lilith_88
Sat, 01 Nov 2008 - 16:11
a ja chodzilam na kurs do osk manhattan... bardzo mila atmosfera

i co najwazniejsze kurs mozna zrobic w takim tempie w jakim sie chce... ja np. w 1 tygodniu mialam 10 godzin jazd...
ale na wyniki musze poczekac ;p 2 pazdziernika zdalam testy... a praktyke mam dopiero 9 grudnia
Jaymz
Mon, 03 Nov 2008 - 02:46
Osobiście polecam jak kilku przedmówców Pana Zbyszka Golińskiego:) Obecnie ośrodek EXPERT1 (ul. Majakowskiego 37 (tzw. Aleje))
wnerwinator
Mon, 16 Feb 2009 - 22:44
Darek:
CYTAT
Radzę mijać szerokim łukiem osk mieszczący się na Armii Krajowej w budynku byłej centrali telefonicznej, ten co ma plac manewrowy na rampie kolejowej. Drogo, niemiła atmosfera, ciągłe dogadywania. Bezskutecznie zdawałem cztery razy.
Kolego z konkurencji jesteś? Nie będę - z litości - podawać nazwy twojego ośrodka, bo wszyscy z Ząbkowic wiedzą o jaki chodzi. Zresztą już popłynęliście. Nie ma was. Wyeliminowali was sami kursanci. I jakoś chodzą to tego co ma plac manewrowy na rampie.
Kto i co ci kolego dogadywał?
Arbas
Mon, 16 Feb 2009 - 23:02
Gdzie te czasy, gdy prawo jazdy można było zrobić na 2-tygodniowym turnusie w nadmorskiej miejscowości? Zajęcia odbywały się codziennie, nie wyłączając sobót i niedziel od 9.00 - 13.00
i 15.00 - 20.00. W ostatnim dniu egzamin - na 60 kursantów nie zdało 5-ciu.
Do dziś jeżdżę bezwypadkowo.
lilith_88
Tue, 17 Feb 2009 - 02:42
CYTAT(lilith_88 @ sob, 01 lis 2008 - 16:11)

a ja chodzilam na kurs do osk manhattan... bardzo mila atmosfera

i co najwazniejsze kurs mozna zrobic w takim tempie w jakim sie chce... ja np. w 1 tygodniu mialam 10 godzin jazd...
ale na wyniki musze poczekac ;p 2 pazdziernika zdalam testy... a praktyke mam dopiero 9 grudnia

zapomnialam sie pochwalic ze zdalam tego 9 grudnia za pierwszym razem:D i sobie śmigam teraz
marcin.p
Tue, 17 Feb 2009 - 16:22
CYTAT(Arbas @ pon, 16 lut 2009 - 23:02)

Gdzie te czasy, gdy prawo jazdy można było zrobić na 2-tygodniowym turnusie w nadmorskiej miejscowości? Zajęcia odbywały się codziennie, nie wyłączając sobót i niedziel od 9.00 - 13.00
i 15.00 - 20.00. W ostatnim dniu egzamin - na 60 kursantów nie zdało 5-ciu.
Do dziś jeżdżę bezwypadkowo.
A proszę bardzo! Co prawda nie nad morzem, ale... wczasy to wczasy
http://www.prawo-jazdy-wyszkow.pl/
Rysiu_dg
Wed, 18 Mar 2009 - 16:41
Odświeżam temat . Jaki ośrodek proponujecie ? Oraz w którym jakie są ceny?
Jeśli znacie to podajcie strony internetowe ośrodków.
lilith_88
Wed, 18 Mar 2009 - 21:43
CYTAT(Rysiu_dg @ śro, 18 mar 2009 - 16:41)

polecam stronke
http://www.zdamprawko.pl/index.php/dabrowagorniczakilka reklam osrodkw z odsylaczami do stron
Reaper
Fri, 20 Mar 2009 - 21:15
CYTAT(Rysiu_dg @ śro, 18 mar 2009 - 16:41)

Ja się teraz (19.03) zapisałem na Morcinka 1 - 1200zł. Wykłady p. Janusz Stasikowski, jazdy p. Stasikowski i J. Król.
marcin.p
Thu, 26 Mar 2009 - 17:28
Wie ktos gdzie w okolicy można zrobić kurs na prawko kat.D1 i D1+E?
Rysiu_dg
Sun, 10 May 2009 - 11:23
Wykopujemy, wykopujemy :
Z racji że za miesiąc mam zamiar zacząć kurs chcę na nowo zebrać opinie. Generalnie zastanawiam się nad dwoma szkołami. Jest to Wiola - chodzi tam kilku moich znajomych i są bardzo zadowoleni, jednak jest dość drogo w porównaniu do innych 1300 złotych. Druga opcja to OSK Zebra - najdroższy "pakiet" kosztuje 1110 zł i też słyszałem kilka dobrych opinie, macie jakieś opinie o tych ośrodkach?
Może ktoś poleci jeszcze inna szkołę? Przede wszystkim chcę iść na kurs gdzie nauczą mnie dobrze i bezpiecznie jeździć, a nie tylko zdać egzamin , bo bardziej zależy mi na tym pierwszym niż zdaniu za pierwszym razem.
Alpin
Sun, 10 May 2009 - 14:41
Polecam
Al-mar. Tanio i solidnie.
Sebastian22
Sun, 10 May 2009 - 15:14
Ja chodziłem do OSK Wiola - jeśli chodzi o instruktorów to bardzo mili są i cierpliwi. Kumpel chodził do LOKu i przeniósł się w polowie także do WIOLI i mówił że dopiero tam zaczęły mu sie podobac jazdy....ale pewno są jeszcze inne osrodki w DG które warto polecić.
Rysiu_dg
Sun, 10 May 2009 - 15:43
Właśnie Wiola kusi opiniami , ale trochę odstrasza ceną. Nie zamierzam na tym oszczędzać ale jednak jest to trochę drogo. Ciężki orzech do zgryzienia
Zadowolony:)
Tue, 12 May 2009 - 12:52
http://www.szkolajazdy.edu.plPolecam ! tanio, bezstresowo i..skutecznie
za 1 razem i teoria i praktyczny

co wiecej chciec?
Mariuszek_
Sat, 16 May 2009 - 23:03
Ja osobiście polecam ośrodek
ZEBRA przy ulicy Poniatowskiego
fluchtling
Fri, 22 May 2009 - 18:46
Byłam w 5 ośrodkach miedzy innymi LOK. Wreszcie trafiłam do "Wioli" i gdyby nie to chyba bym rzuciła robienie prawka w diabły. Potem posłałam tam sąsiadkę i szwagra z Katowic i wszyscy zdali. Więc narzekać nie mogę. I myślę że naprawku raczej niezbyt warto oszczędzać.
Sebastian22
Mon, 25 May 2009 - 00:40
CYTAT(fluchtling @ pią, 22 maj 2009 - 18:46)

Byłam w 5 ośrodkach miedzy innymi LOK. Wreszcie trafiłam do "Wioli" i gdyby nie to chyba bym rzuciła robienie prawka w diabły. Potem posłałam tam sąsiadkę i szwagra z Katowic i wszyscy zdali. Więc narzekać nie mogę. I myślę że naprawku raczej niezbyt warto oszczędzać.
Wiola ma bardzo spokojnych instruktorów....kto jezdził z Panem Bogdanem to wie
Anula
Mon, 25 May 2009 - 22:01
Witam, osobiście nie polecam i odradzam OSK AL-MAR w Dabrowie Górniczej...
Porażka a nie szkoła. Nie nauczyli Mnie nic poza jazdą do przodu.. Instruktorzy podczas jazdy załatwiają sobie swoje sprawy i dopisują godziny!!! A jesli chodzi o parkowanie- nie uczą tego tłumacząc się, że na egzaminie tego nie ma, eh - jakaś paranoja!
Ukończyłam kurs i jestem strasznie nie zadowolona. Zmuszona byłam wykupić jazdy w innym OSK.
Pozdrawiam
Rysiu_dg
Tue, 26 May 2009 - 19:59
Lew czy Zebra?
można powiedzieć że casting dobiega końca, na placu boju zostały OSK Zebra i Golden Lion. I znowu dylemat. Zastanawiam się czy skorzystać z opcji Golden Lionu i zdawać w Częstochowie, krócej się czeka bo max 30 dni na teorie i praktykę.
O GL słyszałem wiele dobrych opinii, Zebra jeszcze chyba tak dużo osób nie wyszkoliła.
A jeśli zdawanie w Dąbrowie to które OSK wybrać , GL i Zebre? Liczę na pomoc
Mariuszek_
Thu, 28 May 2009 - 19:29
Zebra !!
fluchtling
Sat, 30 May 2009 - 18:34
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 25 maj 2009 - 00:40)

Wiola ma bardzo spokojnych instruktorów....kto jezdził z Panem Bogdanem to wie

Choć nie umiem sobie wyobrazić tego Ośrodka bez Sławka i Arniego. Szkoda że ich nie ma.
ale tego że pan Bogdan 3 razy kazął mi powtarzać niektore miejsca dopóki nie zakumam , mu nigdy nie zpaomne dzięki temu zrozumiałam o co chodzi w jeździe
Rysiu_dg
Tue, 16 Jun 2009 - 18:53
Czy ktoś może polecić jakiegoś instruktora z OSK Golden Lion? Proszę o pisanie tu albo na PW.
micael
Fri, 28 Aug 2009 - 00:14
Odświeżam temacik troszkę

Chce zrobić sobie na C prawko:) gdzie polecacie

i ktore ośrodki robią na C:) wiem o Edwardo, Lok-u i Wioli

czekam na wasze opinie gdzie najlepiej i tanio
Karolyfer
Fri, 28 Aug 2009 - 09:13
Jeśli chodzi o kat. B to polecam ośrodek Wojcar, nie wiem jak jest na wykładach, ale jazdy z panem Wojtkiem są świetne
micael
Fri, 28 Aug 2009 - 12:27
OK fajnie ale mnie interesuje Kat. "C"
marcin.p
Fri, 28 Aug 2009 - 15:45
Wejdź sobie na strone WORD-u w zakładke projekty unijne... Tam jest najtaniej! Od 1.09 prowadzą nabór na bezpłatne kursy na kat. C, C+E, D.
lobooz
Thu, 10 Sep 2009 - 14:03
Pilnie odświeżam temat ośrodków!
Bardzo pilnie potrzebuję namiary na dobry ośrodek.
Kurs robiłem wiele wiele lat temu. Do egzaminu nie przystąpiłem. Moje papiery już ponoc są na nowo
w WORD i czekają, ale z marszu nie pójdę.!
Kumple robili w "OSK Wojtek" na 3-go maja, ale ten ośrodek biura w tej szkole już nie ma, a Pani w sekretariacie nie wie gdzie mają nowe.
Drugi mój kumpel robił jakiś czas temu u Pana Sławka (podobno "ryży w okularach"-jak to mój kumpel zgrabnie określił), który teraz pracuje ponoć w "OSK ZAGŁĘBIAK", ale nie wiem czy nadal, bo się instruktorzy b. często zmieniają.
Pomóżcie gdzie znajdę ten ośrodek "Wojtek" i gdzie tego Pana Sławka?
Sebastian22
Thu, 10 Sep 2009 - 18:03
CYTAT(lobooz @ czw, 10 wrz 2009 - 14:03)

Pilnie odświeżam temat ośrodków!
Bardzo pilnie potrzebuję namiary na dobry ośrodek.
Kurs robiłem wiele wiele lat temu. Do egzaminu nie przystąpiłem. Moje papiery już ponoc są na nowo
w WORD i czekają, ale z marszu nie pójdę.!
Kumple robili w "OSK Wojtek" na 3-go maja, ale ten ośrodek biura w tej szkole już nie ma, a Pani w sekretariacie nie wie gdzie mają nowe.
Drugi mój kumpel robił jakiś czas temu u Pana Sławka (podobno "ryży w okularach"-jak to mój kumpel zgrabnie określił), który teraz pracuje ponoć w "OSK ZAGŁĘBIAK", ale nie wiem czy nadal, bo się instruktorzy b. często zmieniają.
OSK "Wojtek" nazywa sie od jakiegoś czasu OSK "Wiola" o znajduje się na 3go maja, w kamienicy na rogu Bandrowskiego x 3go maja (wejscie od 3 maja - na wprost Okrzei, jak dobrze kojarze I piętro.)
Reaper
Thu, 10 Sep 2009 - 21:05
lobooz, wciąż polecam OSK na Morcinka 1, ale tylko z Januszem Królem (szef sprawę olewa, a z młodym nie miałem okazji jeździć). Zdałem w zeszłym tygodniu, za pierwszym razem xD
vodun
Mon, 21 Sep 2009 - 17:35
Żonka chodziła do GOLDEN LION'a na Królowej Jadwigi i sobie chwaliła. Prawko zdane.
BTW to za którym razem zdasz nie zależy od instruktora, nie zależy również od Ciebie tylko i wyłącznie od egzaminatora i tyle w tej sprawie
paulinczos
Tue, 06 Oct 2009 - 13:21
CYTAT(lobooz @ czw, 10 wrz 2009 - 14:03)

Hej lobooz, sądząc z opisu to chyba chodzi o "tego" Pana Sławka - tak, pracuje on aktualnie w Zagłębiaku, moja siostra robi u niego teraz kurs (ja widziałam go parę razy) i jest zadowolona. Ja osobiście polecam Pana Roberta z tego samego ośrodka. Super instruktor, spokojny, ale nie jakaś ciapa, ma poczucie humoru, świetnie wszystko tłumaczy, zero stresu, jazdy z nim to sama przyjemność
kot_mruczyslaw
Sat, 31 Oct 2009 - 15:44
polecam GOLDEN LION...
egzamin zdany za pierwszym podejściem...
Rafalski.com
Tue, 10 Nov 2009 - 22:09
Jestem po świeżo zdanym egzaminie za pierwszym razem, 17go października. Uczyłem się w Al -mar, to jest na Mickiewicza, zdaje się nr 1. Tak czy inaczej ośrodek fajnisty. Czego wam trzeba nauczycie się i jeszcze więcej życiowych, praktycznych spraw, pan Marek świetnie uczy nauki, z drugi instruktorem dają szkolenie pierwszej klasy.
Naprawdę polecam, uczę nawet jak zachować spokój na egzaminie, co jest niesamowicie trudne ale na miarę zdania egzaminu możliwe.
Polecam,
to ich nr telefonu
501 357 354
p.s.
zajrzyj na inny wątek forum
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=48669
maniOra
Thu, 04 Mar 2010 - 15:08
Witam,
Będę zaczynać robić prawko prawdopodobnie w środę 10 marca.Otóż moje pytanie czy ktoś miał do czynienia z ośrodkiem przyklejonym jak przybódówka do kościoła w Gołonogu . Ulica albo 1000-lecia albo juz Kasprzaka.. nie jestem pewny.W każdym bądź razie cena 1300zł + lekarz 60zł .. wydaję mi się, że troszkę drogo.Ktoś może coś powiedzieć o tym ośrodku?
marcin.p
Thu, 04 Mar 2010 - 19:09
To normalna cena! Oczywiście znajdziesz ośrodek gdzie zrobisz kurs za 800 zł, ale czy wyjeździsz swoje godziny na jazdach, czy będziesz należycie przygotowany do egzaminu? Zauważ, że z tych pieniędzy trzeba opłacić instruktora, ratownika medycznego, samochód, opłacić biuro, pracowników administracji itp. i jeszcze zarobić.
Co do samego ośrodka to... podaj nazwę, to może ktoś coś pomoże
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 19:22
Normalna cena? Moim zdaniem troszkę drożej, bo częściej się spotykałem z kwotą 1100 złotych. Chyba że to skutek płacenia VAT-u teraz.
maniOra
Thu, 04 Mar 2010 - 20:54
tzn tak.. nie wiem czy ten ośrodek wogóle ma jakąś nazwę... on znajduje się przy kościele koło ulicy kosmonautów (przy osiedlu tysiąclecia). ciężko mi to precyzyjniej określić.Jest przyklejony do kościoła
Rysiu_dg
Thu, 04 Mar 2010 - 21:12
Powiem Ci tak, wiem gdzie to jest, ale więcej informacji możesz dostać na forum www.zdamprawko.pl z tym że niektóre opinie piszą sobie właściciele :/
olo
Thu, 04 Mar 2010 - 23:09
CYTAT(maniOra @ czw, 04 mar 2010 - 20:54)

tzn tak.. nie wiem czy ten ośrodek wogóle ma jakąś nazwę... on znajduje się przy kościele koło ulicy kosmonautów (przy osiedlu tysiąclecia). ciężko mi to precyzyjniej określić.Jest przyklejony do kościoła
Nie polecam. Jeżeli instruktor tej "szkoły jazdy" parkuje na wąskiej drodze pod swoim budynkiem, 5-7 m przed zakrętem i tłumaczy, że może tu stać bo nie ma zakazu zatrzymywania to ja wymiękam. Kedyś na Kasprzaka, pod pawilonem, wrzuciłem wsteczny, oglądam się, ruszam i po chwili widzę, dojeżdżającą "elkę" tej firmy z kursantem uczącym się parkować. Zdązyłem zahamować. Pan instruktor, rzecz jasna, mnie kazał zachowywać ostrożność. Nie polecam.
zizi
Thu, 12 Aug 2010 - 14:29
Obecnie przymierzam się do zrobienia prawa jazdy,jakieś obecne opinie o ośrodku Wiola?
Czy końcowy egzamin zdaje się w Dąbrowie?
Dzięki za info
Sebastian22
Thu, 12 Aug 2010 - 15:09
CYTAT(zizi @ czw, 12 sie 2010 - 14:29)

Obecnie przymierzam się do zrobienia prawa jazdy,jakieś obecne opinie o ośrodku Wiola?
Czy końcowy egzamin zdaje się w Dąbrowie?
Dzięki za info

ja 2 lata temu robiłem, fajni instruktorzy no i właścicielka....egzamin zdajesz gdzie chcesz przecież, wiadomo że ośrodki w DG przygotowują cię do egzaminu w najbliższym WORDzie czyli w DG.
miki80
Thu, 12 Aug 2010 - 23:09
CYTAT(maniOra @ czw, 04 mar 2010 - 15:08)

Witam,
Będę zaczynać robić prawko prawdopodobnie w środę 10 marca.Otóż moje pytanie czy ktoś miał do czynienia z ośrodkiem przyklejonym jak przybódówka do kościoła w Gołonogu . Ulica albo 1000-lecia albo juz Kasprzaka.. nie jestem pewny.W każdym bądź razie cena 1300zł + lekarz 60zł .. wydaję mi się, że troszkę drogo.Ktoś może coś powiedzieć o tym ośrodku?
Nie polecam tego ośrodka,bo za te pieniądze co płacimy to instruktor nie jeździ z kursantem tyle godzin ile trzeba.Instruktor zamiast 2 godzin to jeździł ok 1.20 bo reszte czasu to załatwianie jego spraw z kursantem czekającym w samochodzie.A to do domu musiał ,,na chwile ,,podjechac ,a to na warsztat,zawsze cos do załatwiena miał a czas leci za nasze pieniądze.Ostrzegam to nie jest tylko mój przypadek ,ale wśród znajomych też pytałem i tak samo było.Nikomu nie polecam tego ośrodka.
Kamil_
Thu, 12 Aug 2010 - 23:51
Osoby z 1 postem, akurat krytycznym wobec danej firmy są mało wiarygodne...
acn
Fri, 13 Aug 2010 - 01:29
Ja natomiast szczerze polecam OSK 'Zagłębiak' .
Jazdy z panem Robertem to czysta przyjemność , bardzo spokojny facet , a jak coś źle zrobiłem potrafił z humorem wyjaśnić o co chodzi i powtarzać aż do skutku

. Z godzinami jazd nie miałem problemów , zero oszukiwania . Egzamin zdany za 1 podejściem .
PaVLo
Fri, 20 Aug 2010 - 20:25
Szukam dobrego ośrodka szkolenia tak aby nie był zbyt daleko od osiedli Manhattan i Broadway, myślałem właśnie o tym niedaleko WORD-a przy kościele, jakieś nowe opinie by się przydały o nim.
REALny
Fri, 20 Aug 2010 - 23:02
CYTAT(PaVLo @ pią, 20 sie 2010 - 20:25)

Szukam dobrego ośrodka szkolenia tak aby nie był zbyt daleko od osiedli Manhattan i Broadway, myślałem właśnie o tym niedaleko WORD-a przy kościele, jakieś nowe opinie by się przydały o nim.
Idź do Nauki Jazdy Manhatan

Spoko uczy gościu i jeżeli ty jesteś dyspozycyjny to bardzo szybko skończysz kurs. Ja ostatnio po 5-7 godzin tygodniowo jeździłem eL-ką
PaVLo
Fri, 20 Aug 2010 - 23:44
Możesz mnie trochę naprowadzić na ten ośrodek ?, jakiś adres lub lokalizacja ... po prostu chciałbym mieć mniej szukania

.
Adams
Sat, 21 Aug 2010 - 08:18
CYTAT(REALny @ pią, 20 sie 2010 - 23:02)

CYTAT(PaVLo @ pią, 20 sie 2010 - 20:25)

Idź do Nauki Jazdy Manhatan

Spoko uczy gościu i jeżeli ty jesteś dyspozycyjny to bardzo szybko skończysz kurs. Ja ostatnio po 5-7 godzin tygodniowo jeździłem eL-ką
Nie żebym robił antyreklamę osk"Manhattan", ale...
... sam tam chodziłem na kurs, owszem szybko go ukończyłem (podczas roku szkolnego), ale dużo stresu
... podczas kilku lekcji (jazd) było powiedziane "-jedź!" a nie było powiedziane gdzie? co? i jak?
... mało lekcji manewrowych(większość miasto), a jak się zdarzały to całą godzinę śrubowało się to samo(jak coś nie wychodziło to była "zje*ka" a to = stres)
... przy dokupionych jazdach (po oblanym egzaminie) nic więcej się nie nauczyłem
Tak więc z doświadczenia odradzałbym takie osk jak: Manhattan, Sammar, Wiola/Wojtek. Z opinii innych nie polecam: Zebry, "21",
A z miłym zaskoczeniem polecam Efekt (Mydlice płd.), LOK 1 i 2 (ok.Huty bankowej oraz przy "tokaju") oraz Wojcar(Gołonóg pl.Bema)
w tych ośrodkach wytkną błędy, których można się nauczyć w innych i skutecznie tłumaczą i korygują je
PaVLo
Sat, 21 Aug 2010 - 09:52
To aż w tylu ośrodkach zdawałeś ?
Sprawdzę w poniedziałek Wojcar i ten na Manhattanie, mimo twojej złej opinii
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.