik Kliknij, aby zobaczy za潮cznik Kliknij, aby zobaczy za潮cznikKliknij, aby zobaczy za潮cznikKliknij, aby zobaczy za潮cznik pulsatilla1214 tak jak Ci obieca艂em przesy艂am te fotki z Pogorii. Pozdrawiam i zapraszam wszystkich na Pogorie, bo naprawd臋 warto. Chcia艂bym tam mieszka膰, tyle ptactwa wko艂o, co艣 pi臋knego

---

od g贸ry od lewej: g臋艣, m艂oda mewa, dzi臋cio艂 zielonosiwy, pomara艅czowa kazarka, trzy czaple siwe w locie, kormoran, ponownie l膮duj膮ca kazarka smile.gif
pulsatilla1214
Dawid, dziekujemy i witamy na forum smile.gif !!! Wpadaj czasem, nio smile.gif

Hej, hej biggrin.gif

艢wietne zdj臋cia robisz smile.gif smile.gif smile.gif
pulsatilla1214
Troch臋 po czasie, gdyz tydzie艅 juz min膮艂, ale zebra艂em si臋 i wrzucam na forum kilka zdj臋膰 z mojej ostatniej wycieczki biggrin.gif .

Korzystaj膮c z pi臋knej wczesnowiosennej pogody w zesz艂y weekend niedzielnym popo艂udniem wybra艂em si臋 tropi膰 bobry na B艂臋dowskich Bagnach tongue.gif Jak to z moimi wycieczkami bywa, po drodze i inne ciekawe rzeczy zwr贸ci艂y moj膮 uwag臋 laugh.gif

Zaraz przed zjazdem z "trasy ogrodzienieckiej" w stron臋 Okradzionowa w lesie przy drodze widoczne s膮 liczne wiatrowa艂y i wiatro艂omy, pok艂osie szalej膮cych tej zimy huraganowych wiatr贸w. Cz臋艣膰 uprz膮tnieta, cz臋艣膰 jeszcze nie. Pi臋kny, niemal 100-letni b贸r 艣wierkowo-sosnowy pad艂 na obszarze 艂adnych kilku hektar贸w.

Dla drzew 艣mier膰, dla nas kraobraz i艣cie puszcza艅ski i okazja obejrzenia systemu korzeniowego okaza艂ych drzew - dzi臋ki wykrotom korzenie ujrza艂y 艣wiat艂o dzienne ukazuj膮c np. typowy dla 艣wierka system wi膮zkowy - g艂贸wne korzenie jak macki o艣miornicy rozpo艣cieraj膮 si臋 szeroko na boki, ale na niewielkiej g艂臋boko艣ci. Tym samym 艂atwo zrozumie膰 podatno艣膰 艣wierka na wywracanie. Powali艂o te偶 sosny, cho膰 teoretycznie lepiej si臋 korzeni膮 (tu by艂o do艣膰 wilgotno i rozmoczony licznymi zimowymi opadami grunt najwyra藕niej zadecydowa艂 o przegraniu z wiatrem tongue.gif )

rozmiary tej "o艣miorniczki to jakie艣 5-6 metr贸w d艂ugo艣ci i ok.3 metr贸w wysoko艣ci

na pierwszym planie pi臋kna sosna, dalej 艣wierk, w tle o艣miorniczka:

Mam nadziej臋, 偶e teren nie zostanie zaorany, ciekawe siedliska r贸偶nym le艣nym zwierzakom tworz膮 takie wykroty biggrin.gif

W Okradzionowie na starorzeczach Bia艂ej Przemszy w najlepsze trwa艂y gody 偶ab trawnych, wielkie k艂臋by skrzeku p艂awi艂y si臋 w wodzie nagrzewanej ostrym marcowym s艂o艅cem. Rzeka poni偶ej uj艣cia Bia艂ej jak zwykle nieprzezroczysta...

W Rudach min膮艂em niedosz艂e pomniki przyrody w postaci okaza艂ych d臋b贸w i popeda艂owa艂em w stron臋 Lip Dobieckich. Zanim dojecha艂em do lip min臋艂a mnie stra偶 po偶arna p臋dz膮ca gasi膰 pal膮ce si臋 trzcinowiska w wid艂ach Bia艂ej i Bia艂ej Przemszy. Z tej okazji liczni "miejscowi" motocykli艣ci zag艂uszyli 艣piew ptakow p艂osz膮c wszystko co 偶ywe. Same lipy nie prezentuj膮 si臋 najlepiej po ostatnich do艣膰 drastycznych "pracach piel臋gnacyjnych", polegaj膮cych na 艣cinaniu grubych konar贸w unsure.gif Ale cho膰 otoczenie wyglada na bardziej zadbane.

uwaga, zaraz wyskoczy puszczyk laugh.gif !:

Niedaleko za prastarymi lipami zwr贸ci艂a moj膮 uwag臋 ich nieco m艂odsza siostra rosn膮ca w 艂臋gu nad rzek膮 - z daleka widoczna charkterystyczna wrzecinowata korona starej lipy, stopniowa zw臋偶aj膮ca si臋 ku wierzcho艂kowi (Lipy Dobieckie w艂a艣ciwie maj膮 korony szcz膮tkowe).

A potem zaszy艂em si臋 w bobrz膮 krain臋, hihihihi. 艢lad贸w obecno艣ci tych sympatycznych zwierzak贸w jest du偶o, najbardziej rzucaj膮ce si臋 w oczy s膮 oczywi艣cie powalone drzewa, ale mo偶na r贸wnie偶 zauwa偶y膰 艣cie偶ki bobrowe i b艂otne "zjazdy" do rzeki, wy艣lizgane przez te sprytne gryzonie. Trzeba r贸wnie偶 uwa偶a膰 na liczne nory przy brzegu rzeki, mo偶na miejscami wpa艣膰 po pas biggrin.gif Uwa偶ny obserwator zwr贸ci tez uwag臋 na charakterystyczny pokr贸j niekt贸rych krzaczastych wierzb - 艣ci臋te odrastaj膮 bujnymi k臋pami p臋d贸w.

Co ciekawe bobry zrobi艂y nam si臋 jakie艣 pazerne, gdy偶 tn膮 juz nie tylko najbardziej im pono膰 smakuj膮ce wierzby czy topole, ale zak膮szaj膮 te偶 twardym drewnem brzozy i olchy, co wida膰 na zdj臋ciach

S艂o艅ce ju偶 niemal zachodzi艂o i w s艂abn膮cych promieniach zdjecia by艂y coraz gorsze. W g膮szczu 艂臋gu na zamieraj膮cej starej wierzbie jeszcze uwieczni艂em okaza艂y (oko艂o p贸艂metrowy) egzemplarz huby pospolitej...

... i w艣r贸d kwitn膮cych r贸偶owo i pachn膮cych krzew贸w wawrzynka przez prowizoryczny mostek (z rowerem na ramieniu) przeszed艂em na drugi brzeg rzeki...

...kt贸ra prezentowa艂a si臋 w tym miejscu wyj膮tkowo okazale:

Potem juz powolutku przedziera艂em si臋 po zboczach doliny w kierunku 艁az B艂臋dowskich przez sosnowe laski. W dolinie Strumienia B艂臋dowskiego okaza艂e d臋by czernia艂y wysoko rozcapierzonymi poskr臋canymi ga艂臋ziami i jeszcze skusi艂y mnie na rozbrzmiewaj膮c膮 ptasimi g艂osami 艣wietlist膮 d膮brow臋 mi臋dzy Rudami a Wypaleniskami. Tam b艂臋kitne 艂any przylaszczek, pojedyncze zawilce, las roz艣wiergotany cudownie, dzi臋cio艂y b臋bni膮ce, sarny uciekaj膮ce laugh.gif Troch臋 prowadzenia rowerka przez podmok艂e wiosn膮 艂膮ki i ju偶 monotonny powr贸t szos膮 wspierany wschodnim wiatrem w plecy smile.gif W domku o zapadajacych ciemno艣ciach, na szcz臋艣cie rowerowe o艣wietlenie spisywa艂o si臋 bez zarzutu.

Mi艂a wiosenna przeja偶d偶ka na rozruszanie ko艣ci dobieg艂a ko艅ca.

... zdj臋cia mostka i rzeki, kt贸re nie zmiesci艂y si臋 wpoprzednim po艣cie :

Dave
Pulsatilla! Ty jeste艣 jakim艣 biologiem czy le艣nikiem z wykszta艂cenia? Czy to tak z zami艂owanie tylko lubisz przyrod臋? ;-) Fajne fotki, wycieczka i opisy :)
Gratuluj臋 du偶ej wiedzy i rozeznania o naszych zielonych zak膮tkach miesta i ich mieszka艅cach ;-)
pulsatilla1214
Jak si臋 spodoba艂o, to wrzuc臋 jeszcze kilka fotek z innego marcowego weekendu, gdy z lornetk膮 podgl膮da艂em zimuj膮ce ptaki smile.gif Troch臋 spodnie zamoczy艂em przedzieraj膮c sie przez m艂aki, ale dla zdj臋膰 by艂o warto tongue.gif

Widok na Pogori臋 I z po艂udniowo-wschodniego, urwistego brzegu :

mszaki pod s艂o艅ce :

kopu艂y torfowc贸w:

A w t臋 niedziel臋 przed 艣witem cudny koncert podr贸偶niczka, takiego wodnego s艂owika o pomara艅czowo-niebieskim gardzio艂ku rolleyes.gif

P.S.

Dave, pracy licencjackiej na temat atrakcji turystycznych DG nie pisa艂em.. tongue.gif
Hator
pulsatilla = nie jestem w stanie opisac wrazenia jakie zrobila na mnie ta relacja :) wogole to podziw i uklony za tak obszerna i bogata wiedze

ps myslales o wydaniu wlasnej encyklopedii dabrowskiej flory i fauny??

albo choc przewodnika po dabrowskich terenach zielonych :)
pulsatilla1214
Hator, przewodnik ju偶 jest, chyba zreszt膮 trzykrotnie wznawiany, w MBP zapewne maj膮 w dziale regionali贸w (niestety nie posiadam 偶adnego wydania tongue.gif ). Po co robi膰 plagiat biggrin.gif ?

Encyklopedia flory i fauny d膮browskiej istnieje, cho膰 nieco s臋dziwa - z pocz膮tku lat 90-tych - jest ni膮 waloryzacja przyrodnicza miasta ( to na jej podstawie powsta艂 wspomniany przewodnik w bardziej przyst臋pnej popularnej formie). Istniej膮 poza tym naukowe opracowania dotycz膮ce niedos偶艂ych rezerwat贸w czy terenu Natura 2000 i oczywi艣cie dokumentacja istniej膮cych pomnik贸w przyrody, u偶ytk贸w ekologicznych i zespo艂u przyrodniczo-krajobrazowego smile.gif Naukowe prace opisuj膮ce wyrobisko Ku藕nicy te偶 by艂y. Niedawno wysz艂a pozycja dotycz膮ca doliny Bia艂ej Przemszy, kilka lat temu podobnie efektowna opisuj膮ca Pustyni臋 B艂臋dowsk膮, by艂o popularne wydawnictwo dotycz膮ce ptak贸w D膮browy. Opr贸cz tego powsta艂o sporo prac magisterskich i licencjackich opisuj膮cych wybrane zagadnienia przyrodnicze z obszaru miasta. Tak wi臋c "terra incognita" jesli chodzi o przyrod臋 to z DG nie jest biggrin.gif

Poza tym UM ju偶 ma zarezerwowane 艣rodki na kolejn膮 waloryzacj臋, wi臋c nied艂ugo powstanie aktualna wersja d膮browskiej przyrodniczej biblii smile.gif

Je艣li chodzi o podej艣cie do ochrony przyrody D膮browa jest chlubnym wyj膮tkiem na tle pozosta艂ych miast GOP i troch臋 jestem zaniepokojony co b臋dzie, gdy kwestie ochrony 艣rodowiska (zgodnie z zapisami w projekcie ustawy aglomeracyjnej) wyjd膮 poza miasto mellow.gif

P.S.

Dzi臋ki za uk艂ony, zaraz sp艂on臋 jakem diabe艂ek ph34r.gif
Hator
mam jakies ksiazki gdzies w domu o dabrowskiej przyrodzie - pelne zdjec i opisow ale sa one sprzed kilku (=nastu?) lat.

przydalabo sie wlasnie wznowienie o ktorym piszesz i lepsza dystrybucja takiego wydania - by ludzie tutaj zyjacy wiedzieli z czym mamy tutaj "do czynienia" albo jakas publikacja internetowa - przynajmniej skrocona do wer papierowej - cos podobnego do przewodnika po dabrowie gorniczej - jaki mozna sciagnac ze strony um
pulsatilla1214
lepsza dystrybucja takiego wydania

W艂a艣nie, w艂a艣nie smile.gif Po prostu tych pozycji nie da si臋 dosta膰, jak masz to jeste艣 szcz臋艣ciarzem tongue.gif

Powsta艂a np. ciekawa mapka przyrodnicza D膮browy - na planie miasta W skali oko艂o 1:20 000 umieszczone miniaturki zdj臋ciowe w odpowiednich miejscach, gdzie dany zwierzak czy ro艣linka wyst臋puje.
Co z tego, skoro jedyne miejsca gdzie 贸w plan widzia艂em to by艂y... pokoje w Urz臋dzie Miejskim biggrin.gif A powinien by膰 w co drugim kiosku d膮browskim wink.gif Albo sprzedawany w bibliotekach przyszkolnych na terenie DG cho膰by za symboliczn膮 z艂ot贸wk臋 ( a za艂o偶臋 si臋, 偶e wydanie dofinansowane i tak przez WFO艢 w Katowicach czy UM rolleyes.gif )
Dave
Pulsatillo! Ja mam t膮 mapk臋 ;-)
Nawet nie wiem sk膮d, ale chyba ze 3 lata temu w jakiej艣 gazecie by艂a (DZ?), jest te偶 w naszej MBP, na mojej uczelni w czytelni i takich tam.
Te pozycje, o kt贸rych wspominasz, to wi臋kszo艣膰 jest autorstwa naukowc贸w z "naszego" Wydzia艂u Nauk o Ziemi U艢 w Sosnowcu :)
Wiele z tych pozycji wykorzysta艂em w mojej pracy licencjackiej ;-)

Kurde, ci膮gle nie mog臋 si臋 spr臋偶y膰, 偶eby t膮 prac臋 "opublikowa膰" (czytaj upubliczni膰 na forum i zanie艣膰 do czytelni w MBP), cho膰 ju偶 ma 2 lata... sad.gif
endriu
Na "IV" fajnie dzisiaj by艂o

du偶o wody i czy艣ciutka

i nagle mi nad g艂ow膮 przelcia艂o i takie "co艣" wyl膮dowa艂o

"pikselowate " ,ale podej艣膰 si臋 nie da艂a laugh.gif
20-krotny "zum"z 艂apki.

pozdr...
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.