Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory samorządowe 2014
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
kamillll
Nie tylko on. Jest jeszcze szanowny pan Piątek z pisu. Zamiast kleić plakaty na słupach/latarniach to oblepił wszystkie napotkane przez siebie drzewa...
JanekS.
natomiast pan Tadeusz Strzelecki z PiS-u powsadzal swoje ulotki za wycieraczki wszystkich aut pod moim blokiem.
Zapraszam wiec teraz pana Tadeusza do zeskrobywania tych ulotek z szyb, nasiaknely woda i sie poprzyklejaly...
Bathurst
CYTAT(kamillll @ czw, 13 lis 2014 - 22:31) *
Nie tylko on. Jest jeszcze szanowny pan Piątek z pisu. Zamiast kleić plakaty na słupach/latarniach to oblepił wszystkie napotkane przez siebie drzewa...

Zauważyłem - koło naszego bloku to jakaś inwazja. Pewnie wyszedł z założenia, że drzewa są niczyje więc może je obklejać
BogorJan
Wczoraj kumpel mi przesłał,
Ponad czasowy kawałek,
"kolejne wybory i nie zmienia się nic...."
http://twojanuta.pl/mp3,18anr,rezystencja-wybory03995.html
JanekS.
rowniez ponadczasowe smile2.gif

Defekt Muzgo - Pisiory
Leszek
No i Kult - Keszitsen kepet onmagarol laugh.gif
bzenek
CYTAT(vacu @ czw, 13 lis 2014 - 23:08) *
Nikt moze nie zauwazył ale ja dzis rano zauwazylem, ze pan Pasek i jego banda syfiarzy dopełnili obrazu odpustu/targowiska rozstawiajac na kazdym wolnym skrawku trawnika slupki z reklamowkami.

A mnie to akurat przypadło do gustu. Przecie te tabliczki małe są i jakoś tak nie rażą.

Politycznie dobry pomysł.
Na plakaty nikt już nie patrzy, a takie małe "Paseczki" wpadły wszystkim w oko. wink.gif

Jak posprzątają to będzie OK.

CYTAT(Kamil_ @ czw, 13 lis 2014 - 23:56) *
O tym, o czym piszecie, napisał też Marcin Bazylak na swoim facebooku:
CYTAT
"Niezależni" pokazali dzisiaj, że w dążeniu po władzę posuną się nawet do działań łamiących przepisy.
Brak szacunku do mieszkańców i prowadzenie kampanii bez poszanowania prawa zniechęca do wszystkich kandydujących.

Oj boją się SLDowcy tego Paska, boją. guns (3).gif

I bardzo dobrze.
Już 12 lat temu pewien emerytowany nauczyciel wysłał ich na boczny tor.

Leszek
CYTAT(bzenek @ pią, 14 lis 2014 - 10:45) *

I bardzo dobrze.

Tyle, że dla miasta wiele z działań tego nauczyciela nie przyszło...
bzenek
CYTAT(Leszek @ pią, 14 lis 2014 - 13:00) *

I bardzo dobrze.

Myślisz, żę SLDowcy boją się o siebie czy o miasto ??? wink.gif

PS.
Akurat Talkowski uświadomił nam, że DG może być atrakcyjna turystycznie i sportowo.
Ja chyba wcześniej nie widziałem Dąbrowy pod tym kątem

Z perspektywy czasu ma to większe znaczenie od ilości wylanego betonu.

Kilka pomysłów było całkiem OK - choćby centrum nurkowe, Eurocamping, wielbłądy czy tor kajakowy...

Aczkolwiek w konkretnych działaniach szło mu raczej kiepsko mellow.gif
sandwich
CYTAT(bzenek @ pią, 14 lis 2014 - 13:34) *

I bardzo dobrze.

PS.
Akurat Talkowski uświadomił nam, że DG może być atrakcyjna turystycznie i sportowo.

Kilka pomysłów było całkiem OK - choćby centrum nurkowe, Eurocamping, wielbłądy czy tor kajakowy...

Obiecałem dzieciom wielbłądy i gdzie one są?

Większość kandydatów myśli, że ilość ulotek w skrzynce gwarantuje dobry wynik. Gdyby tak było głosowałbym na Kauflanda albo Reala.
Poza tym od tygodnia chodzę głodny, bo co otwieram lodówkę, to tam Pasek ze Stachowicz.
Leszek
CYTAT(bzenek @ pią, 14 lis 2014 - 11:34) *

I bardzo dobrze.

Na pewno o miasto, jak nie wierzysz, to ich spytaj laugh.gif

CYTAT(bzenek @ pią, 14 lis 2014 - 11:34) *
PS.

Pomysłów miał wiele, szkoda tylko, że nie miał pomysłów, skąd brać fundusze na realizację, działań
jakby mniej. Z tego, co wymieniłeś udał się tylko Eurocamping - nie mam pojęcia, na ile trafna to była inwestycja (IMHO coś takiego powinno powstać raczej w rejonie Pogorii, ale może ktoś z tego korzysta).

Z pomysłów nieturystycznych, o których słyszałem (a które oczywiście poza sferę marzeń nie wyszły) mogę dorzucić remont i adaptację budynku dyrekcji odcinka DŻWW w Ząbkowicach (miał tam powstać bodajże DPS) oraz stworzenie muzeum w ząbkowickim młynie (choć ten ostatni w sumie pod turystykę też podpada).
Kamil_
Niezależni na facebooku żalą się, że ktoś ukradł ich tabliczki.
Z profilu Katarzyny Zagajskiej:
CYTAT
Dzisiaj skradziono maciejki Niezależnych!!!

Nasz kandydat na prezydenta Dąbrowy Górniczej Tomasz Pasek teraz jest na Policji
Nie zostawimy tego bezkarnie!
ko ko
Ale bezkarnie mogli je ułożyć w pasie jezdni, gdzie o ile dobrze kojarzę nic bez pozwolenia stanąć nie może?
Leszek
Kali łamać prawo dobrze...
A może oni mają rację i tak po prostu można? Może ja też obs... pobocza swoimi reklamami?
danielmdc
Jaja jak berety z tym donosem na policje laugh.gif Jak dla mnie jedyną formą dotarcia do wyborców powinny być spotkania i ulotki w skrzynkach, reszta świadczy o majętności lub wpływach danej partii lub kandydata. Przed każdymi wyborami mamy "Bangladesz" na ulicach, słupach, drzewach, murach a tak naprawdę mało kto na to zwraca uwagę.
vacu
CYTAT(bzenek @ pią, 14 lis 2014 - 11:45) *
A mnie to akurat przypadło do gustu. Przecie te tabliczki małe są i jakoś tak nie rażą.

Politycznie dobry pomysł.
Na plakaty nikt już nie patrzy, a takie małe "Paseczki" wpadły wszystkim w oko. wink.gif

Jak posprzątają to będzie OK.

Nie, nie będzie OK, będzie cholernie daleko od OK info (7).gif

Niech wpłaci grubą kwotę na rzecz jakiejś dąbrowskiej organizacji charytatywnej a później posprząta (choć dziś już słupków nie widziałem, konkurencja pewnie działa skutecznie biggrin.gif), wtedy będzie OK.

Nie rozumiem dlaczego utarło się, że te obszczymurki (i nie mam tu na myśli Paska tylko wszystkich kandydatów wszystkich komitetów) mogą zasyfiać całe miasto za darmo? A niech zapłacą, za reklamę się płaci! A tu poobwieszane wszystko co się da i jeszcze długo po wyborach będzie. Podraza robi sobie darmową reklamę na koszt miasta (patrz animacja na PKZ, całkiem fajna ale koniecznie musiał tam wystąpić?), cała reszta zasyfia miasto, rzygać się chce tymi wyborami, byle do niedzieli i z głowy, mam tylko nadzieję, że te gęby-straszydła pościągają potem :/
:)
temat czasowo zamknięty - cisza

Otwarty
na razie jest frekwencja z 17.30 snf (51).gif http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/frekwencja...view/2465/17_30
savalas
za miotełki drodzy radni, sprzątamy ten syf, który narobiliście przez ostatnie dni. Gdyby tam wisiała moja gęba to po 10 minutach już bym mandat dostał, więc do rana niech to zniknie. Będziemy zgłaszać ze znajomymi każdy jeden plakacik przypięty do bogu ducha winnego drzewa
Według Czarzastego w TVN24 Podraza powinien w 1 turze
Leszek
CYTAT(savalas @ nie, 16 lis 2014 - 21:36) *
za miotełki drodzy radni, sprzątamy ten syf, który narobiliście przez ostatnie dni. Gdyby tam wisiała moja gęba to po 10 minutach już bym mandat dostał, więc do rana niech to zniknie. Będziemy zgłaszać ze znajomymi każdy jeden plakacik przypięty do bogu ducha winnego drzewa

Optymista laugh.gif
Chyba dwa tygodnie na to mają?
kwintosz
CYTAT(Leszek @ nie, 16 lis 2014 - 21:43) *
CYTAT(savalas @ nie, 16 lis 2014 - 21:36) *

Optymista laugh.gif
Chyba dwa tygodnie na to mają?

Niektórym to i kilka miesięcy mało..

Mam nadzieję że chociaż II tura będzie rolleyes.gif
savalas
CYTAT(:) @ nie, 16 lis 2014 - 19:38) *
Według Czarzastego w TVN24 Podraza powinien w 1 turze

i to jest najsmutniejsza z informacji, ale jak się ma takich kontrkandydatów, to nie dziwota, że wygrywa znana miernota programowa.

Co do śmieci, no jakoś potrafili panowie radni przypominać mi na prv na fejsiku, żebym głosował i namawiał innych, więc jak tak szybko potrafili mnie znaleść, to teraz szybko powinni zmazywać te lipne kwiatuszki i zdejmować swoje mordki z płotów
z naszemiasto.pl

CYTAT
AKTUALIZACJA GODZ. 21.55
Według nieoficjalnych danych z sześciu obwodowych komisji wyborczych urzędujący prezydent Zbigniew Podraza uzyskał 61 procent głosów.
Leszek
Po poprzednich wyborach, jeśli mnie pamięć nie myli, niektóre plakaty wisiały jeszcze ponad miesiąc później.
Kamil_
CYTAT(Leszek @ nie, 16 lis 2014 - 23:03) *
Po poprzednich wyborach, jeśli mnie pamięć nie myli, niektóre plakaty wisiały jeszcze ponad miesiąc później.

Bo w praktyce wygląda to tak, że komitety wyborcze mają je gdzieś i to prezydent musi zarządzić ich usunięcie na koszt komitetów...
savalas
CYTAT(:) @ nie, 16 lis 2014 - 20:03) *
z naszemiasto.pl

CYTAT
AKTUALIZACJA GODZ. 21.55
Według nieoficjalnych danych z sześciu obwodowych komisji wyborczych urzędujący prezydent Zbigniew Podraza uzyskał 61 procent głosów.

widać te około 60 procent które nie głosowało musiało dziś na zleceniu robić 16 stki, a 61 procent które głosowało nie wychodzi z domu i nie widzi jak to miasto wygląda i funkcjonuje. Szkoda gadać.
CYTAT
naszemiasto.pl

AKTUALIZACJA GODZ. 22.30
Według danych z osiemnastu obwodów, Zbigniew Podraza uzyskuje 62 procent głosów.
kwintosz
CYTAT(:) @ nie, 16 lis 2014 - 22:31) *
CYTAT
naszemiasto.pl

AKTUALIZACJA GODZ. 22.30
Według danych z osiemnastu obwodów, Zbigniew Podraza uzyskuje 62 procent głosów.

Tragedia. Nie sądziłem że będzie taki wynik. Liczyłem chociaż na jakąś drugą turę..
CYTAT
naszemiasto.pl

AKTUALIZACJA GODZINA 22.50

WEDŁUG DANYCH Z 20 KOMISJI:

ZBIGNIEW PODRAZA 62,41 PROCENTA
TOMASZ PASEK 12,62 PROCENTA
MAŁGORZATA ZARYCHTA-SURÓWKA 12,45 PROC.
MAREK WĘGRZYNOWICZ 7,51 PROC.
JERZY BORKOWSKI 4.09 PROC.
ROBERT PŁONKA 0,91 PROC.

Wyniki z 37 komisji niewiele się różnią od wcześniejszych
Prosty
Ciezko z takimi programami, a raczej brakiem programu i brakiem obecnosci przed wyborami na rywalizacje w drugiej turze. P. Paska duzo na miescie na plakatach, reklamach, samochodach z przyczepami i raczej lekkim mieszaniem z blotem obecnej wladzy niz czyms konkretnym.
Dziwne, ze nikt z opozycji nie zaproponowal tez debaty - prognozy opierane na znajomych raczej dawaly duza przewage P. Podrazie, a zawsze moze by sie kogos przekonalo.
Jesli nawet w miescie jest nawet nijak, byle nie bardzo zle, to zawsze latwiej wygrac obecnemu prezydentowi, a troche a u nas sie zrobilo - czy dobrze, czy zle, czy za wiecej pieniedzy, to jednak to widac dla wyborcow.

Wlasnie na TVP Info wypowiada sie ktos z SLD, ze musza sie zastanowic dlaczego wygrali w miastach a, b, c m.in. Bedzin i DG, a w innych wypadli slabo.
Bedzin tez afery, dlugi, glosno swego czasu bylo, ale jednak na miescie cos tam sie dzieje, ze ludzie to widza. Koszty, sposob, jak widac nie graja roli
kwintosz
Nie o to chodzi.
U nas po prostu, wszelkiego rodzaju "porażki" aby nie powiedzieć inaczej, są zamiatane pod dywan.
Mało kto się o nich dowiaduje a druga sprawa, to fakt że alternatywy u nas nie ma żadnej (z całym szacunkiem dla wszystkich oponentów Podrazy.. nie mówiąc już o jakiejś sensownej "opozycji".

W mieście owszem dzieje się, ale większość oparte jest to na tym że faktycznie wokół wydarzenia można zrobić sobie dobry PR (festiwale, zawody sportowe etc..) Tylko że od tego nie poprawi się jakość edukacji, nie wzrosną wpływy do budżetu, nie zwiększy się liczba miejsc pracy, nie poprawi się jakość komunikacji, nie pojawią się elementy centrotwórcze.. Brak u nas pracy u podstaw, jakiejś spójnej strategii etc.

Przykładem jest kolejna część planowanej modernizacji Piłsudskiego. Niech mi ktoś wyjaśni - po co robić fragment od Morcinka do Piecucha jak fragment ten jest przyzwoity (nie licząc garbów na jezdni, które da się łatwo usunąć i może fragmentu jednej nitki od McDonalds do Tysiąclecia) a w tragicznym stanie jest fragment od skrzyżowania z Majakowskiego do skrzyżowania z Tysiąclecia (bez fragmentu jednej nitki od McDonalds do Tysiąclecia która jest po remoncie sprzed kilku lat i trzyma się ok).
Główny ciąg komunikacyjny miasta a od Policji do Targu nawet dobrego chodnika nie ma, a ilość łat na jezdni jest porażająca.

Poza tym, co tu dużo mówić. Społeczeństwo w Zagłębiu w większość ma wszystko w d***.. taka mentalność. Miasto jest jedną wielką sypialnią i ludzie nic więcej nie oczekują.
bzenek
CYTAT(:) @ pon, 17 lis 2014 - 00:31) *
AKTUALIZACJA GODZ. 22.30

Nokaut w pierwszej rundzie. Nikt chyba zdziwiony nie jest.

Czekamy na wyniki z obwodów - ciekawe jak głosowali w Strzemieszycach ?

Zbigniewowi Podrazie gratulujemy i apelujemy, żeby mu sodówa do głowy nie uderzyła.
W trzeciej kadencji trzeba z tym bardzo uważać.

CYTAT(Prosty @ pon, 17 lis 2014 - 02:28) *
Ciezko z takimi programami, a raczej brakiem programu i brakiem obecnosci przed wyborami na rywalizacje w drugiej turze.

To wyraźna sugestia dla opozycji - trzeba już zaczynać pracę nad wyborami 2018.
Pojawienie się miesiąc przed terminem ludzie oceniają jako fałszywe.
Tylko skąd wziąć pieniądze na 4 lata kampanii blink.gif

CYTAT(Prosty @ pon, 17 lis 2014 - 02:28) *
Wlasnie na TVP Info wypowiada sie ktos z SLD, ze musza sie zastanowic dlaczego wygrali w miastach a, b, c m.in. Bedzin i DG, a w innych wypadli slabo.

Może to jest pomysł aby na bazie Podrazy i Komoniewskiego uwolnić się od tego komuszego SLD ?
I stworzyć jakiś niezależny komitet na 2018. tongue.gif

CYTAT(kwintosz @ pon, 17 lis 2014 - 10:24) *
Poza tym, co tu dużo mówić. Społeczeństwo w Zagłębiu w większość ma wszystko w d***.. taka mentalność. Miasto jest jedną wielką sypialnią i ludzie nic więcej nie oczekują.

Ciekawe spojrzenie. Możemy to wkleić do tematu "Tożsamość Zagłębiowska" ? ;)
CYTAT
gazeta.pl

Wygrana SLD w Dąbrowie. Tomasz Pasek bez mandatu radnego

9 mandatów dla SLD, 5 dla Towarzystwa Przyjaciół Dąbrowy Górniczej, 5 dla PiS, 4 dla Niezależnych Tomasza Paska i 2 dla PO - taki będzie układ sił w Radzie Miejskiej Dąbrowy Górniczej.

Według nieoficjalnych jeszcze informacji, na SLD zagłosowały 11 203 osoby, a mandaty radnych obejmą: Kamil Dybich (Okręg 1), Agnieszka Pasternak i Damian Rutkowski (Okręg 2), Sławomir Żmudka i Krystyna Chrobot (Okręg 4), Piotr Bobrowski i Krystyna Szaniawska (Okręg 5).

W Okręgu 3, z którego startował prezydent Zbigniew Podraza, SLD przypadły dwa mandaty. Po ślubowaniu, które złoży prezydent, przypadną one Krystynie Stępień i Grzegorzowi Przewięźlikowi.

7441 głosów to wynik Towarzystwa Przyjaciół Dąbrowy Górniczej, które w radzie reprezentować będą Wiesław Wiekiera, Piot Chałuda, Ryszard Harańczyk, Zbigniew Łukasik i Kazimierz Woźniczka.

Na PiS głosowało 7002 osoby, na Niezależnych 6296 osób (mandaty obejmą m.in. Edward Bober, Krystyna Zagajska i Renata Solipiwko), a na PO 4918 osób (mandaty najprawdopodobniej przypadną Markowi Węgrzynowiczowi i Grzegorzowi Kuśpielowi).

Co ciekawe, wiadomo już, że Tomasz Pasek, lider dąbrowskich Niezależnych (w wyborach prezydenckich osiągnął drugi wynik - około 14,5 proc.) zdobył zbyt mało głosów i nie będzie radnym.
marcin.p
Najgorsze to te 5 miejsc dla pisu! Chociaż Mateusz Stępień mógłby się dostać, tylko szkoda, że list pisu startował. Natomiast mam nadzieję, że ten kretyn Jaszczura się nie dostanie
ko ko
No to Pan Pasek chciał zgarnąć wszystko a zostanie z niczym... Ale podobny los spotkał "Niezależnego" z Sosnowca.... cóż, może uświadomią sobie, że agresywna kampania śmieciowa to nie wszystko wink.gif
danielmdc
CYTAT(marcin.p @ pon, 17 lis 2014 - 11:47) *
Najgorsze to te 5 miejsc dla pisu! Chociaż Mateusz Stępień mógłby się dostać, tylko szkoda, że list pisu startował. Natomiast mam nadzieję, że ten kretyn Jaszczura się nie dostanie

Dlaczego te 5 miejsc dla Pisiorów najgorsze ? Przegranym tych wyborów jest zbieranina od Paska i klęska POszustów. Podraza tak jak pisałem zjadł wszystkich bez problemu. W Sosnowcu czerwony Kazimierz o mały włos a nie załapałby się do 2 tury ohmy.gif W dogrywce będzie ciekawie. Na koniec, jak normalny zjadacz chleba ma ufać leśnym dziadkom z PKW skoro kolejny raz nie potrafią zliczyć głosów w jedną dobę tylko znowu coś im stanęło na drodze i będzie to trwało do środy albo dłużej. Widać szkolenia w Moskwie przynoszą efekty.

marcin.p
Głosujmy dalej na pis! Za 2-3 lata będziemy uciekać z Polski. I nie za chlebem jak w 2005. Ale za życiem, jak Żydzi z Niemiec w latach 30-tych...
Kamil_
CYTAT(marcin.p @ pon, 17 lis 2014 - 20:07) *
Głosujmy dalej na pis! Za 2-3 lata będziemy uciekać z Polski. I nie za chlebem jak w 2005. Ale za życiem, jak Żydzi z Niemiec w latach 30-tych...

Boże... Ale ty bredzisz...
marcin.p
Zaczyna się Polska pisiorska? Mam prawo! Jeszcze jest wolność słowa! Choc przy takich wynikach nie wiadomo jak długo....
danielmdc
Od 2007 cała Polska głosuje na Pisiorów od 7 lat to oni rządzą krajem i to właśnie przez te 7 lat uciekło najwięcej ludzi za chlebem laugh.gif Zresztą u nas w mieście jest tak samo wszędzie Pisiory laugh.gif
Rokko31
PiS niszczy Polskę a co najgorsze niszczy ludzi, na ustach Bóg a w sercu nienawiść do drugiego człowieka.
Byłem wczoraj w komisji wyborczej i mieliśmy męża zaufania z PiS-u, gościu nie miał pojęcia o niczym i tylko oskarżał wszystkich o fałszowanie wyników przy liczeniu głosów, przeszkadzał jak tylko mógł, dopiero jak dostał taki opierdol od Nas to się uciszył i przestraszył a na koniec powiedział że mogliśmy sfałszować wyniki dla Podrazy to byśmy mieli drugą turę i kasę, aż zastanawialiśmy się czy tego nie zgłosić gdzie trzeba za takie gadanie kogoś kto ma pilnować wyborów. Także głosujcie na kogokolwiek ale nie na PiS
danielmdc
To ty już w domu ? Przecież leśne dziady mówiły w telewizornii że będziecie liczyć do środy wink.gif Jak to jest z tymi członkami do liczenia głosów, partie ich zgłaszają ? Czy składa się gdzieś papiery żeby zasiadać w takiej komisji ?
Rokko31
CYTAT(danielmdc @ pon, 17 lis 2014 - 20:23) *
To ty już w domu ? Przecież leśne dziady mówiły w telewizornii że będziecie liczyć do środy wink.gif Jak to jest z tymi członkami do liczenia głosów, partie ich zgłaszają ? Czy składa się gdzieś papiery żeby zasiadać w takiej komisji ?

Wróciłem dzisiaj o 7 rano po 17 godzinach pracy za 300zł i powiem Wam że nie warto, jest się wyplutym na maxa, trzeba brać urlop bo trudno pracować bez spania tyle czasu, oczywiście system padł też w urzędzie w Dąbrowie, żeby zdać wszystko po policzeniu wyników do Komisji Wyborczej trzeba było stać w kolejce średnio 3-4 godziny. Tak partię zgłaszają i niestety wszystko po znajomości, Ja na początku zgłosiłem się do Paska ale Mnie olał totalnie mimo że kazał wysłać wszystkie Moje dane. Ale wiesz jak to jest po znajomości często są ludzie którzy nie potrafią dodawać i odejmować i dopiero się robi problem przy liczeniu głosów.
danielmdc
Można wiedzieć z jakiego klucza są przyznawane te miejsca ? Czy najwięcej miejsc obsadza partia która wygrała poprzednie wybory ? Czyli w każdej takiej komisji każdy z członków reprezentuje inną partię ?
Kamil_
CYTAT(danielmdc @ pon, 17 lis 2014 - 21:42) *
Można wiedzieć z jakiego klucza są przyznawane te miejsca ? Czy najwięcej miejsc obsadza partia która wygrała poprzednie wybory ? Czyli w każdej takiej komisji każdy z członków reprezentuje inną partię ?

Dokładnie tak, każdy z członków obwodowej komisji wyborczej reprezentuje inny komitet wyborczy.

Każdy komitet wyborczy poprzez osobę pełnomocnika wyborczego może dokonać zgłoszenia 1 kandydata do danej obwodowej komisji wyborczej. Ale tylko wtedy, gdy ten komitet ma zarejestrowaną listę w danym okręgu, w którym znajduje się obwód.

Gdy jest więcej zgłoszonych kandydatów niż miejsc w komisji dokonuje się publicznego losowania.

Dodatkowo prezydent miasta wybiera 1 osobę do danej obwodowej komisji wyborczej. Są to zazwyczaj pracownicy danej instytucji, gdzie ma miejsce lokal wyborczy. Są to ludzie, którzy mają po prostu klucze itd.
st1111
Po wynikach wyborów wnoszę że nie będzie burzenia pomników w DG?
sandwich
Z ciekawych rzeczy to podawana od niedzieli wygrana PiS do Sejmiku Śląskiego(według sondaży).
Natomiast w Dzienniku Zachodnim i Wyborczej pokazują na podstawie paru podliczonych komisji 11% przewagę PO.
Oficjalne wyniki w Katowicach, największym mieście, też nie pozostawiają złudzeń. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że w województwie, gdzie znaczna większość ludzi mieszka w dużych miastach, wygrało PiS.
No i jeszcze ta sławna "opcja niemiecka". Jeżeli się nie mylę to mogą być niezłe jaja po ogłoszeniu oficjalnych wyników.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063....html#LokKatTxt

Sczątkowe wyniki to jednak więcej niż EXITPol
Leszek
Choć to ciekawe - do tej pory, jeśli mnie pamięć nie myli PiS miał gorsze wyniki w exit polls niż w rzeczywistości - ludzie wiedzieli, że to obciach głosować na nich i część się nie przyznawała. Teraz jak widać obciachem dla wielu jest głosowanie na PO smile2.gif
CYTAT
idabrowa.pl

Jest nowa Rada

Znamy większość nazwisk radnych, którzy przez najbliższe cztery lata będą zasiadać w Radzie Miejskiej. Na razie są to jeszcze nieoficjalne wyniki, jednak dane pozwalają zaprezentować przyszły skład Rady i podział mandatów.

Okręg wyborczy nr 1:

1) Kamil Dybich SLD Lewica Razem

2) Edward Bober Niezależni

3) Wiesław Wiekiera TPDG

4) Robert Warwas PiS

5) Marek Węgrzynowicz PO

Okręg wyborczy nr 2:

1) Agnieszka Pasternak SLD Lewica Razem

2) Damian Rutkowski SLD Lewica Razem

3) Piotr Chałuda TPDG

4) Grzegorz Jaszczura PiS

5) Grzegorz Kuśpiel PO

Okręg wyborczy nr 3:

1) Krystyna Stępień SLD Lewica Razem

2) Grzegorz Przewieźlik SLD Lewica Razem

3) Ryszard Harańczyk TPDG

4) Szymon Widera lub Grzegorz Szafruga Niezależni

5) Mandat dla PiS-u (jeszcze ważą się losy, komu przypadnie)

W tym okręgu mandat zdobył Zbigniew Podraza, ale z racji zwycięstwa w wyborach prezydenckich wybór do Rady Miejskiej przypadł kolejnym na liście kandydatom SLD Lewicy Razem.

Okręg wyborczy nr 4:

1) Sławomir Żmudka SLD Lewica Razem

2) Krystyna Chrobot SLD Lewica Razem

3) Zbigniew Łukasik TPDG

4) mandat dla Niezależnych

5) mandat dla PiS-u

Okręg wyborczy nr 5:

1) Piotr Bobrowski SLD Lewica Razem

2) Krystyna Szaniawska SLD Lewica Razem

3) Kazimierz Woźniczka TPDG

4) Katarzyna Zagajska Niezależni

5) Jerzy Reszke PiS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.