Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdjęcia DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dzygit
no superjednostka to niezła jajecznica
widać ją z 5 kilometrów

.

Uploaded with ImageShack.us

.

Pogoria IV

Slyzaba
Fotki super. Im więcej tym lepiej.
Dzygit - nikt inny nie mógłby nam dostarczyć takich fotografii smile2.gif

ps. Targowisko rzeczywiście jak w jakimś Bangladeszu smile2.gif
Dzygit

.

Dzygit
jak tak spojrzę w dysk .. to sporo mam takich zdjęć
moze kiedys się zrobię małą wystawe dąbrowa z powietrza .. kto to wie

Pustynia Błędowska ..

Dzygit
Zastanawialiście się kiedyś ile jest warte życie jednostki ….. ?
w świecie widzianym z powietrza jesteśmy zbiorem małych kropek.
miasta są jak szuflandia .. i na koniec każdy kończy w swoje szufladce

.
.

sandwich
Parę zdjęć Dąbrowy nocą.
11.11.11

Ognisko z pieśniami patriotycznymi, kościół i pokazy laserów.

olo
Obiecane dawno temu zdjęcia z obrony pomnika.

Slyzaba
olo - pamiętasz, który to był rok?
Czy mogę wykorzystać fotografie na www.dawnadabrowa.pl ?

Dopiero teraz zauważyłem twój 'znak wodny'. Szczególnie dobrze wpisał się w pierwszej fotce smile2.gif
Leszek
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła?
Master
Tak był pomalowany inaczej, nawet chyba z 3 razy przemalowywany. Obrona była ok 1990. Co ciekawe na 1 zdjęciu pomniksie zachował do dzis m natomiast kamienica i kominy w tle juz nie.
gregol
CYTAT(Leszek @ pią, 09 gru 2011 - 08:38) *
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła?

dobrze wink.gif
http://www.dawnadabrowa.pl/pocztowka/jimmi...bainowi_43.html
olo
O ile mnie pamięć nie myli to był początek letniej pory 1990 roku. Miałem do pracy na drugą zmianę, a od rana w mediach mówiono o próbie wysadzenia pomnika w DG. Zabrałem, więc swojego zenita i pojechałem wcześniej do centrum. Trafiłem tam kilka godzin po pierwszej próbie odpalenia ładunków. Na ostatnim zdjęciu widać jedną z dziur powstałą po detonacji. ładunki wybuchowe podłożono cichaczem, nikt, na dobrą sprawę, nie wiedział po co kręcą się jacyś ludzie wokół pomnika. Dopiero po wybuchu zrobiło się głośno. Zaczęli zbierać się ludzie, mnóstwo młodzieży. Ktoś rzucił puszką czerwonej farby, ktoś namalował pierwszy napis "Jimi Hendrixowi". Po pierwszej nieudanej próbie wysadzenia przyszła ekipa, aby podłożyć kolejne ładunki. Tym razem ludzie byłi przygotowani i nie pozwolili podejść ani bombiarzom, ani policji. Na szczęście nie było wówczas straszy miejskiej. Czas, w którym wysadzano pomnik był, w ogóle, czasem niezwykłym. Wśród nowych radnych miejskich znaleźli się ludzie, dla których pojawiła się szansa wypłynięcia na fali odkomunizowania Dąbrowy Górniczej. Bez względu na wszystko chcieli, aby miasto pozbyło się piętna "czerwonej Dąbrowy". Czekałem, aż zaczną przemalowywać autobusy i tramwaje. Pomnik ocalał i nie miejsce teraz dywagować, czy powinien czy nie. Najważniejsze, że mieszkańcy miasta, już u zarania demokracji, potwierdzili swoją postawą, że nic o nas, bez nas.
Kamil_
Moim zdaniem wielu ludzi, zwłaszcza młodych przyłączyło się do obrony pomnika z powodów że tak powiem 'rozrywkowych'. Fajnie jest bowiem poprotestować, pokrzyczeć, sprzeciwić się władzy, rządzącym. Podobnie było na uczelniach za komuny, 3 osoby protestowały z powodów politycznych a reszta żeby nie było zajęć ;-) Nie doszukiwałbym się tu jakiejś głębszej świadomości politycznej w stylu nic o nas, bez nas ;-)
sandwich
CYTAT(Kamil_ @ nie, 11 gru 2011 - 15:25) *
Moim zdaniem wielu ludzi, zwłaszcza młodych przyłączyło się do obrony pomnika z powodów że tak powiem 'rozrywkowych'. Fajnie jest bowiem poprotestować, pokrzyczeć, sprzeciwić się władzy, rządzącym. Podobnie było na uczelniach za komuny, 3 osoby protestowały z powodów politycznych a reszta żeby nie było zajęć ;-) Nie doszukiwałbym się tu jakiejś głębszej świadomości politycznej w stylu nic o nas, bez nas ;-)

Ta reszta teraz chwali sie jak to kiedyś walczyła z komuną.
bea1120
CYTAT(Leszek @ pią, 09 gru 2011 - 10:38) *

na FMDG foto pomnika

a tu full color: dawnadabrowa
olo
CYTAT(bea1120 @ pon, 12 gru 2011 - 12:09) *
CYTAT(Leszek @ pią, 09 gru 2011 - 10:38) *

na FMDG foto pomnika

a tu full color: dawnadabrowa

Jeśli ktoś nie doczytał, powtórzę. Zdjęcie zostało zrobiono w dniu detonacji ładunków. Pomnik na kolorowo, "pocztówkowo" pomalowano trochę później. Re:Kamil. Negujących każde inne działanie, na które nie było nas samych stać, z powódów różnych, jest w tym dziwnym kraju wielu. To, że jesteś wśród nich, jakoś mnie nie dziwi.
Kamil_
Wielu jest też ludzi w naszym kraju, którzy uważają, że kogoś nie było na coś stać (bo zabrakło odwagi, chęci?) nie biorąc pod uwagę, że mogli mieć po prostu inne zdanie ;-) A branie udziału w czymś z czym się nie zgadzamy jest owczym pędem i jest po prostu głupie.

Tak, nie brałem udziału w tym wydarzeniu ze względu na wiek smile2.gif
olo
CYTAT(Kamil_ @ wto, 13 gru 2011 - 12:13) *
Wielu jest też ludzi w naszym kraju, którzy uważają, że kogoś nie było na coś stać (bo zabrakło odwagi, chęci?) nie biorąc pod uwagę, że mogli mieć po prostu inne zdanie ;-) A branie udziału w czymś z czym się nie zgadzamy jest owczym pędem i jest po prostu głupie.

Tak, nie brałem udziału w tym wydarzeniu ze względu na wiek smile2.gif

No tak, i dlatego wiesz lepiej jak było.
Kamil_
Mam rodziców, starszych kolegów więc mam prawo wiedzieć tyle co Ty. Nie uważam też, że wiem lepiej. Po prostu napisałem, że uważam, że motywacje ludzi były troszkę inne MOIM ZDANIEM. No ale Ty musiałeś naskoczyć, że oceniam negatywnie bo nie miałem odwagi wziąć udziału. Nie wiem po co te wycieczki ad personam.

Mimo to pozdrawiam i życzę więcej otwartości na przeciwne poglądy smile2.gif
olo
CYTAT(Kamil_ @ śro, 14 gru 2011 - 15:40) *
Mam rodziców, starszych kolegów więc mam prawo wiedzieć tyle co Ty. Nie uważam też, że wiem lepiej. Po prostu napisałem, że uważam, że motywacje ludzi były troszkę inne MOIM ZDANIEM. No ale Ty musiałeś naskoczyć, że oceniam negatywnie bo nie miałem odwagi wziąć udziału. Nie wiem po co te wycieczki ad personam.

Mimo to pozdrawiam i życzę więcej otwartości na przeciwne poglądy smile2.gif

W takim razie chętnie poczytam wspomnienia Twoich rodziców i starszych kolegów o tym, co działo się wówczas pod pomnikiem. Wielu z nas, ja również, mamy problem z pamięcią i, choćby, datą wydarzeń, więc te relacje będą dla nas niezwykle cenne.
Reaper
Panowie, rozumiem post lub dwa posty komentujące zdjęcia, ale zrobił się tu mały OT. No chyba, że macie zdjęcia przedstawiające Waszą dyskusję..
sowa
a ja mam pytanie: co widać z tego okna? chodzi o światło, które co wieczór się zaświeca na horyzoncie. widać jakby to było spory kawałek od bloku a jednak światło jest mocne.

zdjęcie zrobione z Morcinka 16.
http://sh4dow.pl/d/e/0bce4c7c.png

niestety zdjęcie jest słabej jakości, lepszego nie mam sad.gif
Slyzaba
Sowa - nie mogę zlokalizować nr 16 a śnieg utrudnia identyfikację ulic. Możesz precyzyjniej zorientować blok i kierunek wykonania fotografii?
sowa
http://sh4dow.pl/d/e/39d6308b.png tak będzie najłatwiej mi wytłumaczyć smile2.gif

czyli ogólnie mówiąc zdjęcie robione w stronę Pogorii, Zielonej
trudno mi tylko określić jak daleko to jest w rzeczywistości...
gregol
CYTAT(sowa @ śro, 21 gru 2011 - 23:45) *
a ja mam pytanie: co widać z tego okna? chodzi o światło, które co wieczór się zaświeca na horyzoncie. widać jakby to było spory kawałek od bloku a jednak światło jest mocne.

zdjęcie zrobione z Morcinka 16.
http://sh4dow.pl/d/e/0bce4c7c.png

niestety zdjęcie jest słabej jakości, lepszego nie mam sad.gif

Zdjęcie mniej więcej w kierunku lotniska. Może to, to? Bo Łagisza jest chyba bardziej na lewo. Chyba, że coś tam jeszcze po drodze jest?
sandwich
Zdjęcie dokładnie w kierunku lotniska i nic po drodze nie ma.
Zibar
To co widać to łuna ze szklarni/cieplarni w Sarnowie, ale fajnie wygląda w mgliste dni - jak NOL jakiś laugh.gif
gregol
CYTAT(Zibar @ czw, 22 gru 2011 - 06:32) *
To co widać to łuna ze szklarni/cieplarni w Sarnowie, ale fajnie wygląda w mgliste dni - jak NOL jakiś laugh.gif

http://g.co/maps/s4qnu czyli, że to jest takie oświetlone?
Zibar
Dokładnie, dwa lata temu jak ją pierwszy raz zauważyłem to myślałem, że na Łagiszy coś świeci albo na bocznicach PKP (tak to wyglądało z perspektywy moich okien - raz wyżej raz niżej), ale kolega mieszka niedaleko tych szklarni i dopiero mi "naświetlił" sprawę skąd ta łuna.
Colo
Zgadzam się z Zibarem , to te szklarnie w Sarnowie . Widać je jadąc trasą i są naprawdę mocno oświetlone
sowa
łał smile2.gif wiedziałam że kto jak kto ale chłopaki z Forum na pewno mi powiedzą co to świeci smile2.gif Dziękuję pięknie, gryzło mnie to od kilki tygodni wieczorami...
nie wiedziałam w ogóle o istnieniu tych szklarni, a na pewno nie spodziewałabym się , że to szklarnie mogą być tak intensywnie oświetlane...

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam smile2.gif
Leszek
laugh.gif
Kilka dni temu specjalnie jeździliśmy po okolicy, żeby się upewnić - bo tak też mi się kojarzyło, że to szklarnie są smile2.gif
vacu
Niesamowity jest też efekt, jak się jedzie DK86 w bardzo gęstej mgle w nocy - wygląda faktycznie jakby NOL wylądował, bo ni c gruchy ni z pietruchy w szczerym polu takie światło a nie widać skąd pochodzi, teraz też już wiem ale za pierwszym razem to się też mocno drapałem w głowę biggrin.gif
olo
CYTAT(vacu @ czw, 22 gru 2011 - 16:39) *
Niesamowity jest też efekt, jak się jedzie DK86 w bardzo gęstej mgle w nocy - wygląda faktycznie jakby NOL wylądował, bo ni c gruchy ni z pietruchy w szczerym polu takie światło a nie widać skąd pochodzi, teraz też już wiem ale za pierwszym razem to się też mocno drapałem w głowę biggrin.gif

A mnie parę lat temu na tyn forum powiedziano, że to kurnik laugh.gif
JanekS.

endriu
Urokliwa Pogoria III/IV ostatnimi czasy.

pozdr...
Dzygit
wystawiłem zdjęcia lotnicze naszych okolic
w trochę lepszej jakości niż zazwyczaj

www.fotolot.com.pl
Dzygit
Zapraszamy na spotkanie paralotniowe w ramach festiwalu nauki
będzie Jacek Gocyła , ja i wielu innych paralotniarzy będą zdjęcia i filmy z latania nad Afryką i Dąbrową
Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś o paralotniarstwie i macie jakiekolwiek pytania to zapraszamy.

spotkanie będzie w knajpie więc jest okazja do napicia się piwa ;-)

Piątek 23.03.2012 Hala Widowisko - Sportowa „Centrum”, Al. Róż 3, Dąbrowa Górniczatam jest jakiś PUB sportowy - tam będziemy

PS zabierzemy nasz sprzęt będzie można obejrzeć i pomacać

Dzygit

aaa zapomniełem godzina 18:00 - do 20:00 po 20:00 pewnie będe juz zbyt pijany
Dzygit
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.6...8671&type=1

konkurs - rozpoznaj lokalizacje w DG do wygrania fotoalbumy z DG

więcej zdjęć lotniczych https://www.facebook.com/foto.lotnicze

Dzygit
Dzygit
teraz mam takie coś

wszyscy pewnie pamiętają ... ale chyba pasuje już na dawną dąbrowe

PS
jak zawsze więcej takich fot na
https://www.facebook.com/foto.lotnicze

Dzygit
Slyzaba
Dzygit - dzięki za info na FB i ww.
Chętnie skorzystam smile2.gif
Bathurst
Dzygit masz może jakies zdjęcia z Pustyni Błędowskiej? Przed wykarczowaniem i po? Wdzięczny temat do porównań smile.gif
Super sa te Twoje zdjęcia z lotu ptaka smile.gif
Dzygit
a kiedy było karczowanie ?

bo mam tak z przed 2 lat
jak tam sie coś zmienilo .. to sie wybiorę na małe latanko

foto loto https://www.facebook.com/foto.lotnicze

CYTAT(Bathurst @ pią, 27 wrz 2013 - 05:54) *
Dzygit masz może jakies zdjęcia z Pustyni Błędowskiej? Przed wykarczowaniem i po? Wdzięczny temat do porównań smile.gif

sandwich
No właśnie od wtedy kiedy nie byłeś, ale po południowej stronie B.Przemszy od strony Klucz.
Dzygit
no to proszę - świeży widoczek na centrum Skusiliście mnie pustynią B .. jak tylko będzie warun to lecę i dostarczę zdjęcia foty jak zawsze https://www.facebook.com/foto.lotnicze
Dzygit

dajcie znak na FB jeśli chcecie zobaczyć z powietrza jakiś kawałek Dąbrowy
Bathurst
CYTAT(Dzygit @ pią, 27 wrz 2013 - 13:45) *
a kiedy było karczowanie ?

bo mam tak z przed 2 lat
jak tam sie coś zmienilo .. to sie wybiorę na małe latanko

foto loto https://www.facebook.com/foto.lotnicze

CYTAT(Bathurst @ pią, 27 wrz 2013 - 05:54) *

Świeża sprawa, karczowali w przeciągu ostatnich miesięcy. smile.gif
W Podforum Przyroda w wątku Pustynia Błędowska są zdjęcia z Czubatki w Kluczach z przed i po smile.gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...0&start=100

NIe pozostaje mi już nic innego jak zawołać: Leć Dzygit! Leć na Pustynię !:smile:

EDIT

Kurdę, nie wiem czy tam teraz można latać . Na piechotę nie można tam iść przez te wycinki. Uwaga - do pomiarów i zdjęć wykorzystują drony ( wielkości około 0,5 - 1 m) Powaga
Dzygit

>>Kurdę, nie wiem czy tam teraz można latać .

to teren wojskowy używany przez 6 brygadę powietrznodesantową z Krak
zadzwoniłem tam .. Panowie są bardzo fajni

wojsko tam robi zrzuty skoczków
ale jak sobie wcześniej zadzwonimy i zapytamy czy wolno a nie będzie skoków
to no problemo można latać

jak widać wszystko się da tylko trzeba z głową ;-)

jak będzie warun to w niedziele robię tam foty
https://www.facebook.com/foto.lotnicze

Dzygit
no to proszęKarczowany obszar jest teraz około 4 razy większy od piaszczystego terenu który jest po stronie Chechła.W sobotę była ekipa czyścicieli .. zamieniali drzewa w wióry 1/3 tego terenu jest wyczyszczona na pozostałym terenie leżą ścięte drzewa więcej fot będzie jak zawsze wystawiana na https://www.facebook.com/foto.lotnicze

tak wygląda karczowanie

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.