Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 Maja
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Peterek
Nawet więcej niż bez kosztów, a z zyskiem...
Chyba nie wierzycie, że nagle przestaną tam parkować ^^
Więc parę groszy z mandatów by wpadło.
bzenek
CYTAT
Problem umierania naszego deptaka pojawił się w chwili, kiedy zapadała decyzja, że w dawnym budynku UM nie będzie uczelni wyższej

O tak, tak... przyczyną umierania 3maja była likwidacja uczelni, która nigdy nie istniała fnd (22).gif

Jak dla mnie murowany kandydat do konkursu na najgłupszą odpowiedź jak przyszła z UM celb (23).gif
marcin.p
Problem ul.3-go Maja jest bardzo prosty do rozwiązania! Wystarczy, że co godzine pojawi sie tam patrol straży miejskiej i załozy blokady. Jeżeli "kierowca" poczeka, aż straznicy mu ją zdejmą, przepadnie mu pare spotkań, spoźni sie do pracy, szkoły to sie nauczy. Po kilku dniach unieruchamiania pojazdów problem zniknie wink.gif .... Jest tylko jeden problem. Dąbrowska straż miejska nie posiada już blokad!

Ale faktem jest, że na tej ulicy mogliby mieć niezłe "żniwa"!
michu
z cyklu jak wygląda przestrzeganie zakazu wjazdu na 3 majaw ostatnia sobote jakis gość w czarnym pseudoterenowym bmw władował się pod jeden z warzywniaków w bocznej uliczce obok 3 maja (tej którą można dojść do Sienkiewicza obok dawnej Centrali Rybnej) . Stanął pod sama budką kupił jakieś owoce, wsiadł i odjechał. Chociaż podjechał tak blisko, że mógł kupić nie wysiadając - jak w mc drivie. Załuje, że nie miałem aparatu...A SM czasem pojawia się, tyle, że w dni wolne - czyli przy najmniejszym natężeniu ruchu. Ale co się chłopaki będa męczyć.....
CYTAT(marcin.p @ wto, 05 lut 2008 - 14:15) *
Problem ul.3-go Maja jest bardzo prosty do rozwiązania! Wystarczy, że co godzine pojawi sie tam patrol straży miejskiej i załozy blokady. Jeżeli "kierowca" poczeka, aż straznicy mu ją zdejmą, przepadnie mu pare spotkań, spoźni sie do pracy, szkoły to sie nauczy. Po kilku dniach unieruchamiania pojazdów problem zniknie wink.gif .... Jest tylko jeden problem. Dąbrowska straż miejska nie posiada już blokad!Ale faktem jest, że na tej ulicy mogliby mieć niezłe "żniwa"!
tylko, że dla dabrowskiej SM to za trudne
szer
A po co się ruszać z ciepłego budynku? Coś się stanie jak nie pojadą na 3Maja...

A na poważnie. Prezydent Podraza napisał, że odwiedza forum i czyta niektóre wątki smile2.gif. Skoro tak powiedział to nie mam powodu, by nie wierzyć. Teraz tylko mam nadzieję, że trafił na ten wątek, zobaczył co nas boli, obejrzał fotki i zobaczył powagę sprawy. Może coś się zmieni...
:)
A widzleiscie kiedykolwiek zeby Straz Miejska wlasnie tym sie tam zajmowala? Bo, ze tam bywaja to wiem ale w innych celach
szer
Ta są co najwyżej, by załatwić swoje sprawy ;p. I tylko po to sad.gif... Eh sił już do nich nie mam...

Btw dzisiaj przechodząc ulicą 3 Maja aż takiego ruchu nie było, aczkolwiek samochody zaparkowane były... Jeden jakby chciał to by po tych schodach pod tą "fontannę" podjechał :|
kwintosz
Oj no ale dziwne, chciałoby wam się wypisać x mandatów a potem wyjść w zimę z ciepłego samochodu i wsadzać je za wycieraczki?? Wolą pojeździć sobie trochę po ulicach, narobić bez celu kilometrów i wrócić na jednostkę. Od dawna wiadomym jest że SM zajmuje się nie tym co powinna bo im się po prostu nie chce..
marcin.p
CYTAT(kwintosz)
Od dawna wiadomym jest że SM zajmuje się nie tym co powinna bo im się po prostu nie chce..

SM robi to, na co pozwalają jej przepisy! A przepisy dotyczące uprawnień SM są...zagmatwane mówiąc delikatnie.
Co do SM na 3-go Maja, to musi byc jakiś "kruczek prawny", który nie pozwala jej podjąć działań. Podejrzewam, że jakiś "uczciwy" kierowca oddał sprawę parkowania do sądu, który przyznał mu rację, znajdując w przepisach "bezprawność" podejmowania działń przez strazników! Ale to tylko moje domysły, nikt nic takiego oficjalnie nie ogłosił.

P.S. W tym temacie przydałaby się wypowiedź komendanta straży!

P.S.2 Mógłby mi ktoś przesłać 9jeśli macie) fotki z oznakowaniem ul.3-go Maja? Może jest "kolizja" przepisów! Spróbuje poszukać i popytam na forach, może uzyskam jakąś "oficjalną" odpowiedź.
przepisy sa jasne i maja do tego jak najbardziej prawo. A wlasciwie glownie wlasnie do tego. Niejasna sprawa to byla tylko z fotoradarami

CYTAT
Zadania Straży Miejskiej i uprawnienia jej funkcjonariuszy w zakresie ruchu drogowego.

Zadania Straży Miejskiej w zakresie ruchu drogowego uregulowane zostały w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 roku o strażach gminnych (DZ. U. z 1997 r., Nr 123, poz. 779, z późn. zm.), w art. 11 i są to : czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego.

Zakres uprawnień funkcjonariuszy straży miejskich do kontroli ruchu drogowego został określony w art. 129b ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r., Nr 58, poz. 515, z późn. zm.)

Kontrola ruchu drogowego w miastach, które utworzyły straż miejską może być wykonywana przez strażników miejskich.
strażnicy Straży Miejskiej są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu wobec:
kierującego pojazdem:
niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,
naruszającego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzeń działających samoczynnie;
uczestnika ruchu drogowego naruszającego przepisy o:
zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
ruchu pieszych.
W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego strażnicy Straży Miejskiej są upoważnieni do:
zatrzymania pojazdu lub jadącego wierzchem, z wyłączeniem pojazdów kierowanych przez osoby naruszające przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzeń działających samoczynnie;
sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem;
używania urządzeń samoczynnie ujawniających i rejestrujących naruszenia przepisów ruchu drogowego przez kierujących pojazdami;
legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń, co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;
wydawania poleceń:
osobie, która spowodowała przeszkodę utrudniającą ruch drogowy lub zagrażającą jego bezpieczeństwu,
kontrolowanemu uczestnikowi ruchu - co do sposobu jego zachowania.
strażnicy Straży Miejskiej mogą dokonywać czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem urządzeń samoczynnie ujawniających i rejestrujących naruszenia przepisów ruchu drogowego w miejscu i czasie uzgodnionym z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub rejonowym Policji.
Strażnicy Miejscy osobom, w odniesieniu do których są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego mogą nakładać grzywny w drodze mandatu karnego za następujące wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacjiart: 88, art. 90, art. 91, art. 92 § 1, art. 94, art. 95, art. 96 § 1pkt 2 i art. 97
z art. 88 k.w. czyli za prowadzenie pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania bez wymaganych przepisami świateł lub pozostawienie pojazdu bez wymaganego przepisami oświetlenia
z art. 90 k.w. czyli za tamowanie lub utrudnianie ruchu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania,
z art. 91 k.w. czyli za zanieczyszczanie drogi publicznej lub pozostawienie na niej pojazdu, innego przedmiotu albo zwierzęcia w okolicznościach, w których może to spowodować niebezpieczeństwo lub stanowić utrudnienie w ruchu drogowym,
z art. 92 § 1 k.w. czyli za niestosowanie się do znaku, sygnału drogowego,
z art. 94 k.w. czyli za prowadzenie pojazdu na drodze publicznej, nie mając do tego uprawnienia lub pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu
z art. 95 k.w. czyli za prowadzenie pojazdu na drodze publicznej, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów
z art. 96 § 1 pkt 2 czyli za dopuszczenie przez właściciela, posiadacza, użytkownika lub prowadzącego pojazd do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień
z art. 97 k.w. czyli za wykroczenie przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie i porządku ruchu na drogach publicznych,

Pojazd usunięty i nie odebrany na wezwanie gminy przez uprawnioną osobę w terminie 6 miesięcy od dnia usunięcia uznaje się za porzucony z zamiarem wyzbycia się. Pojazd ten przechodzi na własność gminy z mocy ustawy.

Zdjecie znaku juz mamy snf (51).gif http://picasaweb.google.pl/lh/viewPhoto?un...282642847682194

A ten obrocony dotyczy tonazu ciezarowek.

Ale poza tym powinien tam tez byc zakaz postoju i juz. Nie byloby problemu z "wlascicielami placowek" (jak np z ta Honda) bo mieszkancy to parkuja w bramach po drugiej stronie. Ale najwiekszy ruch obecnie to klienci i ci ktorzy skracaja sobie droge zamiast Bandrowskiego.
Ale ta cala ulice powinno sie przeciez traktowac jak chodnik i nikt poza odrozniajacym sie ciagiem dla samochodow (inna kostka i slupki) nie powinien sie pojawic. Wiec caly problem mozna rozwiazac od zaraz, nawet bez zakazu postoju
marcin.p
Ale ja to wiem, co mogą! Chcę tylko znaleźć przyczynę, że tego nie robią. Bo nie wierzę, że im się nie chce. Po za tym nie sądze, że miasto odpuściło by taką kasę z mandatów. Więc coś musi "być na rzeczy"...

A próbował ktoś wezwać policję?

P.S. wiecej znaków zakazu nie ma?
ja tez probowalem - zapytalem UM w mailu "dlaczego istnieje ciche przyzwolenie". Moze ci kupcy maja dobre znajomosci wink.gif Walczyli jak lwy o mozliwosc dojazdu i widza w tym jedyna szanse na utrzymanie biznesu.
Sprawa jest bardzo dziwna

Znakow wiecej nie ma. Od drugiej strony jest zakaz wjazdu.
marcin.p
Zapytałem na forum strażników miejskich.... Jak będą jakieś sensowne odpowiedzi to oczywiście dam znać!
bzenek
CYTAT(:) @ wto, 05 lut 2008 - 19:43) *
zapytalem UM w mailu "dlaczego istnieje ciche przyzwolenie".

W Polsce złe zatrzymywanie się i parkowanie nie jest w powszechnym odczuciu uważane za coś złego. Z reguły jako wytłumaczenie podaje się małą ilość miejsc parkingowych.

W związku z tym interwencje w tej sprawie za każdym razem powodują niemiłosierne użeranie się z każdym klientem. Zwłaszcza, że z reguły inni obywatele stają w obronie uciemiężonego kierowcy i służby wysłuchują bluzgów oraz innych porad aby zabrali się za "prawdziwych przestępców".

Toteż nie dziwię się, że mając tysiąc innych rzeczy do załatwienia policje i straże miejskie wola sobie dla swiętego spokoju odpuścić egzekwowanie zakazu zatrzymywania i postoju. A także nakazu prowadzenie psów bez smyczy czy ostanio modnego palenia papierosów na przystankach.
kwintosz
CYTAT(bzenek @ wto, 05 lut 2008 - 19:02) *
W Polsce złe zatrzymywanie się i parkowanie nie jest w powszechnym odczuciu uważane za coś złego. Z reguły jako wytłumaczenie podaje się małą ilość miejsc parkingowych.

W związku z tym interwencje w tej sprawie za każdym razem powodują niemiłosierne użeranie się z każdym klientem. Zwłaszcza, że z reguły inni obywatele stają w obronie uciemiężonego kierowcy i służby wysłuchują bluzgów oraz innych porad aby zabrali się za "prawdziwych przestępców".

Toteż nie dziwię się, że mając tysiąc innych rzeczy do załatwienia policje i straże miejskie wola sobie dla swiętego spokoju odpuścić egzekwowanie zakazu zatrzymywania i postoju. A także nakazu prowadzenie psów bez smyczy czy ostanio modnego palenia papierosów na przystankach.

To w takim razie po jaką cholerę są tam zakazy. Przecież jak już chcą to niech to zniosą a nie że po prostu łamią prawo. Rozumiem że ktoś może mieć pogląd na to jak ma wyglądać ta ulica czy tam deptak, ale skoro są ustalone zakazy to trzeba by się ich trzymać. Nie po to się je ustala by potem tego nie przestrzegać, prawda?

Postaram się zainteresować tą sprawą prasę.. i jak będzie okazja może spróbować włączyć (zapodam temat członkom - ale nie wiem czy jest sens mając w perspektywie kładkę do CH Pogoria) w to stowarzyszenie FdZD. W końcu było nie było jest to miejsce ważne dla funkcji reprezentatywnej naszego miasta..
bzenek
CYTAT(kwintosz @ wto, 05 lut 2008 - 21:32) *
Nie po to się je ustala by potem tego nie przestrzegać, prawda?

Prawda. Myślę, że jakaś zaplanowana w konkretnym celu godzinna akcja 2 połączonych patroli SM i Policji raz na tydzień przyniosłaby efekty edukacyjne. A funkcjonariusze nie mogliby patrzeć przez palce jak przy wykonywaniu innych zadań.
marcin.p
CYTAT(bzenek)
Jeżeli "uciemiężony kierowca" nie czuje się winny ma prawo odmowy przyjęcia mandatu! Wtedy sąd decyduje czy jest winny czy nie!Bluzgi? Obraza funkcjonariusza publicznego na służbie!"Prawdziwy przestępca"? M.in. ten, który atakuje f-sza publicznego na służbie, także słownie. A więc ten co bluzga może byc "prawdziwym przestępcą"!Tak ja to widze... Może jestem naiwny... Ale uważam, że służby takie jak Policja, Straż Miejska itp. są nie po to by je kochać, ale trzeba je szanować... Bez względu na to czy - w naszym odczuciu - działają słusznie czy nie!

Kwintosz jakoś tak w zeszłym roku w dąbrowskim dodatku DZ było o ul.3-go Maja. Pamiętam, że wypowadał się ktos z SM. Chyba p.Romanek jeśli sie nie mylę. Ale puenty nie pamiętam!
Sebastian22
Ja powiem tak - póki co ulica ta świeci pustkami (co do pieszych). Ciekawe co bedzie po otwarciu CH i powstaniu kładki, pewno ruch się zwiększy więc warto pomyśleć o ograniczeniu ruchu na tej najładniejszej (?) ulicyw mieście.
Bartek
CYTAT(bzenek @ wto, 05 lut 2008 - 19:02) *

3-go Maja to centrum naszego miasta, prawda? To skoro mówisz że jest ciche przyzwolenie na takie parkowanie to proponuje zaparkować lub wjechać pod zakaz wjazdu na jakąś ulicę w centrum Katowic w rejonie Stawowa, 1-go Maja, Dworcowa itd to po paru minutach pojawia się Policja lub SM i wlepiają mandat. Może mają jakieś punkty za łapanie źle parkujących? Nie wiem, ale wiem że u nas w mieście SM czy Policja po telefonie że ktoś źle zaparkował o ile przyjedzie to minie z godzina lub dwie.
marcin.p
Na "strażniczym" forum nasz problem z ul.3-go Maja nie był zbyt popularny. Ale jedna z odpowiedzi szczególnie mnie zaciekiwała

CYTAT
Mam prośbę....
Otóż w Dąbrowie Górniczej jest problem z ruchem i parkowaniem na ulicy wyłaćzonej z ruchu! Przy wjeździe jest jest znak B-1 oraz tabliczka, że nie dotyczy dostawców, mieszkańców oraz włascicieli sklepów. Tymczasem parkują tam wszyscy, którzy po coś tam przyjechali, inni skracaja sobie drogę by ominąć rondo w centrum miasta...

Na forum rozgorzała dyskusja, że "nie chce" się nic z tym zrobić Straży Miejskiej. Nie wierzę w to, że się nie chce. Po za tym nie wierzę, że miasto pozwoliłoby na stratę kasy z mandatów

Janspector
Strażnik

Ja tu nie widze generalnie problemu. U mnie we wsi stoi taki zakaz na wjeździe na osiedle w centrum miasta. Ratusz wydał mieszkańcom i właścicielom pozwolenia na wjazd a reszte okreslił na znaku drogowym ( tabliczce pod znakiem). Potem na wjexdzie stanoł radiowóz SM i kontrolował wszystkich co wjeżdzaja za zakaz ruchu w obu kierunkach B-1 jak się posypały kwity od 100 do 500 zł to temat się wyjaśnił w ciągu kilku dni. Wici po wsi sie roznosły ze niewarto wjeżdżac na to osiedle i po sprawie . Teraz dokonuje się wyrywkowej kontroli w celu ewentualnej ciagłości tego co zlecił Ratusz i po kłopocie wsumie. Ludzie się przyzwyczaili do tego i juz tam nie jeżdżą.

Czyli jednak da się! To dlaczego się nie da w DG?
Bartek
Jakby postawić budę z kebabami to by stali. Proste.
marcin.p
Jak na mój gust to musi być jakiś "układ" między miastem a sklepikarzami! Wątpię by miasto odpuściło taką kasę z mandatów! Gdyby władza chciała, to SM nie miałaby nic do gadania, musieliby mandaty "sypać"!
bzenek
Odkurzamy wtek po półrocznej przerwie gdyż nadchodzi godzina prawdy dla naszego miejskiego salonu. wink.gif

CYTAT(Sebastian22 @ wto, 05 lut 2008 - 22:28) *
Ja powiem tak - póki co ulica ta świeci pustkami (co do pieszych). Ciekawe co bedzie po otwarciu CH i powstaniu kładki, pewno ruch się zwiększy więc warto pomyśleć o ograniczeniu ruchu na tej najładniejszej (?) ulicyw mieście.

Juz widać, że takie marzenia się nie sprawdziły.

Obok kładki równo ustawione słupki zachęcają do wjazdu w ulicę 3-maja. Więc pewnie za tydzień, po oddaniu kładki do eksploatacji wróci mozliwość przejazdu ulicą. No chyba, że już można ?

Bałaganiarskie parkowanie nadal ma się dobrze. Śmieci wirują na wietrze. Atrakcji na ulicy nie przybyło. Ławek do siedzenia też nie. Czekamy na otwarcie CH Pogoria. smile.gif
michal_dg
Co do smieci to wczoraj wieczorem ok. 20 jezdzila Alba swoja maszyna i czyscila droge biegnaca z ronda w centrum do gali na ul, sobieskiego smile2.gif widac ze sprzataja teren na otwarcie pogori
wallbash.gif
Jesli dalej Straz Miejska sie tym nie zajmie, to powinni zdjac ten pseudo zakaz ruchu. A od ruchu na deptaku robia sie coraz wieksze koleiny.

Tu z niedzieli 19.10 (nddg) wyjatkowo snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20081019_07...ieskiego-9+.jpg

Nie ma barow i kawiarni, wiec i nie ma nikogo.

Jesli po zakonczeniu budowy na chodniku na Sobieskiego i na 3 Maja dalej nikt nie zamiecie to juz nie ma nadziei. Moze dopiero po wyborach.

Master
ulica 3-go Maja jak narazie sie ozywiła znacznie, tak jak mówiłem kupcy powinni sie cieszyć z obecności CH Pogoria, godzina 12 i ruch jaki rzadko tam sie widuje ...

Budynek na przeciw sądu całkiem spory, wystarczającej wysokości, mam nadzieje ze z zewnątrz bedzie nowoczesnie wykonczony i bedzie w nim cos ciekawego, a nie lumpeks.

Za Resursą narazie spokój, drzewa wycieli i cisza, na górze 3-go Maja stary budynek jak stał tak stoi, Jomadent nadal w Resursie.

Czy ten teren koło parkingu CH Pogoria gdzie stoi jeszcze troche sprzetu , to własnie utwardzane miejsce pod OBI ??

Dziś policzyłem liczbe banków na 3-go Maja od Sobieskiego do Okrzei, razem z placem gdzie jest fontannna , Banków jest 19 excl.gif
Peterek
Master możesz spokojnie doliczyć jeszcze 4 od Banku Zachodniego WBK koło poczty do mniej więcej Pogorii biggrin.gif

Swoją drogą tak dzisiaj się zastanawiam... Czy w Dąbrowie jest w ogóle coś takiego jak kawiarnia z prawdziwego zdarzenia ? Wszelkie piekarnie, w których można wypić kawę i zjeść ciastko się nie liczą tongue.gif I Empik Cafe też się nie liczy, to nie jest kawiarnia z prawdziwego zdarzenia ;p
st1111
CYTAT(Master @ pon, 10 lis 2008 - 19:31) *
ulica 3-go Maja jak narazie sie ozywiła znacznie, tak jak mówiłem kupcy powinni sie cieszyć z obecności CH Pogoria, godzina 12 i ruch jaki rzadko tam sie widuje ...

Jako kupiec bardzo się cieszę-jest tam drogo i to mnie też martwi co będzie jak Real skończy promocje?
Leszek
CYTAT(Peterek @ pon, 10 lis 2008 - 22:23) *
Swoją drogą tak dzisiaj się zastanawiam... Czy w Dąbrowie jest w ogóle coś takiego jak kawiarnia z prawdziwego zdarzenia ?

Hmm, mnie tylko Max Mario do głowy przychodzi.
No, chyba że uwzględnimy kafeterie na stacjach benzynowych, kawę zwykle mają niezłą smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(Leszek @ śro, 12 lis 2008 - 21:03) *
Hmm, mnie tylko Max Mario do głowy przychodzi.
No, chyba że uwzględnimy kafeterie na stacjach benzynowych, kawę zwykle mają niezłą smile2.gif

niema to jak mile spotkanie na ...Shellu albo Statoilu, a może BP ? biggrin.gif Nie no Pogoria nie jest zła idzie sie spotkac i posiedziec przy frytkach, pizzy czy kawie lub czekoladzie....ceny no są jakie są ale coz ... takie zycie. Najtaniej to kupic kawe w Kauflandzie i zrobić sobie w domu laugh.gif
kwintosz
Fragment protokołu Nr XXXIV/08 z sesji Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 29 grudnia 2008 roku od godziny 11.00 do godziny 15.45. dostępnego oczywiście na BIP.

CYTAT
(...)Radny – Z. Wróblewski: Panie Prezydencie, Wysoka Rado, niedawno w interpelacjach zabrałem głos, prosząc Pana Prezydenta o uporządkowanie, może zakaz parkowania samochodów na ulicy 3-go Maja. Z chwilą kiedy Pogoria miała być już znormalizowana, więc uruchomiona cały proces miał się zacząć jako handlu i rozrywki, Prezydent obiecał, że zajmie się tematem. Na dzień dzisiejszy ulica 3-go Maja stała się ogromnym parkingiem, nie ma tam sklepów z towarami wielkogabarytowymi. Jak już dzisiaj padły tu stwierdzenia ulica stała się bankowa, dzisiaj już słyszałem już hazardowa, zobaczymy jaka inaczej będzie nazywała. Ja mam prośbę Panie Prezydencie, najwyższy czas i pora, aby do lata, do czerwca zamknąć ruch kołowy na tej ulicy, niech ta ulica będzie tym jednym jedynym deptakiem w mieście, gdzie można naprawdę przyjemnie przejść się, przespacerować, bo na dzień dzisiejszy jest ruch, trzeba uciekać po bokach, a kierowcy, którzy mają dosyć te samochody ze zderzakami mocniejszymi po prostu taranują słupki, kolejnych kilka słupków już jest nachylonych gdzie za chwilę one znikną, możliwe, że to są inni sprawcy niż kierowcy, ale podejrzewam, że no zwykły śmiertelnik swoimi mięśniami nie potrafi takiego słupka usunąć, dziękuję bardzo.

.Przewodniczący Rady Miejskiej – K. Woźniczka: Dziękuje koledze, Prezydent Gocyła proszę bardzo.

Z-ca Prezydenta Miasta – P. Gocyła: Rzeczywiście ja się z Panem radnym zgadzam, na tej ulicy panuje dosyć duży chaos szczególnie w godzinach szczytu, jeśli chodzi o ruch kołowy, szczególnie, że ona ma charakter raczej deptaka. My przygotowujemy taki projekt organizacji ruchu na pewno do wiosny zostanie wprowadzony w sposób istotny, który będzie w sposób istotny ograniczał tam dostęp dla pojazdów kołowych. Tu w szczególnie w kontekście wypowiedzi Pana radnego Jaszczury, ponieważ on będzie dosyć dolegliwy przynajmniej dla niektórych przedsiębiorców nie wiem czy nie poddanie, zostanie kolejnej jakieś fali krytyce, ale tak to już jest, że zarządzanie ruchem, na demokrację jest bardzo mało miejsca więcej natomiast na fachowość w działaniu i dlatego może to trwa długo, ale będzie dobrze zrobione.(..)

Pożyjemy, zobaczymy..
Leszek
Muszę powiedzieć, że jasność wypowiedzi, zwłaszcza pana wiceprezydenta jest powalająca wink.gif
Kamil_
Widzieliście jak burzą dawny Szpital Psychiatryczny na 3maja? Kto się chce napatrzeć, niech czym prędzej leci. Jutro już pewnie z niego nic nie zostanie...

A tak w ogóle to nie był zabytek?
Leszek
CYTAT(Kamil_ @ czw, 12 lut 2009 - 14:37) *
Widzieliście jak burzą dawny Szpital Psychiatryczny na 3maja? Kto się chce napatrzeć, niech czym prędzej leci. Jutro już pewnie z niego nic nie zostanie...

A tak w ogóle to nie był zabytek?

A jego nie mieli remontować? Wiedziałem, że dawny magistrat jest do wyburzenia, ale szpital?
Kamil_
Na tę chwilę nie ma już nawet dachu... Wieczorem wrzucę jakiś foty, które zrobiłem dziś popołudniu, to zobaczycie sami.
Sebastian22
CYTAT(Kamil_ @ czw, 12 lut 2009 - 18:04) *
Na tę chwilę nie ma już nawet dachu... Wieczorem wrzucę jakiś foty, które zrobiłem dziś popołudniu, to zobaczycie sami.

Wow to czekamy na foty....
Kamil_
Obiecane zdjęcia:

BARES
CYTAT(Leszek @ czw, 12 lut 2009 - 14:38) *
A jego nie mieli remontować? Wiedziałem, że dawny magistrat jest do wyburzenia, ale szpital?

Też mi się tak wydaje, w środku szpital zdecydowanie lepiej wygladał niż były urząd no i Jomadent miał się tam przenosić ale może doszli do wniosku żeby zbudować nowy budynek.
Leszek
CYTAT(BARES @ sob, 14 lut 2009 - 13:15) *
Też mi się tak wydaje, w środku szpital zdecydowanie lepiej wygladał niż były urząd no i Jomadent miał się tam przenosić ale może doszli do wniosku żeby zbudować nowy budynek.

Koszty remontu + adaptacji do wymogów sanitarnych (do tego winda, bo to piętrowy budynek) na pewno byłyby spore, możliwe, że większe niż budowa od podstaw (a na pewno bardzie skomplikowane i efekt końcowy wewnątrz mógłby być gorszy), ale po co była ta ściema z remontem? Bali się protestów?
Kamil_
I po dawnym szpitalu została tylko kupa gruzu...
Peterek
A w jego miejsce powstanie pewnie jakiś klocek...
Arbas
CYTAT(Leszek @ sob, 14 lut 2009 - 13:34) *
Koszty remontu + adaptacji do wymogów sanitarnych (do tego winda, bo to piętrowy budynek) na pewno byłyby spore, możliwe, że większe niż budowa od podstaw (a na pewno bardzie skomplikowane i efekt końcowy wewnątrz mógłby być gorszy), ale po co była ta ściema z remontem? Bali się protestów?

Myślę, że niczego się nie boją.
Konserwator dał zezwolenie?
Leszek
CYTAT(Arbas @ nie, 15 lut 2009 - 10:55) *
Myślę, że niczego się nie boją.
Konserwator dał zezwolenie?

A budynek był w ogóle pod opieką konserwatora? Bo w rejestrze zabytków nie był, z tego co wiem.
BARES
Posty dotyczace byłego szpitala mozna przenieść do tematu: Budynki po byłym UM bo tam już były wczesniej poruszane te sprawy.
Master
Ale były szpital psychiatryczny ma niewiele wspólnego z Urzedem Miasta wink.gif
Master
Pownien zostać wprowadzony ZAKAZ RUCHU na ulicy 3go Maja !!!!!!!!!!!!!!!!! Co najwyzej poza słuzbami mundurowymi oraz konwojami przewożącymi pieniądze z banków !! NIe ma sie co oglądać na protesty "kupców", z prostego wzgledu , gdyz na 3 go Maja ich juz poprostu nie ma. Jest co najwyzej kilka sklepów, którym dostawcą do nich mozna wydac przepustki.

Postawienie 1 strażaka miejskiego lub policjanta raz w tygodniu i wlepienie odpowiedniej ilości mandatów , powinno definitywnie załatwić sprawe.

Miasto powinno tez "stymulować" rozwijanie sie tam kawiarni i restauracji.

Co do wprowadzenia Zakazu Ruchu , można by podjąc kroki w tym temacie w ramach stowarzyszenia FdZD.
Kamil_
Fotki tego co zostało po dawnym szpitalu psychiatrycznym...

A tu jeszcze 3:
Fotki pozostałości po szpitalu
Kamil_
Mnie tam zastanawia, kto wyrywa tak słupki na naszym superowym deptaku...
I bez zmian, a nawet chyba gorzej. Coraz wiecej slupkow wyrwanych, a koleiny coraz bardziej widoczne. Dla przypomnienia vice: "My przygotowujemy taki projekt organizacji ruchu na pewno do wiosny zostanie wprowadzony w sposób istotny, który będzie w sposób istotny ograniczał tam dostęp dla pojazdów kołowych"
ricko
no z tymi słupkami to jest jakaś porażka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.