Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe itd.
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
:)
no wlasnie super ze sa granitowe i beda sluzyly wieki. Wlasnie takie powinny byc w scislym centrum miasta. A to jest jedno z najwazniejszych skrzyzowan.
Inna sprawa ze w scislym centrum (okolice PKZ, Sobieskiego, 3maja, Kosciuszki itp) nie powinno byc miejsca na betonowa kostke tylko na granit i inne szlachetniejsze od szarego betonu materialy. NIE dla szarej i czerwonej kostki betonowej o "klasycznym" ksztalcie w centrum :!:
Dami7
:)+-->
QUOTE(:))
no wlasnie super ze sa granitowe i beda sluzyly wieki. Wlasnie takie powinny byc w scislym centrum miasta.[/quote]

Moje obserwacje sĄ takie, Że lepiej zrobiĆ coŚ byle jak i za chwilĘpoprawiaĆ lub robiĆ od nowa. Uzasadnia to istnienie armii urzednikÓw w magistracie...
mydliczek
Wreszcie siĘdoczekaliŚmy niesamowietego, na Mydlicach. RobiĄ pasaŻ laugh.gif jego najbardziej zrujnowanĄ czĘŚĆ (chyba) przy ŚwiatŁach na Ludowej, ten w strone BĘdzina. Zerwali juŻ pŁyty od ŚwiateŁ do Plusa. Czy ktoŚ wie coŚ na ten temat, co oni planujĄ?? BĘdzie pewnie w gazetce wrzeŚniowej Lokator.Bo wczeŚniej nic nie pisaŁo, a zawsze piszĄ co planujĄ. Zaczeli kilka dni temu. A dzisiaj byŁ z robotnikami nasz rady Edward Bober. Nie wiem czy sŁuŻbowo czy poprostu, Że tutaj mieszka :) Super. A moŻe zrobiĄ jakoŚ wydzielone dla rowerÓw i pieszych, byŁby to Świetny pomysŁ :roll:
1.przejezdzalem dzisiaj kilka razy przez skrzyzowanie Aleji Roz i Legionow. Dzisiaj zostala zdemontowana stara sygnalizacja i zostala zamontowana nowa. W czasie "operacji" na skrzyzowniu byl maly chaos. Nowa sygnalizacja zostala zamontowana wieczorem i zostala wlaczona akurat gdy wjezdzalem na skrzyzownie - z pomaranczowej migajacej nagle czerwone tongue.gif
Szkoda ze nie zostal wymieniony asfalt przed skrzyzowaniem - tam gdzie byl zniszczony.

2. Wyglada ze bedzie remont ul. Pilsudskiego na Redenie - od swiatel przy targu do Krolowej Jadwigi. Swiadcza o tym przywiezione nowe krawezniki.
A ciekawa sprawa to ta ze mozna bylo wykonac remont tego odcinka po remoncie kanalizacji. Wtedy tlumaczyli sie ze trzeba bedzie remontowac przejscie podziemne i nie ma sensu wiec teraz jest to troche dziwne. Mam nadzieje ze zostanie zbudowana zatoka autobusowa :!:
Na Pilsudskiego kolo Kaczora chyba przy okazji beda budowali zatoke autobusowa :) Licze tez na taka na Redenie.

Pamietacie akcje malowania slupow :?:
Na skrzyzowaniu Pilsudskiego/Graniczna chyba 4 slupy zostaly pomalowane na zielono i wygladaja bez porownania lepiej od tych malowanych wczesniej na ten dziwny kolor. I nie wiem czy tamto poprzednie w strone Golonoga to byl jakis podklad pod zielona farbe czy beda dwa rozne kolory i w strone Redenu poleca ze wszystkim na zielono
olo
Na Pilsudskiego kolo Kaczora chyba przy okazji beda budowali zatoke autobusowa :) Licze tez na taka na Redenie.

Pamietacie akcje malowania slupow :?:
Na skrzyzowaniu Pilsudskiego/Graniczna chyba 4 slupy zostaly pomalowane na zielono i wygladaja bez porownania lepiej od tych malowanych wczesniej na ten dziwny kolor. I nie wiem czy tamto poprzednie w strone Golonoga to byl jakis podklad pod zielona farbe czy beda dwa rozne kolory i w strone Redenu poleca ze wszystkim na zielono[/quote]
To bordowe to zapewne minia - farba podkŁadowa.
QUOTE(olo)
To bordowe to zapewne minia - farba podkŁadowa.

to by bylo super :) te zielone 1000 razy ladniejsze
rafi
A wracajac do skrzyzowania Legionow z Aleja Roz, to wyglada na to ze powstalo skrzyzowanie bezkolizyjne. Przynajmniej w kwestii skretu w lewo z Legionow na Aleje Roz.
olo
QUOTE(rafi)
A wracajac do skrzyzowania Legionow z Aleja Roz, to wyglada na to ze powstalo skrzyzowanie bezkolizyjne. Przynajmniej w kwestii skretu w lewo z Legionow na Aleje Roz.

W Polsce nie ma bezkolizyjnych skrzyzowań. Spora grupa polskich kierowcÓw potrafi na najbardziej bezkolizyjnym skrzyŻowaniu doprowadziĆ do kolizji. Zobaczysz, uwidisz
skrzyzowania z sygnalizacja swietlna nigdy nie mozna nazwac bezkolizyjnym. Bezkolizyjne to wiadukt z wezlem i z pasami rozbiegowymi. Ale rozumiem o co Ci chodzilo. Dzieki dodatkowym pasom do skretu zwiekszy sie troche przepustowosc skrzyzowania ale bedzie tez wiecej zmian cykli aby umozliwic "bezkolizyjne" skrety w lewo. Na razie cykle sa ustawione czasowo ale widac ze beda czujniki optyczne. Nie wiem czy to lepsze rozwiazanie od petli indukcyjnych
olo
. Bezkolizyjne to wiadukt z wezlem i z pasami rozbiegowymi. [/quote]

I tu siĘmylisz, a ileŻ to pojazdÓw wjechaŁo na A4 pod prĄd dopÓki nie ustawili betonowych barier pomiĘdzy pasami na zjazdach.
[quote=olo]:)+-->
. Bezkolizyjne to wiadukt z wezlem i z pasami rozbiegowymi. [/quote]

I tu siĘmylisz, a ileŻ to pojazdÓw wjechaŁo na A4 pod prĄd dopÓki nie ustawili betonowych barier pomiĘdzy pasami na zjazdach.[/quote]

hehe bo u nas tacy sa kierowcy. Ale na zachodzie tez sie zdarzaja staruszkowie na autostradach jadacy pod prad.
Na naszej A4 tez sie tak zdarza o czym kiedys pisala Interia i pokazywala fotki - jedni jezdzili pod prad przez "pomylke" a inni robili zaklady kto dalej przejedzie pod prad w strone Opola i Wroclawia. Ci ostatni korzystali z pasa awaryjnego laugh.gif
no i na skrzyzowaniu Al. Roz i Legionow jest tak jak kazdy by przewidzial oprocz projektantow przebudowy. Nie zrobiono dodatkowego pasa do skretu w prawo z Al Roz (jadac od dolu) na Legionow i prawy pas obecnie korkuje sie az prawie do ronda na dole. Gratulacje :!:
Do tego wiekszosc chcacych skrecic na DK 94 w kierunku Katowic nie bedzie w tym korku stala wiec wybierze lewy pas i potem z lewego bedzie skrecala w prawo co jest niebezpieczne. Gratulacje :!:
rafi
No wlasnie wpadka niezla. No i na dodatek te strzalke zielona do skretu w prawo zlikwidowali ;(. Ale to przeciez typowe w Polsce. Zrobic byle jak, a potem cos sie wykombinuje.
Nareszcie :21: Ale az dziwne ze DG czekala na tak krotki odcinek az tyle lat. Dziwnie wygladaly plany miasta z taka dziura miedzy tymi ulicami. Dzielnice te byly tak blisko siebie a zarazem tak daleko
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
Nowa droga
[2005-09-23 13:21:55]

W czwartek, 22 wrzeŚnia oddano do uŻytku nowĄ drogĘŁĄczĄcĄ dzielnicĘAntoniÓw z dzielnicĄ PiekŁo. Nowo wybudowany odcinek ma prawie kilometr i ŁĄczy dzielnicĘAntoniÓw z centrum miasta.

- Nowa droga uŁatwi dostĘp do powstajĄcego zbiornika Pogoria IV. MyŚlimy jeszcze o wybudowaniu kilkuset metrÓw drogi, tak by uzyskaĆ bezpoŚrednie poŁĄczenie z istniejĄcymi w pobliŻu ŚcieŻkami rowerowymi – powiedziaŁ w czasie uroczystego otwarcia odcinka prezydent miasta Jerzy Talkowski.

Prace przy budowie drogi, z przerwami, trwaŁy trzy lata. InwestycjĘwykonaŁo przedsiĘbiorstwo inŻynieryjno-budowlane „Boszko-Kozubski” z DĄbrowy GÓrniczej zaŚ projekt - takŻe dĄbrowska firma - Biuro Projektowo-Realizacyjne „INWESTPROJEKT”.

Zakres robÓt obejmowaŁ budowĘdrogi z odwodnieniem, chodnikiem oraz oŚwietleniem wraz z brakujĄcym odcinkiem oŚwietlenia ulicy Spacerowej.

Ulica otrzymaŁa imiĘJÓzefa Unruga, kontradmiraŁa, dowÓdcy obrony WybrzeŻa i Helu. UchwaŁa w sprawie nadania jej nazwy zostaŁa podjĘta na sierpniowej sesji Rady Miejskiej. Inwestycja kosztowaŁa okoŁo 2 mln zŁotych. (JOK)

a wiec czekamy na kolejne nowe ulice i drogi. Oby nie za dlugo

PS. A DZ pisze ze trasa autobusu 116 ma zostac wydluzona do Antoniowa. Dobry pomysl
Bathurst
Niestety jest jeden minus caŁego przedsiewziĘcia, otÓz ciĘŻarÓwki mogĄ sobie teraz skracaĆ drogĘjadĄc od CzĘstochowy - pbawiam siĘŻe nasze 'Zielone PŁuca" w okolicy P2, P3, P4 mogĄ zaliczyĆ lekka padakĘ, a i rowerzyŚci bĘdĄ musieli wĄchaĆ spaliny tirÓw. Tylko kwestiĄ czasu jest kiedy kierowcy ciĘŻarÓwek obczajĄ skrÓt :?
Dejmon
QUOTE(naszemiasto.pl)
Prosto po ŚmierĆ

RozpĘdzony do ponad 100 km na godzinĘopel astra wczoraj wjechaŁ na czerwonym Świetle wprost w autobus linii 635 na skrzyŻowaniu na DK 1 na wysokoŚci ZĄbkowic. Poszkodowanych jest teŻ szeŚcioro pasaŻerÓw autobusu. W tym dwoje dzieci.
68-letni kierowca opla i jego 62-letnia Żona zginĘli na miejscu. Oboje prawdopodobnie byli mieszkańcami Bukowna. PasaŻerka miaŁa na dodatek Ĺşle zapiĘte pasy. Gdyby nie to, zapewne jeszcze by ŻyŁa.

Nawet nie zwolniŁ
Do wypadku doszŁo okoŁo godziny 10 na skrzyŻowaniu miĘdzy Antoniowem i ZĄbkowicami. Ruch byŁ o tej porze bardzo duŻy.
- Z zeznań ŚwiadkÓw wiemy, Że kiedy inni kierowcy stali na prawym pasie, z lewej strony nadjechaŁ doŚĆ szybko opel. Nawet nie zwolniŁ na czerwonym Świetle. Nie wiemy dlaczego doszŁo do tego wypadku. Czy kierowca tak siĘspieszyŁ, czy uszkodzeniu ulegŁy hamulce, a moŻe zasŁabŁ? Wszystko wyjaŚniĄ ekspertyzy i sekcja zwŁok - mÓwi nadkomisarz Krzysztof Kiercz, naczelnik Sekcji Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w DĄbrowie GÓrniczej.
SamochÓd wpadŁ wprost we wyjeŻdŻajĄcy prawidŁowo autobus.
- Nawet nie zauwaŻyŁem jak nadjechaŁ. A przecieŻ, jak zawsze czŁowiek siĘrozglĄda, czy nic nie wyjeŻdŻa. Spokojnie jechaŁem okoŁo 40-50 km na godzinĘprzy zielonym Świetle, kiedy nagle w przÓd uderzyŁo to auto - mÓwiŁ tuŻ po wypadku zszokowany kierowca autobusu linii 635.
WstĘpna ekspertyza policyjna mÓwi, Że kierowca opla nawet nie hamowaŁ.
- Gdyby padŁy mu hamulce, przynajmniej by trĄbiŁ. Tymczasem byŁa cisza - dodaje kierowca linii 635.
W wyniku zderzenia uszkodzony zostaŁ teŻ niegroĹşnie renault kangoo, ktÓry usiŁowaŁ skrĘciĆ na DK 1. W niego uderzyŁ bokiem autobus, chroniĄc renault od zderzenia z oplem. Kierowcy renault nic siĘnie staŁo.

Z niewiadomych przyczyn
Na miejsce natychmiast przyjechaŁo pogotowie ratunkowe, straŻ poŻarna i policja. Lekarz stwierdziŁ po krÓtkiej reanimacji ŚmierĆ obojga pasaŻerÓw.
- KobietĘbĘdzie moŻna wyciĄgnĄĆ, jednak kierowca znalazŁ siĘw tak zniszczonej czĘŚci samochodu, Że bez noŻyc siĘnie obejdzie - mÓwi starszy kapitan Jerzy Szota z Państwowej StraŻy PoŻarnej w DĄbrowie GÓrniczej.
- Kierowca autobusu jest trzeĹşwy. Ze wstĘpnych analiz wiemy, Że nie popeŁniŁ wykroczenia. Natomiast zagadkĄ pozostaje, dlaczego doszŁo do tego wypadku. SamochÓd po odbiciu od autobusu praktycznie w powietrzu przeleciaŁ kilka nastĘpnych metrÓw i stanĄŁ na drodze hamujĄcego juŻ pojazdu - dodaje nadkomisarz Krzysztof Kiercz.
Autobus ma zniszczony przÓd. UcierpiaŁo szeŚcioro pasaŻerÓw, w tym dwoje dzieci, ktÓre przewieziono do Centrum Pediatrii w sosnowieckim Klimontowie. Jednak ich Życiu nic nie zagraŻa. Rannych dorosŁych na miejscu opatrzyli lekarze pogotowia.
DecyzjĄ prokuratury przeprowadzono zostanie sekcja zwŁok maŁŻonkÓw. Dopiero ona wyjaŚni, co dziaŁo siĘz kierowcĄ tuŻ przed fatalnym zderzeniem.

Czekamy na ekspertyzy
Nadkomisarz Krzysztof Kiercz, naczelnik Sekcji Ruchu Drogowego KMP w DĄbrowie GÓrniczej:
Teraz musimy zawiadomiĆ rodzinĘo tragedii. Jest teŻ kilka innych rzeczy do zrobienia, w tym zbadanie stanu technicznego wozu. To powinno nam ostatecznie wyjaŚniĆ przyczyny tragedii. Na razie wiemy tylko tyle, ile mÓwiĄ obecni na miejscu Świadkowie.

Fatalne skrzyŻowanie
Przynajmniej do 2003 roku, kiedy ustawiono sygnalizacjĘŚwietlnĄ w tym miejscu, skrzyŻowanie miaŁo zŁĄ sŁawĘ. W jego rejonie ŚmierĆ poniosŁo przynajmniej kilkanaŚcie osÓb, gŁÓwnie pieszych, ktÓrzy wpadali pod rozpĘdzone pojazdy. JednĄ z najwiĘkszych tragedii sprzed dwÓch lat byŁa ŚmierĆ trojga pasaŻerÓw fiata, ktÓrzy zostali uderzeni z tyŁu przez tira. Po ustawieniu sygnalizacji wypadkÓw notowano juŻ niewiele.

ĹşrÓdŁo: JarosŁaw Adamski, naszemiasto.pl

Trzeba tam uwaŻaĆ, bo jak widaĆ o nieszczĘŚcie nietrudno...
to skrzywoanie bylo rowniez bardzo niebezpieczne juz po ustawieniu sygnalizacji. Czesc kierujacych wogole nie zauwazala czerwonego swiatla i je ignorowala.
Te skrzyzowania na DK1 w DG sa bardzo niebezpieczne. Na szczescie sa plany przerobienia na S1. Beda wiec musialy zostac wybudowane wiadukty i wezly. Zajmie sie tym GDDKiA. Po wybudowaniu S1 z Podwarpia do Pyrzowic pozostanie "dziura" w ekspresowce miedzy Zabkowicami a Podwarpiem do czasu przebudowy.

PS. Uwazajcie na skrzyzowaniach z sygnalizacja swietlna w naszym miescie :!: W DG jakos wyjatkowo czesto ludzie ignoruja czerwone swiatlo :!: Takie przypadki widze raz na kilka dni a czasem kilka razy dziennie. Szczegolnie duzo kierowcow nie zauwaza wogole czerwonego swiatla na Legionow/Gornicza jadac od strony Sztygarki. Jakis cud ze nie ma powaznych wypadkow.
Do tego jest coraz wiecej dresow popisujacych sie na Pilsudskiego czy Krolowej Jadwigi w zabytkowych poniemieckich bmkach czy golfach (120-130km/h w centrum). A umiejetnosci to oczywiscie maja bardzo male i do tego nie uzywaja kierunkowskazow
rafi
Dzis ekipy zaczely wymiane kraweznikow na Pilsudskiego w Golonogu (kolo bylego komisariatu Policji). Moze nawierzchni tez sie kiedys doczekamy.
ooo az tyle remontow :) Wymienili krawezniki na Pilsudskiego od Gwardii do Piecucha i nie wiem czy juz tam klada nowa nawierzchnie. Do tego na Redenie przy pilsudskiego tez leza na razie na trawniku nowe krawezniki. Jesli wyremontuja az tyle nawierzchni to az trudno uwierzyc :)
TeodorMotor
...Do tego na Redenie przy pilsudskiego tez leza na razie na trawniku nowe krawezniki...[/quote]
I przy TysiĄclecia w GoŁonogu...
[quote=TeodorMotor]:)+-->
...Do tego na Redenie przy pilsudskiego tez leza na razie na trawniku nowe krawezniki...[/quote]
I przy TysiĄclecia w GoŁonogu...[/quote]
to szaleja biggrin.gif

Czy zakonczyla sie budowa "ukladu komunikacyjnego" w parku i calkiem sie juz ekipy zwinely:?: Mieli skonczyc do 30.09.
Ciekawe czemu remont nie objal takze bardzo zniszczonych schodow kolo Nemo - tych duzych i malych prowadzacych do skrzyzowania.

A ten uklad komunikacyjny jest the best - wybudowali droge wkolo hali i dalej dojazd jest tylko od strony ul. Dojazdowej bo przy drugim dojezdzie postawili zakaz ruchu i chyba tylko dla mieszkancow :!: Prognozowalem ze tak bedzie (mozecie sami poszukac ze tak pisalem) i nie wiem juz czy sie :evil: czy laugh.gif
ostatnio remontuje sie wyjatkowo duzo chodnikow wraz z wymiana kraweznikow. Obecnie prace trwaja na Okrzei i Sienkiewicza.
Jak wiemy krawezniki sa rowniez wymieniane na Pilsudskiego od Golonoga w strone komendy - w tym przypadku mam nadzieje ze jest to wstep do nowej nawierzchni.

Na pewno to zauwazyliscie i ja tez zwracalem na to uwage ze na skrzyzowaniu Al.RÓŻ i Legionow tworza sie korki ktorych dotad nie bylo. Chodzi glownie o dojazd do skrzyzowania na Al.RÓŻ od dolu. Nie zostal wykonany dodatkowy pas do skretu w prawo :? Obecnie trzeba tam stac srednio 2-3 zmiany swiatel. W takiej sytuacji powinno sie chociaz wydluzyc zmiane swiatel dla jadacych od dolu o jakas 1/3
TeodorMotor
JeŻdŻĘtamtĘdy z trzech stron: od doŁu jest :)+-->
korki ktorych dotad nie bylo[/quote], od Szpitala na w prawo jest OK, w lewo jest FATALNIE, od Reala na wprost jest BARDZO FATALNIE, w prawo rÓŻnie w lewo nie jechaŁem, od ZagÓrza jest znoŚnie, ale w lewo nie za bardzo. PoprawiŁo siĘbezpieczeństwo, ale nerwÓw na oczekiwanĄ zmianĘŚwiateŁ przybyŁo.
Skoro sĄ kamery (czy ktoŚ wie, kto to podgĄda?), to moŻe jakiŚ system kontroli przejazdu by teges...
TeodorMotor
Aha! PojawiŁy siĘpierwsze ekrany na Staszycu. WyglĄda na to, Że dolna czĘŚĆ bĘdzie przeĹşroczysta.
olo
QUOTE(TeodorMotor)
Aha! PojawiŁy siĘpierwsze ekrany na Staszycu. WyglĄda na to, Że dolna czĘŚĆ bĘdzie przeĹşroczysta.

SŁyszaŁem Że w zwiĄzku z montaŻem ekranÓw markety budowlane odnotowaŁy zwiĘkszonĄ sprzedaŻ lakierÓw w sprayu
i to przezroczysta czesc jest duza. Niestety za jakis czas na pewno sie ubrudzi i malo co bedzie widac, a przy tym nieciekawie wygladac. Dobrze ze wreszcie zaczeli montowac bo sie z tym bardzo obijaja tongue.gif
olo
MiĘdzy Manhattanem a Brodwayem bĘdzie przejŚcie dla pieszych. Ciekawe czy ŚwiatŁa takŻe?
QUOTE(olo)
MiĘdzy Manhattanem a Brodwayem bĘdzie przejŚcie dla pieszych. Ciekawe czy ŚwiatŁa takŻe?

w ktorym miejscu - kolo Jet'a :?: Bo dalej to jest podziemne. A przetagu zadnego na sygnalizacje nie bylo ale tez dziwne budowac przejscie na 3 pasmowce bez sygnalizacji
olo
[quote=olo]MiĘdzy Manhattanem a Brodwayem bĘdzie przejŚcie dla pieszych. Ciekawe czy ŚwiatŁa takŻe?[/quote]
w ktorym miejscu - kolo Jet'a :?: Bo dalej to jest podziemne. A przetagu zadnego na sygnalizacje nie bylo ale tez dziwne budowac przejscie na 3 pasmowce bez sygnalizacji[/quote]

KoŁo Jeta, wsatwiajĄ nowe krawĘŻniki i jest zrobione obniŻenie szerokoŚci przejŚcia dla pieszych. Przecie to jest trakt komunikacyjny, szczegÓlnie po postawieniu Kauflanda szczegÓlnie uczĘszczany. ByĆ moŻe ktoŚ pomyslaŁ...
TeodorMotor
[quote=olo]:)+-->
[quote=olo]MiĘdzy Manhattanem a Brodwayem bĘdzie przejŚcie dla pieszych. Ciekawe czy ŚwiatŁa takŻe?[/quote]
w ktorym miejscu - kolo Jet'a :?: Bo dalej to jest podziemne. A przetagu zadnego na sygnalizacje nie bylo ale tez dziwne budowac przejscie na 3 pasmowce bez sygnalizacji[/quote]

KoŁo Jeta, wsatwiajĄ nowe krawĘŻniki i jest zrobione obniŻenie szerokoŚci przejŚcia dla pieszych. Przecie to jest trakt komunikacyjny, szczegÓlnie po postawieniu Kauflanda szczegÓlnie uczĘszczany. ByĆ moŻe ktoŚ pomyslaŁ...[/quote]
A jak wspominaŁem o tym pomyŚle kiedyŚ (nie pomnĘ, czy na tym Forum), to obŚmiany zostaŁem...
A co do ŚwiateŁ, to myŚlĘ, Że NAWYŻSZY czas na wjeĹşdzie do starego GoŁonoga... (PiŁsudskiego x TysiĄclecia)
olo
Na pewno ja ciĘnie obsmiewaŁem, bo w chwili uruchomienia sklepu to przejŚcie staŁo siĘkoniecznoŚciĄ. Tyle, Że po uruchomieniu policja bĘdzie musiaŁa czuwaĆ (jak niedawno srebrnym Nissanem przez dni kilka) Żeby towarzystwo lazŁo przejŚciem a nie wszĘdzie po bokach tylko nie po paskach.
olo
Druga sprawa, gdyby zrobiono koŁo makdonalda ŚwiatŁa to caŁkowitej odmianie ulegŁ by ruch na skrzyŻowaniu koŁo Świtu i na wysepce za plusem. ByŁyby dziure w ktÓre by siĘbyŁo Łatwiej wkomponowaĆ. ChwaliĆ, Że mam racjĘ...
Dejmon
Mam wĄtpliwoŚci czy ŚwiatŁa przy McDonaldsie to dobry pomysŁ. Ruch na PiŁsudskiego w tym rejonie nie jest na tyle wielki, Żeby razem z namalowaniem pasÓw byŁa koniecznoŚĆ montowania sygnalizacji. Przy przejŚciu dla pieszych obok PKO nie ma ŚwiateŁ i nie ma tam teŻ duŻych trudnoŚci dla pieszych, Żeby siĘprzedostaĆ na drugĄ stronĘjezdni. Na razie w zupeŁnoŚci wystarczajĄ ŚwiatŁa przy Wojska Polskiego i Poniatowskiego. Poza tym na Manhattanie jest przejŚcie podziemne i ci co idĄ na zakupy do Kauflanda powinni z niego korzystaĆ, bo na pewno jest bezpieczniejsze od kaŻdej zebry i ŚwiateŁ. Tak wiĘc nic nie uzasadnia tamowania ruchu ŚwiatŁami przy McDonaldsie. A jeŚli jeszcze weĹşmie siĘpod uwagĘ, Że prognozy demograficzne dla naszego miasta i regionu nie sĄ optymistyczne...
olo
No i niech nie bĘdzie ŚwiateŁ przy makdonaldzie ale niech siĘpojawiĄ pod "Świtem". Dlaczego? pisaŁem. A jeŻeli uwaŻasz, Że przejŚcie przez zebrĘ koŁo "Świtu" to buŁka z masŁem to chyba ŻeŚ z kosmosu wrÓciŁ. ZaŚ totalny brak szacunku dla mieszkańcÓw tego rejonu wyraziŁeŚ sŁowami :Poza tym na Manhattanie jest przejŚcie podziemne i ci co idĄ na zakupy do Kauflanda powinni z niego korzystaĆ, bo na pewno jest bezpieczniejsze od kaŻdej zebry i ŚwiateŁ Powinni ci wsadziĆ dwie siaty po 10 kilo i kazaĆ zadylaĆ z okolic skrzyŻowania (LeŚna) do Kauflanda przez przejŚcie podziemne.
Dejmon
A ja bym chciaŁ mieĆ bezpoŚredni autobus z mojego osiedla do Katowic, ale nie mam i muszĘjeĹşdziĆ z przesiadkami. To nie jest koncert Życzeń. Tu trzeba patrzeĆ realnie i mieĆ na uwadze interes wiĘkszoŚci, a nie na przykŁad tylko ludzi z LeŚnej. DĄbrowa to nie metropolia, w ktÓrej ŚwiatŁa majĄ byĆ co kilkaset metrÓw. TrochĘumiaru i zdrowego rozsĄdku.

PS. A tak na marginesie, dowiedziaŁem siĘjuŻ od Ciebie, Że nie umiem czytaĆ ze zrozumieniem, cytujĘKorwina choĆ go wcale nie rozumiem, Że mam totalny brak szacunku dla mieszkańcÓw tego rejonu i Że wrÓciŁem z kosmosu. Jestem ciekaw czym teraz zabŁyŚniesz biggrin.gif
Bathurst
SŁuchaj "Internetowy Pogromco NieoŚwieconego Plebsu" biggrin.gif - Dejmonie z ŁĘknic. Prezentujesz myŚlenie typowe dla buŁgarskiego lub rumuńskiego kacyka partyjnego - ŚwiateŁ ma nie byĆ - bo nie i koniec. I inni to dopiero majĄ Ĺşle bo nie majĄ bezpoŚredniego autobusu do Katowic ( co ma piernik do wiatraka).
Nie wiem czy jesteŚ kierowcĄ i czy kiedyŚ hamowaŁeŚ z piskiem przed kobitkami objuczonymi zakupami zrobionymi w "KaŁŁf-Landzie" w okolicy "dzikiego przejŚcia dla pieszych" w okolicach "Mak-Donaldsa". To przejŚcie uporzĄdkowaŁoby ruch pieszych i uŁatwiŁoby nam Mieszkańcom Manhattanu zycie, zminiejszajĄc przy tym ryzyko wypadkÓw w tym miejscu.WiĘc moŻe wyjdĹş po za swÓj Żal laugh.gif do KZK GOP i spÓjrz "Łaskawszym okiem" na nowe przejŚcie dla pieszych biggrin.gif
Dejmon
QUOTE(Bathurst)
SŁuchaj "Internetowy Pogromco NieoŚwieconego Plebsu" biggrin.gif - Dejmonie z ŁĘknic. Prezentujesz myŚlenie typowe dla buŁgarskiego lub rumuńskiego kacyka partyjnego - ŚwiateŁ ma nie byĆ - bo nie i koniec.

Obrzucanie obelgami przez mieszkańcÓw GoŁonoga innych uczestnikÓw forum staje siĘpowoli standardem. WyjaŚniŁem, Że ŚwiateŁ ma nie byĆ, bo ruch w tym miejscu, podobnie jak przy PKO nie jest na tyle intensywny, Żeby po pasach nie daŁo siĘprzejŚĆ na drugĄ stronĘ. WidaĆ nie doczytaŁeŚ tego albo Świadomie pomijasz, bo tak Łatwiej Ci mnie zwymyŚlaĆ. Kiedy Świeci siĘczerwone przy Poniatowskiego, to ruch na tym odcinku do McDonaldsa praktycznie spada do zera. Od drugiej strony jest trudniej, ale na pewno nie na tyle, Żeby nie daŁo siĘprzejŚĆ. JeŚli pieszy jest na przejŚciu, to kaŻdy kierowca ma obowiĄzek siĘzatrzymaĆ. JeŻdŻĄc tamtĘdy jeszcze nikt mi nie wszedŁ przed maskĘ. Trybisz juŻ, Że to jest uzasadnienie czy dalej uwaŻasz, Że "bo nie i koniec"?

QUOTE(Bathurst)
I inni to dopiero majĄ Ĺşle bo nie majĄ bezpoŚredniego autobusu do Katowic ( co ma piernik do wiatraka).

"Tu trzeba patrzeĆ realnie i mieĆ na uwadze interes wiĘkszoŚci, a nie na przykŁad tylko ludzi z LeŚnej". A Łopatologicznie, to Że czasami trzeba zrobiĆ parĘkrokÓw wiĘcej, Żeby siĘgdzieŚ dostaĆ, bo nie da siĘdogodziĆ wszystkim. JakoŚ juŻ tak jest na Świecie, Że nie wszĘdzie ma siĘblisko.

QUOTE(Bathurst)
Nie wiem czy jesteŚ kierowcĄ i czy kiedyŚ hamowaŁeŚ z piskiem przed kobitkami objuczonymi zakupami zrobionymi w "KaŁŁf-Landzie" w okolicy "dzikiego przejŚcia dla pieszych" w okolicach "Mak-Donaldsa". To przejŚcie uporzĄdkowaŁoby ruch pieszych i uŁatwiŁoby nam Mieszkańcom Manhattanu zycie, zminiejszajĄc przy tym ryzyko wypadkÓw w tym miejscu.

Nie mam nic przeciwko przejŚciu w tym miejscu, ale ŚwiatŁa sĄ zbĘdne. Nie rÓbmy na siŁe z tego miasta drugiego Krakowa.

QUOTE(Bathurst)
WiĘc moŻe wyjdĹş po za swÓj Żal laugh.gif do KZK GOP i spÓjrz "Łaskawszym okiem" na nowe przejŚcie dla pieszych biggrin.gif

Nie mam Żadnego Żalu do KZK GOP, bo zdaje sobie w peŁni sprawĘ, Że takie poŁĄczenie nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Tak samo w interesie wiĘkszoŚci na pewno nie jest montowanie kolejnych ŚwiateŁ na PiŁsudskiego. Co wymyŚlĄ, czas pokaŻe.
Bathurst
Za grosz dystansu do wŁasnej osoby za grosz....czŁowieku zanim napiszesz, Że ktoŚ CiĘobrzuca obelgami to zastanÓw siĘdobrze, a sam staraj siĘteŻ powstrzymaĆ od zŁoŚliwoŚci - inaczej bĘdziesz tylko kolejny raz udowadniaŁ swojĄ obŁudĘ.
PS. I rozchmurz siĘtrochĘjest piatek tongue.gif
olo
Ja jeŻdŻĘkoŁo "Świtu" codziennie i jako Że przed klinikĄ skrĘcam w prawo, prawie zawsze zatrzymujĘsiĘŻeby przepuŚciĆ pieszych na PiŁsudskiego. W końcu i tak zwalniam. Ty zapewne nie jeĹşdzisz tamtĘdy codziennie wiĘc bĘdziesz musiaŁ poŚwiĘciĆ trochĘpaliwa. Stań na prawym pasie przed przejŚciem dla pieszych, albo na lewym kiedy na chodniku oczekujĄ piesi, i popatrz jak rozkosznie majĄ piesi na tym przejŚciu. CzŁowieku mnie nieraz serce zamiera kiedy patrzĘco siĘdzieje. Na to bydŁo jeŻdŻĄce po dĄbrowskich drogach jest tylko jeden sposÓb - ŚWIATŁA. Droga, choĆ trzypasmowa nie jest, obwodnicĄ miejskĄ. I z tym trzeba siĘliczyĆ. Światla co krok, drogi kolego, sĄ nie tylko w Krakowie, ale i w Rzeszowie, Warszawie, Berlinie, FLorencji, i wielu, wielu innych miastach. I trzeba nauczyĆ siĘz tym ŻyĆ. Albo wyprowdziĆ na wieŚ.
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Drogowcy wykorzystujĄ ostatniĄ szansĘna prace drogowe

PiĄtek, 21 paĹşdziernika 2005r.

Mimo nie najlepszej aury, drogowcy nie ustajĄ z remontami dĄbrowskich drÓg. Kierowcy muszĄ siĘw zwiĄzku z tym liczyĆ z utrudnieniami. W tej chwili drogi modernizowane trwajĄ na ulicach 11 Listopada i Strzemieszyckiej (odcinek od ulicy Rudnej do taŚmociĄgu). Przy ul. Kozubka wykonywana jest zatoka postojowa, a przy ul. Przelotowej odbywa siĘremont chodnika.

W Strzemieszycach przy ulicy Sosnowieckiej trwa utwardzenie drogi dojazdowej. Drogowcy remontujĄ takŻe fragmenty zniszczonych drÓg na wysokoŚci ulic: Podlesie, KoŚciuszki oraz w dzielnicach Łosień, ŁĘka i ZĄbkowice. W tym roku planowane jest rÓwnieŻ wykonanie nowej nawierzchni przy ulicach Ludowej (na odcinku od DĘbskiego do skrzyŻowania z ul. StaroŚcińskĄ) oraz odcinek ulicy Przelotowej.
JeŚli pozwolĄ warunki atmosferyczne roboty zostanĄ podjĘte rÓwnieŻ przy ulicach DĄbrowszczakÓw i ZioŁowej.

Tymczasem w ciĄgu najbliŻszych dwÓch tygodni rozpocznĄ siĘprace przy naprawie chodnika przy Wojska Polskiego 44 oraz remonty drÓg przy Janowskiej, Krasińskiego (przy budynkach nr 29, 33, 36, 39) oraz przy 11 Listopada, Letniej i Konopnickiej. MajĄ byĆ takŻe zlikwidowane zapadliska przy ulicach Dekerta, Napierskiego i Modrzewskiego.

(jada) - Dziennik Zachodni

PS sorry niechcacy wedytowal mi sie post i skasowal - artykul uratowalem ale co pisalem to juz nie pamietam a bylo tego nawet sporo :? tongue.gif
Dejmon
Do tego dresy w uzywanych bmkach i golfach nie beda tak szaleli
[/quote]

ParĘrazy widziaŁem tego typu osobnikÓw jak na peŁnym gazie ciĘli przy palĄcym siĘjuŻ od kilku sekund czerwonym Świetle przez skrzyŻowanie przy Poniatowskiego. Tylko cud sprawiaŁ, Że nikt nie zginĄŁ wtedy na przejŚciu. W moim przekonaniu bezpieczeństwo na drogach zaleŻy przede wszystkim od kultury kierowcÓw, ktÓrzy widzĄc stojĄcĄ przy przejŚciu dla pieszych rzeczonĄ babkĘz zakupami zatrzymujĄ siĘ, umoŻliwiajĄc jej bezpieczne przejŚcie na drugĄ stronĘulicy.

Tak zaciekle walczycie o te ŚwiatŁa jakby ich liczba w mieŚcie ŚwiadczyŁa o jego prestiŻu. A moŻe tak bardzo wam leŻy na sercu temat nocnej iluminacji miasta, Że chcecie osiĄgnĄĆ swÓj cel podstĘpem :wink: :wink:
olo
Tu nie idzie o prestiŻ miasta, sam napisaŁeŚ, Że wszystko zaleŻy od kultury. JeŻeli jej nie ma to sĄ dwa wyjŚcia albo bat albo ograniczenia. A Że bata, w postaci policji, nie ma to pozostajĄ ograniczenia.
TeodorMotor
QUOTE(Dejmon)
...Tak zaciekle walczycie o te ŚwiatŁa...
ZaciekŁoŚĆ walki o ŚwiatŁa od dziŚ bĘdĘmanifestowaŁ zwiĘkszajĄc wielkoŚĆ czcionki i kursywĄ!
JuŻ widzĘ, jak policja wrĘcza mandaty za brak kultury...
TeodorMotor
W GoŁonogu na PiŁsudskiego Pomarańczowe Ludki zrywajĄ asfalt... Pewnie jeszcze w tym tygodniu poŁoŻĄ nowy.
no to wkoncu bedzie sporo remontow tej najwazniejszej trasy w miescie. Ciekawe do jakiego odcinka zrobia no i czy tez na Redenie - tam wiemy ze od dawna lezy i czeka troche nowych kraweznikow
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
TŁum zdesperowanych mieszkańcÓw sparaliŻowaŁ ruch na drodze krajowej

Wtorek, 25 paĹşdziernika 2005r.

Wczoraj o godz. 15 ponad pÓŁtora tysiĄca mieszkańcÓw osiedla Gdańskiego zablokowaŁo WschodniĄ ObwodnicĘGOP na wysokoŚci skrzyŻowania z ul. Konstytucji.

ProtestujĄcy domagali siĘprzeniesienia przystanku autobusowego na tĘsamĄ stronĘautostrady, po ktÓrej jest osiedle. Obecnie dzieci idĄce na autobus, muszĄ przebiegaĆ przez autostradĘ, naraŻajĄc siĘna Śmiertelne niebezpieczeństwo. W tym miejscu zdarzyŁo siĘjuŻ kilka Śmiertelnych wypadkÓw z udziaŁem pieszych.

Gdy wŁadza jest gŁucha

— Blokujemy drogĘ, bo tylko to mam pozostaŁo! Nikt nie chce nas wysŁuchaĆ, nikt z wŁadz miasta nie interesuje siĘ, Że na skrzyŻowaniu ginĄ ludzie! — mÓwi Wojciech Skraba, jeden z uczestnikÓw protestu. — ŚwiatŁa pulsacyjne nic nie pomagajĄ, kierowcy tirÓw nie zwalniajĄ. Sznur ciĘŻarÓwek ciĄgnie siĘnieprzerwanie, tymczasem dzieci jadĄce do szkoŁy muszĄ ryzykowaĆ, przebiegajĄc przed rozpĘdzonymi samochodami.

Zdaniem mieszkańcÓw przez ostatnie 10 lat na skrzyŻowaniu zginĘŁo kilkadziesiĄt osÓb. Ostatni wypadek miaŁ tutaj miejsce w ubiegŁy czwartek. SamochÓd potrĄciŁ 17-letniĄ dziewczynĘ, ktÓra zginĘŁa ma miejscu.

— Gdy stawialiŚmy krzyŻ w miejscu wypadku, mijaŁy nas ciĘŻarÓwki jadĄce z prĘdkoŚciĄ 15O km na godzinĘ— dodaje jeden ze znajomych zabitej uczennicy.

— Moje dziecko niedŁugo pÓjdzie do szkoŁy, domagam siĘbezpieczeństwa dla niego i dla innych osÓb korzystajĄcych z przystanku — mÓwi Teresa Nowak.

Mieszkańcy nie sĄ zgodni, jakie rozwiĄzanie byŁoby najlepsze. Jedni mÓwiĄ o koniecznoŚci zbudowania kŁadki dla pieszych, inni o przejŚciu podziemnym.

— Bezpieczeństwo zapewni jedynie przeniesienie przystanku na drugĄ stronĘosiedla, tak by dzieci nie musiaŁy w ogÓle przekraczaĆ drogo szybkiego ruchu — mÓwi BoŻena Kachnierz. — Dzieci, zwŁaszcza mŁodsze, zawsze bĘdĄ przebiegaĆ przez jezdniĘ, Żeby zdĄŻyĆ na autobus i nie spÓĹşniĆ siĘdo szkoŁy.

Pogadamy w urzĘdzie

Z po godzinie protestu z blokujĄcymi drogĘmieszkańcami spotkaŁ siĘprezydent miasta Jerzy Talkowski.

— Dlaczego nic pan nie zrobiŁ, Żeby na drodze byŁo bezpieczniej? PrzecieŻ to nic nowego, Że ginĄ tu piesi — krzyczeli pod jego adresem mieszkańcy.

— Nie bĘdziemy rozmawiaĆ w takiej atmosferze, zapraszam do siebie do urzĘdu. Porozmawiajmy w spokojnej atmosferze — mÓwiŁ Jerzy Talkowski.

Prezydent powiedziaŁ jednoczeŚnie, Że nie wie nic na temat Śmiertelnych ofiar w tym miejscu i nikt wczeŚniej nie poinformowaŁ go o niebezpiecznym skrzyŻowaniu w mieŚcie.

Protest na kilka godzin sparaliŻowaŁ ruch na krajowej obwodnicy. ChoĆ policja staraŁa siĘrozŁadowaĆ korki, kierujĄc samochody na boczne drogi, przed blokadĄ utknĘŁo kilkadziesiĄt tirÓw. Nie obyŁo siĘbez incydentÓw — w jednej z ciĘŻarÓwek wybito szybĘ.

— Rozumiem tych ludzi, ale nich otoczĄ dom prezydenta i tam protestujĄ. Ja muszĄ zdĄŻyĆ w terminie z towarem do WŁoch i kaŻda godzina jest dla mnie cenna. Z powodu opÓĹşnienia mogĘnawet straciĆ pracĘ— narzekaŁ kierowca jednej z ciĘŻarÓwek, ktÓre utknĘŁy na obwodnicy.

OkoŁo godziny 17.30 mieszkańcy siĘrozeszli. Jutro rano majĄ rozmawiaĆ z prezydentem w magistracie.

Tomasz Bienek - Dziennik Zachodni
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
Wywalczone pieniĄdze
[2005-10-24 13:36:00]

DziĘki staraniom dĄbrowskich wŁadz miasto otrzyma pieniĄdze w ramach ŚrodkÓw z Kontraktu Regionalnego na remont wiaduktu w ciĄgu ulicy Rudnej. Inwestycja ma kosztowaĆ 12 mln zŁ. Gmina otrzyma prawie 11 mln zŁ dofinansowania.
- Wojewoda ŚlĄski nie miaŁ ochoty podpisywaĆ z nami umowy, ale ugiĄŁ siĘpod zdecydowanym stanowiskiem wŁadz miasta – informuje BartŁomiej Szewczyk, naczelnik WydziaŁu Strategii, Rozwoju i Promocji Miasta UM. - WŁadze naszego miasta nie widziaŁy powodu, by gmina DĄbrowa GÓrnicza finansowaŁa z wŁasnego budŻetu budowĘtrasy do Euroterminalu SŁawkowie, ktÓry jest inwestycjĄ strategicznĄ nie tylko regionu ale i państwa.
Jak wyjaŚnia naczelnik ruch pojazdÓw ciĘŻkich na obecnej trasie powoduje, Że droga siĘszybciej dewastuje, co stwarza zagroŻenie dla bezpieczeństwa kierowcÓw.
- Jest ekspertyza techniczna, z ktÓrej jasno wynika, Że wiadukt w obecnym stanie naleŻaŁoby zamknĄĆ dla ruchu pojazdÓw ciĘŻkich – dodaje Szewczyk. (JOK)
Dami7
Na skrzyŻowaniu Alei RÓŻ i LegionÓw znÓw pojawili siĘdŻentelmeni w rÓŻowych wdziankach. Okazuje siĘ, Że wykonawca "zapomniaŁ" obniŻyĆ krawĘŻniki, aby byŁo je Łatwiej pokonywaĆ czy to na wÓzkach, czy to z wÓzkami :)
Przy okazji: kogo jeszcze - tak jak mnie - wq....jĄ ŚwiatŁa na LegionÓw koŁo liceum Żeromskiego? Kiedy na czerwonym stoi kilka pojazdÓw, ktÓre jadĄ w stronĘszpitala, skutecznie zablokowany jest skrĘt w KoŚciuszki. Panowie z MZUM - znowu "lufa" z myŚlenia!
TeodorMotor
Na PiŁsudskiego od Jeta do Kasprzaka jeĹşdzimy jednĄ nitkĄ. Na drugiej Pomarańczowe Ludy kŁadĄ nowĄ nawierzchniĘ.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.