Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: II tura
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4
PICK
QUOTE(Mick @ Nov 27 2006, 08:55 PM) *
Stosujesz właśnie metodę PiS - czyli wiem takie rzeczy porażające, że gdybyście wiedzieli to... Jeśli masz informacje prawdziwe, to wg mnie podzielić się możesz. Jeśli nie, to nawet nie pisz.
No nie, gdybyś przyjrzał się forum, to zobaczyłbyś, że mało jest tu ludzi, którzy z przekonania głosują na lewicę, bo są nią zafascynowani, bo jest cudowna :)

To jak odbierasz forum wynika chyba z dwóch rzeczy:
- oceny forumowiczów kończącej się właśnie prezydentury Tala - tu sam sobie rozważ czy dobrym PM on był czy nie;
- oceny sposobu prowadzenia kampanii przez głównych kandydatów.

Swoją drogą jeśli jesteś przedstawicielem sztabu PiS i Kościelniaka, to napisz kto wymyślił mu tą super strategię - czyli nic nie robimy i dopiero 4 dni przed wyborami walimy gdzie się da plakaty i billboardy.

niestety nie byłem członkiem jego sztabu - błędy w kampani popełniliśmy na pewno i to nie ulega wątpliwości

Mick myslisz że używam jak to ty nazywasz pisowskiej retoryki - to w takim razie choćby pierwsza zagadka czy wiesz ile wynosi limit wyborczy wydatków na kampanię prezydencką. Jeśli do tego dotrzesz - to w wolnej chwili w trakcie jazdy po naszym mieście przelicz liczbę bilbordów kandydata i następnie tą ilośc pomnóż razy 2.500 zł - tyle wynosi koszt 2 tygodniowego wynajmu.
Po tym krótkim algorytmie zrozumiesz choć w części na czym polega "pisowska retoryka"

Pozdrawiam
Hator
przypomne ze pytanie odnosnie finansowania kampanii wyborczej p. Podrazu zadalem na czacie i mam obiecane, ze po kampanii p. Podraza rozliczy sie z wydatkow na swoja kampanie
(PICK zajrzyj do "stenogramu" czata")
PS swoja droga - ile wynosi ten limit?
pulsatilla1214
Swoją drogą jeśli jesteś przedstawicielem sztabu PiS i Kościelniaka, to napisz kto wymyślił mu tą super strategię - czyli nic nie robimy i dopiero 4 dni przed wyborami walimy gdzie się da plakaty i billboardy

PICK - gdybyś poszperał na forum to nawet dowiedziałbyś się, że wielu forumowiczów uznało program Pana Kościelniaka za jeden z lepszych i bardziej pomysłowych. Więc nam tu nie plumkaj, że kochamy lewicę cool.gif
pozdrawiam
Dobra PICK nie mam tu nas liczbami. Każdcy może wydać z własnej kieszeni ile chce. Przegrana Meresa to tylko efekt szopki jaką odstawił sztab wyboczy PO i folkloru jaki robiłeś ty PICk. Tak więc wzajemnie sobie podziękujcie a nie mieszajcie w to forum.
PICK
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 27 2006, 09:22 PM) *
Dobra PICK nie mam tu nas liczbami. Każdcy może wydać z własnej kieszeni ile chce. Przegrana Meresa to tylko efekt szopki jaką odstwił stab wyboczy PO i folkloru jaki robiłeś ty PICk. Tak więc wzajemnie sobie podziękujcie a nie mieszajcie w to forum.

Do Admina
zacytuje ci Senekę
"Bądzmy niewolnikami prawa, a staniemy się ludzmi wolnymi" - to nie liczby lecz prawo wyborcze.
Bez spłycania problemu proszę - bo stosujesz beriowską zasadę jest problem jest człowiek, nie ma człowieka nie ma problemu :)
Pozdrawiam
pozdrawiam
A coś bez wierszyków macie do powiedzenia??? To nie Podraza wygrał tylko wyście swoim pajacowaniem przegrali.
szarisz
Limit wynosi 0,50 zł na 1 mieszkańca. Liczbę mieszkańców bierze się wg stanu na 31.12. roku przedwyborczego.
Myślę, że ok. 65 tys. zł

Ponadto przepis nie mówi, ze dany kandydat nie moze przekroczyć limitu. Limity się sumuje i niewykorzystane pieniądze z kandydatów na radnych mogą być wykorzystane przez prezydenta i (najczęściej) odwrotnie...

Naprawdę niczego nikomu w ten sposób nie udowodnisz...
pulsatilla1214
Nie do końca, @pozdrawiam. Coś takiego znalazłem:

USTAWA

z dnia 20 czerwca 2002 r.

O BEZPOŚREDNIM WYBORZE WÓJTA, BURMISTRZA I PREZYDENTA MIASTA

(Dziennik Ustaw Nr 113, poz. 984)

Rozdział 4. Kampania wyborcza i finansowanie wyborów

Art. 24.5. Limit wydatków związanych z prowadzeniem kampanii wyborczej kandydata na wójta w gminach do 500 000 mieszkańców ustala się mnożąc liczbę mieszkańców danej gminy przez kwotę 50 groszy, a w gminach powyżej 500 000 mieszkańców mnożąc pierwsze 500 000 mieszkańców przez kwotę 50 groszy, a nadwyżkę ponad 500 000 mieszkańców - przez kwotę 25 groszy.

Nadmienię, że - Art 1.2. Ilekroć w ustawie jest mowa o wójcie, należy przez to rozumieć także burmistrza i prezydenta miasta.

szarisz mnie wyprzedził laugh.gif
PICK
QUOTE(szarisz @ Nov 27 2006, 09:34 PM) *
Limit wynosi 0,50 zł na 1 mieszkańca. Liczbę mieszkańców bierze się wg stanu na 31.12. roku przedwyborczego.
Myślę, że ok. 65 tys. zł

Ponadto przepis nie mówi, ze dany kandydat nie moze przekroczyć limitu. Limity się sumuje i niewykorzystane pieniądze z kandydatów na radnych mogą być wykorzystane przez prezydenta i (najczęściej) odwrotnie...

Naprawdę niczego nikomu w ten sposób nie udowodnisz...

a co w przypadku jeżeli kandydat na prezydenta jest jednocześnie kandydatem na radnego nie widzisz tu kolizji regół
pulsatilla1214
Żadne pomieszanie reguł, ustawodawca tez to przewidział:

Art. 24. 1. Do finansowania komitetów wyborczych stosuje się odpowiednio przepisy ustawy, o której mowa w art. 2 ust. 2, z tym że limity wydatków w przypadku komitetów wyborczych, które zarejestrowały kandydata na wójta, ulegają powiększeniu o kwotę ustaloną na zasadach określonych w ust. 5.

art 2.2-przepisy ustawy z dnia 16 lipca 1998 r. – Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw (Dz. U. Nr 95, poz. 602 i Nr 160, poz. 1060, z 2001 r. Nr 45, poz. 497 i Nr 89, poz. 971 oraz z 2002 r. Nr 23, poz. 220

Stosuj prawo, a nie kombinuj, PICK, zgodnie z cytowanym przez Ciebie Seneką wink.gif

ustęp piąty zacytowałem powyżej :)
PICK
Sprawdze to z tymi finansami, ale w zasadzie to chciałem uzyskać od was następujące pytanie w związku z dzisiejszym wyborem prezydium RM - jak można na pierwszym posiedzeniu zmienić barwy klubowe i zagłosować przeciwko swojemu klubowi. W związku z powyższym proszę o informację co uzyskał radny PO oraz TALA w zamian za poparcie kandydata lewicy. Jeśli chcecie możecie potraktować to jako Quiz.
Chciałbym podkreślić tak właśnie wygląda demokracja na szczeblu lokalnym - handel jest tu nagminny
pozdrawiam
No tak tylko teraz rozmawiamy o martwych przepisach, Wiadomo, że jak przyjdzie do rachunkowości to wszystko się będzie zgadzać. Do tego Pan Podraza nie wygrał wyborów z tego powodu, że ma więcej pieniędzy. A już nie wspomnę że 65 tys starcza na kilka sekund reklamy telewizyjnej.
Hator
mowisz o Majewskim jako viceprzewodniczacym?
za poparcie A. Pasternak pewnie dostal poparcie na wiceprzewodniczacego - tak czy siak ktos z opozycji-w tym przypadku Taluskow musial byc wybrany jako wiceprezio rady.
pozdr
pozdrawiam
QUOTE(PICK @ Nov 27 2006, 11:47 PM) *
Sprawdze to z tymi finansami, ale w zasadzie to chciałem uzyskać od was następujące pytanie w związku z dzisiejszym wyborem prezydium RM - jak można na pierwszym posiedzeniu zmienić barwy klubowe i zagłosować przeciwko swojemu klubowi. W związku z powyższym proszę o informację co uzyskał radny PO oraz TALA w zamian za poparcie kandydata lewicy. Jeśli chcecie możecie potraktować to jako Quiz.
Chciałbym podkreślić tak właśnie wygląda demokracja na szczeblu lokalnym - handel jest tu nagminny

No handel jest nagminny - ale jak hadlował PiS, PO i Talek to ciebie PICK nie widziałem.
pulsatilla1214
@pozdrawiam - znając nagłośnione przez Tomka dochody pana Zbyszka Meresa może uzyskujemy więc odpowiedź, dlaczego kampania kandydata PO ruszyla dopiero po pierwszej turze... Nie chcieli przekroczyć wydatków laugh.gif !
PICK
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 27 2006, 09:50 PM) *
No handel jest nagminny - ale jak hadlował PiS, PO i Talek to ciebie PICK nie widziałem.

Proszę o jeden przykład handlu ze strony PiS w mieście!!!!!!!!!!
pozdrawiam
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 27 2006, 11:51 PM) *
@pozdrawiam - znając nagłośnione przez Tomka dochody pana Zbyszka Meresa może uzyskujemy więc odpowiedź, dlaczego kampania kandydata PO ruszyla dopiero po pierwszej turze... Nie chcieli przekroczyć wydatków laugh.gif !

Reklama u nas na Forum nic nie kosztowała.

QUOTE(PICK @ Nov 27 2006, 11:52 PM) *
Proszę o jeden przykład handlu ze strony PiS w mieście!!!!!!!!!!

Ależ proszę bardzo: TalekPOPiS
PICK
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 27 2006, 09:55 PM) *
Reklama u nas na Forum nic nie kosztowała.
Ależ proszę bardzo: TalekPOPiS

A tu się szanowny Admin myli nie było handlu, nie można dzielić skóry na niedzwiedziu - tym bardziej w naszym uroczym mieście, gdzie w centrum miasta stoi pomnik Czerwonych Sztandarów, przez większość populacji Dąbrowy uroczo nazwany Hendrixem
Hator
A tu się szanowny Admin myli nie było handlu,

Pick: biorac pod uwage reklame p. Meresa w PD - nie wierze Ci :)
pozdr
wykształciuch
tak troszke odbiegając czy to prawda że (znowu pytanie do władzy...ona za tym nie przepada:)) pan który ma konkretne zarzuty prokuratorskie w sparwie kupowania głosów czyli radny Tamborek został vice przewod. RM???? jesli tak czy to dlatego ze teraz jest osobą z inmunitetem i nikt przez 4 lata juz tego nie ruszy ??? tak czy siak widac ze "władza" bywa na forum wiec sie niech ustosunkuje . i do moich pytan w dziale "pytania do kandydatów" również dziękuje i bez komentarza
PICK
QUOTE(Hator @ Nov 27 2006, 10:03 PM) *
Pick: biorac pod uwage reklame p. Meresa w PD - nie wierze Ci :)
pozdr

Hator w takim razie nic i tak cie nie przekona. Chciałbym jednak dzisiaj serdecznie podziekować Adminowi za prawo swobodnej wypowiedzi - Bóg ci zapłać

Pozdrawiam :)
pozdrawiam
wykształciuch chyba jesteś słabo wykształcony. W radzie miejskiej nie ma czegoś takiego jak immunitet.
pulsatilla1214
Całkowity off topic, ale się wtracę

Szanowny PICK-u - przechodząc kiedyś przez centrum naszego ukochanego miasta przeczytaj sobie uważnie, co jest napisane na tablicy na pomniku i komu jest poświęcony. Nie powtarzaj głupot na temat w/w pomnika!

P.S.

Pomyśleć że to właśnie Twoja Partia szczyci się polityką historyczną...

P.S. 2

Głupota skojarzeń na temat pomnika przed '89 rokiem nie zwalnia ze znajomości historii pomnika. Nazwę "poprawiono" m.in. dlatego, by może wreszcie dotarło do tego i owego co znaczy pojęcie "Czerwone Sztandary"

P.S. 3

Nie jestem kobietą. Temat pomnika obszernie dyskutowaliśmy w innym temacie z okazji odsłaniania nowej tablicy. Gdyby Twoja obecność na forum nie ograniczala się do politykowania wiedziałbyś to i owo.

P.S.4

Proszę o usunięcie mojego postu, ktory nie ma nic wspólnego z II turą wyborów.
pozdrawiam
QUOTE(PICK @ Nov 28 2006, 12:09 AM) *
Hator w takim razie nic i tak cie nie przekona. Chciałbym jednak dzisiaj serdecznie podziekować Adminowi za prawo swobodnej wypowiedzi - Bóg ci zapłać

Pozdrawiam :)

Układ był prosty - piszesz co cię łączy z Kościelniakiem i możesz sobie gadać jeżeli tylko kogoś nie atakujkujesz w sposób agresywny.
PICK
Wybacz szanowna pulsatillo 1214, lecz dla twojej wiedzy taką właśnię nazwę nosił pomnik przed 1989 rokiem, a to że kilku radnych inaczej opisało dziś ten pomnik i próbuje zrobić przeciętnego :kowalskiego" w konia trojańskiego - to już ich sprawa.
Zachęcam Panią do lektury historii Dąbrowy Górniczej

Pozdrawiam i życzę owocnej lektury :)
wykształciuch
pozdraiwm - mały moderatorku chodziło mi o przenośnie(metafora - trudne słowo) że chłop w takiej pipidówce jak dg jako vice pRM bedzie nie do ruszenia ... tak było zawsze ... sprawdz...........swoje wykształcenie
pozdrawiam
QUOTE(wykształciuch @ Nov 28 2006, 12:18 AM) *
pozdraiwm - mały moderatorku chodziło mi o przenośnie(metafora - trudne słowo) że chłop w takiej pipidówce jak dg jako vice pRM bedzie nie do ruszenia ... tak było zawsze ... sprawdz...........swoje wykształcenie

Mały moderateratorek stwierdza, że cięzko wyczuć tą twoją przenośnię a ponadto stwierdza, że mały wykształcich jest przewrażliwiony na jakąkolwie dyskusję
PICK
Na koniec reasumując Pan Podraza stoi przed trudnym zadaniem :
miasto zadłużone
Aqua park w upadłości
drogi gminne bez komentarza
Życzę Panu powodzenia
wykształciuch
no tu sie z PICKIEM zgodze roboty jest od... a tak poważnie to kiedy jest zaprzysiężeni dokładnie?
pozdrawiam
QUOTE(PICK @ Nov 28 2006, 12:30 AM) *
Na koniec reasumując Pan Podraza stoi przed trudnym zadaniem :
miasto zadłużone
Aqua park w upadłości
drogi gminne bez komentarza
Życzę Panu powodzenia

No niesamowite - Nawet PICK przemówił ludzkim głosem
PICK
Nazwę "poprawiono" m.in. dlatego, by może wreszcie dotarło do tego i owego co znaczy pojęcie "Czerwone Sztandary"

Dla mnie oznacza zawsze to samo: Katyń, SDKPiL, Poznań 56'Grudzień 70 itd po prostu bezprawie - wybacz ale nie przekonasz mnie.
P sad.gif rzepraszam za pomyłkę dotyczącą nie poprawności wskazania płci użytkownika
PICK
No niesamowite - Nawet PICK przemówił ludzkim głosem

Mając powyższe na uwadze widać szanowny Adminie, że wigilia zbliża się wielkimi krokami, może nawet o 12:00 24.12.2006 r. przemówię sldowskim głosem :)

Pozdrawiam i dobranoc
(przyznacie że trochę rozbujałem to forum cool.gif
wykształciuch
wiesz PICK ja np jestem centro, liberałem w sumie:) ale nalezy pamietac o historii jako całosci nie tylko pojedynczych faktach (nie zaprzeczam broń boże tym które wyminiłeś) ale pamietam tez o działaniach na naszych - ziemiach mówie o dg odziałów Orła Białego ( po części wcześniej PPS)itd, lata komuny w tym kraju ukształtowały piętno zaróno na mieszkańcah jak i symbolach, ja uważam że pomnik powinien stać, ale płyta ( text na niej) mi sie nie podoba... chyba może mi się nie podobać nie?? :)
PICK
QUOTE(wykształciuch @ Nov 27 2006, 10:49 PM) *
wiesz PICK ja np jestem centro, liberałem w sumie:) ale nalezy pamietac o historii jako całosci nie tylko pojedynczych faktach (nie zaprzeczam broń boże tym które wyminiłeś) ale pamietam tez o działaniach na naszych - ziemiach mówie o dg odziałów Orła Białego ( po części wcześniej PPS)itd, lata komuny w tym kraju ukształtowały piętno zaróno na mieszkańcah jak i symbolach, ja uważam że pomnik powinien stać, ale płyta ( text na niej) mi sie nie podoba... chyba może mi się nie podobać nie?? :)

Oczywiście, że możesz wolność to największe dobro jakie posiadamy.
Pozdrawiam
Hator
jesli tak jest jak piszecie z tomborkiem to poprostu fajny cyrk - moze ktos cos wiecej przytoczyc - tylko sprawdzone info prosze (ja w temacie tomborka jestem zielony)
osobiscie postaram sie wyslac maila do przewodniczacej RM Pani Agnieszki i spytac co ona na to
pozdr
Jacek Kościelniak
Szanowni Forumowicze
W związku z wyborem prezydium Rady Miasta pragniemy przedstawić wam władze niniejszego organu uchwałodawczego gminy :

- Przewodnicząca RM - Agnieszka Pasternak
- V-ce Przewodniczący - Krzysztof Tamoborek
- V-ce Przewodniczący - Robert Majewski
- V-ce Przewodniczący - Kazimierz Wożniczka
Pozdrawiam
Bartek
QUOTE(Jacek Kościelniak @ Nov 28 2006, 10:49 AM) *
Szanowni Forumowicze
W związku z wyborem prezydium Rady Miasta pragniemy przedstawić wam władze niniejszego organu uchwałodawczego gminy :

- Przewodnicząca RM - Agnieszka Pasternak
- V-ce Przewodniczący - Krzysztof Tamoborek
- V-ce Przewodniczący - Robert Majewski
- V-ce Przewodniczący - Kazimierz Wożniczka
Pozdrawiam

Super refleks nie ma co! laugh.gif
Master
Ogólnie z wyników wyborów mozna byc chyba zadowolonym.

Zmiana prezydenta miasta, a do tego bardzo zroznicowana rada miejska i mysle ze wiekszosc osob jest dosc kompetentnych i powaznych, wiec bedzie lepiej..... Oby.....
:)
dalsza dyskusje o zlobkach i przedszkolach prosze prowadzic w nowym temacie -> http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?showtopic=1038
Mick
A jutro o 15.30 jest zaprzysiężenie nowego PM.
Czyli o 15.29 definitywnie kończy się epoka Tala :)
Tadzik
QUOTE(Mick @ Nov 29 2006, 08:26 PM) *
Czyli o 15.29 definitywnie kończy się epoka Tala :)

jak mi przykro :)
michu
Ciekawe , czy w ostatniej chwili JT nie podejmie jakiejs dziwnej decyzji lub nie podpisze dokumentu skutkującego w niekorzystny sposób dla miasta?

Tak na marginesie, to przydałoby się, żeby nowy Prezydent z głową zorganizował przekazanie dokumentów (protokoły odbioru, spisy akt itp...), żeby nie okazało się, że coś, kiedyś wyparowało......
:)

Lewica zdobyła prezydenturę w drugim zagłębiowskim mieście
dziś

Poseł Zbigniew Podraza (Koalicyjny Komitet Wyborczy SLD+SDPL+PD+UP Lewica i Demokraci) będzie przez najbliższe cztery lata rządził Dąbrową Górniczą. Wygrał dość zdecydowanie decydujące starcie w drugiej turze wyborów, choć w zgodnej opinii mieszkańców o zwycięstwie mogła zadecydować różnica stu, dwustu głosów. Tym samym został drugim, po Kazimierzu Górskim w Sosnowcu, lewicowym prezydentem w Zagłębiu.

W niedzielnych wyborach uzyskał poparcie 15 tys. 353 mieszkańców (53,03 procent), dzięki czemu pokonał swego kontrkandydata z Platformy Obywatelskiej, Zbigniewa Meresa, na którego oddało swój głos 13 tys. 600 dąbrowian (46,97 procent). W pierwszej turze wyborów prezydenckich w Dąbrowie Górniczej także zwyciężył Zbigniew Podraza z wynikiem 11 tys. 243 głosów (27,86 procent). W porównaniu z tymi danymi w niedzielę poparło go dodatkowo 4119 mieszkańców.

Tym samym historia zatoczyła koło i po czterech latach rządów Jerzego Talkowskiego w drugim co do wielkości grodzie Zagłębia ponownie stery władzy przejęła lewica. Nie było to chyba możliwe, gdyby nie poparcie, jakiego udzielił mu oficjalnie zwycięski w wyborach do Rady Miejskiej (6 mandatów) Blok Przyjaciół Dąbrowy. To właśnie temu lokalnemu ugrupowaniu, silnie zakorzenionemu w tutejszej społeczności i tradycji, było bliżej do poglądów i programu wyborczego kandydata lewicy. Taki mariaż przyniósł więc sukces, choć spora grupa mieszkańców wróżyła zwycięstwo, Zbigniewowi Meresowi. Zwłaszcza, że tego poparł oficjalnie PiS oraz były prezydent, Jerzy Talkowski.

Ostatecznie okazało się jednak, że dąbrowiacy wolą oddać głos na "swojego chłopa", jak określali Zbigniewa Podrazę, niż trochę mało wyrazistego kandydata PO. Przynależność partyjna zeszła na drugi plan.

Zbigniew Meres zwyciężył w głosowaniu w 18 obwodowych komisjach wyborczych (m.in. w Okradzionowie, Trzebiesławicach, Ząbkowicach, przy ul. Krasińskiego i Kasprzaka), a jego przeciwnik uzyskał więcej głosów od rywala w 49 komisjach obwodowych (zdecydowanie zwycieżył w Strzemieszycach, w większości zielonych dzielnic miasta, sporo głosów przewagi miał także w dużych osiedlach oraz w centrum miasta).

Tym razem do urn poszło mniej wyborców, niż dwa tygodnie wcześniej. Uprawnionych do oddania głosu było aż106 tys. 520 mieszkańców, a w drugiej turze wydano 29 tys. 321 kart do głosowania. Frekwencja nie była więc wysoka i wyniosła zaledwie 27,53 procent. Procent ważnych, oddanych głosów wyniósł 98,76.

Najmniejszą frekwencję wyborczą odnotowano w obwodzie nr 56, który miał swoją siedzibę w SP nr 31 w Ząbkowicach (12,10 procent), a największą (45,19) w obwodzie nr 33, utworzonym w Domu Pomocy Społecznej przy ul. Norwida. Tylko w czterech na 67 obwodowych komisji wyborczych stwierdzono 100 procent oddanych ważnych głosów.

Zbigniew Podraza urodził się 2 grudnia 1953 roku w Zagórzu. Obecnie mieszka w Dąbrowie Górniczej, w bloku na tzw. Manhattanie. Żona, Halina, jest pracownikiem samorządowym. Prezydent ma dwie dorosłe córki, Renatę (pracuje w Państwowej Inspekcji Handlowej) i Magdalenę (prawnik) oraz dwóch wnuków, Dawida i Kubę.

W 1978 roku ukończył Wydział Śląskiej Akademii Medycznej. Potem uzyskał specjalizację drugiego stopnia w chirurgii urazowo-ortopedycznej oraz w dziedzinie zdrowia publicznego. W kolejnych latach ukończył także studia podyplomowe w Szkole Zdrowia Publicznego przy Colegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

- Po skończeniu studiów rozpocząłem pracę w dąbrowskim Szpitalu Specjalistycznym, gdzie pracowałem do 2001 roku. Byłem zastępcą ordynatora oddziału urazowo-ortopedycznego, a w latach 1995 - 2001 dyrektorem szpitala. W latach 80. rozpocząłem działalność społeczną. Byłem działaczem NSZZ Pracowników Ochrony Zdrowia ZOZ w Dąbrowie Górniczej, wiceprzewodniczącym Federacji Związków Zawodowych Pracowników Służby Zdrowia w Katowicach - mówi Zbigniew Podraza.

Członkiem Sojuszu Lewicy Demokratycznej jest od momentu założenia partii. Teraz pełni funkcję przewodniczącego Rady Miejskiej SLD w Dąbrowie Górniczej, członka Rady Wojewódzkiej oraz Rady Krajowej Sojuszu Lewicy Demokratycznej. W minionych latach był radnym Dąbrowy Górniczej (1994 - 1996), radnym Sejmiku Wojewódzkiego (1998 - 2000). W roku 2001 został posłem na Sejm RP IV kadencji, pracował w Sejmowej Komisji Regulaminowej oraz Sejmowej Komisji Zdrowia. Przez rok (2004-2005) był sekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia. Potem znów uzyskał mandat posła na Sejm RP (wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Zdrowia).

- Jestem ogromnym miłośnikiem dobrej muzyki i książki. Uwielbiam filmy z Mellem Gibsonem. Czytam powieści Dona Browna i słucham Elvisa Presley'a. Lubię także gotować, a ogromną frajdę sprawia mi eksperymentowanie w kuchni. Jednak największą moją życiową pasją jest wędkarstwo. W 2004 roku udało mi się nawet zająć trzecie miejsce w Spławikowych Mistrzostwach Polski Lekarzy - podkreśla nowy prezydent Dąbrowy Górniczej.

W wolnym czasie chętnie wybiera się także na górskie wycieczki. W domu zawsze czeka na niego czworonożny ulubieniec, szorstkowłosy jamnik o wdzięcznym imieniu Figa.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
Hator
pytanie of topic'owe

co oznacze ze imie (chocby psa jamnika) jest wdzieczne??
bo ja tego nie kumam :)
pozdr
pulsatilla1214
Za Słownikiem Języka Polskiego PWN

znaczenia przymiotnika "wdzięczny":
1. mający serdeczne uczucia dla swego dobroczyńcy, pragnący podziękować i odwzajemnić się za doznane dobro
2. pełen wdzięku
3. przynoszący dobre wyniki, zadowolenie
4. o słuchaczach, widzach: żywo na coś reagujących

W artykule użyto w znaczeniu nr 2, czyli wg autorów imię pieska jest "pełne wdzięku" rolleyes.gif Poetycki tekst, Hator laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.