Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: taxi
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
camillo
CYTAT(XtremeTaxi @ pon, 13 lip 2009 - 00:37) *
Witam.
Odpowiedź dla Pana Kamil_ :
Z całym szacunkiem ale niestety na te pytanie nie odpowiemy.
Jesteśmy dopiero w trakcie realizacji więc nie będziemy zdradzać przynajmniej narazie swoich planów do momentu dopóki nie będą wszystkie formalności załatwione by nie robić sztucznego i zbędnego zamieszania.
Prosimy więc o wyrozumiałość.
Z pozdrowieniami
Xtreme Taxi

Witam.Nie trudno się domyślić.Zapewne auto bedzie przystosowane do przewozu osob na wózku inwalidzkim.Straszna tajemnica.
XtremeTaxi
Witam
Odpowiedź do camillo :
Napewno cieplej i bliżej niż pomysł z karawanem... biggrin.gif
Ale to też nie jest to... smile2.gif
Pozdrawiamy
Rysiu_dg
Ja mam pytanie do obecnych tutaj taksówkarzy i obecnych przedstawicieli korporacji. Czy ceny są naliczane za przejechane kilometry czy w zależności od tego ile trwa kurs czasowo?
Kamil_
Przejechane kilometry.
vacu
CYTAT(Kamil_ @ wto, 11 sie 2009 - 11:44) *
Przejechane kilometry.

Ale coś mi się kojarzy, że jak stoimy np. na światłach to wtedy liczy wg. czasu.

[Edycja]
Sprawdziłem i faktycznie tak jest:
http://www.xtremetaxi.pl/dla_klienta.html
Bartek
Taki fajny news

CYTAT
Śląskie: Taksówki znane z Londynu będą wozić niepełnosprawnych
rik, PAP 2009-09-07, ostatnia aktualizacja 2009-09-07 15:39:28.0

Już wkrótce niepełnosprawnych po śląskich miastach będą woziły taksówki znane z ulic Londynu. Są przestronne i dobrze przystosowane do potrzeb inwalidów, mogą nimi wygodnie podróżować także osoby na wózkach.

Samochody zamierza sprowadzić jedna z działających w regionie korporacji taksówkowych. Takie właśnie auto zaprezentowano w Zabrzu podczas konferencji poświęconej promocji dobrych praktyk dotyczących udostępniania przestrzeni publicznej niepełnosprawnym.

Do końca roku na ich być 10

Taksówki jeżdżące po ulicach Londynu są rozpoznawalne na całym świecie i od lat uznawane za jeden z symboli tego miasta i całej Wielkiej Brytanii. Samochód - choć wewnątrz wygląda bardzo nowocześnie - z zewnątrz prezentuje typowo brytyjski, konserwatywny styl. Firma taksówkowa z Dąbrowy Górniczej ma na przełomie października i listopada sprowadzić sześć takich aut, do końca roku - 10, a później być może więcej.

Model TX4 ma wydzieloną kabinę kierowcy. Auto jest standardowo wyposażone w rozwiązania dla niepełnosprawnych, łącznie z miejscem do przypięcia wózka i wysuwaną rampą, dzięki której niepełnosprawny może po prostu wjechać do takiej taksówki.

- Jeszcze miesiąc temu nie śniłem nawet, że każdy wózkowicz na Śląsku będzie mógł po prostu o każdej porze zadzwonić po taksówkę i pojechać do pracy, do szkoły czy na randkę. I nagle stało się to możliwe" - podkreślił poruszający się na wózku śląski poseł Marek Plura z Platformy Obywatelskiej, który uczestniczył w zabrzańskiej konferencji i prezentacji taksówki.

rik, PAP

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...osprawnych.html

Ktoś wie która to korporacja? smile2.gif
marcin.p
Xtreme Taxi
Leszek
Jedną już widziałem kilka dni temu stojącą na Majakowskiego smile2.gif
mgmisiek
CYTAT(Leszek @ pon, 07 wrz 2009 - 22:39) *
Jedną już widziałem kilka dni temu stojącą na Majakowskiego smile2.gif

właśnie tak z niecały miesiąc temu mijałem taką na Piłsudzkiego i wydawało mi sie właśnie, że miała na masce napis Xtreme ale nie byłem pewny.
vodun
kolejne info o brytyjskich taksówkach -> LINK
Kamil_
Śmiech na sali te angielskie taksówki smile2.gif
vacu
CYTAT(Kamil_ @ wto, 08 wrz 2009 - 16:29) *

Czy ja wiem, wolę się taką przejechać niż Dacią laugh.gif
mgmisiek
CYTAT(Kamil_ @ wto, 08 wrz 2009 - 19:29) *

A co Ty widzisz w tym smiesznego. Mnie tam podoba się inicjatywa - przynajmniej nowe auta kupują a nie jeżdżą ledwo trzymającymi się kupy Daciami, Daewoo, Fiatami i innymi podobnymi trupami, które można spotkać w DG jako taksówki. Strach niektórymi jeździć.
Kamil_
CYTAT(vacu @ wto, 08 wrz 2009 - 18:37) *
Czy ja wiem, wolę się taką przejechać niż Dacią laugh.gif

Wolę czekać na taksówkę 10min. niż 1 godzine...
vacu
CYTAT(Kamil_ @ wto, 08 wrz 2009 - 17:02) *
Wolę czekać na taksówkę 10min. niż 1 godzine...

Ja tam nie wiem, mam auto to taryfami generalnie nie jeżdżę, oceniłem sam pojazd blink.gif

Ale jakbym miał już jechać to bym wolał takim angielskim cudem, gdzie nogi można wyciągnąć tongue.gif I bym nawet poczekał, bo jak już jadę taksówką to znaczy, że jestem w stanie wskazującym na spożycie lub lepiej a jak wiadomo szczęśliwi czasu nie liczą laugh.gif
sylwek858
CYTAT(Bartek @ pon, 07 wrz 2009 - 15:53) *
Taki fajny news
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...osprawnych.html

Ktoś wie która to korporacja? smile2.gif

Tia,ciekawe którego pazdziernika i którego roku laugh.gif pewnie bedzie tak jak z vitem stojacym na mercedesie pod plotem robiac za reklame
marcin.p
sylwek ale ta "angielka" już parę razy jeździla po DG. Tak samo jak vito. Więc uczciwie walcz z konkurencją!
sylwek858
CYTAT(marcin.p @ nie, 13 wrz 2009 - 18:26) *
sylwek ale ta "angielka" już parę razy jeździla po DG. Tak samo jak vito. Więc uczciwie walcz z konkurencją!

Ale tu nie chodzi o konkurencje bo to nie jest dla mnie konkurencja laugh.gif owszem jezdzi Angielska taksówka ale nie zostala zakupina tylko w ramach tesu wypożyczona z firmy z Warszawy tak jak bylo Vito czy tez z B klasa z mercedesa ,a jesli chodzi o Vito to jeden jezdzi a drugi stoi na mercedesie od kwietnia przy plocie.
titek
CYTAT(sylwek858 @ wto, 15 wrz 2009 - 10:12) *
Ale tu nie chodzi o konkurencje bo to nie jest dla mnie konkurencja laugh.gif owszem jezdzi Angielska taksówka ale nie zostala zakupina tylko w ramach tesu wypożyczona z firmy z Warszawy tak jak bylo Vito czy tez z B klasa z mercedesa ,a jesli chodzi o Vito to jeden jezdzi a drugi stoi na mercedesie od kwietnia przy plocie.

dodaj ża te auta to po dwóch latach to złomy do których strach wsiadać a niektórzy kierowcy to szkoda mówić na naukę jazdy wysłać
XtremeTaxi
Witamy serdecznie Pana Tomaszka z VIP Taxi jako użytkownik: titek
Jest nam niezmiernie miło z Panem się móc przywitać.
Tak na marginesie to nasze auta nie mają dwóch lat a niebawem zaczną być wymieniane mimo to na nowsze. Więc nadal Panie Tomku Pan napisze że to "złomy?"
Pewnie tak... wiadomo dlaczego...
Szkoda tylko że to Pan jeździł dostawczym autem po Klientów biggrin.gif
Co do kierowców o których Pan pisze to nas najbardziej zastanawia...
A wie Pan dlaczego? Bo to nie nasi kierowcy tylko Pan po śpiączku jeździł na McDonald's i auto poszło tylko do "naprawy"...
W dodatku pisać o firmie takie zdania a prosić się o zatrudnienie u nas....hmmm.
Mimo wszystko życzymy powodzenia.
P.S. proszę w końcu zacząć coś samemu robić a nie tylko narzekać i jechać po kimś, bo to wszyscy potrafią.
savalas
cytat: Witamy serdecznie....

jesteście mili do obrzygania biggrin.gif tongue.gif
camillo
Mam dwa pytanka do Xtreme.
1.Co to znaczy "po śpiączku"?
2.Na jakie nowe samochody je wymieniacie i kto je Wam wymieni?
sylwek858
CYTAT(camillo @ pon, 05 paź 2009 - 14:14) *
Mam dwa pytanka do Xtreme.
1.Co to znaczy "po śpiączku"?
2.Na jakie nowe samochody je wymieniacie i kto je Wam wymieni?

No co ty nie wiesz?????Mercedes!!!!!!!!!!!!!!!!Przeciez juz stoi od kwietnia przy płocie laugh.gif laugh.gif laugh.gif
XtremeTaxi
Do użytkownika : sylwek858
To od kiedy i ile będzie tam stał nie jest napewno w Pana interesie.
Jest tak a nie inaczej ale wcale nie mamy obowiązku się z tego tłumaczyć i tego nie będziemy robić.
Dziwnym trafem nie dziwią nas te złośliwości skoro zaczepiają nas prawie sami byli kierowcy...
Jest takie święte powiedzenie bo przeważnie tak jest : "Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada".
Nie warto sobie palić mostów za sobą bo życie płata różne figle... To zrozumieć może niestety tylko ten który już w życiu chociaż raz stracił wszystko...
Tym akcentem zakończymy a na resztę zaczepek nie będziemy już reagować.
Pozdrowienia
Kamil_
Byli kierowcy są chyba najbardziej w temacie, nie?
camillo
Jak widzisz kolego nie jestem w temacie.A zadanie prostych pytań,zostało potraktowane jako zaczepka.No cóż...Śmiechu warte laugh.gif
XtremeTaxi
No jednak mamy trochę inne zdanie na ten temat bo jeśli ktokolwiek miałby być w temacie to raczej obecni pracownicy a nie Ci którzy od dawna nie pracują więc po co mielibyśmy informować ich do nadal co robimy w firmie... Nawet jeśli chcą swoją ciekawość zaspokoić to znają chyba numery prywatne bo na forum nie musimy wszystkiego zdradzać no chyba ono nie jest od tego...
Bez urazy...
Jeszcze raz pozdrowienia
sylwek858
CYTAT(XtremeTaxi @ czw, 08 paź 2009 - 10:34) *
Do użytkownika : sylwek858
To od kiedy i ile będzie tam stał nie jest napewno w Pana interesie.
Jest tak a nie inaczej ale wcale nie mamy obowiązku się z tego tłumaczyć i tego nie będziemy robić.
Dziwnym trafem nie dziwią nas te złośliwości skoro zaczepiają nas prawie sami byli kierowcy...
Jest takie święte powiedzenie bo przeważnie tak jest : "Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada".
Nie warto sobie palić mostów za sobą bo życie płata różne figle... To zrozumieć może niestety tylko ten który już w życiu chociaż raz stracił wszystko...
Tym akcentem zakończymy a na resztę zaczepek nie będziemy już reagować.
Pozdrowienia

Dokładnie tak jak piszesz "Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada".!!!Wiec zastanów sie dlaczego tak jest!!!!!ze byli kierowcy was zaczepiaja!!!!ten dołek sama sobie wykopałas,jeśli byście byli wporządku dla pracowników nikt do was by nie miał pretensji rolleyes.gif ktoś was wyciągnoł z jednego dołka i podziękowanie było rewelacyjne,ze ręce opadaja laugh.gif Podaj mi chociaż jeden przykłd osoby która pracowała w firmie by złego słowa na was nie powiedziała,jestem 100% pewny ze nie ma takiej osoby, nawet wsród obecnych pracowników,wiec taka moja rada CZAS SIĘ ZMIENIĆ trzeba z pracownikami zyć,a wasze obietnice są nic nie wart,same kary i to pienieżne które nie są adekwatne do zarobków nagroda 10 piw w Royalu,ciekawa motywacja do pracy laugh.gif
camillo
CYTAT(sylwek858 @ sob, 10 paź 2009 - 13:41) *
Dokładnie tak jak piszesz "Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada".!!!Wiec zastanów sie dlaczego tak jest!!!!!ze byli kierowcy was zaczepiaja!!!!ten dołek sama sobie wykopałas,jeśli byście byli wporządku dla pracowników nikt do was by nie miał pretensji rolleyes.gif ktoś was wyciągnoł z jednego dołka i podziękowanie było rewelacyjne,ze ręce opadaja laugh.gif Podaj mi chociaż jeden przykłd osoby która pracowała w firmie by złego słowa na was nie powiedziała,jestem 100% pewny ze nie ma takiej osoby, nawet wsród obecnych pracowników,wiec taka moja rada CZAS SIĘ ZMIENIĆ trzeba z pracownikami zyć,a wasze obietnice są nic nie wart,same kary i to pienieżne które nie są adekwatne do zarobków nagroda 10 piw w Royalu,ciekawa motywacja do pracy laugh.gif

Tak to prawda ludzi trzeba szanować.Najlepsza ekipa jaka mogła być w tej firmie niestety rozsypała się.
XtremeTaxi
Tu się napewno nie zgodzę z użytkownikiem : sylwek858 jeśli chodzi o kary o których wspomina.. owszem takie są i będą...
Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Skoro ktoś rozwala np.auto to wypada chyba stratę pokryć...
Auto każdy dostał jednakowe i nowe a doprowadzono je do właśnie takiego stanu przez to że nie były wcześniej wyciągane ŻADNE konsekwencje!!! W tej chwili zasady są jasne! Każdemu może się zdarzyć jakiś wypadek choć go nie życzymy lecz właśnie szanujmy się wzajemnie...skoro auto jest rozwalone to chyba przesada wymagać byśmy na własny koszt robili za każdym razem auto które stoi i nie zarabia... myślimy że wnioski same się wyciągają.. jeśli coś się niszczy to pokrywa się straty.. w każdej firmie jest ta sama zasada a przeszkadza to tylko tym którzy nie chcą się rozliczać i wolą pozostawić pracę i szukać w tej chwili dziury w całym.
Każda firma ma zasady i niestety za brak ich przestrzegania istnieją kary. Jeżeli pracownik nie chce się przystosować to trudno...czas poprostu zmienić pracę gdyż napewno nie będziemy zmieniać regulaminu.
Natomiast jeśli chodzi o byłych pracowników to w 100% mylisz się. Do dnia dzisiejszego utrzymujemy ciepłe relacje z tymi którzy w sposób normalny rozstali się z nami i za to możemy im podziękować!!! Nawet jeden z byłych kierowców będzie do nas wracał to o czymś świadczy...
Co do wspomnianego Royala to w tej chwili obrażasz kolegów którzy dalej pracują ponieważ sami mieli dokonać wyboru co chcą dostać. Woleli to od karnetów więc spełniliśmy prośbę.
W tym miesiącu dostali np.bony w ramach podziękowania za wyjazd z nami na 7godzinną akcję promocyjną. Uważamy że obecni pracownicy są bardzo w porządku i będziemy ich bronić.
Napewno nie zgodzimy się z tym że "najlepsza ekipa jaka mogła być w tej firmie niestety rozsypała się". ( tak napiszą tylko byli pracownicy by wbić gwoździa na koniec)
Są pracownicy z których jesteśmy szczególnie dumni i cieszymy się że są z nami.
Prosimy pisz co chcesz i w jaki sposób chcesz sylwe858 ale jak możesz zarzucać cokolwiek nam skoro sam robiłeś cały czas na dwa "fronty"? Jeśli nie wiesz o czym mowa to na koniec napiszemy tylko pozdrawiamy Panie PREZESIE!!! biggrin.gif

vacu
CYTAT(XtremeTaxi @ nie, 11 paź 2009 - 20:17) *
jeśli coś się niszczy to pokrywa się straty.. w każdej firmie jest ta sama zasada a przeszkadza to tylko tym którzy nie chcą się rozliczać i wolą pozostawić pracę i szukać w tej chwili dziury w całym.

Ja się nie włączam w wojnę taksówkową, bo ani nie korzystam raczej z taxi ani nie pracowałem tam. Ale mała uwaga do powyższego: raczej w firmach jest tak, że koszty są pokrywane z ubezpieczenia (o ile auto nie jest b. stare) i ew. jeśli "dzwon" był z winy kierowcy to nie dostaje premii. Z tym, że mówię tu o "dzwonach" a nie np. o sytuacji kiedy dajmy na to kierowca wypali dziurę w tapicerce fajeczką wink.gif - wtedy to wiadomo, że kierowca płaci za naprawę.
XtremeTaxi
Do użytkownika : vacu
Do dnia dzisiejszego za straty które były wyrządzane na autach w razie wypadków pokrywali jedynie zwyżkę i doubezpieczenie auta czy tak dużo więc wymagamy?
vacu
CYTAT(XtremeTaxi @ pon, 12 paź 2009 - 10:52) *
Do użytkownika : vacu
Do dnia dzisiejszego za straty które były wyrządzane na autach w razie wypadków pokrywali jedynie zwyżkę i doubezpieczenie auta czy tak dużo więc wymagamy?

Nie ja się nie czepiam, każda firma może mieć przecież inne zasady, to nie moja sprawa a pracownik podpisując się akceptuje regulamin.

Chodziło mi tylko o to sformułowanie "...w każdej firmie..." - akurat w większości tych (nie taxi ale jeździ się sporo), które znam 'dzwony' pokrywane są z AC (firmy i tak nie mają chyba zniżek a zwyżki są bodajże po 3-cim 'dzwonie') a pracownik traci najwyżej jedną premię. Niestety takie jest ryzyko pracy za kółkiem, pracodawca zawsze wymaga pośpiechu to i nie może nadmiernie karać jak ktoś popełni błąd.

Co innego oczywiście głupota czy bezmyślność, jeśli ktoś walnie po godzinach albo usyfi tapicerkę to płaci za to 100%.
sylwek858
CYTAT(XtremeTaxi @ nie, 11 paź 2009 - 22:17) *
Tu się napewno nie zgodzę z użytkownikiem : sylwek858 jeśli chodzi o kary o których wspomina.. owszem takie są i będą...
Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Skoro ktoś rozwala np.auto to wypada chyba stratę pokryć...
Auto każdy dostał jednakowe i nowe a doprowadzono je do właśnie takiego stanu przez to że nie były wcześniej wyciągane ŻADNE konsekwencje!!! W tej chwili zasady są jasne! Każdemu może się zdarzyć jakiś wypadek choć go nie życzymy lecz właśnie szanujmy się wzajemnie...skoro auto jest rozwalone to chyba przesada wymagać byśmy na własny koszt robili za każdym razem auto które stoi i nie zarabia... myślimy że wnioski same się wyciągają.. jeśli coś się niszczy to pokrywa się straty.. w każdej firmie jest ta sama zasada a przeszkadza to tylko tym którzy nie chcą się rozliczać i wolą pozostawić pracę i szukać w tej chwili dziury w całym.
Każda firma ma zasady i niestety za brak ich przestrzegania istnieją kary. Jeżeli pracownik nie chce się przystosować to trudno...czas poprostu zmienić pracę gdyż napewno nie będziemy zmieniać regulaminu.
Natomiast jeśli chodzi o byłych pracowników to w 100% mylisz się. Do dnia dzisiejszego utrzymujemy ciepłe relacje z tymi którzy w sposób normalny rozstali się z nami i za to możemy im podziękować!!! Nawet jeden z byłych kierowców będzie do nas wracał to o czymś świadczy...
Co do wspomnianego Royala to w tej chwili obrażasz kolegów którzy dalej pracują ponieważ sami mieli dokonać wyboru co chcą dostać. Woleli to od karnetów więc spełniliśmy prośbę.
W tym miesiącu dostali np.bony w ramach podziękowania za wyjazd z nami na 7godzinną akcję promocyjną. Uważamy że obecni pracownicy są bardzo w porządku i będziemy ich bronić.
Napewno nie zgodzimy się z tym że "najlepsza ekipa jaka mogła być w tej firmie niestety rozsypała się". ( tak napiszą tylko byli pracownicy by wbić gwoździa na koniec)
Prosimy pisz co chcesz i w jaki sposób chcesz sylwe858 ale jak możesz zarzucać cokolwiek nam skoro sam robiłeś cały czas na dwa "fronty"? Jeśli nie wiesz o czym mowa to na koniec napiszemy tylko pozdrawiamy Panie PREZESIE!!! biggrin.gif

Oh dziekuje Pani prezes ze mi tak pochlebia laugh.gif
Mylisz kary z pokryciem kosztów naprawy,wiesz o co mi chodzi bardzo dobrze laugh.gif
i na koniec powiem ci TIA Pani Prezes laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif (mop)
sylwek858
CYTAT(XtremeTaxi @ nie, 11 paź 2009 - 22:17) *

Jak jestescie tacy super pracodawcy to czemu 4 dyspozytorki sie zwolnily????ze zachorowala dziewczyna a wy mowicie ze miala sobie znalesc zastepstwo tydzien wczesniej???bo pewnie wiedziala ze bedzie chora,czlowiek nie pełnosprytny sie tak zachowuje,nie mylic z niepełnosprawnymi!!!wyplaty na raty a co nie którzy jeszcze nie dostali od 10-tego wyplaty ani zlotówki i tu jest problem,moze teraz mi napiszesz ze ich wyzucilicie co!!!!!po prostu jestescie juz nie wyplacalni i dlatego ludzie odchodza i twoja falszywosc PANI SMIESZNA PREZES psełdo (MOP)I tu chcial bym uprzedzic ludzi ktorzy by chcieli isc do XTREME TAXI zeby sie zastanowili bardzo dobrze na tym czy siedziec w domu czy sie prosic wyplaty.
Master
Z DNIEM JUTRZEJSZYM TEMAT ZOSTANIE SKASOWANY
Maryhna
no nareszcie smile2.gif
sylwek858
CYTAT(Master @ czw, 22 paź 2009 - 12:48) *

ale czemu skasowany???to jest ostrzezenie dla ludzi ktorzy szukaja pracy, ze ci pracodawcy sa nie uczciwi a moze chcesz sie zamienic z kierowcami i tez czekac na wyplate nie wiadomo ile dry.gif mellow.gif
Bartek
CYTAT(sylwek858 @ czw, 22 paź 2009 - 20:48) *

ale czemu skasowany???to jest ostrzezenie dla ludzi ktorzy szukaja pracy, ze ci pracodawcy sa nie uczciwi a moze chcesz sie zamienic z kierowcami i tez czekac na wyplate nie wiadomo ile dry.gif mellow.gif

Bo sobie robicie prywatny folwark i zawartych informacji nikt z nas nie jest w stanie sobie zweryfikować. Zresztą naprawdę mało kogo tutaj obchodzi że jakiś kierowca nie dostał wypłaty lub pracodawca go wywalił za jakieś wykroczenie.

Master, brawo za decyzję!
gosc0000
Sylwek ... kwestia czasu a z MOPEM i FILIPKIEM to na kasie w realu sie bedziemy widziec jak na zakupy przyjedziemy he he he
kwintosz

Kasować nie ma co. Wystarczy zamknąć.
:)
Wykopany temat ale nie ma co zakładać nowego smile2.gif

CYTAT
DZ

Taksówkarz trafi bez GPS-u

Do egzaminów z topografii miasta dla taksówkarzy wracają Sosnowiec i Dąbrowa Górnicza. To decyzja radnych po sugestiach kierowców.

Kiedy grana przez Ewę Błaszczyk bohaterka ?Zmienników? Stanisława Barei chciała podjąć pracę w Warszawskim Przedsiębiorstwie Taksówkowym, jednym z wymagań było zdanie egzaminu ze znajomości miasta. Po 30 latach okazuje się, że ów sprawdzian wcale nie jest przeżytkiem. Ba, miasta wracają do niego, bo może być dzisiaj - w epoce wszechobecnej elektroniki i popularności nawigacji samochodowych - również sposobem na zdobycie rynku. Do egzaminów z topografii miasta wróciły niedawno Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza i Katowice.

- W miastach poniżej 100 tysięcy mieszkańców nie trzeba takich egzaminów przeprowadzać, z kolei w miastach, gdzie mieszkańców jest więcej niż 100 tysięcy, decyzja w tej sprawie należy do Rady Miejskiej - wyjaśnia Rafał Łysy, rzecznik sosnowieckiego Urzędu Miejskiego.

W Sosnowcu to taksówkarze z korporacji Taxi Polonia zwrócili się do radnych, by zajęli się tym tematem. W ostatni czwartek sierpnia radni zdecydowali, że taksówkarze będą zdawać takie egzaminy.

Jak mówi Aleksander Jackowski z Taxi Polonia, wielu kierowców, którzy decydowali się na pracę taksówkarza, swoją znajomość miasta opierało tylko na GPS-ie. - A tak pracować się nie da - podkreśla. - Egzamin z topografii miasta wcale nie jest przeżytkiem. Kiedy 20 lat temu zaczynałem pracę, zjeździłem całe miasto od A do Z, żeby je poznać. Taksówkarz musi dowieźć klienta możliwe najkrótszą drogą - dodaje.

Ale egzaminy mogą być też w Sosnowcu orężem walki o klienta. Taksówkarze mówią, że w mieście pojawiła się krakowska firma, która ich zdaniem niszczy rynek. - Nie spełnia żadnych wymagań. Ceny musiały pójść w dół, a my też przecież musimy zarobić na utrzymanie samochodu czy wymianę na nowy - podkreślają.

W Dąbrowie Górniczej klientów wozi dziś kilka korporacji taksówkowych, a nie brakuje również tych, którzy próbują sił w pojedynkę albo też jazda autem z napisem ?Taxi? jest dla nich szansą na dorobienie sobie do pensji. Konkurencja jest spora, ale w tym przypadku - podobnie jak w Sosnowcu - by stać się pełnoprawnym taksówkarzem, trzeba wziąć udział w szkoleniu, a potem zdać egzamin z topografii miasta, który trwa 30 minut. Przyszli taksówkarze muszą wiedzieć, jak przyporządkować ulice do dzielnic, znać instytucje i obiekty oraz najkrótszą drogę do wskazanego punktu. Kolejne punkty można uzyskać za odpowiedzi na pytania z zakresu prawa miejscowego.

Opłata za szkolenie wynosi 12 proc., a za egzamin 8 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w roku poprzedzającym przeprowadzenie egzaminu.

- Aktualnie uprawnienia do przewozu taksówką ma w Dąbrowie Górniczej 137 osób - informuje Aneta Pobiega z Wydziału Komunikacji i Drogownictwa Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. - Począwszy od 1 stycznia 2014 r. do dziś 12 osób przedstawiło stosowne zaświadczenia o ukończeniu kursu i zadeklarowało chęć przystąpienia do egzaminu. Cztery osoby zaliczyły egzamin pozytywnie, jedna zrezygnowała, dwie natomiast oczekują na jego przeprowadzenie - dodaje.
marcin.p
I bardzo dobrze! Złotówa ma znać miasto a nie wg GPSa jeździć. Rozumiem jak ma jechać do innego miasta ale swoje ma znać perfekcyjnie.
Sam miałem kiedyś "przyjemność" skorzystać z takiej gps-taxi. Taksa zamówiona kilka godzin wcześniej na konkretną godzinę, 15 minut po czasie wciąż złotówy nie było wiec dzwonię a koleś mi mówi, że go nawigacja pokierowała na drugi koniec miasta i będzie za 15 minut. Noż... Zamiałem na godzinę X a nie X:30! Tym razem nie zarobił - pojechałem inną...
vacu
CYTAT(marcin.p @ wto, 06 wrz 2016 - 11:14) *
I bardzo dobrze! Złotówa ma znać miasto a nie wg GPSa jeździć. Rozumiem jak ma jechać do innego miasta ale swoje ma znać perfekcyjnie.
Sam miałem kiedyś "przyjemność" skorzystać z takiej gps-taxi. Taksa zamówiona kilka godzin wcześniej na konkretną godzinę, 15 minut po czasie wciąż złotówy nie było wiec dzwonię a koleś mi mówi, że go nawigacja pokierowała na drugi koniec miasta i będzie za 15 minut. Noż... Zamiałem na godzinę X a nie X:30! Tym razem nie zarobił - pojechałem inną...

A ja tam wolę z GPS. Po Zagłębiu taryfą nie jeżdżę ale sporo służbowo po innych miastach i zauważyłem, że jak jadą z GPS to jadą tak jak ich prowadzi czyli jeśli nie najkrótszą to prawie najkrótszą, ale przynajmniej nie kombinują (bo pewnie nie znają okolicy tongue.gif). A jak jedzie taki co zna miasto to zawsze zrobi mniejszy lub większy łuk korzystając z tego, że ja nie znam. Ja sobie zawsze włączam GPS i zapisuję trasę no ale w trakcie jazdy jak nie znam miasta to trudno się kłócić, potem w hotelu włączam Google i pokazuje mi, że moglibyśmy jechać 2km zamiast 5, rozumiem jakby były korki ale o 24 nigdzie nie ma korków... Jeździłem taryfami z pakolami w Dubaju, kompletnie nie znając języka w Sao Paulo, w Toki czy Chicago, dosłownie nigdzie mnie nie oszukano ani nawet nie naciągnięto trasy, a w PL nagminnie złotówy naginają, zwykle niewiele ale zdarzyło mi się zapłacić 70 zł za kilka km w Katowicach (niestety kierowca miał aparycję pseudokibica GKS a wysadzał mnie w środku nocy na dość ciemnym zadupiu gdzie miałem zaparkowane swoje auto więc średnio miałem ochotę się wykłócać ale naciągnął mnie 40-50 zł bo często jeżdżę tą trasą i zwykle płacę 20-30, niestety zapomniałem zamówić z korporacji i wziąłem ze słupka bo nie chciało mi się czekać - to taka porada - nigdy ze słupka! a jeśli już nie ma wyjścia to cenę ustalamy przed ruszeniem, to jedyna szansa na przepłacenie tylko trochę).
Yupi
taki swiatowy a tekst typowo dreso-osiedlowy.

kamillll
CYTAT(vacu @ wto, 06 wrz 2016 - 21:44) *
w PL nagminnie złotówy naginają, zwykle niewiele ale zdarzyło mi się zapłacić 70 zł za kilka km w Katowicach (niestety kierowca miał aparycję pseudokibica GKS a wysadzał mnie w środku nocy na dość ciemnym zadupiu gdzie miałem zaparkowane swoje auto więc średnio miałem ochotę się wykłócać ale naciągnął mnie 40-50 zł bo często jeżdżę tą trasą i zwykle płacę 20-30, niestety zapomniałem zamówić z korporacji i wziąłem ze słupka bo nie chciało mi się czekać - to taka porada - nigdy ze słupka! a jeśli już nie ma wyjścia to cenę ustalamy przed ruszeniem, to jedyna szansa na przepłacenie tylko trochę).

dlatego zajebosta alternatywa to UBER. ja taksiarzom juz nie dam ani grosza...chyba ze zmienia podejscie...
vacu
CYTAT(Yupi @ śro, 07 wrz 2016 - 07:58) *
taki swiatowy a tekst typowo dreso-osiedlowy.

Co w nim "dreso-osiedlowego"? A nawet jeśli to co ma jedno z drugim wspólngo? Od kilku lat podróżuję sporo po świecie ze względu na pracę i bynajmniej nie płacą mi za umiejętność wysławiania się tylko za wiedzę inżynierską.

Żeby nie było, że całkiem OT - przypomniał mi się ostatni "złotówa" z Katowic. Zamówiliśmy dwie taryfy, jedna dla kolegi X do Pyrzowic (bardzo się spieszył na samolot), druga dla mnie i kolegi Y na krótki kurs po Katowicach za 15 zł. Pierwsza przyjechała taryfa dla nas ale poprosiliśmy aby facet może zabrał X bo on bardzo się spieszy a my możemy poczekać na drugą. Facet skontaktował się z "bazą" no i mu nie pozwolili tongue.gif Co się potem gość w czasie kursu nabluzgał i nawyzywał rzucając kur***mi i ch***mi przy nas, że układy, że jemu wciskają byle jakie kursy a Maliniak, były ubek dostaje najlepsze (to on miał zabrać X na lotnisko ale był spóźniony) itp. itd. Poziom mułu po prostu, rozumiem, że chłop się zirytował ale wioząc klientów powinien się powstrzymać.

@kamil - zainstalowałem tego ubera jakiś czas temu ale niestety 95% przejazdów moich jest na firmę i muszę mieć paragon lub fakturę aby się rozliczyć. Z tego co mi mówili znajomi w uberze się tak nie da, wiesz coś może czy da się wystawić jakąś fakturę?

Heh, faktury u "złotów" to kolejny ciekawy temat, kasy niby mają ale nigdy nie działają, zawsze akurat papier się skończył albo coś, zamiast dać paragon to po długich namowach upartego klienta zwykle wyciągają jakiś zmięty bloczek i wypisują jakieś byle co bez podpisu i pieczątki... Można by zgłosić do US pewnie ale kto tam ma na to czas.
kamillll
CYTAT(vacu @ czw, 08 wrz 2016 - 23:32) *
@kamil - zainstalowałem tego ubera jakiś czas temu ale niestety 95% przejazdów moich jest na firmę i muszę mieć paragon lub fakturę aby się rozliczyć. Z tego co mi mówili znajomi w uberze się tak nie da, wiesz coś może czy da się wystawić jakąś fakturę?

nie interesowalem sie ta kwestia bo nie potrzebuje...ale skoro kazdy ma swoje konto, appka jest spersonalizowana to moze sa w stanie wystawic fv? trzeba chyba zadzwonic i dopytac...
Leszek
Powinno się dać, skoro ponoć Uber wymaga od kierowców założenia działalności. Ewentualnie może być problem, jeżeli nie są vatowcami - wtedy wystawią rachunek, a nie fakturę.
vacu
Dzięki PAnowie, chyba zwyczajnie przejadę się kiedyś prywatnie i zapytam smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.