Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdjęcia DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
filip13
rzeczywiście super te fotki, fajnie by tak całą dąbrowę zrobić ;)rzeczywiście super te fotki, fajnie by tak całą dąbrowę zrobić wink.gif
:)
Nie, nie smile2.gif to ze strony KSSE, niestety tylko te dwie. Ciekawe skad UM je mial, czy od Dzygita?
picaro
Ładne fotki smile.gif

no to ja też dorzucę nowe wink.gif

Master
picaro te 2 pierwsze to chyba KWK Paryz z boku widac zieloną SP 3 tak ??
Leszek
CYTAT(Master @ pią, 22 lut 2008 - 23:14) *
picaro te 2 pierwsze to chyba KWK Paryz z boku widac zieloną SP 3 tak ??

A nie Defum?
kwintosz
Też w pierwszym momencie pomyślałem o Defum. Zdjęcie tak jakby z PKZtu?
Master
Sorki racja , zdjecie z PKZu na Defum , zielona szkoła to SP 16 ,a w oddali Łeknice.
picaro
zgadza się to defum, a fota jest zrobiona z okna PKZtu smile.gif
Mick
CYTAT(picaro @ sob, 23 lut 2008 - 18:12) *
zgadza się to defum, a fota jest zrobiona z okna PKZtu smile.gif

No to ekstra, praktycznie ścisłe centrum miasta - teren pomiędzy "dworcem" kolejowym a centralnym punktem miasta. Ktoś wie, kto jest właścicielem tego gruzowiska?
Leszek
CYTAT(Mick @ sob, 23 lut 2008 - 19:01) *
No to ekstra, praktycznie ścisłe centrum miasta - teren pomiędzy "dworcem" kolejowym a centralnym punktem miasta. Ktoś wie, kto jest właścicielem tego gruzowiska?

No cóż, zapewne właścicielem terenu na którym stoi Defum jest Defum biggrin.gif
Mick
hehe, faktycznie. Ale sądząc po stanie zabudowań, to myślałem że Defum odpłynęło do krainy wiecznych łowów. A tu niespodzianka, firma istnieje.
kwintosz
Fabryka istnieje ale chyba nie wszystkie hale są ich. Ale na 100% nie wiem, tak czy siak, szkoda że tam się nic innego nie dzieje bo to kupa miejsca a i niektóre obiekty całkiem ciekawe.
picaro
Obiekty są super smile.gif
Kiedyś znajomy to nawet zwiedzał, bo ta duża hala była (a może jest? jeszcze nie dawno był na tym napis "sprzedam" i jakiś numer tele.) do sprzedania i to całkiem nie drogo jak na taką halę (nie pamiętam sumy ale pamiętam, że nie dużo chcieli). To naprawdę dobra lokalizacja i świetne miejsce, tylko remont kupę kasy, tak więc albo z Funduszy UE, albo dla kogoś bardzo bogatego, albo dla jakieś korporacji.
Osobiście i w marzeniach to bym tam widział coś takiego jak FABRYKA TRZCINY . I na to to może by UE dała kase smile.gif
:)
W nowej strategii miasta wpisali:

Przekształcenie terenów wokół PKZ na działalność usługowo - kulturalno - rozrywkową z uwzględnieniem obiektów i elementów poprzemysłowych.

Przygotowanie projektu "Nowe Centrum Miasta" z wykorzystaniem budynków zakładów DEFUM

Opracowanie projektu "Agory Miejskiej"
kwintosz
Od samego wpisania czegokolwiek i gdziekolwiek nic się nie zmieni. Tu muszą być jakieś działania. Ale znajac życie prędzej się to rozleci niż ktoś się zdecyduje za to zabrać.
Bartek
Zrobione kilkadziesiąt minut temu wink.gif

syzio
Co to jest?
Mick
CYTAT(syzio @ pon, 02 cze 2008 - 00:24) *
Co to jest?

To je Kasprzak widziany z (chyba) 32 na Manhattanie. Piętro na oko 8.
Klatka chyba skrajna.

Przy okazji zobaczyłem, że jeden mój koleżka w domu siedzi smile2.gif
Dave
Skąd wiesz, że siedzi? Może leży akurat albo co inne... tongue.gif Albo to nie on ino kto inny siedzi tongue.gif EOT ;-)
grzegorz475
witam na mojej stronce nowe zdjęcia okradzianowa:) i przemszy.
KacperskiDGG
Oto kilka moich fotek z Dąbrowy:

Pogoria II

Pogoria III

Jaszczurka Zwinka na Pogorii

Jeż koło dworca PKP w Gołonogu

kot_mruczyslaw
jeżujeż... wink.gif...
KacperskiDGG
Jeż Jerzy przyjaciel młodzieży wink.gif
grzegorz475
apropo pogorii na stronce moje zdjęcia pogorii III a także IV. fajny jeż:)
kot_mruczyslaw
tu też kilka fot z DG...
http://plfoto.com/52663/autor.html
Dave
Jeżyk! Jaki fajnusi misiusi! tongue.gif
Zibar
nie... no jeżyk bajer smile.gif
takie fajne zdjęcie
Niestety ostatnio na drogach obserwuję bardzo dużo rozjechanych jezyków angry2.gif
KacperskiDGG
A tutaj jeszcze Pogoria I

Master
pogoria I ?? a w jakim to miejscu ??
KacperskiDGG
CYTAT(Master @ wto, 02 wrz 2008 - 13:53) *
pogoria I ?? a w jakim to miejscu ??

Zdjęcie jest robione z łódki w okolicach Shumy.
syzio
Wygląda jak Amazonia biggrin.gif
kot_mruczyslaw
przed chwilą widziałam go z okna... taaaaki drapieżnik na Korzeńcu laugh.gif ...
Arbas
Czy to jastrząb?
Pawelele
Z tego co widać na tej fotce to samica krogulca. Ot taka miniaturka jastrzębia. Choć tak w rzeczywistości jeśli chodzi o te dwa gatunki to mamy do czynienia z kilkoma klasami wielkości - idąc od największego - samice jastrzębia (rozmiar myszołowa), samce jastrzębia i samice krogulca (+/- rozmiar wrony) i samce krogulca (w typie gołębia/kawki). Często ciężko rozróżnić oba gatunki, gdyż ptaki widuje się tylko chwile i zwykle jak już odlatują smile2.gif Na szczęście ten osobnik siedział i nawet dał się sfocić biggrin.gif
Swoją drogą widzę, że sporo przyrodniczych fotek w tym wątku się pojawiło smile2.gif
kot_mruczyslaw
oj to większy/a od wrony był/a... tak pi razy oko wielkości sporego kota...
Pawelele
A z jakiej odległości widziałeś tego ptaka? Możesz w przybliżeniu podać jaki obwód ma to drzewo na którym siedzi (bodajże modrzew)?
kot_mruczyslaw
dla porównania cukrówka/sierpówka na tej samej gałęzi, a fota zrobiona z tego samego miejsca...

no może przesadziłam z tą wielkością kota...
Pawelele
Tym bardziej utwierdziłem się w moim oznaczeniu smile2.gif Krogulec!
KacperskiDGG
Na brzózkach w Gołonogu udało mi sie sfotografować takiego szerszenia:

Dave
Kurde, to da się tam żeby nie ucikł? ohmy.gif
Coś chudy ten szerszeń tongue.gif
KacperskiDGG
CYTAT(Dave @ czw, 11 wrz 2008 - 17:03) *
Kurde, to da się tam żeby nie ucikł? ohmy.gif
Coś chudy ten szerszeń tongue.gif

Chudy (ale wielkość i tak budziła respekt) i jakieś dziwne miał zachowanie (tak jakby otępiony), cały czas dziwnie pulsował mu odwłok, a po dotchnięciu patykiem (palcem nie chciałem ryzykować) nie było żadnej reakcji z jego strony. Ostatecznie zakończył żywot pod podeszwą buta.
kot_mruczyslaw
oj, nic ci nie zrobił a ty go tak potraktowałeś.... nie ładnie... ;(...

a tu daje mój pierwszy tego typu filmik nakręcony w całości w DG...

http://www.spryciarze.pl/jak-wykonac-zabawke-dla-kota
Bartek
Co do szerszeni to nie dawno często mi do mieszkania wpadały. Wielkie jak cholera! Też kończyły pod butem wink.gif
pulsatilla1214
KacperskiDGG:
CYTAT
Na brzózkach w Gołonogu udało mi sie sfotografować takiego szerszenia:

CYTAT
cały czas dziwnie pulsował mu odwłok(...) Ostatecznie zakończył żywot pod podeszwą buta.

Na zdjęciach widoczna jest samiczka żaługi żółtoskrzydłej (Tremex fuscicornis), gatunku owada z rodziny trzpiennikowatych. Groźnie wyglądający twór na końcu odwłoka to w rzeczywistości pokładełko, czyli narząd służący do składania jajeczek. Jajeczka są składane w martwym drewnie drzew chorych, osłabionych lub ściętych - ten gatunek trzpiennika żywi się drewnem brzozy (widoczna na zdjęciach), buka i topoli. Długość pokładełka zależy od grubości kory żywiciela, u niektórych trzpienników pokładełko jest tak długie jak ciało samicy. Co ciekawe, razem z jajeczkiem samica wkłuwa do drewna zarodniki grzyba - grzyb następnie przerasta drewno w otoczeniu jaja rozkładając je, wylęgająca się larwa zjada właśnie przerośnięte juz strzępkami grzyba drewno. Tym samym grzyb zasiedla nowe miejsca, a owad odnosi korzyść w postaci łatwiejszego do strawienia i bardziej pożywnego pokarmu smile.gif Na ciele owadów doskonałych po okresie larwalnym pozostają zarodniki grzyba, więc gdy samica znów składa jajeczko, jest to jajeczko z niespodzianką wink.gif

Trzpienniki żerujące na liściastych nie powodują zauważalnych szkód, trochę inaczej przedstawia się sprawa z żerującymi na iglastych, jeśli wywózka drewna z lasu się opóźnia. Potem może się zdarzyć, że wydostające się na zewnątrz owady przegryzają... dywan albo linoleum, jeśli z takiego drewna zrobiono parkiet smile.gif

Jeśli może nas dziwić, że ten sprytny owad potrafi przewiercić się tak niepozornie wygladającym pokładełkiem przez korę, to wyobraźmy sobie, ze prześladowcy trzpienników - owady z rodziny gąsieniczników, takie jak np. zgłębiec trzpiennikowiec - potrafią zlokalizować larwę trzpiennika żerującą sobie w chodniku ukrytym w drewnie, a następnie, bardzo długim i cienkim pokładełkiem, z chirurgiczną precyzją przebić się do niej, aby złożyć jajeczko idealnie w ciele gąsienicy. Z jajeczka wylęga się larwa, która zjada powoli larwę trzpiennika tak, by nie uśmiercić jej (i siebie) zbyt szybko. Dopiero gdy dojrzewa do przepoczwarzenia całkowicie zjada swojego gospodarza.

Co do wspomnianego pulsowania odwłoka - owady też oddychają, nie tylko ludzie tongue.gif Trzpienniki nie należą do agresywnych owadów, są nieruchawe i... właściwie bezbronne smile2.gif Właśnie dlatego kolorystycznie upodobniły się do os, aby... uniknąć niepokojenia. To bardzo częsty przypadek w przyrodzie, kiedy to zupełnie niegroźny zwierzak stroi się w barwy ostrzegawcze udając coś, czym nie jest smile2.gif To tzw. mimikra. Wszyscy pewnie widzieli bzygi, muchówki żywiące się nektarem, na pierwszy rzut oka przypominające pszczoły, ale bezbronne podobnie jak trzpienniki.

W przypadku trzpiennika spotkanego przez KacperskiegoDGG mimikra przyniosła odwrotny skutek, choć to osiagnięcie ewolucyjne sprawdza się od milionów lat... wink.gif Cóż, Homo sapiens to novum , jeśli chodzi o dzieje Ziemi

Zresztą... gdyby nawet był to szerszeń - jaki jest sens zabijania w naturalnym środowisku..? Szerszenie też mają swoją rolę do spełnienia - są drapieżnikami, jak wszystkie osy. Tak jak wilki w lesie, czy szczupaki w jeziorze, odgrywają w ekosystemie bardzo ważną rolę. Polują na owady, w tym na tak znienawidzone przez nas komary, meszki, na szkodniki upraw, uniemożliwiając im nadmierne rozmnożenie. To prawda, że pobierają także słodki pokarm - wtedy gdy rosną w gnieździe młode królowe. I wtedy wchodzą najczęściej w konflikt z człowiekiem, gdyż my tez lubimy słodkie...

Tyle tylko, że ani osy, ani pszczoły, ani szerszenie, nie zostały zaprogramowane na atakowanie czlowieka. Agresywne stają się wtedy, gdy są bezpośrednio zagrożone - szczególnie niepokojone przy gnieździe. Ale także przypadkowo przyciśnięte do szklanki, czy dotknięte, gdy sięgamy po jabłko nie widząc ich... wink.gif

Trzeba uważać i to wszystko, "profilaktyczne" zabijanie wszystkiego, co choć trochę je przypomina, to jakiś kompletny nonsens... Dokładnie taki sam, jak tępienie żmij, a "przy okazji": zaskrońców, padalców i ciekawe czego jeszcze na zasadzie wydumanego zagrożenia.

W Europie Zachodniej, wyniszczonej insektycydami, obecnie nakładem sporych środków próbuje się odtworzyć ekosystemy. Niemcy najpierw tępili szerszenie, zobaczyli jakie to powoduje skutki, a teraz sami je wprowadzają do środowiska. Cóż, my jak zwykle do tyłu, na błędach innych uczyć się nie chcemy.

A na koniec tego przydługiego postu chcę podziękować Anecie z forum "Przyroda" za pomoc w dokładnej identyfikacji owada ze zdjęć sml (10).gif
KacperskiDGG
Dzięki za pouczającą lekcję. Nie potrzebnie ją zabiłem conf (9).gif
Dave
Ha! A jednak dobrze czułem, że toto za chude stanowczo na szerszenia!
pulsatilla1214
... a tak wygląda najpospolitszy z naszych szerszeni, szerszeń europejski (Vespa crabro):

spójrz mi w oczy tongue.gif

Dave
Jak się robi takąfotę z bliska w oczy? ohmy.gif
Ale i tak mały coś ten szerszeń - chyba, że to z takiej perspektywy ;-)
Pantas
Dobry aparat i zoom optyczny wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.