Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strzemieszyce chcą się odłączyć
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
motonita2002
A tutaj materiał WIDEO TVS
Bathurst
jeszcze TUTAJ
KAMAZ
Temat odpadów z Salwadoru jest na pierwszej pozycji na stronie tvn24.pl podkreślony na czerwono.
Zibar
Panama nie pozwoliła na transport przez ich terytorium tej przesyłki...

CYTAT
70 tons of toxic waste stuck on route to Poland

Panamanian environmentalists and Panama Canal authorities have rejected the passage of ships with toxic waste, which had already set sail from El Salvador with almost 70 tons of contaminated waste.

The material now on the ship had been abandoned for 30 years in the rural area of San Luis Talpa in the center of the Central American country and was set to be transported to incinerators in Poland.

Authorities in San Luis Talpa confirm that the toxic waste had polluted the area and caused a strange kidney disease and cancer in those who came in contact with it. Panama doesn’t want to take its chances with the waste passing through the canal.

The ship with toxic material was scheduled to cover a route that included the Panama Canal, the United Kingdom, the Netherlands, Germany and finally Poland. The trip is currently on hold, and Poland still hasn’t said it would accept the waste.

Link do źródła
Padziu
TVN 24

Tutaj link do materiału z dzisiejszych Faktów jakby kogoś interesowało.
szer
Zacytuję komentarz z wykop.pl, gdzie ktoś wrzucił przemyślenia pod tematem odnośnie tych odpadów:
CYTAT
Aż się zarejestrowałem, żeby coś napisać. Siedzę w branży gospodarki odpadami od dłuższego czasu i krew mnie zalewa jak czytam takie artykuły, nastawione na tanią sensację... Instalacja w Dąbrowie Górniczej stoi tam od 2003 roku, czyli 11 lat. I od tych 11 lat, regularnie spala się tam różne odpady przemysłowe, w tym odpady niebezpieczne. I to w ilościach o WIELE większych, niż te 100 ton podane w artykule. Te 100 ton to zaledwie wierzchołek góry lodowej, o czym oczywiście "dziennikarz", jeśli go tak można nazwać, pewnie nie ma pojęcia. Wystarczy sobie zobaczyć tutaj:

http://www.gios.gov.pl//zalaczniki/artykul...tr_zgloszen.xls

Tutaj mamy od 2010 roku rejestr odpadów wjeżdżających jak i również wyjeżdżających z Polski. I zobaczmy odpady przywożone do SARPI Dąbrowa Górnicza w samym 2014 roku: 7000 ton, 200 ton, 1200 ton, 5000 ton i tak sobie możemy wyliczać, więc te marne 100 ton nie jest ilością imponującą. A i również polskie firmy również wywożą odpady za granicę np. 20000 ton do Niemiec, 12000 ton do Niemiec, 9000 ton do Austrii, 24000 ton na Słowację. Tym bardziej te 100 ton nie robi żadnego wrażenia, oczywiście dla osoby zorientowanej w temacie. Ale widocznie wystarczy rzucić w artykule hasło: "Mega niebezpieczne odpady z Salwadoru, ludzie będą umierać i ginąć", to każdy niezorientowany chwyci za widły i ruszy pod siedzibę firmy. Ktoś powyżej pytał, czy inne kraje (Anglia, Francja lub Niemcy) przyjęłyby taki transport odpadów. Pewnie gdyby to było dla nich opłacalne (a opłacalność zależy od wielu, wielu czynników: cena, odległość, warunki transportu, umowy, technologia) to raczej tak. Z tego co się orientuję, to Niemcy przodują w ilości przyjmowanych do spalania odpadów.

Oczywiście jest też kwestia odbioru społecznego oraz niestety małej wiedzy społeczeństwa w tym temacie. Od strony prawnej wszystko wg mnie gra, jest decyzja wydana przez Główny Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie (nie jak podaje artykuł Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska), wszystko zgodnie nie tylko z polskim prawem, lecz również z europejskim (wszystkie kraje UE stosują te same przepisy Rozporządzenia (WE) Nr 1013/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 14 czerwca 2006 r. w sprawie przemieszczania odpadów) jak i międzynarodowym (Konwencja bazylejska). Czasami wydaje mi się, że społeczeństwo słysząc słowo "spalarnia", widzą wielki kaflowy piec, gdzie Pan Janusz wrzuca łopatą odpady, a wszystkie zanieczyszczenia idą prosto do powietrza. Gdyby tak było, sam bym protestował... Ale tak na szczęście nie jest, od czegoś mamy technologię i naukowców. I to oni się powinni wypowiadać o możliwej szkodliwości w procesach unieszkodliwiania niebezpiecznych odpadów, a nie "dziennikarze" (specjalnie w cudzysłowie, bo w 95% przypadków nie maja żadnego merytorycznego przygotowania).

I po trzecie, to ludzka hipokryzja bije wszystko na głowę. Wystarczy sobie zobaczyć jak w dużych miastach, szczególnie w województwie śląskim w okresie grzewczym (Rybnik, Bytom, Chorzów itp.), potężnie wzrastają wskaźniki zanieczyszczeń w powietrzu np. pył PM10 czy PM2,5 i zawarte w nich zanieczyszczenia typu bezno(a)piren, arsen, kadm, ołów. Ludzie na potęgę palą w domach niskiej jakości węglem, mułem czy po prostu bezczelnie odpadami, a potem powodu powikłań zdrowotnych doszukują się w najbliższym sąsiedztwie, nie zdając sobie sprawy, że sami się do tego przyczyniają. I to stanowi największe zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, a nie instalacja specjalnie zaprojektowana do unieszkodliwiania odpadów.

Więc pierw trochę ruszyć głową, ustalić fakty, zasięgnąć trochę fachowej wiedzy i dopiero wypowiadać się w danym temacie.

Wersja dla nielubiących/nieumiejących dużo czytać TL;DR

"Zwykła dziennikarska sensacja, nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością"

http://www.wykop.pl/link/2259430/polska-pr...omment-24740496
Leszek
No i ten komentarz dość dobrze współgra z moim zdaniem na temat całej tej historii...
vacu
CYTAT(szer @ wto, 25 lis 2014 - 17:58) *
Zacytuję komentarz z wykop.pl, gdzie ktoś wrzucił przemyślenia pod tematem odnośnie tych odpadów:

Heh, no właßnie te« sie zalogowalem zeby wrzucic ten komentarz smile2.gif No i ciekawe gdzie byli ci co teraz sie oburzaja przez 11 lat, były wybory i po wyborach, zaraz przestana te odpady kogokolwiek interesowac. Byc moze ktos sobie przypomni za 4, 8 lubb 12 lat przy okazji kolejnych.
Bathurst
Proponuję przejść się na strzemieszycką Sroczą Górę albo odwiedzić Źródliska w Zakawiu tam widać prawdziwą troskę autochtonów o stan środowiska.
Tego TVN-u to nawet mi się komentować nie chce. Natomiast w materiale TVS jako jeden z uciążliwych zakładów wymienione było "nielegalne składowisko odpadów z Czech" - skąd się wzięło? O tym cisza a kopie kruszone są na nowoczesnej spalarni.

PS. A po proteście nie ma to jak iść do ciepłego domku i dołożyć do pieca plastikowych butelek. No ale to nasze nie tylko strzemieszyckie ale polskie butelki więc można! Dokładajmy, dokładajmy zima ponoć ma być ostra!
Leszek
CYTAT(Bathurst @ wto, 25 lis 2014 - 20:34) *
Natomiast w materiale TVS jako jeden z uciążliwych zakładów wymienione było "nielegalne składowisko odpadów z Czech" - skąd się wzięło?

Pewnie w dodatku chodzi o składowisko w Szopienicach unsure.gif
st1111
Zapraszam wieczorem na 3 maja 2 ktoś z tego budynku spala chyba cały syf z miasta.
Prosty
CYTAT(Bathurst @ wto, 25 lis 2014 - 20:34) *
PS. A po proteście nie ma to jak iść do ciepłego domku i dołożyć do pieca plastikowych butelek. No ale to nasze nie tylko strzemieszyckie ale polskie butelki więc można! Dokładajmy, dokładajmy zima ponoć ma być ostra!

zgadzam sie, ktos u mnie w okolicy niezle doklada, nie wiem co dokladnie, ale zapach to ma jakis plastikowych butelek
palone liscie, wilgotne, jesienia norma
:)
Wysyp materiałów w mediach ogólnopolskich. To już główny temat.

CYTAT
gazeta.pl

Do Polski płynie 70 ton toksycznych śmieci z Salwadoru. Trafią do Dąbrowy Górniczej. Mieszkańcy są oburzeni
70 ton toksycznych odpadów ma trafić z Salwadoru do Polski. Zostaną zutylizowane w zakładzie w Dąbrowie Górniczej, w której mieszkańcy od miesięcy walczą, by nie zasypywały ich śmieci. "Czemu mamy oddychać cudzymi brudami?" - pyta jedna z mieszkanek miasta.
W całej sprawie pojawiły się nieścisłości. Jako pierwsza informację podała telewizja TVN24, która twierdziła, że do Polski płynie sto ton toksycznych odpadów, które - prawdopodobnie jeszcze w tym roku - mają trafić do Dąbrowy Górniczej. Te wieści zelektryzowały mieszkańców miasta, a dokładniej jego dzielnicy Strzemieszyce, w której znajduje się zakład termicznego unieszkodliwiania odpadów "Sarpi", do którego trafią śmieci. Według innych źródeł - jak choćby rmf24.pl - będzie ich nie sto, a siedemdziesiąt ton. Tę liczbę podały też później serwis tvn24.pl i "Fakty" TVN.

Oparami zatruło się 12 osób?

Skąd w ogóle wzięły się toksyczne śmieci? Według TVN24 zalegały nieopodal nieczynnych zakładów rolniczych w Salwadorze. "To odpady pestycydowe" - uściśla serwis twojezaglebie.pl, powołując się na Karinę Szafranek-Braś, dyrektor sprzedaży i marketingu "Sarpi" Dąbrowa Górnicza. Historię kontrowersyjnego ładunku przybliża też rmf24.pl z powołaniem na panamskie media. Według nich śmieci przygotowywano do transportu już od czerwca. Wtedy ich oparami miało się zatruć 12 osób (oprócz pestycydów na ładunek składają się także zanieczyszczone opakowania).

Dlaczego śmieci płyną do Polski? Jak podaje rmf24.pl, "wybór padł na Dąbrowę Górniczą, bo tam jest najlepsza instalacja do niszczenia tego typu niebezpiecznych śmieci", a w "Ameryce Środkowej i Południowej nie ma możliwości takiej utylizacji. Z kolei Stany Zjednoczone nie przyjmują tego typu odpadów na swoje terytorium, dlatego są one przewożone do Europy".

Zgoda po 4-miesięcznych analizach

Statek z transportem z Ameryki skieruje się w stronę Wielkiej Brytanii, minie Holandię i Niemcy i dotrze do Gdyni, gdzie zajmie się nim Izba Celna. Ciekawy jest fakt, że kapitan jednostki nie dostał pozwolenia na przepłynięcie Kanałem Panamskim, bo przewozi materiały uznawane za niebezpieczne. Transport ma trafić do Polski w grudniu. Musi to się stać do ostatniego dnia tego miesiąca, bo wtedy wygasa pozwolenie na przywóz śmieci.

Zgodę na przyjęcie przez nasz kraj odpadów wydała Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska po czteromiesięcznych analizach. Warto zaznaczyć, że Polska przyjmuje rocznie 77 tys. ton podobnych substancji, ale większość z nich pochodzi z krajów Unii Europejskiej.

Przez opady zginęło 140 osób?

Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej są całą sytuacją oburzeni. "Dlaczego musimy oddychać cudzymi brudami?" - napisała mieszkanka miasta do serwisu twojezaglebie.pl. I nie chodzi tu tylko o śmieci z Salwadoru. - Do Dąbrowy Górniczej, a w szczególności Strzemieszyc, kierowane są śmieci z całego regionu, z całej Polski, a teraz okazuje się, że płyną już z całego świata. To skandal - podkreślają mieszkańcy cytowani przez serwis dabrowagornicza.naszemiasto.pl.

Od miesięcy walczą oni o to, by nie być zasypywanymi przez śmieci. Z pozbycia się odpadów cieszą się za to mieszkańcy Salwadoru. O usunięcie ładunku z kraju walczyli całe lata. Mówi się, że składowane tam odpady doprowadziły do śmierci 140 osób - podały "Fakty" TVN

"Sarpi" uspokaja

- Trzeba pamiętać, że środki, używane przez nas na co dzień także są toksyczne. W Salwadorze byli nasi pracownicy, którzy pakowali ten transport i zadbali o jego bezpieczeństwo. Do tej pory nie było problemów z takimi odpadami, które zabezpieczamy od momentu transportu, aż do momentu unieszkodliwienia. Nie moglibyśmy sobie pozwolić na jakiekolwiek zagrożenie dla społeczności - uspokaja mieszkańców Karina Szafranek-Błaś.

- Odpady te trafiają do nas, ponieważ jesteśmy najlepiej przygotowanym w kraju zakładem do ich unieszkodliwienia. Wszystko, także transport, odbywa się z zachowaniem najbardziej ostrych rygorów, a sam proces utylizacji, dzięki nowoczesnej technologii, jest mniej niż uciążliwy dla otoczenia - mówi z kolei Barbara Farmas, wiceprezes zarządy spółki "Sarpi".

Mieszkańcy zapowiadają protest

Mieszkańcy mimo to zapowiadają pikietę przeciwko odpadom z Ameryki Południowej w najbliższą niedzielę. Władze miasta także są zaniepokojone transportem. Podkreślają, że to nie one wydały zgodę na przyjęcie śmieci.

Generalny Inspektor Środowiska na dzisiaj zapowiedział konferencję, "podczas której przekaże dziennikarzom oraz przedstawicielom ekologicznych organizacji pozarządowych informacje dotyczące zezwoleń na transport odpadów z Salwadoru do Polski".

Firma sprowadzająca ładunek nie mówi, ile warta jest operacja, ale minister środowiska Salwadoru ujawniła, że jej całkowity koszt to ok. 500 tys. dolarów.
szer
CYTAT(:) @ śro, 26 lis 2014 - 10:42) *
Wysyp materiałów w mediach ogólnopolskich. To już główny temat.

Główny temat, bo raz można postraszyć ludzi, a dwa jest chwytliwy.
Leszek
CYTAT(:) @ śro, 26 lis 2014 - 08:42) *
Warto zaznaczyć, że Polska przyjmuje rocznie 77 tys. ton podobnych substancji

Czyli ogólnopolska histeria i bicie piany, próby zbijania politycznego kapitału i zaistnienia w mediach są spowodowane 1 promilem rocznego przerobu. Pięknie, pięknie...
marcinem
Mimo wszystko chcialbym znac wyniki badan parametrow czystosci gleby, powietrza i wody przed-i-po operacji utylizacji. Mniemam, ze takie badania prowadzi sie regularnie w naszym postindustrialnym regionie, ktory tak calkiem "post" nie jest.
signaal
W związku z powyższym w poniedziałek zajedzie do DG ekipa "Uwaga" TVN.
Leszek
No, to się niektórzy będą starali wylansować laugh.gif
Ciekawe czy wyjdzie taka sama wiocha jak TV Trwam w sprawie parku Hallera kilka lat temu.
:)
Podobno TV Trwam już też była w Strzemieszycach tongue.gif
Podobno też w TVP1 w "Świat się kręci" też było albo ma być i jakaś delegacja miała być ze Strzemieszyc. Zresztą były też inne TV.
szer
Było nawet TVP Info (wideo tutaj)
Rozśmieszyła mnie ta mapka, którą zrobił jeden z mieszkańców (pewnie po to by dodać trochę dramatyzmu). Szczególnie chodzi mi o zaznaczenie na mapie Strzemieszyc Wielkich w miejscu, gdzie nie ma żadnych zabudowań
Leszek
W końcu tu nie chodzi o rzeczywistość smile2.gif
A w sumie na SARPI to chyba bardziej mieszkańcy Łośnia powinni się skarżyć chyba?
szer
W tym wideo co podałem była babka z Zagórza i jej przeszkadzało SARPI bardziej niż mieszkańcom Łośnia tongue.gif
Aczkolwiek jej apel "wstawcie się" wezmę do serca i przy najbliższej możliwej okazji wstawię się
Leszek
Głosu społeczeństwa należy słuchać, w końcu piąteczek smile2.gif
sandwich
CYTAT(Leszek @ pią, 28 lis 2014 - 13:56) *
Głosu społeczeństwa należy słuchać, w końcu piąteczek smile2.gif

Sorry, te SARPI to to koło koksowni?
szer
CYTAT(sandwich @ pią, 28 lis 2014 - 14:17) *

Tak
olo
Tematem dzisiejszego spotkania w naszym programie "Nadzwyczajna Interwencja" jest problem odpadów spalanych w domowych piecach przez mieszkańców Strzemieszyc. Są z nami pani Przewodnicząca RM, pan Prezydent, przedstawiciele okolicznych zakładów utylizacyjnych. Niestety, chcieliśmy zadać również pytania mieszkańcom dzielnicy, ale nikt się nie zjawił. Taki scenariusz mi wpadł do głowy.
sandwich
CYTAT(szer @ pią, 28 lis 2014 - 15:02) *

Tak

No to co to ma wspólnego ze Strzemieszycami?
To już bardziej bym się mieszkańców Łośnia i Okradzionowa spodziewał patrząc na przeważające wiatry.
Wychodzi z tego, że to, co im śmierdzi to śmieci sąsiada.
Znów ktoś moherom namącił w głowie i zbija kapitał polityczny.
szer
CYTAT(sandwich @ pią, 28 lis 2014 - 15:29) *
CYTAT(szer @ pią, 28 lis 2014 - 15:02) *

Tak

No to co to ma wspólnego ze Strzemieszycami?
To już bardziej bym się mieszkańców Łośnia i Okradzionowa spodziewał patrząc na przeważające wiatry.
Wychodzi z tego, że to, co im śmierdzi to śmieci sąsiada.
Znów ktoś moherom namącił w głowie i zbija kapitał polityczny.

Co śmieszniejsze w tym materiale z TVP Info wypowiadała się babka z Sosnowca i jej na Zagórzu też śmierdzi z SARPI! I ona choruje, ale lekarze nie mogą powiedzieć na co. Ale to wina SARPI!
I jak ja mam brać takich ludzi na poważnie?
Leszek
Zrozum kobietę, przyjechało tiwi, mikrofon podsunęli, obiecali występ w ogólnokrajowej - ona by powiedziała, że jej Huta Częstochowa śmierdzi smile2.gif
marder5
Mam kolegę ze Strzemieszyc Małych, który twierdzi, że na parapetach jego domu cały czas zbiera się srebrzysty pył. A skoro tak tzn., że ludzie to też wdychają. Ale widzę, że Wy już wiecie lepiej, że to ludzie we własnych domach palą opony i pladtikowe butelki (większej bzdury nie czytałem). Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych władza komunistyczna karmiła ludzi propagandą ws. Czarnobyla. Widzę, że tutaj jest podobnie, tylko w mniejszej skali.
szer
CYTAT(marder5 @ pią, 28 lis 2014 - 16:54) *
Mam kolegę ze Strzemieszyc Małych, który twierdzi, że na parapetach jego domu cały czas zbiera się srebrzysty pył. A skoro tak tzn., że ludzie to też wdychają. Ale widzę, że Wy już wiecie lepiej, że to ludzie we własnych domach palą opony i pladtikowe butelki (większej bzdury nie czytałem). Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych władza komunistyczna karmiła ludzi propagandą ws. Czarnobyla. Widzę, że tutaj jest podobnie, tylko w mniejszej skali.

A mało to zakładów przemysłowych w okolicy? Skąd ta pewność, że to akurat SARPI? No powiedz mi skąd?
I serio mam wierzyć, że na Zagórzu czuć smród z SARPI? Skoro tak to dlaczego ja na Mydlicach tego nie czuję?
Prosty
Panie marder5
ja mieszkam w wielkich, mam dalej do sarpi i tez mam pyl
to na pewno sarpi, przeciez nigdzie obok nie ma innych zakladow, np. mielenia szkla

CYTAT(szer @ pią, 28 lis 2014 - 11:42) *
W tym wideo co podałem była babka z Zagórza i jej przeszkadzało SARPI bardziej niż mieszkańcom Łośnia tongue.gif
Aczkolwiek jej apel "wstawcie się" wezmę do serca i przy najbliższej możliwej okazji wstawię się

laugh.gif

co do palenia plastikow - w mojej okolicy wiem lepiej, bo czuje wieczorami
Bathurst
To w temacie pyłu, podobno szklanego.

CYTAT
Pył w Strzemieszycach jest metalizujący i przyciąga go magnes

Środa, 30 kwietnia, 2014

Dziękujemy wszystkim mieszkańcom Strzemieszyc, którzy skorzystali z zaproszenia do odwiedzenia naszego zakładu. Wkrótce podamy listę zwycięzców konkursu, w którym nagrodą jest wycieczka do niemieckiego zakładu odzyskiwania szkła. Szczególne podziękowania należą się mieszkańcom, którzy zaprosili nas do swoich domów i pomogli w zebraniu próbek tego, co sypie się, zwłaszcza na zachodnie i północne rejony Strzemieszyc, przylegając do karoserii samochodów, parapetów i roślin. Dziwi nas upór i natarczywość, z jaką część tzw. lokalnych strzemieszyckich działaczy nazywa te drobinki "pyłem szklanym".

Zachęcamy wszystkich mieszkańców Strzemieszyc, którzy są regularnie zasypywani przez brokatowe drobinki, by wykonali proste doświadczenie:

Przyłóżcie magnes do drobinek zalegających wokół Waszych domów. Przekonacie się wówczas, że przylgną do magnesu. Następnie zdejmijcie te drobinki z magnesu i połóżcie np. na białej kartce papieru. Przyjrzyjcie się im uważnie. Okaże się, że są płaskie, czarne i metalizujące.

Tak nie wygląda pył szklany. Szkło nie reaguje na magnes.
Poddane recyklingowi, zmielone szkło przypomina drobny piasek ? nie jest czarne, tylko białe lub przeźroczyste, nie przylega do metalu i ma krystaliczną strukturę.

By Państwa o tym przekonać, po raz kolejny zapraszamy do naszego zakładu. Zobaczycie tu dużo szkła poddanego recyklingowi, ale nie znajdziecie tego, co sypie się na Wasze domy, ogrody i samochody. Tak samo, jak nie znajdują tego mieszkańcy niemieckich i duńskich miast, w których działają podobne do naszego zakłady odzyskiwania szkła. Żaden bowiem zakład recyklingu szkła na świecie nie jest w stanie zasypać brokatowym, metalizującym pyłem domów i ogrodów oddalonych o 3 kilometry od miejsca swojej działalności. Tymczasem próbki, które pokazujemy poniżej jako przykład tego, z czym tak często spotykają się mieszkańcy Strzemieszyc, zebrano w okolicy ul. Jana Majewskiego i Grabocińskiej.

http://dss-recykling.pl/aktualnosci/201404..._go_magnes.html

@Marder5 zrozum że tutaj nikt nikt nie chce aby w Strzemieszycach było brudne powietrze. Oczyśćmy je w pierwszej kolejności z hipokryzji i szukania winnych a potem przyjrzyjmy się temu co spala się w paleniskach domowych
danielmdc
Dlaczego te wszystkie inspekcje, komisje nie powiedzą wprost który zakład tak syfi okolice ? Skoro nie Sarpi, Szklarze, Koksownia, Huta to kto ? Takie to trudne do sprawdzenia ?
marder5
Metaliczny pył z palenisk domowych? Bez jaj! Ja nie twierdzę, że to Sarpi na pewno zatruwa powietrze, bo są w pobliżu też inne zakłady. Ale nie wciskajcie tutaj tezy, że to robią sami ludzie. Bo czy w Strzemieszycach ludzie palą w piecach inaczej niż inni na wsiach czy w małych miejscowościach, gdzie też są domy jednorodzinne? Bo z tego, co piszecie to na to wygląda, ponieważ w innych miejscowościach ludzie nie narzekają na zanieczyszczone powietrze. Widać w Strzemieszycach zebrało się do kupy wiele gospodarstw, które mają przydomowe wielkie piece i coś tam przetapiają. A teraz zwalają winę na zakłady przemysłowe.
Bathurst
CYTAT(marder5 @ pią, 28 lis 2014 - 17:20) *
Metaliczny pył z palenisk domowych? Bez jaj! Ja nie twierdzę, że to Sarpi na pewno zatruwa powietrze, bo są w pobliżu też inne zakłady. Ale nie wciskajcie tutaj tezy, że to robią sami ludzie. Bo czy w Strzemieszycach ludzie palą w piecach inaczej niż inni na wsiach czy w małych miejscowościach, gdzie też są domy jednorodzinne? Bo z tego, co piszecie to na to wygląda, ponieważ w innych miejscowościach ludzie nie narzekają na zanieczyszczone powietrze. Widać w Strzemieszycach zebrało się do kupy wiele gospodarstw, które mają przydomowe wielkie piece i coś tam przetapiają. A teraz zwalają winę na zakłady przemysłowe.

Czy ktoś napisał, że pył pochodzi z palenisk domowych? No i o co chodzi w Twoim wywodzie? Że
palić w piecach butelkami można bo wszyscy tak robią w całej Polsce? Ty po prostu założyłeś, tak jak protestujący, że winne jest SARPI a mieszkańcy są cacy. Interesuje Cię rozmowa w tonie mantry protestujących - winne SARPI. Powietrze jest podobno zatrute to porozmawiajmy o wszystkim tym co tam jest wpuszczane - z palenisk domowych też. O złych spalarniach i biednych mieszkańcach to się rozmawia podczas tych protestów ale to nie jest jedyna słuszna płaszczyzna rozmowy.
marder5
CYTAT(Bathurst @ pią, 28 lis 2014 - 17:35) *
Czy ktoś napisał, że pył pochodzi z palenisk domowych? No i o co chodzi w Twoim wywodzie? Że
palić w piecach butelkami można bo wszyscy tak robią w całej Polsce?

No właśnie Ty piszesz takie brednie. Nie wiem skąd masz takie informacje, że wszyscy palą butelkami w piecu. I pewnie siedzą w maskach gazowych przed telewizorami. Twoja wiedza to taki sam pewnik, jak to, że wszyscy kradną.
sandwich
CYTAT(marder5 @ pią, 28 lis 2014 - 19:48) *

No właśnie Ty piszesz takie brednie. Nie wiem skąd masz takie informacje, że wszyscy palą butelkami w piecu. I pewnie siedzą w maskach gazowych przed telewizorami. Twoja wiedza to taki sam pewnik, jak to, że wszyscy kradną.

Wiem, czym kto pali. Ostatnio byłem światkiem jak mieszkańcy takich Strzemieszyc półkneli kubik smołowanych klepek z rozbiórki. Poza tym parę lat mieszkałem na Staszicu.
Nie , nie siedzą w maskach, bo to do sąsiadów przez komin leci.
marder5
CYTAT(sandwich @ pią, 28 lis 2014 - 20:19) *
Nie , nie siedzą w maskach, bo to do sąsiadów przez komin leci.

Uuuu, to wyjątkowo szczelne te instalacje mają. Palą śmieciami i wszystko przez komin a w domu żadnego smrodu. Ciekawa teoria.
Jeden coś tam widział, drugi coś tam czuł, jak szedł ulicą i wygląda na to, ze mieszkańcy Strzemieszyc to wyjątkowi śmieciarze. A to, że obok Strzemieszyc są wysypiska, spalarnie, sortownie śmieci i zakłady metalurgiczne to czysty przypadek. To ludzi smrodzą z kominów. Litości!
Leszek
Nie no, skąd, nie smrodzą - wszędzie śmieci palą (zauważ w końcu, że nikt nie pisze, że wszyscy), na Górce Gołonoskiej, na Leśnej, na Staszicu, na Łęknicach, tylko w Strzemieszycach nie. Litości!
marder5
Ja jestem skłonny uwierzyć, ze Wy tak robicie i przez to sądzicie, ze inni też tak robią. Nie, nie robią, bo tak jak napisałem, musieliby w domu nosić maski gazowe. Złodziej zawsze najgłośniej będzie krzyczał "łapać złodzieja!" Zresztą nie rozumiem tej pokrętnej logiki. Skoro, do diabła, wszyscy tak robią, to czemu tylko w Strzemieszycach skarżą się na zanieczyszczone powietrze?
Bathurst
CYTAT(marder5 @ pią, 28 lis 2014 - 17:48) *

A gdzie ja napisałem że wszyscy?
Co do masek gazowych to myślałem, że już mnie nic nie zadziwi. Czy Ty myślisz, że ludzie w domach to na klepisku ogniska palą żeby się ogrzać? No bo wtedy faktycznie to musieliby siedzieć w maskach gazowych
danielmdc
marder 5 na to pytanie ci nie odpowiedzą ani forumowicze ani urzędasy ani opłaceni kontrolerzy. Te pyły opadające na domostwa to dar Boży a ludzie zamiast to docenić mają czelność domagać się podstawowych informacji od służb miejskich lub państwowych wink.gif
Leszek
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 09:26) *
Ja jestem skłonny uwierzyć, ze Wy tak robicie i przez to sądzicie, ze inni też tak robią. Nie, nie robią, bo tak jak napisałem, musieliby w domu nosić maski gazowe. Złodziej zawsze najgłośniej będzie krzyczał "łapać złodzieja!" Zresztą nie rozumiem tej pokrętnej logiki. Skoro, do diabła, wszyscy tak robią, to czemu tylko w Strzemieszycach skarżą się na zanieczyszczone powietrze?

Tak, ja tak robię i palę butelki w piekarniku laugh.gif

Pamiętam, jak w jednym z poprzednich miejsc pracy dziewczyna w trakcie budowy domu specjalnie wybierała piec węglowy, a nie gazowy, bo w gazowym nie można śmieci palić.
I pewnie jest to dla Ciebie odkryciem, ale jak się pali węglem czy drewnem to też dymi. I robiący to jakoś nie chodzą po domach w maskach. No chyba, że ktoś jako miłośnik dawnych czasów kurną chatę sobie postawił.
marder5
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 10:19) *

Acha, czyli jednak mieszkańcy Strzemieszyc śmiecą bardziej niż inni. Już rozumiem, wyjątkowi śmieciarze po prostu.
Co do masek gazowych to myślałem, że już mnie nic nie zadziwi. Czy Ty myślisz, że ludzie w domach to na klepisku ogniska palą żeby się ogrzać? No bo wtedy faktycznie to musieliby siedzieć w maskach gazowych

Popatrz, jakie cwaniaczki mieszkają w tych Strzemieszycach! Nie dość, że smrodzą więcej niż inni to jeszcze pozakładali sobie wyjatkowo szczelne instalacje, żeby sami nie musieli wdychać tych toksyn. 100% zanieczyszczeń przez komin a oni się w domu śmieją. A to szczwane bestie!
Bathurst
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 10:29) *

Acha, czyli jednak mieszkańcy Strzemieszyc śmiecą bardziej niż inni. Już rozumiem, wyjątkowi śmieciarze po prostu.

Popatrz, jakie cwaniaczki mieszkają w tych Strzemieszycach! Nie dość, że smrodzą więcej niż inni to jeszcze pozakładali sobie wyjatkowo szczelne instalacje, żeby sami nie musieli wdychać tych toksyn. 100% zanieczyszczeń przez komin a oni się w domu śmieją. A to szczwane bestie!

Próbuję ale nie rozumiem o co Ci chodzi. Brniesz w zaparte chyba bo ani w tym ładu ani składu

marder5
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 10:36) *
Próbuję ale nie rozumiem o co Ci chodzi. Brniesz w zaparte chyba bo ani w tym ładu ani składu

Tak, brnę w zaparte, że to zakłady zlokalizowane obok Strzemieszyc zatruwają powietrze, a nie ludzi palą śmieci w domach. Nie rozumiesz? Szkoda mi Cię. Nadawałbyś się do Ministerstwa Propagandy.
Bathurst
CYTAT(marder5 @ sob, 29 lis 2014 - 10:47) *
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 10:36) *

Tak, brnę w zaparte, że to zakłady zlokalizowane obok Strzemieszyc zatruwają powietrze, a nie ludzi palą śmieci w domach. Nie rozumiesz? Szkoda mi Cię. Nadawałbyś się do Ministerstwa Propagandy.

Nadawałbym się do Ministerstwa Propagandy? Zastanów się może ja już tam jestem? Za każdy post płacą mi grubą kasę i dzięki temu buduję dom w Salwadorze a moje śmieci płyną właśnie do Strzemieszyc rolleyes.gif

Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK? Natomiast bardzo nie OK jest pisanie o paleniu śmieci w domach. To jest sprawiedliwe według Ciebie?

Na jakiej podstawie twierdzisz, że tylko zakłady obok Strzemieszyc zatruwają powietrze?
marder5
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 11:04) *
Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK?

To jest bardzo OK. Ludzie w Stzremieszycach protestują od bardzo dawna. "Salwador" to punkt kulminacyjny, bo ludzie są tak zdesperowani, ze postanowili wyjść na ulicę, żeby ktoś ich zauważył i zajął się ich problemem. A jeśli pozwolimy na spalanie takich odpadów jak te z Salwadoru to na pewno nie będzie lepiej a tylko gorzej.
CYTAT(Bathurst @ sob, 29 lis 2014 - 11:04) *
Natomiast bardzo nie OK jest pisanie o paleniu śmieci w domach. To jest sprawiedliwe według Ciebie?
Na jakiej podstawie twierdzisz, że tylko zakłady obok Strzemieszyc zatruwają powietrze?

Nie pisz takich głupot człowieku i się nie ośmieszaj. Czy w Strzemieszycach żyją jacyś wyjątkowi ludzi pod tym względem? Ludzie w Strzemieszycach śmiecą bardziej niż inni? Bo jeśli nie, to znaczy, że winne są zakłady. A jest ich dużo.
signaal
"Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" cool.gif cool.gif
Rozumiem, że zakłócenie stosunków wodnych odpowiadają studnie a za jakość wód odpowiedzialne są zrzuty szamb?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.