Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INWESTYCJE cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
:)
ostatni akapit dotyczy oczywiscie DG a nie Katowic - nie wiem ktora gazeta sie tak pomylila

QUOTE(syzio @ Nov 23 2006, 03:32 PM) *
Ciekawe jakimi ?

dvd to najprawdopodbniej pod swoja marka Easy Touch.
A LCD - kto wie - moze stworza nowa albo tez Easy Touch, albo jeszcze pod czyjas

http://www.easytouch.pl/category21.PL.html
vacu
QUOTE(:) @ Nov 30 2006, 04:24 PM) *
A LCD - kto wie - moze stworza nowa albo tez Easy Touch, albo jeszcze pod czyjas

Gdzieś czytałem, że oni mają robić te monitory dla innych firm z dalekiego wschodu więc pewnie oni będą produkować pod czyjąś marką.

Tylko czytałem także, że to mają być niestety tanie marki a więc pewnie będą szukać "murzynów" - ale obym się mylił biggrin.gif
pewnie czytales to co na poprzedniej stronie tematu bo nigdzie nci wiecej nie ma na ten temat
Zibar
QUOTE(:) @ Nov 30 2006, 04:24 PM) *
ostatni akapit dotyczy oczywiscie DG a nie Katowic - nie wiem ktora gazeta sie tak pomylila

Pewnie ktoś z gazety usłyszał, że fabryka buduje się na terenach przyległych do Huty Katowice laugh.gif
:) a dopiero niedawno podobna ale wieksza inwestycje zrealizowal u nas Thyssenkrupp - i to dopiero 1/3 planow

www.wnp.pl

Stalprofil buduje nowe hale magazynowe

W pierwszym kwartale przyszłego roku Stalprofil zakończy budowę kolejnych dwóch hal magazynowych w Dąbrowie Górniczej i Katowicach.

Po zrealizowaniu tych inwestycji w Dąbrowie Górniczej będzie zadaszone 50 proc. powierzchni magazynowych tj. 12,5 tys. m.kw. natomiast w Katowicach będzie to 70 proc. powierzchni (12,7 tys. m.kw.)

- Dysponujemy dwoma największymi w Polsce składami handlowymi, zlokalizowanymi w Dąbrowie Górniczej i katowickiej dzielnicy Panewniki - mówi Leszek Jarząbek, dyrektor Biura Zarządu Stalprofilu SA. - Obecnie przystąpiono do budowy kolejnych hal magazynowych. Ich lokalizacja po północnej i południowej stronie aglomeracji śląskiej jest ważnym atutem, który od strony logistyki ułatwia spółce kontakty z kontrahentami.

Jak podkreśla L.Jarząbek wysokie nakłady inwestycyjne poczynione w roku bieżącym i w latach wcześniejszych zwiększyły ich przepustowość, kompleksowość obsługi klientów oraz zapewniły wysoką jakość usług opartą o standardy normy jakościowych. Nakłady inwestycyjne w 2006 roku - łącznie z nowo budowanymi halami magazynowymi - wyniosły ponad 18 mln zł.

- Oferujemy zróżnicowany asortyment wyrobów hutniczych, zwiększające wartość dodaną usługi spedycyjne oraz usługi wstępnej obróbki wyrobów hutniczych w ramach centrum serwisowego - podkreśla L.Jarząbek. - Nowo budowane hale są przystosowane do montażu linii do cięcia i konfekcjonowania blach z kręgów. Niewątpliwie jest to dla spółki istotne źródło przewagi konkurencyjnej.
Hator
OT: jak to dobrze slyszec o rozwijajacej sie logistyce na slasku - tym bardziej jak sie ksztalci w tej dziedzinie biggrin.gif
...choc logistyka to nie tylko sfera produkcji ale takze miasto - logistyka miejska ...
to taki maly of topic tongue.gif
Mick
QUOTE(Hator @ Dec 5 2006, 07:09 PM) *
OT: jak to dobrze slyszec o rozwijajacej sie logistyce na slasku - tym bardziej jak sie ksztalci w tej dziedzinie biggrin.gif
...choc logistyka to nie tylko sfera produkcji ale takze miasto - logistyka miejska ...
to taki maly of topic tongue.gif

Trochę muszę powybrzydzać - logistyka należy do tych dziedzin, które mają najniższe wskaźniki zatrudnienia na 1 m2 wykorzystywanej powierzchni - po prostu stawia się megahale, a pracuje w nich garstka ludzi. Niby nic w tym złego, ale zabiera teren, który mógłby być wykorzystany pod inną działalność, wykorzystującą pracę ludzką w większym stopniu. No i duża liczba blaszanych hal trochę psuje krajobraz.

Btw, nie wiedziałem, że jest coś takiego jak logistyka miejska, a ciekawe to, ciekawe... Ciekawe czy nasi włodarze i rajcy słyszeli o tym, bo im by się przydało.
kursor
Witam!

Z tego co się orientuję to firma Pronox będzie produkowała LCD dla firmy Funai - nie wiadomo jeszcze czy pod tą nazwą, całą produkcję z DG będzie exportowała do UE.

Pan Talkowski nie podpierał się tym osiągnięciem ponieważ szefowie Pronoxu bezskuteczne chcieli się spotkać z nim zaraz po zakupie działki, lecz wcześniejszy prezydent nigdy nie miał czasu. Gdy nadszedł czas kampanii wyborczej szefowie Pronoxu nie skorzystali z zaproszenia do poparcia jego osoby i chwalenia się tą inwestycją.

Zaraz po wyborze na prezydenta DG Pana Podrazę spotkali się z nim i dostali od niego "zielone światło" oraz wszelaką pomoc przy realizacji swojego projektu.

W I etapie fabryka ma zatrudniać do 500 osób docelowo 1000.

pozdro

p.s.
do niedawna firma Pronox była jedynym przedstawicielem na Polskę firmy Acer
^^^
skad info?

jakie "zielone swiatlo"?

Przeciez inwestycja planowana od dawna i wszystko ustawione i zaplanowane dawno temu wraz z emisja na gieldzie.

Ladne bedzie zatrudnienie - ale to pewnie prawie wszyscy na tasmy i ciekawe za jaka pensje
kursor
QUOTE(:) @ Jan 15 2007, 08:12 PM) *
^^^
skad info?

jakie "zielone swiatlo"?

Przeciez inwestycja planowana od dawna i wszystko ustawione i zaplanowane dawno temu wraz z emisja na gieldzie.

info wierz mi sprawdzone

"zielone światło" - to pomoc w np. w doprowadzeniu do działki mediów, najbardziej to dotyczyło doprowadzenia wodociągów,z którą Pronox miał problem

różnica między planami a rzeczywistością jest dość duża

pozdro
Hator
Z Puls Biznesu

Pronox Technology złożył prospekt, emisja w I kwartale
2007-01-18 17:57
Katowicka spółka Pronox Technology, producent sprzętu komputerowego i elektroniki użytkowej złożył w środę prospekt emisyjny w Komisji Nadzoru Finansowego. Firma planuje przeprowadzenie oferty publicznej w I kwartale 2007 roku i chce pozyskać z niej ok. 25 mln zł, poinformowała spółka w komunikacie w czwartek.

Oferującym akcje będzie dom maklerski Secus Asset Management, współpracujący z Secus Sp. z o. o. - właścicielem 16,16% akcji Pronox Technology.

„Kapitał, który zamierzamy pozyskać z publicznej emisji akcji umożliwi przyspieszenie realizacji centrum produkcyjno-logistyczno w Dąbrowie Górniczej o powierzchni około 40 tys. mkw.” –powiedział Artur Mrozik, prezes Pronox Technology, cytowany w komunikacie.

Według prezesa, zakład przyczyni się do do zwiększenia dynamiki przychodów i zysku netto spółki.

„Moc produkcyjna nowej fabryki pozwoli na wyprodukowanie ok. 500 tys. sztuk telewizorów LCD rocznie w fazie początkowej, z możliwością rozbudowy w przeciągu dwóch lat do wydajności 2 mln sztuk rocznie. Oprócz montowania telewizorów, zakład będzie produkował także inne urządzenia tzw. elektroniki użytkowej“ – powiedział Mrozik.

Produkcja telewizorów LCD odbywa się w ramach prowadzonej przez Pronox dla chińskich kontrahentów usługi assemblingu. Telewizory dostarczane są do sieci handlowych w Wielkiej Brytanii, Francji i Hiszpanii. Pronox nie ponosi ryzyka związanego z ich sprzedażą. Pod koniec 2006 roku spółka rozpoczęła ich produkcję w zakładzie w Będzinie, gdzie z taśm montażowych zjechało ponad 5 tys. telewizorów.
(tego nie wiedzialem)
Spółka od 2001 roku produkuje komputery pod marką Procomp oraz akcesoria komputerowe i elektronikę użytkową (np. MP3, DVD, GPS) pod marką Easy Touch na Dalekim Wschodzie. Pronox Technology jest również jednym z największych w Polsce dystrybutorów IT/Consumer Electronic.

W 2005 roku spółka miała 6,2 mln zł zysku netto przy 394,6 mln zł przychodów. Rok 2006 planowała zakończyć zyskiem netto rzędu 6-7 mln zł przy 440-450 mln zł przychodów. (ISB)

Stalprofil buduje nowe hale magazynowe
dziś

Do końca marca Stalprofil ma zakończyć budowę dwóch hal magazynowych w Dąbrowie Górniczej i Katowicach. Firma jest czołowym dystrybutorem stali w Polsce i ciągle zwiększa zatrudnienie, m.in. dzięki tego typu inwestycjom. W ciągu kilku ostatnich lat podwoiła stan kadry, zapewniając obecnie pracę 120 osobom.

Po zakończeniu inwestycji zadaszonych zostanie 50 procent dąbrowskich powierzchni magazynowych (12,5 tys. m kw.) oraz 70 procent w Katowicach (12,7 tys. m kw.). Na budowę hal i inwestycje firma wydała w 2006 r. łącznie ponad 15 mln zł.

- W ten sposób poprawiamy nie tylko jakość obsługi, ale także warunki pracy - podkreśla Leszek Jarząbek, dyrektor Stalprofilu SA.
(pas) - Dziennik Zachodni
Hator
Cash Flow będzie windykował w Rosji i krajach b. ZSRR
2007-01-26 20:22 (ostatnia aktualizacja: 2007-01-26 20:23)
Cash Flow podpisał umowę z Coface IGK Holding AG, w ramach której będzie świadczył usługi windykacyjne m.in. na terenie Federacji Rosyjskiej, Litwy, Łotwy, Estonii, Ukrainy, Białorusi - poinformowała spółka w komunikacie.

"W opinii zarządu Cash Flow przychody z umowy mogą przekroczyć wartość 10 proc. wysokości kapitałów własnych Emitenta, które na dzień 3 listopada 2006 roku wynosiły 26,881 tys. zł" - napisano w komunikacie.

Umowa przewiduje, że Cash Flow będzie świadczyć usługi windykacyjne także na terenie Kazachstanu, Armenii, Azerbejdżanu, Mołdawii, Gruzji, Kirgizji, Uzbekistanu, Tadżykistanu i Turkmenistanu.

Według umowy, po pozyskaniu zlecenia windykacyjnego, Cash Flow będzie koordynował wszystkie działania windykacyjne zarówno na terenie Polski, jak i na terenie objętych umową krajów.

"Zagraniczne działania windykacyjne będą prowadzone przez specjalistów z Coface IGK Holding AG. Umowa obejmuje pełny zakres windykacji od analizy wypłacalności dłużnika, windykacji polubownej po podjęcie kroków prawnych" - napisano w komunikacie.

Wynagrodzeniem Cash Flow i Coface IGK Holding AG będą prowizje od ściągniętych wierzytelności.

(PAP)

Portal pb.pl
vacu
QUOTE(kursor @ Jan 15 2007, 06:41 PM) *
Z tego co się orientuję to firma Pronox będzie produkowała LCD dla firmy Funai - nie wiadomo jeszcze czy pod tą nazwą, całą produkcję z DG będzie exportowała do UE.

A nie wiecie czy to nie właśnie Pronox produkuje telewizory w Będzinie? Bo o tamtym zakładzie słyszałem dość niepochlebne opinie jako o pracodawcy co by znaczyło, że nie ma się z czego cieszyć...
no przeciez mamy w tym temacie ze wlasnie w Bedzinie od jakiegos czau schodza probne serie.

tez mi sie wydaje ze pensje na tasmach beda niestety marne :/
vacu
QUOTE(:) @ Jan 27 2007, 02:52 PM) *
no przeciez mamy w tym temacie ze wlasnie w Bedzinie od jakiegos czau schodza probne serie.

Przepraszam rolleyes.gif mam tygodniowe zaległości i mało czasu więc czytam dość pobieżnie i gdzieś mi to umknęło.

W każdym razie słyszałem - choć nie jest to jakoś specjalnie potwierdzone - że niskie płace (właściwie to chyba najniżesze możliwe chyba, że bierze się nadgodziny) to jedno a drugie to "chamskie" podejście kierowników do pracowników. Ale powtarzam - słyszałem to od jednego byłego pracownika, więc opinia może być nieobiektywna.
Hator
ja to skomentuje tak
lepszy rydz niz nic.

A poza tym to wlasnie przybywanie miejsc pracy zwiekszy konkurencyjnosc ofert potencjalnym pracownikom przez co tak samo musza sie polepszyc warunki pracy i placy.
Bartek
Ja pare miesiecy temu bylem w fabryce Opla w Gliwicach i tez ludzie tam fajnie nie maja. To jest chyba taka juz domenta tego typu zakladow gdzie sie wszystko robi na czas i tzw akord. W Oplu sa fajne monitory LCD na ktorych pisze "Plan na dzisiaj 100 samochodow. Zrobionych 60. Plan nie wykonany! sad.gif" lub podobne ilosci aut. Poczulem sie jak w jakims obozie pracy i brakowalo mi obrazkow rodem z PRL

Ciekawi mnie jak to bedzie w fabrykach LG ktore sa budowane kolo Wroclawia ;-)
QUOTE(Bartek @ Jan 31 2007, 01:57 PM) *
Ciekawi mnie jak to bedzie w fabrykach LG ktore sa budowane kolo Wroclawia ;-)

pewnie jeszcze gorzej niz w Mlawie tongue.gif
http://www.tc.ciechanow.pl/modules.php?nam...le&sid=2854
Bartek
Taka skrzynka pomysłow jest w Oplu w Gliwicach ;-) W sumie podobnie jest w Oplu, tylko nie ma ochroniarzy i nie spiewaja hymny "I love GM...lalalalala" wink.gif
mały
QUOTE(Bartek @ Jan 31 2007, 01:57 PM) *
Ja pare miesiecy temu bylem w fabryce Opla w Gliwicach i tez ludzie tam fajnie nie maja. To jest chyba taka juz domenta tego typu zakladow gdzie sie wszystko robi na czas i tzw akord. W Oplu sa fajne monitory LCD na ktorych pisze "Plan na dzisiaj 100 samochodow. Zrobionych 60. Plan nie wykonany! sad.gif" lub podobne ilosci aut. Poczulem sie jak w jakims obozie pracy i brakowalo mi obrazkow rodem z PRL

No cóż, takie są uroki pracy na taśmie. Jakieś tempo pracy musi być narzucone. A odnośnie fabryki Opla, to mialem okazję trochę pracować w tej fabryce (choć nie dla GM) i szczerze mówiąc nie zauważylem żeby ludzie przy taśmie się nie wyrabiali z robotą. Wręcz przeciwnie, jak zrobili swoje, to mieli na tyle wolnego czasu, że mogli sobie pójść i pogadać z kumplem.
Bartek
QUOTE(mały @ Jan 31 2007, 05:12 PM) *
No cóż, takie są uroki pracy na taśmie. Jakieś tempo pracy musi być narzucone. A odnośnie fabryki Opla, to mialem okazję trochę pracować w tej fabryce (choć nie dla GM) i szczerze mówiąc nie zauważylem żeby ludzie przy taśmie się nie wyrabiali z robotą. Wręcz przeciwnie, jak zrobili swoje, to mieli na tyle wolnego czasu, że mogli sobie pójść i pogadać z kumplem.

To moze ja poprostu tak to widzialem ze oni tam pracowali tak szybko jak mroweczki. Zreszta z tego co wiem to nie bylo dnia zeby wyrobili sie w 100% zawsze sa opoznienia, rzedu kilku aut.

Mnie natomiast wlasnie zaszokowaly monitory z iloscia wykonanego planu i w zaleznosci o postepu pracy byly buzki: ":-)" lub ";-(" Rowniez pomysl z skrzynka i pomyslami pracownikow. Ale ogolnie to pewnie warunki socjalne itd maja super ;-)

BTW. Jak patrzylem na parking pracownikow to praktycznie nie bylo Opli laugh.gif
mucha
QUOTE(Bartek @ Jan 31 2007, 07:05 PM) *
To moze ja poprostu tak to widzialem ze oni tam pracowali tak szybko jak mroweczki. Zreszta z tego co wiem to nie bylo dnia zeby wyrobili sie w 100% zawsze sa opoznienia, rzedu kilku aut.

Mnie natomiast wlasnie zaszokowaly monitory z iloscia wykonanego planu i w zaleznosci o postepu pracy byly buzki: ":-)" lub ";-(" Rowniez pomysl z skrzynka i pomyslami pracownikow. Ale ogolnie to pewnie warunki socjalne itd maja super ;-)

BTW. Jak patrzylem na parking pracownikow to praktycznie nie bylo Opli laugh.gif

Buźki dotyczą tzw planu "direct run", który określa procent aut, które po zejściu z linii montażowej nie wymagają żadnej poprawki. Dyrekcja Opla ambitnie ustaliła ten plan na 95%. I faktycznie rzadko kiedy linia osiąga ten poziom, aczkolwiek najczęściej są dość blisko. Pracownicy faktycznie są źli na taki abstrakcyjnie ustalony plan, bo nie wyrabiając się z nim tracą częsciowo premię (chociaż jest niewiele) a poza tym nagminnie nagina się statystyki, żeby tylko zmieścić się w planie.

A może mówisz o tablicy, na której jest wyświetlona liczba aut, które powinny być zmontowane w trakcie jednej zmiany a zaraz obok podawana jest AKTUALNA liczba wyprodukowanych aut. Oczywiste jest że przez cała zmianę ta druga liczba się zwiększa (zaczynając od zera) a zaplanowaną wartość osiąga dopiero na koniec zmiany. Ale uwierz mi, zaplanowana liczba samochodów zjeżdża z taśmy niemal na każdej zmianie każdego dnia.

A co do opli na parkingu... ja widzę ten parking codziennie i zdanie mam na temat dokładnie odwrotne.

Ogólnie uważam, że mimo iż praca w Oplu jest daleka od doskonałości, to ci którzy tam pracują nie mają prawa narzekać, bo 90% Polaków ma w pracy gorzej od nich. Na przykład ci nieszczęśnicy którzy są zatrudnieni na kontraktach w Adecco - robią to samo co "oplowcy" ale zarabiają sporo mniej i mają sporo mniej praw. A po zakończeniu umowy okresowej mówi im się dziękuję i bierze następnych frajerów.
skoro juz sie zrobil taki maly offtopic o LG i Oplu

Inwestycje w Kobierzycach (szkoda ze nie w Tucznawie tongue.gif)

-LG Philips LCD- ~1,7 mld zł (429 mln euro) - 3.149 miejsc pracy

- Heesung Electronics - 470 mln zł - 2700 miejsc pracy

- LG Electronics - 420 mln zł - 2100 miejsc pracy

- Dong Yang Electronics - 148 mln zł - 1372 miejsc pracy

- Toshiba - 166 mln zł - 1006 miejsc pracy

- LG Innotek - 235 mln zł - 1000 miejsc pracy

- LG Chem - 164 mln zł - 800 miejsc pracy

- Ohsung Dislpay - 101 mln zł - 630 miejsc pracy

- 3M - ~200 mln zł (50 mln euro) - 500 miejsc pracy

- Lucky SMT - 69,6 mln zł - 250 miejsc pracy

- Seokjin Steel - 38 mln zł - 240 miejsc pracy

- Fine Altach - 30 mln zł - 160 miejsc pracy

- LG International - 28 mln zł - 120 miejsc pracy

- Profi Enamel - 4 mln zł - 50 miejsc pracy

- Starion - miejsc pracy??

- Dong Seo Display - miejsc pracy??

ta na poczatek bo wszystkie zamierzaja sie znacznie rozbudowywac

podobno najnizsze wynagrodzenie w LG to 992 zl do reki
vacu
A ja jestem ciekawy kto w tych nowych zakładach będzie pracował? Bo z tego co się ostatnio nasłuchałem praca w tego typu zakładach jest głównie za stawki w okolicach najniższej pensji a za taką kasę nie ma chętnych do pracy (wiem, bo w firmie, w której pracuję nie ma chętnych do pracy fizycznej za nieco ponad płacę minimalną + nadghodziny, mimo, że praca do najcięższych nie należy)
rafi
QUOTE(vacu @ Feb 4 2007, 07:13 PM) *
A ja jestem ciekawy kto w tych nowych zakładach będzie pracował? Bo z tego co się ostatnio nasłuchałem praca w tego typu zakładach jest głównie za stawki w okolicach najniższej pensji a za taką kasę nie ma chętnych do pracy (wiem, bo w firmie, w której pracuję nie ma chętnych do pracy fizycznej za nieco ponad płacę minimalną + nadghodziny, mimo, że praca do najcięższych nie należy)

No wlasnie. LG (i pozostale z tych firm) maja powazne problemy. Fabryki wybudowali sobie pod Wroclawiem, gdzie nie ma bezrobocia i nikt za 900 zlotych nie bedzie pracowal. Nnikt tez nie przeniesie sie do Wroclawia do pracy w takim zakladzie, bo mu nawet na wynajecie mieszkania nie starczy.
Wroclaw padl ofiara wlasnego sukcesu. Moze teraz inwestorzy zainteresuja sie na powaznie innymi regionami kraju.
Hator
nie znalazlem tematu by to wrzucic wiec wrzucam tu:
Krawcowe z powołania

Pracowały w kilku zakładach odzieżowych, ale wynagrodzenie było coraz niższe, a i warunki pracy nie napawały optymizmem. W końcu zostały bez stałego zatrudnienia, ale nie załamały rąk. Postanowiły otworzyć własny interes, czyli zakłady krawieckie "Gracja i Elegancja", które będą funkcjonować przy ul. Wojska Polskiego.

Dąbrowianki, Lilla Grzechnik i Bożena Sosnowska, znają się od wielu lat. To właśnie zaufanie i chęć podjęcia nowego wyzwania przekonały je do oferty Powiatowego Urzędu Pracy.

W ramach szkoleń ABC Przedsiębiorczości poznały, jak należy prowadzić własną działalność gospodarczą, a dzięki bezzwrotnej pożyczce wyposażają swój zakład w nowoczesny sprzęt.

- Z wykształcenia jestem krawcową odzieży damskiej. Pracowałam przez ponad 20 lat w Chełmie, Bytomiu, Dąbrowie Górniczej, a ostatnio dojeżdżałyśmy z koleżanką nawet do Częstochowy. Było jednak coraz gorzej, a za tak małe zarobki, jakie nam oferowano, trudno żyć. Namówiłam więc Bożenę, żebyśmy spróbowały same rozkręcić własny interes i chyba nam się udało - opowiada pani Lilla.

Lilla jako pierwsza już w czerwcu ubiegłego roku złożyła w dąbrowskim PUP-ie potrzebne dokumenty. Potem przyszedł czas na szkolenia, aż w końcu doczekała się na 12 tys. zł bezzwrotnej pożyczki. By jej nie stracić, trzeba jednak spełnić kilka warunków.

- Szkolenia bardzo nam się przydały. Dowiedziałyśmy się wiele o prowadzeniu księgowości, marketingu, rozliczeniach. Teraz przez rok musimy utrzymać nasze stanowiska pracy, w czym mają nam pomóc dwuletnie obniżki w płatnościach ZUS-u - informują krawcowe.

Pani Lilla kupiła już potrzebne maszyny, w tym overlock oraz specjalistyczne żelazko i przyjmuje już pierwsze zamówienia. Jej koleżanka właśnie czeka na zamówiony sprzęt. Oficjalnie rozpocznie swoją działalność 1 marca.

- Obawy zawsze są i pozostaną. Mam jednak nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. Jesteśmy we dwie, więc zawsze możemy liczyć na wzajemną pomoc - stwierdza pani Bożena.

Zainteresowanie usługami krawieckimi, wbrew przypuszczeniom, okazało się naprawdę spore. Zwłaszcza, że w okolicy nie ma zakładu o podobnym profilu.

- Pojawia się coraz więcej klientów, więc na razie nie ma co narzekać na brak pracy. Wykonujemy praktycznie wszystkie zamówienia: szycie ubiorów damskich i męskich, przeszywanie, skracanie, szycie i układanie zasłon. Powiększamy dział pasmenterii i tkanin, tak więc wkrótce będziemy mogły zaoferować klientom jeszcze większy wybór - podkreśla pani LIilla.

Jak się okazuje ze wsparcia finansowego Powiatowego Urzędu Pracy skorzystało ostatnio sporo mieszkańców. W ubiegłym roku udzielono 197 dotacji, w tym 82 pochodziły z Funduszu Pracy, a kolejnych 115 z Europejskiego Funduszu Społecznego. Pieniądze z tego ostatniego pozyskiwane były w ramach projektów: "Przebudzenie", gdzie dotację otrzymało 20 osób, "Metamorfozy" - 50 osób, "Makijaż zmian" - 5 osób oraz "Alfabet biznesu" - 25 osób.

- Celem tego wsparcia było nie tylko przekazanie funduszy na podjęcie działalności gospodarczej, ale również zainwestowanie w rozwój kapitału ludzkiego, poprzez organizowanie szkolenia ABC Przedsiębiorczości - podkreśla Małgorzata Zawadzka, dyrektor PUP w Dąbrowie Górniczej.

Dzięki niemu przyszli przedsiębiorcy mieli okazję zdobyć wiedzę o zakładaniu i prowadzeniu firmy. Składało się ono między innymi z takich bloków, jak ścieżka rejestracji firmy, formy opodatkowania działalności gospodarczej, zobowiązania przedsiębiorcy, przedsiębiorca jako pracodawca, program Płatnik, pomoc publiczna, programy wsparcia dla przedsiębiorców oraz reklama i marketing.

- Szkolenia te realizowane były z zastosowaniem nowoczesnych technik multimedialnych - mówi dyrektor Zawadzka.

Zdaniem pracowników PUP-u na szczególną uwagę zasługują dwa ostatnie projekty, czyli "Makijaż zmian" i "Alfabet biznesu", ponieważ obejmowały one wyłącznie kobiety, które stanowią większość wśród zarejestrowanych bezrobotnych.

Dzięki udzielonym dotacjom na terenie miasta powstały nowe przedsiębiorstwa o bardzo różnym profilu działalności, a przede wszystkim handlowe, budowlane oraz usługowe. Wśród tych ostatnich najwięcej pojawiło się tutaj firm ubezpieczeniowych, fryzjerskich, krawieckich, prawniczych, fotograficznych oraz audytorskich.

Piotr Sobierajski
Dave
Bardzo dobry pomysł! Trzymam kciuki by tym paniom wypaliło, a nawet być może ich firma stanie się kiedyś dużą i znaczącą firmą dziewiarską w D.G. znaną na całą Polskę i Europę? wink.gif
I tak powinno być! A nie czekać z założonymi rękami, że jakoś to będzie i ktoś cośza darmo komuś da!
juz kiedys o tym byly plotki i tez u nas na forum. Myslalem ze pomysl juz dawno upadl. Nie wiem czy dobrze ze tutaj to pisze a nie w hyde parku bo ta wiadomosc delikatnie mowiac niewiarygodna - z forum naszemiasto:
autor: DonCicci (gość) napisz do autora
data: 2007-02-14 13:34

Zapraszamy merczendajserów opuscie Hermana Kaufflanda !! W lato rusza budowa dyskoteki na 10000 ludzi kolo Reala na pierwszej imprezie zagra Westbam !!

szczegolnie z tym Westbamem "bardzo prawdodpodobne" skoro nawet budowa nie ruszyla biggrin.gif
niech to bedzie taka ciekawostka wink.gif
Dave
Tiaaa! O tej dyskotece to juz słyszę od co najmniej 7 lat! Najciekawsze jest, to że żadna praca o tym nie pisała, żadne plany inwestycyjne tego nie przewidują i w dodatku miałoby to być wybudowane od nowa? LOOOL! I to w D.G.? biggrin.gif
To dobre ale na 1 kwietnia! tongue.gif
kwintosz
Wiem z pewnego źródła, że kiedyś tuż po tym jak upadł DZN PW terenem tym o którym mowa był żywo zainteresowany pewien żydek. Wtedy właśnie pojawiły się informacje, jakoby miał on postawić na tych terenach dyskotekę wraz z hotelem oraz kasynem. Czemu nie doszło to do skutku, nie jestem w stanie powiedzieć. Tamtym terenem, oraz całym procesem upadku i przeniesienia części DZN (do Zabrza) zarządzali obcy ludzie (zresztą nie bez afer - głośnych na skale ogólnopolską - wspomnę tylko że pojawił się wątek morderstwa, samobójstwa, nie wiem jak to w końcu było), którzy się nieźle (jak to ma w zwyczaju w Polsce) obłowili na tym. Ktoś może więc podjął taką a nie inną decyzję.
http://partners.pronox.com/gfx/marketing/6...111a2b62a1a.jpg

http://partners.pronox.com/gfx/marketing/4...7e6efee2d51.jpg

z tego wyglada na to ze budowa juz trwa a ma byc zakonczona w lipcu
Hator
Z ZI:

W ProLogis Park Dąbrowa przybędzie najemców

Prawdopodobnie na przełomie marca i kwietnia, w obiekcie ProLogis w Dąbrowie Górniczej, swój magazyn otworzy polski operator logistyczny - Europegaz. Europegaz to polski operator logistyczny, działający w branży od ponad 15 lat. W ofercie posiada szeroki zakres usług logistycznych. Poza transportem międzynarodowym i krajowym firma zajmuje się także złożonymi projektami magazynowymi. W firmowym portfolio usług magazynu w Dąbrowie ma znaleźć się prawdziwy hit, czyli dynamiczne kompletowanie przesyłek - w ciągu 1 doby. Aby możliwe było zachowanie tak krótkiego czasu pakowania znaczna część procesu ma być w pełni zautomatyzowana, przy jak najmniejszym udziale człowieka w fizycznym przemieszczeniu towarów.

Z kolei drugim najemcą części magazynu ma być firma JAS-FBG S.A., konsekwentnie rozwijająca sieć magazynów najwyższej klasy na terenie całej Polski (magazyny rozmieszczone są w pobliżu najważniejszych miast w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej).

Powierzchnia magazynu JAS FBG wynosić będzie 4050 mkw i będzie on dedykowany jednemu z kluczowych klientów firmy.

hator
WeGeR
QUOTE(Hator @ Mar 12 2007, 08:56 PM) *
Z kolei drugim najemcą części magazynu ma być firma JAS-FBG S.A., konsekwentnie rozwijająca sieć magazynów najwyższej klasy na terenie całej Polski (magazyny rozmieszczone są w pobliżu najważniejszych miast w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej).

Powierzchnia magazynu JAS FBG wynosić będzie 4050 mkw i będzie on dedykowany jednemu z kluczowych klientów firmy.

prawdopodobnie będzie to 7 do 8 tys. m kw.
Hator
weger - nie wiesz czasem dla kogo beda chomikowac towary?
WeGeR
Huhtamaki, Smurfit Kappa
Dave
QUOTE(WeGeR @ Mar 15 2007, 09:48 PM) *
Huhtamaki, Smurfit Kappa

Jak to określił mój znajomy (przepraszam za wyrażenie) - Chujwhamaki tongue.gif
Co to w ogóle są te "Huhtamaki"? rolleyes.gif
WeGeR
QUOTE(Dave @ Mar 16 2007, 07:35 PM) *
Co to w ogóle są te "Huhtamaki"? rolleyes.gif

pijasz colę w McDonaldzie ? to właśnie z kubka zrobionego w Huhtamaki (dawniej Polarcup)
Dave
Nie pijam coli w Mc Doland's - w ogóle raczej nie chadzam po tego typu lokalach - baaaardzo rzadko :> Ale dzięki za odpowiedź - wszak nazwa to dziwna ;-)

Mieszkańcy obawiają się, że grunt pod ich domami obsunie się jeszcze bardziej
dziś

Przy ulicy Strzemieszyckiej w Dąbrowie Górniczej wstrzymano budowę, którą przeprowadza tu firma Saint-Gobain Glass Polska. Podczas prowadzenia prac ziemnych przy budowie drugiej linii produkcji szkła float, doszło do częściowego obsunięcia ściany zabezpieczającej.

Grzegorz Szot, jeden z mieszkańców ulicy Strzemieszyckiej do swojego domu wprowadził się zaledwie tydzień temu. W mieszkaniu trwa jeszcze remont. Tymczasem przedwczoraj wieczorem, sąsiad dał mu znać, że ziemia za jego stodołą się...zapadła.

- Ładną mam niespodziankę. Pobiegłem od razu, patrzę, rzeczywiście. Ziemia się tak osunęła, że drzewo dosłownie wpadło do środka - mówi zdenerwowany pan Grzegorz. Tuż za jego posesją jest wielki teren budowy, na którym prace przeprowadza firma budowlana Saint-Gobain.

- Dostałem pismo z zakazem chodzenia po tym terenie za stodołą, bo może to grozić utartą zdrowia czy nawet życia. Byli tu eksperci, porobli trochę zdjęć. Poinformowano mnie, że może dojść nawet do ewakuacji. Nie wiem, co będzie dalej. Rozmawiałem z jednym z dyrektorów, mam nadzieję, że dostanę jakieś odszkodowanie - mówi przygnębiony pan Grzegorz.

Geodeci założyli specjalne monitorujące czujniki na jego stodole. Mieszkańcy przyznają, że wcześniej były sygnały, iż z gruntem coś jest nie tak, bo opadała woda w studni.

Przerażeni są także sąsiedzi pana Grzegorza, państwo Zdzisława, Edmund i Sergiusz Saderowie. Twierdzą, że ziemia obsuwa się już od jakiegoś czasu. Świadczą o tym choćby pęknięcia na ścianach.

Miasto jest przygotowane na katastrofę. - Powołaliśmy sztab kryzysowy. Obsuwanie rozpoczęło się w sobotę i wtedy powiatowy inspektor nadzoru wydał decyzję o wstrzymaniu robót. Teren jest w tej chwili zabezpieczony. Wszyscy właściciele posesji zostali powiadomieni o istniejącym zagrożeniu. Dla pięciu rodzin z budynków najbardziej zagrożonych mamy przygotowane lokale zastępcze. Miejsca hotelowe zabezpieczył także inwestor. Gdyby doszło do ewakuacji w pogotowiu nasz sztab kryzysowy oczywiście się tym zajmie - zapewnia Henryk Zaguła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej i szef sztabu kryzysowego.

Ewa Świderska z Saint Gobain zapewnia, że dyrekcja firmy natychmiast podjęła działania mające ustabilizować sytuację. - Do zbadania wezwane zostały, oprócz specjalistów Saint-Gobain Glass oraz firmy, której powierzone zostało wykonanie budowy, dwie niezależne ekipy ekspertów z Głównego Instytutu Górnictwa oraz z Politechniki Śląskiej. Aktualnie trwają prace nad stabilizacją sytuacji. Plan dalszego działania zostanie opracowany na podstawie raportu i zaleceń ekspertów - mówi Ewa Świderska.
Magdalena Nowacka - Dziennik Zachodni
kwintosz
A to ciekawe:
Uzasadnienie do projektu uchwały w sprawie: rozpatrzenia skargi Pana W. G.

Pan W. G. złożył skargę na działalność Prezydenta Miasta w Dąbrowie Górniczej
dot. przedłużającego się okresu realizacji zadań: rozbudowy stadionu „Damel”, prac modernizacyjno – remontowych i adaptacyjnych na obiekcie Ośrodka Sportów Letnich w parku „Zielona” oraz rozbudowy i modernizacji infrastruktury sportowej Zespołu Szkół Sportowych.
W trakcie prowadzonego postępowania wyjaśniającego ustalono co następuje:
Mając na uwadze aktualny stan zaawansowania realizacji ww. zadań inwestycyjnych, które zostały w niektórych przypadkach podjęte przez gminę kilka lat wcześniej należy stwierdzić, iż skarga Pana W. G. wydaje się być uzasadniona.
Przedłużający się okres realizacji zadań, o których mowa powyżej wynika z faktu przeznaczenia w budżecie gminy w latach poprzedniej kadencji niewystarczającej wysokości środków, które uniemożliwiły wdrożenie ich do kompleksowej realizacji. Ponadto środki na wnioski składane Radzie Miejskiej przez Prezydenta w poprzednich latach były systematycznie redukowane i przeznaczane na realizację innych wg Prezydenta ważniejszych dla gminy przedsięwzięć.

Wynika z tego że przyznają się że nie jest dobrze, jednocześnie zwalając winę na poprzedników. wink.gif Tyle że kilka miesięcy do wakacji następnych a remontów na OSL w parku "Zielona" jak nie było tak nie ma.. A czasem brak boisk do gry w siatkę bo przychodzi się i są zajęte.. Nie wspominam już o przenośnej hali, która gdzieś jest kupiona i leży.. dry.gif
pierwszy raz (i drugi w innym watku)widze ze jakas skarga zostala uznana za zasadna - jestem w szoku :)
Widzieliscie reklame swietlna (LCD) na Redenie nad Biedronka i ING? Tablica podobna do tych elektronicznych stadionowych smile.gif
Szczegolnie po zmroku ostro daje.

Cos przynajmniej 5 razy wiekszego w centrum miasta (np nad nieszczesnym sanepidem) i od razu nowoczesniej, weselej i bardziej zywo, prawie jak Time Square czy Picadilly Circus biggrin.gif
Hator
@:) kwintosz bodajze juz o tym pisal tydzien lub dwa temu.
ehh to jestem do tylu sorry
kwintosz
QUOTE(:) @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
chyba obok mikrohuty Baildon

Mod: Kolejnych kilka postów skopiowane z tymczasowego forum, które działało podczas awarii tegoż forum..

QUOTE(Sebastian22 @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Czyzby to tereny po DZNie za Realem? Firma ta widze zajmuje sie prętowymi wyrobami hutniczymi.

QUOTE(kwintosz @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Nie, to nie te tereny po DZN PW, choć szkoda bo to teraz naprawdę powinny być atrkacyjne tereny.

To chyba tak jak napisał "img/smilies/smile" bliżej Mikrohuty i Strzemieszyc (zresztą okręg właśnie Strzemieszyce pisze na dokumencie)

QUOTE(bartek @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Oni tam chyba mają już jakąś hale przemysłową.
kursor
@kwintosz

to nowa inwestycja na terenach po firmie która ogłosiła upadłość

więc to nowa sprawa

pozdro
Bartek
W debiucie cena PDA spółki Pronox Technology wzrosła o 9,5 proc.
10:08, 14-05-2007

Na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych zadebiutowała w poniedziałek spółka Pronox Technology, której prezesem jest Artur Mrozik. Prawa do akcji wzrosły na otwarciu w pierwszym dniu notowań o 9,5 proc. i kosztowały 21,90 zł.

Cena emisyjna jednej akcji producenta i dystrybutora sprzętu elektronicznego wynosiła 20 zł.

Debiut Pronox Technology jest 19. w tym roku, a spółka jest 299. spółką giełdową.

Firma sprzedała 1,05 mln akcji serii E inwestorom instytucjonalnym, zaś indywidualnym - 300 tys. walorów. Zarządzający spółką i wybrani partnerzy handlowi kupili 150 tys. akcji.

W transzy inwestorów indywidualnych zapisy złożyło 859 osób, a w transzy instytucjonalnej - 21 podmiotów. Stopa redukcji w transzy inwestorów indywidualnych wyniosła 93,17 proc.

Z emisji nowych akcji Pronox pozyskał 30 mln zł na finansowanie dalszego rozwoju spółki. Podstawowym celem emisji jest dofinansowanie budowy centrum produkcyjno-logistycznego w Dąbrowie Górniczej o łącznej powierzchni 36 tys. m kw., na co spółka przeznaczy od 7 do 10 mln zł.

Przedmiotem działalności emitenta jest produkcja i sprzedaż towarów IT pod markami własnymi oraz dystrybucja towarów obcych. Spółka zależna debiutanta świadczy usługi w zakresie montażu urządzeń elektronicznych, logistyki i serwisu. (PAP)
a mialo byc 40 tys m2 i mial to byc osrodek "produkcyjno-serwisowo-logistyczny". Powierzchnia dosc spora - wielkosc taka jak CH Pogoria. Docelowo mialo byc 2 mln LCD rocznie. Z jednych informacji budowa miala byc zakonczona juz w lipcu, a wedlug innych do 2008 i koszt 69mln zl.

wczesniej chyba nie pisali o AGD, artykul sprzed debiutu

Sebastian22
Ciekawe kiedy otworzy sie ten Pronox i kiedy mozna skladac CV o prace....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.