Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe itd.
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Dami7
:)+-->
QUOTE(:))
w koncu cos w tym temacie o sciezkach rowerowych

[quote=CSIR]
W ten sposÓb rowerzysta bĘdzie mÓgŁ w odizolowaniu od ruchu samochodowego dostaĆ siĘpo dobrej jakoŚci asfalcie przeznaczonym tylko dla niego z ZagŁĘbia na teren Jury. CzĘŚĆ trasy jest juŻ gotowa w rejonie Pogorii IV.
[/quote][/quote]
Odizolowanie od ruchu samochodowego widaĆ zwŁaszcza od strony Wojkowic, gdzie na chamca ŁadujĄ siĘsamochodami w drogĘtylko dla rowerÓw i pieszych! Trzeba bĘdzie zaczĄĆ woziĆ ze sobĄ pompkĘ...
pozdrawiam
Co do malowania sŁupÓw to robiĄ to tramwaje ŚlĄskie wiec cudÓw sie nie spodziewam. I dokŁadnie dlatego nie sĄ domalowane do końca - bo ich sprzĘt nie dosiĘga.
:)
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
ZamieniĄ szklane tafle?

Czwartek, 30 czerwca 2005r.

W ciĄgu ulicy Staszica trwajĄ prace przy montaŻu ekranÓw dĹşwiĘkochŁonnych. Po zakończeniu inwestycji odgrodzĄ one narzekajĄcych na ogromne natĘŻenie ruchu i haŁas mieszkańcÓw pobliskich domostw od ul. Katowickiej, ktÓrĄ codziennie przejeŻdŻajĄ tysiĄce samochodÓw na trasie Katowice — KrakÓw.

Obecnie trwajĄ rozwaŻania na temat podwyŻszenia bariery w pewnych miejscach o dodatkowy metr. Swoje uwagi i sugestie majĄ rÓwnieŻ mieszkańcy, ktÓrzy zamiast kolorowego szkŁa woleliby osŁonĘprzezroczystĄ. — ZwrÓcimy siĘz proŚbĄ o opiniĘdo akustyka, ktÓry ustali, czy takie zmiany sĄ moŻliwe. Tafla szkŁa przezroczystego zostanie przesuniĘta z gÓry na dÓŁ. Takie szkŁo jest tańsze, wiĘc powinniŚmy siĘzmieŚciĆ w planowanych wydatkach — wyjaŚnia Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM.

CaŁoŚĆ inwestycji ma kosztowaĆ okoŁo 6 milionÓw zŁ. Jej zakończenie zaplanowano na pierwsze pÓŁrocze przyszŁego roku.

(pas) - Dziennik Zachodni

zakonczenie za rok :shock: to moze maksymalny termin ale bez jaj
pozdrawiam
Jak donosi strona um od dzisiaj trwa remont ul. Idzikowskiego.
bzenek
Ooo... trochĘmnie tu nie byŁo i ile postÓw. Po kolei sprÓbuje nadrobiĆ zaleŁoŚci. Na poczĄtek:

SPRAWA BUDOWY UKŁADU KOMUNIKACYJNEGO W PARKU HALLERA

na samym poczatku zrezygnowano z budowy dojazdu od Al. RÓŻ....[/quote]

Z tym akurat bym siĘzgodziŁ. Musimy pamiĘtaĆ, Że ukŁad byŁ projektowany z uwzglĘdnieniem centum handlowo-rozrywkowego na terenie kortÓw tenisowych. Centrum nie powstaŁo i przy obecnych wŁadzach nie powstanie (tu akurat siĘzgodzĘz prezydentem Talkowskim, ze ten pomysŁ hipermarketu w parku byŁ kretyński). W zwiĄzku ruch powinien byĆ spokojnie obsŁuŻony bez tych zjazdÓw. Wystarczy spojrzeĆ na przewymiarowany parking przy parku wodny - tu na prawdĘnie ma takiegu ruchu.

przede wszystkim najwazniejsza miala byc zupelnie nowa droga biegnaca w przekopie i laczaca sie z ul. Kosciuszki w okolicach skrzyzowania z Dabrowskiego kolo ZUSu i tam tez mialo powstac jakies ciekawe skrzyzowanie wraz z sygnalizacja (ta ostatnia akurat niezbyt tam potrzebna). Miala tez tam powstac jakas atrakcyjna kladka dla pieszych.
A teraz podczas realizacji wyglada na to ze chyba tej nowej drogi do Kosciuszki wcale nie bedzie... ...[/quote]

ByĆ moŻe z powodÓw, o ktÓrych pisaŁem powyŻej droga ta byŁaby zbytkiem. ŚwiatŁa mogŁyby sie przydaĆ bo nie ma moŻliwoŚci poŁĄczenia drogi "parkowej z ulicĄ DĄbrowskiego w jednej linii. MusiaŁoby powstaĆ doŚĆ skomplikowane skrzyŻowanie skŁadajĄce siĘz dwÓch skrzyŻowań. A ile byŁoby wypadkÓw ! Bez ŚwiateŁ nie daŁoby rady.

Mnie Żal tej kŁadki z powodÓw hmm... urbanistyczno-architektonicznych. Świetnie zaprojektowana kŁadka mogŁaby staĆ siĘnowym symbolem DĄbrowy. CoŚ tak jak most ŚwiĘtokrzyski w Warszawie lub Millennium Bridge w Londynie. OczywiŚcie uwzglĘdniajĄc skalĘmiasta i wielkoŚĆ kŁadki. Nowoczesna forma, podŚwietlona w nocy. MoŻe z wkomponowanĄ wieŻĄ widokowĄ... MoŻe kiedyŚ ?

Londyn
http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Un.../photo64059.htm

Warszawa
http://www.mimuw.edu.pl/~walen/zdjecia/img_w6.html

Wiec co to bedzie za uklad komunikacyjny jak zostanie to co bylo.[/quote]

Dobre pytanie. W obecnej sytuacji nazywanie tej inwestycji BudowĄ UkŁadu Komunikacyjnego jest nieco na wyrost.

Mam nadzieje (...) powieksza parking "dla interesantow PZU" dla 4 samochodow laugh.gif obok taxi. W tej chwili wszyscy parkuja na trawie bo 4 miejsca to troche za malo ...[/quote]

Chyba nie. Najprawdopodobniej to juz nie jest teren gminy tylko wŁaŚcicieli budynkÓw przy KrÓlowej Jadwigi. ZwrÓĆ uwagĘ, Że parkowe alejki (prosytopadŁe do KrÓlowej Jadwigi) nie sĄ remontowane do samych blokÓw. Nie sĄ takŻe wymieniane latarnie stojĄce przy tych alejkach w bezpoŚredniej bliskoŚci blokÓw.
bzenek
W sprawie drÓg

[quote=[img]http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
W kolejce do remontu

Czwartek, 16 czerwca 2005r.

Kierowcy przejeŻdŻajĄcy przez miasto majĄ juŻ doŚĆ dziur w jezdniach i utarczek z ubezpieczycielami o wypŁatĘodszkodowań. Mieszkańcy zaŚ nie mogĄ siĘnadziwiĆ, dlaczego nie remontuje siĘrozsypujĄcych chodnikÓw nie tylko w odlegŁych dzielnicach, ale i w centrum.
(...)
Prezydent DĄbrowy GÓrniczej Jerzy Talkowski zapewniŁ, Że nie zapomina o remontach drÓg i chodnikÓw, ale inwestycje te bĘdĄ realizowane w ustalonej kolejnoŚci. Najpierw prace rozpocznĄ siĘna gŁÓwnych ciĄgach. Na bieŻĄce utrzymanie drÓg miasto przeznaczy 1,6 mln zŁ.
(...)
DodaŁ teŻ, Że miasta nie staĆ na ukŁadanie nowych nawierzchni asfaltowych.
— GdybyŚmy mieli 100 mln zŁ na naprawy bieŻĄce to byŚmy wszystko zrobili.
(...)
Brakuje pieniĘdzy na prowadzenie remontÓw kapitalnych drÓg i ich modernizacjĘ. To, co mamy, starcza na bieŻĄce ich utrzymanie.
[/quote][/quote]

To jest jakies chore. Tu brakuje pieniĘdzy, tam brakuje pieniĘdzy, a tam to dopiero brakuje pieniĘdzy...

W takim razie czemu regularnie co roku w budŻecie pozostaje kilkanaŚcie milionÓw zŁotych. Z tego co widaĆ zupeŁnie niepotrzebnych milionÓw. Ja rozumiem, Że moŻna nie umieĆ zarabiaĆ pieniĘdzy, ale Żeby nie umieĆ ich wydawaĆ ??? Przecie w zeszŁym roku mieliŚcie w rĘku 1/4 z tych wymarzonych 100mln, a dwa lata temu byŁo tego chyba 17mln. MoŻe trzeba byŁo postawiĆ to wszystko na drogi. W końcu nic innego nie jest robione. CoŚ niedobrego dzieje siĘw UrzĘdzie Miasta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

W sprawie sŁupÓw na PiŁsudskiego

[quote=rafi]Mnie troche zaskakuje kolejnosc tego malowania. Zamiat jechac po kolei, to oni pomalowali kilka slupow po jednej stronie Pilsudskiego a kilka po drugiej. No i najlepsze jest to, ze slupy zostaly pomalowane (stan na 18.06) do 3/4 wysokosci. A co z gora? Tam nie trzeba malowac? No chyba, ze zwyzka malarzy nie siegala tak wysoko[/quote]

moze gora bedzie na inny kolor albo oszczednosc farby Mam nadzieje ze pomaluja wszystkie i ze do konca [/quote]

[quote=pozdrawiam]Co do malowania sŁupÓw to robiĄ to tramwaje ŚlĄskie wiec cudÓw sie nie spodziewam. I dokŁadnie dlatego nie sĄ domalowane do końca - bo ich sprzĘt nie dosiĘga.[/quote]

Ja tu podejrzewam inne powody. CaŁkiem moŻliwe, Że dÓŁ sŁupa jest wŁasnoŚciĄ i w eksploatacji TramwajÓw ŚlĄskich. Natomiast gÓra i elektryczne wnĘtrznoŚci sĄ wŁasnoŚciĄ miasta w eksploatacji zakŁadu energetycznego. Ja wiem, Że brzmi to groteskowo ale doskonale tŁumaczy to malowanie sŁupÓw do pewnej wysokoŚci. Pewnie dogadanie siĘtych trzech instytucji nie jest mozliwe z NiesŁychanie Bardzo WaŻnych PowodÓw. biggrin.gif
[quote=bzenek] Wystarczy spojrzeĆ na przewymiarowany parking przy parku wodny - tu na prawdĘnie ma takiegu ruchu.
[/quote]

na co dzien nie ma ale jak jest wieksza impreza w hali (no od dawna nie ma takiej wcale) to nawet brakuje miejsc parkingowych pod nemo. A w czasie gieldy przed hala, wszyscy parkuja kolo nemo i na chodnikach bo brakuje miejsc...

[quote=bzenek]Mnie Żal tej kŁadki z powodÓw hmm... urbanistyczno-architektonicznych. Świetnie zaprojektowana kŁadka mogŁaby staĆ siĘnowym symbolem DĄbrowy.  
[/quote]

mnie wlasnie tez zal no chyba ze jednak jakims cudem na koncu ja zbuduja. Ale nie wiem czy jest czego zalowac jesli nie powstanie, bo wlasciwie nigdy nie wiedzielismy jak ma wygldac - tylko tyle za miala byc ciekawa i niby dosc efektowna...

[quote=bzenek]
Wiec co to bedzie za uklad komunikacyjny jak zostanie to co bylo.[/quote]

Dobre pytanie. W obecnej sytuacji nazywanie tej inwestycji BudowĄ UkŁadu Komunikacyjnego jest nieco na wyrost.
[/quote]

no wlasnie to jest tylko remont alejek (lamp i "malej architektury") i ul. Dojazdowej wraz z dobudowaniem 10 m nowej drogi miedzy blokami na Kosciuszki + remont reszty tej drogi. A do tego budowa dziwnej drogi wokol hali - bez dodatkwego polaczenia z Kosciuszki to po to zeby zwiedzac park i podziwiac hale. Do tego ta droga konczy sie teraz w dziwnym miejscu przed nemo - ciekawe co z tym zrobia. Kiedys tam mialo chyba byc rondko i fontanna

[quote=bzenek]
Mam nadzieje (...) powieksza parking "dla interesantow PZU" dla 4 samochodow laugh.gif obok taxi. W tej chwili wszyscy parkuja na trawie bo 4 miejsca to troche za malo ...[/quote]

Chyba nie. Najprawdopodobniej to juz nie jest teren gminy tylko wŁaŚcicieli budynkÓw przy KrÓlowej Jadwigi. ZwrÓĆ uwagĘ, Że parkowe alejki (prosytopadŁe do KrÓlowej Jadwigi) nie sĄ remontowane do samych blokÓw. Nie sĄ takŻe wymieniane latarnie stojĄce przy tych alejkach w bezpoŚredniej bliskoŚci blokÓw.[/quote]

chodzi mi o ten parking najblizej golebnika i placu - ten na pol przedzielony z taxi. Wydaje mi sie ze powinien nalezec do miasta. Nie chodzi mi o ten drugi parking PZU ze szlabanem obok budynku
rafi
A tak w ogole, wracajac do sprawy malowania slupow przez Tramwaje Slaskie, to moim zdaniem troszke sie z tym pospieszyli. Mogli to zrobic w przyszlym roku, albo pod koniec pazdziernika. Juz, oczyma wyobrazni, widze te slupy w czasie jesiennej kampanii wyborczej i po niej. Praca na marne...
w zwiazku z trwajaca juz od dawna budowa i przebudowa kanalizacji w dzielnicy IX tym razem szykuja juz sie utrudnienia w komunikacji na ul. Konopnickiej i ŁĄczacej. Stoi juz wiele zaslonietych znakow z objazdami i uwaga- jedna z ulic na czas (ciekawe jak dlugi) przebudowy z jednokierunkowej zmieni sie w dwukierunkowa - ciekawe jak beda wygladaly mijajace sie ciezarowki i autobusy no i ciekawe czy kazdy kierowca na poczatku sie zorientuje (wyjezdajac z bocznych ulic nie bedzie wiadomo ze ulica stala sie dwukierunkowa i pewnie nikt nie bedzie patrzyl czy cos z lewej jedzie laugh.gif)
TeodorMotor
QUOTE(TeodorMotor (a byŁo to rok temu))
JakiŚ czas temu zadaŁem poprzez stronĘUM pytanie dotyczĄce poziomego znakowania drÓg w naszym mieŚcie. I otrzymaŁem odpowiedĹş:

W odpowiedzi na Pana e-maila w sprawie oznakowania poziomego na skrzyŻowaniach otrzymaliŚmy dzisiaj tj.11 sierpnia 2004r. pismo z WydziaŁu Gospodarki Komunalnej, podpisane przez naczelnika Artura Webera.
W piŚmie czytamy:
...powyŻsza sprawa zostaŁa przedstawiona do porzĄdku obrad Powiatowej Rady ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego 22 lipca 2004r., lecz ze wzglĘdu na brak kworum spowodowanego okresem urlopowym zostaŁa przeŁoŻona na posiedzenie Rady 12 sierpnia 2004r.  
Informujemy jednoczeŚnie, Że po zajĘciu stanowiska przez PowiatowĄ RadĘds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego podjĘte zostanĄ odpowiednie dziaŁania".
Z powaŻaniem
Anna Zubko
Biuro Prasowe UM

Mam wraŻenie, Że sprawa siĘprzeciĄgnie do momentu, aŻ ze wzglĘdu na aurĘ(listopad - marzec) na ulicach i tak bĘdzie gÓwno widaĆ wiĘc porzĄdne malowanie pasÓw nie bĘdzie potrzebne. A w przyszŁym roku znÓw bĘdĄ urlopy i nie bĘdzie kworum.
Ja chcĘdo koryta! GÓwno widaĆ wiĘc gÓwno siĘrobi - no chyba Że siĘjest na urlopie. A kasa leci...

WykrakaŁem, lekko prowadzĄca siĘkobieta, ktÓra za owo prowadzenie pobiera korzyŚci majĄtkowe, ale niekonieczni lub nie zawsze, wykrakaŁem...
QUOTE([IMG)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/IMG]]
Wtorek, 12 lipca 2005r.

ŚcieŻka rowerowa wokÓŁ jeziora Pogoria III prowadzi przez malownicze tereny leŚne. Jej przejechanie nie wymaga zbyt duŻego wysiŁku, dlatego nadaje siĘdoskonale na rodzinne przejaŻdŻki.
Trasa liczy okoŁo siedmiu kilometrÓw i biegnie gŁÓwnie po utwardzonym terenie. Nie brakuje tutaj malowniczych terenÓw, maŁych zatoczek i tarasu widokowego. Po drodze moŻna teŻ odpoczĄĆ na jednej z wielu Ławeczek, ktÓre znajdujĄ siĘwzdŁuŻ szlaku spacerowego. CaŁĄ drogĘw wolnym tempie pokonamy w okoŁo godzinĘ, ale wytrawnym rowerzystom zajmie to znacznie mniej czasu. Nowa trasa rowerowa powstaje takŻe wzdŁuŻ brzegu zalewanego wŁaŚnie zbiornika Pogoria IV i waŁu Czarnej Przemszy.

— ZleciliŚmy juŻ firmie geodezyjnej wytyczenie i naniesienie tych tras na mapĘ. PoprowadzĄ one od mostku w Parku Zielona i dalej koronĄ waŁu rzeki. DostaliŚmy juŻ zgodĘRegionalnego ZarzĄdu Gospodarki Wodnej w Gliwicach. ŚcieŻka poŁĄczy pĘtlĄ drogi wokÓŁ Pogorii III i IV i bĘdzie na caŁej dŁugoŚci oznakowana. Jej ukończenie planujemy jeszcze w okresie wakacyjnym — mÓwi Roman Szopa, naczelnik WydziaŁu Sportu UM.

Po rozstrzygniĘciu przetargu wkrÓtce odnowiona zostanie teŻ infrastruktura juŻ istniejĄcych ŚcieŻek rowerowych wokÓŁ Pogori III. Zaplanowano juŻ prace adaptacyjne i modernizacyjne. Nowe oznaczenia szlakÓw majĄ siĘtakŻe pojawiĆ wokÓŁ Pogorii I i II, gdzie czĘŚĆ z nich pokrywa siĘz trasami PTTK–u.

mialem nadzieje ze stworzenie tych sciezek rowerowych nie bedzie polagalo tylko na oznaczeniu zwyklych sciezek. Kiedy powstana takie super asfaltowe sciezki jak ta po zachodniej stronie Pogorii 4 :?:
Po wschodniej stronei niestety nie bedzie
pozdrawiam
Z tego co wiem to w UM trwajĄ rozmowy na temat remontu i wyciszenia torowiska tramwajowego od merkurego do centrum. Jest to zwiĄzane z tym Że podobno wiekszoŚĆ uszkodzen w bazylice i okolicznych budynkach powstaje w wyniku drgan wywoŁywanych przez tramwaje. Ale jak zwykle nie zapadŁy jeszcze Żadne decyzje.
QUOTE(pozdrawiam)
Z tego co wiem to w UM trwajĄ rozmowy na temat remontu i wyciszenia torowiska tramwajowego od merkurego do centrum.

a wiesz moze do kogo nalezy torowisko i "przejazdy" przez tory tramwajowe :?:
Wiem ze kiedys to bylo wyjasniane i miasto cos tam rozmawialo z tramwajami ale calkowicie zapomnialem co i jak i kto za co odpowiada :oops:
a obecne rozwiazanie z asfaltowaniem tych torow jest tragiczne - co roku asfalt calkowicie sie rozpada i mozna uszkodzic sobie samochodzik. A w tym roku wogole tego nie remontuja. Robiac przejazdy przez tory tramwajowe powinni wziac przyklad z PKP (choc raz biggrin.gif ) i zrobic to z betonu a na nim ta antyposlizgowa guma (jak na przejezdzie na Konopnickiej) Ladnie wyglada rowniez wykonczenie z kostki granitowej. Tak wlasnie robi sie tez z tramwajami w duzych miastach. Jak zrobi sie porzadnie to spokoj na przynajmniej kilkanascie lat i na takich przejazdach nie trzeba nawet zwalniac bo ich nie czuc. No ale zeby tak robic to przydaloby sie wyremontowac wczesniej torowiska ehhhh bo tak to na darmo jak kiedys bedzie trzeba to rozwalac wymieniajc tory

edit
i jeszcze dodam - do wyciszenia mozna zastosowac szyny "plywajace" - takie zrobiono kolo ronda w Katowicach i w wiekszosci tylko takie stosuje sie na zachodzie. Zeby tylko nie zrobili tak jak w centrum Sosnowca - na koniec polozyli taka kostke ktora teraz juz wyglada paskudnie, ciekawe co bedzie za kilka lat heh. Jedynie jesli chce sie zastapic te kamienie i tarwe to betonem i kostka GRANITOWA :!:
rafi
Przypuszczam, ze za sprawe torow musi sie zabrac gmina, bo na Tramwaje Slaskie nie ma co liczyc.
Byle nie bylo tak jak w Gliwicach, gdzie narzekania mieszkancow z ulicy Wieczorka na calodobowy huk spowodowany ruchem tramwajow chciano rozwiazac poprzez:
a) wprowadzenie dodatkowego przystanku, co spowodowalo by spadek predkosci tramwaju
cool.gif ograniczenie predkosci tramwaju na ww odcinku do chyba 10 km/h
c) ograniczenie ilosci kursow
laugh.gif
pozdrawiam
Teraz to juŻ sam nie wiem kto odpowiada za te torowiska. Jeszcze pare miesiĘcy temu sprawa byŁa prosta. Przejazdy i tory naleŻaŁy do tramwajÓw ŚlĄskich ktÓre nie miaŁy pieniĘdzy wiec nic nie robiŁy. Ale na obecnĄ chwile akcje TŚ zostaŁy przejĘte przez gminy GOP w tym przez DG. I dalej to juz nic nie wiadomo bo TŚ nie ma kasy na inwestycje a nasze wŁadze mimo iŻ sĄ teoretycznie wŁaŚcielem czĘŚci majĄtku nie chcĄ dokŁadaĆ do do infrastruktury.
chyba jeszcze gminy nie przejely tylko wyrazily chec przejecia. Z tym przejeciem to nie tak prosto i byly jakies duze problemy z kims za to odpowiedzialnym w Wawie i chyba w tej sprawie dzialal marszalek woj. czy sejmik. Ciekawe co bedzie z Bedzinem i Wojkowicami, ktore nie chcialy. Nie wiem obecnie jak ta sprawa wyglada i na jakim etapie
rafi
Dzis w Gazecie.pl i Metrze ranking najbardziej imprezowych miast w Polsce. Wygrywaja, wiadowmo, Warszawa, Wroclaw, Krakow, ale tekscie pada tez nazwa naszego miasta. Wygralismy w jednej kategorii!! laugh.gif laugh.gif laugh.gif Az mnie duma rozpiera laugh.gif laugh.gif laugh.gif

"OstatniĄ "konkurencjĄ", ktÓra miaŁa wpŁyw na miejsce miasta w rankingu, byŁa cena taksÓwki (taryfa nocna). Po kieszeni nie dostajĄ imprezowicze z Opola, bo pŁacĄ jedynie 1,50 zŁ za kilometr. NajdroŻej jest w DĄbrowie GÓrniczej - bo aŻ 4,50 zŁ za kilometr."
no po prostu :shock:
QUOTE([IMG)
Nowy stary park

Środa, 13 lipca 2005r.

PrzebudowĘParku Hallera rozpoczĘto 29 listopada 2004 roku. Jej koniec zaplanowano na 31 lipca tego roku. Przetarg na przebudowĘwygraŁo dĄbrowskie PrzedsiĘbiorstwo Budownictwa ROGBUD, ktÓre wykona remont nawierzchni alejek oraz ukŁad komunikacyjny do Parku Wodnego i Hali Centrum. Wyremontowany zostanie takŻe tunel w gÓrnej czĘŚci parku, od ulicy Adamieckiego.  

Efekt tych prac moŻna obserwowaĆ juŻ dziŚ. WiĘksza czĘŚĆ alejek zostaŁa wyŁoŻona kostkĄ, inne, poboczne, pokryte Żwirem. PowstaŁy takŻe nowe, m.in. podjazd przylegajĄcy do ŚcieŻki rowerowej.
WartoŚĆ przetargu — czyli caŁej inwestycji — wyniosŁa 6,1 mln zŁ.
— Park byŁ brzydki i zaniedbany, a teraz bĘdĄ nowe uliczki i Ławki. BĘdzie gdzie pÓjŚĆ, a park bĘdzie Ładnie prezentowaŁ miasto — mÓwi Karol Kasza, mieszkaniec DĄbrowy — jedyny minus, to czas tej budowy. Za dŁugo to trwa.

(pk) - Dziennik Zachodni

no efekt jest TRAGICZNY :!: Przejdzcie sie to zobaczyc. Jezeli ktos z UM odbierze to w takim stanie to bedzie chyba jakis przekret po znajomosci :!: Jest tragicznie nierowno, 3/4 wszystkich alejek nadaje sie tylko na rozebranie i polozenie od nowa :!: Nie dosc ze nierowno i z jakimis dziurami (wyglada paskudnie) to co kawalek sie zapada. Ciekawe jak teraz sie tak zapada to co bedzie za kilka lat. Do tego osobne alejki lacza sie ze soba nie na jednym poziomie ale o 2-3 cm wyzej/nizej.
W tym tempie to na pewno nie zdaza. No i wogole nawet nie zaczeli odcinka w strone centrum. Tak samo nic nie zrobili z jednymi i drugimi schodami kolo nemo. Co to wogole ma byc :evil: Jacys totalni amatorzy
A lawki juz dowiezli i mozna je zobaczyc zlozone razem - nawet fajne, tylko w calkiem innym stylu sa lampy. A te lawki to pewnie zaraz jakies dresy zniszcza albo ktos sobie wezmie kolo domu bo fajne
juz jest zamontowana czesc sygnalizatorow na skrzyzowaniu DK94 i ul.Zakawie.
Ciekawe jak tez ostatecznie bedzie wygladalo skrzyzowanie Al. RÓŻ/ Legionow. Widac juz ze na pewno bedzie dodatkowy pas do skretu w lewo (od Zagorza) i dodatkowy pas do skretu w prawo z DK94 - od Reala. Bardzo tez przydalby sie dodatkowy pas do skretu w prawo z Al. RÓŻ na LegionÓw. Powstaja tez nowe chodniki i pewnie tez zostana przesuniete stare.
no niezle dopiero teraz rozstrzygniety przetarg na "BieŻĄce utrzymanie sieci drÓg wraz z obiektami inŻynierskimi na terenie Gminy DĄbrowa GÓrnicza rozumianych jako pas drogowy w stanie zdolnym do bezpiecznego uŻytkowania –zad.A w dzielnicach : Centrum, GoŁonÓg, Stara DĄbrowa, Marianki, Ratanice, Korzeniec".
Byla tylko jedna oferta. Juz takie cos byla wiele miesiecy temu rozstrzygniete. Chyba jakies protesty i powtorki
buehehehe pisalem tutaj ze tak bedzie laugh.gif i ze jakies protesty beda to bylo tez pewne - wstawia zakaz ruchu i dalej bedzie tylko jedna ulica Dojazdowa - ekstra uklad komunikacyjny laugh.gif
Wreszcie napisali o tym najwazniejszym planowanym polaczeniu ktorego nie buduja a o ktorym pisalem kilka razy

QUOTE([IMG)
WalczĄ o spokÓj

Wtorek, 2 sierpnia 2005r.

Kilka tygodni temu zakończono kolejny etap budowy drÓg dojazdowych do aquaparku i Hali Widowiskowo-Sportowej. Od tego momentu mieszkańcy okolicznych blokÓw przy ul. KoŚciuszki bojĄ siĘo wŁasne Życie.

Ludzie twierdzĄ, Że kiedyŚ dojdzie tu do tragedii, bo nie mogĄ spokojnie przejŚĆ na drugĄ stronĘulicy. Wprost z klatek schodowych wychodzĄ pod koŁa rozpĘdzonych samochodÓw, a kierowcy bez wyobraĹşni urzĄdzajĄ sobie slalomy miĘdzy przechodniami.

Spaliny i rajdowcy

Wjazd na teren Parku Hallera i dojazd do obiektÓw sportowych przewidziano zmodernizowanĄ ul. DojazdowĄ oraz nowĄ drogĄ, zaprojektowanĄ miĘdzy kilkoma wieŻowcami przy ul. KoŚciuszki. Lokatorzy tych blokÓw nie kryjĄ Żalu i oburzenia, Że trasa prowadzĄca do parkingÓw przed halĄ i aquaparkiem przebiega przez Środek osiedla. Przebudowa caŁego ukŁadu komunikacyjnego pozbawiŁa ich ostatnich ostoi spokoju i zieleni.

— W weekendy przejeŻdŻajĄ tĘdy setki samochodÓw, a my musimy uwaŻaĆ, Żeby nie wpaŚĆ pod koŁa rozpĘdzonych wozÓw. Dzieci z koniecznoŚci bawiĄ siĘi jeŻdŻĄ rowerami tĄ zatŁoczonĄ ulicĄ. HaŁas i zgieŁk w trakcie imprez w hali i aquaparku jest ogromny. To wszystko obniŻa wartoŚĆ naszych mieszkań. TrzĘsĄ siĘpo prostu Ściany i szyby w oknach. Zabiera nam siĘwszystko bez konsultacji. BĘdziemy interweniowaĆ w magistracie kolejny raz, ale jak do tej pory nasze skargi nie przynoszĄ Żadnych efektÓw — mÓwi Iwona GÓrska.

W osiedlu zlikwidowano juŻ Ławki i skwery, a teraz tuŻ pod oknami blokÓw ma powstaĆ kolejny parking, na budowĘktÓrego mieszkańcy stanowczo nie wyraŻajĄ zgody.
— ChcĄ nam zabraĆ koŁo bloku 33 kolejny plac zabaw i zamieniĆ w betonowy parking. Tak nie moŻe byĆ, bo znÓw bĘdzie tam idealne miejsce do spotkań dla pijanych wyrostkÓw — denerwujĄ siĘmieszkańcy.

Droga tylko awaryjna

Z pierwotnych planÓw budowy i dokumentacji projektowej jasno wynikaŁo, Że droga miĘdzy blokami miaŁa powstaĆ tylko na wypadek zagroŻeń i koniecznoŚci ewakuacji obu obiektÓw rekreacyjnych. Przejazd miaŁ wiĘc byĆ na co dzień zamkniĘty. StaŁo siĘjednak inaczej.

Zapewniano nas, Że gŁÓwna droga dojazdowa do hali i aquaparku prowadziĆ bĘdzie koŁo budynku byŁego UrzĘdu Miejskiego przy ulicy KoŚciuszki 25 — mÓwiĄ dĄbrowianie.

Ich zdaniem najlepszym wyjŚciem w tej sytuacji byŁaby budowa drogi dojazdowej zupeŁnie w innym miejscu. Od strony ulicy KrÓlowej Jadwigi.

— Tam trzeba poŚwiĘciĆ okoŁo 60 metrÓw parku, ale nikt tego nie odczuje, bo nie ma w pobliŻu blokÓw. Wyjazd prowadziŁby wprost na ulicĘ, a w razie kŁopotÓw mogŁyby tam stanĄĆ ekrany dĹşwiĘkochŁonne — proponujĄ lokatorzy, ktÓrzy obawiajĄ siĘ, Że kolejna droga dojazdowa powstanie znÓw koŁo ich mieszkań.

BĘdĄ ograniczenia

Jak dowiedzieliŚmy siĘw dĄbrowskim magistracie inwestycja w rejonie blokÓw przy ul KoŚciuszki nie jest jeszcze zakończona i nie wprowadzono tam na razie Żadnych ograniczeń. Docelowo mogĄ siĘpojawiĆ progi zwalniajĄce albo ograniczenie prĘdkoŚci.

— Na razie nie wiemy jeszcze, jakie rozwiĄzanie wybierzemy. Progi zwalniajĄce podczas przejeŻdŻania samochodÓw teŻ powodujĄ haŁas. ByĆ moŻe zdecydujemy siĘwiĘc na ograniczenie prĘdkoŚci, a teren bĘdzie kontrolowany przez straŻnikÓw miejskich — wyjaŚnia Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM.

Dodaje teŻ, Że budowa nowego parkingu dla mieszkańcÓw powinna pomÓc w zmniejszeniu uciĄŻliwoŚci, bo nie trzeba bĘdzie zostawiaĆ pojazdÓw przy ulicy, a jazda tamtĘdy bĘdzie bezpieczniejsza. Zaprzecza natomiast, Że bĘdzie tam budowana kolejna droga.

— W pobliŻu przedszkola przebiega trakt pieszy, ktÓry bĘdzie caŁkowicie odnowiony. Nowa droga byŁaby w tym miejscu nieporozumieniem — wyjaŚnia.

Tańszym kosztem

PoczĄtkowo przebudowa caŁego ukŁadu komunikacyjnego w Parku Hallera miaŁa kosztowaĆ 17 mln zŁ, ale wydatki zmniejszono. Kredyt zaciĄgniĘty w GÓrnoŚlĄskim Banku Gospodarczym wyniesie o prawie poŁowĘmniej, bo tylko 9,5 miliona zŁ. SpŁacany bĘdzie w latach 2005-2007, a dodatkowo ustanowiona zostaŁa na nim hipoteka na majĄtku gminnym (Park Zielona). Prace obejmujĄ m.in. modernizacjĘsieci oŚwietlenia parkowego, kanalizacji deszczowej oraz przebudowĘuzbrojenia podziemnego.

PowiedziaŁa nam

Wanda Cieplak, mieszkanka osiedla przy ul. KoŚciuszki

Tutaj mieszka sporo starszych, schorowanych ludzi, ktÓrzy teraz zmuszeni sĄ kluczyĆ miĘdzy samochodami. Mamy w pobliŻu kiosk i sklepik, ale bezpieczne dojŚcie do nich graniczy z cudem. Kierowcy pĘdzĄ jak szaleni. Nie zamontowano na nowej drodze ani progu zwalniajĄcego, ani nie ograniczono prĘdkoŚci. PrzeŻywamy prawdziwy horror, a nikt nie stara siĘzrozumieĆ naszych problemÓw i jakoŚ nam pomÓc.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
to wszystko jest bardzo dziwne. W przetragu bylo co innego a potem buduja co innego. Zrezygnowali z tej drogi, do tego nie robia wogole parku od strony centrum, jak tez wogole nie remontuja schodow kolo Nemo... A do tego wszystkiego alejki mialy byc asfaltowe a sa z kostki. Pomijam juz tragiczne i amatorskie wykonanie (alejki nie dosc ze nierowne to juz sie zapadaja).
Ciekawe jak straz miejska ma pilnowac przestrezgania predkosci laugh.gif -chyba ze postawia tam fotoradary bo inaczej sraz miejska nie ma zadnych praw - moznaby pojechac tam setka i im pomachac laugh.gif
A wokol kazdego bloku w naszym cudownym miescie powinien byc przynajmniej kilometr lasu biggrin.gif
bedziemy mieli nowa ulice:
"WszczĘcie postĘpowania na zadanie pn.: Opracowanie dokumentacji projektowej dla budowy ul. Wakacyjnej wraz z jej odwodnieniem oraz budowĄ oŚwietlenia ulicznego w DĄbrowie GÓrniczej"

w planie miasta mam ja w spisie ulic a nie ma jej zaznaczonej na samym planie. Chyba bedzie gdzies w Strzemieszycach za Saint Gobain ale nazwa wskazywalaby ze powinnaa raczej byc w okolicy zbiornikow wodnych czy pustynii heh tongue.gif
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
Kolejna ŚcieŻka rowerowa
[2005-08-10 14:02:17]

JuŻ w przyszŁym tygodniu rozpocznĄ siĘprace przy uruchamianiu kolejnej ŚcieŻki rowerowej w DĄbrowie GÓrniczej.  
BĘdzie ona przebiegaĆ od mostku w Parku Zielona, wzdŁuŻ waŁu nad rzekĄ, przy ulicy Letniej w kierunku istniejĄcej juŻ ŚcieŻki rowerowej, okalajĄcej PogoriĘIII. Nowa trasa rowerowa ma byĆ gotowa jeszcze w sierpniu.
- Kilka dni temu otrzymaliŚmy koniecznĄ zgodĘwŁaŚciciela terenu – Rejonowego ZarzĄdu Gospodarki Wodnej w Gliwicach na wykorzystanie waŁu – wyjaŚniŁ Roman Szopa, naczelnik WydziaŁu Sportu, Rekreacji i Turystyki.
Jak dodaje naczelnik, ŚcieŻka bĘdzie miaŁa dŁugoŚĆ 1,7 km i umoŻliwi turystom poŁĄczenie z wszystkimi istniejĄcymi juŻ trasami wokÓŁ kompleksu Pogorii.  
Naczelnik zapewnia, Że miasto chce utworzyĆ nastĘpne ŚcieŻki rowerowe m.in. w kierunku BŁĘdowa i SŁawkowa.  
-We wrzeŚniu powinniŚmy zakończyĆ prace dokumentacyjne zwiĄzane z tym przedsiĘwziĘciem – mÓwi Szopa.  
(JOK)
TeodorMotor
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
... istniejĄcej juŻ ŚcieŻki rowerowej, okalajĄcej PogoriĘIII...

Ja bym siĘbaŁ nazwaĆ te dziury dookoŁa PIII ŚcieŻkĄ rowerowĄ. Wiem, czepiam siĘ. No takie bydle ze mnie jest, i juŻ.

SwojĄ drogĄ, bym bardzo chciaŁ, aby te plany ziŚciŁy siĘ. I Żeby ten nowy odcinek byŁ tak dobry, jak nowa trasa rowerowa przy PIV.
jak robili sciezke wokol III to bylo od razu wiadomo ze tak bedzie bo od razu sie rozsypywala a do tego bylo wtedy pelno zwirku po ktorym sie fatalnie jezdzilo. Wtedy tez podobno ekolodzy nie chcieli sciezki asfaltowej i pieniadze wydano na darmo
rafi
Juz jakis czas temu, przy ulicy Granicznej, na wysokosci KM Policji zostaly ustawione zestawy donic/klombow z kwiatami w liczbie sztuk 3 (klombow, a nie kwiatow wink.gif). Poprzez ten zabieg, rejon ten wyglada troszke lepiej, jednak boisko i okolice w dalszym ciagu strasza ludzi.
mam nadzieje ze kiedys na miejscu tego boiska (Pilsudkiego/Graniczna)stanie jakis fajny budynek - miejsce teraz atrakcyjne. Podobnie jest miejsce na wielki budynek na roku Granicznej i Al Zaglebia Dabrowskiego.
Ale obecnie okolice CA najbardziej szpeca te garaze za komenda
rafi
Jesli nie budynek, to napewno jakis ciekawy skwerek moglby sie tam znalezc. Tylko, o ile mi sie dobrze wydaje, boisko to wciaz jest uzytkowane przez uczniow ekonomika.
na Pilsudkiego w Golonogu (okolice Kaczora i PKM) od pewnego czasu wstawiane sa nowe krawezniki - pewnie dlatego ze bedzie nowa nawierzchnia. Z tego zawsze trzeba sie cieszyc ale ciekawi mnie kto i na jakiej podstawie decyduje o wyborze drogi do remontu. Na pewno znalazlyby sie odcinki Pilsudskiego w o wiele gorszym stanie. Ale dobrze ze wreszcie jakis remont w tym roku...
Do tego jest budowany chyba nowy dojazd do Parkridge.

A teraz znowu o nowych sciezkach rowerowych:

QUOTE([IMG)
http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/IMG]]
PowstanĄ nowe ŚcieŻki rowerowe w DĄbrowie GÓrniczej  

maszm 12-08-2005 , ostatnia aktualizacja 12-08-2005 22:06

W mieŚcie jest obecnie tylko jedna oznakowana ŚcieŻka rowerowa. W magistracie zapewniajĄ, Że wkrÓtce to siĘzmieni. Jeszcze w tym roku powstanie kolejna, a w przyszŁym roku caŁa sieĆ.

Jedyna istniejĄca w mieŚcie profesjonalna ŚcieŻka rowerowa okrĄŻa zalew Pogoria III i ma 7 km dŁugoŚci. RowerzyŚci nie majĄ wiĘc za wiele miejsca przeznaczonego do jazdy. JuŻ w przyszŁym tygodniu rozpocznĄ siĘprace przy uruchomieniu kolejnej rowerowej trasy. BĘdzie biegŁa od mostku w parku Zielona po usypanym wale wzdŁuŻ Czarnej Przemszy i ŁĄczyĆ siĘbĘdzie z tĄ okalajĄcĄ PogoriĘ. - ŚcieŻka powinna byĆ gotowa na poczĄtku wrzeŚnia - mÓwi Roman Szopa z dĄbrowskiego magistratu.Do zrobienia pozostaŁo niewiele, bo nowa ŚcieŻka bĘdzie trasĄ terenowĄ. - Miejscami zostanie wykarczowana roŚlinnoŚĆ, a nawierzchnia bĘdzie podsypana tŁuczniem - mÓwi Szopa.

ŁĄczna dŁugoŚĆ rowerowych traktÓw w mieŚcie nie zwiĘkszy siĘimponujĄco, bo nowa ŚcieŻka bĘdzie miaŁa jedynie 1,7 km. W urzĘdzie obiecujĄ jednak, Że to dopiero poczĄtek. Prawdziwy przeŁom zapowiadajĄ na przyszŁy rok. - Planujemy budowĘsieci ŚcieŻek w caŁej gminie - zapewnia Szopa.  

Jeszcze w tym roku rowerowe trakty zostanĄ wytyczone na papierze, roboty terenowe ruszĄ w przyszŁym. Plany zakŁadajĄ powstanie nowych tras o dŁugoŚci ok. 30 km, prowadzĄcych m.in. w stronĘBŁĘdowa i SŁawkowa.

Po pierwsze w artykule zapomina sie o zdecydowanie najlepszej obecnie sciezce - po poludniowej i zachodniej stronie Pogorii IV.

A za takie nowe sciezki "terenowe" posypane tluczniem to ja dziekuje i nie bede za duzo korzystal :!: Po czyms takim sie fatalnie jezdzi, juz lepsza nawet sama ubita ziemia. Czekam na prawdziwe sciezki asfaltowe
QUOTE(rafi)
Jesli nie budynek, to napewno jakis ciekawy skwerek moglby sie tam znalezc. Tylko, o ile mi sie dobrze wydaje, boisko to wciaz jest uzytkowane przez uczniow ekonomika.

ja tam od wielu lat nikogo na tym boisku nie widzalem - zeszta co to za boisko, nie ma tam nic poza asfaltem, nawet ogrodzenia
rafi
No ja tam nie tak znowu dawno temu widzialem cwiczaca mlodziez. Wszystko pewno zalezy od tego, co sobie wymysli nauczyciel lub tez od tego, czy jest akurat miejsce na sali gimnastycznej :)
A swoja droga, to chyba troche krepujace, wyginac sie, gdy wkolo kupa ludzi podaza do CA lub na targ i sie podsmiewa pod nosem wink.gif
Bathurst
:) napisaŁ
na Pilsudkiego w Golonogu (okolice Kaczora i PKM) od pewnego czasu wstawiane sa nowe krawezniki - pewnie dlatego ze bedzie nowa nawierzchnia. Z tego zawsze trzeba sie cieszyc

Na pewno siĘtrzeba cieszyĆ. Natomiast martwiĆ trzeba siĘze stanu nawierzchni pobliskiej ulicy Sadowej oraz otoczenia. Niestety ale jezdnie, chodniki i parking przed "Kaczorem" pozostawia wiele do Życzenia
Po pierwsze w artykule zapomina sie o zdecydowanie najlepszej obecnie sciezce - po poludniowej i zachodniej stronie Pogorii IV.

Warto dodaĆ Że nad wschodnim brzegiem P$ teŻ powstaje ŚcieŻka rowerowa - jest juŻ przygotowany podkŁad pod asfalt, niestety niespodziewanie kończy siĘ, czego doswiadczyŁem :shock:
QUOTE(Bathurst)
Warto dodaĆ Że nad wschodnim brzegiem P$ teŻ powstaje ŚcieŻka rowerowa - jest juŻ przygotowany podkŁad pod asfalt, niestety niespodziewanie kończy siĘ, czego doswiadczyŁem  :shock:

niestety wyglada na to ze sciezka bedzie tylko od poludnia i zachodu i nie bedzie mozna okrazyc nia nowego zbiornika sad.gif
od wschodu widac ze buduja tylko sciezke wzdluz kanalu laczacego Trzebyczke ze zbiornikiem. Myslalem ze juz ja zrobili - zwir byl juz bardzo dawno temu i jechalo sie po nim fatalnie i lepiej bylo na jej koncu przedzierac sie potem do swiata przez piaski, krzaki i drzewka niz wraac nia z powrotem laugh.gif

A jak sciezka wokol Pogorii III jest "profesjonalna" to wiadomo czego mozna sie spodziewac po nowych sciezkach :evil:
Ciekawe kto bedzie "budowal" sciezke wzdluz Przemszy bo przetargu na to nie bylo. A takim sposobem tworzenia sciezek moge sam Wam "zbudowac" i 200 km sciezek za darmo. Wyrysuje wszystko pieknie na mapie, znakow nie bedzie (bo i tak ukradna) i bedzie sie jezdzilo po samej ziemi 10000 razy lepiej niz po tym "tluczniu" pomyslodawcow laugh.gif
Dejmon
DokŁadnie. Ten ich tŁuczeń to poroniony pomysŁ. JeŚli majĄ robiĆ ŚcieŻki rowerowe przy jego uŻyciu, niech lepiej nic nie robiĄ. KaŻdy kogo znam i kto Śmiga na rowerze wokÓŁ PIII, twierdzi, Że jeĹşdzi siĘpo tym beznadziejnie. Nie doŚĆ, Że boli tyŁek, to jak jeszcze siĘma opony z cienkim bieŻnikiem, o "kapcia" wcale nietrudno :?. ParafrazujĄc znane powiedzenie:

[size=24]
TŁUCZNIOWI MÓWIMY ZDECYDOWANE "NIE"!!!

Asfalt rzĄdzi! biggrin.gif
tak jak myslelismy remont skrzyzowania zawiera sie w przebudowie ukladu w parku. A ja pisalem ze tempo robot na to wskazuje i ta przebudowa skrzyzowania potrwa jeszcze miesiac laugh.gif Ta firma mnie rozwala - nie dosc ze robia tragicznie to jeszcze w takim tempie.
No i tak jak wygladalo nie bedzie dodatkowego pasa do skretu z Al.Roz (od dolu) na Legionow - a to jest bardzo potrzebne bo na prawym pasie robia sie korki tworzone wlasnie przez skrecajacych i trzeba za nimi stac zeby dostac sie na DK94 na Katowice albo wpychac sie potem z lewego pasa w prawo

QUOTE([IMG)

BŁoto sĄsiadÓw?

Wtorek, 16 sierpnia 2005r.

W ramach inwestycji pod nazwĄ „Przebudowa ukŁadu komunikacyjnego wraz z uzbrojeniem w Parku Hallera” firma Rogbud rozpoczĘŁa przebudowĘjednego z najbardziej obciĄŻonych ruchem skrzyŻowań u zbiegu alei RÓŻ, ul. LegionÓw Polskich oraz biegnĄcej od strony Sosnowca ul. Braci Mieroszewskich.
Obok pasÓw na jezdni powstaje takŻe nowy chodnik. KŁopto w tym, Że kończy siĘjednak dokŁadnie na granicy obu miast, a piesi z brukowej kostki wchodzĄ wprost w dziury i bŁoto.

Na skrzyŻowaniu powstajĄ dwie nowe nawierzchnie do skrĘtÓw. Pierwsza z nich uŁatwi kierowcom jadĄcym od strony ZagÓrza zjazd w kierunku osiedla Mydlice, Szpitala Miejskiego i BĘdzina.
Druga budowana jest dla samochodÓw zjeŻdŻajĄcych z trasy szybkiego ruchu od strony Krakowa i pozwoli na pŁynnĄ jazdĘw dÓŁ alei RÓŻ, do centrum i GoŁonoga.
Po zakończeniu prac zmieniona zostanie teŻ czĘstotliwoŚĆ zmiany sygnalizacji Świetlnej.
— NatĘŻenie ruchu na skrzyŻowaniu, szczegÓlnie w godzinach popoŁudniowych, jest bardzo duŻe i stĄd decyzja o wybudowaniu nowych zjazdÓw, ktÓre sprawiĄ, Że przejazd powinien byĆ Łatwiejszy. PogŁĘbiliŚmy teren o metr, a caŁoŚĆ zostanie uzupeŁniona kilkoma warstwami wzmacniajĄcymi, miĘdzy innymi ze specjalnymi wŁÓknami. Wszystko to po, by nie odksztaŁcaŁ siĘasfalt, ktÓrego warstwa i tak bĘdzie doŚĆ gruba, bo aŻ dwudziestocentymetrowa — wyjaŚnia Marcin StanisŁawski, kierownik prac budowlanych.
Kierowcy muszĄ siĘuzbroiĆ w cierpliwoŚĆ, bo obecnie zamkniĘte sĄ dwa pasy ruchu i samochody na skrzyŻowanie wjeŻdŻajĄ sznurkiem. Prace remontowe potrwajĄ jeszcze okoŁo czterech tygodni i majĄ siĘzakończyĆ 10 wrzeŚnia.

RÓwnoczeŚnie obok skrzyŻowania uŁoŻono juŻ nowy chodnik z kostki brukowej. W kierunku ZagÓrza moŻna nim jednak dojŚĆ tylko do wiaduktu i tablicy informacyjnej z napisem DĄbrowa GÓrnicza. KaŻdy, kto chciaŁby pÓjŚĆ dalej w kierunku ul. Starocmentarnej i Braci Mieroszewskich musi brnĄĆ przez wertepy i bŁoto.
Jak dowiedzieliŚmy siĘw firmie Rogbud, prace projektowe obejmowaŁy tylko zakres prac, zlecony przez miasto. Nic nie wiadomo natomiast na temat ewentualnego porozumienia z Sosnowcem, by inwestycja mogŁa zostaĆ rozszerzona na grunty sĄsiedniego miasta.
Jak podkreŚla Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych dĄbrowskiego UM, przebudowa skrzyŻowania prowadzona jest w ramach zmiany caŁego ukŁadu komunikacyjnego w Parku Hallera i najprawdopodobniej nie byŁa konsultowana z Sosnowcem.
— W tym przypadku inwestycja obejmuje okreŚlony zakres prac na terenie DĄbrowy GÓrniczej, zgodnie z wytycznymi projektu. KaŻde miasto ma swoje plany inwestycyjne i trudno powiedzieĆ, czy akurat budowa chodnika w tym miejscu zostaŁaby ujĘta przez wŁadze Sosnowca. Tak dzieje siĘjednak czĘsto, Że jedna inwestycja jest kończona i wtedy druga strona rozwaŻa moŻliwoŚĆ ewentualnego przeprowadzenia dalszych prac — wyjaŚnia.
Grzegorz DĄbrowski, rzecznik prasowy sosnowieckiego magistratu, potwierdza Że w tej sprawie nie doszŁo do Żadnych konsultacji.
— Nie wiedzieliŚmy w ogÓle, Że taka inwestycja jest w DĄbrowie GÓrniczej prowadzona. Miasto nie zwrÓciŁo siĘdo nas z Żadnym wnioskiem, by ewentualnie uzgodniĆ moŻliwoŚĆ jej wspÓŁfinansowania i dokończenia jej na terenie Sosnowca. W tym przypadku chodzi o niezbyt dŁugi kawaŁek chodnika, wiĘc pewnie bĘdzie uwzglĘdniony przez nas w planach budowlanych w najbliŻszym czasie.

wlasciwie nic nowego bo problemy znane. Ciekawe jest to ze zostalo zmarnowane kilkaset tysiecy na przejscie na Redenie a teraz wszystko bedzie trzeba niszczyc i od nowa. Wiec ciekawe kto robil projekt poprzedniego remontu i dlaczego za to nie odpowiada...
QUOTE([IMG)
Po kostki w wodzie

Środa, 17 sierpnia 2005r.

Kilka dni temu nieremontowane od dawna przejŚcie podziemne pod rondem przy ul. Adamieckiego, KrÓlowej Jadwigi i alei RÓŻ znalazŁo siĘpod wodĄ. Jak twierdzĄ mieszkańcy, niedroŻna kanalizacja nie jest w stanie szybko odprowadziĆ nadmiaru opadÓw.

Lokatorzy okolicznych blokÓw podkreŚlajĄ, Że taka sytuacja zdarza siĘczasami nawet kilka razy w miesiĄcu. Ostatnio coraz czĘŚciej, bo deszcz pada prawie bez przerwy.
— Nie moŻna tĘdy przejŚĆ suchĄ nogĄ. Wystarczy, Że trochĘdŁuŻej popada i przejŚcie jest caŁkowicie zalane. Zaraz przy zejŚciu ze schodÓw jest prÓg i czĘsto woda siĘga tu kilkunastu centymetrÓw, zbierajĄc siĘwŁaŚnie przy nim. Jak w takiej sytuacji moŻna bezpiecznie przejŚĆ na drugĄ stronĘulicy? Trzeba biegaĆ gÓrĄ, kluczĄc miĘdzy pĘdzĄcymi samochodami. A wystarczyŁoby nadbudowaĆ zadaszonĄ wiatĘ. TakĄ, jakie stawia siĘteraz przy powstajĄcych nowych przejŚciach — stwierdza Maria Łukasik.
Mieszkańcy podkreŚlajĄ, Że wielokrotnie zgŁaszali juŻ ten problem w magistracie, ale na razie bez efektu.
— Gdyby byŁy to sporadyczne przypadki, to moŻna by machnĄĆ rĘkĄ. Jednak w tym przypadku, stojĄca w przejŚciu po kilka dni woda utrudnia wszystkim Życie. MŁodzi jeszcze jakoŚ sobie radzĄ, ale osoby starsze, czy matki z maŁymi dzieĆmi nie majĄ po prostu ktÓrĘdy przejŚĆ. Podobna sytuacja jest pod wiaduktem przy ulicy Wojska Polskiego, gdzie po deszczu nie mogĄ przejechaĆ nawet samochody – denerwuje siĘStanisŁaw Kowalski.

Na razie miasto nie ujĘŁo w planach remontowych ani przejŚcia przy ul. Adamieckiego, ani skrzyŻowania pod wiaduktem przy ul. Wojska Polskiego. Zdaniem Artura Webera, naczelnika WydziaŁu Gospodarki Komunalnej UM, jeŚli opady deszczu sĄ bardzo intensywne, pod wodĄ znajdujĄ siĘtakŻe inne przejŚcia podziemne i generalnie wszystko zaleŻy od aury.
— To nie jest problem tylko tego jednego przejŚcia podziemnego, bo kiedy deszcze sĄ ulewne, to zalewane jest takŻe na przykŁad przejŚcie w centrum miasta. Woda zazwyczaj szybko jednak ustĘpuje i na bieŻĄco usuwane sĄ wszelkie niedogodnoŚci — podkreŚla.
Potwierdza to rÓwnieŻ Marcin Konrad, kierownik referatu remontÓw w Wydziale Gospodarki Komunalnej UM.
— W przypadku wiaduktu i tego przejŚcia od dawna nie mieliŚmy wiĘkszych problemÓw. Przy ulicy Wojska Polskiego udroŻniona zostaŁa kanalizacja i wyciĘto korzenie drzew, ktÓre mogŁy jĄ blokowaĆ. Przy ul. Adamieckiego mieliŚmy ostatnio zgŁoszone zalanie, ale PrzedsiĘbiorstwo WodociĄgÓw i Kanalizacji szybko wypompowaŁo wodĘ. Administrator przejŚcia oczyŚciŁ kraty Ściekowe i nie powinno byĆ juŻ problemÓw — podkreŚla.

W opinii Marcina Konrada w pierwszej kolejnoŚci musi zostaĆ wyremontowane przejŚcie podziemne przy ul. Reymonta. Tam rÓŻnica poziomÓw sprawia, Że ulewne deszcze sĄ jeszcze bardziej kŁopotliwe.
— Trzeba pomyŚleĆ o zamontowaniu pomp odwadniajĄcych, bo dotychczasowe rozwiĄzania nie pomagajĄ. TrwajĄ prace projektowe, ktÓre zakończĄ siĘza kilka miesiĘcy, a przejŚcie powinno zostaĆ wyremontowane w przyszŁym roku — wyjaŚnia.
BĘdzie to juŻ kolejny remont tego przejŚcia, bo caŁkiem niedawno na Ścianach i na schodach pojawiŁy siĘpŁytki. PodŁoŻe zostaŁo wybrukowane, a caŁoŚĆ zabezpieczono przed zalewaniem, kosztem kilkuset tysiĘcy zŁ.

rafi
No nie do konca zmarnowane. Bo przeciez zadaszenia, jak i elewacja scian oraz zadaszenia nie bedzie raczej rozbierana.
Co sie zas tyczy przejscia kolo Merkurego, to rzeczywiscie jest tragiczne. Syf straszny. Swego czasu (gdzies w czerwcu) przez okolo tydzien (!) nie dzialalo oswietlenie w czesci prowadzacej do Parku Hallera. Szlo sie w calkowitej ciemnosci. Wyglada wiec na to, ze "Administrator" przejscia zaglada tam tylko w przypadku jakiegos zgloszenia. Z wlasnej woli juz niekoniecznie.
Dejmon
Kilka fotek z remontu skrzyŻowania z Alei RÓŻ.

Widok od strony Reala w kierunku LegionÓw Polskich. Utworzenie nowego pasa dla jadĄcych w prawo to dobry pomysŁ.

Widok od strony ZagÓrza na AlejĘRÓŻ. Czy na pasie zieleni oddzielajĄcym jezdnie jest robiony pas dla skrĘcajĄcych w lewo w ulicĘLegionÓw Polskich???

I opisany w artykule Ślepy chodnik z kostki brukowej kończĄcy siĘrÓwno z tablicĄ z nazwĄ miasta :)

QUOTE(Dejmon)
Czy na pasie zieleni oddzielajĄcym jezdnie jest robiony pas dla skrĘcajĄcych w lewo w ulicĘLegionÓw Polskich???

tak

Fajnie ze daja porzadne granitowe krawezniki ktore beda sluzyly wieki :!:

A z tym chodnikiem to autor sobie szukal sensacji w sezonie ogorkowym laugh.gif To nie jest tak ze go po stronie Sosnowca nie ma wcale, tylko ze jest tak bardzo zniszczony. Jakby nie bylo wcale to autor moglby sie czepiac ze sie konczy nie wiadomo gdzie
QUOTE([IMG)
na koniec nowe Ławki

Czwartek, 18 sierpnia 2005r.

Przebudowa w Parku Hallera powoli dobiega końca. WykonujĄca zlecenie firma „Rogbud” ( :twisted: ) przebudowaŁa juŻ drogi dojazdowe do hali sportowej i aquaparku „Nemo — Wodny Świat”, a ostatnio caŁkowicie odnowiŁa i wyasfaltowaŁa ul. DojazdowĄ.

MieszkańcÓw najbardziej interesuje jednak, kiedy bĘdĄ mogli nareszcie pospacerowaĆ w ciszy po parku, bez ciĄgŁego haŁasu pracujĄcych maszyn. Jak siĘdowiedzieliŚmy zakończenie drugiego etapu inwestycji przewidziane zostaŁo na koniec wrzeŚnia.
— Dotychczas wykonaliŚmy juŻ dziewiĘĆdziesiĄt procent zaplanowanych prac. TrochĘto trwaŁo, bo pierwotna koncepcja z 2001 roku zostaŁa caŁkowicie zmieniona i ukŁad komunikacyjny w parku i wokÓŁ niego zostaŁ zaprojektowany na nowo. Nie mniej jednak przebudowa parku wkrÓtce siĘzakończy — zapewnia Marcin StanisŁawski, kierownik prac budowlanych.
Dotychczas wyŁoŻono kostkĄ brukowĄ i wyasfaltowano okoŁo 20 tys. m powierzchni. PojawiŁy siĘnowe alejki, oŚwietlenie, a tam, gdzie byŁo to konieczne przebudowano rÓwnieŻ ukŁad kanalizacyjny.
W bazie „Rogbudu” czeka juŻ sto nowych Ławek, ktÓre w najbliŻszym czasie zostanĄ ustawione wzdŁuŻ alejek parkowych. W trzecim etapie inwestycji teren parku ma zostaĆ na nowo zagospodarowany. MajĄ siĘpojawiĆ elementy maŁej architektury, klomby, rabatki oraz krzewy i drzewa.
WedŁug wstĘpnych ustaleń przebudowa ukŁadu komunikacyjnego w Parku Hallera miaŁa kosztowaĆ okoŁo 17 mln zŁ. Ostatecznie radni miejscy zgodzili siĘjednak na obniŻenie kosztÓw tej inwestycji do 9,5 mln zŁ.

(pas) - Dziennik Zachodni

pismak sie nie przeszdl po parku i nie zobaczyl jak to jest tragicznie zrobione.
Przydalby sie w parku monitoring - chociaz w 2-3 miejscach

PS. zal tez ze nei bedzie kladki, no i ciekawe czy wyremontuja jedne i drugie schody kolo nemo...
TeodorMotor
A w Golonogu na skrzyzowaniu Pilsudskiego i Tysiaclecia wyrownano przejazd przez tory tramwajowe...
Ciekawe, ile tym razem ta prowizorka wytrzyma...
Ale i tak jestem w soku!
Dejmon

Przydalby sie w parku monitoring - chociaz w 2-3 miejscach
[/quote]

W parku ponoĆ jest monitoring. KiedyŚ piŁem tam z kumplami piwko w pobliŻu
szkoŁy "dwÓjki", podszedŁ do nas jakiŚ koleŚ i powiada, Żeby uwaŻaĆ bo sĄ kamery w latarniach i bŁĘkitny patrol moŻe nas odwiedziĆ. MoŻe to jednak byŁa Ściema... :)
QUOTE(TeodorMotor)
A w Golonogu na skrzyzowaniu Pilsudskiego i Tysiaclecia wyrownano przejazd przez tory tramwajowe...
Ciekawe, ile tym razem ta prowizorka wytrzyma...
Ale i tak jestem w soku!

widzialem kiedys jak robili i dosc niedawno zrobili tez na skrzyzowaniu z Augustynika. Tylko zamiast zrobic porzadnie z betonu a na nim gume i uzupelnic np kostka granitowa to pewnie wszystko asfaltem i co roku trzeba robic to samo a tak wytrzymaloby z 10 lat albo wi wiecej jak porzadnie. No chyba ze licza ze w niedalkiej przyszlosci bylaby wymiana torow i nie ma sensu heh.
Ciekawe kiedy na Pilsudskiego/Tysiaclecia pojawi sie sygnalizacja bo czasamii trzeba sie wystac, szcegolnie za jakas baba albo elka.
Pieklo - Antoniow prawie gotowa. Brakuje tylko ostatniej warstwy asfaltu
Dami7

Tylko zamiast zrobic porzadnie z betonu a na nim gume i uzupelnic np kostka granitowa to pewnie wszystko asfaltem i co roku trzeba robic to samo a tak wytrzymaloby z 10 lat albo wi wiecej jak porzadnie. No chyba ze licza ze w niedalkiej przyszlosci bylaby wymiana torow i nie ma sensu heh.
[/quote]

To skrzyŻowanie (Kr.Jadwigi - Augustynika) naleŻy - to moja subiektywna opinia - do najbardziej niebezpiecznych w mieŚcie. SzczegÓlnie jest niebezpieczne przy wjeŻdŻaniu z kierunku "od poczty" w Augustynika. OdlegŁoŚĆ przejŚcia dla pieszych od osi jezdni ul. Kr.Jadwigi jest krytycznie maŁa, pojazd ktÓry bĘdzie chciaŁ szybko przejechaĆ nie ma szans siĘzatrzymaĆ przed przejŚciem w przypadku wtargniĘcia pieszego. A pieszych jest tu sporo z racji bliskoŚci gimnazjum i koŚcioŁa.
Samo skrzyŻowanie po remoncie nadaje sie do pokonywania bez ryzyka wypadniĘcia plomb z zĘbÓw. SŁusznie jednak zostaŁo powiedziane powyŻej, Że nie byŁo to zrobione na lata - podejrzewam, Że najbliŻsza zima spowoduje wypŁukanie "ancfaltu". Przy okazji zespawano szyny tramwajowe - nie wiem jednak, jak trwaŁe jest to poŁĄczenie, dlatego wierzĄcy pasaŻerowie tramwaju powinni w tym miejscu odmÓwiĆ zdrowaŚkĘ...
Generalnie nie od rzeczy byŁoby przeprowadziĆ na odcinku od ronda przy poczcie do ronda przy "Merkurach" (kto jeszcze pamiĘta to okreŚlenie?) remont zarÓwno drogi jak i torowiska. Obecnie rozpĘdzony tramwaj wpadajĄcy pomiĘdzy budynki powoduje koŁysanie Żyrandoli w Bazylice.
TeodorMotor
QUOTE(Dami7)
To skrzyŻowanie (Kr.Jadwigi - Augustynika) naleŻy (...)

ChodziŁo mi o skrzyŻowanie w GgoŁonogu, ale jeŚli chodzi o to opisywane przez dami7, to popieram w caŁej rozciĄgŁoŚci.

W kilku miejscach mamy remonty chodnikÓw (Aleje, ul.Szulc w GoŁonogu).
Dami7
QUOTE(TeodorMotor)
QUOTE(Dami7)

To skrzyŻowanie (Kr.Jadwigi - Augustynika) naleŻy (...)

ChodziŁo mi o skrzyŻowanie w GgoŁonogu, ale jeŚli chodzi o to opisywane przez dami7, to popieram w caŁej rozciĄgŁoŚci.

Tobie chodziŁo o skrzyŻowanie w GoŁonogu, ale koledze :) - bo do Jego wypowiedzi sie odniosŁem - chodziŁo o KrÓlowĄ J. i KsiĘdza A.

Ale generalnie dziĘki za wsparcie. Szkoda, Że nic nie wynika z naszego wzajemnego wspierania siĘ...
Dami7
LejĄ juŻ pierwszĄ warstwĘ"ancfaltu" i rozpoczĘli montaŻ sygnalizacji Świetlnej na nowych wspornikach (bramkach). A granitowe krawĘŻniki - czapki z gŁÓw, duŻa sprawa (ale ktoŚ siĘodwaŻyŁ podjĄĆ decyzjĘo ich zamontowaniu, no, no...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.