Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe itd.
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
:)
jechalem niedawno przez te nowe swiatla od ul. Jaworowej i slonce akurat tak swiecilo na nie ze kompletnie nie bylo widac jaki jest kolor. Totelne zero-bylo widac tylko z odleglosci powyzej 100 m a z bliska nic. Juz z daleka widzialem ze ktos stal na zielonym a ja skrecilem w prawo i nie wiem czy byla wtedy strzalka czy nie -mialem stac do zachodu slonca?? hehe
Mydliczanin
CoŚ Ci siĘkolego pomyliŁo :? bo dopiero dzisiaj wŁĄczyli te nowe ŚwiateŁka na Jaworowej. Od tygodnia migaŁy tylko ŻÓŁte ŚwiatŁa. A swojĄ drogĄ to Ładne siĘkorki robiĄ na LegionÓw Polskich. A ciekawe jak to bĘdzie w zimie kiedy spadnie Śnieg i Ślisko biggrin.gif , a autobusy bĘdĄ siĘzatrzymywaĆ na ŚwiatŁach pod gÓrkĘ..............
nic sie nie pomylilo bo niedawno to nie znaczylo kilka dni temu tylko kilkadziesiat minut tongue.gif tongue.gif tongue.gif
a przejezdalem Legionow jeszcze ok 15 to naprawde korki sie robily- z jednej strony zaczynaly sie przy Sztygarce, a z drugiej kolo Szpitala. Moze je ustawia lepiej niedlugo-inne zmiany itp i bedzie lepiej. Najczesciej tak jets ze jak sie pojawiaja nowe swiatla to przez pewien czas jest zamieszanie i korki a potem nawet wraca do normy- inaczej je ustawiaja i ludzie sie przyzwyczajaja do nich
i znowu:

SpÓĹşniony wiadukt

Środa, 1 grudnia 2004r.

WciĄŻ nie moŻna korzystaĆ z wiaduktu nad trasĄ S-1, ktÓry ŁĄczy DĄbrowĘGÓrniczĄ z ZĄbkowicami. ChoĆ przetarg zobowiĄzywaŁ firmĘbudowlanĄ do uruchomienia przejazdu do końca listopada, ta nie wywiĄzaŁa siĘz umowy.

- Cztery dni przed planowanym zakończeniem robÓt firma poinformowaŁa nas, Że nie zdĄŻy oddaĆ wiaduktu do uŻytku. Radcy prawni rozpatrzĄ, czy mamy prawo do naliczania karnych odsetek - mÓwi Łucja Moskal z biura prasowego UrzĘdu Miasta.

Kolejny termin uruchomienia wiaduktu wyznaczono na przeŁom lutego i marca.

ps - Trybuna ŚlĄska

fajnei ze poinformowali 4 dni wczesneij a wiadomo bylo ze nie zdaza od miesiecy
czy wiecie co sie stalo z budowa ukladu komunikacyjnego w parku?? To sa jakies jaja, przetarg juz daaaaaaawno rozstrzygniety. Jak zwykle wszystko sie opoznia :evil:
bzenek
:)+-->
QUOTE(:))

- Cztery dni przed planowanym zakończeniem robÓt firma poinformowaŁa nas, Że nie zdĄŻy oddaĆ wiaduktu do uŻytku - mÓwi Łucja Moskal z biura prasowego UrzĘdu Miasta.[/quote]

Mnie siĘwydaje, Że w UrzĘdzie Miasta sĄ takie stanowiska jak inspektor nadzoru. MajĄ oni za zadanie patrzeĆ na rĘce wykonawcom rÓŻnych robÓt i kontrolowaĆ na bieŻĄco czy praca jest zgodna z projektem, normami, technologiami, a takŻe z harmonogramem ustalonym przez miasto.

No to ja siĘpytam co inspektorowie nadzoru robili, Że urzĄd jest tak zaskoczony. Zamiast kontrolowac budowy woleli jechaĆ na zakupy do reala ???? :?
TeodorMotor
Vis-a-vis liceum Żeromskiego bĘdziemy mieli ŚwiatŁa... Przynajmniej wskazujĄ na to roboty, ktÓre tam w tej chwili sĄ prowadzone. To dobrze! Nie?
ooo to dobrze nie przejezdzalem tamtedy ostatnio. Wreszcie nie bedzie tam tyle stluczek przez niedzielnych kierowcow laugh.gif
To skrzyzowanie mialo zostac przebudowane w zwiazku z budowa ukladu komunikacyjnego w parku i mialy sie pojawic rowniez swiatla. Ale chyba przebudowy nie bedzie i skonczy sie tylko na sygnalizacji bo jakis czas temu posadzono tam roslinki.
Nie widzialem tez takiego przetargu na budowe samej sygnalizacji i to tez by wskazywalo ze jest to wlaczone w budowe ukladu komunikacyjnego. Czyzby to oznaczalo ze sie wkoncu zaczal :?:
to bedziemy mieli troche tych sygnalizacji na Legionow tongue.gif
Mydliczanin
Nie dotyczy to jednak oŚwietlenia drogi w DG tylko w BĘdzinie, ale dotyczy troche jej mieszkańcÓw. Wreszcie stawiajĄ lampy na Krakowskiej, tu przy samych Mydlicach na drodze do cmentarza na Warpiu. Tam byŁo wieczorem tak ciemno i nieprzyjemnie, ale wreszcie bĘdzie troszkĘwidniej i bezpieczniej choĆby staĆ na tym felernym przystanku :) NiektÓrzy chodzĄ tamtĘdy do pracy albo i na cmentzarz(ale to raczej nie po zmroku )laugh.gif
to juz nudne:

Co dalej z wiaduktem?

Środa, 22 grudnia 2004r.

Remont wiaduktu nad drogĄ krajowĄ nr 1 w ZĄbkowicach, uszkodzonego w ubiegŁym roku, miaŁ zakończyĆ siĘmiesiĄc temu. Sosnowiecka firma „Armex” nie ukończyŁa na czas inwestycji, twierdzĄc, Że napotkaŁa na nieoczekiwane problemy.

Co miesiĄc miasto musi dopŁacaĆ do skierowanej objazdami komunikacji ok. 60 tys. zŁ. JeŚli remont wiaduktu przedŁuŻy siĘo kolejnych kilka miesiĘcy, z budŻetu miejskiego wydanych zostanie ponad 200 tys. zŁ.

Zdaniem wiceprezydenta miasta Mariana NierychŁego, firma „Armex” raczej nie uniknie sankcji finansowych, wynikajĄcych z zawartej umowy, jednak sprawa wciĄŻ badana jest przez prawnikÓw.

— Wykonawca nie dotrzymaŁ terminu, powoŁujĄc siĘna rÓŻne trudnoŚci technologiczne i geologiczne. Obecnie podsyŁa nam kolejne pisma, starajĄc siĘnam udowodniĆ, Że ma racjĘ. Dokumenty te badane sĄ od strony prawnej, jednak opinia wydana przez prawnikÓw nie bĘdzie ostateczna. Prawdopodobnie zlecĘjeszcze wykonanie pewnych ekspertyz w terenie. UwaŻam, Że firma za wszelkĄ cenĘchciaŁa wygraĆ przetarg, a nie posĄdzam jej o brak wiedzy i doŚwiadczenia. Teraz broni siĘwiĘc, Żeby na tym nie straciĆ, choĆ sankcje finansowe wydajĄ siĘbardzo prawdopodobne.

Nowy termin zakończenia budowy wiaduktu upŁywa 15 maja 2005 r. Na razie, jeŚli pozwalajĄ na to warunki atmosferyczne, nadal trwajĄ prace remontowe. WiĘkszoŚĆ z nich musi byĆ jednak prowadzona przy dodatniej temperaturze, co dodatkowo spowolnia caŁy proces.

(pas) - Dziennik Zachodni
chyba budowa ukladu komunikacyjnego sie rozkreca powolutku. Jadac Kosciuszki widzialem rozne wykopy w okolicach parkingu hali a takze w parku
bzenek
Nikt jakoŚ nie zauwaŻyŁ, Że zakończono remont kanalizacji na KrÓlowej Jadwigi od targu do Komfortu. Czyli szybciej niz te obiecywane 80 dni roboczych. MoŻe dlatego, Że inwestorem byŁy WodociĄgi, a nie miasto :)

WyglĄda, Że zgodnie z zapowiedziami UM na nowĄ nawierzchniĘpoczekamy do wiosny, albo i dŁuŻej. Grudniowy PrzeglĄd DĄbrowski przynosi informacjĘo dalszych planowanych w tym rejonie inwestycjach kanalizacyjnych - ma byĆ dokonany rozdziaŁ kanalizacji deszczowej i burzowej w okolicy. Pamietamy teŻ plany modernizacji odwodnienia przejŚcia podziemnego. MoŻe to kolidowac z ukŁadaniem nowej nawierzchni sad.gif
Bartek
Taaa droga by juz dawno byla tylko ze miasto nie ma kasy juz na to. Wodociagi robila firma Boszko&Kozbuski i widac ze zrobili w terminie. Teraz miasto musi kolowac kase na nowa nawierzchnie :roll:
mary cha
taaaa.wszystko w porzadku,terminy dotrzymane.tylko jedna rzecz mnie dreczy.dlaczego skrzyzowanie kolo targu nie jest w pelni funkcjonalne.chodzi mi o mozliwosc przejazdu z alei na wprost-swiatla dzialaja jak dawniej i wedlug mnie nie ma zadznych przeciwskazan zeby otworzyc ta droge.zmiejszylo by to ruch na drodze do centrum

a co do kanalizacji i przejscia podziemnego na redenie to myslalem ze zostanie to zrobione za jednym zamachem.ale chyba jestem w bledzie???
rafi
Ja to sie w ogole zastanawiam co za balwan zatwierdzil plan remontu na Krolowej Jadwigi, ktory trwa pol roku. Przeciez gdyby to odpowiednio zorganizowac to remont by zakonczyli w miesiac i od dawna bylo by po problemie. Niech sobie przedstawiciele wladz pojada do Europy (albo chociazby do Warszawy) i podpatrza jak sie w XXI wieku wykonuje remonty.
Bartek
Lub niech jada do Katowic i zobacza jak sie buduje drogi czyli DTS, jakos sobie nie wyobrazam budowy DTS u nas :shock:
bzenek
QUOTE(Bartek)
niech jada do Katowic i zobacza jak sie buduje drogi czyli DTS

QUOTE(rafi)
Przeciez gdyby to odpowiednio zorganizowac to remont by zakonczyli w miesiac

QUOTE(mary cha)
tylko jedna rzecz mnie dreczy.dlaczego skrzyzowanie kolo targu nie jest w peŁni funkcjonalne

Za dŁugo ??? biggrin.gif
To co powiecie o super-extra-mega-budowie giga-przystanku autobusowego w centrum ??? Czy ona nie zaczĘŁa siĘw sierpniu ???
Bartek
Haha racja! Przystanek to juz inna bajka biggrin.gif Ostatnio ide sobie i tak patrze z ciekawosci co do tych dwoch nowych kioskow a tam kolesie sobie piwka pija biggrin.gif A robota stoi.... :evil: Ciekawe co to za firma wygrala ten przetarg.
bzenek
Wczoraj wracajĄc z pracy zrobiŁem sobie spacer po Parku Hallera. Przebudowa ukŁadu komunikacyjnego rozpoczĘŁa siĘna dobre.

Najbardziej zaawansowane sĄ prace na alejkĄ poŁoŻonĄ miĘdzy gŁÓwnym parkowym traktem, budynkami przy KrÓlowej Jadwigi. Jest tam poŁoŻona nowa kostka od boisk przy szkole do placu po pomniku Zawadzkiego.
DoŚĆ zaawansowane sĄ prace przy ulicy od hali sportowej do ronda KoŚciuszki - GÓrnicza. Budowa ŁĄcznika z parkingu hali, poszerzanie jezdni miĘdzy blokami, wyrÓwnywanie chodnikÓw itp.

W rÓŻnych miejscach parku kŁadziona jest kanalizacja teletechniczna, zbierany jest grunt pod nowe alejki, poprawiane sĄ krawĘŻniki alejek istniejĄcych.

WykopÓw pod nowe oŚwietlenie, fontanny i inne takie gadŻety nie stwierdzono.

OgÓlnie park nie nadaje siĘobecnie do spacerÓw. Trawniki rozjeŻdŻone ciĘŻkim sprzĘtem, na alejki nawieziona masa bŁota. GŁÓwna baza ROGBUDU znajduje siĘna placu po rampie skate'owcÓw. Stoja tam koparki, stosy kostki. pakamery budowlańcÓw.

Fatalnie wyglĄdajĄ ruiny tych kortÓw tenisowych w centrum parku. Czy to jakoŚ zostanie uporzĄdkowane ? MoŻe pomalujĄ chociaŻ ogrodzenie :?
to cieszy ze wreszcie sie zaczelo (tak jak kiedys podejrzewalem) :)
miejmy nadzieje ze pojdzie sprawnie i wiosna juz bedzie mozna sie tam w miare normalnie przejsc tongue.gif ciekawe jaki jest termin zakonczenia
wreszcie budowa wiaduktu znacznie sie posunela- sa juz polozene nowe przesla i nawet cos tam dalej robia na szczescie. Wiec zostaly pewnie prace wykonczeniowe miedzy innymi nawierzchnia itp
Master
UWAGA ! UWAGA ! Achtung ! Achtung !

Po ok 5 miesiĄcach zakończono remont zatoczki i przystanku autobusowego na Centrum od strony Parku Hallera.

Kostka OK , ale mogli jeszcze troszke kasy doŁozyĆ i zrobiĆ jĄ do końca , zwŁaszcza ze przecieŻ jest nadwyŻka w budzecie DG , a tak jeŚli bĘdĄ robic to nastĘpnym razem to bedzie widaĆ gdzie jest stara , a gdzie nowa kostka i bedzie to raziĆ w oczy.

Lokalizacja przystanku . hmmmmmmm kilkadziesiĄt metrÓw przesuniĘty, ale jest dobrze , jest aktualnie wiĘcej miejsca dla autobusÓw , 3 spokojnie sie zmieszczĄ.

WyglĄd przystanku , prawie taki sam jak po 2 stronie pod PKZ , ale weŁug mnie lepszy projekt , zmiana zdecydowanie na PLUS , i co waŻne wiata (jesli tak moŻna to nazwaĆ ) jest w miejscu gdzie autobusy sie zatrzymujĄ. a nie jak od strony PKZ , gdzie 80 % pasaŻerÓw KZK GOP stoi pod goŁym niebem.

OgÓlnie jest lepiej, ale mogŁo byc jeszcze lepiej ,gdyby kostka poŁoŻona zostaŁ na szerszym odcinku.
na pewno trwalo to wiecej niz 5 miesiecy :!: zaczelo sie w wakacje a mial byc skonczony we wrzesniu laugh.gif
bzenek
QUOTE(klocek)
WyglĄd przystanku , prawie taki sam jak po 2 stronie pod PKZ , ale weŁug mnie lepszy projekt

A to nie jest identycznie to samo ???

QUOTE(klocek)
co waŻne wiata (...) jest w miejscu gdzie autobusy sie zatrzymujĄ. a nie jak od strony PKZ , gdzie 80 % pasaŻerÓw KZK GOP stoi pod goŁym niebem.

Ale tam sĄ dwa stanowiska autobusowe: kierunek Kopalnia ParyŻ i kierunek Reszta. Gdyby zamieniĆ je miejscami to 80% (jadĄce do Reszta)staŁoby pod dachem, a 20% (jadace do Kopalnia ParyŻ) z boku. Koszty takiego rozwiĄzania sĄ rÓwne ZERO. AŻ dziw, Że nikt na to nie wpadŁ przez kilka lat...

Jak na mÓj gust to nowa wiata jest za blisko osi drogi. WysiadajĄcy bĘdĄ siĘkotŁowaĆ z wsiadajĄcymi na wĄskim kawaŁku chodnika. Ale jak ktoŚ chciaŁ zaoszczĘdziĆ kilka metrÓw kostki :?
wlasnie nie za bardzo mozna zamienic te 2 stanowiska na przystanku. Pewnie sa tak zrobione specjalnie zeby wszytskie autobusy skrecajace na rondzie w lewo mialy miejsce na zmiane pasa.
Juz stwierdzono wykopy pod nowe oswietlenie jak i pierwsze nowe slupy (na razie bez lamp) tongue.gif

nawet tempo maja teraz ok -oby tylko nie przyszla prawdziwa zima
juz sa pierwsze nowe lampy z okraglymi kloszami
a jednak za wczesnie zostalo ogloszone zakonczenie budowy przystanku -nawet nie jest jeszcze skonczony z zewnatrz laugh.gif
czy wkoncu zaczeli budowac droge laczaca Pieklo z Antoniowem :?:
wreszcie rozstrzygniety przetarg na budowe ekranu akustycznego na Staszicu i uwaga Cena wybranej oferty: : 5 765 508,01 zŁ. sŁownie: piĘĆmilionÓwsiedemsetszeŚĆdziesiĄtpiĘĆtysiĘcypiĘĆsetosiemzŁotych 01/100

No niezle sa koszty budowy takiego ekranu moze jakis pozlacany bedzie tongue.gif

PS. i mamy w naszym miescie nowa ulice Stasica i to nie literowki bo powtarza sie wszedzie w tym ogloszeniu laugh.gif
z www.strzemieszyce.pl :

- Remont i rozbudowa chodnika na ul. Strzemieszyckiej zostanie wykonany na caŁym odcinku aŻ do granicy SŁawkowa.

- W planach na ten rok znalazŁa siĘrÓwnieŻ przebudowa sieci wodociĄgowej i kanalizacyjnej przy ul. Zielonej, Hetmańskiej, Studziennej, Sosnowieckiej. Przetarg zwiĄzany z tĄ porzĄdkujĄcĄ inwestycjĄ odbĘdzie siĘw kwietniu. Na ten cel zostanie przeznaczone 1,7 mln z budŻetu miasta. Ponadto urzĄd staraŁ siĘbĘdzie o Środki z funduszu Unii Europejskiej.

- PowstanĄ punkty Świetlne oraz sygnalizacja Świetlna przy drodze szybkiego ruchu na Zakawiu.

- Remont chodnikÓw przy ul. Warszawskiej na odcinku Żwirki i Wigury do Transportowej

- Chodnik wzdŁuŻ strzemieszyckiego parku ma szansĘpowstaĆ w okresie letnim.

- ProŚba o ekrany akustyczne przy ul. Puszkina zostaŁa odnotowana. Niestety jest wiele takich miejsc w DĄbrowie GÓrniczej. Tak wiĘc to przedsiĘwziĘcie rÓwnieŻ jest w planach.

Dziwna sprawa z ta sygnalizacja swietlna na skrzyzowaniu DK94 i ul. Zakawie. Po co ona w tym miejscu jak tam nie ma prawie zadnego ruchu :?: (polowe ruchu to generuje policja gdy sie tam ustawiaja albo ustawiaja fotoradar :wink:) No chyba ze dlatego, ze jest to miejsce niebezpieczne o czym swiadcza krzyze. Spoko jesli tak niech wybuduja-mam nadzieje ze acyliczna zeby nie tamowala tylko ruchu na DK94. Ale bardziej przydalaby sie w innych miejscach w miescie np chocby Pilsudkiego/Tysciaclecia. I przybywa nam tych sygnalizacji ostatnio bo jak na takie duze miasto to mielismy ich wyjatkowo malo. Ale z drugiej strony sygnalizacje powinno sie budowac w ostatecznosci jak nie ma innego wyjscia a tak bedziemy jezdzili coraz wolniej :wink:
PS. ten watek to ja juz sam podtrzymuje-niedlugo jeszcze zaczne moze sobie sam odpisywac laugh.gif
bzenek
Dziwna sprawa z ta sygnalizacja swietlna na skrzyzowaniu DK94 i ul. Zakawie. Po co ona w tym miejscu jak tam nie ma prawie zadnego ruchu (...) No chyba ze dlatego, ze jest to miejsce niebezpieczne[/quote]

Ruch na ulicy Zakawie nie jest imponujĄcy, ale czasami ktoŚ chce DK94 przejechaĆ albo przejŚĆ przez pasy. I wtedy wybiera dŁuuuugie czekanie albo ryzyko co czĘsto kończy siĘwypadkiem. Temat bezpieczeństwa na tym skrzyŻowaniu jest podnoszony od kilku lat przez mieszkańcÓw (jeszcze za prez. Lipczyka) i dobrze, Że w końcu wŁadza coŚ zamierza z tym zrobiĆ.

Ale bardziej przydalaby sie w innych miejscach w miescie np chocby Pilsudkiego/Tysciaclecia. [/quote]

Moze nie bardziej, ale rÓwnie. Tu na szczĘŚcie prĘdkoŚci na drodze uprzywilejowanej sĄ mniejsze i wypadkÓw mniej niŻ na Zakawiu.

Ale z drugiej strony sygnalizacje powinno sie budowac w ostatecznosci jak nie ma innego wyjscia a tak bedziemy jezdzili coraz wolniej [/quote]

Z zaŁoŻenia sygnalizacja Świetlna ma zapewniĆ bezpieczeństwo i przelotowoŚĆ skrzyŻowania, a to jak wiadomo nie wspÓŁgra z szybkoŚciĄ.

ten watek to ja juz sam podtrzymuje [/quote]

Mam nadziejĘ, Że nieco Ci pomogŁem. Staram siĘjak mogĘ biggrin.gif

----------------------------------------------------------------------------

Czy byliŚcie na nowym przystanku autobusowym w centrum ?
Dopiero co uŁoŻona kostka zaczyna Ładnie falowac we wszyskich kierunkach, a to dopiero poŁowa zimy. Jak tak dalej pÓjdzie to na wiosnĘtrzeba bĘdzie staĆ w kaŁuŻach albo zrwac i kŁaŚĆ od nowa sad.gif
Ale tak to jest jak siĘzleca inwestycje za ŁapÓwkĘŚwiatowemu koncernowi "fahofcuw dwuch" :?
nie wiem jaki cel ma ten tekst ze strony urzedu:

AktualnoŚci

Polskie drogi
[2005-02-21 11:02:17]

Drogami w DĄbrowie GÓrniczej zarzĄdza WydziaŁ Gospodarki Komunalnej. DokŁadniej rzecz biorĄc tym zarzĄdzaniem zajmujĄ siĘ4 osoby (w Sosnowcu – 22). W DĄbrowie GÓrniczej jeden pracownik „obsŁuguje” ok. 91 km drÓg, a w Sosnowcu – 15 kilometrÓw.
Przez gminĘprzebiegajĄ – miĘdzy innymi – dwie drogi krajowe (DK-1 – od dŁugoŚci 4,9 km oraz DK-94 – o dŁugoŚci 10,8 km). Drogi wojewÓdzkie majĄ w sumie 20,48 km dŁugoŚci (ulica Łaskowa jest najdŁuŻsza – 5,2 km). Drogi powiatowe majĄ 83,652 km dŁugoŚci (najdŁuŻsza: Łazy BŁĘdowskie, 4098 m dŁugoŚci).
– Do tego naleŻy doliczyĆ jeszcze 150 km drÓg osiedlowych i 30 kilometrÓw niezbitych drÓg polnych – informuje Artur Weber, naczelnik WydziaŁu Gospodarki Komunalnej. – Brakuje pieniĘdzy na prowadzenie remontÓw kapitalnych drÓg i ich modernizacjĘ. To co mamy starczy jedynie na bieŻĄce utrzymanie drÓg. W latach 2002-2004 na terenie miasta wyremontowano procent ogÓlnej powierzchni drÓg.
W minionych latach kapitalnemu remontowi poddano jedynie ulicĘArmii Krajowej, w ZĄbkowicach. Inne byŁy remontowane (lub modernizowane) nawet i kilkadziesiĄt lat temu. W takiej sytuacji jest nie tylko DĄbrowa GÓrnicza. BĄdĹş co bĄdĹş okreŚlenie „polskie drogi” nie wziĘŁo siĘz powietrza…
BE

Ale oznakowaniem to sie nie zajmuje zadna osoba :!:
rafi
Ja mam tylko nadzieje, ze nie chodzi tu, o probe usprawiedliwienia zatrudnienia nowych "dzialaczy" do UM. Bo u nas to pracuje tylko tyle, a w sosnowcu to tyle (w przeliczeniu na jakies kilometry). Cos mi smierdzi w tym artykule.
TeodorMotor
Niedawno, podczas alkoholizowania siĘw jakiejŚ knajpie, w ktÓrej graŁ sobie telewizorek i kabarety jakoweŚ leciaŁy, znajoma moja stwierdziŁa po wystĘpie Krosnego - bardzo fajny kabareciarz, tylko jakiŚ taki maŁomÓwny...

PS. JeŚli ktoŚ nie wie - Krosny jest mimem.

PS2. Bardzo Ładnie prezentujĄ siĘnowe ŚwiatŁa obok Żeromskiego.
Master
Jak tam sytuacja z Wiaduktem ?? robiĄ czy nie robiĄ ?? Pytanie do zmotoryzowanych. 8)
jeszcze na forum nie odnotowalismy tego, ze zostala juz uruchomiona sygnalizacja na Legionow/Gornicza. Przebudowa ukladu komunikacyjnego w parku na pewno sporo sie opoznia z powodu tej zimy :?
pozdrawiam
Co do tych swiateŁ to zastanawia minie jedna rzecz --- na Środku tego skrzyŻowania jest maszt a na nim cos tak jakby 3 kamery. Tylko czy ktos z was wie co to jest??? Czy to rzeczywiŚcie kamery czy czujniki ruchu zamiast pĘtli indukcyjnych takich jak na jaworowej.
no to rozwiazanie jakies takie u nas niespotykane. Nie zauwazylem ostatnio czy zamontowali tez sygnalizatory na poczatku Gorniczej - od strony Legionow - gdy juz sygnalizacja migala to byly tam 2 czy 3 wolne slupki...
bzenek
QUOTE(pozdrawiam)
Co do tych swiateŁ to zastanawia minie jedna rzecz --- na Środku tego skrzyŻowania jest maszt a na nim cos tak jakby 3 kamery. Tylko czy ktos z was wie co to jest??? Czy to rzeczywiŚcie kamery czy czujniki ruchu zamiast pĘtli indukcyjnych takich jak na jaworowej.

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej jest taki artykulik:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2602913.html

WybraŁem z niego akapity dotyczĄce kamer.
-----------------------------------------------------------------------------

Na kilku katowickich skrzyŻowaniach pojawiŁy siĘniewielkie kamery.
Kamery pojawiŁy siĘm.in. na skrzyŻowaniu ulic Armii Krajowej z gen. Jankego czy teŻ 3 Maja ze SŁowackiego. Zamontowano je na wysiĘgnikach podtrzymujĄcych sygnalizatory Świetlne. Pod kontrolĄ obiektywÓw znajdujĄ siĘwszystkie drogi dojazdowe do skrzyŻowań.
(...)
Kamery zamontowaŁa na skrzyŻowaniach firma Synchrogop, ktÓra zajmuje siĘprojektowaniem i obsŁugĄ sygnalizacji Świetlnej. - PracujĄ jak czujniki i regulujĄ pŁynnĄ zmianĘŚwiateŁ w zaleŻnoŚci od natĘŻenia ruchu - tŁumaczyŁ wczoraj Bartosz Beliczyński z Synchrogop.

------------------------------------------------------------------------------------

Mam nadziejĘ, Że kamery zobaczĄ rowerzystĘ. Przy tych pĘtlach indukcyjnych to moŻna byŁo staĆ na czerwonym do samej Śmierci - zwŁaszcza na jakimŚ maŁo popularnym lewoskrĘcie. Ciekawe czemu dla projektantÓw ŚwiateŁ rowerzysta nie jest peŁnoprawnym uŻytkownikiem drogi. :?:
laugh.gif ja kiedys widzialem na jednym takim skrzyzownaiu jak rowerzysta nie mogl sie doczekac i machal rekami do kamerki biggrin.gif

Dosc fajnie zostaly zrobione asynchroniczne swiatla kolo Silmy- prawie idealnie reagowaly na jadacy samochod. Gdy mialo sie czerwone swiatlo i widzialo ze z innej strony nic nie jedzie to nawet nie trzeba bylo zwalniac, bo zawsze zdazylo sie zmienic na zielone. Jedynie zle mieli jadacy od strony Zagorza i skrecajacy w lewo. Jak wiadomo sygnalizacja tamta nie dziala od ponad roku, bo urzad skarbowy nie chce jej naprawic, a zepsutych znowu Sosnowiec nie chce przejac - tak to w PL biggrin.gif

Najbardziej mnie wkurza jak przy budowie sygnalizacji na drodze po 2 pasy w kazdym kierunku, lewy pas zamienia sie w tylko do skretu w lewo, zamiast dobudowac dodatkowy. W ten sposob w miejscach gdzie byl plynny ruch tworza sie korki - najblizsze przyklady w Bedzinie i na Pogoni.

PS. nie wiecie jakto jest z obsluga/naprawa sygnalizacji :?: czy co jakis czas odbywaja sie przetargi- ja takiego przetargu nie spotkalem. W DG chyba wsyztskim zajmuje sie Synchrogop
TeodorMotor
No i siĘdoczekaliŚmy.
Wiosna - roztopy, dziury... Jeszcze zŁomiarze przystĄpiĄ do akcji "Żeliwna kratka = piwo (a my w dupie mamy, Że ktoŚ poŁamie felgĘ; nas na samochody nie staĆ)" i bĘdzie komplet objawÓw tej pory roku.

Czy ktoŚ uszkodziŁ woza na takiej dziurze i domagaŁ siĘjakiegoŚ odszkodowania?
Ja ostatnio pogiĄŁem felgĘ(nowa uŻywana felga + przekŁadka + wulkanizacja = 100,00 [czyli 4,55 flaszki a 1/2 wiadomego pŁynu]) na moŚcie na Pogoni, ale siĘŚpieszyŁem i nie wzywaŁem policji.
no juz najwyzszy czas zaczac latac dziury w miescie, a ekip nie widac
Zrobilo sie cieplo to budowa ukladu komunikacyjnego w parku powinna znacznie przyspieszyc. Ciekawe kiedy zaczna budowac nowa droge od ul. Kosciuszki (miedzy urzedem a Country)

Tymczasem:

Droga przez mĘkĘ

Wtorek, 22 marca 2005r.

Trwa budowa drÓg dojazdowych do aquaparku i Hali Widowiskowo–Sportowej w sĄsiedztwie Parku Hallera. Tempem i efektami prac zbulwersowani sĄ mieszkańcy blokÓw przy ul. KoŚciuszki.

Wjazd na teren parkowy i dojazd do obiektÓw sportowych przewidziano zmodernizowanĄ ul. DojazdowĄ, gdzie prace jeszcze nie ruszyŁy, oraz nowo projektowanĄ drogĄ pomiĘdzy dwoma budynkami przy ul. KoŚciuszki. To wŁaŚnie jej budowa uprzykrza codzienne Życie dĄbrowian.

— Od jesieni zeszŁego roku wszystko jest caŁkowicie rozkopane. WokÓŁ naszych blokÓw peŁno jest dziur, wyrw i bŁota, w ktÓrym chcĄc nie chcĄc musimy brnĄĆ. Nie ma dojŚcia do blokÓw, nie ma jak przejechaĆ samochodem, nie mÓwiĄc juŻ o dotarciu do jedynego kiosku — denerwujĄ siĘmieszkańcy.

UwaŻajĄ, Że firma „Rogbud”, wykonujĄca to przedsiĘwziĘcie powinna siĘdo tego lepiej przygotowaĆ i zabezpieczyĆ caŁy teren, by nie trzeba byŁo martwiĆ siĘ, Że za chwilĘktoŚ zŁamie sobie nogĘbalansujĄc na wysokich obrzeŻach uŁoŻonego krawĘŻnika. A tak niestety trzeba tamtĘdy chodziĆ, by nie wpaŚĆ do bŁota.

— To niepowaŻne, Żeby tak nas traktowano. Nie moŻna nawet dojŚĆ do kiosku, a nikt nic nie robi w tej sprawie. PrzecieŻ tutaj mieszka duŻo starszych osÓb, ktÓre majĄ teczki z gazetami, ale nie da siĘich po prostu odebraĆ. KiedyŚ sama o maŁo co nie skrĘciŁam nogi, kiedy but ugrzĄzŁ mi w rozkopanej dziurze — mÓwi Eleonora Rusek.

Jak siĘokazuje ta czĘŚĆ inwestycji mogŁaby zostaĆ zakończona wczeŚniej, ale nikt z wykonawcÓw nie spodziewaŁ siĘ, Że w lutym i marcu trzymaĆ bĘdzie tak sroga zima.

— Prace rozpoczĘŁy siĘw listopadzie, ale wiĘkszoŚĆ tamtejszych mieszkańcÓw podeszŁa do tego ze zrozumieniem. To fakt, Że wysokie krawĘŻniki, dziury i bŁoto mogĄ przeszkadzaĆ, ale wkrÓtce siĘto zmieni, bo prace ruszĄ peŁnĄ parĄ. ZwŁaszcza, Że zbliŻa siĘtermin odbioru tej czĘŚci inwestycji.

WczeŚniej budowa zostaŁa wstrzymana, bo trzymaŁ tĘgi mrÓz i w takich warunkach nie daŁo siĘpracowaĆ. Ziemia byŁa zamarzniĘta i ukŁadanie nowej nawierzchni nie miaŁo sensu, bo trzeba by wszystko robiĆ jeszcze raz — wyjaŚnia Waldemar Baranowski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM w DĄbrowie GÓrniczej.

Jak dowiedzieliŚmy siĘnieoficjalnie, magistrat najprawdopodobniej zrekompensuje mieszkańcom dŁugie oczekiwanie na zakończenie budowy drogi i chodnikÓw. CaŁy teren wokÓŁ blokÓw zostanie wysprzĄtany i zagospodarowany przez firmĘodpowiedzialnĄ za utrzymanie zieleni miejskiej. Pod blokami majĄ siĘnatomiast pojawiĆ nowe parkingi.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
bzenek
QUOTE(Dziennik Zachodni)
Jak siĘokazuje ta czĘŚĆ inwestycji mogŁaby zostaĆ zakończona wczeŚniej, ale nikt z wykonawcÓw nie spodziewaŁ siĘ, Że w lutym i marcu trzymaĆ bĘdzie tak sroga zima.

No pewnie. Kto by siĘspodziewaŁ zimy w lutym ??? :)
Co ciekawe w grudniu i styczniu zimy nie byŁo wiĘc mozna byŁo coŚ nadgoniĆ - pewnie tego teŻ nikt siĘnie spodziewaŁ.

----------------------------------------------------------------------------------

Z innej beczki.
W projektach uchwaŁ przygotowanych na sesjĘrady miejskiej 31 marca przygotowano zmiany w budŻecie na 2005. Przewiduje siĘprzeznaczenie 100 tys zŁ. z na "Wykonanie programu funkcjonalno – uŻytkowego oraz aktualizacje PT budowy sygnalizacji akomodacyjnej na skrzyŻowania ul.PiŁsudskiego – Graniczna wraz z korektĄ parametrÓw drogowych".

Ile to my juz mamy spÓĹşnienia z tym skrzyŻowaniem ? Przecie ten projekt jeszcze prezydenta Lipczyka pamiĘta. No ale dla pana Talkowskiego byŁ pewnie niepotrzebny, niesŁuszny, zbrodniczy i aferalny. Dobrze, Że go pani Kocjan nie spaliŁa :)
jesli sie nie myle jeszcze przed otwarciem CA byl nawet ogloszony przetarg na projekt czy nawet budowe tej sygnalizacji. Zostal wtedy odwolany i bylo to tak ladnie nazwane ehhh w tej chwili mi ucieklo - chodzilo ze niepotrzebny mieszkancom (oprocz tej sygnalizacji zrezygnowano wtedy jeszcze z jakiejs, nie pamietam ktorej-moze na Jaworowej). Jesli zostanie wykonana korekta skrzyzowania i sygnalizacja to moze kolo CA zostanie skierowany jakis autobus... Na koncu Granicznej przydalby sie dodatkowy krotki pas do skretu w prawo bo jak jakas baba chce skrecic w lewo to wszyscy czekaja kilka minut tongue.gif

--------------------------------------------------------
Druga sprawa - na DK94 jest remontowany nareszcie prawy pas w obu kierunkach na wysokosci Strzemieszyc. Od skrzyzowania z ul.Zakawie az do DK790. Miejmy nadzieje ze zrobia porzadnie a nie tak jak w zeszlym roku na S1, gdzie wszystko na marne, nie wytrzymalo nawet jednej zimy. Przy okazji na DK94 w tej "dolince" montowali dzisiaj na srodku barierki.
Ze Sprawozdania z realizacji „OgÓlnej strategii zrÓwnowaŻonego rozwoju
DĄbrowy GÓrniczej do roku 2006” za 2004 rok:

Priorytet strategiczny nr 4
ROZBUDOWA I UNOWOCZEŚNIENIE SYSTEMU KOMUNIKACYJNEGO I TRANSPORTOWEGO W MIEŚCIE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM DZIELNICY CENTRUM ORAZ OSIĄGNIĘCIE W MIEŚCIE WYSOKICH STANDARDÓW W ZAKRESIE INFRASTRUKTURY TECHNICZNEJ.

Cel strategiczny 4
Modernizacja lokalnych ukŁadÓw komunikacyjnych, wodociĄgowych, i kanalizacyjnych, zapewniajĄcych wysoki poziom usŁug Świadczonych odbiorcom wewnĘtrznym i zewnĘtrznym.

Kierunek 1
PoŁĄczenie w perspektywie wieloletniej, lokalnego systemu przewozu osÓb i towarÓw z transeuropejskĄ sieciĄ komunikacyjnĄ.

Kierunek 2
UdroŻnienie ukŁadu komunikacyjnego miasta i jego integracja z ukŁadem komunikacyjno – transportowym regionu.

1.Budowa zatoki centrum – poszerzenie zatoki dla autobusÓw. Przedmiotowa praca byŁa podyktowana faktem, Że poprzednia zatoka autobusowa byŁa zdolna jednoczeŚnie obsŁuŻyĆ tylko dwa pojazdy komunikacji zbiorowej, oraz byŁa umiejscowiona bezpoŚrednio przy skrzyŻowaniu o ruchu okrĘŻnym. Taka sytuacja w godzinach szczytu
powodowaŁa sytuacjĘ, Że autobusy w oczekiwaniu na wolny peron przystankowy blokowaŁy skrzyŻowanie o ruchu okrĘŻnym, co w znacznym stopniu utrudniaŁo ruch koŁowy w centrum miasta. Dlatego teŻ wykonano zatokĘautobusowĄ, ktÓra zostaŁa przesuniĘta od skrzyŻowania i w znacznym stopniu zostaŁa wydŁuŻona, co pozwoliŁo na obsŁugĘwiĘkszej iloŚci autobusÓw jednoczeŚnie.
2.W zwiĄzku z bardzo zdegradowanĄ nawierzchniĄ ulic, potwierdzonĄ raportami Policji, jak rÓwnieŻ duŻĄ iloŚciĄ zdarzeń drogowych, polegajĄcych na wjechaniu w ubytek jezdni co skutkowaŁo uszkodzeniem pojazdÓw, w roku 2004 wymieniono nawierzchniĘna n/w ciĄgach:
- ul. Kr. Jadwigi (na odcinku od ul. Wojska Polskiego do Al. RÓŻ),
- Al. J. PiŁsudskiego ( od ul. WiŚniowa do ul. Piecucha),
- DK-1 (odcinkowo),
- DK- 94 (odcinkowo),
- ul. Jaworowa

Kierunek 3
Poprawa stanu istniejĄcych drÓg i wiaduktÓw w mieŚcie oraz budowa nowych odcinkÓw drÓg uzupeŁniajĄcych istniejĄcĄ sieĆ drogowĄ.
Na terenie gminy DĄbrowa GÓrnicza systematycznie przeprowadzane sĄ prace zwiĄzane z poprawĄ stanu technicznego istniejĄcych drÓg. Prace te polegajĄ na wymianie najbardziej zdegradowanych nawierzchni poprzez wykonywanie nakŁadek asfaltobetonowych. W roku 2004 nakŁadki wykonano na n/w ulicach:
- ul. Kr. Jadwigi (na odcinku od ul. Wojska Polskiego do Al. RÓŻ),
- Al. J. PiŁsudskiego ( od ul. WiŚniowa do ul. Piecucha),
- DK-1 (odcinkowo),
- DK- 94 (odcinkowo),
- ul. Jaworowa,
- ul. PodŁĘknicka
Na wnioski mieszkańcÓw w roku 2004 wykonano utwardzenia nawierzchni ulic:
- Malinowe GÓrki,
- Konopnickiej,
- Zapolskiej,
- Letnia,
- Marianki

Kierunek 4
UnowoczeŚnienie i rozbudowa systemÓw sterowania ruchem w celu poprawy bezpieczeństwa ruchu w mieŚcie.

1.Budowa sygnalizacji Świetlnej na skrzyŻowaniu ulic LegionÓw Polskich – Jaworowa. PowyŻsza sygnalizacja zostaŁa wybudowana ze wzglĘdu na bardzo duŻĄ liczbĘwypadkÓw i kolizji drogowych w tym rejonie. Bardzo duŻe natĘŻenie ruchu w ciĄgu ul. LegionÓw Polskich nie pozwalaŁo na bezpieczne wŁĄczenie siĘdo ruchu pojazdÓw jadĄcych
z kierunku ul. Jaworowej i Struga. Od chwili zbudowania w/w sygnalizacji nie odnotowano Żadnych zdarzeń drogowych w tym rejonie, a ruch koŁowy i pieszy jest stabilny i pŁynny.
2.Modernizacja sygnalizacji Świetlnej na skrzyŻowaniu ulic PiŁsudskiego – Tworzeń, zabudowa pĘtli indukcyjnych, zmiana ukŁadu sterowania ze staŁo czasowego na akomodacyjny. Zabudowa przedmiotowych pĘtli i zmiana ukŁadu sterowania pozwoliŁa na poprawĘpŁynnoŚci ruchu koŁowego na w/w skrzyŻowaniu. Zastosowany wczeŚniej ukŁad staŁo czasowy wydŁuŻaŁ niepotrzebnie czas oczekiwania na zielone ŚwiatŁo, co w godzinach szczytu doprowadzaŁo do korkowania siĘdojazdu do przedmiotowego skrzyŻowania.
3.Modernizacja sygnalizacji Świetlnej na skrzyŻowaniu ulic Katowickiej – 11-go Listopada, zabudowa pĘtli indukcyjnych, zmiana ukŁadu sterowania ze staŁo czasowego na akomodacyjny. Zabudowa przedmiotowych pĘtli i zmiana ukŁadu sterowania pozwoliŁa na poprawĘpŁynnoŚci ruchu koŁowego na w/w skrzyŻowaniu. Zastosowany wczeŚniej ukŁad staŁo czasowy wydŁuŻaŁ niepotrzebnie czas oczekiwania na zielone ŚwiatŁo, co w godzinach szczytu doprowadzaŁo do korkowania siĘdojazdu do przedmiotowego skrzyŻowania.

Kierunek 5
Zapewnienie podrÓŻujĄcym komunikacjĄ miejskĄ odpowiednich standardÓw bezpieczeństwa poprzez dostosowanie przystankÓw autobusowych do wymogÓw ustawowych oraz dokonanie niezbĘdnej przebudowy ukŁadu drogowego w Centrum Miasta celem wyznaczenia pasÓw ruchu typu „BUS”.

W celu zapewnienia podrÓŻujĄcym komunikacjĄ miejskĄ odpowiednich standardÓw bezpieczeństwa w roku 2004 wykonano:
- wydŁuŻenie peronu zatoki autobusowej w ul. Kr. Jadwigi- Centrum,
- wybudowano perony przystankowe w ul: Olszowa, Parkowa
- systematycznie dokonywana jest wymiana nawierzchni przystankÓw autobusowych.

Kierunek 6
Rozwijanie sieci ŚcieŻek rowerowych w mieŚcie i popularyzacja komunikacji rowerowej w mieŚcie jako alternatywnego Środka transportu.

Walory turystyczno-krajobrazowe DĄbrowy GÓrniczej predestynujĄ rejon do uprawiania rÓŻnorodnych form turystyki, a w szczegÓlnoŚci coraz powszechniejszej turystyki rowerowej. ZrÓŻnicowane formy krajobrazowe, takie jak lasy, ŁĄki, waŁy Czarnej Przemszy, parki oraz zbiorniki wodne Pogoria, przyciĄgajĄ nie tylko mieszkańcÓw miasta ale rÓwnieŻ turystÓw z odlegŁych stron. Miasto posiada, obok obiektÓw o znaczeniu historycznym (Kopalnia ParyŻ, Huta Bankowa), takŻe nowoczesna HalĘWidowiskowo-SportowĄ a w niedalekiej przyszŁoŚci Centrum SportÓw Letnich oraz Centrum SportÓw Zimowych. Przekazanie do uŻytku ciĄgu pieszo-rowerowego biegnĄcego obok tych obiektÓw stanowiĆ bĘdzie jednĄ z gŁÓwnych form promocji miasta DĄbrowy GÓrniczej.
WydziaŁ Sportu, Rekreacji i Turystyki wspÓlnie z Centrum Sportu i Rekreacji opracowaŁ projekt trasy rowerowo pieszej, ktÓra umoŻliwi pÓĹşniejsze poŁĄczenie z istniejĄcymi ŚcieŻkami w kierunku Świerklańca i NakŁa-ChechŁa, Morska i Podlesic, Ogrodzieńca, Pilicy i Smolenia oraz BŁĘdowa, ChechŁa i Klucz.
DŁugoŚĆ trasy wyniesie ok. 30 km. Przebieg trasy: od Hali Widowiskowo-Sportowej przez ul. DĘbowĄ, ul. SiemońskĄ, Stadion ZagŁĘbianki, ul. Zielona, Park Zielona. Pogoria III, pomiĘdzy PogoriĄ II i PogoriĄ I, wyremontowany wiadukt w ZĄbkowicach, tereny obok Kopalni Dolomitu w ZĄbkowicach, Las Bienia, ŁĘkĘ, Wypaleniska, ObrzeŻe Pustyni BŁĘdowskiej. Przewidywany przebieg trasy poŁĄczy centrum DĄbrowy GÓrniczej z JurĄ Krakowsko-CzĘstochowskĄ. Od tej trasy w przyszŁoŚci moŻna bĘdzie tworzyĆ mniejsze pĘtle rowerowe do interesujĄcych miejsc w naszej gminie.
W maju 2004 roku BPR Inwestprojekt opracowaŁ koncepcjĘŚcieŻek rowerowych od pĘtli tramwajowej przy Hucie Bankowej do jeziora Pogoria I w DĄbrowie GÓrniczej. Koncepcja ta uwzglĘdnia istniejĄcy Trakt Paryski.
Istnieje rÓwnieŻ koniecznoŚĆ:
• utworzenia w DĄbrowie GÓrniczej Punktu Informacji Turystycznej w centralnym punkcie miasta,
• zainstalowania podŚwietlanych map miasta z zaznaczeniem najciekawszych miejsc zwiĄzanych ze sportem, kulturĄ, rekreacjĄ i turystykĄ, obiektami noclegowymi i gastronomicznymi w centrum DĄbrowy GÓrniczej, w GoŁonogu, w Parku Zielona itp.
• zredagowanie i wydanie Informatora Turystycznego DĄbrowy GÓrniczej wraz z mapkami w celu rozdawania osobom przyjezdnym np. na stacjach benzynowych – istnieje moŻliwoŚĆ, Że osoby bĘdĄce tylko przejazdem zostanĄ na dŁuŻej, ew. wrÓcĄ ponownie. Koszt takiego informatora moŻna obniŻyĆ lub zminimalizowaĆ do zera poprzez umieszczenie na jego stronach pŁatnych ogŁoszeń reklamujĄcych dĄbrowskie przedsiĘbiorstwa.
Koszty powyŻszych przedsiĘwziĘĆ bĘdzie moŻna oszacowaĆ po dogŁĘbnym przeanalizowaniu potrzeb w zakresie, zarÓwno odnowienia szlakÓw turystycznych, jak i budowy trasy rowerowej i utworzenia profesjonalnej informacji turystycznej w mieŚcie.

W II pÓŁroczu 2004 roku powoŁany zostaŁ zespÓŁ przedstawicieli UrzĘdu Miasta, Centrum Sportu i Rekreacji oraz oddziaŁu dĄbrowskiego PTTK, ktÓry dokonaŁ wstĘpnego wytyczenia trasy rowerowej, ŁĄczĄcej centrum miasta z terenami zielonymi. Trasa ta powinna zostaĆ zweryfikowana przez WydziaŁ gospodarki Komunalnej oraz WydziaŁ Gospodarki NieruchomoŚciami pod wzglĘdem statusu prawnego gruntÓw, przez ktÓre planowane jest poprowadzenie trasy.
Podstawowymi problemami jakie wiĄŻĄ siĘz tym przedsiĘwziĘciem jest ustalenie wŁasnoŚci gruntÓw, na jakich zostanĄ wytyczone ŚcieŻki oraz oddanie wszystkich tras rowerowych w rĘce jednego administratora.
W Wieloletnim Programie Inwestycyjnym na lata 2005 – 2008 dla gminy DĄbrowa GÓrnicza zaplanowano 7.500 tys. zŁ. na stworzenie i rozwÓj tras rowerowo-pieszych w gminie. Kwota ta jest przeznaczona na koszty wykonania projektu, ktÓre planowane jest na rok 2005, natomiast na lata 2006 – 2008 planowane jest wykonanie ŚcieŻek rowerowych.

---------------------------------------------------------------------------
Co to za centrum sportow zimowych :?: Lepiej zrobic chyba porzadnie jedno - sporty letnie + porzadnie zagospodarowac zbiorniki wodne i miejsca zielone a tak chca wszystko na raz byle jak tongue.gif Moze to zimowe centrum to bedzie wypozyczalnia sanek zeby sobie zjechac w Parku Hallera laugh.gif
I co to za utwardzanie nawierzchni ulic na wniosek mieszkancow? Ja tam nic takiego na podanych ulicach w 2004 roku nie zauwazylem...
jeszcze nowe sczegoly dotyczace budowy ekranu akustycznego na Staszicu, ktorych na forum do tej pory nie bylo:

Zmniejszenie oddziaŁywania haŁasu komunikacyjnego w gminie.

Zadania pn „Budowa ekranu akustycznego wzdŁuŻ ulicy Staszica w DĄbrowie GÓrniczej”
W dniu 22.12.2004 odbyŁ siĘprzetarg na realizacjĘrobÓt budowlanych. Do przetargu zŁoŻone zostaŁy trzy oferty. Przetarg w trakcie rozstrzygniĘcia. Po wybraniu wykonawcy zostanie podpisana umowa na wykonanie robÓt. Koszt inwestycji okreŚlony kosztorysem inwestorskim wynosi: 8 192 673,71 zŁ (brutto).
Ekran wykonanie zostanie w oparciu o panele aluminiowe EKO-I oraz panel ze szkŁa akrylowego Plexiglas Soundstop. DŁugoŚĆ ekranu to dwa odcinki po 650 m kaŻdy. Posadowione zostanĄ w pasie rozdzielajĄcym ul.Staszica od drogi 94.
Zadaniem ekranu bĘdzie ochrona przylegŁego terenu przed szkodliwym dziaŁaniem haŁasu drogowego.

PS. Ten prztarg juz dawno zostal rozstrzyniety
chyba szkoda zakladac temat o syfie w miescie. Ja nie zapomne jak wygladala ulica 3 maja chyba w lutym po ktorejs odwilzy - syf i brud nie do opisania i smieci po kostki.

Czas na porzĄdki

Środa, 13 kwietnia 2005r.

Brud, fruwajĄce Śmieci i ulice peŁne piasku po zimowym
utrzymaniu wywoŁaŁy krytykĘpod adresem wŁadz. — Mieszkam w tym mieŚcie juŻ 20 lat, ale takiego baŁaganu po zimie jeszcze nie widziaŁam. To skandal. Na przystankach autobusowych przepeŁnione kosze, Śmieci walajĄ siĘwszĘdzie, a szczegÓlnie w samym centrum miasta. Czy nikt tego nie widzi? — denerwuje siĘMaria DziĘgaŁa.

Ludzie siĘburzĄ
RzeczywiŚcie gŁÓwne ulice miasta nie wyglĄdajĄ najlepiej, a chĘtnych do sprzĄtania nie widaĆ.

— JakoŚĆ estetyki i czystoŚci miasta mÓwiĄ same za siebie. Kiedy stopniaŁy Śniegi, widaĆ Śmieci na ulicach, przystankach — wszĘdzie brud niesamowity. Po zimie kilkadziesiĄt centymetrÓw piachu leŻy przy krawĘŻnikach. Nie wiem, czy bĘdziemy czekaĆ, aŻ nam to wszystko zamuli studzienki — twierdzi radny Zbigniew WrÓblewski.

— W mieŚcie jest bardzo brudno, po prostu tragicznie — wtÓrowaŁa mu radna GraŻyna BĘtkowska-Sobczyk.

Polecenia wydane
Miejskie wŁadze twierdzĄ jednak, Że z czystoŚciĄ nie jest najgorzej. ZwŁaszcza, Że wŁaŚnie rozpoczĘŁy siĘjuŻ wiosenne porzĄdki.

— WydaŁem odpowiednie dyspozycje, a sŁuŻby odpowiedzialne za porzĄdek juŻ dziaŁajĄ. W centrum nie jest w tej chwili tak Ĺşle. PrzykŁadem mogĄ byĆ obrzeŻa miasta, gdzie widaĆ, jak o czystoŚĆ dbajĄ gospodarze posesji — podkreŚliŁ prezydent Jerzy Talkowski.

Jak zauwaŻyŁ natomiast Artur Weber, p. o. naczelnika WydziaŁu Gospodarki Komunalnej, marzec zaliczany jest do miesiĘcy zimowych i wtedy ulic po prostu siĘnie zamiata!

— JuŻ zamiatamy gŁÓwne ciĄgi komunikacyjne. Poza tym tereny w mieŚcie nie naleŻĄ tylko i wyŁĄcznie do gminy, ale takŻe do prywatnych wŁaŚcicieli czy spÓŁdzielni mieszkaniowych. PrzystĄpiliŚmy do generalnego sprzĄtania, a inne podmioty takŻe zobowiĄzaliŚmy do dbania o czystoŚĆ i porzĄdek — wyjaŚniŁ Weber.

A co z drogami?
Fatalnie wyglĄda takŻe stan nawierzchni i drÓg na terenie miasta, ktÓre wymagaŁyby przynajmniej zaŁatania ogromnych dziur i wyrw po zimie. Kierowcy narzekajĄ, ale nie pozostaje im nic innego, jak czekaĆ na rozpoczĘcie remontÓw.

— GŁÓwnymi trasami przez centrum jeszcze da siĘjakoŚ przejechaĆ, ale im dalej na peryferie, tym gorzej. Dziury, pokruszony, wybrzuszony asfalt. Po prostu koszmar — zauwaŻa Marcin Bochenek, zawodowy kierowca w firmie transportowej.
Lokalne wŁadze zapewniajĄ jednak, Że wkrÓtce sytuacja zmieni siĘna lepsze. OpÓĹşnienia w pracach wynikajĄ z oprotestowanych przetargÓw na utrzymanie drÓg.

— W tym roku na podstawie porozumienia ze SpÓŁdzielniĄ MieszkaniowĄ „Lokator” na remonty i budowĘdrÓg osiedlowych, chodnikÓw i parkingÓw wydamy po 800 tysiĘcy zŁ. JuŻ w listopadzie ubiegŁego roku miaŁ byĆ rozstrzygniĘty przetarg na utrzymanie drÓg, ale niespodziewanie we wrzeŚniu dowiedzieliŚmy siĘ, Że specyfikacja robÓt i ich odbioru spadŁa na zamawiajĄcego. SĄ juŻ wyŁonione dwie firmy, ktÓre bĘdĄ siĘzajmowaĆ utrzymaniem centrum i terenÓw zielonych, ale przetargi zostaŁy oprotestowane. Jeden protest juŻ odrzuciliŚmy, a zasadnoŚĆ drugiego analizujemy. Mam nadziejĘ, Że wkrÓtce wyŁonione firmy przystĄpiĄ do remontÓw drÓg — wyjaŚnia Marian NierychŁy, wiceprezydent DĄbrowy GÓrniczej.

BĘdĄ karaĆ
WydziaŁ Gospodarki Komunalnej UM ogŁosiŁ rozpoczĘcie wiosennej akcji porzĄdkowej 18 marca. Do zakŁadÓw, firm i spÓŁdzielni mieszkaniowych wysŁano pisma z proŚbĄ o uporzĄdkowanie podlegŁych im terenÓw. JeŚli nie wywiĄŻĄ siĘz tego obowiĄzku do 30 kwietnia, mogĄ spodziewaĆ siĘdyscyplinujĄcej wizyty StraŻy Miejskiej.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
z GW:

PopedaŁowaĆ po DĄbrowie GÓrniczej

SŁawomir Starzyński 14-04-2005 , ostatnia aktualizacja 14-04-2005 18:51

Rower ma byĆ tak samo waŻny, jak samochÓd osobowy i autobus. Prezydent Jerzy Talkowski przeforsowaŁ zapis w strategii zrÓwnowaŻonego rozwoju DĄbrowy GÓrniczej, Że rower ma byĆ alternatywnym Środkiem transportu.

Oznacza to, Że w mieŚcie trzeba budowaĆ drogi rowerowe i przebudowywaĆ wysokie krawĘŻniki, Żeby rowerzyŚci mogli je bez kŁopotÓw pokonywaĆ. Radnym ten pomysŁ nie bardzo przypadŁ do gustu. Marek DoroŻyński, choĆ nie ma nic przeciwko rowerom, nie wyobraŻa sobie, aby mogŁy one zastĄpiĆ komunikacjĘmiejskĄ i samochody osobowe. Dlaczego? Bo ulice sĄ dziurawe i na ich remont brakuje pieniĘdzy, a co dopiero mÓwiĆ o budowie drÓg rowerowych.

- Nie chodzi nam o to, Żeby natychmiast zmieniaĆ komunikacjĘw mieŚcie - mÓwi Roman Szopa, naczelnik wydziaŁu sportu, rekreacji i turystyki. - Na razie chcemy przygotowaĆ okoŁo 50 kilometrÓw ŚcieŻek rekreacyjnych - dodaje. Miasto przeznaczy na to blisko 25 tys. zŁ.

CzĘŚĆ ŚcieŻek rowerowych jest juŻ wokÓŁ zalewu Pogoria III. Trzeba je tylko posprzĄtaĆ i oznaczyĆ. Pracownicy wydziaŁu sportu majĄ takŻe zajĄĆ siĘtak zwanymi dzikimi ŚcieŻkami. Kiedy zostanĄ oczyszczone z powalonych drzew, oznakowane i naniesione na plany miasta, stworzĄ jeden ciĄg z istniejĄcymi oficjalnie trasami. Jeszcze w tym sezonie rowerowym powstanĄ trasy wokÓŁ Pogorii I, II i IV. - A wtedy bĘdzie moŻna pojechaĆ rowerem z DĄbrowy miĘdzy innymi na JurĘKrakowsko-CzĘstochowskĄ i na PustyniĘBŁĘdowskĄ - mÓwi Szopa.
--------------------------------------

laugh.gif 25 tysiecy zlotych na 50 km sciezek - ale beda wypasione juz nie moge sie doczekac :wink: A sciezki wokol Pogorii III juz sie rozsypuja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.