Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Targowiska miejskie
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
mydliczek
syzio ohmy.gif a id藕 ty mi tu z takimi pomys艂ami! blink.gif nie no 偶art tongue.gif bo to ju偶 s膮 tereny B臋dzina i nie widz膮 mi si臋 dwa targi praktycznie przy jednej ulicy (patrz ul. krakowska). Swego czasu (za Gierka) na tych polach mi臋dzy Mydlicami, 艢rodul膮, a Warpiem, mia艂o powsta膰 centrum Zag艂臋bia laugh.gif hehehe
Hator
ja podzielam zdanie vacu - madrze gada a odnosnie pytan pozdrawiam
QUOTE(pozdrawiam @ Oct 22 2006, 10:44 AM) *
- czy to miasto powinno zarządzać targiem czy może kupcy?

jesliby kupcy mieli zarzadzac targiem to gwarantuje, ze by sie nic nei zmienilo. Dla nich liczy sie kasa - a jak widzimy czy by bylo ladnie czy bedzie syf jak teraz to ludzie i tak przychodza. Miasto jako zarzadca powinno wyegzekwowac to od nich.
- czy kupcy w og贸le są zainteresowani zmianą istniejącego stanu rzeczy?

a po co - dla wiekszosci z nich to tylko koszt dodatkowy, ktory musieliby poniesc.
- co z warunkami sanitarnymi?

niby sa (kioski z miesem) ale ja podziekuje za taka higiene :)
- czy miasto ma dokładać czy czerpać zyski z targ贸w?
nie wiem czy miasto moze uczestniczyc w taki sposob o ktorym piszesz - prawo bodajze czegos takiego zabrania samorzadom
- co z wadami prawnymi terenu na kt贸rym stoi targ?

obecnie sa spory w sadzie o wlasnosc gruntow i konca nei widac - inaczej mowiac nie predko zmieni sie cos na plus w sprawie samego targu.
- jak wygląda płacenie podatk贸w na targu?
bezposrednio: sprzedawcy placa miastu za korzystanie z terenu, posrednio: za wydawanie zgody na handel.
- jaki wpływ ma targ na sytuacje na rynku pracy w DG?
dla mnie lepiej by on byl niz gdyby nie byl - targ to miejsce zarobku dla wielu ludzi. wiekszosc z nich handluje w pozostalych dniach na innych placach targowych - ale jest tez czesc, dla ktorej targ DG to jedyne miejsce handlu z wielu wzgledow - a przede wszystkim jakiegokolwiek zarobku - bez ktorego napewno dolaczyliby do innych bezrobotnych.
- czy kupcy targowi są uczciwą konkurencją dla kupca, kt贸ry prowadzi najzwyklejszy sklep?

coz - jak kogos nie stac na markowe ciuchy to idzie na targ - jak kogos stac to idzie do sklepu wykladajac wieksza kase ale majac lepszej jakosci towar czy 12 miesieczna gwarancje. tu nie ma konkurencji - obie grupy maja innych klientow.
inaczej jest z warzywami i owocami - to kwestia ceny - ale to poprostu zdrowa konkurencja.
- czy istnienie targu jest jakąś szansą dla DG?

tylko targi unikalne - typu jarmark dominikasnki w gdansku to forma promocji dla miesta. My nie mamy sie czym chwalic - to poprostu zwykly bazar, ktory wypadaloby zmodernizowac jak np w rudzie slaskiej zrobiono.

Pozostaje jeszcze problem robienia smietnika przez sprzedawcow (zwlaszcza przy okazji swiat, gdy rozwija sie handel od strony redenu)

PS wy sie wstydzicie za taki targ a zobaczcie co jest w katowicach - tam to dopiero maja sie czego wstydzic.
Bathurst
Mnie si臋 targ podoba. Dodam wi臋cej - podoba mi si臋 ta "swojszczyzna". Centra handlowe, galerie itd. s膮 plastykowe. Co nie znaczy 偶e ich nie lubi臋. Ale po wyprawach do Silesi, Plejady, M1 lubi臋 i艣膰 na targ i kupi膰 normalne warzywa i owoce. Natomiast nie podoba mi si臋 zdecydowanie ba艂agan jaki zostaje po dniach targowych. Planty w 艣mieciach, kartonach itd. Z tym zarz膮dcy targu powinni co艣 zrobi膰 - wszak pobieraj膮 op艂aty targowe. Podobnie rzecz si臋 ma w materii warunk贸w sanitarnych.Co do lokalizacji to jest ona dogodna dla wielu mieszka艅c贸w, dodajmy 偶e nie zbyt maj臋tnych. Na to te偶 nalezy zwr贸ci膰 uwag臋. No i nie przesadzajmy - nie jest to centrum miasta.
datmar
QUOTE(Hator @ Oct 22 2006, 07:36 PM) *
(...) to poprostu zwykly bazar, ktory wypadaloby zmodernizowac jak np w rudzie slaskiej zrobiono.

Nie bywam w Rudzie - jak to u nich rozwi膮zano?
kwintosz
Kolejny raz wraca temat parking贸w w okolicy targowiska:

Parkingowe szale艅stwo

Stra偶nik miejski, Rafa艂 Dobosz, wk艂ada za wycieraczk臋 golfa kolejne wezwanie dla niesfornego kierowcy, kt贸ry zaparkowa艂 na pasie zieleni.

Targowisko Miejskie przy ulicy Poniatowskiego jest jednym z najwi臋kszych w regionie, ale wci膮偶 nie ma tu cho膰by jednego, og贸lnodost臋pnego parkingu z prawdziwego zdarzenia. Efekt? Kierowcy notorycznie 艂ami膮 przepisy, ignoruj膮c znaki zakazu parkowania, zostawiaj膮 samochody na ziele艅cach, chodnikach i ulicach.

Opr贸cz typowych dni handlu, czyli niedziel i czwartk贸w, kupc贸w i kupuj膮cych pe艂no jest tak偶e do po艂udnia w pi膮tki i poniedzia艂ki. Przyje偶d偶aj膮 nie tylko z odleg艂ych dzielnic miasta, ale tak偶e z s膮siedniego Sosnowca, B臋dzina, S艂awkowa, a nawet Olkusza. Wtedy po obu stronach ca艂kowicie zastawiona jest ulica Kopernika. Nie ma jak dosta膰 si臋 do Przedszkola nr 32 i osiedla. Jego mieszka艅cy stracili ju偶 cierpliwo艣膰 i regularnie dzwoni膮 do stra偶y miejskiej, 偶膮daj膮c skutecznych interwencji. Trudno przejecha膰 tak偶e ulic膮 Poniatowskiego, gdzie jest tylko oko艂o 30 miejsc parkingowych oraz Tward膮 i 艁a艅cuckiego.

- Co tu si臋 wyprawia, tego nie da si臋 opisa膰. Ka偶dy chce podjecha膰 jak najbli偶ej targu i nic nie p艂aci膰 za post贸j. A my prze偶ywamy koszmar cztery razy w tygodniu. Staj膮 na trawnikach, przed wej艣ciami do klatek schodowych, w poprzek drogi osiedlowej, a kiedy zwracamy kierowcom uwag臋, to jeszcze pyskuj膮 - m贸wi Barbara Kowalczyk.

Patrole stra偶y miejskiej robi膮, co mog膮, ale dop贸ki miasto nie zdecyduje si臋 na rozwi膮zanie tego problemu i nie wybuduje nowych parking贸w sytuacja b臋dzie si臋 wci膮偶 powtarza膰. Niebezpiecznie zrobi si臋 zw艂aszcza w grudniu, kiedy w przed艣wi膮tecznym szale zakup贸w ka偶dy b臋dzie zostawia艂 samoch贸d gdzie popadnie. Ale ju偶 teraz dosz艂o tu do st艂uczek i kolizji.

- Gdyby wszyscy stra偶nicy z jednej zmiany obstawili teren wok贸艂 targowiska, by艂by tu porz膮dek, ale to jest niewykonalne. Kiedy pojawimy si臋 z jednej strony placu handlowego wszyscy parkuj膮 po przeciwnej stronie, a jak odjedziemy albo przeniesiemy si臋 w okolice ulicy 艁a艅cuckiego po kilku minutach zn贸w mamy sznurek samochod贸w zaparkowanych w niedozwolonych miejscach - m贸wi starszy stra偶nik Wojciech Sierka.

W pobli偶u targowiska s膮 co prawda dwa parkingi, ale prywatne. Za mo偶liwo艣膰 postoju trzeba zap艂aci膰 3 z艂, a to dla wi臋kszo艣ci niepotrzebny wydatek.

- Ma艂o kto z parkuj膮cych zwraca uwag臋 na to, 偶e 艂amie przepisy. Je艣li nie mo偶emy bezpo艣rednio ukara膰 kierowcy to pozostawiamy pisemne zawiadomienie o pope艂nieniu wykroczenia. Kiedy w艂a艣ciciel pojazdu nie zg艂osi si臋 do nas w ci膮gu dw贸ch tygodni ustalamy jego to偶samo艣膰 i kierujemy wniosek o ukaranie do s膮du grodzkiego - podkre艣la stra偶nik, Rafa艂 Dobosz.

A co na to miasto? Na razie niewiele mo偶e zrobi膰, bo najpierw trzeba zmieni膰 miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu, czym jak najszybciej b臋dzie si臋 musia艂a zaj膮膰 nowa rada miejska. Dodatkowym problemem s膮 nieuregulowane kwestie w艂asno艣ci grunt贸w, na kt贸rych jest dzi艣 targowisko, a o kt贸re upominaj膮 si臋 byli w艂a艣ciciele.

- Zobaczymy. co po og艂oszonym przetargu na zagospodarowanie teren贸w wok贸艂 targowiska zaproponuj膮 projektanci i gdzie uda si臋 zlokalizowa膰 nowe miejsca postoju - m贸wi Wojciech Sobczyk, naczelnik Wydzia艂u Urbanistyki i Architektury UM.

Wykorzysta膰 dogodne miejsca

Wac艂aw Majek

przewodnicz膮cy Stowarzyszenia Kupc贸w Targowych:
Wizje lokalne na tym terenie wskazywa艂y na mo偶liwo艣膰 lokalizacji nowych miejsc dla kierowc贸w w bezpo艣rednim s膮siedztwie placu targowego. Mog艂yby powsta膰 na szerokim pasie przy ulicy Pi艂sudskiego, kt贸ry nale偶y do gminy. Rozwa偶ana by艂a tak偶e koncepcja budowy kolejnych miejsc parkingowych na ca艂ej d艂ugo艣ci ulicy Poniatowskiego, 艂膮cznie z ich poszerzeniem, co wed艂ug wylicze艅 zaspokoi艂oby potrzeby kierowc贸w w tym zakresie.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
mydliczek
w aktualnościach dzisiaj było o problemie opisanym w w/w poście. M贸wili m.in. o zmianie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu (najwcześniej na początku roku), o podziale targu na p贸ł, na część handlową i parking, a więc nic nowego nie powiedzieli.
:)
ja bylbym za zostawieniem targowiska na obecnym miejscu. Oczywiscie musi ono przejsc wielka modernizacje. Teraz pytanie jak wielka. Czy jest sens budowy takiego CH jak kiedys w Czestochowie albo innych miastach. Wtedy kupcy musza niestety placic duze oplaty.
Trzeba bardzo zmodernizowac targowisko ale moze niech pozostanie targowiskiem a nie takim prawie CH. Dla mnie najwazniejsza sprawa to likwidacja tego niby parkingu od ul. Pilsudskiego. Wzdluz tej ulicy powinna powstac ciagla zabudowa od 艁a艅cuckiego do Poniatowskiego - tak z 4 kondygnacje - gorne mieszkaniowe a dolna uslugowa. W ten sposob targowisko byloby zasloniete a tak wazna przestrzen nie zmarnowana
Bartek
Porazka :/ Powinni to miejsce zaorac i drzew nasadzic jesli nie chca tam nic budowac. Takie targowiska powinny byc gdzies po centrum miasta, nie przy tak ruchliwej drodze. Szkoda ze nie mysla w UM, no ale co zrobic :/
Waszka
Fajnie by było gdyby tak się stało jak m贸wi @: ) tylko kto zbuduje te czterokondygnacyjne budynki, bo miasto chyba się do tego jakoś specjalnie nie pali. A poza tym kto chciałby mieszkać w tych budynkach w bezpośrednim sąsiedztwie z ruchliwą drogą i targiem z tyłu. Nowe mieszkania kosztują tyle kasy, że każdy teraz grubo się zastanawia zanim kupi, na pewno lokalizacja tych mieszkań nie byłaby ich atutem.
wlasnie na nowe mieszkania sa chetni. Nie wszystkim przeszkadza zycie w miescie jak np tym z Adamieckiego laugh.gif
kwintosz
No to jest @:) jakie艣 rozwi膮zanie, poza tym czy to odrazu musz膮 by膰 mieszkania? Czy to nie mo偶e by膰 co艣 ala biurowiec, gdzie siedziby mia艂yby r贸偶ne firmy, tylko 偶e wtedy komplikuje si臋 kwestia budowy i jej finansowania. Budynek mieszkalny postawi膰 mo偶e sp贸艂dzielnia, natomiast taki biurowiec ju偶 chyba nie bardzo. Musia艂oby zapewne to zrobi膰 miasto.

Tak czy siak uwa偶am, 偶e targowisko w tym miejscu i w takiej formie jak obecnie nie powinno si臋 znajdowa膰. Modernizacja - tak, ale kompletna: toalety, parkingi a nie tylko pomieszczenia dla handlarzy.
no oczywiscie ze nie musza to byc mieszkania

cokolwiek co byloby w miare ladnego i "miastotworczego"
pozdrawiam
Najpierw trzeba wyja艣nic stan prawny grunt贸w a to trwa juz kilka lat i ko艅ca nie wida膰.
kwintosz
Tylko czy w naszym mieście, znalazły by się firmy, kt贸re chciałyby posiadać swoją siedzibe, oddział w takim miejscu.

Troche to nie realne z budową takiego obiektu.

Ciekaw jestem czy w końcu coś się ruszy w tej kwestii.. powinno, bo to w jakim stanie jest infrastruktura na największym targowisku miejskim, woła o pomste do nieba.

Najpierw trzeba wyjaśnic stan prawny grunt贸w a to trwa juz kilka lat i końca nie widać.

@pozdrawiam a nie sądzisz, że to w dużej mierze zależy od władzy jak szybko się to potoczy? Jeśli byłyby naciski, chęć zmienienia czegoś w jakimś rozsądnym czasie dałoby się myśle to załatwić. p. Talkowski o to nie zabiegał, bo miał poparcie kupc贸w targowych, więc po co miał stwarzać sobie problemy dodatkowe?? Wiemy, że duża część kupc贸w napewno modernizacji będzie przeciwna, zwalając wszystko na: koszty jakie by musieli ponieść bla bla bla..
Mick
Ja generalnie jestem za pozostawieniem targowiska w obecnym miejscu. Teraz ka偶dy ma do niego blisko, a pomys艂y z przeniesieniem go gdzie艣 pod Hut臋 sprawi膮, 偶e ono zwyczajnie padnie. Trzeba by je tylko zmodernizowa膰, 偶eby nie wygl膮da艂o jak jaki艣 艣mietnik albo slums, jak teraz.

Ale ciekawe by艂o to, 偶e p. Zagu艂a m贸wi艂, 偶e centrum tworzone b臋dzie w okolicach CA, czyli w pewnym sensie w tej okolicy. W zwi膮zku z tym my艣l臋, 偶e pomys艂y typu - budowa budynk贸w od strony Pi艂sudskiego mog膮 by膰 realne. Zale偶y od wizji centrum nowych w艂adz.

Swoj膮 drog膮 kto艣 gdzie艣 pisa艂 o konkursie architektonicznym na zagospodarowanie centrum miasta (tak jak w Katowicach) - mo偶e by艂oby dobrze obj膮膰 te偶 takim konkursem okolice CA i targu. Przyda艂oby si臋 troch臋 艣wie偶ego spojrzenia os贸b spoza DG, zawodowych architekt贸w albo urbanist贸w.
Hator
@kwintosz - wladze miasta co do szybkosci zalatwienia sprawy obecnie nic nie maja - sprawa sie toczy po sadach (chyba juz zdazyla przejsc wszystkie szczebla by powrocic znow do punktu wyjscia - czyli do rozpraw w sadzie nizszych instancji biggrin.gif) - radze przejrzec i poczytac ten watek - tam o tym pisze

Mick - ja tez nie bylem za koncepcja zmiany lokalizacji. ale powoli moje zdanie sie na ten temat zmienia - obecnie targ zajmuje jedne z lepszych (najlepszych) lokalizacji w miescie - chcesz by w 130 tys miescie, w centrum (prawie.. :) ) stal targ jak w Wawie na Xsieciolecia? Wypadaloby zaorac ten teren i przeznaczyc go pod inwestycje mieszkaniowe, uslugowe, rozrywkowe...
targ moze stac na gieldzie towarowej - nikomu sie nic nie stanie jak bedzie musial przejechac kilka przystankow tramwajem - babcie 80letnie co tydzien przylaza z targu z kilkoma reklamowami i jakos zyja. Poza tym na gieldzie postawiaoe sa fajne nowe butki - cos jak przy al roz, przy okazji pozbedziemy sie tego reliktu z centrum miasta.
mam nadz ze miasto zajmie sie tym problem
dosyc zascianku w centrum miasta!
Sebastian22
Targ - jaki jest kazdy widzi. Kilka lat temu mowiono juz ze przenios膮 go w okolicej Zielonej (??) ale pomysl widocznie nie byl dobry....jakos nie wyobrazam sobie go tam. Tam gdzie jest teraz - jest zbyt blisko centrum i troche szpeci miasto - teren pod HK wg mnie bylby dobry - niezly dojazd a jak komus zalezy kupic cos z tamt膮d to i tak pojedzie i tak. Druga sprawa to zagospodarowanie terenu po targu - co by tam powstalo? Jesli kolejny Hiper-Super-Extra market to jednak wole juz ten targ.......no chyba ze naprawde wykozystano by ten teren jakos z pozytkiem dla miasta...Ew. rozwazyc "upgrade" targu - wylozyc go kostk膮, dac nowe budki jak na Redenie czy Broadway'u - tam jest w miar臋 ladnie.
kwintosz
Frgment artykułu z poprzednich stron:
Dodatkowym kłopotem dla dąbrowskich handlowc贸w jest nieuregulowana kwestia własności grunt贸w pod targowiskiem. O ich zwrot od gminy upominają się byli właściciele, choć wcześniej sprzedali je miastu.

- Sprawa ciągnie się od siedmiu lat, ale mamy nadzieję, że zakończy się pozytywnie i będziemy mogli wkr贸tce rozpocząć modernizację całego terenu, na kt贸rą staramy się gromadzić niezbędne fundusze. Decyzją Wojew贸dzkiego Sądu Administracyjnego, kt贸ra była dla nas i dla gminy korzystna, sprawa wr贸ciła ponownie do wojewody śląskiego, kt贸ry wcześniej rozstrzygnął sp贸r, przyznając rację byłym właścicielom. Teraz ma zebrać ponownie materiał dowodowy - wyjaśniają kupcy.

Pokazuje to dobitnie, spięcia na lini kupcy - miasto. Więc nie wiem dlaczego uważasz, że miasto nie ma nic tu do gadania. Poprostu nie umiało się porozumieć, to sprawa trafiła do sądu a to jak one działają, wszyscy wiemy. Ciekaw jestem jakie działania zostały podjęte, by złagodzić sytuację oraz ją rozwiązać? To że sprawa jest w sądzie, nie oznacza że nie można się dogadać polubownie. Jeśli postępowanie miałoby dalej trwać x lat to wolałbym poszukać rozwiązania w czymś innym. Właśnie w jakimś sensownym kompromisie a przynajmniej podjąć pr贸by rozwiązania tego problemu.

Co do innej lokalizacji. Zwalanie wszystkiego na dojazd, też do końca nie jest trafione. Skoro ludzie ze Sławkowa potrafią się tłuc do nas na targ a także do Będzina!, to co za problem stanowi dojazd kilka przystank贸w gdzie indziej??
Mick
Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie rusza艂bym go.
Ka偶de miasto w odr贸偶nieniu od wsi ma "rynek" - w znaczeniu ekonomicznym, czyli miejsce wymiany handlowej. Fakt jest taki, 偶e rynek coraz cz臋艣ciej jest ju偶 wirtualny, jak nasze Forum (nie siedzimy w jednym miejscu i nie gadamy w te max 66 os贸cool.gif. Ale trudno likwidowa膰 te najprostsze formy rynku, tylko dlatego, 偶e s膮 brzydkie i w dobrej lokalizacji.

Przeniesienie targu b臋dzie oznacza艂o dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony. Si艂膮 tej lokalizacji jest m.in. to, 偶e w promieniu 15 min. piechot膮 mieszka kilkana艣cie? kilkadziesi膮t tys. os贸b. Do tego dochodz膮 ci, kt贸rzy mog膮 do niego w 15 min. dotrze膰 piechot膮 i tramwajem albo autobusem.
Jak wa偶ny jest to czynnik wida膰 przy okazji CH Pogoria, gdzie inwestor dok艂adnie takie rzeczy wypisuje. Targ przeniesiony pod HK straci pewnie z 60-70% klient贸w. (Bo ilu jest tych doje偶d偶aj膮cych ze S艂awkowa??)
Co wtedy? Zaczn膮 rosn膮膰 inne lokalizacje - jak np. na Tysi膮clecia za PKO BP. Ale kilka mniejszych targ贸w nie zast膮pi jednego du偶ego - bo 偶aden z mniejszych nie zapewni takiej liczby klient贸w, jak mia艂 stary. Zniknie wtedy spora grupa sprzedawc贸w, dla kt贸rych granic膮 op艂acalno艣ci jest jaki艣 tam pu艂ap klient贸w. To dlatego np. w DG nie ma teatru, kina - bo jest za ma艂o ludzi. (Wiem, wiem - kino wr贸ci :) ).

Je偶eli jednak mia艂by by膰 ten targ przeniesiony - to musia艂aby to by膰 r贸wnie dobra lokalizacja - w 艣r贸dmie艣ciu (偶e tak powiem :) ), a nie widz臋 takiej.

Co jest g艂贸wnym problemem? To, 偶e targ jest megabrzydki, 艣mietnikowaty i masa samochod贸w poustawianych gdzie si臋 da w okolicznych uliczkach. I tym trzeba si臋 zaj膮膰, a nie od razu likwidowa膰.

Nie wiem, czy widzieli艣cie np. targ na starym albo nowym kleparzu w Krakowie - do czego艣 takiego mo偶na d膮偶y膰, chocia偶 skopiowa膰 wprost si臋 nie da - sprzedawca z wersalkami nie wt艂oczy si臋 w 偶adn膮 budk臋. Ale przecie偶 mo偶na wypracowa膰 jakie艣 inne rozwi膮zanie.

Inna rzecz to pewnie fakt, 偶e w艣r贸d forumowicz贸w ma艂o jest klient贸w targu, st膮d te偶 艂atwo go krytykowa膰. Ale przecie偶 jak kto艣 nie je藕dzi na nartach to nie musi od razu 偶膮da膰 splantowania g贸rki na 艢roduli, cho膰 te偶 pi臋kna nie jest.
^^^ Mick dobrze gada :)
Zibar
QUOTE(Mick @ Dec 1 2006, 11:55 AM) *
Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie rusza艂bym go.
[cich]
Przeniesienie targu b臋dzie oznacza艂o dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony.

Te偶 tak uwa偶am, pr贸by przeniesienia chyba ju偶 wcze艣niej podejmowano, mam na my艣li gie艂d臋 towarowo-samochodow膮 na terenach Budostalu przed HK, gie艂ad samochodowa wog贸le si臋 nie przyje艂a, a warzywna nie cieszy si臋 znacznym zainteresowaniem (je艣li jeszcze istnieje). Tak ,偶e imho modernizacja i uporz膮dkowanie terenu wok贸艂 mo偶e bardziej przys艂u偶y膰 si臋 mieszka艅com i miastu.
dziwie sie tym ktorzy go chca przeniesc i zniszczyc. Jak pisalem wystarczy zbudowac cos przed nim i go zaslonic. Oczywisie takze zmodernizowac.

W centralnych czesciach miasta jest pelno wolnego miejsca, cokolwiek chcielibyscie zbudowac. Az wstyd ze tak duzo.
picaro
kurna a ja nie korzystam z targu, ale mieszka obok, i te samochody mog膮 by膰 uci膮zliwe, bo i tak jest ma艂o miejsca na prakingach i cho膰 smochodu te偶 nie ma, to mog臋 zrozumie膰 tych co maj膮. A tak pozatym to dra偶ni ten syf i smr贸d zw艂aszcza latem, a偶 si臋 dziwie czasem ludziom kt贸rzy lubia tam robi膰 zakupy. Mimo to te偶 nie jestem przekonany co do jego przeniesienia, bo chyba soporo ludzi ma dzi臋ki temu prace, cho膰 znam te偶 kilku klient贸w co tam pracuj膮 i to s膮 zwykli kr臋tacze i pijacy, no ale c贸偶 chyba taka bran偶a, wygodna kanapa na s艂oneczku kie艂bska na grilu, disco-polo i w贸deczka, normalny biznesik laugh.gif (przede wszytskim jednak zlikwidowa艂a bym to targowisko w przejsciu podziemnym na centrum, to jest obciach i mega drazni jak sie czlowiek spieszy).
co do targowiska na redenie to faktycznie, mozna by tylko co艣 z nim pokombinowa膰, zeby by艂o 艂adnie,tylko co z tymi samochodami? jak na to znale藕膰 pomys艂? a co do dojazd贸w jakby mia艂o by膰 gdzie indziej, to my艣le, 偶e te podstarza艂e panie okupuj膮ce regularnie przystanki a autobusy to by si臋 nie pogniewa艂y, bo one to najwyra藕niej lubi膮, a wiec 10min d艂u偶eszj jazdy to sama frajda laugh.gif
wystaczy zbudowac parking - musi byc bezplatny.

A przejscie podziemne w centrum tez mnie wkurza. Moga byc tam sklepiki ale po przebudowie - poszerzeniu a nie kosztem przejscia. Jeszcze te drzwi poobwieszane otwieraja. I stolikow prawie na srodku tez przybywa
Dami7
Kwestia dojazdu jest do rozwi膮zania - pisa艂em o tym na formu. Wystarczy kosztem podniesienie op艂at targowiskowych zorganizowa膰 bezp艂atne autobusy, tak jak to robi膮 markety.
@:) Targ powinien znikn膮膰 z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierz臋, by jaki艣 inwestor chcia艂 na tej lokalizacji wystawi膰 co艣 sensownego maj膮c za plecami syfiaste targowisko. A teren贸w w mie艣cie jest du偶o i to takich, kt贸rych w艂asno艣膰 nie budzi kontrowersji.
picaro
a niby gdzie ten parking? chyba sie przekonam do przeniesienia tego targu
QUOTE(Dami7 @ Dec 1 2006, 12:51 PM) *
@:) Targ powinien znikn膮膰 z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierz臋, by jaki艣 inwestor chcia艂 na tej lokalizacji wystawi膰 co艣 sensownego maj膮c za plecami syfiaste targowisko. A teren贸w w mie艣cie jest du偶o i to takich, kt贸rych w艂asno艣膰 nie budzi kontrowersji.

to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? biggrin.gif Ktory inwestor i co by tam postawil?
Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu laugh.gif
Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa?

Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil

QUOTE(picaro @ Dec 1 2006, 01:06 PM) *
a niby gdzie ten parking?

jest masa miejsca przy Poniatowskiego. A jelsi jakies problemy to niech zbuduja ten wielopoziomowy parking i tam
Hator
jesli juz tak sie chcecie upierac przy tych wielopoziomych parkingach to postawcie je na miejscu targu- idealny dluuuuuuuuugi plac na kilka pieter i poziomow ponizej ziemi - zauwazcie ze w poblizu sa prawie wszystkie najliczniejsze zapchane samochodami osiedla - droga osiedle - targ specarkiem to okolo 20min
tylko ze ten parking stalby gdzie targ, a teren miedzy jadwigi a targiem (obecnie parking) wybudowal 2 rzedy kilkupietrowych (np 5-6) mieszkan - wiecej nie bo mieszkancy 3 rzedu za widok od poludnia mieliby parking...
PS tak czy siak - jestem za przeniesieniem targu.
pozdr
QUOTE(Hator @ Dec 2 2006, 03:51 PM) *
PS tak czy siak - jestem za przeniesieniem targu.

pisz wprost - tzn jestes za jego likwidacja. Po przeniesieniu bedzie z czasem coraz bardziej upadal
Dami7
QUOTE(:) @ Dec 1 2006, 01:09 PM) *
to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? biggrin.gif Ktory inwestor i co by tam postawil?
Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu laugh.gif
Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa?

Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil

@ :) Swoje lata mam i do naiwnych nie nale偶臋, nie spodziewam sie manny z nieba i jakich艣 z艂otoustych inwestor贸w typu Toya. Pisz膮c o inwestycji nie mia艂em na my艣li 偶adnego obiektu przemys艂owego czy handlowego a raczej co艣 o przeznaczeniu og贸lnie u偶ytkowym. A takich potrzeb mamy sporo - w pierwszym rz臋dzie np.hotel. Dlaczego dalej ma by膰 tak, 偶e kto艣 przyje偶d偶aj膮cy w interesach do DG korzysta z nocleg贸w w Sosnowcu lub Katowicach?
Sam napisa艂e艣 wcze艣niej, 偶e wystarczy艂o by co艣 z przodu zbudowa膰. Tylko co? Bloki mieszkalne? Kto by w nich chcia艂 mieszka膰? No chyba, 偶e osiedle w rodzaju tego na Spisaka... Szko艂臋? Pos艂a艂 by艣 dzieci do szko艂y w s膮siedztwie targu? Mo偶e magazyny dla handluj膮cych na targowisku? Pewnie by si臋 ucieszyli. Mo偶e nawet by p艂acili za wynajem? A mo偶e po prostu wystawi膰 p艂ot od ulicy, taki na 4 metry. I wynaj膮膰 graficiarzy 偶eby go 艂adnie przyozdobili. tongue.gif
Nie mam "urazu" - to raczej elementarne poczucie estetyki nie pozwala mi lubi膰 tego miejsca. Kie艂basy z zasady na targu nie kupuj臋, tak偶e mi臋sa, przetwor贸w mleczarskich itp. Zasadniczo tylko w owoce i warzywa si臋 tam zaopatruj臋. Na szcz臋艣cie jeszcze si臋 jab艂kami nie zatru艂em, nie zostan臋 艢pi膮c膮 Kr贸lewn膮. ;)
Przeniesienie targowiska nie oznacza jego likwidacji. Za mojego 偶ycia zmienia艂o miejsce pobytu kilka razy i dalej istnieje, 偶eby nie powiedzie膰, 偶e kwitnie.
Parking te偶 moim zdaniem nie jest najlepszym pomys艂em. Fajnie by by艂o, gdyby tzw. Planty zagospodarowa膰 rekreacyjnie, jakie艣 alejki, drzewka, 艂aweczki, fajne o艣wietlenie, latem ogr贸dki piwne. Po odstawieniu rowerka do do gara偶u m贸g艂bym sobie wtedy piffko zapoda膰 bez ryzyka. :) :) :)
Hator
pomysl z terenem rekreacyjnym bardzo mi sie podoba - np boiska do kosza, jakis skateparcik itp
pomysl z hotelem jest dla mnie taki sredni - fakt ze beda duze targi opodal ale raczej przypomne ze kolporter stawia hotelik tuz przy samych targach - wiec kto by z naszego hotelu mial korzystac?... chyba zeby miejsca zabraklo a goscie hotelowi chcieliby miec blisko do targow

PS chyba ze by by tak oprocz hotelu stworzyc takze centrum kongresowe (z prawdziwego zdarzenia) i odebrac klientow Katowicom-ktore takie cos planuja u siebie.
Wkoncu trzeba wykorzystac fakt, ze niecaly 1km stad powstana 2 co do wielkosci targi w Europie Srdk.
W tym nalezaloby upatrywac szansy tego terenu.

PS Ciekawe jaka bedzie wartosc tych gruntow gdy targi EXPO SILESIA wypala i uzyskaja jaka taka wysoka renome..
pozdr
Bathurst
QUOTE(Dami7 @ Dec 3 2006, 07:36 PM) *
Przeniesienie targowiska nie oznacza jego likwidacji. Za mojego 偶ycia zmienia艂o miejsce pobytu kilka razy i dalej istnieje, 偶eby nie powiedzie膰, 偶e kwitnie.

@Dami 7 a gdzie targowisko by艂o wcze艣niej? Pytam z czysto "historycznej" ciekawo艣ci......
Zibar
QUOTE(Bathurst @ Dec 4 2006, 09:55 PM) *
a gdzie targowisko by艂o wcze艣niej? Pytam z czysto "historycznej" ciekawo艣ci......

W Go艂onogu, mniej wi臋cej mi臋dzy Szenwaldem a Al. Zag艂臋bia D膮nrowskiego (kt贸rej tam jeszcze nie by艂o) - obecnie s膮 tam chyba gara偶e :)
Dami7
QUOTE(Zibar @ Dec 5 2006, 07:14 AM) *
W Go艂onogu, mniej wi臋cej mi臋dzy Szenwaldem a Al. Zag艂臋bia D膮nrowskiego (kt贸rej tam jeszcze nie by艂o) - obecnie s膮 tam chyba gara偶e :)

Uprzedzi艂e艣 mnie wink.gif

Jeszcze wcze艣niej targowisko by艂o w miejscu gdzie dzisiaj jest Hala Sportowa. By艂a tu taka ha艂da, na kt贸r膮 kolejka w膮skotorowa wywozi艂a szlak臋 wielkopiecow膮 z Huty Bankowej (wtedy Dzier偶y艅ski). Targ by艂 (je艣li si臋 nie myl臋) w poniedzia艂ki i pi膮tki.
Zibar
QUOTE(Dami7 @ Dec 5 2006, 10:08 AM) *
Uprzedzi艂e艣 mnie wink.gif

Jeszcze wcze艣niej targowisko by艂o w miejscu gdzie dzisiaj jest Hala Sportowa. By艂a tu taka ha艂da, na kt贸r膮 kolejka w膮skotorowa wywozi艂a szlak臋 wielkopiecow膮 z Huty Bankowej (wtedy Dzier偶y艅ski). Targ by艂 (je艣li si臋 nie myl臋) w poniedzia艂ki i pi膮tki.

Sorry ph34r.gif
A tej drugiej lokalizacji to ja nie pamietam, za "mojej kadencji", to tam by艂a baza MPGK.
Dami7
QUOTE(Zibar @ Dec 5 2006, 12:51 PM) *
Sorry ph34r.gif
A tej drugiej lokalizacji to ja nie pamietam, za "mojej kadencji", to tam by艂a baza MPGK.

Tak. A obok zarz膮d Spo艂em i pogotowie. Targ by艂 wcze艣niej, du偶o wcze艣niej - w latach 60-tych ubieg艂ego wieku.
Po konsultacjach z jeszcze starszymi mieszka艅cami DG ustali艂em, 偶e by艂o kiedy艣 targowisko by艂o pomi臋dzy PKZ a DFO (tam, gdzie dzisiaj TPSA). Ale nawet ja tego nie pami臋tam, wi臋c musia艂o to by膰 naprawd臋 dawno wink.gif
vacu
QUOTE(Dami7 @ Dec 5 2006, 01:08 PM) *
Po konsultacjach z jeszcze starszymi mieszka艅cami DG ustali艂em, 偶e by艂o kiedy艣 targowisko by艂o pomi臋dzy PKZ a DFO (tam, gdzie dzisiaj TPSA). Ale nawet ja tego nie pami臋tam, wi臋c musia艂o to by膰 naprawd臋 dawno wink.gif

To targowisko nie by艂o tak dawno, g贸ra dziesi臋膰 lat temu je przenie艣li, mo偶e nawet mniej. To jest to przecie偶, kt贸re teraz jest za teps膮, tu偶 ko艂o Defum. Tyle, 偶e tam ju偶 praktycznie ono umiera, kas臋 tam robi膮 chyba tylko kolesie z ruskimi fajkami wink.gif
Dami7
QUOTE(vacu @ Dec 5 2006, 01:53 PM) *
To targowisko nie by艂o tak dawno, g贸ra dziesi臋膰 lat temu je przenie艣li, mo偶e nawet mniej. To jest to przecie偶, kt贸re teraz jest za teps膮, tu偶 ko艂o Defum. Tyle, 偶e tam ju偶 praktycznie ono umiera, kas臋 tam robi膮 chyba tylko kolesie z ruskimi fajkami wink.gif

Nie, nie, dowiedzia艂em si臋, 偶e by艂o to du偶o, du偶o wcze艣niej - napisa艂em przecie偶, 偶e nawet ja nie pami臋tam wink.gif . Faktycznie by艂 taki bazarek za PKZ-tem, nawet spory, ale tu chodzi o targowisko miejskie. Osoba, z kt贸r膮 konsultowa艂em biggrin.gif ten tamat twierdzi, 偶e by艂o ono w tym miejscu wcze艣niej ni偶 na terenie obecnego Parku Hallera. Proponuj臋 ju偶 nie dr膮偶y膰 historii, bo si臋 ca艂kiem zamotamy.
vacu
QUOTE(Dami7 @ Dec 5 2006, 02:14 PM) *
Nie, nie, dowiedzia艂em si臋, 偶e by艂o to du偶o, du偶o wcze艣niej - napisa艂em przecie偶, 偶e nawet ja nie pami臋tam wink.gif . Faktycznie by艂 taki bazarek za PKZ-tem, nawet spory, ale tu chodzi o targowisko miejskie. Osoba, z kt贸r膮 konsultowa艂em biggrin.gif ten tamat twierdzi, 偶e by艂o ono w tym miejscu wcze艣niej ni偶 na terenie obecnego Parku Hallera. Proponuj臋 ju偶 nie dr膮偶y膰 historii, bo si臋 ca艂kiem zamotamy.

Dlaczego, to ciekawe jest takie 艣ledztwo historyczne tongue.gif
Co do tego starego targu to nie wiedzia艂em, ale z tego co wiem w miejscu gdzie teraz jest SP10 (mniej wi臋cej) mieszka艂a moja rodzina w tamtych latach podobno - wieczorem spytam ojca czy co艣 pami臋ta :)
Mick
Fajne info znalaz艂em a'propos targowiska z Czeladzi. My艣l臋, 偶e mo偶e to by膰 pewien pomys艂 na nasze targowisko przy Poniatowskiego:

Link do stronki

Jak pisa艂em rzecz dzieje si臋 w Czeladzi:
W przysz艂ym roku maj膮 si臋 rozpocz膮膰 prace nad przebudow膮 targowiska przy ul. Grodzieckiej. Ma on zyska膰 ca艂kiem nowy wygl膮d, a co wa偶niejsze b臋dzie spe艂nia膰 wszystkie wymagane normy.
Jest ju偶 wst臋pn膮 koncepcj臋, kt贸ra zosta艂a uzgodniona mi臋dzy innymi z kupcami. Wszystko jednak musi wsp贸艂gra膰 z wystrojem Starego Miasta, kt贸re obecnie jest przebudowywane.

Sanepid kilkakrotnie interweniowa艂 w sprawie targowiska ze wzgl臋du na z艂e warunki sanitarne. Po zmianach, na targowisku powinny zosta膰 zbudowane murowane kioski zaopatrzone w energi臋 elektryczn膮 i sie膰 wodno-kanalizacyjn膮. Powstanie r贸wnie偶 nowy parking, zar贸wno dla kupc贸w jak i klient贸w. Ju偶 w styczniu odb臋dzie si臋 spotkanie z kupcami, w celu dokonania kolejnych uzgodnie艅.

Ciekawe czy u nas Sanepid na targowisko zagl膮da?? :)

S膮 te偶 wizualki, wi臋c mo偶na sobie zobaczy膰, 偶e targ mo偶e wygl膮da膰 ca艂kiem przyjemnie. Co prawda nasz d膮browski targ jest du偶o wi臋kszy ni偶 ten w Czeladzi, ale kierunek wg. mnie s艂uszny.
mucha
A propos targowisk... całkiem spora konkurencja wyrasta ostatnio targowi z Poniatowskiego w każdą niedzielę w postaci "ryneczku" (tak m贸wi moja mama :) ) na Tysiąclecia. Osobiście wcale mnie to nie cieszy, bo tam nie chodzę na zakupy, i odczuwam to zjawisko wyłącznie przez pryzmat zastanowionych przejść dla pieszych, trawnik贸w oraz miejsc parkingowych przed moim blokiem.
kwintosz
Dziś myślałem że mamy koniec świata. Przechodziłem dziś w okolicach targu parokrotnie w godzinach 11-15 i to co zobaczyłem aż mnie zmroziło. ohmy.gif W życiu nie widziałem jak żyje takiej ilości ludzi idących na targ no i oczywiście na samym targu. tongue.gif Samochody parkowały dziś nawet na Mickiewicza, Korczaka.. z obydw贸ch przystank贸w na redenie, w kierunku świateł szły prawdziwe pielgrzymki. laugh.gif Tamtędy się dziś przejść nie dało, w dodatku jakieś debile sprzedają choinki prawie na światłach (szkoda że nie wejdą na jezdnie z tym wink.gif ) Nawet nie chce myśleć jaki syf dziś będzie wieczorem po targu na całym redenie.. brr..
mydliczek
to tylko si臋 cieszy膰, 偶e interes si臋 kr臋ci tongue.gif
przed poludniem zrobil sie korek do swiatel kolo targu na 3-4 zmiany (od Golonoga). Zreszta we wszystkie strony skrzyzowanie sie korkowalo bo bardzo duzo ludzie jechalo alejami do i z Reala
pulsatilla1214
Normalka, przed艣wi膮teczny sza艂. Najgorsze tortury to pcha膰 si臋 teraz do marketu z w贸zkiem tongue.gif

I ko艅cz膮c ten Off Topic:

Kupili艣cie ju偶 wszystkie prezenty tongue.gif ?

Dzi艣 prze艣ladowali mnie w domu kol臋dnicy wygl膮daj膮cy na duchy (co艣 a la prze艣cierad艂o z otworami na oczy laugh.gif )
CYTAT

Bez parking贸w ani rusz
dzi艣

W dni targowe, czwartki, pi膮tki i niedziele, nie da si臋 spokojnie przejecha膰 ulicami Poniatowskiego, 艁a艅cuckiego i Kopernika. Wok贸艂 Targowiska Miejskiego nie ma od lat ani jednego og贸lnodost臋pnego parkingu i kierowcy notorycznie 艂ami膮 przepisy, zostawiaj膮c auta na chodnikach, ziele艅cach albo wprost na jezdniach.

Sytuacja staje si臋 dramatyczna zw艂aszcza teraz, bo w listopadzie podwaja si臋 liczba handluj膮cych zniczami i kwiatami, a klient贸w tak偶e jest znacznie wi臋cej ni偶 zazwyczaj. O konieczno艣ci budowy ogromnego parkingu wiedz膮 lokalne w艂adze i zarz膮d Stowarzyszenia Kupc贸w Targowych w D膮browie G贸rniczej, ale ju偶 od kilku lat nie udaje si臋 znale藕膰 skutecznego rozwi膮zania.

Tymczasem nagminne 艂amanie przepis贸w przez w艂a艣cicieli czterech k贸艂ek sprawia, 偶e co chwil臋 na targowisko wzywani s膮 Stra偶nicy Miejscy.

Zg艂oszenia nap艂ywaj膮 od mieszka艅c贸w okolicznych blok贸w i domostw, kt贸rzy musz膮 znosi膰 samowol臋 kierowc贸w.
W tym przypadku nawet skrupulatne karanie mandatami nie jest jednak w stanie wiele zmieni膰, bo miejsc po prostu brakuje. Nie ka偶dego natomiast sta膰, by za godzin臋 postoju na prywatnym parkingu zap艂aci膰 3 z艂ote.

- Kierowcy nie mog膮c znale藕膰 wolnego miejsca parkuj膮 gdzie popadnie. Wje偶d偶aj膮 na ziele艅ce, w osiedle Kopernika, cz臋sto zastawiaj膮 wyjazd prawid艂owo zaparkowanym pojazdom. Problem nasila si臋 ostatnio, kiedy od dw贸ch tygodni ruch wok贸艂 targowiska jest coraz wi臋kszy. Przed 1 listopada za zgod膮 magistratu mo偶liwy jest tak偶e handel na tak zwanych plantach, przed w艂a艣ciwym targowiskiem. To sprawia, 偶e cz臋艣膰 miejsc parkingowych zajmuj膮 w艂a艣nie handluj膮cy, poniewa偶 ustawiaj膮 si臋 tam, sk膮d 艂atwo jest im

przenie艣膰 towar. G臋sta zabudowa wok贸艂 targowiska uniemo偶liwia w zasadzie rozbudow臋 stref przeznaczonych dla kierowc贸w. Potrzebne by艂oby wygospodarowanie du偶ego terenu na nowoczesny parking - m贸wi zast臋pca komendanta Stra偶y Miejskiej, Rados艂aw Romanek.

Sami klienci targowiska tak偶e ch臋tnie widzieliby nowe miejsca dla samochod贸w przy ul. Pi艂sudskiego, bo ten teren nale偶y do gminy. Cho膰 nieoficjalnie m贸wi si臋, 偶e najlepszym wyj艣ciem by艂oby w og贸le przeniesienie ca艂ego targowiska w bardziej dost臋pne miejsce.

- Faktycznie jest tutaj bardzo ciasno. Szkoda, 偶e nie uda艂o si臋 wcze艣niej nic zrobi膰, by powsta艂 jaki艣 nowy parking, a wszyscy wiedz膮, jak ogromny ruch tutaj panuje - przyznaje Marian Wo艂czyk, kt贸ry przyjecha艂 na targowisko ze Strzemieszyc.

- Trwaj膮 prace koncepcyjne w magistracie nad rozwi膮zaniem tej kwestii i b臋dziemy si臋 w tej sprawie konsultowali z w艂adzami. Wiemy bowiem, 偶e jakie艣 wi膮偶膮ce decyzje musz膮 zapa艣膰 - m贸wi Wac艂aw Majek, przewodnicz膮cy Stowarzyszenia Kupc贸w Targowych.

Lokalne w艂adze t艂umacz膮, 偶e konieczna jest zmiana planu zagospodarowania przestrzennego teren贸w wok贸艂 targowiska. Niestety trwa to ju偶 bardzo d艂ugo.

- 呕eby m贸wi膰 o przysz艂o艣ci targowiska przy ulicy Poniatowskiego, nale偶y poczeka膰 na rozstrzygni臋cia dw贸ch spraw. Chodzi o tocz膮ce si臋 post臋powanie s膮dowe o zwrot nieruchomo艣ci, na kt贸rej obecnie znajduje si臋 targowisko by艂ym w艂a艣cicielom oraz o uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - informuje Lucyna St臋pniewska z d膮browskiego magistratu.

Na razie wi臋c, dop贸ki nie zapadnie ostateczne rozstrzygni臋cie s膮dowe, nie mo偶na podejmowa膰 偶adnej decyzji w tej sprawie. Za to w sierpniu Rada Miejska podj臋艂a uchwa艂臋 w sprawie przyst膮pienia do sporz膮dzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla teren贸w w rejonie ulic G贸rnik贸w Redenu, Konopnickiej, Poniatowskiego, Twardej, 艁a艅cuckiego oraz Kr贸lowej Jadwigi.

- Dopiero po opracowaniu planu i jego uchwaleniu znane b臋d膮 mo偶liwo艣ci budowy nowego parkingu - dodaje Lucyna St臋pniewska.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

Dwie sprzeczne informacje - "ten teren nalezy do gminy" a dopietro na koncu wspominaja o sprawie sadowej, ktora to wsyztsko od wielu lat wstrzymuje.

PS. A kiedy straz miejska na 3 maja?
Dzygit
targ w dabrowie widziany z g贸ry

Bartek
To jest przera偶aj膮ce! Ciekawe czy do偶yje dnia w kt贸rym to targowisko zniknie z tego miejsca, a na tym miejscu powstanie interesuj膮ca inwestycja...
maseur
CYTAT(Dzygit @ pi膮, 02 lis 2007 - 09:19) *
targ w dabrowie widziany z g贸ry

szok !!!! bazar 偶ywcem wzi臋ty z Honk Kongu z lat siedemdziesi膮tych angry.gif Dobija mnie prowincjonalizm, korupcja i pilnowanie tylko w艂asnego nosa w艂adz miejskich angry.gif przecie偶 to skandal 偶e ten wiejski bazar jeszcze straszy zajmuj膮c najbardziej atrakcyjne miejsce pod inwestycje!!!! W magistracie zaczynaj膮 prace nad projektem nowych parking贸w zamiast wykopa膰 b臋dzi艅skich kupczyk贸w pod ich zamek angry.gif

Mod: Poprawiona sk艂adnia
Dzygit
CYTAT(Bartek @ pi膮, 02 lis 2007 - 10:15) *
To jest przera偶aj膮ce! Ciekawe czy do偶yje dnia w kt贸rym to targowisko zniknie z tego miejsca, a na tym miejscu powstanie interesuj膮ca inwestycja...

tez mi sie nie podoba targowisko i ta wie偶yczka jak w obozie koncentracyjnym
ale gdzies musi byc targowisko
sporo ludzi tam pracuje i sporo robi zakupy

moze poprostu trzeba kiedys ten targ ucywilizowac i tyle

To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.