Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kina w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Sebastian22
w Multipeksie leci zazwyczaj komercyjna papka, a ARS moglby zajac sie jakims kinem niezaleznym....duzo jest wartosciowych filmow nie koniecznie za milionowe koszty produkcji....
Arbas
[size=2] Do MICHA i innych KINOMANÓW!

Pkt.4 nie do zrealizowania. Prywatny własciciel czy dzierżawca chciałby od miasta kasę na remont
i wyposażenie, ale szybkimi zyskami nie pogardzi i to jest jego celem nadrzędnym.

Poczekajmy, czy sale kinowe CHPogoria będą zapełnione. W zależności od zainteresowania,
parę dni w miesiącu można przeznaczyć na ambitne filmy, dyskusje, spotkania z twórcami itd.

Jeśli w CHPogoria nie będzie publiki, po co parę metrów dalej, na siłę reanimować ARS?
Sami piszecie przy innych obiektach, że przeróbki wychodzą drożej.

PROPONUJĘ KINO W CH POGORIA NAZWAĆ "A R S" - PIĘKNIE, KRÓTKO I SWOJSKO! rolleyes.gif
Arbas
PROPONUJĘ KINO W CH POGORIA NAZWAĆ "A R S" !

PIĘKNIE, KRÓTKO I SWOJSKO
Arbas
Próbowałem poniżej zapostować przy pomocy 12 emotikonek przedstawiających zadowolonych kinomanów. Nie udało się - informacja "za dużo" .
Ile można maksymalnie? biggrin.gif biggrin.gif rolleyes.gif smile.gif biggrin.gif

Mod: Chyba 10. Sam mam często ten problem i muszę kasować emotki, gdyż nie mogę wysłać posta, hihihihi;-)
:)
QUOTE(Arbas @ Jan 5 2007, 09:44 PM) *
PROPONUJĘ KINO W CH POGORIA NAZWAĆ "A R S" !

PIĘKNIE, KRÓTKO I SWOJSKO

to jakas powazna propozycja czy jaja? biggrin.gif

jak mozna tak nazwac skoro Ars to tradycja i jest szansa na reaktywacje.

wiadomo ze multipleks nazwy mial nie bedzie - bedzie Cinema City DG, Multikino DG, Helios DG czy cos w tym rodzaju i juz
Sebastian22
QUOTE(:) @ Jan 5 2007, 10:35 PM) *
to jakas powazna propozycja czy jaja? biggrin.gif

jak mozna tak nazwac skoro Ars to tradycja i jest szansa na reaktywacje.

wiadomo ze multipleks nazwy mial nie bedzie - bedzie Cinema City DG, Multikino DG, Helios DG czy cos w tym rodzaju i juz

No tak - wiadome. A wiadomo juz jaka siec bedzie dokladnie? Wydaje mi sie ze CC ale slyszalem tez cos o Multikinie.....
prezes
QUOTE(:) @ Jan 5 2007, 10:35 PM) *
wiadomo ze multipleks nazwy mial nie bedzie ...

W Częstochowie, w której studiuje powstało jakiś czas temu CC w miejscu gdzie kiedyś było "stare" kino Wolność, i po nim CC przejęło nazwe, przed wejściem pisze "CC Wolność", nawet na stronie CC można, wybierając Częstochowe, znaleźć nazwe Wolność mimo iż jest tam jedno jedyne tak duze kino.
Sebastian22
no tak - jest tak jak mowisz....ale zauważ ze CC nie powstanie na miejscu ARSu - nawet ARS moze bedzie otwarty wiec mysle ze to sredni pomysl....
prezes
QUOTE(Sebastian22 @ Jan 6 2007, 12:00 AM) *
no tak - jest tak jak mowisz....ale zauważ ze CC nie powstanie na miejscu ARSu - nawet ARS moze bedzie otwarty wiec mysle ze to sredni pomysl....

tak, tak. wiem to wszystko, tak tylko napisałem że bywaja takie możliwości :)
Zibar
Wy tam ARS zostawcie w spokoju, bo on powstanie jak Feniks z popiołów laugh.gif
W mieście obok multipleksu jest także miejsce na kino niekomercyjne
wczoraj

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
Zobacz: Poprzedni | Wszystkie | Następny

Czyli wszystko po staremu: najpierw trzeba coś zniszczyć, żeby potem ktoś mógł sobie przypisać odbudowę

PS
Skasowałem całość bo nie zauważyłem, że już jest w innym temacie
michu
pozostaje pytanie, czy multikono w CH pogoria będzie zainteresowane taką działalnością? nie widać, żeby Helios, Cinema City czy inne molochy interesowały się organizowaniem takich przedsięwzięć, jak np Światowid czy Rialto w Katowicach.
Co do ewentualnej postawy najemcy - to z pewnością nie może się to sprowadzić do sytuacji,że miasto wykłada kasę na remont, ustala niski czynsz, a najemca ma zyski, których nie inwestuje w rozwój kina.
Mozna tu spróbować zastosować ustawę o partnerstwie prywatno-publicznym, jasno okreslić zasady współfinansowania projektu, ustalić zakres odpowiedzialności, zabezpieczyć interesy obu stron.
picaro
napewno multipleksy nie bedą zainteresowane wyswietlaniem filmów z drugiego obiegu, bo nie taka ich rola, a tak poza tym to te kina to są przecierz duże korporacje, które są nastaione na maksymalne zyski (tandetny film z odpowiednią reklamą + coca-cola+kukurydza = zysk).
nie wiem jak to się sprawdzi u nas w mieście, bo to zależy od ludzi, także tych którzy się podejmą tego pomysłu, bo trzeba ich mieć troszkę, bowiem takie kino to propozycja dla wyszukanego widza. Myśle jednak, że przy nie zadrogich biletach i jakichś zniżkach dla studentów i uczniów, no i może jakichś klubowiczów (czyt. stałego widza), da radę. Ja osobiście bardzo popieram pomysł, bowiem nie trawie tych śmierdzących kukurydzą i plastikiem sal, w których najwiekszą banie ma ludziom robic nie to co na ekranie, tylko wokół niego czyli mega głośny dźwiek przeszywający całe ciało. Ja tam wole stare śmierdzące sale i dobre filmy z różnych czasów i krajów. I tak na początek proponuje zrobić przegląd filmów od naszy sąsiadów z południa, bo osatnio złapałem na to banię i nawet nie maiłem pojęcia jak wiele mnie omineło. Oni robią naprawde świetne kino biggrin.gif może się troszkę zapęłdziłem bo pies wie co z tego bedzie.
a i ta kawiarenke to popieram jakaś nastrojowa muzyczka, nie drogi karnet na wieczór filmowy, miła i ciepla sala kinowa, bez narzucających się reklam i to jest dopiero pomysł na wieczór ze swoją drugą połówką wink.gif
Hator
jak nie wypali kino to zawsze mozna poprobowac na mini centrum kulturalne jak z Muzą w Sosnowcu.
Arbas
Mylicie reaktywację z reanimacją! ARSU już nie ma i trzeba się z tym pogodzić.
Z przyczyn sentymentalnych wywalczyć w CHPOGORIA symboliczną dla Dąbrowian nazwę "CC ARS"
i odpowiednimi naciskami społecznymi zapewnić ambitne kino /przynajmniej w określone dni/. Moja wcześniejsza propozycja wcale nie była żartem, choć też mam do ARSU sentyment.

Zajrzyjcie na zaplecze byłego kina! Co zrobić z tymi obskurnymi XIX w. "przylepiankami"?
Tam ludzie mieszkają, prowadzą interesy itd. A gdzie parking, który jest przy każdym kinie niezbędny?
Z jednej strony chce się Wam nowoczesności, a z drugiej tęsknicie za... No właśnie za czym?
Pogódźcie się, że wszystko przemija - nie tylko kino ARS w Dąbrowie Górniczej.
co ty chcialbys wjechac samochodem do kina? biggrin.gif

myslelismy ze zartujesz z ta nazwa ARS a jednak na serio biggrin.gif
Przeciez CH Pogoria nie bedzie na miejscu ARSu a ARS byc mzoe bedzie dzialal nawet jesli nie kino to i tak byc moze pozostawi nazwe.

To predzej Bajka by juz pasowalo skoro bedzie kladka do 3Maja laugh.gif

Co to wogole za roznica z ta nazwa.

PS. jak mzona spolecznie naciskac na zupelnie prywatna firme i zmusic ja zeby zrezygnowala ze swojego planu zysku :)
pozdrawiam
Ja na miejscu ARSa widziałbym kino niezależne + bar. Takie coś kiedyś było w Lotniku w Będzinie i całkiem nieźle funkcjonowało. Dodatkowo była tam kawiarenka internetowa, ogródek piwny, koncerty i przedstawienia teatralne. Co prawda później to wszystko się rozpadło ale napewno nie było to wynikiem braku klientów.
endriu
QUOTE(Arbas @ Jan 7 2007, 01:52 PM) *
Mylicie reaktywację z reanimacją! ARSU już nie ma i trzeba się z tym pogodzić.
Z przyczyn sentymentalnych wywalczyć w CHPOGORIA symboliczną dla Dąbrowian nazwę "CC ARS"
i odpowiednimi naciskami społecznymi zapewnić ambitne kino /przynajmniej w określone dni/. Moja wcześniejsza propozycja wcale nie była żartem, choć też mam do ARSU sentyment.

Zajrzyjcie na zaplecze byłego kina! Co zrobić z tymi obskurnymi XIX w. "przylepiankami"?
Tam ludzie mieszkają, prowadzą interesy itd. A gdzie parking, który jest przy każdym kinie niezbędny?
Z jednej strony chce się Wam nowoczesności, a z drugiej tęsknicie za... No właśnie za czym?
Pogódźcie się, że wszystko przemija - nie tylko kino ARS w Dąbrowie Górniczej.

Parking nie jest przeszkodą. Przy Światowidzie nie ma parkingu i jakoś gawiadź jest obecna na seansach.
Istnieje pytanie czy jeżeli by powstało w naszym mieście kino niekomercyjne , to czy będzie rentowne.Jak jest z Nemo - wtopa.W założenich miało być dziennie pow. 2000 gawiadzi i co?
Może porównanie troche nie na miejscu , inne koszty itd.
pozdr...
Ps.Moim zdaniem lepiej spacerkiem do kina. Jeżeli będzie tam gdzie było. smile.gif
datmar
QUOTE(endriu @ Jan 8 2007, 02:35 PM) *
Ps.Moim zdaniem lepiej spacerkiem do kina. Jeżeli będzie tam gdzie było. smile.gif

Może się trochę czepiam, ale zważywszy rozmiary (powierzchnię) DG + fakt, że centrum nie jest w centrum to jednak gros ludzi miałoby dłuuuuuugi spacerek do takiego kina (to że mogą zaparkować pod CH i przejść się do domniemanego ARSa to już ińsza ińszość... wink.gif)
jeszcze moga zaparkowac na Kosciuszki i Bandrowskiego. Wieczorem z tym nie ma raczej problemu.

Niektorzy to wszedzie chcieliby wjechac do lokalu a po scislym centrum powinno sie poruszac piechota. No ale DG to nie metropolia

To nie kino samochodowe tongue.gif
endriu
QUOTE(datmar @ Jan 8 2007, 05:09 PM) *
Może się trochę czepiam, ale zważywszy rozmiary (powierzchnię) DG + fakt, że centrum nie jest w centrum to jednak gros ludzi miałoby dłuuuuuugi spacerek do takiego kina (to że mogą zaparkować pod CH i przejść się do domniemanego ARSa to już ińsza ińszość... wink.gif)

Ja miałem na myśli spacer dla zdrowia , może się źle wyraziłem , ale teraz tylko samochodem i samochodem i wszędzie samochodem. smile.gif
datmar
QUOTE(:) @ Jan 8 2007, 05:15 PM) *
(ciach) a po scislym centrum powinno sie poruszac piechota (ciach)

Ooooj - do ścisłego to nam daleko, daleko... laugh.gif A tak po prawdzie (choć z lekka offtopicowo), obawiam się, że przy dotychczasowym braku koncepcji władz (oby nowe coś w miarę szybko zaproponowały) nawet bardzo daleko - raczej będzie tendencja do dalszego "odcentrowienia" centrum (i ciążenia ku większym miastom - Sosnowcu i Katowicom).

Wracając do tematu - parking jednak powinien być. Zdrowie zdrowiem - a np. niepełnosprawni? To nie jest tylko kwestia spacerku...
Arbas
Niektórzy zapominają, że obecnie Dąbrowa to nie tylko Reden, Bajba, Kościuszki i Sobieskiego.
Może ci z Ujejsca, Antoniowa, Błędowa i wielu, wielu innych miejs, oddalonych od centrum o kilkanaście kilometrów, też od czasu do czasu chcieliby przyjechać do kina. Stąd upieram sie przy parkingu.
Nie wiem czy wg prawa UE parking przy budynkach użyteczności publicznej nie jest wymogiem?
Zróbcie fotkę zaplecza dawnego ARSU i wstawcie na forum. Wielu z Was nie uwierzy, że jest to centrum Dąbrowy Górniczej w XXI wieku!
Jeśli chodzi o Dni Ambitnego Kina /proponuję skrót DAK/ w CCPogoria, to wreszcie właścicielom należy uswiadomić, że to markety są dla nas, a nie my dla marketów! Naciski społeczności lokalnej są możliwe na etapie udzielania zezwolenia, lub sporządzenia aneksu do istniejących już umów. Nie ma rzeczy niemożliwych! Trzeba tylko chcieć i wiedzieć do kogo stukać. Liczę na kino ARS w CCPOGORIA i działania dąbrowskich kinomanów w tym kierunku. Dajmy sobie spokój z wywalaniem pieniędzy podatników na wskrzeszanie ARSU.
To nie będzie nowoczesne kino. Oddajmy ten obiekt dzieciakom z MOPT-u.

Jest realna szansa na stworzenie nowoczesnego, studyjnego kina
dziś

Pałac Kultury Zagłębia ma ogromną szansę zgarnąć 75 tys. zł. To połowa pieniędzy, jakie dziś są potrzebne na generalny remont i przygotowanie zaniedbanej sali projekcyjnej dla kinomaniaków.

Pałac zgłosił swój projekt do konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie. Jeśli pomysł się spodoba, wkrótce w mieście powstanie profesjonalna sala kinowa (na około sto osócool.gif, która dostanie spore dofinansowanie (50 procent kosztów inwestycji).

- Postanowiliśmy powalczyć o dofinansowanie, bo sami nie jesteśmy w stanie znaleźć całej sumy. Spełniamy wszystkie konkursowe kryteria, a w mieście nie ma ani jednego kina - mówi Grzegorz Perz, pełniący obowiązki dyrektora PKZ.

Założenia dąbrowskiego projektu są imponujące. Gdyby udało się pozyskać dofinansowanie, w sali pojawiłyby się nowoczesne fotele, profesjonalny ekran i sprzęt do projekcji filmów, a wnętrze zostałoby wytłumione.

- Chcemy nie tylko prezentować filmy, ale także zachęcić widzów do wymiany spostrzeżeń na temat sztuki filmowej. Dlatego postanowiliśmy stworzyć specjalny klub dyskusyjny - dodaje Grzegorz Perz.

Taki pomysł podoba się też mieszkańcom.

- Na pewno jest u nas miejsce także na profesjonalne, studyjne kino. Gdyby miało nowoczesny sprzęt i komfortową salę, to przyciągnie amatorów dobrego kina - mówi dąbrowianin Piotr Fornalczyk.

- Kino studyjne byłaby bardzo ciekawą ofertą - twierdzi Bożena Hejczyk, poetka, malarka, Dąbrowianka Roku 2004. - Kiedyś istniały kąciki literackie, które gromadziły rzesze osób. Z chęcią spotykały się, rozmawiały o kulturze, sztuce, a teraz takim miejscem mógłby się stać klub dyskusyjny w Pałacu. Ta instytucja powinna skupiać młodszych i starszych, bez względu na zasobność portfela.

Póki co PKZ organizuje specjalne maratony filmowe, korzystając z dużej sali teatralnej. Tam także da się wyświetlać filmy, a że bilet na cztery seanse kosztuje 20 zł, chętnych nie brakuje. Najbliższy maraton "oskarowy" odbędzie się 20 kwietnia. Będą hity: "Infiltracja", "Borat", "Diabeł ubiera się u Prady" oraz "Babel".

Filmowa pustynia

Dąbrowa Górnicza od ponad 1,5 roku jest jednym z niewielu dużych miast w naszym regionie, które nie ma własnego kina. Jeszcze kilka lat temu działały tu dwie profesjonalne sale projekcyjne, a trzecia, mniejsza, funkcjonowała w Pałacu Kultury Zagłębia. Ponad trzy lata temu z powodu niskiej frekwencji zamknięto kino Uciecha w Ząbkowicach, a w czerwcu 2005 r. z kulturalnej mapy wymazane zostało także mieszczące się w centrum kino Ars. Ówczesne władze nie mogły dojść do porozumienia w kwestiach finansowych z dzierżawcami i wypowiedziały im umowę najmu. Od tego czasu dąbrowianie pieniądze na seanse filmowe wydają najczęściej w Sosnowcu albo w Katowicach.

a przeciez niedawno mowiono ze sala jest za mala i zrobia to w Arsie. Zobaczcie poprzednia strone tematu
Arbas
Jak na kino, to aula w PKZ jest niestety zbyt mała. Zachowując odpowiednią odległość pierwszego rzędu od ekranu /należy usunąć parę rzędów z przodu/ ile miejsc pozostanie dla widzów?
Jakie filmy można wyświetlać na ekranie, który nawet po rozszerzeniu będzie niestety niewymiarowy?
Kiepsko to widzę. Kasa w błoto. Kto pójdzie do takiego KINKA, bo kinem tego nazwać nie można.
Nadzieja w CHPogoria, gdzie może będzie wyznaczony dzień na ambitne filmy i klub dyskusyjny.
O starym Arsie lepiej nie mówmy. Proponuję spacer od ulicy Paryskiej i ocenę zaplecza byłego kina. Zgroza!
picaro
Ja tam uważam że to dobry pomysł i nie przesadzał bym z tym nie wymiarowym ekranem i jakimiś tam fotelami bo po to ma być remont. Pieniądze wtopione w błoto? jak dla mnie to dobrze zainwestowana kasa w rozwój kultury w tym zapyziałym mieście laugh.gif co do kina w CHPogoria to nie liczyłbym na żadne ulgi w postaci jednego dnia na kino troszkę bardziej ambitne, nie kalkuluje się sad.gif zresztą jak ma być to kolejna plastikowa sala z wszechobecnym smrodem prażonej kukurydzy i siorbaną cocą to ja dzięki, ale się nie pisze. Wolę mały ekran, twarde drewniane stołki i pokrzywioną publiczność, hehe, oczywiście tak pozytywnie pokrzywioną. Zresztą jest też szansa na fajną kawiarenkę w Pałacu więc może być miło biggrin.gif
Dave
Ja już napisałem komentarz na stronie netowej sosnowiec.info.pl to się nie bede rozpisywał. Pomysł dobry, ale widział bym reaktywację kina ARS bo to historia była i fajny klimat tam był - ale to już nie wróci sad.gif

Arbas! Ty widzisz gdzieś choć jedną zaletę w mieście, bo do tej pory Twoje posty pamiętam jako narzekanie na wszystko, nawet banały! rolleyes.gif :>

Picaro! Wypraszam sobie zapyziałe miasto! To fajne miasteczko, w którym widzę coraz więcej zalet! :> Choć, niestety, jest też bardzo dużo wad sad.gif Ale i tak je lubię w porównaniu z niektórymi innymi miastami Śląska i Zagłębia ;-)
picaro
heheh spokojnie ja kocham to miasto, bo inaczej to już bym dawno się stąd zawinął, ale jakoś mam takie wrażenie że w wielu sferach między innymi kulturze jest mocno zaniedbane, więc takie inicjatywy cieszą, i będzie już tylko lepiej, bo troszkę młodych ludzi tu zostanie mimo wielkiej emigracji, a to zawsze chęci, pomysły i upór, a to już dużo biggrin.gif
Hator
nie wiem czemu mamy narzekac na ta inwestycje - zawsze to cos a przy okazji za pol darmo.
brakuje caly czas zalatwienia sprawy ars'a jakims fajnym projektem ale moze cos wkoncu sie urodzi. Moze macie jakies pomysly ? i ktos z UM forum to przegladnie i sprobuje to zrealizowac ...
kto wie..
Arbas
Do Dave!
Widzę w tym mieście wiele zalet, bo inaczej zamieszkałbym w innym miejscu. Główne walory podarowała Dąbrowie przyroda i ludzie, którzy tę przyrodę uchronili - i dzięki im za to.

Jeśli chodzi o dobre kino to uważam, że ważna jest strona artystyczna /repertuar/, ale i techniczna /jakość dźwięku i obrazu/.
Jak spełnić te wymagania w sali zaprojektowanej ponad 50 lat temu na prelekcje wspomagane ówczesnym rzutnikiem?
Nawet w dużej sali teatralnej PKZ ścieżki dźwiękowe filmów
są urozmaicane zgrzytami zdartej aparatury.
Chyba, że do wyremontowanej auli wstawione zostaną nowe fotele i dobrej klasy kino domowe. Jestem jak najbardziej za, ale czy w walce o kino dla miasta o takie kino Ci chodzi?

Dawno, dawno temu aula, o której mówimy służyła często do roboczej projekcji filmów nakręconych przez członków klubu filmowego, który miał do dyspozycji kilka pomieszczeń w PKZ. Zajęcia były bezpłatne. Członkowie zdobywali nagrody, bo kręcili dobre filmy, dobrym sprzętem. Był również dyskusyjny klub filmowy i kawiarnia, o której marzysz. Wystarczy reaktywować.
Sebastian22
Ja tam nie jestem za kinem w PKZ bo co za duzo to nie zrowo i predzej czy pozniej upadnie(reaktywacje kina Ars czy zapowiadany multipleks w CH Pogoria). Wg mnie za mala jest ta salka - mialem tam kiedys wyklady za czasow wydzialu MT Polsl w naszym miescie kiedy to byl remont w sztygarce i salka ta do tego sie nadawala... Sprawa kawiarni - tutaj jestem jak najbardziej za tyle czy aby napewno ktos tam przychodzil? Dzisiejsza młodzież bawi sie w domu lub w pubach choc sam wybralbym sie do kawiarnii z prawdziwego zdarzenia - czyli kawa ciasto etc......nigdy nie lubilem pubow .
Arbas
Dzięki Ci Sebastian za słowa rozsądku!
Jak wiemy z życia "najtrwalsze są rzeczy tymczasowe" i bardzo nie chciałbym, by przyszłe "kino domowe" w PKZ spełniało długie lata rolę kina miejskiego.
"Niechaj się stanie", ale jako jedna z wielu form działalności PKZ, gdzie mieszkańcy obejrzą ambitne filmy, o których potem przy kawie porozmawiają również w miarę możliwości
z twórcami tychże.
Chcę niesmiało zauważyć, że rolę taką może pełnić piękna, klimatyzowana sala audiowizualna Biblioteki Miejskiej. Od zaraz i prawie bez nakładów.
Czy zapewniono, że kino w PKZ będzie tanie?
wykształciuch
doszły słuchy, że już w czerwcu rusza przebudowa sali kinowej PKZ, w planach kino studyjne. w związku z tym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów zorientowanych w pkzetowym bajzelku wie skad wzieły się pieniadze i jakie sa plany, dotyczace tego projektu, nowych władz pkz. pozdrawianie wink.gif
kursor
QUOTE(wykształciuch @ May 8 2007, 20:07 ) *
doszły słuchy, że już w czerwcu rusza przebudowa sali kinowej PKZ, w planach kino studyjne. w związku z tym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów zorientowanych w pkzetowym bajzelku wie skad wzieły się pieniadze i jakie sa plany, dotyczace tego projektu, nowych władz pkz. pozdrawianie wink.gif

pieniądze zostały pozyskane m in. poprzez Ministerstwo Kultury, plany są duże od popularyzacji kina alternatywnego aż po Centrum Sztuki czas pokaże jak projekt będzie ewaluował

pozdro
Arbas
Jeśli wielkie plany będą z takim wyczuciem realizowane jak wystrój Kawiarni PKZ to perspektywy są marne.
picaro
panie Arbas niech pan się nie boi o wystrój kina biggrin.gif a może pan się pochwali czymś konstruktywnym co pan uczynił dla naszego miasta?\
kasa faktycznie w połowie pochodzi od ministerstwa a druga połowa ma być od naszego urzędu miasta (warunkiem uzyskania tej połowy było właśnie pozyskanie funduszy z ministerstwa). Kasy jaki zawsze mogło by być więcej, ale i tak jest dobrze, wystarczy na remont sali, w tym przede wszystkim foteli itd. Sala powinna być na jakieś 80os. i jak już pisano w gazetach będzie to kino studyjne czyli coś dla amatorów filmów mniej kasowych, niż mega-produkcje, ale za to bardziej konkretnych tematycznie. Wrócić ma też coś w rodzaju dyskusyjnego klubu filmowego i to jest pozytywne, bo pewnie i jakieś warsztaty będą itd. Remont rusza już niebawem, a ja mocno trzymam kciuki za to przedsięwzięcie. Będzie ok!

Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej
Magdalena Warchala
2007-05-07, ostatnia aktualizacja 2007-05-07 18:42

Dąbrowa Górnicza wreszcie będzie mieć własne kino. Pieniądze na jego utworzenie zdobył Pałac Kultury Zagłębia.
Filmy w swoim mieście dąbrowianie będą mogli oglądać już we wrześniu. A wszystko dzięki dotacji z warszawskiego Instytutu Sztuki Filmowej. W czasie wakacji wyremontowana zostanie sala w Pałacu Kultury Zagłębia, w której aktualnie występują amatorskie kabarety. - Najwyższy czas! Niektóre miasta mają po kilka kin, a my żadnego. Wstyd. Brakuje mi czasu, by jeździć na filmy do innej miejscowości, dlatego przerzuciłam się na DVD, ale gdy powstanie dąbrowskie kino, nadrobię zaległości - mówi Magda Kałużyńska, jedna z mieszkanek miasta.

67 tys. zł dotacji przeznaczonych zostanie na zakup ekranu i nowoczesnych foteli, modernizację projektorów, instalację nagłośnienia i oświetlenia oraz wytłumienie wnętrza. 7 tys. zł pozwoli na reaktywację filmowego klubu dyskusyjnego.

Czy jednak w Dąbrowie, w której za rok powstanie multiplex w centrum handlowo-rozrywkowym Pogoria, potrzebne jest teraz nowe kino? - Będziemy oferować zupełnie inny repertuar: kino europejskie i niszowe, więc konkurencji się nie boimy - przekonuje Mariusz Tarnowski z PKZ.
Arbas
Panie Picaro!
Mam prawo się obawiać, ponieważ kawiarnia PKZ jest koszmarna! Do poprawy jej wizerunku na dzień dzisiejszy nie są potrzebne środki finansowe - wystarczy trochę szacunku do rangi obiektu jakim jest PKZ i siła mięśni, by wynieść do magazynu wszelkie zgromadzone w kawiarni klamoty.

P.S. Chwalić się nie zamierzam, ponieważ nie przywykłem.
picaro
Sz. P. Arbas
Pewnie że ma się pan prawo obawiac tylko nie bardzo rozumiem czego smile.gif ale to juz pana sprawa. co do kawiarni ja nie ma tak drastycznych odczuc i z tym kaflami ozdobnymi to bym nie przesadza, są ładne ale co z tego, te meble tez wcale nie sa takie złe. A jakiś muszą stać biggrin.gif chyba że ma pan jakies fajniejsze na stanie, to zawsze można przywieźć, a tak pozatym kawiarnie bedzie dopiero nabierała charakteru z czasem. Pewnie jak by komus to dac w dzierżawę było by lepiej, ale to nie takie proste. W kinie na całe szceście nie ma takich kafli laugh.gif więc luz.
a pochwalić się czyms to nic złego, jak pan czegos dokonał fajnego

pzdr
wykształciuch
ot
własnie jak w tej kawiarni przychodzą tam ludzie? czy tylko ktoś z (pseudo)władzy i pseudo(artystów) popija tam herbatkę czy siedzą też preciętni mieszkańcy? jaka jest frekwencja? dopłacam do tego z podatków czy daje to rade? jest tam jakieś żarcie poza ciastkiem? nie byłem więc pytam;) pozdrawiankos

Zanim ruszy multipleks, będzie kino studyjne
dziś

Już w październiku tego roku w Pałacu Kultury Zagłębia będzie można oglądać w komfortowych warunkach kinowe produkcje z całego świata.

Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie przyznał bowiem na remont dąbrowskiej małej sali projekcyjnej PKZ ponad 66 tys. zł. To efekt dobrego pomysłu, który zyskał uznanie komisji konkursowej (zdjęcia z postępów w remoncie sali projekcyjnej będzie można na bieżąco oglądać na stronie internetowej pałacu: www.palac.art.pl.. Na tym nie koniec sukcesów, bo na konto PKZ wpłynie także kolejnych 7,7 tys. zł. Wykorzystane zostaną na reaktywację działalności Amatorskiego Klubu Filmowego Zagłębie. - Okazało się, że świetnie wpisaliśmy się w wymogi konkursowe, dzięki czemu otrzymaliśmy całą sumę dotacji, o którą się staraliśmy. Innym wnioskom przyznawano na przykład część takich kwot. Do programu rozwoju kin studyjnych wnieśliśmy we wniosku aplikacyjnym salę kinową oraz projektory i to chyba było naszym sporym plusem - przyznaje Grzegorz Perz, dyrektor PKZ.

Cały remont będzie kosztował 132 tys. zł, a brakującą część przekaże budżet miasta. Na sali dla ok. 100 osób pojawią się m.in. nowe fotele z rozkładanymi stoliczkami (ma to być też miejsce spotkań klubu dyskusyjnego pasjonatów kina), sprzęt nagłaśniający i ekran.

- W mieście nie ma teraz kina, a zapotrzebowanie na ten rodzaj rozrywki jest ogromne i wśród młodszych, i nieco starszych mieszkańców. Zanim pod koniec przyszłego roku powstanie miltipleks w Centrum Handlowym Pogoria mam nadzieję, że my rozwiniemy już na dobre naszą działalność. Trudno mówić o konkurowaniu z multikinem. Będziemy prezentować nieco inny rodzaj twórczości, który także ma szerokie grono zwolenników - podkreśla Grzegorz Perz.
(pas) - Dziennik Zachodni
picaro
no i super z tym kinem cool.gif

a co do kawiarni to zaglądaja ludzie choć nie zawiele osób, ale jak sa imprezy to jest znacznie lepiej, jedzonko inne tez jest, ale zasadniczo to średniej klasy - niestety. Dopłacac do tego to nikt jednak nie dopłaca, bo teren jest i tak pałacu, a za prąd czy panie którem tam pracują to sie zwróci bez porblemu. Hehe a co to znaczy pseudo władza i pseudo artyuści ? no bo tego to nie rozumiem? acha i tak na marginesie to pracownicy PKZ też płaca za kawe czy herbate, hehe. Nie ma nic za darmo biggrin.gif
syzio
WRESZCIE. Mam nadzieje że na otwarciu tej sali puszczą jakiś HICIOR biggrin.gif
A tak na poważnie to dobrze że będzie ta sala w PKZ ponieważ jak pisze DZ inne miasta mają po klika kin a my...0 więc jak otworzą multimlex i jak reaktywują (mam nadzieje) tego ARS-a to Dąbrowa nie będzie ostatnia (pod względem ilości kin)
Dave
O ARSie to raczej zapomnij! Wszak pierwotnie to tam miało być reaktowane kino, ale skoro już będą remontować salę w PKZecie a po roku powstanie multipleks w Pogorii, to na ARSa nie ma szans!
kwintosz
Pomieszczenie po ARS-ie ma być tak jak chciał prezydent Talkowski, zaadaptowane na scenę MOPT. Chyba że coś się w tym względzie ostatnio zmieniło?? Tak więc jeśli wypali to kino w PKZ, to będziemy mieli w DG 2 kina..
Arbas
Dla uzupełnienia informacji o kawiarni PKZ podaję, że czynna jest ona w godzinach popołudniowych OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU. W sam raz jak na kawiarnię, prawda Panie Picaro?
Trudno będzie klientom przywyknąć do lokalu, gdzie czas pracy jak w biurze.
Kojarzy się to z restauracjami w dawnym ZSRR - codziennie była w nich przerwa obiadowa między godz.13.00 a 14.00-tą. Klienci oczywiście czekali w tym czasie na ulicy.

Jesienią w mieście będzie można oglądać filmy
dziś

Za kilka dni, z początkiem lipca, w Pałacu Kultury Zagłębia rusza przebudowa starej sali projekcyjnej na nowoczesne kino studyjne. Ma być gotowe za dwa miesiące. W pałacu powstanie więc jedyne miejsce w ponad 130-tysięcznym mieście, gdzie będzie można oglądać filmy (ostatnie kino ARS przestało tu działać przed dwoma laty).

Pałac ma już na koncie 136 tys. zł, czyli całą sumę potrzebną na remont. Połowę udało się pozyskać z konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie, a drugą część dołoży miasto.

- Nasz projekt zyskał uznanie fachowców i uzgodniliśmy już wszystkie plany przebudowy z konserwatorem zabytków. Właśnie wybieramy odpowiednie fotele z pulpitami. Chcemy, by w nowej sali mogły się też odbywać konferencje, spotkania Amatorskiego Klubu Filmowego Zagłębiak i klubu dyskusyjnego. Zamierzamy nie tylko prezentować zróżnicowane pod względem treści i gatunku seanse, ale także zachęcić widzów do głębszej refleksji i dzielenia się spostrzeżeniami na temat sztuki filmowej - podkreśla Grzegorz Perz, dyrektor PKZ.

W wyremontowanej sali będzie 100 komfortowych miejsc, wytłumione wnętrze, profesjonalny ekran i sprzęt projekcyjny (zdjęcia i relacje z postępów prac remontowych będzie można na bieżąco oglądać na stronie www.palac.art.pl..

- Czasami pojawiają się pytania, po co to robimy, skoro w powstającym w pobliżu centrum handlowym także powstanie kino i to z kilkoma salami. Różnica polega na tym, że nasze będzie gotowe we wrześniu, a tamto za półtora roku. W tym czasie kinomaniacy będą mogli u nas obejrzeć dziesiątki przeróżnych produkcji. Na pewno każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Zapotrzebowanie na ten rodzaj rozrywki jest ogromne - mówi dyrektor PKZ. Będzie można zobaczyć produkcje europejskie i światowe, które rzadko pojawiają się w komercyjnych multipleksach.

Warto pamiętać, że pałac ma ogromne tradycje filmowe. W tym roku odbyła się tu Noc Oskarowa, podczas której widzowie mogli obejrzeć kilka nagrodzonych tytułów. Do 6 lipca trwa w PKZ Kino Letnie. To chyba najtańsza propozycja dla dzieci i młodzieży w regionie, bo bilet na seans w dużej sali kosztuje tylko 3 zł. O godz. 12 każdego dnia można jeszcze obejrzeć takie hity, jak choćby "Garfield 2" i "Auta".
picaro
na stronie PKZ w zakładce: Pałac w fotografii, można na bierząco oglądać zdjęcia z remontu sali kinowej, a konkretnie to pod tym linkiem: http://www.palac.art.pl/component/option,c...mid,68/catid,7/
szer
Sala kinowa w PKZ zmienia się nie do poznania

Pomimo sezonu urlopowego w dąbrowskim Pałacu Kultury Zagłębia prace wre. Niewiele pozostało już ze starej sali projekcyjnej, która jesienią będzie już całkowicie nowoczesnym kinem studyjnym. Dzięki temu mieszkańcy bez konieczności wyjazdu do sąsiednich miast zobaczą europejskie i światowe kino na prawdziwie wysokim poziomie.

Na konto pałacu już ponad miesiąc temu wpłynęło 136 tys. zł, czyli cała suma potrzebna na remont. Połowę udało się pozyskać z konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie, a drugą część dołożyło miasto. Projekt remontu został uzgodniony wcześniej z konserwatorem zabytków.

- Dotychczas zdemontowane zostały już wszystkie stare siedziska i zerwany stary parkiet. Właśnie przymierzamy się do montażu na próbę nowych foteli. Zostaną zamontowane zupełnie inaczej, niż dotychczas. Dzięki temu, że ułożone zostaną po skosie, w specjalnym łuku znacznie zwiększy się przestrzeń i łatwiej będzie można się dostać na swoje miejsce. Zamówiliśmy też nową wykładzinę - mówi Dawid Orpych, wicedyrektor w PKZ.

W wyremontowanej sali będzie 100 komfortowych miejsc, wytłumione wnętrze, profesjonalny ekran i sprzęt projekcyjny. Na razie wszystkie prace przebiegają zgodnie z harmonogramem, więc jesienią pewnie ruszą premierowe pokazy.

- Nie mamy faktycznie żadnych opóźnień. Mamy nadzieję, że najpóźniej w październiku sala będzie już gotowa - podkreśla wicedyrektor PKZ.

W nowoczesnej sali będą można nie tylko oglądać filmy, ale także organizować konferencję i spotkania autorskie. Wraz z reaktywacją kina w PKZ rozpocznie bowiem swoją działalność Amatorski Klub Filmowy oraz klub dyskusyjny.

- Zapotrzebowanie na ten rodzaj rozrywki jest ogromne, a w mieście nie ma na razie żadnego innego kina. Każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Zamierzamy nie tylko prezentować zróżnicowane pod względem treści i gatunku seanse, ale także zachęcić widzów do głębszej refleksji i dzielenia się spostrzeżeniami na temat sztuki filmowej - podkreśla Grzegorz Perz, dyrektor PKZ.

(pas)

źródło: Dziennik Zachodni
KAMAZ
Dobrze że robią to kino ale jedno budzi we mnie niepokój. Spójrzcie na to zdjęcie w drugim rzędzie od góry, pierwsze z lewej.

http://www.palac.art.pl/component/option,c...d,142/catid,37/

O zgrozo!!! Jeżeli remont będzie polegał tylko na pomalowaniu tak wyglądającej sciany to słowo remont jest tu całkowicie nie na miejscu. Na podobne rzeczy mówi się teraz odświeżenie czyli pic na wode byle jakoś wyglądało. Mam tylko szczerą nadzieję że zdjęcia nie oddają stanu faktycznego. I tak to sobie tłumaczę.
kwintosz

Na początek pokażą "Misia"

Dokładnie za tydzień (16 października) w Pałacu Kultury Zagłębia rusza kino studyjne. Zakończył się już remont starej sali projekcyjnej. Roboty było sporo. Pochłonęły 136 tys. zł.

Połowę tej sumy udało się pozyskać z konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie, natomiast drugą cześć potrzebnej gotówki dołożyło miasto. Projekt remontu został uzgodniony wcześniej z konserwatorem zabytków.

Po starych siedziskach i parkiecie nie ma już śladu. W kinie zamontowano nowy projektor, ekran, wytłumienie, na ukończeniu są również prace przy nowych, funkcjonalnych fotelach. Filmy będzie mogło oglądać jednocześnie prawie stu widzów.

Na inauguracji zaprezentowane zostaną dwie polskie komedie "Miś" i "Ryś", a od 19 października każdego dnia emitowane będą dwa filmy. By zobaczyć pierwszy pokaz, trzeba jednak wcześniej zarejestrować się na stronie PKZ (www.palac.art.pl) albo wypełnić kupony konkursowe dostępne w pałacu. Szczęśliwcy po losowaniu otrzymają bezpłatne zaproszenia na premierę.

W nowoczesnej sali będzie można nie tylko oglądać filmy, ale także organizować konferencje i spotkania autorskie. Wraz z reaktywacją kina w PKZ wznawiają bowiem na dobre swoją działalność Amatorski Klub Filmowy oraz klub dyskusyjny. Ceny biletów mają być konkurencyjne w stosunku do multipleksów (w granicach 11-13 zł).
(pas) - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.