:)
Sun, 26 Nov 2006 - 21:49
to teraz ciekawe kto zostanie vice. Myslicie ze pan Zagula wchodzi w gre?
Bartek
QUOTE(jacu007 @ Nov 26 2006, 09:46 PM)

Miasto będzuie się rozwijać bez wzaględu na to kto będzie prezydentem. CZego najlepszym przykładem są rządy Kaczyńskich w Polsce.
Oj bardzo fatalny przyklad. Wez pod uwage ze to nie kraj sie rozwija tak naprawde a trzy wojewodztwa i miasto tj. Malopolskie, Slaskie i Dolnoslaskie, a takze miasto Łodz. Dzieki tylko i wylacznie prezydentom miast ktore sa w tych woj. Zobacz sobie na regiony sciany wschodniej czy na miasta nad morzem takie jak Szczecin, Gdansk itd. prcoent inwestycji jest taki jak poparcie Wierzyjskiego na prezydenta stolicy

To taki maly OT ;-) Sorry
Bathurst
QUOTE(Bartek @ Nov 26 2006, 09:40 PM)

, ale chyba bedzie lepiej za jego prezydentury niz za prezydentury Talkowskiego, nie sadzisz?
Trudno tak oceniać na początku prezydentury czy będzie lepsza czy gorsza. Zobaczymy.
Natomiast uważam że nalezy odróżnić czas kamanii od normalnego czasu. Nie ma się co podniecać że P. Podraza bywał na forum. Teraz gdy jest przy władzy, dowiemy się czy forum jest dla niego tylko narzędziem czy faktycznie wsłuchuje się w głos mieszkańców. Poprzedni prezydent nas nie rozpieszczał swoimi komentarzami, może teraz Pan Podraza jako PREZYDENT a nie jako (podkreślam) KANDYDAT NA PREZYDENTA zachowa się inaczej.
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 21:54
No i mamy 10 tysięcy postów - podwójne święto dzisiaj
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 21:54
Gratulacje dla Pana Podrazy
jacu007
Sun, 26 Nov 2006 - 21:55
Ludzie czy wy macie taką krótka pamięć czy mi sie tylko tak wydaje. Przecież byli gorsi prezydenci od Talkowskiego. On naprawde dużo zrobił, a że był troche naiwny to już inna historia
Bartek
Sun, 26 Nov 2006 - 21:57
QUOTE(Bathurst @ Nov 26 2006, 09:49 PM)

Trudno tak oceniać na początku prezydentury czy będzie lepsza czy gorsza. Zobaczymy.
Wlasnie ze jest to pewne bo gorzej rzadzic od Talkowskiego raczej sie nie dalo

Szczegolnie ze mieszkancy mu to dai oddczuc 2tyg temu...
QUOTE(Bathurst @ Nov 26 2006, 09:49 PM)

Natomiast uważam że nalezy odróżnić czas kamanii od normalnego czasu. Nie ma się co podniecać że P. Podraza bywał na forum. Teraz gdy jest przy władzy, dowiemy się czy forum jest dla niego tylko narzędziem czy faktycznie wsłuchuje się w głos mieszkańców. Poprzedni prezydent nas nie rozpieszczał swoimi komentarzami, może teraz Pan Podraza jako PREZYDENT a nie jako (podkreślam) KANDYDAT NA PREZYDENTA zachowa się inaczej.
Zgodze sie ze nalezy odroznic kampanie od prezydentury i ja osobiscie bardzo licze ze pan Podraza bedzie tutaj na forum nas odwiedzal i odp. na nasze pytania bo jak inaczej mozna tak bezposrednio i latwo dotrzec do prezydenta? Tak jak mowilem ocenie za 4 lata, ale wydaje mi sie ze bedzie ok. Oczywiscie na bank beda jakies zle decyzje jak to w zyciu
vacu
Sun, 26 Nov 2006 - 22:00
QUOTE(jacu007 @ Nov 26 2006, 09:55 PM)

Ludzie czy wy macie taką krótka pamięć czy mi sie tylko tak wydaje. Przecież byli gorsi prezydenci od Talkowskiego. On naprawde dużo zrobił, a że był troche naiwny to już inna historia
Im większe nadzieje pokłada się w czyjejś prezydenturze tym większe jest rozczarowanie jesli się na kimś zawiedziesz

To teraz wyobraźmy sobie co będzie jak nowy prezydent nas zawiedzie

(tfu, tfu...)
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 22:04

No jakoś nie mogę sobie wyobrazić kogoś gorszego od Talkowskiego. Napisz, o kogo ci chodzi dokładnie. Do tego nie ma, co porównywać, bo poprzedni prezydenci nie byli wybierani w wyborach bezpośrednich.
szarisz
Sun, 26 Nov 2006 - 22:06
Złe rządy Talkowskiego nałożyły się na szczególnie ważny okres pobierania funduszy unijnych. Te 2 i pół roku były dla DG podwójnie stracone.
Pifffko juz piję...
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 22:06

Z całym szacunkiem jacu007 ale jakos cieżko mi odszukać w pamięci dobre rzeczy które zrobił Talkowski
jacu007
Sun, 26 Nov 2006 - 22:08
No nie byli wybierani ale władze mieli taką samą, nie chciałem pisać nazwisk no ale jak musze to napisze tylkop jedno, chodziło mi min o Dula. A o jedno Talkowskiego nie możemy oskarżać o przywłaszczenie mienia i ze sobie dorobił na mieście. A takie problemy były z poprzenim prezydentem. Talek Dla kultury zrobił tyle co nikt, a płac kultury , a muzeum a biblioteka a festiwal a remont i ocieplenie wszystkich szkó? "TO wszystko nazywa sie nic", pewnie mogło byc taniej i lepiej ale odmawiacie mu intencji?
Mick
Sun, 26 Nov 2006 - 22:09
QUOTE(szarisz @ Nov 26 2006, 10:06 PM)

Złe rządy Talkowskiego nałożyły się na szczególnie ważny okres pobierania funduszy unijnych. Te 2 i pół roku były dla DG podwójnie stracone.
I jak p. Podraza nie weźmie się szybko do roboty, to może się okazać, że i z kolejnych nic wielkiego nie będzie
Hator
Sun, 26 Nov 2006 - 22:11
wiadomosc z komisji wyborczej (nie wiem jaki nr

) - ale podstawowka, ktora znajduje sie przy zajezdni (na ul Pilsudskiego) - obok 2 bialy 8 pietrowych (chyba

) blokow
Podraza u nich wygral
5 glosami w stosunku do Meresa

w innych komisjach "na oko" wygrywa Podraza wobec Meresa ale nie powiem jak to wyglada liczbowo - takze nie podniecajmy sie bo mozna wygrac w 10 komiejsach kilkoma glosami a w tych 2 przegrywac po 200 glosow na komisje...
pozdro
Mick
Sun, 26 Nov 2006 - 22:12
QUOTE(jacu007 @ Nov 26 2006, 10:08 PM)

No nie byli wybierani ale władze mieli taką samą, nie chciałem pisać nazwisk no ale jak musze to napisze tylkop jedno, chodziło mi min o Dula. A o jedno Talkowskiego nie możemy oskarżać o przywłaszczenie mienia i ze sobie dorobił na mieście. A takie problemy były z poprzenim prezydentem.
Jacu mylisz się - siła prezydenta pochodzącego z wyborów bezpośrednich jest dużo większa niż prezydenta wybieranego przez radę.
Obecnie PM ma pozycję silniejszą nawet niż RM.
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 22:14
W przyrodzie równowaga musi być tak samo rzecz sie ma w polityce Podraza bedzie tą równowagą dla rady miasta no chyba ze PO dogada sie z SLD co jest całkiem mozliwe po słowach pani Walz ze dziekuje Borwskiemu itp itd
Sun, 26 Nov 2006 - 22:17
oficjalnie
Wyniki zliczone na podstawie 25/67 protokołów.
Meres - 4541 48,16%
Podraza - 4888 51,84%
z PKW -
http://wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiWbp...?id=246501&
Mick
Sun, 26 Nov 2006 - 22:18
QUOTE(:) @ Nov 26 2006, 10:17 PM)

oficjalnie
Wyniki zliczone na podstawie 25/67 protokołów.
Meres - 4541 48,16%
Podraza - 4888 51,84%
z PKW -
http://wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiWbp...?id=246501&To różnica prawie żadna.
ronin
Sun, 26 Nov 2006 - 22:19
54% do 46% juz potwierdzone...
Master
Sun, 26 Nov 2006 - 22:23
pobity rekord uzytkowników on-line.
i to w jakim stylu
z 37 na 63
Forum Nam strasznie urosło w siłe w porównaniu na 3 miesiace wstecz, nikt chyba nie przypuszczał ze tak będzie
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 22:24
QUOTE(jacu007 @ Nov 26 2006, 10:08 PM)

No nie byli wybierani ale władze mieli taką samą, nie chciałem pisać nazwisk no ale jak musze to napisze tylkop jedno, chodziło mi min o Dula. A o jedno Talkowskiego nie możemy oskarżać o przywłaszczenie mienia i ze sobie dorobił na mieście. A takie problemy były z poprzenim prezydentem. Talek Dla kultury zrobił tyle co nikt, a płac kultury , a muzeum a biblioteka a festiwal a remont i ocieplenie wszystkich szkó? "TO wszystko nazywa sie nic", pewnie mogło byc taniej i lepiej ale odmawiacie mu intencji?
No tak tylko jeśli Dul był taki zły to czemu Talkowski przeciągnął go do swojej ekipy???
A co Lipczyka to wszyscy tylko gadają, a jak przychodzi do posługiwanie się faktami to nawet PiSiorowy wymiar sprawiedliwości nie jest w stanie mu nic udowodnić.
A co do inwestycji to bez jaj. Te inwestycje w kulture to jakieś 15 mln zł. Tyle inwestuje miasto wielkości DG co kwartał a nie co 4 lata.
A co do szkół to jest projekt Lipczyka+pieniądze z kredytu.
Dami7
QUOTE(georgeb @ Nov 26 2006, 10:14 PM)

W przyrodzie równowaga musi być tak samo rzecz sie ma w polityce Podraza bedzie tą równowagą dla rady miasta no chyba ze PO dogada sie z SLD co jest całkiem mozliwe po słowach pani Walz ze dziekuje Borwskiemu itp itd
Nie wyciągaj zbyt daleko idących wniosków, w PO nie obowiązuje zasada centralizmu demokratycznego. Na szczeblu miast, gmin i powiatów ważniejsze są układy i powiązania rodzinno-towarzysko-kolesiowskie niż wytyczne władz partii i ugrupowań. Poczekamy, zobaczymy.
robinson77
A NIE MÓWIŁEM !!!!!!!!!!!!!!
Poczekamy , zobaczymy!!!!!!!!!!!
pozdro
Hator
PKW - 80% komisji
Podraza - 52,4%
Meres - 47,6%
jakos tak
Sun, 26 Nov 2006 - 22:25
wlasnie jest konferencja PKW na tvn24. Podawali zaraz na poczatku DG ale nie uslyszalem danych i z kiedy pochodza
Bartek84
Sun, 26 Nov 2006 - 22:26
Jest dobrze :) Kurcze, nie zasnę, poczekam do 100% komisji :)
Bartek
Sun, 26 Nov 2006 - 22:33
O ktorej maja byc podane kolejne wyniki?
bzenek
Sun, 26 Nov 2006 - 22:40
QUOTE(Bartek @ Nov 26 2006, 11:57 PM)

Zgodze sie ze nalezy odroznic kampanie od prezydentury i ja osobiscie bardzo licze ze pan Podraza bedzie tutaj na forum nas odwiedzal i odp. na nasze pytania bo jak inaczej mozna tak bezposrednio i latwo dotrzec do prezydenta?
A ja mam nadzieję, że nowy prezydent zajmie się pracą za którą ma płacone, a do kontaktów na forum wydeleguje swojego rzecznika prasowego. Robienie wszystkiego osobiście było jedną z głównych przyczyn tragedii prezydenta Talkowskiego.
Bardziej oczekiwałbym aktywnego udziału radnych na stronach forum. W końcu to oni reprezentują mieszkańców wobec władz miasta. A prezydent nich się weźmie do konkretnej roboty !
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 26 2006, 11:05 PM)

No i co z IV RP. Ciekawe co nam powie Kaziu i Kaczka.
"Premier Jarosław Kaczyński - chwilę po ogłoszeniu sondażowych wyników II tury wyborów na prezydenta Warszawy, które dają zwycięstwo Hannie Gronkiewicz-Waltz (PO) - powiedział: wraca stare i temu musimy się przeciwstawić."
Czyli Kaczory dalej jadą ze zdartej płyty
kwintosz
Sun, 26 Nov 2006 - 22:47
QUOTE(bzenek @ Nov 26 2006, 10:40 PM)

A ja mam nadzieję, że nowy prezydent zajmie się pracą za którą ma płacone, a do kontaktów na forum wydeleguje swojego rzecznika prasowego. Robienie wszystkiego osobiście było jedną z głównych przyczyn tragedii prezydenta Talkowskiego.
Bardziej oczekiwałbym aktywnego udziału radnych na stronach forum. W końcu to oni reprezentują mieszkańców wobec władz miasta. A prezydent nich się weźmie do konkretnej roboty !
Co do pierwszej cześci. Całkowicie się nie zgodzę z tym że Talkowski sam robił wszystko. Jedynie co sam robił, to bywał na jakich dennych, pod publiczke robionych przecięć wstążeczek i spotykał się z mieszkańcami zielonych dzielnic na temat dożynek aa zapomniałbym.. jeszcze pojawiał się jak mu dawali nagrody za szerzenie kultury.
Co innego pan prezydent robił sam??
Co do tej drugiej propozycji to faktycznie jest to co także powinniśmy oczekiwać od tych ludzi. Ale także licze na udział prezydenta miasta w życiu forum, chodźby od czasu do czasu. Myślę że godzinka tygodniowo to nie jest zbyt wiele.
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 22:47
Gazeta Wyborcza napisała:
Wygrali kandydaci niezależni
pj 2006-11-26, ostatnia aktualizacja 2006-11-26 22:23
Wybory prezydenckie za nami. W największych miastach zwyciężyli kandydaci niezależni
W większości miast regionu śląskiego drugą turę wyborów prezydenckich wygrali kandydaci niezależni - wynika z nieoficjalnych informacji "Gazety". Zabrzem będzie rządzić Małgorzata Mańka-Szulik, która zdobyła 15 016 głosów. Minimalnie przegrał z nią kandydat PO Rafał Marek. Głosowały na niego 14 824 osoby. Mysłowicami nadal będzie rządził Grzegorz Osyra, a Jaworznem - Paweł Silbert. Również w Tychach zwyciężył kandydat niezależny. Andrzej Dziuba, dotychczasowy prezydent, zdobył 51,89 proc. głosów. Jedynym posłem, któremu powiodła się batalia prezydencka, pozostał Zbigniew Podraza (SLD). Będzie on prezydentem Dąbrowy Górniczej. Nowym burmistrzem Tarnowskich Gór zostanie Arkadiusz Czech, dotychczasowy przewodniczący rady miasta. Jednym z najmłodszych prezydentów w Polsce będzie z pewnością Mieczysław Kieca, który wygrał w Wodzisławiu. Ma 27 lat, sześć lat temu przejął po dziadkach zakład fotograficzny. Ostatnio kierował Krajowym Cechem Fotografów.
W Zawierciu zwyciężył Mirosław Mazur z PO, a w Żorach dotychczasowy prezydent Waldemar Socha. Nowym prezydentem Raciborza będzie z kolei Mirosław Lenk, do tej pory skarbnik w starostwie powiatowym.
Sun, 26 Nov 2006 - 22:49
QUOTE(bzenek @ Nov 26 2006, 10:40 PM)

No i co z IV RP. Ciekawe co nam powie Kaziu i Kaczka.
"Premier Jarosław Kaczyński - chwilę po ogłoszeniu sondażowych wyników II tury wyborów na prezydenta Warszawy, które dają zwycięstwo Hannie Gronkiewicz-Waltz (PO) - powiedział: wraca stare i temu musimy się przeciwstawić."

albo "zadanie nie zostalo wykonane"
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 22:51
QUOTE(:) @ Nov 26 2006, 10:49 PM)

albo "zadanie nie zostalo wykonane"
PiS: "w stolicy mamy remis ze wskazaniem"
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 22:52
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 26 2006, 10:51 PM)

hehehehehe remis ze wskazaniem dobre dobre nie słyszałem tego
kwintosz
Sun, 26 Nov 2006 - 22:55
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 26 2006, 10:51 PM)

To coś w stylu: moja połowa jest większa.
Demagogia.
Bartek84
Sun, 26 Nov 2006 - 22:56
Najlepiej niech się obrazi na Polskę i spada ...
ostrzezenie
Rokko31
Sun, 26 Nov 2006 - 22:58
Podraza to swój chłop a Meres praktycznie nie bywał w Dąbrowie także myśle że lepiej bedzie jak wygra Podraza... A PiS jak to PiS musi coś mówic Oni zawsze bedą twierdzic że jak ktoś na nich pluje to deszcz pada..
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 23:04
No cóż Pan Meres miał wygraną w kieszeni. Ale zamiast prowadzić kampanie PO bawiła się w "cudawianki" i takie są efekty.
bzenek
Sun, 26 Nov 2006 - 23:05
QUOTE(kwintosz @ Nov 27 2006, 12:47 AM)

Co do pierwszej cześci. Całkowicie się nie zgodzę z tym że Talkowski sam robił wszystko. Jedynie co sam robił, to bywał na jakich dennych, pod publiczke robionych przecięć wstążeczek i spotykał się z mieszkańcami zielonych dzielnic na temat dożynek aa zapomniałbym.. jeszcze pojawiał się jak mu dawali nagrody za szerzenie kultury.
Co innego pan prezydent robił sam??
Moja wspólnota mieszkaniowa od kilku lat toczy wojnę o zgodę na wycięcie drzew wrastajacych w nasz blok. Z punktu widzenia miasta to pierdoła. Ale właśnie prezydent Talkowski osobiście przyjechał obejrzeć te drzewa i dwie godziny czasu opłacanego ciężkimi pieniędzmi z moich podatków poszły na pierdoły. Podejrzewam, że ogromna część kończącej się kadencji tak została zmarnowana, a co się działo wtedy w urzędzie to już wszyscy wiemy.
Dlatego od nowego prezydenta oczekują zajmowania się sprawami najwyższej wagi, a nie każdym drzewkiem i postem na forum. Oczywiście kwintosz, z przyjemnością poforumuję i pocztatuję z prezydentem raz w miesiącu ale na codzień to niech on ciązko pracuje od rana do wieczora.
Dami7
Sun, 26 Nov 2006 - 23:06
W przypadku wygranej w wyborach na PM DG Pan Zbigniew Podraza złoży swój mandat poselski. Czy wiecie, kto wtedy zostanie posłem?
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 23:08
QUOTE(bzenek @ Nov 26 2006, 11:05 PM)

Moja wspólnota mieszkaniowa od kilku lat toczy wojnę o zgodę na wycięcie drzew wrastajacych w nasz blok. Z punktu widzenia miasta to pierdoła. Ale właśnie prezydent Talkowski osobiście przyjechał obejrzeć te drzewa i dwie godziny czasu opłacanego ciężkimi pieniędzmi z moich podatków poszły na pierdoły. Podejrzewam, że ogromna część kończącej się kadencji tak została zmarnowana, a co się działo wtedy w urzędzie to już wszyscy wiemy.
Dlatego od nowego prezydenta oczekują zajmowania się sprawami najwyższej wagi, a nie każdym drzewkiem i postem na forum. Oczywiście kwintosz, z przyjemnością poforumuję i pocztatuję z prezydentem raz w miesiącu ale na codzień to niech on ciązko pracuje od rana do wieczora.
Spox. To rzecznik powinien się zajmować kontaktem z mieszkańcami a nie pisaniem szmatławca jak to jest teraz
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 23:09
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 26 2006, 11:04 PM)

No cóż Pan Meres miał wygraną w kieszeni. Ale zamiat prowadzić kampanie PO bawiła się w "cudawianki" i takie są efekty.
Mnie sie wydaje ze o przegranej Meresa zadecydowało poparcie jego osby przez Talkowskiego i Koscielniaka z PIS
szarisz
Sun, 26 Nov 2006 - 23:11
Dami7 napisał:
W przypadku wygranej w wyborach na PM DG Pan Zbigniew Podraza złoży swój mandat poselski. Czy wiecie, kto wtedy zostanie posłem?
Witold Klepacz z Sosnowca
georgeb
Sun, 26 Nov 2006 - 23:19
No panowie wrzućcie ostateczne wyniki - trzeba iść spać, bo rano do pracy
Hator
Sun, 26 Nov 2006 - 23:21
tvn24
wlasnie jest konferencja
Frekwencja 38,69% (w skali kraju)
Dabrowa Gornicza
ilosc zatwierdzonych protokolow z komisji: 100%
p Podraza: 53,03%
P Meres: 46,97%
Gratuklacje dla P. Podrazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Baron SLD
Sun, 26 Nov 2006 - 23:24
53 do 46 dla Podrazy - info z PKW
pozdrawiam
Sun, 26 Nov 2006 - 23:24
Oficjalne i ostateczne wyniki PKW:
Podraza 53.03%
Meres 46,97%
Rokko31
Sun, 26 Nov 2006 - 23:25
jest 100% zatwierdzonych protokołów Podraza 53.03% a Meres 46.97%...

Gratulacje dla Pana Podrazy..
picaro
Sun, 26 Nov 2006 - 23:25
Meres kampani nie prowadził, bo nie miał mu jej kto poprowadzić, porostu w Dąbrowie PO nie ma żadnego zaplecza, co nawet widać po wystawionym kandydacie z Piekar czy może z Warszawy? to już chyba jednak wie sam pan generał z któym miejscem jest związany.
co do prezydenta Talkowskiego, to bardzo przepraszam ale tą kulture to tak rozkręcił w naszym mieście, że szkoda gadać (no mamy operetkę, zdaje się że jedną i tą samą w której grają jacyś emerytowani aktorzy i zgarnją niezłą kase), kino się zlikwidowało, a festyny to może i są ale chyba zwasze były, tak jak i debeściak który jest od dawna i z tego możemy być dumni.
co do szkól to nie wiem kto tam wpadł na ten pomysł i to zorganizował, ale niedopatrzenie jakim jest brak podłączenia szkoły podstawowej (czy tam gimnazjum bo nie wiem)nr 16 do sieci kanalizacyjne zakładanej w domkach przy ul. konopnickiej jest raczej wątpliwym osiągnięcie i chyba obrazuje całość tej prezydentury, bo mają jakiś teleskop za kupe kasy (obserwatorium) a kupy trzeba wywoźć, choć nowa kanalizacja jest 50m od szkoły.
panu Podrazie również gratuluje i licze, że będzie lepiej, choć należy pamiętać, że na wszystko trzeba czasu, a ludzi idealnych nie ma.
Mick
Sun, 26 Nov 2006 - 23:26
Z dodawania głosów wychodzi, że frekwencja 27,09%
Podraza 15353
Meres 13600
28953 / 106 894 uprawnionych
Dami7
Sun, 26 Nov 2006 - 23:27
Gratulacje dla Pana Zbigniewa Podrazy.
Pierwsze zadanie dla Pana Prezydenta: znaleźć nową pracę dla Pani Prezydentowej.
Wyniki skopiowane ze strony PKW skasowałem, aby nie powielać informacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.