Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kina w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Slyzaba
Prośba do forumowiczów - czy ktoś zna/ma kontakt z Marcinem Skorkiem? W latach 2000-2005 administrował z rodzicami kinem ARS. W 2005 roku zorganizował tam wystawę 'Wycieczka do PRLu', gdzie były fenomenalne fotografie Dąbrowy z czasów komuny.
prezes
CYTAT
"Kadr" znów gra

W piątek (tj.04.11.11r - mój przyp.), po kilkumiesięcznej przerwie i w nowym miejscu, swe podwoje otworzy kino ?Kadr?. Oprócz zwykłego repertuaru, na widzów czeka również specjalny program edukacyjny.

Kino ?Kadr?, ze względu na remont Pałacu Kultury Zagłębia, działać będzie w dawnym budynku Szkoły Muzycznej, przy ul. Wojska Polskiego 52. Miłośnicy dziesiątej muzy, tak jak dotąd, będą mogli codziennie obejrzeć dwa filmy, o godz. 17 i 19.30. Nie zmienia się również cena biletów, wynosząca 12 zł. Na początek, od 4 listopada wyświetlana będą ?Szczęście ty moje? i ?Ki?.

Propozycja repertuarowa to nie wszystko, co kino ma do zaoferowania. Niebawem w ?Kadrze? wystartują warsztaty medialne i zajęcia akademii filmowej dla uczniów, realizowane przez Pałac Kultury Zagłębia. Mają przybliżyć uczestnikom świat współczesnych mediów i wartości niesione przez filmy. Szkoły mogą zgłaszać się do projektu.

Program edukacyjny ?KinoSzkoła? realizowany będzie cyklicznie, do czerwca przyszłego roku. Skierowany jest do uczniów i nauczycieli wszystkich typów szkół.

Projekcje filmów zostaną poprzedzone prelekcjami, wprowadzającymi w ich tematykę. Uczniowie będą mogli również wziąć udział w dyskusjach, dotyczących kwestii poruszonych w filmach. Nauczyciele otrzymają materiały dydaktyczne, do wykorzystania podczas szkolnych lekcji.

W ramach warsztatów medialnych, uczniowie będą mogli m.in. poznać kulisy powstawania filmów, nauczyć się rozróżniać ich gatunki czy dowiedzieć się o ?trikach? wykorzystywanych przez twórców reklam.

Więcej informacji na stronie www.palac.art.pl.
Leszek
Kilka zdjęć z Ars-u - requiem dla kina...

Więcej na Eksploratorach, a liczę, że i Sylwek wstawi swoje zdjęcia.

Focenie było możliwe dzięki uprzejmości pana Rafała Podgórskiego, który bez problemu się na nie zgodził. Dziękuję również (widocznym na ostatnim zdjęciu) panom z ekipy remontowej, którzy zapewnili mi światło, z poświęceniem biegając za reflektorami halogenowymi no i last, but not least - Sylwkowi, dzięki któremu w ogóle dowiedziałem się o możliwości wejścia smile2.gif
Dave
a takie, fajne klimatyczne kino było sad.gif te wejście, przyciemnione oświetlenie, sala z tymi "cegiełkami" i fotele... sad.gif
bzenek
CYTAT(Dave @ pon, 17 gru 2012 - 00:07) *
a takie, fajne klimatyczne kino było sad.gif te wejście, przyciemnione oświetlenie, sala z tymi "cegiełkami" i fotele... sad.gif

Najdalej jak sięgam pamięcią oglądałem tam Powrót Jedi. Bilet można było kupić u konika albo stać w długiej kolejce licząc, że starczy miejsc.
Rezerwacji nie znano.
Wpuszczali nawet na miejsca stojące na schodach po obu stronach widowni. Za cenę miejsca siedzącego, of course.

A na początku lat 90' w przedsionku kina powstała pierwsza w DG komercyjna księgarnia.
Facet miał dwa regały, z których schodziły jak ciepłe bułeczki książki wydawnictwa Amber.
Ludlum, MacLean - czytało się wtedy taśmowo.

W połowie lat 90' księgarnia zamieniła się na... przegrywalnię płyt CD na kasety magnetofonowe.
Przynosiło się kasetę, pan nagrywał z płyty CD, drukował spis utworów i odbierało się na drugi dzień.
Nikt nie słyszał o żadnych tam prawach autorskich...

Ech wzruszyłem się info (45).gif
Slyzaba
bzenek - przypomniałeś mi o konikach przed ARSem!

Jeśli chodzi o księgarnię i 'przegrywalnię płyt' to w ogóle nie znałem tych faktów - docelowo chętnie to spiszę w artykule poświęconym ARSowi.
signaal
CYTAT(bzenek @ nie, 16 gru 2012 - 22:36) *
CYTAT(Dave @ pon, 17 gru 2012 - 00:07) *

Najdalej jak sięgam pamięcią oglądałem tam Powrót Jedi. Bilet można było kupić u konika albo stać w długiej kolejce licząc, że starczy miejsc.
Rezerwacji nie znano.
Wpuszczali nawet na miejsca stojące na schodach po obu stronach widowni. Za cenę miejsca siedzącego, of course.

A na początku lat 90' w przedsionku kina powstała pierwsza w DG komercyjna księgarnia.
Facet miał dwa regały, z których schodziły jak ciepłe bułeczki książki wydawnictwa Amber.
Ludlum, MacLean - czytało się wtedy taśmowo.

W połowie lat 90' księgarnia zamieniła się na... przegrywalnię płyt CD na kasety magnetofonowe.
Przynosiło się kasetę, pan nagrywał z płyty CD, drukował spis utworów i odbierało się na drugi dzień.
Nikt nie słyszał o żadnych tam prawach autorskich...

Ech wzruszyłem się info (45).gif

Przegrywalni nie pamiętam ale wypożyczalnię CD owszem...
bzenek
CYTAT(signaal @ pon, 17 gru 2012 - 12:42) *
Przegrywalni nie pamiętam ale wypożyczalnię CD owszem...

Prawdopodobnie to było jedno z drugim.

Odtwarzacz CD to był wtedy niesłychany luksus i długo go nie miałem.
Tak więc wypożyczania płyt nie mogę pamiętać ale przegrywanie już tak. smile.gif

Do dziś mam kasetkę z nagranym tam albumem Genesis - We can't dance.
Pamiętam jeszcze Rolling Stones - Steel Wheels ale to sie gdzeiś zapodziało.

Nawiasem mówiąc taka przegrywalnia to była wielka szansa dla miłośników muzyki.
Bo firmy wydające wtedy legalne (choć pirackie) kasety skracały co dłuższe utwory żeby... taśmy za dużo nie szło. blink.gif

Natomiast nie wiem kiedy wypożyczalnia/przegrywalnia przestały działać i przekształciły się w zwykły sklep muzyczny (ale całkiem dobrze zaopatrzony).
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: ARS zyskał drugie życie, a kino Uciecha już nikogo nie ucieszy
2013-01-13, Aktualizacja: dzisiaj 12:50

Oba dąbrowskie kina – ARS i Uciecha przez dziesięciolecia były jednymi z ulubionych miejsc spędzania wolnego czasu mieszkańców Dąbrowy Górniczej i całego Zagłębia. Dziś ich losy wyglądają całkiem odmiennie.

Choć w obu od dawna nie słychać już charakterystycznego dźwięku przesuwających się rolek taśm filmowych, to jednak ARS zyskał właśnie „drugie życie”. Powstaje w nim hotel i restauracja. Ząbkowicka Uciecha niszczeje z kolei z roku na rok i trudno mieć nadzieję, że coś zmieni się w tej kwestii w najbliższych miesiącach.

Budynek Uciechy powstał ponad sto lat temu i był pierwotnie Domem Ludowym. Po 1945 roku, aż do 1990, wyświetlano tutaj filmy. Dziś trafił w prywatne ręce. Teren ten został sprzedany przez Urząd Marszałkowski.

– To nie jest tak, że budynek będzie stał i niszczał, bowiem są plany jego zagospodarowania. Już dawno mógłby zmienić swoje przeznaczenie, ale co chwilę są jakieś problemy z planem zagospodarowania przestrzennego. Budynek byłego kina idealnie nadawałby się na działalność gospodarczą, z przeznaczeniem na funkcje usługowe i handlowe, zwłaszcza, że w pobliżu jest już kilka sklepików, gdzie mieszkańcy przyjeżdżają na zakupy. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie można już coś konkretnego w tym miejscu zrobić – mówi Dorota Cięciel, właścicielka terenu, na którym stoi budynek kina Uciecha.

Okazuje się, że nie będzie to takie łatwe. Zgodnie z „Miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej dla terenów „Ząbkowice Zachód” (Uchwała Nr XLVIII/905/05 Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 28 października 2005 r.) teren kina Uciecha przeznaczony jest pod tereny budynków użyteczności publicznej.

A więc może tu powstać np. budynek administracyjny, kultury, opieki zdrowotnej, czy też obsługi bankowej. Nie ma natomiast mowy o działalności handlowej , na czym zależy obecnej właścicielce budynku kina. – Na wymienionym terenie dopuszcza się realizację obiektów towarzyszących przeznaczeniu podstawowemu takich jak zaplecza gastronomiczne, socjalne, administracyjne, techniczne, garaże – informuje Aleksandra Śliwa, zastępca naczelnika Wydziału Urbanistyki i Architektury UM. – Z wnioskiem o zmianę przeznaczenia terenu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego właściciel nieruchomości może wystąpić do prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej. Ostatnio nikt z takim wnioskiem jednak nie występował – dodaje.

Budynek nadal będzie więc prawdopodobnie niszczał. A czy przeznaczenie go na handel to dobre rozwiązanie? Pewnie mógłby zostać wykorzystany w inny sposób, służąc mieszkańcom.
:)
Jednak coś tam dłubią

CYTAT
gazeta.pl

Byłe kino zamienia się w stylową restaurację

Nowi właściciele zamkniętego przed dziewięciu laty kina Ars chcą w 2016 roku odsłonić przynajmniej część przebudowywanego właśnie budynku. Wtedy Dąbrowa Górnicza świętować będzie 100-lecie nadania praw miejskich.

Będzie ciężko, bo do wykonania jest ogrom prac, ale wyraźny sygnał, że byłe kino jest w przebudowie dąbrowianie dostaną na dniach. W środę lub czwartek z fasady kina ściągnięta zostanie ''kolorowa'' blacha, nałożona na elewację bodaj 25 lat temu.

- Być może wtedy było to ładne - mówi Krystyna Podgórska, która razem z mężem Henrykiem oprowadzała nas we wtorek po Arsie.

Być może czas oszczędził schowaną pod blachą czerwoną cegłę, wiadomo, że właściciele chcą, by klinkierowa elewacja - podświetlona na koniec dla efektu - nawiązywała do sąsiedniego zabytkowego budynku poczty.

Szklany nad nad podwórzem

Zanim wejdziemy do budynku, zaglądamy jeszcze do bramy, na zaplecze budowy. Na razie wygląda to nieciekawie, ale i wobec oficyny właściciel ma plany. Jak mówi Henryk Podgórski, chciałby m.in. zadaszyć podwórze szkłem.

Ciekawostka: od strony podwórza miałby powstać samoobsługowy kilkupoziomowy parking [chodzi o tzw. konstrukcje smart parking''].

Wchodzimy do budynku. Parter, na którym przed laty mieściły się kinowe kasy, zamieni się w przyszłości w hol, w którym prezentowana będzie historia tego miejsca. A ta jest niezwykle bogata, bo budynek wzniesiony w 1911 roku przez Stowarzyszenie Robotników Chrześcijańskich najpierw służył stowarzyszeniu za miejsce spotkań, by w czasie I wojny światowej pełnić rolę magazynu żywnościowego. Po wojnie mieścił się tu kinoteatr Kometa, w 1935 r. przemianowany na Ars. W czasie II wojny światowej Niemcy urządzili tu teatr, a po jej zakończeniu - aż do 2005 roku - znów działało tu kino pod nazwą Ars.

Stylowa restauracja, hotel pod znakiem zapytania

Pierwsze piętro to ogromna sala, w której wyświetlano filmy. Nie ma już śladu po stalowych konstrukcjach podwyższeń i wylanych betonem podestach. Wszystko zostało skute.

- Proszę sobie wyobrazić, że wszędzie był tynk trzcinowy - Henryk Podgórski pokazuje na czerwoną cegłę. W sali kinowej właściciel opowiada, że zamieni ją w salę restauracyjno-koncertową w stylu międzywojnia.

- Chcemy, by po przebudowie obiekt służył kulturze, by był miejscem spotkań i koncertów - dodaje Henryk Podgórski.

Według gotowej już koncepcji w budynku byłego kina miał zostać urządzony także hotel z 25 pokojami. - Hotel, także w stylu międzywojnia, miał być 4-gwiazdkowy. Nie wiem, czy jednak nie zweryfikujemy nieco planów - przyznaje właściciel. Jak mówi, chodzi o rozpoczętą kilka miesięcy temu budowę hotelu Holiday Inn ze 160 dwuosobowymi pokojami.

Wszyscy i tak będą mówili o "Arsie''

- Jakieś pokoje hotelowe na pewno u nas powstaną, może będzie ich kilka - mówi Henryk Podgórski. Jak mówi, będą mogły służyć kucharzom zapraszanym do Dąbrowy Górniczej z całej Polski na tematyczne dni poświęcone kuchniom konkretnych krajów czy regionów.

Pokoje hotelowe znajdą się nad byłą salą kinową, powyżej będzie też miejsce na apartament. Z sentymentu, bo do kina Ars chodziła babcia pani Krystyny, stara nazwa Ars najprawdopodobniej zostanie zachowana. - Przecież jakkolwiek byśmy nazwali to miejsce, wszyscy i tak będą mówili „w Arsie” - śmieje się współwłaścicielka.

zdjęcia snf (51).gif http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...880553.html?i=0
Slyzaba
Super!

CYTAT
W środę lub czwartek z fasady kina ściągnięta zostanie ''kolorowa'' blacha, nałożona na elewację bodaj 25 lat temu.

Będzie mógł ktoś być z aparatem?
Leszek
Jeśli dobrze widziałem, przejeżdżając rano Sobieskiego - na razie były zdjęte skrajne części, już widać zamurowane okna smile2.gif
Leszek
Kilka zdjęć na szybko (z komórki, w dodatku pod słońce, więc jakość fatalna).

Slyzaba
Dzięki Leszku !!!!!!!!

ps. czy 'tradycyjnie' mogę je opublikować u siebie?
Leszek
Oczywiście smile2.gif
Po południu przejeżdżałem tam raz jeszcze, po lewej stronie stała zwyżka, chyba dalej demontowali.
st1111
Tyle się napracowałem nad tymi blachami i konstrukcją widowni a oni teraz niszczą.
Slyzaba
st1111 - montowałeś te blachy na zewnętrznej elewacji ARSa??
st1111
CYTAT(Slyzaba @ pią, 31 paź 2014 - 19:33) *
st1111 - montowałeś te blachy na zewnętrznej elewacji ARSa??

Pracowałem w Lokatorze i robiliśmy konstrukcje stalowe w kinie nie pamiętam czy blachy też ale na pewno całą konstrukcję widowni.
Slyzaba
Który to mógł być rok?
st1111
CYTAT(Slyzaba @ nie, 02 lis 2014 - 20:03) *
Który to mógł być rok?

Ok 1980-1981
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.