Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdjęcia DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
szer
To co kolega wyżej napisał, ale co najważniejsze... dobre opcje makra. Takie zdjęcia robimy tylko ustawiając makro ;d. Wtedy fajnie takie małe żyjątka wychodzą wink.gif
kwintosz
Super, ja bym pomyślał że nie chodziło o kwestie techniczne tylko jak podejść do czegoś takiego i cyknąć mu fotkę hehe.. Ale może jestem przewrażliwiony tongue.gif
szer
Szczerze mówiąc ja z takimi małymi żyjątkami mam problem. Bo niekiedy trzeba podejść odpowiednio blisko (szczególnie jak robimy zdjęcia makro to na jakieś 20-30cm nawet) dlatego głównie robię takie fotki kwiatom smile2.gif. Nie ruszają się i nie uciekają smile2.gif

Może jak więcej fotosów z miasta porobię to wrzucę smile2.gif
KacperskiDGG
Kolejne fotki DG:

Bartek
Apropo zdjęć makro to taka sobie Dąbrowska mucha ;-)

picaro
No do takich zdjęć, to przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość! Fajnie też wiedzieć co się fotografuje i coś o tym poczytać tak by poznać zwyczaje kiedy owad jest najbardziej chętny do pozowania, albo należy zapytać pulsatilla1214 smile.gif Oczywiście od strony technicznej jak napisał szer pomocny będzie obiektyw macro. I nie mylić z żadnym zoomem wink.gif Zoom może tylko dać wygodę, gdyż nie trzeba podchodzić tak blisko ale jeżeli ostrzysz z zbyt daleka to nie osiągniesz takiego efektu, no i fajnie mieć w miarę jasny obiektyw bowiem aby wyeksponować takiego delikwenta dobrze jest przysłonę otworzyć na max. Warto też troszkę pokombinować np. z lupą laugh.gif a jeszcze lepiej wydać parę złotych i zakupić jakiś fajny konwerter np. Panagor albo Raynox. A jak już ktoś bardzo bardzo się postara to może założyć obiektyw "tyłem na przód" jeżeli tylko ma wymienne obiektywy.
W sumie to jest sporo sposobów laugh.gif
Bartek
Dokładnie wink.gif Jak ktoś ma np. lustrzankę Canona to w cenie do 100zł może zmieścić się z fajnym obiektywem na gwint 42mm (na allegro można kupić za ok. 45zł, do tego pierścień odwrotnego mocowania i dyfuzor. Taki zestaw pozwoli na zdjęcia podobnego do tej muchy wink.gif
pulsatilla1214
CYTAT
Jak się robi taką fotę z bliska w oczy?

..zbliżając sie obiektywem - na jakieś 4 cm (po szkle też chodził biggrin.gif ). Trzeba trafić migawką w odpowiedni moment smile2.gif

CYTAT
Dobry aparat i zoom optyczny

CYTAT
To co kolega wyżej napisał, ale co najważniejsze... dobre opcje makra. Takie zdjęcia robimy tylko ustawiając makro ;d

sprzęt made in USSR dziękuje za uznanie notworthy.gif tongue.gif Zenek plus dwa heliosy

CYTAT
założyć obiektyw "tyłem na przód" jeżeli tylko ma wymienne obiektywy

...założone tak, jak wspomniał picaro smile.gif Pierścień odwrotnego mocowania mam dopiero od miesiąca, uczę się

CYTAT
Super, ja bym pomyślał że nie chodziło o kwestie techniczne tylko jak podejść do czegoś takiego i cyknąć mu fotkę hehe..

Szerszenie, co widać po drugim zdjęciu, były akurat zajęte ogryzaniem kory. Natomiast zbytnio zbliżać się obiektywem do strażniczki pilnującej otworu gniazda po prostu nie radzę... tongue.gif

świetna ta mucha, Bartek cool.gif !

... mniejsze makro wychodzą natomiast już przy standardowym heliosie 58 mm w zenku (minimalne ostrzenie z 0,5 metra):

Maryhna
ja niestety muchy nie widzę :/ a szkoda

co do motyla... ładny tylko ziarno wyszło. To niestety często się zdarza... Ale! odrobina photoshop-a i będzie dobrze smile2.gif
olo
No to ja się pochwalę:

I dodam, że żadnego makro nie zastąpi cierpliwość i dobre światło. No i odrobina szczęścia
pozdrawiam olo
Maryhna
świetne zdjęcia... żuczek wymiata smile2.gif
KacperskiDGG
Właśnie podpiąłem stary HDD do kompa i znalazłem na nim kilka fotek. Oto one:

kot_mruczyslaw
na drugim zdjęciu widać to czego brakuje po przebudowie centrum-normalnego parkingu pod PKZ!!!...
bo teraz to zaparkować tam to tragedia... nawet wysadzić kogoś jest problem... a właściwie to nie parkingu tylko to powinna być strefa tylko do zatrzymywania, bo porządny parking jest z drógiej strony, pod TP (ale oczywiście dla niektórych jest to za daleko)...
ggrzybek
Kilka fotek z moich skromnych zbiorów...
1 sierpnień 2005r. - Pogoria IV

18 sierpień 2005r. - Pogoria IV

ggrzybek
23 kwietnia 2006r. - POGORIA IV

Dzygit
.
Leszek
Strem:

:)
snf (51).gif http://dabrowa.pl/dg_foto_lotnicze.htm#Dąbrowa Górnicza - Album Fotograficzny
Dzygit
poznajecie ?

http://www.digart.pl/zoom/3066133/parking____.html
szer
Parking z tyłu Heliosa smile2.gif
Ale powiedzieć muszę, że fajnie się prezentuje smile2.gif
Dzygit
zdjęcia Dąbrowy na WP

http://wiadomosci.wp.pl/gid,11934077,title...ka,galeria.html
gregol
CYTAT(Dzygit @ wto, 09 lut 2010 - 11:45) *

Co to za osiedle? Fotka 5/13. Bo z nic skojarzyć nie mogę..
Dzygit

Co to za osiedle? Fotka 5/13. Bo z nic skojarzyć nie mogę..
[/quote]

he he nadaje się do tematu "gdzie to jest"

podpowiem - zwróć uwagę na prawy górny kawałek foty
ta droga prawdę ci powie

Leszek
A to osiedle już przypadkiem już nie było w zagadkach właśnie? Okolice Cupiała?
Dzygit
tak jest !

CYTAT(Leszek @ wto, 09 lut 2010 - 10:37) *
A to osiedle już przypadkiem już nie było w zagadkach właśnie? Okolice Cupiała?

Leszek
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=40796

Dobrze pamiętałem, że było smile2.gif
Dzygit
kolejna galeria w WP
moje foty z dąbrowy od numeru 4 (pogoriaIV)

http://wiadomosci.wp.pl/gid,11974200,title...ko,galeria.html
olo
Ciekawe zdjęcia, nie wiem czy się pojawiały, ale warto pokusić się o odgadniecie niektórych miejsc.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/10098...8b429f127d4679/
Leszek
Nad niektórymi już się kiedyś zastanawiałem, część (te z ruderami choćby) jest raczej nieidentyfikowalna. No a część oczywista laugh.gif
crabro
Getto w Dąbrowie na nagraniu z Fundacji Spielberga

http://wyborcza.pl/1,75248,7621470,Getto_w...Spielberga.html

sam film:
http://resources.ushmm.org/film/display/ma...mp;file_num=184
Dzygit
czolem

powstał blog www.domorza.blox.pl
będzie tu sporo zdjęć z Dąbrowy - część pewnie znacie

a od wiosny nowe zdjęcia... postaram się o wszystkie zmiany w mieście
budowa obi, dojazd do nemo itd...

no a w wakacje foty z całej polski
Dzygit

PS
w poniedziałek pojawią się zdjęcia DĄBROWSKICH KORNIKÓW LODOWYCH

olo
A gdzież my to taką ulicę mamy?
domino033
http://picasaweb.google.pl/111948613994327...374726926689874

Pozdrawiam z wczesną wiosną
KacperskiDGG
Przedstawiam dwie klatki z filmu nagranego podczas piątkowej (23.07.2010) burzy.

heksa
Ale miałeś szczęście notworthy.gif pięknie i w dodatku tak blisko.
KacperskiDGG
Nadchodząca dzisiejsza burza:

Aster
znacie jakieś większe ruiny poprzemysłowe w Dąbrowie Górniczej nadające się do fotografowania?
Leszek
Strem i właściwie nic więcej, jeśli chcesz czegoś większego. Mniejsze - KWK Paryż (a dokładniej budynek maszynowni szybu Cieszkowski, bo maszynownia 'Paryża' i sama wieża szybowa to na szczęście jeszcze nie ruiny) i ERG. Więcej oferują okolice smile2.gif
Aster
CYTAT(Leszek @ pią, 01 paź 2010 - 23:39) *
Strem i właściwie nic więcej, jeśli chcesz czegoś większego. Mniejsze - KWK Paryż (a dokładniej budynek maszynowni szybu Cieszkowski, bo maszynownia 'Paryża' i sama wieża szybowa to na szczęście jeszcze nie ruiny) i ERG. Więcej oferują okolice smile2.gif

Widziałęm twoje fotki tej maszynowni na stronie Eksploratorzy. Jak ty się tam dostałeś do środka? Byłęm tam teraz i nie znalazłem sposobu na wejście, z jednej strony firma, z drugiej pompownia. Pytałem tam ludzi to gadali, że to niby pod alarmem jest. Inna osoba, że to własność urzędu miejskiego i by tam pytać o zgodę. Jeszcze inni by dzwonić do tych co się opiekują tą pompownią.
Leszek
Ten budynek (tak jak i 'Paryż') jest pod opieką Muzeum Miejskiego.
Aster
CYTAT(Leszek @ sob, 02 paź 2010 - 19:34) *
Ten budynek (tak jak i 'Paryż') jest pod opieką Muzeum Miejskiego.

Czyli o ewentualną zgodę na wejście muszę zapytać w muzeum? Nie ma tam innego wejścia jak przez tą bramę co sie znajduje po prawej stronie na terenie tej firmy?
Leszek
Prawdę mówiąc nie wiem czy jest inne wejście, ale nie sądzę. A przez płot lepiej nie próbuj, bo Carbo Progress (czy jak się teraz firma nazywa) ma (według tabliczek) uzbrojoną ochronę smile2.gif
Dzygit
kilka świezych jesiennych fot z naszego miasta Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
Dzygit
PRAWIE JAK DAKAR Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
.
.
.
.
.
.
.
MAZURY ?Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us

.
.
.
.
lubię jesienne widoki , przestrzeń i wolnośc jaką daje latanie ...

Uploaded with ImageShack.us
Kamil_
Zdjęcia są genialne smile2.gif Masz może jakieś na których uchwycone zostało osiedla Struga?
Dzygit
CYTAT(Kamil_ @ pon, 07 lis 2011 - 20:06) *
Zdjęcia są genialne smile2.gif Masz może jakieś na których uchwycone zostało osiedla Struga?

osiedle Struga ? a w którym to jest miejscu ?
Leszek
Przy ulicy Struga?
Master
Miiedzy szpitalem a 3go Maja, miedzy Dąbrowsiego, a Legionow Polskich. chyba 17cie 4-pietrowych blokow.
Dzygit

o to chodziło ? załapał się chyba tylko kawałek tego osiedla Uploaded with ImageShack.us.

Jak tak latam nad Dąbrową to sobie myśle że mamy naprawde duże szczęście ze mieszkamy właśnie tutaj. Chodzi mi o możliwości rekreacji i możliwości spędzania wolnego czasu..

to może jeszcze jedno ...Uploaded with ImageShack.us[/quote]..

podobają wam się takie zdjęcia ?Uploaded with ImageShack.us
Kamil_
Master dobrze wyjaśnił gdzie jest os. Struga smile2.gif

Co do zdjęć, świetnie widać jak skrzywdzona została superjednostka, targowisko z góry wygląda jak w jakimś Pakistanie a park Hallera cudowny. Gdyby zdjęcie było w wyższej rozdzielczości już bym miał na tapecie. Jeśli masz więcej takich zdjęć z terenów zielonych to wrzucaj śmiało, myślę, że nie tylko ja chętnie pooglądam.

PS. Jakbyś przelatywał jeszcze kiedyś nad Struga cyknij parę fotek smile2.gif Z góry dziękuję smile2.gif
PS.2 Chcemy więcej! biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.