Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rowerowa Dąbrowa
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dave
A ja twierdzę, zwłaszcza w miarę powiększania liczby Twoich postów i pism mawwm, że się czepiasz pierdół i tyle! Każdy Ci odpisuje, że to nie zagraża bezpieczeństwu, a Ty swoje! biggrin.gif
mawwm
@Dave, przypominam, że główne założenie jest takie: "ktoś" wyznaczył szlaki rowerowe za pomocą plastikowych słupków, chcę się dowiedzieć kto i za ile, przygotowuję się do tego starannie, temat chcę "ugryźć" z każdej strony, to, że dzielę się tym na forum, może dobrze, może źle. NAJWAŻNIEJSZE: mamy kilkadziesiąt kilometrów szlaków rowerowych i ani jednego kilometra Drogi Rowerowej. Ile km DR mogło by powstać gdyby SR zostały poprowadzone za pomocą konwencjonalnych oznaczeń, a zaoszczędzone środki zostały przeznaczone na oznakowanie Dróg Rowerowych?
Może czepiam się niepotrzebnie ale ja zostałem potrącony przez szalonego motocyklistę i chciałbym poruszać się po DR...
Dave
No ok, skoro jesteś na tyle uparty i masz na to czas i ochotę, żeby drążyć to oznakowanie ścieżek rowerowych (nie ilość dróg rowerowych, bo tych faktycznie prawie ni ma), no to rób jak uważasz! smile2.gif
piootrek
Kolarze na Górce

W sobotę 6 września w naszym mieście odbył się wyścig kolarski o Puchar Prezydenta Dąbrowy Górniczej w Kolarstwie Górskim XC. Zawody były III Edycją Wielkiego Pucharu MTB 2008.

Do rywalizacji na trasie biegnącej przez Górkę Gołonoską stanęło blisko 70 zawodników. Kolarze zmagali się na zamkniętej pętli o dł. 3km, cyklicznie powtarzanej dla poszczególnych kategorii wiekowych. Podczas wyścigów nie zabrakło wielu uznanych zawodników. W kategorii Elita wystąpił m. in. Dariusz Batek, reprezentant kadry narodowej.

Czy ktoś z forumowiczów był na tej imprezie ? Interesuje mnie jak przebiegała trasa zawodów ? Trochę czasu już minęło ale może ktoś pamięta, ma jakąś mapkę lub cokolwiek ?
PaVLo
Ktoś z forumowiczów jest na tyle twardy, aby śmigać w takim śniegu po pogorii ? Ja planuje w najbliższą niedzielę zrobić sobie trasę na około 3, a jak będzie znośnie to i o Kuźnicę zahaczę.
Aha i nie pisać mi tutaj, że to głupota w taką pogodę śmigać rowerkiem, bo jak napisałem na początku, to sport dla twardych a nie miękkich, którzy nawet w lato boją się zjechać z małej górki wink.gif
Kamil_
Jak nie ma śniegu po piasty to ja bym się wybrał smile2.gif
PaVLo
Pare chwil temu wróciłem z przejażdżki, zrobiłem dwa kółka na około 3, przejazd bezproblemowy, piesi i samochody dobrze ubiły śnieg i można nawet rozwinąć na dłuższym odcinku 40km/h (jak ktoś ma tyle sił) wink.gif , więc gorąco polecam wybrać się na małą traskę w ramach lekkiego treningu rolleyes.gif

NA "Pogorii 4" nie byłem, ale myśle, że też nie powinno być większych problemów ze zrobieniem traski do końca asfaltu i z powrotem, ale radze założyć jakieś ocieplacze na buty na tamte tereny przy takiej pogodzie wink.gif
kwintosz
CYTAT
ZAPROSZENIE NA RAJD ROWEROWY

Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej corocznie organizuje Rajd Rowerowy w tym roku rozpoczynamy 26 kwietnia o godz. 10:00 i już dziś zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w naszym rajdzie.

Startujemy z Parku „Zielona” i jedziemy trasami rowerowymi do Błędowa. Na trasie wyznaczone są punkty kontrolne, każdy uczestnik, który przejedzie przez wszystkie punkty bierze udział w losowaniu nagród.

Na Państwa zgłoszenia czekamy do 20 kwietnia. Zgłoszenia prosimy przesyłać na maila: sport@csir.pl

Szczegółowych informacji udzielą pracownicy działu sportu pod nr 032 261 21 05 oraz www.csir.pl

PROGRAM IMPREZY

9:00- 9:50 otwarcie biura zawodów: przyjmowanie zapisów, wydawanie map, wydawanie numerów startowych,
9:50 ogłoszenie zasad uczestnictwa w rajdzie

10:00 Start Limit czasowy 3h

Na trasie ustawione są dwa punkty kontrolne, które należy przejechać, by wziąć udział w losowaniu nagród.

12:00 catering na mecie
13:30 losowanie nagród
15:00 zakończenie imprezy

Organizator zapewnia:
- posiłek dla każdego uczestnika posiadającego numer startowy
- mapkę
- numer startowy
- obsługę medyczną
- ubezpieczenie NNW

Regulamin Rajdu
www.csir.pl

Jak dobrze kojarzę, w zeszłym roku na podobnym rajdzie ktoś z forumowiczów był. Wybiera się ktoś w tym roku??
Ja chętnie bym się wybrał..
mawwm
ja też + kilku znajomych
sarsolot
Ja tez wstepnie chetny jestem - zapowiada sie rowerowy weekend. Oby tylko pogoda byla smile2.gif
Lui
CYTAT(sarsolot @ wto, 31 mar 2009 - 16:43) *
Oby tylko pogoda byla smile2.gif

Pogoda zawsze jest ! biggrin.gif
laugh.gif

ja też raczej jestem chętny smile.gif
mawwm
UWAGA !!!
Na pięknie wytyczonych szlakach rowerowych Naszego Miasta pojawiło się nowe zagrożenie - grupka młodzieńców na motocyklach crossowych, spotkanie z nimi to spora dawka adrenaliny ale raczej nie polecam !
endriu
Tak, a ja dzisiaj widziałem babę prowadzącą samochód marki Honda po drodze dla rowerów nad Pogorią IV (nie jest to PA).

Może "Brygady Romanka" by się przyłożyły do patrolowania terenów zielonych, tych gdzie mieszkańcy chcą odpocząć aktywnie uprawiając jakiś sport czy cóś. Bo inaczej, utrzymywanie tych brygad to wyrzucenie kasy w błoto rozjeżdżone przez kłady (czasami pijane) wracające z baru na Preczowie przez PVI do...

pozdr...
ggrzybek
CYTAT(endriu @ czw, 02 kwi 2009 - 00:37) *
Tak, a ja dzisiaj widziałem babę prowadzącą samochód marki Honda po drodze dla rowerów nad Pogorią IV (nie jest to PA).

Może "Brygady Romanka" by się przyłożyły do patrolowania terenów zielonych, tych gdzie mieszkańcy chcą odpocząć aktywnie uprawiając jakiś sport czy cóś. Bo inaczej, utrzymywanie tych brygad to wyrzucenie kasy w błoto rozjeżdżone przez kłady (czasami pijane) wracające z baru na Preczowie przez PVI do...
pozdr...

TAK... WIDZIAŁEM TO RÓWNIEŻ....
PODJECHAŁEM DO NICH... I OPIER.....D..OLIŁEM...smile2.gif
Samochód w kolorze miodowym...złotym...czy coś w tym stylu...
DEBILE...!!
olo
A czy szanowni cykliści wiedzą, że na odcinku ul. Piłsudskiego, od Lukoila do Świtu nie mogą jeździć ulicą. To samo dotyczy odcinka Kr. Jadwigi w kierunku Merkurego. Ot, tak. Wkładam kij w mrowisko. biggrin.gif
mawwm
CYTAT(olo @ czw, 02 kwi 2009 - 00:44) *
A czy szanowni cykliści wiedzą, że na odcinku ul. Piłsudskiego, od Lukoila do Świtu nie mogą jeździć ulicą. To samo dotyczy odcinka Kr. Jadwigi w kierunku Merkurego. Ot, tak. Wkładam kij w mrowisko. biggrin.gif

A czy pozostali użytkownicy dróg i chodników stosują się do zasad ruchu drogowego obowiązujących w tych miejscach?

Jest coraz więcej dróg rowerowych oznaczonych znakami C-13, C-16/13, C13/16, ale wciąż nie łączą się w logiczną całość, i co najważniejsze nie da się nimi dojechać do tak wychwalanych przez naszych włodarzy szlaków rowerowych, wytyczonych pięknymi, plastikowymi słupkami (może tak UM przeprowadził by inwentaryzację tych słupków i ogłosił ile z nich przetrwało zimę i ile trzeba będzie wydać aby znów były "wizytówką" Naszego Miasta?). rolleyes.gif
olo
CYTAT(mawwm @ czw, 02 kwi 2009 - 08:03) *
A czy pozostali użytkownicy dróg i chodników stosują się do zasad ruchu drogowego obowiązujących w tych miejscach?

Jest coraz więcej dróg rowerowych oznaczonych znakami C-13, C-16/13, C13/16, ale wciąż nie łączą się w logiczną całość, i co najważniejsze nie da się nimi dojechać do tak wychwalanych przez naszych włodarzy szlaków rowerowych, wytyczonych pięknymi, plastikowymi słupkami (może tak UM przeprowadził by inwentaryzację tych słupków i ogłosił ile z nich przetrwało zimę i ile trzeba będzie wydać aby znów były "wizytówką" Naszego Miasta?). rolleyes.gif

To, że inni się nie stosują to niewiele warta wymówka. Również i ja mogę wjechać autem na chodnik mówiąc, że piesi przechodzą przez jezdnię na czerwonym i poza przejściem. Mam na myśli co innego. Odnowiono chodnik przy Piłsudskiego w kierunku Gołonoga. Jest szeroki z wyznaczonym pasem ruchu dla rowerów. Czy mając na względzie własne bezpieczeństwo nie lepiej na niego wjechać? Wczoraj w nocy, wracając z pracy, jechałem tamtędy i jest nieźle. Zobaczę jak będzie w okolicach 14:00 To samo dotyczy Kr. Jadwigi, chyba że się skręca w Al. Róż. Niestety mamy pecha co do rządzących miastem i ich pomysłów na drogi dla rowerów. Jak słyszę to ględzenie o braku możliwości wydzielenia takowych w mieście to mnie skręca. Niejednokrotnie na wydzielenie drogi rowerowej potrzeba tylko dobrych chęci, białej farby i znaki drogowe. Są miasta na świecie gdzie to jest możliwe, tylko nie u nas
mawwm
CYTAT(olo @ czw, 02 kwi 2009 - 10:50) *
To, że inni się nie stosują to niewiele warta wymówka...

To nie "wymówka", przestrzeganie przepisów Prawa o Ruchu Drogowym obowiązuje WSZYSTKICH.
I tu przywołam z pamięci taki obrazek: droga pomiędzy Pogorią II i III jedno z niewielu miejsc gdzie wydzielona jest droga rowerowa oznaczona znakiem C-13 a na asfalcie patrol Straży Miejskiej i Policji poruszający się na rowerach, i jak to skomentujesz?
olo
CYTAT(mawwm @ czw, 02 kwi 2009 - 12:14) *
To nie "wymówka", przestrzeganie przepisów Prawa o Ruchu Drogowym obowiązuje WSZYSTKICH.
I tu przywołam z pamięci taki obrazek: droga pomiędzy Pogorią II i III jedno z niewielu miejsc gdzie wydzielona jest droga rowerowa oznaczona znakiem C-13 a na asfalcie patrol Straży Miejskiej i Policji poruszający się na rowerach, i jak to skomentujesz?

Co tu komentować, trzeba było zapytać czy jadą zgodnie z przepisami. Zapewne uzyskałbyś odpowiedź, że tą drogą nie da się chodzić a co dopiero jeździć na rowerze. Po za tym, po Paryżu też nie wolno jeździć głównymi ulicami na rolkach, a policjanci jeżdżą, więc przykład nie do końca udany. Ja Ci tylko chcę powiedzieć, że to iż inni nie stosują się do przepisów ruchu drogowego, nie zwalnia Cię z obowiązku ich przestrzegania. I tyle.
mawwm
dyskusja staje się czysto "akademicka". Ja przestrzegam przepisów PoRD, ale jeśli "stróże prawa" dają zły przykład to...

Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.

2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.

3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1. jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

2. jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3. czepiania się pojazdów.

4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:

1. wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;

2. zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub

2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.

co prawda większość tych przepisów jest bzdurna, cóż takie mamy prawo rolleyes.gif
olo
CYTAT(mawwm @ czw, 02 kwi 2009 - 13:10) *
dyskusja staje się czysto "akademicka". Ja przestrzegam przepisów PoRD, ale jeśli "stróże prawa" dają zły przykład to...
Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.

2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.

3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1. jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

2. jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3. czepiania się pojazdów.

4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:

1. wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;

2. zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub

2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.

co prawda większość tych przepisów jest bzdurna, cóż takie mamy prawo rolleyes.gif

Człowieku, litości. To był patrol policji. Zacytuj przepisy obowiązujące rowerowy patrol policyjny i każdy inny policyjny patrol. Nie wklejaj paragrafów. Zacytuj je, obudzony o czwartej nad ranem. Zajmij się bracie słupkami, to Ci wychodzi najlepiej.
PS. Które z tych przepisów są bzdurne. Pamiętaj, że napisałeś "większość".........
mawwm
CYTAT(olo @ pią, 03 kwi 2009 - 00:04) *
PS. Które z tych przepisów są bzdurne. Pamiętaj, że napisałeś "większość".........

poczytaj przepisy innych krajów UE i sam zdecyduj rolleyes.gif

a patrol Policji i SM na rowerach nie jest pojazdem uprzywilejowanym (tu też poczytaj..)
olo
CYTAT(mawwm @ pią, 03 kwi 2009 - 07:39) *
poczytaj przepisy innych krajów UE i sam zdecyduj rolleyes.gif

a patrol Policji i SM na rowerach nie jest pojazdem uprzywilejowanym (tu też poczytaj..)

Uczepiłeś się tego patrolu z uporem godnym lepszej sprawy (słupki, crossowcy w lesie). Najważniejsze, żeby był obecny i żeby był skuteczny.
A co do przepisów w UE. Przeczytałem, teraz kolej na Ciebie. Zaczynamy od Wielkiej Brytanii. http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTrans...ycode/DG_069837. Które z obowiązujących w UK przepisów uznasz za bzdurne?
mawwm
CYTAT(olo @ pią, 03 kwi 2009 - 11:48) *
Uczepiłeś się tego patrolu z uporem godnym lepszej ...

ja się uczepiłem? dałem tylko przykład łamania przepisów PoRD przez "stróżów" prawa.
Temat nie dotyczy przestrzegania przepisów PoRD więc dalszą dyskusję uważam za zbędną rolleyes.gif
olo
CYTAT(mawwm @ sob, 04 kwi 2009 - 10:59) *
dalszą dyskusję uważam za zbędną rolleyes.gif

jasne Mistrzu. laugh.gif
bombowiec
CYTAT(olo @ sob, 04 kwi 2009 - 12:39) *
jasne Mistrzu. laugh.gif

Ja odnośnie strużów prawa w naszym mieście ,nie ma ich na patrolach, ja ich nie widzę ,nic nie robią ,sam widziałem jak służbowym samochodem podwożą swoje dzieci i w czasie służby odwiedzają na chwilę swije rodziny. A tam gdzie trzeba to ich nie ma na moim osiedlu somochody stoja na boisku do kosza i nikogo to nie rusza .
mawwm
CYTAT
...W minionych latach, w pierwszym etapie, oznaczone zostały okolice Pogorii II oraz PogoriI III i Parku Zielona. Oznaczenia tamte wykonane zostały metalowymi tabliczkami, które jednak zostały skradzione przez złomiarzy, a do dzisiaj zachowały się tylko nieliczne, najbardziej zakamuflowane w terenie.
Stąd też właśnie pomysł na oznakowanie szlaków białymi słupkami z piktogramem i herbem.

Z upoważnienia Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Zbigniewa Podrazy
--
Bartosz Matylewicz
Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej...

"złomiarze" zrozumieli, że czynią źle i zwrócili tabliczkę a UM wspaniałomyślnie ją osadził powracając do pierwotnej koncepcji znakowania, nie rezygnując, o nie, z plastikowych słupków - "wizytówki Naszego Grodu"
gregol
Mawwm, a czy do plastikowych tabliczek też mogą być (mógłbyś mieć) zastrzeżenia? Z tego raczej marny pożytek. Nie ma w tym pytaniu złośliwości, cóż bowiem innego pozostaje, jeżeli metalowe kradną, a słupki faktycznie są wątpliwą ozdobą.
PS. Pytam jako "OLO", nie zauważyłem logowania.
mawwm
@olo
przeczytaj cały temat, a uzyskasz odpowiedź rolleyes.gif
sandwich
Zostaw słupki, a naciskaj by z centrum dało się na Pogorię dojechać.
Mam dzieci w wieku 5 7 9 i chciałbym z nimi pojeździć, ale nie będą prowadzić roweru 3km, a nie puszczę ich za sobę po ulicach Dąbrowy. Te ścieżki na Pogorii dla normalnych ludzi to jak dom bez schodów wejściowych.

Pozdrawiam
olo
CYTAT(sandwich @ śro, 08 kwi 2009 - 13:53) *
Zostaw słupki, a naciskaj by z centrum dało się na Pogorię dojechać.
Mam dzieci w wieku 5 7 9 i chciałbym z nimi pojeździć, ale nie będą prowadzić roweru 3km, a nie puszczę ich za sobę po ulicach Dąbrowy. Te ścieżki na Pogorii dla normalnych ludzi to jak dom bez schodów wejściowych.
Pozdrawiam

Problem zaczyna się już przy Pogorii IV. O to właśnie pokłóciłem się z pewną panią, której przeszkadzał nic nie przeszkadający matiz, wjeżdżający polną drogą na Piekle i parkujący tuż przy tablicach. Pani, jadąca z nastoletnią córką nakrzyczała na kierowcę, informując głośno, że tu jest ścieżka rowerowa a nie droga. Dojechałem do nich i poprosiłem o skierowanie pretensji do organizatora tego bałaganu, który nie potrafi zrobić dojazdów i parkingów. Nie dała się przekonać. Poczekałem na damy przy śluzie i kiedy córcia wjechała rowerem zapytałem, dlaczego panie dopominają się o przestrzeganie przepisów, które im pasują a nie przestrzegają tych, które im nie pasują. Wszak, jak byk, widać znak "zakaz ruchu rowerów" i tablicę "przejście służbowe". Nastąpiła konsternacja a ja otrzymałem odpowiedź: "A jak mamy przejechać?". Zapytałem o to samo " a jak my mamy dojechać, żeby pojeździć na rolkach czy na rowerach z dziećmi". Nie muszę mówić, że nie uzyskałem odpowiedzi. W tym roku wyasfaltowano kawałek drogi na Piekle, ten od ul. Jasnej (?) Po jakie licho postawiono tam zakaz ruchu. Dlaczego nie umożliwiono zmotoryzowanym wjazdu i parkowania na poboczach. Przynajmniej do tablic. I tak wszyscy wjeżdżają i tak, więc po co te szopki?
mawwm
CYTAT(olo @ śro, 08 kwi 2009 - 20:36) *
... W tym roku wyasfaltowano kawałek drogi na Piekle, ten od ul. Jasnej (?) Po jakie licho postawiono tam zakaz ruchu. Dlaczego nie umożliwiono zmotoryzowanym wjazdu i parkowania na poboczach. Przynajmniej do tablic. I tak wszyscy wjeżdżają i tak, więc po co te szopki?

ja wiem dlaczego położono ten asfalt i jeszcze kilka innych odcinków, wyjaśniam: aby Półmaraton Dąbrowski uzyskał odpowiedni certyfikat (nie orientuję się dokładnie ale trasa maratonu musi przebiegać w iluś % po utwardzonej nawierzchni). Trasa dla biegaczy, która jest wykorzystana raz w roku jest ważniejsza przecież od dróg rowerowych.
sandwich
Wczoraj przjechałem się ścieżką rowerową ul. Kościuszki.
To jest tragedia. Skąd pieszy ma wiedzieć, że to dla rowerów. Ile się musiałem nagimnastykować, by ten kawałek przejechać.
PaVLo
Ja nie dałem rady przyjechać z powodu pracy, ale byłem na masie w sosnowcu, było chyba ponad 1000 bikerów, oczywiście w takim tłumie ciężko o dyscypline i rozwage czego efektem był jeden dość groźnie wyglądający wypadek na ulicznym zjeździe, gdzie jakaś dziewczyna upadła i dosyć mocno się poobijała, ale szczegółów nie znam. Jesli chodzi o zabezpieczenie to w sosnowcu ograniczyli się tylko do zmiany sygnalizacji na niektórych skrzyżowaniach, w Dąbrowie był tylko jeden wóż Straży Miejskiej, który chyba znalazł się przypadkowo na trasie. Będzin jeszcze gorzej bo tam to kompletnie zlekcewazyli to, natomiast pochwały należą się Czeladzi, tam naprawde była i Policja i Straż Miejska, którzy całkiem sprawnie zabezpieczyli trase przejazdu.
Kamil_
o masie jest specjalny temat smile2.gif
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pon, 30 mar 2009 - 22:43) *
Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej corocznie organizuje Rajd Rowerowy w tym roku rozpoczynamy 26 kwietnia o godz. 10:00 i już dziś zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w naszym rajdzie.

He, he tylu było chętnych i nikt nie pojechał. wink.gif

Pogoda fantastyczna. Zabawa przednia. Frekwencja ogromna. Dużo więcej ludzi niż w zeszłym roku. Nawet z innych miast - Psary, Katowice, Będzin, Sosnowiec. Byłem zaskoczony, zważywszy na tradycyjnie katastrofalną promocję rajdu. smile.gif

Punkty kontrolne były wyznaczone na plaży Pogorii III i na Pogorii IV przy zjeździe na ulicę Ujejską. Wymuszało to objazd Pogorii bo w zeszłym roku część zawodników popędziła przez miasto.

Choć lepiej byłoby chyba ustawić punkty przy Pogorii IV i w np. Tucznawie. Po co zbierać pieczątki 1km od mety ?

W Eurocampingu kiełbaski, woda, losowanie nagród - drobiazgów rowerowych. Pojawił się sponsor - sieć sklepów rowerowych, który ufundował nagrody.

Generalnie widać, że CSiR nie ma żadnego pomysłu co zrobić z uczestnikami rajdu w Błędowie. W tym roku to było chyba gorzej niż w zeszłym. fight (2).gif

Nie było nagłośnienia przy losowaniu nagród i przemowach organizatorów. Firmowemu fotografowi nie chciało się nawet zrobić zdjęcia grupowego wszystkich uczestników.

Żadnych występów, pokazów, targów... Ino zjeść, posiedzieć z pół godziny i wyp.....ć. angry2.gif

Na przyszły rok sugerowałbym zwiększenie limitu czasu. 3 godz to za mało dla dzieciaków.

No i punkty kontrolne niech będą zaopatrzone w wodę. Sporo ludzi pytało czemu nie ma wody.

Spora radość sprawiłaby sprzedaż piwa w Eurocampingu. Ja wiem, że przepisy, zezwolenia itd. itp ale masa ludzi z Eurocampingu pędziła właśnie do najbliższego sklepu/baru na kufelek z pianką. fnd (2).gif
Zibar
CYTAT
Rajd rowerowy 3.10.2009

REGULAMIN
„RAJDU ROWEROWEGO”

1. Organizatorzy:
Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej
2. Cel:
Promocja zdrowego i aktywnego stylu życia, popularyzacja rajdów rowerowych jako najprostszej formy ruchu, działania ekologiczne na rzecz ochrony środowiska.
3. Termin i miejsce zawodów:
03.10.2009r. Godz. 11:00
Start i Meta: Baza Biwakowo- Campingowo- Rekreacyjna „Eurocamping” w Błędowie
ul. Żołnierska 130
Biuro zawodów czynne od 10:00 do 10:50 (wydawanie numerów startowych, mapek, wody,
podpisywanie oświadczeń)
4. Warunki uczestnictwa:
– uczestnictwo w rajdzie jest bezpłatne,
– każdy uczestnik bierze udział w rajdzie na własną odpowiedzialnośćć
– posiadanie karty rowerowej (*) oraz sprawnego technicznie roweru
– prawo startu w rajdzie mają wszystkie chętne osoby. Osoby, które nie ukończyły 18 lat, mogą uczestniczyć tylko na podstawie pisemnej zgody rodziców lub prawnych opiekunów,
– każdy z uczestników zobowiązany jest do bezwzględnego zachowania trzeźwości,
– zobowiązuje się by każdy uczestnik rajdu w miarę możliwości posiadał kask
– organizator ma prawo zdyskwalifikowania zawodnika w przypadku nie przestrzegania przez zawodnika regulaminu rajdu oraz za nie kulturalne zachowanie,
5. Zgłoszenia:
Zgłoszenia przyjmujemy do 24.09.2009r. na adres mailowy:
sport@csir.pl. W zgłoszeniu prosimy podać: imię, nazwisko, adres zamieszkania
Biuro zawodów czynne od 10:00 do 10:50 (wydawanie numerów startowych, mapek)
Każdy z uczestników rajdu, który nie przesłał oświadczenia, podpisuje je w biurze zawodów
6. Postanowienia końcowe:
- rajd odbywać się będzie niezależnie od warunków pogodowych
- organizatorzy zapewniają opiekę medyczną
- organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za rzeczy osobiste pozostawione bez nadzoru,
kradzieże i zniszczony sprzęt
- organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie
7. Kontakt:
Dział Sportu- Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej
ul. M. Konopnickiej 29,
tel./fax. 032 261 21 05, e- mail: sport@csir.pl

(*) 0-10lat – tylko z opiekunem prawnym
10-18 lat- musi posiadać kartę rowerową
18 i więcej- karta rowerowa nie jest wymagana

więcej na snf (51).gif

Czyli takie zakończenie sezonu rowerowego ?
Zibar
CYTAT
Rajd Rowerowy
Redakcja: Wojciech Juroff

Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej zaprasza wszystkich chętnych do udziału w „Rajdzie Rowerowym”. Impreza odbędzie się 3 października br. o godz. 11.00.Start oraz meta rajdu będzie usytuowana na terenie „Eurocampingu” w Błędowie, przy ul. Żołnierskiej 130.Trasa liczy ok. 20 km i biegnie malowniczymi terenami wokół Błędowa, Lasek, Krzykawy i Krzykawki.

Rowerzyści będą mieli okazję spróbowania swoich sił pokonując leśne dukty „Błędowskich Lasów”, wiejskie drogi gminy Bolesław oraz podmokłe ścieżki.

Do szczególnych atrakcji podczas tej edycji rajdu z pewnością będzie należeć możliwość zwiedzenia szlacheckiego „Dworku Staropolskiego” z I poł. XVIII w. w Krzykawce.

To właśnie na jego terenie zorganizowany będzie punkt kontrolny, podczas którego uczestnicy imprezy będą mogli odetchnąć na łonie natury oraz zapoznać się z warsztatem ceramicznym znajdującym się na terenie dworku.Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy!

Kolejne informacje o tej imprezie
PaVLo
chętnie bym przyjechał, ale szykują mi się w tym samym czasie ostatnie zawody MTB w tym roku w Polanicy Zdrój sleep.gif
kursor
Rajd Rowerowy 2010

Zaproszenie na „Rajd Rowerowy”

Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej pragnie zaprosić wszystkich chętnych, do wzięcia udziału w „Rajdzie Rowerowym”. Impreza odbędzie się 17 kwietnia br. o godz. 11:00. Start oraz meta rajdu będzie usytuowana na terenie Centrum Sportów Letnich – Park „Zielona”, przy ul. Letniej 9.
Trasa liczy ok. 23 km, i będzie przebiegać wokół jezior: Pogoria III i IV. Dla wszystkich uczestników będzie przygotowany poczęstunek. Rozlosujemy również atrakcyjne nagrody.

http://www.csir.pl/index.php?option=com_co...30&Itemid=1

http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,..._kwietnia_.html
honda88
Witam! Chciałem zapytać czy ktoś wie czy w Dąbrowie można gdzieś wypożyczyć rower? bo słyszałem, że są fajne trasy rowerowe wokół Pogorii.
Zibar
co takiego było na stronie um snf (51).gif
może ktoś z tego korzystał?
Jeśli tak to może napisze konkretniej.
Zibar
Oficjalna prezentacja trasy TdP 2011 z fajna prezentacja multimedialną snf (51).gif
kwintosz
Urząd Miejski przygotowuje się do opracowania studium pro rowerowego dt. ścieżek rowerowych na terenie miasta. Poniżej artykuł ze strony miasta. Chętnych zachęcam do wypełnienia ANKIETY.

CYTAT
Zapraszamy do wypełnienia ankiety, która pomoże w stworzeniu studium pro rowerowego dla Dąbrowy Górniczej.

Dokument jest zbiorem dobrych praktyk w zakresie projektowania i budowy ścieżek rowerowych oraz rozwiązań sprzyjającym poruszaniu się jednośladem.

Wszystkich, którzy chcą pomóc w jego powstaniu prosimy o wypełnienie ankiety. Znajdą ją Państwo TUTAJ

Wzorując się na europejskich trendach w projektowaniu systemów rowerowych w mieście wyznaczone zostaną główne ciągi komunikacyjne i zaprojektowane rozwiązania podwyższające bezpieczeństwo poruszających się na rowerach - kontrapasy, śluzy rowerowe, wydzielone drogi rowerowe, pasy rowerowe w jezdni, strefy uspokojonego ruchu.

Powstający dokument jest fundamentem pod dalsze pozytywne zmiany zachodzące w mieście w zakresie promocji ruchu rowerowego i tworzenia infrastruktury rowerowej.

Studium będzie opiniowane przez specjalistę na skalę kraju w systemach rowerowych - dr. Tadeusza Koptę - projektanta systemów transportowych, eksperta Polskiego Klubu Ekologicznego i Ministerstwa Środowiska, na co dzień pracownika GDDKiA Departamentu Studiów zespół ds. ścieżek rowerowych w Krakowie.

Już z początkiem przyszłego roku z dokumentem będzie można zapoznać się na stronie internetowej miasta.

Mamy nadzieję, że zapoczątkuje ono proces długotrwałych zmian mających w rezultacie skomunikować ze sobą główne osiedla mieszkaniowe z dzielnicami zielonymi i terenami atrakcyjnymi rekreacyjnie jak zbiorniki Pogoria, Park Zielona, Góra Bukowa, okolice Błędowa.

Powstające studium jest zgodne ze standardami państw, gdzie infrastruktura rowerowa jest wysoce rozwinięta: Holandia, Dania, Niemcy.

Źródło: www.dabrowa-gornicza.pl
PaVLo
Wypełniona, mam nadzieję, że w czymś pomoże.
Slyzaba
Nie wiem jakim cudem ale w części forum 'Sportowa Dąbrowa' nie znalazłem wydzielonej części o rowerach...
A przyczynkiem do poszukiwań - i założenia nowego wątku - była informacja ze strony UM:

http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-3-15...wa_dabrowa.html

CYTAT
W Dąbrowie powstaje stowarzyszenie skupiające środowisko rowerowe. Celem działalności stowarzyszenia "Rowerowa Dąbrowa" jest nie tylko promowanie rekreacji i turystyki rowerowej czy organizowanie wycieczek i wypraw rowerowych, tak krajowych jak i zagranicznych, lecz również wymiana doświadczeń oraz współpraca na rzecz rozwoju infrastruktury rowerowej w naszym mieście.

Wszystkich chętnych do wstąpienia w progi stowarzyszenia zapraszamy na spotkanie założycielskie, które odbędzie się 17 stycznia (wtorek) o godzinie 17.00 w siedzibie Dąbrowskiego Oddziału PTTK przy ul. Adamieckiego 13 (budynek Przychodni).

Inicjatorzy „Rowerowej Dąbrowy” zachęcają wszystkich rowerzystów bez względu na wiek czy płeć do przyłączenia się do stowarzyszenia - im nas będzie więcej, tym oczywiście lepiej! - apelują.

Info z FB:
http://www.facebook.com/pages/Stowarzyszen...245519365513690

CYTAT
Nasze stowarzyszenie
7 grudnia 2011 r. powstało w Dąbrowie Górniczej stowarzyszenie o nazwie ROWEROWA DĄBROWA. Jest to pierwsza w tym mieście organizacja pozarządowa, której celem jest całościowe objęcie patronatem ruchu rowerowego wśród jego mieszkańców – począwszy od ułatwień komunikacyjnych dla rowerzystów poruszających się po mieście, poprzez rozwój rowerowego ruchu rekreacyjnego i turystycznego, aż do sportu rowerowego w różnych jego odmianach i kategoriach wiekowych, wraz z tworzeniem infrastruktury do jego uprawiania.
Stowarzyszenie zamierza być prężnym animatorem imprez rowerowych w mieście, a także tych o zasięgu krajowym i zagranicznym. Już teraz planuje szereg bardzo ciekawych imprez.
Wszystkich zainteresowanych działalnością w tym stowarzyszeniu organizatorzy proszą o kontakt na adres e-mail: rowerowa.dabrowa@gmail.com

Trzymam kciuki za nowe Stowarzyszenie!!

Mod
a i owszem jest smile2.gif

o samym stowarzyszeniu jest również news na stronie snf (51).gif
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ śro, 04 sty 2012 - 22:22) *
Nie wiem jakim cudem ale w części forum 'Sportowa Dąbrowa' nie znalazłem wydzielonej części o rowerach...

założyłem onegdaj takowy wątek:
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ic=2773&hl=

może pora kontynuować - "w jedności siła" wink.gif
Slyzaba
mawwm - to może dodatkowo poprosimy aminów/mody o przeniesienie wątku do sportowej części (jest aktualnie w Nasze Sprawy)?
Jestem jak najbardziej za kontynuowaniem Twojego starego tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.