Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 Maja
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
xMarcinx
CYTAT(ricko @ śro, 15 lip 2009 - 08:15) *
no z tymi słupkami to jest jakaś porażka

Zabić sie idzie na tej ulicy na Małachowskiego w bedzinie jakoś się da a my mamy wieś a nie deptak
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ sob, 18 lip 2009 - 20:04) *
Zabić sie idzie na tej ulicy na Małachowskiego w bedzinie jakoś się da a my mamy wieś a nie deptak

No cóż, akurat Małachowskiego nie jest zbyt dobrym przykładem deptaka, to już na 3 Maja mniej samochodów jeździ laugh.gif
bzenek
CYTAT(xMarcinx @ sob, 18 lip 2009 - 20:04) *

CYTAT(Leszek @ nie, 19 lip 2009 - 11:12) *
No cóż, akurat Małachowskiego nie jest zbyt dobrym przykładem deptaka, to już na 3 Maja mniej samochodów jeździ laugh.gif

Na Małachowskiego jest chyba szerzej. A co najważniejsze to nikt nie chce na niej na siłę zamykać ruchu.
Leszek
CYTAT(bzenek @ pon, 20 lip 2009 - 01:03) *
Na Małachowskiego jest chyba szerzej. A co najważniejsze to nikt nie chce na niej na siłę zamykać ruchu.

Na siłę nie smile2.gif
Za to zrobili taką nawierzchnię, że jazda po niej do przyjemności nie należy - i zapewne całkiem ładnie ogranicza to ruch.
maseur
O ile już się pogodziłem z tym, że władze miejskie od lat mają gdzieś wizerunek miasta, jego rozwój oraz komfort życia mieszkańców, to jednak przynajmniej mocno zastanawiające jeśli nie bulwersujące jest to, jak mocny wpływ na magistrat mają kupcy (przykład: ul.3go maja czy targowisko wiejskie) a przecież kupcy to zdecydowana mniejszość wyborców-mieszkańców tego miasta, pomijając że w sumie to kupcy są dla nas a nie odwrotnie, przecież Klient to Pan dla kupca wink.gif
Master
3go Maja juz bardzo zdewastowane. Słupki stoją bez ładu i składu, w niektórych miejscach , chyba wyrwane gdyż występują braki w kostach. Auta stoją gdzie popadnie. Dziwie sie tylko jacy kupcy mają na to wpływ??? Przeciez ich tam prawie wogole nie ma. Same banki. Zakaz powinien byc wprowadzony. Straz Miejska postawiona. zamkniety odcinek 3go Maja to ok 250 metrów, czy tyle nie mozna przejsc na nogach ?? No chyba ze bankowcy niosą ciezkie bagaze wink.gif. Miejsc postojowych mało w centrum , ale nawet na parkingu za Pogorią mozna postawic auto i przejsc te 5 min.
bzenek
CYTAT(Master @ śro, 23 wrz 2009 - 14:13) *
3go Maja juz bardzo zdewastowane.
(...)
Zakaz powinien byc wprowadzony.

Zakaz można wprowadzić ale co z tego ? Faktycznie zrobi się paru ludziom na złość ale czy to przywróci tam jakieś życie ?

CYTAT(Master @ śro, 23 wrz 2009 - 14:13) *
Miejsc postojowych mało w centrum , ale nawet na parkingu za Pogorią mozna postawic auto i przejsc te 5 min.

Parkingi za Pogorią są za daleko dla ludzi chcących coś załatwić na 3-maja i okolicy.
Sebastian22
Ja teraz zawsze zostawiam auto przy CH Pogoria chcąc iść do Centrum....
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 25 wrz 2009 - 14:48) *
Ja teraz zawsze zostawiam auto przy CH Pogoria chcąc iść do Centrum....

Ja też. Ale trudno uznać to za rozwiązanie szybkie, wygodne i akceptowalne przez większość ludzi mających zapełnić miejski deptak.

Najwyraźniej do podobnych wniosków doszły władze DG. Gołym okiem widać, że CH Pogoria nie rozwiązało problemu miejsc parkingowych w centrum. Głównie dlatego, że wóaśnie... leży poza centrum.
Master
Moze ten zakaz nie zapełni zycia na deptaku od razu, ale powoli z czasem napewno. Bo co to za interes otworzyc jakies parasolki na 3-go Maja wiedząc ze wokol bedą jezdziły i trąbiły auta. Siedzenie np "na piwku" wsrod hałasu i spalin samochodowych nie jest przyjemne.

Jesli dla kogos przejscie 200 metrow z parkingu Pogoria na 3go Maja to za daleko to o czym my mowimy ...
bzenek
CYTAT(Master @ pią, 25 wrz 2009 - 17:29) *
Jesli dla kogos przejscie 200 metrow z parkingu Pogoria na 3go Maja to za daleko to o czym my mowimy ...

Ano własnie. Ludzie jeżdżą windą na drugie piętro, kupują w McDrive bez wysiadania, a Ty ich chcesz ich gonić 200-300m przez kładkę do jakichś slumsów na 3-maja. wink.gif

CYTAT(Master @ pią, 25 wrz 2009 - 17:29) *
Moze ten zakaz nie zapełni zycia na deptaku od razu, ale powoli z czasem napewno. Bo co to za interes otworzyc jakies parasolki na 3-go Maja wiedząc ze wokol bedą jezdziły i trąbiły auta. Siedzenie np "na piwku" wsrod hałasu i spalin samochodowych nie jest przyjemne.

Z boku 3-maja jest taki ładny placyk z fontanną, zielenią ławeczkami. Nie jeżdżą i nie trąbią tam auta.

I co ? Są tam jakieś parasolki ? Z tego co pamiętam ostatnia knajpa przy tym placyku upadła jakieś 7-8lat temu.

Problemem 3-maja (i okolic) nie są samochody tylko brak w DG ludzi, którzy chcą, lubią i mogą przychodzić na takie deptaki.
Zibar
Po probelmy były takie same jak na placu Wolności - mieszckańcy pobliskich bloków, którym się w sumie nie dziwię jak o 2 w nocy odchodziły niezłe szopki, a akustyka takiego placu/podwórka jak przy Stonhage robi swoje unsure.gif
:)
zdjecie z artykulu na sosnowiec.info.pl snf (51).gif http://www.sosnowiec.info.pl/Engine/base/G...600&exact=w

i dla przypomnienia wypowiedz z grudnia 2008:

CYTAT
Z-ca Prezydenta Miasta – P. Gocyła: Rzeczywiście ja się z Panem radnym zgadzam, na tej ulicy panuje dosyć duży chaos szczególnie w godzinach szczytu, jeśli chodzi o ruch kołowy, szczególnie, że ona ma charakter raczej deptaka. My przygotowujemy taki projekt organizacji ruchu na pewno do wiosny zostanie wprowadzony w sposób istotny, który będzie w sposób istotny ograniczał tam dostęp dla pojazdów kołowych
Bartek
Dlatego m.in poprzez kłamanie w sprawie ul. 3-go Maja w wyborach 2010 nie należy głosować na Podraze i jego ekipę smile2.gif Kolejne wietrzenie w magistracie wpłynie tylko i wyłącznie na polepszenie sytuacji w mieście.
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ nie, 20 gru 2009 - 18:04) *
Dlatego m.in poprzez kłamanie w sprawie ul. 3-go Maja w wyborach 2010 nie należy głosować na Podraze i jego ekipę smile2.gif Kolejne wietrzenie w magistracie wpłynie tylko i wyłącznie na polepszenie sytuacji w mieście.

...i kolejnych co tam się wprowadzą.....w ogóle nie zagłosuję na nikogo - mam to głęboko gdzieś....
bzenek
CYTAT
Kupcy z ulicy 3 Maja nie czują się bezpiecznie

Pomimo kamer, na ulicy 3 Maja, w rejonie fontanny i banku dochodzi do włamań i niszczenia mienia.

Faktycznie jest tak, że w naszych comiesięcznych analizach stanu bezpieczeństwa w mieście, od pewnego czasu widoczny jest wzrost przestępczości rozbójniczej w rejonie centrum. – mł. asp. Mariusz Miszczyk, oficer prasowy dąbrowskiej policji.

W zeszłym tygodniu zajrzałem na placyk obejrzeć świetlną fontannę. Ku mojemu zaskoczeniu było tam kilku spacerowiczów, którzy oglądali to cudo. Nawet robili zdjęcia.

Sam byłem na 3-maja pierwszy raz od roku. Czyli ciągle jest jakaś nadzieja na ożywienie tych podupadających slumsów. Aczkolwiek nie mam pojęcia jak to zrobić. wink.gif
Bartek90
CYTAT(bzenek @ czw, 24 gru 2009 - 16:40) *
W zeszłym tygodniu zajrzałem na placyk obejrzeć świetlną fontannę. Ku mojemu zaskoczeniu było tam kilku spacerowiczów, którzy oglądali to cudo. Nawet robili zdjęcia.

Sam byłem na 3-maja pierwszy raz od roku. Czyli ciągle jest jakaś nadzieja na ożywienie tych podupadających slumsów. Aczkolwiek nie mam pojęcia jak to zrobić. wink.gif

Ja co tamtędy przechodzę wieczorem (a zdarza się to dość często) zawsze tam kogoś widzę na "sesji fotograficznej" smile2.gif A potem pewnie nasze-klasy, epulsy i inne fotki są oblegane przez te foty tongue.gif
Kamil_
Do mnie bijesz? tongue.gif
Bartek90
Nie wiem... ja nie mam naszej-klasy ani nic podobnego więc nie wiem co Ty tam masz tongue.gif tongue.gif. Tak strzeliłem z tymi zdjęciami, widać trafiłem biggrin.gif
CYTAT
Rozjechany deptak
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Charakter dąbrowskiej ulicy 3 Maja, a raczej to co z niego pozostało, stanowi częsty temat rozmów mieszkańców Dąbrowy Górniczej. Niegdyś główna ulica handlowa miasta, dziś coraz częściej nazywana jest z przekąsem - „bankową”. Problem przywrócenia do życia tego fragmentu centrum, niejednokrotnie był też tematem dyskusji podczas sesji Rady Miejskiej.

Jest niemal pewne, że wielki handel na ulicę 3 Maja już nie wróci, chociażby ze względu na sąsiadujące z nią CH Pogoria. Wiele osób z przyjemnością widziałoby jednak w tym miejscu reprezentacyjny deptak Dąbrowy z urokliwymi kawiarenkami. Problem w tym, że wcześniej ulica 3 Maja może zostać rozjechana przez parkujące tam auta.

Na kwestię ograniczenia ruchu samochodowego w tej okolicy, jeszcze w grudniu 2008 roku próbował zwrócić uwagę radny Zbigniew Wróblewski.

- Na dzień dzisiejszy ulica 3 Maja stała się ogromnym parkingiem i ulicą bankową, a jak dzisiaj usłyszałem - hazardową, zobaczymy jak jeszcze inaczej będzie się nazywała. Najwyższy czas i pora, aby do lata zamknąć na niej ruch kołowy, niech ta ulica będzie tym jedynym deptakiem w mieście, gdzie można naprawdę przyjemnie przejść się, przespacerować, bo na dziś trzeba uciekać po bokach, samochody taranują słupki.

Cienia wątpliwości co do słuszności stanowiska radnego nie miał Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta.
– Przygotowujemy taki projekt organizacji ruchu, który na pewno do wiosny zostanie wprowadzony. Będzie w istotny sposób ograniczał dostęp dla pojazdów kołowych. Ponieważ będzie dosyć dolegliwy, przynajmniej dla niektórych przedsiębiorców, nie wiem czy nie zostanie poddany fali krytyki – zapewniał wówczas prezydent Gocyła.

Nie udało nam się ustalić, na czym projekt polega, ale patrząc na zastawioną samochodami ulicę nie trudno się domyślić, że zwycięstwo odniosła tu demokracja. Potwierdza to zresztą sam prezydent Gocyła.
- Cały czas prowadzone są rozmowy z właścicielami nieruchomości i mieszkańcami ul. 3 Maja, odbywają się spotkania, w trakcie których staramy się wypracować rozwiązanie optymalne – czytamy w stanowisku zastępcy prezydenta Dąbrowy Górniczej.

Przyczyny trwającej na ulicy 3 Maja sytuacji starał się przybliżyć radny Wróblewski.
– Na zwiększenie ilości słupków nie zgodzili się tamtejsi właściciele tzw. small – businessów oraz właściciele nieruchomości. Jedną z przyczyn były kwestie związane z dostawami towarów. Kolejna sprawa to rosnąca liczba samochodów i coraz wygodniejsi ludzie, a przecież nie zawsze trzeba podjeżdżać pod same okna domu. Od strony ulicy Sobieskiego został postawiony znak zakazujący wjazdu na 3 Maja. Natomiast sytuacja z drugiej strony ulicy, w okolicach budynku dawnego banku, jest dla mnie zupełnie niezrozumiała. Samochody parkują praktycznie pod okiem kamery. Jako obywatele możemy zwrócić uwagę odpowiednim organom, ale przecież, nie możemy wykonywać za nie pracy, do której zostały powołane. Sprawą zajmę się ponownie wiosną – powiedział w rozmowie z sosnowiec.info.pl Zbigniew Wróblewski.

To miala byc wiosna 2009!!!
bzenek
CYTAT
Jest niemal pewne, że wielki handel na ulicę 3 Maja już nie wróci, chociażby ze względu na sąsiadujące z nią CH Pogoria. Wiele osób z przyjemnością widziałoby jednak w tym miejscu reprezentacyjny deptak Dąbrowy z urokliwymi kawiarenkami.

Taa... już widzę jak mieszkańcy DG tłoczą się w kolejkach aby usiąść w kawiarence. Pewnie po to by podyskutować o ostanim przedstawieniu w PKZ czy o laureatach Nagrody Nobla. tongue.gif
bzenek
Taki archiwalny news z pentagonu smile.gif
CYTAT
Rewitalizacja ulicy 3 Maja:

- przygotowane zostały założenia do koncepcji działań na rzecz ożywienia ulicy 3 Maja oraz sąsiednich: Bandrowskiego, Okrzei oraz Sobieskiego, realizowanych wspólnie z miejskimi placówkami kultury i oświaty oraz właścicielami nieruchomości i prowadzącymi działalność gospodarczą w tym rejonie miasta,

- wystąpiono 9 października 2009r. do: Miejskiego Ośrodka Pracy Twórczej, Muzeum Miejskiego „Sztygarka”, Miejskiej Biblioteki Publicznej oraz Pałacu Kultury Zagłębia o rozważenie możliwości włączenia się do projektu oraz przygotowanie propozycji konkretnych wydarzeń plenerowych ożywiających przestrzeń, które mogłyby być zorganizowane w roku 2010,

- zorganizowano 3 grudnia 2009r. spotkanie z właścicielami nieruchomości oraz prowadzącymi działalność gospodarczą przy ul. 3 Maja, Bandrowskiego, Okrzei, Sobieskiego oraz przedstawicieli instytucji miasta, podczas którego omówione zostały możliwości wspólnej organizacji wydarzeń ożywiających przestrzeń. Następne spotkanie zaplanowano na styczeń 2010r.
lilith_88
jestem aktualnie na praktykach w UMie, jesli macie jakies propozycje i pomysly jak ozywic ulice 3maja i co zmienic to piszcie... moze jakies pomysly bedzie dalo sie przepchnac:)
pozdrawiam:)
lilith_88
CYTAT
Podczas ostatniego spotkania z przedsiębiorcami, w czerwcu br., Pani Katarzyna Ruszczyk ("Trele Morele" Centrum Twórczej Zabawy i Rozwoju Dziecka) zaproponowała utworzenie forum oraz strony internetowej dla ulicy 3 Maja i sąsiednich.

Pani Katarzyna wykupiła domenę: www.dabrowiaki.pl i pod tym adresem, w najbliższych dniach uruchomione zostanie forum dyskusyjne. Będzie ono moderowane przez firmę Trele Morele Centrum Twórczej Zabawy i Rozwoju Dziecka.

Strona internetowa powstanie we współpracy z Urzędem Miejskim. Serwis internetowy służyć ma promocji przedsiębiorczości w obszarze ulic: 3 Maja, Bandrowskiego, Okrzei, Sobieskiego, a także prezentować ulicę 3 Maja, jako ulicę handlową, a nie tylko bankową. Urząd Miejski udostępni domenę: www.3maja.idabrowa.pl , z możliwością bezpłatnego zamieszczania przez Państwa prezentacji oferty firmy, informacji o promocjach i nowościach asortymentowych, a także ogłoszeń. Wszystkich, którzy mają pomysł na to, jakie informacje powinny jeszcze znaleźć się na stronie oraz zainteresowanych udziałem w pracach grupy roboczej prosimy o kontakt z Wydziałem Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, osoby do kontaktu: Paulina Żmuda lub Aneta Nowak, tel.: 32 295 68 85, e-mail: rewitalizacja@idabrowa.pl . Planujemy, że strona internetowa uruchomiona zostanie pod koniec września br.

Kolejna propozycja, to stworzenie wspólnej karty rabatowej dla obszaru śródmieścia. Zainteresowanych współpracą oraz udziałem w pracach grupy roboczej prosimy o kontakt z koordynatorem projektu: Aneta Złocka, Wydział Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, tel.: 32 295 67 97, e-mail: azlocka@idabrowa.pl
Jakos watpie, ze forum sie przyjmie tongue.gif Bylo na probe i mieli nazwe identyczna jak nasze
kwintosz
Fragment z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 27 sierpnia 2010 roku
CYTAT
(...)
Wiceprzewodniczący Komisji - T. Pasek:
Ja tam prowadzę działalność gospodarczą i napotykam się tam tylko na utrudnienie
w postaci wkopywania słupków, które są notorycznie przewracane przez auta.

Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej ? M. Bazylak:
Proszę nie zrzucać takich słów, bo wie Pan doskonale, był Pan zapraszany na spotkania
z przedsiębiorcami, dlatego, że ta rzecz, o której dzisiaj dyskutowaliśmy dot. podejścia tak naprawdę partnerskiego do przedsiębiorców i do mieszkańców miasta, bo musimy odbudować wizerunek Urzędu, urzędników, żeby uzyskać wiarygodność u mieszkańców
i przedsiębiorców, który był w wielu dyskusjach niszczony. W Urzędzie jest naprawdę dużo ludzi, którzy podchodzą do miasta jak do domu, który trzeba urządzać i chcą mieć w tym partnerów. Dlatego wspólnie z Panią Anetą Nowak jak i Panem dr Adamem Polko spotykaliśmy się z przedsiębiorcami. Jeżeli Pan mówi, że w Centrum miasta się nic nie dzieje, to ja Panu przypomnę, że w tym momencie prężnie działa PKZ, WSB rozwija swoje kierunki kształcenia, a Hala Sportowa Centrum, Aqua Park i Centrum Handlowe Pogoria jest odwiedzane w weekendy przez kilka tysięcy mieszkańców, naszym priorytetem jest to, żeby ulica, która miała swoją świetność, czyli ul. 3-go Maja, na której tak de facto ruch się tam zmniejszył w momencie, kiedy ?wyprowadziły? się stamtąd budynki administracji publicznej, żeby tam zachęcić i wprowadzić mieszkańców do tego, żeby ten obszar był częściej odwiedzany, uczęszczany. Przeniesienie ?Dni Dąbrowy? do Parku Hallera i innych uroczystości powoduje, że to Centrum staje się przez ludzi odwiedzane.

Wiceprzewodniczący Komisji - T. Pasek:
Panie Naczelniku, dlaczego nie zostały zrobione na ul. 3-go Maja miejsca parkingowe, nie postawiono parkometrów, dlaczego wkopuje się słupki, dlaczego utrudnia się przedsiębiorcom działanie, ja w tej sprawie zebrałem ponad 40 podpisów i nic nie zostało uwzględnione, a było to przed remontem drogi.

Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej ? M. Bazylak:
Zamiast chodzić i zbierać podpisy, to zapraszam Pana na warsztaty, na których razem
z Wydziałem Komunikacji i Drogownictwa zastanawialiśmy gdzie wyznaczyć przestrzenie na terenach, które są możliwe do otwarcia bądź oznakować miejsca parkingowe, wskazywać ile miejsc jest do zaparkowania w danym miejscu, gdzie można zaparkować, żeby iść na
ul. 3-go Maja, Sobieskiego, bardzo proszę chodzić na warsztaty, tam dyskutujemy
i zastanawiamy się gdzie tą przestrzeń pod parkowanie znaleźć.

I Z-ca Prezydenta Miasta ? H. Zaguła:
Panie radny w Pana wypowiedzi widać pewną niekonsekwentność, ja tylko powiem, że na
ul. 3-go Maja w ciągu ostatnich 15 lat widać kolosalną różnicę, z jednej strony wyprowadzono instytucje publiczne, Urząd Miasta z tego miejsca, z drugiej strony powstał koncern handlowo ? usługowy, który generuje wokół siebie praktycznie wszystkie funkcje handlowo ? usługowe i w ten sposób wypiera te funkcje z tego 3-go Maja i teraz pytanie jest takie, czy my będziemy ludzi kierować najpierw przez ul. 3-go Maja do Pogorii czy zrobimy wszystko, żeby zachęcić tych ludzi do powrotu na ul. 3-go Maja. My musimy wszyscy usiąść
i przedsiębiorcy i właściciele lokali i władze miasta i mówić tak: jak mamy na dzisiaj dopasować czy dostosować się do nowej okoliczności, jak stworzyć warunki, żeby ludzie
z przyjemnością poszli na ul. 3-go Maja, przeszli się nią, bo tak naprawdę już taką klasyczną handlową już nie będzie, ona musi zaproponować inny produkt, który ludzie kupią, przyjdą tam, to pytanie zadajemy sobie w tym programie, co tam powinno być, aby ludzie tam przyszli. Chcemy otworzyć dyskusję na temat: jak dopasować określone fragmenty miasta do nowej rzeczywistości, które ta nowa rzeczywistość może spowodować oddalenie tego od życia publicznego.
(...)

Po raz kolejny p. Pasek pokazał swój poziom. A my się dziwimy że tyle aut staje na 3 maja..
Do przemyślenia przed wyborami..
Master
całkiem niegłupie byłoby wprowadzic tam koniecznosc płatnego parkowania;) tak minimum 3 -5 pln za godzine. Czuje ze 3go Maja uwolniłoby sie w ten sposób od samochodów smile2.gif
xMarcinx
Pasek no przegiął snf (50).gif A co do opłaty to dla Pana Paska 1000zł za godzinę, skoro aż tak meczy go, fakt ze musi ruszyć dupę do auta na parkingu..
..::Janosik::..
CYTAT
Po raz kolejny p. Pasek pokazał swój poziom. A my się dziwimy że tyle aut staje na 3 maja..
Do przemyślenia przed wyborami..

Ostatnio na ul. 3-go Maja na wysokości Polbanku zdarza mi się spotkać zaparkowane auto dostawcze obklejone reklamą kandydata na urząd Prezydenta Miasta, Pana Stachowicza. Od razu widać gdzie ów kandydat ma przepisy Kodeksu Ruchu Drogowego oraz jakie jest jego podejście do zmiany wizerunku tej ulicy.
Master
Na 3go Maja w 2pustych lokalach w poblizu Banku Slaskiego powstały 2 sklepy z tania odziezą ... happy.gif

Po Flerynce powstaje sklep miesny - Łuków

Wyzej w poblizu Okrzei w wyemontowanym budynku równiez sklep mięsny firmy Herman oraz punkt sprzedazy chleba , bułek , ciastkarnia firmy chyba Kłos (nie pamietam)

czyli przybyły 2 sklepy z odzieza, 2 z miesem , 1 piekarnia.

Wolne są lokale w wybudowanym rok temu budynku naprzeciw sądu oraz przy fornatnnie po 1 z banków.
xMarcinx
to gdzie teraz na ciastko?!
Master
Flerynki juz nie bylo ponad rok ! do Pogori na przyklad
BARES
Szkoda Flerynki bo to był lokal gastronomiczny jedyny w swoim rodzaju jeśli chodzi o nasze miasto, a wydawałoby się że nie powinni mieć kłopotu z rentownością zawsze jak przechodziłem to kilka osób było w środku, a w lato także można było dostać lody więc trochę to mnie zastanawia że się wynieśli.
vacu
CYTAT(BARES @ śro, 27 paź 2010 - 22:57) *
Szkoda Flerynki bo to był lokal gastronomiczny jedyny w swoim rodzaju jeśli chodzi o nasze miasto, a wydawałoby się że nie powinni mieć kłopotu z rentownością zawsze jak przechodziłem to kilka osób było w środku, a w lato także można było dostać lody więc trochę to mnie zastanawia że się wynieśli.

Z tym, że nie wiem jak w tej konkretnie, bo nie byłem ale zwykle we Flerynkach to nieco przesadzają z cenami. Ciasteczka bardzo dobre ale drogie jak nie wiem, nawet na stacjach benzynowych jest taniej chyba...
xMarcinx
CYTAT(vacu @ czw, 28 paź 2010 - 11:43) *
CYTAT(BARES @ śro, 27 paź 2010 - 22:57) *

Z tym, że nie wiem jak w tej konkretnie, bo nie byłem ale zwykle we Flerynkach to nieco przesadzają z cenami. Ciasteczka bardzo dobre ale drogie jak nie wiem, nawet na stacjach benzynowych jest taniej chyba...

niemniej taniej niż w empiku.. najlepsza opcja to centrum sce pod Kiepurą
Kamil_
Zima trwa a nasz 'deptak' nie nadaje się do dreptania. 15 centymetrów śniegu to jak na reprezentacyjną ulicę miasta zdecydowanie za dużo... Szkoda...
st1111
Dupa nie deptak
Grzegorz-dg
Mamy 2014 r i problem dalej istnieje co zrobić z ulicą 3 Maja jak ograniczyć ruch ?.Temat ponownie powraca do dyskusji za sprawą artykułu na DZ nasze miasto.pl
paw74
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 23 mar 2014 - 19:26) *
Mamy 2014 r i problem dalej istnieje co zrobić z ulicą 3 Maja jak ograniczyć ruch ?.Temat ponownie powraca do dyskusji za sprawą artykułu na DZ nasze miasto.pl

Co zrobić? Ja dzwonie na Straż Miejską i albo zdążą albo nie. Egzekwować znaki postawione na początku ulicy. Jak na razie telefony do SM nic nie dają.
vacu
CYTAT(paw74 @ nie, 23 mar 2014 - 20:46) *
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 23 mar 2014 - 19:26) *

Co zrobić? Ja dzwonie na Straż Miejską i albo zdążą albo nie. Egzekwować znaki postawione na początku ulicy. Jak na razie telefony do SM nic nie dają.

Mija się to z celem. Zgłaszałem okolice WSB, w jednym miejscu jest dość niebezpiecznie bo auta obstawiają skrzyżowanie i większe auto (karetka, straż) miałoby problem aby przejechać więc to miejsce zgłaszam jak widzę, że obstawione. Jakiś czas temu idę sobie tamtędy i widzę SM jadącą od tego skrzyżowania, myślę sobie "oho, pewnie podziałali"... Aha, idę dalej a tam dupa, ani mandatów, ani blokad ani odholowań a skrzyżowanie całe obstawione. Więc owszem, zadzwonisz, przyjadą, pokręcą się i tyle z tego wynika. Zgłoszenie na naprawmyto zamknęli bo "to nie miejsce na tego typu zgłoszenia".
W niedzielę często widać wóz policyjny stojący na 3 Maja, obok niego radośnie pomykają auta na zawierciańskich, będzińskich, sosnowieckich blachach przez nikogo nie niepokojone. Więc to nie tylko SM ma to w d... sad.gif Ja już nie mówię, żeby wszystkich srogo karać ale jeśli w żywe oczy łamię przepisy i widzę, że SM i policja mają to gdzieś to czego mnie to uczy? Jasne, mogę ciągle dzwonić, skarżyć, wszystko mogę sam, jeszcze ujęcia obywatelskie mogę robić i zamykać ujętych w piwnicy...
Kamil_
W miejscu Flerynki oraz SKOK-u będzie Raiffeisen Polbank.

Kolejny gwóźdź do trumny naszego "deptaku".
olo
CYTAT(Kamil_ @ śro, 17 gru 2014 - 14:51) *
W miejscu Flerynki oraz SKOK-u będzie Raiffeisen Polbank.

Kolejny gwóźdź do trumny naszego "deptaku".

I to też nie na długo pod tą nazwą, bo Austriacy chcą go sprzedać.
danielmdc
Polski Zurych psia jego mać laugh.gif
st1111
Nowe sklepy uruchomione w niewybrukowanej alejce to chyba wtopa.
olo
CYTAT(st1111 @ czw, 18 gru 2014 - 23:21) *

Z drugiej strony to tam tylko banki. Chyba nikt nie myśli o knajpkach z ogródkiem czynnych do późna ciepłą letnią porą.
savalas
CYTAT(olo @ pią, 19 gru 2014 - 00:21) *
CYTAT(st1111 @ czw, 18 gru 2014 - 23:21) *

Z drugiej strony to tam tylko banki. Chyba nikt nie myśli o knajpkach z ogródkiem czynnych do późna ciepłą letnią porą.

nie no absolutnie, w DG powinni zakazać pubów i ogródków, strefa ciszy powinna być
CYTAT

naszemiasto.pl

Nowe życie zabytkowej kamienicy w Dąbrowie Górniczej

Kamienica 3-go maja 32 mieści się przy głównym deptaku w Dąbrowie Górniczej, przy skrzyżowaniu z ulicą Dąbrowskiego. Jest to miejsce handlu, kawiarni, pubów, siedziby placówek bankowych i oświatowych, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, NFZ, Szpitala Miejskiego.

Po ponad roku prac konserwatorsko-remontowych obiekt odzyskał swój dawny blask, tworząc kamienicę z niepowtarzalnym charakterem. Jednym z pierwszych właścicieli budynku z 1919r. był Prezydent Dąbrowy Górniczej Teofil Trzęsimiech (kadencja 1936-1940r). Dziś starannie wykończone wnętrza to na parterze lokale o przeznaczeniu handlowo- usługowym na piętrze luksusowe biura. Nieruchomość składa się z 4 kondygnacji z dwoma niezależnymi klatkami, miejscami parkingowymi, monitoringiem.

Wszystkie lokale wyposażone są w klimatyzację, instalację centralnego ogrzewania, aneksy kuchenne, węzły sanitarne, a dodatkowo są doskonale nasłonecznione.

Kamienica łączy w sobie klimat dawnych lat i najnowocześniejsze rozwiązania projektowe z zakresu wykończenia wnętrz. Pomieszczenia pod wynajem zaplanowano z doskonałą funkcjonalnością, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
(...)

wizualizacje i zdjęcia snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...,id,tm,zid.html

Trochę reklama, a nie artykuł, ale efekt fajny, oby takich więcej smile2.gif Ciekawe kiedy dokończą remont kamienicy przy Sobieskiego/Sienkiewicza.
JanekS.
Jest to miejsce handlu, kawiarni, pubów, siedziby placówek bankowych i oświatowych, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, NFZ, Szpitala Miejskiego.

niesamowitym atutem jest bliskosc ulicy na ktorej znajduja sie same banki i agencje niby pozyczkowe.... szpital ktory nie posiada wlasnego parkingu to juz wogole MIODZIO!, taki sasiad to skarb! NFZ? budynek w ktorym tracisz cale dnie, zeby zalatwic blacha sprawe - rowniez bez wlasnego parkingu!
Handel? KAWIARNIE I PUBY???? to juz rekord swiata! Duet - speluna, Komitywa jedynie jakis poziom trzyma, ale gdzie te kawiarenki?

wg tego opisu to kamienica w Centrum tetniacego zyciem miasta!
a tak naprawde to kamienica przy skrzyzowaniu, gdzie naprawde nic sie nie dzieje...

czytam i nie wierze....
st1111
Najemcy pchają się drzwiami i oknami.
Slyzaba

Zobaczcie, jak kiedyś wyglądało podwórko:
http://dawnadabrowa.pl/?phrase=Kamienica,,...cat=typ_obiektu

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.