Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Park Hallera
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Arbas
Niektórzy widocznie uważają, że karuzele świetnie komponują się z centrami małych miasteczek...
Reaper
No faktycznie, Arbas.

A co do samego centrum.. Przypomniało mi się CH Pogoria i wieści o nowym CH na Granicznej. Jeżeli sprawy potoczą się tak jak w Bielsku, to lunapark będzie najmniejszym problemem ludzi z centrum wink.gif

Pierwsze w Bielsku było CH Sarni Stok - dosyć daleko od centrum, następnie CH Sfera - które totaaaaalnie zamula centrum miasta w weekendy. Teraz wybudowali CH Gemini Park, a za niedługo pewnie otworzą prawie ukończoną drugą część CH Sfera.

Żeby nie było OT: Oby to nie spotkało Naszego miasta.
bzenek
CYTAT(Reaper @ czw, 02 lip 2009 - 16:05) *
Jeżeli sprawy potoczą się tak jak w Bielsku, to lunapark będzie najmniejszym problemem ludzi z centrum ;)

Na razie jest szansa, że drogą Bielska nie pójdziemy. CH Pogoria sukcesu frekwencji raczej nie odniosło, a następni hipermarketowcy jakoś się nie pchają.

Z dyskusji w temacie Hotele:
CYTAT(:) @ wto, 21 kwi 2009 - 23:32) *
Super. Do tego ta druga inwestycja z krytymi kortami.

CYTAT(Mick @ śro, 22 kwi 2009 - 17:01) *
Te korty miały być niby dofinansowane ze środków UE.
Tyle że właśnie ogłosili, że projekt odpadł z przyczyn formalnych.

Co to miało być z tymi kortami w Parku Hallera ? Bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć. Ktoś to kupił ?

Adams
droga dojazdowa do hali i aquaparku
pomóżcie wytyczyć najlepsze warianty drogi dojazdowej do tych obiektów nie niszcząc parku
dry.gif
savalas
jak dla mnie bez różnicy i tak w tym parku bywam góra raz w roku
Bartek84
CYTAT(Adams @ czw, 09 lip 2009 - 13:08) *
droga dojazdowa do hali i aquaparku
pomóżcie wytyczyć najlepsze warianty drogi dojazdowej do tych obiektów nie niszcząc parku
dry.gif

Najlepszym wariantem jest poprowadzenie dorgi nie na wysokości ul. Dąbrowskiego a nieco wyżej, na wysokości parkingu przy ZUSie, za pawilonem.
Taka droga byłaby krótsza i mniej inwazyjna dla parku.
st1111
A po co komu ta droga?
kwintosz
CYTAT(st1111 @ czw, 09 lip 2009 - 20:30) *
A po co komu ta droga?

Po to by nadzór czy tam straż pożarna nie zamknęła hali, bo w razie wypadku istniejący układ komunikacyjny nie jest w stanie odprowadzić takiej ilości ludzi sprawnie.

Było zrobić to na początku tak jak było w pierwotnych planach - to nie bo trzeba było wyciąć kilka drzewek, a jak tak można? (Talkowski) To teraz trzeba 2 razy więcej.

Cóż jak wiele rzeczy w tym mieście i to jest robione po łebkach jak prowizorka. Ciekaw jestem czy w ogóle były rozpatrywane inne możliwe warianty.
bzenek
CYTAT(Adams @ czw, 09 lip 2009 - 13:08) *

Cofnij się na poprzednia stronę. Ja tam coś narysowałem. Taka droga wzdłuż skarpy pozwoliłaby uniknąć kopania rynny. Ale drzew do wycięcia byłoby dużo więcej.

CYTAT(Bartek84 @ czw, 09 lip 2009 - 20:52) *
Najlepszym wariantem jest poprowadzenie dorgi nie na wysokości ul. Dąbrowskiego a nieco wyżej, na wysokości parkingu przy ZUSie, za pawilonem.
Taka droga byłaby krótsza i mniej inwazyjna dla parku.

Dla parku tak ale zaś wchodzisz w szkodę mieszkańcom wieżowców przy Kościuszki. Oni mają tej drogi po dziurki w nosie i raczej się nie zgodzą na kolejną jezdnię pod oknami. smile.gif
Bartek84
CYTAT(bzenek @ pią, 17 lip 2009 - 17:33) *
Dla parku tak ale zaś wchodzisz w szkodę mieszkańcom wieżowców przy Kościuszki. Oni mają tej drogi po dziurki w nosie i raczej się nie zgodzą na kolejną jezdnię pod oknami. smile.gif

Przeciez to nie będzie główna arteria miasta. A arterię i tak mają w postaci ul. Kościuszki. smile2.gif
bzenek
CYTAT(Bartek84 @ sob, 18 lip 2009 - 00:11) *
Przeciez to nie będzie główna arteria miasta. A arterię i tak mają w postaci ul. Kościuszki. smile2.gif

Ale przeciw Kościuszki jeszcze nie protestują, a drodze do hali dość wyraźnie się sprzeciwiają. smile.gif

No i na początku całej tej inwestycji władze obiecały im, że droga ominie bloki z daleka. smile.gif
matidg
Trwa spór wokół planowanej, nowej drogi dojazdowej do hali Centrum i aquaparku

Zamieszanie wokół budowy drogi dojazdowej do Hali Sportowej Centrum i aquaparku staje się coraz większe. Droga powstać musi, bo dziś żadna z wąskich ulic dojazdowych nie spełnia wymogów nadzoru budowlanego, który cały układ drogowy dopuścił do użytku warunkowo. Inwestycja ma ruszyć za kilka tygodni, ale plany poprowadzenia dojazdu przez część parku wzbudzają wiele emocji.

Część radnych opozycyjnych z Porozumienia PO, UPR i Nasza Dąbrowa stanowczo protestuje przeciwko tej inwestycji. Podkreślają, że nie tylko zniszczy park, ale także stanie się uciążliwa dla mieszkańców, którzy wolą żyć w otoczeniu zieleni. Na podkreślenie swoich argumentów mają ponad 1400 podpisów dąbrowian. Ci nie wyrażają zgody na takie rozwiązanie i oczekują społecznych konsultacji w tej sprawie.

- Trzeba wziąć pod uwagę różne rozwiązania. Trudno odgórnie stwierdzić, że wycięcie drzew i rozkopanie części parkowych alejek, to jedyne słuszne rozwiązanie - podkreślają opozycyjni radni. Jako przykład innego podejścia do sprawy radny Grzegorz Jaszczura wskazuje np. możliwość wybudowania tunelu.

Zdania na temat inwestycji są podzielone. Część mieszkańców jest przeciwna, inni wskazują, że to jedyne wyjście, by wyeliminować ruch aut pomiędzy blokami przy ul. Kościuszki, obok hali. Tam droga dojazdowa miała być tymczasowa, ale od ponad trzech lat została na stałe.

- Mieszkańcy są wprowadzani w błąd przez osoby zbierające podpisy pod protestem. Nikt nie zdewastuje parku, nikt go nie wykarczuje ani tym bardziej nie pokryje betonem ani asfaltem. Jest to inwestycja proekologiczna, wycinka drzew została ograniczona do niezbędnego minimum. Dopilnuję, aby w miejsce każdego wyciętego drzewa zostały zasadzone dwa nowe drzewka. Dzięki temu park dalej będzie stanowił miejsce wypoczynku dla wielu mieszkańców. Szczytem populizmu jest mówienie o tym, że lekarstwem na rozwiązanie problemu jest budowa tunelu. To również wkraczanie w strukturę parku wymagające wielu ekspertyz, wymagające olbrzymich nakładów finansowych - tłumaczy Zbigniew Podraza, prezydent miasta.
szer
Cytowany tekst dawaj w znaczniki quote...

Co do sytuacji to Pan Talkowski będąc prezydentem wiedział o co chodzi i nic nie zrobił... A teraz wielce to protestuje... I niech nie mówią, że w hali parę razy w roku jest jakaś impreza, bo każdy mecz ligowy ściąga kilka tysięcy ludzi na widowni... Ale nie sprzeciwiałby się gdyby tak było w Błędowie, a tutaj niestety blisko jego bloku to się dzieje...

Pan Jaszczura jak zwykle pokazał jakim to jest niekompetentnym radnym... Wielce to się buntuje na co idą publiczne pieniądze, a sam chce wpakować grubą kasę w tunel ohmy.gif

Niestety innego taniego wyjścia nie ma... Talkowski mówił o poprowadzeniu drogi obok technikum... Tylko, że to dłuższa droga i więcej parku się przeora, niż tak jak teraz jest proponowane...
Kamil_
CYTAT(bzenek @ pon, 20 lip 2009 - 00:56) *
Ale przeciw Kościuszki jeszcze nie protestują, a drodze do hali dość wyraźnie się sprzeciwiają. smile.gif

No i na początku całej tej inwestycji władze obiecały im, że droga ominie bloki z daleka. smile.gif

Jak im nie pasują ulice pod oknami niech się przeprowadzą na wieś. To jest miasto i tu przynajmniej 40% mieszkańców ma ulicę pod oknami...

W takich momentach najlepsza jest zasada coś za coś. Miasto robi drogę między blokami, lecz w zamian funduje super plac zabaw dla dzieci, nowe ławki, kosze. Dogaduje się z II LO i otwiera salę dla dzieci z bloków przy Kościuszki. Ale to trzeba chcieć iść na kompromis i używać mózgu, czego nasi radni nie robią...
szer
CYTAT
W mieście powstała aleja botaniczna
Redakcja: Anna Zubko

Pierwsza w mieście aleja botaniczna pojawiła się 4 sierpnia w Parku Hallera. Oznakowano 22 gatunki drzew rosnące przy alei głównej. Są to niemal wszystkie rodzaje drzew występujące w Parku Hallera.
Tabliczki, jakie pojawiły się na drzewach wykonane zostały metalu. Wiszą na wysokości ponad 2,5 m. Na oznakowaniach wygrawerowane zostały polska i łacińska nazwa drzewa oraz rodzina.
W ten sposób stworzona została pierwsza w Dąbrowie Górniczej aleja botaniczna. Oznakowania umożliwiają każdemu spacerującemu po parku rozpoznawanie poszczególnych gatunków drzew.
Tabliczki powieszone są w sposób nie kaleczący roślin.
Oznakowanie zostało wykonane przez firmę OFI na zlecenie Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Urzędu Miejskiego.

idabrowa.pl

plus komentarz z sosnowiec.info.pl:

CYTAT
02. Gość - mim
83.28.185.* | 16:06, 08.08.2009
już niedługo a gamonie z urzędu miejskiego i ich przydupasy zamienią ja w drogę dojazdową do hali.Jednym zdaniem głupota ludzka nie zna granic

Oto co robi niewiedza... Spółka radnych z Jaszczurą czy Talkowskim dobrze wiedzą, że mieszkańcy nie do końca są połapani w przebiegu drogi dojazdowej. I tak ktoś sobie pomyślał, że główna aleja parku ma być takową...
Kamil_
Dzisiaj spotkałem Talka jak chodził na 3 maja i namawiał jakiś starszych panów do podpisania jakiejś petycji smile2.gif
szer
Heh.... Mogę się założyć, że co najmniej połowa tych podpisów została zdobyta podstępem. Przecież szary mieszkaniec nie wie nic o inwestycjach w mieście. Więc taki radny chodzi po ulicach, koloryzuje straszne wieści o dewastacji parku (założę się, że wg Talkowskiego jest to ponad połowa zniszczonego parku!) i zbiera podpisy... Prawda taka, że trzeba umieć mówić z szarakiem i wysępić od niego podpisik...
st1111
Jak rozumiem podpisują tylko szaraki bo uczeni chcą autostrady przez park.
szer
Dlaczego zaraz autostradę? Kolejny nie zorientowany? Oo
Inne osoby zorientowane w temacie albo podpisują, albo nie... Ale chyba mi nie powiesz, że osoba nie wiedząca przy pięknej bajce radnego nie podpisze :|

Ja za drogą jestem... Cóż szkoda, że przez park, bo często tam na rowerze jeżdżę... Ale znajdź mi alternatywę dla tej drogi... Wszyscy psioczą, że park jest niszczony, bla... bla... bla... Droga być musi i gdzieś ją trzeba poprowadzić. Pytanie gdzie? W drogim tunelu podziemnym? Orając znaczną część parku, żeby poprowadzić drogę obok Technikum? Znajdź inną tanią alternatywę... A nie mów, że droga dojazdowa to zło... Bo Jaszczura i inni radni są za tym, żeby nie wydawać publicznych pieniędzy w błoto, a proponując takie alternatywy sami sobie przeczą...
st1111
Przecież nie ma drogi a imprezy się odbywają-to w czym problem.Jak ktoś był 2 godziny na imprezie to i 15minut na wyjazd może poczekać.W końcu cmentarze są pełne tych którym się gdzieś spieszyło.
Rysiu_dg
Ale tu chodzi o bezpieczeństwo. Między innymi możliwość dojazdu straży pożarnej czy ewakuacji osób z hali.
szer
Dwa dni temu na BIP'ie dodano zamówienie publiczne na drogę dojazdową do hali. Tutaj klik! znajdziecie co chcecie.
GniecionY
CYTAT(szer @ nie, 09 sie 2009 - 18:50) *
Dwa dni temu na BIP'ie dodano zamówienie publiczne na drogę dojazdową do hali. Tutaj klik! znajdziecie co chcecie.

Jak ktoś będzie miał chwilkę czasu niech rzuci okiem na ten projekt.
Na pierwszy rzut oka jedna rzecz jest totalnie nieprzemyślana.
W chwili obecnej w pasie zieleni rozdzielającym jezdnie ul. Kościuszki jest chodnik który kończy się przejściami dla pieszych w rejonie skrzyżowania z ul. Dąbrowskiego.

Według projektu chodnik nagle zostanie zakończony i trzeba będzie nielegalnie przejśc przez skrzyżowanie lub nadrobić kilka set metrów i się cofnąć.

Widoczne to jest na rysunkach dotyczących organizacji ruchu oraz bardzo dokładnie w pliku "projekt zagospodarowania terenu kościuszki.pdf" w katalogu "projekt", gdzie w miejsce obecnego chodnika planowana jest zieleń tarwnik na kilku metrach.

Jeśli nie mam racji, niech mnie ktoś uświadomi, że przyjete rozwiązanie jest wpełni przemyślane i optymalne.
Adams
raczej jest niedopracowany i to w kilku punktach
1. nagły koniec alejki pośrodku Kościuszki(przejście dla pieszych na wprost)
2. brak możliwości "dojazdu" do hali z ul. Dąbrowskiego (nie jestem mistrzem w odczytywaniu takich planów ale coś mi się tak to widzi)
3.i moja sugestia -> zbudowanie prawoskrętów z ul. Dąbrowskiego w góre ul. Kościuszki oraz z wyjazdu z parku w ul. Kościuszki w stronę centrum.

o ile już powstanie ta droga przez park na Kościuszki
Karolyfer
CYTAT
założę się, że wg Talkowskiego jest to ponad połowa zniszczonego parku!

Moja mama dziś z nim gadała właśnie na 3 maja i mówił tylko o 40 drzewach... Nie ściemniał nic o rozkopaniu połowy parku.
savalas
oj Talkowski Talkowski, jak został prezydentem, udawał, że mojego ojca niezna na operetkach w PKZ, a teraz go zaczepia w tramwaju, niewiem w jakim celu, powinien się chłopak uspokoić i w sprawy DG, nie mieszać
bzenek
CYTAT(szer @ sob, 08 sie 2009 - 23:55) *
Oto co robi niewiedza

mieszkańcy nie do końca są połapani w przebiegu drogi dojazdowej.

A skąd ludzie mają wiedzieć ?

Ani w megaportalu idabrowa, ani w Przeglądzie Dąbrowskim, ani na żadnej tablicy w parku władze nie informują o nowej drodze.

To ryzykowne zagranie ze strony miasta. Jak się przyjmie, że Podraza wycina drzewa w parku to może przez to przerżnąć kolejne wybory.

CYTAT(GniecionY @ nie, 09 sie 2009 - 23:26) *
Według projektu chodnik nagle zostanie zakończony i trzeba będzie nielegalnie przejśc przez skrzyżowanie lub nadrobić kilkaset metrów i się cofnąć.

Na pierwszy rzut oka przydałoby się przesunąć przejście niżej w stronę PKZ.

Ale widać, że to jest spowodowane projektowaną organizacją ruchu na skrzyżowaniu. Niżej w stronę PKZ byłoby trudniej o zielone światło dla pieszych.

Być może ludzie będą przelatywali przez jezdnię na wysepkę z przejściem. Choć jak znam życie to postawią barierki.

CYTAT(Adams @ pią, 21 sie 2009 - 11:44) *
brak możliwości "dojazdu" do hali z ul. Dąbrowskiego (nie jestem mistrzem w odczytywaniu takich planów ale coś mi się tak to widzi

Jest możliwość. Tam masz takie rysunki "schemat faz sygnalizacyjnych" i "trajektorie ruchu". Widać, że przejezdność będzie w każdym kierunku.

i moja sugestia -> zbudowanie prawoskrętów z ul. Dąbrowskiego w góre ul. Kościuszki oraz z wyjazdu z parku w ul. Kościuszki w stronę centrum.

Na Dąbrowskiego nie ma miejsca. Od strony parku może by się przydał.

Szkoda, że przy realizacji skrzyżowania skasują trochę miejsc parkingowych. W tym rejonie nie ma ich za dużo. Może za Biblioteką można było przygotować nieco większy parking - te 13 miejsc to trochę mało.

o ile już powstanie ta droga przez park na Kościuszki

Co ma nie powstać. Na obecnym etapie już chyba nie ma formalnych możliwości jej zablokowania.
Arbas
Czy własciciel przyszłego prywatnego "hotelu na skarpie" nie powinien pokryć 1/3 kosztów budowy drogi?
Dlaczego miasto ma mu robić tak kosztowny prezent?
Dojazd do hotelu będzie wykorzystywany 24 godz/dobę, do Nemo w godzinach gdy obiekt jest czynny,
a do hali podczas imprez, które nie odbywają się codziennie.
Master
Czy może ktoś wkleic tu ten plan drogi i skrzyzowania Dabrowskiego/Kosciuszki ?
bzenek
CYTAT(Arbas @ wto, 25 sie 2009 - 09:06) *
Czy własciciel przyszłego prywatnego "hotelu na skarpie" nie powinien pokryć 1/3 kosztów budowy drogi?

Ale te nowe budowane drogi ani trochę nie prowadzą do "hotelu na skarpie". A nawet omijają go z daleka. smile.gif
endriu

Tak się składa, że dysponuję planem...
Pożyczyłem go od cioci, która otrzymała go od PPP wraz z wyjaśnieniem, dlaczego droga tu, a nie tam.

Pragnę nadmienić, że ciocia podpisała się pod protestem nieświadomie, ponieważ aktualne TK jej mózgu mówi, że funkcjonuje on w 1/4. Jej wiek to 79 lat!!! (TK do wglądu)

Co ma k**** wspólnego staruszka w pampersie do drogi dojazdowej do hali?

Tak załatwia się podpisy, czyli normalne polskie bagienko.

pozdr...
Padziu
TU (W załączniku) Większa mapka do pobrania i dokładnego przyjrzenia się sytuacji
Dabrowiak_1906
Czy ktoś wie o której jest dzisiejszy koncert K. Krawczyka ?
Padziu
CYTAT
Program obchodów:

10.30 -11.30 Uroczysta msza dożynkowa w Bazylice Matki Boskiej Anielskiej

11.30 -11.45 Uformowanie i przemarsz korowodu dożynkowego do Parku Hallera

12.00 -12.30 Oficjalne otwarcie Dożynek

12.30-13.00 Występy uczniów Szkoły Podstawowej nr 25 w Ujejscu

13.00-16.00 Występy Kół Gospodyń Wielkich oraz młodzieżowych zespołów amatorskich

16.30 Koncert coverowego zespołu The Beatles –zespół The Postman

17.30 Koncert Krzysztofa Krawczyka

20.00 Koncert coverowego zespołu ABBA

21.30 Pokaz sztucznych ogni

za www.dabrowa-gornicza.pl
kursor
CYTAT
Finał akcji protestacyjnej rozegra się w prokuraturze

Część podpisów mieszkańców na listach protestacyjnych w sprawie budowy nowej drogi dojazdowej do hali Centrum i aquaparku Nemo Wodny-Świat jest fałszywa. Tak uznali dąbrowscy urzędnicy, tłumacząc, że widnieją na nich osoby zmarłe albo takie, które wcale nie zamierzały wyrażać sprzeciwu wobec tej inwestycji. Zawiadomili więc Prokuraturę Rejonową w Dąbrowie Górniczej o możliwości popełnienia przestępstwa, którego miałyby się dopuścić osoby zbierające podpisy.

Są wśród nich dąbrowscy radni opozycyjni z klubu Porozumienie PO, UPR i Nasza Dąbrowa oraz PiS. Ci twierdzą jednak, że to tylko odwrócenie uwagi od rzeczywistych problemów, jakim jest zrujnowanie części alejek w parku Hallera pod asfaltową jezdnię, mającą połączyć oba obiekty z ulicą Kościuszki.

Konflikt zaostrzył się, bo prace mają ruszyć za trzy, cztery tygodnie. Władze miasta przekonują, że dodatkowy dojazd musi powstać, bo hala Centrum i aquapark nie mają dróg dojazdowych o odpowiednich parametrach i są dopuszczone do użytku tylko warunkowo. Pozwolenie na ich użytkowanie wydane przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego Dąbrowie Górniczej wygasa bowiem definitywnie w czerwcu 2010 roku. Opozycyjni radni rozpętali jednak kampanię w obronie parkowej zieleni. Zebrali pod protestem ponad 2,5 tysiąca podpisów dąbrowian, które dostarczyli do Urzędu Miejskiego. Okazuje się jednak, że wiele z nich pisanych jest tym samym charakterem pisma. Nie zgadzają się także adresy, bo miasto wysłało do protestujących pocztą informację z wyjaśnieniami sensu całej inwestycji. Dotarły one także do osób, które wcale się pod protestem nie podpisały.

- Część podpisów, dostarczonych do urzędu przez grupę radnych, jest nieczytelna, a podane adresy osób są nieprawidłowe. Docierają do nas zwroty od Poczty Polskiej z adnotacjami, że nie ma takich adresów lub pod podanym adresem dana osoba nie zamieszkuje. Na około 500 listów wysłanych w pierwszej turze, dotarło do nas aż 28 zwrotów. Jedna z osób podpisanych na liście nie żyje natomiast od sześciu lat. Poza tym dostajemy wiele telefonów i listów, w których mieszkańcy wycofują się z udzielonego wcześniej poparcia dla inicjatorów tej akcji - mówi Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Dlatego urzędnicy stwierdzili, że mogło zostać tu popełnione przestępstwo z art 270 Kodeksu Karnego, który mówi o tym, że kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Taka sama kara grozi temu, kto wypełnia blankiet, zaopatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.

Radni z klubu Porozumienie PO, UPR, Nasza Dąbrowa nie zgadzają się z tymi zarzutami.

- Ja podpisów nie zbierałem. Podpisywały się te osoby, które chciały poprzeć protest. Jeśli są jakieś wątpliwości, niech wyjaśni je prokuratura. Nie było w sprawie budowy drogi konsultacji społecznych, nie było dyskusji. Rzeczywistym problemem jest wycięcie kilkudziesięciu drzew i asfaltowa, dwujezdniowa droga w parku - przekonuje Grzegorz Jaszczura, opozycyjny radny. - Na listach nie było numerów PESEL, więc trudno sprawdzić, czy ktoś wpisał rzeczywiste dane. Być może faktycznie są jakieś rozbieżności, ktoś dla żartu podał zły adres albo nawet celowo, by zaszkodzić całej akcji. Kogo jednak wtedy karać? Tych, co zbierali podpisy, czy może jednak tych, którzy podali złe dane - mówi radna Halina Głowacka z klubu PiS.

Zdania mieszkańców w sprawie nowej inwestycji są podzielone.

- Zieleń nie ucierpi, bo w zamian nasadzone będą nowe drzewa, Dziś nie ma jak bezpiecznie dojechać do hali, ulice są za wąskie, tworzą się korki po imprezach, trudno więc protestować - mówi Andrzej Kot, mieszkaniec centrum.

- Tu są alejki, bawią się dzieci. Ta droga nie jest w tym miejscu potrzebna - uważa z kolei pani Barbara z bloku przy ul. Adamieckiego.

Dąbrowska prokuratura w środę przesłała do Prokuratury Okręgowej w Katowicach wniosek o wyłączenie jej z rozstrzygania w tej sprawie.

- Nie chcielibyśmy zostać posądzeni o jakąkolwiek stronniczość. Łączą nas stosunki służbowe z magistratem, dlatego podjęliśmy taką decyzję. Jakie zapadnie rozstrzygnięcie w tej sprawie będzie wiadomo za około dwa tygodnie - informuje Joanna Guguła, zastępca prokuratora rejonowego w Dąbrowie Górniczej.

źródło: Dziennik Zachodni
Arbas
Drodzy Forumowicze!Czy mógłby ktoś wkleić CZYTELNĄ dla każdego mieszkańca mapkę terenu, którego dotyczy spór o Park Hallera? Dużo się mówi na ten temat, ale właściwie nikt tak dokładnie nie wie o co chodzi.Interesuje nas PRZEJRZYSTA mapka sytuacyjna (nawet odręczna) z pokazaniem obszaru pomiędzy ulicami Kościuszki, Alei Róż, Legionów, z zaznaczeniem i nazwaniem istniejących obiektów oraz planowanej drogi. Czy tak trudno w prosty i zrozumiały sposób rzetelnie poinformować mieszkańców o problemie? Przepraszam za kłopot i z góry dziękuję w imieniu zainteresowanych.
CYTAT(Master @ wto, 25 sie 2009 - 09:20) *
Czy może ktoś wkleic tu ten plan drogi i skrzyzowania Dabrowskiego/Kosciuszki ?
Niestety, wszystkie wklejane na forum mapki, zamiast rozjaśniać zaciemniają sprawę, ponieważ są czytelne tylko dla pracowników Urzędu Miejskiego.Na żadnej z mapek nie pofatygowano się o napisanie co jest co i jakich ulic dotyczy. Ech.... Informacja
szer
To co Endriu wrzucił jest w zasadzie bardzo czytelne...
Padziu także podał link do strony z załącznikiem pokazanej mapy, która również jest bardzo czytelna... Nie rozumiem czego tam nie rozumiecie...

Ponownie link do planu ze strony miasta: http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci.../aid/10732.html
Arbas
CYTAT(szer @ nie, 20 wrz 2009 - 15:58) *
To co Endriu wrzucił jest w zasadzie bardzo czytelne...
Padziu także podał link do strony z załącznikiem pokazanej mapy, która również jest bardzo czytelna... Nie rozumiem czego tam nie rozumiecie...

Ponownie link do planu ze strony miasta: http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci.../aid/10732.html

Spróbujcie sami na podstawie wklejonej mapki wytłumaczyć starszym osobom o co chodzi.
Jeśli nikomu nie chce sie zrobić odręcznego szkicu, prosimy przynajmniej o podanie na mapce
nazw ulic i charakterystycznych obiektów.
Padziu
Nie bardzo wiem jak mógłbym Ci tą mapkę wcześniej moją teraz szera udoskonalić ponieważ tam wszystko jest opisane - jest biblioteka, jest 'centrum handlowe' (bodajże na jednej ze ścian budynku pisze "sprzet zmechanizowany" albo coś w tym rodzaju, w każdym bądź razie chodzi o budynek siłowni "super gym") jest hala sportowa, nemo, są nazwy ulic, jeśli dobrze pamiętam to nawet nr. bloków zostały tam wpisane i szkoła - liceum im. Żeromskiego. Ponadto na zielono są namalowane obecnie istniejące drogi a na czerwono te co mają powstać...

Jeśli możesz wytłumacz co tam trzeba w tej mapce poprawić wink.gif
Arbas
CYTAT(Padziu @ pon, 21 wrz 2009 - 13:13) *
Nie bardzo wiem jak mógłbym Ci tą mapkę wcześniej moją teraz szera udoskonalić ponieważ tam wszystko jest opisane - jest biblioteka, jest 'centrum handlowe' (bodajże na jednej ze ścian budynku pisze "sprzet zmechanizowany" albo coś w tym rodzaju, w każdym bądź razie chodzi o budynek siłowni "super gym") jest hala sportowa, nemo, są nazwy ulic, jeśli dobrze pamiętam to nawet nr. bloków zostały tam wpisane i szkoła - liceum im. Żeromskiego. Ponadto na zielono są namalowane obecnie istniejące drogi a na czerwono te co mają powstać...

Jeśli możesz wytłumacz co tam trzeba w tej mapce poprawić wink.gif

Widocznie nie mam Twojej mapki w moim komputerze.
Na wszelki wypadek sprawdź z innego komputera co na niej widać. Obraz na moim monitorze ma ok. 12 x 18 cm i żadnej nazwy
na nim nie widzę. Jedynie masa "nieczytelnych robaczków". A tak dla informacji: w mieście na ten temat panuje ogólna dezinformacja. Może własnie o to chodzi?
Padziu
jeśli to pomoże to wrzucam plik na wrzute TUTAJ. Jeśli to nic nie da to spróbuje to przekształcić w zwykłe JPG i gdzieś umieścić.

A propos pytania - może dlatego że władze miasta chcą żeby Nemo i Hala były użytkowane i nie chcą za wielu protestów a jak wiadomo warunkowe pozwolenia kończą się za niedługo więc może dlatego nie chcą rozgłosu
Arbas
CYTAT(Padziu @ pon, 21 wrz 2009 - 18:34) *
jeśli to pomoże to wrzucam plik na wrzute TUTAJ. Jeśli to nic nie da to spróbuje to przekształcić w zwykłe JPG i gdzieś umieścić.

A propos pytania - może dlatego że władze miasta chcą żeby Nemo i Hala były użytkowane i nie chcą za wielu protestów a jak wiadomo warunkowe pozwolenia kończą się za niedługo więc może dlatego nie chcą rozgłosu

Dziękujemy Ci za wrzutę. Wreszcie wiemy o co chodzi.
Padziu
CYTAT(Arbas @ wto, 22 wrz 2009 - 20:24) *
Dziękujemy Ci za wrzutę. Wreszcie wiemy o co chodzi.

Nie ma za co. Teraz mam nadzieje że każdy będzie wiedział o czym mówi wink.gif
Master
Kiedy rozpoczynają sie prace z budową tej drogi oraz przebudową skrzyzowania pod ZUSem ??
bzenek
CYTAT(Master @ śro, 23 wrz 2009 - 14:04) *
Kiedy rozpoczynają sie prace z budową tej drogi oraz przebudową skrzyzowania pod ZUSem ??

Wykonawca wybrany - "monopolistyczna" firma Boszko-Kozubski. wink.gif

Pewnie gdzieś na początku listopada zaczną.
:)
CYTAT
idabrowa.pl

Rozpoczynają się prace w Parku Hallera
Redakcja: Anna Zubko
Dodany: 2.10.2009, wyświetleń: 72

Po rozstrzygniętym przetargu na wykonanie dróg dojazdowych do Hali Widowiskowo-Sportowej i Aqua Parku, dzisiaj tj. 2 października nastąpi przekazanie wykonawcy robót placu budowy.

Zadanie - budowa układu komunikacyjnego w Parku Hallera realizowane będzie do końca maja przyszlego roku.

W tym czasie mogą wystąpić utrudnienia w ruchu związane z budową drogi wyjazdowej z Parku w stronę ulicy Kościuszki i budową sygnalizacji świetlnej oraz budową drogi wyjazdowej do AL. Róż w stronę Zagórza.

Zadanie realizować bedzie dąbrowska firma Boszko-Kozubski, która przedstawiła najkorzystniejszą ofertę. Inwestycja kosztować ma prawie 2,3 mln zł.

Zakres robót już wykonanych i planowanych do wykonania przy budowie dróg dojazdowych do Hali Widowiskowo-Sportowej „Centrum” i Aquaparku „Nemo – Wodny Świat”.

W 2009 roku wykonano:

W ramach remontu i przebudowy skrzyżowania Alei Róż i ul. Legionów Polskich została poszerzona nawierzchnia obu tych ulic, dzięki czemu w Alei Róż powstał dodatkowy pas do skręcania w prawo (w ul. Legionów Polskich) oraz dodatkowy pas w ul. Legionów Polskich pozwalający na włączenie się do ruchu po skręcie z Alei Róż.

Planowane do wykonania:

Za parkingiem Aqua Parku planowane jest przedłużenie istniejącej drogi i włączenie jej do Alei Róż wraz z poszerzeniem jezdni umożliwiającym włączenie do ruchu.

Za halą „Centrum” przedłużenie istniejącej drogi w kierunku ul. Kościuszki pomiędzy Biblioteką Miejską i centrum handlowym wraz z budową chodnika. Na skrzyżowaniu tym powstanie także sygnalizacja świetlna. Rozebrana skarpa zostanie zabezpieczona, a nad jezdnią powstanie w tym miejscu kładka dla pieszych. Umożliwi to wyjazd z parkingów Nemo i hali w obu kierunkach oraz wyłączenie ruchu ze środka skrzyżowania.
vodun
Pytanie nie dotyczy Parku Hallera tylko drugiej strony, za tunelem. W obrębie koła do puszczania modeli samolotów na uwięzi trwają jakieś prace, wie ktoś o co chodzi ??
Sebastian22
Ciekawe kiedy wykonawca zacznie jakiekolwiek prace.....
Arbas
Podobno skierowano do Prezydenta Podrazy list otwarty w sprawie Parku Hallera.
Czy ktoś mógłby go tu wrzucić? Z przekazów ustnych wynika, że w parku planuje się nie tylko drogę dojazdową do hali i Nemo, ale również budowę hotelu, wielopoziomowych garaży, apartamentowce i centrum handlowe. Mówi sie również o zakwalifikowaniu do sprzedaży w ręce prywatne terenu pomiędzy postojem taxi, a superjednostką. Czy zatem Park Hallera już wkrótce będzie jedynie wspomnieniem?
Kamil_
Jak ja lubię ustne przekazy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.