CYTAT(xMarcinx @ sob, 26 paź 2013 - 22:09)

CYTAT(Sebastian22 @ sob, 26 paź 2013 - 12:37)

samo miasto mamy ok, dosc duzo sie dzieje itp. jedyne czego mi wstyd to dworca pkp
wstyd stacji i pstrokatych bloków, resztę idzie przeboleć.. albo naprawić na naprawmyto

A mnie jest wstyd dzadostwa, prowizorki, braku szacunku dla cudzej (i wspólnej) własności, wstyd mi tego, że każdy myśli tylko o tym ile da się ukraść lub półlegalnie wyciągnąć dla siebie.
Odkąd miałem okazję trochę pojeździć po świecie widzę jakim jesteśmy zaściankiem, bliżej nam do krajów arabskich niż europejskich. Mentalnie, nie wszystkim ale dużej grupie. Tam (na tzw. zachodzie) potrafią utrzymać porządek, tam nie jest wszystko nowe, wręcz przeciwnie, często widać, że remont był dawno temu ale mimo to nic nie jest oberwane, obsrane wlepkami, pomaziane farbą. Do tego widać planowanie lata naprzód, nie wszystko się da zrobić w rok ale rok za rokiem całość nabiera sensu jeżeli od początku zostało dobrze zaplanowane i władze tego planu się trzymają. Są miejsca gdzie i tak jest (syf) ale... są to zwykle skupiska emigrantów z bliższego i dalszego wschodu...
U nas problem polega na tym - i nie tylko władze są winne - że ile pieniędzy by nie włożyć to zostanie to zniweczone przez chołotę. Do tego partactwo i cięcie kosztów aby się nachapać jak najwięcej (przykład nie z DG ale takich momentów jest pełno:
http://tukato.pl/art/ulica-3go-maja-poraza...tyczne-zdjecia/). Inwestycje inwestycjami ale dopóki Polacy nie zaczną szanować tego co mają i planować na lata naprzód to zawsze tu będzie syf.
Jest taki suchar nt. inwestycji w PL.
Św. Piotr chce postawić nową bramę do raju. Ogłosił przetag zgłosili się trzej wykonawcy: Turek, Niemiec i Polak.
Św. Piotr [ŚWP]: Co tam panie Turek, za ile pan to zrobisz?
Turek [T]: 20 tysięcy
[ŚWP]: Ooo, a co tak drogo?
[T]: No będzie 10 tys. materiał no i 10 robocizna, to nie drogo.
[ŚWP]: - No dobrze, a pan panie Niemiec, ile za tę robotę?
Niemiec [N]: - 40 tysięcy jak nic
[ŚWP]: - Oj a czemu tyle?
[N]: - 20 tysięcy za porządny niemiecki materiał i 20 za porządną niemiecką robotę.
[ŚWP]: - No to OK, no a pan panie Polak?
Polak odciągnął Piotra na bok i cicho mówi:
[P] - To będzie 120 tysięcy
[ŚWP]: Łomatkoicórko, dlaczego aż tyle??
[P]: - 50 tysięcy dla ciebie, 50 dla mnie a za 20 tysięcy Turek zrobi robotę.
Jakże to prawdziwe...