Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strzemieszyce chcą się odłączyć
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Bathurst
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 11:16) *
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 11:04) *
Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK?

To jest bardzo OK. Ludzie w Stzremieszycach protestują od bardzo dawna. "Salwador" to punkt kulminacyjny, bo ludzie są tak zdesperowani, ze postanowili wyjść na ulicę, żeby ktoś ich zauważył i zajął się ich problemem. A jeśli pozwolimy na spalanie takich odpadów jak te z Salwadoru to na pewno nie będzie lepiej a tylko gorzej.
Natomiast bardzo nie OK jest pisanie o paleniu śmieci w domach. To jest sprawiedliwe według Ciebie?
Na jakiej podstawie twierdzisz, że tylko zakłady obok Strzemieszyc zatruwają powietrze?

Nie pisz takich głupot człowieku i się nie ośmieszaj. Czy w Strzemieszycach żyją jacyś wyjątkowi ludzi pod tym względem? Ludzie w Strzemieszycach śmiecą bardziej niż inni? Bo jeśli nie, to znaczy, że winne są zakłady. A jest ich dużo.

Nie w Strzemieszycach nie żyją jacyś wyjątkowi ludzie.
Tym się różnimy, że Ty wiesz kto jest winien, Ty wiesz co jest głupotą kto się ośmiesza i czego nie powinienem pisać. Liczyłem że przedstawisz tutaj jakieś dowody ale się przeliczyłem. Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych.

Leszek
CYTAT(signaal @ sob, 29 lis 2014 - 11:27) *
"Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" cool.gif cool.gif

A czy ktoś pisze, że jedyny?

A za zanieczyszczenie wód powierzchniowych w dużym stopniu odpowiedzialna jest kanalizacja (niekoniecznie "zrzut" szamba, zresztą to raczej z reguły jest szambo bez dna i zanieczyszcza wody gruntowe, a nie powierzchniowe - skąd niby bierze się E.Coli w źródełkach?), chyba nie zaprzeczysz?

CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 11:16) *
Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK?

To jest bardzo OK. Ludzie w Stzremieszycach protestują od bardzo dawna. "Salwador" to punkt kulminacyjny, bo ludzie są tak zdesperowani, ze postanowili wyjść na ulicę, żeby ktoś ich zauważył i zajął się ich problemem. A jeśli pozwolimy na spalanie takich odpadów jak te z Salwadoru to na pewno nie będzie lepiej a tylko gorzej.

Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne.
marder5
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 11:52) *
Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych.

Odpowiedź w stylu"moja racja jest bardziej mojsza". Trudno to nawet komentować, zabrakło widać argumentów. Niektórzy ludzie nawet wobec oczywistych faktów będą dalej twierdzić, że białe jest czarne. Co do propagandy, to jesteś jakby żywcem wycięty z Orwella. Faktycznie się zastanawiam czy Ci nie płacą za pisanie takich rzeczy.
"Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" cool.gif cool.gif
Rozumiem, że zakłócenie stosunków wodnych odpowiadają studnie a za jakość wód odpowiedzialne są zrzuty szamb?

Ładnie to ująłeś laugh.gif .
CYTAT(Leszek @ sob, 29 lis 2014 - 12:13) *
Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne.

Przy takim niedoborze mieszkań jaki mamy, deweloperzy budują domy nawet przy torach kolejowych. I wszystko schodzi. To nie jest żaden argument, ze Strzemieszyce są teraz komfortowym miejscem do mieszkania. Gdzieś słyszałem analizę, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle spada. Nie wiem, ile w tym prawdy.
Bathurst
Nikt Ci nie odpowie, kiedyś na forum zapytałem identycznie i echo. Za to pewnie się dowiesz, że ceny nieruchomości spadają i że jest bardzo dużo domów na sprzedaż. Swoją drogą Prezydent Podraza też się przeprowadził do Strzemieszyc smile.gif
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 12:14) *
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 11:52) *
Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych.
Odpowiedź w stylu"moja racja jest bardziej mojsza". Trudno to nawet komentować, zabrakło widać argumentów. Niektórzy ludzie nawet wobec oczywistych faktów będą dalej twierdzić, że białe jest czarne. Co do propagandy, to jesteś jakby żywcem wycięty z Orwella. Faktycznie się zastanawiam czy Ci nie płacą za pisanie takich rzeczy.
"Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" cool.gif cool.gif Rozumiem, że zakłócenie stosunków wodnych odpowiadają studnie a za jakość wód odpowiedzialne są zrzuty szamb?
Ładnie to ująłeś laugh.gif .
Rząd Salwadoru mi płaci i fuchę mam w SARPI smile.gif Argumentów mi nie zabrakło, po prostu nie ma sensu pisać po raz kolejny bo one do Ciebie nie docierają. Chyba tylko ja tutaj jeszcze z Tobą dyskutuję....
Leszek
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 12:14) *

Przy takim niedoborze mieszkań jaki mamy, deweloperzy budują domy nawet przy torach kolejowych. I wszystko schodzi.

Pi....nie o Szopenie. Strzemieszyce nie są ostatnim niezabudowanym kawałkiem ziemi w okolicy.

CYTAT
Gdzieś słyszałem analizę, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle spada. Nie wiem, ile w tym prawdy.

Gdzieś słyszałem, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle rośnie. Nie wiem, ile w tym prawdy.

A tak serio - jakieś dwa-trzy lata temu Strzemieszyce z tego, co pamiętam były w czołówce cen domów w Dąbrowie (po dzielnicach "okołopogoriowych"), aż tak się to zmieniło w tak krótkim czasie?
marder5
Dobra, poddaję się. Przyznaję Wam rację, ludzie smrodzą przez kominy, "Salwador" to temat zastępczy itd. Bathurst, Leszek jesteście wielcy. Obnażyliście w końcu zakłamanie tych wstrętnych protestantów. Otwórzmy się szeroko na pestycydy z Salwadoru i inne śmieci z całego świata, których nikt inny nie chce. Nie bedę się kopał z koniem. Ludzie inteligentni przeczytają i sami wyciągną wnioski z tego, co tu wypisujecie. To ostatni mój post na ten temat.
Prosty
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 12:45) *
To ostatni mój post na ten temat.

Uff rolleyes.gif
Swoja droga jesli nie szklo, myslalem, ze to z dss recykling wlasnie, to ciekawe co
Bathurst
CYTAT(Prosty @ sob, 29 lis 2014 - 17:23) *

Uff rolleyes.gif
Swoja droga jesli nie szklo, myslalem, ze to z dss recykling wlasnie, to ciekawe co

Może jednak huta...ale to tylko gdybanie
szer
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 19:32) *
CYTAT(Prosty @ sob, 29 lis 2014 - 17:23) *

Uff rolleyes.gif

Może jednak huta...ale to tylko gdybanie

Skoro metaliczny pył na który działa magnes to na pewno sprawka SARPI! I co ważniejsze - to na pewno te pestycydy z Salwadoru!
danielmdc
To dar Boży zesłany przez Kaczora i Radio Maryja a głupi mieszkańcy Strzemieszyc nie potrafią tego docenić. Niech służby odpowiednie za tą kwestię w końcu się wypowiedzą i stwierdzą jasno kto i w jakim stopniu zatruwa okolicę. Wg. szacownego grona forumowiczów są to mieszkańcy Strzemek palący w piecach toksyczne materiały których pozostali mieszkańcy Dąbrowy nie używają laugh.gif
Prosty
metaliczny pyl - widac
smrod wieczorami jesiennymi/jesienne liscie i w zime dokladanie wszystkiego co sie pali - czuc
i nikt tu nie podwaza, ze rzeczywiscie zaklady, ktore sa na okolo powoduja zanieczyszczenia i to zapewne dosc spore
ale podejrzewam, ze takie sarpi do calej dzialalnosci HK to nic, a szczegolnie te 70 kilka ton, ktore w skali roku sa niczym, a uwaga wlasnie zostala skoncentrowana tym zakladzie i protesty typu wyprawka dla dzieci i wozki z maskami gazowymi
a bardziej te dzieci oberwa jak pan sasiad Janek na Strzemeiszyckiej dolozy cos do pieca, bo sie pali, a nie dlatego, ze jest biedny
szer
CYTAT(danielmdc @ nie, 30 lis 2014 - 00:00) *
To dar Boży zesłany przez Kaczora i Radio Maryja a głupi mieszkańcy Strzemieszyc nie potrafią tego docenić. Niech służby odpowiednie za tą kwestię w końcu się wypowiedzą i stwierdzą jasno kto i w jakim stopniu zatruwa okolicę. Wg. szacownego grona forumowiczów są to mieszkańcy Strzemek palący w piecach toksyczne materiały których pozostali mieszkańcy Dąbrowy nie używają laugh.gif

Wszystkie zakłady razem wzięte (mimo, że osobno nie przekraczają żadnych norm) na pewno w jakimś tam stopniu zanieczyszczają powietrze. I na pewno znajdzie się ktoś w tych Strzemieszycach kto spali jakieś śmieci (mniejsze czy większe, ale coś tam pewnie wrzuci).

Ale mówienie, że 70-100 odpadów z Salwadoru spowoduje armageddon w Strzemieszycach to już jest totalne przegięcie... W całym roku do tego zakładu przyjechało kilka-kilkanaście tysięcy odpadów i jakoś nikt nic nie mówił o tym. A tutaj podają w newsach odpady z egzotycznego państwa i już wszyscy wpadają w panikę...

I te protesty nie są skierowane przeciwko wszystkim zakładom w okolicy tylko w samo SARPI (nawet jeśli protestujący uważają inaczej to przykro mi bardzo, ale wydźwięk tego jest inny niż zakładają). Więc ja nie potrafię zrozumieć dlaczego uwzięli się na jednym zakładzie kiedy w okolicy mają jeszcze sporo innych.

I skoro tak bardzo przeszkadzają te zakłady to po co ludzie się tam sprowadzają? Wychodzą z założenia, że najpierw zamieszkają, a później będą walczyć z zakładami, które tam były przed nimi?
danielmdc
A może ta medialna wrzutka przelała czarę goryczy ? Niech piekło pochłonie to całe SARPI, uznajmy że z ich piecy wychodzą bańki mydlane laugh.gif to k.rwa kto tak dokłada do pieca że TYLKO mieszkańcy Strzemieszyc mają "wonty" co do jakości swojej egzystencji ? Znowu temat będzie wisiał na paskach parę dni a nasze dzielne służby i tak nic nie wyjaśnią. Jedni się budują a inni uciekają ze Strzemek i o czym to świadczy ?
marder5
Miałem już nie pisać na ten temat, ale nie wytrzymałem. Mam dziwne wrażenie, że większość komentujących tutaj świadomie manipuluje informacjami i przytacza tylko te, które pasują do z góry przyjętej tezy. Wypowiedź jakiejś anonimowej osoby, jakoby te pestycydy z Salwadoru nie stwarzały zagrozenia dla srodowiska i że w ogóle jest to promil tego co spala Sarpi uznaje się za pewnik i na tej podstawie wyciąga dalsze wnioski.
Po pierwsze nie słyszałem od przedstawiciela Sarpi ani żadnego eksperta informacji, że pestycydy z Salwadoru nie są bardziej szkodliwe od innych odpadów, które spala Sarpi. A może te odpady są bardziej szkodliwe od innych? No tak, jakiś anonimowy forumowicz złozył takie zapewnienie, ze nie są. Skoro te odpady przeleżały w Salwadorze wiele lat, bo nikt inny ich nie chciał i ich transport nie został przepuszczony nawet przez Kanał Panamski o czymś świadczy. Na mój chłopski rozum to nie są zwykłe odpady, ale ekstremalnie niebezpieczne toksyny, których nikt nawet nie chce dopuścić do transportu przez swoje terytorium, nie mówiąc o przyjmowaniu ich. Nie wiem właśnie na jakiej podstawie twierdzicie, że Sarpi spala tysiące ton podobnych toksyn jak te z Salwadoru.
Po drugie, nie słyszałem nigdzie informacji o tym, że te 70 ton to jest promil działalności Sarpi i raczej nikt takich danych nie udostepni, bo jest to tajemnica handlowa. Forumowicze piszą o jakichś tysiacach ton. Skąd takie szacunki? Może Sarpi spala rocznie tylko 200 ton odpadow i zysk z tego wystarcza do funkcjonowania zakładu? Znów jakaś anonimowa wypowiedź na forum jest tutaj przyjeta za pewnik.
I trzecia rzecz. czy ktoś zdrowy na umysle wierzy w to, ze tylko Polska dysponuje unikalną technologią i bez szkody dla zdrowia ludzi i srodowiska naturalnego jest wstanie zutylizoawć takie odpady. Nie wydaje Wam się podejrzana taka argumentacja. Bo dla mnie to absurd kompletny.
Zysk jednej firmy jest tutaj ewidentnie przedkładany ponad zdrowie ludzi.
szer
CYTAT(marder5 @ nie, 30 lis 2014 - 16:19) *
Miałem już nie pisać na ten temat, ale nie wytrzymałem. Mam dziwne wrażenie, że większość komentujących tutaj świadomie manipuluje informacjami i przytacza tylko te, które pasują do z góry przyjętej tezy. Wypowiedź jakiejś anonimowej osoby, jakoby te pestycydy z Salwadoru nie stwarzały zagrozenia dla srodowiska i że w ogóle jest to promil tego co spala Sarpi uznaje się za pewnik i na tej podstawie wyciąga dalsze wnioski.

Lepiej by było gdybyś w ogóle nie pisał.
Spalone pestycydy stwarzają mniejsze zagrożenie dla środowiska niż nie spalone.
Poza tym tak: te 70 ton to jest promil tego co spala SARPI.

Po pierwsze nie słyszałem od przedstawiciela Sarpi ani żadnego eksperta informacji, że pestycydy z Salwadoru nie są bardziej szkodliwe od innych odpadów, które spala Sarpi. A może te odpady są bardziej szkodliwe od innych? No tak, jakiś anonimowy forumowicz złozył takie zapewnienie, ze nie są. Skoro te odpady przeleżały w Salwadorze wiele lat, bo nikt inny ich nie chciał i ich transport nie został przepuszczony nawet przez Kanał Panamski o czymś świadczy. Na mój chłopski rozum to nie są zwykłe odpady, ale ekstremalnie niebezpieczne toksyny, których nikt nawet nie chce dopuścić do transportu przez swoje terytorium, nie mówiąc o przyjmowaniu ich. Nie wiem właśnie na jakiej podstawie twierdzicie, że Sarpi spala tysiące ton podobnych toksyn jak te z Salwadoru.

To, że nie został przepuszczony przez Kanał Panamski to nic nie znaczy - widocznie ich przepisy na to nie pozwalają. Stany Zjednoczone np. nie importują odpadów - co nie znaczy, że nie utylizują na swoium terenie gorszych rzeczy.
I jakie ekstremalnie niebezpieczne odpady? To już w Polsce nie używa się pestycydów? Tylko w Salwadorze?

Po drugie, nie słyszałem nigdzie informacji o tym, że te 70 ton to jest promil działalności Sarpi i raczej nikt takich danych nie udostepni, bo jest to tajemnica handlowa. Forumowicze piszą o jakichś tysiacach ton. Skąd takie szacunki? Może Sarpi spala rocznie tylko 200 ton odpadow i zysk z tego wystarcza do funkcjonowania zakładu? Znów jakaś anonimowa wypowiedź na forum jest tutaj przyjeta za pewnik.

Kilka stron wcześniej wstawiałem post z linkiem do arkusza z wydanymi decyzjami na import odpadów do Polski, ale widać jesteś zbyt ograniczony by kliknąć w taki link. Wrzucę go jeszcze raz:
http://www.gios.gov.pl//zalaczniki/artykul...tr_zgloszen.xls
Ale zapewne powiesz, że wydanie decyzji nie jest równoznaczne z przywiezieniem odpadów do Polski. No tak, firma dostając zgodę na import 5000 ton odpadów przywiezie ich tylko 10 ton.
Poza tym SARPI spala sporo odpadów z Polski - m.in. odpady niebezpieczne, pieniądze czy narkotyki.

Aczkolwiek jeśli negujesz, że SARPI spala dużo więcej i uznajesz, że te 200 ton to jest znaczna część spalanych w zakładzie odpadów to o co się ku%^$ plujesz? 200 ton w takim przypadku to jest strasznie niewiele w skali całego roku, ale co tam - najlepiej zamknąć ten zakład i wyrzucić ludzi z pracy.
Mam nadzieję, że będziesz płacił wyrzuconym pracownikom pensje.

I trzecia rzecz. czy ktoś zdrowy na umysle wierzy w to, ze tylko Polska dysponuje unikalną technologią i bez szkody dla zdrowia ludzi i srodowiska naturalnego jest wstanie zutylizoawć takie odpady. Nie wydaje Wam się podejrzana taka argumentacja. Bo dla mnie to absurd kompletny.
Zysk jednej firmy jest tutaj ewidentnie przedkładany ponad zdrowie ludzi.

A czy ktoś napisał, że tylko Polska posiada taką instalację? SARPI złożyło ofertę i ją wygrało, zapewne zaoferowało najniższą cenę. Nie jest to równoznaczne z tym, że inne kraje się wypięły na te odpady....
Bathurst
Zauważyliście? Chyba nikt jeszcze tego nie pisał na Forum. Sprzeciw radnych nie był jednomyślny.
Jerzy Reszke (PIS) ze Stowarzyszenia "Samorządne Strzemieszyce" jako JEDYNY radny wstrzymał się od głosu w kwestii protestu złożonego przez naszych radnych w sprawie śmieci z Salwadoru. Samorządne Strzemieszyce firmuje ten protest mieszkańców.
Ciekawe co się stało? Pokłócili się? Prezes Jarek zadzwonił i kazał się uspokoić ;-) ?A może jednak sprawy poszły tak daleko, że do kogoś dotarło, że takie bezpodstawne atakowanie SARPI może skończyć się w sądzie?
Czyżby protest wszedł w fazę wygaszania?

EDIT
CYTAT
Radna Katarzyna Zagajska stwierdziła natomiast, że decyzja o utylizacji odpadów w Dąbrowie Górniczej jest możliwa do wycofania. - Dotarłam do informacji budowniczego SARPI, który stwierdził, że do nas przyjechała stara instalacja z Niemiec, a Niemcy kupili sobie nowoczesną. Oczekujemy kontroli SARPI przez niezależnych ekspertów zewnętrznych, którzy nie są związani z tą firmą - podkreśliła.

Jest możliwa do wycofania bo ktoś kiedyś coś powiedział? Tylko kto to był?
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty....html#skomentuj
marder5
CYTAT(szer @ nie, 30 lis 2014 - 15:19) *
Spalone pestycydy stwarzają mniejsze zagrożenie dla środowiska niż nie spalone.

Ale to sa pestycydy przywożone ze Salwadoru. Co ma znaczyć ten komentarz? Mam być wdzięczny, że Sarpi go spala a nie składuje?
Lepiej by było gdybyś w ogóle nie pisał.

Lepiej by było, gdybyś nie odpowiadał.

Jak to wyliczyłeś?

To, że nie został przepuszczony przez Kanał Panamski to nic nie znaczy - widocznie ich przepisy na to nie pozwalają.

A nie przyszło ci do głowy, że może oni mają lepsze przepisy?

Kilka stron wcześniej wstawiałem post z linkiem do arkusza z wydanymi decyzjami na import odpadów do Polski, ale widać jesteś zbyt ograniczony by kliknąć w taki link. Wrzucę go jeszcze raz:
http://www.gios.gov.pl//zalaczniki/artykul...tr_zgloszen.xls
Ale zapewne powiesz, że wydanie decyzji nie jest równoznaczne z przywiezieniem odpadów do Polski. No tak, firma dostając zgodę na import 5000 ton odpadów przywiezie ich tylko 10 ton.
Poza tym SARPI spala sporo odpadów z Polski - m.in. odpady niebezpieczne, pieniądze czy narkotyki.
Aczkolwiek jeśli negujesz, że SARPI spala dużo więcej i uznajesz, że te 200 ton to jest znaczna część spalanych w zakładzie odpadów to o co się ku%^$ plujesz? 200 ton w takim przypadku to jest strasznie niewiele w skali całego roku, ale co tam - najlepiej zamknąć ten zakład i wyrzucić ludzi z pracy.
Mam nadzieję, że będziesz płacił wyrzuconym pracownikom pensje.
A czy ktoś napisał, że tylko Polska posiada taką instalację? SARPI złożyło ofertę i ją wygrało, zapewne zaoferowało najniższą cenę. Nie jest to równoznaczne z tym, że inne kraje się wypięły na te odpady....

A może inne kraje mają lepsze przepisy i mądrzejszych Inspektorów Ochrony Środowiska? I dlatego nikt inny na świecie nie chciał tych odpadów? Przyszło Ci to do głowy? Sarpi nie wygrało żadnego przetargu, bo nikt tych pestycydów z Salwadoru nie chciał. Szukali frajerów wiele lat, w końcu znaleźli w Polsce.
marcin.p
Bo Reszke jak każdy pisior nie ma prawa zrobić czegokolwiek bez konsultacji z Warszawą i obcią..... znaczy się rozmowy z kurduplem. Zwykła marionetka bez ambicji i honoru! A takie mieli piękne hasło - "służyć mieszkancom". Pownno być "służyć Jarkowi... wiernie jak pies"
KAMAZ
CYTAT(marder5 @ nie, 30 lis 2014 - 16:33) *

Jak to wyliczyłeś?

To może ja odpowiem. Korzystając z informacji z pliku który znajduje się w poniższym linku:

Na tą chwilę SARPI otrzymało zgody ważne do końca roku 2015 (lub krócej) na sprowadzenie spoza granic Polski 24337 ton odpadów. Wychodzi na to że udział tych 70 ton w samym rocznym imporcie to 2,8 promila. Doliczając do ogółu odpady krajowe to z pewnością dużej pomyłki nie było.
marder5
Nie dziwi Was, że Sarpi ma pozwolenie na przywóz takiej ilości odpadów? A co jeśli Sarpi żyje głównie z odpadów przywiezionych z zagranicy? Dlaczego inne cywilizowane kraje spalają tylko własne śmieci i nie godzą sie na import takich pestycedów? Przypuszczam, że w trosce o zdrowie własnych obywateli i środowisko naturalne. Gdybyśmy my mieli takie przepisy, to być może takie Sarpi trzeba by zamknąć i zaorać. Z pożytkiem dla mieszkańców Strzemieszyc. No ale my nie mamy takich przepisów. U nas musi zarobić prywatna firma, jaką jest Sarpi. Ludzie się nie liczą. Ktoś tu zadał pytanie, dlaczego ludzie się tu sprowadzili. To ten kraj jest dla ludzi czy dla zakładów przemysłowych? Kto do kogo ma się dostosować?
Leszek
CYTAT(marder5 @ pon, 01 gru 2014 - 13:38) *
Ktoś tu zadał pytanie, dlaczego ludzie się tu sprowadzili. To ten kraj jest dla ludzi czy dla zakładów przemysłowych? Kto do kogo ma się dostosować?

Jeżeli ludzie sprowadzają się w okolice już istniejących zakładów - bezczelnością moim zdaniem jest żądanie ich zamknięcia.
Przypomina mi to sytuację z Krakowa, gdzie ludzie pobudowali się obok linii do Balic, a potem zaczęli żądać jej zamknięcia, bo im pociągi przeszkadzały.
Bathurst
CYTAT(marder5 @ pon, 01 gru 2014 - 13:38) *
Dlaczego inne cywilizowane kraje spalają tylko własne śmieci i nie godzą sie na import takich pestycedów? Przypuszczam, że w trosce o zdrowie własnych obywateli i środowisko naturalne.

Gdyby nie cywilizowane kraje to nasze mogilniki, przy których 70 ton odpadów z Salwadoru to pierdnięcie, do dzisiaj zatruwałyby Polaków. Zapłaciliśmy w latach 90-tych ciężką kasę Niemcom, za utylizację tych odpadów.
Po drugie odszukaj sobie w tym wątku info o tym jak kraje typu Szwecja, importują odpady od sąsiadów aby móc z nich wytwarzać energię elektryczną. Śmieci w dzisiejszych czasach są towarem i nie ma od tego odwrotu

marcin.p
To niech sobie Szwecja spala te salwadorskie śmieci, skoro jest taka cywilozowana! Po co tu SARPI przyłaziło, do tego zacofanego kraju? Ktoś ich zaprzaszał? Nie mogli iść do cywilizowanej Szwecji?
Bathurst
CYTAT(marcin.p @ pon, 01 gru 2014 - 17:53) *
To niech sobie Szwecja spala te salwadorskie śmieci, skoro jest taka cywilozowana! Po co tu SARPI przyłaziło, do tego zacofanego kraju? Ktoś ich zaprzaszał? Nie mogli iść do cywilizowanej Szwecji?

To ich wyproś i będzie z głowy
olo

Żebyś mógł korzystać z komputera i pisać głupoty, w elektrowni Łagisza jest spalany węgiel, który zatruwa środowisko. Również mieszkańców Będzina. Żebyś mógł jeździć po równej drodze i pić wodę z czystych rur, gdzieś te rury i asfalt musiano wyprodukować, zatruwając, rzecz jasna, lokalne środowisko. Bądź pierwszy, daj przykład, wyprowadź się do lasu. Jedz ślimaki, padlinę i co tam popadnie, ale na zimno. Żebyś dymem z ogniska nie zatruwał mojej przestrzeni.
Bathurst
CYTAT(olo @ pon, 01 gru 2014 - 18:53) *

Żebyś mógł korzystać z komputera i pisać głupoty, w elektrowni Łagisza jest spalany węgiel, który zatruwa środowisko. Również mieszkańców Będzina. Żebyś mógł jeździć po równej drodze i pić wodę z czystych rur, gdzieś te rury i asfalt musiano wyprodukować, zatruwając, rzecz jasna, lokalne środowisko. Bądź pierwszy, daj przykład, wyprowadź się do lasu. Jedz ślimaki, padlinę i co tam popadnie, ale na zimno. Żebyś dymem z ogniska nie zatruwał mojej przestrzeni.

Dziękuje Ci Olo, że napisałeś ten komentarz
marder5
CYTAT(olo @ pon, 01 gru 2014 - 18:53) *

Ja rozumiem, że zanieczyszczenie środowiska jest często kosztem, jaki trzeba ponieść, żeby cokolwiek wyprodukować. Tak jak napisałeś, jest z tego jakaś korzyść - samochody, drogi, rury. Ale jaką korzyść mamy z Sarpi, które spala tutaj smieci obcych państw?
marcin.p
Nie porównujmy SARPI, które tylko spala zagraniczne śmieci i nic nie daje w zamian do elektrowni czy hut. Gdzie energia wytworzona ze śmieci przez SARPI?
KAMAZ
CYTAT(marcin.p @ pon, 01 gru 2014 - 19:18) *
Nie porównujmy SARPI, które tylko spala zagraniczne śmieci i nic nie daje w zamian do elektrowni czy hut. Gdzie energia wytworzona ze śmieci przez SARPI?

Według informacji ze strony SARPI energia cieplna uzyskana ze spalania śmieci jest przekształcana w energię elektryczną. Co z nią dalej się dzieje nie jest napisane ale nie można jednoznacznie stwierdzić że nic nie daje w zamian.

http://www.sarpi.pl/technologia-proces-technologiczny.php

http://www.sarpi.pl/img/schemat/schemat_technologia_pl.swf
marder5
Otóż nie. Sarpi zatrudnia tylko 60 osób i zajmuje się jedynie termiczną utylizacją odpadów.
mawwm
problem nie tkwi w utylizacji/spaleniu - instalacje SARPI temu służą, problemem jest transport (przez cały kraj) i przeładunek (co najmniej dwukrotny)
Leszek
olo - komentarz 10/10, zakrztusiłem się kawą smile2.gif

Jedynie 60 osób? No to co za problem, przecież protestujący bez problemu znajdą im pracę, prawda?

Jeżeli przy utylizacji jest produkowana energia elektryczna, to znaczy, że mniej jej trzeba wytworzyć w elektrowni.

BTW - dbający o czystość Strzemieszyc protestujący do tej pory nie zdjęli płachty zapraszającej na protest 23 listopada, przynajmniej wczoraj wieczorem jeszcze wisiała.
marder5
Ale Sarpi nie wytwarza żadnej energii z tych śmieci. Gdyby tak było, to faktycznie byłby z tego zakładu jakiś pożytek. A tak jest to tylko spalarnia, która nie tworzy żadnej wartości dodanej dla połeczności. Spala obce śmieci i pewnie czerpie z tego niemałe zyski.
Bathurst
CYTAT(mawwm @ wto, 02 gru 2014 - 09:48) *
problem nie tkwi w utylizacji/spaleniu - instalacje SARPI temu służą, problemem jest transport (przez cały kraj) i przeładunek (co najmniej dwukrotny)

Pewności jak ze wszystkim nie ma nigdzie ale tego typu transporty są odpowiednio zabezpieczone. Gdyby tak pomyśleć co każdego dnia mijamy na drogach a i tak na drugi dzień wyjedziemy na nie bo musimy iśc do pracy, sklepu, szkoły itd.
Leszek
CYTAT(marder5 @ wto, 02 gru 2014 - 11:56) *
Ale Sarpi nie wytwarza żadnej energii z tych śmieci.

Czyli uważasz, że kłamią na swojej stronie?
marder5
Na ich stronie w zakładce "o nas" jest napisane czym się zajmują. Gdyby mieli blok energetyczny pochwalili by się tym w tej zakładce i na dołączonych djęciach. I na pewno zatrudnialiby więcej pracowników niż 60.
Zibar
W zakładce "o nas" ...termicznego unieszkodliwienia odpadów - proces D10 wraz z odzyskiem energii –proces R1,

snf (51).gif strona 14. Zapewne wykorzystują pozyskaną energię na potrzeby własne.
Leszek
Piszą tam o odzysku energii - ma on miejsce przy okazji utylizacji, a nie jest głównym celem procesu technologicznego. Aparatura jest przez to bardziej oszczędna. Nie ma żadnego bloku energetycznego, bo to nie elektrownia.
marder5
Czyli tylko oni mają korzyść z tej odzyskanej ze spalania śmieci energii. Obniżają w ten sposób koszty i zwiększają własne zyski. Żadnej wartości swoim istnieniem ten zakład nie tworzy.
Zibar
Generalnie jak np. każdy sklep, który odzyskuje energię choćby z chłodziarek nie sprzedaje ci z tego tytułu taniej, tylko powiększa swój zysk.
marder5
Zgoda, ale co w takim razie wytwarza Sarpi? Wiemy już, ze importuje i spala śmieci obcych państw niszcząc w ten sposób środowisko. I taki z tej firmy pożytek. Elektrownia zatruwa środowisko, ale dzieki niej mamy energię elektryczną, huta zatruwa środowisko, ale dzięki temu wytapia stal. Co daje w zamian Sarpi?
marcin.p
CYTAT(Leszek @ wto, 02 gru 2014 - 12:43) *
CYTAT(marder5 @ wto, 02 gru 2014 - 11:56) *
Ale Sarpi nie wytwarza żadnej energii z tych śmieci.

Czyli uważasz, że kłamią na swojej stronie?

Tak! Taką mam naturę, że nie ufam ludziom.

A po drugie, gdyby na swojej stronie pisali prawdę to byłaby jakaś wzmianka o tej salwadorskiej bombie. Byłaby informacja co to jest, w jaki sposób będzie spalone itd. itp. Ale po ch.. informować! Prawda? A skoro nie piszą, skoro dyrekcja zakładu otrzymuje od niemieckich właścicieli zakaz występu przed kamerami to chyba mamy prawo sądzić, że z te odpady to nie jest coś zwykłego.

Piszecie o szukaniu pracy dla 60 osób zatrudnionych w SARPI. Podobno - ktoś tu tak napisał - to najwyższej klasy specjaliści a nie zwykli robole, więc spokojnie znajdą pracę w innych zakładach zajmujących się odpadami. A poza tym jak w latach 90-tych masowo zamykano zakłady i na bruku lądowały tysiące osób ktoś się tym przejmował? Tym bardziej nie będę się przejmował mordercami z sarpi!
olo
CYTAT(marder5 @ wto, 02 gru 2014 - 14:32) *
Zgoda, ale co w takim razie wytwarza Sarpi? Wiemy już, ze importuje i spala śmieci obcych państw niszcząc w ten sposób środowisko. I taki z tej firmy pożytek. Elektrownia zatruwa środowisko, ale dzieki niej mamy energię elektryczną, huta zatruwa środowisko, ale dzięki temu wytapia stal. Co daje w zamian Sarpi?

Czyli co? Elektrownia w moim mieście może niszczyć moje środowisko, żebyś Ty miał prąd. A co byś powiedział, gdyby mieszkańcy Łagiszy zaprotestowali przeciw wysyłaniu energii do Strzemieszyc. A własną mini elektrociepłownię sobie wybudujcie i zatruwajcie własne środowisko. Odpowiedz na pytanie, proszę. Byłbyś gotów pojechać do Niemiec lub do Szwecji protestować przeciwko utylizacji polskich odpadów w tamtejszych utylizatorniach? Dzięki SARPI są podatki i praca. I to jest udowodnione. I zarówno Niemcy jak i Szwedzi są tego świadomi. A dopóki nie jest udowodnione że SARPI truje, przestań bredzić.
PS: Przy najbliższej okazji możesz zaprotestować przeciw utylizacji u sąsiadów Okazja do protestu
Leszek
CYTAT(marcin.p @ wto, 02 gru 2014 - 14:49) *
Tym bardziej nie będę się przejmował mordercami z sarpi!

UUU, to pojechałeś. Widać,że szkoda czasu na dyskusje z Tobą.
marcin.p
CYTAT(Leszek @ wto, 02 gru 2014 - 14:55) *

UUU, to pojechałeś. Widać,że szkoda czasu na dyskusje z Tobą.

Płakał z tego powodu nie będę!
olo

Przydałoby Ci się ostrzeżenie od prawników SARPI. Nauczyłbyś się szybko ważyć słowa.
marder5
CYTAT(olo @ wto, 02 gru 2014 - 14:52) *
Czyli co? Elektrownia w moim mieście może niszczyć moje środowisko, żebyś Ty miał prąd. A co byś powiedział, gdyby mieszkańcy Łagiszy zaprotestowali przeciw wysyłaniu energii do Strzemieszyc. A własną mini elektrociepłownię sobie wybudujcie i zatruwajcie własne środowisko. Odpowiedz na pytanie, proszę.

Starasz się sprowadzić temat do absurdu. Jak te głupoty maja się do pasożytniczego działania Sarpi?

Byłbyś gotów pojechać do Niemiec lub do Szwecji protestować przeciwko utylizacji polskich odpadów w tamtejszych utylizatorniach?

Nie muszę kolego. Oni dbają o swoje środowisko i nie sprowadzają gówna z zagranicy. Dlatego nie było innych oprócz Polski chętnych na te pestycydy z Salwadoru.

Dzięki SARPI są podatki i praca. I to jest udowodnione. I zarówno Niemcy jak i Szwedzi są tego świadomi. A dopóki nie jest udowodnione że SARPI truje, przestań bredzić.
PS: Przy najbliższej okazji możesz zaprotestować przeciw utylizacji u sąsiadów Okazja do protestu

Co jest udowodnione? Podatki i praca? Sarpi leży w KSSE i z pewnością jest zwolniona z podatków na wiele lat. Być może jeszcze otrzymała pomoc publiczną za zatrudnienie tych 60 osób. To Ty bredzisz i wypisujesz niestworzone rzeczy.

CYTAT(olo @ wto, 02 gru 2014 - 15:17) *
Przydałoby Ci się ostrzeżenie od prawników SARPI. Nauczyłbyś się szybko ważyć słowa.

To donieś im. Zresztą, gdzie oni znajdą lepszych adwokatów niz na tym forum.
Leszek
CYTAT(marder5 @ wto, 02 gru 2014 - 16:11) *
Byłbyś gotów pojechać do Niemiec lub do Szwecji protestować przeciwko utylizacji polskich odpadów w tamtejszych utylizatorniach?

Nie muszę kolego. Oni dbają o swoje środowisko i nie sprowadzają gówna z zagranicy

Tak?

CYTAT(Bathurst @ pon, 01 gru 2014 - 14:50) *
Gdyby nie cywilizowane kraje to nasze mogilniki, przy których 70 ton odpadów z Salwadoru to pierdnięcie, do dzisiaj zatruwałyby Polaków. Zapłaciliśmy w latach 90-tych ciężką kasę Niemcom, za utylizację tych odpadów.
Po drugie odszukaj sobie w tym wątku info o tym jak kraje typu Szwecja, importują odpady od sąsiadów aby móc z nich wytwarzać energię elektryczną. Śmieci w dzisiejszych czasach są towarem i nie ma od tego odwrotu

marder5
Żeby chociaż Sarpi wytwarzało energię z tych śmieci i sprzedawało ją do zakładów energetycznych. Wtedy miałoby to miałoby jakiś sens, a tak dupa, trują tylko.
mawwm
CYTAT(marder5 @ wto, 02 gru 2014 - 16:20) *
Żeby chociaż Sarpi wytwarzało energię z tych śmieci i sprzedawało ją do zakładów energetycznych. Wtedy miałoby to miałoby jakiś sens, a tak dupa, trują tylko.

co wy wszyscy z tym TRUCIEM, spalarnie nie trują, spalarnie w sposób bezpieczny i nieszkodliwy dla środowiska utylizują odpady, w tym chemiczne!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.