Fragment z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 27 sierpnia 2010 roku
CYTAT
(...)
Wiceprzewodniczący Komisji - T. Pasek:
Ja tam prowadzę działalność gospodarczą i napotykam się tam tylko na utrudnienie
w postaci wkopywania słupków, które są notorycznie przewracane przez auta.
Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej ? M. Bazylak:
Proszę nie zrzucać takich słów, bo wie Pan doskonale, był Pan zapraszany na spotkania
z przedsiębiorcami, dlatego, że ta rzecz, o której dzisiaj dyskutowaliśmy dot. podejścia tak naprawdę partnerskiego do przedsiębiorców i do mieszkańców miasta, bo musimy odbudować wizerunek Urzędu, urzędników, żeby uzyskać wiarygodność u mieszkańców
i przedsiębiorców, który był w wielu dyskusjach niszczony. W Urzędzie jest naprawdę dużo ludzi, którzy podchodzą do miasta jak do domu, który trzeba urządzać i chcą mieć w tym partnerów. Dlatego wspólnie z Panią Anetą Nowak jak i Panem dr Adamem Polko spotykaliśmy się z przedsiębiorcami. Jeżeli Pan mówi, że w Centrum miasta się nic nie dzieje, to ja Panu przypomnę, że w tym momencie prężnie działa PKZ, WSB rozwija swoje kierunki kształcenia, a Hala Sportowa Centrum, Aqua Park i Centrum Handlowe Pogoria jest odwiedzane w weekendy przez kilka tysięcy mieszkańców, naszym priorytetem jest to, żeby ulica, która miała swoją świetność, czyli ul. 3-go Maja, na której tak de facto ruch się tam zmniejszył w momencie, kiedy ?wyprowadziły? się stamtąd budynki administracji publicznej, żeby tam zachęcić i wprowadzić mieszkańców do tego, żeby ten obszar był częściej odwiedzany, uczęszczany. Przeniesienie ?Dni Dąbrowy? do Parku Hallera i innych uroczystości powoduje, że to Centrum staje się przez ludzi odwiedzane.
Wiceprzewodniczący Komisji - T. Pasek:
Panie Naczelniku, dlaczego nie zostały zrobione na ul. 3-go Maja miejsca parkingowe, nie postawiono parkometrów, dlaczego wkopuje się słupki, dlaczego utrudnia się przedsiębiorcom działanie, ja w tej sprawie zebrałem ponad 40 podpisów i nic nie zostało uwzględnione, a było to przed remontem drogi.
Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej ? M. Bazylak:
Zamiast chodzić i zbierać podpisy, to zapraszam Pana na warsztaty, na których razem
z Wydziałem Komunikacji i Drogownictwa zastanawialiśmy gdzie wyznaczyć przestrzenie na terenach, które są możliwe do otwarcia bądź oznakować miejsca parkingowe, wskazywać ile miejsc jest do zaparkowania w danym miejscu, gdzie można zaparkować, żeby iść na
ul. 3-go Maja, Sobieskiego, bardzo proszę chodzić na warsztaty, tam dyskutujemy
i zastanawiamy się gdzie tą przestrzeń pod parkowanie znaleźć.
I Z-ca Prezydenta Miasta ? H. Zaguła:
Panie radny w Pana wypowiedzi widać pewną niekonsekwentność, ja tylko powiem, że na
ul. 3-go Maja w ciągu ostatnich 15 lat widać kolosalną różnicę, z jednej strony wyprowadzono instytucje publiczne, Urząd Miasta z tego miejsca, z drugiej strony powstał koncern handlowo ? usługowy, który generuje wokół siebie praktycznie wszystkie funkcje handlowo ? usługowe i w ten sposób wypiera te funkcje z tego 3-go Maja i teraz pytanie jest takie, czy my będziemy ludzi kierować najpierw przez ul. 3-go Maja do Pogorii czy zrobimy wszystko, żeby zachęcić tych ludzi do powrotu na ul. 3-go Maja. My musimy wszyscy usiąść
i przedsiębiorcy i właściciele lokali i władze miasta i mówić tak: jak mamy na dzisiaj dopasować czy dostosować się do nowej okoliczności, jak stworzyć warunki, żeby ludzie
z przyjemnością poszli na ul. 3-go Maja, przeszli się nią, bo tak naprawdę już taką klasyczną handlową już nie będzie, ona musi zaproponować inny produkt, który ludzie kupią, przyjdą tam, to pytanie zadajemy sobie w tym programie, co tam powinno być, aby ludzie tam przyszli. Chcemy otworzyć dyskusję na temat: jak dopasować określone fragmenty miasta do nowej rzeczywistości, które ta nowa rzeczywistość może spowodować oddalenie tego od życia publicznego.
(...)
Po raz kolejny p. Pasek pokazał swój poziom. A my się dziwimy że tyle aut staje na 3 maja..
Do przemyślenia przed wyborami..