z protokolu z sesji RM - 31.01
Ad. pkt 18. Projekt uchwały w sprawie: wyrażenia zgody na włączenie do obszaru Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej nieruchomości stanowiących własność Gminy Dąbrowa Górnicza, położonych w Dąbrowie Górniczej obręb Tucznawa przy ul. Królewskiej Druk nr 15 – przedstawił I Z-ca Prezydenta Miasta pan Henryk Zaguła.
Ministerstwo ogłosiło tzw. nabór terenów do specjalnych stref ekonomicznych. Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna zaproponowała dwa tereny jeden to jest na druku 15 drugi na druku 17. Wnoszę do Rady o przyjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na włączenie do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej części gruntów znajdujących się w Tucznawie, druga część tego gruntu będzie stanowiła nasz udział w projekcie „Gospodarcza Brama Ślaska”.
Prezydent Miasta Zbigniew Podraza:
Chodzi o tą drugą część gruntu „Gospodarcza Brama Śląska” jest to w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Śląskiego prowadzącym jest miasto Jaworzno, uczestniczą w tym gminy Zagłębia Dąbrowskiego.
Radna Krystyna Szaniawska:
Chciałam zwrócić uwagę na jedno nie prosząc o wyjaśnienia pana Prezydenta mianowicie, że w projekcie uchwały na druku 17, dlaczego zwracam na to uwagę, nigdy taka sytuacja nie miała miejsca w poprzedniej kadencji, że projekt uchwały włącza w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej nieruchomości otoczone w Strzemieszycach ze wszystkich stron budownictwem indywidualnym.
Przewodniczący Komisji Rozwoju i Promocji Miasta Ireneusz Zugaj przedstawił pozytywną opinię komisji dla druku nr 15 i 17.
Radny Zbigniew Łukasik:
Mam tylko takie pytanie czy w tej drugiej części „Gospodarcza Brama Śląska” pierwszy raz takie coś słyszę, jeszcze o tym nie słyszałem. Cały czas uważałem, że skoro jest to taki elegancki teren, jeżeli Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna zwraca się o powiększenie i można powiększyć ten obszar do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, dlaczego nie o cały teren, czy ta druga jest bardziej korzystna czy ten teren jakby był w jednej strefie ekonomicznej czy to nie byłoby korzystniejsze.
I Zastępca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła:
Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna zwróciła się o cały teren, gdybyśmy przekształcili cały teren w strefę ekonomiczną nie moglibyśmy uczestniczyć w tym regionalnym programie operacyjnym, czyli nie moglibyśmy dostać środków, pomocowych na budowę układu komunikacyjnego i uzbrojenia tego terenu. W świetle ustawy o pomocy publicznej strefa ekonomiczna jest rozumiana jako pomoc publiczna, czyli jeżeli na danym terenie ustanowimy strefę ekonomiczną to nie możemy skorzystać z innego rodzaju pomocy publicznej. Teraz ustalając taki podział będziemy korzystać z pomocy publicznej do tego terenu, który pozostanie w „Gospodarczej Bramie Śląska” natomiast poprzez preferencje wynikające z obecności w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej będziemy szukać inwestora do tej części terenu.
Radny Jerzy Talkowski:
Bardzo ważna sprawa, żeby taką część terenu udostępnić, ale proszę uprzejmie Naczelnika Sobczyka żeby zorientował, jakie są badania w zakresie ekofizjografii. Proszę powiedzieć na ten temat.
Przewodnicząca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak:
Na razie ja tu prowadzę obrady i chciałbym poinformować, ze najwyżej możemy zwrócić się do Prezydenta Miasta, który wyznaczy…
Radny Jerzy Talkowski:
W takim razie zwracam się do Prezydenta Miasta o wyznaczenie.
Są zrobione badania geologiczne, są tam różne przeszkody terenowe i różne zjawiska geologiczne, które mogą uniemożliwić w danym miejscu realizację inwestycji, ale przy zorganizowaniu całego tego terenu w sposób właściwy czy uwzględniający te zjawiska geologiczne stwierdzamy, że jest możliwość urządzenia tego terenu, niekoniecznie na terenie niestabilnym trzeba budować budynki, niewielka część tego terenu jest objęta tymi zjawiskami geologicznymi, oczywiście jest tam duża pochyłość terenu, może to być niedogodność dla inwestora gdyby trzeba było realizować zabudowę tarasową, ale to są wszystko możliwości techniczne, które nie przerastają możliwości średnio inteligentnego inwestora.
W wyniku głosowania: 24 – za, 0 – przeciw, 0 – wstrzym.
uchwała została przyjęta.
Nadano jej numer VI/57/07
Ad. pkt 19. Projekt uchwały w sprawie: wyrażenia zgody na włączenie do obszaru Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej nieruchomości położonych w Dąbrowie Górniczej obręb Strzemieszyce Wielkie ul. Szklanych Domów Druk nr 17 – przedstawił I Z-ca Prezydenta Miasta pan Henryk Zaguła.
Z tej samej przyczyny Saint - Gobain Glass Polska zwróciła się do nas o to żeby Rada Miasta podjęła uchwałę o włączeniu swojego terenu do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W toku dyskusji nad tym projektem pojawiła się kilka pytań i wątpliwości. My jak miasto teoretycznie możemy stracić udział w podatku dochodowym, który jest dochodem budżetu i to jest 6,7% jeżeli chodzi o gminę, 1,4% jeżeli chodzi o powiat taki jest udział w całym podatku dochodowym, który ewentualnie zapłaciłoby Saint - Gobain. Zyskujemy na tym udział w podatku od osób fizycznych, bo ten dotyczy tylko faktu zatrudnienia w firmie i wypłaty wynagrodzenia. Saint – Gobain inwestuje w tym terenie już od wielu lat, na te inwestycje planowane nakłady to jest ponad 7mln euro, ma to przynieść tam bezpośrednio utworzonych w wyniku realizacji tej inwestycji 50 miejsc pracy. Mówi się, że sama inwestycja wygeneruje u kooperantów nowe miejsc pracy.
Generalnie to jest około 150 miejsc pracy, bo to są dwa wnioski, zamknięte w tej chwili jako jeden. To jest kwestia zdecydowania o tym czy te miejsca pracy i rozwój Saint – Gobain ma być gdzieś indziej czy to może być w Dąbrowie. To jest tak jak mówię 150 miejsc pracy, dobra współpraca i myślę, że tutaj jak najbardziej przychylność ze strony Rady powinna być.
Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Kazimierz Woźniczka:
Panie Prezydencie Zaguła pan podpisał pismo, w którym jest 144 miejsca pracy. Mówimy na podstawie tego, co pan podpisał.
Radna Alicja Krypciak:
Absolutnie nie mamy zamiaru blokować, mnie poraża hojność tej Spółki, że włączając do Strefy wiadomo, jakie korzyści Spółka będzie miała korzystając z tego tytułu będąc w specjalnej strefie ekonomicznej i oni oferują miastu 144 niech to będzie 150 miejsc pracy to jest bardzo mało. Podał nam pan tu procentową kwotę podatku, gdyby to było kwotowo i przez te 10 lat. Jest to firma bogata, może by ponegocjować może by się włączyli w jakąś akcję charytatywną, może by coś miastu przekazali, my nie będziemy temu, przeciwko ale naprawdę to są dla nich bardzo duże zyski..
Akurat Saint – Gobain w angażowanie się w sprawy miasta naprawdę nie mogę powiedzieć złego zdania. Podejmując taką decyzję możemy liczyć na dalszą współpracę, natomiast oczywiście są różne zdania dotyczące warunków środowiska, ale myślę, że tutaj jest prawo, które trzeba egzekwować i zmuszać takich, którzy inwestują do przestrzegania prawa.
Panie Prezydencie mam propozycję, dlatego że powstaje to w konkretnym miejscu, w okolicy domów jednorodzinnych, gdyby pan Prezydent był uprzejmy w czasie rozmów pan Prezydent Podraza, pan Prezydent Zaguła w imieniu mieszkańców proszę, aby Saint – Gobain włączyło się w działania na rzecz tej dzielnicy w której mają swoją siedzibę a z przykrością tutaj muszę stwierdzić, że albo nie można się do tego zakładu dostać. Chciałam się jako radna, jako przewodnicząca stowarzyszenia i nie miałam przyjemności żeby cokolwiek proszę państwa dali na rzecz młodzieży czy jakiekolwiek imprezy kulturalnej, zawsze gdzieś się to rozpływało a najbardziej przykre w tym wszystkim to jest to, że nikt tam z nikim nie chce rozmawiać. Po prostu ja rozumiem, że to są wysokie progi, ale myślę, że jak pana Prezydent teraz będzie rozmawiał, to może coś na rzecz mieszkańców Strzemieszyc oprócz istniejącej gliny, istniejącego błota, zapylenia jakiś tam szklanych pyłów i innych gdzie ciągle przez ostanie cztery lata walki się toczyły, jeżeli pan tutaj siedzi Prezydent Talkowski jak ja sobie przypomnę ile straciłam zdrowia żeby z Państwem walczyć żeby samochody z gliną jeździły odpowiednimi drogami. Ja tylko zwracam uwagę, nie mam zamiaru, chociaż ja i to zagłosuję przeciwko tej uchwale ze zrozumiałych względów, nie mam zamiaru zabierać miejsc pracy ani innych, ale chcę, aby ludzie, którzy tam mieszkają żyli w miarę uczciwie. Panie Prezydencie oprócz przemysłu oprócz Euroterminalu, którym będzie jeździło 300-400 samochodów ciężarowych mimo wszystko, że poprzednie Władze obiecywały na spotkaniu, że nie będzie budowany wiadukt gdzie jest wytypowana i wyznaczona w projekcie inna droga, inna droga, która by nie szkodziła mieszkańcom mimo wszystko stał się jak się stało, nieistotne w tej chwili, dlatego proszę pana Prezydenta żeby można było z twarzą wyjść do społeczeństwa i powiedzieć im, bo ja nie wiem i nie potrafię powiedzieć w tej chwili ilu mieszkańców, że Strzemieszyc ma zatrudnienie i ilu mieszkańców ma zatrudnienie z ternu dzielnicy. Z tego, co wiem to ludzie zwracali się w poprzedniej kadencji, proszę panią może by pani zainterweniowała, żeby podań nie przyjmował o przyjęcie strażnik na wejściu tylko dalej, więc nie wiem być może tam jest duży odsetek, czyli z tych 140 załóżmy, że 100 będzie mieszkańców z Dąbrowy.
Mogę obiecać, że będę takie rozmowy czynił a jednocześnie postaram się żebyście państwo jako radni mogliście tą fabrykę zobaczyć od środka. To po pierwsze a po drugie są takie sytuacje, że niektóre przedsiębiorstwa nie rozmawiają z organizacjami, stowarzyszeniami na danym terenie czy ewentualnie dotują pewne sprawy a rozmawiają z urzędem i dotacje przeznaczają bezpośrednio do urzędu i wtedy urząd decyduje gdzie, jakie środki przekazać. Mówię to z różnej praktyki, bo trudno mi mówić o mojej praktyce, bo ona jest krótka, ale myślę, że te sprawy, o których pani mówiła są jak najbardziej do rozmowy z Dyrekcją Saint – Gobain.
Panie Prezydencie wierzę w to, że Urząd rozmawia i że mieszkańcy Strzemieszyc będą usatysfakcjonowani i organizacje pozarządowe też.
Radny Edward Bober:
Chciałem zadać pewien kłam nie tylko ta firma z Urzędem rozmawia, ale ze Stowarzyszeniami też. To jest jedna kwestia druga kwestia biorąc pod uwagę matematykę to tak naprawdę powinniśmy być przeciw tej uchwale, bo zyskujemy ewentualnie 144 miejsca pracy, uciążliwość jest przynajmniej dla tysiąca osób, oprócz tych innych zniszczeń, które są, nie mniej jednak miasto ma się rozwijać, muszą być inwestycje i muszą być budowane zakłady nie ma innego wyjścia, chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz, że nie należy tutaj być w euforii i grać na tej płaszczyźnie danymi pod tytułem 144 miejsca pracy, bo to jest takie pobożne życzenie i tu przykłady i sygnały z rejonu sąsiedzkiego, że tych mieszkańców jest mało a dam taki przykład i myślę, że tutaj pojawia się pytanie do pana Prezydenta, że w grudniu 2006 roku do Koksowni Przyjaźń zostało przyjętych 47 pracowników z tego 2 z Dąbrowy. Sami możemy tutaj wyciągnąć wnioski na przyszłość, ja zagłosuję za.
Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Robert Majewski:
Mam kilka takich konkretnych pytań, ponieważ tak samo jak pani Krystyna jestem bezpośrednio zainteresowany i całe moje nieszczęście również polegała na tym, że przed wyborami byłem również u tych mieszkańców, którzy mieszkają dosłownie metry od budowanej nowej hali. Pierwsze pytanie mam takie czy wszystkie działki, które są zaznaczone na tej mapce jako załącznik do uchwały do są działki Saint – Gobain.
To jest własność tylko Saint.
Druga sprawa kiedy wniosek ze Spółki Saint – Gobain wpłynął do Urzędu Miasta.
Wniosek wpłynął w połowie ubiegłego tygodnia
Czyli początek tego roku.
Projekt uchwały był przygotowywany z dnia na dzień. Sprawa Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej wnoszenia tych gruntów wyszła w krótkim okresie czasu i tu działanie było dość szybkie. W Saint – Gobain skądś wiedzieli o tym, bo oni mieli praktycznie gotowe wnioski.
Czy wiemy, na jakim etapie są inwestycje, ponieważ mówimy o inwestycjach, bo inwestycje to jest zarówno rozbudowa zakładu Saint – Gobain Glass to jest budowa drugiego flotu i druga sprawa to jest rozbudowa Sekuritu i czy wiemy, na jakim etapie są te inwestycje w tej chwili, kiedy nie ma żadnej decyzji, co do ustanowienia strefy ekonomicznej.
Wiemy, że inwestycje są w trakcie realizacji, tu jest propozycja zainwestowania 100mln euro, taka inwestycja trwa jakiś czas to jest również decyzja o tym czy następne działania z rozwojem tego rynku będą realizowane w Dąbrowie Górniczej czy gdzieindziej tak to mniej więcej wygląda. Trzeba powiedzieć, że z punktu widzenia prawnego nie ma to najmniejszego znaczenia dla mieszkańców czy tam jest Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna czy nie ma, bo o poziomie uciążliwości zakładu nie decyduje czy jest status specjalnej strefy ekonomicznej czy nie. Tamten teren jest własnością Saint – Gobain jest zaznaczony w planie jako teren pod przemysł i tam będzie przemysł i obojętnie czy będzie tam Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna czy nie będzie tam będzie przemysł to jest jedna rzecz druga rzecz Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna daje jeden plus w tym zakresie, bo dość ściśle i precyzyjnie przestrzega procedur szczególnie procedur w zakresie ochrony środowiska czy my stracimy czy zyskamy na tej decyzji nie chciałbym dzisiaj przesądzać tylko chciałbym Państwu powiedzieć, że dzięki tej firmie mamy nowoczesną technologię w zakresie produkcji, obróbki, wytwórstwa szkła. Jesteśmy na mapie świata jako druga, bo w tej chwili najbardziej nowoczesna huta szkła jest w Peru. Mamy zaawansowane technologie przeróbki i produkcji w zakresie szklarstwa szeroko pojętej dziedziny gospodarki to mamy z jednej strony z drugiej strony mamy partnera o zasięgu światowym. Jak pytaliście się Państwo, co my będziemy mieć z tego, że pozwolimy żeby Saint - Gobain było w specjalnej strefie ekonomicznej, będziemy mieć kolejne dobre stosunki z tym partnerem, będziemy mieć na pewno korzyści z tego tylko dzisiaj porównania ile stracimy udziału w podatku od osób prawnych musiałoby się odnieść do tego ile zyskamy na podatku od nieruchomości ile zyskamy w udziale w podatku od osób fizycznych, to dość skomplikowane obliczenia i na dzień dzisiejszy trudno je bardzo szybko przekazać, ale informacja jest taka, że 100mln euro zostanie zainwestowanych. Jeżeli zostanie zainwestowane 100mln euro powstanie konkretny majątek, za który już do końca funkcjonowania tego majątku będzie płacony podatek od nieruchomości to są rzeczy które są ewidentnie spójne ze sobą ilość zainwestowanych środków majątek przekłada się na wysokość podatku od nieruchomości.
Dziękuję jeszcze nie skończyłem nie chciałem przerywać panie Prezydencie pozwoliłem sobie zrobić takie wyliczenia. Proszę Państwa 93mln euro, bo taka kwota jest wpisana jako deklaracja to przy rozliczeniu tej inwestycji zakładajmy, że oni po 15 latach nie wiem, jaki mają podatek dochodowy, to przy naszym udziale w wysokości 6,71% to jest 672tys. zł rocznie, ale od razu powiem, że my te pieniądze to też taką dodatkową informacje udzieliła mi pani Skarbnik będziemy mieli zrekompensowane z budżetu państwa w związku, z czym pytanie moje w tej chwili będzie takie czy jeżeli będzie strefa ekonomiczna to czy się coś zmieni w naszych ogólnie bez rozbijania na podatek dochodowy od osób prawnych i podatek od osób fizycznych czy zmieni się fizycznie coś w dochodach gminy czy się nie zmieni, bo to jest myślę główna wykładnia i jeszcze dwie uwagi przed tym zanim podejmiemy decyzję żeby była jasność ja będę głosował, przeciw bo dla mnie ta decyzja jest dobra dla jednego podmiotu tym podmiotem jest Saint – Gobain. Jeżeli Państwo nie wiecie, komu dajemy pieniądze to weźcie sobie pod uwagę, że Spółka Saint – Gobain potentat światowy za rok 2006 jako grupa ogólnoświatowa jak powiedział Dyrektor osiągnęła dochód netto 1,639mld euro. Dlatego mówię, żeby każdy miał świadomość, że my rozszerzymy tą strefę, oczywiście podejmiemy uchwałę, że albo będzie miała spółka taką możliwość albo nie będzie miała. Chcę tylko zwrócić uwagę na kilka rzeczy, nie zawsze będzie tak dobre. Pomijam takie rzeczy, że Spółka za te zakłady, które ma już teraz wybudowane nie płaci podatku. Czy my jako gmina, gdy przegłosujemy tą uchwałę i strefa zostanie rozszerzona czy my na tym finansowo stracimy czy zyskamy pomijam te kwestie, o których mówiła pani Krystyna, bo one są tak samo niezmiernie ważne.
Radny Jerzy Talkowski;
Mówimy o szczodrości tej firmy, chcę powiedzieć, że miałem bardzo dużo kłopotów żeby przekonać Saint – Gobain żeby wprowadzili system urządzeń odpylających a oni byli przekonani, że tego nie trzeba robić, bo tutaj będzie tak doskonała atmosfera, przysyłali związki zawodowe żebym się złamał i żebym nie podjął decyzji o konieczności doprowadzenia sprawy odpylania do prawidłowego zakończenia, zwracam na to tylko uwagę.
Powiem tak nie stracimy na tym a powinniśmy zyskać to jest jedna rzecz a te dane, które podał pan Przewodniczący Majewski świadczą o tym, że możemy się pokolegować z dużym bogatym koncernem a to, że jest duży i bogaty to też nie bierze się z niczego a jak się kimś nie umie z kimś dogadać to trudno.
Dobrze niech będzie bogaty i tak niech to zostanie. Powiem jeszcze jedną rzecz te inwestycje są w trakcie i niezależnie według mnie to jest moje zdanie czy my podejmiemy uchwałę popierającą rozszerzenie strefy ekonomicznej czy my jej nie podejmiemy te inwestycje i tak będą trwały. Kwestia jest tylko naszego własnego rozważenia.
Radny Marek Cygroń:
Chciałem podać pod rozwagę decyzje, którą mamy podjąć w innym kontekście, co to znaczy inwestycja produkcyjna a co to znaczy inwestycja handlowa. Proszę sobie uświadomić w tym momencie, że jeżeliby się budowało M-1 to pewnie wszyscy byliby za a taki M-1 po prostu drenuje kieszenie i nam nic więcej nie przynosi. Natomiast każda inwestycja produkcyjna to jest cały szereg możliwości zakupu czy sprzedaży usług w tym rejonie, w każdym rodzaju począwszy od siły roboczej etc tysiącu innych usług, które możemy sprzedać w to miejsce mało tego kwestia zainwestowanych środków to nie jest hala typu jak ta, która się w Katowicach zawaliła jak w każdym hipermarkecie, ale to są urządzenia, to są naprawdę bardzo drogie rzeczy, które się tutaj inwestuje i które będzie chciał tutaj długo utrzymać. Dlatego uważam, że spróbujmy w ten sposób do tego podejść, że inwestycja produkcyjna to bogactwo dla regionu i rzeczywiście szansa dla regionu i wielu ludzi. To, że przyjęto dwie osoby do Koksowni to czyja jest wina przecież nie Koksowni to wina może nas, bo pisze we wcześniejszym projekcie, że mamy niski poziom osób powiedzmy z wyższym wykształceniem. Natomiast to jest szansa dla nas mamy na swoim terenie takiego partnera i jeszcze jedno nie zaglądajmy takim firmom do kieszeni.
Przewodnicząca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak:
Chciałam tylko powiedzieć, że w Koksowni jest 200 osób do zwolnienia również te osoby, które zostały przyjęte na czas określony. W dniu, w którym te umowy im wygasną w 99% nie zostaną przedłużone.
Radny Ireneusz Zugaj:
W nawiązaniu do wypowiedzi mojego przednika, określono, że jedno miejsce w strefie generuje dwa trzy miejsca poza strefą i to jest prawda. Miałem okazję kiedyś rozmawiać z kierownikiem utrzymania ruchu Saint – Gobain i on mi powiedział, że kooperuje 80 firmami z Dąbrowy i okolic a przecież to nie tylko utrzymanie ruchu generuje współpracę z jakimiś firmami, ale przede wszystkim kontakty produkcyjne gdzie się kupuje materiały, maszyny i urządzenia także ja myślę i uważam, że ta decyzja jest celowa i powinniśmy rozszerzyć tą współpracę.