Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Targowiska miejskie
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
maseur
czytam to forum od d艂u偶szego czasu, raczej si臋 nie udzielaj膮c, ale temat targowiska miejskiego wywo艂uje u mnie spazmy , ten wiejski bazar trzeba przede wszystkim przenie艣膰 jak najdalej od centrum miasta.
marcin.p
A mo偶e pomyslec o 艣ci膮gni臋ciu inwestora pokroju A.Ptaka, zajmuj膮cego si臋 budow膮 i zarz膮dzaniem halami targowymi.
Co do parking贸w to mo偶e taki inwestor utworzy艂by parkingi podziemne, mo偶e pi臋trowe...
Ale 偶eby cokolwiek tam powsta艂o to musi by膰 wola zar贸wno miasta jak i kupc贸w
maseur

Co do parking贸w to mo偶e taki inwestor utworzy艂by parkingi podziemne, mo偶e pi臋trowe...
Ale 偶eby cokolwiek tam powsta艂o to musi by膰 wola zar贸wno miasta jak i kupc贸w
[/quote]

ok, ale budowa膰 podziemne parkingi po to 偶eby m贸c kupi膰 mi臋so w tekturowej budzie i koszul臋 od imigranta z Azji ?
W miejscu o kt贸rym dyskutujemy powinien powsta膰 nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklep贸w, np. co艣 na wz贸r Galerii Dominika艅skiej we Wroc艂awiu. Nigdy nie wyci膮gniemy naszego miasta z tego za艣ciankowego b艂ota dop贸ki b臋dziemy szuka膰 alternatyw dla ratowania jakiego艣 bazaru.
Bartek
CYTAT(Dzygit @ pi膮, 02 lis 2007 - 14:36) *
tez mi sie nie podoba targowisko i ta wie偶yczka jak w obozie koncentracyjnym ale gdzies musi byc targowisko sporo ludzi tam pracuje i sporo robi zakupy moze poprostu trzeba kiedys ten targ ucywilizowac i tyle
Przenie艣膰 gdzie艣 pod Hut臋 Katowice, a nie utrzymywa膰 dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego s艂ynie D膮browa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na kt贸rym mo偶na wszystko kupi膰, dopiero potem s膮 jeziora Pogoria...Tak w og贸le to wiadomo kto jest w艂a艣cicielem tej dzia艂ki na kt贸rej jest ten targ?
syzio
CYTAT(Bartek @ pi膮, 02 lis 2007 - 14:12) *
Przenie艣膰 gdzie艣 pod Hut臋 Katowice, a nie utrzymywa膰 dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego s艂ynie D膮browa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na kt贸rym mo偶na wszystko kupi膰, dopiero potem s膮 jeziora Pogoria...Tak w og贸le to wiadomo kto jest w艂a艣cicielem tej dzia艂ki na kt贸rej jest ten targ?

Pewnie Stowarzyszenia Kupc贸w Targowych w D膮browie G贸rniczej, albo gmina.
Arbas
Bardziej ucywilizowane targowisko jest nieco dalej od centrum, w Go艂onogu i oczywiscie 艣wieci pustkami.
Na razie, wok贸艂 obecnego wystarczy posadzi膰 maskuj膮ce iglaki oraz zabroni膰 handlu na skwerku i przed targowiskiem.
Jak si臋 nie ma co si臋 lubi, to si臋 lubi co si臋 ma.
marcin.p
CYTAT
W miejscu o kt贸rym dyskutujemy powinien powsta膰 nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklep贸w, np. co艣 na wz贸r Galerii Dominika艅skiej we Wroc艂awiu. Nigdy nie wyci膮gniemy naszego miasta z tego za艣ciankowego b艂ota dop贸ki b臋dziemy szuka膰 alternatyw dla ratowania jakiego艣 bazaru.

Maseur w艂a艣nie o to mi chodzi艂o
Sebastian22
To chyba nie za naszych czasow. Targ gdzies powinien byc i sadze ze jeszcze dlugo tam pozostanie....fakt ze nie powinien zajmowac tak atrakcyjnego miejsca - w okolicy sa 2 szkoly i to tez powinno byc uwzglednione - ja rowniez widzialbym gdzies jego miejsce bardziej na uboczu ale z drugiej strony musi byc dobry dojazd. Ludzie kupujacy tam czasto sa zdani na komunikacje miejska (duzo osob starszych i tych mniej zamo偶nych). Sprawa jest ciezka i tak jak mowie - szybko sie nie rozwi膮偶e.

Co do 艂adnych targowisk to ten w go艂onogu podupad艂 gdy go przeniesiono - dawne miejsce na pl.Waszyngtona by艂o lepsz膮 lokalizacj膮, wtedy to po upadku poprzedniego systemu ludzie "rzucili" si臋 na produkty ktore do tej pory mogli ogladac w ksiazeczce reklamowej z Pewexu...pozniej czasy sie zmieni艂y, handel przeniesiono, wybudowano Kaufland, Biedronke, Plusa etc...
R贸wnie偶 艂adnie prezentuj膮 si臋 budki przy Merkurym. A jak ten w Centrum? Pono膰 "dogorywa" na ty艂ach zak艂ad贸w Defum....
marcin.p
To ten targ w Centrum jeszcze istnieje? ostatnio tam by艂em ok.10 lat temu i co rusz by艂em zgadywany "czy cos potrzebuj臋?"... Hehe... A potem jako艣 ty艂y PKZ omija艂em szerokim 艂ukiem...
Sebastian22
Dawno tam nie by艂em - ale jakies 2 lata temu sta艂y obskurne budy - dobrze ze za takim wielkim p艂otem niczym jakies getto....
Arbas
Nawet w Pary偶u s膮 targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatruj膮 si臋
ludzie zamo偶ni. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Przeniesienie takiego obiektu na obrze偶a D膮browy skazuje go na samolikwidacj臋, poniewa偶 gro
os贸b nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie.
Skupi艂bym si臋 raczej na utrzymaniu 艂adu, estetyki i jednolito艣ci stragan贸w.
Targowisko przy PKZ dogorywa, poniewa偶 ceny wy偶sze ni偶 w innych miejscach.
Handel pod Merkurym to jeden wielki ba艂agan.
Gdzie s膮 nasi architekci miejscy? Czy mo偶na stawia膰 w mie艣cie budy jakie si臋 chce?
syzio
Zawsze po przeniesieniu takiego "obiektu" mo偶na zorganizowa膰 komunikacj臋.
:)
Z posiedzenia komisji:

CYTAT
Radny M. Cygro艅:
Tak przy okazji drogownictwa, my艣l臋, 偶e z艂o偶臋 taki postulat, bo chodzi mi konkretnie
o targowisko w okolicach Redenu. Tam s膮 cztery dni targowe i my艣l臋, 偶e nale偶y si臋 zastanowi膰 nad zarz膮dzaniem tam ruchu, bo rzeczywi艣cie problem jest powa偶ny, nie dlatego akurat, 偶e ja tam przyje偶d偶am, natomiast wszyscy tam przeje偶d偶aj膮, to s膮 cztery dni
w tygodniu, je偶d偶膮 tam po chodnikach. Jest tam wprawdzie zakaz zatrzymywania si臋, ale nikt go nie przestrzega, jest to odcinek, gdzie stoj膮 samochody i nie mo偶na drugim samochodem przejecha膰, ja tutaj m贸wi臋 o ul. Kopernika i Poniatowskiego. My艣l臋, 偶e nale偶a艂oby si臋 pokusi膰 o parking przy tej ulicy.

Prezydent Miasta Z. Podraza:
S膮 w projekcie dwa parkingi, parking przy ul. Poniatowskiego i parking przy ul. Kopernika.

olo
CYTAT(Arbas @ sob, 03 lis 2007 - 10:45) *
Nawet w Pary偶u s膮 targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatruj膮 si臋
ludzie zamo偶ni. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Przeniesienie takiego obiektu na obrze偶a D膮browy skazuje go na samolikwidacj臋, poniewa偶 gro
os贸b nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie.
Skupi艂bym si臋 raczej na utrzymaniu 艂adu, estetyki i jednolito艣ci stragan贸w.
Targowisko przy PKZ dogorywa, poniewa偶 ceny wy偶sze ni偶 w innych miejscach.
Handel pod Merkurym to jeden wielki ba艂agan.
Gdzie s膮 nasi architekci miejscy? Czy mo偶na stawia膰 w mie艣cie budy jakie si臋 chce?

Architekt miejski to poj臋cie wirtualne. W przeciwie艅stwie do swoich odpowiednik贸w np. w Niemczech czy w Austrii nie maj膮 偶adnych mocy prawnych by nakaza膰 styl budownictwa w mie艣cie. Je偶eli budynek spe艂nia normy, to mo偶e by膰 jak najbardziej koszmarny i b臋dzie sobie sta艂.
Maryhna
w warsztatach ds. rewitalizacji uczestniczył człowiek, kt贸ry jest w stowarzyszeniu (nie pamiętam dokładnej nazwy stow.) kupc贸w i handlowc贸w targowych, nikt nie ruszy targowiska na Redenie bo mają oni podpisaną dzierżawę na 20 lat czyli jeszcze przez (jeśli się nie myślę) 18 lat umowa ta obowiązuje; chcą oni poprawiać pod względem wizualnym i architektonicznym jakoś targowiska ale sprawa rozbija się o roszczenia niegdysiejszych właścicieli tych teren贸w, z kt贸rymi zresztą stow. walczy w sądzie od długich lat, więc p贸ki sprawa własności, um贸w i dzierżawy nie zostanie dokładnie wyjaśniona, to członkowie stow. nie mogą podjąć w/w działań.. sprawa jest strasznie skomplikowana ale miejmy nadzieję, że wyjaśni się na korzyść handlowc贸w, mieszkańc贸w i miasta smile2.gif
jeśli coś pokręciłam to mnie poprawcie
pozdrawiam

ps: co do nakazywania stylu budownictwa... jeśli będzie stworzony odpowiedni projekt chociażby traktujący o jednolitości architektonicznej miasta, to wtedy można myślec o nakazywaniu komukolwiek czegokolwiek, jak na razie takie uchwały dot. gł贸wnie miejsc, budowli zabytkowych reguluje odpowiednia ustawa; wszystko co nie jest zabytkiem zależy od "widzi mi się" danej grupy sprawującej władzę

co do Cygronia, on też brał udział w warsztatach ds. rewitalizacji i mam nadzieję, że wysłuchał dokładnie postulat贸w mieszkańc贸w smile2.gif zresztą byliśmy razem w grupie opracowującej projekty rewitalizacyjne osi łączącej centrum DG z Gołonogiem i obiecał, że przedstawi podczas obrad RM i swojej komisji nasze propozycje i uwagi smile2.gif
kwintosz
Co dziwne jako艣 tak do tej pory na forum nikt nie zauwa偶y艂 偶e trwa budowa kolejnych "budek" na targowisku na Merkurym. Wydaje si臋 偶e b臋d膮 identyczne z tymi co ju偶 stoj膮. Na pewno to + w por贸wnaniu do tego jak mia艂oby zosta膰 tak jak by艂o ale szczytem marze艅 to to nie jest.
Maryhna
nie b臋d膮 identyczne smile2.gif
Dave
A jakie b臋d膮 i sk膮d wiesz? No ja to ze 2-3 dni temu zauwa偶y艂em i si臋 nawet ucieszy艂em, 偶e to MO呕E b臋dzie lepiej wygl膮da艂o - czas poka偶e smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(Dave @ pi膮, 06 cze 2008 - 21:52) *
A jakie b臋d膮 i sk膮d wiesz? No ja to ze 2-3 dni temu zauwa偶y艂em i si臋 nawet ucieszy艂em, 偶e to MO呕E b臋dzie lepiej wygl膮da艂o - czas poka偶e smile2.gif

No stawiaja to do艣膰 szybko, zawsze bedzie to lepiej ni偶 stare "szcz臋ki" i stragany....
kwintosz
Jak dla mnie b臋dzie to to samo. Troch臋 si臋 temu przygl膮da艂em dzi艣. dry.gif Otwory na okna s膮 chyba identyczne jak w tamtych. Te偶 bym chcia艂 si臋 dowiedzie膰 sk膮d ta informacja 偶e b臋d膮 inne. Prosi艂bym o pisanie post贸w co艣 wi臋cej wnosz膮cych tongue.gif
Maryhna
@kwintosz ja Ci臋 prosz臋..... czy niezauwa偶alna jest r贸偶nica pomi臋dzy materia艂ami z jakich tworzone s膮 nowe stanowiska a z jakich powsta艂y stare? blacha kontr ceg艂a O.o tego nie da si臋 nie zauwa偶y膰...
Arbas
CYTAT(Maryhna @ pi膮, 06 cze 2008 - 16:10) *
nie b臋d膮 identyczne smile2.gif

Dlaczego nie b臋d膮 identyczne? Znowu typowy dla D膮browy groch z kapust膮?
Maryhna
odpowied藕 znajduje si臋 w po艣cie nr 121 huh.gif swoj膮 drog膮 pociesza mnie to, 偶e to najprawdopodobniej stan przej艣ciowy, teraz zrobi膮 cz臋艣膰, oddadz膮 do u偶ytku, potem zajm膮 si臋 reszt臋.... tak to sobie wyobra偶am
vodun
Cze艣膰

Jestem nowy na forum a tu ju偶 takie pytanie do Was kieruj臋 smile2.gif

Mam zamiar rozpocz膮膰 taki delikatny handelek na jednym z d膮browskich targowisk, lub jakim艣 o艣ciennym. Nie 偶eby zarobi膰 ale dorobi膰. W rachub臋 wchodzi tylko sobota i niedziela. I do Was drodzy forumowicze, drodzy d膮browianie kieruje takie pytanie smile2.gif - wiecie mo偶e jak lub gdzie za艂atwi膰 jak膮艣 miejsc贸wk臋, ile to kosztuje i czy w og贸le jest sens

Dzi臋ki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
ma艂y
Miejsc贸wk臋 to si臋 pewnie za艂atwia u kierownika targowiska (w budynku administracji - takowy jest na du偶ym targu i na "Ryneczku" w go艂onogu). Najlepiej zapyta膰 handluj膮cych tam, gdzie ty planujesz sprzedawa膰. A co do drugiej cz臋艣ci pytania, czy jest sens? To zale偶y czy chcesz handlowa膰 spirolem, chi艅skimi ciuchami, czy truskawkami. Obawiam si臋, 偶e nikt z forumowicz贸w nie odpowie ci na to pytanie
Dave
CYTAT(vodun @ pon, 09 cze 2008 - 20:33) *
Mam zamiar rozpocz膮膰 taki delikatny handelek na jednym z d膮browskich targowisk, lub jakim艣 o艣ciennym. Nie 偶eby zarobi膰 ale dorobi膰. W rachub臋 wchodzi tylko sobota i niedziela.

B臋dziesz handlowa艂 spirolem lewego pochodzenia? biggrin.gif "co艣 potrzeba?" "Spirytusik"? tongue.gif

No nie wiem, czy tak ch臋tnie handlarze na targu powiedz膮 tak "byle komu艣", gdzie si臋 mo偶na za艂atwi膰 miejsc贸wk臋 na handel, ile to kosztuje i czy si臋 op艂aca - chcia艂 nie chcia艂, to b臋dzie kolejna konkurencja!
vodun
a tam spirolek od razu smile2.gif przy dzisiejszych cenach alkoholu w sklepach ma艂o op艂acalny biznes a i ludzie si臋 boj膮 bra膰 z lewego 藕r贸d艂a.
Wiem, 偶e b臋dzie ci臋偶ko z miejsc贸wk膮 i dlatego Was sie pytam bo mo偶e co艣 na ten temat wiecie smile2.gif
Kamilla79
Hej.

Ten nowy pawilon na Adamieckiego, na targowisku zaczyna nabiera膰 kszta艂t贸w.
Podobno oni maj膮 dalsze plany modernizacji, ale tam jest troch臋 namieszane z lud藕mi i jakimi艣 stowarzyszeniami.
Teraz b臋dzie ok, ale podobno kilka kiosk贸w i szcz臋k nadal zostanie szpec膮c targowisko.
Dlaczego nie mog膮 zrobi膰 wszystkiego.
Jutro si e dowiem wi臋cej jakie tam b臋d膮 sklepy.
To co powstaje na Adamieckiego nie bedzie ozdoba lac.gif Choas architektoniczny rosnie.

Dopiero teraz ukazalo sie w BIPie:

CYTAT
ZARZĄDZENIE NR 1305/08
Prezydenta Miasta Dąbrowy G贸rniczej

z dnia 21.11.2008 r.
w sprawie: likwidacji targowiska komunalnego zlokalizowanego w Dąbrowie G贸rniczej przy ulicy Konopnickiej

Na podstawie art.7 ust.1 pkt 11 i art. 30 ust.2 pkt 3 ustawy z dnia 8 marca 1990r o samorządzie gminnym (tekst jednolity z 2001r Dz.U. Nr142 poz.1591 z p贸źn.zm.)
zarządzam

搂 1

Zlikwidować targowisko komunalne usytuowane przy ulicy Konopnickiej na nieruchomości Gminy składającej się z działek o nr geodezyjnych: 7/6 i 7/10 karta mapy 53, z dniem 31.12.2008r.

搂 2
Wykonanie niniejszego zarządzenia powierza się Naczelnikowi Wydziału Gospodarki Nieruchomościami.

搂 3
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Prezydent Miasta
Zbigniew Podraza

I zlikwidowali? A moze tylko zmniejszyli?
Sebastian22
CYTAT(:) @ nie, 22 lut 2009 - 12:20) *
To co powstaje na Adamieckiego nie bedzie ozdoba lac.gif Choas architektoniczny rosnie.

Dopiero teraz ukazalo sie w BIPie:
I zlikwidowali? A moze tylko zmniejszyli?

Dawno tam nie byłem ale rzeczywiście - tam już nic nie było, ruch znikomy. A ten nowy pawilonik na targowisku przed Merkurym to ciekawe jaki będzie - ale dziwnie jakby nie nawiązywał do tych stawianych wcześniej.
lilith_88
dalej jest ten targ na konopnickiej... co prawda nie wiele budek juz zostalo...no i jest tylko kilka otwartych...
Dave
a z przej艣cia podziemnego w centrum DG wreszcie znikn臋li handlorze i ju偶 jaki艣 czas (od grudnia?) ich tam nie ma! smile2.gif <jupi>
CYTAT

Kupcy i kramy znikn膮 z centrum miasta
03.03.2009

W mie艣cie upada drobny handel, a kupcy wykruszaj膮 si臋 jeden po drugim. Jedyne dzia艂aj膮ce jeszcze w 艣r贸dmie艣ciu targowisko przy ul. Konopnickiej 30, gdzie jeszcze trzy lata temu sta艂o ponad 30 kram贸w, zosta艂o zlikwidowane. Miasto da艂o jednak najwytrwalszym kupcom szans臋 na handel w tym miejscu, pod warunkiem wydzier偶awienia przez nich terenu.

- To jest nienormalna sytuacja, 偶eby wobec kryzysu tak 艂atwo godzi膰 si臋 na likwidacj臋 kolejnych miejsc pracy w mie艣cie. Na przyk艂ad w Sosnowcu zrobiono pasa偶 handlowy w przej艣ciu, a w centrum jest kilka targowisk. Tymczasem u nas nie ma gdzie zrobi膰 drobnych i tanich w miar臋 zakup贸w. Wszystko si臋 likwiduje- podkre艣la Mariusz Nowacki, mieszkaniec centrum miasta.

Przy ul. Konopnickiej 30 handel mia艂 si臋 dobrze od lat. Stawiano nowe budki. By艂o ich ponad 50, ale w ci膮gu ostatnich o艣miu lat zrezygnowa艂o z prowadzenia tu swoich interes贸w 98 os贸b. Dzi艣 jest 16 najemc贸w, kt贸rzy maj膮 podpisane umowy z miastem na trzy lata. P艂ac膮 miesi臋cznie po ponad 176 z艂. To op艂ata za najem gruntu i za kiosk.

- Kiedy艣 targowisko t臋tni艂o 偶yciem przez ca艂y dzie艅. Dzi艣 zjadaj膮 nas op艂aty i s膮siedztwo centrum handlowego - m贸wi膮 kupcy z ul. Konopnickiej.

Nie wiadomo, jak d艂ugo ostatni handluj膮cy utrzymaj膮 si臋 w tym miejscu, bo teren ma zosta膰 wykorzystany przez miasto przy planowanej rewitalizacji centrum. Coraz g艂o艣niej m贸wi si臋 tak偶e o wykorzystaniu tego miejsca pod parking, bo brakuje miejsc dla aut student贸w pobliskiej Wy偶szej Szko艂y Biznesu. Na razie w艂adze miasta zapewniaj膮 jednak, 偶e parkingu tam nie b臋dzie.

- Targowisko zosta艂o zlikwidowane ze wzgl臋du na wysokie koszty jego utrzymania, op艂aty za o艣wietlenie, media - t艂umaczy Joanna Wartak, naczelnik wydzia艂u gospodarowania nieruchomo艣ciami UM w D膮browie G贸rniczej. - Uznali艣my, 偶e ci, kt贸rzy chc膮 tutaj dalej handlowa膰, b臋d膮 mogli to robi膰, p艂ac膮c czynsz dzier偶awny. Wolny teren wok贸艂 kiosk贸w handlowych jest dla nas rezerw膮 pod przysz艂e projekty, zwi膮zane z przebudow膮 dworca, linii kolejowej i generalnie zmian膮 wizerunku centrum - dodaje Henryk Zagu艂a, zast臋pca prezydenta D膮browy G贸rniczej.

Mniej szcz臋艣cia od kupc贸w z Konopnickiej mieli w艂a艣ciciele 25 boks贸w w g艂贸wnym przej艣ciu podziemnym D膮browy, kt贸rzy po jego remoncie musieli opu艣ci膰 przej艣cie. W drugiej po艂owie ubieg艂ego roku zlikwidowano ich boksy, dlatego nie ma szans, by tam jeszcze handlowa膰.

Miasto zaproponowa艂o, by kupcy sami zaanga偶owali si臋 w opracowanie projektu i budow臋 w tym miejscu pasa偶u handlowego. Na to nie by艂o ich jednak sta膰.

Pr贸bowali sprzedawa膰 towary w nieco oddalonym od przej艣cia miejscu, p艂acili nawet za to mandaty, ale od kiedy w grudniu zesz艂ego roku pojawi艂y si臋 w przej艣ciu dwie kamery monitoringu miejskiego po kupcach nie zosta艂 艣lad.

呕aden z nich nie zdecydowa艂 si臋 tak偶e na przekwalifikowanie lub zaci膮gni臋cie po偶yczki w Powiatowym Urz臋dzie Pracy, na uruchomienie innej dzia艂alno艣ci. Takie rozwi膮zanie m.in. zaproponowa艂o im po likwidacji podziemnego pasa偶u miasto.

Jest targ, s膮 te偶 handlowe pasa偶e

W Sosnowcu najwi臋ksze targowisko w 艣r贸dmie艣ciu znajdowa艂o si臋 u zbiegu ulic Warszawskiej i 3 Maja.

Kiedy teren zosta艂 przeznaczony pod budow臋 centrum handlowego kupcy dostali propozycj臋 przeniesienia si臋 do nowego, przygotowanego przez miasto targowiska przy ulicach Teatralnej i Naftowej. Wi臋kszo艣膰 skorzysta艂a z tej oferty.

- Cz臋艣膰 kupc贸w zosta艂a nadal przy centrum handlowym, na uw艂aszczonym gruncie. Mamy plany zagospodarowania tego terenu, pr贸bujemy porozumie膰 si臋 z kupcami i b臋dziemy nabywa膰, po rozs膮dnej cenie, grunty wraz ze stanowiskami handlowymi - m贸wi Grzegorz D膮browski, rzecznik UM.

W 艣r贸dmie艣ciu funkcjonuje tak偶e kilka innych pasa偶y handlowych, mi臋dzy innymi przy ulicy Dekerta, a tak偶e

w przej艣ciu podziemnym, prowadz膮cym do dworca PKP i ulicy Kili艅skiego.

Piotr Sobierajski
Kud艂aty k17
Nie wiem dla czego wypisujecie takie BZDURY na temat targowiska na ul.Poniatowskiego???
jak by kto艣 mia艂 wiedz臋 to by wiedzia艂 偶e:

1.Administrator targowiska czyli SKT jest dzier偶awc膮 tego terenu (uowa podpisana na jakie艣 20 lat) niez艂e zyski przynosi dla miasta odprowadza oko艂o 100tys z艂 miesi臋cznie za nic do Urz臋du Miejskiego (nic w zamian nie otrzymuje) a jego prowizja wynosi TYLKO 10%

2.Administrator ma od Urz臋du ZAKAZ JAKIEJKOLWIEK modernizacji na targowisku (wiec nie dziw 偶e targowisko wygl膮da jak wygl膮da).

3.Po mimo tego 偶e S.K.T chce modernizacji i zbiera fundusze na ten cel to i tak nie mo偶e nic zrobi膰 dla tego 偶e odnale藕li si臋 byli w艂a艣ciciele tego terenu i sprawy wyw艂aszczeniowe tocz膮 si臋 w s膮dzie!

4.je偶eli chodzi o postawienie tam jakiego艣 biurowca czy zrobienie tam parkingu podziemnego to jest to nie mo偶liwe dla tego 偶e pod targowiskiem s膮 ogromne kolektory 艣ciekowe z ca艂ego miasta i NIE ma mo偶liwi艣ci ich przeniesienia!

5.co do 艣mieci jakie niby sie walaj膮 to nie wiem o co komu chodzi bo nie raz przeje偶d偶a艂em w nocy tamtymi ulicami to widzia艂em ze z niedzieli na poniedzia艂ek czy z czwartku na pi膮tek nawet o 2czy 3 w nocy lata艂y ekipy sprz膮taj膮ce po targu i okolicy i do rana by艂o wszystko posprz膮tane!

6.Prosz臋 zauwa偶y膰 ze na tym targowisku pracuje ponad 1000 podmiot贸w razy to cz艂onkowie rodziny to wychodzi 偶e niez艂a liczba ludzi sie z tego utrzymuje i jak ostatnie statystyki pokazuj膮 to ponad 84% to mieszka艅cy D膮browy wi臋c wysy艂anie ich pod zamek do B臋dzina to mo偶e pisa膰 tylko osoba kt贸ra nie ma poj臋cia o czym pisze!!

7. Co do targu na Morcinka to zauwa偶cie 偶e tam dopiero jest eldorado a zw艂aszcza w niedziele ZADEPTYWANIE trawnik贸w przez obcokrajowc贸w a zw艂aszcza ze tam 76% handluj膮cych to obywatele B艂ugari Tam to dopiero jest nielegalny handel!! tam ca艂y czas czytamy w gazecie ze prawie co niedziele sa interwencje policji bo jakie艣 mafie B艂ugarskie lej膮 sie miedzy sob膮 albo Polak贸w !!!! towar nie wiadomego pochodzenia!! jak kiedy艣 mia艂em problem z takim jednym sprzedaj膮cym B艂ugarem co nie chcia艂 mi wymieni膰 spodni bo jedna nogawka okaza艂a sie w innym odcieniu ni偶 druga to porosi艂em o pomoc policj臋 偶eby pomog艂a mi go spisa膰 to pokaza艂 mi polskie dokumenty na jakiego艣 Kowalskiego i zg艂osi艂em sie z tym do Urzedu Skarbowego to pani w U.S powiedzia艂a mi ze oni nie s膮 naszymi p艂atnikami i spraw膮 sie nie zajm膮 to dopiero mo偶e by膰 korucjogene co?? ODRADZAM KUPOWANIE OD OBCO KRAJOWC脫W bo zauwa偶cie 偶e najcze艣ciej jest tak jak kupujesz to jest fajnie 艂adnie ale jak chcesz przyjsc z reklamacj膮 to nagle jest problem i zapominaj膮 jezyka polskieho!!!!!!!!!
Maryhna
w pelni si臋 zgadzam i potwierdzam powy偶sze fakty

ps: o cz臋艣ci by艂a juz mowa kilka miesiecy temu, np. o tym, 偶e odnale藕li si臋 w艂a艣ciciele terenu, na kt贸rym stoi targowisko przy Poniatowskiego
lilith_88
CYTAT(Kud艂aty k17 @ wto, 24 mar 2009 - 20:26) *
7. Co do targu na Morcinka to zauwa偶cie 偶e tam dopiero jest eldorado a zw艂aszcza w niedziele ZADEPTYWANIE trawnik贸w przez obcokrajowc贸w a zw艂aszcza ze tam 76% handluj膮cych to obywatele B艂ugari Tam to dopiero jest nielegalny handel!! tam ca艂y czas czytamy w gazecie ze prawie co niedziele sa interwencje policji bo jakie艣 mafie B艂ugarskie lej膮 sie miedzy sob膮 albo Polak贸w !!!! towar nie wiadomego pochodzenia!! jak kiedy艣 mia艂em problem z takim jednym sprzedaj膮cym B艂ugarem co nie chcia艂 mi wymieni膰 spodni bo jedna nogawka okaza艂a sie w innym odcieniu ni偶 druga to porosi艂em o pomoc policj臋 偶eby pomog艂a mi go spisa膰 to pokaza艂 mi polskie dokumenty na jakiego艣 Kowalskiego i zg艂osi艂em sie z tym do Urzedu Skarbowego to pani w U.S powiedzia艂a mi ze oni nie s膮 naszymi p艂atnikami i spraw膮 sie nie zajm膮 to dopiero mo偶e by膰 korucjogene co?? ODRADZAM KUPOWANIE OD OBCO KRAJOWC脫W bo zauwa偶cie 偶e najcze艣ciej jest tak jak kupujesz to jest fajnie 艂adnie ale jak chcesz przyjsc z reklamacj膮 to nagle jest problem i zapominaj膮 jezyka polskieho!!!!!!!!!

no coz... ja pracowalam w wakacje u rodziny Ormianinow... stalam z towarem miedzy innymi na morcinka.. ale tez na redenie i w bedzinie...
prace wspominam bardzo dobrze smile2.gif gdyby nie to ze pracowalam tylko poltora miesiaca to normalnie zglosili by mnie do urzedu jako pracownika...
co do reklamacji... wiekszosc rzeczy jest za smieszne pieniadze wiec nawet szkoda sie isc klocic... a nastepnym razem bedziesz mial nauczke zeby sie przygladac rzeczom jakie kupujesz...
poza ty u polakow tez jest ciezko cos zareklamowac...
Kud艂aty k17
CYTAT(lilith_88 @ wto, 24 mar 2009 - 21:41) *
no coz... ja pracowalam w wakacje u rodziny Ormianinow... stalam z towarem miedzy innymi na morcinka.. ale tez na redenie i w bedzinie...
prace wspominam bardzo dobrze smile2.gif gdyby nie to ze pracowalam tylko poltora miesiaca to normalnie zglosili by mnie do urzedu jako pracownika...
co do reklamacji... wiekszosc rzeczy jest za smieszne pieniadze wiec nawet szkoda sie isc klocic... a nastepnym razem bedziesz mial nauczke zeby sie przygladac rzeczom jakie kupujesz...
poza ty u polakow tez jest ciezko cos zareklamowac...

Masz szcz臋艣cie bo trafi艂a艣 na jaki艣 normalnych ORMIAN ale pewnie przez tn czas co pracowa艂a艣 to pewnie widzia艂a艣 nie jedno jak wygl膮da praca u obco krajowc贸w i jak ludzi kt贸rzy u nich pracuj膮 oraz klij臋t贸w naci膮gaj膮!
ma艂y
CYTAT(Kud艂aty k17 @ 艣ro, 25 mar 2009 - 10:04) *
Masz szcz臋艣cie bo trafi艂a艣 na jaki艣 normalnych ORMIAN ale pewnie przez tn czas co pracowa艂a艣 to pewnie widzia艂a艣 nie jedno jak wygl膮da praca u obco krajowc贸w i jak ludzi kt贸rzy u nich pracuj膮 oraz klij臋t贸w naci膮gaj膮!

Sory ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰. Sprawd藕 sobie to s艂贸wko w s艂owniku ortograficznym
CYTAT

Warunki sanitarne na miejskim targowisku s膮 z艂e

Piotr Sobierajski

Dzisiaj 00:41:55 , Aktualizacja dzisiaj 00:41:55
Za kilka dni znana b臋dzie decyzja wojewody 艣l膮skiego w sprawie sporu, jaki o grunty pod miejskim targowiskiem przy ul. Poniatowskiego tocz膮 ich byli w艂a艣ciciele z gmin膮. Sprawa jest bardzo powa偶na, bo zmieniaj膮ce si臋 s膮dowe i administracyjne rozstrzygni臋cia w tej kwestii od 10 lat uniemo偶liwiaj膮 Stowarzyszeniu Kupc贸w Targowych jak膮kolwiek modernizacj臋 jednego z najwi臋kszych targowisk w Zag艂臋biu.

Ma艂o kto wie, 偶e kupcy handluj膮 tam na granicy bezpiecze艅stwa sanitarnego. Nie da si臋 tam nawet doprowadzi膰 wody, a jak stwierdzi艂a na jednej z ostatnich Komisji Ochrony Zdrowia i Pomocy Spo艂ecznej Rady Miejskiej, p.o. powiatowego inspektora sanitarnego Gra偶yna Wieczorek, w takich warunkach 偶ywno艣ci膮 nie powinno si臋 tam w og贸le handlowa膰.

Tymczasem targowisko, kt贸re czynne jest a偶 cztery dni w tygodniu, daje dzi艣 prac臋 ponad 800 osobom. W trudnej sytuacji znale藕li si臋 zw艂aszcza ci handlowcy, kt贸ry oferuj膮 w ponad 15 kioskach mi臋so, nabia艂, sprzedaj膮 jedzenie w fast-foodach. Na razie kupcy mog膮 spa膰 spokojnie. Sanepid wyda艂 im warunkowe pozwolenie na handel do 2010 roku. 艁agodniejsze spojrzenie ma bowiem zwi膮zek m.in. z tocz膮cymi si臋 sporami s膮dowymi i brakiem szans na gruntown膮 modernizacj臋 targowiska.

- W tym roku przeprowadzili艣my na targowisku trzy kontrole, problem braku bie偶膮cej wody istnieje, nie mniej jednak kupcy zapewnili sobie dost臋p do zimnej wody w specjalnych baniakach, co jest zgodne z przepisami w sprawie warunk贸w sanitarnych, jakie musz膮 by膰 zachowane przy obrocie 偶ywno艣ci膮. Wydali艣my decyzje zezwalaj膮ce na handel do ko艅ca 2010 roku. B臋dziemy w tym roku kontrolowa膰 kolejne kioski, g艂贸wnie fast-foody, kt贸re by艂y zamkni臋te. Mandat w wysoko艣ci 200 z艂 otrzyma艂a natomiast osoba, kt贸ra sprzedawa艂a mi臋so wprost z samochodu - informuje Wioletta Dziuba z sekcji 偶ywienia d膮browskiego Sanepidu.

Wszystko wygl膮da艂oby inaczej, gdyby Stowarzyszenie Kupc贸w Targowych mog艂o wyremontowa膰 plac. Ju偶 w 2003 roku powsta艂a wizualizacja planowanych zmian. Kupcy, kt贸rzy wydzier偶awili od miasta w 2002 roku na 20 lat 1,5 hektara grunt贸w, zobowi膮zali si臋 natomiast przeprowadzi膰 modernizacj臋 w ci膮gu trzech lat, od czasu pozytywnego zako艅czenia spor贸w z by艂ymi w艂a艣cicielami.

- Mamy plany przebudowy, poprowadzenia sieci wodoci膮gowej i sanitarnej. Ca艂y plac wygl膮da艂by nowocze艣nie, handel odbywa艂by si臋 w lepszych warunkach, zgodnych z normami UE. Gromadzimy pieni膮dze na t臋 inwestycj臋, kt贸ra ma by膰 wsp贸lna z miastem. Dawni w艂a艣ciciele kwestionuj膮 jednak podstaw臋 wyw艂aszczenia w 1980 roku. My zgromadzili艣my ca艂膮 dokumentacj臋 w tej sprawie, mamy 艣wiadk贸w, kt贸rzy potwierdzaj膮, 偶e wszystko odby艂o si臋 zgodnie z prawem, ale s膮dy i organy administracyjne raz wydaj膮 decyzj臋 korzystn膮 dla nas, raz je kwestionuj膮. I tak wszystko trwa ju偶 dziesi臋膰 lat. Ostatnia decyzja w tej sprawie, prezydenta Sosnowca, jest dla nas korzystna i mamy nadziej臋, 偶e teraz podtrzyma j膮 wojewoda 艣l膮ski - podkre艣la Wac艂aw Majek, prezes Stowarzyszenia Kupc贸w Targowych w D膮browie G贸rniczej.

Handlowcy uwa偶aj膮, 偶e na pocz膮tku lat 80. transakcja sprzeda偶y grunt贸w (potwierdzona aktem notarialnym) na rzecz gminy odby艂a si臋 zgodnie z przepisami. Dw贸ch w艂a艣cicieli tych teren贸w otrzyma艂o w zamian spor膮 sum臋 pieni臋dzy, bo a偶 czterokrotne 艣rednie roczne wynagrodzenie (ponad 240 tys. z艂). Dzi艣 oni i ich spadkobiercy (trzy osoby) chc膮 odzyska膰 prawo do sprzedanych przed laty teren贸w. Twierdz膮 bowiem, 偶e grunty te zosta艂y wykorzystane niezgodnie z przeznaczeniem, bo zamiast parkingu powsta艂o tam targowisko.

- Staramy si臋 tylko o przywr贸cenie pierwotnego prawa. Ustawa o gospodarce nieruchomo艣ciami z 1990 roku m贸wi, 偶e je偶eli nie zosta艂 zrealizowany cel wyw艂aszczenia, to nale偶y si臋 zwrot grunt贸w. A tak by艂o w tym przypadku. Od ewentualnej niekorzystnej decyzji b臋dziemy si臋 oczywi艣cie odwo艂ywa膰 do wojew贸dzkiego, a potem Naczelnego S膮du Administracyjnego. A je艣li zajdzie taka potrzeba, to do odpowiednich organ贸w Unii Europejskiej - podkre艣la Roman Karziewicz, pe艂nomocnik by艂ych w艂a艣cicieli grunt贸w.
eve
Orientujecie si臋 czy ludzie niewiadomojakiego pochodzenia wykurzeni z Go艂onogu handluj膮 ca艂y czas na targu w B臋dzinie?
Grzegorz-dg
Mam takie pytanie orientuje si臋 kto艣 jak si臋 sprawy tocz膮 gruntowe z naszym targowiskiem na Poniatowskiego przyda艂a by si臋 temu targowisku modernizacja ,w B臋dzinie wygl膮da to lepiej s膮 budki nowe plac utwardzony kostk膮 .
ale odkopa艂em temat

Chyba uda艂o si臋 wreszcie uregulowa膰 sprawy gruntu. Teraz i tak pewnie jak zawsze b臋dzie trudno dogada膰 si臋 z kupcami.
Szkoda terenu parkingu przy Pi艂sudskiego. Tam powinna by膰 zabudowa - biurowa lub parter us艂ugi, a g贸ra mieszkania.
Mog艂y kto艣 wymy艣li膰 np pi臋trowy - jeden poziom +1 parking nad targowiskiem albo np. jego po艂ow膮. Targowisko by艂oby poni偶ej i jednocze艣nie mia艂o dzi臋ki temu zadaszenie. Ale to chyba marzenie, pr臋dzej zacznie podupada膰. Targowisko w B臋dzinie chyba ma si臋 艣wietnie, a ten troch臋 podupada od lat, te偶 przez konkurencj臋 z Go艂onoga. Je艣li nic nie zrobi膮 to lepiej nie b臋dzie.
Paulus77
CYTAT(:) @ pi膮, 19 lis 2021 - 12:50) *
ale odkopa艂em temat

Chyba uda艂o si臋 wreszcie uregulowa膰 sprawy gruntu. Teraz i tak pewnie jak zawsze b臋dzie trudno dogada膰 si臋 z kupcami.

Co rozumiesz przez uregulowanie, jest jaki艣 prywatny w艂a艣ciciel?
Teren targowiska dawno powinien by膰 zabudowany a handel przeniesiony. Nie ma tam 偶adnych warunk贸w do sprzeda偶y 偶ywno艣ci, fatalna infrastruktura parkingowa powoduje korkowanie kilka razy w tygodniu ca艂ej okolicy. O fruwaj膮cych 艣mieciach nie wspomn臋. Pi臋kna wizyt贸wka rozwijaj膮cego si臋 miasta a to miejsce to pocz膮tek obwodnicy do B臋dzina.
Je艣li jest w艂a艣ciciel to teren trzeba sprzeda膰, stworzy膰 nowoczesne osiedle z cz臋艣ci膮 komercyjn膮 na paterze a patologi臋 wywali膰 na obrze偶a. Nie ma potrzeby z nikim prowadzi膰 rozm贸w.
danielmdc
CYTAT(Paulus77 @ sob, 20 lis 2021 - 15:50) *
CYTAT(:) @ pi膮, 19 lis 2021 - 12:50) *
ale odkopa艂em temat

Teren targowiska dawno powinien by膰 zabudowany a handel przeniesiony. Nie ma tam 偶adnych warunk贸w do sprzeda偶y 偶ywno艣ci, fatalna infrastruktura parkingowa powoduje korkowanie kilka razy w tygodniu ca艂ej okolicy. O fruwaj膮cych 艣mieciach nie wspomn臋. Pi臋kna wizyt贸wka rozwijaj膮cego si臋 miasta a to miejsce to pocz膮tek obwodnicy do B臋dzina.
Je艣li jest w艂a艣ciciel to teren trzeba sprzeda膰, stworzy膰 nowoczesne osiedle z cz臋艣ci膮 komercyjn膮 na paterze a patologi臋 wywali膰 na obrze偶a. Nie ma potrzeby z nikim prowadzi膰 rozm贸w.

blink.gif
Kogo nazywasz patologi膮 ? Komercyjne co ? W D膮browie ? Przy pentagonie powsta艂o osiedle i jak ta komercja ma si臋 tam ? laugh.gif
Paulus77
CYTAT(danielmdc @ sob, 20 lis 2021 - 18:08) *
blink.gif
Kogo nazywasz patologi膮 ? Komercyjne co ? W D膮browie ? Przy pentagonie powsta艂o osiedle i jak ta komercja ma si臋 tam ? laugh.gif

Handel bez jakiejkolwiek kontroli w贸d膮 bez banderoli czy lewymi fajkami. O pochodzenie wi臋kszo艣ci produkt贸w nikt nie pyta, „jaja od ch艂opa” bez 偶adnych bada艅, kt贸re w najlepszym przypadku s膮 „tr贸jkami” z Lidla ze startymi piecz膮tkami. Nie wnikam co i kto tam kupuje ale nie musi si臋 to odbywa膰 w takim miejscu.
Najwi臋kszy burdel ju偶 opisa艂em, chaos komunikacyjny, kt贸ry b臋dzie si臋 tylko pog艂臋bia艂. Pytam do kogo nale偶y grunt nie bez powodu, bo je艣li jest w艂asno艣ci膮 miasta lub osoby prywatnej to trzeba to posprz膮ta膰 a je艣li kto艣 si臋 boi reakcji kupc贸w to jest to patologia. W du偶ych miastach jest wydawana decyzja, przyje偶d偶a spychacz i po temacie.

Na Granicznej lokale stoj膮 puste z kilku powod贸w. Lockdown wywali艂 biznes przedszkola, kt贸re mia艂o rusza膰 rok temu, nowy Lidl wystraszy艂 Lewiatana, kt贸ry si臋 tam przymierza艂 do wynajmu, w budowie s膮 cztery kolejne bloki w okolicy wiec potencjalnych klient贸w przyb臋dzie i o te lokale nie musisz si臋 tak martwi膰 bo nale偶膮 do sp贸艂ki, kt贸ra nie narzeka na zyski i trzyma wci膮偶 wysok膮 cen臋 sprzeda偶y tych powierzchni. Poza tym, nie sugerujesz chyba, 偶e D膮browa nie powinna si臋 rozwija膰 z powodu jakiego艣 pustostanu? Miejsce targu idealnie pasuje na nowoczesn膮 zabudow臋 mieszkalno-komercyjn膮 a budy strasz膮 odk膮d pami臋tam. Oczywi艣cie projekt zabudowy musi by膰 konsultowany a architektura musi by膰 dobra, bez powt贸rki tego dziadostwa wko艂o Merkurego.

呕eby by艂a jasno艣膰 sam lubi臋 w takich miejscach robi膰 zakupy ale tylko je艣li odbywa si臋 to w spos贸b bezpieczniy i uporz膮dkowany.

CYTAT(Paulus77 @ sob, 20 lis 2021 - 14:50) *

Nie wiem dok艂adnie na czym polega艂, ale od zawsze powtarzano, 偶e w tym by艂 g艂贸wny problem i chyba uda艂o si臋 to uporz膮dkowa膰.

Przeniesienie gdzie艣 na obrze偶a oznacza艂oby pewnie wcze艣niej czy p贸藕niej upadek. Gdzie艣 czyta艂em, ale mo偶e w tym nie by膰 nic prawdy, 偶e sondowano mo偶liwo艣膰 w dawnym Auchan na Katowickiej, ale nie by艂o zainteresowania ze strony w艂a艣ciciela.

Kompromisem by艂oby co艣 podobnego do tego co psia艂em np. parking na +1, pod nim targowisko, a uwolni膰 pod now膮 zabudow臋 teren przy Pi艂sudskiego
Paulus77
CYTAT(:) @ pon, 22 lis 2021 - 11:52) *
Przeniesienie gdzie艣 na obrze偶a oznacza艂oby pewnie wcze艣niej czy p贸藕niej upadek. Gdzie艣 czyta艂em, ale mo偶e w tym nie by膰 nic prawdy, 偶e sondowano mo偶liwo艣膰 w dawnym Auchan na Katowickiej, ale nie by艂o zainteresowania ze strony w艂a艣ciciela.

Kompromisem by艂oby co艣 podobnego do tego co psia艂em np. parking na +1, pod nim targowisko, a uwolni膰 pod now膮 zabudow臋 teren przy Pi艂sudskiego

Ciekaw jestem jak wyremontowane planty b臋d膮 wygl膮da膰 po zaanektowaniu przez kupc贸w. Ten slalomy mi臋dzy stoliczkami i kocykami, 艣mieci na trawniku po ka偶dym dniu targowym. Nie mog臋 si臋 doczeka膰.
CYTAT
UM

KONIEC Z UCI膭呕LIWYM NIEDZIELNYM HANDLEM W GO艁ONOGU

Uci膮偶liwy niedzielny handel przy ul. Tysi膮clecia zostanie zlikwidowany. Od 17 lipca ryneczek w Go艂onogu dzia艂a膰 b臋dzie od poniedzia艂ku do soboty. Podczas 艣rodowej sesji zdecydowali o tym radni.

Handel prowadzony w niedziele jest du偶ym utrapieniem dla mieszkaj膮cych w pobli偶u ryneczku przy ul. Tysi膮clecia. Dlatego urz膮d i radni postanowili zmieni膰 t臋 sytuacj臋.

? Zdecydowa艂o niezadowolenie okolicznych mieszka艅c贸w, kt贸rzy skar偶yli si臋 na blokowanie chodnik贸w przez stoiska handlowe, klient贸w parkuj膮cych na trawnikach i 艣mieci walaj膮ce si臋 po ca艂ym osiedlu ? m贸wi艂 podczas 艣rodowej sesji Marcin G贸rski, zast臋pca naczelnika Wydzia艂u Polityki Spo艂ecznej, Mieszkaniowej i Zdrowia.
? Sprzedawcy, kt贸rzy do tej pory handlowali w Go艂onogu w niedziele b臋d膮 mogli robi膰 to dalej, ale na miejskim targowisku przy ul. Poniatowskiego na Redenie. Skorzystaj膮 klienci, bo b臋d膮 mie膰 szersz膮 ofert臋 w jednym miejscu ? przekonywa艂.

Stowarzyszenie Kupc贸w Targowych, kt贸re zarz膮dza targowiskiem na Redenie, jest gotowe wygospodarowa膰 dodatkowe miejsca dla handluj膮cych obecnie w Go艂onogu.

Kupcy z Ryneczku nie maj膮 nic przeciwko

? Ciesz臋 si臋, 偶e targowisko nie zostanie zlikwidowane, a jedynie niedzielny handel ? zaznaczy艂 radny Piotr Zieli艅ski.

? Do tego kroku przymierzali艣my si臋 od 3 lat, poniewa偶 teren przy ul. Tysi膮clecia nie jest przystosowany do handlu obwo藕nego na tak膮 skal臋. Obawiali艣my si臋 jednak, 偶e likwidacja niedzielnego handlu negatywnie wp艂ynie na punkty handlowe dzia艂aj膮ce tygodniu. Dlatego wraz z D膮browskim Inkubatorem Przedsi臋biorczo艣ci przeprowadzili艣my badania i warsztaty z kupcami. Przekonali艣my si臋, 偶e nie ma zale偶no艣ci mi臋dzy jednym a drugim handlem. Dodatkowo niedzielny, chaotyczny handel negatywnie rzutuje na codzienny wizerunek ryneczku ? wyja艣nia艂 Marcin Bazylak, prezydent D膮browy G贸rniczej.
? Nic doda膰, nic uj膮膰 ? skwitowa艂 radny Grzegorz Jaszczura.

W g艂osowaniu 22 radnych opowiedzia艂o si臋 za przeniesieniem niedzielnego handlu z Go艂onoga na Reden, 3 wstrzyma艂o si臋 od g艂osu. MZBM, kt贸ry zarz膮dza Ryneczkiem, planuje likwidacj臋 niedzielnego handlu od 17 lipca.

A to ciekawe jaki jest prawdziwy pow贸d. Taki sam problem by艂 i 10 lat temu i dawniej...
Prawda, 偶e wygl膮da艂o strasznie, szczeg贸lnie po zako艅czeniu i gdy by艂 wiatr, ciasno i t艂oczno ale mia艂o mas臋 klient贸w. To zawsze by艂a konkurencja dla Poniatowskiego. Ciekawe czy i ilu handlarzy si臋 przeniesie (a mo偶e z DG cz臋艣膰 zrezygnuje) i czy rzeczywi艣cie dla wszystkich by艂oby miejsce? Nie znam si臋 tez na op艂atach. Dawno temu na Poniatowskiego nie by艂o miejsca i chyba dlatego rozwin臋艂o si臋 tam. Teraz du偶o wolnych miejsc dla ubra艅.
Je艣li wszyscy rzeczywi艣cie si臋 przenios膮 wraz z klientami to w okolicach targowiska na Poniatowskiego szykuje si臋 komunikacyjny armagedon biggrin.gif
Te przenosiny mog膮 by膰 nie doko艅ca udane. Dalej b臋d膮 pewnie handlowa膰 na terenach prywatnych.
Na Poniatowskiego mia艂o by膰 miejsce dla wszytsich, a tu m贸wi膮, 偶e dla 100, gdzie samych Bu艂gar贸w w Go艂onogu 200. Do tego by艂y analizy, 偶e stali, kt贸rzy handluj膮 w tygodniu na tym nie strac膮, a tu info 偶e w 2 tyg tyle nie zarobi膮 budki, co w jedn膮 niedziel臋. Wiadomo, 偶e klienci przy okazji zagl膮daj膮 te偶 do tych sta艂ych.

CYTAT
nasezmiasto

D膮browa G贸rnicza. Koniec z niedzielnym handlem na targowisku w Go艂onogu. Polscy i bu艂garscy kupcy roz偶aleni. B臋dzie strajk?

D膮browa G贸rnicza. Du偶e kontrowersje wywo艂a艂a decyzja o zakazie niedzielnego handlu od 17 lipca na targowisku przy ulicy Tysi膮clecia w Go艂onogu. Cz臋艣膰 kupc贸w jest rozgoryczona, bo jak twierdz膮 strac膮 klient贸w, a przede wszystkim ucierpi膮 finansowo. Miasto uwa偶a tymczasem, 偶e decyzja – przyj臋ta w formie uchwa艂y przez miejskich radnych – jest uporz膮dkowaniem handlu, a do tego wiele os贸b skar偶y艂o si臋 na nieporz膮dek po niedzielnym handlu oraz ha艂as i auta parkowane na trawnikach.
Zdziwienie, 偶al, rozgoryczenie…

Obie strony maj膮 swoje racje, ale sprawa jest faktycznie wielow膮tkowa i skomplikowana, bo teren targowiska – na kt贸rym ma obowi膮zywa膰 zakaz niedzielnego handlu – jest poszatkowany. To znaczy dzia艂k臋 miejsk膮 przecinaj膮 dwa pasy prywatnych teren贸w, na kt贸rych niedzielny handel b臋dzie m贸g艂 dalej si臋 odbywa膰, a do tego tu偶 za p艂otem targowiska jest kolejny ogromny prywatny plac, na kt贸rym tak偶e w niedziel臋 rozstawi si臋 mn贸stwo w艂a艣cicieli przer贸偶nych towar贸w, kt贸rzy b臋d膮 je sprzedawa膰.

- To jak to jest? My mamy by膰 karani za to, 偶e p艂acimy wszystkie op艂aty, zobowi膮zania finansowe wobec Miejskiego Zarz膮du Budynk贸w Mieszkalnych, kt贸ry zarz膮dza targowiskiem, w umowach mamy wyra藕nie napisane, 偶e mo偶emy handlowa膰 w niedziel臋, a teraz nam si臋 to wszystko jedn膮 odg贸rn膮 decyzj膮 zabiera. A dwa metry dalej handel b臋dzie kwit艂 w najlepsze. Przecie偶 to jest bez sensu. Nie poddamy si臋, b臋dziemy protestowa膰 – zapowiadaj膮 kupcy z targowiska w dzielnicy Go艂on贸g.

Miasto proponuje im przenosiny na miejskie targowisko przy ulicy Poniatowskiego, ale jak podkre艣laj膮 tam jest za ma艂o miejsc, a do tego w 2023 roku planowana jest pono膰 gruntowna modernizacja targowiska, wi臋c handel ich zdaniem zn贸w tam ucierpi.

- Kupi艂am tutaj dwa kioski, da艂am du偶o pieni臋dzy. To by艂a inwestycja w przysz艂o艣膰. Handluj臋 tu od lat, zosta艂y mi dwa lata do emerytury. I co ja mam teraz zrobi膰? Wiadomo, 偶e kwiaty, znicze ludzie bardzo cz臋sto kupuj膮 w niedziele. Podpisywali艣my umowy, 偶e handlujemy ca艂y tydzie艅. Dlaczego ja, nie maj膮c 偶adnego pracownika, sama nie mog臋 sprzedawa膰 w niedziel臋? Jestem w艂a艣cicielem. Wnosimy op艂aty za ca艂y miesi膮c handlu, w艂膮cznie z niedzielami. To jest nie w porz膮dku. MZBM za chwil臋 nam powie, 偶e mo偶emy tylko handlowa膰 dwa dni w tygodniu – m贸wi Danuta Latos.

- W tygodniu za rozstawienie ma艂ego stoliczka p艂aci si臋 15 z艂, a w niedziel臋 od 60 z艂 w g贸r臋. To s膮 ogromne pieni膮dze, kt贸re w zupe艂no艣ci – przy 200 - 300 stanowiskach – powinny wystarczy膰 na zysk dla MZBM oraz pokrycie koszt贸w sprz膮tania. Postawili nas przed faktem dokonanym, wszystkiego si臋 dowiadywali艣my z medi贸w spo艂eczno艣ciowych. A do tego jest sezon urlopowy, to dodatkowe zamieszanie dla wszystkich – m贸wi Aneta Zwierzchowska, kt贸ra tak偶e handluje w Go艂onogu.

Okazuje si臋, 偶e w艂a艣ciciel prywatnych teren贸w, na kt贸rych w niedziel臋 kwitnie handel, nie ma nic przeciwko temu, by tak pozosta艂o nadal. To w jego r臋kach s膮 owe dwa kawa艂ki grunt贸w, przecinaj膮ce miejskie targowisko.

- To jest w艂asno艣膰 rodzinna. Handel jest handlem, to musi by膰 rentowne. W niedziel臋 te偶 powinno si臋 da膰 zarabia膰 ludziom, przecie偶 tak jest na targowisku przy ul. Poniatowskiego. To co? Tu ma by膰 nagle inaczej? - m贸wi Tadeusz Tomasik, w艂a艣ciciel grunt贸w na targowisku w Go艂onogu.

- W ci膮gu jednej niedzieli mam w moim sklepie spo偶ywczym takie obroty, 偶e trudno je osi膮gn膮膰 czasem przez dwa tygodnie. Niech wi臋c si臋 nikt nie dziwi, 偶e chcemy handlowa膰 w niedziel臋 tutaj, bo z tego si臋 utrzymujemy. Na Poniatowskiego jest stanowisko na stanowisku, jeden na drugim. I jeszcze my mamy si臋 tam przenosi膰? Ludzie lubi膮 ten targ, lubi膮 tu przychodzi膰 - m贸wi Gra偶yna Gie艂偶ecka, handluj膮ca od lat w swoim spo偶ywczym kiosku w Go艂onogu.

Bu艂garzy b臋d膮 musieli szuka膰 innego miejsca na handel?

Szczeg贸lnie martwi膮 si臋 zmianami handluj膮cy z Bu艂garii. To w艂a艣nie oni, czasem w liczbie nawet oko艂o 200, rozstawiali si臋 ze swoimi towarami i ubraniami co niedziel臋 w Go艂onogu. Klient贸w maj膮 mn贸stwo, bo oferta jest atrakcyjna cenowo. Przebieraj膮cych, kupuj膮cych mn贸stwo, wi臋c interes kwitnie.

- To jest niesprawiedliwe. P艂ac臋 za ma艂y kawa艂ek terenu pod handel 60 z艂 co niedziel臋, a jak chc臋 zaj膮膰 wi臋ksz膮 przestrze艅, to nawet 180 z艂. To realny zysk dla miasta, a ja dzi臋ki temu mog臋 utrzyma膰 swoj膮 rodzin臋. I teraz si臋 okazuje, 偶e my jeste艣my ci 藕li. Nikt z nami nie rozmawia艂, niczego nie proponowa艂 w zamian. Gdzie mamy si臋 podzia膰? Dla nas miejsca na targowisku przy ulicy Poniatowskiego nie b臋dzie. A to, 偶e jeste艣my Bu艂garami, to nie oznacza, 偶e mamy by膰 traktowani inaczej, gorzej. Jeste艣my normalnymi lud藕mi. Nikt z nami wcze艣niej nie rozmawia艂, niczego nam nie proponowa艂 w zamian – podkre艣la Asam Ismai艂ow z Bu艂garii, kt贸ry co niedziel臋 handluje w Go艂onogu.

- Przyje偶d偶aj膮 tu kupcy z Zawiercia, Kielc, Krakowa. W艂a艣nie po to, by oferowa膰 ciekawe, atrakcyjne cenowo towary. A ludzie lubi膮 u nas kupowa膰. I tak jest od lat. Komu to przeszkadza? Nie wiem. Je艣li b臋dzie trzeba, to b臋dziemy strajkowa膰. Poza tym tu ci膮gle si臋 zmieniali zarz膮dcy, kasowali nas na grube pieni膮dze, bez paragonu. Teraz jest dopiero inaczej – dodaje. Jak podkre艣la handluje te偶 m.in. w B臋dzinie, Krakowie i w innych miejscach, ale tam obecno艣膰 kupc贸w z Bu艂garii nikomu nie przeszkadza.

Kupcy podkre艣laj膮 tak偶e, 偶e MZBM zatrudnia do sprz膮tania tylko w niedziel臋 specjaln膮 firm臋, kt贸ra ca艂y ba艂agan szybko opanowuje. P艂ac膮 za handel, wi臋c na utrzymanie porz膮dku pieni臋dzy nie powinno ich zdaniem brakowa膰.

Cz臋艣膰 d膮browian tak偶e jest za tym, by niedzielny handel zosta艂. - Targ w niedziel臋 powinien by膰 i koniec. Nie wszyscy s膮 milionerami w Polsce, by kupowa膰 w butikach drogie rzeczy. Tu si臋 kupuje w dobrej cenie obuwie, odzie偶, to jest targ dla ludzi i ludzie tu z ch臋ci膮 przychodz膮. Ca艂e rodziny. Najpierw id膮 do ko艣cio艂a, a potem na zakupy. Ekipa sprz膮taj膮ca szybko wszystko sprz膮ta, a jak jest wiatr, to co艣 tam gdzie艣 poleci. To jest normalne – podkre艣la Jadwiga Kostecka, mieszkanka D膮browy G贸rniczej.

Czekaj膮 na spotkanie z prezydentem

Kupcy maj膮 nadziej臋, 偶e uda si臋 jednak znale藕膰 jaki艣 kompromis. Z艂o偶膮 pismo – protest w Urz臋dzie Miejskim. Oczekuj膮 tak偶e na spotkanie z prezydentem miasta Marcinem Bazylakiem. A do tego z艂o偶yli tak偶e pismo w 艢l膮skim Urz臋dzie Wojew贸dzkim, licz膮c na zrozumienie swoich argument贸w i racji, a w konsekwencji np. uniewa偶nienie uchwa艂y d膮browskich radnych przez organ nadzorczy.

- Miasto podj臋艂o uchwa艂臋 prawa miejscowego, w wyniku kt贸rego zmieniony zosta艂 regulamin targowisk. A co bardzo istotne, tylko na tym targowisku w ca艂ym mie艣cie nie b臋dzie mo偶na handlowa膰 w niedziele. Miasto zobligowane by艂o do tego, by przeprowadzi膰 konsultacje spo艂eczne albo konsultacje z organizacjami pozarz膮dowymi, przy czym w istotnych sprawach, jak m贸wi ustawa, powinny by膰 prowadzone konsultacje spo艂eczne. Wydaje mi si臋, 偶e w ramach takiej wra偶liwo艣ci spo艂ecznej wypada艂oby przynajmniej zawiadomi膰 kupc贸w, 偶e cokolwiek b臋dzie si臋 zmienia膰 - m贸wi Zbigniew Dworak, radca prawny reprezentuj膮cy cz臋艣膰 kupc贸w z targowiska w D膮browie G贸rniczej – Go艂onogu.

- Przecie偶 te osoby kupuj膮 towary, planuj膮 swoj膮 dzia艂alno艣膰. Dzi艣 jestem w D膮browie G贸rniczej, jutro w B臋dzinie, potem w Krakowie. Wydaje mi si臋, 偶e miasto pozornie prowadzi艂o konsultacje z organizacjami spo艂ecznymi, wobec tego 偶e polega艂y one na tym, 偶e umieszczona zosta艂a informacja na BIP-ie miasta oraz na wydziale organizacji pozarz膮dowych, 偶e takie co艣 jest planowane. Tymczasem tu potrzebne by艂o jakie艣 realne 藕r贸d艂o komunikacji, 偶eby trafi膰 do mieszka艅c贸w i do kupc贸w, by mogli si臋 w tym temacie wypowiedzie膰. Tym bardziej do spo艂eczno艣ci bu艂garskiej, kt贸ra nie pos艂uguje si臋 j臋zykiem polskim tak biegle, by m贸c zapozna膰 si臋 na BIP-ie z tymi informacjami – dodaje.

W imieniu cz臋艣ci kupc贸w Zbigniew Dworak poprosi艂 prezydenta miasta o spotkanie. - By wys艂ucha艂 zar贸wno kupc贸w d膮browskich, jak i przedstawicieli kupc贸w bu艂garskich. Po to, by rozwi膮za膰 jako艣 ten problem. Je偶eli jest k艂opot z tym, 偶e stanowiska wychodz膮 poza teren targowiska, to zawsze mo偶na je ogrodzi膰, je偶eli chodzi o sprz膮tanie, to miasto i tak powinno tu utrzymywa膰 czysto艣膰. Niezale偶nie od tego, czy jest targowisko czy nie, a przecie偶 kupcy p艂ac膮 za mo偶liwo艣膰 handlu pieni膮dze do MZBM. Codziennie dzwoni臋 do sekretariatu prezydenta z zapytaniem, czy znajdzie dla nas czas. Chcemy na spokojnie si臋 spotka膰, licz膮c na to, 偶e jednak da si臋 stworzy膰 takie warunki, by handel niedzielny by艂 tu mo偶liwy – podkre艣la Zbigniew Dworak.

Miasto b臋dzie si臋 trzyma膰 zapis贸w uchwa艂y

Tymczasem zgodnie z decyzj膮 d膮browskich radnych od 17 lipca targowisko w Go艂onogu ma by膰 czynne wy艂膮cznie od poniedzia艂ku do soboty. Tylko to na gruntach miejskich, bo na gruntach prywatnych handel dalej b臋dzie m贸g艂 si臋 odbywa膰.

– Zdecydowa艂o niezadowolenie okolicznych mieszka艅c贸w, kt贸rzy skar偶yli si臋 na blokowanie chodnik贸w przez stoiska handlowe, klient贸w parkuj膮cych na trawnikach i 艣mieci walaj膮ce si臋 po ca艂ym osiedlu – m贸wi艂 podczas czerwcowej sesji Marcin G贸rski, zast臋pca naczelnika Wydzia艂u Polityki Spo艂ecznej, Mieszkaniowej i Zdrowia w d膮browskim Urz臋dzie Miejskim.

W g艂osowaniu 22 radnych opowiedzia艂o si臋 za przeniesieniem niedzielnego handlu z Go艂onoga na targowisko przy ulicy Poniatowskiego, trzech wstrzyma艂o si臋 od g艂osu.

Jak informuje miasto na placu targowym przy ul. Poniatowskiego znajdzie si臋 natomiast dodatkowe miejsce nawet dla oko艂o 100 handluj膮cych, nie tylko dla 28.

- Nie wykluczamy spotkania z prezydentem, jednak na t臋 chwil臋 obowi膮zuje uchwa艂a przyj臋ta przez Rad臋 Miejsk膮 w trakcie czerwcowej sesji. Decyzja o zakazie wynika ze skarg mieszka艅c贸w i obserwacji s艂u偶b porz膮dkowych. Decyzj臋 poprzedzi艂y te偶 rozmowy i warsztaty z kupcami prowadz膮cymi w tym miejscu codzienn膮 dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮, kt贸re odbywa艂y si臋 jesieni膮 2020 roku. Niew膮tpliwie decyzja ta poprawi te偶 wizerunek ryneczku w Go艂onogu, kt贸ry mocno ucierpia艂 w wyniku niedzielnego handlu – t艂umaczy Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy Urz臋du Miejskiego w D膮browie G贸rniczej.
CYTAT
nasze miasto

Protest kupc贸w w D膮browie G贸rniczej. Zakaz niedzielnego handlu na targowisku w Go艂onogu. W 艣rod臋 spotkanie z prezydentem miasta

Kupcy protestuj膮 w D膮browie G贸rniczej. W 艣rod臋 13 lipca o godzinie 12 d膮browscy i bu艂garscy kupcy spotkaj膮 si臋 z prezydentem Marcinem Bazylakiem. Maj膮 nadziej臋, 偶e przekonaj膮 go do tego, by niedzielny handel na placu targowym w dzielnicy Go艂on贸g powr贸ci艂. Na razie – decyzj膮 d膮browskich radnych – od 17 lipca na terenie miejskim nie b臋dzie mo偶na nic kupi膰 ani sprzeda膰. Kupcy tak膮 decyzj膮 s膮 rozgoryczeni, zapowiadaj膮, 偶e nie wykluczaj膮 protest贸w.
To nie jest sprawiedliwe. Chc膮 pracowa膰, uczciwie zarabia膰

Ca艂a sytuacja budzi w艣r贸d mieszka艅c贸w D膮browy G贸rniczej oraz samych kupc贸w wiele kontrowersji. Kupuj膮cy podkre艣laj膮, 偶e w tym miejscu co niedziele mo偶na by艂o zrobi膰 zakupy (m.in. kupi膰 odzie偶, buty, bielizn臋) w przyst臋pnych cenach, wi臋c dlaczego ma si臋 to teraz zmieni膰. Zw艂aszcza, 偶e niedzielny handel zosta艂 zachowany na najwi臋kszym miejskim targowisku przy ul. Poniatowskiego. Kupcy – zw艂aszcza bu艂garscy, ale nie tylko – woleliby dalej pozosta膰 w Go艂onogu. Tutaj handluje im si臋 dobrze, maj膮 sta艂ych klient贸w. Propozycja przenosin na miejskie targowisko nie rozwi膮zuje ich zdaniem problemu, bo nie wszyscy si臋 tam zmieszcz膮, a warunki handlu b臋d膮 ograniczone. Nie ma si臋 te偶 co oszukiwa膰, 偶e i konkurencja jest tam wi臋ksza.

Dodatkowo teren targowiska w Go艂onogu – na kt贸rym ma obowi膮zywa膰 zakaz niedzielnego handlu – jest poszatkowany. To znaczy dzia艂k臋 miejsk膮 przecinaj膮 dwa pasy prywatnych teren贸w, na kt贸rych niedzielny handel b臋dzie m贸g艂 dalej si臋 odbywa膰, a do tego tu偶 za p艂otem targowiska jest kolejny ogromny prywatny plac, na kt贸rym tak偶e w niedziel臋 rozstawi si臋 mn贸stwo w艂a艣cicieli przer贸偶nych towar贸w, kt贸rzy b臋d膮 je sprzedawa膰.

- To jak to jest? My mamy by膰 karani za to, 偶e p艂acimy wszystkie op艂aty, zobowi膮zania finansowe wobec Miejskiego Zarz膮du Budynk贸w Mieszkalnych, kt贸ry zarz膮dza targowiskiem, w umowach mamy wyra藕nie napisane, 偶e mo偶emy handlowa膰 w niedziel臋, a teraz nam si臋 to wszystko jedn膮 odg贸rn膮 decyzj膮 zabiera. A dwa metry dalej handel b臋dzie kwit艂 w najlepsze. Przecie偶 to jest bez sensu. Nie poddamy si臋, b臋dziemy protestowa膰 – zapowiadaj膮 kupcy z targowiska w dzielnicy Go艂on贸g.

Miasto proponuje im np. przenosiny na miejskie targowisko przy ulicy Poniatowskiego, ale jak podkre艣laj膮 tam jest za ma艂o miejsc, a do tego w 2023 roku planowana jest pono膰 gruntowna modernizacja targowiska, wi臋c handel ich zdaniem zn贸w tam ucierpi.

- Podpisywali艣my umowy, 偶e handlujemy ca艂y tydzie艅. Dlaczego ja, nie maj膮c 偶adnego pracownika, sama nie mog臋 sprzedawa膰 w niedziel臋? Jestem w艂a艣cicielem. Wnosimy op艂aty za ca艂y miesi膮c handlu, w艂膮cznie z niedzielami. To jest nie w porz膮dku. MZBM za chwil臋 nam powie, 偶e mo偶emy tylko handlowa膰 dwa dni w tygodniu – m贸wi Danuta Latos.

Martwi膮 si臋 zw艂aszcza Bu艂garzy, bo to w艂a艣nie oni, czasem w liczbie nawet ponad 200, rozstawiali si臋 ze swoimi towarami i ubraniami co niedziel臋 w Go艂onogu. Klient贸w maj膮 mn贸stwo.

- To jest niesprawiedliwe. P艂ac臋 za ma艂y kawa艂ek terenu pod handel 60 z艂 co niedziel臋, a jak chc臋 zaj膮膰 wi臋ksz膮 przestrze艅, to nawet 180 z艂. To realny zysk dla miasta, a ja dzi臋ki temu mog臋 utrzyma膰 swoj膮 rodzin臋. Nikt z nami wcze艣niej nie rozmawia艂, niczego nam nie proponowa艂 w zamian – podkre艣la Asam Ismai艂ow z Bu艂garii, kt贸ry co niedziel臋 handluje w Go艂onogu.

Spotkanie z prezydentem szans膮. A je艣li nie, to mo偶e inne miejsce?

Kupcy maj膮 nadziej臋, 偶e uda si臋 jednak znale藕膰 jaki艣 kompromis. Licz膮 na konstruktywne rozmowy podczas spotkania z prezydentem D膮browy G贸rniczej. A do tego z艂o偶yli tak偶e pismo w 艢l膮skim Urz臋dzie Wojew贸dzkim, licz膮c na zrozumienie swoich argument贸w i racji, a w konsekwencji np. uniewa偶nienie uchwa艂y d膮browskich radnych przez organ nadzorczy.

- Z prezydentem miasta spotka si臋 reprezentacja kupc贸w. Mamy nadziej臋, 偶e nasze argumenty przekonaj膮 w艂adze miejskie do zmiany decyzji. Zawsze mo偶na bowiem znale藕膰 jaki艣 z艂oty 艣rodek, kt贸ry pozwoli艂by na osi膮gni臋cie kompromisu - m贸wi Zbigniew Dworak, radca prawny reprezentuj膮cy cz臋艣膰 kupc贸w z targowiska w D膮browie G贸rniczej – Go艂onogu.

Na dzi艣 sytuacja wygl膮da tak, 偶e w niedziel臋 17 lipca targowisko w Go艂onogu – przynajmniej w cz臋艣ci nale偶膮cej do miasta – ma by膰 zamkni臋te. By膰 mo偶e zmieni si臋 to po spotkaniu kupc贸w z prezydentem miasta.

- W pierwsz膮 zamkni臋t膮 niedziel臋, 17 lipca, ka偶dy wjazd na targowisko b臋dzie zagrodzony zgodnie z ustaleniami MZBM i Stra偶y Miejskiej – zapowiada Piotr J臋drusik, dyrektor Miejskiego Zarz膮du Budynk贸w Mieszkalnych w D膮browie G贸rniczej.
Zgodnie z decyzj膮 d膮browskich radnych od 17 lipca targowisko w Go艂onogu ma by膰 czynne wy艂膮cznie od poniedzia艂ku do soboty. Tylko to na gruntach miejskich, bo na gruntach prywatnych handel dalej b臋dzie m贸g艂 si臋 odbywa膰. W g艂osowaniu 22 radnych opowiedzia艂o si臋 za przeniesieniem niedzielnego handlu z Go艂onoga na targowisko przy ulicy Poniatowskiego, trzech wstrzyma艂o si臋 od g艂osu.

Jak informuje miasto na placu targowym przy ul. Poniatowskiego znajdzie si臋 natomiast dodatkowe miejsce nawet dla oko艂o 100 handluj膮cych, nie tylko dla 28.

Innym wyj艣ciem z tej trudnej sytuacji by膰 mo偶e b臋d膮 przenosiny kupc贸w kilkaset metr贸w dalej, na plac w rejonie al. Zag艂臋bia D膮browskiego, tu偶 za rondem, prowadz膮cym w ulic臋 Tysi膮clecia. To w艂a艣nie tam, na prywatny teren, m贸g艂by si臋 przenie艣膰 niedzielny handel, tak偶e z udzia艂em kupc贸w z Bu艂garii.

- Jestem gotowy przygotowa膰 tam odpowiednie warunki dla kupc贸w. Obecnie jest du偶e zainteresowanie takim rozwi膮zaniem. Oko艂o 80 kupc贸w z Bu艂garii ju偶 si臋 interesowa艂o przenosinami, byliby sk艂onni handlowa膰 w nowym miejscu. Zobaczymy, jak dalej b臋dzie wygl膮da艂a ca艂a sytuacja. Je艣li b臋dzie taka wola, zrobimy zaplecze sanitarne, inne udogodnienia, tak by i kupuj膮cy, i sprzedaj膮cy byli zadowoleni z warunk贸w, w jakich b臋dzie funkcjonowa艂 handel w nowym miejscu – m贸wi nam Jan Dziuba, w艂a艣ciel prywatnego terenu przy al. Zag艂臋bia D膮browskiego.

Ba艂agan, ha艂as, skargi mieszka艅c贸w. I wysokie koszty. To argumenty miasta

Miasto i MZBM wskazuj膮 tymczasem, 偶e powodem likwidacji niedzielnego handlu s膮 m.in. skargi tych d膮browian, kt贸rym nie odpowiada ha艂as, a przede wszystkim brud i ba艂agan, jaki co niedziel臋 pozostaje po handluj膮cych. Do tego dochodz膮 rozje偶d偶one trawniki i kwestie sanitarne, bo nie ma tam odpowiedniego zaplecza, kt贸re by艂oby wystarczaj膮ce dla ogromnej liczby klient贸w i sprzedaj膮cych.

A ile w takim razie kosztuje utrzymanie porz膮dku w tym miejscu. Okazuje si臋, 偶e bardzi du偶o. Us艂ugi utrzymania czysto艣ci na terenie targowiska przy ul. Tysi膮clecia 艣wiadczy Przedsi臋biorstwo Handlowo Us艂ugowe JOLBRO z D膮browy G贸rniczej. Firma zosta艂a wy艂oniona po przeprowadzeniu post臋powania przetargowego, zgodnie z ustaw膮 Prawo Zam贸wie艅 Publicznych.

- Przedmiotem zam贸wienia by艂a us艂uga utrzymania czysto艣ci na targowiskach przy ul. Tysi膮clecia i Ludowej w D膮browie G贸rniczej.
Umowa zawarta 7 lipca 2021 roku obowi膮zuje od 1 sierpnia 2021r. Do 31 lipca 2023 roku. Obejmuje m.in. sprz膮tanie teren贸w targowiska przy ul. Ludowej i ul. Tysi膮clecia od poniedzia艂ku do niedzieli wraz z us艂ug膮 inkaso. 艁膮czne wydatki w okresie trwania umowy nie mog膮 przekroczy膰 kwoty 1 mln 5 tys. 752,28 z艂 brutto – informuje Piotr J臋drusik.

Jak dowiedzieli艣my si臋 w MZBM-ie Koszt sprz膮tania targowiska w Go艂onogu w pierwszym kwartale 2022 roku to 102 tysi膮ce 355,55 z艂. Koszty sprz膮tania za czerwiec wynios艂y 17 tys. 488,05 z艂 netto. To pono膰 kwota stosunkowo niska, bo nie obejmuje us艂ugi koszenia zieleni, kt贸ra jest dodatkowo p艂atna. Koszty sprz膮tania za jedn膮 niedziel臋 czerwca wynios艂y 15 tys. 351,20 z艂 netto. Kwota miesi臋czna zale偶na jest od ilo艣ci niedziel w danym miesi膮cu.

- W pierwszym kwartale 2022 r. przych贸d z targowiska przy ul. Tysi膮clecia wyni贸s艂 100 tysi臋cy 531,13 z艂, przy kosztach si臋gaj膮cych 155 tys. 766,56 z艂 – podkre艣la dyrektor Miejskiego Zarz膮du Budynk贸w Mieszkalnych.

Sta艂e kioski handlowe obci膮偶ane zgodnie z powierzchni膮 zajmowanego gruntu. Op艂ata za dzier偶aw臋 1m kw. gruntu wynosi 8,70 plus podatek VAT. Przyk艂adowo przy za艂o偶eniu, 偶e kiosk pana X liczy 10 m kw. czynsz dzier偶awy opiewa na 87 z艂 plus podatek.

- Jednocze艣nie dzier偶awcy uiszczaj膮 op艂at臋 eksploatacyjn膮 za korzystanie z gruntu w wysoko艣ci zale偶nej od ilo艣ci posiadanych kiosk贸w. W przewa偶aj膮cej ilo艣ci op艂ata ta wynosi 73,17 z艂 plus podatek, w sytuacji posiadania dw贸ch kiosk贸w op艂ata ta jest pomniejszana na drugi kiosk o 50 proc., s膮 to jednak przypadki jednostkowe – t艂umaczy Piotr J臋drusik.

Wracaj膮c do przyk艂adu dzier偶awca do kwoty czynszu 87 z艂 musi doda膰 ww. op艂at臋 przy za艂o偶eniu, 偶e ma tylko jeden kiosk, czyli 73,17 z艂. Reasumuj膮c dzier偶awca X p艂aci miesi臋cznie 160,17 z艂 plus VAT. Dodatkowo ponosi op艂aty zwi膮zane z mediami, je偶eli kiosk jest w nie wyposa偶ony.

Jak informuje MZBM w przypadku handlu niedzielnego op艂ata jest zale偶na od wielko艣ci stanowiska; za miejsce handlowe od 0-9 m kw. w艂膮cznie 60z艂/dzie艅, od 9-18 m kw. w艂膮cznie 90 z艂/dzie艅, od 18-25 m kw. w艂膮cznie 150z艂/dzie艅, powy偶ej 25 m kw. 220 z艂/dzie艅. Dodatkowo handluj膮cy p艂ac膮 za miejsce parkingowe. To kwota 5 z艂 lub 50 z艂, je偶eli samoch贸d jest zaparkowany w miejscu nie wskazanym przez zarz膮dc臋 targu. Metra偶 stanowiska jest obliczany przez poborc贸w op艂at inkaso z firmy JOLBRO. W przypadkach spornych miejsce handlowe jest mierzone i na podstawie pomiaru wyliczana jest op艂ata.

no ciekawe te偶 jakie zmiany na Poniatowskiego w przysz艂ym roku
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.