Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rowerowa Dąbrowa
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Kamil_
Dużo ciekawych imprez organizujecie, oby tak dalej smile2.gif
Slyzaba
mawwm - czy jest szansa na wcześniejsze info na forum? Na jutro już zaplanowaliśmy rowery ale wyjazdowo więc kolejny raz odpadamy sad.gif
Kamil_
CYTAT(Slyzaba @ sob, 29 wrz 2012 - 00:24) *
mawwm - czy jest szansa na wcześniejsze info na forum? Na jutro już zaplanowaliśmy rowery ale wyjazdowo więc kolejny raz odpadamy sad.gif

Z tego co jest na stronie to ostatnia impreza w tym roku organizowana przez stowarzyszenie.
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ sob, 29 wrz 2012 - 00:24) *

zapraszamy na Rowerowa Dąbrowa
tam zwykle info z ok. 2 tyg. wyprzedzeniem
Slyzaba
mawwm - wiem, wiem. Tylko czasu mi brakuje na odwiedzanie wszystkich stron, które bym chciał ;-). A może jakiś newsletter udałoby się uruchomić? Byłbym pierwszy, który się zapisze smile2.gif

Przyzwyczaiłem się, że o większości wydarzeń czytam z forum lub dg.pl - postaram się klikać częściej na RD.
olo
CYTAT(Zibar @ śro, 03 paź 2012 - 11:48) *

Ważne to może, to wydarzenie jest w Polsce, w Dąbrowie. Dam sobie palce u rąk obciąć, że w żadnym tzw zachodnim kraju, gdzie rower w życiu publicznym jest czymś normalnym a nie turystyczną ekstrawagancją, nie odbywają się tego typu konferencje. Po prostu, idą fachowcy, oceniają czy da się wytyczyć drogę dla rowerów i malują farbą paski. Jeśli jest fundusz, to się dzieli chodnik i leje asfalt dla cyklistów. Patrzeć tylko jak Wielce Wysoka Komisja UM pojedzie do Holandii lub Francji żeby zobaczyć jak się to robi. A wystarczy Google Maps. Nasi rajcy potrzebują teraz uzasadnienia dla zerwania greckiej mozaiki z Kościuszki, żeby wyodrębnić drogę dla rowerów. To samo tyczy chodnika na Piłsudskiego. Gdyby komuś faktycznie zależało żeby rozwiązać problem, zrobiono by nasiadówkę w sobotę, lub w dzień powszedni po południu. Nie wierzę, że w tym mieście powstanie jakiś spójny system dróg rowerowych. Za dużo spieprzono do tej pory. Opór społeczny, żeby to naprawić będzie zbyt silny.
Zibar
Niestety masz dużo racji i też się obawiam o to, że może się zakończyć na "gadaniu i konferowaniu" jak w wieli innych inicjatywach w DG ale jeszcze nie straciłem nadziei, że jednak się uda. Jest szansa, bo przecież wiele ulic jest rozkopanych z powodu prac przy kanalizacji więc można było to wykorzystać i zbudować nowe ścieżki rowerowe.

Materiał dot. konferencji z video kanal99.pl zapraszam do obejrzenia.

CYTAT
Rozwój szeroko pojętej infrastruktury rowerowej w całym mieście, tak w największym skrócie można zdefiniować działania prowadzone w ramach projektu Dąbrowa Rowerowa. Zorganizowana w dąbrowskim magistracie konferencja pod hasłem „Wdrażanie polityki rowerowej w miastach”, to pewne podsumowanie dotychczasowych, już blisko półrocznych działań realizowanych w ramach wspomnianego projektu.
czytaj więcej...
mawwm
Stowarzyszenie Rowerowa Dąbrowa zaprasza

Preliminarz imprez Stowarzyszenia Rowerowa Dąbrowa
mawwm
Aura nas nie rozpieszcza - pomimo tego jutro topimy Marzannę i witamy wiosnę !!!
Bathurst
Mawwm, jak z tą Marzanną utopiona?
Chyba znów wypłynęła na powierzchnię hydra jedna wink.gif
Zibar
Poszły do wody - czekamy na efekty smile2.gif snf (51).gif
mawwm
CYTAT(Bathurst @ pią, 22 mar 2013 - 10:01) *
Mawwm, jak z tą Marzanną utopiona?
Chyba znów wypłynęła na powierzchnię hydra jedna wink.gif

Płynie do morza
bzenek
W temacie "Dąbrowa biega" dałem krótka relację z III Kosmicznego Biegu na Orientację.
Ja biegłem ale jest tam też trasa rowerowa.

Nie będę się powtarzał tylko zamieszczę harmonogram kolejnych imprez na orientację.
może ktoś skorzysta.
CYTAT
Kolejne rajdy organizowane przez Rowerową Norkę już niebawem:

- 4 maja 2013, godz. 11:00 ? ?Orientuj się? ? wykład oraz pokazowy, krótki rajd na orientację na Dębowym Maj Festiwalu ? Park Zielona;
- 18 maja 2013 ? KoRNO IV ? rajd na orientację;
- 3 sierpnia 2013 ? ?Dębowy Orient? ? rajd na orientację;
- 21 września ? KoRNO VI.
Szczegóły oraz aktualne informacje na temat organizowanych imprez można śledzić na stronie: http://rajdynaorientacje.rowerowanorka.pl/.
mawwm
Stowarzyszenie Rowerowa Dąbrowa oraz Muzeum Miejskie „Sztygarka” w Dąbrowie Górniczej zapraszają na otwarty, jednodniowy (ze względu na długość ok. 60 km - tylko dla dorosłych):
ROWEROWY RAJD HISTORYCZNY "Szlakami Powstania Styczniowego"
mawwm
Impreza udana, uczestnicy zadowoleni ale...

dyrekcja CSiR udostępniła nam nieodpłatnie teren EuroCampingu jako bazę rajdu, za przyjemności jednak trzeba płacić - faktura za 5 godzin "korzystania z pawilonu grillowego". Kto wytrzyma 5 godzin przy grillu po wyczerpującym rajdzie? Nadmienię, iż węgiel drzewny mieliśmy własny (kiełbaski również).
Jesteśmy organizacją non profit, promujemy Nasze Miasto - w rajdzie wzięli udział zawodnicy z odległych zakątków kraju. Nagroda - "mandat" w wysokości 60,00 PLN (w tym 11,22 podatku VAT).

KOCHAM MOJE MIASTO!!! lnr (12).gif
mawwm
Zapraszamy:

nie będzie nagród, gadżetów, miski zalewajki, będzie doborowe towarzystwo i dobra zabawa
gregol
CYTAT(mawwm @ wto, 28 maj 2013 - 10:30) *
Zapraszamy:

[/url]
nie będzie nagród, gadżetów, miski zalewajki, będzie doborowe towarzystwo i dobra zabawa

Z Zagłębiowskiej Masy zrezygnowałem (a do pewnego momentu byłem na każdej), jak zaczęto markę Masa Krytyczna mieszać z wiecem lokalnych polityków. Jakoś ciężko uczestniczyć w masie, która jest wyrazem sprzeciwu wobec złej polityki rowerowej w momencie gdy firmują ją twarze, które nas rowerzystów regularnie ośmieszają.

Czy w Dąbrowskiej MK też będzie jechał prezydent a na koniec będą uśmiechy tych, którzy tworzą te koszmarne rozwiązania rowerowe w naszym mieście? Czy udział miasta ogranicza się do zezwoleń?
mawwm
CYTAT
Czy w Dąbrowskiej MK też będzie jechał prezydent a na koniec będą uśmiechy tych, którzy tworzą te koszmarne rozwiązania rowerowe w naszym mieście? Czy udział miasta ogranicza się do zezwoleń?

Przybądź, zobacz, oceń:
I Dąbrowska MK
tylko jeden postulat został spełniony - utworzono w UM stanowisko oficera rowerowego

ps.
1. nikt nie zabrania nikomu uczestnictwa w MK - ale wszyscy są równi
2. MK nie potrzebuje zezwoleń (rowerzysta jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego) - mamy dla bezpieczeństwa opiekę policji i służb medycznych
gregol
Owszem może jechać każdy, ale sądzę, że dobrze wiesz w co poszła ZMK. Od politycznych uśmiechów do łącznia mety ZMK z festynem miejskim. Miasta, które ścieżkami rowerowymi z nas kpi a nie nam pomaga*.

MK nie potrzebuje zezwoleń, ale przychylności policji już tak wink.gif

A jeśli odleczę drobną kontuzję to może się pojawię. Obym się nie zawiódł.

No i jedno pytanie dlaczego zarówno ZMK jak i Dąbrowska MK muszą być robione o "grzecznych" godzinach a nie jak należy w ostatni piątek?

* Choć przyznaje, kontrapas czy wspomniany oficer rowerowy pokazują, że zaczyna się coś zmieniać.
mawwm
CYTAT(gregol @ czw, 30 maj 2013 - 10:45) *
No i jedno pytanie dlaczego zarówno ZMK jak i Dąbrowska MK muszą być robione o "grzecznych" godzinach a nie jak należy w ostatni piątek?

Może i racja - pora wrócić "do podstaw" idei MK

za WIKI:
CYTAT
Masa Krytyczna – nieformalny ruch społeczny, polegający na organizowaniu spotkań maksymalnie licznej grupy rowerzystów i ich wspólnym przejeździe przez miasto. Spotkania te odbywają się pod hasłem "My nie blokujemy ruchu, my jesteśmy ruchem" i mają na celu zwrócenie uwagi władz i ogółu społeczeństwa na zwykle ignorowanych rowerzystów
mawwm
II Dąbrowska Masa Krytyczna za nami

@gregol - P.T. Prezydenta Miasta (ani innego dąbrowskiego VIP-a) nie było wśród nas (ani na starcie ani na mecie), rowerów też nikt nie rozdawał, a naszą dąbrowską reprezentację MTB sponsoruje firma BANIMEX z Będzina thumbup1.gif
Było za to chamstwo kierowców "wcinających" się pomiędzy jadący na sygnale (niebieskie, niebieskie...) pojazd policji a kolumnę rowerzystów.
Kocham Moje Miasto
mawwm
Skandia Maraton Lang Team – Dąbrowa Górnicza 08. 06. 2013 r.

BANIMEX MTB TEAM - reprezentacja kolarstwa górskiego Dąbrowy Górniczej
ZMK
Relacja wideo z maratonu:

http://www.youtube.com/watch?v=IK7cXuIW34E...eature=youtu.be
mawwm

1. Park Hallera czyli kopalnia Reden i huty cynku Konstanty.
2. Damel czyli kopalnia Flora i nad podziw dużo zabudowań, które po niej pozostały.
3. Podlesie czyli jak na niewielkim terenie zmieścić dużo kopalń.
4. Jamki.
5. Strzemieszyce czyli kolej na kolej.
6. Sulno czyli Podlesie part II.
7. Kopalnia Paryż - wspomnienie generała Zawadzkiego.
8. Szyb Mariusz.
9. Park Zielona.
motonita2002
Czy organizatorom wyprawy przyświeca może taka trasa ?:
ŚLADAMI TECHNIKI
Ja i jeszcze jedna osoba jesteśmy chętni i na pewno widzimy się w niedzielę smile2.gif
Leszek
CYTAT(motonita2002 @ pią, 09 sie 2013 - 20:19) *
Czy organizatorom wyprawy przyświeca może taka trasa ?:
ŚLADAMI TECHNIKI

Blisko smile2.gif
mawwm
Relacja z wycieczki rowerowej "Śladami Techniki"
Bathurst
CYTAT(mawwm @ wto, 13 sie 2013 - 09:00) *

Może macie więcej zdjęć, chętnie bym zobaczył? Generalnie super pomysł - szkoda, że akurat nie było mnie w Dąbrowie.
Leszek
Więcej zdjęć (zgodnie z wpisem linkowanym powyżej) jest na Eksploratorach, niestety trzeba się zalogować.
Bathurst
obejrzałem sobie - ładnie, ładnie. Podoba mi się taka oddolna, wręcz pozasystemowa inicjatywa wink.gif
mawwm
III Maraton Rowerowo Rolkowy
mawwm

maseur
Czy jest ktoś chętny do wzięcia udziału w nieformalnej, niezależnej i niezobowiązującej grupie, której celem byłyby treningi MTB na poziomie amatorskim, wysokokwalifikowany hardcore raczej nie wchodzi w grę z wiadomych powodów smile2.gif, mile widziani amatorzy planujący start w cyklicznym już, dąbrowskim maratonie Skandii. Mam na myśli jeden czy góra, dwa wspólne treningi w tygodniu, w celu podtrzymania motywacji do treningów .
Jest ktoś chętny ? cool.gif
Master
CYTAT(maseur @ pią, 13 wrz 2013 - 15:29) *
Czy jest ktoś chętny do wzięcia udziału w nieformalnej, niezależnej i niezobowiązującej grupie, której celem byłyby treningi MTB na poziomie amatorskim, wysokokwalifikowany hardcore raczej nie wchodzi w grę z wiadomych powodów smile2.gif, mile widziani amatorzy planujący start w cyklicznym już, dąbrowskim maratonie Skandii. Mam na myśli jeden czy góra, dwa wspólne treningi w tygodniu, w celu podtrzymania motywacji do treningów .
Jest ktoś chętny ? cool.gif

ewentualnie Ja wink.gif
maseur
CYTAT(Master @ pią, 13 wrz 2013 - 14:26) *
ewentualnie Ja wink.gif

no i super, to jest nas już dwóch. Dobry początek smile2.gif
mawwm
14 września Bike Maraton MTB Polanica Zdrój

Delewska Kaja i Dębska Małgorzata są pierwszymi zawodniczkami w historii drużyny BANIMEX MTB, które stanęły na podium w prestiżowej ogólnopolskiej imprezie kolarstwa górskiego, jakim jest BikeMaraton MTB.
więcej...

Stowarzyszenie Rowerowa Dąbrowa ogłasza nabór do

DĄBROWSKIEJ MŁODZIEŻOWEJ SZKÓŁKI KOLARSKIEJ, zrzeszającej młodzież gimnazjalną oraz szkół średnich Dąbrowy Górniczej, zainteresowaną aktywnym uprawianiem sportu kolarskiego pod okiem doświadczonych instruktorów.

Zapisy kandydatów będą przyjmowane do końca września br. w sklepie rowerowym BIKE-ATELIER, Al. Piłsudskiego 34/643 (os. Manhattan w Gołonogu).

UWAGA: liczba miejsc w Szkółce Kolarskiej jest ograniczona!

BĄDŹ TAKIM JAK Maja Włoszczowska, Michał Kwiatkowski czy Rafał Majka!!!
mawwm
Ekologiczna Dąbrowska Masa Krytyczna

więcej...

KOMUNIKAT

Zapraszamy na ostatnią w tym roku wycieczkę rowerową z przyrodnikiem do Rezerwatu Przyrody „DOLINA ŻABNIKA” koło Ciężkowic. Rezerwat ten o unikalnych walorach przyrodniczych warto zwiedzić właśnie jesienią, kiedy wieloma jej barwami złoci się zawarta w nim roślinność.
Start 28 bm. (sobota) o godz. 10.00 z parkingu MZBM przy ul. Tysiąclecia 20. Powrót z licznymi przystankami po drodze ok. godz. 16.00. Równinną, nie trudną trasę o długości całkowitej ok. 50 km pokonamy w tempie wycieczkowym. Prowadzi w 20% dobrymi drogami gruntowymi i leśnymi, a 80% asfaltem.
Serdecznie wszystkich zapraszamy, to prawdziwa okazja gdyż następna nasza wycieczka rowerowa dopiero w maju przyszłego roku.
Leszek
CYTAT(mawwm @ pon, 23 wrz 2013 - 14:12) *
to prawdziwa okazja gdyż następna nasza wycieczka rowerowa dopiero w maju przyszłego roku.

Czyli nie będzie technicznej vol. II? Nie wierzysz w złotą jesień? wink.gif
Bathurst
Zapraszamy na ostatnią w tym roku wycieczkę rowerową z przyrodnikiem do Rezerwatu Przyrody „DOLINA ŻABNIKA” koło Ciężkowic. Rezerwat ten o unikalnych walorach przyrodniczych warto zwiedzić właśnie jesienią, kiedy wieloma jej barwami złoci się zawarta w nim roślinność.

oj przekwitło już tyle wspaniałości...ale i tak warto smile.gif
mawwm
CYTAT(Leszek @ pon, 23 wrz 2013 - 15:57) *
to prawdziwa okazja gdyż następna nasza wycieczka rowerowa dopiero w maju przyszłego roku.

Czyli nie będzie technicznej vol. II? Nie wierzysz w złotą jesień? wink.gif

ostatnia z serii "z przyrodnikiem" rolleyes.gif
mawwm
W środę 25.09 w godzinach 16.00-18.00 w okolicach zbiornika Pogoria III będą kręcone zdjęcia do programu "Nie ma jak Polska" - emitowanego w TVP 1.
Prowadzący program: Maciej Orłoś i Anna Karna będą prezentować atrakcje turystyczne Dąbrowy z perspektywy rowerowego siodełka.

Zapraszamy Was do współudziału w programie! Weźcie swoje rowery i stawcie się na miejscu - Molo przy Pogorii III smile2.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.