Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: EXPO Silesia
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Krawiec
Kosztem nawet kilkudziesi臋ciu milion贸w z艂otych kielecka sp贸艂ka wybuduje w Sosnowcu drugie co do wielko艣ci centrum targowe w Polsce.

Szczeg贸艂y inwestycji owiane s膮 na razie tajemnic膮. Szefowie Kolportera Expo, prezydenci Katowic i Sosnowca oraz marsza艂ek wojew贸dztwa 艣l膮skiego ujawni膮 je dopiero podczas wtorkowej konferencji w sosnowieckim magistracie. W zaproszeniu informuj膮 jedynie, 偶e zaprezentuj膮 "najwi臋ksz膮 inwestycj臋 na rynku targowym w Polsce".

Dotarli艣my do kilku szczeg贸艂贸w ogromnego przedsi臋wzi臋cia, kt贸re b臋dzie si臋 nazywa膰 "Expo Silesia". Kolporter kupi艂 15-hektarow膮 dzia艂k臋 w Zag艂臋biu. To olbrzymie tereny po upad艂ej Fabryce Silnik贸w "Silma" na granicy Sosnowca i D膮browy G贸rniczej. S膮 doskonale po艂o偶one: obok dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko autostrada A4 oraz lotniska w Pyrzowicach i Balicach.

- B臋dziemy modernizowa膰 obiekty, cho膰 nie wykluczamy, 偶e zbudujemy te偶 nowe. Ten wielki teren daje nam du偶o mo偶liwo艣ci. Nazw臋 wymy艣lili艣my sami. Chcemy, 偶eby kojarzy艂a si臋 z wojew贸dztwem, w kt贸rym powstan膮 targi - informuje Maciej Topolski, rzecznik grupy Kolporter.

Nieoficjalnie wiadomo, 偶e kielecka sp贸艂ka chce zainwestowa膰 kilkadziesi膮t milion贸w z艂otych. - To b臋dzie drugie co do wielko艣ci - po Poznaniu - centrum targowe w Polsce - m贸wi Topolski. - Oczywi艣cie w perspektywie lat mamy ambicje na pozycj臋 numer jeden - dodaje.

Kolporter interesuje si臋 wojew贸dztwem 艣l膮skim, bo - jak twierdz膮 pracownicy Urz臋du Miasta w Sosnowcu - chce wype艂ni膰 luk臋, jaka powsta艂a na rynku targowym na po艂udniu Polski po tragedii na terenie Mi臋dzynarodowych Targach Katowickich w styczniu tego roku. Dopiero kilka dni temu MTK zorganizowa艂y przy ul. Bytkowskiej pierwsza imprez臋 po katastrofie.

Do miejsca, w kt贸rym Kolporter zbuduje swoje centrum targowe, b臋dzie mo偶na dojecha膰 z Katowic zaledwie w 15 minut. Inwestycja powstanie w przysz艂ym roku. Nieoficjalnie wiadomo, 偶e prac臋 na sta艂e znajdzie tu oko艂o 200 os贸b, a jeszcze wi臋cej sezonowo podczas imprez.

Kazimierz G贸rski, prezydent Sosnowca: - Po tym, co si臋 sta艂o w MTK mo偶na uzna膰, 偶e ten rok jest ju偶 stracony dla targ贸w. Je艣li tak b臋dzie dalej, to ju偶 nie wr贸c膮 do wojew贸dztwa. Dlatego inwestycja jest tak potrzebna regionowi. To r贸wnie偶 szansa dla miasta, nie mo偶emy jej przespa膰.

Mo偶e warto powalczy膰 o nazw臋 EXPO ZAG艁臉BIE, je艣li to ogromne centrum tergowe powstania nazwa b臋dzie tak jak Huta Katowice wp艂ywa膰 na postrzeganie mieszka艅c贸w Zag艂臋bia w Polsce, albo wypromuje nasz subregion albo bedziemy dalej silesianizowani.

Ja ju偶 wys艂alem maila z pro艣b膮 o rozwa偶enie nazwy EXPO ZAG艁臉BIE i zach臋cam wszystkich Zag艂臋biak贸w by tak to uczynili
>>> expo@kolporter.com.pl
Hator
ciekawa inicjatywa i godna poparcia - choc mi sie wydaje, ze Kolporter pierwotnej nazwy nie zmieni

Krawiec - moze wkleisz tresc listu, ktory wyslales - to kazdy z Nas go sobie wkleji i wysle w wlasnym imieniu - cos w formie petycji
pozdr
kwintosz
Super, je艣li by to wypali艂o a mam tak膮 nadziej臋, to ruch w naszych miastach (S-c, DG) przy okazji jakichkolwiek targ贸w znacznie by si臋 podni贸s艂. biggrin.gif Co za tym idzie ludzie zostawialiby u nas swoje pieni膮dze, w ko艅cu poprawi艂aby si臋 baza hotelowa (bo ludzie pragn膮cy zosta膰 na d艂u偶ej musz膮 gdzie艣 si臋 przekima膰) jednocze艣nie mieliby mo偶liwo艣膰 pozna膰 Zag艂臋bie oraz D膮browe bli偶ej, no a pozatym powsta艂yby nowe miejsca pracy (tak偶e co wa偶ne dorywczej np. dla student贸w) B臋de si臋 bacznie temu przygl膮da膰, to du偶a szansa promocji naszego regionu w Polsce a nawet Europie.

Mi tak偶e ta nazwa nie pasuje za bardzo. Ale b膮d藕my szczerzy, istnieje r贸偶nica w 艣wiadomo艣ci Polak贸w o tych regionach a wi臋c pomi臋dzy 艢l膮skiem a Zag艂臋biem. Bardzo du偶o os贸b nie kojarzy takiego regionu (Zag艂臋bia) w og贸le, dlatego nie liczy艂bym na promocje Zag艂臋bia w nazwie gdy偶 w艂a艣ciciele b臋d膮 chcieli by膰 kojarzeni z silnym i du偶ym regionem za jaki uznaj膮 ludzie w艂a艣nie 艢l膮sk.
vacu
QUOTE(kwintosz @ Oct 12 2006, 04:11 PM) *
Ale bądźmy szczerzy, istnieje r贸żnica w świadomości Polak贸w o tych regionach a więc pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem. Bardzo dużo os贸b nie kojarzy takiego regionu (Zagłębia) w og贸le, dlatego nie liczyłbym na promocje Zagłębia w nazwie gdyż właściciele będą chcieli być kojarzeni z silnym i dużym regionem za jaki uznają ludzie właśnie Śląsk.

Własnie dlatego powinna być ta nazwa (choć wiem, że szanse są nikłe...sad.gif). Po to, żeby każdy kto tu przyjedzie wiedział gdzie jest. Teraz spotykam się z sytuacją, że jak ktoś słyszy, że DG, Huta Katowice itp. to pr贸buje mi zrobić przyjemność i wydobywa z pokład贸w pamięci... śląskie sł贸wka. Tymczasem ja z nich nic nie rozumiem, bo ani po śląsku nie znam sł贸wka ani nie znam nikogo z DG kto by umiał porządne 3 zdania po śląsku sklecić biggrin.gif

Także są dwie drogi - jeśli pomysł z targami wypali - czego gorąco Kolporterowi życze, nawet jak będzie 'Silesia' w nazwie - to albo jeszcze bardziej pogłębi się u ludzi spoza regionu przekonanie, że DG to środek Śląska (jeśli w nazwie będzie 'Silesia') albo może wreszcie zaczną kojarzyć, że tu taki nie do końca Śląsk jest (jeśliby jakimś cudem nazwę zmienili...).

BTW - ciekawe co myślą w S-cu o tym, że będą mieli śląskie centrum targowe u siebie tongue.gif

Edycja: ten szablon-petycja faktycznie by się przydał, tak to wielu nie napisze, bo nie będzie im się chciało kombinować nad tekstem...
pulsatilla1214
Ch艂opaki, chyba tylko si臋 cieszy膰, 偶e pogranicze zag艂臋biowskich miast ma reprezentowa膰 region, od kt贸rego nie uciekniemy przecie偶. Zag艂臋bie to kojarzy si臋 dzi艣 Polakom z Lubinem rolleyes.gif Skompromitowane Mi臋dzynarodowe Targi Katowickie chce wi臋c dobi膰 konkurencja cool.gif . Ciekawe czy szybciej otworz膮 hale targowe ni偶 d膮browskiego "wiecznego Geanta"(vel Reala-bis). Mo偶e obstawimy ma艂e zak艂ady biggrin.gif ?

Co do Sosnowca,to obecnemu prezydentowi miasta nie od dzi艣 bli偶ej do Katowic ni偶 Zag艂臋bia.
Krawiec
Z kojarzeniem nazwy Zag艂臋bie w Polsce jest fatalnie i dlatego potrzebujemy czego艣 co nas wyr贸偶ni wi臋c takie targi mog艂y by by膰 艣wietn膮 promocj膮 naszego subregionu. Natomiast znacz膮ca zmiana zachodzi w艣r贸d mieszka艅c贸w Zag艂臋bia. Wiadomo 偶e od lat dzia艂aj膮 PKZ, Muzeum Zag艂臋bia, Teatr Zag艂臋bia i inne instytucje przypominaj膮ce nam w jakim regionie 偶yjemy ale tworzy si臋 coraz wi臋cej nowych inicjatyw oddolnych np. Zag艂臋biowskie Towarzystwo Fotograficzne.

Co do prezydenta Sosnowca to wydaje mi si臋, 偶e on sam nie wie w jakim kierunku i艣膰, czy Zr贸wnowa偶onej Strategii Zag艂臋bia D膮browskiego czyli NUTS III czy te偶 w stron臋 zwi膮zku metropolitarnego. Analizuj膮c RPO 2007 - 2013 nikt nie powinien mie膰 w膮tpliwo艣ci, 偶e Zag艂臋bie powinno si臋 integrowa膰 wewn臋trznie, a kluczem do naszej si艂y musi by膰 maksymalna wsp贸艂praca Sosnowca, DG i B臋dzina jako najwi臋kszych miast ZD.

Przyk艂ad, kiedy艣 trudno by艂o nam贸wi膰 w艂odarzy miast ZD 偶eby kupili wsp贸lnie jedn膮 specjalistyczn膮 drabin臋 stra偶ack膮 , dzisiaj dzi臋ki wsp贸lnemu projektowi autobusy i przystanki w ca艂ym Zag艂臋biu zostan膮 totalnie zmodernizowane i oby wi臋cej takich wsp贸lnych inicjatyw.

Nazwa EXPO Silesia jeszcze nie jest oficjalnie zatwierdzona i dopiero b臋d膮 prowadzone rozmowy w sosnowieckim magistracie. Pytacie co na to w Sosnowcu? Ano wrze i maile si臋 wysy艂aj膮.

Przypomn臋 mail >>> expo@kolporter.com.pl

Tak nawiasem m贸wi膮c ciekawe jakby w Kielcach kto艣 chcia艂 nazwa膰 targi EXPO Ziemia Radomska? wink.gif
Racjonalnie i spokojnie wyt艂umaczmy kielczanom jak powinny nazywac si臋 te targi wg nas. Mo偶e si臋 uda ich przekona膰.

EXPO Zag艂臋bie!

Tekst petycji zamieszczony r贸wnie偶 na http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2271

My mieszka艅cy Zag艂臋bia D膮browskiego (Sosnowiec, D膮browa G贸rnicza, B臋dzin, Czelad藕 i inne) wyra偶amy ogromn膮 rado艣膰 z zamiaru zainwestowania tak znacz膮cych 艣rodk贸w w hale targowe na granicy Sosnowca i D膮browy G贸rniczej. Jednocze艣nie zwracamy si臋 z uprzejm膮 pro艣b膮 do w艂adz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozwa偶enie innej nazwy targ贸w - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale maj膮 powsta膰.

Nasza ma艂a ojczyzna to ok. 700 tys. mieszka艅c贸w i pragniemy aby targi, kt贸re Pa艅stwo macie zamiar stworzy膰 popularyzowa艂y Zag艂臋bie D膮browskie poprzez nazw臋 EXPO Zag艂臋bie.

expo@kolporter.com.pl
vacu
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... kt贸ry cudzoziemiec to wym贸wi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika...
sad.gif
Hator
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Tymczasem ja z nich nic nie rozumiem, bo ani po 艣l膮sku nie znam s艂贸wka ani nie znam nikogo z DG kto by umia艂 porz膮dne 3 zdania po 艣l膮sku skleci膰 biggrin.gif

ja znam troche slaskiego - ale to w wersji dla poczatkujacych biggrin.gif
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Tak mi teraz przyszed艂 do g艂owy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmieni膮 na EXPO Zag艂臋bie bo... kt贸ry cudzoziemiec to wym贸wi?

to beda musieli sie nauczyc - przypomina mi sie podobna sytuacja, gdy turniej 4 skoczni po raz pierwszy wygral Malysz biggrin.gif Ale teraz ogladajac ang wer eurosportu to widac ze panowie komentatorzy niezle postepy zrobili - wrecz by mozna pomyslec, ze to kanal z polsk膮 wer jezykow膮 biggrin.gif
QUOTE(krawiec @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Zag艂臋bie powinno si臋 integrowa膰 wewn臋trznie, a kluczem do naszej si艂y musi by膰 maksymalna wsp贸艂praca Sosnowca, DG i B臋dzina jako najwi臋kszych miast ZD.

na szczescie wkoncu to zrozumieli w miescie nie zaglebiowskim, ale ktory ma wiecej do nas niz do slaska - jaworznie. Tam powstal projekt o wspolfinanoswnie z UE uzbrojen terenow pod inwestycje (oprocz Jaworzna, beda przygotowane tereny m in z sosnowca i dabrowy)
pozdr
PS Ja juz wyslalem maila do kolportera - a Wy? :)
Krawiec
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 06:12 PM) *
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... kt贸ry cudzoziemiec to wym贸wi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika...
sad.gif

Tak samo nic nie m贸wi przeciętnemu Niemcowi, Anglikowi czy Francuzowi nazwa Zagłębie jak i Silesia. Będą wymawiać ewentualnie bez polskich znak贸w czyli Zaglebie. No chyba, że chodzi Ci o tę grupę od pani Steinbach , kt贸ra miałaby się tą nazwą ewentualnie ucieszyć...a może EXPO Schlesien? ;-)

Nie wstydźmy się swojego języka!
mydliczek
dlaczego niby nie mog艂aby by膰 nazwa Zag艂臋bie. Czemu to my mamy si臋 zawsze dostosowywa膰 pod inych tongue.gif ? A jak w Polsce to niemieckie o,u,a z kropeczkami to musimy jako艣 wymawia膰 w ich j臋zyku, itd.. Jak ju偶 kto艣 raz si臋 nauczy to wymawia膰 to chyba nie zapomni? Czy jedno s艂owo to tak wiele? Bo dla Z膮g艂臋biak贸w to bardzo wiele!
pozdrawiam
No ja jestem za a nawet przeciw. Dla mnie sprawa jest prosta. Prywatna firma inwestuje to ma prawo nazwa膰 swoje dzie艂o nawet „EXPO POMORZE”. Ale to nie znaczy, 偶e nie mo偶na pr贸bowa膰 wp艂yn膮膰 w jaki艣 spos贸b na decyzj臋 Kolportera
vacu
Chyba mnie nie zrozumieliście - ja jak najbardziej jestem za nazwą "EXPO Zagłębie"! Tylko problem jest taki, że - jak mniemam - Kolporter chce na tym zarobić a nie promować region. I raczej argument "a niech się niemczury uczą polskiego!" Kolportera nie przekona - dlatego też moja prośba o jednolity tekst "petycji". Bo myślę, że raczej powinniśmy im zasugerować, że to dobra promocja regionu, że może Zagłębiacy bardziej by się w to w贸wczas zaangażowali itp. a nie walić do nich ze słowami jw.

pees: pamiętajcie, że "klient - nasz pan" i to nam powinno zależeć aby jak najwięcej ludzi się tu zjechało, oni mogą przecież jechać gdzie indziej!

edycja: gwoli ścisłości - w ostatnim zdaniu nie chodzi mi o to, żeby się płaszczyć i całować po nogach ale też nie wychodzić z założenia, że "jak im się nie podoba to won!" wink.gif
Hator
juz sama chec wybudowania tych targow w sosnowcu jest doskonala promocja miasta jak i regionu i wojewodztwa.
Takze jesli dalej to bedzie silesia expo to nic sie zlego nie stanie.
pulsatilla1214
Poza tym je艣li maj膮 to by膰 du偶e targi, to Zag艂臋bie troche brzmi jak targi Koziej W贸lki. To maj膮 by膰 targi nie tylko Zag艂臋bia, szersze znaczenie daje Silesia. Przecie偶 EXPO Ma艂opolska te偶 nie ma sensu rolleyes.gif Zostaje Silesia, w ko艅cu wojew贸dztwo 艣l膮skie ich gospodarzem w pewnym sensie. To daje najlepsz膮 pewno艣膰 inwestorowi, 偶e mniej wi臋cej cho膰 bed膮 kojarzone na mapie Polski. Co do Niemc贸w zapewniam, 偶e bardziej skojarz膮 Silesi臋 ni偶 Zag艂臋bie, tak偶e w j臋zyku francuskim 艢l膮sk brzmi podobnie - Silesie, a co swiatlejszy obywatel nawet mniej wi臋cej kojarzy czy to po艂udnie, czy p贸艂noc naszego kraju (nie mam na mysli tych, co Warszaw臋 lokuj膮 gdzie艣 ko艂o Moskwy) :)

A w Kielcach nie tylko Radom, ale ju偶 cho膰by Ostrowiec nomen omen 艢wi臋tokrzyski wrogiem numer jeden laugh.gif Tyle, 偶e Kielce nie s膮 w Radomskiem (co ciekawe w woj. mazowieckim, hihihi), acz w Kieleckim vel 艣wi臋tokrzyskim wojew贸dztwie.

To mo偶e przypomnijmy, ze D膮browa kiedy艣 w guberni... radomskiej by艂a, hihihihi biggrin.gif

Silesia troch臋 tez przypomina upad艂膮 Silm臋 rolleyes.gif
:)
tez oczywiscie chcialbym EXPO Zaglebie co byloby doskonala promocja regionu. Jednak jesli naprawde maja takie ambicje i je zrealizuja (3mam kciuki) to taka nazwa kojarzy sie bardzo lokalnie a tej wielkosci targi musza byc nie tylko ogolopolskie ale i miedzynarodowe. Wogole az trudno mi uwierzyc ze chca cos tak wielkiego zrealizowac i trudno o cos lepszego dla naszych miast. Dzieki temu beda mogly bardzo rozwinac sie uslugi w DG. Moze wkoncu doczekamy sie hotelu (albo i 2 tongue.gif). Mam nadzieje ze DG nie zmarnuje szansy!

qrcze juz chyba kazda nazwa lepsza niz Silesia, a moze nazwaliby to EXPO PO艁UDNIE skoro ma miec to taki rozmach albo czy cos w tym stylu - czytalem takie propozycje internautow
Krawiec
Właśnie po to EXPO Zagłębie żeby Twoje dzieci nie były kojarzone przez kogoś z kozią wulką jak określiłeś miasta zagłębiowskie. Idąc tym samym tokiem myślenia Śląsk - Silesia kojarzony jest z zacofaniem, brudem, problemami ekologicznymi i przestarzałym przemysłem ciężkim. Ciekawe czy inwestor budujący Silesia Center w Katowicach miał taki dylemat ... m贸gł nazwać obiekt Południe Center albo jakoś szerzej żeby nie było zaściankowo.

Oczywiście można stwierdzić niech to wszystko nazywa się jak chce tylko żeby mieszkańcy mieli nowe miejsca pracy . Ok bedzie nazwa Silesia, kt贸ra pięknie brzmi i obcokrajowcy, kt贸rzy pojawią się w Sosnowcu rozpromienieją jak zobaczą nazwę bez polskich znak贸w tylko ciekawe jak za kilkanaście lat ktoś spyta się Ciebie dąbrowianina dlaczego nie m贸wisz gwarą śląska i czy jesteś Ślązakiem czy Polakiem ("narodowość śląska")? To są moje obawy w związku z coraz większą popularnością separatystycznego Ruchu Autonomii Śląska, kt贸ry w tych wyborach startuje wraz z Platformą Obywatelską mającą dużą popularność na G贸rnym Śląsku (Kutz).

A przenosząc się na grunt zachodnioeuropejski, żeby nie było, że jestem aż takim wieśniakiem;). Region Emscher-Lippe leży sobie w Zagłębiu Ruhry . Kojarzcie takie coś jak Emscher-Lippe...? Wydaje się, że to jakaś niemiecka wioska, albo dwie niemieckie wioski. Zagłębie Ruhry (Ruhr Gebitet) kojarzone jest na całym świecie ale to właśnie wsiowo brzmiocę Emscher-Lippe, będące subregionem Zagłębia Ruhry, zaabsorbowało miliardy ojro na restrukturyzację przemysłu ciężkiego - gł贸wnie g贸rniczego i na fantastyczne projekty np. kolejka miejska w Gelsenkirchen - tę nazwę chyba już wiekszoaść zna dzięki klubowi Schalke i ostatnim MŚ w piłce kopanej.

No ale Silesia ładnie brzmi, jesteśmy w wielkim woj. śląskim i wszystko gra (zwłaszcza w Częstochowie i Bielsku, kt贸re w coraz większym stopniu nie chcą być w tym woj). Zapoznał się ktoś z podziałem środk贸w z tzw. RPO woj. ślaskiego na lata 2007-2013? A jeśli tak to niech mnie ktoś przekona używając liczb, że miasta zagłębiowskie są traktowane partnersko...

A i jeszcze jedno dla światowc贸w. Geniusz g贸rnictwa związany z DG Patrycjusz Cieszkowski wprowadzając w ok 1850 roku nazwę Zagłębie dla określenia rejonu g贸rniczego zapożyczył ją z języka francuskiego "Basin", bo tak nazywały się obszary wydobycia węgla. Zagłębiakami czuli się m.in Jan Kiepura, Władysław Szpilman czy wielki kompozytor rodem z DG Michał Spisak.

Myślę, że nie ma się czego wstydzić (historia Zagłębia daje wiele powod贸w do dumy np. 1863 lub 1905 rok).

Operując konkretami RPO 2007-2013 pokazuje jakie wyznaczają nam miejsce w szeregu w ramach woj. śląskiego natomiast precedens jakim jest wsp贸lna modernizacja komunkacji miejsckiej (ponad 70 mln zł.) pokazuje, że warto z punktu widzenia ekonomicznego skupić się na zagłębiowskim NUTS III i w og贸le na promowaniu subregionu zwanego Zagłębiem Dąbrowskim.

Zatem zachęcam jescze raz do mailowania za EXPO Zagłębie >>> expo@kolporter.com.pl

My mieszkańcy Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa G贸rnicza, Będzin, Czeladź i inne) wyrażamy ogromną radość z zamiaru zainwestowania tak znaczących środk贸w w hale targowe na granicy Sosnowca i Dąbrowy G贸rniczej. Jednocześnie zwracamy się z uprzejmą prośbą do władz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozważenie innej nazwy targ贸w - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale mają powstać.

Nasza mała ojczyzna to ok. 700 tys. mieszkańc贸w i pragniemy aby targi, kt贸re Państwo macie zamiar stworzyć popularyzowały Zagłębie Dąbrowskie poprzez nazwę EXPO Zagłębie.
pulsatilla1214
M贸wi膮c o Koziej W贸lce mia艂em na mysli 偶e Zag艂臋bie... z niczym si臋 nie kojarzy (nie nam, mieszka艅com, ale reszcie 艣wiata). A je艣li si臋 nie kojarzy, ci臋偶ko nazw臋 uzna膰 za spos贸b promocji targ贸w (bo o nie chodzi w pierwszej kolejno艣ci, a nie region czy subregion).

Nikt chyba nie mia艂 zamiaru podwa偶a膰 faktu istnienia poj臋cia Zag艂臋bia, ale skoro wr贸ci艂e艣 do podstaw to troszk臋 sprostuj臋... cool.gif Nie wnikaj膮c w kwesti臋 "geniuszu" Cieszkowskiego raczej mia艂 na imi臋 J贸zef, za艣 Patrycjusz w drugiej kolejno艣ci. Co do francuskiego "basin" ( fonetycznie brzmi [baz臋]) to oznacza to s艂owo barchan (rodzaj wydmy lub tkaniny), zapewne mia艂e艣 na my艣li "bassin" ([bas臋]), kt贸re w艂a艣nie oznacza zag艂臋bie.

Kwesti臋 niesprawiedliwego podzia艂u i Zag艂臋bia i dla Zag艂ebia troch臋 ju偶 dyskutowalismy w innym w膮tku o funduszach z UE.

Nazw臋 Lippe kojarz臋 z Ksi臋stwem Lippe, dawnym krajem Rzeszy, chyba gdzie艣 w naszej literaturze cos by艂o na temat ksi臋cia w obliczu nazizmu, ale na 艣mier膰 zapomnia艂em gdzie rolleyes.gif Pozbawiony w艂adzy w ksi臋stwie po I wojnie 艣wiatowej ksi膮偶臋 Bernhard po latach mia艂 si臋 okaza膰 ojcem panuj膮cej do dzi艣 kr贸lowej Holandii Beatrix

O Gelsenkirchen nasze dzienniki pisa艂y przed ostatnim mundialem ca艂kiem sporo, gdy偶 z Ekwadorem grali艣my tu pierwszy mecz. Mi臋dzy innymi o mie艣cie pisa艂y tak, 偶e poza stadionem nic tu ju偶 nie ma, a kto mo偶e ucieka. Na meczu nie by艂em, nie wiem :) Mam jednak nadziej臋, 偶e wspomniane miliardy p贸jd膮 nie tylko na projekty owej kolejki jak piszesz, ale i na realizacj臋. Od projekt贸w i planow do rzeczywisto艣ci droga daleka, a jak daleka to najlepiej widac po naszym mie艣cie rolleyes.gif

Co do Schalke 04 - kibice tego klubu chyba najbardziej rado艣nie i niecierpliwie ze wszystkich Niemc贸w oczekiwali wizyty prezydenta Rosji widz膮c w nim m臋偶a opatrzno艣ciowego - zad艂u偶ony po uszy klub rozpaczliwie poszukiwa艂 sponsora, ale dzi臋ki wstawiennictwu eks-kanclerza rusofila Schroedera Gazprom lekk膮 r臋ka wy艂o偶y jakie艣 125 mln euro w ci膮gu czterech lat. Umow臋 podpisano w ubieg艂y wtorek w Dre藕nie.

Wracaj膮c do polityki i Zag艂臋bia - wspomnia艂e艣 o PO i G贸rnym 艢l膮sku - akurat tutaj Zag艂ebie ma sw贸j w艂asny okr臋g wyborczy b臋d膮cy na dzi艣 chyba jednym z niewielu przejaw贸w jego dzisiejszych granic. A niech sobie g艂osuj膮 w Katowicach na kogo uwa偶aj膮, takie ich prawo rolleyes.gif I niech si臋 kojarz膮 z separtystami, tak jak my z... Czerwonym Zag艂臋biem cool.gif

Nie widze przeszk贸d by i dzi艣, i za kilkana艣cie lat,t艂umaczy膰 do znudzenia, dlaczego gwara 艣l膮ska jest mi obca. 呕e D膮browa to nie 艢l膮sk, cho膰 "a偶" wojew贸dztwo 艣l膮skie.

Pozostaje nam mailowa膰...

Co do marze艅 na temat nowych hoteli (w og贸le hoteli laugh.gif ) w D膮browie w zwi膮zku z targami to pami臋tajmy, 偶e do Katowic w艂a艣nie tylko te 15 minut i 艣wietny dojazd. Nad Pogori臋 I do o艣rodk贸w trafi膰 nie艂atwo, co roku wiele razy t艂umacz臋 "zb艂膮kanym w臋drowcom" jak tam dojecha膰. Czasem sam si臋 zastanawiam jak, haha laugh.gif

A na dzi艣 obcokrajowiec na zakupach w naszym regionie objechawszy kilka market贸w czasem si臋 dziwi, "jakie wielkie te Katowice", nie zauwa偶aj膮c, 偶e by艂 i w Sosnowcu i Katowicach i Czeladzi wink.gif

Z zag艂臋biowskim pozdrowieniem :)
Go艣膰
Do Pulsatilla

-Co do J贸zefa Patrycjusza Cieszkowskiego w literaturz臋 cze艣ciej wyst臋puje jako Patrycjusz b膮d藕 Patrycy Cieszkowski i oczywi艣cie by艂o on geniuszem g贸rnictwa wprowadzaj膮c do艅 nowatorskie na owe czasy metody dobywania w臋gla.

-Oczywi艣cie bassin nie basin - mea culpa.

-Emscher-Lippe ju偶 dawno zaabsorbowa艂o miliardy euro, a ta wspomniana super szybka kolejka zasuwa od kilku lat. Obszary przemys艂owe nawet te w zach. Europie b臋d膮 mia艂y problemy jeszcze przez wiele lat ale chcia艂bym 偶eby DG czy Sosnowiec by艂y przynajmniej w po艂owie drogi, kt贸r膮 oni przeszli.

-Je艣li chodzi o Czerwone Zag艂臋bie ja nie widze 偶adnych powod贸w do wstydu. Rewolucja 1905-1907 powinna by膰 traktowana w Zag艂臋biu tak jak Powstanie Wielkopolskie w Poznaniu.

- Nie znalaz艂em 偶adnej dyskusji o RPO 2007-1013 w w膮tku o funduszach UE.

Troch臋 nam dyskusja si臋 poszerzy艂a o r贸偶ne ciekawe w膮tki, kt贸re powinny by膰 osobno omawiane i wydaje mi si臋, 偶e jako Zag艂臋biacy r贸偶nimy si臋 jedynie co do wizji rozwojowej Zag艂臋bia. Ja jestem przekonany, 偶e je艣li mamy by膰 w tym woj. 艣l膮skim powa偶nie traktowani, to musimy zadba膰 przede wszystkim o siebie w ramach nuts 3. Wizja wielkiej aglomeracji 艣l膮skiej, konkuruj膮cej z Warszaw膮 czy Krakowem jest w 艣wietle podzia艂u 艣rodk贸w na lata 2007-2013 mydleniam oczu.

Cieszy mnie to, 偶e chyba Ci臋 przekona艂em do tego mailowania, a nie jest trudno dostrzec, 偶e jeste艣 osob膮 o ugruntowanych pogl膮dach i solidnej wiedzy.

Pozdrawiam!
^^ Krawiec oczywiscie
pulsatilla1214
Te偶 kiedy艣 mnie wpisa艂o jako "Go艣cia", a niby automatycznie loguje biggrin.gif

Skoro poruszyli艣my temat rejon贸w postindustrialnych Europy Zachodniej - podobnie jak Zag艂臋bie Ruhry wielkie 艣rodki zaabsorbowa艂y okolice francuskiego Lille w p贸艂nocnej Francji. Co ciekawe jak i w Gelsenkirchen mieszkaj膮 tu do dzi艣 resztki naszych ziomk贸w z dawnej emigracji zarobkowej. No to teraz czas na nas :) Oby uda艂o nam si臋 lepiej... 艢cie偶ki przetarte.

Czerwone Zag艂臋bie niekoniecznie musi mie膰 zabarwienie pejoratywne, cho膰 tak jest najcz臋艣ciej, niestety. Wspominaj膮c nazw臋 mia艂em na my艣li nie tyle histori臋 (cho膰 to poj臋cie historyczne) niewielu znan膮, lecz tera藕niejszo艣膰, czyli tradycyjnie bardziej lewicowe preferencje wyborc贸w w por贸wnaniu do reszty kraju (cho膰 ta r贸偶nica powoli si臋 zaciera).

Ale 艢l膮zacy bardziej t臋skni膮 do utraconej autonomii, ni偶 my do Republiki Zag艂臋biowskiej. I wzbudzaj膮 zrozumia艂膮 wrogo艣膰 w艣r贸d Polak贸w, gdy偶 tendencje separatystyczne sa gro藕ne dla jedno艣ci pa艅stwa. Mamy problemy z to偶samo艣ci膮 regionaln膮, t艂umaczeniem kim nie jeste艣my, zamiast po prostu by膰, kim jeste艣my. I walczy膰 o siebie. A kto w D膮browie wie, gdzie s膮 Pa艂uki? I czy to moze cz臋艣膰 Kujaw, Wielkopolski, a mo偶e Krajny (jak kto艣 s艂ysza艂 o Pa艂ukach to ciekawe czy t臋 nazw臋 skojarzy wink.gif ) To niewa偶ne. Najwa偶niejsze, aby by艂a 艣wiadomo艣膰 w艣r贸d mieszka艅c贸w. Kultywowanie tradycji, zwyczaj贸w, znajomo艣膰 historii tych ziem. Ale te偶 bez przesady, nie dosta膰 klapek na oczy, by膰 otwartym na inno艣膰. Czasem zboczy膰 ze Szlaku Szwajcarii Zag艂臋biowskiej i poskaka膰 po ska艂ach cho膰by Szwajcarii... Lw贸weckiej :) Problemem jest to, 偶e coraz mniej os贸b identyfikuje si臋 z jakimkolwiek miejscem na Ziemi. Po prostu 偶yj膮c. Tak jak wi臋kszo艣膰. A r贸偶nice si臋 zacieraj膮. Czasem zatrzymuj膮 sie jednak w swoim biegu przez 偶ycie z cholernym poczuciem pustki. Gdy ju偶 niczym w bezmy艣lnym 偶yciu nie potrafi膮 jej zape艂ni膰. Nie znaj膮c odpowiedzi na pytanie:"Kim w艂a艣ciwie jestem?". A taki Cieszkowski, parafrazuj膮c Norwida, sercem Polak, talentem 艣wiata obywatel, a dusz膮 Zag艂臋biak cool.gif

Nie pami臋tam, mo偶e we wspomnianym przeze mnie w膮tku nie by艂 poruszany ten temat, myli艂em si臋. "Tematycznie" najbli偶ej dyskusji by艂o do niego. Ale jak zapewne zauwa偶y艂e艣 wink.gif , na forum do艣膰 cz臋sto zdarzaj膮 si臋 dyskusje czasem do艣膰 daleko odbiegaj膮ce od tematu wyj艣ciowego rolleyes.gif P贸藕niej niestety jednak "konia z rz臋dem" temu, kto dokopie si臋 w przepastnych zasobach forum szukaj膮c raz widzianej informacji. Dzwony s艂ycha膰, tylko w kt贸rym to ko艣ciele rolleyes.gif ?

Ciekawe czy Kolporter Expo juz zablokowa艂 przychodz膮ce na maila listy z powodu zapchanej skrzynki biggrin.gif

Wykorzystajmy okoliczno艣膰, 偶e jesli nie, to mo偶e dopiero w poniedzia艂ek laugh.gif
Hator

Centrum targowe przenosi si臋 do Zag艂臋bia
dzi艣

Wygl膮da na to, 偶e w wojew贸dztwie 艣l膮skim konkurowa膰 b臋d膮 ze sob膮 dwie firmy targowe o prawie identycznych nazwach: dzia艂aj膮ca ju偶 w Katowicach Silesia Expo oraz powstaj膮ca w Sosnowcu Expo Silesia. Obydwie cel maj膮 jeden - wype艂ni膰 luk臋 po tragicznym upadku Mi臋dzynarodowych Targ贸w Katowickich.

Sp贸艂k臋 Silesia Expo zak艂ada艂 w Katowicach by艂y prezes MTK Robert Bia艂czyk, kt贸ry stoi na czele jej zarz膮du. Szefem Expo Silesia jest by艂y prezes Targ贸w Kieleckich Tomasz Raczy艅ski. To firma powo艂ana do 偶ycia przez kieleckiego Kolportera, kt贸ra nie tylko chce organizowa膰 targi w naszym regionie. Kolporter przymierza si臋 do wybudowania gigantycznego centrum targowego w Sosnowcu w miejscu dawnych zak艂ad贸w "Silma". - To b臋dzie drugie co do wielko艣ci centrum targowe w Polsce - informuje Maciej Topolski, rzecznik Grupy Kolporter.

Na razie pewne jest tylko to, 偶e kielecka firma wykupi艂a w Sosnowcu Zag贸rzu od prywatnych w艂a艣cicieli 15 ha gruntu. W miejscowym planie zagospodarowania teren przeznaczony jest pod przemys艂 i us艂ugi. Je艣li jednak Kolporter zrealizuje w Sosnowcu swe plany, to MTK i Katowice ca艂kowicie strac膮 na znaczeniu w 艣wiecie targowym.

Niew膮tpliwie jeszcze w latach 90. pozycj臋 wicelidera na rynku, po Poznaniu, zajmowa艂y w艂a艣nie Katowice. Potem ranga i wp艂ywy tutejszych targ贸w mala艂y, a偶 do tragicznego zawalenia si臋 dachu hali w styczniu br. W tym roku sp贸艂ka MTK zorganizowa艂a tylko dwie imprezy targowe: budownictwa (w Spodku) oraz samochodowe (na swoim terenie). Za par臋 dni odb臋dzie si臋 trzecia i ostatnia w tym roku impreza - targi hydrauliczne. - Opr贸cz wystawy go艂臋bi, kt贸ra przechodzi do Gda艅ska, kalendarz przysz艂orocznych imprez nie ulegnie zmniejszeniu. Pozostan膮 przy MTK targi meblowe, budownictwa, turystyczne, g贸rnictwa, energetyki i metalurgii - zapewnia Piotr Kubica, prezes MTK. - Nie obawiamy si臋 uczciwej konkurencji, nie oddamy pola bez walki.

Gor膮cym or臋downikiem przedsi臋wzi臋cia Kolportera jest prezydent Sosnowca, Kazimierz G贸rski. Ju偶 porozumia艂 si臋 z prezydentem Katowic. Sosnowiec b臋dzie wspiera艂 budow臋 w Katowicach Centrum Kongresowego, a Katowice - prezydent G贸rski ma tak膮 nadziej臋 - popiera膰 b臋d膮 centrum targowe w Sosnowcu.

Gmina Katowice nadal pozostaje mniejszo艣ciowym udzia艂owcem sp贸艂ki MTK, ale od ubieg艂ego roku deklaruje ch臋膰 pozbycia si臋 tych udzia艂贸w. Grupa Kolporter reklamuje Expo Silesi臋 z Kielc jako wsp贸lne przedsi臋wzi臋cie w艂adz wojew贸dzkich i miejskich Katowic. Potencjalni partnerzy wypowiadaj膮 si臋 jednak na ten temat wyj膮tkowo pow艣ci膮gliwie. - Organizacyjnie w 偶aden spos贸b nie w艂膮czamy si臋 do tego przedsi臋wzi臋cia - informuje Waldemar Bojarun, rzecznik Urz臋du Miasta w Katowicach.

Kazimierz G贸rski, prezydent Sosnowca

Je偶eli nie wzmocnimy potencja艂u targowego na 艢l膮sku, to do ko艅ca wypr膮 nas z niego Czesi i S艂owacy. Musimy dokona膰 tego wsp贸lnie - z Katowicami i Urz臋dem Marsza艂kowskim. Pierwsze targi w Sosnowcu planujemy zorganizowa膰 ju偶 w przysz艂ym roku. Koncentrowa膰 si臋 b臋dziemy na imprezach przemys艂owych, maszynowych, wymagaj膮cych du偶ych przestrzeni.

W Zag贸rzu mają powstać obiekty międzynarodowych targ贸w
wczoraj

Potwierdziły się nasze informacje sprzed miesiąca o tym, że kielecka firma Kolporter jest zainteresowana kupnem teren贸w po byłej Fabryce Silnik贸w "Silma" w Zag贸rzu (na granicy Sosnowca z Dąbrową G贸rniczą).

- Cały tamten teren ma 15 hektar贸w. W pobliżu działki przebiega dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko jest też autostrada A 4, a niedaleko dwa lotniska: w Pyrzowicach i Balicach - m贸wi Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter. - Był to jeden z argument贸w, kt贸re skłoniły nas do kupienia tych teren贸w. Poza tym kupiliśmy te tereny wraz z budynkami za przystępną cenę.

Zagospodarowanie teren贸w dawnej "Silmy" to ogromna szansa dla bezrobotnych mieszkańc贸w Sosnowca i okolicznych miast. Pracę znajdzie tam prawdopodobnie około 200 os贸b.

- Poza tym należy pamiętać, że wok贸ł targ贸w międzynarodowych będzie potrzebna cała infrastruktura, na przykład hotele czy transport. To pomnoży liczbę miejsc pracy - podkreśla Maciej Topolski.

Właśnie na pracę liczą mieszkańcy Zag贸rza.

- W "Silmie" pracowałam od 1987 roku. W 1992 roku zostałam zwolniona, bo już wtedy były w zakładzie duże reorganizacje, a wkr贸tce potem fabryka została zlikwidowana - opowiada Gabriela Grzelak z Zag贸rza. - Być może będę miała szansę na zatrudnienie.

Mieszkańcy mają też pewne obawy.

- Często przechodzę w pobliżu budynku "Silmy", zresztą mieszkam w pobliżu - m贸wi Danuta Piasecka. - Widziałam ostatnio, że w biurowcu są wymieniane okna. Myślałam, że przeprowadzi się tutaj jakaś szkoła, bo takie plany zapowiadano w ubiegłym roku. Nie wiedziałam, że ma tutaj powstać centrum targowe. Zastanawiam się tylko, czy przez to nie zwiększy się ruch samochodowy w okolicy. Już teraz w godzinach szczytu jest czasami bardzo trudno przejść przez jezdnię.

Pierwsze targi międzynarodowe "Expo Silesia" w Zag贸rzu mają odbyć się w przyszłym roku.

- Nazwę "Expo Silesia" wymyśliliśmy sami. Wiemy, że Sosnowiec jest miastem zagłębiowskim, ale nasza inwestycja będzie służyć nie tylko mieszkańcom regionu, ale też całego G贸rnego Śląska - podkreśla rzecznik grupy Kolporter.

Andrzej Wi贸rkowski
mieszkaniec Dąbrowy G贸rniczej

O tym, że tymi terenami zainteresował się inwestor, dowiedziałem się niedawno od kolegi. Nareszcie ten budynek nie będzie straszył pustkami. Wszystkim moim znajomym, kt贸rzy nie mają pracy, albo planują ją zmienić, na pewno powiem, że będą tutaj przyjęcia. Sam jestem budowlańcem, więc może też będę miał szansę na zatrudnienie.
Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni

glupie tlumaczenie tej nazwy i do tego wychodzi jakby Slask byl uogolnieniem Zaglebia. Jezeli to maja byc targi nr 2 w Polsce (a moze i 1) to nie wystaczy zasieg na sam Slask - wtedy beda nr 1 ale na Slasku tongue.gif
i jeszcze wiecej szczegolow

Miasto w pierwszej lidze!
dziś

Grupa Kapitałowa Kolporter kupiła blisko 17 hektar贸w teren贸w po byłej fabryce silnik贸w małej mocy "Silma", m.in. razem z halą produkcyjną (o powierzchni blisko 35 tys. metr贸w kwadratowych) oraz biurowcem. Mają się tam odbywać targi międzynarodowe "Expo Silesia". Taka inwestycja dla niezbyt bogatej dzielnicy to wielka szansa.

Ma tam pracować około 100 os贸b z terenu Sosnowca i okolicznych miast. Jednak liczbę tę należy jeszcze kilka razy pomnożyć, ponieważ międzynarodowe targi to r贸wnież rozw贸j np. transportu, rozrywki czy zakwaterowania. W pierwszym etapie hala zostanie przystosowana do potrzeb targ贸w, a w następnym dawny biurowiec stanie się czterogwiazdkowym hotelem.

Wczoraj na konferencji prasowej w Urzędzie Miejskim m贸wiono o szczeg贸łach tej jednej z największych w Sosnowcu inwestycji.

- Dzięki targom wracamy do pierwszej ligi rozwijających się polskich miast - m贸wił Kazimierz G贸rski, prezydent Sosnowca.

Tomasz Raczyński, prezes zarządu Kolporter Expo, twierdzi, że o kupieniu teren贸w w Zag贸rzu zdecydowało kilka argument贸w. - Najważniejszy z nich to położenie terenu. Stamtąd jest 10 minut jazdy od centrum aglomeracji śląskiej i tyle samo zajmuje dojazd do autostrady A4. 20 minut jedzie się z lotniska w Pyrzowicach, 40 minut z Balic, a do centrum Krakowa droga zajmuje 55 minut - wylicza Tomasz Raczyński. - Pozostałe argumenty to uzbrojenie całego terenu, dzięki czemu nie musimy niczego budować od podstaw, oraz przychylność władz miasta do naszej inwestycji.

Ważne dla inwestora było i to, że wszystkie budynki są w bardzo dobrym stanie technicznym. Międzynarodowe targi to według prezesa Raczyńskiego korzyści dla całego regionu. W grę wchodzą rewitalizacja miasta, rozw贸j usług "okołotargowych" (hotele, gastronomia, transport, rozrywka) i oczywiście miejsca pracy dla os贸b z r贸żnych branż (gastronomiczna, reklamowa, plastyczna, rozrywkowa, transportowa).

- Oblicza się, że każdy milion złotych przychodu organizatora targ贸w, oznacza około 5 mln złotych przychodu dla pozostałych usługodawc贸w "okołotargowych" - podkresla Raczyński.

Pierwszy etap budowy targ贸w ma pochłonąć około 30 milion贸w złotych, natomiast cała inwestycja ma kosztować około 100 milion贸w złotych. .

Tego szukali

Maciej Topolski rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Kolporter

Taki teren jak ten, przeznaczony na centrum targowe, po prostu wymarzyliśmy sobie. Na pewno będzie to obiekt bardzo nowoczesny. Wybudowany zostanie zgodnie z najnowszymi trendami obowiązującymi nie tylko w Polsce, ale też w całej Europie. Według mnie będzie to architektoniczna perła.

Co to za firma?

Grupa Kapitałowa Kolporter zajmuje się nie tylko dystrybucją prasy. Ma 11 sp贸łek, działających w r贸żnych branżach. Daje pracę przeszło 2,5 tys. os贸b. Największa i najstarsza sp贸łka Grupy, Kolporter SA, powstała w maju 1990 roku i jako pierwsza firma dystrybucyjna w Polsce zaproponowała sprzedaż prasy w sklepach, na stacjach benzynowych i na ulicach z w贸zk贸w prasowych. Kolporter Expo działa od kwietnia tego roku. Zajmuje się organizacją targ贸w, wystaw i konferencji.
Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni

pierwsze co zwraca uwage - to jeszcze 1-2 dni temu DZ pisal o 200 pracownikach a teraz juz o 100 biggrin.gif

mimo tego ze bedzie hotel to powinien tez powstac w DG.
Zwroccie uwage na wizualke - co to ma byc - jakas fajna kladka nad ulica do parkingu.
Ale z ta perelka to chyba presadzili tongue.gif

PS. Ale ALBA bedzie miala sasiedztwo :) i beda tam obok myli te smieciarki i szmbiarki biggrin.gif Swoja droga to bardzo ciekawe ze ALBA DG ma swoj adres w DG a lezy przeciez w Sosnowcu...
Hator
mail z odpowiedzia od kolportera w sprawie nazwy:
Witam serdecznie,

Dziękujemy za zainteresowanie rozpoczętą przez Grupę Kapitałową Kolporter
inwestycją w Sosnowcu.

Pana uwagi co do nazwy nowego ośrodka wystawienniczego pozwalają nam
ocenić
zaangażowanie mieszkańc贸w Zagłębia w rozw贸j regionu. To dobrze wr贸ży
rozwojowi targ贸w, kt贸re przyczynią się do aktywizacji gospodarczej i
społecznej lokalnego rynku.

Uprzejmie informujemy, że nazwa ośrodka wystawienniczego, jaki powstaje w
Sosnowcu została dogłębnie przemyślana. Zgodnie z naszymi założeniami
nazwa
"Expo Silesia" umożliwi kojarzenie nowego centrum wystawienniczego w
skali
makroregionalnej, bo takie będzie jego oddziaływanie. Targi przyczynią
się
do rozwoju całego wojew贸dztwa śląskiego, będąc w przyszłości liczącym się
centrum wystawienniczym w naszej części Europy. Nazwa "SILESIA" jest
rozpoznawana we wszystkich językach i znana w naszym obszarze
geograficznym,
co przy międzynarodowym charakterze działalności EXPO znacznie ułatwi
komunikację marketingową z zagranicznymi klientami. Przyjęta przez nas
nazwa
powinna stać się ważnym atutem przy przekształcaniu wizerunku Śląska z
regionu kojarzonego poza granicami Polski wyłącznie z ciężkim przemysłem,
w
region nowoczesnych technologii i wysokiej jakości usług. Chcemy tym
samym
wpisać się w strategię budowania nowego wizerunku dla całego obszaru
Śląska.
Nazwa "Expo Silesia" nie wymaga tłumaczenia - przekaz marketingowy jest
zrozumiały w innych językach w wersji oryginalnej, co bardzo wzmacnia
jego
działanie reklamowe.

Jeszcze raz dziękujemy za zainteresowanie inwestycją w Sosnowcu.

Z poważaniem

Ewa Kozubek
Kolporter EXPO
Tel. 41-3678652
WWW.kolporterexpo.pl
pozdrawiam
A mnie szczeg贸lnie intersuje jak ta inwestycja wp艂ynie na losy dzia艂ki za realem. Mo偶e tam co艣 ciekawego zacznie si臋 dzia膰.
Hator
masz na mysli ten plac po DZN czy jakos tak - ta przy katowickiej tuz za realem?
pozdrawiam
QUOTE(Hator @ Oct 18 2006, 10:53 AM) *
masz na mysli ten plac po DZN czy jakos tak - ta przy katowickiej tuz za realem?

Tak
pulsatilla1214
I co艣 blado brzmi twierdzenie, 偶e wymy艣lili nazw臋 po g艂臋bokim namy艣le, skoro ukradli j膮 konkurencji jedynie przestawiaj膮c kolejno艣膰, co wida膰 na pierwszy rzut oka laugh.gif

Silesia EXPO - EXPO Silesia

Kto艣 by sie po艂apa艂 na ktore targi jedzie biggrin.gif ? Swoj膮 drog膮 chyba katowiccy pomys艂odawcy zapomnieli zastrzec nazw臋.
Krawiec
QUOTE(pulsatilla1214 @ Oct 18 2006, 11:18 AM) *
I coś blado brzmi twierdzenie, że wymyślili nazwę po głębokim namyśle, skoro ukradli ją konkurencji jedynie przestawiając kolejność, co widać na pierwszy rzut oka laugh.gif

Silesia EXPO - EXPO Silesia

Ktoś by sie połapał na ktore targi jedzie biggrin.gif ? Swoją drogą chyba katowiccy pomysłodawcy zapomnieli zastrzec nazwę.

Katowiccy pomysłodawcy uczestniczyli w prezentacji i sądząc po minach nie była im ta nazwa w smak, ale nie wypowiadali się publicznie. Prezes Kolportera EXPO czyli inwestora oznajmił, że będzie wsp贸łpraca z Silesia EXPO.

Inwestor nie krył tego, że chce wejść w nieszę jaka powstałą po upadku MTK i to dodatkowa trudność jeśli chodzi o nakłonienie go do zmiany nazwy, w dodatku władze Sosnowca też popierają nazwę Silesia.

Sprawa wydaje się beznadziejna ale ja nie mam zamiaru sie poddawać i nadal będę namawiać inwestora żeby w jakiś spos贸b Zagłębie zaistniało w nazwie.

Relacja ze wczorajszego spotkania:

http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2330#
i wieksze wizualki z www.zaglebie.info:

Hator
taka duza hala targowa ma niby a tu to wyglada powierzchniowo jak silesia city center w katosach - czyli nic nadzwyczajnego.

PS za budynkiem "pierwszego slaskiego biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif urzedu skarbowego" jest OOOOOOOOOOOOOO parking - nalezy zwrocic uwage, ze obecnie znajduja sie tam jakies stare budynki nie wiem do czego sluzace - takze wkrotce czeka ich rozbiorka.

PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie.
pulsatilla1214
Oby cho膰 prawy pas nitki w stron臋 Olkusza, w okolicach wiaduktu mo偶na urwa膰 zawieszenie :)
Dami7
QUOTE(Hator @ Oct 20 2006, 12:04 AM) *
PS za budynkiem "pierwszego slaskiego biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif urzedu skarbowego" jest OOOOOOOOOOOOOO parking - nalezy zwrocic uwage, ze obecnie znajduja sie tam jakies stare budynki nie wiem do czego sluzace - takze wkrotce czeka ich rozbiorka.

PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie.

Ad US - s艂ysza艂em, 偶e MF rozwa偶a likwidacj臋 tych plac贸wek.
Ad droga - je艣li powstanie centrum wystawiennicze w dniach imprez b臋dzie zakorkowany jedyny zjazd do centrum DG. Pora pomy艣le膰 o innym sensownym rozwi膮zaniu komunikacyjnym - dok膮d plac za Realem nie jest sprzedany...
Hator
czy ktos dzis widzial aktualnosci?
byl poruszony ten temat i odnioslem wrazenie ze dziennikarzom jakos nie podoba sie zabieranie katowicom targow i przynoszenie ich do sosnowca...
duzo nowych info http://www.kolporterexpo.pl/expo_silesia.html

cos sie rusza wokol dawnej Silmy - biurowiec zostal przykryty reklama targow
mydliczek
Mia艂em o tym napisa膰, ale zapomnia艂em :)
I w艂a艣nie jest ogromny napis: Targi godne 艢l膮ska mad.gif
Waszka
Te偶 dzisiaj widzia艂am t膮 reklam臋 wielk膮 i dopiero dzisiaj si臋 dowiedzia艂am o takiej inwestycji. Fajna sprawa. Tylko ta nazwa jaka艣 taka nie ta blink.gif
pozdrawiam
Wed艂ug tego linka to wychodzi, 偶e w pierwszym etapie zostanie zagospodarowane tylko oko艂o 1/4 terenu Silmy.
Waszka
Tak hala targowa, 偶eby ju偶 mog艂o si臋 co艣 tam dzia膰. Inwestor chce jak najszybciej zorganizowa膰 tam pierwsze targi.
stary artkul ale zawiera pewna ciekawostke

2006-10-18 Czy to będzie konkurencja?

Kielecki Kolporter zainwestuje 100 milion贸w złotych w nowoczesny ośrodek targowy. Ale nie w Kielcach!

Już w przyszłym roku powstanie w Sosnowcu pierwsza część nowego centrum targowego Expo Silesia - zapowiedział wczoraj prezes kieleckiej sp贸łki Kolporter Expo, Tomasz Raczyński.
Wczorajsza konferencja prasowa w Sosnowcu, jaka odbyła się z udziałem prezydenta tego miasta Kazimierza G贸rskiego, była pierwszą okazją do zapoznania się z planami rozwoju kieleckiej sp贸łki Kolporter Expo, kt贸rej prezesurę objął po odejściu z Targ贸w Kielce Tomasz Raczyński. A plany są ambitne i co tu dużo m贸wić, Targi Kielce powinny bardzo obawiać się nowego gracza na polskim rynku.

EXPO SILESIA
Właśnie tak nazywać się będzie centrum targowe należące do kieleckiej sp贸łki Kolporter Expo. Expo Silesia posiada od miesiąca 17 hektar贸w grunt贸w wraz z ogromną dawną halą fabryczną o powierzchni niemal 40 tysięcy metr贸w kwadratowych. Na tych terenach już w przyszłym roku zostanie wyremontowana pierwsza część hali o powierzchni 13 tysięcy metr贸w kwadratowych i tam właśnie wiosną lub jesienią odbędą się pierwsze wystawy organizowane przez kielecką sp贸łkę.
Prezydent Sosnowca oraz przybyli na konferencję prasową prezydenci innych śląskich miast nie kryli zadowolenia z inwestycji Kolportera, kt贸ry tylko w pierwszym etapie do przyszłego roku zapowiada inwestycje grubo przekraczające 30 milion贸w, a docelowo nawet 100 milion贸w złotych. Aby ułatwić kieleckiej sp贸łce dobry start, Sosnowiec chce do teren贸w targowych przedłużyć linię tramwajową i przebuduje węzeł drogowy, aby wystawcy mogli się dostawać na targi bezkolizyjnie.

WYMARZONA LOKALIZACJA
- Sosnowiec to wprost wymarzona lokalizacja. Dojazd do autostrady zajmuje stąd 10 minut, dojazd do lotniska w Pyrzowicach 20 minut, do lotniska w Balicach 40 minut, a dojazd do centrum Krakowa 55 minut. Nie wspomnę już o aglomeracji śląskiej, do kt贸rej miast wszędzie będzie bardzo blisko, a w promieniu godziny jazdy od Expo Silesia mieszka 8 milion贸w os贸b - cieszył się wczoraj prezes Raczyński.
Hale po dawnej fabryce są wyższe niż hale Targ贸w Kielce, a odstęp między słupami nośnymi też jest o kilka metr贸w szerszy, co dla wystawc贸w ma niebagatelne znaczenie.
- To bardzo solidna konstrukcja, mn贸stwo betonu i stali, a co ważne z uzbrojonym terenem, dlatego już w przyszłym roku będziemy mogli w pierwszej części tej ogromnej hali uruchomić wystawy - zapowiedział na konferencji rzecznik prasowy grupy Kolportera, Maciej Topolski.

START W PRZYSZŁYM ROKU
Już wkr贸tce zostanie ogłoszony oficjalny kalendarz imprez na przyszły rok, a prezes Raczyński nie ukrywa, że chce zdążyć przejąć z dawnych Międzynarodowych Targ贸w Katowickich przynajmniej wystawę przemysłu g贸rniczego. Już w tej chwili po tragedii w Katowicach Targi Brneńskie z Czech pr贸bują przeciągnąć wystawc贸w właśnie do Brna, zaś Kolporter Expo chce zatrzymać ich na Śląsku.

Jarosław PANEK

ooo
i jak to rozumiec? Kiedys planowano przedluzyc 15 do okolic Gwiezdnej - troche dziwnie bo tramwaj jezdzilby naokolo.
w obecnym programie pana Gorskiego - "Przedłużenie linii tramwajowej nr 15 do Osiedla „Zag贸rze” w Sosnowcu".
przeciez juz obecnie dojezdza do Zagorza.

i jednak chodzi tu o Gwiezdna - "Już teraz – dla dobra mieszkańc贸w – trwają prace nad przedłużeniem linii nr 15 w kierunku ul. Gwiezdnej.

Pragnę podkreślić, iż jestem silnie zaangażowany w realizację szybkiej kolejki podmiejskiej na trasach Sosnowiec – Tychy, Sosnowiec – Gliwice oraz budowę wschodniej części Drogowej Trasy Średnicowej."

mamy tez wyjasnienie ze nie interesuje sie kolejka w strone DG.

No ale co z linia tramwajowa do targow???
To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG?

a co do wezla drogowego to na renderach jest jak najbardziej kolizyjny. Niektorzy widac nie rozumieja tego pojecia.
Krawiec
QUOTE(:) @ Dec 8 2006, 04:06 PM) *
No ale co z linia tramwajowa do targow???
To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG?

Przed艂u偶enie do Gwiezdnej to zupe艂ni inny kierunek (Plac Papieski). Mia艂em nadzij臋, 偶e ta linia dojdzie do DG.
QUOTE(Krawiec @ Dec 8 2006, 05:01 PM) *
Przed艂u偶enie do Gwiezdnej to zupe艂ni inny kierunek (Plac Papieski). Mia艂em nadzij臋, 偶e ta linia dojdzie do DG.

no wlasnie o tym pisalem
Bathurst
Ake po co przed艂u偶a膰 j膮 do Gwiezdnej? Nie rozumiem blink.gif

Jesieni膮 2007 r. ruszy centrum targowo-wystawiennicze Expo Silesia
2006-12-11 16:45

Jedno z najwi臋kszych w Polsce centr贸w targowo-wystawienniczych Expo Silesia ma ruszy膰 we wrze艣niu przysz艂ego roku w Sosnowcu. Pierwszy etap jego budowy b臋dzie kosztowa膰 45 mln z艂, zamiast planowanych wcze艣niej 30 mln z艂 - poda艂a sp贸艂ka Kolporter Expo z grupy kieleckiego Kolportera, kt贸ra jest inwestorem tego przedsi臋wzi臋cia.

Podczas poniedzia艂kowej konferencji prasowej w Katowicach przedstawiciele inwestora ujawnili, 偶e jedn膮 z pierwszych organizowanych w nowym centrum imprez b臋d膮 Mi臋dzynarodowe Targi Przemys艂u Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego Silmex; targi zaplanowano w dniach od 11 do 14 wrze艣nia 2007 r.

Targi o podobnych charakterze, nazywane potocznie targami g贸rnictwa, od lat organizowa艂y Mi臋dzynarodowe Targi Katowickie (MTK). By艂a to ich najwi臋ksza i najbardziej presti偶owa impreza. Tak偶e w kalendarzu przysz艂orocznych imprez MTK, w dniach 11-14 wrze艣nia widniej膮 Mi臋dzynarodowe Targi G贸rnictwa, Energetyki i Metalurgii "Katowice 2007". MTK og艂osi艂y nawet promocyjne ceny powierzchni wystawienniczej na te targi.

Przedstawiciele firmy Kolporter Expo nie ukrywali wcze艣niej, 偶e niejasna sytuacja MTK po styczniowej katastrofie hali wystawowej, w kt贸rej zgin臋艂o 65 os贸b, oraz zwi膮zana z tym luka rynkowa, wp艂yn臋艂y na decyzj臋 o lokalizacji wartej w sumie ponad 100 mln z艂 inwestycji na 艢l膮sku. O organizacj臋 mi臋dzynarodowych targ贸w g贸rnictwa r贸wnocze艣nie zacz臋艂y zabiega膰 o艣rodki z innych kraj贸w.

W poniedzia艂ek Kolporter Expo poinformowa艂, 偶e nak艂ady na realizacj臋 pierwszego etapu inwestycji wzrosn膮 o po艂ow臋, do 45 mln z艂. Zdecydowano te偶, 偶e przy targach powstanie du偶e centrum konferencyjne.

Docelowo na ponad 17 hektarach terenu po dawnej fabryce silnik贸w "Silma" powstan膮 pawilony wystawiennicze o 艂膮cznej powierzchni ponad 35 tys. m kw. (w pierwszym etapie 13 tys. m kw), zewn臋trzne tereny wystawiennicze o powierzchni 35 tys. m kw. (na pocz膮tek ponad 20 tys. m kw.), parkingi na 1,5 tys. samochod贸w (w pierwszym etapie po艂owa), centrum konferencyjne, kompleks restauracyjno- handlowy i czterogwiazdkowy hotel.

W poniedzia艂ek powo艂ano r贸wnie偶 kilkudziesi臋cioosobow膮 Rad臋 Expo Silesia, z艂o偶on膮 m.in. z przedstawiciel nauki oraz organizacji przedsi臋biorc贸w. Na czele rady stan膮艂 b. wicepremier Janusz Steinhoff, a w sk艂ad prezydium weszli tak偶e m.in. prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej oraz szefowie 艣l膮skich izb gospodarczych i instytut贸w naukowych.

Sosnowieckie centrum bezpo艣rednio ma zatrudni膰 ponad 100 os贸b, przedstawiciele inwestora i miejscowego samorz膮du s膮 jednak przekonani, 偶e wok贸艂 targ贸w powstanie wiele kolejnych miejsc pracy. Eksperci wyliczyli, 偶e na 1 mln z艂 przychod贸w organizatora targ贸w przypada 5 mln z艂 przychod贸w firm i instytucji oko艂otargowych.

Wed艂ug danych firmy Kolporter Expo, polski rynek targ贸w ro艣nie rocznie o ok. 20 proc. pod wzgl臋dem wielko艣ci wynaj臋tej powierzchni (przekracza ona 0,5 mln m kw.) i 15 proc. je艣li chodzi o liczb臋 wystawc贸w. Blisko 54 proc. udzia艂u w rynku maj膮 targi pozna艅skie, a niespe艂na 17 proc. kieleckie. Udzia艂 pozosta艂ych o艣rodk贸w nie przekracza 3-5 proc.

Kielecka grupa Kolporter skupia 10 sp贸艂ek, zajmuj膮cych si臋 m.in. ca艂o艣ciow膮 obs艂ug膮 punkt贸w handlowych i sieci sprzeda偶y oraz 艣wiadcz膮cych us艂ugi logistyczne, informatyczne, promocyjno- reklamowe, budowlane, windykacyjne. Firmy skupione w holdingu produkuj膮 te偶 kioski, wyposa偶enie sklep贸w i biur. W ubieg艂ym roku przychody grupy przekroczy艂y 2,6 mld z艂, a zysk 12,6 mln z艂. Firma Kolporter Expo istnieje od kwietnia 2006 r.
Bartek
Mi sie marza targi branzy IT. Ehh ;-)
kwintosz
A ja si臋 tak zastanawiam, jak si臋 te targi b臋d膮 mia艂y do teren贸w po D膮browskich Zak艂adach Naprawczych Przemys艂u W臋glowego (DZN PW). W ko艅cu ta dzia艂ka za realem, jest nadal do sprzedania w do艣膰 艂adnej lokalizacji i w do艣膰 niedalekiej odleg艂o艣ci od targ贸w. Mam nadziej臋, 偶e kto艣 si臋 dzi臋ki tym targom tym terenem zainteresuje. A jest tam troche wolnej przestrzeni, nie tylko od strony reala ale tak偶e od strony ul. Przemys艂owej.

Cieszy powstanie Centrum Konferencyjnego na terenie targ贸w.

Wojna targ贸w
Tomasz G艂ogowski
2006-12-14, ostatnia aktualizacja 2006-12-15 08:47
Centrum targowe Expo Silesia w Sosnowcu jeszcze nie powsta艂o, a ju偶 mocno daje si臋 we znaki os艂abionym po tragedii Mi臋dzynarodowym Targom Katowickim. Obie firmy dok艂adnie w tym samym czasie zorganizuj膮 w przysz艂ym roku presti偶owe targi g贸rnicze. - To nieuczciwa konkurencja - denerwuj膮 si臋 szefowie MTK.

Kielecka sp贸艂ka Kolporter, kt贸ra kilka miesi臋cy temu postanowi艂a, 偶e na granicy Sosnowca i D膮browy G贸rniczej wybuduje ogromne centrum targowe, od pocz膮tku nie ukrywa艂a, 偶e chce wype艂ni膰 luk臋 na rynku, jaka powsta艂a po styczniowej tragedii na terenie Mi臋dzynarodowych Targ贸w Katowickich.

Na starcie obu firm nie trzeba by艂o d艂ugo czeka膰. Przedstawiciele Expo Silesia poinformowali w艂a艣nie, 偶e pierwszymi targami, jakie zorganizuj膮 11-14 wrze艣nia 2007 roku, b臋d膮 Mi臋dzynarodowe Targi Przemys艂u Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego "Silmex".

Dok艂adnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odb臋d膮 si臋 te偶 na terenie MTK, dla kt贸rych targi g贸rnicze od lat by艂y najwi臋ksz膮 i najbardziej presti偶ow膮 imprez膮 w kalendarzu. - To nieuczciwa konkurencja, zmierzaj膮ca do tego, by wyeliminowa膰 nas z rynku - nie kryje oburzenia Piotr Kubica, prezes MTK. - Powsta艂o ogromne zamieszanie, wystawcy s膮 zdezorientowani - narzeka Kubica.

Prezes MTK przyznaje, 偶e zastanawia si臋, czy nie wyst膮pi膰 przeciwko konkurencji do s膮du. - U偶yli nawet podobnej nazwy. Nasze targi przez lata nazywa艂y si臋 "Simex", a ich b臋d膮 si臋 nazywa膰 "Silmex" - dodaje.

Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter, przekonuje, 偶e nie ma mowy o nieuczciwej konkurencji: - To rywalizacja na czysto biznesowych zasadach. Rynek nie znosi pr贸偶ni.

Topolski dodaje jednak, 偶e z g贸ry wiadomo, jaki b臋dzie wynik starcia. - My mamy pieni膮dze i specjalist贸w. MTK w obecnej sytuacji nie mog膮 pochwali膰 si臋 ani jednym, ani drugim - m贸wi.

Kwestia pracownik贸w to zreszt膮 kolejny element wojny. Szefowie MTK m贸wi膮, 偶e firma z Kielc po prostu podkupuje im ludzi. Topolski zaprzecza: - Szukamy tylko dobrych fachowc贸w ze 艢l膮ska. Zreszt膮 ludzie sami si臋 do nas zg艂aszaj膮.

Atmosfer臋 podgrza艂o te偶 powo艂anie Rady Expo Silesia, w kt贸rej znale藕li si臋 m.in. Janusz Steinhoff, by艂y wicepremier w rz膮dzie Jerzego Buzka, i Piotr Wojaczek, szef Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. - Zwyk艂y chwyt pijarowski i marketingowy - ocenia prezes Kubica, swego czasu - jako rzecznik prasowy MTK - zwi膮zany z t膮 bran偶膮.

Steinhoff: - Rada nie powsta艂a, by anga偶owa膰 si臋 w walk臋 dw贸ch konkuruj膮cych ze sob膮 firm. Udzielili艣my po prostu poparcia przedsi臋wzi臋ciu, kt贸re b臋dzie po偶yteczne dla naszego regionu. Powstan膮 tam nowe miejsca pracy, zamiast upad艂ej fabryki b臋dzie nowoczesne centrum targowe i konferencyjne.

Targi Expo Silesia powstaj膮 na terenie by艂ej Fabryki Silnik贸w "Silma" w Sosnowcu. Kolporter kupi艂 tu prawie 17 ha gruntu, olbrzymi膮 hal臋 i niedoko艅czony biurowiec. Na tym ostatnim zawis艂 niedawno olbrzymi baner z has艂em "Targi godne 艢l膮ska", reklamuj膮cy inwestycj臋 Kolportera. Sama firma zapowiedzia艂a, 偶e na pierwszy etap budowy targ贸w wyda nie 30, a 45 mln z艂. Ca艂a inwestycja ma kosztowa膰 100 mln z艂.

ciekawe jaki chwyt maja ci zakonnicy wink.gif laugh.gif
bzenek
Trzeba przyzna膰, 偶e Kolporter ma rozmach. Nie wiem ile oni si臋 do tego szykuj膮 ale wkr臋cenie do Rady Expo Silesia Janusza Steinhoffa i Piotra Wojaczka pokazuje, 偶e nie pozostawiaj膮 niczego przypadkowi. Poparcie polityk贸w i os贸b z administracji (niestety ci膮gle) ma ogromne znaczenie w naszym kraju.

Swoj膮 drog膮 ciekawe czy kto艣 z w艂adz Dabrowy G贸rniczej i Sosnowca zosta艂 cz艂onkiem tej rady. W ko艅cu powinni艣my byc 偶ywotnie zainteresowani informacjami z pierwszej r臋ki i mo偶liwo艣ci膮 bezpo艣redniego dotarcia do zarz膮du targ贸w.

QUOTE(:) @ Dec 15 2006, 02:31 PM) *
Dok艂adnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odb臋d膮 si臋 te偶 na terenie MTK, dla kt贸rych targi g贸rnicze od lat by艂y najwi臋ksz膮 i najbardziej presti偶ow膮 imprez膮 w kalendarzu

To si臋 nazywa uderzenie z grubej rury. Jak najlepiej 偶ycz臋 Expo Silesia ale przypomn臋 podobn膮 sytuacj臋 w innej bran偶y. Kiedy艣 Polsat i TVN pr贸bowa艂y odebra膰 widz贸w wieczornym Wiadomo艣ciom telewizji publiczej. Nadawa艂y swoje w艂asne dzienniki te偶 o 19:30. No i przeliczyli si臋, nie da艂o rady - dzi艣 Informacje, Fakty i Wiadomo艣ci lec膮 po kolei. MTK mog膮 jeszcze pokaza膰 pazury. Mam nadziej臋, 偶e Kolporter uwzgl臋dni艂 w biznesplanie ewentualny niewypa艂 kilku pierwszych edycji targowych.

Przyznam, 偶e tempo w jakim rozwija si臋 wizja tych targ贸w zadziwia mnie. Chwilami a偶 boj臋 si臋, 偶eby nie okaza艂o si臋 to jakim艣 spekulacyjnym "dmuchaniem balona" na warszawskiej GPW.

Na razie wida膰, 偶e zabrali si臋 za porz膮dkowanie chaszczy mi臋dzy ulic膮 Mieroszewskich a biurowcem. Wyci臋to sporo krzew贸w i ga艂臋zi drzew. Z napi臋ciem czekam na pierwsz膮 wbit膮 艂opat臋 biggrin.gif
no ale MTK nie ma gdzie organizowac targow. Podobno chca zrobic namioty dokladnie na miejscu zawalonej hali i to nie bedzie pasowalo wystawcom
Bathurst
MTK to marka znana na ca艂ym 艣wiecie i my艣l臋 偶e wr贸c膮 ich wielkie dni. Natomiast P. Klicki szef Kolportera jak ju偶 si臋 za co艣 bierze to przeprowadza spraw臋 od A do Z w spos贸b perfekcyjny- Kumpel pracuje w Kolorterze i opowiada艂 mi troszki臋, zreszt膮 osi膮gni臋cia tej firmy m贸wi膮 same za siebie. Podsumowuj膮c b臋dziemy mie膰 dwie du偶e imprezy targowe w wojew贸dztwie i to bardzo cieszy.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.