Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rowerowa Dąbrowa
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
mawwm
Oto kolejna "ciekawostka", brzoza vis a vis siedziby COSiR, do drzewa przybita gwoździami plastikowa tabliczka. Skąd w Naszym Mieście (ongiś mieście węgla i stali) takie zamiłowanie do plastiku?
mawwm
minął miesiąc od zamieszczenia pierwszego postu i wysłania Listu Otwartego, pora na podsumowanie:

- odpowiedział tylko UM (vide odp. post)
- pewne zainteresowanie ze strony Komendy Rejonowej Policji

brak odpowiedzi od:
- Rady Miasta
- Komendy Rejonowej Straży Pożarnej
- Dyrekcji Lasów Państwowych

Problem pozostaje, większość postawionych pytań również (bez odpowiedzi i wyjaśnień)
Dave
Hmmm - przyczepię się: są to jeszcze jakieś komendy REJONOWE Policji czy Straży Pożarej? Jak Ci odpisał UM to po co jeszcze RM?
mawwm
tak, oczywiście Komendy Miejskie. RM jest organem stanowiącym i kontrolnym dla UM.
janosikdg
Wybiera się ktoś z forum smile2.gif ??
Według pogodynek ładna słoneczna pogoda w niedzielę smile2.gif
kwintosz
Myślałem nad tym ale miałem mały wypadek ostatnio i nie wiem czy dam radę naprawić rower. Jak coś to dam znać. Są inni chętni?
Dave
Jak będzie ładna pogoda i nigdzie nie pojadę to może ja smile2.gif
Ale czemu nie po południu tylko tak "rano" o 10:50? >:[
janosikdg
No ja tego nie organizuje biggrin.gif lepiej w sumie jechać wcześniej , bo po obiedzie to ciężko się ruszać biggrin.gif a i obiad będzie lepiej smakował po 60km podróży hehe
bzenek
Małe info jakie kolega dostał z CSiR na pytanie o trasę przejazdu rajdu rowerowego. smile.gif

CYTAT
w odpowiedzi na Pana pytanie informuję, iż trasa przejazdu jest dowolna. Na starcie (Centrum Sportów Letnich ul. Letnia 9, Park "Zielona") przy zapisach dostaje Pan mapkę z trasami rowerowymi w Dąbrowie, celem rajdu jest by uczestnik w ciągu 3 godzin dotarł do Eurocampingu w Błędowie (dawne schronisko). Na mecie czekamy z ciepłym posiłkiem,

janosikdg
spodziewałem się że będzie to wyglądało troszkę inaczej sad.gif Myślałem że jakoś wszyscy razem będą jechać wyznaczoną trasą ..
bzenek
CYTAT(janosikdg @ czw, 24 lip 2008 - 21:44) *
spodziewałem się że będzie to wyglądało troszkę inaczej sad.gif Myślałem że jakoś wszyscy razem będą jechać wyznaczoną trasą ..

Też jestem zaskoczony i dlatego umieściłem ten ich e-mail na forum, aby rozwiać innym wątpliwości.

Swoją drogą to po raz kolejny wyszła na jaw kompletna niemoc instytucji naszego miasta w reklamowaniu i konkretnym informowaniu mieszkańców o czymkolwiek. mellow.gif

Szczepan
Witam!
A czy ważna droga, moim zdanie liczy się zabawa.
Sąsiad zagorzały rowerzysta jedzie, a ja pojadę czysto rekreacyjnie, może uda mi się kumpla z pracy ściągnąć. Więc do zobaczyska jutro.
POZ.
kwintosz
To jakaś forumowa ustawka w jednym miejscu przed "wycieczką"?tongue.gif
bzenek
CYTAT(kwintosz @ sob, 26 lip 2008 - 15:29) *
To jakaś forumowa ustawka w jednym miejscu przed "wycieczką"?tongue.gif

Ustawka - patologiczne zjawisko społeczne polegające na z góry umówionej bijatyce ludzi. conf (13).gif
kwintosz
Lol laugh.gif No nie no bzenek ja Cię proszę... tongue.gif bez takich biggrin.gif Nooo może zły dobór słowa. Mój błąd.
W takim razie:
Jest ktoś chętny na wspólną jazdę?? Albo spotkanie i porozmawianie przed i po jeździe?
bzenek
CYTAT(kwintosz @ sob, 26 lip 2008 - 17:45) *
Lol laugh.gif No nie no bzenek ja Cię proszę... tongue.gif bez takich biggrin.gif

To już zażartowac nie można ? rolleyes.gif

Na szczęście jest inne całkiem zgrabne wyjaśnienie słowa smile.gif

Ustawka Kolarska - zazwyczaj cykliczne spotkania kolarzy szosowych. Celem jest doskonalenie techniki jazdy grupowej i "sprawdzenie nogi" przed prawdziwymi zawodami. Ustawki są bardziej formą nielegalnego wyścigu niż zwykłego treningu i trzeba sie z tym liczyć, jeśli chce sie brać w nich udział.

CYTAT(kwintosz @ sob, 26 lip 2008 - 17:45) *
Jest ktoś chętny na wspólną jazdę?? Albo spotkanie i porozmawianie przed i po jeździe?

Jak mi się kolega w pracy zamieni to zajrzę. Będzie okazja potestować "technikę grupową" - cokolwiek by to nie znaczyło wink.gif
Szczepan
Ja jadę rekreacyjnie - z miłą chęcią w grupie.
Znak rozpoznawczy - "stary GSR500 i koszulka KK.
POZ.
Kamil_
78 uczestników było. No ładnie ładnie smile2.gif
Dave
To kto z forum był? Ja musiałem pracowaćdo zrobienia limitu - a taka ładna pogoda i aż się prosiło wyjsć na rower sad.gif
Kiedy będzie tego typu zorganizowana impeza jeszcze?
Kamil_
Byłem ja i widziałem jeszcze Szczepana. Dyrektorka CSiRu mówiła że taka impreza będzie....w przyszłym roku.
Szczepan
Witam!!
Imprezka przednia, obawiałem się czy ja i stary 12-letni rowerek dojedziemy - udało się.
Mieszkańcy DG których spotkałem i zamieniłem słowo bardzo mili.
Organizator postarał się, ale jak zawsze są jakieś "ALE".
Takie małe pierdoły typu oznakowanie wjazdu na ośrodek w Błędowie, kilku uczestników w tym też ja chciało wjechać od głównej ulicy, a tu dupa, boczną dróżką należało wjeżdżać. Przez to małe niedopatrzenie dwóch klientów z Sosnowca pojechało aż pod kościół, kolega Kowal pojechał po nich samochodem po uprzednim poinformowaniu organizatora.
Pan prowadzący z CSiR'u (sponsor MKS'u) był zdziwiony moją koszulką (nasza niebieska z logo i napisem na plecach).
No a przede wszystkim podziwiam najmłodszych uczestników wypadu - wielkie brawa dla Nich.
Na miejscu w oczekiwaniu na kolejnych uczestników można było zwiedzić ośrodek, Pani z recepcji, bardzo miła kobieta, otworzyła mi domek nr 4 - i chciałem tam zamieszkać rolleyes.gif
No i teraz prośba do organizatorów;
Moje zdanie!
Lepiej każdemu z uczestnikowi dać dyplom uczestnictwa niż wybiórczo nagrody. Ja nr 61 (pierwszy chyba raz w życiu) zostałem wylosowany biggrin.gif - reklamówka nagród (mapa DG, frisbee, kredki w fajnym drewnianym etui). Mapę zatrzymałem, a resztę wręczyłem pierwszemu napotkanemu dziecku.
Organizator posiadał dane osobowe uczestników więc nie wydaje mi się problemem w przeciągu 3 godzin druknięcie 78 takich dyplomków (można imię i nazwisko ręcznie wpisać).
Zabawa była fajowa tylko jak CSiR UM i inni sponsorzy organizują coś takiego powinno być to bardziej rozreklamowane.
I do Kamilka jak mnie widziałeś toś czemu nie podszedł??
bzenek
Byłem, przejechałem, złapałem gumę po drodze, nic nie wylosowałem ale zadowolony jestem smile.gif

Sporo uczestników - jak na poziom promocji imprezy i naszą dąbrowską niechęć do ruchu odnotowano sukces frekwencyjny.

Pierwszy raz w życiu jechaem z Ujejsca do Sikorki górą i z Tucznawy do Łośnia wzdłuż torów kolejowych. Bardzo fajne szlaki.

CYTAT(Szczepan @ nie, 27 lip 2008 - 21:29) *
Mieszkańcy DG których spotkałem i zamieniłem słowo bardzo mili.

Byli także równie mili ludzie z Katowic i dalej ze Śląska. Jakim cudem oni się o tej tajnej imprezie dowiedzieli ? wink.gif

Jakiś facet był też na kolarce. Leciał asfaltami ale czasami skracał sobie drogę ścieżkami z rowerem na plecach smile.gif

Organizator postarał się, ale jak zawsze są jakieś "ALE".

Dla mnie największym ALE było rozdawanie mapek ze szlakami rowerowymi, które nie istnieją. Były osoby co to się na to złapały i błądziły wokół Okradzionowa w poszukiawniu niebieskiego mellow.gif

Takie małe pierdoły typu oznakowanie wjazdu na ośrodek w Błędowie, kilku uczestników w tym też ja chciało wjechać od głównej ulicy, a tu dupa, boczną dróżką należało wjeżdżać..

Racja - taka inwestycja, a na głupią strzałkę zabrakło smile2.gif Mnie nawet zaczepili sąsiedzi Eurocampingu abym interweniował u pani dyrektor. Bo oni już nie mają siły tłumaczyć przyjezdnym którędy się wjeżdża. blink.gif

Lepiej każdemu z uczestnikowi dać dyplom uczestnictwa niż wybiórczo nagrody.

Uważam, że dyplomy wcale nie wykluczają losowania nagród smile.gif

CYTAT(Dave @ nie, 27 lip 2008 - 16:16) *
Kiedy będzie tego typu zorganizowana impeza jeszcze?

Za rok. Ale CSiR mówił coś, że roważa na wiosnę organizację festynu rowerowego na Górce Gołonoskiej. Coś dla zajzdowców i wyścig MTB po pętli. Podobnież forma dopiero się wykluwa.
Kamil_
Na stronie CSiR'u są już zdjęcia.
http://www.csir.pl/index.php?option=com_co...4&Itemid=59
Szczepan
Dzięki za info.
Ale mi się udało tylko trzy fotki. A co do frekwencji: promocja i jeszcze raz promocja. Na Zielonej w siatkę grają non stop, jeżdżą na rowerach to samo na pogoriach. Ale mało kto wie o takich imprezach.
POZ.
mawwm
no to mamy 450 metrów nowej ścieżki rowerowej, aby nie popadać zbytnio w zachwyt ścieżka prowadzi
z nikąd do nikąd (o przepraszam od ul. 1- go Maja do nikąd) - ale JEST rolleyes.gif

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/365b40a2a4d41d2e.html
Leszek
CYTAT(mawwm @ wto, 12 sie 2008 - 14:06) *
no to mamy 450 metrów nowej ścieżki rowerowej, aby nie popadać zbytnio w zachwyt ścieżka prowadzi
z nikąd do nikąd (o przepraszam od ul. 1- go Maja do nikąd) - ale JEST rolleyes.gif

Wzdłuż Królowej Jadwigi? Możesz jeszcze doliczyć jakieś 200 m wzdłuż Piłsudskiego, od przejścia przy Jecie w stronę huty smile2.gif
mawwm
jakie 200 m? zaledwie 50, nieoznaczone (tylko dwukolorowa kostka) i po przeciwnej stronie drogi wink.gif ale premię pewnie ktoś dostał, bo przecież jest się czym pochwalić, ścieżki i drogi rowerowe rosną jak grzyby po deszczu. Doliczając Park Hallera i ul. Kościuszki to już cały kilometr albo i więcej smile.gif
Leszek
CYTAT(mawwm @ wto, 12 sie 2008 - 16:18) *
jakie 200 m? zaledwie 50, nieoznaczone (tylko dwukolorowa kostka) i po przeciwnej stronie drogi wink.gif ale premię pewnie ktoś dostał, bo przecież jest się czym pochwalić, ścieżki i drogi rowerowe rosną jak grzyby po deszczu. Doliczając Park Hallera i ul. Kościuszki to już cały kilometr albo i więcej smile.gif

To aż tak mało? Z samochodu wydawało się więcej (rowerem tamtędy nie jeżdżę ostatnio).
A ścieżka o której wcześniej pisałeś biegnie co prawda znikąd (czyli od Wojska Polskiego), ale nie donikąd (bo można uznać, że przez przejście podziemne łączy się ze ścieżką w parku Hallera) wink.gif
mawwm
CYTAT(Leszek @ wto, 12 sie 2008 - 22:00) *
A ścieżka o której wcześniej pisałeś biegnie co prawda znikąd (czyli od Wojska Polskiego), ale nie donikąd (bo można uznać, że przez przejście podziemne łączy się ze ścieżką w parku Hallera) wink.gif

ta zaś łączy się z tą na Al. Kościuszki, toż to cała sieć rolleyes.gif
Leszek
CYTAT(mawwm @ śro, 13 sie 2008 - 07:00) *
ta zaś łączy się z tą na Al. Kościuszki, toż to cała sieć rolleyes.gif

Już łapiesz laugh.gif
mawwm
Dąbrowa Górnicza 15 sierpnia 2008 r.
Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych
w Katowicach, Nadleśnictwo Siewierz

Szanowni Państwo
10 czerwca b.r. wysłałem do Państwa kopię Listu Otwartego do Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza, nie otrzymałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi na stawiane tam pytania. Ponawiam je:

- czy wprowadzanie do lasów słupków z plastiku nie ma wpływu na wzrost zagrożenia pożarowego?
- jak wprowadzanie plastiku do lasu ma się do ekologii?
- jaki jest stosunek Lasów Państwowych do estetyki słupków?

W dniu 19 czerwca b.r. w imieniu Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza odpowiedział p. Bartosz Matylewicz, cytuję fragment:
"Jednocześnie pragnę Pana uspokoić, że słupki te wykonane są z trudnopalnego i trudnego do zniszczenia polietylenu i były one ustawiane w terenie w uzgodnieniu z Dyrekcja Lasów Państwowych w Nadleśnictwie Siewierz."

- czy Miasto dostarczyło Nadleśnictwu stosowne atesty?
- czy uzgodnienia takie zostały przeprowadzone?

Proszę o odpowiedź na stawiane wyżej pytania i jeśli to możliwe o załączenie kopi uzgodnień.
Kopię tego e-maila zamieszczam na: http://www.dabrowa-gornicza.org/sciezki-rowerowee-t2773.html

z poważaniem
mawwm

------------------------------------------------------------------------------------------

Dąbrowa Górnicza 15 sierpnia 2008 r.
Komenda Miejska P.S.P.
w Dąbrowie Górniczej
Szanowni Państwo

10 czerwca b.r. wysłałem do Państwa kopię Listu Otwartego do Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza, nie otrzymałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi na stawiane tam pytania. Ponawiam je:
- czy wprowadzanie do lasów słupków z plastiku nie ma wpływu na wzrost zagrożenia pożarowego?

W dniu 19 czerwca b.r. w imieniu Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza odpowiedział p. Bartosz Matylewicz, cytuję fragment:
"Jednocześnie pragnę Pana uspokoić, że są słupki te wykonane są z trudnopalnego i trudnego do zniszczenia polietylenu i były one ustawiane w terenie w uzgodnieniu z Dyrekcja Lasów Państwowych w Nadleśnictwie Siewierz."

- jaka jest opinia P.S.P. o trudnopalności polietylenu?

Proszę o odpowiedź na postawiane wyżej pytanie.
Kopię tego e-maila zamieszczam na: http://www.dabrowa-gornicza.org/sciezki-rowerowee-t2773.html

z poważaniem
mawwm
PaVLo
byłem na rajdzie, i rzeczywiście można było się zgubić co mnie, kumpla i kilku znajomych, z którymi ruszyliśmy ostatni, nie omineło, ale ogólnie trasa fajnie pomyślana (najdłuższa)

Co do organizacji, to:
+ fajna mapka za free smile2.gif
+ napój na drogę i posiłek po przejażdżce smile2.gif
+ jak na pierwszy raz to całkiem sporo osób
+ nagrody/upominki
+ sporo znajomych smile2.gif

- te koszulki były pomyłką, strasznie ciasne, lepiej byłoby numerki wydrukować i na agrafki przypinać na plecy/plecak
mawwm
Szanowni Władni Naszego Miasta, tak robią to bogaci Szwajcarzy (Genewa):

tak wygląda to we Francji (Sabaudia):

[img=http://img206.imageshack.us/img206/2028/mp3gc6.jpg]
[img=http://img206.imageshack.us/img206/mp3gc6.jpg/1/w500.png]

a tak można oznaczać szlaki rowerowe:

czy potrzebne są tony plastiku?
Qni
Ponizej link pokazujacy dzialania pobliskiego Jaworzna. Powstanie tam w krotkim czasie 160 km nowych sciezek rowerowych.

Scezki rowerowe w Jaworznie
Zibar
blink.gif Na tej imprezie byl ktos z forumowiczów?
Chyba, że to była zamkniętą imprezą z indywidualnymi zaproszeniami, bo jak na profesjonalnie zorganizowaną impreze to promaocja na mieście była jak zawsze ohmy.gif nawet info na stronie UM i CSiR nie widziałem.

CYTAT
Kolarze na Górce

W sobotę 6 września w naszym mieście odbył się wyścig kolarski o Puchar Prezydenta Dąbrowy Górniczej w Kolarstwie Górskim XC. Zawody były III Edycją Wielkiego Pucharu MTB 2008.

Do rywalizacji na trasie biegnącej przez Górkę Gołonoską stanęło blisko 70 zawodników. Kolarze zmagali się na zamkniętej pętli o dł. 3km, cyklicznie powtarzanej dla poszczególnych kategorii wiekowych. Podczas wyścigów nie zabrakło wielu uznanych zawodników. W kategorii Elita wystąpił m. in. Dariusz Batek, reprezentant kadry narodowej.

Dekoracje zwycięzców z udziałem przedstawicieli władz samorządowych odbywały się po zakończeniu każdego wyścigu. Rowerzyści, którym przyszło toczyć walkę przy 30 stopniowym upale nie kryli zadowolenia z profesjonalnej organizacji imprezy, sprawnie działającego biura zawodów i dobrej pracy komisji sędziowskiej.

Wyniki poszczególnych kategorii:

Młodzik: I miejsce Grabski Oskar /GK Wheeler Sosnowiec/
II miejsce Jarzębowski Karol /KK MTB Grodziec/
III miejsce Zieliński Daniel / UKS Sokół Kęty/

Juniorka Młodsza: I miejsce Plichta Anna / UKS Sokół Kęty/

Junior Młodszy: I miejsce Wawak Bartłomiej / ULKS Victoria Kozy/
II miejsce Wilk Bartosz /GK Wheeler Sosnowiec/
III miejsce Góra Łukasz /UKS Sokół Kęty/

Junior: I miejsce Pająkowski Paweł / KS Iskra Głogoczów/
II miejsce Adamczyk Maciej / UKS Sokół Kety/
III miejsce Podolski Mateusz / RMF FM Kraków/

Juniorka + Elita: I miejsce Mosur Sabine / UKS Sokół Kęty/
II miejsce Wojewodzic Agnieszka / UKS Sokół Kęty/
III miejsce Michalak Katarzyna / Chorzów/

Elita: I miejsce Batek Dariusz / HALLS PROFESJONAL TEAM/
II miejsce Mroncz Damian /MTB Silesia Rybnik/
III miejsce Rzeszutko Adrian / RMF FM Kraków/

Masters I: I miejsce Dzida Artur /KK MTB Grodziec/
II miejsce Królik Mariusz /KK MTB Grodziec/
III miejsce Gromczyk Tomasz / Sławków/

Masters II: I miejsce Semer Wojciech /KK MTB Grodziec/
II miejsce Mucha Henryk / Dąbrowa Górnicza/
III miejsce Kudła Mariusz / Start Bielsko/

Organizatorzy zawodów: Urząd Miejski w Dąbrowie, Centrum Sportu i Rekreacji, Zagłębiowskie Stowarzyszenie Turystyki Rowerowej, Grupa Kolarska Sosnowiec.

info

CYTAT
Zakończenie sezonu rowerowego 4.10.2008r.

TRASA:

Start: Centrum Sportów Letnich ul. Letnia 9 Park „Zielona” godz. 11:00
Meta: Park „Zielona” Centrum Sportów Letnich ul. Letnia 9

Trasa przebiegać będzie wokół dąbrowskich jezior. Każdy z uczestników musi przejechać przez wszystkie punkty kontrolne jakie są wyznaczone przez organizatora na trasie.

Na starcie uczestnik otrzymuje mapkę z punktami kontrolnymi, które musi zaliczyć. Przy punktach kontrolnych znajduje się pracownik CSiR-u, który będzie podpisywał kartę uczestnika. Dla każdego z uczestników,który ukończy rajd, organizatorzy przewidzieli ciepły posiłek.

Na zakończenie losowanie nagród wśród uczestników. Przewidywane zakończenie imprezy ok. godz. 15:00
piootrek
Mieszkam dosłownie 500 metrów od miejsca zawodów, reklamy i informacji że taka impreza ma się odbyć nie było żadnej, żenada.
ggrzybek
Paranoja... Jeżdżę trochę.... Trochę szperam na różnych stronach.... I za "Chiny Ludowe" nic takiego nie znalazłem... Słabo szukam... Albo... Albo coś nie tak jest z informacjami o tych imprezach...sad.gif
ggrzybek
A tak to wygląda u Czechów.... Oto ścieżki rowerowe i ich oznaczenie na Morawach... Zaznaczam, że zdjęcia robiłem w miejscowości liczącej nie więcej niż 1000 (jeden tysiąc) mieszkańców..smile2.gif)
A poza tym... Ciekawa sprawa.... Gdy w Polsce trwa "obława" na pijanych rowerzystów... Kara się ich wyrokami więzienia, grzywnami,, kosztami procesu.... A co gorsza odebraniem uprawnień do prowadzenia pojazdów mechanicznych - na Morawach powstają takie oto sklepy:
A tak wogóle... MAWWM... Gratuluje, że ktoś wreszcie podjął ten temat... I widzę bardzo poważne zaangażowanie z Twojej strony... Miałem kiedyś pomysł, żeby wystartować w wyborach samorządowych pod hasłami budowania ścieżek rowerowych...smile2.gif Ponad politycznymi podziałami...smile2.gif Tylko ścieżki i nic więcej...smile2.gif Gdybyś potrzebował jakiejkolwiek pomocy w swoich działaniach.... Jakiejkolwiek której mógłbym udzielić, to służę swoją osobą...smile2.gif Mam nadzieje że ten temat będzie kontyunowany...A tymczasem przypominam i zapraszam czytelników tego forum na I Zagłębiowską Masę Krytyczną w dniu 27. września 2008 r.
piootrek
Dokładnie, jeszcze jak wcześniej wiedziałem o rajdzie rowerowym to zapodałem info choćby na forum rowerowym (forumrowerowe.org) ale teraz to nigdzie żadnej informacji nie było. Jedynie jakaś szczątkowa zapowiedź zawodów na stronie grupy kolarskiej Wheeler Sosnowiec.
Zibar
CYTAT
Zakończenie sezonu rowerowego 4.10.2008r.

TRASA:

Start: Centrum Sportów Letnich ul. Letnia 9 Park „Zielona” godz. 11:00
Meta: Park „Zielona” Centrum Sportów Letnich ul. Letnia 9

Trasa przebiegać będzie wokół dąbrowskich jezior. Każdy z uczestników musi przejechać przez wszystkie punkty kontrolne jakie są wyznaczone przez organizatora na trasie.

Na starcie uczestnik otrzymuje mapkę z punktami kontrolnymi, które musi zaliczyć. Przy punktach kontrolnych znajduje się pracownik CSiR-u, który będzie podpisywał kartę uczestnika. Dla każdego z uczestników,który ukończy rajd, organizatorzy przewidzieli ciepły posiłek.

Na zakończenie losowanie nagród wśród uczestników. Przewidywane zakończenie imprezy ok. godz. 15:00

REGULAMIN
ZAMKNIĘCIE SEZONU ROWEROWEGO

1. Organizator:
Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej
2. Cel:
Promocja zdrowego i aktywnego stylu życia, popularyzacja rajdów rowerowych jako najprostszej formy ruchu, kształtowanie pozytywnych wzorców osobowych i pozytywnych postaw społecznych wśród rodziców, dzieci i młodzieży, działania ekologiczne na rzecz ochrony środowiska.
3. Warunki uczestnictwa:
 uczestnictwo w rajdzie jest bezpłatne
 prawo startu w rajdzie mają wszystkie chętne osoby; osoby, które nie ukończyły 18 lat mogą uczestniczyć tylko na podstawie pisemnej zgody rodziców lub prawnych opiekunów
 pisemna zgoda wystawiana oddzielnie na każdy rajd powinna zawierać: oświadczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych uczestnika do udziału w rajdzie, datę wystawienia, adres zamieszkania uczestnika rajdu oraz numer telefonu kontaktowego
 każdy z uczestników zobowiązany jest do bezwzględnego zachowania trzeźwości
 uczestnicy rajdu muszą posiadać sprawny rower
 w czasie rajdu zalecane jest, aby zawodnicy korzystali z kasków rowerowych
 organizator ma prawo zdyskwalifikowania zawodnika w przypadku nie przestrzegania przez niego regulaminu rajdu oraz za niekulturalne zachowanie
 wszystkich uczestników rajdu obowiązują przepisy ruchu drogowego

4. Zgłoszenia:
Uczestnicy rajdu zapisywani są na listę zawodników w dniu zawodów, w biurze zawodów na godzinę przed rozpoczęciem imprezy.
5. Postanowienia końcowe:
- rajd może się nie odbyć w razie niesprzyjających warunków
pogodowych
- organizatorzy zapewniają opiekę medyczną
- organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za rzeczy osobiste
pozostawione bez nadzoru, kradzieże i zniszczony sprzęt
- organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie
6. Kontakt:
Dział Sportu- Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej
ul. M. Konopnickiej 29, tel. 032 261 20 10 lub 032 261 24 02

mawwm
Jesień... pora na kolejne podsumowanie:

nadal nie otrzymałem odpowiedzi od PSP i Dyrekcji Lasów Państwowych, dziś wykonałem do nich telefony - panie z sekretariatów poinformowały mnie, że moje maile zostały zarejestrowane ale nie wiedzą komu zostały przekazane do wyjaśnienia, czy w tych instytucjach nie obowiązują ustawowe terminy odpowiedzi?

Dziś poprosiłem Wydział Ekologi i Rolnictwa UM o opinię w sprawie wprowadzania plastiku do lasów i terenów zielonych, ciekawe czy i jaka będzie reakcja?

Wybrałem się na wycieczkę aby sprawdzić stan moich ulubieńców, wiele słupków pogiętych, wyrwanych, spalonych, a prawie wszystkie pozbawione nalepek. Ciekawe ile będzie kosztowała naprawa?

Czy w końcu ktoś odpowie nam na postawione tu pytania?

Dziękuję Wszystkim, którzy zainteresowani są ścieżkami rowerowymi Naszego Miasta, @ggrzybek w razie potrzeby zwrócę się na "PW" - dziekuję.
mawwm
CYTAT(bzenek @ czw, 12 cze 2008 - 10:30) *
Nie wiem jak w urzędzie miejskim ale u mnie w firmie lepiej odbierane sa listy pisane po polsku. Te pisane "po polskiemu" z reguły odkłada się na koniec kolejki. smile.gif

@bzenek, miałeś zastrzeżenia do mojej "polszczyzny", może jesteś w stanie przetłumaczyć mi poniższy tekst:

Siewierz, 06.11.2008r.

W odpowiedzi na Pana pismo pragnę przeprosić za zwłokę z naszej strony w zajęciu się tą sprawą. Wyniknęła ona ze zmiany na stanowisku odpowiedzialnym za ten zakres obowiązków. Osoba odpowiedzialna za tą sprawę długi czas była na chorobowym oraz
w sanatorium i dopiero teraz przekazała to pismo swojemu następcy.
Urząd Miasta Dąbrowy Górniczej uzgodnił z Nadleśnictwem przebieg szlaku rowerowego. Mimo że przebiega on w części przez teren Lasów Państwowych, to pokrywa się z drogami publicznymi. Tylko niewielki odcinek, ok. 300 m, znajduje się na terenie lasów Nadleśnictwa Siewierz. Urząd Miasta nie uzgodnił z Nadleśnictwem sposobu oznakowania szlaku, ale Nadleśnictwo nie wniosło do tego oznakowania zastrzeżeń.
Urząd miasta nie przedstawił też żadnych atestów, bo Nadleśnictwo się tego nie domagało.
Nadleśnictwo Siewierz nie wypowiada się na temat estetyki. Zastosowanie takiego
a nie innego sposobu oznakowania jest konsekwencją decyzji Urzędu Miasta Dąbrowa Górnicza o jednolitym oznakowaniu szlaków rowerowych na terenie miasta.
Jak wynika z wypowiedzi pana Bartosza Matylewicza słupki nie stanowią zagrożenia pożarowego dla ekosystemów leśnych i Nadleśnictwo Siewierz podtrzymuje tą opinię.

Z poważaniem
Z-ca Nadleśniczego
Nadleśnictwa Siewierz
mgr inż. Kazimierz Szydło
mawwm
a oto moja odpowiedź:
W nawiązaniu do Państwa pisma z dnia 6 listopada br. informuję, że na terenie Waszego Nadleśnictwa przebiega nie 300 metrów a kilkadziesiąt kilometrów szlaków rowerowych wytyczonych za pomocą plastikowych słupków przez Urząd Miasta w Dąbrowie Górniczej. W większości nie pokrywają się one z drogami publicznymi, biegną leśnymi ścieżkami.
Nie wydaje mi się aby pan Bartosz Matylewicz był upoważniony do wydawania opinii o stanie zagrożenia pożarowego jaki mogą spowodować wykonane z polietylenu (wskaźnik tlenowy WT 17% – 30%) słupki, o wydanie takiej opinii poprosiłem Komendę Miejską Państwowej Straży Pożarnej w Dąbrowie Górniczej.
O wydanie opinii o tym jaki wpływ na ekosystemy leśne może mieć wprowadzanie do nich plastiku poprosiłem Wydział Ekologii i Rolnictwa Urzędu Miasta Dąbrowa Górnicza.

mawwm
"...Jednocześnie pragnę Pana uspokoić, że są słupki te wykonane są z trudnopalnego i trudnego do zniszczenia polietylenu i były one ustawiane w terenie w uzgodnieniu z Dyrekcja Lasów Państwowych w Nadleśnictwie Siewierz...

Z upoważnienia Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Zbigniewa Podrazy
Bartosz Matylewicz
Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej"

"...Urząd Miasta nie uzgodnił z Nadleśnictwem sposobu oznakowania szlaku, ale Nadleśnictwo nie wniosło do tego oznakowania zastrzeżeń...

Z-ca Nadleśniczego
Nadleśnictwa Siewierz
mgr inż. Kazimierz Szydło"

uzgodnił (UM), czy nie uzgodnił?
true or false?
czy istnieje pół prawdy?

"...Tylko niewielki odcinek, ok. 300 m, znajduje się na terenie lasów Nadleśnictwa Siewierz."
Oj panie Nadleśniczy, kiedy był pan ostatni raz w terenie?
mawwm
Śląski Komendant Wojewódzki PSP

W dniu 11 czerwca 2008 r. skierowałem za pośrednictwem poczty elektronicznej prośbę do Komendanta Miejskiego PSP w Dąbrowie Górniczej o wydanie opinii jaki wpływ na zagrożenie pożarowe lasów ma wprowadzanie na ich teren słupków wykonanych z polietylenu. 15 sierpnia 2008 r. ponowiłem swoje pytania. 5 listopada br odbyłem rozmowę telefoniczną z sekretariatem KM PSP, rozmowa ta nie wniosła nic nowego, pracownica sekretariatu poinformowała mnie, że sprawa została przekazana "komuś" do wyjaśnienia.
Do chwili obecnej nie otrzymałem odpowiedzi.
Czy PSP nie obowiązują ustawowe terminy odpowiadania na pisma?
Wszelkie pisma, związane z tą sprawą można znaleźć pod adresem:
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...c=2773&st=0

z poważaniem
i strażackim pozdrowieniem:
mawwm
mawwm
Wydział Ekologii i Rolnictwa
Urzędu Miasta Dąbrowa Górnicza

w nawiązaniu do e-maila z dn. 05. 11. 08 r. precyzuję moje pytania:
1. Jaki wpływ na ekosystemy lasów i łąk ma wprowadzanie do nich
plastiku i jak ma się to do ekologii w szerokim tego pojęcia znaczeniu?
2. Jaki wpływ na zagrożenie pożarowe lasów i łąk ma wprowadzanie do
nich plastiku?
3. Jak Wydział Ekologii i Rolnictwa ocenia estetykę słupków
(szczególnie tych zniszczonych) i ich wpływ na ogólną estetykę
terenów zielonych?

Wszelkie pisma związane z tą sprawą można znaleźć pod adresem:
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...c=2773&st=0

z poważaniem:
mawwm
mawwm
CYTAT
kpt.Katarzyna Staniec
Sekretariat Komendanta Miejskiego
KM PSP w Dąbrowie Górniczej
0-32 264-76-94

Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Dabrowie Górniczej informuje,
iż zamontowane słupki w lasach nie mają wpływu na wzrost
zagrożenia pożarowego.

Podpisał:
Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej
mł. bryg. mgr inż Tomasz Kościow

----------------------------------------------------------------

Polietyleny są tworzywami palnymi, a ich temperatura zapłonu wynosi 340 °C. Zapalają się
pod wpływem ognia, paląc się świecącym płomieniem, ściekając przy tym płonącymi kroplami.
Czym niższa jest wartość wskażnika tlenowego, tym tworzywo jest bardziej palne.
Granicę stanowi wskaźnik 21% (przybliżona zawartość tlenu w powietrzu).
Tworzywa z indeksem poniżej 21% zaliczają się do łatwopalnych w powietrzu i stwarzają
największe zagrożenie pożarowe.
(Polietylen wskaźnik tlenowy WT 17% – 30%)

cóż, nie mnie wydawać opinię... (mam zaledwie uprawnienia Dowódcy Sekcji OSP), o opinię proszę
Studenckie Koło Naukowe "Twórcy Bezpieczeństwa" Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie
oraz:
http://www.strazak.pl/forum/index.php
w zakładce:
http://www.strazak.pl/forum/index.php/topic,11519.0.html
Forumowicze wszystkich forów łączcie się! rolleyes.gif
mawwm
zapraszam do ankiety na:
http://www.proekologia.pl/e107_plugins/for...wtopic.php?4529
mawwm
CYTAT(mawwm @ pon, 17 lis 2008 - 17:00) *
----------------------------------------------------------------
o opinię proszę
Studenckie Koło Naukowe "Twórcy Bezpieczeństwa" Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie

"Według obowiązujących reguł parametryzacji zagrożenia pożarowego wprowadzenie na tereny lasów i łąk oznakowania szlaków rowerowych wykonanego z rur polietylenowych nie ma wpływu na zwiększenie tego zagrożenia."

Nie ma zagrożenia, nie ma problemu ale słupki pozostają.

nowa ankieta z jaśniej postawionymi pytaniami:
http://www.ekofora.pl/index.php?showtopic=8613&st=0
ggrzybek
Cały czas obserwuję Twoje poczynania... To niesamowite co robisz... Mam nadzieję, że nie poddasz się...smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.